Referat af Arbejdsgruppe møde i Københavnsaftalen 5-7 marts 2013 Mødet blev afholdt i København. Deltager til AG-mødet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat af Arbejdsgruppe møde i Københavnsaftalen 5-7 marts 2013 Mødet blev afholdt i København. Deltager til AG-mødet."

Transkript

1 Referat af Arbejdsgruppe møde i Københavnsaftalen 5-7 marts 2013 Mødet blev afholdt i København. Deltager til AG-mødet. Finland (Fi): Magnus Nystrøm (Formand) Kati Tahvonen Island (Is): Gottskálk Fridgeirsson Danmark (Dk): Frank Kiel Rasmussen Norge (No): Per Morten Ellingsen Hilde Dolva Sverige (Se): Alexander Von Buxhoveden Margaretha Ericsson Sekretær (Sek): Brian Aggerholm Referat af AG-Mødet. 1. Mødet åbner. Frank Kiel Rasmussen (Dk) byder velkommen til AG- mødet. Han orienterer kort om de praktiske forhold under mødet. 2. Der bliver valgt en ordfører. Ordfører bliver Magnus Nystrøm (Fi) 3. Dagsorden for mødet bliver godkent. 1. Mötets öppnande 2. Val av ordförande för mötet 3. Godkännande av dagordningen 4. Information om mötesarrangemang (Sek skriver: Blev afviklet under punkt 1.) Punkt 11. bliver flyttet her til.

2 5. Referat från senaste plenum och arbetsgruppmöte 6. Aktuell information från parterna 7. Orientering om utsläpp sedan senaste mötet, nationella föroreningsrapporter samt statistik 8. Statusen inom andra avtal 8.1 Bonn Agreement 8.2 HELCOM 8.3 EU 8.4 Arktiskt samarbete (EPPR, Danmark-Canada) 8.5 Swedenger planen 8.6 OPRC 8.7 Övriga avtal (Norge-Ryssland, Finland-Ryssland, Finland-Estland, NORBRIT) 8.8 Offshore verksamhet (N) 9. Operativa övningar/alarmeringsövningar 10. Övningsöversikt 11. Arbetsgruppens uppgifter *) 12. Övrigt 13. Följande möte 14. mötets avslutande 4. Blev afviklet under punkt Referat fra sidste Plenum og Arbejdsgruppemøde. Referatet fra mødet i Reykjavik blev kort gennemgået. Der var nogle få rettelser med deltagere, der manglede under deltagerlisten, samt ordlyden af nogle enkelte sætninger. Her efter blev referaterne fra begge møder godkendt. 11. Arbeidsgruppens opgaver efter Plenum 2012 Oppgave Nr. OPPGAVE AG:s OPPDRAG ANSVARLIG LAND 5.1 Framtidens kommunikasjonsmiddel Arbeidsgruppen fortsetter å rapportere om utviklingen på området til plenum STATUS Norge Udsat til Status angående kjemiske og biologiske bekjempningsmiddel AG forsetter å følge med hva som skjer på området og rapportere til plenum Norge NO holder Plenum orienteret Andre nationer skal sendes deres input 1 septemper.

3 5.3 Preventive og korrektive tiltak mot ulovlige utslipp AG forsetter å følge med hva som skjer på området og rapporterer til plenum AG lager en samlet oversikt over partenes opplæring innen prøvetaking av olje. 5.4 Manualen Sekretæren håller AG og plenum informert Forsette arbeidet med oppdatering av manualen. Se til at oppdateringer blir gjort jevnlig på oppdragslisten 5.5 Hjemmesiden oppdatert struktur på hjemmesidene til kbh-avtalen Se til at oppdateringer blir gjort jevnlig på hjemmesidene. Danmark Norge og Sverige Sekretæren AG Island og sekretæren NO og SW præsenterer en oversigt til plenum Officielt åbnet. Arbejdet fortsættes. 5.6 Skipsvrak med olje og skadelig last 5.7 Erfaringer fra ulykker AG fortsetter å følge utviklingen på området og rapporterer videre til plenum. AG holder seg informert og rapporterer til plenum. Norge Sverige 5.8 Olje i is AG fortsetter å rapporterere om arbeidet til plenum. 5.9 Strategi for KBHavtalen Forslag til strategi for KBHavtalen frem mot Olje i vannsøylen Fölge med i udvikling og initere videre tiltag 5.11 Beredskap mot Plenum besluttet at AG får i kjemikaliulykker oppdrag å fortsette arbeidet, når det er ressurser tilgjengelig for en table-top øvelse Norge Sverige Stilles i bero indtil 2014 Sverige Tidligst 2013 Danmark Er startet op 5.12 Fly Tekstendring til kapittel 3.5 i manualen opdateres 5.13 Shiparrestor Samarbejdet udvikles for (ad hoc) fælles anvendelse af resourcer 5.14 SSN/CESIS AG sørger for at holde Plenum opdateret på hvad der sker inden for kommunikationssystemer Sverige Sverige FI Arbeidet foregaar

4 5.15 Udvikling af KBHaftalens arbejdsrutiner AG opgave er at komme med et forslag til Plenum om forandringer FI, NO og sekretæren 5.2 Status angående kjemiske og biologiske bekjempningsmiddel. No beretter, at de fortsat afholder møder med leverandører omkring bekæmpningsmidler, men at der ikke er kommet noget nyt omkring dette siden sidste møde. No nævner et bekæmpningsmiddel der blevet testet i Sverige (Enzymex Solution). No har haft et møde med leverandøren af dette for at finde ud af, om det er noget der er aktuelt for Norge. No spørger Sverige om de kender til nogen sikkerhedsforanstaltninger/regler for anvendelse af dette, da det ikke er et dispergeringsmiddel. Se svarer, at de ikke umiddelbart kender til nogen sikkerhedsforanstaltninger eller regler indenfor brugen af Enzymex Solution. Fi nævner i forbindelse med emnet Enzymex Solution at de i Finland kan anvende kemikalier til bekæmpelse af olieforurening så længe at forureningen er markant mindre end den forurening man prøver at bekæmpe. Sek skriver: Enzymex Solution er et produkt, der kan anvendes til at samle fx. diesel/benzin op med. Midlet bliver drysset ud over området der er forurenet og forureningen samler sig nu til en fast masse. No beretter om, at man i Norge diskuterer brugen af mikroorganismer til blandt andet at bekæmpe olie med, i kystnære områder og på land. Men man er kritisk overfor at anvende dette endnu, da der ikke forligger nogen dokumentation for, hvilken betydning det har for blandt andet: - Den kort- og langvarige effekt overfor mennesker og miljø. - Den faktiske effekt midlerne har på selve forureningen. - Hvilke metoder der skal/kan anvendes, uden at yde større eller andre skader på miljøet. No spørger om der er andre der har nogen erfaring med lignende midler. Dk svare at det har de ikke i Danmark, men at det kunne være spændende at få nogle forskere til at undersøge organismernes måde at virke på. Samtalen ender ud i en diskussion omkring dispergeringspåvirkning af det omkringliggende miljø, efter at det har været anvendt. Herunder bliver der kort talt om udslippet i Mexico. (Deep Sea Horizont eller Deepwater Horizon oil spill - det er kendt under flere navne). No beretter om, at de fortsat vurderer om de skal implementere dispergering i deres statslige beredskab. Andre nationer skal melde tilbage senest d. 1 sep med input til NO.

