ROM Efterår Udflugter, rundvisninger og hoteller. Klassikernes Rejseforening Teknisk arrangør: AlfA Travel

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ROM Efterår Udflugter, rundvisninger og hoteller. Klassikernes Rejseforening Teknisk arrangør: AlfA Travel"

Transkript

1 ROM Efterår 2010 Udflugter, rundvisninger og hoteller Klassikernes Rejseforening Teknisk arrangør: AlfA Travel

2 Hoteller i Rom Mødested på Via Marsala + Hotel Marisa Hotel San Marco Hotel Mirage Hotel Stella Hotel Dina Hotel Gioberti Adresser på hotellerne i Rom (fra Danmark nummer) Hotel Stella Via Castelfidardo Roma Tlf Hotel Mirage Via Milazzo Roma Tlf Hotel Gioberti Via Gioberti Roma Tlf Fax Hotel San Marco Via Villafranca Roma Tlf Fax Hotel Dina Via Principe Amedeo Roma Tlf Fax AlfA Travel s repræsentant i Rom, Diana Passeri, kan i nødstilfælde træffes på tlf. (+39)

3 Buon giorno a Roma Vi byder velkommen til Rom! Fodturen henvender sig i første række til gæster, der besøger byen første gang. Men alle er velkomne. Vi prøver at blive fortrolige med hovedtræk i byens topografi at finde nogle pejlemærker, så vi senere kan finde rundt på egen hånd. Der er korte orienteringer om de seværdigheder vi kommer forbi, og der er praktiske råd og tips til opholdet i byen. Fodtur. Varighed ca. 3 timer. Mødested: Via Marsala - ved Hotel Marisa.

4 Mosaikturen Mosaikturen giver vore gæster mulighed for både at stifte bekendtskab med nogle af Roms ældste kirker og på en vandretur at følge en udviklingsline, der begynder i antikken og de første kristne århundreder og som slutter omkring år Mosaikkerne rummer en storslået billedverden, der peger tilbage på antikkens kunst og viser trinnene i den kunstneriske og teologiske udvikling gennem århundreder. Vi ser på den stilistiske og tematiske udvikling i kirkemosaikkerne, fra de allertidligste i det 4. århundrede og op til de sidste egentlige mosaikker omkring år 1300, hvor freskomaleriet overtager mosaikkernes centrale placering i kirkekunsten. Vi håber, vi når at se mosaikkerne i Santa Pudenziana, Santa Maria Maggiore, Santa Prassede, San Clemente, Santi Cosma e Damiano og Santa Maria in Trastevere. Fodtur. Varighed ca. 4 timer. Mødested: Santa Maria Maggiore ved Mariasøjlen foran hovedindgangen. Medbring en busbillet.

5 Roms pladser Vi skal på denne spadseretur se nogle af Roms kendteste pladser og måske nogle af de mindre kendte. Turen begynder på Piazza del Popolo, hvor de danske kunstnere red på løverne, til stor moro for italienerne. Derfra bevæger vi os ind mod centrum, hvor vi bl.a. ser Piazza di Spagna, der ligger nær Den spanske trappe, Piazza Colonna med Marcus Aurelius søjlen, Piazza della Rotonda med Pantheon, Piazza Navona også kaldt Roms dagligstue, Campo del Fiori, Piazza Farnese med Michelangelos Palazzo Farnese, Piazza Argentina med de 2 antikke tempelruiner og Piazza Venezia med Altare della Patria med kælenavnet Gebisset. Naturligvis vil pladsernes seværdigheder blive omtalt og der bliver måske tid til besøg i én eller flere af kirkerne. Fodtur. Varighed ca. 3 timer. Mødested: Piazza del Popolo ved obelisken. Vær forberedt på at gå meget.

6 Brød og Skuespil Romernes fritid Hvor gik de gamle romere hen, når de skulle underholdes? For de fleste mennesker i oldtidens Rom var arbejde og fritid anderledes fordelt end i vor tid. Slaverne og underklassen arbejdede og overklassen holdt i princippet altid fri. Vi vil på turen besøge nogle af de steder, hvor romerne slappede af eller morede sig en badeanstalt, et teater, en væddeløbsbane og et amfiteater (Colosseum) og se på hvad disse monumenter kan fortælle os om sport, fornøjelser og personlig hygiejne i kejsertiden. For at nå rundt vil vi på en enkelt strækning benytte metro eller bus, og deltagerne bedes derfor på forhånd være forsynede med hver en billet til metro/bus. Der skal kun betales entré til Colosseum. Fodtur. Varighed ca. 3 timer. Mødested: Via Marsala ved Hotel Marisa

7 Barokken i Rom Første station på denne vandring er Largo Santa Susanna, hvor barokken introduceres ved hjælp Mosesbrønden, og kirkere S. Susanna og S. Maria della Vittoria (Bernini: S. Teresas henrykkelse.) Den historiske baggrund: Modreformationen og de pragtglade pavers iscenesættelse af deres egen og Romerkirkens legitimitet, storslåethed og magt. Turen slutter på Piazza Navona, hvor det især er Palazzo Pamphilij (Rainaldi), S. Agnese in Agone (Facaden af Borrromini) og Berninis Flodernes Fontæne, der beundres. Er der tid tilbage, når vi også den elegante lille plads foran Santa Maria della Pace (Pietro da Cortona) nær ved. Derefter forsættes ned ad Via 20. Settembre til San Carlino og San Andrea al Qirinale, hvor romerbarokkens to største arkitekter, Bernini og Borromini, modstilles. Næste station er Qurinalpaladset, hvorfra der vandres ned til Trevifontænen (Nicola Salvi), hvor der holdes kaffepause. Herefter krydses Corsoen på vej til San Ignazio (Pozzo), der er et fint eksempel på den teatralske og illutionistiske romerske barok, når den næsten går over gevind. Næste vidunder er uiversitetskirken, San Ivo della Sapenta med det snoede tårn. Fodtur. Varighed ca. 3 timer. Mødested: Via Marsala ved Hotel Marisa.

8 Capitolium Capitolium var i oldtiden den helligste af Roms syv høje, hvor det store tempel for Jupiter Optimus Maximus, Juno og Hera stod. På denne høj fandtes endvidere byens borg, arx, og byens arkiv, tabulariet. Højen var således et religiøst og politisk centrum. Igen i middelalderen blev den et politisk centrum som hjemsted for Roms bystyre, og byens rådhus har siden da befundet sig på Capitol. Bortset fra tabulariet er der i dag ingen antikke bygningsrester tilgængelige. Til gengæld kan man på Capitol opleve et af byens fineste antikmuseer. Piazza Del Campidoglio skyldes Michelangelo, og ud fra hans tegninger er pladsen og dens tre paladser anlagt. Når man kommer op på pladsen ad den monumentale hovedtrappe, har man foran sig Palazzo Senatorio, rådhuset, der er bygget oven på det antikke tabularium. På venstre og højre side ligger hhv. Palazzo Nuovo og Palazzo dei Conservatori, der huser de capitolinske museer. Midt på pladsen stod indtil 1981 bronzerytterstatuen af filosofkejseren Marcus Aurelius. Det er den eneste rytterstatue, der er bevaret fra antikken, da man i oldkristen tid fejlagtigt mente, at den forestillede den kristne kejser Konstantin den Store. Efter en restaurering er rytterstatuen nu opstillet i museet beskyttet mod yderligere ødelæggelse fra forurening og vind og vejr. Museet, der lige er blevet genåbnet efter en omfattende renovering, rummer især antikke skulpturer - bl.a. romerske portrætter og græske skulpturer i romerske kopier, men også mange andre fund fra oldtiden. Gennemgangen af museet vil bl.a. omfatte følgende: - Et udvalg af de romerske portrætter. Romerne var mestre inden for portrætkunsten, og her finder vi verdens vel nok fineste samling af romerske portrætter. Vi møder Cicero og nogle af de mest kendte kejsere, bl.a. Augustus, Caligula, Nero, Vespasian, Trajan og Hadrian. Man vil få et indtryk af, hvordan stilen og moden skifter, og hvordan kunsten er blevet brugt som propaganda. - Bronzestatuen af ulvinden, der dier Roms grundlæggere Romulus og Remus, og som er blevet et symbol på byen Rom. - Resterne af kolossalstatuen af Konstantin den Store. Statuen, der forestillede den siddende Konstantin, var oprindelig ca. 10 m. høj og stod i en basilica på Forum Romanum. - En romersk mosaikfremstilling af teatermasker, en tragisk og en komisk, fremstillet af ganske små mosaiksten i mange forskellige farver. - Et udvalg af de mest berømte græske skulpturer vil give et indtryk af stiludviklingen i den græske kunst i oldtiden og præsentere nogle af de myter, der hentydes til i skulpturerne. Fodtur. Varighed ca. 2 timer. Mødested: Ved rytterstatuen midt på pladsen på Capitol. Se billedet ovenfor.

