Fremtidens genbrugsbutik er en værdicentral

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fremtidens genbrugsbutik er en værdicentral"

Transkript

1 Fremtidens genbrugsbutik er en værdicentral I Skanderborg Kommune arbejder man med et projekt, som skal sikre, at affald der afleveres på genbrugspladserne får et nyt liv og bliver til varer i både en webshop og i en moderne butik. Projektet hedder Værdicentralen, og det vil tegne fremtidens genbrugsbutik, der kombinerer det bedste fra nethandel med den store interesse der er i samtiden, for at gøre gode loppefund. Værdicentralen indsamler affald, der afleveres på kommunens genbrugspladser, og i første omgang vil man indsamle affald fra Værdiparken i Skanderborg og genbrugspladsen i Galten. Salget af produkterne skal foregå via en online webshop og en fysisk genbrugsbutik, som ligger i forlængelse af Renosyds hovedbygning på Norgesvej i Skanderborg. Overskuddet fra salget af produkterne går I Skanderborg Kommune har man en affaldsstrategi, som handler om, hvordan kommunen i fremtiden og i samarbejde med tilbage i borgernes lommer i den forstand, at projektet skaber arbejde og beskæftigelse i Kommunen. borgere og erhverv skal gå fra affald til værdi og skabe en mere bæredygtig håndtering af de begrænsede ressourcer, vi har til rådighed på jorden. Hos affaldsselskabet Renosyd, som er ejet af Odder og Skanderborg Kommuner, har man det seneste år arbejdet med et projekt, som skal føre affaldsstrategien ud i praksis og styrke genanvendelse og genbrug i kommunen. Projektets mål opfylder ikke bare kommunens strategi, men det er også i tråd med de nationale målsætninger og EU s direktiv, som blev vedtaget tidligere på året og indfører nye krav om genanvendelse og et I modsætning til en almindelige genbrugsforretning, der primært satser på tekstiler, interiør og små møbler, arbejder Værdicentralen også med affaldsmaterialer, der falder uden for kategorien. Det kan være læder fra gamle sofaer, byggematerialer, vinduesglas, metaldåser og skifferplader. Sune Dowler Nygaard, Kundechef Erhverv hos Renosyd styrket fokus på cirkulær økonomi. Projektet hedder Værdicentralen.

2 Den daglige projektledelse er placeret i Renosyd, mens den politiske og strategiske del er forankret i staben for Kultur, Borgere og Planlægning i Skanderborg Kommune. Projektet er blandt de fem Kommuner i Region Midtjylland, som har fået støtte fra Rethink Business. En idé der blev udfordret og fik vokseværk Da man indledte projektet for godt et år siden, gik den oprindelige idé kun ud på at etablere en online værdicentral i form af en webshop. Efter en grundig afdækning af det eksisterende marked for genbrugsbutikker og en tæt dialog med mange af aktørerne i branchen lærte man dog, at det også var nødvendigt at have en fysisk butik, hvor folk kan komme forbi, se på tingene og gøre en god handel. Man erkendte derfor, at en online-løsning ikke kunne stå alene og udvidede projektet til også at omfatte en fysisk butik. Projektet står nu på to ben, og når Værdicentralen slår dørene op for offentligheden d. 21. marts 2015, vil gæsterne kunne gå på opdagelse i en ikke helt almindelig genbrugsbutik. I skrivende stund arbejder man på at gøre huset klar til at kunne rumme arbejdende værksteder, hvor iværksættere, designere og håndværkere kan arbejde med upcycling og bearbejdning af affaldsmaterialer, som kan indgå som produkter i Værdicentralen. Derudover er det hensigten, at huset være vært for arrangementer og designworkshops, hvor man f.eks. Kan lære hvordan, man arbejder med genbrugsmaterialer. Det er ønsket, at den fysiske Værdicentral været et kreativt og åbent hus, hvor nye ideer trives, og offentligheden skal inviteres ind. På den digitale del af Værdicentralen er man blevet forsinket i forhold til den oprindelige tidsplan, men der er lavet et grundigt forarbejde, der nu gør at området kan udvikle sig hurtigt i de kommende måneder. I løbet af projektperioden har man justeret målsætningen og inviteret to andre affaldsselskaber, der også driver traditionelle genbrugsbutikker, ombord i projektet. Selskaberne skal være med til til at udvikle den oprindelige idé om en online platform til salg af genbrugsmaterialer og produkter på tværs af landet. Selskaberne er AVV Affaldsselskabet for Brønderslev og Hjørring og AffaldPlus i Næstved. Når den digitale version af Værdicentralen går i luften, vil den derfor indeholde produkter fra henholdsvis Skanderborg, Hjørring og Næstved.

3 Målene for Værdicentralen Målene for Værdicentralen kan konkretiseres i følgende punkter: 1. Genanvendelse og upcycling. Værdicentralen skal skabe værdi i genstande og materialer der ellers ville være blevet til affald på Renosyds genbrugspladser. Det gøres gennem målrettet at identificere værdifulde produkter og materialer, som kan genbruges direkte og materialer til upcycling. 2. Socialøkonomi. Projektet skal skabe værdifulde medarbejdere og nye jobs, da en række af de aktiviteter, der påtænkes i Værdicentralen, er velegnede til fleksjob, arbejdsprøvninger og jobtyper, som kan skabe muligheder for folk, der ellers har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. 3. Synergi og samarbejde. Værdicentralen skal skabe synergier med andre genbrugsbutikker i lokalområdet og være katalysator for et samarbejde, som kan gøre at alle genbrugsbutikkerne kan opnå en øget handel. Jo flere genbrugsbutikker, jo flere kunder kan der tiltrækkes fra oplandet. Herved skabes nye muligheder, da det der afleveres på genbrugspladsen i Hjørring måske ikke er hot i Brønderslev, men nemt kan sælges i København. Der er plads til flere selskaber, som ønsker en andel i projektet. Status i projektet I skrivende stund arbejder man på at afdække interessenter, beskrive logistik og krav samt at finde den bedst mulige platform, som kan danne grundlag for salg af varerne online. Man er løbende i konstruktiv dialog med potebtielle partnere fra forskellige dele af landet, så online-platformen forhåbentlig kan blive landsdækkende. Der er i øjeblikket travlhed i lokalerne, der danner rammerne om den fysiske butik og lagerfaciliteterne. Man har også indledt indsamlingen og identifikation af materialer og effekter til genbrug, og gør sig i øjeblikket nogle erfaringer, som fremover kan danne præcedens. På det organisatoriske plan har man ansat projektleder Jeppe Vestergaard, der skal føre projektet videre, og bringe både den digitale og fysiske del af Værdicentralen i drift i Online platform for alle. Værdicentralen skal bidrage til at skabe en fælles national online platform, hvor man kan handle med genbrugelige materialer.

