Kakaoens historie. Kakao og chokolade

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kakaoens historie. Kakao og chokolade"

Transkript

1 Kakaoens historie Kakaotræet stammer fra Sydamerika, hvor det voksede vildt i Amazonas regnskove. Senere blev det ført til Mexico. Kakaotræets botaniske navn er Theobroma Cacao, som betyder gudernes føde. Navnet går tilbage til en mexicansk myte om at guden Quetzalcoatl gav træet til menneskene. Derfor betragtede de træet som guddommeligt, og kakaobønner indgik i religiøse ceremonier og blev også brugt som betalingsmiddel allerede fra omkring år Befolkningsgrupperne, som boede i områderne omkring Mexico på det tidspunkt, begyndte også at smage på kakaobønnerne. Aztekerne fremstillede en kold kakaodrik af kakaobønnerne xoco alt (bittert vand). Mayaerne, derimod, drak kakaoen varm og kaldte drikken for chocol haa (varmt vand). Spanierne, som kom til områderne efter Columbus, var i kontakt med begge grupper og blandede navnene sammen til chokolati. Den første europæer, der lærte kakaoen at kende, var spanieren Hernán Cortés, som i 1519 blev budt på drikken af den aztekiske kejser. I 1528 præsenterede han den spanske konge for kakaoen, hvorefter Spanien havde eneret på kakaohandelen de næste knap 100 år. Dengang blev kakaoen kun brugt til at lave kakaodrik. I løbet af 1600-tallet spredte kakaodrikken sig fra at være en specialitet hos kongerne til også at blive en nydelsesdrik blandt det finere borgerskab i de europæiske lande. Kakaodrikkens udbredelse blev også hjulpet godt på vej af at europæerne fandt på at komme sukker i den ellers ret bitre drik. Kakao blev herefter et populært nydelsesmiddel, og man ville gerne kunne dyrke det flere steder. Det blev forsøgt at anlægge plantager i Afrika og andre tropiske områder. Men først i 1800-tallet lykkedes det at få træerne til at gro på en vulkansk ø, Fernando Po, der ligger i Guinea-bugten ud for Afrikas kyst. Historien fortæller, at det var en ghanesisk smed, som arbejdede på Fernando Po, der i 1898 bragte seks kakao-frø med hjem til Ghana. Ét af dem blev til et træ. Og siden har man dyrket kakao i Ghana. Kakao og chokolade Den første chokoladeplade blev støbt i Bristol i England i 1847 af Joseph Fry den Yngre. I 1875 blev den første mælkechokolade lavet, da schweizeren Peter Daniel udviklede ideen om at tilsætte mælkepulver til chokoladen. Udbredelsen af spisechokoladen gennem 1800-tallet betød, at chokoladeproduktionen steg voldsomt, og også I Danmark dukkede flere chokoladeproducenter op. Eksempelvis Galle & Jessen i 1872 og Anthon Berg i 1884.

2 Ghana Ghana er cirka fem gange større end Danmark. Ghana er et ret fladt land, de højeste områder er ca. 600 meter over havets overflade. Ghana har tropisk klima, og fordi det ligger tæt på ækvator, står solen op og går ned stort set på samme tid hver dag året rundt. Det nordlige Ghana er savanne, som er grøn og frodig i regntiden, men meget tør og støvet, når det ikke regner. Mod syd har landet en 539 km lang kystlinje, hvor fiskeriet er et vigtigt erhverv. Hovedstaden Accra ligger også ved kysten. Hvis man rejser videre ind i landet, kommer man til regnskoven, hvor bl.a. kakaoen dyrkes. Her er der grønt og frodigt året rundt. I regnskoven er der to perioder med regntid: april-juni og august-september. Sprog og folk Det officielle sprog i Ghana er engelsk. I skolerne undervises der på engelsk, og de fleste tvudsendelser er på engelsk. Men det er langtfra alle 23 millioner indbyggere, der kan tale engelsk. I Ghana findes der mange etniske grupper, som taler forskellige sprog. Der er ni statsanerkendte sprog udover engelsk, men der tales over 25 andre sprog i landet. Sprogene er ikke bare dialekter, så de kan virke lige så forskellige som dansk, russisk og kinesisk. Mange ghanesere taler flere forskellige sprog. Ghana før i tiden Arkæologiske fund viser, at der i mere end år har boet mennesker i det område, der i dag hedder Ghana. De levede som samlere og jægere og senere - omkring år 5000 før vores tidsregning - af at dyrke jorden og holde kvæg. Man regner med, at de mange befolkningsgrupper i Ghana er indvandret fra andre dele af Vestafrika. I Afrika var der forskellige storriger, som handlede med hinanden. Man regner med, at handlen har foregået i flere tusind år. Købmandskaravaner rejste gennem Sahara fra nord til syd med salt, klæde og andre luksusvarer, som blev byttet til guld, elfenben og kolanødder. Senere blev disse varer sejlet fra Nordafrika til Portugal, og på den måde fik portugiserne idé til selv at sejle ud og finde handelsveje. Det var også købmandskaravaner, der førte islam til Vestafrika. Et af de storriger, der handlede med købmandskaravanerne, blev kaldt Ghana. Arabiske kilder omtaler dette storrige, som lå mellem floderne Niger og Senegal nordvest for det nuværende Ghana. Det er dette område, som Ghana senere blev opkaldt efter. Da europæerne kom Portugiserne kom til i 1471, hvorefter handel med eksempelvis guld og elfenben voksede. Derfor kaldte man landet Guldkysten. Fra anden halvdel af 1600-tallet begyndte handelen med afrikanske slaver, som blandt andet blev byttet med våben. Danmark var også involveret i slavehandelen og købte og sendte slaver fra Guldkysten over Atlanten til Dansk Vestindien. Danmark var det første land i verden, der vedtog en lov om, at det var forbudt at sejle slaver over Atlanten. Loven trådte i kraft i 1803, men selve slaveriet forbød Danmark først i 1848 efter politisk pres fra England. Efter at have været britisk koloni fra fik Ghana i 1957 sit nuværende navn og blev et selvstændigt land.