9 Forum Romanum og Palitinerhøjen Forum Romanum, Roms torv, lå mellem højene Capitol og Palatin i centrum af det antikke Rom. I kongetiden lå de ældste og vigtigste kultsteder på Forum, og kongerne boede her officielt. Senere havde republikkens øverste præst, Pontifex Maximus, sin bolig på Forum, og her holdt folkeforsamlingen og senatet møder og gav love. Også retshandlinger og økonomiske transaktioner af forskellig art foregik her. I kejsertiden blev statsadministrationen flyttet til kejsertorvene, men Forum blev ved med at have repræsentative funktioner. Ifølge antikke historikere blev Rom grundlagt i 753 f.kr. af Romulus, som gav byen navn. Inden Roms egentlige grundlæggelse havde der eksisteret bosættelser på højene Capitol og Palatin, og området mellem højene havde tjent som gravplads for disse bopladser. I det 7. årh. f.kr. overtog etruskerne herredømmet i Rom, og meget taler for, at det var de etruskiske konger, der i løbet det 7. årh. fik Forumområdet drænet og omdannet til samlingsplads for de omkringboende. I kongetiden fungerede Forum som midtpunkt for politik, religion og handel. Her fandtes kongernes bolig, Regia, og i tæt forbindelse hermed Vestatemplet for ildstedets gudinde og Vestalindernes Hus. Ud over Vestatemplet blev der i det 6. og 5. årh. anlagt templer for Saturn og Castor og Pollux. Senatsbygningen, Curia, husede de ældstes råd, og torvehandlen foregik i træboder langs Forums nord- og sydsider. I 509 f.kr. blev den sidste etruskiske konge fordrevet fra Rom. Republikken daterer sig ifølge historieskrivningen fra dette tidspunkt. I perioden frem til kejserdømmets indførelse i 27 f.kr. blev Forum ikke blot centrum i bystaten Rom, men det politiske og kulturelle midtpunkt i et verdensrige. Som led i den politiske udvikling ændrede Forum karakter. Forum mistede sin karakter af markedsplads og blev centrum for det politiske liv. Forum blev nu stedet for republikkens institutioner. Det gjaldt senatsbygningen: Curia, folkeforsamlingspladsen: Comitium og talerstolen:rostra. I kejsertiden blev statsadministration flyttet fra Forum til Kejsertorvene, og Forum blev i stedet centrum for kejsermagtens propaganda. Navnene på de nye bygninger taler deres tydelige sprog: Basilica Julia og Cæsartemplet for den guddommeliggjorte Julius Cæsar og Concordiatemplet som monument over den fred og enighed, Augustus havde skabt. Under Augustus nåede Forum sit højdepunkt som paradeplads. Bygningerne blev beklædt med marmor, og man begyndte at opsætte æresstatuer og at bygge triumfbuer til minde om kejsernes sejre i krig. Septimus Severusbuen blev opført til minde om sejren over partherne og Titusbuen til minde om sejren over jøderne. Fodtur. Varighed ca. 3 timer. Mødested: Ved hovedindgangen til Forum Romanum overfor Via Cavour. Adgangsbilletten til Forum gælder også til Colosseum inkl. dagen efter.

10 Forum Romanum

11 Peterskirken Peterskirken er et af Roms, ja menneskehedens, mest imponerende bygningsværker og et monument over den lange periode, hvor Kirkestaten regerede byen. Den er en af de 7 valfartskirker i Rom, og den er den romersk katolske kirkes hovedkirke, hvorfor den årligt besøges af millioner af mennesker. Derfor er Peterskirken et»must«for alle, der besøger Rom, uanset hvor ens hovedinteresse for byen ellers måtte ligge. Klassikerturen til Peterskirken er en mulighed for at opleve bygningen i en byhistorisk og religionshistorisk sammenhæng. Peterskirken, som vi møder den i dag, blev opført som erstatning for Kejser Konstantins basilika, rejst ved Kejser Neros cirkus på det sted, hvor traditionen hævder, at apostlen Peter blev begravet efter korsfæstelsen år 67. Oprindelig blev kirken af arkitekten Bramante planlagt som et græsk kors med en kuppel over midten, senere ændredes planen til et latinsk kors, derpå blev den tilbageført til den oprindelige idé af Michelangelo - som også blev mester for kuplen - men blev i sidste ende omdannet med det latinske kors som grundplan. Både besøget på pladsen foran kirken, Peterspladsen, og besøget i selve kirken betyder et væld af kunsthistoriske oplevelser. Uanset om man kommer som religiøs valfartende eller som interesseret turist, indfanges man af områdets specielle stemning, så snart man har forladt det trafikerede Rom og er trådt ind på Vatikanstatens område. Oplevelsen er et centralt element i den romersk katolske tro, og turen til Peterskirken giver naturligvis også anledning til en indføring i kirkens betydning for det katolske menneske. Der er efter rundvisningen i kirken mulighed for på egen hånd at bestige kuplen, besøge krypten eller skatkammeret. Mange arkitekter havde indflydelse på byggeriet, og arkitekturhistorisk er Peterskirken en glimrende introduktion til renæssance og barok, da de skiftende tendenser alle har sat deres større eller mindre aftryk på kirken. Fodtur. Varighed ca. 2 timer. Mødested: Ved obelisken på Peterspladsen. Bemærk: Adgang til kirken kræver anstændig påklædning.

12 Pompei Pompei er den bedst kendte af de byer, der blev begravet af aske, pimpsten og glødende lava og forvandlet til ruiner ved vulkanen Vesuvs udbrud i år 79. Turen til Pompei giver en enestående mulighed for at kigge direkte ind i fortiden og vel at mærke i de ægte rammer. Man kan gå på de gamle trædesten i gaderne, kigge indenfor i de mange velbevarede privathuse og besøge de ligeledes velbevarede offentlige steder, lige fra latrin, bordel og badeanstalt til torv, tempel og amfiteater. Turen til Pompei giver også anledning til at se en anden del af Italien, og den 3 timer lange køretur på vejen til Napoli er afvekslende og går bl.a. forbi det berømte Monte Cassino-kloster. I en historisk sammenhæng er Pompei også interessant af den grund, at den var så tidstypisk, at man kan tillade sig at generalisere ud fra den. Derfor får man et bredere og bedre indtryk af det almindelige liv i Romerriget i antikken ved at besøge Pompei end ved at se på oldtidsminder i Rom. Byen blev først romersk koloni og dermed en romersk provinsby efter nederlag i Forbundsfællekrigen i begyndelsen af 1. årh. f. Kr., og byens historie er et godt eksempel på den sammensmeltningsproces, som var karakteristisk for det romerske imperium. Rundvisningen i byen vil give en grundig indføring i den romerske provinsbys opbygning og arkitektur og i det romerske menneskes politiske liv, erhvervsliv og private liv. Man vil få en klar fornemmelse af det romerske samfunds opbygning som et skarpt adskilt klassesamfund, hvor livsvilkår og muligheder for det enkelte menneske i høj grad afhang af, hvilken status det var født med. Udgravningen af Pompei har stået på i flere århundreder og har gradvist ændret karakter fra plyndringer og skattejagt til systematisk og forsigtig frilægning og konservering af de fundne genstande. Visse områder af byen er bevidst gemt til senere tider, idet man belært af tidens erfaring regner med, at man med ny udgravningsteknik vil kunne hente endnu flere spor frem i dagens lys, uden at de går til ved frilægningen. For den besøgende taler de tildækkede områder deres eget tavse sprog om den store katastrofes omfang, og gips-afstøbningerne af de mennesker, som ikke kunne flygte, taler uden ord hen over en mellemliggende periode på næsten to tusinde år. Bustur. Varighed ca. 12 timer. Mødested: Via Marsala ved Hotel Marisa. Pompeis udviklingshistorie har været præget af flere folkeslag, bl.a. de lokale oskere, samnitterne, grækerne og romerne. Dette afspejles i byens grundplan, i husene og i de mange andre levn.