5 5.3 Preventive og korrektive tiltak mot ulovlige utslipp No beretter om, at de anvender en prøvetagningskuffert. De fortæller, at de er ved at anskaffe nye kufferter med prøvetagningsudstyr og at de har bestilt uddannelse til samtlige inspektører i marts måned Der bliver kort snakket i AG omkring hvad de forskellige nationer anvender. Se beretter om at de har kigget på hvad HELCOM siger omkring dette emne og at de har justeret deres metoder efter HELCOMs anvisninger. Se siger, at BONN også har kigget på dette emne, men at de mere har kigget på undersøgelsesmetoden. Dk nævner muligheden for, at de andre aftaler såsom HELCOM og BONN kunne blive inviteret til at deltage i AG7Plenum møder i fremtiden. No nævner herunder, at EMSA har forslået at KBH-aftalen (formand samt sekretær) inviteres til deres møder. No nævner muligheden for at sammenkøre metoderne, der bliver brugt i de nordiske lande, inden for olieprøvetagning, således at de bliver ens. Herunder bliver der diskuteret, om ikke det vil være smart at få ensartet takster og tarifer inden for de nordiske lande. Det bliver nævnt, at det kunne være interessant at høre, hvad HELCOM arbejder med på dette område med hensyn til straf osv. AG beslutter at lave et udkast til plenum, hvori AG anmoder plenum om at lave et udkast til AG, således at AG kan udarbejde en fælles metode, hvorpå man i fremtiden kan ensarte olieprøvetagning i KBH-aftale regi. No spørger desuden, om nogen i KBH-aftalen har en decideret uddannelse indenfor olieprøvetagning og om det er muligt, at andre nationer kan deltage i disse uddannelser. Det bliver vedtaget, at Danmark skriver forslaget til plenum. Se forslag nedenfor De forskellige nationer sørger for at give input til Sverige omkring, hvad de har af uddannelser under dette punkt- og Sverige rapportere dette på plenum. AG forslår, at plenum pålægger AG at fremkomme med forslag til en sammenstemmende uddannelse i- og udførelse af olieprøvetagning, der tager højde for/ lever optil de enkelte landes juridiske krav, for at sikre, at alle forhold er i orden, såfremt et forhold, hvor olieprøvetagning er involveret, ønskes indbragt for retten i et af medlemslandende. 5.4 Flyttes til efter punkt Hjemmesiden Is spørger hvem ejer domænet copenhaagenagreement? Fi svarer, at det er en tidligere ansat Melitsa, der har oprettet det i sin tid, men at hun ikke længere arbejder i KBH-aftalen og at hun oprettede dette under sit arbejde for KBHaftalen. Is vil arbejde videre på at få sikret et domæne til KBH-aftalen. Is orienterer om den lukkede del af hjemmesiden, der blev aftalt på sidste plenum. Is arbejder stadig videre med dette punkt, men de kan ikke sige, hvornår den bliver tilgængelig. Arbejdet forsætter.

6 Is beretter, at der på plenum blev vedtaget, at der skule anvendes et nordisk sprog på hjemmesiden og at navnet copenhaagenagreement skulle skiftes ud med et sådant. AG diskuterer kort, hvad navnet skal være og bliver enige om at fremlægge for næste plenum at navnet skal være: Københavnsavtalet - en blanding mellem de nordiske sprog. Is fremlægger forslaget omkring navneændring til næste plenum. No nævner at de har to kort de ønsker skal være på hjemmesiden. Sek skriver: De blev under AG lagt på hjemmesiden. 5.6 Skipsvrak med olje og skadelig last No orienter kort om U-864 og Murmansk. Ud over de to hændelser nævner No, at de har 30 ældre vrag, som de formoder at der bobler olie fra i ny og næ. De har fået olie fra tre af disse vrag og analyser herfra skal nu fortælle, hvor hurtigt blandt andet tungmetaller forsvinder og hvilken påvirkning de har for det omkringliggende miljø. De håber på at finde ud af, hvad man eventuelt kan gøre i fremtiden. Skal det fjernes eller klare naturen det selv? Og hvor giftigt det er for miljøet omkring vraget? Is - hertil kan der også skrives at Helcom også har haft nogle arbejdsgrupper. Dette mandat kan der refereres til i KBH. Dk orienterer omkring skibet FU SHANG HEI. Danmark regner med at skibet skal tømmes omkring maj måned. Dk beretter om tømningen, såfremt at der sket yderligere i denne sag. Fi orienterer om, at de i nogle år har holdt pause, men at de normalt har haft tradition for at tømme et vrag om året. Der bliver i AG spurgt om hvor gamle de vrag, der bliver tømt i Finland, er. Fi svarer, at det varierer, hvor gamle vragene er. Fi fortæller, at de har valgt et vrag fra 2013, der måske skal tømmes i 2013 ud for Helsingfors. Is har to vrag i nærheden af Reykjavik - begge fra 2. Verdenskrig. Den ene har de tømt, men der kommer stadig bobler op. Is siger, at de har fundet et US Coast Guard skib fra 2. Verdenskrig. Grunden til, at de ikke har fundet det tidligere er, at de har nu bedre udstyr. Dette fartøj er ikke tømt endnu. No beretter om U-864 og Murmansk, samt Dk om FU SHANG HEI. Præsentationen skal tage ca min. De andre nationer rapporterer til No, hvis de har noget at tilføje under dette punkt. 5.7 Erfaringer fra ulykker Formanden orienterer om, at under dette punkt kommer kun de ulykker, hvorpå man har erhvervet sig noget erfaring. Links til Finlands nationale handlingsplan (konsekvenser fra olieskader i Østersøen)

7 Se nævner at MSB og HaV (Havs- och vattenmyndigheten) har fået en del kritik af deres håndtering af et stort olieudslip, der ramte Tjörn i september De arbejder nu med at se, hvad de kan gøre bedre næste gang det sker. Link til historien: Olje i is. No orienterer om olie i is på plenum. Fi orienterer om, at der i 2013 skal være en fælles øvelse i is, Sverige og Finland imellem. To skibe fra Finland og et skib fra Sverige skal deltage. Øvelsen forgår i april. Det er det finske Environment Institude (SYKE), der står for øvelsen. Finland orienterer om øvelsen på plenum, samt anvendelsen af en ny type skimmer de har fået. No og Fi orienterer Plenum til næste møde Olje i vannsøylen Fi orienterer om, at de forsøger at starte et projekt der omhandlende olie i vandsøjlen. De er i gang med at skrive på forslaget til projektet. De håber på at kunne præsentere projektet til næste plenum. Projektet står og falder på, om de kan finde nationale investorer. Se spørger om de har overvejet, at de kan få finansieret projektet udefra. Se bliver spurgt om de har tænkt sig at tage emnet op inden for den næste fremtid. Se svarer, at det har de ikke Beredskap mot kjemikaliulykker Se orienterer om, at der i uge 12/2013 skal være en TABLETOP øvelse i Frederikshavn. Alle i KBH-aftalen er inviteret. Fi og Is fortæller at de desværre ikke kan komme, grundet at det falder sammen med anden aktivitet, som de ikke kan slippe. Der blev på AG afgivet tid til at færdiggøre oplægget til TABLETOP øvelsen. Sekretæren blev af AG bedt om at skrive referat/tage notat af TABLETOP øvelsen. Se laver rapport og fremviser den ved plenum Shiparrestor Se orientere at de stadig ikke har fundet helikoptere, der kan løse opgaven. Finland har en helikopter i Åbo, men det er for langt væk fra Sverige.