4 Dokumentation af projektets rentabilitet Projektet er endnu ikke så langt, at man kan dokumentere rentabiliteten, men ifølge Sune Dowler Nygaard, Kundechef Erhverv hos Renosyd, tegner der sig to perspektiver: Et godt eksempel kunne være havefliser, som i stedet for at blive knust og genbrugt i vejfyld, tages ind og sælges i Værdicentralen og hermed skaber en økonomisk besparelse og nedbringer mængden af udledt CO2 ved at der ikke skal fremstilles nye havefliser. Et socialøkonomisk perspektiv, hvor projektet kan bruges til at skabe arbejdspladser, som er målrettet det rummelige arbejdsmarked, og et perspektiv der kigger på miljø og nedbringelse af CO2. Her kan man måle på fordelene ved at føre genstande og materialer fra genbrugspladserne og til Værdicentralen. Sammen med interessenterne har man identificeret nogle målbare parametre, der skal bruges til at vurdere både den økonomiske og miljømæssige effekt af Værdicentralens arbejde. Man vil bl.a. forsøge at identificere vægten, antal og art af de genstande og materialer, der føres fra genbrugspladserne og til Værdicentralen. Dette tjener både et økonomisk formål, da hvis f.eks. klinker genanvendes i stedet for at blive slutdeponeret, sparer affaldsselskabet for mange afgifter og behandlingsudgifter, samtidigt med at det giver en mulighed for at vurdere sparet CO2 ved at genanvende et produkt i stedet for at destruere, deponere eller brænde det. En værdicentral eller bare en almindelig genbrugsbutik? Adspurgt hvordan Værdicentralen adskiller sig fra en almindelig genbrugsbutik, svarer Sune Nygaard Dowler, at Værdicentralen søger bredden og vil have alle materialer med. I modsætning til en almindelige genbrugsforretning, der primært satser på tekstiler, interiør og små møbler, arbejder Værdicentralen også med affaldsmaterialer, der falder uden for kategorien. Det kan være læder fra gamle sofaer, byggematerialer, vinduesglas, metaldåser og skifferplader. Omkring det cirkulær økonomiske aspekt i projektet forklarer Sune Nygaard Dowler, at Værdicentralen handler om at give affaldsprodukter nyt liv, forlænge produkters levetid eller sammenføre dem i nye produkter. Hos Renosyd har man materialerne, netværket samt platformen til at sælge varerne til forskellige aftagere, hvor de kan skabe værdi i stedet for at ende i forbrændingen eller som deponi.

5 For der skal jo også være økonomi i det, siger han og fortsætter Vi er en virksomhed der bl.a. lever af kommercialisering af affaldsmaterialer, og driver forretning på affald og med det fokus at skabe størst mulig værdi af affaldet til gavn for økonomien og miljøet. Hvem kan drage nytte af Værdicentralen? Værdicentralen vil i første omgang være fokuseret på salg af materialer til private og mindre erhvervsdrivende, såsom iværksættere der arbejder med upcycling af affaldsmaterialer og håndværkere, der skal bruge et enkelt vindue til et drivhus eller en renovering af en kolonihave. I følge Sune Dowler Nygaard er der store potentialer i at især mellemstore produktionsvirksomheder i højere grad også tænker cirkulært i forhold til deres affald, da det i nogle tilfælde kan være en ressource for andre virksomheder. Denne Business-To- Business handel vil i første omgang ikke være en del af Værdicentralen, men Renosyd vil gerne formidle kontakter mellem virksomheder og relevante aktører på markedet for cirkulær økonomi gennem f.eks. Erhvervsstyrelsens tiltag på området. Men kan erhvervslivet så aftage materialer fra Værdicentralen? Dertil svarer Sune Dowler Nygaard, at man er meget interesseret i et samarbejde med virksomheder i forhold til direkte genbrug af materialer, men der ligger eksempelvis nogle lovmæssige krav til moderne byggeri, som gør det svært at genbruge døre og vinduer. Det er et område, vi både arbejder og er opmærksomme på, men det er også vigtigt for os, at vi er realistiske og at vi gør tingene rigtigt, svarer han. Erfaringer med at arbejde med et projekt om cirkulær økonomi Adspurgt hvad er skal til for at lykkes med et projekt som dette, og hvilke gode råd man kan give videre, er svarene forskellige. Set i bagspejlet har kompleksiteten i opgaven fra starten været undervurderet, hvilket har medført, at projektet er blevet forsinket. Men det grundige forarbejde har som nævnt gjort, at projektet nu kan udvikle sig hurtigt i de kommende måneder og år. I følge Sune Dowler Nygaard har en af de største udfordringer været at afdække, tale med og samarbejde med interessenter, men det har også været den mest lærerige og udbytterige del af processen.

6 Der er afholdt møder med frivillige organisatoner og nødhjælpsorganisationer, ligesom man har besøgt mange genbrugsbutikker for at afdække erfaringer og holdninger til såvel en online som fysisk butik. Man er selvfølgelig også gået i dialog med lokale interessenter, som i forvejen modtager genbrugelige effekter direkte fra genbrugspladser og som kommer til at opleve et profittab som følge af projektet. Hvis man skal summere op, så peger alle erfaringer i retning af, at det vigtigt at invitere til dialog, og samtidig markere, hvad formålet med projektet er og fastholde, hvorfor det er rigtigt at gøre håndteringen af genbrugelige effekter endnu mere målrettet, strømlinet og effektiv så endnu flere materialer og produkter kan genanvendes. Det bedste resultat kommer ud af samarbejde Adspurgt om samarbejdet med eksterne virksomheder, organisationer og andre kommuner er stemningen i projektet positiv, og man tror på, det bedste resultat kommer ud af samarbejde. Men det skal også siges, at det til tider kan være en svær øvelse at navigere i landskabet af interessenter. Hos Renosyd ser man ikke sig selv som en konkurrent, og man er fast besluttet på, at der skal være plads til alle, og at samarbejde styrker den enkelte aktørs muligheder i stedet for at begrænse den. Et af eksemplerne på et samarbejde er projektet Second-hand Østjylland, som er opstået i kølvandet på Værdicentralen, og som er et netværk af genbrugsbutikker, der skal trække handlende til området, så det kan komme alle til gode. Netværket er baseret på ideer og erfaringer fra i Sønderjylland, hvor affaldsselskabet Arwos i Aabenraa bl.a. driver en kundevenlig onlineportal, hvor interesserede genbrugskunder kan finde ud af, hvor i lokalområdet de kan gå på loppefundsjagt. Erfaringer viser, at det tiltrækker en del opmærksomhed og har skabt en væsentligt meromsætning til alle genbrugsbutikker i området. Den idé vil man gerne overføre til Østjylland, og man ser et stort potentiale etablering af samarbejde med eksempelvis opstartsvirksomheder, nye affaldsselskaber, kompetencecentre og genbrugsbutikker. På det politiske og organisatoriske niveau har successen af et projekt som dette forudsat, at der var opbakning fra politikerne i Renosyds bestyrelse.

