Seniorrådets Årsberetning 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Seniorrådets Årsberetning 2012"

Transkript

1 Seniorrådets Årsberetning 2012

2

3 2 Forord 2012 var EU s år for aktiv aldring og solidaritet mellem generationerne. Seniorrådet deltog med et enkelt medlem i et besøg hos Kommissionen og Rådet arrangeret i samarbejde med Danske Ældreråd. I denne forbindelse har Seniorrådet især været optaget af, hvordan der skabes de bedste rammer for aktivt ældreliv i kommunen, og større solidaritet mellem generationerne. I Lyngby-Taarbæk kommune blev Generationernes Dag - den 1. oktober markeret. Frivilligcenter i Lyngby-Taarbæk kommune og Seniorrådet havde opfordret plejehjem, skoler og børnehaver til at markere dage med forskellige arrangementer. Børnehaver og skoler blev inviteret på besøg på plejehjemmene, hvor børnene og de ældre sang, dansede, strikkede og blæste sæbebobler. I Rustenborghuset var der Mobil-Cafe, hvor gymnasieelever underviste ældre medborgere i brug af mobiltelefonen, formanden for Ungerådet besøgte Ældre Sagen og fik et indblik i dens arbejde. Dagen var til stor glæde for både ældre og børn og unge og det er politisk besluttet at dagen gentages i Seniorrådet og Center for Træning og Omsorg inviterede til borgermøde den 4. oktober 2012, hvor ledere, medarbejdere, brugere eller kommende brugere kunne træffes om velfærdsteknologi og se konkrete eksempler på forskellige teknologiske løsninger. På borgermødet kunne man opleve, diskutere, få viden og anbefalinger om disse forskellige hjælpemidler, der allerede eller senere vil kunne anvendes direkte i arbejdet med indførelse af velfærdsteknologiske løsninger på ældre- og handicapområdet.

4 3 A. Seniorrådet Seniorrådet er nedsat af Kommunalbestyrelsen i medfør af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område. Medlemmerne vælges ved almindelige valg blandt borgere over 60 år. Valgperioden er normalt 4 år, men er i indeværende periode sat til 3 år for at tilpasse valgperioden til valget til kommunalbestyrelsen. Seniorrådets vedtægter og forretningsorden er optaget som bilag til denne årsberetning. Kommunen afholder udgifterne ved Seniorrådets virksomhed, herunder sekretærbistand, administration, mødelokaler m.v. Det er ved lov bestemt, at Seniorrådets medlemmer oppebærer diæter på lige fod med kommunalbestyrelsesmedlemmerne for deres arbejde. Seniorrådet består af 9 medlemmer. Seniorrådets medlemmer ved årets start var: Medlemmerne er valgt for perioden Aase Steffensen - Formand Præstebakken 37, 2830 Virum tlf.: aase.steffensen@image.dk Allan B. Larsen - Næstformand Kollelevbakken 20, 2830 Virum tlf.: allanb@larsen.mail.dk Jytte Andersen-Rosendal Furesø Parkvej 51, 2830 Virum tlf.: jytte@andersen-rosendal.dk Ulla Hovgaard (Afgået ved døden 10. jan. 2012) Toftebæksvej 21, lejl. 8, 2800 Kgs. Lyngby tlf.: Olav Lilleør Holmevej 36, 2830 Virum tlf.: olavkrum@hotmail.com Lis Buchwald Olesen Holmekrogen 39, 2830 Virum tlf.: lis.b.olesen@tiscali.dk Ebba Ravn Grønnevej 94, 1.tv., 2830 Virum tlf.: ravnebba@gmail.com

5 4 Marianne Wannhoff Grønnevej 255, 14, 2830 Virum tlf Jytte Christiansen (Tiltrådt i dec Udtrådt i feb.2012) Caroline Amalie Vej 138, lejl. 304, 2800 Kgs. Lyngby Tlf Suppleanter Boel Bøggild-Andersen (Tiltrådt i feb. 2012) Grønnevej 45, 2.tv., 2830 Virum tlf.: Boel254@image.dk Helge Schrøder Rasmussen (Tiltrådt i feb. 2012) Ellehøjvej 4, 2800 Kgs. Lyngby tlf.: Dearas@mail.dk Seniorrådets officielle adresse: Center for Træning og Omsorg Seniorrådets Sekretariat Toftebæksvej 12, 6. sal, 2800 Kgs. Lyngby. Tlf.: , traeningomsorg@ltk.dk Sekretær Louise Trine Nielsen På Lyngby-Taarbæk Kommunes hjemmeside: kan man finde Seniorrådets dagsordner og mødereferater samt Seniorrådets afgivne høringssvar.

6 5 B. Møder Seniorrådet har i løbet af 2012 haft følgende planlagte møder (mødernes dagsorden og referat kan ses på kommunens hjemmeside): Tirsdag den 10. januar kl. 13:00 Tirsdag den 14. februar kl. 13:00 Tirsdag den 13. marts kl. 13:00 Torsdag den 22. marts kl. 16:00 Social og Sundhedsudvalget Tirsdag den 10. april kl. 13:00 Tirsdag den 8. maj kl. 13:00 Tirsdag den 12. juni kl. 13:00 Tirsdag den14. august kl. 13:00 Tirsdag den 11. september kl. 13:00 Tirsdag den 9. oktober kl. 13:00 Tirsdag den 13. november kl. 13:00 Tirsdag den 11. december kl. 14:00 Udover de ordinære møder har der været afholdt møde med Social- og Sundhedsudvalget den 12. september om budget og den 12. december om oplæg til ældrestrategien. Ved begge møder deltog Handicaprådet. Den 12. juni 2012 afholdt vi møde med Borgmesteren, hvor vi bl.a. drøftede Seniorrådets forslag om at oprette hospice på Lykkens Gave. C. Emner Seniorrådet har arbejdet med Samarbejde med kommunen I forbindelse med Seniorrådets ordinære møder har centerchefen beredvilligt stillet sig til rådighed med hensyn til orientering om konkrete emner eller besvarelse af forskellige spørgsmål fra Seniorrådet. Når Seniorrådet har haft behov derfor, har desuden relevante medarbejdere fra kommunen mødt op og givet orientering og besvaret spørgsmål inden for deres respektive områder. Seniorrådet påskønner denne samarbejdsvilje. Endvidere har Seniorrådet i 2012 haft møde med Social- og Sundhedsudvalget. Forud for møder med Social- og Sundhedsudvalget afholdes et forberedende møde i det såkaldte Kontaktudvalg, som består af tre medlemmer fra Seniorrådet, formanden for Social- og Sundhedsudvalget, socialdirektøren samt centerchefen. Her aftales emnerne for det kommende møde mellem Seniorrådet og Social- og Sundhedsudvalget. I Kontaktudvalget kan også drøftes andre emner af betydning for det løbende samarbejde mellem Seniorrådet og kommunen Seniorrådets medlemmer deltog i arbejdsgruppen, som udarbejdede Strategi for fremtidens ældreservice Endvidere har medlemmer af Seniorrådet deltaget aktivt i arbejdsgruppen med at udarbejde workshops til strategien for Frivillighed og medborgerskab. Flere af medlemmerne har deltaget i diverse Workshops som var arrangeret af Center for Træning og Omsorg.

7 6 Høringssvar Seniorrådet har i 2012 afgivet høringssvar og rådgivning til kommunen vedrørende: Tilsynsrapporter 2011 Serviceloven 117 Budget Strategi for frivillighed og medborgerskab Ældrestrategien Kvalitetsstandarder 2013 Tilsyn med institutioner for ældre Tilsynsrapporterne for 2012 forventes først at foreligge efter afgivelsen af nærværende årsberetning. Disse rapporter vil derfor blive omtalt i næste årsberetning. Boliger for ældre Solgården har i 2012 gennemgået utrolig meget ombygning. I den gamle bygning B har samtlige etager været impliceret i denne ombygning. I stueetagen er bygget nyt storkøkken, ny café og nyt Aktivitetscenter. 1.sal er totalt renoveret og modtager fremover midlertidige beboere. 2.sal har fået etableret nyt afdelingskøkken og afventer nye døre ud til tagterrasse. Den nye bygning forventes færdig lige omkring d.1. juli Der skal i alt være 30 nye boliger, hvoraf de 6 vil være ægtepar boliger. I sommeren 2013 kan alle beboerne og medarbejderne nyde de nye tagterrasser samt den nye gårdhave uden for caféen. Bredebo forventer at de sidste 48 boliger er indflytningsklar i april 2014 Kontakt til pressen Lykkens Gave bør efter Seniorrådets opfattelse bevares i offentlig regi som hospice. Tiden er inde til salg af Lykkens Gave, mener kommunalbestyrelsen. Det er bare et dårligt tidspunkt, idet ejendomsmarkedet er nede, og ingen har vist interesse for køb. Seniorrådet har ingen kompetence, men vi har ret og pligt til at rådgive kommunalbestyrelsen. Vi foreslår, at Lykkens Gave omdannes til hospice. Det vil ligge helt i forlængelse af den nuværende anvendelse og ikke mindst være i overensstemmelse med gavegiveren. Historien er den, at grosserer O.H. Bærentzen den 29. september 1915 skrev til Lyngby Sogneråd, at han havde draget i erfaring, at man ville opføre et alderdomshjem i Lyngby, og at han ville forære sin villa (Fuglevadsvej 49) til dette formål til minde om sin afdøde hustru Anna Bærentzen og sine forældre Julie og Bernhardt Bærentzen. (Oplysningerne er hentet fra Lokalhistorisk Samling) Det gavebrev gjorde, at Lyngby sogneråd kunne indvie sit første plejehjem den 16. september Som bekendt har Lykkens Gave fungeret sådan lige siden, men nu på nedtrapning. Beboerne flyttes over i mere moderne bekvemmeligheder, og det er nok sådan, det skal være.