3 Ghana efter selvstændigheden Ghanas første premiereminister efter uafhængigheden hed Kvame Nkrumah og er en af Afrikas kendte statsmænd. Han satte mange store og dyre projekter i gang, der skulle opbygge et velfærdssystem i Ghana. Bl.a. blev der investeret i uddannelsessystemet. Projekterne kostede mange penge, og Ghanas økonomi blev dårligere og i 1966 blev han afsat ved et militærkup. I de efterfølgende år var Ghana præget af en del politisk uro med skiftende militære og civile ledere. I 1990 erne faldt der politisk ro over Ghana, og i dag betragtes Ghana som et af de mere velfungerende demokratiske lande i Afrika, hvor man forsøger at løse de store problemer med fattigdom, korruption og manglede uddannelse. Kakaodyrkning i Ghana Ghana er i dag verdens næststørste producent af kakaobønner. Landet producerer ca. 15 % af den samlede verdensproduktion. Kun Elfenbenskysten, som er Ghanas naboland, producerer mere kakao end Ghana. Produktionen af kakao har stor betydning for Ghanas økonomi, da indtægterne fra kakaoen udgør cirka 35 % af landets eksport-indtægter. Kakaoen dyrkes på små kakaobrug, der ofte drives af familier. I Ghana er der omkring kakaofarmere, der dyrker kakao. Skolerne i Ghana Undervisningen i mange af Ghanas skoler ligner ikke den undervisning, der foregår i danske skoler i dag. Det minder mere om danske skoler i gamle dage. Eleverne rejser sig op, når læreren kommer ind. Der er meget udenadslære læreren fortæller eller læser op af en bog, og eleverne gentager. Der er en rimelig streng disciplin, og det er ikke almindeligt, at eleverne stiller spørgsmål, hvis der er noget, de ikke forstår. Først i 2007 blev det gratis at gå i grundskolen. Tidligere kostede det penge, og fattige familier havde ikke råd til at sende deres børn i skole. Der har været mangel på uddannede lærere i landområderne, fordi de uddannede lærere helst har villet bo i de større byer. I dag arbejdes der hårdt for at forbedre skolesystemet i Ghana. Det gælder blandt andet om at få alle børn i skole, nu hvor det er gratis. Det gælder desuden om at uddanne flere lærere, og om at lærerne får kendskab til undervisningsmetoder, hvor eleverne er aktive, tør spørge om det, de ikke forstår og dermed lærer noget mere i skolerne. For at alt dette kan lykkes er det vigtigt, at forældrene støtter skolerne, og der lægges derfor også vægt på at involvere forældrene i debatten om betydningen af uddannelse til børn.

4 Toms sociale ansvar - CSR For at kunne producere konfekturevarer på en acceptabel måde, arbejder Toms med CSR, som er en forkortelse af det engelske udtryk Corporate Social Responsibility. Det kan oversættes til dansk på flere måder, men ofte taler man om virksomheders sociale ansvar. CSR-arbejde kan berøre både sociale, etiske og miljø- og klimamæssige forhold, som er relateret til processen med at fremstille og sælge et produkt. For at holde gang i fabrikkerne har Toms brug for flere forsyningskæder. En forsyningskæde består af alle led, som en råvare er igennem før den når frem til Toms fabrikker. Toms arbejder med CSR i forhold til det, som kan betegnes som den samlede værdikæde: dvs. både forsyningskæder, miljø & klima i forhold til produktionen, virksomhedens medarbejdere samt sundhed og livskvalitet hos både medarbejdere og forbrugere. CSR arbejde i Ghana 98 % af de kakaobønner, som benyttes i Toms chokoladeproduktion, kommer fra Ghana. Derfor er mange af Toms CSR-aktiviteter i kakaoforsyningen rettet mod Ghana og de vilkår, kakaofarmerne har for at dyrke kakao. I Ghana dyrkes kakao som oftest i familiebrug, hvor hver familie ejer et lille stykke af regnskoven omkring landsbyen, hvor de bor. Familierne er forholdsvis fattige og der har i mange år været tradition for, at kakaobruget går i arv fra generation til generation. Indtjening fra kakaohøst er derfor afgørende for familierne, og oplæring af børnene i kakaodyrkning har været et primært fokus for forældrene. Toms CSR aktiviteter i Ghana fokuserer bl.a. på såkaldte produktionstekniske forbedringer, dvs. at kakaodyrknings-processen gøres bedre, lettere og hurtigere for farmerne og mere skånsom overfor miljøet. Samtidig kan disse tiltag give mulighed for at producere kakaobønner med bestemte egenskaber og smagsnuancer. For Toms betyder dette, at det bliver muligt at udvikle chokolader med særlige karakteristika. Desuden retter Toms CSR arbejde sig mod arbejdsforholdene under kakaodyrkningen. Børnene i kakaolandsbyerne er ofte involveret i arbejdet og det kan være problematisk. Især hvis børnene arbejder så meget, at de ikke kan gå i skole eller hvis det, de arbejder med, er farligt for dem, er der grund til at sætte ind. I så fald er der tale om børnearbejde. Forbedring af skolegangen i landsbyerne i kakaodistrikterne er en vigtig brik for at bekæmpe børnearbejde, og på sigt forbedre forholdene for kakaofarmerne, så de via uddannelse også opnår andre indtjeningsmuligheder. Her samarbejder Toms blandt andet med Danida og u- landsorganisationen IBIS, som er specialiseret i at lave skolegang i fattige lande. Skolegang er gratis i Ghana, så formålet med de aktiviteter, som Toms involverer sig i, har været at højne kvaliteten af undervisningen. Aktiviteterne har betydet, at der er uddannet og videreuddannet lærere i lokalområderne - til en mere interaktiv undervisningsform. Desuden er der afsat ressourcer til at sikre adgang til skolebøger og hæfter. Forældremøder og radioudsendelser har fokus på børns ret til at gå i skole men også på brugen af macheter (knive), sprøjtemidler og det at bære tunge byrder i forbindelse med kakaodyrkningen. Dette er i tråd med den ghanesiske regerings initiativer til at udrydde de værste former for børnearbejde i produktionen af kakao, og også i overensstemmelse FN s Menneskerettighedserklæring om at alle børn har ret til uddannelse.

