Etablering af spunsvæg ved høfdedepot på Harboøre Tange

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Etablering af spunsvæg ved høfdedepot på Harboøre Tange"

Transkript

1 Ringkjøbing Amt, Teknik og Miljø Etablering af spunsvæg ved høfdedepot på Harboøre Tange Maj 2004

2 Ringkjøbing Amt, Teknik og Miljø Etablering af spunsvæg ved høfdedepot på Harboøre Tange Maj 2004 Dokument nr A-A01 Revision nr. 01 Udgivelsesdato 27. maj 2004 Udarbejdet Allan Andersen Kontrolleret TFD Godkendt CQN

3 1 Indholdsfortegnelse 1 Formål 2 2 Forudsætninger 3 3 Analyseresultater Elektrisk ledningsevne Kloridindhold ph-værdier 6 4 Vurdering af korrosionshastighed DS/EN DIN 50929, Teil Eurocode 3: Design of steel structures BAC Service Aps, Vurdering af korrosionsforhold 9 5 Korrosionsbeskyttende foranstaltninger Korrosionstillæg Overfladebehandling Katodisk beskyttelse Supplerende overvågning 11 6 Konklusion 13 Bilagsfortegnelse Bilag 1: Analyseresultater pr. 27. feb. 2004, 22. mar og 2. apr Bilag 2: Notat fra BAC Service ApS Bilag 3: Korrosionsberegninger udført af Satzgitter Mannesmann Forschung Bilag 4: Korrosionsberegninger udført af COWI P:\59501A\3_PDOC\DOC\korrosion-rapport-axa1.DOC.

4 2 1 Formål Projektet omfatter etablering af afværgeforanstaltninger for indkapsling af den centrale del af forureningen på høfdedepot. Afværgeforanstaltninger omfatter etablering af en tæt stålspunsvæg omkring depotet. Formålet med denne rapport er på baggrund af analyseresultater og drøftelser med specialister indenfor de relevante tekniske discipliner at vurdere risikoen for korrosion på stålspunsvæggen herunder korrosionshastigheden under de ekstreme forhold, der findes i spunsområdet. Desuden vil af rapporten fremgå, hvilke tiltag der teknisk er optimale for at reducere korrosionen på stålet. P:\59501A\3_PDOC\DOC\korrosion-rapport-axa1.DOC.

5 3 2 Forudsætninger Til vurdering af korrosionsrisikoen for spunsvæggen er anvendt: DS/EN DIN 50929, Teil 3 ENV Eurocode 3: Design of steel structures Analyseresultater modtaget fra Freddy Steen Pedersen, Ringkøbing Amt feb. 2004: Analyseresultater fra 22. aug. 00 med konduktivitet og kloridindhold målt ved i alt 23 boringer feb. 2004: Analyseresultater med kloridindhold fra 8 boringer og ph-værdier fra 30 lokaliteter feb. 2004: Analyseresultater fra 6 vandprøver udført af Steins med hensyn til ph-værdi og elektrisk ledningsevne feb. 2004: Analyseresultater udført af Steins med hensyn til kloridindhold 6 steder, ph-værdi 33 steder og ledningsevne 33 steder - 22.mar apr. 04: Analyseresultater fra Cheminova med hensyn til ph-værdi, kloridindhold, sulfat og calciumindhold, syrekapacitet og elektrisk ledningsevne ved 8 lokaliteter i 3 dybder Analyseresultater pr. 27. feb. 2004, 22. mar og 2. apr er vedlagt som bilag 1. Korrosionsberegninger udført af Satzgitter Mannesmann Forschung. Beregninger vedlagt som bilag 2. Drøftelser med Force v/jørgen Møller vedrørende korrosionsrisiko og katodisk beskyttelse pr. telefon. Drøftelser med Henrik Blomdal, BAC Service ApS, vedrørende katodisk beskyttelse. Notat vedlagt som bilag 3. Korrosionsberegning udført af COWI vedlagt som bilag 4. P:\59501A\3_PDOC\DOC\korrosion-rapport-axa1.DOC.

6 4 Som alternativ til stålspunsvægge har været drøftet mulighederne med permafortrængningspæle (beton) eller slidsevægge. Begge løsninger vil give deponeringsproblemer med opgravet materiale og er derfor forkastet. I forbindelse med vurdering af en egnet overfladebehandling er mulighederne drøftet med Phønix og Hempel's tekniske supportafdeling. P:\59501A\3_PDOC\DOC\korrosion-rapport-axa1.DOC.

7 5 3 Analyseresultater Til vurdering af korrosionsrisiko er de målte ledningsevner, kloridindhold og ph-værdier fundet anvendelige som retningsgivende, og værdier analyseret af Steins og Cheminova er lagt til grund for det efterfølgende og vedlagt som bilag. 3.1 Elektrisk ledningsevne (konduktivitet oplyst i ms/m) Den elektriske ledningsevne er en betydende faktor for korrosionsstrømme og dermed korrosionsaktiviteten. Højere ledningsevne medfører øget korrosionsaktivitet. Der er konstateret ledningsevner i intervallet ms/m. Typisk ligger ledningsevnen i intervallet ms/m (omregnet til resistivitet 1Ω x m - 0,25Ω x m) med de laveste værdier truffet under og over det indskudte gytjelag og de laveste værdier mod østlige område (stigende ledningsevne mod kystlinien). Til sammenligning varierer ledningsevnen i havvand typisk mellem ms/m. 3.2 Kloridindhold (oplyst i mg/l) Kloridindholdet er målt i intervallet mg/l svarende til 0,4-4,7%. Til sammenligning er saltindholdet i havvand typisk 3-4%. Laveste kloridindhold er truffet 3-4 meter over det indskudte gytjelag. Højeste kloridindhold er truffet under og over det indskudte gytjelag og fjernest fra kystlinien (faldende kloridindhold mod kystlinien). Generelt er kloridindholdet målt i 2004 væsentligt højere end værdier målt i P:\59501A\3_PDOC\DOC\korrosion-rapport-axa1.DOC.

8 6 3.3 ph-værdier ph-værdier er målt i intervallet 2,4-8,4. Laveste værdier er truffet over det indskudte gytjelag - både nær kystlinien og fjernest fra kystlinien. Det er oplyst, at der lokalt umiddelbart over det indskudte gytjelag kan forventes forekomster af fri fase med endnu lavere ph-værdier. P:\59501A\3_PDOC\DOC\korrosion-rapport-axa1.DOC.

9 7 4 Vurdering af korrosionshastighed Afsnittet omhandler vurdering af korrosionsrisiko på ståloverflader bestemt ud fra relevante standarder, som der henvises til. Sammenfattende for standardernes vurderinger af risikoen for korrosion er, at de ikke omhandler de ekstremt aggressive forhold, der forekommer ved høfdedepotet. Det er især de store variationer i ph-værdier og meget lave ph-værdier og tilstedeværelsen af aggressive stoffer, der ikke er normalt forekommende i sammenhæng med vurdering af korrosion på nedgravede stålkonstruktioner. Derudover kan der forekomme korrosion under anaerobe forhold under indvirkning af bakterier på den dybereliggende del af spunsvæggen fra kote -3 m, der ikke behandles i standarderne. Disse korrosionsmekanismer beskrives kort af BAC Service ApS, (Henrik Blomdal) i et notat, der er vedlagt som bilag. For korrosion under disse forhold gælder at flere af korrosionsmekanismerne kan forekomme lokalt på overfladerne og f.eks. kan overfladekorrosion, korrosionselementdannelse og mikrobiologisk korrosion virke samtidigt og dermed forstærke korrosionsaktiviteten, hvilket ingen af nedennævnte normer tager højde for. 4.1 DS/EN Sandsynligheden for korrosion på ulegeret og lavtlegeret stål i jorden behandles i denne standard med hensyn til fri overfladekorrosion. Af tabel 2 i standarden vil spunsvæggens korrosionsaktivitet under de konstaterede forhold betegnes som høj, idet resistiviteten er målt til 1Ω/m - 0,25Ω/m (væsentligt under de 10Ω/m, der er indsat som grænseværdi ved ph-værdier mellem 4,5-9,5). Standarden præciserer ikke korrosionsaktiviteten nærmere under disse ekstreme forhold. P:\59501A\3_PDOC\DOC\korrosion-rapport-axa1.DOC.

10 8 4.2 DIN 50929, Teil 3 Sandsynligheden for korrosion på ulegeret og lavtlegeret stål i jorden behandles i denne standard med hensyn til fri overfladekorrosion og med påvirkning fra korrosionselementdannelse i jorden (elektrolytisk korrosion). De beregningsmetoder, der benyttes er under forudsætning af, at der ikke overfladebehandles eller udføres anden form for korrosionsbeskyttelse, som f.eks. katodisk beskyttelse. Fri overfladekorrosion: Af tabel 8 i standarden kan den fri overfladekorrosion ud fra ligning 7 vurderes (med de foreliggende analyseresultater sammenholdt med tabel 6) til højeste korrosionssandsynlighed, der opgives ved: Korrosionshastighed på overflader: maksimalt 0,1 mm/år Indtrængningsdybde ved grubetæring: maksimalt 0,5 mm/år Satzgitter Mannesmann Forschung har gennemført tilsvarende beregninger med samme forudsætninger og er nået frem til tilsvarende resultater. De parametre der indgår i beregningerne og som der ikke på dette tidspunkt var analyseret for, er af Satzgitter Mannesmann Forschung indsat med skønnede værdier. Der henvises til vedlagte bilag fra firmaet. Korrosion som følge af korrosionselement dannelse i jorden: Denne type korrosion opstår ved uhomogenitet i det medie, der ligger omkring stålet, dvs. forskelle i tilførsel af oxygen til ståloverflader, forskelle i phværdier og forskelle i kloridindhold. Hvor der er god oxygenadgang (øverste sandlag) forekommer katodiske områder, modsat forekommer der anodiske områder i de dybereliggende lag, hvor der er ringe eller ingen oxygenadgang. Disse forskellige forhold skaber korrosionsstrømme, der giver lokale korrosionsangreb ved anodiske områder, der forstærkes af tilstedeværelsen af klorid og lave ph-værdier. Af tabel 3 vil der med de foreliggende analyseværdier samt skønnede værdier anvendt i ligning (3) og (4) fremgå, at indvirkningen på korrosionsaktiviteten som følge af anodiske og katodiske områder er meget høj. 4.3 Eurocode 3: Design of steel structures (Part 5: Piling) I Annex F i standarden er opstillet tabeller, der giver retningslinier for korrosionstabet i mm på stålspunsvægge. P:\59501A\3_PDOC\DOC\korrosion-rapport-axa1.DOC.

