Årsberetning Alzheimerforeningen 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årsberetning Alzheimerforeningen 2011"

Transkript

1 1 Årsberetning Alzheimerforeningen 2011 Ann Overby 2011: Som lyset fra hjertet. Akryl på lærred 50cm x 50 cm

2 2 Når jeg maler, er jeg helt væk. Jeg går bare ind i mig selv og glemmer tid og sted. Det giver mig ro Ann Overby Ann Overby har Alzheimers Sygdom. Hun maler og hendes farveglade malerier skaber glæde. Ikke kun for Ann Overby selv, men også for alle andre, der kan se, hvad skaberglæde gør for et menneske, der har en fremadskridende og alvorlig demenssygdom. Ann Overby har deltaget i Alzheimerforeningens Aktiv Højskole for mennesker med en demenssygdom. Hun har også fortalt om sine malerier, sin sygdom og hvad farverne betyder for hendes humør i et interview til medlemsmagasinet Livet med demens. Malerierne udstråler livsglæde. På den måde er de også et billede på, hvad Alzheimerforeningens arbejde for mennesker med en demenssygdom handler om en verden uden demenssygdomme, hvor demenssygdomme forebygges, personer med demenssygdomme behandles effektivt og hvor livet med demens indtil da leves i værdighed. Men livet med demens handler om andet end malerier. Hovedparten af de personer, der har en demensdiagnose har ikke fået stillet en specifik demensdiagnose. De lider af en alvorlig sygdom, men ved ikke hvilken. Der er også mangel på målrettede tilbud om aktiviteter for demente især for yngre og tidligt diagnosticerede. Bliver man syg, kan man heller ikke altid være sikker på at få den behandling man har behov for, hvis man på grund af demenssygdommen ikke er i stand til at give et informeret samtykke. Genoptræning risikerer man også at gå glip af, hvis man på grund af demenssygdommen ikke passer ind i de kommunale tilbud, og transport er fortsat et problem både dyr og besværlig. Livet på plejehjem kan også være både hårdt og nedværdigende, når de kommunale budgetter strammer til. Og helt grundlæggende er der sygdommens progression. Der findes i dag stadig ingen kur mod de alvorlige og fremadskridende demenssygdomme. I 2011 fortsatte Alzheimerforeningen derfor med at sætte livet med demens på dagsordenen både i offentligheden med blomster, sang og skarpe meninger, hos politikere med konkrete forslag til forbedringer for mennesker med en demenssygdom og hos de mange demente og pårørende, der deltog i de aktiviteter som Alzheimerforeningens lokalforeninger gennemførte landet over. Fundamentet for Alzheimerforeningens arbejde er de daglige bestræbelser for at skabe et indtægtsgrundlag, der kan finansiere foreningens aktiviteter. I 2011 fortsatte arbejdet med at professionalisere fundraisingen, og bortset fra indtægter fra arv, bar bestræbelserne frugt med en stigning på 40 procent sammenlignet med året før. Ann Overby sælger sine malerier, og der er godt gang i salget. For hvert maleri hun sælger, har Ann Overby besluttet, at der skal gå 100 kr. til Alzheimerforeningens arbejde. Det er vi glade for.

3 3 2. Interessevaretagelse Alzheimerforeningen er den primære interesseorganisation for mennesker, der er berørt af en demenssygdom, hvad enten det er, fordi de lider af demenssygdom eller fordi de er pårørende til en person med en demenssygdom. I 2011 har indsatsen især været centreret om fem mærkesager: anerkendelse af pårørendes indsats behovet for større fokus på udredning og diagnose sundhedslovens bestemmelser om behandling uden informeret samtykke National Handlingsplan for Demens rehabilitering og demens Pårørende er guld værd I efteråret 2010 gennemførte Alzheimerforeningen i samarbejde med COWI A/S og Pfizer Danmark en spørgeskemaundersøgelse af pårørendes pleje og omsorgsindsats for demente. Undersøgelsen omfattede tilfældigt udvalgte husstandsmedlemmer af Alzheimerforeningen. Undersøgelsen omfattede både en måling af de pårørendes tidsforbrug til pleje af personer med demens samt en værdisætning af dette tidsforbrug. Undersøgelsen var udarbejdet af COWI og finansieret af Pfizer og resultaterne blev offentliggjort i Dementia Geriatric and Cognitive Disorder Extra, vol. 1, november Undersøgelsen viste, at nærmeste pårørende ægtefælle eller samboende i gennemsnit bruger seks timer på pleje og omsorgsopgaver over for den demente. Andre pårørende bidrager herudover ca. en time om dagen. Skal de pårørendes indsats erstattes af en offentlig ansat social og sundhedsassistent på overenskomstmæssig gennemsnitsløn, vil det betyde en ekstra udgift på mellem og kroner om dagen eller mere end en halv million kroner om året pr. dement med plejebehov. Diagram 1: Pårørendes tidsforbrug i minutter pr. dag Find ting; 16 Medicin og andet; 61 Hygiejne; 35 Opsyn og vagt; 172 Mad og spise; 50 Kilde: Alzheimerforeningen2011

4 4 3 millioner kroner til kampagne om symptomer To tredjedele af de danskere, der lider af en demenssygdom, har aldrig fået stillet en specifik demensdiagnose. Uden demensdiagnose får demensramte ikke adgang til målrettet behandling og pleje. Et værdigt liv med demens må derfor starte med, at en mistanke tages alvorlig, at symptomer på demenssygdom undersøges og personen om nødvendigt henvises til specialiseret udredning. Dette har længe været en af Alzheimerforeningens mærkesager. I 2011 blev ønsket fremført i forbindelse med det nyvalgte Folketings åbning den første tirsdag i oktober. Alzheimerforeningens formand Anne Arndal bad alle de nyvalgte folketingsmedlemmer om at sætte større fokus på indsatsen for tidlig opsporing, ordentlig udredning og korrekt diagnose af de mange tusinde mennesker, der lider af en demenssygdom. I forbindelse med partiernes forhandling om finansloven for 2012 foreslog Alzheimerforeningen efterfølgende, at der blev afsat ekstra ressourcer til en oplysningskampagne om symptomer på demenssygdomme. Inspirationen kom fra en tilsvarende kampagne, som de engelske sundhedsmyndigheder gennemførte i efteråret Resultatet af Alzheimerforeningens indsats blev, at der i forbindelse med SATSpuljeforhandlingerne blev afsat tre millioner kroner til en oplysningskampagne om symptomer på demenssygdomme. Kampagnen skal gennemføres i samarbejde med bl.a. Alzheimerforeningen. Sundhedsloven Sygdomsbehandling forudsætter ifølge bestemmelserne i Sundhedsloven, at patienten giver et informeret samtykke. Hvis patienten ikke er i stand til at give et sådant samtykke for eksempel på grund af en fremskreden demenssygdom og patienten modsætter sig, kan behandlingen ikke fortsætte med mindre, der er tale om en livstruende situation. Bestemmelserne i den danske sundhedslov betyder, at mange demenspatienter ikke får den behandling, de har behov for. Det blev blandt andet dokumenteret af TV 2 nyhederne i sommeren 2009, hvor demenspatienter i flere indslag indgik som eksempel. Alzheimerforeningen deltog i disse indslag og argumenterede for behovet for at kigge på reglerne. Sammen med Lægeforeningen, FOA og LEV har Alzheimerforeningen igennem længere tid arbejdet for at få sundhedsministeren i tale om problemstillingen. I marts 2011 udarbejdede indenrigs og sundhedsministeriet et notat om eventuelle behandlingsmuligheder i forhold til varigt inhabile patienter, som afviser at give samtykke til behandlingen. Notatet blev sendt til Etisk Råd, der den 26. oktober udtalte sig positivt om eventuelle ændringer i lovgivningen. Alzheimerforeningen deltog efterfølgende sammen med en række andre patientog interesseorganisationer i et møde med Forebyggelses og sundhedsministeren den 15. december På mødet tilkendegav ministeren, at der skal arbejdes på ændringer i lovgivningen, der gør det muligt at behandle inhabile demente, som ikke samtykker til behandling og eventuelt rent fysisk modsætter sig den.