8 Sverige har henvendt sig til Danmark, men har ikke endnu ikke fået noget svar. AG har en kort samtale omkring emnet. Formanden siger, at det er et naturligt sted at diskutere i KBH aftalen, om hvorvidt der er nogen i de nordiske lande der har kapaciteten til at flyve med disse shiparrestor 5.14 SSN/CESIS Fi kontaktede CESIS Mariene Pollution. Systemet er endnu ikke klart. De forventer, at det vil være klar til brug ultimo juni Det er desværre ikke muligt at se en demoversion af programmet endnu. Når det liver klart vil det være muligt for andre nationer at gå ind og læse/ bruge data herfra. Fi orientere ydermere om, at så længe Rusland ikke vil være med i CESIS vil Finland ikke deltage i informationsudveksling, da Rusland har en stor rolle i Østersøen. Det vides endnu ikke om Rusland vil deltage i projektet. Finland ønsker ikke, at der er to forskellige systemer tilstede i Østersøen. Men mange ting bliver i øjeblikket vanskeliggjort af, at Rusland kun anvender FAX, hvor andre i dag bruger internettet. Fi håber, at de inden længe kan sige mere omkring dette. Sek skriver: CESIS er et program der blandt andet samler udstyrslister i de forskellige lande Udvikling af KBH-aftalens arbejdsrutiner Formand præsenterer en ny arbejdsgang. F=Förslag, B=Beslut, G=Genomför, R=Rapporterar, N=noterar Plenum AG Sekr. Parterna Samordning av initiativ för andra forum B F F F, G Brådskande samordning inför andra forum N B, R F F, G Samordning av övervakning N B, R N F, G, R Provtagningsrutiner N B, R F F, G, R Årskalender för aktiviteter inkl. Mötesaktivitet för Plenum, B F F F,G,R AG, övningar Dagordning PLENUM B F F (+of.), G Möteskalender AG N B, R F Indhenetning og klargøring af mødedokumenter. B, G F Annoterad dagordning B,G (+of) F Uppdatering av manual B F F, G F Uppdatering av web-hemsidan N B, R F, G(IS) F Uppdatering av dokument på hemsidan N B, R F, G F AG:s arbetslista B F, G F F

9 Grundandet av ad hoc arbetsgrupper B F, G, R F F Grundandet av kortvariga (< 1år) ad hoc grupp N B, G, R F, R F Ad hoc gruppernas rapporter N B,N,R G, R Finansiering av ad-hoc arbete B F F F Planer för operativa och alarmeringsövningar B F F G, R, F Informationsutbyte, (teknik, operationer, statistik, andra samarbetsforum) N R, F F B, G, R Sammanställning av erfarenheter och information N R B, G, R R, F Samordning av utbildning N B F F, G No vil gerne snakke om antallet af AG møder og nævner, at AG mødet forinden plenum mødet ikke er nødvendigt, da man på plenum snakker om og behandler de samme ting der netop lige er blevet behandlet af AG. Norge mener ikke, at mødet før Plenum er nødvendigt, såfremt man har alle dokumenter 3 uger før AG/Plenum. Det vil sige, at tidsfristen skal ændres, sådan at de forskellige nationer kan sende deres bidrag til den ansvarlige af et givet punkt på agendaen. Formanden er ikke helt enig i, at der ikke behøves et AG møde inden plenum. Han mener, at det er nødvendigt med et lille kort forberedelsesmøde inden. Formanden ønsker ikke at have en dobbelt effekt, derfor skal mødet inden kun vare et par timer, for at kunne udrede de sidste små ændringer osv. til mødet. Forslag til ændring i manualen bliver fremlagt til plenum Forslaget er frembragt af deltagerne fra AG uge 10/2013 No mener ikke, at tidsfristerne hvortil dokumenterne til AG/Plenum skal være sekretæren i hænde, er lang nok, idet tre uger ikke er nok til at nationerne kan sende indlæg til diverse dokumenter til hinanden og videre til sekretæren. Der er blandt deltagerne til AG en enighed omkring vigtigheden af, at det er de samme personer, der er repræsenteret rundt i de forskellige udvalg (HELCOM; EMSA, BONN osv). 6. Aktuell information från parterna Fi vil orientere om følgende: - Skibe. - Border Guards nye fartøjer. - Finansieringen af en ny isbryder med olieudslipudstyr. - Statistik fra Projekt o Archoil (Forvaltning af onshore oprydning, operationer efter olieudslip i Archipelagos) - Forbedring af Archipelago Sea oliereserver. o POK forbedring af olie beredskabet i den Botniske Bugt Finland. o Rapporten "Økologiske konsekvenser af olieforurening i Østersøen: Finlands nationale handlingsplan"

10 - I fremtiden vil Finland skrive en rapport, der omhandler konsekvenserne af kemikalieulykker. Dk orienterer - Lægtvands kapaciteter. - Status på miljøskibene i Danmark. - Konsekvens af det nye forsvarsforligs ( ) indvirkning på havmiljø opgaven. No orienterer om: - En ny testhal med indendørsbassin. - Om et stort udslip i nærhenden af Oslo. - Styrkningen af deres små depoter rundt omkring i Norge. - Kort om deres beredskabsanalyse. Se orienterer om: - Kustbevakningens organisation. - Omkring nye fartøjer. - Flyrapport fra Afrika. - Olieudledningsrisikovurdering. Is orienterer om: - Ændringer i det islanske ministerie. - Rapporterer om nye love vedrørende olierig og marine Pollution Respons. 7. Orientering om utsläpp sedan senaste mötet, nationella föroreningsrapporter samt statistik De fem nationer orienterer efter følgende rækkefølge: 7.1 Danmark 7.2 Finland 7.3 Norge 7.4 Sverige 7.5 Island 8. Statusen inom andra avtal 8.1 Bonn Agreement Norge orieneterer fra BONN, herunder orienterer Danmark fra DENGERNETH. 8.2 HELCOM Sverige orienterer fra HELCOM. Sverige vil blandt andet fortælle om Beach Clening møde i tyskland, der afvikles fredag i uge 10/2013, såfremt det går igennem. HELCOM arbejder på manualen omkring kemikalier VOL II. Sverige rapporterer om SWEDENGER planen. Der skal blandt andet være en øvelse i april. 8.3 EU Sverige orienterer. 8.4 Arktiskt samarbete (EPPR, Danmark-Canada) Fi orienterer omkring en aftale mellem de arktiske lande.