11 9 Af tabel F.2 er korrosionsgraden for den værste situation med spunsvægge i havvand i høj aggressiv zone opgivet til 0,55 mm/5 år, hhv. 1,9 mm/25 år. Disse værdier antages at være gældende for den fri overfladekorrosion og ikke grubetæringer eller korrosion som følge af korrosionselementdannelse i jorden. 4.4 BAC Service Aps, Vurdering af korrosionsforhold Henrik Blomdal (BAC Service Aps) der har mange års indgående erfaring i korrosion af stålkonstruktioner også under særlig aggressive forhold vurderer korrosionsaktiviteten til høj risiko for mikrobiologisk korrosion fra sulfatreducerende bakterier og betegner korrosionsforholdene som yderst aggressive. P:\59501A\3_PDOC\DOC\korrosion-rapport-axa1.DOC.

12 10 5 Korrosionsbeskyttende foranstaltninger 5.1 Korrosionstillæg For at kompensere for den lagtykkelse, der mistes ved den fri overfladekorrosion, kan tillægges det mest konservative korrosionstillæg, der er bestemt ud fra DIN 50929, Teil 3. Da spunsvæggen korroderer fra begge sider skal tillægges det dobbelte korrosionstillæg. Jf. DIN 50929: Maksimal grubetæringsindtrængning 0,5 mm/år x 2 = 1 mm/år Da der under disse omstændigheder ikke kan opnås tilstrækkelig sikkerhed for tæthed over en længere årrække alene ved korrosionstillæg, bør korrosionstillægget i nogen omfang erstattes af andre former for korrosionsbeskyttelse, som overfladebehandling og katodisk beskyttelse. 5.2 Overfladebehandling For at nedsætte korrosionsaktiviteten under disse ekstreme forhold som følge af korrosionselementdannelse, kemisk metalopløsning og anaerobe tilstande kan det vælges at dække (de anodiske- eller de katodiske områder) højrisiko områder med en elektrisk isolerende overfladebehandling. Det vurderes, at den bedste effekt opnås ved at overfladebehandle (fraisolere) især den del af væggen, der ligger mellem det indskudte gytjelag (ca. kote -3 m) og "tidevandszonen" (ca. kote +1,5 m). I dette område er der god iltadgang og ved at behandle dette katodeområde, der fungerer som "motor" i korrosionsprocessen, reduceres/hæmmes virkningen af korrosionselementdannelse betydeligt. Endvidere bør dybereliggende dele af spunsvæggen overfladebehandles for at forhindre korrosionsdannelse under anaerobe forhold. P:\59501A\3_PDOC\DOC\korrosion-rapport-axa1.DOC.

13 11 Ved nedbringningen (anbefales udført ved vibrering) vil der forekomme mindre beskadigelser på overfladebehandlingen. Småskader i overfladebehandlingen vil resultere i, at der kan skabes små anodiske områder (pitting korrosion), der vil give meget hastige indtrængningsdybder/korrosionshastigheder, som kan gennembore stålet inden for få år. Derfor kan overfladebehandlingen under ingen omstændigheder stå alene, men skal kombineres med katodisk beskyttelse. Den for katodisk beskyttelse nødvendige beskyttelsesstrøm vil være betydeligt reduceret pga. overfladebehandlingen, da den katodiske beskyttelse kun skal tage sig af de "beskadigede" områder. Som overfladebehandling under disse forhold vurderes den teknisk optimale løsning at være behandling med kultjæreepoxy (som Hempadur 1510), der er bestandig i miljøer med lave ph-værdier. Lagtykkelsen bør ikke være under 400 µm nominel tørfilmtykkelse. Det skal dog sikres at overfladebehandlingen er kompatibel med den påtænkte tætning af spunslåse. 5.3 Katodisk beskyttelse Katodisk beskyttelse kan forlænge levetiden på spunsvæggen ved at mindske korrosionshastigheden ved lokale grubetæringer og begrænse dannelsen af korrosionselementer både i vertikal og horisontal retning. Et katodisk beskyttelsesanlæg etableres ved at nedbringe et antal inerte anoder (f.eks. magnetit eller siliciumjern) i jordmediet på begge sider af spunsvæggen. Anlægget skal opbygges som påtrykt strømanlæg, hvor anoderne strømforsynes fra 240 Volt-nettet via en ensretter. Til overvågning af beskyttelseseffekten anbringes et antal måleelektroder (referenceelektroder) i jorden i forskellige dybder og lokaliseringer. Et katodisk beskyttelsesanlæg forudsætter, at alle spunsjern er elektrisk (metallisk) sammenkoblede. For at optimere design og projektering af et katodisk beskyttelsesanlæg anbefales at udføre pilotforsøg på den etablerede spunsvæg til at give et godt projekteringsgrundlag, da omstændighederne er ekstreme. 5.4 Supplerende overvågning Da sikkerheden for tæthed af spunsvæggen har stor betydning, kan det anbefales at ramme et antal ekstra spunsjern, som trækkes op igen efter en årrække og vurderes for korrosion. Spunsjernene placeres vinkelret på og tæt på spunsvæggene i lokaliteter med de mest aggressive forekomster. P:\59501A\3_PDOC\DOC\korrosion-rapport-axa1.DOC.

14 12 Spunsjernene forbindes elektrisk til spunsvæggen, hvorved der opnås den bedst sammenlignelige korrosionspåvirkning i vertikal og horisontal retning. Hvor "løse" spunsjern placeres, kan også vælges at placere permanente referenceelektroder i flere dybder. Derved vil kontrolmålinger, der udføres på referenceelektroderne samtidigt give måleværdier, der er nyttige informationer sammenholdt med korrosionstabet på "løse" spunsjern, når disse tages op for vurdering. P:\59501A\3_PDOC\DOC\korrosion-rapport-axa1.DOC.

15 13 6 Konklusion Efter DS/EN vil korrosionsaktiviteten under de konstaterede forhold betegnes som høj. Efter DIN vil de konstaterede forhold ved indsætning i beregningsformler give korrosionshastigheder ved højeste korrosionssandsynlighed på maksimalt 0,5 mm/år pr. side. Denne norm giver de grundigste forudsætninger for vurdering af korrosionsrisiko ved at omhandle beregning af flere korrosionsmekanismer. Dog tyder de beregnede værdier på, at de forekommende aggressive korrosionsforhold ved høfdedepotet ligger langt over de tilfælde normen danner beregningsgrundlag for. I Eurocode 3 er korrosionsgraden for den værste situation opgivet til 0,55 mm/5 år. Henrik Blomdal (BAC Service ApS) vurderer korrosionsaktiviteten til høj risiko for mikrobiologisk korrosion fra sulfatreducerende bakterier og betegner korrosionsforholdene som yderst aggressive. Med de konstaterede elektrolytiske forhold i jorden anbefales, at flere korrosionsdæmpende foranstaltninger tages i brug. Spunsjernene har ingen bæreevnemæssig funktion. Godstykkelsen og modstandsmomentet af spunsjernene skal derfor alene vælges så spunsjernene har den fornødne styrke og stivhed til nedbringningen. Dette medfører at profilets fulde godstykkelse er til rådighed for korrosion. Det er væsentligt at det er mindste godstykkelse af spunsjernene, der vælges profil ud fra. Spunsjernene skal overfladebehandles på begge sider med en god overfladebehandling, der både er elektrisk isolerende og tilstrækkelig elastisk. Som overfladebehandling skønnes kultjæreepoxy, at være det mest egnede produkt. Forbehandlingen af spunsjernet skal udføres meget omhyggeligt med en kvalitet og kontrol, der modsvarer den relativt dyre overfladebehandling. Det skal præciseres, at overfladebehandlede spunsjern transporteres, håndteres og lagres skånsomt for at undgå skader på overfladebelægningen inden- og under nedbringningen. P:\59501A\3_PDOC\DOC\korrosion-rapport-axa1.DOC.