7 Den politiske opbakning har været til stede fra projektets start, og bestyrelsen er gået ind i det med stor interesse. De har bl.a. været på studietur til Fredericia og Åbenrå, hvor de har de drøftet strategiske og politiske vinkler på projektet med både ledelse og politikere i de to kommuner. Det har været vigtigt for bestyrelsen at diskutere planerne og sikre, at projektet er forankret strategisk i miljø, økonomi og jobs. Vi er blevet udfordret på den gode måde, lyder det fra Sune Dowler Nygaard. Om samarbejdet med UMT, Rethink Business og Region Midtjylland I projektledelsen er der en generel tilfredshed med samarbejdet med projektets tovholder Region Midtjylland og projektledelsen i Rethink Business under Development Centre UMT. Der har været afholdt en række gode statusmøder, hvor der med stor indlevelse fra alle parter er blevet diskuteret fordele og ulemper ved de valg der er truffet i projektet.

8 Skanderborg Kommune og Renosyd Skanderborg Kommune udgør et areal på 429,17 km2 og har indbyggere. Renosyd er et affaldsselskab drevet og ejet af Odder og Skanderborg Kommuner. Selskabet betjener husstande og driver fem genbrugspladser i hhv. Galten, Hørning, Odder, Ry og Skanderborg. Renosyd driver også kraftvarmeanlægget i Skanderborg, som producerer el og varme af det affald, som ikke kan genanvendes. Ansvarlige i projektet: Om Skanderborg kommune Projektleder: Sune Dowler Nygaard, Kundechef Erhverv, Renosyd Tlf.: sdn@renosyd.dk Susanne Skårup, Klimakoordinator, Staben for Kultur, Borgere og Planlægning, Skanderborg Kommune. Tlf.: Susanne.Skarup@skanderborg.dk Casen er udarbejdet i januar 2015

9 Hvad er Rethink Business? Region Midtjylland har igangsat projektet 'Rethink Business' med henblik på at skabe grøn innovation og vækst i regionen via tankegangen i cirkulær økonomi. Mere end 30 virksomheder og 5 kommuner i Region Midtjylland deltager aktivt i projektet. Projektet løber fra oktober 2012 til december Hvad kan Rethink Business gøre for kommunerne? Rethink Business er et udviklingsprojekt, det er funderet i tankesættet bag Cradle 2 Cradle og cirkulær økonomi. Aarhus, Skanderborg, Skive, Samsø og Herning Kommuner arbejder i øjeblikket på hver deres demonstrationsprojekt, som sætter genanvendelse og bæredygtighed på dagsordenen på en måde, som styrker samarbejdet mellem kommune og erhvervsliv. De fem kommuner har modtaget støtte fra Vækstforum i Region Midtjylland, som har en pulje af på omtrent 3.0 mio. kr. til rådighed gennem Rethink Business. Hvem står bag Rethink Business? Om projektet Rethink Business Development Centre UMT er projektoperatør på vegne af Region Midtjylland, og UMT har indgået aftale med COWI A/S og COWIs underleverandør Vugge til Vugge ApS. Konsulenter fra COWI og Vugge til Vugge udgør det virksomhedsrettede team (VRT), som vejleder virksomhederne individuelt igennem 3 faser: Innovationsfasen, afprøvningsfasen og omstillingsfasen. Læs mere på

Ressourceeffektivt indkøb og cirkulær økonomi

Ressourceeffektivt indkøb og cirkulær økonomi Ressourceeffektivt indkøb og cirkulær økonomi I Herning Kommune vil man fremme bæredygtig udvikling ved at kombinere miljøforbedringer og lokal erhversudvikling. Det gør man i et projekt, som bl.a. viser

Læs mere

Skive Kommune vil genanvende byggematerialer og skabe en ny erhvervsklynge

Skive Kommune vil genanvende byggematerialer og skabe en ny erhvervsklynge Skive Kommune vil genanvende byggematerialer og skabe en ny erhvervsklynge For skive Kommune har projektet Genbyg Skive, som er støttet af Region Midtjyllands projekt Rethink Business, været startskuddet

Læs mere

REWARA Et projekt om cirkulær økonomi

REWARA Et projekt om cirkulær økonomi REWARA Et projekt om cirkulær økonomi I Aarhus Kommune arbejder man med et projekt, som bygger på tankesættet bag cirkulær økonomi og som skal være med til at begrænse affald i kommunen og fokusere på

Læs mere

Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald

Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald For virksomheden Flexiket A/S blev Region Midtjyllands projekt Rethink Business startskuddet til at give indspil til kundernes ressourcestrategier.

Læs mere

Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel

Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel For Outercore gjorde samarbejdet med Rethink Business, at man gik målrettet efter at omstille til cirkulær økonomi.

Læs mere

Fra vandflaske til 100 procent genanvendeligt tæppe

Fra vandflaske til 100 procent genanvendeligt tæppe Fra vandflaske til 100 procent genanvendeligt tæppe Den midtjyske tæppeproducent, Fletco Tæpper, deltog i en workshop i Rethink Business projektet om idéer til forretningsudvikling. Fletco Carpet lancerer

Læs mere

Advance Nonwoven A/S: Fra idé til fabrik

Advance Nonwoven A/S: Fra idé til fabrik Advance Nonwoven A/S: Fra idé til fabrik For virksomheden Advance Nonwoven A/S har det ført til udvikling af en helt ny forretningsmodel og kontakt til flere potentielle kunder at medvirke i projekt Rethink

Læs mere

Troldtekt: Take-back-ordning sikrer optimal udnyttelse af ressourcer og et mindre CO2-aftryk

Troldtekt: Take-back-ordning sikrer optimal udnyttelse af ressourcer og et mindre CO2-aftryk Troldtekt: Take-back-ordning sikrer optimal udnyttelse af ressourcer og et mindre CO2-aftryk For Troldtekt A/S gav deltagelse i Rethink Business mulighed for at realisere et ønske om at få at etableret

Læs mere

Workform: Rethink Business gav værdifuld inspiration til alle dele af vores forretning

Workform: Rethink Business gav værdifuld inspiration til alle dele af vores forretning Workform: Rethink Business gav værdifuld inspiration til alle dele af vores forretning For tomandsvirksomheden Workform har deltagelsen i Rethink Business været værdifuld i forhold til at designe og producere