5 CSR arbejde i Danmark Der er ingen tvivl om at chokolade- og slikprodukter kan bidrage både positivt og negativt til forbrugernes sundhed og livskvalitet. Derfor er sundhed og livskvalitet hos danske forbrugere hele tiden et aktuelt emne, som Toms gerne vil debattere og bidrage til. F.eks. er der udarbejdet en slikguide til forældre og børn med gode råd om et fornuftigt forbrug af slik. Desuden møder Toms forbrugerne i flere forskellige sammenhænge, bl.a. når skoleklasser besøger vores fabrik i Ballerup eller ved begivenheder på skolerne, som f.eks. Smagens Dag. Ved disse lejligheder holdes stort fokus på selve smagsoplevelsen at smage rigtigt efter og stimulere sine sanser og tænke over hvad man vælger at nyde. Voksne forbrugere inddrages også i dialog om chokoladeproduktion og chokoladeoplevelser, bl.a. på vores forbrugeraftener i Ballerup eller til chokoladeoplevelser i AXOCO-regi, samt via Toms vil gerne opfordre til et sundt og aktivt liv blandt sine medarbejdere. Det betyder, at der serveres sund mad i kantinen, og at medarbejderne tilbydes sundhedstjek og motionsrum. Der køres også læs & skriv projekter, hvor medarbejdere, som føler behov, tilbydes undervisning til at udvikle deres læse- og skrivekompetencer.

6 Toms historie Toms historie begynder i 1924, hvor de to apotekere Hans Trojel og V. H. Meyer grundlagde chokoladefabrikken, der dengang hed Tom dannet af forbogstaverne i Trojel Og Meyer. I begyndelsen producerede Tom mest bolcher, karameller og tyggegummi. Men det var svært at blive anerkendt hos købmænd og slikforhandlere, som kun ville handle med fine og veletablerede fabrikanter. Derfor satte Tom slikautomater op og fik på denne måde gang i salget. Dengang kostede varerne i automaten mellem 10 og 25 øre. I 1930 erne oplevede Tom fremgang, da virksomheden fik nogle store kunder som for eksempel DSB, og i 1932 startede produktionen af den kendte Guldbarre. Tiden under 2. Verdenskrig blev hård for Tom, bl.a. fordi leveringen af kakaobønner slap op. I 1942 overtog Victor B. Strand virksomheden og ændrede virksomhedens navn til Toms. Da 2. Verdenskrig sluttede, og der igen blev leveret kakaobønner, udviklede Toms sig for alvor. Fra 1950 til 1970 opkøbte virksomheden andre producenter af slik og chokolade så som Anthon Berg, Pingvin Lakrids og Galle & Jessen. Siden har Toms også opkøbt BonBon og BOGØ Chokolade. I de seneste år har Toms også lanceret helt nye mærker som f.eks. A XOCO og Nellie Dellies. Toms er i dag er Danmarks største konfekturevirksomhed. Toms Gruppen Toms har to fabrikker i Danmark, hvor der tilsammen er ansat omkring 850 medarbejdere. Medarbejderne repræsenterer ca. 30 nationaliteter. Chokoladefabrikken i Ballerup er den største, hvor der om året produceres cirka tons chokoladevarer. Hertil bruges cirka tons chokolade, resten er marcipan, fyldninger osv. På Avedøre Holme ligger Toms danske sukkervarefabrik, som producerer cirka tons sukkervarer om året. Toms har også en fabrik i Sverige, hvor der er ansat cirka 150 medarbejdere. Her produceres der tons sukkervarer om året. Vidste du at Rasmus Klumps far har tegnet skildpadden til Toms? I 1951 kom den første skildpadde i butikken. Vilhelm Hansen, som også tegnede Rasmus Klump, var skaberen. Kæmpe Skildpadden fra Toms er Danmarks mest solgte stykke chokolade? Hvert år spises der over 25 millioner Mini Skildpadder og mere end 33 millioner Kæmpe Skildpadder. For at forbrænde en chokoladebar skal du løbe stærkt i 24 minutter? Hvis du sidder stille f.eks. ved computeren skal du bruge 3 timer og 23 minutter for at forbrænde den. Der skal bruges 2 kakaofrugter til 100 g mørk chokolade? Hver kakaofrugt indeholder kakaobønner, som er helt uundværlige i chokoladefremstillingen. Toms aftager ca. 0,5 % af de kakaobønner, der produceres i Ghana? Ghana er verdens 2. største producent af kakaobønner, og 98 % af de bønner Toms bruger kommer fra Ghana. Konfekture betyder finere chokolade og sukkervarer? I daglig tale er en konfekturefabrik en fabrik, der både producerer slik og chokolade.

Kakao. Kakaotræet - udbredelse. Kakaoens historie. Kakao og chokolade

Kakao. Kakaotræet - udbredelse. Kakaoens historie. Kakao og chokolade Kakao Ghana er verdens næststørste producent af kakaobønner. Landet producerer cirka 600-700.000 tons om året, hvilket udgør omkring 15 % af den samlede verdensproduktion. Kun Elfenbenskysten producerer

Læs mere

Konfekture betyder finere chokolade og sukkervarer og i daglig tale er en konfekturefabrik en fabrik, der både producerer slik og chokolade.

Konfekture betyder finere chokolade og sukkervarer og i daglig tale er en konfekturefabrik en fabrik, der både producerer slik og chokolade. Toms historie Toms historie begynder i 1924, hvor de to apotekere Hans Trojel og V. H. Meyer grundlagde chokoladefabrikken, der dengang hed Tom uden s på baggrund af forbogstaverne i Trojel Og Meyer I

Læs mere

5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål)

5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål) 5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål) Trekantshandlen 1) Hvad var trekantshandlen? En handelsrute* En handelsaftale mellem tre lande En handel med tre varer 2) Hvilke områder foregik trekantshandlen

Læs mere

Trekantshandlen. Trekantsruten. Fakta. Plantageøkonomi. Danske nationale interesser. Vidste du, at... Den florissante periode

Trekantshandlen. Trekantsruten. Fakta. Plantageøkonomi. Danske nationale interesser. Vidste du, at... Den florissante periode Historiefaget.dk: Trekantshandlen Trekantshandlen Trekantshandlen var en handelsrute, hvor våben og forarbejdede varer fra Europa blev bragt til Afrika, slaver fra Afrika til Amerika og endelig sukker,

Læs mere

BUDSKABSNOTITS. J.nr.: Bilag: Dato: Samråd i Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri den 21. april Talepunkter til besvarelse af spørgsmål.