16 14 Der skal suppleres med katodisk beskyttelse af spunsvæggen umiddelbart efter spunsvæggen er anbragt for at forhindre grubetæringer, hvor der kan forekomme skader i overfladebehandlingen, som følge af nedbringningen. Stålkvaliteten skal svare til almindelig anvendt praksis for spunsning. Tillegerede eller højtlegerede stålkvaliteter vurderes ikke at være relevante, da overfladebehandlingen og katodisk beskyttelse er de immuniserende faktorer i dette tilfælde. Spunsprofilet bør vælges så den samlede overflade bliver mindst mulig og spunsvæggen bør geometrisk placeres uden "skarpe" hjørner for at give den bedst mulige spredning af den katodiske beskyttelsesstrøm til alle overflader. Som det fremgår, er de konstaterede forhold i depotet af en sådan karakter og aggressivitet, at forholdene ligger ud over de tilfælde som normer til bestemmelse af korrosionsaktiviteten danner beregningsgrundlag for. Det er således beregningsmæssigt vanskeligt at dokumentere spunsvæggens forventede levetid og en fastsættelse af levetiden er som følge deraf behæftet med nogen usikkerhed. Spunsvæggens levetid er som udgangspunkt defineret som den periode hvor spunsvæggen forventes tæt uden huller. Med ovennævnte tiltag, der vil samvirke ved at hæmme korrosionsaktiviteten på spunsvæggen vurderes en levetid for en spunsvæg med mm godstykkelse, der overfladebehandles på begge sider samt sikres med katodisk beskyttelse, til ca. 15 år som realistisk. Det kan dog ikke udelukkes, at der indenfor denne levetidsperiode lokalt vil kunne opstå mindre huller i spunsvæggen da "worst case" med 0,5 mm korrosionstab/år pr. side, som nævnt ovenfor, er ud fra et beregningsgrundlag med nogen usikkerhed, og en mindre risiko for, at der kan være forhold, der danner "skyggevirkning" for katodisk beskyttelsesstrøm ved beskadigede punkter i overfladebehandlingen. Skulle der indenfor spunsvæggens vurderede levetid opstå mindre huller, hvor de korrosionshæmmende foranstaltninger lokalt ikke fuldt ud har kunnet sikre mod grubetæringer, er funktionen af spunsvæggen ikke ophørt, da der opretholdes en indadrettet grundvandsgradient ved at pumpe forurenet vand op inde fra depotet. Opstår der huller i spunsvæggen vil det bevirke, at pumpe- og rensningsudgifter for opretholdelse af en indadrettet grundvandsgradient vil forøges i takt med en fremadskreden korrosion af spunsvæggen. Korrosionsaktivitetens udvikling og i nogen grad overfladebehandlingens beskaffenhed vil løbende kunne følges dels ved måling af strømforbruget til den katodiske beskyttelse og spunsvæggens tæthed vil kunne følges ved måling af bortpumpet vandmængde fra depotet. Spunsvæggens funktionelle levetid vil være udtømt, når driftsomkostninger til pumpning og rensning overstiger rentabiliteten ved etablering af en ny spunsvæg. Dette forhold er ikke afklaret i denne fase. P:\59501A\3_PDOC\DOC\korrosion-rapport-axa1.DOC.

17 15 Når levetiden mht. tæthed på spunsvæggen er udløbet kan det vælges at nedbringe en ny spunsvæg indeni eller omkring den gamle. Den gamle spunsvæg vil da kunne anvendes som en meget effektiv (offer)anode for katodisk beskyttelse i et påtrykt strømanlæg. Dog skal ny spunsvæg placeres i en passende afstand af den gamle (min. 1 m) og spunsvæggene skal holdes elektrisk (metallisk) adskilte. Derved reduceres fremtidige udgifter til relativt dyre anodematerialer på den ene af spunsvæggens sider betydeligt. P:\59501A\3_PDOC\DOC\korrosion-rapport-axa1.DOC.

18 Bilag 1: Analyseresultater pr. 27. feb. 2004, 22. mar og 2. apr P:\59501A\3_PDOC\DOC\korrosion-rapport-axa1.DOC.

19 Prøveregistrering Total-P Orthophosphat-P Magnesium ph værdi Chlorid Ledningsevne Magnesium DS 292/Lachat DS 291/Lachat SM 3120 DS 287 DS 239 DS 288 DS 259/SM 3120 g mg/l mg/l mg/l mg/l ms/m mg/l B Mrkt. : V71B :00 + 4,8 3,3 488 B Mrkt. : V72A : , B Mrkt. : V72B :00 + 8,8 0, , B Mrkt. : V : , B Mrkt. : V :00 + 9,3 5, , B Mrkt. : V75A : ,4 485 B Mrkt. : V75B :00 + 2,7 2,1 217 B Mrkt. : V : , B Mrkt. : V :00 + 0,4 0, , B Mrkt. : V :00 + 4,4 3,2 39,4 6,9 290 B Mrkt. : V80A : ,4 281 B Mrkt. : V80B : , , B Mrkt. : V81A : , B Mrkt. : V81B : , , B Mrkt. : V82A : B Mrkt. : V82B :00 + 1,4 0, B Mrkt. : V : , , B Mrkt. : V :00 + 5,3 0, , B Mrkt. : V85A : ,2 616 B Mrkt. : V85B :00 + 3,1 1,3 938 B Mrkt. : 86B :00 + 6,5 3 98,7 6,6 350 B Mrkt. : 87A : ,1 556 B Mrkt. : 87B :00 + 6,8 0, B Mrkt. : 88A : B Mrkt. : 88B :00 + 7,7 0, B Mrkt. : 89A : B Mrkt. : 89B :00 + 2,9 1,9 44,6 B Mrkt. : 91A : B Mrkt. : 91B :00 + 1,7 1,1 566 B Mrkt. : :00 + 1,5 0, B Mrkt. : V93A : ,6 943 B Mrkt. : V93B :00 + 2,4 0, B Mrkt. : 94A : B Mrkt. : 94B : , P:\59501\PDOC\DOC\hofdedepot-bilag 12 2

20 Prøveregistrering Total-P Orthophosphat-P Magnesium ph værdi Chlorid Ledningsevne Magnesium DS 292/Lachat DS 291/Lachat SM 3120 DS 287 DS 239 DS 288 DS 259/SM 3120 g mg/l mg/l mg/l mg/l ms/m mg/l B Mrkt. : V33A : ,9 199 B Mrkt. : V33B : ,1 48,7 B Mrkt. : V : , , B Mrkt. : V : ,9 51,6 2,4 470 B Mrkt. : V : B Mrkt. : V :00 + 4,4 1,6 922 B Mrkt. : V : , B Mrkt. : V : , B Mrkt. : V : , B Mrkt. : V :00 + 1,7 0, , B Mrkt. : V : , B Mrkt. : V :00 + 0,064 <0, , B Mrkt. : V : , B Mrkt. : V :00 + 0,35 0, , B Mrkt. : V :00 + 2, B Mrkt. : V :00 + 0,18 0, B Mrkt. : V :00 + 3,1 2,2 838 B Mrkt. : V : ,2 515 B Mrkt. : V50A : , , B Mrkt. : V50B :00 + 1,3 1,1 28,9 7,6 200 B Mrkt. : V : B Mrkt. : V : , B Mrkt. : V : , B Mrkt. : V :00 3 8,2 0, , B Mrkt. : V55A : B Mrkt. : V55B :00 + 8,3 0, B Mrkt. : V57B : ,7 84 B Mrkt. : V58A : , B Mrkt. : V : , , B Mrkt. : V :00 + 7,9 2, , B Mrkt. : V : , B Mrkt. : V :00 + 0,43 0, B Mrkt. : V : ,8 680 B Mrkt. : V :00 + 3,4 0,9 987 B Mrkt. : V : B Mrkt. : V :00 + 4,1 0, B Mrkt. : V69A :00 + 0,41 0,2 792 B Mrkt. : V69B : B Mrkt. : V70A : , , B Mrkt. : V70B :00 + 1,5 1, , B Mrkt. : V71A : P:\59501\PDOC\DOC\hofdedepot-bilag 12 1

21 Vandprøver dato ph Cl - (%) SO 4 2- (mg/l) Ca 2+ (mg/l) Syrekap. M.værdi (ml) Lednings evne (ms/cm) V ,7 0, ,5 V ,5 0, ,9 V34/V , ,9 1,7 V ,3 1, ,2 42,9 V ,4 1, ,1 V58A , ,2 30,5 V58B ,5 0, ,8 V58C ,6 0, ,7 1,3 V ,6 1, ,3 35,7 V ,3 0, ,3 27,7 V73/V ,6 0, ,6 3,6 V86A V86B ,7 0, ,3 4,7 V86C ,3 0, ,7 2 Vandprøver dato ph Cl - (%) SO 4 2- (mg/l) Ca 2+ (mg/l) Syrekap. M.værdi (ml) Lednings evne (ms/cm) V ,6 0, ,8 24,2 V ,2 0, ,8 28,4 V ,5 1, ,3 31,2

22 Bilag 2: Notat fra BAC Service ApS P:\59501A\3_PDOC\DOC\korrosion-rapport-axa1.DOC.

23 Haslev, den 15. marts 2004 Vurdering af korrosionsforholdene omkring en evt. stålspunsvæg ved høftedepot på Harboøre Tange 1. Formål Formålet med dette notat er at vurdere korrosionsforholdene og dermed korrosionshastigheden på ståloverflader i det meget specielle miljø, på baggrund af modtagne oplysninger fra Allan Andersen, COWI, og samtale med Freddy Steen Petersen, Ringkøbing Amt, om beliggenhed, jordbunds forhold, kemisk komposition, ledningsevne, iltforhold, osv. såvel vertikalt som horisontalt. 2. Baggrund 600 meter spunsvæg tænkes opført rundt omkring kemikaliedepot ved høfde på Harboøre Tange 2.1. Geologi Harboøre Tange er gammel litorinazone og boreprøver viser en vertikal profil med litorinasand fra terrænoverflade til kote ca. -3 m, herefter et lerlag af ca. 0,5 m mægtighed til kote ca. -3,5 m, efterfulgt af et lag sand og silt med en mægtighed på ca. 4 m til kote ca. -7,5m hvorefter der til boreprøves bund i kote ca. -13 m kun forekommer postglacial fjordler. Litorinasand er, hvad man normalt vil kalde velbeluftet med højt indhold af fri oxygen ved overflade og aftagende i dybden, hvorimod lerlag normalt er Oxygenfattig eller ligefrem oxygen blokerende og fremkalder anaerobe (oxygenfri) tilstande Kemi Udover litorinazones naturlige høje klorid indhold op til ~ 4% har området også været recipient for kemikalieaffald fra diverse kemiske produktioner. Den kemiske sammensætning af kemikalieaffaldet er ukendt og hovedsagelig af uorganisk karakter med ph-værdier svingende typisk fra 2,4 til 8,4 jævnt fordelt over hele området. Lavere ph-værdier kan frygtes at forekomme specielt i væske fase umiddelbart over lerlag i kote ca. -3 m. Det vandfyldte lerlag i kote ca. -3 m til -3,5 m forventes at være oxygenfattig eller ligefrem oxygen blokerende og fremkalder anaerobe tilstande i og under lerlaget. BAC Service ApS Telefon stoffer@bacservice.dk Lindeparken 3 Mobil Web-site Haslev Telefax CVR nr. :

