Statusopdatering 2. kvartal 2016 Region Nordjylland

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Statusopdatering 2. kvartal 2016 Region Nordjylland"

Transkript

1 Statusopdatering 2. kvartal 2016 Region Nordjylland Region Nordjylland har tilrettelagt udviklingen af patientansvarlig læge som en emergerende udviklings- og implementeringsproces, som et delaspekt af at udvikle Patientens team. Der arbejdes med at finde frem til, hvordan de mest funktionelle arbejdsformer for Patientens team, herunder hvordan patientansvarlig læge kan udfolde sig i praksis. Implementering af patientens team har tre hovedformål: Koordinering af det enkelte behandlings- og patientforløb Involvering af patient og pårørende som partnere Kontinuitet i patientens møde med fagpersoner Principperne for Patientens team, der er beskrevet i Region Nordjyllands regionale rammedokument som er: 1. Der tilknyttes en patientansvarlig læge, der har ansvaret for behandling, behandlingsplan og forløb. 2. Den patientansvarlige læge har ansvaret for forløbet. Opgaven, men ikke ansvaret, kan uddelegeres til en anden fagperson. Der koordineres med de personer, der skal involveres i forløbet og kommunikeres med patienten om forløbet. 3. Patienten er aktiv deltager i teamet, hvis de kan og vil patienten er partner. 4. Patient beslutter, om pårørende er deltagere i teamet, samt hvilken rolle de ønsker at pårørende tager, hvis de kan og vil. 5. Patientens team sammensættes og organiseres i forhold til det konkrete patientforløb samt de ressourcer, det er muligt at få i spil. 6. Kontinuitet og koordination sker i en stafet- tankegang, hvor ansvaret for patientens forløb overdrages på en måde, hvor der kvitteres ved modtagelse. De tre hospitaler i Region Nordjylland arbejder under den fælles strategi for for Patientens team, men på lidt forskellig vis. Deltagende afdelinger/patientgruppe Aalborg Universitetshospital Projektbeskrivelse Beskrivelse af projektet Aalborg Universitetshospital afsluttede i første halvår 2016 Fase 1 i implementeringen af Patientens team og patientansvarlig læge, som har resulteret i fastlæggelse af forventninger til patientansvarlig læge. Disse forventninger er formuleret som spørgsmål/svar. Se bilag. Der er samlet op på processen og der er adresseret barrierer for arbejdet med Patientens team og patientansvarlig læge, så implementeringen i Fase 2 kan lettes. Patientens team er i fase 1 testet på ti pilotprojekter, og skal i fase 2 udbredes til flere specialer. Endvidere er det besluttet at arbejde med to forløb på tværs af hospitalet henholdsvis Multitraume patienten og Den ældre medicinske patient.

2 I dag arbejdes der flere steder ud fra denne tankegang, og visionen er, at Patientens team på sigt bliver en naturlig og systematisk samarbejds- og organiseringsform på Aalborg Universitetshospital. Perspektivet er dermed, at Patientens team omfatter alle patienter, dog med enkelte undtagelser, for eksempel en skadestuepatient med en simpel skade. Evaluering Hvordan tænkes projektet evalueret? Aalborg Universitet leverer følgeforskning på arbejdet med Patientens team. Herudover måles der på fire indikatorer: Region Nordjylland mål: Har patienten en patientansvarlig læge? (dokumenteres i Clinical) Har patienten et team omkring sig? (dokumenteres i Clinical) Oplever patienten, at have en patientansvarlig læge? (2 LUP spørgsmål anvendes til at monitorere (spg nyt)) Oplever patienten at have et team omkring sig? RN spørgeskema koncept udvikles, deadline okt/nov. 2016) Der laves en løbende revaluering, hvor der samles op på erfaringer for at kvalificere den fremtidige praksis. Projektet følges af hospitalets styregruppe, hospitalsledelsen, politisk såvel som af den strategisk sundhedsledelse. Mål Hvad skal der afprøves i forhold til rammebeskrivelsen Patientens team er bygget op omkring følgende elementer: tværfaglighed og teamsamarbejde, patient- og pårørendeinvolvering, patientansvarlig læge og forløbskoordinering som afspejles i hospitalets vision. Hver klinik vælger 3 patientforløb, hvor der arbejdes med de elementer i Patientens team, der er relevante for patientforløbet. De valgte elementer meldes ind til hospitalets styregruppe til september Interessentinddragelse Hvordan inddrages parterne i partnerskabsprojektet (Danske Patienter, Kræftens Bekæmpelse, Overlægeforeningen og Yngre læger) Hvordan sikres patientinddragelse i pilotprojektet? I styregruppen deltager to patientrepræsentanter, der begge sidder i Kræftens Bekæmpelses Regionsudvalg for Nordjylland. Den ene patientrepræsentant er ligeledes næstformand i Region Nordjyllands Patientinddragelsesudvalg. Erfaringerne fra de ti pilotgrupper fra fase 1 viste gode erfaringer med at involvere patienter og pårørende i udviklingsarbejdet. Opfordringen om patientinvolvering i udviklings- og implementeringsarbejde er givet videre til specialerne.

3 Statusopdatering Konkrete problemstillinger som hindrer implementering/fremdrift i projekterne Arbejdet besværliggøres af, at den elektroniske patientjournal er kontaktbaseret. Der er nedsat en regional arbejdsgruppe, der definerer og udvikler løsninger, der kan understøtte det forløbsbaserede arbejde i patientens team. Første release sker til september. Vigtige forudsætninger for pilotprojekternes gennemførsel? Konceptet bag Patientens team og patientansvarlig læge skal gøres konkret, let overskuelig og operationaliserbar. Se koncept i bilag. Kontinuerligt ledelsesfokus. Kontakt Projektleder/kontaktperson i regionen Lægefaglig direktør Morten Noreng Chefkonsulent Kirsten Rosted/ Brian Brøndum Regional projektleder Anne Mølholm Deltagende afdelinger/patientgruppe Regionshospitalet Nordjylland - Somatik Projektbeskrivelse Beskrivelse af projektet Med udgangspunkt i Patientforløbsrådet ved Regionshospitalet Nordjylland, der fra januar 2016 etableredes som en fusion mellem det tidligere Sygehus Thy-Mors samt Sygehus Vendsyssel, koordineres den hidtidige indsats på de to tidligere sygehuse og den fremtidige indsats tilrettelægges. Regionshospital Nordjylland (RHN) arbejder med afsæt i det nationale rammepapir om den patientansvarlige læge samt det regionale rammedokument for Patientens Team og behandlingsansvarlig læge. RHN arbejder derudover ud fra det dynamiske dokument Inspirationskatalog for patient- og pårørendeinddragelse, patientens team og patientansvarlige læge, Regionshospital Nordjylland. Den aktuelle status er, at samtlige klinikker med disse afsæt arbejder systematisk med udvikling af den kliniske praksis: Klinik Anæstesi: Har udarbejdet en ramme for behandlingsansvarlig læge. Behandlingsansvar italesættes dagligt ved morgenkonference samt registreres på tavle. Behandlingsansvar samt evt. overdragelse af behandlingsansvar dokumenteres i EPJ. Klinik Kirurgi-Kvinde-Barn: Alle specialer arbejder med behandlingsansvarlig læge relateret til specialernes patientforløb. Dokumentationspraksis er ikke fastlagt eller systematiseret. Klinikken igangsætter aktuelt konkrete projekter med fokus på patientinddragelse for hhv. endometriosepatienter og kvinder med blødningsforstyrrelser. Klinik Medicin: Alle de medicinske specialer arbejder med behandlingsansvarlig læge relateret til specialernes patientforløb. Der arbejdes i stor udstrækning med patient- og pårørendeinddragelse både som en del af daglig drift samt mere projektorienteret.