11 8.6 OPRC Sverige orienterer omkring OPRC har sit femte møde i maj måned i London - mere herom til plenum. 8.7 Övriga avtal - (Norge-Rusland) bliver nævnt under BONN - (Finland-Rusland) - (Finland-Estland) - NORBRIT Norge orienterer om, at man forsøger fra Norsk side at få en øvelse stablet på benene. Norge nævner at NORBIT er mere en plan, fremfor en aftale. 8.8 Offshore verksamhet Norge orienterer til plenum. Der skrives stadig på dokumentet. 9. Operativa övningar/alarmeringsövningar Finland og Sverige havde en alarmeringsøvelse, hvor Sverige blev alarmeret. Dokument er sendt til sekretæren. Island har holdt en alarmeringsøvelse med Færøerne, der gik efter planen. Dokument fremsendes til sekretæren. 10. Övningsöversikt Sekretæren laver forslag til kommende øvelser, samt mødeoversigt til 2015 og fremlægger dette til plenum. 12. Övrigt Sekretæren orienterede AG om, at når der sendes mail via pol.con.den@sok.dk vil han gerne at man i emne/ subjekt skriver Københavnsaftalen da vil det lette arbejdsgangen for ham. Referat fra EMSA: EU/EMSA er under deres 9 intersekretærsmøtet mellem regionale avtaler i uge 9 blevet forslået at invitere københavnsaftalen til mødet. EMSAs formand for mødet støttede dette og københavnsaftalen vil blive inviteret til næste møde d 27/ i Helsingfors. AG støtter op omkring dette forslag og det foreslås, at den kommende sekretær fra Finland deltager i mødet. 13. Följande möte Næste møde vil være i Finland, nærmere Åbo. Mødet vil starte med et AG møde ombord på færgen Wiking, der afgår tirsdag d. 15. okt. kl fra Stockholm og ankommer Åbo kl Onsdag d. 16. okt. afholdes der plenum møde. Torsdag d. 17. okt. forsætter plenum. Efter plenum afholdes der et kort AG møde. For AG vil det kræve en overnatning i Stockholm. En ombord på Wiking samt en i Åbo. Fi vil demonstrere LNG ombord på skibet. 14. Mötets avslutande Mødet sluttede kl torsdag. 7 marts 2013.

3. Godkendelse af forslag til dagsorden Godkendt. Alle deltagere præsenterer sig kort, da der som sagt er mange nye med.

3. Godkendelse af forslag til dagsorden Godkendt. Alle deltagere præsenterer sig kort, da der som sagt er mange nye med. Tilstede: Bruno Axelsson, Alexander von Buxhoeveden og Margaretha Ericsson (SE), Magnus Nystrøm (FI) Gottskalk Fridgeirsson, Kristijan Geirrson og Audun Kristinsson, Snorri Greil(IS) Kim Møller Petersen

Læs mere

Referat af Plenum møde i Københavnsaftalet Oktober 2013.

Referat af Plenum møde i Københavnsaftalet Oktober 2013. Referat af Plenum møde i Københavnsaftalet 15-17 Oktober 2013. 1. Mødet åbnede onsdag den 16 oktober klokken 0900. Til mødet deltog: Sverige: Bernt Stedt, Bruno Axelsson, Margarretha Ericsson. Norge: Johan

Læs mere

1. Åbning af mødet (værtslandet) Velkomst ved værtslandet og information om mødearrangementet.

1. Åbning af mødet (værtslandet) Velkomst ved værtslandet og information om mødearrangementet. Referat fra PLENUM møde nr. XXXXI 26 27. oktober i Karlskorna Dan Thorell, Bruno Axelsson, Alexander von Buxhoeveden, Therese Nilsson, og Margaretha Ericsson (SE) Tom Lundell og Magnus Nystrøm (FI) Ingen

Læs mere

1. Åbning af mødet (værtslandet) Velkomst ved værtslandet, Magnus bød velkommen til Finland, og delagtig gjorde medlemmerne i praktiske oplysninger.

1. Åbning af mødet (værtslandet) Velkomst ved værtslandet, Magnus bød velkommen til Finland, og delagtig gjorde medlemmerne i praktiske oplysninger. AGENDA FOR AG 29 FEBRUAR 1 MARTS I HELSINGFORS Gottskalk Fridgeirsson (IS) Søren Skovbjerg Nielsen (DK) Magnus Nystrøm og Kati Tahvonen (FI) Erling Jahre Mustaparta og Hilde Dolva (NO) Alexander von Buxhoveden,

Læs mere

RDS Rapport fra NA s Vinter EDM i Warszawa i 26 februar 1. marts. Torsdag d. 26 februar 2015

RDS Rapport fra NA s Vinter EDM i Warszawa i 26 februar 1. marts. Torsdag d. 26 februar 2015 RDS Rapport fra NA s Vinter EDM i Warszawa i 26 februar 1. marts Torsdag d. 26 februar 2015 1. Præsentationsrunde. 2. Dagsorden (godkendt) 3. Koncepterne 4. Bare for i dag 5. To medlemmer deler 6. Kassere

Læs mere

NORDISK MINISTERRÅD København den 11 marts 2002 Sekretariatet BW/DSK

NORDISK MINISTERRÅD København den 11 marts 2002 Sekretariatet BW/DSK NORDISK MINISTERRÅD København den 11 marts 2002 Sekretariatet BW/DSK GODKENDT REFERAT FRA MØDE I EMBEDSMANDSKOMITÈEN FOR MILJØSPØRGSMÅL, (EK-M), KØBENHAVN DEN 18 FEBRUAR 2002 1. Godkendelse af dagsorden

Læs mere

Vejens konstruktion. Tid: Sted: Scandic hotel, Lappeenranta. Formænd og sekretærmøde referat 03. møde

Vejens konstruktion. Tid: Sted: Scandic hotel, Lappeenranta. Formænd og sekretærmøde referat 03. møde Formænd og sekretærmøde referat 03. møde 2009-07.06. Tid: 15.00-16.30 Sted: Scandic hotel, Lappeenranta Indkaldte: Danmark: Mads Jegsen Jens Adamsen Finland: Matti Vehviläinen Mikko Leppanen Island: Sigursteinsson

Læs mere

REFERAT AF KREDSBESTYRELSESMØDE D. 8. september Venlig hilsen. Lisbeth Schou Kredsformand

REFERAT AF KREDSBESTYRELSESMØDE D. 8. september Venlig hilsen. Lisbeth Schou Kredsformand Socialpædagogernes Landsforbund Kæpgårdsvej 2 A 4840 Nr. Alslev Telefon 7248 6500 Fax 7248 6510 Ref. J.nr. REFERAT AF KREDSBESTYRELSESMØDE D. 8. september.2016 Venlig hilsen Lisbeth Schou Kredsformand