24 I sand og silt lag med en mægtighed på ca. 4 m til kote ca. -7,5m under lerlag forventes anaerobetilstande og da silt er organisk materiale vil der være høj risiko for mikrobiologisk korrosion fra sulfatreducerende bakterier. 3. Vurdering af korrosionsforhold Udfra ovenstående, så må korrosions forholdene på stedet betegnes som yderst aggressive, idet alt det der skal til for at minimerer/eliminere holdbarhed af stål under terræn er tilstede, nemlig: fugt/vand, høje klorid indhold, varierende indhold af fri oxygen, varierende og lave ph-værdier samt anaerobe tilstande med organisk materiale og vand. Dvs. alt der er nødvendigt for at få mikrobiologisk korrosion fra sulfatreducerende bakterier og fungi. Det er oplevet, at anaerob mikrobiologisk korrosion i oxygenfrit bundvand med organisk materiale under dieselolie har gennemtæret en 5 mm stålplade på 1¾ år. 4. Korrosionsminimerende/beskyttende foranstaltninger Ved ovenfor beskrevet miljø skal alle korrosionsdæmpende foranstaltninger tages i brug dvs. kombinationen af elektrokemi og isolering af ståloverfladen fra det aggressive miljø. Ingen at de to metoder kan stå alene, idet elektrokemien ikke kan levere tilstrækkelig høj strømintensitet til alle punkter på en spunsvægoverflade (specielt i indvendige hjørner) og den mindste beskadigelse af isolationsbelægningen bare vil føre til forceret korrosion i det beskadigede område. Derfor skal katodisk beskyttelse og elektrisk isolerende overfladebelægning anvendes i kombination, hvis man skal have håb om at opnå, at spunsvæggen er tæt i mindst 20 år Katodisk beskyttelse Katodisk beskyttelses anlæg skal formentlig designes ud fra ma/m² nøgen ståloverflade (normalt for litorinaområde ma/m²) for at kunne hæmme korrosion fra den lave ph-værdi og for at opnå beskyttelsespotentiale under anaerobetilstande på -950 mv versus en Cu/CuSO 4 referenceelektrode, som foreskrevet for spudcans på bore- /produktionsplatforme i Offshore industrien Elektrisk isolerende overfladebelægning For at eliminerer effekten fra: forskel i oxygen indholds celler, der er en af de drivende elementer i korrosionen metal opløsning fra syreangreb ved lave ph-værdier minimering af energiforbrug til det katodiske beskyttelsesanlæg skal alle spunsjern overfladebehandles på alle flader og i hele længden. For at minimerer belægningsskader hidhørende fra: transport og håndtering, må der kun anvender kunststofstroppe osv. (wire, kæder og kroge er forbudt) Ramning skal installation/ramning udføres ved vibrering.

25 5. Konklusion Ved ovenfor konstaterede miljø skal alle korrosionsdæmpende foranstaltninger tages i brug dvs. kombinationen af elektrokemi og isolering af ståloverfladen fra det aggressive miljø. Ingen af de to metoder kan stå alene, derfor skal katodisk beskyttelse og elektrisk isolerende overfladebelægning anvendes i kombination, hvis man skal have håb om at opnå, at spunsvægen sikrer mod udsivning i mindst 20 år. Ønskes yderligere sikkerhed mod utæthed kan ekstra tykke spunsprofiler anvendes (korrosionstillæg). Etablering af pilot anlæg må kraftigt anbefales, da design data for beskadigelse af overfladebelægning på spunsjern og strømintensitet for dette meget specielle område og tilfælde, ikke er tilgængeligt i litteraturen. BAC Service ApS Henrik Blomdahl

26 Bilag 3: Korrosionsberegninger udført af Satzgitter Mannesmann Forschung P:\59501A\3_PDOC\DOC\korrosion-rapport-axa1.DOC.

27

28

29 Bilag 4: Korrosionsberegninger udført af COWI P:\59501A\3_PDOC\DOC\korrosion-rapport-axa1.DOC.

30 Høfdedepot på Harboøre Tange, Vurdering af korrosionsrisiko på spunsvæg Beregnet udfra analyseresultater pr og Beregning af korrosionsrisiko i.h.t. DIN Teil 3 Fri korrosion under vandlinien Ligning 7 W o = N 1 + N 3 + N 4 + N 5 + N 6 + N 3 /N 4 Jf. tabel 7 W o = <-8 ~ grubetæring og lokalkorrosion HØJ/ fladekorrosion MIDDEL W o =.-1 til -4 ~ grubetæring og lokalkorrosion RINGE/ fladekorrosion MEGET RINGE N-værdier jf. tabel 6 Korrosion ved vand/luft grænsen Ligning 8 W 1 = W o - N 1 + N 2 x N 3 W 1 = <-8 ~ grubetæring og lokalkorrosion HØJ/ fladekorrosion MIDDEL W 1 =.-1 til -4 ~ grubetæring og lokalkorrosion RINGE/ fladekorrosion MEGET RINGE Middel korrosionstab Tabel 8 W 1 og W 0 <-8 Korrosionshastighd på overflader: mm/år 0,1 Indtrængningsdybde ved grubetæring: mm/år 0,5 W 1 og W 0.-1 til -4 Korrosionshastighd på overflader: mm/år 0,02 Indtrængningsdybde ved grubetæring: mm/år 0,1 Korrosion, anodiske/katodiske områder Ligning 3 B A = Z 1 + Z 2 + Z 4 + Z 5 + Z 6 + Z 7 + Z 8 Ligning 4 B K = Z 1 - Z 2 + Z 4 + Z 5 + Z 6 + Z-værdier jf. tabel 1 B A = laveste værdi=-26 Stigende korrosionsaktivitet ved faldende værdier B K = højeste værdi=10 Stigende korrosionsaktivitet ved stigende værdier Tabel 3 B A < -8 B K > 4 medfører MEGET HØJ korrosionsaktivitet Molvægt g/mol H + Cl - -- SO 4 Ca ++ 1,01 35,45 96,04 40,08 0.1N H + ph Cl - SO 4 -- Ca ++ H + Cl - SO 4 -- Ca ++ (Cl-)+(SO4--) (N3 =) W o = W 1 = (Z 2) Ohm cm (Cl-)+2(SO4--) (Z7= ) B A = B K = ml/100ml % mg/l mg/l mol/m 3 mol/m 3 mol/m 3 mol/m 3 V34 3,7 0, ,090 11,454 6,986 23, , V35 3,5 0, ,025 5,310 2,994 10, , V34/V35 2, , ,865 0,011 0,521 1,996 1, , V38 34,15 7,3 1, ,15 0,412 13,536 13,723 27, , V39 4,4 1, ,347 13,536 8,483 27, , V58A 34,16 7 1, ,16 0,285 6,039 9,980 12, , V58B 3,5 0, ,147 10,412 5,489 20, , V58C 3,71 7,6 0, ,71 0,006 1,145 1,497 2, , V73 42,295 7,6 1, ,295 0,347 4,686 6,986 9, , V74 3,255 6,3 0, ,255 0,257 11,454 7,485 23, , V73/V74 2,555 6,6 0, ,555 0,023 2,291 1,996 4, , V86A V86b 1,255 5,7 0, ,255 0,034 3,957 3,493 7, , V86c 3,735 7,3 0, ,735 0,014 0,729 2,495 1, , N H + ph Cl - -- SO 4 Ca ++ H + Cl - -- SO 4 Ca ++ (Cl-)+(SO4--) (N3 =) W o = W 1 = (Z 2) Ohm cm (Cl-)+2(SO4--) (Z7= ) B A = B K = ml/100ml % mg/l mg/l mol/m 3 mol/m 3 mol/m 3 mol/m 3 V97 9,8 6,6 0, ,8 0,217 11,037 12,475 22, , V100 15,8 7,2 0, ,8 0,265 11,349 24,950 22, , V101 14,3 4,5 1, ,3 0,296 11,349 17,465 23, , P:\59501\3_PDOC\DOC\korrosionsberegning

Etablering af spunsvæg ved høfdedepotet på Harboøre Tange

Etablering af spunsvæg ved høfdedepotet på Harboøre Tange Ringkjøbing Amt, Teknik og Miljø Etablering af spunsvæg ved høfdedepotet på Harboøre Tange Vurdering af korrosionsrisiko på spunsvæggen Pilotprojektbeskrivelse Maj 2004 Ringkjøbing Amt, Teknik og Miljø

Læs mere

Etablering af spunsvæg ved høfdedepotet på Harboøre Tange

Etablering af spunsvæg ved høfdedepotet på Harboøre Tange Ringkjøbing Amt, Teknik og Miljø Etablering af spunsvæg ved høfdedepotet på Harboøre Tange Opfølgende notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 www.cowi.dk

Læs mere

Faxe Miljøanlæg Moniteringsboring LB5

Faxe Miljøanlæg Moniteringsboring LB5 Bilag 2 Maj 2015 Rev. 24.11.2015 Faxe Miljøanlæg Moniteringsboring LB5 Indhold Baggrund... 1 Grundvandsboring LB5... 1 Forhøjet indhold af klorid, sulfat og AOX... 2 Forhøjet indhold af kulbrinter... 2

Læs mere

Temadag om vandbehandling og korrosion

Temadag om vandbehandling og korrosion Korrosionsformer Korrosion generelt Våd korrosion Korrosion typer i fjernvarmesystemer Materiale typer og korrosion Temadag om vandbehandling og korrosion Lea Korcakova, Bioenergy and Thermal Power, COWI

Læs mere

Etablering af spunsvæg ved høfdedepot på Harboøre Tange

Etablering af spunsvæg ved høfdedepot på Harboøre Tange Ringkjøbing Amt, Teknik og Miljø Etablering af spunsvæg ved høfdedepot på Harboøre Tange Vurdering af Stenbeskyttelse Marts 2005 Udkast 16 marts 2005 Ringkjøbing Amt, Teknik og Miljø Etablering af spunsvæg

Læs mere

Faxe Miljøanlæg Moniteringsboring LB5

Faxe Miljøanlæg Moniteringsboring LB5 December 2016 Faxe Miljøanlæg Moniteringsboring LB5 Indhold Baggrund... 1 Grundvandsboring LB5... 1 Forhøjet indhold af klorid, sulfat og AOX... 2 Renovering af boring LB5... 2 Vurdering af mulige forureningskilde

Læs mere

ISO 12944:2018. Oversigt over de vigtigste ændringer for malere og ordregivere

ISO 12944:2018. Oversigt over de vigtigste ændringer for malere og ordregivere ISO 12944:2018 Oversigt over de vigtigste ændringer for malere og ordregivere Om denne brochure Denne brochure sammenfatter de vigtigste ændringer i ISO 12944 (revisioner udført i 2017 og 2018), som er

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Resendalvej - Skitseprojekt. Silkeborg Kommune. Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej.