8 7 Tilbage står imidlertid grosserer Bærentzens gavebrev. Han forudsatte klart, at hans private ejendom skulle fungere som alderdomshjem i fremtiden. Seniorrådet finder, at etablering af et hospice vil være oplagt. Kommunen går ganske vist glip af en salgsindtægt, men det er et engangsbeløb. Til gengæld vil kommunekassen få glæde af en lejeindtægt, som ad åre nok skal vise sig at være mere lukrativt. Mad Seniorrådets Madkvalitetspanel, der består af to fra Seniorrådet valgt blandt dettes medlemmer samt én fra Ældre Sagens bestyrelse, har til opgave at overvåge, at de beboere og brugere, der indtager kommunens mad, får en sund alsidig og velsmagende kost. Til dette formål foretager panelet uanmeldte besøg på skiftende områdecentre og prøvesmager maden. Også udbragt mad til hjemmeboende borgere vil blive prøvesmagt. Vi vurderer dels madens udseende, smag og konsistens. Dels centrets anretning og borddækning, da det er af betydning for såvel appetitten som for det sociale samvær. Derefter udarbejdes en rapport til Seniorrådet og Den Kommunale Madservice. Kommunens beslutning om at udlicitere madleverancen til ældre hjemmeboende har resulteret i valg af Den Private Kok og KRAM. Vi har modtaget mad fra dem og meldt tilbage. Seniorrådets Madkvalitetspanel har i 2012 deltaget i 11 prøvesmagninger på henholdsvis Virumgård, Borrebakken, Bredebo og Lystoftebakken. Vi har i madpanelet et godt samarbejde med DKM (Den kommunale Madservice) og fået afprøvet nye koncepter, som ser ud til at være en succes. Madpanelet fortsætter sit arbejde det kommende år. Vores mål er at få køkkenet tilbage til områdecentrene. Det stiller vi store forventninger til. Alt bliver lavet fra bunden. Der er tale om hverdagsmad lavet på en god måde, og som stadigvæk kan holde budgettet. Vi har haft et læserbrev i DGO, hvor vi nævnte den gode forandring med maden, og vi har med glæde konstateret, at kommunalpolitikerne vil afsætte flere penge til madområdet. Madpanelet har smagning 1x mdl. Der har været kritik mange gange og vi har haft nogle gode møder med DKM som har afstedkommet ansættelse af 2 kokke på Lystoftebakken, som kører et projekt med at lave alt mad fra bunden. Vores prøvesmagning på Lystoftebakken var et måltid som vi ønsker for alle vore borgere på ældrecentrene. Projektet har ikke fået tildelt flere penge, men vores mening omkring god mad er, at det ikke behøver at være dyrere.! Regionsældrerådet Regionsældrerådet har i 2012 afholdt 4 møder med repræsentanter fra hvert ældreråd/seniorråd i Hovedstadsregionen. Der deltager gennemsnitligt 60 repræsentanter i møderne. Regionsrådet stiller mødelokaler og forplejning til rådighed i regionsgården i Hillerød. Ved alle møderne har der været gensidig orientering og debat mellem ældre-/seniorrådene

9 8 Emnerne for møderne var bl.a.: 1) Temaoplæg om de ældre patienter ved Lars Engberg, formand for Danske Patienter. 2) Temaoplæg ved Lise Müller, formand for Regionsrådets Udvalg vedrørende udsatte borgere, om forebyggelse af genindlæggelser af ældre patienter, forebyggelse for udsatte ældre, medicinering på plejehjem, herunder sammenhængen med kommunernes indsats og samarbejdet med kommunerne om indsatsen for de svageste grupper. 3) Orientering ved projektdirektør Henrik Schødts, som leder projekteringen af Nyt Hospital Nordsjælland. 4) Orientering ved Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen om Region Hovedstadens aktiviteter og resultater. Nordøst-områdets ældre-/seniorråd Nordøst- områdets ældreråd består af repræsentanter fra Furesø Ældreråd og Seniorrådene i Rudersdal, Gladsaxe, Gentofte og Lyngby-Taarbæk kommuner. Hvert råd har valgt 2 repræsentanter Der har i 2012 været afholdt 4 ordinære møder: den 21. marts, den 30. maj, den 22. september og den 28. november. Derudover har vi deltaget i Borgermøder som har været afholdt i Gladsaxe og Rudersdal kommuner. Emnerne har været fremtidssikrede seniorboliger, demens, høreskader, hjælpemidler, velfærdsteknologi og digitalisering Medlemmer fra NØ-regionens ældreråd var inviteret til Seniorrådets Borgermøde, som blev afholdt på Møllebo den 4. oktober. Emnet var Velfærdsteknologi De ordinære møder giver mulighed for at udveksle erfaringer med rådene fra vores nabo kommuner. Møderne afholdes i Rudersdal Seniorrådshus i Skodsborg på Strandvejen. Danske Ældreråd Seniorrådet i Lyngby-Taarbæk kommune er medlem af Danske Ældreråd (herefter kaldet DÆ). DÆ er en paraplyorganisation, for de 96 kommunale senior- og ældreråd i hele Danmark. DÆ afholder kurser, temadage og konferencer for medlemmerne, hvor Seniorrådet også deltager med en eller flere personer. DÆ har også etableret en vidensbank, udsender nyhedsbreve og vejleder Seniorråd i tvivlsspørgsmål. Det tværkommunale samarbejde forstærkes seniorrådene imellem, således at strategier og gode råd udveksles. DÆ fører også uløste sager på ministerielt niveau, således at afklaring i forhold til borger/seniorråd og lovgivning finder sted. Det Lokale Trafiksikkerhedsråd Der har været afholdt et møde den 25. oktober 2012 Seniorrådets medlem foreslog, at der blev afholdt et informationsmøde vedr. fornyelse af kørekort for borgere i kommunen, der fylder 70 år. Mødet skulle være med deltagelse af læge og politi. Det er efterfølgende meldt tilbage, at Nordsjællands Politi kan deltage i et sådan møde, der forventes afholdt i 2013.

10 9 Bruger-pårørende rådene Nedenfor vises fordelingen af Seniorrådets kontaktpersoner på områdecentrerne: Baunehøj - Jytte Andersen-Rosendal Bredebo - Lis Buchwald Olesen Virumgård - Marianne Wannhoff Solgården - Olav Lilleør Borrebakken - Allan B. Larsen Lykkens Gave - Manette Garde Lyngby Møllebo - Helge Rasmussen Lystoftebakken - Ebba Ravn Kontaktpersonerne deltager i møderne uden stemmeret. Møderne giver mulighed for at Seniorrådet får indsigt i arbejdet på områdecenteret og hvilke aktuelle problemer, der måtte være på de enkelte centre. Generelle problemer, som f.eks. maden, drøftes senere på Seniorrådets møder. Nogle centre holder derudover stormøder, der er dialogbaserede møder med mulighed for brugere, pårørende og seniorrådsmedlemmer til at komme i dialog med ledelse og medarbejdere. Borgermøde Seniorrådet havde i samarbejde med Center for Træning og Omsorg arrangeret et Borgermøde på Møllebo. Emnet var Fremtidens velfærdsteknologi Der var stande, hvor medarbejderne præsenterede nogle af de hjælpemidler, der findes. Vi blev præsenteret for Epitalet, et telemedicinsk projekt, som kan sparer borgere for lægebesøg, en elektronisk babysæl, som kan være en oplevelse for demente borgere, en strømpepåtager, så borgere, der bruger støttestrømper, kan blive selvhjulpne. Der var et skylle-tørretoilet, og to forskellige typer robotstøvsugere, forskellige rengøringsredskaber og meget andet. Det er ikke alle hjælpemidlerne, der benyttes i Lyngby-Taarbæk kommune. Ældre Sagen viste, hvordan man kan foretage video-opkald via Internettet på SKYPE. Cykel-Butikken præsenterede el-cyklen, og det var muligt at få en prøvetur. Borgermødet blev afsluttet med gruppedrøftelser, hvor borgerne fik mulighed for at give deres mening til kende, og Center for Træning og Omsorg fik inspiration til arbejdet med Ældrestrategien, når det gælder velfærdsteknologi.

