SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune"

Transkript

1 Tværgående koordinering i komplekse familiesager - Analyse af koordineringen i 12 konkrete komplekse familiesager, hvor familier har behov for ydelser fra flere forvaltninger Side 1 af 9 Baggrund Der er aktuelt stor politisk og fagligt fokus på at udvikle den tværgående koordinering og sikre sammenhængende indsatser i komplekse familiesager, hvor der er flere kommunale aktører involveret. For familier med komplekse problemstillinger gælder, at de ofte modtager indsatser og ydelser dels fra forskellige forvaltninger, dels fra forskellige organisatoriske enheder indenfor den samme forvaltning. Familierne oplever dermed ikke alene at stå overfor forskellige medarbejdere, men også ofte forskellig lovgivning og forskelle i serviceniveau. For familierne kan dette give anledning til forvirring og i nogle tilfælde en oplevelse af manglende koordinering og sammenhæng. Af aftale om styring, struktur og samarbejdskultur i Aarhus Kommune, der blev godkendt den 19. marts 2013, fremgår, at Sociale Forhold og Beskæftigelse sammen med Børn og Unge skal udarbejde et forslag til etableringen af en tværgående koordinatorfunktion for udsatte familier med behov for ydelser fra flere forvaltninger. Forslaget skal baseres på en analyse af koordineringen i en række eksisterende sager. Denne analyse er udarbejdet på baggrund heraf. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune Familier, Børn og Unge Jægergården, Værkmestergade Aarhus C Telefon: Direkte telefon: familierbu@aarhus.dk Direkte hfa@aarhus.dk Sagsnr. 13/ Sagsbehandler: Helle Fallesen Tværfaglig gennemgang af 12 konkrete familiesager I marts-april 2014 er gennemført tværfaglige mini-audits i 12 konkrete komplekse familiesager. Formålet med de 12 mini-audits er, ud fra de konkrete sager, at opnå læring om og indsigt i, hvad der kan være af udfordringer, faldgruber og muligheder i at koordinere og skabe sammenhæng for familierne i sager med mange aktører. Udvælgelse af sager Der er udvalgt i alt 12 sociale sager, som alle er kendetegnet ved, at der er tale om familier med børn under 18 år, og hvor familien har kontakt til flere afdelinger, forvaltninger og/eller magistratsafdelinger. Gennemgangen er afgrænset til at have fokus rettet på den koordinering og det samarbejde, der har fundet sted i løbet af 2013.

2 I forhold til de udvalgte sager er der otte sager fra Familiecentret, tre sager fra Handicapcentret for Børn samt en sag fra Voksenhandicap. Side 2 af 9 Der er i de enkelte sager stor forskel i antallet af aktører. I de fleste af sagerne er der aktører fra såvel Børn og Unge som Beskæftigelsesforvaltningen og Socialforvaltningen. I enkelte sager er der også aktører fra Sundhed og Omsorg repræsenteret. Sagerne er endvidere kendetegnet ved, at der ofte er flere aktører involveret fra den samme forvaltning. Eksempelvis er der i flere af sagerne aktører fra både børne- og ungeområdet og voksenområdet i Socialforvaltningen. I flere af sagerne er der endvidere flere forskellige foranstaltninger igangsat samtidig og dermed øges antallet af aktører, som familierne er i kontakt med. Udover de kommunale aktører har familierne typisk også kontakt til en række andre offentlige og private aktører. Eksempelvis egen læge, sygehus, frivillige organisationer, private og offentlige institutioner m.v. Dertil kommer familiens eget netværk. De 12 audits har alene omfattet de kommunale aktører i sagen. I alt har 70 af de involverede professionelle haft mulighed for at deltage i de gennemførte mini-audits. Dette er kun et udsnit af den større gruppe af kommunale aktører, der er tilknyttet familien. En oversigt over såvel de kommunale som eksterne aktører i de enkelte sager er opstillet i bilag 1. Det skal understreges, at der ikke er tale om en udtømmende liste på individniveau. Den praktiske gennemførelse Formen for de 12 mini-audits er et to-timers møde, hvor de forskellige aktører i fællesskab udarbejder en tidslinje for året 2013, ud fra hvad de hver især har haft af kontakt og aktiviteter med dels familien, dels de øvrige aktører i sagen. I den efterfølgende fælles refleksion sættes fokus på opsamling af læring af forløbet i forhold til koordineringsbehov og -muligheder. Udover de involverede aktører i den konkrete sag er der til hver audit tilknyttet et gennemgående panel med repræsentanter fra involverede forvaltninger. For at sikre borgerperspektivet er der i auditten udpeget en repræsentant, der alene har til formål til at agere borger.

3 Generelle udfordringer ved komplekse sociale sager På baggrund af de 12 mini-audits er det muligt at identificere følgende generelle udfordringer: Side 3 af 9 Relationer Formidling af viden og information Organisering Disse gennemgås nedenfor. Relationer mange aktører De komplekse sociale sager er kendetegnet ved, at der er mange aktører involveret, dels fra forskellige forvaltninger, dels indenfor samme forvaltning. Som oftest er de kommunale aktører imidlertid ikke de eneste, der er involveret i sagen. Der er ofte en lang række øvrige offentlige og private aktører, som familierne i større eller mindre omfang har kontakt til. Det er fx egen læge, sygehus, regionale institutioner, private tilbud og organisationer m.fl. Dertil kommer familiens eget netværk. Jo flere børn og voksne en familie består af, jo større vil aktørkredsen alt andet lige være, og med antallet af aktører vil antallet af fokuspunkter og målsætninger typisk også forøges. Således kan der i nogle familier være et stort og meget forskelligartet fokus, hvor nogle tiltag retter sig mod børnene, mens andre retter sig mod de voksne. De mange forskellige aktører kan særligt for familien, men også for de professionelle aktører, resultere i et manglende overblik. Formidling af viden og information manglende kendskab til hinanden Når aktører fra forskellige forvaltninger, forskellige organisatoriske enheder indenfor samme forvaltning, eksterne aktører, netværk m.v. er involveret i en konkret sag, kan et manglende kendskab aktørerne imellem være en særlig udfordring. Manglende kendskab kan til dels være et udtryk for, at aktørerne ikke faktuelt er bekendt med hinandens involvering i familiens sag. I andre sager er manglende kendskab udtryk for, at aktørerne ikke har et tilstrækkeligt indblik i omfanget og karakteren af de andre aktørers indsats i forhold til familien. Dette kan skyldes, at antallet af aktører gør det svært at bevare overblik, at aktørerne kommer fra højt specialiserede enheder, og hver især varetager meget specifikke indsatser, eller at aktørerne kommer fra forvaltninger, som organisatorisk ligger langt fra hinanden.