4 Fællesklinik Thisted: Alle specialer arbejder med behandlingsansvarlig læge, patientens team samt patient- og pårørendeinddragelse med udgangspunkt i specialernes patientforløb. Der arbejdes både generelt med emnerne samt på projektbasis. Ex. kan nævnes et aktionsforskningsprojekt på intensiv med fokus på teamarbejde, patient- og pårørendeoplevelser samt overgange. Neoroenhed Nord: Arbejder med tværfaglige teams, hvor patient og pårørende er en del af teamet. Der er højt fokus på tværsektoriel koordinering i overgange. Aktuelt startes projektet digital pårørendeinddragelse i Brønderslev med forventet udbredelse til hele enheden. RHN s patientforløbsråd står for det videre forløb: Efteråret 2016: 1. Fortsat klinikvis implementering og udvikling af behandlingsansvarlig læge og patientens team. 2. Identifikation og beskrivelse af særlig komplicerede vanskelige patientforløb, hvor konceptet med Patientens team, behandlingsansvarlig læge og patientansvarlig læge er en særlig udfordring. Indsatser kunne udvikles via PDSA-cirkler for disse forløb. 3. Fokus på målsætning, dokumentation, mål og evaluering. De regionale beslutninger om indikatorer og mål bliver udgangspunktet for dette arbejde. 4. Evt. initiering af flere projekter med fokus på patient- og pårørendeinddragelse. Evaluering Hvordan tænkes projektet evalueret? Der vil blive målt på fire indikatorer: Har patienten en patientansvarlig læge? (dokumenteres i Clinical) Har patienten et team omkring sig? (dokumenteres i Clinical) Oplever patienten, at have en patientansvarlig læge? (2 LUP spørgsmål anvendes til at monitorere (spg nyt)) Oplever patienten at have et team omkring sig? (RN spørgeskema koncept udvikles, deadline okt./nov. 2016) Der laves en løbende revaluering, hvor der samles op på erfaringer for at kvalificere den fremtidige praksis. Aalborg Universitet leverer følgeforskning på arbejdet med patientens team. Mål Hvad skal der afprøves i forhold til rammebeskrivelsen Målet er at patienten føler sig i gode hænder og oplever en imødekommende kultur, når hospitalet arbejder med: - Øget koordinering af patientforløb - Øget involvering og inddragelse af patient og pårørende Midlet til at nå målene er udmøntning af de forskellige principper i rammen for Patientens team. Regionshospital Nordjyllands Inspirationskatalog for patient- og pårørendeinddragelse, patientens team og behandlingsansvarlig læge

5 bidrager til den fælles forståelsesramme på hospitalet, giver deling af viden om metoder og initiativer på RHN samt inspirerer til beslutning om indsatser i de enkelte klinikker. Interessentinddragelse Hvordan inddrages parterne i partnerskabsprojektet (Danske Patienter, Kræftens Bekæmpelse, Overlægeforeningen og Yngre læger) Hvordan sikres patientinddragelse i pilotprojektet? Ved hvert nyt initiativ eller projekt drøftes inddragelse af relevante interessenter. Erfaringerne fra Aalborg Universitetshospitals 10 pilotprojekter viser, at inddragelse af patienter og pårørende giver stor viden og inspiration til forbedringer. Patientforløbsrådet vil i løbet af efteråret 2016 drøfte og initiere eventuelle projekter med fokus særligt på patient- og pårørendeinddragelse. Statusopdatering Konkrete problemstillinger som hindrer implementering/fremdrift i projekterne Vigtige forudsætninger for pilotprojekternes gennemførsel? Regionshospitalet Nordjylland er netop fusioneret og fusionsprocessen har omfattet et stort ledelsesengagement og krævet tid og energi. Fusionen har ført til en lang række omstruktureringer, hvor nogle er iværksat; men andre stadig pågår. Disse processer har naturligvis haft en stor indflydelse på den daglige drift samt på udviklingsarbejde, herunder også arbejdet med Patientens Team og patientansvarlig læge. RHN s patientforløbsråd med repræsentation fra samtlige klinikledelser sikrer ledelsesfokus samt fremdrift i initiativer og udvikling af den kliniske praksis i relation til Patientens team, patientansvarlig læge samt patient- og pårørendeinddragelse. Kontakt Projektleder/kontaktperson i regionen Lægefaglig direktør Claus Brøckner Nielsen Kvalitetskonsulent Kirsten Vorre Regional projektleder Anne Mølholm Deltagende afdelinger/patientgruppe Psykiatrien - Psykiatri Projektbeskrivelse: Patientens team i Psykiatrien, Region Nordjylland Beskrivelse af projektet Med afsæt i en kortfattet projektbeskrivelse mhp. nedsættelse af styregruppe er følgende organisering gennemført og fremadrettet planlagt: Psykiatrien gik i gang i januar 2014, hvor Psykiatriledelsen udarbejdede en første versions rammebeskrivelse for Patientens team, udviklede principper og