5 5 National Handlingsplan for Demens Regeringen fremlagde i december 2010 en National Handlingsplan for Demens med 14 anbefalinger til den fremtidige indsats på demensområdet. Der blev samtidig afsat i alt 31 millioner kroner i årene til implementeringen, hvoraf 9 millioner blev øremærket National Videnscenter for Demens. I november 2011 invitererede Socialministeriet ved Servicestyrelsen en række organisationer og interessenter heriblandt Alzheimerforeningen til at deltage i en følgegruppe i forbindelse med implementeringen af handlingsplanen. Der var dog ingen repræsentanter fra Sundhedsministeriet, hvilket ifølge Alzheimerforeningens mening var uhensigtsmæssigt, da flere af handlingsplanens anbefalinger vedrører aktiviteter indenfor sundhedsområdet. Men som følge af henvendelse fra blandt andet Alzheimerforeningen blev den endelige følgegruppe udvidet med repræsentanter fra Sundhedsstyrelsen. Følgegruppen påbegyndte sit arbejde den 15. december 2011 stort set et år efter regeringen havde fremlagt handlingsplanen. Rehabilitering Mennesker med en demenssygdom har behov for rehabilitering og dermed både behov for at deltage i genoptræning efter indlæggelse og i generelle rehabiliterende aktiviteter i kommunerne. Desværre får Alzheimerforeningen ofte henvendelser om de mange vanskeligheder, der er, når mennesker med en demenssygdom skal have tilbud om kommunal rehabilitering. I februar 2011 udsendte indenrigs og socialministeriet en tværministeriel vejledning om kommunal rehabilitering til høring. Alzheimerforeningen afgav høringssvar, hvori det blev argumenteret for at vejledning om kommunal rehabilitering også skulle indbefatte rehabilitering målrettet mennesker med en fremadskridende demenssygdom. Alzheimerforeningen pegede i den forbindelse på to konkrete formuleringer og foreslog ændringer, der ville tilgodese ønsket om at den kommunale rehabilitering også omfattede demente. I den endelige vejledning, der udkom i juni 2011, var Alzheimerforeningens forslag indarbejdet. Men der er fortsat eksempler på, at mennesker med en demenssygdom stadig ikke får adgang til kommunal rehabilitering. Alzheimerforeningen har derfor fortsat rehabilitering som mærkesag.

6 6 3. Støtte, rådgivning og aflastning En væsentlig del af Alzheimerforeningens arbejde for mennesker med en demenssygdom og deres pårørende er tilbud om støtte, rådgivning og mulighed for aktivitet og aflastning Telefonrådgivning I 2011 havde Alzheimerforeningens telefonrådgivning registrerede telefonsamtaler. Det er stort set samme antal som i 2010, hvilket er flot, da der i 2011 i modsætning til 2010 ikke blev vist OBS reklamespots i TV. Derudover besvarede Demenslinien knapt 200 e mails. Alzheimerforeningen har siden 2009 registeret alle telefonopkald til Demenslinien med henblik på forskellige dataanalyser af telefonrådgivningens brugere, de spørgsmål, der stilles og de råd Alzheimerforeningens rådgivere giver. Der registreres ingen personidentificerbare data og der gennemføres ingen mundtlige spørgeskemarutiner. Alle oplysninger indtastes alene på baggrund af de oplysninger, der naturligt fremkommer af samtalen. På baggrund af databasen over de registrerede henvendelser er Alzheimerforeningen i stand til at give et mere præcist billede af hvem, der ringer til telefonrådgivningen, og hvilke emner samtalerne handler om. Oplysningerne bruges primært til kvalitetsforbedring af rådgivningen samt til målrettede analyser i forbindelse med kampagner eller projekter. Pårørende og voksne børn Det er hovedsageligt pårørende til mennesker med en demenssygdom, der ringer til Demenslinien. Næsten 75 procent af alle opkald kommer således fra en pårørende. 10 procent kommer fra en fagperson og fem procent fra studerende, der ønsker viden om demenssygdomme. Demente ringer også, men i langt mindre udstrækning. Kun knapt 5 procent af alle opkald til Demenslinien kommer fra en person, der selv har en demenssygdom. Voksne børn til personer med en demenssygdom føler sig ofte overset. Mange oplever, at de står alene uden støtte og hjælp fra omgivelserne. Opkald til Alzheimerforeningens telefonrådgivning afspejler denne situation. Undersøger man hvilken relation de pårørende, der ringer til Alzheimerforeningens telefonrådgivning, har til den demente, viser det sig, at der er flest voksne børn, der ringer. Lidt mere end halvdelen af alle opkald fra en pårørende til Demenslinien kommer således fra et voksent barn (se figur 1).

7 7 Figur 1: Pårørendes relation 2011 procent af alle pårørende Kilde: Alzheimerforeningen2011 Kommunal indsats Kommunerne står for hovedparten af den offentlige behandling, pleje og omsorg overfor mennesker med en demenssygdom. Dette forhold afspejler sig også i Alzheimerforeningens telefonrådgivning. Fire ud af ti opkald handler således om den kommunale indsats. Det drejer sig blandt andet om forholdene på plejehjem, hjemmehjælp, aktivitetstilbud, rehabilitering, flytning og de mange andre dagligdags problemstillinger, som demente og pårørende beder kommunerne om hjælp til at klare. Henvendere spørger også til aflastning eller afløsning, og efterlyser generelt flere muligheder for aktiviteter. De ønsker desuden oplysninger om, hvordan de kan få støtte i hverdagen. Personlige forhold og problemer med at tackle hverdagen sammen med en person, der er ramt af demenssygdom, er også hyppige emner, der berøres i de rådgivende telefonsamtaler. Endelig er der mange konkrete spørgsmål om juridiske forhold og økonomi blandt andet om værgemål, generalfuldmagter og kørekort. Hver femte spørgsmål handler om plejehjem I 2011 blev der på baggrund af data fra telefonrådgivningen lavet en analyse af spørgsmål, der vedrørte forholdene på de kommunale plejehjem. Siden marts 2009 har Demenslinien modtaget mere end henvendelser. Heraf blev plejehjem omtalt i knapt svarende til godt 20 procent. Henvendelser til Demenslinien om forhold for demente personer, der bor på plejehjem, handler om mange emner juridiske, pleje og omsorg, psykologiske økonomiske med mere. Kigger man alene på henvendelser om pleje og omsorg er det især samarbejdet med personalet, der er i fokus. Fire ud af ti henvendelser, der vedrører livet på plejehjem, handler således om problemer med samarbejde, konflikter, aftaler og møder mellem personale og de pårørende. Analyse af samtalenotaterne afslører endvidere, at der ofte er problemer med de helt basale omsorgsydelser i den personlige pleje for eksempel vask, tøj, bad og bleskift.

8 8 Figur 2: Emner i rådgivning om plejehjem procent af alle (flere svarmuligheder) Personlig pleje Aktivitet Samarbejde Hygiejne Ernæring Tryghed Kilde: Alzheimerforeningen2011 Ekspertpanel Kvaliteten af Alzheimerforeningens telefonrådgivning bliver blandt andet sikret gennem en løbende dialog med et fast rådgivningspanel med fageksperter inden for Demensliniens rådgivningsområde medicin, psykologi, pleje og omsorg samt lovgivning og jura. Rådgivere og afløsere mødes fire gange om året med deltagelse af rådgivningspanelets fageksperter på skift. Alle rådgivere, afløsere og fageksperter samles en gang årligt med henblik på faglig drøftelse af rådgivningsfunktionen. Alzheimerforeningen gennemførte i efteråret 2010 en telemarketingskampagne til fordel for telefonrådgivning og kunne på den baggrund finansiere en udvidelse af åbningstiden fra 1. januar Den udvidede åbningstid har ikke haft indflydelse på antallet af opkald DemensNet.dk Den 1. juni 2011 overtog Alzheimerforeningen det sociale webmedie Demensnet.dk fra Lundbeck Institute. Websitet er et digitalt mødested for især pårørende, hvor de har mulighed for at dele viden og erfaring om sygdommen samt få hjælp og vejledning af DemensNet.dks ekspertpanel. På websitet kan brugerne desuden skrive dagbøger og chatte med andre. Demensnet.dk har eksisteret i mere end 10 år og havde i 2010 mere end aktive brugere. I forbindelse med overdragelsen til Alzheimerforeningen lykkedes det ikke at fastholde alle brugerne, idet alle brugere aktivt skulle bekræfte at de ønskede at fortsætte som brugere. Ved udgangen af 2011 havde demensnet.dk derfor kun 360 aktive brugere. Demensnet.dk kørte i 2011 som et selvstændigt website, men det er hensigten at demensnet.dk skal integreres i Alzheimerforeningens nye website, der forventes lanceret i foråret 2011.