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 14. maj 2007 RN A503/07

RIGSREVISIONEN København, den 14. maj 2007 RN A503/07 RIGSREVISIONEN København, den 14. maj 2007 RN A503/07 Notat til Statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Helsinki-konventionens bestemmelser om forurening af havmiljøet (beretning nr. 8/04)

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER. Taleseddel til FOU samrådsspørgsmål C vedrørende det danske havmiljøberedskab Torsdag den 11. oktober 2012

DET TALTE ORD GÆLDER. Taleseddel til FOU samrådsspørgsmål C vedrørende det danske havmiljøberedskab Torsdag den 11. oktober 2012 Forsvarsudvalget 2012-13 FOU alm. del Bilag 40 Offentligt Taleseddel til FOU samrådsspørgsmål C vedrørende det danske havmiljøberedskab Torsdag den 11. oktober 2012 Taleseddel Spørgsmål C er stillet efter

Læs mere

Henvisning til bilag i mødematerialet: 2.1 Udkast til referat fra møderne i Villmanstrand og Vanda den 25. juni 2003

Henvisning til bilag i mødematerialet: 2.1 Udkast til referat fra møderne i Villmanstrand og Vanda den 25. juni 2003 Miljö- och naturresursutskottet København, 8. oktober 2003 J.nr.: 03-922-05 Referat Ved mødet i Miljø- og Naturresurseudvalget den 23. september 2003 i Frederikshavn, Danmark Tid og sted: 23. september

Læs mere

Beslutningsreferat. Nordisk Ministerråd

Beslutningsreferat. Nordisk Ministerråd Nordisk Ministerråd Mødegruppe Embedsmandskomiteen for regionalpolitik, EK-R Mødetid 30. september 2008 Mødested Hotel Scandic Plaza, Umeå Store Strandstræde 18 DK-1255 København K Tel +45 3396 0200 Fax

Læs mere

JF + JVP 20:10-20:30. H ø v e F r i s k o l e B e s t y r e l s e s m ø d e r S i d e

JF + JVP 20:10-20:30. H ø v e F r i s k o l e B e s t y r e l s e s m ø d e r S i d e Referat Møde nr. 7-2013 Bestyrelsesmøde mandag 6. maj 2013 kl. 19.00 22.00 Indkaldt: forældrebestyrelsen, skolelederen, lærerrepræsentanten. Tilstede: Martin, Peter, Louise, Susanne, Jonas, Neel, Jesper

Læs mere

Nordlek c/o Hanne Rasmussen, Drostrupvej 3, 8370 Hadsten, Danmark email sekretariatet@nordlek.org www.nordlek.org

Nordlek c/o Hanne Rasmussen, Drostrupvej 3, 8370 Hadsten, Danmark email sekretariatet@nordlek.org www.nordlek.org Referat Styrelsemøde i Oslo d. 16.-18. oktober 2009 Fremmødte: Eivor Wallinvirta, EW, Finland Agne Svantesson, AS, Sverige Torunn Hernes Bjerkem, TB, Norge Bendt Pedersen, BP, Island Hanne Rasmussen, HR,

Læs mere

Referat af Regionsbestyrelsesmøde 23. marts 2015 kl. 13.00-17.30 i lokale 3 på Holmbladsgade 70, 2300 København S

Referat af Regionsbestyrelsesmøde 23. marts 2015 kl. 13.00-17.30 i lokale 3 på Holmbladsgade 70, 2300 København S Referat af Regionsbestyrelsesmøde 23. marts 2015 kl. 13.00-17.30 i lokale 3 på Holmbladsgade 70, 2300 København S Indhold Referat af Regionsbestyrelsesmøde... 1 1. Velkommen v. Tine Nielsen (5 min)...

Læs mere

NORTEK. Møde 20. 21. november 2007 i Vejdirektoratet, København. NORTEK møde den 20. 21. november 2007, København

NORTEK. Møde 20. 21. november 2007 i Vejdirektoratet, København. NORTEK møde den 20. 21. november 2007, København NORTEK Møde 20. 21. november 2007 i Vejdirektoratet, København. Dagsorden 1. Mødet åbnes, praktiske oplysninger 2. Godkendelse af dagsorden - Drøftelse/godkendelse af arbejdsgruppens kommissorium 3. Godkendelse

Læs mere

1. Der var ingen specielle kommentarer til referatet fra sidste møde den 24. oktober 2012.

1. Der var ingen specielle kommentarer til referatet fra sidste møde den 24. oktober 2012. Formand og sekretærmøde referat 4. april 2013 Til stede: Danmark: Jens Adamsen Finn Thøgersen Tid: 10:30-14:30 Sted: Vejdirektoratet København Finland: Matti Vehviläinen Mikko Leppänen Norge: Per Otto

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 27. juni 2003 RN A304/03

RIGSREVISIONEN København, den 27. juni 2003 RN A304/03 RIGSREVISIONEN København, den 27. juni 2003 RN A304/03 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 5/02 om søredningstjenestens effektivitet

Læs mere

UKLASSIFICERET FAGPLAN

UKLASSIFICERET FAGPLAN UKLASSIFICERET FAGPLAN Udgivelse JAN 2015 1. FAG Havmiljøuddannelse MHV, Lovpligtig uddannelse 2, 1448 2. FAGETS MÅL Ved fagets afslutning skal kursisten have kendskab til havmiljøorganisationen og Marinehjemmeværnets

Læs mere

REFERAT 26. oktober 2010 J. nr. 1114/1051-0002 ref. lkg/hec Energiindvinding

REFERAT 26. oktober 2010 J. nr. 1114/1051-0002 ref. lkg/hec Energiindvinding REFERAT 26. oktober 2010 J. nr. 1114/1051-0002 ref. lkg/hec Energiindvinding Side 1/4 Møde i Offshoresikkerhedsrådet, fredag den 24. september 2010 i Energistyrelsen Til stede: Anna Cecilie Skovgaard,

Læs mere

Sektionen af Selvstændige Socialrådgivere Referat til bestyrelsesmøde fredag d. 25.maj 2018 Afholdt Buchwaldsgade 48 i Odense

Sektionen af Selvstændige Socialrådgivere Referat til bestyrelsesmøde fredag d. 25.maj 2018 Afholdt Buchwaldsgade 48 i Odense Sektionen af Selvstændige Socialrådgivere Referat til bestyrelsesmøde fredag d. 25.maj 2018 Afholdt Buchwaldsgade 48 i Odense Dagsorden 1. Tjek ind (Bordet rundt) / 50 min 2. Valg af ordstyrer (Ea) / 5

Læs mere

Dagsorden til skolebestyrelsesmødet torsdag den 9. okt kl

Dagsorden til skolebestyrelsesmødet torsdag den 9. okt kl 1. Meddelelser fra elevrådet (19.00-19.10) Ønske om gallafest for 7. 9. klasse inden jul. Det kunne evt. være den 12/12. Tidspunktet kunne være fra ca. 19.00 -? Jesper fra Ungvest kunne være behjælpelig

Læs mere

Kære gæster, Det er med glæde, at jeg på det danske. Folketings vegne kan byde alle 200 deltagere fra de 15

