RULLE-MARIE. - en vejledning til laerer og foraeldre. af Helen Nielsen S P E C I A L - P AE D A G O G I S K

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RULLE-MARIE. - en vejledning til laerer og foraeldre. af Helen Nielsen S P E C I A L - P AE D A G O G I S K"

Transkript

1 RULLE-MARIE - en vejledning til laerer og foraeldre af Helen Nielsen S P E C I A L - P AE D A G O G I S K F O R L A G

2 2 Rulle-Marie - en vejledning til lærer og forældre Anbring Rulle-Marie i danskbogen, så den altid er ved hånden både i skolen og i hjemmet. Forældre vil gerne vide, hvordan de kan støtte læseundervisningen. Rulle-Marie giver et bud herpå til det tidligste trin i læseundervisningen, så derfor er denne vejledning både til underviseren i dansk og til forældre til børn i indskolingen på det tidspunkt, hvor den mere formelle læse- og skriveindlæring sætter ind. Vel er Rulle-Marie ikke en mine- og bomberydder, men den kan noget ganske andet. Rulle-Marie lærer eleven, at bogstaver er der lyd i, og at lyde danner ord, når bogstaver bliver sat sammen, og at sætninger består af ord. Men Rulle-Marie er også en problemknuser. I enhver klasse sidder nogle børn, som læse- og skriveindlæringen ikke falder let for, og da læseforskning viser, at de principper, Rulle-Marie bygger på, styrker denne gruppes læseindlæring, så vil arbejdet med Rulle- Marie være en særlig gevinst for disse børn. Rulle-Marie i lyset af danskundervisningen I Undervisningsministeriets trinmål for begyndertrinnet står, at udviklingen i danskundervisningen omfatter, at der arbejdes med bogstavernes navn, form og lyd, først i bogstav-relationen i lydrette ord og efterhånden i vanskeligere ord. Rulle-Marie er et redskab til dette arbejde, hvor der arbejdes frem mod trinmål som stave til lydrette og hyppige ord, læse ukendte, lette og alderssvarende tekster uden hjælp og skrive enkle tekster. Om Rulle-Marie På den ene side af Rulle-Marie rulles enkeltkonsonant og vokal mod hinanden for at danne ord. Eleven begynder sit arbejde på denne side, da det er den letteste at arbejde med. Af alfabetets 28 bogstaver er udvalgt 15 konsonanter til venstre hjul (c, q, w, x, z er udeladt), og på højre hjul står alfabetets 9 vokaler markeret med rød skrift.

3 3 På den anden side af Rulle-Marie er på venstre hjul udvalgt konsonantforbindelser, der sammen med en vokal giver et lydret ord, hvilket er princippet i Rulle-Marie. Der arbejdes med meningsfyldte ord (såkaldt rigtige ord), stavelsesopdeling, sætningsdannelse og skrivning på en enkel og basal måde. Ordet blå er lydret. Der er direkte overensstemmelse mellem hver enkelt lyd i ordet, og bogstaverne i det korrekt skrevne ord: blå. Et ikke-lydret ord er fx ordet skat. Når dette ord siges/lydéres, høres lydene /sgad/, og direkte omsat til skrift bliver lydene til ordet: sgad. Altså et ord som i ortografisk henseende ikke er korrekt stavet. Det er en hjælp i lydéringen at udtrække lydene lidt og være opmærksom på artikulationen, dvs. hvordan lydene dannes i munden. Eksempel på lydret og ikke-lydret ord I børnehaveklassen har eleverne stiftet bekendtskab med bogstavernes lyde på oplevelsesrig og legpræget vis, bl.a. med lydenes forskellige karakteristika (artikulationen) og med legeskrivning. Med Rulle-Marie arbejdes der videre på et andet niveau, men nu i en sammenhæng, hvor lyde/bogstaver sættes sammen til ord /b/ + /o/ bo. Eleven vurderer, om der kommer et rigtigt ord ud af det. Snart genkendes de hyppige ord som en helhed og læses direkte. Rulle-Maries kvalitet er, at eleven får strategier til at læse ord, der ikke umiddelbart kan genkendes. Eleven kommer ikke fejlagtigt til at tro, at man skal kunne huske/genkende alle ord i en tekst sådan umiddelbart. Læse- og skriveudviklingen Der er to måder at angribe et ord på. De nævnes her i en udviklingsrækkefølge: - lydéring, hvor lydene siges med glidende overgang. Det er forholdsvis let at få fat i ordet, i hvert fald når det gælder lydrette ord - bogstavéring, hvor det er bogstavernes navne, der fører eleven på sporet af ordet Sværhedsgraden og forskellen mellem lydéring og bogstavéring kan illustreres med ordet bro. Når ordet lydéres, er det forholdsvis nemt for eleven at sammenfatte lydene i ordet bro. Bogstavéres derimod er det bogstavnavnene /be ær o/, der skal sammenfattes til ordet bro, og det er en krævende opgave. At angribe ord

4 4 Bogstavlydene Bogstavlydene er ret så konkrete, og de ligger tættere på talesproget end bogstavnavnene, der er mere abstrakte størrelser. Det kan altså ikke nytte at sige til lille Peter, der slider med at lære at læse: Kan du da ikke høre, at far begynder med æf. Selvfølgelig kan han ikke det, men han kan lytte til ordet /ffffar/, og føle hvordan lyden dannes, og så ved han, at denne lyd /fff/ har et navn, og han har lært, at navnet er f /æf/. Det er et led og et godt tegn i elevernes læse- og staveudvikling, at de tidligt kan bruge deres viden om, at bogstaver er der lyd i til at læse enkle tekster og skrive små historier. På dette trin er det flot at skrive fx: Vi sga hæn te sgoln. Eller udtrykt således af Lise i 1. klasse, da storebroren drillede hende med noget, hun havde skrevet: I min klasse lydskriver vi, og det er godt nok. Det gjorde du også i begyndelsen. Problemstillinger i arbejdet med Rulle-Marie Da eleverne på dette trin endnu ikke kan ordenes stavemåde, så er det indlysende, at der vil opstå et skisma, når eksempelvis lydene /l/ + /i/ sættes sammen, og eleven svarer, at li er et rigtigt ord. Det har en betydning, eleven kender, nemlig at kunne /li/ (li-de) noget. Et andet eksempel er /kr/ + /i/ (kri g). Hertil kan man svare: Ja, det lyder som et rigtigt ord, og det godtager vi, men når vi skriver det, så skal der flere bogstaver til, men lige nu er det i orden. Ud over at lytte til lyd og sammensætninger af lyd og vurdere, om der kommer et rigtigt ord ud af det, lægges der med opgaverne også op til, at eleven skriver ordene ned i håndskrift eller på computer. Hvor det passer ind, laves en lille stregtegning til. I opgaven: Find ord der begynder med fx: bi.. (bi-kube), sne (sne-vejr) er det også meningen, at ordene skal skrives ned, men da eleven på dette trin endnu ikke kan vide, hvordan ordene staves, er beskeden til eleverne, at ordet skal skrives med så mange lyde, som de kan lytte sig til og ellers legeskrives for resten. Også her vil en stregtegning fra elevens hånd som illustration være en hjælp til læsningen.