9 9 Alzheimerforeningen sagde ja til at overtage demensnet.dk selvom der ingen finansielle ressourcer fulgte med, idet foreningen ønskede at bevare et godt og velrenommeret netforum for pårørende. Der er derfor igangsat en målrettet fundraisingkampagne med henblik på at skaffe den fornødne kapital til at videreudvikle websitet Aktiviteter i lokalforeningerne Alzheimerforeningen har 14 lokalforeninger i Danmark. Lokalforeningerne gennemførte i 2011 en lang række aktiviteter for og med mennesker med en demenssygdom og deres pårørende. Lokalforeningerne er samtidig den organisatoriske ramme om lokale frivilliges engagement i Alzheimerforeningens arbejde. Demente og pårørende risikerer at isolere sig fra omgivelserne fordi sygdommen vanskeliggør social aktivitet. Isolation og tilbagetrækning fra sociale aktiviteter går ud over livskvaliteten og påvirker sygdomsforløbet negativt. At tilbyde aktiviteter og socialt samvær med lige stillede er derfor en vigtig del af behandling og omsorg for mennesker med en demenssygdom, og mange af lokalforeningernes aktiviteter er målrettet dette. Tabel 1: Målrettede aktiviteter i lokalforeningerne Aktivitet Arrangementer antal i alt Deltagere antal i alt Demenscafémøder Temadage, fester og demensdage mm Aktivitets og pårørendegrupper Informationsmøder Foredrag mm Udflugter Ferie og weekendophold Kilde: Alzheimerforeningen 2011 Alle aktive lokalforeninger har således i 2011 gennemført sociale sammenkomster, arrangeret udflugter eller holdt fester for demente og deres pårørende. Arrangementerne har været velbesøgte med flere end deltagere på landsplan. Flere lokalforeninger har endvidere tradition for at arrangere weekend og feriekurser for demente og pårørende. I 2011 afholdt Alzheimerforeningens lokalforeninger syv weekendophold med flere end 200 deltagere i alt. En anden væsentlig aktivitet for mennesker med en demenssygdom er demenscaféer eller netværkscaféer, hvor demente og pårørende mødes. Demenscaféerne er samtidig udgangspunkt for mange arrangementer og udflugter i lokalområdet. I 2011 blev der over hele landet afholdt næsten 200 demenscafémøder med mere end deltagere i alt. Lokalforeningerne repræsenterer Alzheimerforeningens arbejde lokalt og gennemfører en række udadvendte informations og oplysningsaktiviteter. I 2011 afholdt lokalforeningerne således mere en 100 informations og foredragsmøder med næsten tilhørere landet over.

10 10 Godt samarbejde med kommunerne De fleste lokalforeninger har et godt samarbejde med de kommunalt ansatte demensrådgivere og konsulenter, og i nogle kommuner samarbejder Alzheimerforeningens lokalforeninger med kommunen mere formelt om konkrete aktivitetstilbud til demente og pårørende. I 2000 oprettede Alzheimerforeningens lokalforening på Fyn i samarbejde med Odense kommune den selvejende institution Rådgivningscentret på Kallerupvej. Rådgivningscentret har en fastansat leder, projektansatte og mere end 50 frivillige og er rammen om en lang række aktiviteter for og med demente og pårørende. I 2011 arrangerede rådgivningscentret i samarbejde med frivillige blandt andet næsten 100 demenscafémøder, to ferieweekendophold, næsten 20 aktive pårørende og støttegrupper samt deltog i mere end 25 foredrag med over tilhørere i alt. Centret er endvidere initiativtager og udgangspunkt for udvikling af mange nye aktiviteter som Alzheimeravisen.dk, Tænketank, Teknologibibliotek og Velfærdsakademiet. Rådgivningscentret er samtidig inspirationskilde til lignende aktivitetscentre i udlandet. I Århus støtter kommunen således lokalforeningens kolonihave, der i sommerhalvåret er rammen om mange besøg og gode aktiviteter for demente, der bor i kommunens plejeboliger. Lokalforeningen samarbejder endvidere med kommunens Demenscafé og arrangerede i efteråret 2011 en 5 dages aktiv daghøjskole Aktiv Højskole I 2010 igangsatte Alzheimerforeningen med tilskud fra Satspuljen og Trygfonden et fireårigt udviklingsprojekt Aktiv Højskole for mennesker med en demenssygdom. Projektet vil over en fireårig periode udvikle et fem dages højskoletilbud i hver region hvert år målrettet yngre og tidligt diagnosticerede. Ideen til Aktiv Højskole er opstået på Alzheimerforeningens Tænketank for yngre og tidligt diagnosticerede, og i januar 2010 blev det første pilotprojekt gennemført på Brandbjerg Højskole. Hvert Aktiv Højskole kursus udvikles og gennemføres i samarbejde med lokale demensnetværk bestående af frivillige fra Alzheimerforeningen, demenskoordinatorer og andre lokale fagpersoner og ildsjæle.

11 11 På selve højskolekurset er der 3 4 fagpersoner og 2 4 frivillige afhængigt af program og antal deltagere. Højskolekursets program sammensættes i samarbejde med den pågældende højskole og svarer til andre højskolekurser. Kurserne er dog tilrettelagt på en måde, så mennesker med en demenssygdom kan deltage og blive oplivet af det aktive højskolesamvær. Projektet udviklede sig i 2011 som planlagt med udvidelse af antallet af kurser. I 2011 blev der således afholdt aktive højskolekurser i Region Syddanmark på Brandbjerg Højskole ved Vejle og i Region Midtjylland på Hadsten Højskole. Der blev endvidere indgået aftale med Gerlev Idrætshøjskole om afvikling af et Aktiv Højskolekursus til foråret Aktiv Højskole fik også i 2011 megen opmærksomhed i medierne med mere end 50 artikler og indslag herunder indslag i både landsdækkende og regional TV og radio, landsdækkende og regionale aviser samt magasiner og ugeblade. Bl.a. bragte TV2 Østjylland et 8 minutters indslag med reportage fra Aktiv Højskole i Hadsten samt interview med deltagere og pårørende. Indslaget kan bl.a. ses på Alzheimerforeningens hjemmeside Ferie og aflastningskurser for ægtefæller Alzheimerforeningen arrangerede i foråret og efteråret 2011 to fem dages kursusophold for par, hvoraf den ene part havde en demenssygdom. Kurserne foregår i Kerteminde og var begge gange fuldt booket. Kursernes indhold er dels fagligt input om demenssygdomme og livet med demens, dels socialt og meningsfyldt samvær, hvor deltagerne oplever glæden ved at være sammen med andre og i trygge ramme dele erfaringer, sorger og glæder med andre par, der er i samme situation Tænketank for yngre og tidligt diagnosticerede I samarbejde med demenskoordinatorer og dag og aktivitetstilbud for yngre og tidligt demensramte landet over arrangerede Alzheimerforeningen og Rådgivnings og kontaktcenteret i Odense for sjette gang et to dages seminar i den såkaldte Tænketank for yngre og tidligt diagnosticerede.

12 12 På Tænketanken får mennesker, der har fået en demensdiagnose tidligt i livet, og deres pårørende mulighed for at være sammen og dele tanker om livet med demens. I 2011 opførte teatergruppen Absolut Forum det interaktive teaterstykke Elsker du mig, og mere end 50 deltagere fik en tankevækkende forestilling om de vanskelige temaer i samlivet med demens. 4. Oplysning og information om demens Oplysning om Alzheimers og andre demenssygdomme herunder om demente og pårørendes vilkår er en helt central del af Alzheimerforeningens virke. Målet er at komme fordomme og tabuer til livs og samtidig skabe forståelse for demente og pårørendes livssituation. Alzheimerforeningens oplysningsindsats foregår hovedsageligt gennem fire aktiviteter: Distribution af skriftligt informationsmateriale, udarbejdelse af digital kommunikation, generelt pr arbejde samt gennemførelse af foredrag og andre offentlige arrangementer. Flashmob på Hovedbanegården Den 21. september 2011 Alzheimerforeningens flashmob påhovedbanegården Den Internationale Alzheimerdag bliver i Danmark markeret som en Huskedag for mennesker med en demenssygdom. I 2011 arrangerede Alzheimerforeningen sammen med mere end 100 sangere fra Sankt Annæs Gymnasiekor og frivillige en flashmob på Hovedbanegården i København. Ud af mængden begyndte sangerne præcist kl. 11:00 at synge Glemmer du, så husker jeg mens de samtidig holdt en blomst i hånden og forbipasserende fik en smuk og minderig oplevelse og en lille huskeseddel om Alzheimerforeningens arbejde med sig hjem. Flashmobben blev efterfølgende omtalt i radio og TV samt flere regionale og landsdækkende dagblade Bøger, pjecer og faktaark Alzheimerforeningens sekretariat og lokalforeninger uddeler og distribuerer et stort antal gratis informationsmaterialer. Der er dels tale om informationsfolderne 10 Advarselstegn, Støt Alzheimerforeningen og postkortet Demenslinien, dels om egentlige oplysningspjecer.