Kære gæster, Det er med glæde, at jeg på det danske. Folketings vegne kan byde alle 200 deltagere fra de 15 Formandens velkomsttale ved åbningen af Østersøkonferencen på Hotel Nyborg Strand 31. august 2009 kl. 10.30 Ca. 5-6 minutter, efterfulgt af musik Efterfølgende taler er Niels Sindal Ref. 08-000894-37 Kære

Læs mere

Referat af Bestyrelsesmøde Guldborgsund Frivilligcenter Mandag d. 6. oktober kl. 16 18, Banegårdspladsen 1A. Afbud fra: Erling, Margrit, Susanne, Bo

Referat af Bestyrelsesmøde Guldborgsund Frivilligcenter Mandag d. 6. oktober kl. 16 18, Banegårdspladsen 1A. Afbud fra: Erling, Margrit, Susanne, Bo Referat af Bestyrelsesmøde Guldborgsund Frivilligcenter Mandag d. 6. oktober kl. 16 18, Banegårdspladsen 1A. Afbud fra: Erling, Margrit, Susanne, Bo 1. Bemærkninger til referat den 12. august 2014? Nej

Læs mere

24. august 2015 i Sundheds- og Kvartershuset

24. august 2015 i Sundheds- og Kvartershuset Sundhed og Sammenhæng Karin Rosen Christensen AC-medarbejder Direkte: +4529323780 karin.christensen@rn.dk Referat Arbejdsgruppemøde - Korrespondancemeddelelser 24. august 2015 i Sundheds- og Kvartershuset

Læs mere

Dette er referentens - sekretær H.H. Mathiesens - udkast til referat. Der er tilsyneladende ikke skrevet noget endeligt referat.

Dette er referentens - sekretær H.H. Mathiesens - udkast til referat. Der er tilsyneladende ikke skrevet noget endeligt referat. Dette er referentens - sekretær H.H. Mathiesens - udkast til referat. Der er tilsyneladende ikke skrevet noget endeligt referat. I marginen har udenrigsråd Brun skrevet sine rettelser og tilføjelser, som

Læs mere

UDENRIGSMINISTERIET E-MEDDELELSE E-MEDDELELSE E-MEDDELELSE E-MEDDELELSE

UDENRIGSMINISTERIET E-MEDDELELSE E-MEDDELELSE E-MEDDELELSE E-MEDDELELSE UDENRIGSMINISTERIET E-MEDDELELSE E-MEDDELELSE E-MEDDELELSE E-MEDDELELSE Fra: Helskov, Niels Modtaget: 20-03-2003 10: 15:57 Til: UM - Komcenter Cc: danishembassy@pronet.hu, Official Mailbox, Dublin Embassy,

Læs mere

Monica bemærkede at ingen havde indsendt kommentarer til referatet hvorefter det blev godkendt.

Monica bemærkede at ingen havde indsendt kommentarer til referatet hvorefter det blev godkendt. Referat fra Nordred mødet i Thorshavn den 17. til 19. maj 2016. Deltagere: Monica Rhodiner, Mats Berglund, Anna Kaikkonen, Mikko Jääskeläinen, Hjálmar Björgvinsson, Morten Helge Hansen, Martin Berg, Niels

Læs mere

1. Der var ingen bemærkninger til dagsorden. Ved start af ny periode var det ikke relevant at kigge på referat fra det senest afholdte møde.

1. Der var ingen bemærkninger til dagsorden. Ved start af ny periode var det ikke relevant at kigge på referat fra det senest afholdte møde. Formænd og sekretærmøde referat 24. oktober 2012 Til stede: Danmark: Jens Adamsen Finn Thøgersen Tid: 10:30-15:30 Sted: Vejdirektoratet København Finland: Matti Vehviläinen Mikko Leppänen Island: Haraldur

Læs mere

På ovennævnte baggrund har Forsvarskommandoen således om de øvrige landes forhold oplyst følgende:

På ovennævnte baggrund har Forsvarskommandoen således om de øvrige landes forhold oplyst følgende: (MPU alm.del-spørgsmål 46) Spørgsmål nr. 46: Vil ministeren oversende en detaljeret oversigt, hvor det punkt for punkt er muligt at sammenligne det tyske olieberedskab, det svenske beredskab, det norske

Læs mere

Udfordringer og indsatser på havet

Udfordringer og indsatser på havet Udfordringer og indsatser på havet Mette Blæsbjerg WWF Verdensnaturfonden Natura 2000-debatmøde November 2014 21 January 2015-1 Natura 2000 i danske havområder 97 områder er helt eller delvis marine Stenrev

Læs mere

Beslutning: Medborger- og Forbrugerudvalget godkendte udkast til dagsorden. Udkast til referat fra udvalgets møde den 30. januar 2007 i Helsingfors

Beslutning: Medborger- og Forbrugerudvalget godkendte udkast til dagsorden. Udkast til referat fra udvalgets møde den 30. januar 2007 i Helsingfors Nordisk Råd J-Nr: 07-952-01 Dato: 12. april 2007 Dagsordenspunkt 2. Bilag 3 Referat fra møde i Medborger- og Forbrugerudvalget den 25. april 2007 kl. 13.00 14.15 i København Lokale: Eigtveds Pakhus, lokale:

Læs mere

PLAN för SAMARBETE 1. desember 2017

PLAN för SAMARBETE 1. desember 2017 PLAN för SAMARBETE 1. desember 2017 1.2 Fordelingsoversikt for planen... 5 1.3 Definisjoner Forkortelser (Sekr.)... 6 1.4 Information om operativt samarbete innanför Københavnsavtalet (DK)... 7 1.4.1 Indledning...

Læs mere

Referat af RSK-mødet 22. 24. august 2014

Referat af RSK-mødet 22. 24. august 2014 Referat af t 22. 24. august 2014 Dagsorden 1. Sindsrobøn 2. Præsentationsrunde 3. Oplæsning af koncepter og NA s visioner for service 4. Oplæsning af dagens tekst og et medlem deler om den 5. Godkendelse

Læs mere

Beslutning: Medborger- og Forbrugerudvalget godkendt udkast til dagsorden.

