Hvad skal vi med skolen?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad skal vi med skolen?"

Transkript

1 Nationalt videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling Hvad skal vi med skolen? 4-6. klasse - Om samfund og skole, før, nu og i fremtiden Af Loa Bjerre, Trine Hyllested og Jens Aage Poulsen Elektronisk udgave 2014

2 * Hvad skal vi med skolen? - om samfund og skole før, nu og i fremtiden klasse 1. udgave, 2. oplag 2014 Forfatterne og Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling Vejlevej 2, 7300 Jelling Udgivet med støtte fra Region Syddanmark. Teksten er sat med Palatino og Arial Rounded MT Bold Grafisk opsætning og tryk: Prinfovejle ISBN: Kopiering fra denne bog må kun finde sted på institutioner, der har indgået aftale med COPY-DAN og kun inden for de i aftalen nævnte rammer. Lærervejledning kan hentes fra august 2014 på Tak til Pia Mortensen og Anne Katrine Gjerløff for gode råd.

3 Indhold Samfund og skole Som mennesker lærer vi noget hele livet. Sådan har det altid været. Hvad vi skal lære, hvordan og hvor vi lærer det, afhænger af det samfund vi lever i. Det kan man se på den måde, som skolen og undervisningen har ændret sig i tidens løb. Skoler på vej tallet I tallet fandtes der kun få skoler. Men børnene lærte en masse alligevel, andre steder og på andre måder. Udover alle de praktiske ting, de skulle bruge i hverdagen, lærte de om kristendommen og at læse. Alle børn i skole! tallet I 1814 lavede kongen og hans regering en lov, der bestemte, at alle børn skulle undervises syv år. Men efter loven var der forskel i undervisningen på landet og i byen. Skolen i industrisamfundet - ca Flere og flere varer blev fremstillet på fabrikker. Danmark var ved at blive et industri-samfund. For at få flere til at uddanne sig og for at gøre mulighederne for børn på landet og i byen mere lige, måtte skolen ændres. Fælles skole erne 1970 erne På alle områder i samfundet blev der brug for folk med en uddannelse. Men mange børn forlod skolen efter syv år. Politikerne besluttede at ændre skolen, så flere fik mulighed for at uddanne sig. Eleven i centrum erne til nu Der er sket mange forandringer i samfundet og skolen i de sidste år. For 20 år siden troede mange i Danmark, at den danske folkeskole var verdens bedste. Undersøgelser viste, at det ikke var tilfældet. Hvad kunne der gøres, for at skolen blev bedre? Fremtidens skole? Samfundet, og måden vi lever på, forandrer sig. Derfor bliver skolen og undervisningen også lavet om. Du har selv oplevet, at der skete store forandringer på din skole og i undervisningen i Så hvordan mon samfundet og skolen er om 25 år?

4 4 Samfund og skole Som mennesker lærer vi noget hele livet. Sådan har det altid været. Hvad vi skal lære, hvordan og hvor vi lærer det, afhænger af det samfund vi lever i. Det kan man se på den måde, som skolen og undervisningen har ændret sig i tidens løb. Hvornår lærer du noget? Du lærer hele tiden, og du lærer mange steder. Du er født til at lære. Som helt lille lærte du af din familie, de voksne i din daginstitution og af andre børn. I snakkede sammen og legede, du lyttede og så, hvordan de andre gjorde, og du prøvede dig frem. På den måde lærte du at tale og være sammen med andre. Mennesker lever i fællesskaber. Derfor er det vigtigt at finde ud af, hvordan man opfører sig i en gruppe. Fx må du vide, hvilke regler der gælder, hvem der bestemmer, og hvilken rolle du har i gruppen. Du har også lært så meget andet: at cykle, tage tøj på, spise, at gå på toilettet osv. I alt hvad du har foretaget dig, har du lært noget. Du ser en sanger i fjernsynet og lærer ved at synge med. Du spiller computerspil, leger med figurer og lærer dem at kende. Hvorfor går du i skole? Man kan ikke lære alt blot ved at være sammen med andre. Derfor begyndte du for nogle år siden i skole. I skolen lærer du noget, du har brug for nu, fx at læse, skrive og regne. Men undervisningen skal også gøre dig i stand til senere at uddanne dig til elektriker, læge, pædagog eller et andet job. Når du bliver voksen og skal klare dig selv, er der mange ting, du skal have lært for at få et arbejde og tjene penge. I skolen øver du dig i at samarbejde og respektere andre. Du lærer også noget om, hvordan samfundet fungerer. Fx om hvad mennesker har ret til og hvad de har pligt til. Du lærer noget hele tiden også i frikvarteret.

5 5 Romerriget eksisterede fra omkring 700 f.v.t. til 400- tallet. Kun drenge fra velhavende familier gik i skole. Relieffet er fra omkring år 200. Det viser to drenge, der læser op af deres bogruller. I midten sidder læreren. Drengen til venstre løfter hånden til en hilsen, der også betyder undskyld. Mon han er kommet for sent til undervisningen? Du har altså brug for skolen. For det danske samfund er det nødvendigt, at alle børn bliver undervist. Sådan har det været i mange år. For ca. 200 år siden besluttede kongen og hans regering, at alle børn skulle have undervisning. Der var mange forskellige slags skoler, og det kostede for det meste penge at gå i skole. Da skolen ikke var der De første mennesker holdt sammen i grupper. De levede af jagt, fiskeri, og hvad de kunne finde at spise i naturen. Dengang var der ikke skoler. Børnene lærte at jage, fiske, tilberede mad og andet, de havde brug for, ved at hjælpe de voksne. Og de voksne fortalte børnene, hvilke regler der var i gruppen, hvad der var rigtigt og forkert. De voksne lærte også børnene om meningen med livet og om de guder, man troede på i fællesskabet. For omkring år siden begyndte man nogle steder i verden at dyrke jorden og holde husdyr man blev bønder. Også her måtte børnene lære ved at deltage i arbejdet, så de kunne blive bønder ligesom de voksne. Heller ikke i disse samfund var der brug for skoler. De første skoler Vi ved ikke, hvor og hvornår noget, der ligner skoler blev oprettet. Måske var det sumererne, der boede i det nuværende Syrien og Irak. De levede af landbrug. For år siden var der også byer, hvor sumererne handlede og dyrkede deres religion. Og i hver by var en konge. Man har fundet lertavler, hvor sumererne brugte særlige tegn til at skrive med. De noterede fx hvor store markerne var, hvor meget korn der var høstet og solgt, og hvor meget skat de skulle betale til kongen. Andre tavler fortæller om religionen, og de love, kongen bestemte. Selv om kun få sumerer kunne skrive, læse og regne, må de have lært det et sted. Også andre steder i verden blev der oprettet skoler, når samfundet fik brug for det. Det kunne der være flere grunde til. Fx når håndværk og handel blev vigtige erhverv, så flere måtte lære at læse, skrive, måle, tælle og regne. Religionen var en anden grund. Kristne, muslimer og jøder havde bøger, der fortalte om troen. I disse samfund var det nødvendigt, at præster og andre, der skulle lære folk om religionen, kunne læse og skrive. I nogle samfund bestemte kongen lovene. Det var en fordel at de blev skrevet ned, så de kunne blive kendt over hele landet. Her blev der også brug for nogen, der kunne læse og skrive.

6 6 Samfund og skole Skole som vejen til et andet liv Skolegang kan ændre fremtiden for et menneske. I hele verden går børn i skole. Men mulighederne er meget forskellige, alt efter hvor i verden man bor. Måske bor børnene for langt væk fra skolen. Måske er det for dyrt for forældrene at sende deres børn i skole. Måske mangler der bøger og uddannede lærere, så børnene ikke lærer så meget. Hvis en bondedreng i det nordlige Ghana lærer at læse, skrive og regne, har han større chancer for få job i den nærliggende by. På den måde kan han supplere familiens indtægt. Og så er der måske råd til, at flere af hans søskende kan komme i skole. Samfundet forandres og skolen Alle børn i Danmark har ret til undervisning. Det er også nødvendigt for samfundet, at alle, der kan, tager en uddannelse. Sådan har det ikke altid været. Det kan du læse mere om i denne bog. Når der sker ændringer i samfundet, må skolen og undervisningen også laves om. Det kan fx ses i det, man bruger skrift til, og på måden eleverne arbejder med at skrive i skolen. De første tekster var runer, der var skåret i ben og træ eller hugget i sten. Siden lærte eleverne at skrive i bakker med sand, med grifler på tavler, så fjerpen, blyanter, kuglepen og på skrivemaskine. I dag bruger man computere og andre it-redskaber. Elever søger billeder på nettet, bruger lydfiler og film i undervisningen og Skyper med børn fra den anden side af jorden. Det er altså vigtigt at kunne forstå og bruge samspillet mellem billeder, video, lyd og skrift. Hvad bliver vigtigt at kunne i fremtiden? Hvad skal eleverne derfor lære i fremtidens skole? Det arbejder du videre med i bogens sidste kapitel. Men for at kunne gøre det, må du vide noget om, hvordan samfundet og skolen har ændret sig i de sidste år. Foto fra Duna Skole i Ghana. Skolegang kan være med til at give disse elever og deres familier en bedre fremtid.