13 13 I 2011 blev det besluttet ikke længere at udgive oplysningspjecer om de enkelte demenssygdomme, men i stedet koncentrere det skriftlige oplysningsmateriale om råd og vejledning til demente og pårørende. Som konsekvens heraf udgik oplysningspjecerne om Alzheimers Sygdom og Frontotemporal Demens, mens pjecen Lev med demens blev omskrevet, ajourført og fik et nyt og mere tidsvarende layout. I stedet blev der i samarbejdet med Nationalt Videnscenter for Demens udarbejdet faktaark om de pågældende demenssygdomme. Faktaarkene vil dels kunne downloades fra Alzheimerforeningens hjemmeside, dels bestilles som print fra hjemmesiden eller via henvendelse til Alzheimerforeningens sekretariat. Informations og oplysningsmaterialet kan downloades eller bestilles skriftligt fra Alzheimerforeningens hjemmeside. En væsentlig del af bestillingerne kommer fra udredningssteder, demenskoordinatorer og andre instanser, der er i daglig kontakt med mennesker med en demenssygdom og deres pårørende. I slutningen af 2010 udgav Hans Reitzels forlag i samarbejde med Alzheimerforeningen en revideret udgave af fagbogen Forstå Demens. Bogen udkom i marts 2011 og fik en positiv modtagelse med flere gode anmeldelser og lektørudtalelser. Forstå Demens blev udgivet i eksemplarer og ved udgangen af året var der solgt mere end eksemplarer, hvilket er et flot salg for en fagbog om en sygdom Alzheimer.dk Arbejdet med at relancere Alzheimerforeningens hjemmeside blev for alvor sat i gang i 2011 og den nye hjemmeside forventes at blive lanceret i foråret Hjemmesiden vil dels få en mere tidsvarende profil, dels have større fokus på Livet med demens med råd og vejledning og muligheder for at støtte Alzheimerforeningens arbejde. Til gengæld vil indholdet af viden blive tilpasset Alzheimerforeningens ressourcer og brugerne i langt højere grad blive henvist til internetsteder, hvor der er bedre muligheder for at få opdateret og ajourført viden om demenssygdomme fx Nationalt Videnscenter for Demens Foredrag og offentlige arrangementer mm. Alzheimerforeningens medarbejdere og frivillige har i 2011 deltaget i mange arrangementer og holdt foredrag om demens i mange sammenhænge. To til tre gange om måneden deltager en af sekretariatets medarbejdere i et offentligt arrangement. I anledning af den internationale Alzheimerdag 21. september 2011 uddelte Alzheimer Forskningsfonden årets forskerpris til Anders Nykjær, professor på Institut for Medicinsk Biokemi på Aarhus Universitet, for sit arbejde med at afdække de cellulære mekanismer, der er medvirkende til, at nerveceller går til grunde ved

14 14 demenssygdomme. Peter Høgh, overlæge og leder af Hukommelsesklinikken på Roskilde Sygehus, var den anden prismodtager. Han fik prisen for sin årelange opbygning af Hukommelsesklinikken på Roskilde Sygehus Medlemsmagasinet Livet med demens Alzheimerforeningens magasin Livet med demens udsendes til medlemmer fire gange om året. Hvert nummer har et tema af relevans for livet med demens og et portræt af et menneske, der er berørt af en demenssygdom på forsiden. I 2011 var temaerne At rejse med demens, Den svære erkendelse, Demens, Kunst og Kultur samt Når hjem bliver til plejebolig. Alle temaerne behandlede emnet ud fra forskellige vinkler med interviews med eller artikler af demente og pårørende, fagpersoner og eksterne eksperter.

15 Presse Alzheimerforeningen er blevet mere synlig i danske medier og Alzheimerforeningen omtales nu stort set dagligt i medierne. I 2011 blev foreningen omtalt i mere end 600 artikler og indslag, hvilket udgjorde godt seks procent af alle registrerede artikler om demens i danske medier. Der er tale om en fordobling i antallet af artikler og en lille fremgang i andelen siden Figur 3: Mediernes omtale af Alzheimerforeningen antal artikler om Alzheimerforeningen Procent af alle artikler om demens, hvor foreningen er omtalt ,50 6,00 5,50 5,00 4, Kilde: Alzheimerforeningen og Infomedia 4,00 5. Foreningsarbejde, sekretariat og fundraising Alzheimerforeningen er en medlemsorganisation med 14 lokalforeninger og fem regionale forsamlinger. Medlemstallet udgjorde ved udgangen af medlemmer, hvilket er en netto fremgang på knap tre procent sammenlignet med året før. Der er i 2011 gennemført en større oprydning i medlemsdatabasen og medlemmer, der ikke har betalt kontingent i en årrække, er slettet som medlemmer. Alzheimerforeningens vedtægter blev i 2011 ændret så de nu matcher den udvikling, der er foregået i foreningen med en direktør og professionalisering af sekretariatet. Samtidig blev vedtægterne på en række områder præciseret så uklare formuleringer blev tydeliggjort. Vedtægtsændringerne blev vedtaget efter en længere debat i Alzheimerforeningens lokalforeninger, bestyrelser, regionale forsamlinger og repræsentantskab Foreningsarbejdet Det frivillige engagement i Alzheimerforeningens arbejde foregår hovedsageligt via medlemskab af en lokalforening. Aktivitetsniveauet i lokalforeningerne varierer meget. Nogle lokalforening har et højt aktivitetsniveau med mange aktiviteter og mange frivillige. I andre lokalforeninger hviler ansvaret for aktiviteterne på få personer. Siden 2008 er to lokalforeninger nedlagt på grund af manglende engagement i lokalforeningernes bestyrelse, og ved udgangen af 2011 var engagemen

16 16 tet i bestyrelserne i endnu to lokalforeninger meget lavt med risiko for at lokalforeningerne også der må nedlægges midlertidigt. Samtidig har Alzheimerforeningen oplevet en stigende interesse for at engagere sig i mere ad hoc baseret frivilligt arbejde og aktiviteter som fx uddeling af materiale til Huskedagen og flashmobben på Hovedbanegården. Der har derfor i de sidste år været en løbende drøftelse af hvordan det fremtidige frivillige engagement i Alzheimerforeningen skal foregå. Denne debat vil fortsætte i de kommende år Fundraising Alzheimerforeningens arbejde for mennesker med en demenssygdom og deres pårørende finansieres af de midler foreningen indsamler via fundraising. Der er primært tale om tre typer af fundraisingaktiviteter bidrag fra enkeltpersoner, tilskud fra fonde og indtægter fra arv. Bidrag fra enkeltpersoner vedrører i væsentligste grad medlemskontingenter og støtte fra faste bidragsydere samt indsamlede midler via sms kampagner, gavebrev, mindebegivenheder og tilsvarende. I 2011 gav den målrettede fundraising overfor bidragsydere et overvældende positivt resultat med en stigning på næsten 300 procent i forhold til året før. Indtægterne fra medlemskontingenter steg med 25 procent, hvilket især skyldtes en stigning i kontingentsatserne. Tilskud fra private og offentlige fonde stammer dels fra aktivitetstilskud fra offentlige fonde og bevillinger for eksempel tipsmidler og Satspuljemidler, dels fra private fonde som for eksempel Trygfonden. I 2011 steg indtægter fra fonde med ca. 20 procent sammenlignet med året før. Dertil kom en større donation på næsten en million kroner øremærket til en oplysnings og medlemskampagne i Til gengæld fik Alzheimerforeningen kun få indtægter fra testamentariske gaver i Arveindtægterne udgjorde således mindre en fem procent af arveindtægterne fra året før, og mindre end 10 procent af den gennemsnitlige arveindtægt de sidste tre år. Samarbejdet med virksomheder om fundraising til Alzheimerforeningen er i vækst. I 2010 påbegyndte Alzheimerforeningen et samarbejde med Dansk Supermarked om salg af Brødrene Prices Huskekage. Det indbragte i kr. I juni 2011 gennemførte Dansk Motionsforbund og foreningen Fodslaw en velgørenhedsvandring. Overskuddet på kroner gik til Alzheimerforeningens arbejde for demente og pårørende.