13

14 San Clemente Et besøg i San Clemente, kirken med de 3 niveauer, hvoraf 2 er underjordiske, er en rejse gennem Roms historie fra barok til oldtid, og fra kristendom til hedenskab. Kirken er, som navnet siger, indviet til Sankt Klement, der var Roms 4. pave. Den tilhører i dag de irske dominikanere, og en af disse, Father Mullooly, stod i midten af det 19. århundrede bag udgravningerne under den nuværende kirke. Kirken er, som den fremtræder i dag, dvs. i første niveau, en middelalderlig kirke fra det 12. århundrede, der i senbarokken blev stærkt restaureret af arkitekten Carlo Stefano Fontana. En nonfigurativ gulvmosaik og en figurativ mosaik i apsis stammer fra kirkens tidligste tid. Den sidste er i sin utrolige skønhed og rigdom på figurer og symboler en af verdenskunstens perler og hele tiden genstand for nye fortolkninger. Hovedmotivet er Kristus med himlen over sig og livets kilde under sig. Her ses rester af en antik romersk boligkarré fra det 2. årh. og et "palads" fra det 1. årh., som måske var hjemsted for Klement. Kirken fra det 4. årh., skal således være blevet opført i den oprindelige beboers navn. Kirken i det 2. niveau, dvs. første underjordiske niveau, er en såkaldt konstantinsk basilika fra det 4. årh., som blev restaureret i det 9. årh. efter et jordskælv og senere ødelagt under normannernes hærgen i Rom i det 11. årh. Seværdige i dette niveau er vægmalerier fra det 9. årh., der illustrerer Sankt Klements liv og martyrium. Grunden til, at dette niveau ikke er blevet jævnet med jorden ved opførelsen af den nuværende kirke, er utvivlsomt, at gadeniveauet i det 12. årh. var steget kraftigt i forhold til bygnings-niveauet i det 4. årh. Den samme forklaring gælder for bevarelsen af et 3. niveau under kirken fra det 4. årh. Dette 3. niveau er fra 1. til 3. årh. Fra den romerske boligkarré er overlevet et mithræum, et tempel for den hedenske gud Mithras, hvis religion på mange måder minder om kristendommen. Fodtur. Varighed ca. 2 timer. Mødested: Ved kirkens sideindgang.

15 Kejser Augustus og Rom Augustus forskønnede Rom i den grad, at han med rette roste sig af, at han efterlod den by i marmor, som han havde overtaget i tegl. Sådan omtaler den romerske historiker Sueton kejser Augustus byggevirksomhed. Det var med Augustus, at Rom endeligt bredte sig fra de syv høje og videre ud over Marsmarken mod nord. Vi skal på vores tur se det meste af det, som endnu eksistere af de projekter, som han enten selv stod for eller lod andre sætte i gang alle naturligvis med et klart formål: At forherlige Augustus og hans tid. Gæsterne vil også få en kort orientering om andre seværdigheder, der passeres undervejs. Turen slutter på Piazza del Popolo. Fodtur. Varighed ca. 3 timer. Mødested: Piazza del Popolo ved Obelisken Bemærk at man på turen kommer til at gå meget.

16 Hadrians Villa og Tivoli Hadrians Villa er et stort paladsanlæg anlagt på landet og kan nærmest betegnes som en luksuriøs by. Det er Kejser Hadrians private palads og hans arkitektoniske eksperimentarium, der har inspireret arkitekter både i renæssancen og barokken, ja selv i dag. Hadrians Villa ligger i et naturskønt område, og et besøg her er flot sagt en tur i de gamle romeres fodspor. Vi oplever oliventræers skygge, cikaders sang, Anieneflodens rislen og den bedste ruinromantik. Hadrians Villa ligger ca. 30 km. øst for Rom ud ad Via Tiburtina ved foden af Sabinerbjergene og er kejser Hadrians veloverleverede paladsanlæg opført i flere omgange i løbet af hans regeringsperiode fra e.kr. Området udgør ca. 2-3 km². Anlægget blev rømmet og forfaldt allerede i oldtiden, men blev genopdaget og udgravet fra det 16. årh.. Kejser Hadrian var en af Roms mest aktive kejsere. Han var en dygtig regent og hærfører og besøgte næsten alle dele af Romerriget. Desuden interesserede han sig levende for kunst og kultur, hvor han især beundrede grækerne, og han praktiserede selv flere kunstarter især arkitekturen. Mange har villet se kejserens personlighed i det omfattende, varierede og dog harmoniske paladsanlæg. Måske har han her villet samle alle sine indtryk fra al sin gøren og laden. De fleste af oldtidens bygningstyper er repræsenteret: stadion (i Nymfaion), hippodrom (i Stoa Poicile), peristyl, terme osv. Fælles for mange af dem er, at form og funktion ikke følges. De fleste af bygningerne er således ikke blevet tolket med henblik på deres funktion. Traditionelt regner man dog med, at Piazza d Oro anlægget på grund af dets overdådige karakter har udgjort den mere officielle del af paladset, ligesom Teatro Marittimo anlægget på grund af dets intime karakter har været i det mindste en mulighed for et kejserligt privatgemak. Et stort underjordisk gangsystem har været brugt til hurtigt og ubemærket at transportere varer osv. rundt i anlægget. Vandets betydning i de mange nymfaionanlæg opleves bedst i Canopus. Traditionelle romerske konstruktioner og arkitektur kombineres med originale brud herpå og vidner dermed om kunstnerisk frihed og uafhængighed af vedtagne normer. På en bjergskråning i umiddelbar nærhed af Hadrians Villa lå den romerske by Tibur, der nu hedder Tivoli. Byen bærer i dag mest præg af sin middelalderlige fortid, men rummer også rester fra antikken, bl.a. et rundtempel fra 1. årh. f. Kr. tilegnet Vesta. Byens største attraktion er Villa d Este, Kardinal Ippolito d Estes renæssance-palads med de ca. 100 herligt larmende og i solen forfriskende fontæner, der er konstruerede på en klippeskrænt. Bustur. Varighed ca. 8 timer. Mødested: Via Marsala - ved Hotel Marisa. Hele paladsanlægget er konstrueret efter terrænet, men samtidig struktureret efter en række akser. Karakteristisk er vekselvirkningen mellem bygninger, haveområder og vandanlæg, der indgår i en helhed, hvor vandet spiller en afgørende rolle.

17 Hadrian s Villa

18 Romernes død og begravelse Dødens kulturhistorie er et særskilt område, når man arbejder med det antikke Rom. Denne tur vil give et indtryk af forskellige gravformer og forskellige typer af grave og gravkomplekser. Turen starter i Rom, hvor vi skal se et Columbarium, et privat gravanlæg med adskillige urnegrave, og vi skal en tur i katakomberne og se de store anlæg fyldt med gravlæggelser af Roms tidlige kristne. Katakomberne er desværre kun tilgængelige med en lokal guide, og klassikernes guide vil derfor kun stå for en introduktion til anlægget. Turen sluttes af med et besøg på den romerske gravplads, Isola Sacra, i nærheden af Roms havneby, Ostia. Her ser vi på forskellige typer af grave, både for enkeltpersoner og for hele familier. Heldagstur Mødested: Via Marsala ved Hotel Marisa.

19 Ostia Roms Havneby Ostia var Roms havneby ved Tiberens daværende udløb i havet. Byen blev oprindelig anlagt som et Castrum (efter feltlejrprincip) ved et vigtigt vejkryds for handelsruter. Med Roms voldsomme vækst i republikkens sidste og kejserdømmets første år voksede Ostias betydning som importhavn i takt med behovet for en stadig stigende import af korn og andre varer. Ostia var et naturligt hjemsted for flåden, indtil flådebasen blev forlagt til Misenum ved Napolibugten. Da Tiberens stadige tilsanding truede den oprindelige havn, byggede flere kejsere nye store havneanlæg ved det nærliggende Portus. Det var dog først, da Portus fik tildelt autonomi, at Ostia omsider mistede sin betydning. Udgravningerne i Ostia Antica, der forladt, tilsandet og efterhånden delvist glemt havde fået lov til at ligge næsten urørt hen, blev indledt i begyndelsen af det 19. årh. og har med afbrydelser stået på siden da. Omtrent halvdelen af det oprindelige byområde er nu frilagt. Disse ruiner af Ostia, der i perioder må have sydet af liv i hektisk foretagsomhed, afspejler byens mange sider og aktiviteter. Som koloni er Ostia typisk for romersk byplanlægning: et Forum med Curia (rådsbygningen) og templer er anlagt, hvor Cardo Maximus og Decumanus Maximus, de nord/syd- og øst/vestgående hovedgader, skærer hinanden. Generelt afslører udsmykningen den håndværksmæssige kunnen mere end det kunstneriske; vi er i en by, hvor det kommercielle gik forud for det kreative. Derfor finder vi også mange etageejendomme, pensioner, barer og tarverner. Bagerier, valkerier og værksteder præsenterer sig selv ved deres indretning og udstyr. Mod syd og vest dukker villakvarterer frem, og vi kan endda finde pompeianske pragtejendomme, udstyret med marmorgulve og -paneler, nymfæer og atrier. Inden vi når byporten, passeres et antal grave, bl.a. urnegrave, de såkaldte columbarier (»dueslag«), men de virkelig store gravpladser befinder sig længere borte på Isola Sacra. Efter Porta Romana ved Sullas bymur ses den første af de mange lagerbygninger, man må forvente at finde i en romersk havneby. Lidt længere inde i byen kommer teatret, og bag ved det ligger der en stor plads med et tempel, og omkring pladsen trænges de oversøiske handelskontorer og lavshuse med hver sine logoer i fortovsmosaik. Ved siden af ligger brandstationen og et stort termeanlæg med dekorativ mosaik. Der er mange mindre termeanlæg, og et overraskende stort antal mitræer viser, at de hjemvendte handelsfolk og veteraner har ladet sig imponere af østens kultur; en kristen basilica findes også. Derimod har man endnu ikke fundet spor af et amfiteater. Men vi er jo også blot en snes kilometer fra Colosseum. Fodtur. Varighed ca. 6 timer. Mødested: Via Marsala ved Hotel Marisa. Vi tager til Ostia med Metroen. Medbring 2 metrobilletter. (Der er et cafeteria på området)