4 Organisering parallelle indsatser I sager, hvor mange forskellige aktører er involveret, og disse har begrænset indbyrdes kendskab til hinanden, kan en udfordring være, at der er iværksat flere parallelle indsatser. Dette giver anledning til forvirring og frustration hos familien, og kan samtidig risikere at svække virkningen af den enkelte indsats. Side 4 af 9 Gode erfaringer På baggrund af de 12 mini-audits har det været muligt at identificere følgende gode erfaringer: Kontinuitet Samtykke fra familien Kendskab til hinanden Tydelig koordination med faste aftaler og klar rollefordeling Netværksmøder Samarbejdsmøder og professionsudvikling Signs of Safety Disse gennemgås nedenfor. Kontinuitet De 12 mini-audits har vist en generel tendens til, at kontinuitet i aktørkredsen bidrager til at skabe sammenhæng for såvel familien som de professionelle aktører, samt til at forbedre samarbejdet aktørerne imellem. I sager med kontinuitet i forhold til særligt aktørerne på myndighedsområdet har der ofte også været et højt informations- og samarbejdsniveau mellem aktørerne. Samtykke fra familien Udveksling af viden og information mellem de forskellige aktører er betinget af, at der enten er lovgivningsmæssig hjemmel eller at der fra familiens side gives samtykke hertil. Ved udveksling af information og anden kontakt til hinanden, ses en klar tendens til, at aktørernes samarbejde lettes. Det tættere samarbejde bidrager til, at aktørerne i højere grad formår at sikre en helhedsorienteret indsats til gavn for familien. Ligeledes ses der eksempler på, at mængden af møder og aktører, som familien skal forholde sig til i hverdagen, mindskes. Kendskab til hinanden I de sager, hvor aktørerne har haft et godt kendskab til hinandens opgave og indsats, ses ofte flere positive følgende virkninger. Kendskab bidrager til at få de forskellige indsatser til at understøtte hinanden og skabe sammenhæng for familien. Kendskab medvirker ligeledes til, at det i højere grad bliver lettere at varetage egne opgaver, fordi man som aktør har vished om, at

5 problemstillinger, som ellers kunne give anledning til bekymring, bliver håndteret af andre aktører. Side 5 af 9 Tydelig koordination med faste aftaler og klar rollefordeling Der har i flere sager været én aktør, oftest myndighedsrådgiveren, som har påtaget sig en koordinerende rolle. Kendetegnende for disse sager er, at der har været højt informationsniveau og tæt samarbejde mellem aktørerne. Koordinering har i disse sager medvirket til at skabe kendskab og sikre en helhedsorienteret indsats. Derudover er koordinering og klare aftaler en måde, hvorpå man kan mindske de faldgruber, der opstår, når der er udskiftninger i aktørkredsen. Det behøver dog ikke nødvendigvis være myndighedsrådgiveren, som påtager sig den koordinerende rolle. I ét tilfælde var koordinatoren en hjerneskadekoordinator fra MSO, som i øvrigt havde mulighed for at læse journaler på tværs af forvaltninger, og denne sag viste ligeledes at have positive effekter for samarbejdet og sammenhængen i sagen. I en anden sag blev ansvaret for koordineringen delt mellem myndighedsrådgiveren og en aktør på udførerområdet. De to aktører fordelte arbejdet således, at myndighedsrådgiveren stod for koordineringen ift. aktørkredsen, mens familiebehandleren på udførerområdet varetog koordineringen og kontakten i forhold til familien. Netværksmøder I flere af sagerne har afholdelse af et eller flere netværksmøder været af afgørende betydning for at belyse barnets, den unges og familiens situation og udviklingsmuligheder samt sikre sammenhæng i indsatsen. Netværksmødet er etableret som et tværfagligt netværk mellem Børn og Unge og Socialforvaltningen. Alle faggrupper, der har med barnet, den unge og familien at gøre, kan efter skriftligt samtykke fra forældrene indkalde til et netværksmøde, og alle har pligt til at deltage. På netværksmødet mødes de professionelle sammen med familien. Hensigten med netværksmødet er at målrette, systematisere og koordinere den indsats, der sættes i gang, og som ikke kan løses indenfor de enkelte fagområder. Mini-auditterne har vist, at netop ved at mødes i et tværfagligt samarbejde sammen med forældrene sikres større kendskab på tværs og bedre sammenhæng i indsatsen. I forhold til at sikre koordinering og opfølgning på aftalerne indgået på netværksmødet er det i de fastlagte procedurer omkring netværksmødet et krav, at der udpeges en koordinator på hvert netværksmøde. At dette overholdes, er et løbende fokusområde.

6 Samarbejdsmøder og professionsudvikling Udover afholdelse af netværksmøder er der eksempler på, at de professionelle har afholdt samarbejdsmøder og gennemført professionsudvikling. Til forskel fra netværksmødet deltager forældrene ikke i disse møder. Side 6 af 9 Formålet med såvel samarbejdsmøderne og professionsudvikling er gennem en faglig drøftelse at sikre, at sagen er velkoordineret, og at de nødvendige faglige kompetencer er til stede i sagen for at kunne løse den konkrete opgave i familien. I de sager, hvor der har været afholdt samarbejdsmøder og professionsudvikling, ses dette at have betydet, at de professionelle aktører har fået en større viden om egne og andre aktørers muligheder og dermed dannet en platform og en rød tråd for det videre arbejde i familien. Samtidig har det betydet en lettelse for forældrene, da en del af koordineringen har kunnet klares, uden at de har skullet deltage i møder. Signs of Safety I flere af sagerne har der været anvendt Signs of Safety (SoS). SoS er en struktureret metode, som har til formål i fællesskab med familien samt det private og offentlige netværk at sætte fokus på det, der fungerer, det, der bekymrer, samt aftale konkret mål for det videre arbejde. Formålet er, at alle omkring barnet har viden og ansvar for, at der skabes større sikkerhed og trivsel for barnet. SoS er en metode, der både bruges til samtalerne med familierne og til netværksmøder, hvor familie, det private og det offentlige samles. Kendetegnet ved SoS er, at det er familiernes egen ord, der bruges og sættes mål ud fra, og ikke de professionelles fagudtryk. På netværksmøderne skrives det, der tales om, på en tavle, således at alle kan se og følge med i, hvad der fungerer, bekymrer, og hvad der skal ske til næste gang. For såvel de professionelle aktører som for familierne har den særlige systematik, der ligger bag SoS, bidraget med klarhed og tryghed. SoS er som metode ved at blive implementeret i et bredere omfang i Aarhus Kommune, idet det opleves, at det giver sammenhæng for borgeren. Hvor slår vi ikke til? Sektoropdeling Fælles for de gennemgåede sager er, at familierne modtager indsatser fra flere forskellige organisatoriske enheder/sektorer med hver deres lovgivningsgrundlag og budgetramme. De 12 mini-audits har indeholdt eksempler på sager, hvor der har været behov for unikke løsninger, som går på tværs af normale procedurer for arbejdsfordeling mellem forvaltninger og organisatoriske enheder indenfor samme forvaltning.