Læs mere

Etablering af online Værdicentral

Etablering af online Værdicentral Etablering af online Værdicentral Projektets ide og aktiviteter Skanderborg Kommune er som myndighed ansvarlig for håndtering af alt affald fra private i kommunen. Den daglige drift af området er overdraget

Læs mere

Rheinzink Danmark A/S: Tættere på et take-back-system

Rheinzink Danmark A/S: Tættere på et take-back-system Rheinzink Danmark A/S: Tættere på et take-back-system Ved at deltage i Rethink Business er Rheinzink Danmark A/S blevet overbevist om, at der er god forretning i at tage brugt zink tilbage. Næste skridt

Læs mere

Thors-Design: Udlejning af møbler øger graden af genanvendelse og åbner for nye markedsmuligheder

Thors-Design: Udlejning af møbler øger graden af genanvendelse og åbner for nye markedsmuligheder Thors-Design: Udlejning af møbler øger graden af genanvendelse og åbner for nye markedsmuligheder Thors-Design er på vej med et nyt tilbud til deres kunder, så de kan leje møbler og levere dem tilbage

Læs mere

Advance Nonwoven A/S: Fra idé til fabrik

Advance Nonwoven A/S: Fra idé til fabrik : Fra idé til fabrik For virksomheden Advance Nonwoven A/S har det ført til udvikling af en helt ny forretningsmodel og kontakt til flere potentielle kunder at medvirke i projekt Rethink Business. Om at

Læs mere

Screeningsprocessen i Rethink Business - Successen ligger i at holde fokus

Screeningsprocessen i Rethink Business - Successen ligger i at holde fokus Screeningsprocessen i Rethink Business - Successen ligger i at holde fokus Når der skal screenes deltagervirksomheder ind i projektet Rethink Business, er successen betinget af et stramt fokus på relevante

Læs mere

Tværgående case: Styrker opnået via deltagelse i Rethink Business

Tværgående case: Styrker opnået via deltagelse i Rethink Business Tværgående case: Styrker opnået via deltagelse i Rethink Business Ikke to virksomheder er ens. Og det er deres læring heller ikke. I evalueringen af Rethink Businessprojektet er virksomhederne blevet bedt

Læs mere

Tværgående case: Anbefalinger til programmer for omstilling til CØ

Tværgående case: Anbefalinger til programmer for omstilling til CØ Tværgående case: Anbefalinger til programmer for omstilling til CØ Projekt Rethink Business har over en 3-årig periode arbejdet med at omstille midtjyske virksomheder til at følge tankegangen i cirkulær

Læs mere

Novopan Træindustri A/S: Mere værdi for kunderne

Novopan Træindustri A/S: Mere værdi for kunderne Novopan Træindustri A/S: Mere værdi for kunderne Ved at deltage i Region Midtjyllands projekt Rethink Business, har Novopan Træindustri A/S fået øje på, hvordan de med C2C-certificering og - strategi kan

Læs mere

Halling Autoophug: Målet er at kunne genanvende de udtjente biler 100 procent

Halling Autoophug: Målet er at kunne genanvende de udtjente biler 100 procent Halling Autoophug: Målet er at kunne genanvende de udtjente biler 100 procent For Halling Autoophug ApS har deltagelse i Region Midtjyllands projekt Rethink Business betydet, at virksomheden har fået den

Læs mere

Tværgående case: Når ideen skal skæres til

Tværgående case: Når ideen skal skæres til Tværgående case: Når ideen skal skæres til I afprøvningsfasen skulle virksomhederne i projekt Rethink Business arbejde videre med den forretningside, som de mente, havde det største markedspotentiale.

Læs mere

Pumper i cirkulær økonomi Samsø som test-site

Pumper i cirkulær økonomi Samsø som test-site Pumper i cirkulær økonomi Samsø som test-site På Samsø skal en udbuds- og indkøbspolitik baseret på cirkulær økonomi være driver for en leasingmodel af pumper, der skal sætte fokus på samarbejde med erhvervslivet

Læs mere

Cirkulær økonomi set fra affaldsselskabet Renosyd - hvad gør vi i dag og hvilke muligheder ser vi fremover!

Cirkulær økonomi set fra affaldsselskabet Renosyd - hvad gør vi i dag og hvilke muligheder ser vi fremover! Cirkulær økonomi set fra affaldsselskabet Renosyd - hvad gør vi i dag og hvilke muligheder ser vi fremover! Lotte Mørk, chef for drift og udvikling IDA miljø den 5. marts 2018 1. Hvem er vi? 2. Hvad vil

Læs mere

KUNDEN I CENTRUM RØDE1 KORS

KUNDEN I CENTRUM RØDE1 KORS KUNDEN I CENTRUM RØDE1 KORS GENBRUGSKUNDEN I CENTRUM I Røde Kors tjener vi mange penge på at sælge genbrug. Penge som vi bruger på at hjælpe både i Danmark og ude i verden. Og behovet for Røde Kors indsats

Læs mere

Vision. Bæredygtig forretning. Sociale aspekter

Vision. Bæredygtig forretning. Sociale aspekter Vision Inspirere til bæredygtig tankegang Afskaffe brug og smid væk og indføre mere direkte genbrug Skabe lokale arbejdspladser - også sociale Hjælpe dem der har mindst Samarbejde med hjælpeorganisationerne

Læs mere

Handleplan - Kolding Kommunes socialøkonomiske strategi. Lokal vækst med social bundlinje

Handleplan - Kolding Kommunes socialøkonomiske strategi. Lokal vækst med social bundlinje Handleplan - Kolding Kommunes socialøkonomiske strategi Lokal vækst med social bundlinje 1 Kolding Kommunes socialøkonomiske strategi Lokal vækst med social bundlinje blev vedtaget af Byrådet den 30. januar

Læs mere

Randers + Radius: Bæredygtighed handler om at gøre os klar til fremtidens krav.

Randers + Radius: Bæredygtighed handler om at gøre os klar til fremtidens krav. Randers + Radius: Bæredygtighed handler om at gøre os klar til fremtidens krav. Et ønske om at inkorporere en bæredygtig tankegang i alle dele af virksomheden og få certificering på arbejdet blev startskuddet

Læs mere

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Brugerfinansierede udgifter. Aalborg Renovation

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Brugerfinansierede udgifter. Aalborg Renovation Driftsønske nr. 1 Aalborg Renovation Sikkerhedskultur på arbejdspladsen 2022 2023 400 300 I 2018 er der registreret 37 arbejdsrelaterede ulykker for medarbejdere i Aalborg Renovation. I 1. kvartal af 2019

Læs mere

Socialøkonomi-, handicap- og hjælpemiddeludvalget. Procesplan for den socialøkonomiske indsats