6 lavede første kommunikation, herunder udvikling af film. Denne kan betegnes fase 0. I efteråret 2014 blev fase 1 opstartet, og der blev gennemført: 1) Ledelsesudviklingsforløb i samarbejde med Koncern HR omkring forståelse af principper for Patientens team 2) Kompetenceudvikling på workshops i samarbejde med UCN for alle ledere og medarbejdere for at sikre kendskab til Patientens team. I 2015 blev fase 1 videreført. Der blev arbejdet med implementering af handleplaner fra workshops via 1) Arbejdsgrupper 2) Ledelsesfokus og ansvar for udmøntning af handleplaner I efteråret 2015-vinteren 2016 opstartes fase 2. Indledningsvist i denne fase intensiveres Psykiatriens fokus på patient- og pårørendeinddragelse via etablering af Peerboard, dvs. et brugerpanel af nuværende og tidligere patienter, der deltager i en organisatorisk udviklingsproces i ambulante enheder og sengeafsnit (tidligere bruger er ansat som konsulent for Psykiatriledelsen og hun varetager koordineringen). Dernæst er gennemført: 1) Konsulentstøtte fra UCN på igangværende arbejdsgrupper fra fase 1 2) Yderligere workshops for ledere og medarbejdere med fokus på bl.a. patient- og pårørendeinddragelse. 3) Pilottest af at peers deltager i udviklingsprocesser vedr. Patientens team på workshops sammen med ledere og medarbejdere. Fase 2 indeholder også en afprøvning af at drøfte Patientens teamprincipperne sammen med eksterne kommunale samarbejdspartnere. Dette er muliggjort af et satspuljeprojekt omkring systematisk inddragelse af pårørende. Afslutningsvist i fase 2 er der afholdt: 1) To tværsektorielle refleksionsdage om Borgerens team, herunder om samarbejde, koordinering og involvering. Målgruppen er ledere i psykiatrien og to projektkommuner. I fase 2 er yderligere skrevet en læsevenlig og forklarende artikel, som understøtter arbejdet. Psykiatrien står overfor at gå i gang med 3. fase fra medio 2016 og ind i 2017, hvor der kan og vil blive arbejdet mere med 1) Brug af peer-board i forskellige sammenhænge mhp at mobilisere brugerperspektivet i en organisatorisk brugerinddragelse 2) Udvikling og forståelse af figur og funktion omkring den patientansvarlige læge i Psykiatrien. 3) Yderligere bidrag ind i at etablere en tværsektoriel indsats med afsæt i sundhedsaftalen og DAS mhp. at udarbejde ramme, principper og sprog for Patientens/borgerens team i en tværsektoriel kontekst.

7 Evaluering Hvordan tænkes projektet evalueret? Der laves en løbende revaluering i styregruppen, hvor der samles op på erfaringer for at kvalificere den fremtidige praksis. Bl.a. på baggrund af: - Gennemførte arbejdsgruppeprocesser - Gennemførte workshops og ledelsesforankring af handleplaner - Satspuljeprojekter, hvor der gennemføres evaluering, både kvantitativt og kvalitativt, der indgår i afrapportering til styrelser. Aalborg Universitet leverer følgeforskning på arbejdet med patientens team. Herudover måles der på fire indikatorer: Har patienten en patientansvarlig læge? (dokumenteres i Clinical) Har patienten et team omkring sig? (dokumenteres i Clinical) Oplever patienten, at have en patientansvarlig læge? (2 LUP spørgsmål anvendes til at monitorere (spg nyt)) Oplever patienten at have et team omkring sig? (eget RN spørgeskema koncept udvikles, deadline okt/nov. 2016) Mål Hvad skal der afprøves i forhold til rammebeskrivelsen Målene er - Kontinuitet og koordinering af patientforløbet herunder brug af IT (EPJ og bookingsystemet) - Inddragelse af patienter og pårørende som partnere - Samarbejde i tværfaglige teams, dels de sundhedsprofessionelle imellem, dels med patienten og pårørende som partnere Midlet til at nå målene er udmøntning af de forskellige principper i rammen for Patientens team. Det er afgørende, at der iværksættes arbejdsprocesser, der operationaliserer principperne ind i den lokale kontekst af stationær psykiatri, ambulant psykiatri, i overgange i patientens forløb, i mulighederne for at højne involvering mv. Med disse operationaliserende processer arbejdes der efter at nå målene. Interessentinddragelse Hvordan inddrages parterne i partnerskabsprojektet (Danske Patienter, Kræftens Bekæmpelse, Overlægeforeningen og Yngre læger) Hvordan sikres patientinddragelse i pilotprojektet? Via satspuljeprojektet omkring systematisk inddragelse af pårørende inddrages i styregruppe brugerorganisationer som - SIND - Pårørendeforeningen Bedre Psykiatri Undervejs i udviklingen af Patientens team har ovennævnte brugerorganisationer også indgået via sædvanlige samarbejdsmøder mellem Psykiatrien og parterne. Som ovennævnt beskrevet så er der meget stor fokus på inddragelse, bl.a. via etablering og brug af peerboard og via psykiatriledelsens konsulent med brugerbaggrund. Konkret i Psykiatriens Klinik Psykiatri Syd har der i fase 2 deltaget følgende:

8 6 workshops med 3 peers på hver = 18 peers har drøftet udmøntning af principperne for Patientens team sammen med tværfagligt personale i konkret gruppearbejde. Der er endvidere udviklet et flere meter langt storyboard, der illustrerer forskellige aspekter og behov vedr. brugerinddragelse. Empirien er udviklet af peerboard. Statusopdatering Konkrete problemstillinger som hindrer implementering/fremdrift i projekterne Vigtige forudsætninger for pilotprojekternes gennemførsel? Ressourceudfordringer vanskeliggør ideen med, at den patientansvarlig læge er frontfigur i mødet med patienten. Den patientansvarlige læge er en del af Patientens team, men vil ofte være en baggrundsfigur, der har ansvaret for den medicinske behandling og behandlingen i øvrigt. Men det vil ofte være den øvrige del af teamet, patienten har den gennemgående kontakt med. Fortsat fokus på at dette er en nøgleindsats på alle niveauer i Region Nordjylland. Kontakt Projektleder/kontaktperson i regionen Vicedirektør Jan Mainz AC-fuldmægtig Anna Halling Gregersen Analyse- og planlægningsmedarbejder Malene Vejby Kristensen Regional projektleder Anne Mølholm

Patientens team i Psykiatrien i Region Nordjylland

Patientens team i Psykiatrien i Region Nordjylland Patientens team i Psykiatrien i Region Nordjylland Rammebeskrivelse: Strategi. Organisering. Implementering. Inklusiv regionalt gældende principper for Patientens team i Region Nordjylland. Revideret version

Læs mere

: Velkomst og præsentation af deltagerkredsen : Fælles rammesætning af opgaven : Indkredsning af projekter,

: Velkomst og præsentation af deltagerkredsen : Fælles rammesætning af opgaven : Indkredsning af projekter, PATIENTENS TEAM PÅ TVÆRS AF SEKTORGRÆNSER 24. NOVEMBER 2016 MØDET DEN 24. NOVEMBER 2016 DAGSORDEN 1. 14.00-14.15: Velkomst og præsentation af deltagerkredsen 2. 14.15-14.30: Fælles rammesætning af opgaven

Læs mere

GRUPPEN SKAL Udvikle tværsektorielle principper for Patientens/Borgerens Team, der kan fungere som indspil til den kommende Sundhedsaftale