11 10 D. Fokus områder for det fremtidige arbejde Synlighed af Seniorrådet, herunder kommunikation med borgerne Aktiviteter for ældre Genoptræning, vedligeholdelsestræning og forebyggelsestræning for ældre Ældreegnede boliger som nybyggeri og tilpasning af eksisterende byggeri Placering af nye omsorgsboliger Revision af kvalitetsstandarder Madordningen Trafikplaner og trafiksikkerhed Borgermøde Samarbejde med ældreorganisationerne Demenspolitik Samarbejde med Bruger-pårørenderåd samt deltagelse i stormøder Tilsynsrapporterne Medicinhåndtering for den ældre patient Implementering af strategi for frivillighed og medborgerskab Implementering af strategi for fremtidens ældreservice Nærværende årsberetning er godkendt af Seniorrådet på mødet den På Seniorrådets vegne Aase Steffensen

12 11 maj 2011 Forretningsorden for Seniorrådet i Lyngby-Taarbæk Kommune 1. I tilslutning til de af Kommunalbestyrelsen i samarbejde med Seniorrådet fastsatte vedtægter har Seniorrådet fastsat nedenstående forretningsorden. 2. Snarest efter valgperiodens begyndelse konstituerer Seniorrådet sig med formand og næstformand. De pågældende vælges med over halvdelen af medlemmernes stemmer. Valgene har gyldighed for to år. Genvalg kan finde sted. 3. Formanden er ansvarlig for Seniorrådets samlede virksomhed, herunder indkaldelse til og afholdelse af møder, for godkendelse af referater, for henvendelser til og forhandlinger med kommunen og med ældre- og handicaporganisationerne i kommunen. I hastende sager, der ikke levner tid til at indkalde rådet, kan formanden, fortrinsvis efter konsultation med næstformanden, handle på rådets vegne. På et efterfølgende møde gøres der rede for sådanne sager, og medlemmernes godkendelse søges indhentet. 4. Næstformanden er stedfortræder for formanden og overtager i dennes fravær alle formandens opgaver. 5. Sekretariatsbistand er stillet til rådighed af kommunen. Sekretariatsbistanden består i administrativ støtte til rådet, reservation af mødelokaler, udsendelse af indkaldelser til møder, optagelse og udsendelse af referat, fremskaffelse af love og bestemmelser, formidling af kursus- og konferencevirksomhed, fremskaffelse af kontorartikler til medlemmerne, attestering af udgiftsbilag m.v. Sekretæren deltager i rådets møder, dog uden stemmeret. 6. Det tilstræbes, at alle medlemmer deltager i et eller flere kurser, der sigter mod arbejdet i Seniorrådet. Medlemmernes viden kan også vedligeholdes og udbygges ved deltagelse i konferencer og møder. 7. Forud for hvert møde udsendes indkaldelse med dagsorden. Medlemmernes ønsker om sager til behandling på et møde skal være formanden eller sekretæren i hænde senest to uger før mødet, således at indkaldelsen kan udsendes ca. en uge før mødet. Efter mødet udsendes referat, som forelægges til godkendelse på næste møde. Referatet udsendes også til stedfortræderne, til Social- og sundhedsforvaltningen og til Social- og Sundhedsudvalgets medlemmer samt til de ældres og de handicappedes foreninger, såfremt de ønsker det. 8. Møder afholdes efter behov, sædvanligvis en gang om måneden, idet juli måned søges friholdt af møder. Et antal gange om året holdes møde med Socialog Sundhedsudvalget, heraf én gang om budgettet for det kommende år. Mødedatoer fastlægges for en længere periode ad gangen (6-12 måneder). 9. Seniorrådet samarbejder med de ældres og de handicappedes organisationer i Lyngby-Taarbæk Kommune med henblik på gensidig orientering og fremme af fælles formål. Seniorrådet kan også samarbejde med seniorråd/ældreråd i nabokommunerne med henblik på gensidig orientering.

13 Som led i kontakten med borgerne kan Seniorrådet afholde borgermøder med offentlig adgang. Seniorrådet kan også - fortrinsvis ved formanden - meddele sig til offentligheden gennem de lokale aviser og lokale radioer. Medlemmerne kan også enkeltvis meddele sig gennem aviserne, men kun på Seniorrådets vegne, hvis henvendelsen i forvejen er godkendt i rådet. Seniorrådet er partipolitisk neutralt. 11. Seniorrådet kan nedsætte arbejdsgrupper til behandling af særlige emner. I sådanne grupper kan også indtræde personer, som ikke er medlemmer af Seniorrådet. Rådet kan også udnytte det arbejde, der udføres af de ældres organisationer. 12. Seniorrådet vælger tre af sine medlemmer til en kontaktgruppe til Social- og Sundhedsudvalget. Kontaktgruppen har til opgave i samarbejde med Socialudvalgsformanden og Social- og Sundhedsforvaltningen at forberede fælles møder mellem Seniorrådet og Social- og Sundhedsudvalget. Seniorrådet vælger et antal af sine medlemmer til Regionsældrerådet i Hovedstadsregionen i overensstemmelse med dettes vedtægter. Endvidere foretages der snarest efter valgperiodens begyndelse valg til alle øvrige poster, udvalg, arbejdsgrupper el. lign. Herudover kan Seniorrådet vælge medlemmer eller andre personer til at repræsentere rådet i arbejdsgrupper el. lign. uden for rådet. 13. Seniorrådet varetager de ældres interesser i Lyngby-Taarbæk Kommune. Ved ældre forstås i denne sammenhæng personer over 60 år. Der skal især lægges vægt på følgende områder: Plejeboliger, herunder indretning, pleje m.v. Ældreboliger og ældreegnede boliger Hjemmepleje Genoptræning Hjemtagning af patienter fra sygehuse Hjælpemidler Omsorg for demente og disses pårørende Ældres sundhed, forebyggelse, lægebehandling og sygepleje Den Kommunale Madservice Hospice Ældres økonomiske vilkår Ældre handicappedes vilkår Forebyggende hjemmebesøg Frivilligt socialt arbejde Kommunens budgetforslag, budgetter og regnskaber Kommuneplan Lokalplaner Trafik og transport Miljø Kultur 14. Seniorrådet udarbejder hvert år en beretning, dækkende virksomheden i det forløbne kalenderår. Årsberetningen tilsendes kommunalbestyrelsen, kommunens forvaltninger, områdecentre, de ældres organisationer m.fl.

14 Seniorrådet behandler ikke konkrete personalespørgsmål og ikke konkrete sager vedrørende enkeltpersoner, hvad enten disse er ansatte eller klienter. 16. Ved udtalelser til kommunen eller andre tilstræbes enighed blandt medlemmerne. I tilfælde af afstemning gælder, at mere end halvdelen af medlemmerne skal stemme for en udtalelse eller et valg. Mindretal er berettiget til at fremkomme med en mindretalsudtalelse. 17. Denne forretningsorden er vedtaget af Seniorrådet på møde den 10. maj 2011 og erstatter tidligere forretningsorden for Ældrerådet af 12. juni Formanden for Seniorrådet

15

16

Seniorrådet Årsberetning 2013

Seniorrådet Årsberetning 2013 Seniorrådet Årsberetning 2013 Indholdsfortegnelse Side Forord 5 A. Seniorrådet 7 B. Møder 9 C. Emner: 9 1. Samarbejde med kommunen 9 2. Høringssvar 10 3. Tilsyn med institutioner for ældre 10 4. Boliger

Læs mere

Seniorrådet Årsberetning 2014

Seniorrådet Årsberetning 2014 Seniorrådet Årsberetning 2014 Indholdsfortegnelse Side Forord 4 A. Seniorrådet 6 B. Møder 8 C. Emner: 8 1. Samarbejde med kommunen 8 2. Høringssvar 8 3. Tilsyn med institutioner for ældre 8 4. Boliger

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Samarbejde med kommunen Høringssvar Tilsyn med institutioner for ældre Boliger for ældre 8

Indholdsfortegnelse. 1. Samarbejde med kommunen Høringssvar Tilsyn med institutioner for ældre Boliger for ældre 8 Seniorrådet 2 Indholdsfortegnelse Side Forord 4 A. Seniorrådet 5 B. Møder 6 C. Emner: 6 1. Samarbejde med kommunen 6 2. Høringssvar 7 3. Tilsyn med institutioner for ældre 7 4. Boliger for ældre 8 5. Kontakt

Læs mere

SENIORRÅDET. Lyngby-Taarbæk Kommune

SENIORRÅDET. Lyngby-Taarbæk Kommune SENIORRÅDET Lyngby-Taarbæk Kommune Årsberetning 2016 Indhold Forord 3 A. Seniorrådet 4 Seniorrådets medlemmer i 2016 4 Seniorrådets officielle adresse 4 B. Møder 5 C. Emner 5 1. Samarbejde med kommunen

Læs mere

Seniorrådet Lyngby-Taarbæk kommune

Seniorrådet Lyngby-Taarbæk kommune Seniorrådet Lyngby-Taarbæk kommune Det er ved lov vedtaget, at der skal være et folkevalgt ældreråd (seniorråd) i alle landets kommuner. Seniorrådet arbejder uafhængigt af politiske partier og organisationer.