7 7 Skoler på vej tallet I tallet var der kun få skoler. Men børnene lærte en masse alligevel, andre steder og på andre måder. De lærte alle de praktiske ting, de skulle bruge i hverdagen, og de lærte om kristendommen og at læse. Hvad er vigtigt at lære? I dag er det vigtigt, at børn lærer, hvordan de bruger en computer. It og computere bruges overalt, og når børnene bliver voksne, skal de kunne arbejde med dem. Det var ikke nødvendigt for et barn i tallet. De fleste i Danmark var bønder, der levede af at dyrke jorden og holde husdyr. For bøndernes børn var det vigtigt at lære, hvordan man malkede en ko, pløjede jorden og klarede andre opgaver på gården. De lærte også at læse. De skulle læse om Gud og Jesus for at blive konfirmeret, det skulle alle børn fra Hvis man ikke blev konfirmeret, kunne man ikke blive gift eller fæste (leje) en gård. Man var udenfor. Lidt på samme måde som hvis man ikke går i skole nu om dage. Drenge i velhavende borgerog adelsfamilier lærte også at læse, skrive og regne. Det var nødvendigt, hvis de som voksne skulle være med til at bestemme i samfundet. Man gik i skole, når man havde fri! I dag føler mange børn, at det at gå i skole, er lidt ligesom, når de voksne går på arbejde. Når man ikke er i skole har man fri og kan gå i SFO eller til fritidsaktiviteter. I tallet var det omvendt. Dengang arbejdede mange børn det meste af dagen. Og de skulle kun gå i skole, når de havde fri. Men på en måde gik børnene også i skole, når de arbejdede. Her lærte de nemlig at udføre det arbejde, de skulle gøre som voksne. Det lærte de ved at hjælpe deres mor, far og andre voksne med arbejdet. ABC en og katekismen var vigtige bøger i skolen. Katekismen indeholdt spørgsmål og svar om kristendommen. I den stod der også, hvordan man skulle leve som et kristent menneske. Børnene skulle lære at læse i katekismen og til sidst kunne den udenad.

8 Maleri af en latinskoledreng fra 1531.

9 Skoler på vej tallet 9 Skolerne I tallet var der forskellige slags skoler. I byerne var latinskoler - kun for drenge. De begyndte i skolen som 7-8-årige. Hvis lærerne på latinskolen mente, at en dreng var dygtig nok, kunne han fortsætte til han var år. Bagefter kunne han gå på universitetet og fx blive præst, eller han kunne blive ansat som embedsmand. Det var gratis at gå på latinskole. Eleverne fik også mad, tøj og husly. Så når forældrene sendte en eller flere af deres drenge på latinskole, slap de for selv at forsørge dem. Det var især en fordel for fattige familier. De fleste elever forlod dog latinskolen, når de efter 3-4 år havde lært at læse og skrive. Det var almindeligt, at rige familier ansatte en privatlærer, der underviste deres børn, til de var år. Herefter kom de i latinskolen. Så i latinskolens ældste klasser var mange af eleverne fra rige hjem. Mange steder på landet var det præsten eller en anden af kirkens ansatte, der underviste børnene. Det kunne også være en af de ældre elever fra den nærmeste latinskole. Undervisningen foregik ofte om søndagen efter gudstjeneste. Børnene blev undervist i kristendom. De lærte også, hvordan de skulle opføre sig som gode kristne. Omkring 1720 oprettede kongen ca. 240 skoler ved sine Skoleholder godser. Godsejerne betalte til kongens rytter-soldater. Derfor blev skolerne kaldt rytterskoler. Også en del godsejere oprettede skoler. Lærerne blev kaldt skoleholdere, og de behøvede ikke at have en uddannelse. Børnene lærte først og fremmest religion, men mange steder også at læse. En skoleholder behøvede ikke at have en uddannelse, men han skulle være: en gudfrygtig og rolig mand som kunne skrive temmelig godt, men som ikke behøvede at være god til at regne og så skulle han kunne lære børnene ordene, som står i deres katekismus (Kilde: Dagligliv i Danmark, 1964) Billedet er fra 1768 og viser landsbyen Asferg nord for Randers. Skolen er lige til venstre for kirken.

10 10 Skoler på vej tallet Latinskoledrengen i byen Vi ved ikke så meget om, hvordan de enkelte børn oplevede skolen. Her er tre fortællinger om børns hverdag, som den måske har været i 1600-tallet: * Kilde 1 Drenge i latinskolen. Billedet er fra 1555 Peder er 8 år. Han bor i Odense. Hans far er død, hans mor hjælper til med at sælge fisk på torvet. De er fattige. Indtil for nylig tiggede han penge på gaderne. Men nu går han i latinskole, hvor kirkens folk underviser ham. Han får bøger af kirken og mad. I skolen lærer han at læse og skrive, og hvis han klarer sig godt, kan han blive i skolen i mange år. Hans lærer er en ung mand, som har læst til præst. * Kilde 2 Billede af en landsbyskole fra På billedet skriver eleverne på papir, men det var faktisk ikke almindeligt i landsbyskolerne. Bondebørnene på landet Kirstine og Jens er 8 og 5 år. De bor med deres forældre på en gård, hvor de hjælper med at passe dyrene. Kirstine hjælper også sin mor i køkkenet, og så passer hun sin lillebror. De går i skole to gange om ugen. De skal øve sig i at huske tekster udenad og svare rigtigt på lærerens spørgsmål om Gud og Jesus. De øver sig også i at læse bogstaver. Om søndagen er der også en slags skole i kirken. Her er de sammen med de andre børn fra landsbyen. Deres lærer er en gammel mand, som før har arbejdet på en gård. Der var han kommet til skade med sit ben, så han nu ikke kan arbejde. Men han er god til at læse, så han kan være lærer. Til gengæld får han et værelse at bo i og mad fra landsbyen. Efter 3 år stopper Kirstine og Jens med at gå i skole. Nu skal de nemlig bruge mere tid på at hjælpe deres forældre med arbejdet på gården.

11 11 Adelspigen på herregården Caroline er 10 år. Hun bor med sine forældre og søskende på en stor herregård. I to år har hun boet hos sin tante og onkel. Her lærte hun, hvordan en adelig kvinde skulle opføre sig, og at sy og brodere. Nu har hendes forældre ansat en lærer. Han skal undervise hende i at læse, regne og skrive dansk og latin. Han skal også lære hende om, hvordan verden i det hele taget hænger sammen. Læreren er en ung mand, som bor på herregården. Hver dag har han nye opgaver med til hende. Læreren er 23 år og har læst til præst, men han har endnu ikke fået et job som præst. Nu rejser han rundt som lærer på herregårdene. Hvorfor slog man børn? De tre børn, du har læst om, blev sikkert slået af deres lærer. Læreren slog, hvis ikke børnene gjorde, som han sagde, eller hvis de lavede fejl. Dengang mente mange, at man blev født med noget ondt eller dårligt i sig. Derfor var der noget ondt i børnene. Det viste sig fx, når de ikke gjorde, som læreren sagde. Man mente, at det onde kunne fjernes ved at slå børnene. Men der var også andre meninger om, hvorfor børn opførte sig som de gjorde og hvordan de lærte bedst. * Kilde 3 Rige forældre ansatte ofte en privatlærer til at undervise deres børn hjemme. Billede fra omkring 1650 af en engelsk pige og hendes lærer. Sådan så Caroline og hendes lærer måske ud. * Kilde 4 / Opdragelse Erasmus af Rotterdam ( ) mente, at man skulle opmuntre og rose børnene. Så ville de gøre større fremskridt, end hvis man slog løs på dem for hver fejl, de gjorde. Erasmus skrev: Hvis et æsel kom ind i et klasselokale, ville man så piske det, indtil det havde lært alfabetet eller ville man straks sende det ud på marken hvor det kunne gøre nytte? Præsten og embedsmanden Niels Jensen havde i 1559 en anden mening: Hvis børn ikke gjorde, som de voksne sagde og var ulydige, da skal der ikke spares på riset (se side 18): man skal slå, straffe og true dem, for at deres sjæl kan frelses fra døden. (Kilde: Charlotte Appel og Morten Fink-Jensen: Da læreren holdt skole. Tiden før 1780, 2013)