GRUPPEN SKAL Udvikle tværsektorielle principper for Patientens/Borgerens Team, der kan fungere som indspil til den kommende Sundhedsaftale PATIENTENS TEAM PÅ TVÆRS AF SEKTORGRÆNSER 26. APRIL 2017 OPGAVEN BARE SOM REMINDER BAGGRUND Sundhedskoordinationsudvalget (SKU) har igangsat sundhedsaftale-projektet vedr. Patientens Team Den Administrative

Læs mere

Nationalt rammepapir om den behandlingsansvarlige læge

Nationalt rammepapir om den behandlingsansvarlige læge 25. marts 2015 Nationalt rammepapir om den behandlingsansvarlige læge Danske Regioner, Kræftens Bekæmpelse, Danske Patienter, Overlægeforeningen og Yngre Læger vil sammen i dette oplæg og via efterfølgende

Læs mere

Politik for inddragelse af patienter og pårørende i Region Nordjylland

Politik for inddragelse af patienter og pårørende i Region Nordjylland Politik for inddragelse af patienter og pårørende i Region Nordjylland Patient- og pårørendeinddragelse er vigtigt, når der tales om udvikling af sundhedsvæsenet. Vi ved nemlig, at inddragelse af patienter

Læs mere

Satspuljeprojekt Den vigtige Pårørende ml. *Thisted Kommune *Aalborg Kommune *Psykiatrien i Region Nordjylland

Satspuljeprojekt Den vigtige Pårørende ml. *Thisted Kommune *Aalborg Kommune *Psykiatrien i Region Nordjylland 1 Satspuljeprojekt Den vigtige Pårørende ml. *Thisted Kommune *Aalborg Kommune *Psykiatrien i Region Nordjylland Formål med ansøgningen Styrke involvering af pårørende til mennesker med en psykisk sygdom

Læs mere

GRUPPEN SKAL Udvikle tværsektorielle principper for Patientens/Borgerens Team, der kan fungere som indspil til den kommende Sundhedsaftale

GRUPPEN SKAL Udvikle tværsektorielle principper for Patientens/Borgerens Team, der kan fungere som indspil til den kommende Sundhedsaftale PATIENTENS TEAM PÅ TVÆRS AF SEKTORGRÆNSER 20. JANUAR 2017 DAGSORDEN Velkomst 1. 13.00-13.50: Udvælgelse af igangværende projekter 2. 13.50-14.20: Patientens Team i det tværsektorielle samarbejde 3. 14.20-14.50:

Læs mere

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Aalborg Kongres &

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Aalborg Kongres & Referat AALBORG BYRÅD Aalborg Byråd Mødet den 24.08.2016 kl. 13.00-15.00 Aalborg Kongres & Indholdsfortegnelse Åben 1 Godkendelse af dagsorden 1 2 Orientering om Nyt Aalborg Universitetshospital 2 3 Afrapportering

Læs mere

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Musiksalen,

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Musiksalen, Referat AALBORG BYRÅD Aalborg Byråd Beskæftigelsesudvalget Mødet den 24.08.2016 kl. 12.30-15.00 Musiksalen, Indholdsfortegnelse Åben 1 Godkendelse af dagsorden 1 2 Orientering om Nyt Aalborg Universitetshospital

Læs mere

Hvordan sikrer vi sammenhæng og fælles løsninger mellem kommunerne og hospitalerne? Erfaringer fra det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien

Hvordan sikrer vi sammenhæng og fælles løsninger mellem kommunerne og hospitalerne? Erfaringer fra det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien Hvordan sikrer vi sammenhæng og fælles løsninger mellem kommunerne og hospitalerne? Erfaringer fra det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien Carsten Johansen Centerchef, Aalborg Kommune Carsten Møller

Læs mere

Patientens Team som grundlag for det gode patientforløb i det tværsektorielle

Patientens Team som grundlag for det gode patientforløb i det tværsektorielle Patientens Team som grundlag for det gode patientforløb i det tværsektorielle samarbejde Baggrund I Nordjylland er der et ønske om at understøtte et tværsektorielt teambaseret samarbejde, hvor borgeren

Læs mere

Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 10 Side 11 Side 12 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16 Side 17 Side 18 Politik for inddragelse af patienter og pårørende i Region Nordjylland Politikken

Læs mere

Orientering om tiltag på baggrund af Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Orientering om tiltag på baggrund af Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser Dato: 5. september 2012 Brevid: 1841112 Orientering om tiltag på baggrund af Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser På møde i Forretningsudvalget den 29. maj 2012 blev udvalget orienteret

Læs mere

Udviklingsprojekter i Center of Excellence. Regionshospitalet Silkeborg Medicinsk Afdeling Center of Excellence

Udviklingsprojekter i Center of Excellence. Regionshospitalet Silkeborg Medicinsk Afdeling Center of Excellence Udviklingsprojekter i Center of Excellence Regionshospitalet Silkeborg Medicinsk Afdeling Center of Excellence Nye projekter i Center of Excellence I Center of Excellence fokuserer vi på metodeudvikling

Læs mere

NOTAT. Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved

NOTAT. Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved NOTAT Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved Baggrund Regionsrådet har afsat 2 mio. kr. i 2014 og 2015 til opstart af et pilotprojekt om integreret psykiatri, som skal muliggøre en mere

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Forebyggelse TSG Flowdiagram for selvmordsforebyggelse en opgave fra 2. generations sundhedsaftale, som snart kan færdiggøres. Center for Selvmordsforebyggelse,

Læs mere

Procesplan for fusion af Sygehus Vendsyssel og Sygehus Thy-Mors

Procesplan for fusion af Sygehus Vendsyssel og Sygehus Thy-Mors Procesplan for fusion af Sygehus Vendsyssel og Sygehus Thy-Mors 1. Baggrund: Regionsrådet besluttede i december 2015 at fusionere Sygehus Thy-Mors og Sygehus Vendsyssel. Nærværende dokument beskriver en

Læs mere

Jane B. Andersen, Afdelingsleder Ortopædkirurgisk afdeling Hjørring Klinik Hoved-orto, Aalborg Universitetshospital Anette Ørtoft,

Jane B. Andersen, Afdelingsleder Ortopædkirurgisk afdeling Hjørring Klinik Hoved-orto, Aalborg Universitetshospital Anette Ørtoft, Jane B. Andersen, Afdelingsleder Ortopædkirurgisk afdeling Hjørring Klinik Hoved-orto, Aalborg Universitetshospital Anette Ørtoft, patientrepræsentant i Ortopædkirurgisk afdeling Thomas Nielsen, Pårørende

Læs mere

Dato Sagsbehandler Lotte Riberholt Andersen. Status på projekt integreret psykiatri

Dato Sagsbehandler Lotte Riberholt Andersen. Status på projekt integreret psykiatri Sagsnr. 27.35.00-A00-1-14 Dato 23-11-2014 Sagsbehandler Lotte Riberholt Andersen Status på projekt integreret psykiatri Baggrund Som orienteret på udvalgets møde d. 7. april 2014 er der aftalt et samarbejde