17 Sekretariat I 2011 blev Alzheimerforeningens lejemål hos Sankt Lukas Stiftelsen i Hellerup sagt op, og foreningens landskonto flyttede derfor til nye og bedre lokaler i det centrale København få minutter fra Christiansborg, Hovedbanegården og Tivoli. Flytningen har haft en positiv virkning på den daglige aktivitet i sekretariatet med flere besøg og bedre mulighed for at tilbyde frivillig arbejdskraft ordentlige kontorfaciliteter. I 2011 var der således to frivillige medarbejdere, der fast arbejdede nogle timer om ugen med konkrete projektopgaver. Flytningen gav endvidere mulighed for via fleksjobordningen at ansætte en sekretær. Sekretariatet bestod ved indgangen til 2012 af en direktør, en organisationskonsulent, to deltids demensrådgivere, en økonomi og regnskabsmedarbejder, en projekt og fundraising medarbejder og en deltids sekretær. I 2011 var der endvidere ansat en barselsvikar for projekt og fundraising medarbejderen Økonomi Alzheimerforeningen havde i 2011 et dårligt regnskabsresultat med et nettotræk på egenkapitalen på mere end en million kroner. Resultatet var godt kroner dårligere end budgetteret og skyldtes især at indtægter fra arv var væsentlig ringere end årene før og mindre end budgetteret. Indtægter fra andre fundraising aktiviteter steg dog sammenlignet med året før med mere end 40 procent. På udgiftssiden var det især udgifter til aktiviteter indenfor støtte og rådgivning (Demenslinjen, Aktiv Højskole, Feriekurser og Tænketank) og sekretariat (primært lønninger inklusiv barselsvikar), der steg sammenlignet med året før, mens udgifter til foreningen og information og oplysning faldt. Årets resultat var ikke tilfredsstillende, og især de ustabile indtægter fra testamentariske gaver gør foreningen sårbar rent økonomisk. Alzheimerforeningens egenkapital er ikke af en størrelse, der tillader større driftsunderskud i flere år i træk. Bestyrelsen har derfor fastholdt tidligere målsætning om driftsmæssig balance i 2013 og besluttede endvidere, at arveindtægter fremover ikke skal indgå i budgettet, men alene indarbejdes i de omfang de tilgår foreningen. Forretningsudvalget besluttede endvidere at gennemgå alle driftsudgifter nøje med henblik på en udgiftsreduktion i de kommende år. I slutningen af 2011 fik Alzheimerforeningen en større donation øremærket en oplysnings og medlemskampagne, der skal gennemføres i Den økonomiske situation ved udgangen af 2011 er alvorlig, men meddelelsen om donationen giver mulighed for at realisere bestyrelsens målsætning om driftsmæssig balance via øget satsning på bidrag fra enkeltpersoner.

18 18 Tabel 2: Årsregnskab hovedtal (1.000 kr.) Kontingenter Gaver og bidrag Arv Indtægter ved salg Renteindtægter og kursregulering Indtægter i alt Støtte og rådgivning Oplysning og information Forening Sekretariatsudgifter inkl. løn Afskrivninger 23 Omkostninger i alt Ikke forbrugte bidrag primo Gaver til senere brug ultimo Resultat Egenkapital

Årsberetning. Alzheimerforeningen 2010

Årsberetning. Alzheimerforeningen 2010 1 Årsberetning Alzheimerforeningen 2010 2 Indhold Støtte, rådgivning og aflastning... 3 Telefonrådgivning... 3 Aktiv Højskole... 5 Ferie og aflastningskurser, høstfester og temadage.... 6 Pårørendegrupper,

Læs mere

Frivilligt arbejde er frivilligt og ikke gratis!

Frivilligt arbejde er frivilligt og ikke gratis! Budskabet: Frivilligt arbejde er frivilligt og ikke gratis! 8. maj 2012 2 Demenspatienter 2011 2040: 155.000 150.000 130.000 110.000 130.000 90.000 70.000 50.000 100.000 85.000 Kilde: Nationalt Videnscenter

Læs mere

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens.

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens. Sundheds og ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K København, den 17. oktober 2016 Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med

Læs mere

Nis Peter Nissen Alzheimerforeningen 28. september 2009. Hjælp demente og pårørende Støt Alzheimerforeningen

Nis Peter Nissen Alzheimerforeningen 28. september 2009. Hjælp demente og pårørende Støt Alzheimerforeningen Alzheimerforeningen Baggrunden: 80.000 danskere har i dag Alzheimers eller en anden demenssygdom om 30 år vil antallet af demente være fordoblet Næsten 400.000 personer lever i dag som pårørende med demens

Læs mere

Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud

Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud til demensramte borgere og deres pårørende Ballerup Kommune har en række tilbud til demensramte borgere og deres pårørende. Her i pjecen kan

Læs mere

Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud til demensramte borgere og deres pårørende

Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud til demensramte borgere og deres pårørende Vil du vide mere? Kommunens hjemmeside: www.ballerup.dk Demenslinien - telefonrådgivning: 5850 5850 Alzheimerforeningen: 3940 0488, www.alzheimer.dk www.videnscenterfordemens.dk Når hukommelsen svigter

Læs mere

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Den Nationale Demenshandlingsplan

Læs mere

Demensvenlige kommuner hvordan går det?

Demensvenlige kommuner hvordan går det? 26. januar 19 Demensvenlige kommuner hvordan går det? Statusnotat om kommunernes demenspolitikker og strategier Den 26. januar 17 præsenterede sundhedsminister Ellen Trane Nørby og ældreminister Thyra

Læs mere

Årsberetning. Alzheimerforeningen 2012. Deltager på Alzheimerforeningens Aktive Højskole for mennesker med en demenssygdom

Årsberetning. Alzheimerforeningen 2012. Deltager på Alzheimerforeningens Aktive Højskole for mennesker med en demenssygdom 1 Årsberetning Alzheimerforeningen 2012 Deltager på Alzheimerforeningens Aktive Højskole for mennesker med en demenssygdom Godkendt af repræsentantskabet 25. maj 2013 2 Tusind tak for et dejligt højskoleophold

Læs mere

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Indledning Rødovres demenshandleplan afspejler de nye tanker og visioner på området, både lokalt, regionalt og nationalt. Lokalt bygger den på Rødovres

Læs mere

Anden del (B): Indsamlingsetiske Retningslinier Alzheimerforeningens implementering af ISOBRO's indsamlingsetiske retningslinier

Anden del (B): Indsamlingsetiske Retningslinier Alzheimerforeningens implementering af ISOBRO's indsamlingsetiske retningslinier Anden del (B): Indsamlingsetiske Retningslinier Alzheimerforeningens implementering af ISOBRO's indsamlingsetiske retningslinier Alzheimerforeningens aktiviteter finansieres af bidrag fra private og offentlige

Læs mere

Vedr.: Høringssvar om Ældrekommissionens rapport Livskvalitet og selvbestemmelse på plejehjem deres j.nr. 2012 1178

Vedr.: Høringssvar om Ældrekommissionens rapport Livskvalitet og selvbestemmelse på plejehjem deres j.nr. 2012 1178 Indenrigs og Socialministeriet, Holmens Kanal 22 1060 København K Att. Søren Svane Kristensen København, den 11. april 2012 Vedr.: Høringssvar om Ældrekommissionens rapport Livskvalitet og selvbestemmelse

Læs mere

Plejehjemsoversigten med og især uden demens

Plejehjemsoversigten med og især uden demens Maj 2019 Plejehjemsoversigten med og især uden demens Notat om oplysninger på plejehjemsoversigten.dk om demens på 921 plejehjem i Danmark Plejehjemsoversigten er oprettet ved lov og skal ifølge Ældreministeren:

Læs mere

Høje Taastrup 12. juni Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen

Høje Taastrup 12. juni Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Høje Taastrup 12. juni 2017 Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Ann og Jørgen: Demens og livsglæde: Farverne gør mig glad. De kommer fra hjertet, som lyset i sygdommen Alzheimerforeningen deler

Læs mere

Alzheimerforeningen Årsberetning 2013

Alzheimerforeningen Årsberetning 2013 Alzheimerforeningen Årsberetning 2013 Alzheimerforeningen Ny Kongensgade 20 st. tv. DK 1557 København V Tlf.: 3940 0488 post@alzheimer.dk www.alzheimer.dk Alzheimerforeningens protektor: Hendes Kongelige

Læs mere

Danske Ældreråd 16. november 2015. Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen

Danske Ældreråd 16. november 2015. Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Danske Ældreråd Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Ann og Jørgen: Demens og livsglæde: Farverne gør mig glad. De kommer fra hjertet, som lyset i sygdommen Støt demente og pårørende med 100 kroner

Læs mere

DSR 17. marts Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen

DSR 17. marts Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen DSR 17. marts 2016 Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Demens og livsglæde: Farverne gør mig glad. De kommer fra hjertet, som lyset i sygdommen Alzheimerforeningen deler håbet om En fremtid

Læs mere

Demensenheden. Hukommelsesproblemer?

Demensenheden. Hukommelsesproblemer? Demensenheden Hukommelsesproblemer? Hukommelsesproblemer? I denne folder finder du informationer om hukommelsesproblemer og demenssygdomme. De tilbud, der findes i Greve Kommune på demensområdet er beskrevet,

Læs mere

Årsberetning 2009. Årsberetning 2009 side 1

Årsberetning 2009. Årsberetning 2009 side 1 Årsberetning 2009 side 1 Årsberetning 2009 2009 har været et begivenhedsrigt år for Alzheimerforeningen. Med ny vision, ny strategi, ny ledelse og nye medarbejdere har fokus været på strategiens fire indsatsområder:

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 1300 København S København, den 12. august 2013

Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 1300 København S København, den 12. august 2013 Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 1300 København S København, den 12. august 2013 Vedr.: Høringssvar om udkast til National klinisk retningslinje for udredning og behandling af demens Alzheimerforeningen

Læs mere

Vedrørende Hjemmehjælpskommissionens rapport Fremtidens hjemmehjælp ældres ressourcer i centrum for en sammenhængende indsats.