20 Ostia

21 Etruskerne Etruskerne boede i området mellem floderne Arno og Tiberen, hvilket stort set svarer til det moderne Toscana. Landet er frugtbart, store skove leverede byggemateriale, og der var forekomster af flere mineraler. Fra det 7. årh. f. Kr. skabte etruskerne en højtudviklet og blomstrende kultur og udstrakte deres herredømme til Rom og Campanien. Desuden beherskede de sammen med Karthago det vestlige Middelhav. Den etruskiske kultur er i høj grad påvirket af den græske, og romerne har på deres side modtaget mange impulser fra etruskerne. Allerede i det 5. årh. f. Kr. bliver etruskerne trængt dels af gallerne fra nord og dels af de græske kolonier fra syd, og i det 4. årh. f. Kr. begynder det ekspanderende Rom at æde sig ind på etruskernes område. En af de vigtigste kilder til etruskerne og deres kultur er deres grave, der ofte findes i dødebyer de såkaldte nekropoler. Nekropolerne har ligget uden for de egentlige byer, der kun meget sjældent har kunnet udgraves, da moderne byer ligger oven på de gamle. Etruskerne troede på, at de døde levede videre i graven, og derfor gjorde de meget ud af gravene, der afspejler de levendes huse, ligesom de døde blev velforsynede med ting, som de havde brug for i det nye liv. På turen besøger vi to af de vigtigste etruskiske nekropoler i Tarquinia og Cerveteri samt det arkæologiske museum i Tarquinia. Gravene i Tarquinia er kamre, der er hugget ud i den bløde tuf i 3 4 meters dybde. Gravkamrene er udformet som det indre af et etruskisk hus. De fineste grave er dekorerede med malerier i levende farver, der forestiller de mere spændende sider af etruskernes dagligliv så som sportskampe, jagt eller fester. 14 grave er tilgængelige, og vi kan besøge et udvalg heraf. Det arkæologiske museum i Tarquinia har til huse i et palads fra det 15. årh.. Det rummer en fin samling etruskiske sarkofager, hvor den afdøde er fremstillet mageligt liggende til bords på låget. Endvidere findes der en stor samling af bemalede græske vaser af fremragende kvalitet. Disse vaser i sort- og rødfigurstil importerede etruskerne fra Athen, og de døde fik dem med i graven. Desuden er der på museet vægmalerier fra 7 grave, som man for konserveringens skyld har fjernet fra deres oprindelige pladser. I modsætning til Tarquinias underjordiske grave er gravene i Cerveteri gravhøje de såkaldte tumulusgrave der er anlagt langs gader. Hver tumulus kan indeholde flere gravkamre, der ligesom for de underjordiske gravkamres vedkommende er udformet som det indre af et etruskisk hus. Gravkamrene er hugget ud i klippen og er derefter blevet overdækket med en jordhøj, men ofte er også hele tumulusgraven hugget ud i klippen. I flere grave er der i klippen udhugget døre og vinduer, senge, bænke og stole, og man finder relieffremstillinger af husgeråd, køkken-udstyr, våben, værktøj, husdyr og andet fra den etruskiske hverdag. Cerveteri er en rigtig nekropolis, en by anlagt for de døde, med alt fra store villagrave til rækkehusgrave langs vejene. Bustur. Varighed ca. 9 timer. Mødested: Via Marsala ved Hotel Marisa

ROM Påske Udflugter, rundvisninger og hoteller. Klassikernes Rejseforening Teknisk arrangør: AlfA Travel

ROM Påske Udflugter, rundvisninger og hoteller. Klassikernes Rejseforening Teknisk arrangør: AlfA Travel ROM Påske 2012 Udflugter, rundvisninger og hoteller Klassikernes Rejseforening Teknisk arrangør: AlfA Travel Buon giorno a Roma Vi byder velkommen til Rom! Fodturen henvender sig i første række til gæster,

Læs mere

ROM PÅSKEN 2011. Udflugter, rundvisninger og hoteller. Klassikernes Rejseforening Teknisk arrangør: AlfA Travel

ROM PÅSKEN 2011. Udflugter, rundvisninger og hoteller. Klassikernes Rejseforening Teknisk arrangør: AlfA Travel ROM PÅSKEN 2011 Udflugter, rundvisninger og hoteller Klassikernes Rejseforening Teknisk arrangør: AlfA Travel Hotel Arenula Hotel Piazza Venezia Hotel Pace Elvezia / Opsamling (Ca. 1,1 km til Hotel Pace

Læs mere

På denne rejse har vi udvalgt det bedste af Rom, som vi kan nå det på de 7 dage, vi har til rådighed. Turens fokus er den r

På denne rejse har vi udvalgt det bedste af Rom, som vi kan nå det på de 7 dage, vi har til rådighed. Turens fokus er den r På denne rejse har vi udvalgt det bedste af Rom, som vi kan nå det på de 7 dage, vi har til rådighed. Turens fokus er den rige kultur og den store historie, som vi bliver klogere på, når vi besøger de

Læs mere

Rom - Flyv på storbyferie

Rom - Flyv på storbyferie Rom - Flyv på storbyferie Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra: Pris fra: 5.895,- Højdepunkter Hotel Navonas placering lige ved Piazza Navona Oplevelserne med vores lokale guider i Rom og ved Pompei

Læs mere

Forlænget weekend i Rom

Forlænget weekend i Rom Forlænget weekend i Rom fra den 12. maj til 17. maj 2005 Piazza Bolonga 6, 1. sal. 3 stop med metroen fra centralstationen. Busrute 62 s endestation. Den kørte igennem byen og endte ved Petersk irken.

Læs mere

Il Gesù er Jesuitternes (Jesuit-ordenen var den katolske kirkes militære redskab) hovedkirke og blev indviet i 1588. Helhedsplanen blev tegnet af

Il Gesù er Jesuitternes (Jesuit-ordenen var den katolske kirkes militære redskab) hovedkirke og blev indviet i 1588. Helhedsplanen blev tegnet af Pilgrimsløbet i Rom Il Gesù er Jesuitternes (Jesuit-ordenen var den katolske kirkes militære redskab) hovedkirke og blev indviet i 1588. Helhedsplanen blev tegnet af arkitekten Vignola mens Gaicomo della

Læs mere

Volterra lang, cirkulær vandretur

Volterra lang, cirkulær vandretur Volterra lang, cirkulær vandretur Distance: 12 km Tid: Ca. 3 timer Dette er en længere vandretur fra Volterra, hvor man udforsker de etruskiske vægge og grave lige uden for de middelalderlige mure, og

Læs mere

Roms Porte 6 dages livsnyderrejse til Rom

Roms Porte 6 dages livsnyderrejse til Rom 6 dages livsnyderrejse til Rom Afrejse 16. august & 10. oktober Oplevelsesrejse til Italien med 2 Roms Porte 6 dages livsnyderrejse til Rom Rom- Katakomberne - Vatikanet - Peterskirken - Forum Romanum

Læs mere

Livsnyderrejse til Rom d. 18. - 24. april 2008

Livsnyderrejse til Rom d. 18. - 24. april 2008 Livsnyderrejse til Rom d. 18. - 24. april 2008 Fredag, d. 18. april Bustransport til lufthavn. Ans Bussen kører ned gennem Jylland med opsamlingspunkter i Ålborg, Randers, Århus, Vejle, Fredericia og Kolding.