5 5 Det er meningen, at hver elev har sin Rulle-Marie. Opgaverne egner sig rigtig godt til, at man arbejder sammen to og to som makkerpar, men man kan også arbejde alene med opgaverne. Arbejdet med opgaverne Ordlister Vokaler Konsonant Konsonant- Konsonant + vokal forbindelser + konsonant + vokal a S: se, si, sy, sø, so, så fr Sm: små æ M: (mæ), (mu), må kn Sn: sne, snu, sno e L: læ, le, ly, lo, lå gl Fl: flå, fly i R: ri, ru, ro, rå tr Fr: (fra), fri, (frø), fru y F: fæ, fe, fy, få fl Gr: gro, grå, gru ø N: (næ), ni, ny, nu, nå kr Gl: glo u D: da, dø, du bl Br: bro o G: gø, gå gr Bl: ble, blå å P: på sn Kl: klø, klo T: te, ti, tø, to, tå br Kr: kro B: bæ, be (bogstavet B) kl Kn: knæ, kno V: vi sm Tr: træ, tro K: kø, ko H: hi, hø J: ja, jo Det er forholdsvis få ord med to konsonanter som begyndelseslyde, der sammen med vokal (som slutlyd) giver et rigtigt ord lydret vel at mærke. Der er i listen udeladt de ord, som eleven ikke forventes at kunne, fx ry, kræ, kny.

6 6 Opgaver Print evt. skrivehuset ud fra nettet og skriv bogstaverne ind herpå med blyant med skyldig hensyntagen til på, over og under grundlinjen. 1. Læs og skriv bogstaver Hjulene drejes enkeltvis, og det fremkomne bogstav benævnes ved henholdsvis lyd og bogstavnavn. Sæt en streg på et stykke papir for hver rigtig lyd/bogstav fra både venstre og højre hjul, og tæl antal rigtige ud af de 15 konsonanter og 9 vokaler. Skrivning: Skriv bogstaverne på et stykke papir. Eller skriv bogstaverne på computeren. Slå evt. Caps Lock til for at få store bogstaver (versaler). 2. Dyreverdenen: Dyrets navn begynder med (venstre hjul på første side af Rulle-Marie). Opgaven egner sig til makkerpar. Papir og blyant ved hånden. Makkerne skiftes til at dreje deres konsonanthjul hen på en konsonant, og der spørges: Kender du nogle dyr, hvis navn begynder med denne lyd fx /jjj/. Hver makker sætter en streg på sit papir for hvert dyr, han kan finde på med pågældende lyd. Antal af streger tælles op til sidst. J: jaguar; S: so, salamander; M: mår, marsvin osv. Andre emner kan være: Naturen, Lande, Legetøj, Mad, Sport, Bilmærker, Transportmidler, Navne etc. I stedet for streger kan opgaven gå ud på, at ordet skrives, så godt man nu kan ved at lytte til lydene i ordene. Listen af dyr skrives på tavlen eller på en lille plakat, læses op, sammenlignes med andre makkerpars liste osv. 3. Lydsammenstød (Konsonant + vokal) Drej venstre hjul hen på en konsonant og drej så højre hjul, så en vokal kommer til at stå ved siden af konsonanten. Sig lydene, og lyt efter om der kommer et rigtigt ord ud af det - altså et ord, som betyder noget, som giver mening. Skriv ordet på et stykke papir. Lav en lille stregtegning til ordene. Skriv evt. ordet på computer (vælg store eller små bogstaver). Læs ordene op for makkeren og lav en sætning/en historie med ordet. Når alle ni vokaler er gennemgået, drejes en ny konsonant frem. Drej igen på vokalhjulet for at finde rigtige ord. Tæl antal ord, og skriv dem evt. på tavlen og sammenlign med de andre gruppers ord.

7 7 4. Ord på spil (To konsonanter som begyndelseslyde + vokal) Opgaven løses som ved Lydsammenstød. 5. Roulette (kan spilles på begge sider af Rulle-Marie) Det gælder om at nå frem til så mange rigtige ord som muligt. Der skal bruges en terning, og hver deltager (antal 2 til 4) har en Rulle-Marie samt blyant og papir. Fra begyndelsen står konsonant og vokalhjul på forskellige udgangspunkter hos deltagerne. Terningen kastes. Alle drejer deres Rulle-Marie (både konsonant- og vokalhjul) bogstav for bogstav (bogstavforbindelse) det antal gange, terningen viser. Deltagerne vurderer, hvem der nåede frem til et rigtigt ord. De heldige skal lave en lille historie/sætning med ordet, og først da skriver de heldige ordet ned. Spillet afsluttes med opgørelse over, hvem der har flest ord på papiret. 6. Bogstavjagt Skriv alle bogstaver i alfabetet på linje med god plads mellem hvert bogstav. Vælg små og/eller store bogstaver. a b c d e f g h i a) Farv alle vokaler røde. b) Sæt ring rundt om alle de konsonanter, som er på første side af Rulle-Marie. Tæl hvor mange konsonanter, der ikke er med i Rulle- Marie. Fortæl makkeren hvilke konsonanter, der ikke er med på Rulle-Marie. Hent evt. skrivehuset på Gåde: Kender du et dyr, hvis navn begynder med Z? Det lever i Afrika, det ligner en hest, det går i flok, hvor mange er sammen, dens skind er stribet i sort og hvidt. Skriv dets navn på et stykke papir eller på computeren: Zebra. Måske har du lyst til at vide mere. Gå på denne hjemmeside Klik på Dyr og planter og herefter på Dyreleksikon, find Zebra og klik. 7. Rime-Marie (begge sider af Rulle-Marie) Rul konsonant (eller konsonantforbindelser) mod vokal og find rimord til de fremkomne ord, fx fl-y / s-y. Inddel et stykke karton i felter fx 5 x 3 cm. Skriv rimparrene ned i hver deres felt. Klip felterne fra hinanden og spil vendespil.