Læs mere

Seniorrådet Lyngby-Taarbæk kommune

Seniorrådet Lyngby-Taarbæk kommune Seniorrådet Lyngby-Taarbæk kommune Det er ved lov vedtaget, at der skal være et folkevalgt seniorråd i alle landets kommuner. Seniorrådet arbejder uafhængigt af politiske partier og organisationer. Seniorrådet

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Samarbejde med kommunen 8. 2. Høringssvar 8. 3. Tilsyn med institutioner for ældre 9. 4. Boliger for ældre 9

Indholdsfortegnelse. 1. Samarbejde med kommunen 8. 2. Høringssvar 8. 3. Tilsyn med institutioner for ældre 9. 4. Boliger for ældre 9 1 Indholdsfortegnelse Side Forord 3 A. Ældrerådet 5 B. Møder 7 C. Emner: 8 1. Samarbejde med kommunen 8 2. Høringssvar 8 3. Tilsyn med institutioner for ældre 9 4. Boliger for ældre 9 5. Kontakt til pressen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forord 3. A. Ældrerådet 5. B. Møder 7. C. Emner 7. 1. Samarbejde med kommunen 7. 2. Høringssvar 8

Indholdsfortegnelse. Forord 3. A. Ældrerådet 5. B. Møder 7. C. Emner 7. 1. Samarbejde med kommunen 7. 2. Høringssvar 8 1 Indholdsfortegnelse Side Forord 3 A. Ældrerådet 5 B. Møder 7 C. Emner 7 1. Samarbejde med kommunen 7 2. Høringssvar 8 3. Tilsyn med institutioner for ældre 8 4. Boliger for ældre 9 5. Samarbejdet med

Læs mere

SENIORRÅDET. Lyngby-Taarbæk Kommune

SENIORRÅDET. Lyngby-Taarbæk Kommune SENIORRÅDET Lyngby-Taarbæk Kommune Årsberetning 2018 Indhold Forord 3 A. Seniorrådet 4 Seniorrådets medlemmer 4 Seniorrådets officielle adresse 4 B. Møder 4 C. Emner 4 1. Samarbejde med kommunen 4 2. Høringssvar

Læs mere

ÅRSBERETNING Seniorrådet i Gentofte Kommune. Seniorrådet. ilnavn: seniorrådets årsrapport 2012, 24. januar

ÅRSBERETNING Seniorrådet i Gentofte Kommune. Seniorrådet. ilnavn: seniorrådets årsrapport 2012, 24. januar Seniorrådet ilnavn: seniorrådets årsrapport 2012, 24. januar Årsrapport 2012 Seniorrådet i Gentofte ÅRSBERETNING 2013 Seniorrådet i Gentofte Kommune 1 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Formål og opgaver

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsudvalget den 12-12-2012, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsudvalget Protokol Ekstraordinært møde Onsdag den 12. december 2012 kl. 15:00 afholdt Social- og Sundhedsudvalget

Læs mere

ÅRSBERETNING Seniorrådet i Gentofte Kommune. Seniorrådet. ilnavn: seniorrådets årsrapport 2012, 24. januar

ÅRSBERETNING Seniorrådet i Gentofte Kommune. Seniorrådet. ilnavn: seniorrådets årsrapport 2012, 24. januar Seniorrådet ilnavn: seniorrådets årsrapport 2012, 24. januar Årsrapport 2012 Seniorrådet i Gentofte ÅRSBERETNING 2012 Seniorrådet i Gentofte Kommune 1 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Formål og opgaver

Læs mere

Forretningsorden for Handicaprådet i Sorø kommune.

Forretningsorden for Handicaprådet i Sorø kommune. Forretningsorden for Handicaprådet i Sorø kommune. l medfør af Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område 37a har Byrådet i Sorø Kommune nedsat et Handicapråd, og i henhold til bekendtgørelse

Læs mere

Vedtægter for Handicaprådet. Lovhjemmel

Vedtægter for Handicaprådet. Lovhjemmel Vedtægter for Handicaprådet Lovhjemmel Handicaprådet er oprettet i medfør af kap. 4, 37a, stk. 2-4 i Retssikkerhedsloven (LBK nr. 877 af 03/09/2008) samt Bekendtgørelse om retssikkerhed og administration

Læs mere

Handicaprådet kan afgive en årlig beretning om sit arbejde eller på anden måde give kommunalbestyrelsen en årlig orientering om rådets arbejde

Handicaprådet kan afgive en årlig beretning om sit arbejde eller på anden måde give kommunalbestyrelsen en årlig orientering om rådets arbejde 1. juni 2018 Rudersdal Kommune Handicaprådet Forretningsorden Socialområdet administration Sagsbehandler: Eva Høj Tlf. 4611 3316 EHJ@rudersdal.dk Sagsnr.: 18/31050 Handicaprådets formål Handicaprådet rådgiver

Læs mere

Regionsældreråd Hovedstaden

Regionsældreråd Hovedstaden Regionsældreråd Hovedstaden Ændringsforslag til : VEDTÆGTER FOR REGIONSÆLDRERÅDET I HOVEDSTADSREGIONEN. Gældende vedtægter 1. Grundlag Regionsældrerådet er et ældrepolitisk samarbejdsforum for regionens

Læs mere

Fælles vedtægter for Beboer- og Pårørenderådene ved plejecentrene i Lejre Kommune

Fælles vedtægter for Beboer- og Pårørenderådene ved plejecentrene i Lejre Kommune Fælles vedtægter for Beboer- og Pårørenderådene ved plejecentrene i Lejre Kommune Omfang Bøgebakkens Sundheds- og Plejecenter Hvalsø Ældrecenter Ammershøj Plejecenter Der nedsættes ét Beboer- og Pårørenderåd

Læs mere

SENIORRÅDET I JAMMERBUGT KOMMUNE

SENIORRÅDET I JAMMERBUGT KOMMUNE INDHOLD Seniorrådet i...3 Jammerbugt Kommune...3 Visionen for Seniorrådet har været...3 Organisering...3 Emner behandlet i Seniorrådet 2018...3 Andre aktiviteter og drøftelser...4 Seniorrådets medlemmer

Læs mere

BRUGER- OG PÅRØRENDERÅD

BRUGER- OG PÅRØRENDERÅD VEDTÆGTER FOR BRUGER- OG PÅRØRENDERÅD I MORSØ KOMMUNE Ældreafdelingen September -2015 Lov om Social Service, Kapitel 5. 16.. Kommunalbestyrelsen skal sørge for, at brugerne af tilbud efter denne lov får

Læs mere

2014 Vedtægt 2019 Vedtægt

2014 Vedtægt 2019 Vedtægt Vedtægt af 2014 og 2019. 2014 Vedtægt 2019 Vedtægt Navn, hjemsted og opgaver Navn og Hjemsted 1 1 Virksomhedens navn er Videnscenter for Specialpædagogik, forkortet ViSP. ViSPs hjemsted er i Næstved Kommune.

Læs mere

Handicaprådet i Halsnæs Kommune Beslutningsreferat

Handicaprådet i Halsnæs Kommune Beslutningsreferat Handicaprådet i Halsnæs Kommune Beslutningsreferat af møde den 17. februar 2014 kl. 16.00 i Lunden, Rådhuset Medlemmer Gitte Hemmingesen ( ) Morten Fenger ( ) Birgit Mortensen ( ) Hans-Henrik Blom ( )

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 28. maj Mødetidspunkt: 09:00. Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager. Møde slut: 12.

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 28. maj Mødetidspunkt: 09:00. Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager. Møde slut: 12. Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 09:00 Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager Møde slut: 12.30 Fraværende: - 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 44 sprotokol fra sidste møde 3 45

Læs mere

SYDDJURS KOMMUNES ÆLDRERÅD

SYDDJURS KOMMUNES ÆLDRERÅD SYDDJURS KOMMUNES ÆLDRERÅD Årsberetning 2015 Formand: Karen Møller, Vrinners Næstformand: Bende Ingstrup Andersen, Kolind Anna S. Jørgensen, Ebeltoft Bent Salminen, Kolind Ole Kragelund, Rønde Gurli Juel

Læs mere

Vedtægter for Ældrerådet i Odense Kommune

Vedtægter for Ældrerådet i Odense Kommune Vedtægter for Ældrerådet i Odense Kommune 1. Formål 2. Kompetence 3. Valg og valgbarhed 4. Ældrerådets funktionsperiode 5. Ældrerådets konstituering 6. Ældrerådets arbejdsform 7. Ikrafttræden og ændring

Læs mere

Vedtægter for Ældrerådet i Syddjurs Kommune.