BUDSKABSNOTITS. J.nr.: Bilag: Dato: Samråd i Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri den 21. april Talepunkter til besvarelse af spørgsmål. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Svar på Spørgsmål 307 Offentligt BUDSKABSNOTITS Til: Udviklingsministeren J.nr.: 104.X.60-29. CC: Økonomi- og erhvervsministeren Bilag:

Læs mere

Kap Verde. snedker eller elektriker. Eller en videregående uddannelse som for eksempel skolelærer. SKOLESYSTEM

Kap Verde. snedker eller elektriker. Eller en videregående uddannelse som for eksempel skolelærer. SKOLESYSTEM Kap Verde Alliance KAP VERDE Den lille, klippefyldte ø-republik, Kap Verde, ligger i Atlanterhavet ud for Vestafrikas kyst. Befolkningen på 426.998 mennesker bor fordelt på i alt ni øer, der er af vulkansk

Læs mere

Den vestafrikanske republik,

Den vestafrikanske republik, Togo Alliance TOGO Den vestafrikanske republik, Togo, grænser op til Benin mod øst, til Ghana mod vest, til Burkina Faso mod nord og til Guineabugten mod syd. Ved kysten ligger hovedstaden, Lomé, og her

Læs mere

Vi tror på udvikling gennem handel. Læs mere på www.handelmedafrika

Vi tror på udvikling gennem handel. Læs mere på www.handelmedafrika Afrika: Verdens 2. største kontinent Lande: 54 afrikanske lande findes på det afrikanske kontinent Befolkning: Ca. 1 milliard mennesker Antal afrikanske sprog: Der findes mere end 1000 afrikanske sprog

Læs mere

Danmark i verden i tidlig enevælde

Danmark i verden i tidlig enevælde Historiefaget.dk: Danmark i verden i tidlig enevælde Danmark i verden i tidlig enevælde Danmark arbejdede fra 1660-1720 ihærdigt på at generobre Skåne, Halland og Blekinge gennem Skånske Krig og Store

Læs mere

Den vestafrikanske republik, op til Algeriet mod nordøst, Niger mod øst, Burkina Faso, Elfenbenskysten

Den vestafrikanske republik, op til Algeriet mod nordøst, Niger mod øst, Burkina Faso, Elfenbenskysten Mali Alliance MALI Den vestafrikanske republik, Mali, grænser op til Algeriet mod nordøst, Niger mod øst, Burkina Faso, Elfenbenskysten og Guinea mod syd samt Senegal og Mauretanien mod vest. Hovedstaden

Læs mere

Ingen forældre. synes, at deres børn skal arbejde

Ingen forældre. synes, at deres børn skal arbejde Interview Heick og Brygmann i Afrika Ingen forældre synes, at deres børn skal arbejde Debatten om børnearbejde er blusset op igen efter en dokumentarfilm om kakaobøndernes levevilkår. Derfor rejste Annette

Læs mere

Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder. Uretfærdig middag

Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder. Uretfærdig middag Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder Uretfærdig middag Befolkning Vand Verdens befolkning har meget forskellige levevilkår. Du mærkede nogle af forskellene på din egen krop ved den uretfærdige

Læs mere

Ø K O L O G ISK CH OKOLADE T I LSAT VISIONER O G KÆRLIGHED

Ø K O L O G ISK CH OKOLADE T I LSAT VISIONER O G KÆRLIGHED PRODUKTER OG BESKRIVELSER Ø K O L O G ISK CH OKOLADE T I LSAT VISIONER O G KÆRLIGHED Ø K O LO G I S K CHOKOLADE I Spanien ligger en af Europas bedste og mest unikke chokoladeforretninger. Den hedder Mayan

Læs mere

Benin S KO L E S Y S T E M

Benin S KO L E S Y S T E M Benin Alliance BENIN Den vestafrikanske republik, Benin (tidligere Dahomey), grænser op til Nigeria mod øst, til Burkina Faso og Niger mod nord, til Togo mod vest og til Guinea-bugten mod syd. Hovedstaden

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Mange børn og voksne kan lide slik. Vi spiser slik, når vi er læk-ker-sult-ne. Vi spiser slik, når vi vil hyg-ge os. Når det er fre-dag, skal mange

Mange børn og voksne kan lide slik. Vi spiser slik, når vi er læk-ker-sult-ne. Vi spiser slik, når vi vil hyg-ge os. Når det er fre-dag, skal mange Mange børn og voksne kan lide slik. Vi spiser slik, når vi er læk-ker-sult-ne. Vi spiser slik, når vi vil hyg-ge os. Når det er fre-dag, skal mange børn se Disney Sjov. Så må man tit få fre-dagsslik. Måske

Læs mere

Helstaten. foto. Mageskiftet. Indfødsret. fakta. Helstaten. Fakta. Helstaten trues. Nationalstaten. Historiefaget.dk: Helstaten.

Helstaten. foto. Mageskiftet. Indfødsret. fakta. Helstaten. Fakta. Helstaten trues. Nationalstaten. Historiefaget.dk: Helstaten. Historiefaget.dk: Helstaten Helstaten foto Helstaten var en betegnelse i 1800-tallets politik for det samlede danske monarki, der omfattede kongeriget Danmark og hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenburg,

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF Martin i Bolivia Indhold Børn i Bolivia 4 Martin kommer til Bolivia 6 Martin i La Paz 8 Skopudserne på gaden 12 Naturmedicin 14 Børnevenlig skole i El Alto 16 Amazonas 18 San Ignacio de Mojo 20 Regnskovens

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Undervisning i brugen af Cornell-noten

Undervisning i brugen af Cornell-noten Undervisning i brugen af Cornell-noten I denne lektion arbejder I med at skrive for at lære Målet for denne lektion: Du lærer at bruge Cornell-noten til at Eleverne får et Cornell-noteark og udfylder det

Læs mere

Matematik D. Almen voksenuddannelse. Skriftlig prøve. Torsdag den 6. december 2018 kl AVU181-MAT/D. (4 timer)

Matematik D. Almen voksenuddannelse. Skriftlig prøve. Torsdag den 6. december 2018 kl AVU181-MAT/D. (4 timer) Matematik D Almen voksenuddannelse Skriftlig prøve (4 timer) AVU181-MAT/D Torsdag den 6. december 2018 kl. 9.00-13.00 180680.indd 1 11/10/2018 13.59 Chokolade Matematik niveau D Skriftlig matematik Opgavesættet

Læs mere

I: så vil jeg bare her til at starte med høre om det er okay at selve interviewet bliver brugt i rapporten?

I: så vil jeg bare her til at starte med høre om det er okay at selve interviewet bliver brugt i rapporten? Transcription of Expert interview with Lene Lorenzen CSR Manager at Toms I: Er det okay jeg sætter højtaler på min telefon så jeg kan optage interviewet? Ja for så gør jeg lige det. I: kan du høre mig?