12 overvej & undersøg *Kilde 1 Hvad laver eleverne til venstre og til højre på billedet? Hvem er de to mænd? Er der noget ved måden at gå i skole på, som minder om den måde det foregår på i dag? A *Kilde 2 Hvad gør læreren ved eleven? Hvad synes de andre elever om det, der skal ske? Hvordan kan du se det? Hvad tror du, at eleven har gjort? Nævn nogle forskelle og ligheder med skolen på billedet, og den du kender. *Kilde 3 Beskriv hvordan pigen bliver undervist. Hvordan kan man se at pigen på billedet er fra en rig familie? Hvilke fordele og ulemper ville der være ved, at du havde din helt egen lærer derhjemme, i stedet for at gå i skole? *Kilde 4 Hvordan mener Erasmus af Rotterdam og Niels Jensen at børn lærer bedst? Hvad er de uenige om? Hvordan mener jeres lærer at I lærer bedst? Hvad gør jeres lærer, hvis I ikke gør, hvad hun siger?

13 Foto fra omkring 1900 af elever på en landsbyskole ved Viborg. Alle børn i skole! tallet I 1814 lavede kongen og hans regering en lov, der bestemte, at alle børn skulle undervises syv år. Men efter loven var der forskel i undervisningen på landet og i byen. Hvorfor flere skoler I løbet af 1700-tallet oprettede mange lande i Europa skoler for alle børn. Efter flere års diskussion skete det også i Danmark. I 1814 bestemte en lov, at alle drenge og piger skulle undervises fra de var 6-7 år til de fyldte år. Herefter begyndte de at gå til konfirmations-forberedelse. Dengang betød kristendommen meget mere end i dag. Derfor var religion et vigtigt fag i skolen. Man mente, at læsning i katekismen (se side 7) og undervisning i kristendom gjorde børnene til gode mennesker og nyttige borgere i samfundet. Derfor bestemte kirken også meget i skolen. Fx kontrollerede præsten, om læreren underviste godt nok, og om eleverne lærte det, de skulle. Mange mente, at børnene også skulle undervises i andet end kristendom og læsning. Det var der også brug for. Siden slutningen af 1700-tallet var landbruget lavet om, så en bonde skulle kunne og vide andre ting end tidligere. Eleverne havde religion og læsning, og de lærte at regne og skrive og synge salmer. I faget læsning skulle eleverne også læse om geografi og historie. Hvis læreren kunne, underviste han også i gymnastik.

14 14 Alle børn i skole! tallet I midten af 1800-tallet bestemte en lov, at der skulle være en plads med gymnastik-redskaber ved alle skoler. Gymnastik og leg Drengene skulle have gymnastik. På den måde blev de sunde og klar til at blive soldater når de blev store. Det smittede af på de lege og drømme, drengene havde. Den 13-årige Anders skrev i sin dagbog om et frikvarter i 1869: I dag holdt vi et svært feltslag. Jeg kommanderede den trop, som skulle angribe skolen som fæstning, og Søren [læreren] kommanderede den anden, der skulle forsvare den. Mit artilleri bestod af en kanon (et gevær der lå på en trillebør). og et par dage efter: I går havde vi rigtig felttjeneste-øvelse. Åh, hvor skønt ville det ikke være om jeg var virkelig officer, havde en hel hob folk at kommandere ja, blive en nordisk Garibaldi [italiensk frihedshelt]. Skolen på landet I dag gælder loven om Folkeskolen i hele landet, og alle børn skal lære det samme i skolen. Men skoleloven fra 1814 var ikke ens for hele landet. Der var en lov for skoler på landet, en for skoler i byen, og endelig fik København en særlig lov. Sådan var det, fordi når børnene blev voksne, arbejdede de ofte med det samme som deres forældre. Derfor behøvede børnene ikke at lære det samme. En bonde på landet skulle jo kunne noget andet, end en håndværker i byen. Mange børn på landet skulle hjælpe til med arbejdet på gårdene. Derfor måtte undervisningen på landet foregå sådan, at især de større børn stadig kunne arbejde. Eleverne måtte højst have et par kilometer til skole, så de kunne gå derhen. På landet boede befolkningen spredt. Derfor blev der bygget mange små skoler. Ofte var der kun én lærer, og han underviste i alt. Eleverne var delt i to klasser. Eleverne gik i den yngste klasse til de var omkring 10 år. Så vurderede præsten, om de havde lært nok, så de kunne rykke op i den ældste klasse. På landet var eleverne i skole timer om ugen. Dengang gik eleverne også i skole om lørdagen. Tre dage om ugen underviste læreren den yngste klasse, og de tre øvrige dage den ældste klasse. I sommerhalvåret var der brug for, at de store børn hjalp til med arbejdet på markerne. Nogle steder gik den ældste klasse derfor kun i skole én eller to dage om ugen i sommerhalvåret. Til gengæld skulle de i skole 4-5 dage i vinterhalvåret. For den yngste klasse var det lige omvendt. På den måde kunne den samme lærer undervise begge klasser. Bøder Forældrene fik en bøde, hvis de ikke sørgede for, at deres børn kom i skole. En del børn på landet kom ud at tjene, dvs. at de fik arbejde på en gård, allerede i 10-års-alderen. Gårdejeren fik også en bøde, hvis han ikke sendte drengen eller pigen, han havde ansat, i skole. Men hvis de voksne havde brug for, at børnene arbejdede, kunne de finde på at holde dem hjemme fra skole alligevel. Barnets arbejde var ofte mere værd end bøden, som gårdejeren fik. Gymnastik-plads ved Gerrild skole ved Grenå. Billedet er fra 1826.

15 15 Loven fra 1814 bestemte, at der i skolerne skulle undervises i religion, skrivning og regning samt læsning. Og så bør skolelærerne vejlede børnene i ordentlig sang. Undervisningen var ikke delt i fag. I løbet af 1800-tallet blev undervisningen delt op i en slags fag. Skema for vinterhalvåret 1893 for ældste og yngste klasse i en skole på landet. Damme Skole lå på Møn. Skoleskema ldste Klasse Yngste Klasse Mandag Onsdag Fredag Tirsdag Torsdag Lørdag 9-10 Bibelhist. og Tabel Læsebog og Salme Bibelhist. og Tabel Bibelhist. og Tabel Bibelhist. og Tabel Læsebog og Salme Frikvarter Frikvarter Retsskrivning Hovedregning Tavleregning Regning Retsskrivning Geografi Tavleregning Retsskrivning Boglæsning Boglæsning Hovedregning Korlæsning og Sang Sang Sang Sang Stavning 12-1 Middag Middag 1-2 Fædrelandshistorie Geografi Fædrelandshistorie Fædrelandshistorie Boglæsning Tavleregning 2-3 Skrivning Boglæsning og analyse Skriftlæsning Afskrivning efter bog Skrivning Skrivning I maanederne Marts-April, da Undervisningen begynder Kl.8, sker Undervisningen i samme Orden, og der sker kun den Forandring af Undervisningen i de fag, for hvilke undervisningstider er afkortet til halve Timer, udstrækkes til hele Timer. Damme Skole, 12 Juni 1893 Emil Petersen * Kilde 1 / Skole og arbejde Johan boede på Bornholm. Som 8-9-årig skulle han i 1830 erne både passe skolen og arbejde: Vi [Johan og hans kammerat Mads] fulgtes ad i regnebogen. Men det skyldtes, at jeg i to somre vogtede køer, og så atter kom i skolen efter høst. Han var også lidt borte fra skolen om sommeren, men ikke så længe som jeg. Når jeg så kom i skolen var han foran mig. Det ville jeg ikke finde mig i, og snart indhentede jeg ham. Arbejdet som vogter, kunne være hårdt. Man skulle meget tidligt op og arbejde hele dagen. Det kunne også være kedeligt. Johan husker at tiden gik meget langsomt. Bonden havde lavet et solur, der viste, når klokken var 12, og han måtte gå hjem. Alligevel gik han ind imellem hjem med køerne alt for tidligt. Bonden gav ham en fløjte at lege med. Men det var stadig kedeligt. Hen på sommeren måtte køer fra forskellige gårde gå sammen. Så var de flere vogtere sammen, og det var lidt sjovere: så kunne vi sommetider være en lille trop vogterbørn, der morede os ved lege og lod køerne passe sig selv. Vi havde også vore lærebøger med, for at lære en god del udenad. (Kilde: Johan Hansen: En bornholmsk Haandværkeres Erindringer, 1934)