Vedtægter for Ældrerådet i Syddjurs Kommune. Vedtægter for Ældrerådet i Syddjurs Kommune. 1 I henhold til bestemmelserne i 30 til 33 i Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område er ældrerådet valgt til uafhængigt af partipolitiske

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 18. september Mødetidspunkt: 10:30. Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager. Møde slut: 14.

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 18. september Mødetidspunkt: 10:30. Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager. Møde slut: 14. Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 10:30 Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager Møde slut: 14.00 Fraværende: Herluf Thomsen Henny Larsen deltog ikke i pkt. 126-131 1 Indholdsfortegnelse Pkt.

Læs mere

Referat af møde nr. 5, Mandag d kl Seniorrådet, Egedal Kommune

Referat af møde nr. 5, Mandag d kl Seniorrådet, Egedal Kommune Seniorrådet, Egedal Kommune Referat af møde nr. 5, Mandag d. 07.04.2014 kl. 8.00. Medlemmer/deltagere Funktion: Tid: Mandag d. 07.04.2014 kl. 8.00. Bjarne Larsen Formand Sted: Mødelokale 140, Stenløse

Læs mere

Vedtægter for Ældrerådet 2014.

Vedtægter for Ældrerådet 2014. Punkt 5. Vedtægter for Ældrerådet 2014. 2014-913. Det tidligere Ældreråd har udarbejdet forslag til reviderede vedtægter for Ældrerådet i Aalborg Kommune. Forslaget har været til 1. behandling i Ældrerådet

Læs mere

Forebyggelse. Handlekatalog til ældrestrategien 2013. Initiativet. Temaeftermiddage (1)

Forebyggelse. Handlekatalog til ældrestrategien 2013. Initiativet. Temaeftermiddage (1) Handleplan 2013-2016 1 Forebyggelse Handlekatalog til ældrestrategien 2013 Tema Temaeftermiddage (1) Initiativet et med initiativet er at gøre viden, råd og inspiration om forebyggelse let tilgængelig

Læs mere

I henhold til lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, 30-33, etableres et ældreråd i Odense Kommune.

I henhold til lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, 30-33, etableres et ældreråd i Odense Kommune. Vedtægter for Ældrerådet i Odense Kommune Lovgrundlag: I henhold til lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, 30-33, etableres et ældreråd i Odense Kommune. 1. Formål 2. Kompetence

Læs mere

ØVRIGE DELTAGERE: Vicky Holst Rasmussen Kun punkt 1-2. Formand, Social- og Sundhedsudvalget Erik Petersen Rikke Terslev Bengtsson

ØVRIGE DELTAGERE: Vicky Holst Rasmussen Kun punkt 1-2. Formand, Social- og Sundhedsudvalget Erik Petersen Rikke Terslev Bengtsson Seniorrådet, Egedal Kommune Referat af møde nr. 1, Mandag d. 08.01.2018 kl. 08:00. MEDLEMMER/DELTAGERE FUNKTION: Tid: Mandag d. 08.01.2018 kl. 8.00. Bjarne Larsen Formand Sted: Egedal Rådhus, Mødelokale

Læs mere

Vedtægt for Holstebro Handicapråd

Vedtægt for Holstebro Handicapråd Ajurført d. 10.06.2014 Vedtægt for Holstebro Handicapråd 01 Navn Navnet er Holstebro Handicapråd. Rådets hjemsted er Holstebro Kommune. 02 Lovgrundlag Rådet er oprettet i medfør af 37a i Lov om retssikkerhed

Læs mere

Referat af møde nr. 3, 4. marts 2013. Seniorrådet, Egedal Kommune

Referat af møde nr. 3, 4. marts 2013. Seniorrådet, Egedal Kommune Seniorrådet, Egedal Kommune Referat af møde nr. 3, 4. marts 2013. Medlemmer Funktion: Tid: Mandag d. 4. marts 2013 kl. 9.00. Deltagere: Sille Jantzen Formand Sted: Mødelokale 140, Stenløse Rådhus Ulla

Læs mere

Vedtægter for handicapråd i Hjørring Kommune

Vedtægter for handicapråd i Hjørring Kommune Vedtægter for handicapråd i Hjørring Kommune Hjørring Kommunes handicapråd 1 Handicaprådet i Hjørring Kommune er nedsat efter reglerne i Lov om Retssikkerhed og Administration på det Sociale Område 37

Læs mere

Plejeboliger LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

Plejeboliger LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Plejeboliger LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE 2014 Lyngby-Taarbæk Kommune Trykt på Rådhustrykkeriet Grafik Layout & foto: Ole Lund Andersen Intern Service INDHOLD Plejeboliger i Lyngby-Taarbæk Kommune 5 Hvem kan

Læs mere

Åben. HANDICAPRÅDET Dagsorden. Mødested Administrationscentret Mødelokale 1 Stationsvej 38, 3460 Birkerød. Mødedato Torsdag den 6.

Åben. HANDICAPRÅDET Dagsorden. Mødested Administrationscentret Mødelokale 1 Stationsvej 38, 3460 Birkerød. Mødedato Torsdag den 6. Dagsorden Åben Mødested Administrationscentret Mødelokale 1 Stationsvej 38, 3460 Birkerød. Mødedato Torsdag den 6. oktober 2011 Mødetidspunkt Kl. 15.30 Bemærkninger Medlemmer Fra forvaltningen Deltagere

Læs mere

Referat af møde nr. 12. Mandag d kl Seniorrådet, Egedal Kommune

Referat af møde nr. 12. Mandag d kl Seniorrådet, Egedal Kommune Seniorrådet, Egedal Kommune Referat af møde nr. 12. Mandag d. 01.12.2014 kl. 8.00. Medlemmer/deltagere Funktion: Tid: Mandag d. 01.12.2014 kl. 8.00. Bjarne Larsen Formand Sted: Mødelokale M1.10, Egedal

Læs mere

Ældrerådet. Referat. Greve Kommune. Mandag den kl i mødelokale 1

Ældrerådet. Referat. Greve Kommune. Mandag den kl i mødelokale 1 Ældrerådet Mandag den 03.06.13 kl. 9-12 i mødelokale 1 Niels Kjøller, formand Freddy Aldenborg Elo Knudsen Finn Brozek Flemming Vahlgreen Peer Ravn Aage Tolberg Sigurd Arnfred Larsen, sekretær Side 1 ÆR

Læs mere

Vedtægter for Seniorrådet Ishøj Kommune

Vedtægter for Seniorrådet Ishøj Kommune Vedtægter for Ishøj Kommune 1 i Ishøj Kommune c/o Rådhuset, Sundhed og ældre, Store Torv 20, 2635 Ishøj. Navn Lovgrundlag 2 Lov om retssikkerhed og administration 30-33 (Lovbekendtgørelse nr. 930 af 17

Læs mere

Forretningsorden for Fællesbestyrelsen i Vivild Børneby

Forretningsorden for Fællesbestyrelsen i Vivild Børneby Forretningsorden for Fællesbestyrelsen i Vivild Børneby 1 Forretningsordenens område Denne forretningsorden er gældende for Vivild børnebys fællesbestyrelse. 2 Bestyrelsens sammensætning Fællesbestyrelsen

Læs mere

Bent Ersted Sørensen, Ejgil Mølgaard, Finn Løkkegaard, Ilse, Schødt, Poul Winckler, Uffe Østergård.

Bent Ersted Sørensen, Ejgil Mølgaard, Finn Løkkegaard, Ilse, Schødt, Poul Winckler, Uffe Østergård. Forum: Seniorrådsmøde Tid: Mandag den 3.3 2014 kl. 9-12 Sted: Rådhuset Værløse, Bryllupssalen Deltagere: Arne Ziegler, Lis Dybkjær, Uffe Østergård, Annie Klug, Bent Ersted Sørensen, Ejgil Mølgaard, Finn

Læs mere

Referat af møde nr. 14, 3. december Seniorrådet, Egedal Kommune

Referat af møde nr. 14, 3. december Seniorrådet, Egedal Kommune Seniorrådet, Egedal Kommune Referat af møde nr. 14, 3. december 2012. Medlemmer Funktion: Tid: Mandag d. 03.12.2012 kl. 9.00. Deltagere: Sille Jantzen Formand Sted: Mødelokale 140, Stenløse Rådhus Ulla

Læs mere

Bruger- og pårørenderåd. Plejeboliger/Plejecentre. Indledning lovgrundlag m.v. Vedtægt

Bruger- og pårørenderåd. Plejeboliger/Plejecentre. Indledning lovgrundlag m.v. Vedtægt Bruger- og pårørenderåd Plejeboliger/Plejecentre Indledning lovgrundlag m.v. Vedtægt 13-05-2013 1 Indledning, lovgrundlag m.v. Indtil 1. juli 2010 skulle Kommunalbestyrelsen efter 17 i lov om social service