Socialøkonomi-, handicap- og hjælpemiddeludvalget. Procesplan for den socialøkonomiske indsats -, handicap- og hjælpemiddeludvalget Procesplan for den socialøkonomiske indsats 2018-2021 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE...- 2 - INTRODUKTION...- 3 - PROCESPLANENS OPBYGNING...- 3 - TIDSPLAN

Læs mere

Baggrundsmateriale til Energi-, klima- og forsyningsudvalget

Baggrundsmateriale til Energi-, klima- og forsyningsudvalget Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 143 Offentligt NOTAT Baggrundsmateriale til Energi-, klima- og forsyningsudvalget I dette notat følges der op på Dansk Affaldsforenings foretræde

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2024 Affaldsplan for Læsø Kommune 2019-2024: Alle kommuner i Danmark skal udarbejde og vedtage en plan for, hvordan affald i kommunen skal håndteres. De kommunale planer for håndtering

Læs mere

Evaluering. Handleplan - Kolding Kommunes socialøkonomiske strategi. Lokal vækst med social bundlinje

Evaluering. Handleplan - Kolding Kommunes socialøkonomiske strategi. Lokal vækst med social bundlinje Evaluering Handleplan - Kolding Kommunes socialøkonomiske strategi Lokal vækst med social bundlinje 1 Socialøkonomisk strategi Kolding Kommunes socialøkonomiske strategi Lokal vækst med social bundlinje

Læs mere

Resultatkontrakt. Vedrørende. Rethink Business ReUse Waste Ressources Aarhus (REWARA)

Resultatkontrakt. Vedrørende. Rethink Business ReUse Waste Ressources Aarhus (REWARA) Resultatkontrakt Vedrørende Rethink Business ReUse Waste Ressources Aarhus (REWARA) Region: Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Ean-nr: 5 798 002 763 850 Kontaktperson: Christian

Læs mere

Cirkulær Kemi selvfølgelig

Cirkulær Kemi selvfølgelig Cirkulær Kemi selvfølgelig Som verdens største distributør af kemikalier, så har vi en umiddelbar tilgang og vigtig rolle i, at være innovative og gå i dialog med vores kunder omkring muligheder for ressource

Læs mere

ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI

ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI UD KA ST ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI MANGFOLDIGHED BRINGER VÆKST TIL ODENSE Mangfoldighed handler om forskellighed. Mangfoldighed kan bidrage til virksomheder og organisationers udvikling, succes

Læs mere

Agenda. 1. Cirkulær økonomi. 2. Rethink Business. 3. Perspektivering. Henrik Sand, COWI Management hesa@cowi.dk / 2913 4477.

Agenda. 1. Cirkulær økonomi. 2. Rethink Business. 3. Perspektivering. Henrik Sand, COWI Management hesa@cowi.dk / 2913 4477. Agenda 1. Cirkulær økonomi 2. Rethink Business 3. Perspektivering Henrik Sand, COWI Management hesa@cowi.dk / 2913 4477 1 Hovedbudskaber Cirkulær økonomi kan give inspiration til, hvorfor og hvordan den

Læs mere

Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST Sendt pr. mail til

Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST Sendt pr. mail til Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST-774-00081 Sendt pr. mail til mst@mst.dk Dansk Affaldsforening Vodroffsvej 59, 1 DK - 1900 Frederiksberg C Telefon +45 72 31 20 70 danskaffaldsforening.dk

Læs mere

STRATEGI FOR FREMME AF SOCIALØKONOMI I HORSENS KOMMUNE

STRATEGI FOR FREMME AF SOCIALØKONOMI I HORSENS KOMMUNE STRATEGI FOR FREMME AF SOCIALØKONOMI I HORSENS KOMMUNE 2016-2020 Forsidebillede: SundhedsCaféen, Dansk Integrationsnet en del af Dansk flygtninge hjælp, Horsens Sundhedshus. Horsens Havn 2 VI VIL SOCIALØKONOMI

Læs mere

Genanvendelse af tagpap

Genanvendelse af tagpap «From Roof to Road» Innovative recycling of bitumen felt roofing material Genanvendelse af tagpap Karsten Rasmussen 11. maj 2012 1 Workshop genanvendelse af tagpap Indhold Historien Konceptet Udfordringerne

Læs mere

Gen Byg Data. Datadrevet genanvendelse af byggematerialer. Projektleder Gunnar Rønning Sigaard Energibyen Skive, Skive Kommune

Gen Byg Data. Datadrevet genanvendelse af byggematerialer. Projektleder Gunnar Rønning Sigaard Energibyen Skive, Skive Kommune Gen Byg Data Datadrevet genanvendelse af byggematerialer Projektleder Gunnar Rønning Sigaard Energibyen Skive, Skive Kommune 1 Hvorfor blev projektet etableret? Tre globale tendenser former fundamentet

Læs mere

Aarstiderne: Hvordan bliver en ambitiøs grøn virksomhed endnu grønnere?

Aarstiderne: Hvordan bliver en ambitiøs grøn virksomhed endnu grønnere? Aarstiderne: Hvordan bliver en ambitiøs grøn virksomhed endnu grønnere? Idéer har de masser af hos Aarstiderne. Og bæredygtighed ligger dybt i dna'et. Men den systematiske tilgang til forandringer bliver

Læs mere

Helhedsorienteret bæredygtig jordhåndtering (Masse håndtering) Helhedsorienteret, bæredygtig jordhåndtering

Helhedsorienteret bæredygtig jordhåndtering (Masse håndtering) Helhedsorienteret, bæredygtig jordhåndtering Helhedsorienteret bæredygtig jordhåndtering (Masse håndtering) 1 Overskudsjord (masser) er en ressource 2 Overskudsjord (masser) er en ressource 3 Disposition Vision og mål for at arbejde med genanvendelse

Læs mere

Ejerstrategi for AVV I/S. Vedtaget 2017 AVV

Ejerstrategi for AVV I/S. Vedtaget 2017 AVV Ejerstrategi for AVV I/S Vedtaget 2017 AVV Ejerstrategi for AVV Indledning Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S i daglig tale forkortet til AVV er et interessentskab, som ejes af Brønderslev og Hjørring

Læs mere

Notat HØRING AF ODDER OG SKANDERBORG KOMMUNERS FORSLAG TIL AFFALDSPLAN

Notat HØRING AF ODDER OG SKANDERBORG KOMMUNERS FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Notat HØRING AF ODDER OG SKANDERBORG KOMMUNERS FORSLAG TIL AFFALDSPLAN 2014 2018 Dato 30. oktober 2014 Til Fra Opsamling og anbefalinger Odder og Skanderborg Kommuner har fremlagt et forslag til affaldsplan

Læs mere

Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om:

Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om: Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om: Udmøntning af grønne erhvervsrettede initiativer i 2013-2016 på Erhvervs- og Vækstministeriets område (27. juni 2013) 1 Udmøntning af grønne erhvervsrettede

Læs mere

AffaldPlus og genbrugsbutikker efter afgørelsen

AffaldPlus og genbrugsbutikker efter afgørelsen AffaldPlus og genbrugsbutikker efter afgørelsen Allan Johansen Afdelingschef, Genbrug og udvikling Aug. 2017 Plan fra 2. kvartal 2014: Etablering af 5 butikker inden udgang af 2017 Fokus det nye syn på

Læs mere

Introduktion til casesamling: Det lærte vi af Rethink Business

Introduktion til casesamling: Det lærte vi af Rethink Business Introduktion til casesamling: Det lærte vi af Rethink Business Rethink Business. Alene projektets navn bærer vidnesbyrd om, at der ikke er tale om et helt almindeligt projekt. Her vil man virkelig noget.