Læs mere

Sundhedsaftalen

Sundhedsaftalen Sundhedsaftalen 2015-2018 Sundhedsaftalens opbygning Sundhedsaftalen består af: Den Politiske Sundhedsaftale Den Administrative Sundhedsaftale Den Tværsektorielle Grundaftale Politisk organisering Administrativ

Læs mere

P O L I T I K. Politik for inddragelse af patienter og pårørende i Region Nordjylland

P O L I T I K. Politik for inddragelse af patienter og pårørende i Region Nordjylland P O L I T I K Politik for inddragelse af patienter og pårørende i Region Nordjylland Politik for inddragelse af patienter og pårørende i Region Nordjylland Politikken udtrykker vores fælles holdning til,

Læs mere

Velkommen til Regionshospital Nordjylland. Introduktion for nyansatte

Velkommen til Regionshospital Nordjylland. Introduktion for nyansatte Velkommen til Regionshospital Nordjylland Introduktion for nyansatte Hospitalsledelsen Hospitalsdirektør Plejefaglig direktør Lægefaglig direktør Henrik Larsen Charlotte Fuglesang Claus Brøckner Nielsen

Læs mere

Tværfaglig læring i kliniske uddannelsesenheder

Tværfaglig læring i kliniske uddannelsesenheder Tværfaglig læring i kliniske uddannelsesenheder IPLS; Interprofessionel læring og samarbejde 10. November 2014, Aalborg Universitetshospital Gurli Lauridsen, uddannelseschef, Koncern HR Det vil jeg sige

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen 2015-2018 i Horsens-klyngen Dette kommissorium beskriver den overordnede ramme for det tværsektorielle samarbejde mellem hospital, kommune og praktiserende

Læs mere

Handleplan for implementering af indsatser overfor misbrug i Psykiatrien i Region Nordjylland 2014

Handleplan for implementering af indsatser overfor misbrug i Psykiatrien i Region Nordjylland 2014 Handleplan for implementering af indsatser overfor misbrug i Psykiatrien i Region Nordjylland 2014 Region Nordjylland ønsker at styrke den behandlingsmæssige indsats for psykiatriske patienter med samtidigt

Læs mere

Borgerens/Patientens team. Jan Mainz Professor, Direktør med ansvar for kvalitet og patientforløb, Ph.D. Psykiatrien, Region Nordjylland

Borgerens/Patientens team. Jan Mainz Professor, Direktør med ansvar for kvalitet og patientforløb, Ph.D. Psykiatrien, Region Nordjylland Borgerens/Patientens team Jan Mainz Professor, Direktør med ansvar for kvalitet og patientforløb, Ph.D. Psykiatrien, Region Nordjylland Sundhedsvæsenet er udfordret Kronikere Omfang: Mindst 1 mio. danskere

Læs mere

Kvalitet i indsatserne - regionalt perspektiv Den Gode Genoptræningsplan

Kvalitet i indsatserne - regionalt perspektiv Den Gode Genoptræningsplan Neurologisk Klinik Kvalitet i indsatserne - regionalt perspektiv Den Gode Genoptræningsplan Landsdækkende implementering af undervisning og arbejdsgange Karin Spangsberg Kristensen Glostrup Baggrund kvalitet

Læs mere

attitude og derfor behov for mere empati (vurderet ud fra de fokusgruppeinterview, der blev afholdt med patienter og pårørende).

attitude og derfor behov for mere empati (vurderet ud fra de fokusgruppeinterview, der blev afholdt med patienter og pårørende). Ambitionen Finsencentret er en patientcentreret organisation, der yder behandling, pleje og service af høj faglig kvalitet. Hvor personalet trives og er stolte af at arbejde, og hvor patienter og deres

Læs mere

Styregruppe for tværsektoriel sundheds-it

Styregruppe for tværsektoriel sundheds-it IT Projekt Dagsorden Styregruppe for tværsektoriel sundheds-it 14. dec. 2015 kl 15.30-17.30 i mødelokale SAN, IT, Hadsundvej 190, 9000 Aalborg Mødedeltagere - Morgen Kahr Frederikshavn Kommune (kommunal

Læs mere

Alternativt forslag til Psykiatriplan vedr. udvikling af specialiserede sengepladser i N8, Thisted

Alternativt forslag til Psykiatriplan vedr. udvikling af specialiserede sengepladser i N8, Thisted Alternativt forslag til Psykiatriplan 2015-2020 vedr. udvikling af specialiserede sengepladser i N8, Thisted Psykiatriledelsen Baggrund I høringsudgaven til psykiatriplan 2015-2020 indgår der et forslag

Læs mere

Forslag til administrativ organisering

Forslag til administrativ organisering Forslag til administrativ organisering Sundhedskoordinationsudvalget Den Administrative Styregruppe Sundhedsaftalens udviklingsdel Sundhedsaftalens driftsdel Sundhedsaftalens Porteføljestyregruppe Sygehus

Læs mere

Kompetenceudvikling for sundhedsprofessionelle som arbejder med bruger-, borger-, patient- og pårørendeinddragelse i praksis.

Kompetenceudvikling for sundhedsprofessionelle som arbejder med bruger-, borger-, patient- og pårørendeinddragelse i praksis. Workshopkatalog, efterår 2017 Vil du være Inddragelsespilot? Kompetenceudvikling for sundhedsprofessionelle som arbejder med bruger-, borger-, patient- og pårørendeinddragelse i praksis. Alle workshops

Læs mere

NYE TRENDS. i samarbejde og organisering. Konference

NYE TRENDS. i samarbejde og organisering. Konference NYE TRENDS i samarbejde og organisering Konference 27. januar 2014 NYE TRENDS i samarbejdet og organisering Nye samarbejdsmodeller i sundhedsvæsenet skal understøtte sammenhængende og effektive patientforløb.

Læs mere

2.4 Initiativbeskrivelse

2.4 Initiativbeskrivelse KL Danske Regioner Økonomi- og Indenrigsministeriet Social- og Integrationsministeriet Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Finansministeriet 2.4 Initiativbeskrivelse Fuldt digitaliseret kommunikation

Læs mere

På patientens præmisser - hvordan?

På patientens præmisser - hvordan? Regionshuset Aarhus Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Centersekretariatet Olof Palmes Allé 15 DK 8200 Aarhus N Tel. + 45 7841 0000 cfk@rm.dk www.cfk.dk Sundhedsplan for Region Midtjylland 2013 Dato 14.01.2014

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Nye trends. i samarbejde og organisering. Konference

Nye trends. i samarbejde og organisering. Konference Nye trends i samarbejde og organisering Konference 27. januar 2014 Nye trends i samarbejdet og organisering Nye samarbejdsmodeller i sundhedsvæsenet skal understøtte sammenhængende og effektive patientforløb.