16 Lærerne og skolen I midten af 1800-tallet var mange af lærerne i skolen uddannet på et seminarium. De fleste seminarieelever havde selv kun gået syv år i skole, før de begyndte på seminariet. Det varede to år at uddanne sig til lærer. I løbet af 1800-tallet blev uddannelsen tre-årig. På seminariet lærte seminarieleverne skolens fag, og hvordan de skulle undervise børn. De fleste skoler på landet var bygget, så skolestuen var i den ene ende, og læreren boede i den anden. Nogle lærere passede flere skoler samtidig. Billedet er fra 1886 og forestiller drenge, der vogter gæs ved gadekæret i landsbyen. Mon det altid var så let, som billedet viser? * Kilde 2 / En lærer på landet Jeg skulle undervise både i Skautrup og Tvislund skoler. Da jeg boede hjemme, havde jeg 5 km til Skautrup og 7 km til Tvislund. I Skautrup skulle jeg undervise mandag, onsdag og fredag og i Tvislund de andre 3 dage. [ ] Alle børn fra 7-14 år gik sammen. Da der var ca. 30 børn, var det egentlig en vanskelig skole. Jeg begyndte undervisningen om morgenen med at bekende troen og bede Fadervor, og så fortalte jeg bibelhistorie og gennemgik lærebogen med de store børn. Jeg fortalte også Danmarkshistorie. Geografi lærte vi mest ved skolekortet, for det var knapt med bøger. (Kilde: Niels Kristensens erindringer, ikke publiceret) * Kilde 3 /Skrivning Når børn skulle begynde at skrive, begyndte de først at skrive i sand. Dertil brugtes et lavt bord [med kanter]. Til at skrive med brugtes en træpind. Her lærte altså de mindste børn at skrive bogstaver og tal. Derefter begyndtes at skrive på tavle med griffel. Først når man kunne skrive godt, begyndtes med skrivebog. Da skulle man kunne skrive rigtig pænt. Det var en fast regel at skrive hver anden side med latinske og hver anden side med gotiske bogstaver. (Kilde: Johan Hansen: En bornholmsk Haandværkeres Erindringer, 1934)

17 Alle børn i skole! tallet 17 Dette er det gotiske alfabet. I dag bruger vi en moderne udgave af det latinske alfabet. Betalingsskole Omkring 1960 skrev Ane om sin skoletid i København i 1890 erne: Jeg gik i Øster Farimagsgades Betalingsskole 1 kr. pr. måned, det var finere end at gå i friskole. Lærerinden i klassen skulle have pengene. [ ] Fra 7-årsalderen var man i skole fra kl. 1 til 6, med et spisefrikvarter kl. 3 og et på 5 minutter kl. 5. Da Ane var lidt ældre og var flyttet til Frederiksberg, havde hun også et arbejde. Jeg fik plads om formiddagen hos en dame som syede slips. Jeg skulle gøre hendes toværelses- lejlighed ren og vaske af og pudse vinduer på 4. sal. Inden jeg skulle i skole, skulle jeg gå frem og tilbage med færdige slips og få andet med hjem. (Kilde: Skolen i byen I byen gik børnene i skole hver dag. De havde både flere timer og flere forskellige fag end på landet. Men også her var der skoler, som passede til, at børn skulle arbejde. Fx havde nogle fabrikker skoler for deres børnearbejdere. På de fleste skoler gik eleverne enten i skole om formiddagen eller eftermiddagen. Så kunne de arbejde den anden halvdel af dagen. I nogle byer var der realskoler. Her kunne drenge blive optaget fra de var 9 år, hvis de var dygtige og forældrene ville betale. Her kunne man tage en eksamen. Det kunne man ikke på de almindelige byskoler. Der var også friskoler. Dengang betød friskoler, at det var gratis at gå der. Det var finere at gå på en privat betalingsskole, og undervisningen var bedre.

18 18 Tegning fra 1873 af en lærer, der stikker en elev en lussing. Lærerens straffe I Loven fra 1814 stod der om straf: Læreren må aldrig give børnene en ørefigen (lussing), stød eller slag med hånden, knibe dem, eller bruge skældsord imod dem. [ ] De børn, som er under 10 år, må han straffe med et lille ris (kviste der var bundet sammen). De større børn må han straffe med en tynd tamp (et stykke reb) uden knuder. * Kilde 4 /Straf Nogle lærere slog børnene. Andre gjorde det ikke, eller de brugte andre metoder: Johan (se kilde 1) skrev: Til at revse [slå] med brugte han tamp, men den var kun lille. Ørefigener uddeltes også af og til. Jeg fik aldrig af tampen. Men han havde en anden måde at straffe på, som børn var meget mere bange for, og det var at lade os ligge på knæ. Det var kun sjældent, at den straffemetode kom i anvendelse, men skete det, var ydmygelsen des større. Læreren Niels (se kilde 2) straffede også eleverne: Børnene var dygtige i begge skoler, og vi kom godt ud af det med hinanden. Alligevel måtte jeg engang straffe et par drenge. Og det var præstens skyld. Når store børn mødes på egen hånd i kirken, er det ikke underligt, at der kan blive lidt uro. Et par drenge sad og lo en del i kirken. Det påtalte præsten over for mig. Og så var jeg ikke klogere, end jeg syntes, at jeg burde tage mig af den sag. Efter tegning fra Friskoledreng: Ve du ha en på snuden? Betalingsskoledreng: Vil du tørre din næse først, skal du få en igen! Ane fra København oplevede en anden slags straf end at blive slået: Engang da jeg ikke kunne de franske byer, fik jeg valget mellem at lære dem i frikvarteret eller sidde 1 time efter. Jeg spiste og læste og fik en kammerat til at høre mig. Da jeg igen kom op, kunne jeg dem på stribe, som jeg kan det i dag og vil huske dem til min dødsdag!

19 Alle børn i skole! tallet 19 overvej & undersøg *Kilde 1 A Hvorfor gik Johan og Mads ikke i skole om sommeren? Hvad tror du, at skolen, læreren og forældrene sagde til det? Var det i overensstemmelse med loven? Tror du, at Johan hellere vil gå i skole end at vogte? Hvorfor? *Kilde 2 Hvad kan være forklaringen på, at Niels var lærer på to skoler? Hvad mon Niels mener med, at det egentlig var en vanskelig skole? Hvilke vanskeligheder mener du, at der var? Regn ud hvor mange kilometer Niels har gået hver dag. Hvor lang tid har det taget ham? Hvilke forskelle og ligheder er der mellem den undervisning du kender, og den som Niels beskriver? *Kilde 3 Hvorfor mon børnene skulle lære to slags alfabeter? Hvorfor tror du man skulle kunne skrive rigtig pænt, før man måtte skrive i skrivebog? *Kilde 4 Hvorfor mon Johan synes, at det er værre at ligge på knæ end at få med tampen?hvilken straf ville du vælge? Hvorfor? Hvad synes Niels om straf? Hvad mener han med: så var jeg ikke klogere, end jeg syntes, at jeg burde tage mig af den sag? Hvad mener du, om den straf Ane fik? Forestil dig at du skal interviewe de tre personer. Du spørger dem: Hvad er den bedste måde at gå i skole på? Hvad tror du, at de svarer?

20 20 Skolen i INDUSTRIsamfundet - ca Flere og flere varer blev fremstillet på fabrikker. Danmark var ved at blive et industri-samfund. For at få flere til at uddanne sig og for at gøre mulighederne for børn på landet og i byen mere lige, måtte skolen ændres. Få blev student I begyndelsen af 1900-tallet var livet meget anderledes, end det havde været år tidligere, da børn som Johan gik i skole (se side 15). Nu var der anlagt jernbaner. Folk rejste med tog, og nogle få havde bil. Mange mennesker flyttede til byerne for at arbejde på fabrikkerne, der lå der. Der kom hele tiden nye fabrikker, som fremstillede flere og flere varer. På fabrikkerne var der brug for faglærte arbejdere. Også andre steder i samfundet var brug for folk, der kunne bygge huse, broer og anlægge veje og meget andet. Men de fleste børn Studenter fra 1913 alle drenge. Før 1900 var der kun ganske få skoler, hvor piger kunne tage studentereksamen.