7 Eksemplerne viste tydeligt, at dette udgør en central udfordring, som det vil være nødvendigt at have fokus på fremadrettet. I de sager, hvor der er behov for unikke løsninger, udgør det en udfordring, at der ofte er en meget høj grad af specialisering indenfor de enkelte enheder, hvilket medfører, at hver aktør/enhed varetager en specialiseret og snævert afgrænset opgave. Som eksempel kan bl.a. fremhæves en sag, hvor en mor rammes af en alvorlig sygdom, og der derfor iværksættes foranstaltninger hos Sundhed og Omsorg i hjemmet. Disse foranstaltninger henvender sig til moderen og hendes sygdom, men er ikke tiltænkt familien, og derfor kan familien ikke få hjælp til børnenes tøjvask og madpakker m.v. Side 7 af 9 Det er ikke kun mellem forvaltninger, denne udfordring findes. Et andet eksempel er fra Socialforvaltningen, hvor der både er bostøttemedarbejdere fra voksenområdet og familiebehandlere fra børneområdet i hjemmet samtidig. I sådanne situationer kan der være behov for større fleksibilitet, hvad angår de opgaver, en aktør kan og skal varetage. Det skal understreges, at om end sektoropdeling ikke i sig selv er udtryk for manglende koordinering, vil det for borgeren kunne give anledning til en oplevelse af manglende sammenhæng og koordinering. Håndtering af akutsituationer De gennemgåede sager har vist, at der påhviler forvaltningen/forvaltningerne en særlig udfordring i forhold til håndtering af akutsituationer i familier, hvor der er et akut behov for støtte/foranstaltninger, og hvor familien ikke har et privat netværk at trække på. Manglende koordinering/vidensdeling Fælles for de gennemgåede mini-audits er, at der i alle 12 sager har været et stort behov for koordinering og vidensdeling mellem de involverede aktører. Som beskrevet ovenfor er dette behov blevet imødekommet i flere sager, men de gennemgåede mini-audits har også indeholdt eksempler på sager, hvor koordinationen og vidensdelingen har været utilstrækkelig. I disse sager mangler aktørerne viden om hinanden, eksempelvis en bostøtte, forældrehjælp og familiebehandler, som alle kommer i samme hjem, men varetager forskellige opgaver og har forskellige mål hermed. For såvel borgere som aktører har dette givet anledning til misforståelser og forvirring. Den manglende vidensdeling kan også komme til udtryk i forhold til mangelfuld vejledning/indsats i en familie, fordi involverede aktører mangler kendskab til, hvilke mulige indsatser fra andre forvaltninger eller organisatoriske enheder der kan være relevante for en families problemstilling.

8 Den aktive borger Fælles for de gennemgåede sager er, at familierne skal forholde sig til mange forskellige aktører og deltage i et stor antal møder m.v. Dette stiller store krav til borgere, som i forvejen ofte har mange udfordringer, og som derfor ikke altid kan overskue og magte de krav, der stilles. Det er ikke altid, at familierne magter den opgave, det er at være den aktive borger. Side 8 af 9 I flere tilfælde har der været eksempler på, at forældrene i en familie dagligt indkaldes til større antal møder i form af bl.a. skole-hjem-samtaler, netværksmøder, møder i Beskæftigelsesforvaltningen hos jobcentret eller ydelsescentret samt samtaler i alkoholbehandlingen eller lignende. Særligt i familier med flere børn, og/eller hvor forældrene har diagnoser eller misbrugsproblematikker, kan det være en overvældende udfordring at få hverdagen til at hænge sammen og samtidig være den aktive borger. Kritiske punkter anbefalinger Helhedsorienteret indsats Det er afgørende, at der i forhold til familier med komplekse problemstillinger foretages en helhedsorienteret indsats, som har fokus på både barnet/den unge samt forældrene. I den forbindelse vil det kunne være relevant at se på muligheden for, at én aktør varetager flere opgaver med henblik på at mindske antallet af aktører involveret i indsatsen i familien. Tværfaglig koordination Det er afgørende med en styrkelse af koordinationen i komplekse sociale sager, hvor en familie modtager indsatser fra flere forskellige forvaltninger eller organisatoriske indsatser indenfor samme forvaltning. Koordinationen skal sikre aktørernes indbyrdes kendskab til hinanden, styrke deres samarbejde og understøtte den helhedsorienterede indsats. Koordineringen skal foregå i regi af vidensdeling og faste netværksmøder. De gennemgåede sager har vist, at der erfaringsmæssigt sker noget, når aktørerne bliver bragt sammen i en sag, som gør, at nye løsninger og sammenhænge bliver synlige. Koordinatorrollen Det behøver ikke nødvendigvis være myndighedsrådgiveren, som indtager koordinatorrollen, ligesom det heller ikke nødvendigvis skal være den samme person, som varetager den koordinerende rolle ift. såvel de enkelte aktører som familien. Det anbefales dog, at koordinatoren udvælges blandt de aktører, som er involveret i én sag, således at aktørkredsen ikke udvides unødigt. I nogle sager kunne det være relevant med én overordnet koordinator og en praktisk udfører, som har kontakt til familien. Det afgørende er, at der er en, der kan fungere som sammenhængsskabende for familien, ligesom det skal være klart for de involverede, hvem der har ansvaret for koordineringen. Det vil være en klar fordel, hvis koordinatoren/koordinatorerne

9 har kompetence til at læse journaler på tværs af forvaltninger inspireret af en af de gennemgåede sager, hvor en hjerneskadekoordinator med fordel havde denne kompetence. Side 9 af 9 Større fleksibilitet i opgaveløsningen/fordelingen Der er et specifikt behov for større fleksibilitet i forhold til håndteringen af unikke sager, som ikke passer ind i eksisterende ydelser. Ydermere er der et generelt behov for at reducere sektoropdelingen, hvilket såvel ledelsesmæssigt som kompetencemæssigt er en udfordring. Sikring af sammenhæng for familien Det er ikke givet, at koordination mellem kommunale aktører er ensbetydende med, at en familie oplever sammenhæng og helhedsorienteret indsats. Det er derfor centralt, at de involverede aktører og særligt koordinatoren har opmærksomhed på familien og familiens oplevelse af at føle sig informeret og inddraget. Vigtigheden af at have systematik/metode, man arbejder efter Det er vigtigt, at der i komplekse, sociale sager arbejdes systematisk og med klare retningslinjer, som bidrager til at skabe sammenhæng for såvel familie som involverede aktører. Signs of Safety og den metode, der ligger heri, kan være en måde, hvorpå man kan skabe sammenhæng, koordination og kontinuitet i en indsats hos en familie. Bilag 1: Oversigt over aktører i 12 konkrete komplekse familiesager.

Notat. Aarhus Kommune. Anbefalinger fra 360 graders eftersynet på området for udsatte småbørn Følgegruppen og socialchefen.

Notat. Aarhus Kommune. Anbefalinger fra 360 graders eftersynet på området for udsatte småbørn Følgegruppen og socialchefen. Notat Emne Til Kopi til Anbefalinger fra 360 graders eftersynet på området for udsatte småbørn Følgegruppen og socialchefen Aarhus Kommune Den 27. august 2012 360-graders eftersynet på området for udsatte

Læs mere

Afprøvningen af Tættere på familien finansieres ved omkonvertering. (konto 5) til Handicapcentret for Børns administrationsbudget

Afprøvningen af Tættere på familien finansieres ved omkonvertering. (konto 5) til Handicapcentret for Børns administrationsbudget Indstilling Til Fra Dato Aarhus Byråd via Magistraten Sociale Forhold og Beskæftigelse Klik her for at angive en dato. på handicapområdet for børn 1. Resume I byrådsindstilling Styrkelse af handicapområdet

Læs mere

Projektbeskrivelse: Styrket koordinering og indsats for borgere med erhvervet hjerneskade.