8 8 8. Find ord der begynder med (begge sider af Rulle-Marie) Indtil nu har der været arbejdet med hele ord, der betyder noget. I Find ord arbejdes der med stavelser, idet en bogstavsammensætning kan være den første stavelse i et ord, som fx po se, fl + a flaske. Der kan arbejdes med opgaven som i roulette, dog uden at ordet skrives ned. 9. Ping-pong diktat Denne opgave er ganske svær, og den vil de allerfleste børn først kunne udføre som måske den sidste i rækken af opgaver til Rulle- Marie. Den er svær, fordi den stiller store krav bl.a. at kunne fastholde et ord i hukommelsen, mens ordets lyde analyseres og omsættes til bogstaver, hvis form man skal kunne huske at skrive. Opgaven kan udføres med en voksen, der ønsker at få indsigt i den enkelte elevs læse- og skriveudvikling efter at have arbejdet med bl.a. Rulle-Marie. Læse- og skriveindlæringen er som nævnt tidligere ikke lige let for alle, så eleverne vil slippe Rulle-Marie på forskellige tidspunkter i løbet af 1. klasse. Skiftevis drejer makkerne et rigtigt ord frem på Rulle-Marie. Ordet holdes skjult for modparten. Makkeren læser ordet højt, og modparten skriver det ned. I fællesskab tjekkes, om ordet er korrekt skrevet. Herefter byttes roller. Opgaven slutter med, at de korrekt skrevne ord læses op for en voksen eller for makkeren. 10. Kryds og tværs opgave Når eleven er sikker i at koble lyd og bogstav, lytte til de lydrette ord, skrive dem og fortælle små historier med ordene, så har Rulle- Marie udfyldt sin opgave, nemlig at bringe eleven frem til at være sikker i bogstavernes navn, form og lyd, først i bogstav-relationen i lydrette ord jf. tidligere. Først når to krydsordsopgaver er løst (gerne selvstændigt), tager eleven afsked med Rulle-Marie. Krydsordene er udelukkende med lydrette ord (bortset fra e som det forekommer i fx bluse). Eleven finder frem til ordene ved hjælp af illustrationerne i kryds og tværs en. Krydsordsopgaverne kan hentes på

En vejledning af Helen Nielsen

En vejledning af Helen Nielsen STORE-MARIE En vejledning af Helen Nielsen Store-Marie er en bordmodel af Rulle-Marie. Rulle-Marie er den enkelte elevs redskab, og Store-Marie bruges over for hele klassen eller i mindre gruppe. Store-Marie

Læs mere

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. en eller et. bil sko hus bus bi ur. hus. bus. sko. bil. Her er seks ord. Træk streg til det rigtige billede.

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. en eller et. bil sko hus bus bi ur. hus. bus. sko. bil. Her er seks ord. Træk streg til det rigtige billede. Her er seks ord. bil sko hus bus bi ur Træk streg til det rigtige billede. Skriv de seks ord med en eller et foran. hus bus bi sko ur bil en eller et 1 Skriv en linje med hvert bogstav. b - i - l - s -

Læs mere

1 JENS PORSBORG Jela HENRIK DAHL

1 JENS PORSBORG Jela HENRIK DAHL 1 JENS PORSBORG Jela HENRIK DAHL Kære elev! Vi lærer at læse ved at læse. Og for at blive en god og sikker læser, skal vi læse meget rigtig meget. Når du skal læse ord, skal du bruge bogstavernes lyde

Læs mere

o r d k l a p p e r e n

o r d k l a p p e r e n o r d k l a p p e r e n i t e o r i o g p r a k s i s A f h e l e n n i e l s e n P æ d a g o g i s k i d é Ordklapperen er til den første læse- og skriveundervisning i 0. 1. klasse og i specialundervis

Læs mere

Beskrivelse af praksis

Beskrivelse af praksis Beskrivelse af praksis Introduktion til håndfonemer, klodser og instrumenter Det mest optimale er at tænke håndfonemer, legoklodser og instrumenter ind i klassens bogstavgennemgang i børnehaveklassen.

Læs mere

Byg og stav. Materialet består af i alt 5 niveauer og kan bruges i 0.-2.klasse og specialundervisningen.

Byg og stav. Materialet består af i alt 5 niveauer og kan bruges i 0.-2.klasse og specialundervisningen. Byg og stav - At farvekode (Lego), lydkode (instrumenter) og kroppen (håndfonemer) understøtter forståelsen af analysen-syntesen. - At eleverne kan klappe stavelser. - At eleverne kan stave til korte lydrette

Læs mere

Fase 4 to konsonanter i forlyd og udlyd lytte til lang og kort vokal dobbelt konsonant/vokalændring/stumme bogstaver

Fase 4 to konsonanter i forlyd og udlyd lytte til lang og kort vokal dobbelt konsonant/vokalændring/stumme bogstaver Fase 4 to konsonanter i forlyd og udlyd lytte til lang og kort vokal dobbelt konsonant/vokalændring/stumme bogstaver skulle kunne hvad hver hende havde ville lille ikke kommer hvis hvor hjem lidt alle

Læs mere

Ideer til danskaktiviteter

Ideer til danskaktiviteter Ideer til danskaktiviteter Der er beskrevet tre læseaktiviteter i faghæftet for dansk. 1. Lærerens oplæsning 2. Elevens læsning af kendt tekst ( f.eks. læsebog) 3. Elevens læsning af ukendt tekst (f.eks.

Læs mere

BASAL LYDSTRATEGI / 20 LEKTIONER. Lyd for lyd

BASAL LYDSTRATEGI / 20 LEKTIONER. Lyd for lyd BASAL LYDSTRATEGI / 20 LEKTIONER 19 1 GENEREL INDFØRING Velkommen ordlæsekursus. Her skal I lære nogle strategier til at læse ord, I ikke kender forhånd. I skal være smarte og bruge strategier, når I ser

Læs mere

Vejledning til. LYDRET ting-kuffert

Vejledning til. LYDRET ting-kuffert Vejledning til LYDRET ting-kuffert Lydret ting-kuffert Lærervejledning Udarbejdet af Pædagogisk konsulent Marianne S. Pedersen VIA Center for Undervisningsmidler Maj 2010 Vejledning: Lydret tings-kuffert

Læs mere

ELEMENTER I LÆREPROCESSEN

ELEMENTER I LÆREPROCESSEN ELEMENTER I LÆREPROCESSEN At ville noget At føle sig som noget At lære noget At kunne noget At vide noget 1 UNDERVISNING AF ELEVER MED MASSIVE LÆSEVANSKELIGHEDER Forudsætninger Undervisningsparat > omsorg

Læs mere

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Center for Skoler og Dagtilbud FAKTA Læse- og skriveudvikling De fleste børn kan i starten af 3. kl. læse og forstå lette aldersvarende tekster, dvs. tekster, hvor

Læs mere

DANSK i indskolingen SANKT BIRGITTA SKOLE

DANSK i indskolingen SANKT BIRGITTA SKOLE DANSK i indskolingen SANKT BIRGITTA SKOLE December 2012 På Sankt Birgitta Skole er læsning et indsatsområde. I indskolingen har vi særligt fokus på den tidlige indsats. Allerede i 0. klasse har vi fokus

Læs mere

Fase 1 Korte lydrette sætninger og lange lydrette ord.