Læs mere

Roms Porte 6 dages livsnyderrejse til Rom

Roms Porte 6 dages livsnyderrejse til Rom 6 dages livsnyderrejse til Rom Afrejse 5. juni & 18. september Oplevelsesrejse til Italien med 2 Roms Porte 6 dages livsnyderrejse til Rom Rom- Katakomberne - Vatikanet - Peterskirken - Forum Romanum -

Læs mere

6 dages livsnyderrejse i Rom og med mulighed for forlængelse

6 dages livsnyderrejse i Rom og med mulighed for forlængelse ROM - KATAKOMBERNE VATIKANET PETERSKIRKEN COLOSSEUM FORUM ROMANUM PANTHEON TREVIFONTÆNEN DEN SPANSKE TRAPPE PIAZZA NAVONA - OSTIA ANTICA - ROM ROMS PORTE 6 dages livsnyderrejse i og med mulighed for forlængelse

Læs mere

ATH Green Park Hotel Pamphili

ATH Green Park Hotel Pamphili ATH Green Park Hotel Pamphili Kun 20 minutter fra centrum af Rom, ligger denne lille italienske perle og gemmer sig i en større park og i et skønt grønt område i Roms Aurelio distrikt. Skal den evige by

Læs mere

Vikar-Guide. 3. Yderligere information: Svar på rebus: Asterix og Kleopatra

Vikar-Guide. 3. Yderligere information: Svar på rebus: Asterix og Kleopatra Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Geografi 7. - 9. klasse Verdens Syv Underværker 1. Fælles gennemgang: Kan det lade sig gøre, er det en god idé, at der er computere til rådighed til denne opgave, men

Læs mere

Sognerejse til Rom med Bellahøj kirke 26. august til 2. september 2017

Sognerejse til Rom med Bellahøj kirke 26. august til 2. september 2017 Sognerejse til Rom med Bellahøj kirke 26. august til 2. september 2017 Alle veje fører til Rom og nu lægger Bellahøj kirke med sognepræst Peter Møller Jensen som rejseleder vejen omkring den evige stad.

Læs mere

Rom - Den Evige Stad. 6 mageløse dage i Italiens pragtfulde hovedstad. Rejse til ROM med

Rom - Den Evige Stad. 6 mageløse dage i Italiens pragtfulde hovedstad. Rejse til ROM med 6 mageløse dage i Italiens pragtfulde hovedstad Rejse til ROM med Rom - Den Evige Stad 6 mageløse dage i Italiens pragtfulde hovedstad Har du allerede været i Rom, ved du, at ingen nogensinde bliver færdige

Læs mere

Kejser Augustus. Augustus' familie. Borgerkrig. Vidste du, at... Slaget ved Actium. Augustus' bygningsværker. Fakta. Augustus' eftertid

Kejser Augustus. Augustus' familie. Borgerkrig. Vidste du, at... Slaget ved Actium. Augustus' bygningsværker. Fakta. Augustus' eftertid Historiefaget.dk: Kejser Augustus Kejser Augustus Kejser Augustus levede på den tid, hvor der var jernalder i Danmark. Han var Romerrigets første kejser fra 27 f.v.t. til 14 e.v.t. Han er bl.a. kendt for

Læs mere

Rom. den evige stad. Fra oldtiden til 1600-tallets barok. 9 dage 30. oktober - 7. november 2012

Rom. den evige stad. Fra oldtiden til 1600-tallets barok. 9 dage 30. oktober - 7. november 2012 Rom den evige stad Fra oldtiden til 1600-tallets barok Kunst- og kulturhistorisk rejse til Roms store skatkammer: Pantheon, Peterskirken, Vatikanmuseet, Forum m.m. Mange intense kulinariske oplevelser

Læs mere

maria fabricius hansen GenbruGs kirker i rom når antik bliver til middelalder aarhus universitetsforlag

maria fabricius hansen GenbruGs kirker i rom når antik bliver til middelalder aarhus universitetsforlag maria fabricius hansen GenbruGs kirker i rom når antik bliver til middelalder aarhus universitetsforlag 1 2 maria fabricius hansen 3 GENBRUGS KIRKER I ROM Når antik bliver til middelalder aarhus universitetsforlag

Læs mere

Rejsedagbog for værelse 458

Rejsedagbog for værelse 458 Rejsedagbog for værelse 458 FREDAG - SIDSTE HISTORIETIME INDEN AFREJSE Som intro til vores rejse til Rom, har vi brugt en del historie- og religionsmoduler til at forberede os. Det sidste modul inden vi

Læs mere

Indholdsfortegnelse OMRÅDETS HISTORIE... 3 DE ÆLDSTE BYGNINGER...3 FORUM I DAG...3 FORO IMPERIALI... 3

Indholdsfortegnelse OMRÅDETS HISTORIE... 3 DE ÆLDSTE BYGNINGER...3 FORUM I DAG...3 FORO IMPERIALI... 3 Majholm 2004 Indholdsfortegnelse OMRÅDETS HISTORIE... 3 DE ÆLDSTE BYGNINGER...3 FORUM I DAG...3 FORO IMPERIALI... 3 FORO DI CESARE...4 FORO DI AUGUSTO...4 FORO DI NERVA...4 FORO DI VESPASIANO - FORO DELLA

Læs mere

Kongernes Rom af sine grove saxkjær & jan kindberg jacobsen

Kongernes Rom af sine grove saxkjær & jan kindberg jacobsen Kongernes Rom af sine grove saxkjær & jan kindberg jacobsen 6 forfatternavn Fortællingen om Roms oprindelse starter helt tilbage ved den trojanske helt Æneas' ankomst til Ita lien. Æneas og hans følge

Læs mere

Rom - Flyv på storbyferie

Rom - Flyv på storbyferie Rom - Flyv på storbyferie Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra: Pris fra: 2.795,- Højdepunkter Hotel Navonas placering lige ved Piazza Navona Oplevelserne med vores lokale guide i Rom De historiske

Læs mere

Kejser Augustus. Augustus' familie. Borgerkrig. Vidste du, at.. Slaget ved Actium. Augustus' regeringstid. Fakta. Augustus' eftertid

Kejser Augustus. Augustus' familie. Borgerkrig. Vidste du, at.. Slaget ved Actium. Augustus' regeringstid. Fakta. Augustus' eftertid Historiefaget.dk: Kejser Augustus Kejser Augustus Kejser Augustus levede på den tid, hvor der var jernalder i Danmark. Han var Romerrigets første kejser fra 27 f.v.t. til 14 e.v.t. Han er bl.a. kendt for

Læs mere

Slotsbanken blev undersøgt og restaureret i af Nationalmuseet, og arbejdet blev en manifestation af en national interesse og selvbevidsthed i

Slotsbanken blev undersøgt og restaureret i af Nationalmuseet, og arbejdet blev en manifestation af en national interesse og selvbevidsthed i Rejsen til Ribe Danskstudiets klassiker, rejsen til Ribe for 1. årgang, fandt i år sted 13.10-15.10 2005. I Ribe vandrer man rundt imellem forskellige tidsaldres kunst, arkitektur og bylandskab og gør

Læs mere

Jul i Rom. Højdepunkter dage Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra: Pris fra:

Jul i Rom. Højdepunkter dage Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra: Pris fra: Jul i Rom Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra: Pris fra: 23.12.2019 27.12.2019 5 dage Sjæ. 4.045,- Højdepunkter Hotel Navonas placering lige ved Piazza Navona 2 formiddage med informativ dansktalende

Læs mere

Vejen til Rom Via Francigena

Vejen til Rom Via Francigena Vejen til Rom Via Francigena Lørdag 26. maj lørdag 2. juni 2018 Vandring og kulturoplevelser på den gamle pilgrimsvej Via Francigena ind til Rom. Vi går ad gamle stier og veje gennem det Toscanske landskab

Læs mere

Ukraine 6 dage / 5 nætter

Ukraine 6 dage / 5 nætter Ukraine 6 dage / 5 nætter Dette seks-dages tur byder på et besøg til de vigtigste destinationer i Ukraine: Kiev, Lviv og Odessa perlen af Sortehavet". Kiev, i Oldtiden kaldet Kievan Rus, der nåede sin

Læs mere

Livsnyderrejse til Rom den 15. 19. maj 2015... Fredag:

Livsnyderrejse til Rom den 15. 19. maj 2015... Fredag: Livsnyderrejse til Rom den 15. 19. maj 2015.... Fredag: Flyafgang fra Danmark: Der er planmæssig afgang kl. 8,25 fra Ålborg og fra København kl. 10,20 Deltagere med anden tilslutning får direkte besked

Læs mere

Stod Jesus op af graven? En historiker ser på fakta

Stod Jesus op af graven? En historiker ser på fakta Jürgen Spiess Stod Jesus op af graven? En historiker ser på fakta CREDO Forord Da jeg gik i gymnasiet, skulle vi vælge mellem den matematiske og den sproglige linje. Jeg valgte den sproglige. Det var der

Læs mere

Konstantinopel. Grundlæggelse. Vidste du, at... Kejser Justinian. Det store skisma. Fakta. Det Byzantinske riges hovedstad

Konstantinopel. Grundlæggelse. Vidste du, at... Kejser Justinian. Det store skisma. Fakta. Det Byzantinske riges hovedstad Historiefaget.dk: Konstantinopel Konstantinopel Efter i 320'erne at have vundet enemagten i Romerriget grundlagde kejser Konstantin den Store ved Bosporus' bredder det nye Rom, Konstantinopel. Byen, grundlagt

Læs mere

Program for 3b s studietur til Rom, september 2017

Program for 3b s studietur til Rom, september 2017 Program for 3b s studietur til Rom, 23.-30. september 2017 Lørdag 23.09. Søndag 24.09. Mødetid på Lemvig Gymnasium senest kl. 05.40 06.00: Afgang fra Lemvig Gymnasium med Papuga Bus 08.35: Ankomst til

Læs mere

Rundvisning i Forum Romanum

Rundvisning i Forum Romanum Rejseguide til Rom Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger

Læs mere

Historiefagligt arbejdsark til Stx og hf.