Indholdsfortegnelse. Resendalvej - Skitseprojekt. Silkeborg Kommune. Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej. Silkeborg Kommune Resendalvej - Skitseprojekt Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

EN 1993-5 DK NA:2014 Nationalt Anneks til Eurocode 3: Design of steel structures Del 5: Piling

EN 1993-5 DK NA:2014 Nationalt Anneks til Eurocode 3: Design of steel structures Del 5: Piling EN 1993-5 DK NA:2014 Nationalt Anneks til Eurocode 3: Design of steel structures Del 5: Piling Forord I forbindelse med implementeringen af Eurocodes er der udarbejdet: Nationale Annekser til de brospecifikke

Læs mere

Ringkjøbing Amt Teknik og Miljø

Ringkjøbing Amt Teknik og Miljø Ringkjøbing Amt Teknik og Miljø Skitseprojekt for undersøgelser og afværgeforanstaltning ved høfdedepotet, Harboøre Tange (oktober 2003) Indholdsfortegnelse 1. Formål... 2 2. Grundlag... 2 3. Metode...

Læs mere

Undersøgelse af korrosion, belægninger og vandbehandling i varmeanlæg

Undersøgelse af korrosion, belægninger og vandbehandling i varmeanlæg Undersøgelse af korrosion, belægninger og vandbehandling i varmeanlæg 31. oktober 2005 Udført for Gartneri eksempel 1 Kemi- og Vandteknik Undersøgelsesrapport Baggrund Mange gartnerier oplever alt for

Læs mere

MØNBROEN, MERE HOLDBAR REPARATION MED ANODER? Peter H. Møller, Rambøll

MØNBROEN, MERE HOLDBAR REPARATION MED ANODER? Peter H. Møller, Rambøll MØNBROEN, MERE HOLDBAR REPARATION MED ANODER? Peter H. Møller, Rambøll RENOVERINGEN AF MØNBROENS PILLER Etablering af arbejdsplads er meget kostbar Forholdene er meget aggressive Særlig indsats for at

Læs mere

Korrosion i Betonkonstruktioner

Korrosion i Betonkonstruktioner Korrosion i Betonkonstruktioner d. 27. april 2015 Arrangør: Dansk Betonforening Katodisk beskyttelse Grundlæggende principper og anvendelse i nye og eksisterende konstruktioner v. Peter Vagn Nygaard Armeringskorrosion

Læs mere

Elektrokemiske ikke-destruktive undersøgelsemetoder

Elektrokemiske ikke-destruktive undersøgelsemetoder Betonreparationsdagen 2008 Elektrokemiske ikke-destruktive undersøgelsemetoder Peter Vagn Nygaard, FORCE Technology e-mail: pvn@force.dk Konstruktionsbeton Universielt byggemateriale - Universielt korrosionproblem

Læs mere

Materialer og korrosion - offshore

Materialer og korrosion - offshore Materialer og korrosion - offshore FMV Temadag 28. januar 2010 Anne Dorthe Hede andh@teknologisk.dk tlf.: 7220 2235 Seniorkonsulent Korrosion & Metallurgi Center for Materialeprøvning, Teknologisk Institut

Læs mere

BASISK HYDROLYSE VED HØFDE 42

BASISK HYDROLYSE VED HØFDE 42 BASISK HYDROLYSE VED HØFDE 42 Diplomingeniør Eva Bang Rasmussen Diplomingeniør Majbritt Skovgaard Lauritsen Ingeniørhøjskolen i Århus ATV JORD OG GRUNDVAND VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VINGSTEDCENTRET

Læs mere

Hygiejnisk design og mikrobiologi, med fokus på korrosion af metaloverflader

Hygiejnisk design og mikrobiologi, med fokus på korrosion af metaloverflader Hygiejnisk design og mikrobiologi, med fokus på korrosion af metaloverflader Gårdteknisk forum / Kemidag - SEGES Annette Baltzer Larsen abl@force.dk FORCE Technology Agenda Korrosion Hygiejnisk design

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 77 Titel Hvordan skal forekomsten af outliers på lugtmålinger vurderes? Undertitel - Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført, år 2015

Læs mere

Forenklet kontrol af drikkevand

Forenklet kontrol af drikkevand Forenklet kontrol af drikkevand Hjælp til læsning af en analyserapport! September 2007 Forord De gældende bestemmelser om drikkevand skal sikre alle forbrugere drikkevand af god kvalitet, og der skal derfor

Læs mere

Risikovurdering af udsivning fra høfdedepotet ved Harboøre Tange

Risikovurdering af udsivning fra høfdedepotet ved Harboøre Tange -- NOTAT Risikovurdering af udsivning fra høfdedepotet ved Harboøre Tange Denne risikovurdering er foretaget for udsivningen til Vesterhavet fra høfdedepotet. Vurderingen medtager de to øvrige kilder i

Læs mere

Nedsivning af tagvand fra parcelhuse

Nedsivning af tagvand fra parcelhuse Sorø Kommune Nedsivning af tagvand fra parcelhuse Vejledning til grundejere Maj 2009 Udgivelsesdato 13.maj 2009 Hvorfor nedsive tagvand? Der er af mange gode grunde til at nedsive tagvand lokalt, hvor

Læs mere

Under opførslen af pumpestationen vil grundvandet midlertidigt skulle sænkes for at kunne etablere byggegruben.

Under opførslen af pumpestationen vil grundvandet midlertidigt skulle sænkes for at kunne etablere byggegruben. Teknisk notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Pumpestation Linderupvej Påvirkning af strandeng ved midlertidig grundvandssænkning under

Læs mere

Transportprocesser i umættet zone

Transportprocesser i umættet zone Transportprocesser i umættet zone Temadag Vintermøde 2018: Grundvand til indeklima - hvor konservativ (korrekt) er vores risikovurdering? Thomas H. Larsen JAGGS tilgang Det kan da ikke være så kompliceret

Læs mere

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Notat NIRAS A/S Buchwaldsgade,. sal DK000 Odense C Region Syddanmark JORD OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Telefon 6 8 Fax 6 48 Email niras@niras.dk CVRnr. 98 Tilsluttet F.R.I 6. marts

Læs mere

Forenklet kontrol af drikkevand

Forenklet kontrol af drikkevand POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK Forenklet kontrol af drikkevand Hjælp til læsning af en analyserapport! Juni 2013 Forord De gældende

Læs mere

Vandets beskaffenhed. Til varmekilder af jernmaterialer med driftstemperaturer op til 100 C. Driftsprotokol 6 720 802 010 (2012/02) DK

Vandets beskaffenhed. Til varmekilder af jernmaterialer med driftstemperaturer op til 100 C. Driftsprotokol 6 720 802 010 (2012/02) DK Driftsprotokol Vandets beskaffenhed 6 720 801 305-00.1T Til varmekilder af jernmaterialer med driftstemperaturer op til 100 C 6 720 802 010 (2012/02) DK Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 Vandkvalitet............................

Læs mere

Notat. Stavnsholt Renseanlæg Fortyndingsberegninger 1 INDLEDNING

Notat. Stavnsholt Renseanlæg Fortyndingsberegninger 1 INDLEDNING Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Stavnsholt Renseanlæg Fortyndingsberegninger 4. juni 2014 Vores reference: 30.5227.51 Udarbejdet

Læs mere

Teknisk information. PercoTop Metalliske materialer og deres forbehandling inden lakering Del 1.

Teknisk information. PercoTop Metalliske materialer og deres forbehandling inden lakering Del 1. Teknisk information. PercoTop Metalliske materialer og deres forbehandling inden lakering Del 1. Kun til erhvervsmæssigt brug. I-systemdatablad nr. DK / SYS_PT950.8 / 00 An Axalta Coating Systems Brand

Læs mere

Indhold Problemstilling... 2 Solceller... 2 Lysets brydning... 3 Forsøg... 3 Påvirker vandet solcellernes ydelse?... 3 Gør det en forskel, hvor meget

Indhold Problemstilling... 2 Solceller... 2 Lysets brydning... 3 Forsøg... 3 Påvirker vandet solcellernes ydelse?... 3 Gør det en forskel, hvor meget SOLCELLER I VAND Indhold Problemstilling... 2 Solceller... 2 Lysets brydning... 3 Forsøg... 3 Påvirker vandet solcellernes ydelse?... 3 Gør det en forskel, hvor meget vand, der er mellem lyset og solcellen?...