Fase 1 Korte lydrette sætninger og lange lydrette ord. Fase 1 Korte lydrette sætninger og lange lydrette ord. du få nu på hun kan en da vi jo sin fin min hans se så han fri løb små må man Mål At farvekode (lego), lydkode (instrumenter) og kroppen (håndfonemer)

Læs mere

Her finder du en oversigt over alle materialerne til denne bog. God fornøjelse med dit vigtige arbejde med at hjælpe mig

Her finder du en oversigt over alle materialerne til denne bog. God fornøjelse med dit vigtige arbejde med at hjælpe mig Her finder du en oversigt over alle materialerne til denne bog God fornøjelse med dit vigtige arbejde med at hjælpe mig 1 Kære underviser Håber denne oversigt over materialer til bogen Klar til at knække

Læs mere

Lær at læse. 1. 120-ord som ordbilleder. 2. Bogstavlyde sæt lydene sammen. 3. Andre regler. hund. om der. dig. ikke. vil. med

Lær at læse. 1. 120-ord som ordbilleder. 2. Bogstavlyde sæt lydene sammen. 3. Andre regler. hund. om der. dig. ikke. vil. med Lær at læse 1. 120-ord som ordbille ikke dig om vil med 2. Bogstavlyde sæt lye sammen 3. Andre regler Fx vokalforvekslinger, stumme bogstaver kage hest hund 1. 120 ord som ordbille Hvis man kan dem, kan

Læs mere

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Børn begynder i skolen og glæder sig til at lære at læse. Dit barn glæder sig sikkert også til at lære at læse og få

Læs mere

Filtmåtter med de 120 hyppige ord

Filtmåtter med de 120 hyppige ord VEJLEDNING TIL Fodspor Filtmåtter med de 120 hyppige ord Med bogen På sporet af ordet fang tyven, opgaveæsken og app en På sporet af ordet, Turbo-ord, sækkekort, Læs Lydret bøgerne, gulvtæppet og filtmåtterne

Læs mere

Kom godt i gang med 10Finger 3

Kom godt i gang med 10Finger 3 Kom godt i gang med 10Finger 3 Denne manual giver de mest nødvendige informationer omkring 10Finger 3 En uddybende manual om programmets funktioner finder du i 10Fingers værktøjslinje. Kom godt i gang

Læs mere

Ny læse-skrive-undervisning med 10Finger 3 og CD-ORD Af Jens Erik Rasmussen, jer@mikrov.dk Mikro Værkstedets Educational Farmer

Ny læse-skrive-undervisning med 10Finger 3 og CD-ORD Af Jens Erik Rasmussen, jer@mikrov.dk Mikro Værkstedets Educational Farmer Ny læse-skrive-undervisning med 10Finger 3 og CD-ORD Af Jens Erik Rasmussen, jer@mikrov.dk Mikro Værkstedets Educational Farmer Normalt skriver Mikro Værkstedets medarbejdere ikke navne på deres artikler,

Læs mere

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug Her er nogle ting med i. Sæt kryds ved tingene. Farv i et. Skriv selv. Find i erne og sæt ring om. mus telt Pia violin mælk pindsvin hvid pige appelsin 2 Forlaget Delta Her er nogle ting med s. Sæt kryds

Læs mere

Begynderlæseindlæring på Årby Skole, LBL

Begynderlæseindlæring på Årby Skole, LBL Begynderlæseindlæring på Skole, LBL Giv mit barn læsehunger det beder jeg om med brændende hjerte. For jeg vil så gerne at mit barn skal få i sin hånd nøglen til eventyrlandet hvor de dejligste af alle

Læs mere

Lær at læse. 1. 120-ord som ordbilleder. 2. Bogstavlyde sæt lydene sammen. 3. Andre regler. hund. om der. dig. ikke. vil. med

Lær at læse. 1. 120-ord som ordbilleder. 2. Bogstavlyde sæt lydene sammen. 3. Andre regler. hund. om der. dig. ikke. vil. med Lær at læse 1. 120-ord som ordbille ikke dig om vil med 2. Bogstavlyde sæt lye sammen 3. Andre regler Fx vokalforvekslinger, stumme bogstaver kage hest hund 1. 120 ord som ordbille Hvis man kan dem, kan

Læs mere

Eggeslevmagle Skole. Læse- og skriveudvikling. Eggeslevmagle Skole

Eggeslevmagle Skole. Læse- og skriveudvikling. Eggeslevmagle Skole Lia Sandfeld Pædagogisk afdelingsleder 0.-6. klasse Danskvejleder Lærer fra 2002 Linjefag i dansk og historie PD i læsning og skrivning Hvad er læsning? Læsning kan defineres ud fra følgende formel: L

Læs mere

Spilleregler. ê ê ê ê ê ê ê ê

Spilleregler. ê ê ê ê ê ê ê ê Spilleregler Vokaljagt med aberne I skal i fællesskab spille mod aberne. Det gælder om, at finde alle vokalparrene, inden I har fået vendt de 6 aber. Man må vende lige så mange brikker, man tør, indtil

Læs mere

At lære at læse er et fælles ansvar!

At lære at læse er et fælles ansvar! Bilag 1 LÆSE- SKRIVE PARAT -GIV DIT BARN EN GOD SKOLESTART At lære at læse er et fælles ansvar! Til forældrene i indskolingen. Giv dit barn en god start -at læse Det er i skolen barnet skal have sin læse-

Læs mere

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS Du kan hjælpe barnet på vej ved at Skrive og læse: Huskesedler Ønskesedler Invitationer Postkort og mails Madopskrifter Undertekster i TV Skilte og reklamer Feriedagbog Bøger, gerne de samme igen og igen

Læs mere

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Børn begynder i skolen og glæder sig til at lære at læse. Dit barn glæder sig sikkert også til at lære at læse og få

Læs mere

Niveaulæsning i indskolingen. Glamsbjergskolen 2012

Niveaulæsning i indskolingen. Glamsbjergskolen 2012 Niveaulæsning i indskolingen på Glamsbjergskolen 2012 Niveaulæsning i indskolingen Vi ved af erfaring, at der på alle klassetrin er stor forskel på, hvor eleverne befinder sig med hensyn til deres læseudvikling.