Historiefagligt arbejdsark til Stx og hf. Historiefagligt arbejdsark til Stx og hf. Intro Velkommen til udstillingen Den romerske forbindelse. Hvem var romerne? Hvem var germanerne? Hvilke kontakter havde de med hinanden? Hvilken viden havde de

Læs mere

Kunst, mindesmærker og arkitektur i Fredericia

Kunst, mindesmærker og arkitektur i Fredericia Kunst, mindesmærker og arkitektur i Fredericia Mål Målene med at læse teksten og tage på tur med museet er, at I skal: Lære noget om Fredericias historie Lære at se efter spor efter Fredericias historie

Læs mere

DETAILBESKRIVELSE AF EMNE

DETAILBESKRIVELSE AF EMNE DETAILBESKRIVELSE AF EMNE Titel Danmark og Romerriget i tiden omkring år 0. Elevgruppe Formål 3. 6. klassetrin. Formålet med emnet er, at eleverne får: Viden om stammesamfundet i Danmark i Jernalderen.

Læs mere

Augsburg og Ulm. af Mads Vej-Hansen

Augsburg og Ulm. af Mads Vej-Hansen Augsburg og Ulm Efteråret 2009 af Mads Vej-Hansen I starten af oktober 2009 var vi på en forlænget weekend i Augsburg og Ulm. Vi rejste med toget fra Danmark torsdag morgen og var hjemme igen søndag aften.

Læs mere

Livsnyderrejse til Rom den 14. 18. oktober 2013... Mandag:

Livsnyderrejse til Rom den 14. 18. oktober 2013... Mandag: Livsnyderrejse til Rom den 14. 18. oktober 2013.... Mandag: Flyafgang fra Danmark: Der er planmæssig afgang kl. 8,40 fra Ålborg med mellemlanding i København Deltagere der rejser fra København får direkte

Læs mere

Italien. Rom og Amalfikysten. Telefon En rejse igennem Roms kulturskatte og Amalfis smukke kyststrækning

Italien. Rom og Amalfikysten. Telefon En rejse igennem Roms kulturskatte og Amalfis smukke kyststrækning Telefon 47 16 12 20 Italien En rejse igennem Roms kulturskatte og Amalfis smukke kyststrækning Rejsegarantifonden 1571 Medlem af Danmarks Rejsebureau Forening Telefon 47 16 12 20 En rejse igennem Roms

Læs mere

Livsnyderrejse til Rom den 2. 6. maj 2014... Fredag:

Livsnyderrejse til Rom den 2. 6. maj 2014... Fredag: Livsnyderrejse til Rom den 2. 6. maj 2014.... Fredag: Flyafgang fra Danmark: Vi flyver direkte til Rom. Der er planmæssig afgang kl. 10,20 fra København. Deltagere med tilslutning fra f.eks. Ålborg og

Læs mere

Livsnyderrejse til Rom den 15. 19. maj 2014... Torsdag:

Livsnyderrejse til Rom den 15. 19. maj 2014... Torsdag: Livsnyderrejse til Rom den 15. 19. maj 2014.... Torsdag: Flyafgang fra Danmark: Der er planmæssig afgang kl. 8,40 fra Ålborg og fra København kl. 9,25 Deltagere med anden tilslutning får direkte besked

Læs mere

Renæssancen i Norditalien

Renæssancen i Norditalien Kulturspillets weekendkurser 2014 Renæssancen i Norditalien Tid: Lørdag den 1. feb. 2014 Sted: Århus, nærmere adresse følger Norditalien blev arnested for den historiske epoke, der trak Europa ud af Middelalderens

Læs mere

Historisk Bibliotek. Augustus. Jesper Carlsen

Historisk Bibliotek. Augustus. Jesper Carlsen Historisk Bibliotek Jesper Carlsen Forlaget Meloni 2009 Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Jesper Carlsen Redaktør: Thomas Meloni Rønn Serieredaktører: Henning Brinckmann & Lars Groth Læs mere om serien

Læs mere

Foreningen GRÆKENLANDS VENNER Οι φίλοι της Ελλάδας

Foreningen GRÆKENLANDS VENNER Οι φίλοι της Ελλάδας Foreningen GRÆKENLANDS VENNER Οι φίλοι της Ελλάδας Formand: Næstformand: Kasserer: Sekretær: Webmaster: Hjemmeside: Hanne Madsen 43 64 10 45 Mågens Kvarter 2B, 2620 Albertslund mobil 31 95 43 48 e-mail:

Læs mere

b. Hvordan var romerne medvirkende til, at Jesus blev født i Bethlehem?

b. Hvordan var romerne medvirkende til, at Jesus blev født i Bethlehem? Opgaveark til kapitel 1 Romerriget i det første århundrede 1. Læs Luk. 2, 1-7 om Jesu fødsel. a. Hvilke romere nævnes? b. Hvordan var romerne medvirkende til, at Jesus blev født i Bethlehem? 2. Læs Matt.

Læs mere

Nytår i Rom. Højdepunkter dage Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra: Pris fra:

Nytår i Rom. Højdepunkter dage Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra: Pris fra: Nytår i Rom Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra: Pris fra: 4.145,- Højdepunkter Hotel Navonas placering lige ved Piazza Navona 2 formiddage med informativ dansktalende lokalguide De historiske seværdigheder

Læs mere

Romrejse 2018 DET ANTIKKE ROM

Romrejse 2018 DET ANTIKKE ROM Romrejse 2018 DET ANTIKKE ROM På årets Romrejse vil vi gå i antikkens fodspor. Hvor man går og står i Rom, er der aftryk fra Roms første storhedstid. I antikken boede og levede der over en million mennesker

Læs mere

Livsnyderrejse til Rom den 28. april 2. maj 2014... Mandag:

Livsnyderrejse til Rom den 28. april 2. maj 2014... Mandag: Livsnyderrejse til Rom den 28. april 2. maj 2014.... Mandag: Flyafgang fra Danmark: Vi flyver direkte til Rom. Der er planmæssig afgang kl. 10,20 fra København. Deltagere med tilslutning fra f.eks. Ålborg

Læs mere

Æventyrlige Italien September 2018

Æventyrlige Italien September 2018 Æventyrlige Italien 11.-18. 18. September 2018 - rejser siden 1986 Tidligere var det populært blandt kulturpersonligheder fra mange lande at tage på dannelsesrejse til Italien. Landets glorværdige historie

Læs mere

GUIDEDE TURE I FREDERICIA

GUIDEDE TURE I FREDERICIA I FREDERICIA OPLEV DET HISTORISKE FREDERICIA MED EN GUIDE VisitLillebælt Fredericia TURFORSLAG HISTORISK BYVANDRING Turen tager os rundt i Fredericia historiske bydel. Vi starter fra det smukke gamle Meldahls

Læs mere

Amalfikysten - Rom, Sorrento og Capri

Amalfikysten - Rom, Sorrento og Capri Amalfikysten - Rom, Sorrento og Capri Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 07.06.2020 18.06.2020 8.895,- Højdepunkter En af Italiens populæreste kyststrækninger 2 nætter i hjertet

Læs mere

Rom Den Evige Stad. Flyrejse. 7 dage Afrejse fra København Fra 8.095,-

Rom Den Evige Stad. Flyrejse. 7 dage Afrejse fra København Fra 8.095,- Flyrejse. 7 dage Afrejse fra København Fra 8.095,- Højdepunkter Hotel Navonas placering lige ved Piazza Navona Oplevelserne med vores lokale guider i Rom og ved Pompei De historiske seværdigheder Forum

Læs mere

Livsnyderrejse til Rom den 22. - 26. september 2015... Tirsdag:

Livsnyderrejse til Rom den 22. - 26. september 2015... Tirsdag: Livsnyderrejse til Rom den 22. - 26. september 2015.... Tirsdag: Flyafgang fra Danmark: Vi flyver direkte til Rom. Der er planmæssig afgang kl. 10,20 fra København. Deltagere med tilslutning fra f.eks.