Læs mere

Retningslinier for udførelse af faskiner i Tårnby Kommune

Retningslinier for udførelse af faskiner i Tårnby Kommune Retningslinier for udførelse af faskiner i Tårnby Kommune Side 1 Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold. Herved øges

Læs mere

Notat UDKAST. 2. august 2005. Ringkjøbing Amt HØFDE 42. Estimering af udsivning til Vesterhavet. 2. august 2005. Indholdsfortegnelse:

Notat UDKAST. 2. august 2005. Ringkjøbing Amt HØFDE 42. Estimering af udsivning til Vesterhavet. 2. august 2005. Indholdsfortegnelse: Notat Rådgivende ingeniører og planlæggere A/S Ringkjøbing Amt HØFDE 42 UDKAST 2. august 2005 NIRAS Banegårdspladsen 6 B DK-7400 Herning Telefon 9626 6226 Fax 9626 6225 E-mail niras@niras.dk CVR-nr. 37295728

Læs mere

Status for drift af anlæg ved Høfde 42 depotet

Status for drift af anlæg ved Høfde 42 depotet Status for drift af anlæg ved Høfde 42 depotet Lokalitet Høfde 42 (depot og Kulhus) Lokalitetsnummer 673-00006 Adresse Knoppervej Dato 16. marts 2018 Indhold 1 Høfde 42 depotet...1 1.1 Kulhuset...2 1.2

Læs mere

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning Forfattere: Lektor Erik Kristensen og Professor Marianne Holmer, Biologisk Institut, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 523 Odense

Læs mere

Retningslinier for udførelse af faskiner i Esbjerg Kommune Bilag 9

Retningslinier for udførelse af faskiner i Esbjerg Kommune Bilag 9 Retningslinier for udførelse af faskiner i Esbjerg Kommune Bilag 9 Side 1 af 11 Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold.

Læs mere

Sur-Tech A/S Surface Technology

Sur-Tech A/S Surface Technology Sur-Tech A/S Surface Technology KEMISK NIKKEL En slid og korrosionsbeskyttende belægning DS/ ISO 9001 ISO 14001 Kvalitetssikring Miljøledelse Hvad er kemisk nikkel? Kemisk nikkel er en proces til udfældning

Læs mere

FORRÅDS- OG VARMT- VANDSBEHOLDERE

FORRÅDS- OG VARMT- VANDSBEHOLDERE FORRÅDS- OG VARMT- VANDSBEHOLDERE 82 1 FORRÅDSBEHOLDERE KN forrådsbeholdere type FO er beregnet for opbevaring af varmt brugsvand i fjernvarmeanlæg og centralvarmeanlæg, hvor veksler anvendes som opvarmnings

Læs mere

Underjordiske mellemstore olietanke ( liter) i drift Tankidentifikation: Ja/nej Kommentar Ja/nej i. lsen Er tanken anmeldt til Faxe

Underjordiske mellemstore olietanke ( liter) i drift Tankidentifikation: Ja/nej Kommentar Ja/nej i. lsen Er tanken anmeldt til Faxe Ja/nej Kommentar Ja/nej i Olietankbekendtgøre l Er tanken anmeldt til Faxe 26 stk. 1 kommune mindst 4 uger før etablering. Er der fremdt en 26 stk. 1 beskrivelse af anlægget og en skitse over anlæggets

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Bilagsfortegnelse Bilag 1 Oversigtskort Bilag 2 Deailkort

Indholdsfortegnelse. Bilagsfortegnelse Bilag 1 Oversigtskort Bilag 2 Deailkort Bagsværd Sø Vurdering af hydraulisk påvirkning af Kobberdammene ved udgravning ved Bagsværd Sø. COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Integration of geological, geophysical and contaminant data for contaminated site investigation at Grindsted stream

Integration of geological, geophysical and contaminant data for contaminated site investigation at Grindsted stream Integration of geological, geophysical and contaminant data for contaminated site investigation at Grindsted stream Nicola Balbarini, Vinni Rønde, Anne Sonne, Ursula McKnight, Philip J. Binning, Poul L.

Læs mere

The project is supported through LIFE+, a program of the European Union. Since 1992, LIFE has co-financed some 3104 projects across the EU,

The project is supported through LIFE+, a program of the European Union. Since 1992, LIFE has co-financed some 3104 projects across the EU, The project is supported through LIFE+, a program of the European Union. Since 1992, LIFE has co-financed some 3104 projects across the EU, contributing approximately 2.2 billion to the protection of the

Læs mere

MIPA INDUSTRI ISO 12944. Vejledning til beskyttelse af overflader i henhold til ISO 12944

MIPA INDUSTRI ISO 12944. Vejledning til beskyttelse af overflader i henhold til ISO 12944 MIPA INDUSTRI ISO 12944 Vejledning til beskyttelse af overflader i henhold til ISO 12944 Korrosion påvirker alle konstruktioner. Derfor vil C. Flauenskjold gerne hjælpe dig med at finde det malesystem,

Læs mere

Baggrund. Nærværende rapport er rekvireret af Ejendomsmæglerfirmaet Home i Rønne på vegne af ejeren, Kuhre Autodele, Sandemandsvej 8, 3700 Rønne.

Baggrund. Nærværende rapport er rekvireret af Ejendomsmæglerfirmaet Home i Rønne på vegne af ejeren, Kuhre Autodele, Sandemandsvej 8, 3700 Rønne. Baggrund I forbindelse med overvejelse om salg af bygninger på grunden Sandemandsvej 8 i Rønne er der foretaget en undersøgelse af eventuelle forureninger på grunden. Formålet med nærværende rapport er

Læs mere

ANALYSERAPPORT 123032/12 Udskrevet: 02-01-2013 Version: 1 Udtaget: 12-12-2012 9.30 Modtaget: 12-12-2012 Påbegyndt: 12-12-2012 Udtaget af: LAB/JBE

ANALYSERAPPORT 123032/12 Udskrevet: 02-01-2013 Version: 1 Udtaget: 12-12-2012 9.30 Modtaget: 12-12-2012 Påbegyndt: 12-12-2012 Udtaget af: LAB/JBE 123032/12 Udtaget: 12122012 9.30 Modtaget: 12122012 Påbegyndt: 12122012 Rynkebjerggårds Forsyningsnet, Ældrecentret, Bispegårdsvej 1,, Lejre Køkken RESULTATER FOR PRØVE 123032/12 Parameter Grænseværdi

Læs mere

Hvor kommer snavs i ledningsnettet fra. Af Kate Wieck-Hansen, Dansk Fjernvarme

Hvor kommer snavs i ledningsnettet fra. Af Kate Wieck-Hansen, Dansk Fjernvarme Hvor kommer snavs i ledningsnettet fra ERFA-træf om ledningsnettet d. 22/1-18 Af Kate Wieck-Hansen, Dansk Fjernvarme Anders B. Jensen, Driftslaboratoriet ApS Snavstyper Hårdhed Korrosionsprodukter Organisk

Læs mere

MIKKELSBY NY BØLGEBRYDER

MIKKELSBY NY BØLGEBRYDER Til De bydende Dokumenttype Designbasis Dato Maj 2016 MIKKELSBY NY BØLGEBRYDER Ny bølgebryder Revision 0 Dato 2016-05-13 Udarbejdet af NFC Kontrolleret af KAPS Godkendt af TSTAES Beskrivelse Designbasis

Læs mere

Effektiv transport af olie, gas og vand i undersøiske rørledninger

Effektiv transport af olie, gas og vand i undersøiske rørledninger Artikel 2 om de tekniske udfordringer, der er forbundet med effektiv transport af olie, gas og vand i undersøiske rørledninger. Den første artikel blev bragt i Dansk Kemi nr. 9, side 18-21. Effektiv transport

Læs mere

Iltindholdet i vandløb har afgørende betydning for ørreden

Iltindholdet i vandløb har afgørende betydning for ørreden Iltindholdet i vandløb har afgørende betydning for ørreden For ørred er iltindholdet og temperaturen i vandet af afgørende betydning for fiskenes trivsel. For høj temperatur i kombination med selv moderat

Læs mere

Demonstration af basisk hydrolyse & biologisk nedbrydning: Materialebestandighed

Demonstration af basisk hydrolyse & biologisk nedbrydning: Materialebestandighed Bilag 13 Notat om Høfde 42, november 2008 Demonstration af basisk hydrolyse & biologisk nedbrydning: Materialebestandighed Claus Kirkegaard DGE Group Indhold INDLEDNING 1 1.1 BAGGRUND 1 1.2 FORMÅLET MED

Læs mere

Sapa Overfladebehandling. Anodisering og pulverlakering

Sapa Overfladebehandling. Anodisering og pulverlakering Sapa Overfladebehandling Anodisering og pulverlakering Anodisering Anodisering er den stærkeste overfladebehandling, der findes til aluminiumprofiler. Det er en elektro-lytisk proces, hvorved der opbygges

Læs mere

Vejledning i hvordan du laver en faskine

Vejledning i hvordan du laver en faskine Vejledning i hvordan du laver en faskine LYNGBY TAARBÆK KOMMUNE 1 Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold. Herved øges

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Fjernelse af svovlbrinte på Kalvehave Vandværk ved iltning med brintperoxid. Vordingborg kommune. 1 Baggrund

Indholdsfortegnelse. Fjernelse af svovlbrinte på Kalvehave Vandværk ved iltning med brintperoxid. Vordingborg kommune. 1 Baggrund Vordingborg kommune Fjernelse af svovlbrinte på Kalvehave Vandværk ved iltning med brintperoxid COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

NOTAT. 1. Udvaskningstest på slagger fra dæmningen

NOTAT. 1. Udvaskningstest på slagger fra dæmningen NOTAT Projekt Taastrup Torv Kunde Casa Entreprise A/S Notat nr. Dato 2012-09-04 Til Høje-Taastrup Kommune Fra Rambøll Kopi til Jørgen Nielsen 1. Udvaskningstest på slagger fra dæmningen Der er den 6. august

Læs mere

Lokalisering af hot-spot under bygning på renserigrund

Lokalisering af hot-spot under bygning på renserigrund Lokalisering af hot-spot under bygning på renserigrund Af Poul Larsen, Per Loll og Claus Larsen, Dansk Miljørådgivning A/S og Annette Dohm, Region Nordjylland DMR har afprøvet en ny undersøgelsesstrategi

Læs mere

Miljø og Teknik. Orientering til ejere af private brønde og boringer om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten

Miljø og Teknik. Orientering til ejere af private brønde og boringer om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Miljø og Teknik Orientering til ejere af private brønde og boringer om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Miljø og Teknik Drikkevand August 2014 Tilsyn Miljø og Teknik fører tilsyn med drikkevandet

Læs mere

Måling af ledningsevne. I rent og ultrarent vand

Måling af ledningsevne. I rent og ultrarent vand Måling af ledningsevne I rent og ultrarent vand Anvendelse af ledningsevne Mest anvendt til kvalitets kontrol Overvågning af renhed på vand til processen Kontrol af vand i processen Kontrol af drikkevand

Læs mere

Materiale til spildevandspumper: Øg ydeevnen og forlæng systemets levetid

Materiale til spildevandspumper: Øg ydeevnen og forlæng systemets levetid WHTEPAPER MATERALEVALG TL SPLDEVANDSPUMPER JANUAR 2013 SDE 1 Materiale til spildevandspumper: Øg ydeevnen og forlæng systemets levetid Spildevand kan nogle gange være både ætsende og slidende. At vælge

Læs mere

FORORD INDHOLDSFORTEGNELSE

FORORD INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD Denne folder henvender sig til ejere og brugere af enkeltanlæg til indvinding af vand fra boringer. Den indeholder en række retningslinier, der er lavet for at beskytte grundvandet og sikre boringerne

Læs mere

Figur 1. Opbygning af en plastkassette faskine ved et parcelhus

Figur 1. Opbygning af en plastkassette faskine ved et parcelhus Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold. Herved øges grundvandsdannelsen, og belastningen på kloakker og ikke mindst vandløb

Læs mere

Korrosion i praksis. Troels Mathiesen. Afdelingen for Korrosion og Metallurgi trm@force.dk

Korrosion i praksis. Troels Mathiesen. Afdelingen for Korrosion og Metallurgi trm@force.dk Korrosion i praksis Troels Mathiesen Specialist, civ.ing., ph.d. Afdelingen for Korrosion og Metallurgi trm@force.dk Kundeopgaver: 50% Skadesopklaring 50% Rådgivning, korrosionstest, R&D Specialer: rustfrit

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version Aarhus Kommune Miljørigtige køretøjer i Aarhus Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Aarhus C Telefon 56 40 00 00 wwwcowidk Notat - kort version Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ventilation (SVE) på tre lokaliteter observationer og refleksioner

Ventilation (SVE) på tre lokaliteter observationer og refleksioner Ventilation (SVE) på tre lokaliteter observationer og refleksioner Vintermøde 7.-8. marts 2017 Thomas Hauerberg Larsen, Kresten Andersen, Anna Toft, Flemming Vormbak, Ida Damgaard, Mariam Wahid, Kim Sørensen,

Læs mere

Vandkvalitet og kontrol

Vandkvalitet og kontrol Vandkvalitet og kontrol For at sikre forbrugerne drikkevand af god kvalitet føres der løbende kontrol med såvel kvaliteten af grundvandet i indvindingsboringer som af drikkevandet på vandværkerne og hos

Læs mere

Armeringsstål Klasse A eller klasse B? Bjarne Chr. Jensen Side 1. Armeringsstål Klasse A eller klasse B?

Armeringsstål Klasse A eller klasse B? Bjarne Chr. Jensen Side 1. Armeringsstål Klasse A eller klasse B? Bjarne Chr. Jensen Side 1 Armeringsstål Klasse A eller klasse B? Bjarne Chr. Jensen 13. august 2007 Bjarne Chr. Jensen Side 2 Introduktion Nærværende lille notat er blevet til på initiativ af direktør

Læs mere

Bygningsaffald Anbefalinger for håndtering og bortskaffelse

Bygningsaffald Anbefalinger for håndtering og bortskaffelse NOTAT Projekt Bygningsaffald i Øm Projektnummer 3641600178 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Lejre Kommune Natur & Miljø Bygningsaffald Anbefalinger for håndtering og bortskaffelse Lejre

Læs mere

DANSK FJERNVARME. Glykol systemer korrosion m.m.

DANSK FJERNVARME. Glykol systemer korrosion m.m. DANSK FJERNVARME Glykol systemer korrosion m.m. OVERSIGT Korrosion Betingelser for korrosion Korrosionsformer Glycol Nedbrydning Inhibitorer Analyser Hvad analyseres der for Tolkning af analyser VANDKVALITETSKRAV

Læs mere

Tjekliste for eksisterende bygning - forundersøgelse

Tjekliste for eksisterende bygning - forundersøgelse Tjekliste for eksisterende bygning - forundersøgelse Tjeklisten indeholder en række beskrivelser af forhold, som den projekterende og rådgivende efter arbejdsmiljølovgivningen skal tage hensyn til i sit

Læs mere

Notat. Skørping Vandværk I/S SKØRPING VANDVÆRK. HYDROGEOLOGISK VURDERING VED HANEHØJ KILDEPLADS INDHOLD 1 INDLEDNING...2

Notat. Skørping Vandværk I/S SKØRPING VANDVÆRK. HYDROGEOLOGISK VURDERING VED HANEHØJ KILDEPLADS INDHOLD 1 INDLEDNING...2 Notat Skørping Vandværk I/S SKØRPING VANDVÆRK. HYDROGEOLOGISK VURDERING VED HANEHØJ KILDEPLADS 20. december 2012 Projekt nr. 211702 Dokument nr. 125930520 Version 1 Udarbejdet af NCL Kontrolleret af AWV

Læs mere

ISOBYG Nyholmsvej Randers BETONTEMPERATUR AFHÆNGIG AF ISOLERINGSPLACERING OG SOKKEL TYPE

ISOBYG Nyholmsvej Randers BETONTEMPERATUR AFHÆNGIG AF ISOLERINGSPLACERING OG SOKKEL TYPE BETON TEMPERATUR 1. BETONTEMPERATUR AFHÆNGIG AF ISOLERINGSPLACERING OG SOKKEL TYPE Hos ISOBYG har vi ofte modtaget spørgsmålet om hvorvidt blokkene må vendes, så den tykke isolering vender ind,eller det

Læs mere

Dansk Betonreparationsdag, 18 november 2008. Betonskader, forundersøgelser, årsager, strategi, D&V m.m.

Dansk Betonreparationsdag, 18 november 2008. Betonskader, forundersøgelser, årsager, strategi, D&V m.m. Dansk Betonreparationsdag, 18 november 2008 Betonskader, forundersøgelser, årsager, strategi, D&V m.m. Birit Buhr Jensen (bbu@cowi.dk) COWI 1 Konklusion Undersøgelser - ikke mindst NDT - er et must for

Læs mere

GEUS-NOTAT Side 1 af 3

GEUS-NOTAT Side 1 af 3 Side 1 af 3 Til: Energistyrelsen Fra: Claus Ditlefsen Kopi til: Flemming G. Christensen GEUS-NOTAT nr.: 07-VA-12-05 Dato: 29-10-2012 J.nr.: GEUS-320-00002 Emne: Grundvandsforhold omkring planlagt undersøgelsesboring

Læs mere

System information. PercoTop industrilakering. vedrørende: DIN EN ISO 12944 QUALICOAT

System information. PercoTop industrilakering. vedrørende: DIN EN ISO 12944 QUALICOAT System information. industrilakering. vedrørende: - - DIN EN ISO 12944 QUALICOAT Kun til erhvervsmæssigt brug. I-System-datablad nr. DK / SYS_PT951.0 / 02 An Axalta Coating Systems Brand 1 / 01.10.2014

Læs mere

produkt datablad med AISI 316 bolte Max 5 bar Tryk

produkt datablad med AISI 316 bolte Max 5 bar Tryk OP1300 link seal med AISI 316 bolte Tryk Max 5 bar Temp. Type A4 (EPDM sort) -40ºC til +110º Type B-A4 (EPDM blå) -40ºC til +110º Type O-A4 (Nitril grøn) -40ºC til +110º Type T-8.8 (Silikone grå) -55ºC

Læs mere

Modellering af vand og stoftransport i mættet zone i landovervågningsoplandet Odderbæk (LOOP2) Delrapport 1 Beskrivelse af modelopsætning.

Modellering af vand og stoftransport i mættet zone i landovervågningsoplandet Odderbæk (LOOP2) Delrapport 1 Beskrivelse af modelopsætning. Modellering af vand og stoftransport i mættet zone i landovervågningsoplandet Odderbæk (LOOP2) Delrapport 1 Beskrivelse af modelopsætning Bilag Bilag 1 - Geologiske profiler I dette bilag er vist 26 geologiske

Læs mere

De første forslag, der også foreslås udført først, er mere detaljeret beskrevet i nedenstående.