Læs mere

BYT TIL NYT FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

BYT TIL NYT FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER S24 BYT TIL NYT FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne stavning af korte ord med særlig fokus på lydering, udtale og bogstavrækkefølge. Parvis, hele klassen. At få opbygget et større ordforråd og

Læs mere

Her finder du en oversigt over alle materialerne til denne bog. God fornøjelse med dit vigtige arbejde med at hjælpe mig

Her finder du en oversigt over alle materialerne til denne bog. God fornøjelse med dit vigtige arbejde med at hjælpe mig Her finder du en oversigt over alle materialerne til denne bog God fornøjelse med dit vigtige arbejde med at hjælpe mig 1 Kære underviser Håber denne oversigt over materialer til bogen Klar til at knække

Læs mere

Gå til cirkel med opgave (Lydér med partner) 3.

Gå til cirkel med opgave (Lydér med partner) 3. Gå til cirkel med opgave (Lydér med partner) 3. Et opgaveark (2 sider), men numrene 1-16 ud for hver linje og røde og blå farvemarkeringer for vokalerne og konsonanterne. Her er 16 nummererede kort, der

Læs mere

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse BØRN & UNGE FAKTA Læse- og skriveudvikling De fleste børn kan i starten af 3. kl. bruge bogstavernes lyd, når de læser, og de kan forstå, hvad de læser. De fleste

Læs mere

Læseevaluering på begyndertrinnet - hvordan kan man opdage elever i risiko for at udvikle læsevanskeligheder

Læseevaluering på begyndertrinnet - hvordan kan man opdage elever i risiko for at udvikle læsevanskeligheder 14-01-2011 Forskellige former for læsevanskeligheder OS- og SL-prøverne - kort gennemgang - hvad kan de bruges til - efterfølgende undervisning, læsbarhedsark Læseevaluering på begyndertrinnet - hvordan

Læs mere

Skema m. ordforklaring.

Skema m. ordforklaring. Skema m. ordforklaring. Tegning Ord Brug ordet Brandbil Lav en sætning med ordet Stol Ordklasser. Kasser skuffer - ruse Substantiv navneord Adjektiv tillægsord Verbum udsagnsord Læg/ sorter ordkortene

Læs mere

Klar, parat, læsestart...

Klar, parat, læsestart... Klar, parat, læsestart... 1 SKOLEOMRÅDET Kom godt i gangmg... Nogle af de vigtigste færdigheder, vi skal lære i skolen, er at læse og stave. At kunne læse og skrive har stor betydning for alle ikke kun

Læs mere

Årsplan dansk - 3. klasse

Årsplan dansk - 3. klasse M 13.08 20.08 27.08 03.09 Kunst Sommer- Læsekursus oplevelser 3.-4. O Norsk svensk Pennevenner F 10.09 17.09 24.09 01.10 8.10 Læsekursus Palle Faglig læsning Drenge- Pige emne 33 34 35 36 37 38 39 40 41

Læs mere

Tværfaglig elevplan Gudrun 3. klasse - elev med læseproblemer

Tværfaglig elevplan Gudrun 3. klasse - elev med læseproblemer Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 315 Offentligt Tværfaglig elevplan Gudrun 3. klasse - elev med læseproblemer Læse i alle fag Status for Gudrun slutningen af 3. klasse Gudrun er

Læs mere

Dit barn skal stadig undervises i at læse, så det bliver en bedre og hurtigere læser, og dit barn skal øve sig i at læse.

Dit barn skal stadig undervises i at læse, så det bliver en bedre og hurtigere læser, og dit barn skal øve sig i at læse. ~ 2 ~ Læsefolder til forældrene i 3. og 4. klasse Kære forælder I 3. og 4. klasse er dit barn godt i gang med at læse og skrive. Barnets læsning vil i løbet af 3. og 4. klasse udvikle sig, så barnet læser

Læs mere

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Evaluering Samtale og dialog deltage i samtale og kunne veksle mellem at lytte og ytre sig tale om sprog videreudvikle og nuancere ordforråd

Læs mere

Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation

Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation Hvad er læsning: Læsning er sprog. At læse, er ikke bare det at kunne læse en tekst flydende uden at lave fejl og uden at køre fast. Det er samtidig et

Læs mere

Vudu Vampyr SPECIAL-PÆDAGOGISK FORLAG

Vudu Vampyr SPECIAL-PÆDAGOGISK FORLAG E K S T R A S I D E R T I L Vudu Vampyr L Æ S L Y D R E T 3 Til læreren Indhold:. ordkort. dominospil 3. miniscrabble 4. opgaver 5. skriv med 6. krydsord 7. rækkefølge Vejledning TRIN 0:. Ordkort Ordkort

Læs mere

TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN

TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN TAL MED DIT BARN Et godt talesprog og et solidt kendskab til ords betydning er en vigtig forudsætning for at lære at læse. Når man foretager sig en

Læs mere

I undervisningen bruger vi meget sang og musik. At lege med sproget gennem rim og remser bliver sjovt og motiverende gennem sang og bevægelse.

I undervisningen bruger vi meget sang og musik. At lege med sproget gennem rim og remser bliver sjovt og motiverende gennem sang og bevægelse. 2018-2019 Lærer: Marianne Storbjerg Andersen Forord til faget i klassen I 0. Klasse bygges fundamentet for det skrevne og læste sprog. Dansk indgår i de fleste aktiviteter i 0. Klasse, ligesom de andre

Læs mere

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal se tre film o o o Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal lære o o o o o At tale på dansk om ting og dyr i naturen. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene.

Læs mere

Denne aktivitet er ikke afprøvet i denne udformning endnu. Quiz og byt kort til Lydér et ord højt

Denne aktivitet er ikke afprøvet i denne udformning endnu. Quiz og byt kort til Lydér et ord højt Denne aktivitet er ikke afprøvet i denne udformning endnu. Quiz og byt kort til Lydér et ord højt Læs om quiz og byt på side 36 i Klar til at knække læsekoden, 10 faglige forløb, der får alle med. Denne

Læs mere

Alle elever: Mål for dansk i børnehaveklassen 3. klasse. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole.