21 21 forlod skolen efter syv år for at arbejde. Kun 1 ud af hver 100 unge tog studentereksamen. Det kunne man kun, hvis man var en dreng og blev optaget på en latinskole (se side 9) som 9-10-årig. I tallet var mange elever på latinskolen fra fattige hjem. Nu var det blevet dyrt at gå på latinskole. Så kun velhavende familier havde råd til at lade deres drenge gå der. Mellemskolen Der var brug for at flere også piger gik længere tid i skole end før. Derfor måtte skolen ændres. Det skete, da mellemskolen blev oprettet i Den hed mellemskole, fordi den skulle skabe forbindelse mellem grundskolen og videre uddannelser. De fleste steder var mellemskolen særlige klasser på folkeskolerne. For at komme i mellemskole-klasse skulle eleverne efter 5. klasse bestå en prøve. I mellemskolen havde eleverne flere timer end i folkeskolen. Og eleverne havde masser af hjemmearbejde. Lavede eleverne ikke det, risikerede de at dumpe til de mange prøver, der var i mellemskolen. Efterhånden kom der mellemskoleklasser og mellemskoler i de fleste byer. Flere og flere elever tog mellemskole-eksamen. Det fik flere unge til at tage en uddannelse. Det var især børn fra nogenlunde velhavende familier i byen, der kom på mellemskole. Landsbyskolen De fleste unge fik et arbejde, når de var konfirmeret. På fotoet fra 1899 vasker en ung pige mælkespande. Realklassen Byskolen Mellemskolen Gymnasiet Efter fire år i mellemskolen, gik eleven til eksamen. Bagefter kunne eleven komme på gymnasiet. Eleven kunne også gå ét år i realklassen og tage realeksamen. Herefter kom mange i lære på et kontor eller i en butik.

22 22 Skolen i INDUSTRI SAMFUNDET - ca De kom ikke i mellemskole Selv om eleverne var dygtige, var det ikke sikkert, at de kom i mellemskole. Her er nogle eksempler: Karen og Niels var tvillinger og boede på en gård. Læreren i landsbyskolen syntes, at de var meget dygtige. Derfor foreslog han, at de fortsatte på mellemskolen. Karen og Niels havde kun gået i skole hver anden dag. Så de havde fået mindre undervisning end eleverne i byen. Men læreren var ikke i tvivl om, at de nok skulle klare mellemskoleprøven. Men det syntes tvillingernes far ikke var en god ide. Niels skulle overtage gården, så mellemskolen var spild af tid. Han ville heller ikke sende Karen af sted. Der var 12 km til byen. Selv om der kørte busser, var det både besværligt og dyrt. Lise holdt meget af at gå i skole. Hun boede med sin mor og far og tre mindre søskende i en lejlighed lige ved siden af mellemskolen. Det var hendes store drøm at gå i skole der. Men Lises far var arbejdsmand. I vinterhalvåret var han ofte arbejdsløs. Så familien havde ikke råd til, at hun gik længere tid i skole, end hun skulle. Når Lise blev konfirmeret, skulle hun arbejde som tjenestepige eller komme i lære i en butik. * Kilde 1 Prøven til mellemskolen var svær, så eleven måtte forberede sig. Det viser tegningen fra Forældrene siger: Go nat min dreng. Hvis du skulle blive søvnig, før du er færdig med opgaverne, kan du varme dig en kop kaffe. Også Karsten var dygtig i skolen. Hans far havde byens største tømrerfirma. Når Karsten var færdig i skolen, skulle han i lære som tømrer. Så han havde ikke brug for mellemskolen. Bedre skoler på landet Spredt over landet lå flere tusinde små landsbyskoler. De lå så tæt, at eleverne kunne gå til skole. På de fleste skoler var der én eller to lærere. Og ligesom 100 år tidligere var eleverne delt i ældste og yngste klasse (se side 14). I 1930 erne forsøgte regeringen at gøre undervisningen på landet bedre. Flere steder nedlagde man de mindste skoler. De blev erstattet af større centralskoler. Her var der faglokaler til fx fysik, skolekøkken, sløjd og gymnastik, og eleverne var flere timer i skole. Regeringen bestemte, at alle de små skoler skulle erstattes af centralskoler. Men arbejdet gik mange steder i stå, da Tyskland under 2. Verdenskrig ( ) i 1940 besatte Danmark. Så der blev ved med at være forskel på, undervisningen i landsbyskolen og i byskolen.

23 Ældste klasse i en landsbyskole ved Thyborøn. Billedet er fra 1951.

24 24 * Kilde 2/ Stakkels lærer Mary Strandgaard Hansen gik på en landsbyskole i begyndelsen af 1900-tallet. Dengang var det ikke altid sjovt at være lærer: Drengene var meget drilagtige. Især over for den ældste lærer. De stillede kulkassen foran døren til hans lejlighed. Når han åbnede døren ind i skolestuen, væltede kulkassen. Ingen havde gjort det, og pigerne fnisede. Drengene kunne også finde på, at fyre op i kakkelovnen, så den blev rødglødende. Eller de satte et eller andet på katederet og hans stol, knækkede kridtet osv. [ ] Selvfølgelig blev skolelæreren rasende. Nu skulle de have af kæppen. Men spanskrøret var væk. Så blev en af drengene sendt ud i haven for at skære en kæp. Men drengen skar et rids et par steder i kæppen, så den knækkede ved første slag. Drengene skreg og jamrede højt (mest for sjov). Og vi piger var ved at gå til af latter. * Kilde 3 I byskolerne havde drengene sløjd og pigerne skolekøkken. Disse og flere andre fag fandtes kun i få landsbyskoler. Fotoet af sløjdlokalet er fra 1915 og skolekøkkenet fra (Kilde: En af de store begivenheder var den årlige skole-udflugt. For denne klasse hørte et besøg på en sodavandsfabrik med til udflugten.

25 25 overvej & undersøg *Kilde 1 Hvad viser tegningen om livet i familien i 1948? Hvilken holdning har tegneren til mellemskoleprøven? Hvordan kan du se det? Nævn lande i verden, hvor eleverne også bruger meget lang tid på skolearbejde? A *Kilde 2 Hvad fortæller kilden om forholdet mellem læreren og eleverne? Kilden er skrevet omkring 1960, dvs. længe efter situationen fandt sted. Hvad betyder det for kildens troværdighed? Tror du, at der på de fleste skoler var sådan, som kilden beskriver? Hvorfor? Også i dag kan eleverne finde på at drille læreren. Giv eksempler. *Kilde 3 Hvilke forskelle og ligheder er der mellem faglokalerne til sløjd og skolekøkken (madkundskab) dengang og nu? Hvilke grunde kan der være til forskellene? Hvad fortæller det om samfundet dengang, at pigerne havde skolekøkken og drengene sløjd?

26 26 Fælles SKOLE erne 1970 erne På alle områder i samfundet blev der brug for folk med en uddannelse. Men mange børn forlod skolen efter syv år. Politikerne besluttede at ændre skolen, så flere fik mulighed for at uddanne sig. Ud af skolen og arbejde I 1950 erne fik mange danskere flere penge og muligheder end de havde haft i 1920 erne og 1930 erne. Mange landmænd fik traktorer og andre maskiner. Men det betød også, at der nu ikke var arbejde til så mange tjenestefolk på gårdene. I stedet måtte de finde andet arbejde. Men det var svært, hvis de ikke havde en uddannelse. Også på andre områder i samfundet skete der forandringer. Der var brug for elektrikere, ingeniører og andre uddannede i både landbruget og industrien. Samfundet tog sig af flere af de opgaver, som familien selv havde klaret tidligere. Fra omkring 1960 fik flere og flere kvinder arbejde uden for hjemmet. Det betød, at der blev brug for nogen, der passede børn i børnehaven. Der var også brug for flere læger, sygeplejersker, lærere og andre, der havde en uddannelse. Eleverne skulle undervises syv år. Flere og flere fortsatte længere i skolen. Men 8 ud af 10 forlod skolen efter de syv år. Bedre folkeskole? Landbruget og industrien solgte mange varer til udlandet. Men konkurrencen med virksomheder i andre europæiske lande var hård. Skulle danske virksomheder klare sig, måtte de ansætte dygtige folk. I 1950 erne og 1960 erne blev mange optaget af, hvordan man kunne forbedre samfundet for alle mennesker. Derfor besluttede politikerne at bruge flere penge på uddannelse. I 1958 vedtog de en ny lov om Folkeskolen. Nu skulle undervisningen i skolerne på landet og i byen være ens. Næsten alle små landsbyskoler blev nedlagt, og der blev bygget centralskoler. Her var der særlige lokaler til køkkenskole (madkundskab), håndarbejde, sløjd, fysik og gymnastik (idræt). Eleverne blev også undervist i flere timer. For nogle elever var det svært at skifte skole. I 1961 blev den 9-årige Søren Nørgaard- Sørensen flyttet til Humble Centralskole på Langeland. Mere end 50 år senere skrev han, at det var et chok for ham: [ ] skolen var anderledes.