Læs mere

Inspiration fra Pharmakons køkken

Inspiration fra Pharmakons køkken Inspiration fra Pharmakons køkken I denne måned har kokketeamet valgt at lave inspiration over temaet chokolade og lavet 3 opskrifter på dessertchokolade. November 2013 Chokoladens historie Dyrkning af

Læs mere

2013 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved ELEV OPGAVER

2013 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved ELEV OPGAVER 2013 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved ELEV OPGAVER INDHOLD Introduktion 3 Opgaver 4 Tema 1. 4 Hungersnød forårsaget af klimaforandringer og tørke. 4 Tema 2. 5 Udenlandsk indblanding.

Læs mere

Mathilde i Mellemamerika. Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen

Mathilde i Mellemamerika. Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen Mathilde i Mellemamerika Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen Indhold Mathildes dagbog fra Costa Rica Side 4 Costa Rica Side 18 Mathildes dagbog fra Nicaragua Side 38 Nicaragua Side 50 Stikord Side

Læs mere

REGNSKOVEN KORT FORTALT

REGNSKOVEN KORT FORTALT REGNSKOVEN KORT FORTALT Verdens regnskove Den tropiske regnskov er et af verdens ældste økosystemer, og man mener, at der har eksisteret regnskov på Jorden i 60 80 millioner år. Verdens regnskove ligger

Læs mere

Hvad gjorde europæerne for at forebygge, slaverne ikke skulle hoppe over bord? 1. De hængte finkenet op. 2. De gav dem redningsveste

Hvad gjorde europæerne for at forebygge, slaverne ikke skulle hoppe over bord? 1. De hængte finkenet op. 2. De gav dem redningsveste Hvilke af disse fire handelsvarer hentede man ikke på Guldkysten? 1. Silke 2. Elfenben 3. Guld 4. Slaver Hvad gjorde europæerne for at forebygge, slaverne ikke skulle hoppe over bord? 1. De hængte finkenet

Læs mere

keiler stiven LÆSERAKETTEN 2019

keiler stiven LÆSERAKETTEN 2019 keiler stiven 86 LÆSERAKETTEN 2019 Min mor var soldat STINE BANG ANDREAS BECK Junglen er tæt, og det er kun enkelte steder, solens stråler når ned til jorden. Fuglene i træerne siger kurukukuuuu kurukukuuuu,

Læs mere

Mellemøsten før 1400. Persere, arabere og tyrkere. Perserriget. Romerriget. Vidste du, at.. De arabiske storriger. Arabisk kultur og sprog.

Mellemøsten før 1400. Persere, arabere og tyrkere. Perserriget. Romerriget. Vidste du, at.. De arabiske storriger. Arabisk kultur og sprog. Historiefaget.dk: Mellemøsten før 1400 Mellemøsten før 1400 Mellemøstens historie før 1400 var præget af en række store rigers påvirkning. Perserriget, Romerriget, de arabiske storriger og det tyrkiske

Læs mere

USA. Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Ordforklaring. Historiefaget.dk: USA. Side 1 af 5

USA. Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Ordforklaring. Historiefaget.dk: USA. Side 1 af 5 USA USA betyder United States of Amerika, på dansk Amerikas Forenede Stater. USA er et demokratisk land, der består af 50 delstater. USA styres af en præsident, som bor i Det hvide Hus, som ligger i regeringsområdet

Læs mere

Danmarks Tropekolonier Lærervejledning og aktiviteter

Danmarks Tropekolonier Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

En overordnet god nyhed er, at Interflora fremover tilbyder 60 dages kredit på alle centrale indkøb fra PR Chokolade fra 01.05.2015.

En overordnet god nyhed er, at Interflora fremover tilbyder 60 dages kredit på alle centrale indkøb fra PR Chokolade fra 01.05.2015. Sortimentsændringer på chokolade Juni 2015 ChocoYeah Sammen skal vi bygge Interflora til en endnu mere lønsom, kreativ og inspirerende butik. Det er vi allerede, så vi er klar til at fortsætte festen.

Læs mere

Korstogene. Opfordring fra paven. Jerusalem erobres. Vidste du, at.. Mellemøsten samles. Tempelherrerne. Handel. Korstog til andre lande.

Korstogene. Opfordring fra paven. Jerusalem erobres. Vidste du, at.. Mellemøsten samles. Tempelherrerne. Handel. Korstog til andre lande. Historiefaget.dk: Korstogene Korstogene I 1099 erobrede kristne korsfarere Jerusalem fra muslimerne. De skabte et kongedømme, som varede i hele 200 år. Af Kurt Villads Jensen Opdateret 11. december 2013

Læs mere

Kapitel 4: Kolonisering

Kapitel 4: Kolonisering Kapitel 4: Kolonisering Af Jeppe Vestergaard Jensen Mit navn er Jeppe Vestergaard Jensen. Jeg er journalist og har boet i Johannesburg i Sydafrika i halvandet år. Jeg vil tage dig med på min rejse rundt

Læs mere

Mattip tema om Læsø. Tilhørende kopi: 5 gode råd til faglig læsning Omregning af hastighed. Du skal lære om: Kan ikke Kan næsten Kan

Mattip tema om Læsø. Tilhørende kopi: 5 gode råd til faglig læsning Omregning af hastighed. Du skal lære om: Kan ikke Kan næsten Kan Mattip tema om Læsø Du skal lære om: Læsø og faktaberegninger om øen Kan ikke Kan næsten Kan Faglig læsning Brugen af korrekte enheder Omregning af enheder 2017 mattip.dk 1 Tilhørende kopi: 5 gode råd

Læs mere

Kina i dag. Kina i dag

Kina i dag. Kina i dag Kina i dag Kina i dag I Kina bor der cirka 1,3 milliard indbyggere. 300 millioner af dem er lige så rige eller meget rigere end folk i Danmark. 1 milliard kinesere er fattige. Der er stor forskel på, hvordan

Læs mere

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850 Skagen By-og Egnsmuseum 1 Skagen omkring 1850. Kender du Skagen? Du har sikkert hørt om Skagens gule murstenshuse. Går vi 150 år tilbage i tiden, så

Læs mere

GRATIS tilbud til skoler!

GRATIS tilbud til skoler! tilbud til skoler! Salaam kommer til din skole med film og dialog om en global verden. Nu kan du booke film og dialog arrangementer til din klasse. Obs! Arrangementerne skal være afholdt inden 8. sep.