Alle elever: Mål for dansk i børnehaveklassen 3. klasse. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole. Undervisningen på Halsnæs Lilleskole tager afsæt i de fælles trinmål, der er udstukket af undervisningsministeriet for folkeskolen, kaldet Fælles Mål.

Læs mere

Når dit barn skal lære at læse

Når dit barn skal lære at læse Når dit barn skal lære at læse Gode råd til forældre Ishøj Kommune PPR 1 2 Velkommen til skolen Når dit barn begynder i skole, er det allerede godt i gang med at lære at læse og skrive. Det har måske gået

Læs mere

Herefter får de udleveret deres lille pixibog, der på forhånd er udskrevet.

Herefter får de udleveret deres lille pixibog, der på forhånd er udskrevet. 1.lektion Sang nr. 2 synges. Samtidig vises samtalebilledet, så eleverne kan se, hvordan bogstaverne kommer til jorden. Det er vigtigt at have fokus på teksten. Denne sang handler om, at der findes røde

Læs mere

Materiale til klar til at knække læsekoden, 10 faglige forløb der får alle med. Kapitel 6, Forløbet om at rime. Rimlotto

Materiale til klar til at knække læsekoden, 10 faglige forløb der får alle med. Kapitel 6, Forløbet om at rime. Rimlotto Rimlotto Spillet består af 4 spilleplader og 24 brikker. Rimlotto, spilles ligesom almindeligt billedlotteri, blot skal de kort der lægges på pladen rime med det billede de lægges på. Klip de spillepladerne

Læs mere

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske.

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske. Dansk Formålet med undervisningen i dansk er at oplive, udvikle og fremme elevernes forståelse for kulturelle, historiske og politisk/sociale fællesskaber. Sproget er en væsentlig udtryksform, når vi vil

Læs mere

Hit med tæppet den rene leg

Hit med tæppet den rene leg Forslag og idéer til sproglege og bogstavindlæring Af Gitte Skyum Kjøge Sprog er ikke bare indhold, det er også form og lyd. Der er mange metoder og midler til at åbne børnenes øjne for alle facetterne.

Læs mere

Forældreinformation. Læsefolder for indskolingen. Læsning er grundlaget for lærdom

Forældreinformation. Læsefolder for indskolingen. Læsning er grundlaget for lærdom Forældreinformation Læsefolder for indskolingen Læsning er grundlaget for lærdom Giv mit barn læsehunger, det beder jeg om med brændende hjerte. (Astrid Lindgren) Det er i skolen, barnet skal have sin

Læs mere

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling.

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling. Årsplan for dansk i yngste klasse. 1. halvdel af skoleåret 2013/2014 Årsplanen tager udgangspunkt i Fælles mål 2009 - Dansk, Trinmål efter 2. klassetrin Ret til ændringer forbeholdes Danskundervisningen

Læs mere

Årsplan for 0. klasse 2014/2015

Årsplan for 0. klasse 2014/2015 Årsplan for 0. klasse 2014/2015 Børnehaveklassens formål Det er børnehaveklassens formål at lette barnets overgang fra børnehave til skole og at forberede det til den egentlige skolegang. Vi prøver at

Læs mere

Kompetenceområdet fremstilling. Mandag den 3. august 2015

Kompetenceområdet fremstilling. Mandag den 3. august 2015 Kompetenceområdet fremstilling Mandag den 3. august 2015 Færdigheds- og vidensmål I kan planlægge et læringsmålsstyret forløb inden for kompetenceområdet Fremstilling I har viden om kompetenceområdet Fremstilling

Læs mere

Du skal se en film med en god historie: Elefantens cykel

Du skal se en film med en god historie: Elefantens cykel Du skal se en film med en god historie: o Elefantens cykel Elefanten ønsker sig en cykel. Tegn en sej cykel: Fortæl eleverne, at filmen, I skal se, handler om en elefant, der ønsker sig en cykel. Hvad

Læs mere

Børnehaveklasselæreren og. Undervisningen er differentieret, alle elever ud vikler skriftsproglige undervisning tager forside/bagside og brug af

Børnehaveklasselæreren og. Undervisningen er differentieret, alle elever ud vikler skriftsproglige undervisning tager forside/bagside og brug af Handleplan for læsning i indskolingen på Rougsøskolen. Indskolingen 0. kl. Handleplan for læsning Alle elever skal have en god læsestart. De fleste er klar til at begynde en egentlig læseundervisning i

Læs mere

LUS LæseUdviklingsSkema

LUS LæseUdviklingsSkema LUS LæseUdviklingsSkema Anna Trolles Skole Læseudvikling 1.-3. klasse At lære at læse er en lang proces, som aldrig stopper. Læsning og skrivning går hånd i hånd og er derfor begge en del af LUS For nogle

Læs mere

Læringsmål på NIF. Dansk. for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15

Læringsmål på NIF. Dansk. for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15 Læringsmål på NIF Dansk for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15 Yngste trinnet 2. 3.klasse Det talte sprog bruge sproget til samarbejde stå foran klassen og tale højt og tydeligt; artikulation

Læs mere

VEKTOR TAKTILE LÆRINGSMIDLER.

VEKTOR TAKTILE LÆRINGSMIDLER. Korte lydrette ord Her trænes den basale læsestrategi, hvor analyse og syntese af bogstavlyde øves på lydrette ord. Kortene blandes og fordeles ud på et bord. Eleverne skiftes til at vende to kort. Når

Læs mere

Vejledning til forløbet: Hvad er chancen?

Vejledning til forløbet: Hvad er chancen? Vejledning til forløbet: Hvad er chancen? Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne er blevet til på baggrund af

Læs mere

ÅRSPLAN 2012/13 - DANSK 1. KLASSE PERIODE EMNE AKTIVITETER MÅL

ÅRSPLAN 2012/13 - DANSK 1. KLASSE PERIODE EMNE AKTIVITETER MÅL ÅRSPLAN 2012/13 - DANSK 1. KLASSE PERIODE EMNE AKTIVITETER MÅL August september VI SKAL LÆRE HINANDEN AT KENDE Fortællertid Oplæsning Dialog At lytte til oplæsning (i - s- t) (konsonanter og vokaler) Sange,

Læs mere

3 Sange med tekst af H. C. Andersen

3 Sange med tekst af H. C. Andersen Bendt Astrup 3 Sange med tekst af H. C. Andersen For lige stemmer 2004 3 sange med tekst af H. C. Andersen Bendt Astrup Trykt i Exprestrykkeriet Printed in Denmark 2004 Poesien H. C. Andersen Soprano Alto