Læs mere

Strategi for fremme af socialøkonomi i Horsens Kommune

Strategi for fremme af socialøkonomi i Horsens Kommune Strategi for fremme af socialøkonomi i Horsens Kommune 2016-2020 Motivation hvorfor fremme socialøkonomi og hvad er visionen I Horsens Kommune ønsker vi at fremme socialøkonomiske løsninger på de samfundsmæssige

Læs mere

DOKUMENTATION FOR UDFØRT OPGAVE. Opgavens indhold og formål:

DOKUMENTATION FOR UDFØRT OPGAVE. Opgavens indhold og formål: DOKUMENTATION FOR UDFØRT OPGAVE Opgavens indhold og formål: Opsøgende kontakt til lokale erhvervsdrivende med henblik på at øge kendskabet til kommunens mange tilbud, herunder understøtte kommunens strategi

Læs mere

Værdi for mennesker, virksomheder og samfund

Værdi for mennesker, virksomheder og samfund Socialøkonomi er totaløkonomi Værdi for mennesker, virksomheder og samfund Januar 2019 Socialøkonomi er totaløkonomi Vision Vi frisætter skjulte talenter hos mennesker og hjælper virksomheder med at skabe

Læs mere

Victor Energy Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept

Victor Energy Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept For virksomheden projects har deltagelse i Region Midtjyllands projekt Rethink Business Fokuseret Værdikædesamarbejde været et startskud

Læs mere

Velkommen til AVV. Levetidsforlængelse og bedre ressourceudnyttelse

Velkommen til AVV. Levetidsforlængelse og bedre ressourceudnyttelse Velkommen til AVV Levetidsforlængelse og bedre ressourceudnyttelse AVVs anlæg Administration Besøgscenter Genbrugscenter Genbrugsbutikken (+ auktion) Kørselsafdeling Forbrændingsanlæg 18 genbrugspladser

Læs mere

Aarstiderne: Hvordan bliver en ambitiøs grøn virksomhed endnu grønnere?

Aarstiderne: Hvordan bliver en ambitiøs grøn virksomhed endnu grønnere? Aarstiderne: Hvordan bliver en ambitiøs grøn virksomhed endnu grønnere? Idéer har de masser af hos Aarstiderne. Og bæredygtighed ligger dybt i dna'et. Men den systematiske tilgang til forandringer bliver

Læs mere

Økonomiske kommentarer til ISOBRO s materiale

Økonomiske kommentarer til ISOBRO s materiale Energi- Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del Bilag 331 Offentligt NOTAT FORETRÆDE Økonomiske kommentarer til ISOBRO s materiale Der er en række mangler i analysen fra ISOBRO vedr. økonomien

Læs mere

Briefing VækstHimmerland

Briefing VækstHimmerland Briefing VækstHimmerland Den 1. marts 2017 Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark - grøn omstilling som en nordjysk vækstmotor Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark NBE s FORMÅL

Læs mere

Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse

Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Dato: 9. marts 2015 Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse På bestyrelsesmøde den 10. december 2014 udtrykte bestyrelsen ønske om at få oplyst

Læs mere

ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI

ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI MANGFOLDIGHED BRINGER VÆKST TIL ODENSE Mangfoldighed handler om forskellighed. Mangfoldighed kan bidrage til virksomheder og organisationers udvikling, succes og

Læs mere

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk !!"#$ Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400

Læs mere

Materialepas. Affaldsdage 2016 Dansk Affaldsforening

Materialepas. Affaldsdage 2016 Dansk Affaldsforening Materialepas Affaldsdage 2016 Dansk Affaldsforening Renosyd hvem er vi? Ejet af Skanderborg og Odder kommuner Vi arbejde på at gå fra affald til værdi Tredobbelt bundlinje Økonomi Miljø Mennesker Genbrug!

Læs mere

Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller

Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller Deadline for ansøgning: 29. oktober 2013 kl.12:00 1. Hvad kan der søges om? Har du en idé til en ny grøn forretningsmodel? Og tror du,

Læs mere

Bæredygtighed og vækst baseret på Vugge til Vugge konceptet

Bæredygtighed og vækst baseret på Vugge til Vugge konceptet Jasper Steinhausen Sustainable Business Developer Cradle to Cradle Certified Consultant COWI A/S Parallelvej 2 DK-2800 Lyngby Telefon 4597 2211 Direkte 4597 1812 Mobil 2135 1029 E-mail jase@cowi.dk http://www.cowi.dk

Læs mere

Værdiskabelse på tre bundlinier

Værdiskabelse på tre bundlinier Værdiskabelse på tre bundlinier Henrik Riisgaard, AVV og Aalborg Universitet Grenaa, 23. marts 2018 En mand to kasketter Forretningsudvikler Projekter på de tre øverste niveauer i affaldshierarkiet + Studielektor

Læs mere

NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi.

NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi. NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi. 1. UDVIDELSE Udvidelsen af netværket til at omfatte engagerede nordjyske virksomheder og samtlige nordjyske kommuner. En gradvis

Læs mere

2) Vurderingskriterier og løsningsformat for din løsning, som skal udfyldes og sendes til senest 26. oktober.