Projektbeskrivelse: Styrket koordinering og indsats for borgere med erhvervet hjerneskade. 1 Projektbeskrivelse: Styrket. Rehabiliteringsforløbene for borgere med er ofte komplekse. Kompleksiteten kommer til udtryk inden for både det sundhedsfaglige, det socialfaglige og det organisatoriske

Læs mere

Udvikling i antal anbringelser halvår SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Socialudvalget Orientering

Udvikling i antal anbringelser halvår SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Socialudvalget Orientering Til Til Kopi til Socialudvalget Orientering Side 1 af 7 Udvikling i antal anbringelser 2010-1. halvår 2015 Dette notat beskriver udviklingen på anbringelsesområdet i perioden 2010 til 2015. Særligt to

Læs mere

Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner

Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner Socialforvaltningen NOTAT Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner Baggrund for projektet Et af fokusområderne i SOF s strategi for udviklingen af arbejdet med udsatte børn, unge og deres

Læs mere

Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Christina Bundgaard/ Ane Løfstrøm Eriksen

Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Christina Bundgaard/ Ane Løfstrøm Eriksen KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Specialområdet NOTAT Aftaleforum Børn med behov for en samlet social og undervisningsmæssig indsats skal mødes af én kommune, der - med barnet i centrum-

Læs mere

BØRN- OG UNGEPOLITIK. Vi er en attraktiv kommune at være barn og unge i. Det skal vi blive ved med at være

BØRN- OG UNGEPOLITIK. Vi er en attraktiv kommune at være barn og unge i. Det skal vi blive ved med at være 2018 BØRN- OG UNGEPOLITIK Vi er en attraktiv kommune at være barn og unge i. Det skal vi blive ved med at være INDHOLD 03 Forord 04 Indledning De overordnede målsætninger for børn og unge 05 En tidlig

Læs mere

Faglige pejlemærker. for den tidlige og forebyggende indsats i PPR

Faglige pejlemærker. for den tidlige og forebyggende indsats i PPR Faglige pejlemærker for den tidlige og forebyggende indsats i PPR Baggrund Som led i projektet Investering i den tidlige og forebyggende indsats i PPR er der udviklet faglige pejlemærker for den tidlige

Læs mere

BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL TOVHOLDER- FUNKTION. Socialt Udviklingscenter SUS

BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL TOVHOLDER- FUNKTION. Socialt Udviklingscenter SUS BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL TOVHOLDER- FUNKTION Socialt Udviklingscenter SUS TOVHOLDERFUNKTION (ET BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL) Socialt Udviklingscenter SUS, 2014 Udarbejdet for Socialstyrelsen www.sus.dk

Læs mere

Det tværmagistratlige samarbejde i Århus Kommune 2 magistrater 3 forvaltninger

Det tværmagistratlige samarbejde i Århus Kommune 2 magistrater 3 forvaltninger Det tværmagistratlige samarbejde i Århus Kommune 2 magistrater 3 forvaltninger Århus Rådhus Magistraten for sociale forhold og beskæftigelse Socialforvaltningen Beskæftigelsesforvaltningen herunder Jobcenter

Læs mere

Socialudvalget har ønsket en halvårlig opgørelse af antallet af udsættelsessager.

Socialudvalget har ønsket en halvårlig opgørelse af antallet af udsættelsessager. Notat Til Til Kopi til Socialudvalget Orientering 10. oktober Side 1 af 6 Udsættelsessager pr. Socialudvalget har ønsket en halvårlig opgørelse af antallet af udsættelsessager. En udsættelsessag opstår,

Læs mere

Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter

Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter Børne- og Ungdomsforvaltningen FAKTA fra Børne- og Ungdomsforvaltningen 2016 Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter I Københavns Kommunes fritidsinstitutioner og -centre og skoler

Læs mere

INDHOLD. Indledning 3. Strategi for tidlig forebyggende indsats 5. Strategiens formål og mål 6. Strategiens fokusområder 7. Tema 1 7.

INDHOLD. Indledning 3. Strategi for tidlig forebyggende indsats 5. Strategiens formål og mål 6. Strategiens fokusområder 7. Tema 1 7. INDHOLD Indledning 3 Strategi for tidlig forebyggende indsats 5 Strategiens formål og mål 6 Strategiens fokusområder 7 Tema 1 7 Tema 2 8 Tema 3 9 Tema 4 10 Indledning Alle børn og unge i Lyngby-Taarbæk

Læs mere

Familier, som er fraflyttet anden kommune (herunder såkaldte nomadefamilier):

Familier, som er fraflyttet anden kommune (herunder såkaldte nomadefamilier): Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Stab for socialområdet Dato 25. marts 2015 Sagsnr. 15/5446 Løbenr. 55154/15 Sagsbehandler René Hansen Direkte telefon 79 79 29 04 E-mail reha@kolding.dk

Læs mere

Indstilling. Afprøvning af "Tættere på familien" Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4.

Indstilling. Afprøvning af Tættere på familien Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4. december 2015 1. Resume I byrådsindstilling Styrkelse af handicapområdet for børn, tiltrådt af byrådet den 9. september

Læs mere

Standarder for sagsbehandlingen

Standarder for sagsbehandlingen Familieafdelingen Standarder for sagsbehandlingen Indledning Standarder for sagsbehandlingen er en del af den sammenhængende børnepolitik. I henhold til Servicelovens 138 skal den politiske målsætning

Læs mere

Fælles Børn - Fælles Indsats

Fælles Børn - Fælles Indsats Fælles Børn - Fælles Indsats PIXIUDGAVE TIL FAGPROFESSIONELLE Faglig Strategi 2018-2022 Børne- og Familieområdet Opgaveløsningen i Fælles Børn - Fælles Indsats hører under Lov om Social Service. Derudover

Læs mere

Dansk Folkeparti har sendt nedenstående forespørgsel til svar i Sociale Forhold og Beskæftigelse.