Vedrørende Hjemmehjælpskommissionens rapport Fremtidens hjemmehjælp ældres ressourcer i centrum for en sammenhængende indsats. Social og integrationsministeriet, Holmens Kanal 22 1060 København K København, den 14. august 2013 Vedrørende Hjemmehjælpskommissionens rapport Fremtidens hjemmehjælp ældres ressourcer i centrum for en

Læs mere

Fysisk træning og meningsfuld behandling til alle med en demenssygdom

Fysisk træning og meningsfuld behandling til alle med en demenssygdom Kommunevalg 2013 sæt demens på dagsordenen Fysisk træning og meningsfuld behandling til alle med en demenssygdom I mange kommuner forhindres mennesker med en demenssygdom i at deltage i rehabiliterende

Læs mere

Demensområdet Når hukommelsen svigter

Demensområdet Når hukommelsen svigter Demensområdet Når hukommelsen svigter Pjece 2018 Formål med pjecen: Allerød Kommune vil gerne udbrede information om kommunes tilbud for at give dig den bedste rådgivning, information, støtte og vejledning,

Læs mere

er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til:

er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til: emens er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til: Dig med en demenssygdom Dig som familie eller nærtstående Dig som ønsker at vide mere om demens Hvad er demens: Demens er

Læs mere

Borgere med demens NOTAT

Borgere med demens NOTAT Borgere med demens I Handleplan for Ældre 2011-2015 præsenteres seks temaer, som alle skal understøtte den overordnende vision for ældreområdet om et aktivt og sundt (ældre) liv med muligheder og ansvar.

Læs mere

Demenspolitik Lejre Kommune.

Demenspolitik Lejre Kommune. Demenspolitik 2014 Demenspolitik Lejre Kommune. Forord Mellem 80-100.000 danskere er ramt af demens -- og tallet er stigende. Den samme udvikling ser vi i Lejre Kommune, hvor vi forventer en stigning af

Læs mere

Økonomi og Indenrigsministeriet Slotholmsgade 10 12 1216 København K København, den 8. april 2013

Økonomi og Indenrigsministeriet Slotholmsgade 10 12 1216 København K København, den 8. april 2013 Økonomi og Indenrigsministeriet Slotholmsgade 10 12 1216 København K København, den 8. april 2013 Vedr.: Høringssvar om rapport fra udvalget om evaluering af kommunalreformen Alzheimerforeningen takker

Læs mere

Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013

Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013 Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013 Demensområdet Handling hvilken indsats iværksættes? Tidlig opsporing og indsats. Materiale udarbejdes til rådgivning og vejledning:

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2016 2020 Baggrund Odder Kommune ønsker med demensstrategien at imødegå de udfordringer, der følger med et stigende antal borgere med demenssygdomme. Samtidig ønsker vi at gøre det med stor

Læs mere

Demensstrategien er overordnet og må opfølges af mere konkrete handleplaner

Demensstrategien er overordnet og må opfølges af mere konkrete handleplaner Sundhed og Omsorg Sagsnr. 298156 Brevid. 3111968 Ref. BETI Dir. tlf. 3084 1391 betinaa@roskilde.dk NOTAT: Opsamling på høringssvar til demensstrategien 15. marts 2019 I høringsprocessen er der indkommet

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE Puljer og fonde - kilder til foreningens fundraising Udskrevet: 2019 Indhold Puljer og fonde - kilder til foreningens fundraising..................................... 3 2 Guide Puljer og fonde -

Læs mere

Demenspolitik Hedensted Kommune. Senior Service Marts 2011.

Demenspolitik Hedensted Kommune. Senior Service Marts 2011. Demenspolitik Hedensted Kommune Senior Service Marts 2011. Overordnede mål for demensindsatsen: Den overordnede målsætning for hjælpen og støtten til demensramte borgere i Hedensted Kommune: at understøtte

Læs mere

Gør Danmark demensvenlig

Gør Danmark demensvenlig Gør Danmark demensvenlig fra folkesygdom til folkesag Alzheimerforeningens strategi og indsatsområder 2015 2018 Demens er i dag en folkesygdom. 70 90.000 personer i Danmark lider af Alzheimers Sygdom,

Læs mere

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan)

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Regeringens initiativer på demensområdet Andre sektorers ansvar Aalborg kommune 1. TIDLIG OPSPORING

Læs mere

KOM OPSPORING OG OMHU I SENIORNETVÆRKET MED. Demensvenner i seniorklubber og foreninger

KOM OPSPORING OG OMHU I SENIORNETVÆRKET MED. Demensvenner i seniorklubber og foreninger OPSPORING OG OMHU I SENIORNETVÆRKET KOM MED Demensvenner i seniorklubber og foreninger Demens er en sygdom, der kommer os alle ved. Vi møder den blandt de mennesker vi omgiver os med i hverdagen - 90.000

Læs mere

Indsats på demensområdet

Indsats på demensområdet Indsats på demensområdet Sammenhæng og tryghed i demensindsatsen Når et menneske rammes af en demenssygdom, påvirker det livsvilkårene for personen selv og de pårørende. Aalborg Kommune gør en indsats

Læs mere

Cystisk Fibrose Foreningen - formål, vision og målsætning 2020

Cystisk Fibrose Foreningen - formål, vision og målsætning 2020 Cystisk Fibrose Foreningen - formål, vision og målsætning 2020 - Vi kæmper for bedre og længere liv for børn og voksne med cystisk fibrose Formål... 3 Vision... 3 Målsætning 2020... 3 1. Støtte... 4 2.

Læs mere

Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens

Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens Befolkningsprognosen viser, at der på landsplan bliver flere ældre. I takt med en stigende andel af ældre i

Læs mere

Politik for værdig ældrepleje

Politik for værdig ældrepleje , Politik for værdig ældrepleje Sundhed og Velfærd September 2018 Godkendt af Ældreomsorgsudvalget 7. november 2018 1 Politik for værdig ældrepleje Forord Brønderslev Kommunes Politik for Værdig Ældrepleje

Læs mere

Sundhedsfagligt personale på alle plejehjem. altid

Sundhedsfagligt personale på alle plejehjem. altid Kommunevalg 2013 sæt demens på dagsordenen Sundhedsfagligt personale på alle plejehjem altid Vikarer og dårlig normering på plejehjem efterlader mennesker med en demenssygdom alene og uden kvalificeret

Læs mere

Hjælp demente og deres pårørende Støt Alzheimerforeningen Bliv medlem

Hjælp demente og deres pårørende Støt Alzheimerforeningen Bliv medlem 1 Anden del (B): Indsamlingsetiske Retningslinier Alzheimerforeningens implementering af ISOBRO's indsamlingsetiske retningslinier (godkendt af bestyrelsen 26. november 2008 og revurderet af forretningsudvalget

Læs mere

er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til:

er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til: emens er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til: Dig med en demenssygdom Dig som familie eller nærtstående Dig som ønsker at vide mere om demens Hvad er demens: Demens er

Læs mere

Retningslinjer. Demensgrupper. Maj 2019

Retningslinjer. Demensgrupper. Maj 2019 Retningslinjer Demensgrupper Maj 2019 Indhold: 1. Hvad er en demensgruppe... 2 2. Hvem kan være med i en demensgruppe... 2 3. Hvordan starter man en demensgruppe... 3 4. Hvilken støtte kan en demensgruppe

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv ÆLDREPOLITIK Vejle Kommune 2018-2025 et godt, aktivt og værdigt ældreliv FORORD Hvad er det gode ældreliv? Netop det spørgsmål giver mange forskellige svar. Det, der er vigtigt for dig, er ikke så vigtigt

Læs mere

Danskerne er blevet mere demensvenlige.