Læs mere

Her begynder historien om Odense

Her begynder historien om Odense Her begynder historien om Odense Mormors fortælling om Odense starter i vikingetiden. Der har dog sneget sig et par dinosaurer ind, der siger Vi var her sgu først. Hvorfor tror I, at Mormor har sat de

Læs mere

Lær om De 7 vidundere med Mattip

Lær om De 7 vidundere med Mattip Navn og klasse: Lær om De 7 vidundere med Mattip 1 1 Keopspyramiden a. 1166 + 1394 b. 1 + 2 6 + 3 4 c. 959:7 d. 1314:9 e. 4526 3618 f. 6 3 + 3 2 + 2 g. Mål vinklen h. 4 440,5 i. 20 10 5 50 40 j. Hvad er

Læs mere

Rom ... ... insight. Sprudlende vitalitet og 3000 års historie, kirker og basilikaer, la

Rom ... ... insight. Sprudlende vitalitet og 3000 års historie, kirker og basilikaer, la Rom insight... Sprudlende vitalitet og 3000 års historie, kirker og basilikaer, la dolce vita og pragtfulde piazzaer, sprøde pizzaer og smægtende pastaretter, Michelangelo og Bernini, plaskende fontæner

Læs mere

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE NEXT STOP ROM

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE NEXT STOP ROM BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE AD 10 2 GR ER NEXT STOP ROM Om dit rejsebureau og dette hæfte Formålet med dette hæfte er at

Læs mere

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE NEXT STOP ROM

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE NEXT STOP ROM BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE AD 10 2 GR ER NEXT STOP ROM Om dit rejsebureau og dette hæfte Formålet med dette hæfte er at

Læs mere

Rådhuspladsens historie

Rådhuspladsens historie Rådhuspladsens historie I middelalderen løb bymuren med Vesterport omtrent der, hvor vi finder Vester Voldgade i dag. Det er bymurens placering i forhold til byen, der er afgørende for, den plads der senere

Læs mere

Blå linjes studietur til Tjekkiet 2013

Blå linjes studietur til Tjekkiet 2013 Blå linjes studietur til Tjekkiet 2013 Vi er nu i gang med at forberede os til forårets studietur til Tjekkiet. Turen starter fra Nysted Efterskole fredag d. 20/4 2013 med afgang fra skolen kl. 7:45, vi

Læs mere

Oldtidens egypten Peter Frederiksen m.fl : Grundbog til historie Verdenshistorien indtil 1750, s.

Oldtidens egypten Peter Frederiksen m.fl : Grundbog til historie Verdenshistorien indtil 1750, s. Oldtidens egypten Peter Frederiksen m.fl : Grundbog til historie Verdenshistorien indtil 1750, s. 1. Hvilken betegnelse anvendes for den kulturkreds som oldtidens Egypten er en del af 2. Hvad var grundlaget

Læs mere

Vandring på Via Francigena - Lucca Til Siena - VF5

Vandring på Via Francigena - Lucca Til Siena - VF5 Vandring på Via Francigena - Lucca Til Siena - VF5 Dette er en legendarisk pilgrimsrute i Toscana og er en perfekt introduktion til regionen. Turen er ideel for de, som elsker museer, gallerier og romersk

Læs mere

Rom. 2.z s studietur

Rom. 2.z s studietur Rom 2.z s studietur 22. 27. marts 2015 Søndag d. 22. marts: København 08:45 Vi mødes i forhallen på Aarhus banegård toget kører 9:00 09:16 Mulighed for at stige på toget på Skanderborg station (Dette aftales

Læs mere

Italien Fra Castelli Romani til Rom på mountainbike

Italien Fra Castelli Romani til Rom på mountainbike Italien Fra Castelli Romani til Rom på mountainbike En unik cykelferie, hvor vi tager på opdagelse i de mange historiske kulturskatte i Castelli Romani og helt ind til hjertet af Rom. Varighed: 8 dage

Læs mere

ROM. Studietur 2x marts-2016

ROM. Studietur 2x marts-2016 ROM Studietur 2x marts-2016 Rejseplan. Mødetidspunkt Aarhus banegård: Lørdag d. 12/3 kl.: 4.00 (afgang bus til Fredericia 4.15). Kbh. hovedbanegård kl. 7.56 Kastrup Lufthavn ank.: 8.57, afg.: 12.10 Ankomst:

Læs mere

Perfekt beliggenhed i Jylland tæt ved mange spændende seværdigheder. Zleep Hotel Kolding. Introduktion. Hotellet tilbyder

Perfekt beliggenhed i Jylland tæt ved mange spændende seværdigheder. Zleep Hotel Kolding. Introduktion. Hotellet tilbyder Zleep Hotel Kolding Introduktion Tag på ferie på Zleep Hotel Kolding og bo centralt i Danmark. Hotellet er lyst og hyggeligt indrettet, og ligger centralt i Kolding. Oplev designbyen Kolding eller tag

Læs mere

Roms kirker. Bogudgivelse og foredrag Romselskabets Romrejse Ditlev Blunck på Nivaagaard

Roms kirker. Bogudgivelse og foredrag Romselskabets Romrejse Ditlev Blunck på Nivaagaard Nyhedsbrev april 2017 Romselskabet SPQR Roms kirker. Bogudgivelse og foredrag Romselskabets Romrejse Ditlev Blunck på Nivaagaard Efter en veloverstået generalforsamling på Nationalmuseet, kan referatet

Læs mere

Postillion Hotel Dordrecht

Postillion Hotel Dordrecht Postillion Hotel Dordrecht Postillion Hotel Dordrecht har en rolig beliggenhed i udkanten af den hyggelige kanalby Dordrecht. Introduktion I mellem Rotterdam og Breda i den smukke og historiske by Dordrecht,

Læs mere

Chiang Mais kulturelle mangfoldighed

Chiang Mais kulturelle mangfoldighed Chiang Mais kulturelle mangfoldighed Chiang Mai har en smuk natur, et behageligt klima og en rig kultur. Chiang Mai er midtpunkt for flere historiske riger og har derfor været centrum for udveksling af

Læs mere

- elevmanual ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA. SOLENS FOLK et undervisningsmateriale fra C:NTACT 1

- elevmanual ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA. SOLENS FOLK et undervisningsmateriale fra C:NTACT 1 - elevmanual ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA SOLENS FOLK et undervisningsmateriale fra C:NTACT 1 Elevmanual Indledning Nu er det jeres tur til at afvikle Solens Folk! I dette materiale får I alt det at vide,

Læs mere

MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET

MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET HVOR KOMMER MENNESKET FRA? Hvad mennesket er, kan formuleres på uendelig mange måder. Men noget af det mest menneskelige er menneskets fortælling om sig selv. Der er jo ingen

Læs mere

NEXT STOP ROM GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE 102 GRADER HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADER BOXEN KAN ÆNDRES I

NEXT STOP ROM GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE 102 GRADER HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADER BOXEN KAN ÆNDRES I BOXEN KAN ÆNDRES I NEXT STOP ROM 102 GRADER HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADER GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE Om dit rejsebureau og dette hæfte Formålet med dette hæfte er at give

Læs mere

Toscana - Rom - Sorrento, 8 dage

Toscana - Rom - Sorrento, 8 dage Toscana - Rom - Sorrento, 8 dage Fly Italiens højdepunkter samlet i en rejse Afgang: 11. oktober 2015 Italien Oplev Toscana, Pisa, Firenze, Rom, Napoli, Pompei og Amalfikysten i en og samme rejse. 2 nætter

Læs mere

Dagsprogrammet. Dag 3 Efter morgenmaden forlader vi Ajloun for at køre videre til Madaba, hvor vi skal bo en nat på Mosaic City Hotel.

Dagsprogrammet. Dag 3 Efter morgenmaden forlader vi Ajloun for at køre videre til Madaba, hvor vi skal bo en nat på Mosaic City Hotel. Dagsprogrammet Dag 1 København Amman og bustransport til Ajloun, hvor vi skal have 2 overnatninger i den private Mount Birgish Camp. Vi ankommer sidst på eftermiddagen og får tid til at stifte bekendtskab

Læs mere

Caecilius (side 8 og 9)

Caecilius (side 8 og 9) Caecilius (side 8 og 9) Caecilius levede i Italien i det første århundrede efter Kristi fødsel i byen Pompeji. Byen lå ved foden af vulkanen Vesuv, på kysten ud til Napoli-bugten, og har nok haft omkring

Læs mere

Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret?

Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret? Jernbanegade 35 Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad er bygget til senere? Hvor mange tårne er der? Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret?

Læs mere

Firmarejser til Rom. Kontakt os. Ring

Firmarejser til Rom. Kontakt os. Ring Firmarejser til Rom Ingen anden by i verden har samme charme som Rom med sine ruiner fra antikken, paladser fra renæssancen, springvand fra barokken og samtidig romerne med deres stilige tøj fra nutiden.

Læs mere

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 4-4 Ballerup - Roskilde. Ballerup kirke

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 4-4 Ballerup - Roskilde. Ballerup kirke Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 4-4 Ballerup - Roskilde Ruterne er ved at blive kortlagt til GPS, smartphones og tablets. Disse kort vil efterhånden kunne hentes på nettet. Søg Den danske Pilgrimsrute

Læs mere

Livsnyderrejse til Rom den 26. 30. september 2016... Mandag:

Livsnyderrejse til Rom den 26. 30. september 2016... Mandag: Livsnyderrejse til Rom den 26. 30. september 2016.... Mandag: Flyafgang fra Danmark: Der er planmæssig afrejse med fly fra Kastrup lufthavn kl. 10,00. Deltagere med provins-tilslutning modtager orientering

Læs mere

Moskva - Ekaterinburg - Novosibirsk - Irkutsk - Ulan-Ude 12 Dage / 11 Nætter

Moskva - Ekaterinburg - Novosibirsk - Irkutsk - Ulan-Ude 12 Dage / 11 Nætter Ruslands Transsibiriske Jernbane Moskva - Ekaterinburg - Novosibirsk - Irkutsk - Ulan-Ude 12 Dage / 11 Nætter Dag 1 Ankomst til Moskva. Transfer fra lufthavnen til hotellet, indkvartering. Fritid. Dag

Læs mere

The Personification of Tragedy Originalt fragment af en af de skulpturer der stod ved Dionysus teatret ved Akropolis

The Personification of Tragedy Originalt fragment af en af de skulpturer der stod ved Dionysus teatret ved Akropolis Rapport fra ophold i 2013 I april 2013 var jeg på en måneds ophold i instituttets gæstelejlighed i Parthenonos. De første uger duftede gaderne helt eventyrligt af appelsinblomster, det var noget alle i

Læs mere

Andalusien - Sydspanske klassikere

Andalusien - Sydspanske klassikere Andalusien - Sydspanske klassikere Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Fly): Pris fra: 10.10.2019 17.10.2019 7.395,- Højdepunkter Granada med Alhambra Det jødiske kvarter og moskeen i Córdoba Den

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 3. - 4. klasse Tutankhamon 1. Fælles gennemgang: Læs teksten sammen med eleverne. De kan følge med, mens du læser op. På den måde, bliver alle klar over, hvad

Læs mere

Napoli. 2y Studietur 2013. Med Jakob Meibom(Bioteknologi) og Freja Schloss(Historie)

Napoli. 2y Studietur 2013. Med Jakob Meibom(Bioteknologi) og Freja Schloss(Historie) Napoli 2y Studietur 2013 Med Jakob Meibom(Bioteknologi) og Freja Schloss(Historie) Søndag 22. september 2:30 Afgang: Sorø togstation(bus) 2:40 Afgang: Torvet ved Sorø Akademi(bus) 5:20 Senest check- in

Læs mere

Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots

Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots Fem søndage i træk inviterer Museum Nordsjælland alle interesserede til at opleve nogle af de mest spændende

Læs mere

3. klasse skoleår 12/13

3. klasse skoleår 12/13 3. klasse skoleår 12/13 Redaktørens forslag til en årsplan for 3. klasse. Om årsplanen Denne årsplan er bygget op, således at eleverne starter med at blive introduceret til faget historie, ved at arbejde

Læs mere

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter.

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter. Hornslet kirke Hornslet kirke er en usædvanlig stor kirke, der er usædvanlig pragtfuldt udstyret. Kirkeskibet er langstrakt og tydeligvis udvidet i flere omgange, og inventaret er en sand rigdom af epitafier,

Læs mere

Billedserie om Paris - til inspiration eller gensynsglæde - om bl.a.:

Billedserie om Paris - til inspiration eller gensynsglæde - om bl.a.: Billedserie om Paris - til inspiration eller gensynsglæde - om bl.a.: Louvre - Tuilerihaven Concordepladsen Champ Élysée - Napoleons Triumfbue - La Defence 1 P A R I S DEN HISTORISKE AKSE Inspiration Gensynsglæde

Læs mere

Her bor vi: Hostel Montestella Via Palestro 88, 5. Roma Italy +39 064457164. Huskeliste

Her bor vi: Hostel Montestella Via Palestro 88, 5. Roma Italy +39 064457164. Huskeliste Her bor vi: Hostel Montestella Via Palestro 88, 5 Roma Italy +39 064457164 Huskeliste Gyldigt pas Euro og/eller kreditkort (der kan ikke hæves over beløbet i butikker, kortautomater er dyrere end i Danmark)

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY MIDTBYEN

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY MIDTBYEN KULTURMILJØER I HOLBÆK BY MIDTBYEN BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: MIDTBYEN, HOLBÆK Historie Da Sortebrødrene kom til Holbæk i slutningen af 1200-tallet, blev de henvist til at opføre deres kloster (Sct. Lucius)

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 3.s. i fasten 2015.docx 08-03-2015. side 1. Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 3.s. i fasten 2015.docx 08-03-2015. side 1. Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28. side 1 Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28. Gud er den stærkeste magt, som kan beskytte et menneske på dets vej gennem livet. Jeg vil tage jer med til landet med 13 måneders solskin.

Læs mere

Tæt på hotellet, kun få minutters gang, findes der en række gode restauranter og caféer, og i forlængelse af selve hotellet ligger Florentz Café og

Tæt på hotellet, kun få minutters gang, findes der en række gode restauranter og caféer, og i forlængelse af selve hotellet ligger Florentz Café og 0 år gammel renoveret bygning med smuk facade og rokoko indretning. Zleep Hotel Roskilde Introduktion Det klassiske hotel i Roskilde byder på en historisk overnatning i elegante omgivelser. Det traditionsrige

Læs mere

Med kroppen i Rom - et forløb i almen studieforberedelse med fagene idræt og historie.

Med kroppen i Rom - et forløb i almen studieforberedelse med fagene idræt og historie. Med kroppen i Rom Med kroppen i Rom - et forløb i almen studieforberedelse med fagene idræt og historie. I foråret 2007 var 2.z fra Esbjerg gymnasium og HF på studietur til Rom. Rejsen fungerede som et

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Påskedag Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8.

Bruger Side Prædiken til Påskedag Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8. Bruger Side 1 15-04-2017. Tekst: Markus 16,1-8. På en rejse i Etiopien kom vi til en by ved navn Lalibela. Den er kendt for de helt specielle kirker, som der er mange af i og rundt om byen. Byen blev skabt

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Gladsaxe Byarkiv indtager Split.

Gladsaxe Byarkiv indtager Split. Gladsaxe Byarkiv indtager Split. Den gamle by Split i Kroatien blev oprindelig anlagt af den Romerske Kejser Diocletian. Siden har byen været indtaget af mange forskellige herredømmer både tyrkisk og Østrig-ungarsk.

Læs mere

Spørgsmål reflektion og fordybelse

Spørgsmål reflektion og fordybelse I dag kender stort set alle Grækenland for den dybe økonomiske krise, som landet nu befinder sig i. Mange har også viden om Grækenland fra ferierejser. Grækenland er et forholdsvis nyt land. Grækenland

Læs mere

Campanile Hotel Venlo Hyggelig by og shopping paradis nær den tyske grænse

Campanile Hotel Venlo Hyggelig by og shopping paradis nær den tyske grænse Campanile Hotel Venlo Campanile Hotel ligger i Venlo, som er kendt for sine gode shopping muligheder. Introduktion 1 km. fra den tysk-hollandske grænse ligger Campanile Venlo. I Venlo kan I beundre de

Læs mere

Livsnyderrejse til Rom den 27. april 1. maj 2015... Mandag:

Livsnyderrejse til Rom den 27. april 1. maj 2015... Mandag: Livsnyderrejse til Rom den 27. april 1. maj 2015.... Mandag: Flyafgang fra Danmark: Vi flyver direkte til Rom. Der er planmæssig afgang kl. 10,20 fra København. Deltagere med tilslutning fra f.eks. Ålborg

Læs mere