2) Vurderingskriterier og løsningsformat for din løsning, som skal udfyldes og sendes til senest 26. oktober. Kære Innovatør, Her kan du læse mere om: 1) Udfordringen stillet af ARGO (Genanvendelse af tekstiler) 2) Vurderingskriterier og løsningsformat for din løsning, som skal udfyldes og sendes til camilla@corolab.dk

Læs mere

RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015

RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015 RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015 mellem Favrskov Kommune Skovvej 20 8382 Hinnerup og Favrskov Erhvervsråd Bogøvej 15 8382 Hinnerup 1 Indledning Det samlede erhvervsservicetilbud

Læs mere

Opfølgning på investeringer fra de regionale udviklingsmidler

Opfølgning på investeringer fra de regionale udviklingsmidler Eventuelle er i forhold til påkrævede Handlingsplanstema 1: Fokuseret erhvervsudvikling skaber virksomheder i vækst Vækstaftale 1 - Tiltrække virksomheder og investeringer Leadpartner er Copenhagen Capacity

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem bedre sortering Mindre CO2 Ren energi bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i

Læs mere

SYDHAVN GENBRUGSCENTER 2014 IDÉOPLÆG. Bilag 3 Bilag 3

SYDHAVN GENBRUGSCENTER 2014 IDÉOPLÆG. Bilag 3 Bilag 3 SYDHAVN GENBRUGSCENTER 2014 IDÉOPLÆG Bilag 3 Bilag 3 Sydhavn Genbrugscenter - På vej mod et bæredygtigt samfund Obs! Illustrationerne viser ikke det endelig anlæg. For eksempel arbejdes der i øjeblikket

Læs mere

UDVIKLINGSPOLITIK

UDVIKLINGSPOLITIK UDVIKLINGSPOLITIK 2018-2021 3 FORORD INDHOLD FORORD Forord 3 Vision 4 Bæredygtighed og cirkulær kommune 5 Demokrati og borgerinddragelse 6 Erhvervslivets herunder turisterhvervets - vilkår 7 Helhedssyn

Læs mere

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt.

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt. 1 of 6 Bilag 4: Udvalg af virkemidler til opfyldelse målsætninger i Borgmesteraftalen Borgmesteraftalen omfatter kommunen som geografisk enhed og ved indgåelse af aftalen forpligtede kommunen sig til en

Læs mere

Procesplan for den socialøkonomiske indsats

Procesplan for den socialøkonomiske indsats Socialøkonomi-, handicap- og hjælpemiddeludvalget Procesplan for den socialøkonomiske indsats 2018-2021 KOLDING KOMMUNE - BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONSFORVALTNINGEN Indholdsfortegnelse Introduktion...

Læs mere

Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi

Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi Baggrund Kongres- og mødeindustrien er et væsentligt forretningsområde for dansk turisme, og markedet er i

Læs mere

Vejen frem for cirkulær økonomi i bygge- og anlægssektoren

Vejen frem for cirkulær økonomi i bygge- og anlægssektoren Vejen frem for cirkulær økonomi i bygge- og anlægssektoren Building Green 2016 Kontorchef Camilla Bjerre Søndergaard Globalt Mål 9: Industri, innovation og infrastruktur Mål 11: Bæredygtige byer og samfund

Læs mere

Mission mulig Da ordbogen blev udvidet

Mission mulig Da ordbogen blev udvidet Mission mulig Da ordbogen blev udvidet Mission Mulig, værdiagent, værdibeholder og værdiselskab. Renosyd fik sat dagsordenen, da den nye indsamlingsordning skulle træde i kraft i 2012 Noget af det vigtigste

Læs mere

14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder

14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder 14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder Åbent Vækstforum Sjælland Brevid: 2562639 Resume CAPNOVA ansøger om tilskud til projektet Innovations- og fundraisingvejledning til mindre

Læs mere

Strategi for etablering af Socialøkonomiske virksomheder i Silkeborg Kommune 2015-2020 - Vejen til mere rummelighed, livskvalitet og vækst

Strategi for etablering af Socialøkonomiske virksomheder i Silkeborg Kommune 2015-2020 - Vejen til mere rummelighed, livskvalitet og vækst Strategi for etablering af Socialøkonomiske virksomheder i Silkeborg Kommune 2015-2020 - Vejen til mere rummelighed, livskvalitet og vækst Forestil dig en virksomhed, der tjener penge på almindelige markedsvilkår

Læs mere

26. november Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune

26. november Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune Miljø- og Planudvalgets arbejdsprogram 2019 På vej mod en bæredygtig og cirkulær Skanderborg Kommune 1 Forord Dette er Miljø- og Planudvalgets dynamiske arbejdsprogram for proces, ideer og konkrete handlinger

Læs mere

Bilag til pkt. 13. Oplæg til evalueringspolitik for Bornholms Vækstforum. Hvad skal evalueres? 4. juni 2012

Bilag til pkt. 13. Oplæg til evalueringspolitik for Bornholms Vækstforum. Hvad skal evalueres? 4. juni 2012 Oplæg til evalueringspolitik for Bornholms Vækstforum 4. juni 2012 Evalueringspolitikkens formål er kort sagt at sikre bedst mulig udnyttelse af de ressourcer, der anvendes til at skabe vækst i det bornholmske

Læs mere

DI s strategi. Et stærkere Danmark frem mod

DI s strategi. Et stærkere Danmark frem mod DI s strategi Et stærkere Danmark frem mod 2020 Forord Siden dannelsen af DI i 1992 har vi skabt et fællesskab, hvor både de allerstørste og de mange tusinde mindre og mellemstore virksomheder i Danmark

Læs mere

RETHINK BUSINESS CASESAMLING

RETHINK BUSINESS CASESAMLING RETHINK BUSINESS CASESAMLING INDHOLD Introduktion til casesamling Tværgående cases baseret på evaluering af LB Analyse Vejen til effekt i Rethink Business Styrker opnået via deltagelse i Rethink Business

Læs mere

Tværgående case: Vejen gennem innovationsfasen

Tværgående case: Vejen gennem innovationsfasen Tværgående case: Vejen gennem innovationsfasen Det kræver et åbent sind og en alsidig værktøjskasse at støtte virksomheder gennem innovationsfasen. I denne case giver vi eksempler på nogle af de metoder,

Læs mere

Agenda for Plaststrategien og jeres udbytte af plastgenanvendelse NoDig Infra Årsmøde i Fredericia 15. marts 2018

Agenda for Plaststrategien og jeres udbytte af plastgenanvendelse NoDig Infra Årsmøde i Fredericia 15. marts 2018 1 Agenda for Plaststrategien og jeres udbytte af plastgenanvendelse NoDig Infra Årsmøde i Fredericia 15. marts 2018 Hvem er Aage Vestergaard Larsen A/S Hvorfor nu den snak om plast? Potentialet for Danmark

Læs mere

Grøn nedrivning af tomme bygninger

Grøn nedrivning af tomme bygninger Titeldias uden baggrundsfarve vælge Titeldias Logo blå for at anvende logo blå baggrund Grøn nedrivning af tomme bygninger Nina Svaneberg KL s Kontor for Teknik og Miljø Grøn Nedrivning - projektet Miljøstyrelsen,

Læs mere

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV?