Danskerne er blevet mere demensvenlige. Danskerne er blevet mere demensvenlige Undersøgelse af danskernes viden og holdning til demenssygdomme 16 1. Resumé... 1. Flere ved mere og færre ingenting om demens... 3. Flere ved hvordan de kan hjælpe

Læs mere

Værdigheds-politik

Værdigheds-politik Værdigheds-politik 2018-2021 for ældreområdet Forord Herlev Kommune kan her præsentere Værdighedspolitik 2018-2021. Med værdighedspolitikken fortsætter Herlev Kommune arbejdet med at udvikle og styrke

Læs mere

Retningslinjer. Demensgrupper. Januar 2018

Retningslinjer. Demensgrupper. Januar 2018 Retningslinjer Demensgrupper Januar 2018 Indhold: 1. Hvad er en demensgruppe... 2 2. Hvem kan være med i en demensgruppe... 2 3. Hvordan starter man en demensgruppe... 3 4. Hvilken støtte kan en demensgruppe

Læs mere

Århus 22. februar 2016. Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen

Århus 22. februar 2016. Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Århus 22. februar 2016 Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Ann og Jørgen: Demens og livsglæde: Farverne gør mig glad. De kommer fra hjertet, som lyset i sygdommen Alzheimerforeningen deler håbet

Læs mere

Gør Danmark demensvenlig - fra folkesygdom til folkesag Alzheimerforeningen Årsberetning 2014

Gør Danmark demensvenlig - fra folkesygdom til folkesag Alzheimerforeningen Årsberetning 2014 Gør Danmark demensvenlig - fra folkesygdom til folkesag Alzheimerforeningen Årsberetning 2014 Alzheimerforeningen Løngangstræde 25, 4, DK-1668 København K Tlf.: 3940 0488 post@alzheimer.dk www.alzheimer.dk

Læs mere

Ph.d 10 l ergo terapeuten l januar 2008

Ph.d 10 l ergo terapeuten l januar 2008 Ph.d 10 l ergoterapeuten l januar 2008 Giv tidlig social støtte Mennesker med mild Alzheimers sygdom (AD) har mange ressourcer, men de overses ofte, mener ergoterapeut Lisbeth Villemoes Sørensen, som har

Læs mere

DIABETESFORENINGEN STRATEGIPLAN

DIABETESFORENINGEN STRATEGIPLAN DIABETESFORENINGEN STRATEGIPLAN 2018-21 DIABETESFORENINGEN STRATEGIPLAN 2018-21 Diabetesforeningens mission Diabetesforeningens mission tager afsæt i de indsatsområder, der er fastlagt i foreningens vedtægter.

Læs mere

Baggrundsnotat Ældremilliard gavner mennesker med en demenssygdom

Baggrundsnotat Ældremilliard gavner mennesker med en demenssygdom Baggrundsnotat Ældremilliard gavner mennesker med en demenssygdom Folketinget bevilgede i forbindelse med vedtagelsen af Finansloven for 2014 en milliard kroner ekstra til løft af kommunernes indsats på

Læs mere

Region Midtjyllands demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Midtjylland

Region Midtjyllands demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Midtjylland Januar 2018 Region Midtjyllands demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Midtjylland Danmark skal være en demensvenligt land, hvor mennesker

Læs mere

Vi kan ikke fjerne demens. Men vi kan gøre hverdagen lidt nemmere. Gode råd om livet med demens

Vi kan ikke fjerne demens. Men vi kan gøre hverdagen lidt nemmere. Gode råd om livet med demens Vi kan ikke fjerne demens. Men vi kan gøre hverdagen lidt nemmere Gode råd om livet med demens Hvad er demens? Demens er betegnelsen for den tilstand, man kommer i, når de mentale færdigheder bliver svækket

Læs mere

Demenspolitik Godkendt af Social- og Sundhedsudvalget d. 31. januar 2008 1

Demenspolitik Godkendt af Social- og Sundhedsudvalget d. 31. januar 2008 1 Demenspolitik Godkendt af Social- og Sundhedsudvalget d. 31. januar 28 1 Vision, Målsætning og Handlinger Vision I Stevns Kommune skal borgere med demens og deres pårørende have et værdigt liv. Målsætning

Læs mere

Birgitte Vølund Formand Alzheimerforeningen

Birgitte Vølund Formand Alzheimerforeningen Birgitte Vølund Formand Alzheimerforeningen 500.000 Vi arbejder hårdt for at virkeliggøre drømmen om: Et demensvenligt Danmark - hvor ingen er alene med demens, og livet med demens derfor er værd at leve.

Læs mere

Demenspolitik. Lolland Kommune 2017

Demenspolitik. Lolland Kommune 2017 Einer, demensramt: Da jeg fik at vide, at jeg havde demens, gik alt ned i et sort hul, men der er ikke noget at gøre, andet end at komme op på hesten igen og ud Demenspolitik Lolland Kommune 2017 Godkendt

Læs mere

Demens Senior- og Socialforvaltningen April 2015 1

Demens Senior- og Socialforvaltningen April 2015 1 Demens Senior- og Socialforvaltningen April 2015 1 Dette er Kolding Kommunes informationspjece om demens. Pjecen er et supplement til pjecen Rehabilitering, hjælp og pleje i Kolding Kommune. Pjecen er

Læs mere

GUIDE. Sådan starter I en ny forening

GUIDE. Sådan starter I en ny forening GUIDE Sådan starter I en ny forening Udskrevet: 2016 Sådan starter I en ny forening Et formål, en bestyrelse, et sæt vedtægter og et stiftende møde - det er alt, hvad I behøver for at starte en forening.

Læs mere

Demens. Tilbud om hjælp, støtte, træning og samvær i hverdagen. Sundhed og Ældre

Demens. Tilbud om hjælp, støtte, træning og samvær i hverdagen. Sundhed og Ældre Demens Tilbud om hjælp, støtte, træning og samvær i hverdagen Sundhed og Ældre Randers kommune arbejder på, at give borgere med demens og deres pårørende, en vifte af tilbud, som kan sættes sammen efter

Læs mere

Region Syddanmarks demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Syddanmark

Region Syddanmarks demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Syddanmark Januar 2018 Region Syddanmarks demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Syddanmark Danmark skal være en demensvenligt land, hvor mennesker

Læs mere

Forord og indledning. Vision. ældre. Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar. side. Handleplan for Ældre 2011 2015

Forord og indledning. Vision. ældre. Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar. side. Handleplan for Ældre 2011 2015 Vision Forord og indledning ældre Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar side Handleplan for Ældre 2011 2015 Rammerne for Handleplan for Ældre 2011-2015 Antal plejeboliger og placering Ældreboliger

Læs mere

Region Nordjyllands demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Nordjylland

Region Nordjyllands demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Nordjylland Januar 2018 Region Nordjyllands demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Nordjylland Danmark skal være en demensvenligt land, hvor mennesker

Læs mere

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 2019 er et historisk år for Danske Ældreråd. Vores landsorganisation blev stiftet i 1999, og vi kan med dette repræsentantskabsmøde fejre

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2016-2021 Baggrund Demensstrategien består af 12 målsætninger for de kommunale indsatser på demensområdet. Målsætningerne skal tilsammen medvirke til, at borgere med demens i Herning Kommune

Læs mere

Demensvenlig Vejen. Demensstrategi Vejen Kommune

Demensvenlig Vejen. Demensstrategi Vejen Kommune Demensvenlig Vejen Demensstrategi Vejen Kommune Indledning Demens er betegnelsen for en gruppe sygdomme, der udvikler sig i en række faser med forskellige symptomer og forskellige behov. Demens er en sygdom,

Læs mere

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 Forord Antallet af mennesker med en demenssygdom i Danmark vil stige kraftigt i de kommende år. Næsten 200.000 danskere vil om 30 år lide af en demenssygdom, og

Læs mere

fælles demens om livet med I Brønderslev Kommune er vi Brønderslev Kommunes demensstrategi

fælles demens om livet med I Brønderslev Kommune er vi Brønderslev Kommunes demensstrategi I Brønderslev Kommune er vi fælles om livet med demens Brønderslev Kommunes demensstrategi 2018-2025 Indledning De sidste års massive nationale fokus på demens, med blandt andet udgivelsen af Den Nationale

Læs mere

TILBUD TIL PÅRØRENDE OG DEMENTE

TILBUD TIL PÅRØRENDE OG DEMENTE TILBUD TIL PÅRØRENDE OG DEMENTE UDBYDER ESBJERG KOMMUNE TITEL Visiteret Dagtilbud SUNDHED & OMSORG Alle tilbuddene skal visiteres, og der foretages altid en individuel vurdering af behov. Midlertidig døgnophold

Læs mere

Slå et slag for hjertet!

Slå et slag for hjertet! Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion HJERTEMOTION Livsglæde kommer fra hjertet Når mennesker mødes, sker der noget. I projekt Hjertemotion samarbejder Hjerteforeningen med

Læs mere

DEMENS POLITIK

DEMENS POLITIK DEMENS POLITIK 2017-2020 1 DEMENSPOLITIKKEN Politikken omhandler 5 fokusområder med tilhørende mål og indsatser: Bedre sygdomsforløb for mennesker med demens Bedre støtte til pårørende Flere demensindrettede

Læs mere

En taknemmelig mail til Psykiatrifondens græde. Græder du, så græder jeg!