Læs mere

Overordnede vedtægter for. bruger- og pårørenderåd. i Handicapområdet i Brønderslev Kommune

Overordnede vedtægter for. bruger- og pårørenderåd. i Handicapområdet i Brønderslev Kommune Lovgrundlaget for brugerinddragelse ifølge Lov om Social Service afsnit 3: 16. Kommunalbestyrelsen skal sørge for, at brugerne af tilbud efter denne lov får mulighed for at få indflydelse på tilrettelæggelsen

Læs mere

Syddjurs Kommunes ældreråd

Syddjurs Kommunes ældreråd Syddjurs Kommunes ældreråd Årsberetning 2014 Næstformand: Bende Ingstrup Andersen, Kolind Bent Salminen, Kolind Inge Marie Frederiksen, Mørke Gurli Juel Sørensen,Tirstrup Poul Andersen, Hornslet Formand:

Læs mere

Stevns Udsatteråd. Referat. Mødelokale 2, Rådhuset, 20. juni 2019 Kl. 14:00. Medlemmer. Bemærkning:

Stevns Udsatteråd. Referat. Mødelokale 2, Rådhuset, 20. juni 2019 Kl. 14:00. Medlemmer. Bemærkning: Referat Mødelokale 2, Rådhuset, Kl. 14:00 Medlemmer Helen Sørensen (A) Jacob Panton Kristiansen (V) Rikke Ackermann Majbritt Bjerke Per B. Jensen Peder A. Larsen Jacob Buch-Andersen Tinamaria Götz Anja

Læs mere

Forretningsorden for Handicaprådet

Forretningsorden for Handicaprådet Forretningsorden for Handicaprådet I medfør af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område 37a har kommunalbestyrelsen i Tønder Kommune nedsat et handicapråd, og i henhold til bekendtgørelse

Læs mere

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Tirsdag den kl på Strandcentret

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Tirsdag den kl på Strandcentret Greve Seniorråd Tirsdag den 24.11.15 kl. 9-12 på Strandcentret Niels Kjøller (formand) Kirsten Andersen (næstformand) Elo Knudsen Finn Brozek Flemming Vahlgreen Knud Bloksgaard Palle Jacobsen Sigurd Arnfred

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 18. april Mødetidspunkt: 09:00. Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager.

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 18. april Mødetidspunkt: 09:00. Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager. Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 09:00 Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager Møde slut: 12:30 Fraværende: 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 52 sprotokol fra sidste møde 3 53 Godkendelse

Læs mere

Bruger- og pårørenderåd. Voksenhandicap- og psykiatriområdet. Indledning lovgrundlag m.v. Vedtægt

Bruger- og pårørenderåd. Voksenhandicap- og psykiatriområdet. Indledning lovgrundlag m.v. Vedtægt Bruger- og pårørenderåd Voksenhandicap- og psykiatriområdet Indledning lovgrundlag m.v. Vedtægt Juni 2013 1 Indledning, lovgrundlag m.v. Indtil 1. juli 2010 skulle Kommunalbestyrelsen efter 17 i lov om

Læs mere

Vedtægter og Samarbejdsaftale mellem Hvidovre Kommune og Hvidovre Ældreråd

Vedtægter og Samarbejdsaftale mellem Hvidovre Kommune og Hvidovre Ældreråd Vedtægter og Samarbejdsaftale mellem Hvidovre Kommune og Hvidovre Ældreråd Dette dokument beskriver rammerne for samarbejdet mellem Hvidovre Kommune og Hvidovre Ældreråd. Dokumentet indeholder også de

Læs mere

Øvrige deltagere: Esben Vognsen-Jensen Kun pkt. 1 Formand, Social- og Sundhedsudvalget Erik Petersen Kun pkt. 1 Centerchef, Ældrecentret

Øvrige deltagere: Esben Vognsen-Jensen Kun pkt. 1 Formand, Social- og Sundhedsudvalget Erik Petersen Kun pkt. 1 Centerchef, Ældrecentret Seniorrådet, Egedal Kommune Referat af møde nr. 4, 5. marts 2012. Medlemmer Funktion: Tid: Mandag d. 2012 kl. 9.00. Deltagere: Sille Jantzen Formand Sted: Mødelokale 140, Stenløse Rådhus Ulla Gundtoft

Læs mere

Vedtægter for Ældrerådet. Vedtægter. 1. Formål. 2. Opgaver

Vedtægter for Ældrerådet. Vedtægter. 1. Formål. 2. Opgaver Vedtægter for Ældrerådet Vedtægter 1. Formål. 1.1. Ældrerådet har til formål at arbejde for skabelsen af optimale vilkår for alle ældre borgere i Frederikssund Kommune. Ældrerådet skal sikres medindflydelse

Læs mere

SYDDJURS KOMMUNES ÆLDRERÅD

SYDDJURS KOMMUNES ÆLDRERÅD SYDDJURS KOMMUNES ÆLDRERÅD Årsberetning 2017 Ældrerådet har følgende sammensætning: Formand: Karen Møller, Vrinners Næstformand: Bende Ingstrup Andersen, Kolind Bent Salminen, Kolind Ole Kragelund, Rønde

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 15. maj Mødetidspunkt: 09:00. Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager. Møde slut: 12.

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 15. maj Mødetidspunkt: 09:00. Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager. Møde slut: 12. Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 09:00 Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager Møde slut: 12.30 Fraværende: Torben Andersen, Jette Vestergaard og Gytte Gade. Leder af sygeplejen Hanne Eriksen

Læs mere

Ældrerådet. Referat. Greve Kommune. Fredag den kl i mødelokale 7

Ældrerådet. Referat. Greve Kommune. Fredag den kl i mødelokale 7 Ældrerådet Fredag den 10.01.14 kl. 9-12 i mødelokale 7 Niels Kjøller (formand) Kirsten Andersen (næstformand) Anne Grethe Krogager Elo Knudsen Finn Brozek Palle Jacobsen Afbud: Flemming Vahlgreen Sigurd

Læs mere

Tid: Mandag d kl Medlemmer/deltagere Funktion: Sted: Mødelokale 120, Stenløse Rådhus Bjarne Larsen Formand

Tid: Mandag d kl Medlemmer/deltagere Funktion: Sted: Mødelokale 120, Stenløse Rådhus Bjarne Larsen Formand Seniorrådet, Egedal Kommune Referat af møde nr. 1, Mandag d. 06.01.2014 kl. 9.00. Tid: Mandag d. 06.01.2014 kl. 9.00. Medlemmer/deltagere Funktion: Sted: Mødelokale 120, Stenløse Rådhus Bjarne Larsen Formand

Læs mere

Styrelsesvedtægt for. Center for Kommunikation & Undervisning, CKU. Skive Kommune og Viborg Kommune (revideret august 2011) Navn, hjemsted og opgaver

Styrelsesvedtægt for. Center for Kommunikation & Undervisning, CKU. Skive Kommune og Viborg Kommune (revideret august 2011) Navn, hjemsted og opgaver Styrelsesvedtægt for Center for Kommunikation & Undervisning, CKU Skive Kommune og Viborg Kommune (revideret august 2011) Navn, hjemsted og opgaver 1 Institutionens navn er Center for Kommunikation og

Læs mere

1 - Vedtægter for Tønder Kommunes Ældreråd

1 - Vedtægter for Tønder Kommunes Ældreråd 1 - Vedtægter for Tønder Kommunes Ældreråd Vedtægter for Tønder Kommunes Ældreråd. 1: Formål Stk. 1. I henhold til Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område 30-33, nedsætter Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Afbud: Bjarne Larsen, Jørgen Lange, Vicky Holst Rasmussen, Henning Christensen. Per Veise deltog i punkt 1-5

Afbud: Bjarne Larsen, Jørgen Lange, Vicky Holst Rasmussen, Henning Christensen. Per Veise deltog i punkt 1-5 Seniorrådet, Egedal Kommune Referat af møde nr. 5. Mandag d. 02.05.2016 kl. 8.00. Medlemmer/deltagere Funktion: Tid: Mandag d. 02.05.2016 kl. 8.00. Bjarne Larsen Formand Sted: Mødelokale M1.10 Egedal Rådhus

Læs mere

Referat af møde nr. 3 Mandag d. 02.03.2015 kl. 8.00. Seniorrådet, Egedal Kommune

Referat af møde nr. 3 Mandag d. 02.03.2015 kl. 8.00. Seniorrådet, Egedal Kommune Seniorrådet, Egedal Kommune Referat af møde nr. 3 Mandag d. 02.03.2015 kl. 8.00. Medlemmer/deltagere Funktion: Tid: Mandag d. 02.03.2015 kl. 8.00. Bjarne Larsen Formand Sted: Mødelokale M1.15, Egedal Rådhus