Læs mere

EN eller ET og mange FLERE

EN eller ET og mange FLERE N5 EN eller ET og mange FLERE FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER Fokus på navneords køn og flertal med de forskellige ændringer i stavemåden ved bøjning. - Ordkort til hhv. 1., 2. og 3. kl. - 2 skilte

Læs mere

Årsplan for 1. klasse 2010-2011

Årsplan for 1. klasse 2010-2011 Årsplan for 1. klasse 2010-2011 Formål at stimulere elevernes læse- og skrivelyst at give eleverne mulighed for at erfare, at læsning og skrivning giver oplevelser og viden. Danskfaglige mål for 1. klasse

Læs mere

Facitliste. PIRANA - DANSk 0

Facitliste. PIRANA - DANSk 0 Facitliste PIRANA - DANSk 0 Facitliste Dette er facitlisten til Pirana - Dansk 0. De fleste opgaver i bogen har indlagt diverse tjek, så de rettes direkte i bogen. Løsningen til de opgaver er ikke her

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Bevægdi neor d or dkl as s er pånyemåder AfS of i ewi e s e Hans e n Mål gr uppe: 1. 3. k l as s e Undervisningsforløb 1.-3. klasse Bevæg dine ord ordklasser på nye måder Undervisningsaktiviteter til arbejdet

Læs mere

Selvevaluering Bifrost 2013-14 Dansk 1. klasse. Heden, ja, man tror det næppe, men kom selv, bese den lidt: lyngen er et pragtfuldt tæppe

Selvevaluering Bifrost 2013-14 Dansk 1. klasse. Heden, ja, man tror det næppe, men kom selv, bese den lidt: lyngen er et pragtfuldt tæppe Dansk 1.klasse hedens dyr med start medio august Emne: Tema: Af jord er du kommet Hedens dyr Heden, ja, man tror det næppe, men kom selv, bese den lidt: lyngen er et pragtfuldt tæppe blomster myldre milevidt.

Læs mere

Tegn og gæt gennemsnittet

Tegn og gæt gennemsnittet Tegn og gæt gennemsnittet Nr. Gruppeaktivitet. Kast en -sidet terning. Terningeslaget angiver et gennemsnit. Tegn gennemsnittet med to eller tre forskellige søjler på kopiarket, og giv arket videre til

Læs mere

Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering

Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering 33-34 Vi kommer godt i Skriftlige opgaver gang: Hvad kan vi huske? Min sommerferie Skrive, tegne

Læs mere

Sociale mål for 2. klasse

Sociale mål for 2. klasse Sociale mål for 2. klasse 2014-15 Mål At udvikle et klassemiljø: Hvor der er plads til alle Hvor alle tør sige noget Hvor man taler pænt og positivt til hinanden Hvor alle passer på hinanden Hvor den enkelte

Læs mere

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Vi har lavet en mere detaljeret undervisningsplan / målsætning for, hvad vi gerne

Læs mere

Brug stavelser og rim, når du staver SIDE 2

Brug stavelser og rim, når du staver SIDE 2 Side til side-vejledning 1 Brug stavelser og rim, når du staver SIDE 2 Læringsmålene for dette kapitel er, at eleverne lærer: at der skal være en vokal i hver stavelse. at stave lange ord ved at dele ord

Læs mere

Krumsø Fri- og Kostskoles. Læsepolitik

Krumsø Fri- og Kostskoles. Læsepolitik Krumsø Fri- og Kostskoles Læsepolitik Indhold: Formål med Krumsøs læsepolitik...2 Krumsø Fri- og Kostskoles mål med læsning...2 Forventet læseniveau på de enkelte klassetrin...3 Læsehastighed...4 Fremgangsmåde

Læs mere

Handleplan for læsning Holmebækskolen

Handleplan for læsning Holmebækskolen Handleplan for læsning Holmebækskolen 2014-2015 Indskolingen: Børnehaveklasse 2.klasse I indskolingen har vi følgende fokuspunkter: Undervisningen tilrettelægges således, at den sikrer, at eleverne i børnehaveklassen

Læs mere

4 trin + en dag REDOK

4 trin + en dag REDOK Årstid: Hele året Forløbets varighed: 4 trin + en dag Udfordringen Formålet I dette mærke bliver pigerne udfordret på deres kommunikationsevner, kreative tænkning og logiske sans. Pigerne vil lære om skjulte

Læs mere

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse BØRN & UNGE Kære forælder Børn begynder i skolen og glæder sig til at lære at læse. Dit barn glæder sig sikkert også til at lære at læse og få dejlige oplevelser

Læs mere

At en film er humoristisk betyder, at den er sjov og måske lidt fjollet eller skør. Ulvene og fårene i filmen kan snakke.

At en film er humoristisk betyder, at den er sjov og måske lidt fjollet eller skør. Ulvene og fårene i filmen kan snakke. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Evaluering Samtale og dialog deltage i samtale og kunne veksle mellem at lytte og ytre sig tale om sprog videreudvikle og nuancere ordforråd

Læs mere

Vemmedrupskolens handleplan for læsning

Vemmedrupskolens handleplan for læsning Vemmedrupskolens handleplan for læsning Indskoling Læseindlæringen bygger på elevens sproglige forudsætninger. Der arbejdes med elevernes ordforråd, viden om verden og sprog- og læseforståelse. Målet for

Læs mere

Gå til cirkel med at klappe stavelser.

Gå til cirkel med at klappe stavelser. Gå til cirkel med at klappe stavelser. Indhold: Regler, opgaveark (2 sider), numre til cirkler og eksempel på opgavekort. Der lægges 15 cirkler (ringe, tegnet med kridt, eller reb) ud og der lægges et

Læs mere

Skriftsproglig udvikling på begyndertrinnet og støtte hjemme. Overordnet teori

Skriftsproglig udvikling på begyndertrinnet og støtte hjemme. Overordnet teori Skriftsproglig udvikling på begyndertrinnet og støtte hjemme Kortfattet overordnet teori samt en række råd til hjemmet, der bygger på seneste forskning inden for det skriftsproglige område. Det skriftsproglige

Læs mere

Årsplan for dansk 2017/2018 Læsehold 1

Årsplan for dansk 2017/2018 Læsehold 1 Årsplan for dansk 2017/2018 Læsehold 1 Informationer om danskundervisningen på Læsehold 1 Underviser: Anne Bach Linnemann Antal af elever: 10 elever Klassetrin: Fem elever i 0. klasse, to elever i 1. klasse