De første forslag, der også foreslås udført først, er mere detaljeret beskrevet i nedenstående. Gudhjem Svømmehal Forslag til beskyttelse af konstruktionsdele 2009-04-25 Forslag og prioritering af reparationer I henhold til aftale har vi udarbejdet et forslag for renovering af bassinkonstruktionen

Læs mere

01 01 10 Tillæg til drift af arbejdsplads dag 20 0,00. 07 04 58 Etablering af betonfundament til autoværnsscepter Stk. 4 0,00

01 01 10 Tillæg til drift af arbejdsplads dag 20 0,00. 07 04 58 Etablering af betonfundament til autoværnsscepter Stk. 4 0,00 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 12. marts 2012 12/00724-7 Carsten Sandgaard Christensen cac@vd.dk +45 7244 2223 Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende Entrepriseudbud 6620.110 Broer

Læs mere

ORIGINAL LINK SEAL COBALCH Tætninger

ORIGINAL LINK SEAL COBALCH Tætninger COBALCH Tætninger ORIGINAL LINK SEAL modul murtætning installeres hurtigt og nemt. Arkitekter, ingeniører, bygnings- og rørledningsfirmaer foretrækker fordelene ved den ORIGINAL LINK SEAL. - tryktæt fra

Læs mere

Vejledning i valg af metalliske materialer i vandinstallationer baseret på vandkemien i Frederikshavn Vand A/S' forsyningsområde

Vejledning i valg af metalliske materialer i vandinstallationer baseret på vandkemien i Frederikshavn Vand A/S' forsyningsområde Vejledning i valg af metalliske materialer i vandinstallationer baseret på vandkemien i Frederikshavn Vand A/S' forsyningsområde Frederikshavn Vand A/S har lavet en vurdering af, hvilke materialer der

Læs mere

Thyborøn Kanal - etablering og opretholdelse af 10 m vanddybde

Thyborøn Kanal - etablering og opretholdelse af 10 m vanddybde Thyborøn Kanal - etablering og opretholdelse af 10 m vanddybde Bilag 2 (Teknisk notat: 13. dec. 2011) Refereres som: Knudsen, S.B., og Ingvardsen, S.M., 2011. Thyborøn kanal etablering og opretholdelse

Læs mere

NOTAT. Projekt : Vejlby Klit og Vrist spildevandskloakering. Kundenavn : Lemvig Vand og Spildevand A/S. Emne : Forudsætningsnotat dræning

NOTAT. Projekt : Vejlby Klit og Vrist spildevandskloakering. Kundenavn : Lemvig Vand og Spildevand A/S. Emne : Forudsætningsnotat dræning NOTAT Projekt : Vejlby Klit og Vrist spildevandskloakering Kundenavn : Lemvig Vand og Spildevand A/S Emne : Forudsætningsnotat dræning Til : Lemvig Vand og Spildevand A/S Fra : Flemming Berg Projektleder

Læs mere

Nærværende anvisning er pr 28. august foreløbig, idet afsnittet om varsling er under bearbejdning

Nærværende anvisning er pr 28. august foreløbig, idet afsnittet om varsling er under bearbejdning Nærværende anvisning er pr 28. august foreløbig, idet afsnittet om varsling er under bearbejdning AUGUST 2008 Anvisning for montageafstivning af lodretstående betonelementer alene for vindlast. BEMÆRK:

Læs mere

VURDERING AF PERKOLATUDSIVNING FRA MELLEM- OPLAG AF TRÆFYRINGSASKE PÅ STEGENAU DEPOTET

VURDERING AF PERKOLATUDSIVNING FRA MELLEM- OPLAG AF TRÆFYRINGSASKE PÅ STEGENAU DEPOTET Notat NIRAS A/S Birkemoseallé 27-29, 1. sal DK-6000 Kolding DONG Energy A/S VURDERING AF PERKOLATUDSIVNING FRA MELLEM- OPLAG AF TRÆFYRINGSASKE PÅ STEGENAU DEPOTET Telefon 7660 2600 Telefax 7630 0130 E-mail

Læs mere

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll)

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll) NATURSTYRELSEN UNDERSIVNING AF DIGER VED SIDINGE ENGE VÅDOMRÅDE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk VURDERING AF ÅRSAG OG MULIGHED FOR

Læs mere

Vejledning i at lave en faskine.

Vejledning i at lave en faskine. Vejledning i at lave en faskine. Betingelser for at lave en faskine. Grundejeren skal have tilladelse fra kommunen for at kunne nedsive tagvand. Kommunen giver normalt tilladelsen, når: Der kun afledes

Læs mere

VEJLEDENDE STANDARDSTØRRELSER - KONSEKVENSER FOR DAGSLYS

VEJLEDENDE STANDARDSTØRRELSER - KONSEKVENSER FOR DAGSLYS BILAG 6 VEJLEDENDE STANDARDSTØRRELSER - KONSEKVENSER FOR DAGSLYS Baseret på en gennemgang af ca. 1000 ansøgte altaner og en analyse af altaners effekt på dagslyset i den underliggende lejlighed særligt

Læs mere

DATABLAD - BARSØ VANDVÆRK

DATABLAD - BARSØ VANDVÆRK Aabenraa Kommune Steen Thomsen 2014.07.31 1 Bilag nr. 1 DATABLAD - BARSØ VANDVÆRK Generelle forhold Barsø Vandværk er et alment vandværk i Aabenraa Kommune. Vandværket er beliggende centralt på Barsø (fig.

Læs mere

Høfde 42 Status og perspektiver Region Midtjylland Børge Hvidberg

Høfde 42 Status og perspektiver Region Midtjylland Børge Hvidberg Høfde 42 Status og perspektiver Region Midtjylland Børge Hvidberg 09-10-2014 www.northpestclean.dk 1 Historie 2020 Fuldskala oprensning??? 2010 Forsøg med in situ basisk hydrolysis 2000 3. afværge(indkapsling)

Læs mere

Faskiner. Figur 1. Opbygning af en faskine med plastkassette.

Faskiner. Figur 1. Opbygning af en faskine med plastkassette. Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold. Herved øges grundvandsdannelsen, og belastningen på kloakker reduceres. Tagvand

Læs mere

Randers Kommune. Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten

Randers Kommune. Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Randers Kommune Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Teknisk forvaltning vand og virksomheder Oktober 2001 Tilsyn Randers Kommune fører

Læs mere

Forslag til handleplan 2 for forureningerne i Grindsted by

Forslag til handleplan 2 for forureningerne i Grindsted by Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Mette Christophersen Afdeling: Jordforurening E-mail: Mette.Christophersen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 07/7173 Telefon: 76631939 Dato: 9. august 2011 Forslag

Læs mere

Håndhævelsesvejledning for opfølgning ved konstatering af utilfredsstillende drikkevandskvalitet for vandforsyningsanlæg < 3.000 m 3 /år.

Håndhævelsesvejledning for opfølgning ved konstatering af utilfredsstillende drikkevandskvalitet for vandforsyningsanlæg < 3.000 m 3 /år. 1 Håndhævelsesvejledning for opfølgning ved konstatering af utilfredsstillende drikkevandskvalitet for vandforsyningsanlæg < 3.000 m 3 /år. 1. Lovgivning Lovgrundlaget for drikkevandskvalitet på enkeltanlæg:

Læs mere

Undersøgelser ved Selling Vandværk boring 2

Undersøgelser ved Selling Vandværk boring 2 Resultater fra forureningsundersøgelserne omkring boring 2.0 2.0 1.0 0. Dybde i meter 1.0 Udsnit Analyse pesticider og nedbrydningsprodukter i jordprøver*. Anført som µg/kg tørstof. 2.0 Dichlorbenzamid

Læs mere

Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111

Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111 Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111 Miljø og Teknik Svendborg Kommune April 2011 Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111 1. Fremtidens permanente havstigning Den globale

Læs mere

Oddesund Nord Vandværk

Oddesund Nord Vandværk Oddesund Nord Vandværk Indvindingstilladelse Oddesund Nord Vandværk ligger Gammel Landevej 12A, 7790 Thyholm og har en indvindingstilladelse på 40.000 m³/år gældende til et år efter vedtagelsen af de kommunale

Læs mere

2 4 M! 2003 RAM BOLL. Ringkjøbing Amt Teknik- og Miljøområdet Damstrædet 2 Postboks 154 6950 Ringkøbing. Att.: Vibeke Lanzky, Jordforureningsgruppen

2 4 M! 2003 RAM BOLL. Ringkjøbing Amt Teknik- og Miljøområdet Damstrædet 2 Postboks 154 6950 Ringkøbing. Att.: Vibeke Lanzky, Jordforureningsgruppen RAM BOLL Ringkjøbing Amt Teknik- og Miljøområdet Damstrædet 2 Postboks 154 6950 Ringkøbing Att.: Vibeke Lanzky, Jordforureningsgruppen RAMBØLL Olof Palmes Allé 22 DK-8200 Århus N Tlf: 8944 7700 Direkte

Læs mere

Ved tilbudsafgivelse skal anføres på tilbudslistens side A, at tilbuddet også afgives i henhold til rettelsesblad nr. 1, nr. 2, nr. 3 og nr. 4.

Ved tilbudsafgivelse skal anføres på tilbudslistens side A, at tilbuddet også afgives i henhold til rettelsesblad nr. 1, nr. 2, nr. 3 og nr. 4. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. februar 2012 11/16726-9 Carsten Sandgaard cac@vd.dk 7244 2220 Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende Totalentrepriseudbud 6620.103 Spuns Nord

Læs mere

STÆRK PÅ OVERFLADEN. Specialist i overfladebehandling og renovering af stål og beton

STÆRK PÅ OVERFLADEN. Specialist i overfladebehandling og renovering af stål og beton STÆRK PÅ OVERFLADEN Specialist i overfladebehandling og renovering af stål og beton Betonrenovering Overfladebehandling Wire Wrapping Glass Flake Lining Specialbelægninger Unikke kompetencer styrker samarbejdet

Læs mere

NY UNDERSØGELSESBORING VED VILSTRUP KILDEPLADS

NY UNDERSØGELSESBORING VED VILSTRUP KILDEPLADS NYMØLLE STENINDUSTRIER A/S NY UNDERSØGELSESBORING VED VILSTRUP KILDEPLADS ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk VURDERING AF GRUNDVANDSANALYSER

Læs mere

VIBORG KOMMUNE Teknik og Miljø Prinsens Alle Viborg

VIBORG KOMMUNE Teknik og Miljø Prinsens Alle Viborg Udarbejdet 2003 af Viborg Amt rev. september 2015 af Viborg Kommune VIBORG KOMMUNE Teknik og Miljø Prinsens Alle 5 8800 Viborg Email: naturogvand@viborg.dk SLØJFNING AF BORINGER Sløjfning af boringer skal

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 2 Kortlægningsmetode

Indholdsfortegnelse. 2 Kortlægningsmetode Roskilde Amt Geofysisk kortlægning i Skovbo Kommune Landbaserede TEM-målinger COWI A/S Parallelvej 2 00 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse 1 Indledning

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Notat Titel Om våde røggasser i relation til OML-beregning Undertitel - Forfatter Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato 6. august

Læs mere