Læs mere

Vedtægter for Ældrerådet. Vedtægter. 1. Formål. 2. Opgaver

Vedtægter for Ældrerådet. Vedtægter. 1. Formål. 2. Opgaver Vedtægter for Ældrerådet Vedtægter 1. Formål. 1.1. Ældrerådet har til formål at arbejde for skabelsen af optimale vilkår for alle ældre borgere i Frederikssund Kommune. Ældrerådet skal sikres medindflydelse

Læs mere

Referat af Ældrerådets møde mandag den 1. juni 2015 kl. 10.00 Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A

Referat af Ældrerådets møde mandag den 1. juni 2015 kl. 10.00 Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A DAGSORDEN Ældrerådet Referat af Ældrerådets møde mandag den 1. juni 2015 kl. 10.00 Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A Ann Marie Cordua X Jens T. Larsen X Anne Marie Kristensen X Kirsten

Læs mere

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Mandag den kl på Nældebjerg Plejecenter

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Mandag den kl på Nældebjerg Plejecenter Greve Seniorråd Mandag den 03.04.17 kl. 9-12 på Nældebjerg Plejecenter Kirsten Andersen (formand) Elo Knudsen (næstformand) Finn Brozek Flemming Vahlgreen Knud Bloksgaard Palle Jacobsen Sigurd Arnfred

Læs mere

Vordingborg Kommune Seniorrådet

Vordingborg Kommune Seniorrådet Vordingborg Kommune Seniorrådet Dato 19. januar 2018 Tidspunkt 9:00 12:00 Mødelokale 1 Sted Storegade 56, Stege Fraværende Bemærk Dagsorden udsendes 10 dage før ordinært møde. Borgmester Mikael Smed deltager

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 20. marts Mødetidspunkt: 09:00. Sted: Støvring Ældrecenter, Mastruplundvej 2L, 9530 Støvring. Møde slut: 12.

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 20. marts Mødetidspunkt: 09:00. Sted: Støvring Ældrecenter, Mastruplundvej 2L, 9530 Støvring. Møde slut: 12. Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 09:00 Sted: Støvring Ældrecenter, Mastruplundvej 2L, 9530 Støvring Møde slut: 12.30 Fraværende: 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 19 sprotokol fra sidste møde

Læs mere

Ældrerådet. Referat af Ældrerådets møde mandag den 2. marts 2015 kl Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A

Ældrerådet. Referat af Ældrerådets møde mandag den 2. marts 2015 kl Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A Ældrerådet Referat af Ældrerådets møde mandag den 2. marts 2015 kl. 10.00 Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A Ann Marie Cordua X Jens T. Larsen X Anne Marie Kristensen X Kirsten Feld X

Læs mere

Seniorrådet Åben dagsorden. Punkt 1 Godkendelse af dagsorden. Beslutningen træffes af. Indstilling. Beslutning

Seniorrådet Åben dagsorden. Punkt 1 Godkendelse af dagsorden. Beslutningen træffes af. Indstilling. Beslutning Published on www.ballerup.dk (https://www.ballerup.dk) Hjem > - 21-01-2014-21-01-2014 21.01.2014 kl. 09:00 Mødecenter B, Lokale 15 på Ballerup Rådhus Deltagere Birte Passer - Deltog Leo Andersen - Deltog

Læs mere

Vedtægter for. 1. Ældrerådet i Næstved Kommune

Vedtægter for. 1. Ældrerådet i Næstved Kommune Forslag til ændring af 5, stk. 1 Vedtægter for Ældrerådet i Næstved Kommune April 2017 1. Ældrerådet i Næstved Kommune Ældrerådet er etableret i henhold til "Lov om Retssikkerhed og administration på det

Læs mere

Viborg Ældreråd. Referat

Viborg Ældreråd. Referat Referat Mødedato: Onsdag den 5. november 2014 Mødetidspunkt: 9:00 Sluttidspunkt: 12:00 Mødelokale: Medlemmer: Fraværende: M.1.4/rådhuset Rådhuset Prinsens Alle 5 8800 Viborg Leo Larsen, Jette Norup, Anny

Læs mere

Vedtægter for beboer- og pårørenderåd.

Vedtægter for beboer- og pårørenderåd. Vedtægter for beboer- og pårørenderåd. Indhold: Kapitel 1: Formål Kapitel 2: Hvor etableres der beboer- og pårørenderåd. Kapitel 3: Opgaver Kapitel 4: Sammensætning og valg Kapitel 5: Arbejdsform Kapitel

Læs mere

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Onsdag den kl i mødelokale 5

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Onsdag den kl i mødelokale 5 Greve Seniorråd Onsdag den 06.01.16 kl. 14-16 i mødelokale 5 Niels Kjøller (formand) Kirsten Andersen (næstformand) Elo Knudsen Finn Brozek Flemming Vahlgreen Knud Bloksgaard Afbud: Palle Jacobsen Sigurd

Læs mere

SYDDJURS KOMMUNES ÆLDRERÅD

SYDDJURS KOMMUNES ÆLDRERÅD SYDDJURS KOMMUNES ÆLDRERÅD Årsberetning 2016 Formand: Karen Møller, Vrinners Næstformand: Bende Ingstrup Andersen, Kolind Bent Salminen, Kolind Ole Kragelund, Rønde Gurli Juel Sørensen, Tirstrup Poul Andersen,

Læs mere

Forretningsorden for Det lokale beskæftigelsesråd i Haderslev Kommune

Forretningsorden for Det lokale beskæftigelsesråd i Haderslev Kommune Forretningsorden for Det lokale beskæftigelsesråd i Haderslev Kommune I henhold til 45, stk. 5 i Lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats fastsættes: Formål 1. Det lokale beskæftigelsesråd

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR BESTYRELSEN I MAD TIL HVER DAG I/S

FORRETNINGSORDEN FOR BESTYRELSEN I MAD TIL HVER DAG I/S FORRETNINGSORDEN FOR BESTYRELSEN I MAD TIL HVER DAG I/S INDHOLD 1. Bestyrelsens valg og sammensætning 1 2. Konstitution 1 3. Bestyrelsesmøder 1 4. Beslutningsprotokol 2 5. Bestyrelsens forpligtelser 2

Læs mere

Beboere: Ulla Carlsen (hus E), Dorrit Nilsson (hus D), Lars Stub Jørgensen (hus E) og Elise Hovgaard (hus E)

Beboere: Ulla Carlsen (hus E), Dorrit Nilsson (hus D), Lars Stub Jørgensen (hus E) og Elise Hovgaard (hus E) Referat Bruger Pårørenderåds møde 23.11.11 Deltagere: Beboere: Ulla Carlsen (hus E), Dorrit Nilsson (hus D), Lars Stub Jørgensen (hus E) og Elise Hovgaard (hus E) Pårørende: Lone Lilør Kristensen (hus

Læs mere

Forretningsorden for Ældrerådet i Aarhus Kommune

Forretningsorden for Ældrerådet i Aarhus Kommune Forretningsorden for Ældrerådet i Aarhus Kommune Gældende fra 7. feb. 2017 Denne forretningsorden er forankret i Ældrerådets Vedtægt 7 stk. 1. 1 Konstituering: Stk. 1. Ældrerådet konstituerer sig med formand,

Læs mere

Vedtægter. for. Seniorrådet i Mariagerfjord Kommune

Vedtægter. for. Seniorrådet i Mariagerfjord Kommune Center for Byråd, Personale og Strategi Nordre Kajgade 1 9500 Hobro Tlf. 97 11 30 00 raadhus@mariagerfjord.dk www.mariagerfjord.dk Journalnummer: 84.12.00-P21-1-18 Ref.: Caspar Halbye chalb@mariagerfjord.dk

Læs mere

ÅRSBERETNING 2009. Ældrerådet i Norddjurs Kommune

ÅRSBERETNING 2009. Ældrerådet i Norddjurs Kommune ÅRSBERETNING 2009 Ældrerådet i Norddjurs Kommune Møder: Ældrerådet har i 2009 holdt 12 ordinære møder. Herudover har de af ældrerådet nedsatte arbejdsgrupper holdt et antal møder: Arbejdsgruppe for sundhed

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Referat 25. september 2017 kl. 16:00 Udvalgsværelse 1 Ekstraordinært møde Indkaldelse Bodil Kornbek Finn Riber Rasmussen Curt Købsted Karsten Lomholt Hanne Agersnap Aase Steffensen

Læs mere

Vedtægter for foreningen Frivilligcenter Skive

Vedtægter for foreningen Frivilligcenter Skive Vedtægter for foreningen Frivilligcenter Skive 1. Navn og hjemsted Stk. 1. Foreningens navn er Frivilligcenter Skive. Stk. 2. Foreningens hjemsted er Skive Kommune. 2. Formål Stk. 1. Foreningens formål

Læs mere

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Mandag den kl i mødelokale 4

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Mandag den kl i mødelokale 4 Greve Seniorråd Mandag den 19.3.18 kl. 9 12 i mødelokale 4 Dan Bjerring (Formand) Elo Knudsen Freddy Aldenborg Inge-Merethe Jensen Palle Jacobsen Afbud: Flemming Vahlgreen Hjørdis Steinmetz Stabschef Tabita