Beslutning: Medborger- og Forbrugerudvalget godkendt udkast til dagsorden. Nordisk Råd J-Nr: 05-952-07 Dato: 22. september 2006 Referat fra møde i Medborger- og Forbrugerudvalget onsdag den 20. september kl. 09.30 12.00 & kl. 13.00 15.30 i Lahti, Finland Lokale: Sibeliushuset,

Læs mere

Henrik Vinther Jensen, TDC (TDC) Kaj Simonsen (Forenede Danske Antenneanlæg) Jacob Davidsen, Vindeby Vandforsyning (Danva)

Henrik Vinther Jensen, TDC (TDC) Kaj Simonsen (Forenede Danske Antenneanlæg) Jacob Davidsen, Vindeby Vandforsyning (Danva) Dansk Ledningsejerforum - Fællesudvalget Referat af mødet den 9. februar 2010 Ref: HS Dato: 05. marts 2010 Til stede: Afbud fra: Carl-Vilhelm Rasmussen, NRGI (Dansk Energi) Bjarne H Jensen, Naturgas Midt-Nord

Læs mere

SKOLEBESTYRELSENS MØDE NR. 2 ONSDAG D. 24. SEPTEMBER 2014 I PERSONALERUMMET KL. 19.00 21.00

SKOLEBESTYRELSENS MØDE NR. 2 ONSDAG D. 24. SEPTEMBER 2014 I PERSONALERUMMET KL. 19.00 21.00 SKOLEBESTYRELSENS MØDE NR. 2 ONSDAG D. 24. SEPTEMBER 2014 I PERSONALERUMMET KL. 19.00 21.00 Referat: 00. Mødet startede med en kort præsentationsrunde. 01. Godkendelse og underskrift af referat Referatet

Læs mere

Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 10. december 2013 kl Mødelokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup

Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 10. december 2013 kl Mødelokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup 18.12.2013 Referat Grundvandsråd Jammerbugt Kommune Tirsdag den 10. december 2013 kl. 15.00 Mødelokale 1 Lundbakvej 5, Pandrup Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden... 4 2. Godkendelse af og opfølgning

Læs mere

10. maj 2007 Skolebestyrelsesmøde Tirsdag d. 15/5 2007 kl. 18.30 på lærerværelset

10. maj 2007 Skolebestyrelsesmøde Tirsdag d. 15/5 2007 kl. 18.30 på lærerværelset ALHOLM SKOLEN 10. maj 2007 Skolebestyrelsesmøde Tirsdag d. 15/5 2007 kl. 18.30 på lærerværelset Til stede: Mona,, Lise, Susanne C., Flemming, Kim, Pernille, Kasper, Viktor, Vagn, Lena, Vibeke og Sheila

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde tirsdag d. 14. april i Skibet Sognehus

Referat fra bestyrelsesmøde tirsdag d. 14. april i Skibet Sognehus Referat fra bestyrelsesmøde tirsdag d. 14. april 2014 19.00 21.30 i Skibet Sognehus Deltagere: Anne Vibeke, Michael, Morten (ordstyrer), Keld, Kurt, Johnny, Claus og Anders (referent) 1. Velkommen til

Læs mere

BU Komite møde ved DMU i Skive.

BU Komite møde ved DMU i Skive. BU Komite møde ved DMU i Skive. Dagsorden: Opdatering Fra formanden Hvordan går det med projekterne? Input til strategi plan Budget Kommissorie opdatering Næste møde Ad. 1: Opdatering Fra formanden Projekterne:

Læs mere

Referat af RSK-mødet August 2016

Referat af RSK-mødet August 2016 Formandsposten på t varetages af andre medlemmer af administrationskomiteen. (pga. mangel på betroede tjenere i RSK) Referat af t 12. - 14. August 2016 1 Indhold 1. Sindsro bøn... 3 2. Præsentationsrunde

Læs mere

Tema: Bilagene A.1. til A.14. Herunder orientering fra medlemmer i diverse udvalg og HB, der kan inspirere til dette punkt.

Tema: Bilagene A.1. til A.14. Herunder orientering fra medlemmer i diverse udvalg og HB, der kan inspirere til dette punkt. FreelanceGruppen bestyrelsesmøde DFDS Oslo-færgen, Dampfærgevej 30 kl. 13:30-19:00 Dagsorden Mødeleder og referent Referat fra sidste møde Godkendelse af dagsorden Iben Danielsen byder velkommen og orienterer

Læs mere

INFRASTUKTUR. Tovholdergruppemøde. Infrastruktur. Business Region North Denmark. Den 13. marts Niels Bohrs Vej, Aalborg Øst.

INFRASTUKTUR. Tovholdergruppemøde. Infrastruktur. Business Region North Denmark. Den 13. marts Niels Bohrs Vej, Aalborg Øst. Tovholdergruppemøde Infrastruktur Business Region North Denmark Den 13. marts 2015. Niels Bohrs Vej, 30. 9220 Aalborg Øst. Deltagere Morten Lemvigh Region Nordjylland Per Toppenberg Region Nordjylland

Læs mere

LÆRINGSPLAN FOR. Lovpligtig uddannelse 3, MHV, dæksgast, 1448 Havmiljøuddannelse

LÆRINGSPLAN FOR. Lovpligtig uddannelse 3, MHV, dæksgast, 1448 Havmiljøuddannelse LÆRINGSPLAN FOR Lovpligtig uddannelse 3, MHV, dæksgast, 1448 Havmiljøuddannelse Udarbejdet af: AG LPU 2017 Dato og år: 07 SEP 2016 Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Beskrivelse

Læs mere

Referat. 35/13 Godkendelse af dagsorden. 36/13 Betænkning over meddelelse ang. Rek. *8/2010-Udvisning af nordiske medborgere (første og anden at-sats)

Referat. 35/13 Godkendelse af dagsorden. 36/13 Betænkning over meddelelse ang. Rek. *8/2010-Udvisning af nordiske medborgere (første og anden at-sats) Nordisk Råd Mødegruppe Medborgar- och konsumentutskottet, MK Mødetid 25. juni 2013 Mødested Flensburg Ved Stranden 18 DK-1061 København K Tel +45 3396 0400 Fax +45 3311 1870 nordisk-rad@norden.org www.norden.org

Læs mere

Referat fra PLENUM møde nr. XXXXII 31. oktober 1. november 2012 i Reykjavik

Referat fra PLENUM møde nr. XXXXII 31. oktober 1. november 2012 i Reykjavik Referat fra PLENUM møde nr. XXXXII 31. oktober 1. november 2012 i Reykjavik Bernt Stedt* 1, Alexander von Buxhoeveden, Margaretha Ericsson (SE) Tom Lundell*, Magnus Nystrøm, Kati Tahvonen (FI) Ingen repræsentant

Læs mere

Lightning Decision Jam. Ti enkle trin til at fastlægge fokus og realiserbare næste bedste skridt

Lightning Decision Jam. Ti enkle trin til at fastlægge fokus og realiserbare næste bedste skridt Lightning Decision Jam Ti enkle trin til at fastlægge fokus og realiserbare næste bedste skridt Lightning Decision Jam Lightning Decision Jam er en trin-for-trin proces, der hjælper teams til at identificere,

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 3. februar 2015

Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 3. februar 2015 Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 3. februar 2015 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden 2. Sekretariatet orienterer 3. Bestyrelsens arbejde i 2015 4. Årsrapport 5. Symposium 2015 6. Kendskab

Læs mere

NVF 22-23 maj, Lunds tekniska högskola, LTH, Sverige Tema Forskning indenfor tilgængelighed

NVF 22-23 maj, Lunds tekniska högskola, LTH, Sverige Tema Forskning indenfor tilgængelighed Mødereferat 1 (6) 22-23 maj 2013 NVF 22-23 maj, Lunds tekniska högskola, LTH, Sverige Tema Forskning indenfor tilgængelighed DELTAGERE Anna Laurentzius, DK Lisa Salmi, SE Nina Prytz, NO Christina Merwald,