27 27 sig. Derfor var det vigtigt, at eleverne lærte, hvor og hvordan de fandt den viden, de havde brug for. Det var ikke nok, at de lærte noget udenad. For det, eleverne lærte udenad, blev måske snart så forældet, at det ikke kunne bruges til noget. Der var brug for, at flere unge uddannede sig. Fotoet 1962 viser unge mænd, der har bestået prøven som kurvemagere. Ligeledes kammeraterne. Det er aldrig sjovt for en 9-årig at blive flyttet fra et skolemiljø, hvor man følte sig tryg til et andet sted. Forskere og andre fandt hele tiden ud af noget nyt: Hurtigere og bedre måder at lave varer på, hurtigere transport, nye måder at samarbejde og kommunikere på osv. Man fandt altså hele tiden ud af noget nyt, der betød, at samfundet forandrede Folkeskolen Gymnasiet Folkeskolen efter Eleverne skulle stadig kun gå 7 år i skole. På mange skoler delte lærerne eleverne i en boglig og almen klasse i 6. og 7. klasse. Eleverne i den boglige klasse kunne komme i realklasserne, hvis læreren mente, at de var dygtige nok. Eleverne i den almene klasse havde mulighed for at fortsætte i 8. og evt. 9. klasse. Efter få år holdt de fleste skoler op med at dele eleverne i en boglig og almen klasse. Det var dog stadig lærerene, der vurderede, om eleverne kunne komme i realklassen Realklasser

28 28 Fælles skole erne 1970 erne Teenagere I 1960 erne gik det godt økonomisk for de fleste lande i Europa. I Danmark fik de fleste råd til at købe meget mere, end de havde gjort tidligere. Det kom også børn og unge til gode. Det var ikke længere nødvendigt, at de arbejdede ud over at gå i skole. Mange forældre gav deres børn lommepenge. Havde børn og unge alligevel lidt arbejde, måtte de som regel selv bruge lønnen til det, de havde lyst til: pladespiller, båndoptager og måske en knallert. Radio og fjernsyn havde programmer til børn og unge. Store børn og unge blev kaldt teenagere. De voksne lyttede mere til, hvad børn og unge mente, end de havde gjort tidligere. God undervisning? Eleverne har altid haft mange meninger om, hvad en god lærer er. Omkring 1970 var lærer- * Kilde 1 P-fag betyder praktiske fag: Musik, billedkunst og sløjd. Orientering var biologi, historie og geografi. Det øverste skoleskema er fra Det nederste er fra 1973.

29 29 ne meget forskellige. Her er et eksempel på en pige, som havde meget forskellige lærere: I 1969 gik Carina i 7. klasse. I geografi, historie og biologi havde de fået en ny lærer. Han ville have, at eleverne selv fandt oplysninger om de emner, de arbejdede med. De lærte fx at slå op i bøgerne på skolebiblioteket. Nogle gange blev de sendt uden for skolen for at undersøge noget med planter. I historie interviewede de ældre mennesker om, hvordan det havde været at leve under besættelsen. Eleverne arbejdede ofte i grupper. Det, som de fandt ud af, lavede de en rapport om. Det var helt anderledes end dengang, de havde hr. Petersen. Han gennemgik grundigt det, de skulle læse til næste gang. Hvis man kunne genfortælle præcist, hvad man havde læst, fik man ros. Og så skulle man altid huske at sige De til hr. Petersen Carina var god til at lære noget udenad, og fik ofte ros. Så hun kunne godt lide hr. Petersen. Eleverne vidste altid, hvad de skulle gøre i hans timer. Anders, som den ny lærer hed, var også flink og han ville have at eleverne sagde du til ham. Men Carina syntes, at det var lidt svært, når Anders sagde, at de skulle diskutere og selv finde ud af så meget. Det var ekstra svært, når de havde haft Anders et par timer i træk, og de i næste time skulle have fru Andersen i dansk. I hendes timer skulle man være helt stille. Eleverne måtte ikke hjælpe hinanden, og de arbejdede aldrig i grupper. Syntes fru Andersen, at der var uro, eller én af eleverne ikke havde læst lektier, kunne hun finde på at stikke en lussing. Det var ganske vist forbudt. Men nogle af skolens lærere slog stadig. * Kilde 3 / En på skrinet Loven fra 1814 forbød lærerne at stikke eleverne lussinger, men loven blev ikke overholdt (se side 18). I 1967 blev det forbudt for lærere at slå eleverne. I radioen, fjernsynet, aviser og blade diskuterede man, om lærerne skulle have ret til at stikke eleverne en lussing. I Danmarks Lærerforenings blad Folkeskolen skrev en ung lærer, hvad han mente: Børn er hjemmefra vant til, at uregelmæssigheder bliver belønnet med en på skrinet. Men gud nåde og trøste den arme synder, der på forældrevis kommer til at forløbe sig inden for skolens fire vægge. [ ] Så længe man i hjemmet overhovedet kan komme i tanke om at stikke en på skrinet, lige så længe må man bære over med den lærer, der har gjort det samme i skolen. (Kilde: Folkeskolen, den 20. juni 1969) * Kilde 2 / Hvad skal eleverne lære? I 1960 udsendte undervisningsministeriet en vejledning til læreren. I den stod der, hvordan undervisningen skulle foregå (teksten er bearbejdet): Eleverne må opleve deres arbejde som meningsfuldt. Eleverne må umiddelbart opleve, at det, de beskæftiger sig med, har en sammenhæng med deres eget liv. (Kilde: Den blå betænkning, 1960)

30 30 overvej & undersøg *Kilde 1 Hvilke ligheder og forskelle er der mellem, hvilke fag eleverne havde i 1937 og 1973? Hvilke forskelle er der på antal timer i fagene? Hvilke grunde kan der være til, at fagene og antal timer var ændret? Sammenlign dit skoleskema med det fra Prøv at forklare forskellene? A *Kilde 2 Hvilke krav er der til undervisningen? Hvad mener du om kravene? Mener du, at kravene bliver opfyldt i dag? Hvordan? *Kilde 3 Hvorfor er det ifølge kilden i orden, at læreren stikker en lussing? Hvad mener du om den forklaring? Hvad tror du, at der kunne ske med en lærer, der efter 1967 slog eleverne? Du kender sikkert nogen, der gik i skole i 1960 erne. Spørg dem, om deres lærere stak lussinger, og hvorfor de gjorde det.

31 Eleven i centrum erne til nu Der er sket mange forandringer i samfundet og skolen i de sidste år. For 20 år siden mente politikere og mange andre, at den danske folkeskole var verdens bedste. Undersøgelser viste, at det ikke var tilfældet. Hvad kunne der gøres for, at skolen blev bedre? Skal eleverne deles? Om foråret havde lærerne samtaler med forældrene om, hvordan det gik med deres børn i skolen. I 7. klasse var den særlig vigtig. Her fortalte lærerne forældrene, om de syntes, at deres børn skulle på grundkursus eller udvidet kursus i nogle af fagene. Her er et eksempel på hvordan det kunne foregå: Vibeke og Michael skulle begge begynde i 8. klasse efter sommerferien. Vibeke var dygtig til sprog. Derfor mente lærerene, at hun skulle have udvidet kursus i engelsk og tysk. Fysik/ kemi skulle hun nok også klare på udvidet kursus. Hun var jo en flittig pige. Til gengæld kneb det lidt med matematik. Her var grundkursus nok det bedste. Det var Vibekes forældre enige i. Michael havde svært ved matematik. I de andre fag lavede han så lidt som muligt. Derfor foreslog lærerne, at han gik på grundkursus i alle fag. Men Michaels forældre ville have, at han kom på udvidet kursus i alle fag. De mente, at når der blev stillet større krav til ham, ville han også gøre mere ved sit skolearbejde. Det var forældrene, der bestemte, så Michael kom på udvidet kursus. Også mange andre forældre mente, at det var bedst for deres børn at komme på udvidet kursus uanset hvad lærerne mente. Efterhånden var der næsten ingen elever på grundkursus. Delingen blev afskaffet i Lærer eleverne nok i skolen? Grund- og UDVIDET kursus I 1972 bestemte Folketinget, at eleverne skulle gå i skole i 9. år. Fra 1975 skulle alle elever gå i samme klasse fra 1. til 9. klasse. I 8. og 9. klasse skulle eleverne dog deles i grundkursus og udvidet kursus i fagene matematik, fysik/kemi, engelsk og tysk.