Læs mere

Kommissorium for Frivillighedsrådet i Ballerup Kommune

Kommissorium for Frivillighedsrådet i Ballerup Kommune BALLERUP KOMMUNE Dato: 24. januar 2018 Sagsid: 00.22.04-P24-2-18 Kommissorium for Frivillighedsrådet i Ballerup Kommune Efter kommunestyrelseslovens 17, stk. 4, kan kommunalbestyrelsen nedsætte særlige

Læs mere

VEDTÆGTER FOR FRIVILLIGCENTER HALSNÆS. 1 Navn og hjemsted

VEDTÆGTER FOR FRIVILLIGCENTER HALSNÆS. 1 Navn og hjemsted VEDTÆGTER FOR FRIVILLIGCENTER HALSNÆS 1 Navn og hjemsted Stk. 1 Foreningens navn er Frivilligcenter Halsnæs. Stk. 2 Foreningens hjemsted følger sekretariatets adresse. 2 Formål Stk. 1. Foreningen har som

Læs mere

I nedenstående beskrivelse gennemgås kort rammerne for de 3 eksisterende råd samt den foreslåede etablering af et Udsatteråd Beskrivelse: Ældreråd:

I nedenstående beskrivelse gennemgås kort rammerne for de 3 eksisterende råd samt den foreslåede etablering af et Udsatteråd Beskrivelse: Ældreråd: I nedenstående beskrivelse gennemgås kort rammerne for de 3 eksisterende råd samt den foreslåede etablering af et Udsatteråd Beskrivelse: Ældreråd: Jf. Retssikkerhedslovens bestemmelser vedrørende ældreråd

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 26. februar Mødetidspunkt: 09:00. Sted: Bælum Ældrecenter, Møllevangen 1, 9574 Bælum. Møde slut: 12.

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 26. februar Mødetidspunkt: 09:00. Sted: Bælum Ældrecenter, Møllevangen 1, 9574 Bælum. Møde slut: 12. Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 09:00 Sted: Bælum Ældrecenter, Møllevangen 1, 9574 Bælum Møde slut: 12.30 Fraværende: Ulla Haugaard Paulsen 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 7 sprotokol fra sidste

Læs mere

Ældreråd. Lukket Referat. Lokale 1, St. Heddinge, 09. marts 2015 Kl. 10:15-12:15

Ældreråd. Lukket Referat. Lokale 1, St. Heddinge, 09. marts 2015 Kl. 10:15-12:15 Lukket Referat Lokale 1, St. Heddinge, 09. marts 2015 Kl. 10:15-12:15 Medlemmer: Flemming Pihl, Marianne Jensen, Lilly Meisner Pedersen, Oda Petersen, Frank R. Taarup, Birthe Høfler, Bodil Nielsen, Helmut

Læs mere

Medlemmer: Erik Mitens, Mette Bille, Birte Tvistholm Ahle, Leif Carøe, Leif Hornshøj, Ove Lund,

Medlemmer: Erik Mitens, Mette Bille, Birte Tvistholm Ahle, Leif Carøe, Leif Hornshøj, Ove Lund, Referat Møde nr. 02-2019 Tirsdag den 21. februar 2019 kl. 12.30 15.30, Mødelokale 292, 2. sal, Rådhuset, 7500 Holstebro Medlemmer: Erik Mitens, Mette Bille, Birte Tvistholm Ahle, Leif Carøe, Leif Hornshøj,

Læs mere

Referat af generalforsamling tirsdag den 5. februar 2019 i Støtteforeningen for udviklingshandicappede i Lyngby-Taarbæk Kommune

Referat af generalforsamling tirsdag den 5. februar 2019 i Støtteforeningen for udviklingshandicappede i Lyngby-Taarbæk Kommune Virum, den 16. februar 2019 Referat af generalforsamling tirsdag den 5. februar 2019 i Støtteforeningen for udviklingshandicappede i Lyngby-Taarbæk Kommune Generalforsamlingen blev holdt i Frivilligcentret,

Læs mere

7. Forsikringer vedr. frivillige. Genoptagelse fra møde nr. 1.

7. Forsikringer vedr. frivillige. Genoptagelse fra møde nr. 1. Seniorrådet, Egedal Kommune Referat af møde nr. 2, Mandag d. 02.02.2015 kl. 8.00. Medlemmer/deltagere Funktion: Tid: Mandag d. 02.02.2015 kl. 8.00. Bjarne Larsen Formand Sted: Mødelokale M1.15 Egedal Rådhus

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen i LAG-Ringsted

Forretningsorden for bestyrelsen i LAG-Ringsted Forretningsorden for bestyrelsen i LAG-Ringsted Konstituering og afholdelse af bestyrelsesmøder: 1 Umiddelbart efter afholdelse af en ordinær generalforsamling eller en ekstraordinær generalforsamling,

Læs mere

Referat af møde i Ældrerådet d

Referat af møde i Ældrerådet d Referat af møde i Ældrerådet d. 10.-12.-2014 Mødeforum Sted Ældrerådet Kildemarkscentret, Kildemarksvej 124, 4700 Næstved Dato Onsdag den 10. december 2014 Tidsrum 10.00 12.00 (med efterfølgende spisning

Læs mere

Vedtægter for Landsorganisationen Dansk Skoleidræt

Vedtægter for Landsorganisationen Dansk Skoleidræt Vedtægter for Landsorganisationen Dansk Skoleidræt 1. Navn: Landsorganisationens navn er Dansk Skoleidræt med hjemsted i Nyborg. 2. Formål: 1. Dansk Skoleidræt har som mål at fremme folkesundheden ved:

Læs mere

Referat Ældrerådet kl. 09:30 Mødelokale 77 i Aabybro Jammerbugt Kommune

Referat Ældrerådet kl. 09:30 Mødelokale 77 i Aabybro Jammerbugt Kommune Referat Ældrerådet kl. 09:30 Mødelokale 77 i Aabybro Jammerbugt Kommune Ældrerådet Punkter på åbent møde: 191. Bemærkninger til dagsorden 1 192. Godkendelse af referat fra forrige møde 2 193. Budget 2013

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 26. november Mødetidspunkt: 09:30. Sted: Rold Storkro, Vælderskoven 13, 9520 Skørping. Møde slut: 12.

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 26. november Mødetidspunkt: 09:30. Sted: Rold Storkro, Vælderskoven 13, 9520 Skørping. Møde slut: 12. Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 09:30 Sted: Rold Storkro, Vælderskoven 13, 9520 Skørping Møde slut: 12.00 Fraværende: Gytte Gade og Ulla Paulsen. 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 119 sprotokol

Læs mere

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune. Forord

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune. Forord Værdighedspolitik Halsnæs Kommune Forord I Halsnæs Kommune skal det være muligt at leve et værdigt liv, hele livet, også når man bliver ældre og måske får brug for hjælp. Med denne værdighedspolitik sætter

Læs mere

VEDTÆGT FOR KØGE UDSATTERÅD Formål. 2 Opgaver. Vedtægt for Udsatterådet

VEDTÆGT FOR KØGE UDSATTERÅD Formål. 2 Opgaver. Vedtægt for Udsatterådet VEDTÆGT FOR KØGE UDSATTERÅD 2018-2021 Dato Velfærdsforvaltningen VF-Sekretariat 2018-2021 2012-26484-110 Vedtægt for Udsatterådet 2018-2021 1 Formål Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge www.koege.dk Køge Udsatteråd

Læs mere

Åbent møde for Ældrerådets møde den 18. marts 2010 kl. 09:30 i Farsø administrationsbygning, lokale K2

Åbent møde for Ældrerådets møde den 18. marts 2010 kl. 09:30 i Farsø administrationsbygning, lokale K2 Åbent møde for Ældrerådets møde den 18. marts 2010 kl. 09:30 i Farsø administrationsbygning, lokale K2 Indholdsfortegnelse 018. Orientering fra Ældrerådets formand til mødet den 18. marts 2010 33 019.

Læs mere

~ 1 ~ STANDARDFORRETNINGSORDEN FOR INTEGRATIONSRÅD. Kapitel 1

~ 1 ~ STANDARDFORRETNINGSORDEN FOR INTEGRATIONSRÅD. Kapitel 1 ~ 1 ~ STANDARDFORRETNINGSORDEN FOR INTEGRATIONSRÅD Kapitel 1 Integrationsrådets formål og opgaver 1. Integrationsrådet har til formål at medvirke til, at kommunalbestyrelsens integrationsindsats er effektiv

Læs mere

Referat af Ældrerådets møde mandag den 4. september 2017 kl Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A

Referat af Ældrerådets møde mandag den 4. september 2017 kl Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A Ældrerådet Referat af Ældrerådets møde mandag den 4. september 2017 kl. 10.00 Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A Ann Marie Cordua X Jens T. Larsen X Inge Lund Petersen X Kirsten Feld

Læs mere