Dansk Folkeparti har sendt nedenstående forespørgsel til svar i Sociale Forhold og Beskæftigelse. Svar på 10-dages forespørgsel fra Dansk Folkeparti om sagsbehandlingstider i Sociale Forhold og Beskæftigelse Side 1 af 6 Dansk Folkeparti har sendt nedenstående forespørgsel til svar i Sociale Forhold

Læs mere

Sagsnr A Dato: Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet

Sagsnr A Dato: Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet Sagsnr. 27.24.00-A00-2-17 Dato: 28.09.2018 Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet Horsens Kommune 2018 1. Indledning Som en del af en sammenhængende børne- og ungepolitik har Horsens

Læs mere

Børn- og Familieafdelingen Assens Kommune. Børn- og Familiechef Morten Madsen Leder af Børn og Unge, familieplejeafsnittet Lene Stokholm

Børn- og Familieafdelingen Assens Kommune. Børn- og Familiechef Morten Madsen Leder af Børn og Unge, familieplejeafsnittet Lene Stokholm Børn- og Familieafdelingen Assens Kommune Til: Fra: Børn- og Familiechef Morten Madsen Leder af Børn og Unge, familieplejeafsnittet Lene Stokholm Dato: 12. oktober 2012 Overgrebspakken Socialministeriet

Læs mere

NOTAT. Pt. sidder følgende i Team Tværs:

NOTAT. Pt. sidder følgende i Team Tværs: NOTAT Til Børne- og Familieudvalget, Social- og Sundhedsudvalget samt Beskæftigelsesudvalget Kopi Fra Emne Team Tværs Team Tværs-samarbejdet I marts 2014 blev Notat vedr. forstærket indsats for unge mellem

Læs mere

Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder

Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret 2011 Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder Forord 3 Formål og værdier 4 Netværksmødet 5 Børn og unge med særlige behov

Læs mere

Tværgående Tovholderfunktion Prøvehandling Marts 2017

Tværgående Tovholderfunktion Prøvehandling Marts 2017 Tværgående Tovholderfunktion Prøvehandling Marts 2017 Baggrund Socialudvalget besluttede i juni måned 2015 at igangsætte en proces for at etablere en tværgående tovholderfunktion. Ønsket om en tværgående

Læs mere

Strategi for implementering af Paradigmeskifte version 2.0

Strategi for implementering af Paradigmeskifte version 2.0 Strategi for implementering af Paradigmeskifte version 2.0 Hørringsudgave Forord Dette er den fælles strategi (2018-2021) for det fortsatte arbejde med implementering af Paradigmeskifte version 2.0. Strategien

Læs mere

Indsatsplan : Strategi for fællesskaber for børn og unge

Indsatsplan : Strategi for fællesskaber for børn og unge Indsatsplan 2016 2018: Strategi for fællesskaber for børn og unge Strategi for fællesskaber og indsatsplanen skal samlet set understøtte realisering af visionen om, at børn og unge oplever glæden ved at

Læs mere

Til Byrådet Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse

Til Byrådet Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Indstilling Til Byrådet Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 16. oktober 2018 Masterplan på Hjemløseområdet - Til at forebygge og afhjælpe hjemløshed i lyset af visionen om

Læs mere

Implementering af ny. samarbejdsmodel: Tværfaglig koordination. i samarbejdet med. udsatte familier

Implementering af ny. samarbejdsmodel: Tværfaglig koordination. i samarbejdet med. udsatte familier Erfaringer fra Projekt Familier på vej i hele organisationen Implementering af ny samarbejdsmodel: Tværfaglig koordination i samarbejdet med udsatte familier Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde T: 79755000

Læs mere

Udviklingsplan for det specialiserede børneområde

Udviklingsplan for det specialiserede børneområde Udviklingsplan Center for Familie og Forebyggelse 9. januar 2017 Forord Denne udviklingsplan tager afsæt i analyserapport fra Socialstyrelsens Task Force på det specialiserede børneområde, der er offentliggjort

Læs mere

Rådgivningskatalog. Omlægning til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats

Rådgivningskatalog. Omlægning til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats Omlægning til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats Indledning...3 Forud for rådgivningsdagen...5 Efter rådgivningsdagen...5 1.Styringsgrundlag...6 2. Forandringsteori...7 3. Erfaringer med

Læs mere

Notat. Svar på 10-dages forespørgsel vedrørende timetal og aflønning af støttepersoner til familier til anbragte børn

Notat. Svar på 10-dages forespørgsel vedrørende timetal og aflønning af støttepersoner til familier til anbragte børn Notat Side 1 af 7 Svar på 10-dages forespørgsel vedrørende timetal og aflønning af støttepersoner til familier til anbragte børn Enhedslisten de rød-grønne har fremsat en 10-dages forespørgsel vedrørende

Læs mere

De sårbare gravide. Det sociale område en ny medspiller. Randers Kommune

De sårbare gravide. Det sociale område en ny medspiller. Randers Kommune De sårbare gravide Det sociale område en ny medspiller Randers Kommune Program Introduktion og hvad er det nye? Hvad er en sårbar gravid/nybagt familie i et socialfagligt perspektiv Udfordringer og hvad

Læs mere

En sammenhængende indsats kræver koordinering

En sammenhængende indsats kræver koordinering EN INTRODUKTION En sammenhængende indsats kræver koordinering Den koordinerende indsatsplan er et arbejdsredskab, der kan hjælpe med at koordinere og skabe sammenhæng i de forskellige sociale og sundhedsmæssige

Læs mere

Tjekliste til fordele og udfordringer ved forskellige organiseringsformer

Tjekliste til fordele og udfordringer ved forskellige organiseringsformer Tjekliste til fordele og udfordringer ved forskellige organiseringsformer Området for børn og unge med særlige behov kan overordnet set organiseres på forskellige måder. Hver organisering har sine fordele,

Læs mere

Drøftelse: Interviewundersøgelse om overgangen fra børne- og ungeområdet til voksenområdet

Drøftelse: Interviewundersøgelse om overgangen fra børne- og ungeområdet til voksenområdet Punkt 6. Drøftelse: Interviewundersøgelse om overgangen fra børne- og ungeområdet til voksenområdet 2014-2124 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Familie- og Socialudvalgtes drøftelse

Læs mere

Helhedsorienteret Familie Indsats 0-3 år

Helhedsorienteret Familie Indsats 0-3 år Helhedsorienteret Familie Indsats 0-3 år Lovgrundlag: Servicelovens 52,3,9, jfr. 52a, stk. 1 punkt 2 og 3. Rammer for projektet: Familier med børn i alderen 0 3 år. Forankring: i Børnefamiliehuset. Formål:

Læs mere

Anbefalinger til udvikling af det faglige arbejde i Socialforvaltningen

Anbefalinger til udvikling af det faglige arbejde i Socialforvaltningen Anbefalinger til udvikling af det faglige arbejde i Socialforvaltningen Udarbejdet på baggrund af faglig audit i konkret sag i Socialforvaltningen i Århus Kommune Center for Kvalitetsudvikling Anbefalinger

Læs mere

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik SUND OPVÆKST Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik 2018 1 Forord Sund Opvækst er Aabenraa Kommunes børne-, unge- og familiepolitik. Sund Opvækst opstiller en række ambitiøse

Læs mere

KVALIFICERING AF TRÆNINGSTILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SVÆRE HANDICAP ERFARINGER OG RESULTATER FRA EVALUERINGEN AARHUS, D. 3.