32 32 * Kilde 1 I 1970 erne blev der oprettet elevråd på de fleste skoler. De kunne komme med ideer til alt på skolen, fx til undervisningen, skolefester og hvordan skolegården skulle indrettes. Fotoet er fra LOE s (Lands-Organisationen af Elever) møde i På plakaten står navnet Heinesen. Han var undervisningsminister dengang. Undervisningen I mange år havde bøger og tavler været de mest almindelige læremidler i undervisningen. Ind imellem så eleverne lysbilleder (dias) eller film. I 1970 erne og 1980 erne begyndte lærerne også at bruge overheadprojektor i undervisningen. Skolerne købte også video-maskiner, der afspillede kassettebånd. I samfundet brugte man flere og flere steder computere. Mange syntes, at skolerne skulle undervise eleverne i at anvende computere. Andre var betænkelige. Hvis eleverne skulle bruge computere i skolerne, måtte det kun være minutter ad gangen. Lidt efter lidt begyndte man på skolerne at anvende computere i undervisningen. I dag skal it bruges i alle fag. Verdens bedste folkeskole? Ind til 1990 erne mente de fleste, at den danske folkeskole var rigtig god. Børnene lærte noget i fagene. Og skolen tog sig af det, som de travle forældre havde svært ved at finde tid til. Fx at lære børnene at spise sundt og køre med cykelhjelm. Nogle mente ligefrem at den måde, vi havde skole på i Danmark, kunne sælges til andre lande. Men så begyndte man i en række lande at sammenligne, hvor dygtige eleverne var i matematik, naturfag og læsning. Det kom som et chok, at danske * Kilde 2 / Computere er skadelige for børn Nogle mente, at computere kunne være skadelige for børn. De talte om en computersygdom : Den ytrer sig ved, at de (børnene) mister kontakten med andre, både voksne og jævnaldrende. Alle problemer og glæder i hverdagen bliver underordnede i forhold til det, der sker på skærmen. [ ] I stedet for menneskelige kontakter bliver computeren den eneste sociale kontakt, barnet har. (Kilde: Joachim Israel: Lever vi i et informationssamfund? 1986)

33 Eleven i centrum erne til nu 33 elever ikke klarede sig særlig godt. Faktisk var de ikke bedre til at læse, end eleverne i fattige lande. Hvad ville det betyde i fremtiden? Kunne danske virksomheder stadig klare sig i konkurrence med andre lande? Eller ville de flytte til lande, hvor de ansatte havde klaret sig bedre i skolen? I Danmark kostede det samfundet mere at have et barn i skole end i de fleste andre lande i verden. Så hvorfor var danske elever så ikke fagligt i toppen? Mange havde en mening om, hvad der var galt med Folkeskolen. Og der var lige så mange meninger om, hvad der skulle gøres for at forbedre den: * Kilde 3 / Sådan øges KVALITETEN! I et læserbrev fra 2011 foreslog Bente Kronborg Flensted fra Dansk Folkeparti følgende: En måde, hvorpå man kan øge kvaliteten af Folkeskolen er ved at undervise, når der er time, dermed mener jeg, at både lærer og elever ER i klassen, når det ringer ind og klar til at gå i gang med undervisningen, i stedet for altid først at begynde at bevæge sig mod klassen, når det ringer. Man kunne med fordel indføre en teaterklokke, som det er gjort i Herning kommune, i resten af landet. Desuden mener jeg, at noget så basalt som morgensang, hver morgen vil være en glimrende måde for både elever og lærer at starte alle dage på. Undervisningen var for dårlig. Lærerne skulle være dygtigere. Der skulle lægges mere vægt på at eleverne var gode til skolens fag. Der var for meget uro i undervisningen. I de sidste år har Folketinget vedtaget flere love, der skulle gøre Folkeskolen bedre. Den sidste oplever du selv. Fra 2014 skal du bl.a. være længere tid i skolen, og i nogle fag får du flere timer. Straf En elev, der ikke overholder skolens regler, kan blive straffet med: En times eftersidning Udelukkelse fra skolen i en uge Flytning til parallelklasse Flytning til en anden skole Elever i 10. klasse kan udskrives af skolen * Kilde 4 / Mere disciplin I 2014 sagde professor i pædagogik Niels Egelund om disciplin i skolen: Der er brug for, at man i højere grad markerer over for nogle elever, at deres adfærd er helt uacceptabel. Efter min mening er mulighederne, man har for at straffe eleverne, for få og små. Det gør, at man i dag ser nogle adfærdsformer (måder at opføre sig på) i skolen, som er helt utilstedelige (uacceptable), og som det er svært at gribe ind over for Internationale undersøgelser viste, at danske skoleelever ikke var så dygtige til bl.a. at læse som elever i mange andre lande. Fotoet er fra 2004.

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Hvad skal vi med skolen?

Hvad skal vi med skolen? Nationalt videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling Hvad skal vi med skolen? 7-9. klasse - Om samfund og skole, før, nu og i fremtiden Af Loa Bjerre, Trine Hyllested og Jens Aage Poulsen Elektronisk

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

Skole for folket i 200 år. Skole i Danmark i 1000 år

Skole for folket i 200 år. Skole i Danmark i 1000 år Skole for folket i 200 år Skole i Danmark i 1000 år For 1000 år siden oprettede munke klostre rundt om i Danmark. Her lærte nogle få drenge at skrive med pen og blæk. Fra 1100-tallet til 1300-tallet blev

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er Jeg skal i skole - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke ha taget med Rasmus Mælkekusk, nu kommer du for sent i skole. Og se hvor du drypper

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag.

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag. Opgaver til Borgen 1. Konge og tigger Se på tegningen side 5 øverst til højre. Skriv i pyramiden, hvem du mener, der er de øverste i samfundet i dag, og hvem der ligger i bunden. 2. Er det bedst hos far

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

3. december Jeg skal i skole

3. december Jeg skal i skole 3. december Jeg skal i skole 3. DECEMBER Her er Sallinge Brugs, hvor min bedste kammerat, Per boede. - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde MOGENS BILLE Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde Pædagogisk Center Ballerup Kommune 2014 1 2 Skolen i 1914 fortalt af Edith fra Schwenckestræde. Edith fra Schwenckestræde 6 boede i et lille

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad koster det for børn under 18 år? 2. Hvad hedder området, hvor man må spise sin

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig til at forstå lidt af påskens mysterium. Indhold Indledning

Læs mere

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r Fadervor B I b e l e n å b n e r b ø n n e n b e l e n å b n e r b ø n n e f o r j u n i o r e r f o r j u n i o r e r Bibelen Nu skal du læse i Bibelen. Har du selv en bibel, så kan du bruge den! Hvis

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ...

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ... 1 Konfirmationer 2014.... Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 Gud, tak for, at du har vist os kærligheden, som det aller vigtigste i livet. Giv os troen og håbet og

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner Historiebrug Historie er mange ting, og historien er til stede overalt omkring os. Historie er noget, vi alle bruger på en række forskellige måder. Det kaldes "historiebrug". Hvad er historiebrug? Når

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet

Besøget på Arbejdermuseet Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Hvad kan I huske? Snak om billederne Arbejde på havnen Fritid med familien 1 EFTER OPGAVE / FAMILIEN SØRENSEN Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Familien Sørensens køkken

Læs mere

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen.

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. Gartner Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. En dag da jeg var omkring otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner mens han arbejdede i haven.

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen Ideer til undervisningen Læs bogen og brug den Lad eleverne sætte mere dialog til følgende passager: da Klaus gerne vil se kongen, og moderen siger nej da kongen stopper op og snakker med Klaus da kongen

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

Odense stadsarkiv, Historiens Hus Erindringer Konfirmation, skole og ferie (Uddrag) ( ) Jeg var meget forskelligt udviklet i fagene i skolen. I håndarbejde blev jeg rost for mit proper arbejde, og mit

Læs mere

Opgaver til Den frie by

Opgaver til Den frie by Opgaver til Den frie by 1. Kaj og Jette eller far og mor? Mormor synes, at det er lidt underligt, at Liv siger Kaj og Jette i stedet for far og mor. Hvad synes du? 2. Hvem skal bestemme? Liv siger Kaj

Læs mere

Opgave 1. Arbejdsmarkedet Brainstorm. Det danske arbejdsmarked. 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked. 2. Sammenlign jeres stikord i grupper.