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015 Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Planer for implementering af FMK i Region Nordjylland

Planer for implementering af FMK i Region Nordjylland Planer for implementering af FMK i Region Nordjylland Projektleder Berit Fabricius, Sundhed Plan og Kvalitet Kick-off arrangement for implementering af FMK på sygehuse i RN 5. maj 2011 Effekter på sygehusene

Læs mere

UDKAST. Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri. Indgået dato

UDKAST. Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri. Indgået dato UDKAST Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri Indgået dato Indhold i partnerskabsaftalen: 1. Aftalens parter... 3 2. Formål... 3 3. Visioner for partnerskabet...

Læs mere

Børn og Families Strategiplan

Børn og Families Strategiplan Børn og Families Strategiplan 2017-2019 KERNEOPGAVEN Kerneopgaven i Børn og Familie er at skabe udvikling, sundhed, læring og trivsel for børn og unge i Ringkøbing- Skjern Kommune på et højere niveau,

Læs mere

Patientansvarlig læge

Patientansvarlig læge Patientansvarlig læge Amager og Hvidovre Hospital Else Smith 21. September 2017 Patientansvarlig læge nationalt og regionalt Den 6. april 2017 offentliggjorde Danske Regioner Hvidbog for den patientansvarlige

Læs mere

Kommissorier for kontaktudvalg på de nordjyske sygehuse

Kommissorier for kontaktudvalg på de nordjyske sygehuse Kommissorier for kontaktudvalg på de nordjyske sygehuse Godkendt af Den Administrative Styregruppe for sundhedsaftaler den 08 12 2010 1 Kommissorium for Kontaktudvalg på de Psykiatriske sygehuse Nedsættelse

Læs mere

Monitorering af fælles forløbskoordination og opfølgende hjemmebesøg i regioner og kommuner

Monitorering af fælles forløbskoordination og opfølgende hjemmebesøg i regioner og kommuner Monitorering af fælles forløbskoordination og opfølgende hjemmebesøg i regioner og kommuner I udmøntningsplanen for handlingsplanen for den ældre medicinske patient afsættes 97,4 mio. til etablering af

Læs mere

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne.

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne. Notat Juli 2017 Kommissorium udviklingen af akutområdet 2018 Indledning I udviklingen af det borgernære sundhedsvæsen spiller akutområdet og udviklingen af indsatserne og samspillet med hospital, almen

Læs mere

Vejledning til Patientens team

Vejledning til Patientens team Aalborg UH Vejledning til Patientens team Vision Aalborg Universitetshospital Patientens hospital Vores arbejdsplads med mennesket i centrum PATIENTENS HOSPITAL Jeg føler mig godt modtaget, godt behandlet

Læs mere

Region Hovedstadens Psykiatri. Resultataftale 2014. Psykiatrisk Center Nordsjælland. Region Hovedstadens Psykiatri

Region Hovedstadens Psykiatri. Resultataftale 2014. Psykiatrisk Center Nordsjælland. Region Hovedstadens Psykiatri Region Hovedstadens Psykiatri Resultataftale 2014 Psykiatrisk Center Nordsjælland Region Hovedstadens Psykiatri Introduktion Denne resultataftale beskriver de driftsmål og indsatsområder, som PC Nordsjælland

Læs mere

Forslag til indsatsområder på sundhedsområdet i 2018.

Forslag til indsatsområder på sundhedsområdet i 2018. Forslag til indsatsområder på sundhedsområdet i 2018. (31/10 2017 uj/ak) I forbindelse med vedtagelsen af en ny sundhedsplan for i efteråret 2017, er der udarbejdet et notat med forslag til indsatsområder

Læs mere

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Skema 2: Projektbeskrivelsesskema 1. Projektets titel: Styrket sundhedsfagligrådgivning og lettere adgang til børneog ungdomspsykiatrisk udredning i Region Syddanmark. 2. Med udredningsretten og behandlingsgarantien

Læs mere

Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram

Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med KOL Indledning Region Syddanmark og de 22 kommuner har primo 2017 vedtaget et nyt forløbsprogram for mennesker med kronisk obstruktiv

Læs mere

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dato 09-11-2017 NCHO/NIVG/ELSD Sagsnr. 4-1010-336/1 Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dette oplæg danner baggrund for arbejdsgruppens drøftelser på 2. workshop

Læs mere

Samarbejde på tværs der sikre en koordineret indsats

Samarbejde på tværs der sikre en koordineret indsats Samarbejde på tværs der sikre en koordineret indsats Fælles borger, fælles praksis v/ Anja U. Lindholst Hjerneskadekoordinator i Gribskov kommune VUM superbrugerseminar 7. maj 2014 Program Præsentation

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015. Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov Opsamling på workshoppen den 30. januar 2018 vedr. Det gode borgerforløb På baggrund af den afholdte workshop den 30. januar 2018 vedrørende Det gode borgerforløb i overgangen mellem social- og behandlingspsykiatrien,

Læs mere

Klyngestyregruppe. Klynge-temagruppe for børn, unge og familien. Faste grupper. Ad hoc grupper

Klyngestyregruppe. Klynge-temagruppe for børn, unge og familien. Faste grupper. Ad hoc grupper Kommissorium for Klyngestyregruppe for Midtklyngen 2016 [AS 2. UDKAST] Baggrund Med Sundhedsaftalen 2015-2018 er der sat en fælles politisk retning for udviklingen af det sammenhængende og nære sundhedsvæsen

Læs mere

Patientsikkert Sygehus. Model for improvement, data facillitering og patientinddragelse. - udvikler klinisk praksis og faglig stolthed

Patientsikkert Sygehus. Model for improvement, data facillitering og patientinddragelse. - udvikler klinisk praksis og faglig stolthed Patientsikkert Sygehus Model for improvement, data facillitering og patientinddragelse - udvikler klinisk praksis og faglig stolthed 2 Jørgen 57 år Amalie 77 år Thomas 31 år Karen 73 år 16% færre dør -

Læs mere

Projekt Virker Hverdagen Projektbeskrivelse

Projekt Virker Hverdagen Projektbeskrivelse Projekt Virker Hverdagen Projektbeskrivelse Bente Bech, leder af hjemmeplejen, Frederiksberg Kommune Lene Holst Merrild, leder af Flintholm plejeboliger, Frederiksberg Kommune Margit Jensen, leder af Plejecenter

Læs mere

Sundhedsaftalen :

Sundhedsaftalen : Sundhedsaftalen 2015-2018: Vi ønsker at skabe større fleksibilitet og kvalitet i opgaveløsningen, så borgerne oplever, at forebyggende, behandlende og rehabiliterende indsatser er sammenhængende, og at