KVALIFICERING AF TRÆNINGSTILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SVÆRE HANDICAP ERFARINGER OG RESULTATER FRA EVALUERINGEN AARHUS, D. 3. KVALIFICERING AF TRÆNINGSTILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SVÆRE HANDICAP ERFARINGER OG RESULTATER FRA EVALUERINGEN AARHUS, D. 3. DECEMBER 2013 OPLÆGGETS OVERSKRIFTER Baggrund og formål med evalueringen Evalueringens

Læs mere

Fælles Indsats status maj 2019

Fælles Indsats status maj 2019 Fælles Indsats status maj 2019 Baseret på projektets baseline marts 2016 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Introduktion til projekt Fælles Indsats...3 Fælles indsats indgår i kontraktmål for

Læs mere

Bilag 3 Ressourceteam på institutionsområdet

Bilag 3 Ressourceteam på institutionsområdet Børne- og Ungdomsforvaltningen BUDGETNOTAT Bilag 3 Ressourceteam på institutionsområdet Baggrund Det er i forbindelse med debatmøderne om chancelighed blevet understreget, at der er behov at styrke samarbejdet

Læs mere

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier Notat Dato: 4. november 2007/jru/ami Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier I årsmødevedtagelsen Alle børn

Læs mere

Den koordinerende indsatsplan. - en introduktion

Den koordinerende indsatsplan. - en introduktion Den koordinerende indsatsplan - en introduktion En god indsats kræver koordinering For borgere med både psykiske lidelser og et misbrug af alkohol og/eller stoffer (en dobbeltdiagnose) gælder, at regionen

Læs mere

#1 Undersøgelse af unge hjemløse

#1 Undersøgelse af unge hjemløse #1 Undersøgelse af unge hjemløse - viden om unge hjemløse med særligt fokus på deres forhistorie Den stigende hjemløshed blandt unge er en kendt tendens, og forvaltningen har derfor styrket ungehjemløseindsatsen.

Læs mere

1 Sag nr. 19/ juli 2019 Trine Wittrup

1 Sag nr. 19/ juli 2019 Trine Wittrup Notat om anvendelse og sammenhæng i støtte til unge i udsatte positioner på tværs af forskellige myndighedsområder Der findes flere støttemuligheder til unge i forskellige lovgivninger, som dels kan tilbydes/bevilges

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik

Sammenhængende børnepolitik FOREBYGGELSE TIDLIG INDSATS INDGRIBENDE INDSATS Sammenhængende børnepolitik Politik Stevns Kommunes sammenhængende børnepolitik har tre fokusområder: Forebyggelse, tidlig indsats og indgribende indsats.

Læs mere

En styrket udredningskapacitet inkl. en styrket myndighedsindsats

En styrket udredningskapacitet inkl. en styrket myndighedsindsats En styrket udredningskapacitet inkl. en styrket myndighedsindsats En styrkelse af myndighedsområdet dækker over såvel en styrket udredningskapacitet som en styrket myndighedsindsats. Indsatserne er beskrevet

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4. juni 2014

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4. juni 2014 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4. juni 2014 Udsattepolitik for Aarhus Kommune 1. Resume Socialdemokratiet v/ Tatiana Sørensen

Læs mere

Projekt styrket genoptræning og rehabilitering for borgere med erhvervet hjerneskade K&S udvalget d. 7. maj

Projekt styrket genoptræning og rehabilitering for borgere med erhvervet hjerneskade K&S udvalget d. 7. maj Projekt styrket genoptræning og rehabilitering for borgere med erhvervet hjerneskade 2012-2014 K&S udvalget d. 7. maj 2015 1 Diagnoser, som kan føre til erhvervet hjerneskade. Apopleksi (dvs. blodpropper

Læs mere

Indsatser der understøtter. Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner

Indsatser der understøtter. Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Indsatser der understøtter Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner 28. april 2016 Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner - Procedurer der understøtter

Læs mere

Handicap og Psykiatri. Social, Sundhed og Beskæftigelse. Handicap- og psykiatrichefen

Handicap og Psykiatri. Social, Sundhed og Beskæftigelse. Handicap- og psykiatrichefen Jobbeskrivelse Leder af driftsområdet Psykiatri Misbrug Udsatte Organisatorisk indplacering: Forvaltning: Reference til: Ledelse i forhold til: Handicap og Psykiatri Social, Sundhed og Beskæftigelse Handicap-

Læs mere

Principper for støtte til børn og unge og deres familier

Principper for støtte til børn og unge og deres familier Principper for støtte til børn og unge og deres familier Indledning På de kommende sider kan du læse hvilke principper, der bliver lagt til grund, når vi i Familie- og Handicapafdelingen yder støtte til

Læs mere

Den nye tværfaglige model for det tidlige og forebyggende samarbejde i Børn og Unge (september 2009)

Den nye tværfaglige model for det tidlige og forebyggende samarbejde i Børn og Unge (september 2009) Den nye tværfaglige model for det tidlige og forebyggende samarbejde i Børn og Unge (september 2009) Baggrunden for den nye tværfaglige model i Børn og Unge Ny administrativ organisation i Viborg Kommune

Læs mere

# # $ % * & " ## +! $, -"

# # $ % * &  ## +! $, - !" # # $ % & '"() * & " ## +! $, -".""" !"#! $% $ & ' %(") )$%!*$% $ ( ""& & %! & $% ' $#!""* +""(!"#,& - "$& $""$$$ (%! "#! $% $ & "#%) *.- $'! "#$/,* 0 &!%' %($ $ 1'2$%! %($ $ *3!$#"!%%( "%$$ $ %# $%!

Læs mere

Strategi for det specialiserede socialområde for voksne

Strategi for det specialiserede socialområde for voksne Strategi for det specialiserede socialområde for voksne Forord Denne strategi er gældende for hele det specialiserede socialområde for voksne. Strategien er blevet til i forlængelse af, at der er gennemført

Læs mere

Forebyggende initiativer - Børneområdet (Læring og Trivsel)

Forebyggende initiativer - Børneområdet (Læring og Trivsel) Input til Kommunalbestyrelsens arbejdsprogram 2020, d. 14.3.2019 - Forebyggelse på Børneområdet (Læring og Trivsel) og det specialiserede voksenområde (Aktiv hele livet) Forebyggende initiativer - Børneområdet

Læs mere

Nationalt rammepapir om den behandlingsansvarlige læge

Nationalt rammepapir om den behandlingsansvarlige læge 25. marts 2015 Nationalt rammepapir om den behandlingsansvarlige læge Danske Regioner, Kræftens Bekæmpelse, Danske Patienter, Overlægeforeningen og Yngre Læger vil sammen i dette oplæg og via efterfølgende

Læs mere

Myndighedssocialrådgiverens kernefaglighed

Myndighedssocialrådgiverens kernefaglighed Myndighedssocialrådgiverens kernefaglighed Hvilket mindset har socialrådgivere i denne kontekst? Hvilke præmisser baserer socialrådgiveren sin praksis på? I Dansk Socialrådgiverforening har vi afgrænset

Læs mere

Ledelsestilsyn på børne- og ungeområdet

Ledelsestilsyn på børne- og ungeområdet Ledelsestilsyn på børne- og ungeområdet Rebild Kommune Opsamling Deloitte Consulting 4. november 2013 Indhold 1. Grundlag 2. Konklusioner 3. Anbefalinger 4. Øvrige perspektiver - 2 - 1. Grundlaget Ledelsestilsyn

Læs mere

Orientering om Socialtilsynets afgørelse om skærpet tilsyn og påbud for botilbuddet Strandviben