En taknemmelig mail til Psykiatrifondens græde. Græder du, så græder jeg! ÅRSBERETNING 2018 Psykiatrifonden er en sygdomsbekæmpende organisation, der arbejder for at fremme psykisk sundhed, så alle får mulighed for at leve et godt liv, uanset om de er psykisk sårbare, har en

Læs mere

Når hukommelsen svigter

Når hukommelsen svigter Når hukommelsen svigter Dette er Høje Taastrup Kommunes informationspjece om demens. Pjecen er skrevet til borgere, der har symptomer på demens, og deres pårørende. Hvad er demens? Demens er en fælles

Læs mere

Dagsorden til møde i Forretningsudvalget

Dagsorden til møde i Forretningsudvalget Dagsorden til møde i Forretningsudvalget Dato: Den 15. oktober 2015 Tid: Kl. 16 Sted: Provstebakken 13, 5200 Odense V Dagsorden 46. Godkendelse af dagsorden 47. Udlejning af Grønbæk og Nørlev ferieboliger

Læs mere

Kommuner vil skabe bedre indsats for demensramte og pårørende

Kommuner vil skabe bedre indsats for demensramte og pårørende Kommuner vil skabe bedre indsats for demensramte og pårørende Statsministeren efterlyser et skarpere fokus på demens og den lokale indsats for demente og deres pårørende. Nu går syv kommuner sammen for

Læs mere

Demens. - et problem i hverdagen

Demens. - et problem i hverdagen Visitationen Furesø Kommune: Henvendelse ved behov for hjemmehjælp, hjemmesygepleje, hjælpemidler, daghjem, aflastning, visiterede boliger og træning. TLF: 72 35 56 30 Hverdage 9.00-14.00, torsdag 10.00

Læs mere

HVIDOVRE - en demensvenlig kommune

HVIDOVRE - en demensvenlig kommune 1 HVIDOVRE - en demensvenlig kommune Hvidovre Kommunes Demenshandlingsplan 2025 2 Hvidovre en demensvenlig kommune Borgere med demens og deres pårørende skal leve et trygt og værdigt liv, hvor de mødes

Læs mere

Pulje til dag- og aktiveringstilbud til yngre demente Ansøgningsfrist 1. november 2004

Pulje til dag- og aktiveringstilbud til yngre demente Ansøgningsfrist 1. november 2004 Socialministeriet Tilskudssekretariatet Holmens Kanal 22 Postboks 1059 1008 København K. DEMAKTIV Pulje til dag- og aktiveringstilbud til yngre demente Ansøgningsfrist 1. november 2004 1. Projektets/aktivitetens

Læs mere

Handleplanen indeholder fire overordnede fokusområder:

Handleplanen indeholder fire overordnede fokusområder: BUDGETNOTAT - UDKAST Demenspakke Baggrund Sundheds- og Omsorgsudvalget har i januar 2015 besluttet, at der skal udarbejdes en handleplan for demensindsatsen under den nye ældrepolitik. Dette budgetnotat

Læs mere

Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion

Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion HJERTEMOTION Livsglæde kommer fra hjertet Når mennesker mødes, sker der noget. I projekt Hjertemotion samarbejder Hjerteforeningen med

Læs mere

Demenspolitik Godkendt af Byrådet 13. november 2008

Demenspolitik Godkendt af Byrådet 13. november 2008 Demenspolitik Godkendt af Byrådet 13. november 2008 Demenspolitikkens indhold Indledning Forekomst Vision Overordnet mål i Faxe Kommune Indsatsområder: Information Tidlig indsats / udredning Tilbud til

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2018-2022 Ingen står alene med Demens Indledning Demens er en sygdom, der rammer mange mennesker, og som forandre os og vores adfærd rigtigt meget. Derfor påvirker det ikke kun den demente,

Læs mere

Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi.

Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi. Punkt 5. Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi. 2014-14229. Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller til At procesplan for revidering af demensstrategi drøftes Sagsbeskrivelse Ældre

Læs mere

VI VIL ET GODT LIV TIL FLERE

VI VIL ET GODT LIV TIL FLERE VI VIL ET GODT LIV TIL FLERE ET GODT LIV TIL FLERE Psykiatrifonden kæmper for bedre psykisk trivsel blandt børn og voksne i Danmark. Vi opdeler ikke mennesker i syge og raske. Alle skal kunne leve et godt

Læs mere

Ligeværd Vejlbjergvej 8A, 8240 Risskov Tlf

Ligeværd Vejlbjergvej 8A, 8240 Risskov Tlf www.ligevaerd.dk Ligeværd Vejlbjergvej 8A, 8240 Risskov Tlf. 86 20 85 70 Ligeværd mere værd Ligeværd ønsker at opnå et mere inkluderende samfund. Herved bliver vore borgere med særlige behov ligestillede

Læs mere

Hovedstadens demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Hovedstaden

Hovedstadens demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Hovedstaden Januar 2018 Hovedstadens demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Hovedstaden Danmark skal være en demensvenligt land, hvor mennesker men

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. årligt til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede beløb udgør

Læs mere

Et godt liv med demens

Et godt liv med demens Et godt liv med demens Som borgere møder vi medborgere med demens og deres pårørende alle steder i Roskilde Kommune. Som os andre kommer de på biblioteket, i butikkerne og i bussen. Derfor skal vi som

Læs mere

Et godt liv med demens

Et godt liv med demens Et godt liv med demens Demensstrategi 2019-2023 Den 18. januar 2018 Som borgere møder vi medborgere med demens og deres pårørende alle steder i Roskilde Kommune. Som os andre kommer de på biblioteket,

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE Krav til foreninger, der søger tilskud eller låner lokaler hos kommunen Udskrevet: 2019 Indhold Krav til foreninger, der søger tilskud eller låner lokaler hos kommunen................... 3 2 Guide

Læs mere

Alzheimers sygdom. Information til patient og pårørende Af overlæge ph.d. Peter Johannsen

Alzheimers sygdom. Information til patient og pårørende Af overlæge ph.d. Peter Johannsen Alzheimers sygdom Information til patient og pårørende Af overlæge ph.d. Peter Johannsen 1 2 Indholdsfortegnelse Hvad er demens og Alzheimers sygdom...4. At stille diagnosen...4. At få en diagnose...5

Læs mere

Livet med demens fokus på familier berørt af demenssygdom Alzheimerforeningens strategi

Livet med demens fokus på familier berørt af demenssygdom Alzheimerforeningens strategi Godkendt af bestyrelsen 20. marts 2018 Tættere på Livet med demens fokus på familier berørt af demenssygdom Alzheimerforeningens strategi 2019 2022 1. Alzheimerforeningens raison d'être strategiens grundlag

Læs mere

Når hukommelsen svigter!

Når hukommelsen svigter! "Klik her og indsæt billede eller slet teksten" Information til borgere med demens og deres pårørende Indhold Indhold... 1 Hvad er demens?... 2 Tegn på demens... 2 De tre almindeligste former for demens...

Læs mere

Forslag og overvejelser fra en arbejdsgruppe under Seniorrådet

Forslag og overvejelser fra en arbejdsgruppe under Seniorrådet Forslag og overvejelser fra en arbejdsgruppe under Seniorrådet December 2015 Indledning Fredensborg Kommune ønsker, at den ældrepolitik, som skal ligge til grund for at realisere kommunens vision om tilfredse

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ældreområdet Indledning Ældrepolitikken er fundamentet for arbejdet på ældreområdet. Den sætter rammerne for indsatsen på ældreområdet i Norddjurs Kommune og afspejler

Læs mere

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen.

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen. Dato 02.aug.2018 Dok.nr. 116912/18 Sagsnr. 18-4735 Ref. chzo Værdighedspolitik Kommunerne skal i hver byrådsperiode udarbejde en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Politikken vedtages i byrådet.

Læs mere

Mål- og strategiplan

Mål- og strategiplan Mål- og strategiplan 2016-2018 Overordnet: Dansk Epilepsiforenings formål er grundlæggende at arbejde for, at mennesker med epilepsi skal begrænses mindst muligt i deres levevilkår. Det arbejder foreningen

Læs mere

KRÆFTENS BEKÆMPELSE ET OVERBLIK

KRÆFTENS BEKÆMPELSE ET OVERBLIK ENS BEKÆMPELSE ET OVERBLIK VISION VI VIL ET LIV UDEN EN UD AF TRE DANSKERE RAMMES AF PÅ ET TIDSPUNKT I DERES LIV TO UD AF TRE BLIVER PÅRØRENDE TIL EN MED VELKOMMEN TIL ENS BEKÆMPELSE MISSION FLERE OVERLEVER

Læs mere

KRÆFTENS BEKÆMPELSE ET OVERBLIK 5MIN

KRÆFTENS BEKÆMPELSE ET OVERBLIK 5MIN KRÆFTENS BEKÆMPELSE ET OVERBLIK 5MIN VISION KRÆFT I TAL VI VIL ET LIV UDEN KRÆFT A B VELKOMMEN TIL KRÆFTENS BEKÆMPELSE MISSION C A. En ud af tre får kræft. B. To ud af tre bliver pårørende. C. Fire ud

Læs mere

DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE

DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE INDLED NING I det følgende beskrives Odense Kommunes strategi for demensområdets forskellige tiltag og indsatser. Ældre- og Handicapudvalget besluttede i efteråret 2015

Læs mere