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV? ? Eleverne skal undersøge, hvilke alternative muligheder der er til at smide sit brugte legetøj ud i skraldespanden. De skal lære om, hvad det betyder for miljø og ressourceforbruget, hvis man i stedet

Læs mere

ERFA-møde. Integration af fysiske og sociale indsatser

ERFA-møde. Integration af fysiske og sociale indsatser ERFA-møde Integration af fysiske og sociale indsatser Sammentænkning af fysiske og sociale indsatser? Almenboligloven 6 b. Boligorganisationen skal drage omsorg for, at de almene boligafdelinger er økonomisk

Læs mere

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden v/ Hans Henrik Nørgaard Regionalfondsprogrammet 2014-2020 Knap 1.400 mio. kr. i 2014-2020 Godt 700 mio. kr. tilbage Styrke vækst og udvikling i hele

Læs mere

Opsamlingsnotat fra besøgsrunde hos 13 socialøkonomiske virksomheder i Kolding Kommune. januar marts Side 1 af 5

Opsamlingsnotat fra besøgsrunde hos 13 socialøkonomiske virksomheder i Kolding Kommune. januar marts Side 1 af 5 Opsamlingsnotat fra besøgsrunde hos 13 socialøkonomiske virksomheder i Kolding Kommune januar marts 2019 Side 1 af 5 Afsæt for besøgsrunden Formand for Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget

Læs mere

KLIMATILPASNING. Foto Ursula Bach

KLIMATILPASNING. Foto Ursula Bach KLIMATILPASNING I de kommende år skal Københavns klimatilpasningsplan omsættes til konkrete anlægsprojekter. Klimatilpasning handler om at ruste København til at modstå de vejrmæssige udfordringer som

Læs mere

2) Vurderingskriterier og løsningsformat for din løsning, som skal udfyldes og sendes til senest 26. oktober.

2) Vurderingskriterier og løsningsformat for din løsning, som skal udfyldes og sendes til senest 26. oktober. Kære Innovatør, Her kan du læse mere om: 1) Udfordringen stillet af ARGO (Genanvendelse) 2) Vurderingskriterier og løsningsformat for din løsning, som skal udfyldes og sendes til camilla@corolab.dk senest

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 3: Eksternt fokus Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst... 1 Eksternt fokus... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 5 Indbydelse... 6 Program... 7 Opsamling

Læs mere

Socialøkonomisk virksomhed Hvad? Hvorfor? Hvordan?

Socialøkonomisk virksomhed Hvad? Hvorfor? Hvordan? Socialøkonomisk virksomhed Hvad? Hvorfor? Hvordan? Hvad er en socialøkonomisk virksomhed? En socialøkonomisk virksomhed fungerer på samme vilkår som traditionelle virksomheder men bruger sit overskud på

Læs mere

Gør din forretning grøn og rentabel Grøn Omstilling

Gør din forretning grøn og rentabel Grøn Omstilling Gør din forretning grøn og rentabel Grøn Omstilling Gitte Krasilnikoff, 20. maj 2014 Dagens program 1. Hvorfor grøn omstilling og bæredygtig? 2. Grøn forretning som vejen til vækst 3. Virksomhedscases

Læs mere

PCB forekomster i danske bygninger praktiske udfordringer for byggebranchen SBI, PCB netværk, 15. juni 2016 v. Anke Oberender, centerleder, VHGB

PCB forekomster i danske bygninger praktiske udfordringer for byggebranchen SBI, PCB netværk, 15. juni 2016 v. Anke Oberender, centerleder, VHGB PCB forekomster i danske bygninger praktiske udfordringer for byggebranchen SBI, PCB netværk, 15. juni 2016 v. Anke Oberender, centerleder, VHGB PCB forekomster i over 75% af danske bygninger Samlet antal

Læs mere

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark Den 9. september 2016 Erhvervscamp 2016 GRØN OMSTILLING 9. September 2016 Hør om NBE Projektleder Lene M. Nielsen Hvilke muligheder er der for nordjyske

Læs mere

Kolding Kommunes vision 3.0 Sammen designer vi livet

Kolding Kommunes vision 3.0 Sammen designer vi livet Kolding Kommunes vision 3.0 Sammen designer vi livet Sammen om visionær velfærd Sammen går vi forrest i udviklingen af fremtidens velfærdsløsninger. Gennem en tidlig og forebyggende indsats arbejder vi

Læs mere

EJERSKIFTE FOR VIRKSOMHEDSEJERE

EJERSKIFTE FOR VIRKSOMHEDSEJERE EJERSKIFTE FOR VIRKSOMHEDSEJERE - ALLE TALER OM DET, FÅ GØR NOGET VED DET IMENS DU KONCENTRERER DIG OM DIN VIRKSOMHED, FINDER VI DET 100 % RIGTIGE MATCH TIL DIG AGENDA MATCH-ONLINE A/S ALT STARTER MED

Læs mere

CradleBar på DAC Fra en lineær til en cirkulær økonomi

CradleBar på DAC Fra en lineær til en cirkulær økonomi CradleBar på DAC Fra en lineær til en cirkulær økonomi 31.08.12 Tekst og foto: Mikkel Egeberg Rasmussen Lad os eliminere affald, og kigge på mulighederne i en grøn omstilling. Lad os bygge et samfund hvor

Læs mere

Skab ekstraordinære resultater. Bliv en Category of One virksomhed

Skab ekstraordinære resultater. Bliv en Category of One virksomhed Skab ekstraordinære resultater Bliv en Category of One virksomhed VILJE TIL VÆKST 2018 1 En Category of One virksomhed har balance mellem drift og udvikling, og skaber ekstra- ordinære resultater på kort

Læs mere

Strategiplan 2017-2020

Strategiplan 2017-2020 Målsætninger for Strategiplan 2017-2020 Aalborg Renovation 1. Målsætninger De overordnede mål for Aalborg Renovation fremgår af de følgende sider. Målene kan sammendrages til, at Aalborg Renovation vil

Læs mere

Strategiplan Aalborg Renovation

Strategiplan Aalborg Renovation Strategiplan 2018-2021 Aalborg Renovation Udgiver: Aalborg Forsyning Stigsborg Brygge 5 Postboks 169 9400 Nørresundby Udgivelse: 2017 Sagsnr.: Dok.nr.: Tekst: Strategiplanlægning 2018-2021 for Aalborg

Læs mere

Motivation og læring i arbejdsliv et reflekteret praksiseksempel. Fredag d. 4. juni 2010, Lars René Petersen, direktør, Center for Socialøkonomi

Motivation og læring i arbejdsliv et reflekteret praksiseksempel. Fredag d. 4. juni 2010, Lars René Petersen, direktør, Center for Socialøkonomi Motivation og læring i arbejdsliv et reflekteret praksiseksempel Fredag d. 4. juni 2010, Lars René Petersen, direktør, Center for Socialøkonomi Center for Socialøkonomi fra fundraising til forretning Voice

Læs mere

Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer

Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer Døesvej 70-76 7500 Holstebro Telefon 99 122 222 Værdigrundlag for UCH Uddannelsescenter Holstebro indgår med sine uddannelser i en værdikæde og ønsker

Læs mere