Orientering om Socialtilsynets afgørelse om skærpet tilsyn og påbud for botilbuddet Strandviben KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Til Socialudvalget Orientering om Socialtilsynets afgørelse om skærpet tilsyn og påbud for botilbuddet Strandviben Socialtilsyn Hovedstaden

Læs mere

Styrkelse af den forebyggende indsats, herunder særligt den kriminalpræventive indsats

Styrkelse af den forebyggende indsats, herunder særligt den kriminalpræventive indsats Kommissorium for: Styrkelse af den forebyggende indsats, herunder særligt den kriminalpræventive indsats Opgaven Direktionen fik med budgetaftalen for 2018 til opgave at: Styrke den forebyggende indsats

Læs mere

Sammen om trivsel Børne- og ungepolitik

Sammen om trivsel Børne- og ungepolitik Sammen om trivsel Børne- og ungepolitik 2019-2023 Indledning Formålet med Nyborg Kommunes børne- og ungepolitik er at give alle børn og unge mulighed for at udvikle og udfolde sig og blive livsduelige

Læs mere

Bilag D Status Velfærdsrådgivningen pr. august initiativer i Velfærdsrådgivningen

Bilag D Status Velfærdsrådgivningen pr. august initiativer i Velfærdsrådgivningen Bilag D Status Velfærdsrådgivningen pr. august 2016. Task force anbefalinger Politik og strategi Fastsætter konkrete målsætninger for voksenhandicapområdet. Tilretter de nævnte styringsdokumenter i forhold

Læs mere

Skabelon for standard for sagsbehandling

Skabelon for standard for sagsbehandling Skabelon for standard for sagsbehandling Standard for sagsbehandling vedrørende: Den tidlige indsats, herunder hvordan kommunen sikre, at skoler, dagtilbud m.v. foretager de nødvendige underretninger,

Læs mere

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år 13 18 (23) år Lovgrundlag: Servicelovens 52,3,9, jfr. 52a, stk. 1 punkt 2 og 3. Rammer for projektet: Formål: Familier med børn i alderen 3 12 år - forankret i

Læs mere

Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder

Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder Vejledning i at holde netværksmøder - Til medarbejdere, der arbejder med børn og unge i Høje-Taastrup Kommune Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder Netværksmødet Denne vejledning er

Læs mere

Svendborg Kommune. Udviklingsplan for 2019 i Familieafdelingen. Kvalitet i sagsbehandlingen og Tværgående samarbejde.

Svendborg Kommune. Udviklingsplan for 2019 i Familieafdelingen. Kvalitet i sagsbehandlingen og Tværgående samarbejde. Svendborg Kommune Udviklingsplan for 2019 i Familieafdelingen Kvalitet i sagsbehandlingen og Tværgående samarbejde. Børn, Unge, Kultur og Fritid Familie og Uddannelse Centrumpladsen 7, 1. sal 5700 Svendborg

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge og Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 19. august 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge og Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 19. august 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge og Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 19. august 2015 Styrkelse af handicapområdet for børn 1. Resume Som følge af budgetforliget for 2015

Læs mere

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019 BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK Januar 2019 1 INDLEDNING I 2018 besluttede kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune, at etablere et psykiatriråd. Psykiatrirådet fungerer som dialogforum mellem politikere,

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af skemaet kan findes på En plan for en sammenhængende indsats sammen med borgeren

Vejledning til udfyldelse af skemaet kan findes på   En plan for en sammenhængende indsats sammen med borgeren Ansøgning om konkrete forsøg i Frikommuneforsøg II Vejledning til udfyldelse af skemaet kan findes på www.sim.dk/frikommuneforsoeg-ii. Frikommunenetværk Titel på forsøg Deltagerkommuner Faglig kontaktperson

Læs mere

Koordinerende indsatsplaner for mennesker med psykiske lidelser og samtidigt misbrug

Koordinerende indsatsplaner for mennesker med psykiske lidelser og samtidigt misbrug Koordinerende indsatsplaner for mennesker med psykiske lidelser og samtidigt misbrug - National Alkoholkonference 2017 Sara Lindhardt, Socialstyrelsen - Baggrund En delt opgave svært at navigere Alkoholafhængigheds-

Læs mere

Inddragelse af barn, ung og forældremyndighedsindehaver under hele indsatsen

Inddragelse af barn, ung og forældremyndighedsindehaver under hele indsatsen Standarder for sagbehandling Del II- den Sammenhængende Børn og Unge Politik Overordnet målsætning Forældrene spiller en central rolle for barnet og den unges trivsel og udvikling, og forældrene har altid

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

INTRODUKTION TIL MØDREHJÆLPEN REYKJAVIK - OKTOBER 2013

INTRODUKTION TIL MØDREHJÆLPEN REYKJAVIK - OKTOBER 2013 INTRODUKTION TIL MØDREHJÆLPEN REYKJAVIK - OKTOBER 2013 MØDREHJÆLPEN Mødrehjælpen er en privat humanitær organisation. Organisationens arbejde startede ca. 1924. Fomålet er at yde social, sundhedsmæssig,

Læs mere

Socialrådgiverdagene i Kolding 2013. Den koordinerende sagsbehandler

Socialrådgiverdagene i Kolding 2013. Den koordinerende sagsbehandler Socialrådgiverdagene i Kolding 2013 Den koordinerende sagsbehandler Baggrund. Kommunalreformen 1. januar 2007 betød sammenlægning af kommuner - fra 271 til 98, heraf forblev 33 uberørt Adskillelse (fysisk

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik for Stevns Kommune

Sammenhængende børnepolitik for Stevns Kommune Sammenhængende børnepolitik for Stevns Kommune Dette er den sammenhængende børnepolitik for Stevns Kommune (jf. Servicelovens 19). Hovedformålet med børnepolitikken er, at synliggøre sammenhæng og strategi

Læs mere

Workshop og møderække: Ledelse af den koordinerende sagsbehandler

Workshop og møderække: Ledelse af den koordinerende sagsbehandler Workshop og møderække: Ledelse af den koordinerende sagsbehandler Den tværsektorielle organisering og de ledelsesmæssige rammer er centrale for driften af den koordinerende sagsbehandlerfunktion. Rammevilkår,

Læs mere

OVERGANG OG SAMARBEJDE FRA SFO TIL KLUB

OVERGANG OG SAMARBEJDE FRA SFO TIL KLUB OVERGANG OG SAMARBEJDE FRA SFO TIL KLUB INDLEDNING Denne beskrivelse er den fælles ramme og de fælles retningslinjer for samarbejdet om overgang fra SFO til klub et samarbejde, der skal sikre den trygge

Læs mere

Notat. Aarhus Kommune. Udviklingen i antal anbringelser halvår 2014 Socialudvalget. Kopi til. Socialforvaltningen. Den 22.

Notat. Aarhus Kommune. Udviklingen i antal anbringelser halvår 2014 Socialudvalget. Kopi til. Socialforvaltningen. Den 22. Notat Emne Til Kopi til Udviklingen i antal anbringelser 2007 1. halvår Socialudvalget Aarhus Kommune Den 22. september I dette notat gives et overblik over udviklingen i antal anbringelser opdelt på følgende

Læs mere

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 Værdier og målsætninger... 4 Fokusområder... 6 1. Tidlig indsats... 7 2. Inklusion og fleksibilitet...