Læs mere

FATTIGE LANDE Om serien attige lande en del af din verden Klik ind på www.emu.dk/tema/ulande

FATTIGE LANDE Om serien attige lande en del af din verden Klik ind på www.emu.dk/tema/ulande FATTIGE LANDE P E T E R B E J D E R & K A A R E Ø S T E R FATTIGE LANDE EN DEL AF DIN VERDEN Udsigt til U-lande Fattige lande en del af din verden Peter Bejder & Kaare Øster samt Meloni Serie: Udsigt til

Læs mere

UNDERVISERARK / FACIT

UNDERVISERARK / FACIT Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest)

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Den kaffe du drikker, kan være med til at forandre verden

Den kaffe du drikker, kan være med til at forandre verden Den kaffe du drikker, kan være med til at forandre verden 1 For hvert kilo miofino kaffe, du køber, går 1 krone til kaffebønderne og deres familier i Rwanda. Det hele startede med en vision om, at Selecta

Læs mere

Ikke bare sukker. I Danmark bliver der særligt dyrket sukkerroer på Sydvestsjælland, Lolland og Faster. Side 1 af 11 Skoleskabet.

Ikke bare sukker. I Danmark bliver der særligt dyrket sukkerroer på Sydvestsjælland, Lolland og Faster. Side 1 af 11 Skoleskabet. Ikke bare sukker Sukker er ikke bare sukker. Sukker er faktisk rigtig mange forskellige ting. Billedet ovenover er bare et lille udsnit af det sukker vi bruger mest i Danmark. Sukker er en fællesbetegnelse

Læs mere

Spanien. Hvilket land tilhører De Kanariske Øer? Svar: Spanien. Ryk 4 felter frem. Ryk 2 felter tilbage. Spanien

Spanien. Hvilket land tilhører De Kanariske Øer? Svar: Spanien. Ryk 4 felter frem. Ryk 2 felter tilbage. Spanien Hvor ligger De Kanariske Øer? Hvilket land tilhører De Kanariske Øer? Hvilken sportsgren er mest populær i? Svar: Ud for Afrikas kyst Svar: Svar: Fodbold Hvor ligger vulkanen Teide? Hvad hedder det træ,

Læs mere

Afrejsen fra Sverige LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. 1. Hvornår foregår bogen?

Afrejsen fra Sverige LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. 1. Hvornår foregår bogen? OPGAVER TIL Afrejsen fra Sverige NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. 1. Hvornår foregår bogen? 2. Hvad handler bogen om? 3. Hvad hedder hovedpersonerne? 4.

Læs mere

1.1. Opgavesæt A. 1. januar juni Prøvetiden er 45 minutter til opgavesæt 1 15 minutters pause og 45 minutter til opgavesæt 2

1.1. Opgavesæt A. 1. januar juni Prøvetiden er 45 minutter til opgavesæt 1 15 minutters pause og 45 minutter til opgavesæt 2 1.1 Opgavesæt A FVU-Læsning Trin 1 Forberedende voksenundervisning 1. januar - 30. juni 2016 Prøvetiden er 45 minutter til opgavesæt 1 15 minutters pause og 45 minutter til opgavesæt 2 Eksaminandens navn

Læs mere

Afrika FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Afrika FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Pens for Kids sender skriveredskaber til Afrika..

Pens for Kids sender skriveredskaber til Afrika.. Pens for Kids sender skriveredskaber til Afrika.. ..fordi vi må starte et sted.. I Afrika vokser mange børn op i hytter som disse - lavet af ko-lort eller diverse affald. Fattige mennesker har ingen pension,

Læs mere

ARVEN EFTER DIG. giv livet videre. Med et testamente bestemmer du selv, hvem der skal have glæde af det, du har skabt.

ARVEN EFTER DIG. giv livet videre. Med et testamente bestemmer du selv, hvem der skal have glæde af det, du har skabt. ARVEN EFTER DIG giv livet videre Med et testamente bestemmer du selv, hvem der skal have glæde af det, du har skabt 1 2 ET TESTAMENTE ER SUND FORNUFT Når du åbner denne folder, er det nok ikke første gang,

Læs mere

Europa. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen?

Europa. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen? A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? _ På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? _ Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

FAIR TRADE EN FAIR HANDEL FOR VERDENS FATTIGSTE

FAIR TRADE EN FAIR HANDEL FOR VERDENS FATTIGSTE FAIR TRADE EN FAIR HANDEL FOR VERDENS FATTIGSTE Fair trade drejer sig kort og godt om fair handel. Filosofien bag fair trade er at sikre bønder og plan- tagearbejderne en fair pris for deres varer. På

Læs mere

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer.

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer. Opgaver til Angrebet 1. Vikingerne plyndrer Hvorfor ville vikingerne plyndre Sædding? _ 2. Trælle Bues familie havde trælle. Man kan også kalde dem slaver. I Danmark havde vi slaver endnu helt op i 1200-tallet.

Læs mere

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning.

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning. Historiefaget.dk: Osmannerriget Osmannerriget Det Osmanniske Rige eksisterede i over 600 år. Det var engang frygtet i Europa, men fra 1600-tallet gik det tilbage. Efter 1. verdenskrig opstod republikken

Læs mere

Markedsanalyse. Flere danskere kender og køber Fairtrade. 30. juni 2016

Markedsanalyse. Flere danskere kender og køber Fairtrade. 30. juni 2016 Markedsanalyse 30. juni 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Flere danskere kender og køber Fairtrade Highlights: Fairtrade-mærket har en

Læs mere

#stand4fairness - sit4brunch

#stand4fairness - sit4brunch #stand4fairness - sit4brunch Hver dag arbejder fattige bønder og arbejdere for at høste 80 procent af verdens fødevarer Hver dag arbejder fattige bønder og arbejdere for at høste 80 procent af verdens

Læs mere

Mad- og måltidspolitik i Børnehusene Humlebæk

Mad- og måltidspolitik i Børnehusene Humlebæk Mad- og måltidspolitik i Børnehusene Humlebæk Mange børn spiser mindst halvdelen af deres daglige måltider i daginstitutionen. Måltiderne spiller derfor en vigtig rolle i børnenes hverdag, og de har betydning

Læs mere

Et liv med rettigheder?