Læs mere

Selvevaluering

Selvevaluering Selvevaluering 2007-2008 Årets selvevaluering omhandler brugen og udbyttet af skriveprogrammet CD-ord 5 fra Mikroværkstedet. Gør det eleverne mere trygge, selvsikre og selvhjulpne i skrivesituationer ved

Læs mere

Dansk. Trinmål 1. Nordvestskolen 2005. Trinmål 1 (1.-2. klasse)

Dansk. Trinmål 1. Nordvestskolen 2005. Trinmål 1 (1.-2. klasse) Dansk 1 Nordvestskolen 2005 Forord For at sikre kvaliteten og fagligheden i folkeskolen har Undervisningsministeriet udarbejdet faghæfter til samtlige fag i folkeskolen med bindende trin- og slutmål. De

Læs mere

Uge Opstartsemne: Mig og min famile. Plenum i klassen Arbejdsbøger Færdige projekter Kreative produktioner Evalueringstest

Uge Opstartsemne: Mig og min famile. Plenum i klassen Arbejdsbøger Færdige projekter Kreative produktioner Evalueringstest Undervisningens tilrettelæggelse: Danskundervisningen tager overordnet afsæt i den første læsning 1. klasse, hvor det primære fokus omhandler at udvikle elevernes læsekundskaber samt læselyst med henblik

Læs mere

Mål for læsning på Nørrebro Park Skole

Mål for læsning på Nørrebro Park Skole Mål for læsning på Nørrebro Park Skole - 2010 Børnehaven Målet er at give eleverne forudsætninger for at læse og skrive ved at styrke og udvikle sproglige færdigheder. Der arbejdes med sproglig opmærksomhed

Læs mere

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

BEVÆGELSE I DANSK- OG MATEMATIKUNDERVISNINGEN

BEVÆGELSE I DANSK- OG MATEMATIKUNDERVISNINGEN 1 BEVÆGELSE I DANSK- OG MATEMATIKUNDERVISNINGEN - kort præsentation Inspirationsmaterialet/lærerkompendiet indeholder mere end 60-70 helt konkrete, sjove og lærerige aktivitetsforslag, som giver stof til

Læs mere

Om undervisningen. Undervisning for 0. - 5. klasse. Hvorfor er undervisning i dansk vigtig? Undervisning i dansk for børn i Schweiz.

Om undervisningen. Undervisning for 0. - 5. klasse. Hvorfor er undervisning i dansk vigtig? Undervisning i dansk for børn i Schweiz. Om undervisningen Undervisning for 0. - 5. klasse Hvorfor er undervisning i dansk vigtig? Undervisning i dansk for børn i Schweiz Alkalær-metoden Praktiske detaljer Referencer Undervisningsmoduler 1-4

Læs mere

Adgang til Stavevejen Computerprogrammet Stavevejen 2 findes på Stavevejens hjemmeside der har adressen http://www.stavevejen.dk

Adgang til Stavevejen Computerprogrammet Stavevejen 2 findes på Stavevejens hjemmeside der har adressen http://www.stavevejen.dk Computerprogrammet Stavevejen 2 Computerprogrammet Stavevejen 2 er en integreret del af systemet Stavevejen 2. Stavevejen 2 består af et elevhæfte, en plakat, en lærervejledning og dette computerprogram.

Læs mere

Junior. A-klassen 2009/10. Undervisningsplan for uge: 14-16 Emne: Dansk med udgangspunkt i HC Andersens Store Claus og Lille Claus

Junior. A-klassen 2009/10. Undervisningsplan for uge: 14-16 Emne: Dansk med udgangspunkt i HC Andersens Store Claus og Lille Claus Undervisningsplan for uge: 14-16 Emne: Dansk med udgangspunkt i HC Andersens Store Claus og Lille Claus Fælles mål: Store Claus og Lille Claus: Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne tilegner sig

Læs mere

Årsplan for dansk i 2. klasse 2014 15. Timer og fordeling: Undervisningen består af 9 lektioner fordelt over fem dage.

Årsplan for dansk i 2. klasse 2014 15. Timer og fordeling: Undervisningen består af 9 lektioner fordelt over fem dage. Årsplan for dansk i 2 klasse 2014 15 Timer og fordeling: Undervisningen består af 9 lektioner fordelt over fem dage Materialer: D dansk for 2 klasse, en, Læsebogen, minilæseforståelsen, Læs og forstå i

Læs mere

Den enkelte skole skal ud fra rammen udarbejde en plan for indsatsen på skolen. Planen skal være tilgængelig på skolens hjemmeside.

Den enkelte skole skal ud fra rammen udarbejde en plan for indsatsen på skolen. Planen skal være tilgængelig på skolens hjemmeside. Dato 7. marts 2019 Notat Ramme for ordblindindsats i Esbjerg Kommune Esbjergs Kommunes Ramme for ordblindeindsats beskriver de minimumstiltag, den enkelte skole skal gøre i forhold til at afdække og understøtte

Læs mere

Ina Borstrøm Dorthe Klint Petersen. Læseevaluering. på begyndertrinnet

Ina Borstrøm Dorthe Klint Petersen. Læseevaluering. på begyndertrinnet Ina Borstrøm Dorthe Klint Petersen Læseevaluering på begyndertrinnet Indhold Indledning........................................................ 4 Hvordan skal læseevalueringsen gennemføres?.....................

Læs mere

Lærereksemplar. kun til lærerbrug. Mit navn: Min klasse: Min skole: Jeg har fødselsdag måned og dato. Så mange år er jeg: år 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Lærereksemplar. kun til lærerbrug. Mit navn: Min klasse: Min skole: Jeg har fødselsdag måned og dato. Så mange år er jeg: år 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Mit navn: Så mange år er jeg: år 0 9 8 7 6 5 Min klasse: Min skole: Jeg har fødselsdag måned og dato Datoen for børnenes fødselsdag skrives ind i månedsfeltet. Tegn dig selv. Tegn mønstrene færdige og

Læs mere

Dansk på Viby Friskole

Dansk på Viby Friskole Dansk på Viby Friskole Formålet for faget dansk Danskundervisningen på Viby Friskole lever op til samtlige af de trinmål, der er beskrevet i Undervisningsministeriets krav til centrale kundskaber og færdigheder

Læs mere

Den festlige anledning

Den festlige anledning Den festlige anledning KUN FANTASIEN sætter grænser for, hvad man kan bruge hjemmelavede kryds-og-tværs-opgaver til. Jeg håber med denne bog at kunne give inspiration til fantasien. Her er et helt konkret

Læs mere