Opgave 1. Arbejdsmarkedet Brainstorm. Det danske arbejdsmarked. 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked. 2. Sammenlign jeres stikord i grupper. Opgave 1 Arbejdsmarkedet Brainstorm 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked 2. Sammenlign jeres stikord i grupper. Det danske arbejdsmarked 1 Opgave 2 Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet i Danmark og

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Bliss er mit liv. Hayla Søndergaard fortæller

Bliss er mit liv. Hayla Søndergaard fortæller Bliss er mit liv Hayla Søndergaard fortæller Præsentation Jeg hedder Hayla Søndergaard. Jeg er 20 år og har CP. Jeg bor på Østerskoven i Hobro - her har jeg boet de sidste 3 et halvt år.. Jeg er lidt brasiliansk

Læs mere

Brainstorm. Opgave 1. Det danske arbejdsmarked. Det danske arbejdsmarked hvad tænker du på? FØR OPGAVE / ARBEJDSMARKEDET. 1. Skriv dine egne stikord

Brainstorm. Opgave 1. Det danske arbejdsmarked. Det danske arbejdsmarked hvad tænker du på? FØR OPGAVE / ARBEJDSMARKEDET. 1. Skriv dine egne stikord Opgave 1 Brainstorm Det danske arbejdsmarked hvad tænker du på? 1. Skriv dine egne stikord 2. Sammenlign jeres stikord i grupper Det danske arbejdsmarked 1 FØR OPGAVE / ARBEJDSMARKEDET Opgave 2 Forskelle

Læs mere

Michael Svennevigs Bag de blå bjerge

Michael Svennevigs Bag de blå bjerge Uddrag fra Michael Svennevigs Bag de blå bjerge Forlaget Epigraf 2011. 2. scene Jeg drømmer, at jeg er en fugl. En fugl, der får vingerne skåret af. Bid for bid. Tomme for tomme og langsomt. Vingerne bliver

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Kapitel 8, Realeksamen, Gymnasiet,

Kapitel 8, Realeksamen, Gymnasiet, Kapitel 8, Realeksamen, Gymnasiet, 65 Realeksamen: Kammeraternes drillerier og udfrysningen af mig voksede i takt med at vi blev ældre. Kammeraterne mente der var noget galt med mig jeg var nok tosset.

Læs mere

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om.

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om. 1 Prædiken til konfirmation 27. april kl. 11.00 749 I østen stiger solen op 17 Altmægtige og kære Gud (udvalgte vers) 70 Du kom til vor runde jord 439 O, du Guds lam 15 Op al den ting Hvor meget fik du?

Læs mere

Der er nogle gode ting at vende tilbage til!

Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Artikel af Janick og Gitte Janick og jeg sidder over frokosten og taler, han fortæller lidt om, hvad hans tid på Parkvænget går med og hvordan han selv har

Læs mere

Opgaver til På vej til fronten

Opgaver til På vej til fronten Opgaver til På vej til fronten 1. Krigens parter Hvem kæmpede mod hinanden under 1. Verdenskrig? _ 2. Skyttegrave Hvor lå skyttegravene? _ 3. Livet i skyttegravene Hvordan forestiller du dig, at livet

Læs mere

Samsø Efterskole. Undervisningsmiljøundersøgelse 2013. Datarapportering ASPEKT R&D A/S

Samsø Efterskole. Undervisningsmiljøundersøgelse 2013. Datarapportering ASPEKT R&D A/S Samsø Efterskole Undervisningsmiljøundersøgelse Datarapportering ASPEKT R&D A/S Sådan læses tabellerne Samsø Efterskole Undervisningsmiljøundersøgelse Ud af af efterskolens elever har helt eller delvist

Læs mere

Min matematiklærer hader mig. * Hvis de roser mig * Hvis de siger, hvad de godt kan li * Hvis han ikke er sur på mig

Min matematiklærer hader mig. * Hvis de roser mig * Hvis de siger, hvad de godt kan li * Hvis han ikke er sur på mig Jeg har ikke lyst til at komme i skole kan godt betyde: Jeg har ikke lyst til matematik Når jeg bliver ked af noget eller irriteret over noget, så kan det vare hele dagen. Jeg hader matematik Jeg har lyst

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

GPS 12-16. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt.

GPS 12-16. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt. GPS 12-16 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m.fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 12: Josef - yndlingsbarnet Nøglesætning: Gud har en plan for dit

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Gjerndrup Friskoles historie

Gjerndrup Friskoles historie Gjerndrup Friskoles historie For at fortælle om Gjerndrup Friskole, skal vi lidt længere tilbage i tiden. Gjerndrup Skole blev bygget i 1930, men før 1930 var der i Gjerndrup Surhave Skole, hvor de fleste

Læs mere

Da jeg var på jeres alder var der kun 7 års obligatorisk skolegang. Hvis man var blevet træt af skolen, kunne man gå ud efter syvende.

Da jeg var på jeres alder var der kun 7 års obligatorisk skolegang. Hvis man var blevet træt af skolen, kunne man gå ud efter syvende. Kære elever fra 9. årgang Da jeg var på jeres alder var der kun 7 års obligatorisk skolegang. Hvis man var blevet træt af skolen, kunne man gå ud efter syvende. Og det gode var dengang, at man også kunne

Læs mere

! " # # $ % & & ' " () * ' /

!  # # $ % & & '  () * ' / " # # $ % & & ' " () * +, -. ' / 0 " "# $ %&$" $"' "(&)(*))) # +" $ #,$- $$#$$$ " ". " /0-$1" /0-"$"2 $ "# " # 3& " $3 $$ - " "$ "&'& $&%& 45" $ " %"" $ $%& % 6&$ $ #'() % & 1"#"#$ 7%# %" )%) * +,) %%

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Endelig helbredt! Tema: I Guds familie beder vi for hinanden. KAPITEL 7

Endelig helbredt! Tema: I Guds familie beder vi for hinanden. KAPITEL 7 32 KAPITEL 7 APG 12, 1-19. MESTERENS EFTERFØLGERE, S.80-86 Endelig helbredt! Har du nogen sinde kendt nogen, som var i vanskeligheder? Hvordan kunne du hjælpe dem? Peters venner bad og bad og bad for ham,

Læs mere

De syv dødssynder - Elevmateriale

De syv dødssynder - Elevmateriale De syv dødssynder - Elevmateriale Juli-August 2017 Undervisningsmateriale udarbejdet til Viborg Bibliotekerne i anledning af Reformationsåret 2017 af Kristian Dysted og Bo Jensen 1 Hvad er Synd? I middelalderen

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE Hvad kan I huske? Snak om billederne Havn og arbejde Fritid 1 Besøget på Arbejdermuseet Køkken og mad Bolig 2 Boligen i København i slutningen af 1800-tallet 2 OPGAVE

Læs mere

Målgruppe: I-3.klasse I skole som i gamle dage

Målgruppe: I-3.klasse I skole som i gamle dage 1 Målgruppe: I-3.klasse Fagområder: Dansk, historie, matematik og kristendomskundskab (kan anvendes tværfagligt). Kort beskrivelse: Dette forløb består af et tre timers besøg på Flakkebjerg Forskole suppleret

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Jeg bygger kirken -4

Jeg bygger kirken -4 Jeg kirken - Sandhed og hellighed Mål: Denne gang lægger vi vægt på det alvorlige. Mit hus skal være et bedehus! råbte Jesus, da han så, hvordan folk misbrugte Guds hus til selv at bliver bedre af det.

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst 15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst Når vi ser en film eller læser en rigtig god bog, sker der tit det, at vi kommer til at identificere os med en af figurerne. Det er som regel den, vi synes

Læs mere

Gratis skaffer 49 kroner

Gratis skaffer 49 kroner Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen VITELLO Gratis skaffer 49 kroner Gyldendal Leg og Lær VITELLO skaffer 49 kroner Jeg hedder Jeg er år Jeg bor Jeg har fødselsdag den Min livret er Min mor hedder Min

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse 25. august 2005 Før du går i gang med at udfylde skemaet, skal du læse følgende igennem: Tag dig tid til at læse både spørgsmål og svarmuligheder godt igennem.

Læs mere

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd.

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. 1 På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. På går-den bor Al-ma, Ha-rald og Eb-ba. Al-ma tror ik-ke på gen-færd, men det gør Ha-rald og Eb-ba. Så en dag sker der no-get,

Læs mere

Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde

Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde 1 Grindsted Kirke Søndag d. 29. september 2013 kl. 16.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde 2 Liturgi Video Sl 23 PRÆLUDIUM: Amazing Grace på orgel Velkommen

Læs mere