Et liv med rettigheder? Et liv med rettigheder? Et liv med rettigheder? Udgivet af LO, Landsorganisationen i Danmark med støtte fra DANIDA/Udenrigsministeriet Tekst og layout: LO Foto: Polfoto. Tryk: Silkeborg Bogtryk LO-varenr.:

Læs mere

Smagens Dag 2010. Smag med chokolade. Lærervejledning

Smagens Dag 2010. Smag med chokolade. Lærervejledning Lærervejledning Formålet med Smagens Dag er at sætte fokus på smagens fem grundsmage og udfordre eleverne og deres smagssans. På Smagens Dag bliver eleverne præsenteret for forskellige smagsoplevelser,

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne.

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 7. klasse Vikingetiden 1. Fælles gennemgang: Start med at spørge eleverne hvad de ved om vikingetiden. De har helt sikkert hørt en del om den før. Du kan evt.

Læs mere

Hertil kom mange christianshavnere, der tjente penge på kolonihandelen som fx

Hertil kom mange christianshavnere, der tjente penge på kolonihandelen som fx 1.CHRISTIANSHAVN OG DEN DANSKE KOLONIHANDEL Fra 1620 til 1953 var Danmark en kolonimagt. Christianshavn spillede en stor rolle i handelen med både de nordatlantiske og de tropiske kolonier i Vest- og Ostindien

Læs mere

Sammen er vi stærkere. Stafet For Livet et indblik

Sammen er vi stærkere. Stafet For Livet et indblik Sammen er vi stærkere Stafet For Livet 2016 - et indblik INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning Vi fejrer Stafet For Livet 2016 3 Sammen er vi stærkere 4 Hvad betyder Stafet For Livet for Fighterne? 5 Hvad betyder

Læs mere

Samfundsansvar (CSR) Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af projektet.

Samfundsansvar (CSR) Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af projektet. Samfundsansvar (CSR) Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af projektet. BÆREDYGTIGHED Lev som du skal dø i morgen - dyrk din jord som

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

Arbejdsopgaver til Den danske trekantshandel

Arbejdsopgaver til Den danske trekantshandel Arbejdsopgaver til Den danske trekantshandel Trekantshandlen var en handelsrute mellem Europa, Afrika og Amerika. Danmark tog del i handlen ved hjælp af sine kolonibesiddelser på den afrikanske vestkyst

Læs mere

ROBINSONADER. Et tværfagligt forløb i dansk, historie og geografi

ROBINSONADER. Et tværfagligt forløb i dansk, historie og geografi ROBINSONADER Et tværfagligt forløb i dansk, historie og geografi ROBINSONADER Formål: Dansk: Genrekendskab (Robinsonader), stilskrivning. Historie: Kendskab til opdagelsen af Amerika, samt Europas kolonisering

Læs mere

VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale

VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale Ribe VikingeCenter VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale Skoletjenesten Ribe VikingeCenter Tag dette undervisningsmateriale med, når I går rundt på Ribe VikingeCenter. I skal arbejde sammen i grupper

Læs mere

120 ÅR. nr SE FRELLSENS HISTORIE INDE I KATALOGET 1920 /30

120 ÅR. nr SE FRELLSENS HISTORIE INDE I KATALOGET 1920 /30 nr.2 2017 120 ÅR 1912 Produktionen flyttes til Ringstedgade 32 i Roskilde. Familien bosætter sig i byen, og får 4 børn. 2017 1897 Julius M. Frellsen starter firmaet i Slagelse. SE FRELLSENS HISTORIE INDE

Læs mere

Opdagelsesrejser FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Opdagelsesrejser FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Hverdagsliv i det gamle Egypten

Hverdagsliv i det gamle Egypten Historiefaget.dk: Hverdagsliv i det gamle Egypten Hverdagsliv i det gamle Egypten Vi kender i dag det gamle Egypten fra floden Nilen, pyramiderne, store templer, de spændende faraoer, mumierne og de mærkelige

Læs mere

REGNSKOVENS PLANTER KÆMPERNE

REGNSKOVENS PLANTER KÆMPERNE REGNSKOVENS PLANTER KÆMPERNE Regnskovens træer, overliggerne, kan blive op til 80 meter høje. Altså højere end både Rundetårn og tårnet i København ZOO! Men hvor høje bliver træerne i Danmark egentlig?

Læs mere

Danske virksomheders bidrag til økonomisk vækst i fattige lande

Danske virksomheders bidrag til økonomisk vækst i fattige lande bidrag til økonomisk - Thomas Bustrup, Agenda 1.Kort om DI 2.Hvorfor erhvervssektorudvikling? 3.Eksempler 4.Et dilemma 2 DI og udviklingslandene DI repræsenterer mere end 11.000 danske virksomheder - mange

Læs mere

Hvad er børnearbejde?

Hvad er børnearbejde? Hvad er børnearbejde? 1 Børns arbejde er at gå i skole og udvikle sig. Det er den holdning, der de seneste år, har vundet stærkt frem i vores del af verden. Selvfølgelig ved vi, at der også hos os er problemer

Læs mere

ARBEJDSHÆFTE ØVELSER OG UNDERSØGELSER

ARBEJDSHÆFTE ØVELSER OG UNDERSØGELSER ARBEJDSHÆFTE ØVELSER OG UNDERSØGELSER Fattige lande en del af din verden Arbejdshæfte øvelser og undersøgelser Peter Bejder & Kaare Øster samt Meloni Serie: Udsigt til U-lande Forfattere: Peter Bejder

Læs mere

Indholdsfortegnelse Børnehjælpen Ghana Fakta om Ghana Agbogbloshie Lossepladsen Ætser dem op Tjener mindre end 3 danske kroner Uendeligt Kredsløb

Indholdsfortegnelse Børnehjælpen Ghana Fakta om Ghana Agbogbloshie Lossepladsen Ætser dem op Tjener mindre end 3 danske kroner Uendeligt Kredsløb Indholdsfortegnelse Børnehjælpen Ghana 4 Fakta om Ghana 5 Agbogbloshie Lossepladsen 6 Ætser dem op 7 Tjener mindre end 3 danske kroner 8 Uendeligt Kredsløb 8 Fremragende forretning 9 Giv børnene en fremtid

Læs mere

Verdens fattige flytter til byen

Verdens fattige flytter til byen Verdens fattige flytter til byen Af Henrik Valeur, 2010 Om 20 år vil der være to milliarder flere byboere end i dag. Den udviklingsbistand, verden har brug for, er derfor byudviklingsbistand. FN forventer,