Læs mere

Alle børn og unge har ret til et godt liv

Alle børn og unge har ret til et godt liv NOTAT Dato: 28. maj 2013 Sags nr.: 330-2012-6687 Vedr.: Høringsoplæg til ny børne- og ungepolitik Alle børn og unge har ret til et godt liv Indledning Vi ønsker, at alle vores børn og unge i Slagelse Kommune

Læs mere

Strategi. Veteranpolitik. Mariagerfjord Kommune

Strategi. Veteranpolitik. Mariagerfjord Kommune Strategi Veteranpolitik Mariagerfjord Kommune Politikken i praksis Strategien er handlingsanvisende for, hvordan der fremadrettet arbejdes med politikkens målsætninger i praksis. Veteranpolitikken vedrører

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedr. episode på Bocenter Tranbjerg. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune

Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedr. episode på Bocenter Tranbjerg. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune af 10-dages forespørgsel vedr. episode på Bocenter Tranbjerg Side 1 af 6 Til Til Byrådet Orientering Medlemmer af Aarhus byråd Knud N. Mathiesen og Jette Skive fra Dansk Folkeparti har stillet en række

Læs mere

Helhedsorienteret indsats over for udsatte familier udvalgte erfaringer

Helhedsorienteret indsats over for udsatte familier udvalgte erfaringer Helhedsorienteret indsats over for udsatte familier udvalgte erfaringer Ulf Hjelmar Forskningsprogramleder, ph.d. Nyborg 2. november 2017. 2 Indsatser der skal spille sammen Beskæftigelsesområdet Virksomhedspraktik

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter Krav 6. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Notat. Udkast til Fælles mål 0-6 år. Den 26. marts 2015

Notat. Udkast til Fælles mål 0-6 år. Den 26. marts 2015 Notat Emne: Udkast til Fælles mål 0-6 år Den 26. marts 2015 I forbindelse med behandlingen af kvalitetsrapporten for 2013, blev det i byrådet besluttet, at Børn og Unge over de kommende år styrker og investerer

Læs mere

- Revideret ansøgning til pulje vedrørende styrket genoptræning og rehabilitering for personer med erhvervet hjerneskade

- Revideret ansøgning til pulje vedrørende styrket genoptræning og rehabilitering for personer med erhvervet hjerneskade 1 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Att: Lone Vicki Pedersen Mail: Ivp@im.dk Skanderborg Kommune: - Revideret ansøgning til pulje vedrørende styrket genoptræning og rehabilitering for personer med

Læs mere

Notat. Status på resultatdokumentation i Familier, Børn og Unge Socialudvalget Erik Kaastrup-Hansen og Lotte Henriksen.

Notat. Status på resultatdokumentation i Familier, Børn og Unge Socialudvalget Erik Kaastrup-Hansen og Lotte Henriksen. Notat Emne: Til: Kopi til: Status på resultatdokumentation i Familier, Børn og Unge Socialudvalget Erik Kaastrup-Hansen og Lotte Henriksen Den 15. august 2013 Aarhus Kommune Socialforvaltningen Baggrund

Læs mere

Sammen om trivsel Børne- og ungepolitik

Sammen om trivsel Børne- og ungepolitik Sammen om trivsel Børne- og ungepolitik 2019-2023 Indledning Formålet med Nyborg Kommunes børne- og ungepolitik er at give alle børn og unge mulighed for at udvikle og udfolde sig og blive livsduelige

Læs mere

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov Opsamling på workshoppen den 30. januar 2018 vedr. Det gode borgerforløb På baggrund af den afholdte workshop den 30. januar 2018 vedrørende Det gode borgerforløb i overgangen mellem social- og behandlingspsykiatrien,

Læs mere

Notat om et tidligere og tættere tværprofessionelt distriktssamarbejde

Notat om et tidligere og tættere tværprofessionelt distriktssamarbejde Notat Sagsnr.: 00.00.00-G01-78-17 Dato: 04-04-2018 Titel: Notat om et tidligere og tættere tværprofessionelt distriktssamarbejde Sagsbehandler: Kirstine Andersen Indhold En tidlig indsats og et stærkt

Læs mere

Strategi for Handicap & Psykiatri. Lemvig Kommune

Strategi for Handicap & Psykiatri. Lemvig Kommune Strategi for Handicap & Psykiatri Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune BEKYMRENDE ELEVFRAVÆR EN HANDLEVEJLEDNING

Ringkøbing-Skjern Kommune BEKYMRENDE ELEVFRAVÆR EN HANDLEVEJLEDNING BEKYMRENDE ELEVFRAVÆR EN HANDLEVEJLEDNING INDLEDNING Børn med bekymrende skolefravær skal hjælpes. Bekymrende fravær fra skolen er et fælles problem. Det er ikke alene den enkeltes elevs, families eller

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Styrkelse af handicapområdet for børn

Styrkelse af handicapområdet for børn Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Magistratsafdelingen for Børn og Unge Styrkelse af handicapområdet for børn - forslag der ikke arbejdes videre med Igennem det seneste års tid,

Læs mere

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedrørende indlagte hjemløse

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedrørende indlagte hjemløse Notat Side 1 af 6 Til Til Kopi til Jette Jensen, Enhedslisten Orientering Aarhus Byråd Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedrørende indlagte hjemløse Byrådsmedlem Jette Jensen, Enhedslisten har fremsendt

Læs mere

PPR DE BORGERRETTEDE VISIONER. 1. Medbestemmelse. Side 1 af 8. Konkrete mål Igangværende: PPR har valgt to mål i forhold til medbestemmelse:

PPR DE BORGERRETTEDE VISIONER. 1. Medbestemmelse. Side 1 af 8. Konkrete mål Igangværende: PPR har valgt to mål i forhold til medbestemmelse: DE BORGERRETTEDE VISIONER 1. Medbestemmelse PPR har valgt to mål i forhold til medbestemmelse: PPR vil udbrede arbejdet med er, og indarbejde det som en fast metode i det forebyggende arbejde med børn

Læs mere

Bilag 6 - Opsamling på evaluering af indsatsområde - Personlige og sociale kompetencer

Bilag 6 - Opsamling på evaluering af indsatsområde - Personlige og sociale kompetencer I hvilken oplever I at mål er nået og effekter er opnået hos jer? I mindre I nogen I høj I meget høj Ikke sat kryds MÅL: For børn 3 11 9 90 % af børnene er i trivsel og er socialt robuste børn, der er

Læs mere

Rigsrevisionens beretning om Indsatsen over for anbragte børn

Rigsrevisionens beretning om Indsatsen over for anbragte børn Rigsrevisionens beretning om Indsatsen over for anbragte børn August 2016 Oplæg BSU 28.11.2016 Rigsrevisionen har afgivet beretning om indsatsen over for anbragte børn. Beretningen omhandler: - Social-

Læs mere