Læs mere

Workshop DSKS 09. januar 2015

Workshop DSKS 09. januar 2015 Workshop DSKS 09. januar 2015 Sundhedsaftalerne -gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Fra nationalt perspektiv Bente Møller, Sundhedsstyrelsen Fra midtjysk perspektiv Oversygeplejerske

Læs mere

Krav 5. Sundhedskoordinationsudvalget Kommunal/regionale politiske styregrupper

Krav 5. Sundhedskoordinationsudvalget Kommunal/regionale politiske styregrupper Krav 5. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Fælles undervisning 1. 2. Projektets titel: Fælles undervisning om psykiatri og misbrug i Region Hovedstaden Baggrund: Projektet baserer sig på en række erfaringer og

Læs mere

Grundmodel for fælles regional/kommunal forløbskoordinatorfunktion for særligt svækkede ældre medicinske patienter

Grundmodel for fælles regional/kommunal forløbskoordinatorfunktion for særligt svækkede ældre medicinske patienter Til: Den Administrative styregruppe Koncern Plan, Udvikling & Kvalitet Enhed for Tværsektorielt Samarbejde Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 3866 6000 Direkte 38666069 Mail planogudvikling@regionh.dk

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter Krav 6. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

FAGPROFILER FOR ERGO OG FYSIOTERAPEUTER I TRÆNINGSOMRÅDET IKAST-BRANDE KOMMUNE

FAGPROFILER FOR ERGO OG FYSIOTERAPEUTER I TRÆNINGSOMRÅDET IKAST-BRANDE KOMMUNE FAGPROFILER FOR ERGO OG FYSIOTERAPEUTER I TRÆNINGSOMRÅDET IKAST-BRANDE KOMMUNE Indledning Fagprofilen for ergo- og fysioterapeuter i Ikast-Brande Kommunes træningsområde er et samarbejdsredskab. Den danner

Læs mere

Procesplan for projekt om udvikling af en generisk spørgeramme til patientoplevet kvalitet i tværsektorielle forløb

Procesplan for projekt om udvikling af en generisk spørgeramme til patientoplevet kvalitet i tværsektorielle forløb Procesplan for projekt om udvikling af en generisk spørgeramme til patientoplevet kvalitet i tværsektorielle forløb Baggrund Ønsket om feedback fra borgere i kontakt med sundhedsvæsenet på tværs af sektorer

Læs mere

Sundhedssamarbejdets administrative organisering (i regi af sundhedsaftalen)

Sundhedssamarbejdets administrative organisering (i regi af sundhedsaftalen) Fællessekretariatet (godkendt i Sundhedsstyregruppen d. 6. febr. 2015 Sundhedssamarbejdets administrative organisering (i regi af sundhedsaftalen) 1. Indledning Sundhedsaftalen fastsætter retningen for

Læs mere

Telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL. Projektinformation til kommuner, hospitaler og praktiserende læger i Region Midtjylland

Telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL. Projektinformation til kommuner, hospitaler og praktiserende læger i Region Midtjylland Telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL Projektinformation til kommuner, hospitaler og praktiserende læger i Region Midtjylland September 2016 Indhold 1. Baggrund for projektet... 3 2. Den

Læs mere

Skab et bedre sundhedsvæsen sammen med patienter, borgere og pårørende

Skab et bedre sundhedsvæsen sammen med patienter, borgere og pårørende Skab et bedre sundhedsvæsen sammen med patienter, borgere og pårørende WORKSHOPKATALOG EFTERÅR 2018 Kompetenceudvikling for sundhedsprofessionelle, som arbejder med bruger-, borger-, patient- og pårørendeinddragelse

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

Hvilken effekt har akkreditering haft på det daglige arbejde? Afdelingsledelsesperspektivet. Professor, forløbschef, Ph.D.

Hvilken effekt har akkreditering haft på det daglige arbejde? Afdelingsledelsesperspektivet. Professor, forløbschef, Ph.D. Hvilken effekt har akkreditering haft på det daglige arbejde? Afdelingsledelsesperspektivet Professor, forløbschef, Ph.D. Jan Mainz Jan Mainz Professor i kvalitetsudvikling ved SDU Adjungeret professor

Læs mere

Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed.

Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed. Punkt 16. Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed. 2013-47476. Forvaltningerne indstiller, at Udvalget for Sundhed og Bæredygtig Udvikling og Ældre- og Handicapudvalget godkender fordeling af rammen for

Læs mere

Kommissorium for Følgegruppen for uddannelse og arbejde

Kommissorium for Følgegruppen for uddannelse og arbejde Kommissorium for Baggrund Region Syddanmark og de 22 syddanske kommuner har indgået Sundhedsaftalen 2019-2023. Aftalen er godkendt i kommunalbestyrelser og regionsrådet og trådte i kraft den 1. juli 2019.

Læs mere

Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud. i Region Hovedstaden

Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud. i Region Hovedstaden Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud i Region Hovedstaden Baggrunden for det tværsektorielle kompetenceudviklingsprogram Region Hovedstadens tværsektorielle kompetenceudviklingsprogram

Læs mere

Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen. v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen

Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen. v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen Overordnede grundvilkår, bekendtgørelse og vejledning Én sundhedsaftale pr. region Udgangspunkt i

Læs mere

Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling,

Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling, Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling, Regionshospitalet, Viborg 1 Jeg har fra 1. maj 2011 til 31/12

Læs mere

Rehabilitering til patienter med kræft 2015-2017. Implementeringsplan. - En vigtig brik

Rehabilitering til patienter med kræft 2015-2017. Implementeringsplan. - En vigtig brik Rehabilitering til patienter med kræft 2015-2017 Implementeringsplan - En vigtig brik Rikke Bagge Skou, Cand.scient.san.publ. Godkendt i december 2014 Forord I november 2014 påbegyndte arbejdet med at

Læs mere

Den nære psykiatri i Midtjylland

Den nære psykiatri i Midtjylland Den nære psykiatri i Midtjylland Udspil til vision, målgrupper og handlingsrum Alliancen om den nære psykiatri Juni 2018 godkendt af Kontaktudvalget d. 31. august 2018 Patient- og pårørendeforeninger Praktiserende

Læs mere

Projektbeskrivelse. Pilotprojekt for udvikling af samarbejdet mellem Aalborg Kommune og Klinik Psykiatri

Projektbeskrivelse. Pilotprojekt for udvikling af samarbejdet mellem Aalborg Kommune og Klinik Psykiatri Projektbeskrivelse Pilotprojekt for udvikling af samarbejdet mellem Aalborg Kommune og Klinik Psykiatri Syd Indhold Indhold... 2 1. Baggrund... 3 2. Projektbeskrivelse... 3 a) Inkluderede borgere i pilotprojektet...