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

TØJ Ayesha & Fitore & Ayesha Fitore

TØJ Ayesha & Fitore & Ayesha Fitore TØJ Ayesha & Fitore & Ayesha Fitore Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...side 1 Indledning...side 2 Problemformulering...side 3 Problemstilling...side 3 Historie...side 4 Produktion...side 5 Økologi...side

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

Hvor julens krydderier kommer fra

Hvor julens krydderier kommer fra Vist 1 Diskutér i plenum, hvad et krydderi egentlig er, og hvorfor vi bruger krydderier i madlavningen. Tag udgangspunkt i elevernes viden. Læs mere om krydderier i den uddybende tekst. 2 Inddel eleverne

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Kartoffel Karl og det store kartoffeleventyr

Kartoffel Karl og det store kartoffeleventyr Kartoffel Karl og det store kartoffeleventyr Af Kathrine Graasbøll - illustrationer af Anne Majlund Her er Kartoffel Karl. Karl er en sød og rar kartoffel. Han ligger trygt i en kælder sammen med sin store

Læs mere

Fotos til fotobank billedtekster /Kaare [ til samtlige fotos: Kaare Øster]

Fotos til fotobank billedtekster /Kaare [ til samtlige fotos: Kaare Øster] 1 Fotos til fotobank billedtekster /Kaare [ til samtlige fotos: Kaare Øster] Fiji/Oceanien DSC_0152.JPG: Marked i Lautoka, Fiji. DSC_0202.JPG: De to fijianske piger går i gymnasiet. De er gode til engelsk

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

TIGER * En idé var født IVÆRKSÆTTEREN 23

TIGER * En idé var født IVÆRKSÆTTEREN 23 tiger En på spring TIGER * Som en rigtig købmand startede Lennart Lajboschitz med at sælge paraplyer på et kræmmermarked. Siden blev det til en rigtig butik og så til flere. I dag står han bag den ekspanderende

Læs mere

GNG s CSR-politik. God social praksis

GNG s CSR-politik. God social praksis GNG s CSR-politik God social praksis GASA NORD GRØNT s CSR-politik er baseret på de 3 P er: PEOPLE PLANET PRODUCT Vi forsikrer, at GNG og de producenter, som leverer til GNG, der er omfattet af GLOBAL

Læs mere

21.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod /

21.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod / Når man får børn, vil man gerne give noget godt videre til dem. Man kan drømme om at give dem selvværd, gåpåmod og et lyst sind. Man kan forestille sig hvordan man vil lære sit barn at spille fodbold eller

Læs mere

GLIMT AF GHANA BERETNINGER OM MENNESKER, SKOLER OG KAKAO

GLIMT AF GHANA BERETNINGER OM MENNESKER, SKOLER OG KAKAO Vidste du at Ghana er verdens næststørste producent af kakaobønner? Danmark købte og sendte slaver fra Guldkysten (i dag Ghana) over Atlanten til Dansk Vestindien? For at forbrænde en chokoladebar skal

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

SPROGNOTER for mindrebemidlede

SPROGNOTER for mindrebemidlede AALBORG UNIVERSITET CENTER FOR LINGVISTIK HANS GÖTZSCHE SPROGNOTER for mindrebemidlede Emne: SPROG og TEKSTLIG FREMSTILLING version opd/prt 2011-09-07 Teori og eksempler: ORD OG SÆTNING BLIVER TIL TEKST

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

SUDAN. En krig, en fred en ny. Jacob Nue Sønderstrup og Laura Thatt. mulighed. Danmark. Nødhjælp og udvikling

SUDAN. En krig, en fred en ny. Jacob Nue Sønderstrup og Laura Thatt. mulighed. Danmark. Nødhjælp og udvikling SUDAN En krig, en fred en ny mulighed Jacob Nue Sønderstrup og Laura Thatt I Nødhjælp og udvikling Danmark SUDAN En krig, en fred en ny mulighed I Nødhjælp og udvikling Danmark SUDAN En krig, en fred en

Læs mere

DANSK KHERWARA MISSION INFORMATIONFOLDER

DANSK KHERWARA MISSION INFORMATIONFOLDER DANSK KHERWARA MISSION INFORMATIONFOLDER DANSK KHERWARA MISSION Siden 1954 har Dansk Kherwara Mission drevet et skolearbejde i Kherwara i Indien. Kherwara er en lille by på 12.000 indbyggere, der ligger

Læs mere

VREDENS BØRN. Danmark for 125 a r siden

VREDENS BØRN. Danmark for 125 a r siden Danmark for 125 a r siden Danmark var for 125 år siden et lille land med 2,5 millioner indbyggere. Langt de fleste boede på landet, men mange var begyndt at flytte til de store byer som København og Århus

Læs mere

HARK OLUF. Lidt baggrundsviden om Danmark, om verden og om søfolk på Amrum for 300 år siden.

HARK OLUF. Lidt baggrundsviden om Danmark, om verden og om søfolk på Amrum for 300 år siden. HARK OLUF Lidt baggrundsviden om Danmark, om verden og om søfolk på Amrum for 300 år siden. 1 Danmark for 300 år siden Det Danmark, som fandtes for 300 år siden, er meget forskelligt fra det land, vi kender

Læs mere

Opgave 1. Arbejdsmarkedet Brainstorm. Det danske arbejdsmarked. 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked. 2. Sammenlign jeres stikord i grupper.

Opgave 1. Arbejdsmarkedet Brainstorm. Det danske arbejdsmarked. 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked. 2. Sammenlign jeres stikord i grupper. Opgave 1 Arbejdsmarkedet Brainstorm 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked 2. Sammenlign jeres stikord i grupper. Det danske arbejdsmarked 1 Opgave 2 Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet i Danmark og

Læs mere

Danmark i verden under demokratiseringen

Danmark i verden under demokratiseringen Historiefaget.dk: Danmark i verden under demokratiseringen Danmark i verden under demokratiseringen I 1864 mistede Danmark hertugdømmerne Slesvig og Holsten til Preussen. Preussen blev sammen med en række

Læs mere

VANDET VI SPISER 3. Hvor kommer maden fra?

VANDET VI SPISER 3. Hvor kommer maden fra? VANDET VI SPISER 3 Hvor kommer maden fra? Mennesker sætter store mængder mad til livs hver dag. Alligevel er det lidt af et mysterium for de fleste, hvor maden egentlig kommer fra. I gamle dage, hvor mange

Læs mere