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen Årlig status vedr. forløbskoordinatorfunktioner Status sendes til Danske Regioner (nch@regioner.dk) og KL (kmm@kl.dk) én gang årligt d. 15. november 2013-2015. Status i Region Syddanmark pr. 15. nov. 2014

Læs mere

Sundhedsaftalerne

Sundhedsaftalerne Sundhedsaftalerne 2015 2018 1 Rammer for sundhedsaftalerne 2015-2018 - Ifølge sundhedsloven skal regioner og kommuner udarbejde en sundhedsaftale. - Formålet er at bidrage til at sikre sammenhæng og koordinering

Læs mere

Projektbeskrivelse for Projekt L Virker hverdagen?

Projektbeskrivelse for Projekt L Virker hverdagen? Projektbeskrivelse for Projekt L Virker hverdagen? Version 3 Mette Davidsen, projektleder, HR & Uddannelse, Region Hovedstaden Aino Homann Nielsen, projektmedarbejder, HR & Uddannelse, Region Hovedstaden

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

Udarbejdet af: Hospitalsdirektionen/Oversygeplejerskegruppen Dato: 28/11-14 Tilrettet af Sygeplejefagligt strategisk udvalg

Udarbejdet af: Hospitalsdirektionen/Oversygeplejerskegruppen Dato: 28/11-14 Tilrettet af Sygeplejefagligt strategisk udvalg Projektbeskrivelse Udarbejdet af: Hospitalsdirektionen/Oversygeplejerskegruppen Dato: 28/11-14 Tilrettet af Sygeplejefagligt strategisk udvalg 1. Projektets titel Strategi for sygeplejen Indsatsområde:

Læs mere

Satspuljeprojekter aktuel status

Satspuljeprojekter aktuel status Satspuljeprojekter aktuel status Melhe/14. november 2014 Psykiatrien Vest Etablering af akut modtagelse i Slagelse (Projekt nr. 61602 / 2010-2013). Projektet er i sommeren 2013 besluttet videreført til

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016

Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016 Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016 Afrapportering af fremdriften. Arbejdsgruppen skal inden årets udgang afrapportere fremdriften til den administrative styregruppe.

Læs mere

Kl : Hvad får vi øje på, når vi kigger på de komplicerede forløb på tværs af sektorer med patienter og pårørendes øjne?

Kl : Hvad får vi øje på, når vi kigger på de komplicerede forløb på tværs af sektorer med patienter og pårørendes øjne? SAMMENHÆNG FRA PATIENTENS PERSPEKTIV Program: Kl. 13.00-13.05: Præsentation af workshop v/ DSKS bestyrelse Kl. 13.05-13.35: Hvad får vi øje på, når vi kigger på de komplicerede forløb på tværs af sektorer

Læs mere

Region Hovedstadens erfaringer fra evaluering og revision af Forløbsprogram for Demens

Region Hovedstadens erfaringer fra evaluering og revision af Forløbsprogram for Demens s erfaringer fra evaluering og revision af Forløbsprogram for Demens Line Sønderby Christensen, chefkonsulent, Enhed for Det Nære Sundhedsvæsen, Demensdage 23/5-2019 1 Grethes case det optimale forløb

Læs mere

Sygepleje, ergoterapi og fysioterapi

Sygepleje, ergoterapi og fysioterapi Sammendrag af strategier Sygepleje, ergoterapi og fysioterapi Århus Sygehus 2005-2008 Forskning Evidensbasering og monitorering Dokumentation Århus Universitetshospital Århus Sygehus Virkeliggørelse af

Læs mere

Midtvejsrapport og anbefalinger fra Regionsrådets midlertidige udvalg vedrørende patientsikkerhed

Midtvejsrapport og anbefalinger fra Regionsrådets midlertidige udvalg vedrørende patientsikkerhed Midtvejsrapport og anbefalinger fra Regionsrådets midlertidige udvalg vedrørende patientsikkerhed 1. Indledning Region Midtjylland har en overordnet mission om at bidrage til velfærd ved at fremme borgernes

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Hjælp til selvmordstruede borgere Der er udarbejdet en oversigt over, hvor sundhedspersonale på tværs af sektorer kan få hjælp til en selvmordtruet

Læs mere

Regionale overvejelser om indsatsområderne i DÆMPhandlingsplanen

Regionale overvejelser om indsatsområderne i DÆMPhandlingsplanen Regionale overvejelser om indsatsområderne i DÆMPhandlingsplanen Sundhedsstyregruppen 16. januar 2016 www.regionmidtjylland.dk DÆMP-handlingsplanens indsatsområder Otte indsatsområder i handlingsplanen

Læs mere

KRITERIER for INDDRAGELSE

KRITERIER for INDDRAGELSE KRITERIER for INDDRAGELSE Patient Pårørende Organisatorisk VIDENSCENTER FOR BRUGERINDDRAGELSE i sundhedsvæsenet INDHOLD Hvad er PATIENTINDDRAGELSE? SIDE 4 Hvad er PÅRØRENDEINDDRAGELSE? SIDE 6 Hvad er ORGANISATORISK

Læs mere

ÅRLIG STATUS TIL DEN ADMINISTRATIVE STYREGRUPPE 2011

ÅRLIG STATUS TIL DEN ADMINISTRATIVE STYREGRUPPE 2011 ÅRLIG STATUS TIL DEN ADMINISTRATIVE STYREGRUPPE 2011 Status fra: Koordineringsgruppe for indlæggelse og udskrivning Kontaktperson: Regional tovholder for sundhedsaftalen om indlæggelse og udskrivning Ole

Læs mere

Faglige pejlemærker. for den tidlige og forebyggende indsats i PPR

Faglige pejlemærker. for den tidlige og forebyggende indsats i PPR Faglige pejlemærker for den tidlige og forebyggende indsats i PPR Baggrund Som led i projektet Investering i den tidlige og forebyggende indsats i PPR er der udviklet faglige pejlemærker for den tidlige

Læs mere

UDVIKLING I DEN FORLØBSBASEREDE LEDELSESORGANISERING

UDVIKLING I DEN FORLØBSBASEREDE LEDELSESORGANISERING UDVIKLING I DEN FORLØBSBASEREDE LEDELSESORGANISERING DRØFTELSE AF: PERSPEKTIVER FOR UDVIKLINGEN I DEN FORLØBSBASEREDE LEDELSESORGANISERING Med henblik på at realisere formålet om: Sammenhængende og effektive

Læs mere

INITIATIV FORMÅL ØKONOMI AKTØR INDSATS I REBILD KOMMUNE Forbyggende initiativer, der kan reducere antallet af (gen)indlæggelser

INITIATIV FORMÅL ØKONOMI AKTØR INDSATS I REBILD KOMMUNE Forbyggende initiativer, der kan reducere antallet af (gen)indlæggelser I nedenstående er udmøntningsplanen for den ældre medicinske patient præsenteret skematisk. Ønskesuddybet viden om udmøntningsplanen henvises til Fælles udmøntningsplan for den ældre medicinske patient

Læs mere