Læs mere

Referat af VETU-møde

Referat af VETU-møde Referat af VETU-møde Afholdt i HBC s lokaler fredag den 28. oktober 2011 Tilstede var: Peter Mikkelsen, Morten Aarup, Helle Sjørring, Anne Birgitte Nielsen, Ellen Aagaard Tak til VETU s tidligere formand/medlemmer

Læs mere

Møde i Embedsmandskomitéen for Arbejdsliv. 24. april 2007 i Helsingfors, Finland. Kort referat

Møde i Embedsmandskomitéen for Arbejdsliv. 24. april 2007 i Helsingfors, Finland. Kort referat EK-A 1/07 J.nr. 41012.15.001/07 13.06.2007 LDJ Møde i Embedsmandskomitéen for Arbejdsliv 24. april 2007 i Helsingfors, Finland Kort referat 1. Velkomst og godkendelse af dagsorden Den finske formand bød

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Danmarks indsats i Arktis. Marts 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Danmarks indsats i Arktis. Marts 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Danmarks indsats i Arktis Marts 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 16/2012 om Danmarks indsats i Arktis Ministeren

Læs mere

Referat OSK-Nordjylland Torsdag den 4. august Multihuset, Skelagervej Aalborg.

Referat OSK-Nordjylland Torsdag den 4. august Multihuset, Skelagervej Aalborg. Referat OSK-Nordjylland Torsdag den 4. august 18.30-21.30. Multihuset, Skelagervej 136. 9000 Aalborg. 1. Sindsrobøn og oplæsning af NA s koncepter. 2. Præsentationsrunde og afbud. Afbud: Jens Langkniv,

Læs mere

ÅKS 2015 Referat for møde i ÅKS

ÅKS 2015 Referat for møde i ÅKS ÅKS 2015 Referat for møde i ÅKS DAGSORDEN torsdag den 17.09 2015 Deltagere: Skjold: Trine MKC: Max J og Rikke Viking: Ejlev K., Carsten B., Erik Egå Rosport: Claus I. ÅKKK: ingen Afbud: Morten, Claus og

Læs mere

Invitation til NVF Sommermøde den juni 2017 i Herning, Danmark

Invitation til NVF Sommermøde den juni 2017 i Herning, Danmark Dato 4. maj 2017 Sagsbehandler Jeanette Høigaard Olesen Mail jeho@vd.dk Telefon +45 7244 2702 Side 1/6 Invitation til NVF Sommermøde den 15.-16. juni 2017 i Herning, Danmark I år inviteres der til NVF

Læs mere

Mødet holdes på Fuglsøcentret, Dragsmurvej 6, 8420 Knebel

Mødet holdes på Fuglsøcentret, Dragsmurvej 6, 8420 Knebel Dagsorden bestyrelsesmøde den 12. december 2018. Bestyrelsesmødet er fra 16.30 til senest 18.00. Før behandling af punkterne på dagsordenen vil direktør Peter Brinks fortælle om aktiviteterne i Fuglsøcentret

Læs mere

Referat af OSK-møde i OSK NA SoV, d. 05. juli 2015.

Referat af OSK-møde i OSK NA SoV, d. 05. juli 2015. Referat af OSK-møde i OSK NA SoV, d. 05. juli 2015. Dagsorden OSK møde i SoV, d. 05.7.15 kl. 10:00 på Kornbakken. Formalia: Sindsrobøn Præsentationsrunde og afbud Velkommen til nye Oplæsning af Koncepter

Læs mere

Håndtering af en finansiel krise i en grænseoverskridende

Håndtering af en finansiel krise i en grænseoverskridende Håndtering af en finansiel krise i en grænseoverskridende bankvirksomhed Memorandum of Understanding (MoU) mellem centralbankerne i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige Indledning Centralbankerne

Læs mere

Tovholdergruppemøde. Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark. Den 27. februar 2015 Rådhus Allé Frederikshavn

Tovholdergruppemøde. Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark. Den 27. februar 2015 Rådhus Allé Frederikshavn Tovholdergruppemøde Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark Den 27. februar 2015 Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Deltagere Ole Bendix Hjørring Kommune Michael Christensen Mariagerfjord

Læs mere

DANSKE FYSIOTERAPEUTER Region Midtjylland Mindegade 10, 1. sal 8000 Århus C Tlf.: 86 18 36 66 E-mail: midtjylland@fysio.dk

DANSKE FYSIOTERAPEUTER Region Midtjylland Mindegade 10, 1. sal 8000 Århus C Tlf.: 86 18 36 66 E-mail: midtjylland@fysio.dk DANSKE FYSIOTERAPEUTER Region Midtjylland Mindegade 10, 1. sal 8000 Århus C Tlf.: 86 18 36 66 E-mail: midtjylland@fysio.dk Dagsorden Regionsbestyrelsesmøde Tidspunkt: Torsdag d. 19. august 2010 kl. 14-19.00

Læs mere

Referat af skolebestyrelsesmøde

Referat af skolebestyrelsesmøde Referat af skolebestyrelsesmøde Onsdag den 13. januar 2016 kl. 17.15 på skolens lærerværelse Forældrerepræsentanter: Peter Brastholt, Rasmus Edelberg, Helle Sørensen, Regin, Martine Midjord, Michael Andersen,

Læs mere

Andelsboligforeningen Gammel Kongevej 162 A-D (til godkendelse)

Andelsboligforeningen Gammel Kongevej 162 A-D (til godkendelse) Andelsboligforeningen Gammel Kongevej 162 A-D (til godkendelse) Dagsorden og referat af bestyrelsesmøde den 6/4-2016 kl. 18:30 i Fælleskælderen Dato: 6/4-2016 Deltagere ved mødet: Frank Nissen (FN), Jørn

Læs mere

Drejebog til facilitatorer - Dialogdug

Drejebog til facilitatorer - Dialogdug Drejebog til facilitatorer - Dialogdug Tid Punkt i det officielle program Pkt. på dugen Beskrivelse + tidsangivelse Tirsdag d. 1. november 13.45 Formålet med Faglige selskaber 5 minutter: Navnerunde, normer

Læs mere

NORDISK MINISTERRÅD November Godkendt referat fra EK-M møde den 1. November Godkendelse af dagsorden

NORDISK MINISTERRÅD November Godkendt referat fra EK-M møde den 1. November Godkendelse af dagsorden NORDISK MINISTERRÅD November 2004 Godkendt referat fra EK-M møde den 1. November 2004. Hugi Ólafsson var formand for mødet. 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt med en ændring af dagsordenspunkternes

Læs mere

VALG TIL LOKALUDVALG I KØBENHAVNS KOMMUNE

VALG TIL LOKALUDVALG I KØBENHAVNS KOMMUNE FAQ VALG TIL LOKALUDVALG I KØBENHAVNS KOMMUNE Regler om valg til lokaludvalg findes primært i Retningslinjer for lokaludvalgenes opstillingsmøde, godkendt af Københavns Borgerrepræsentation den 15. juni

Læs mere

KØBENHAVNS BOWLING UNION

KØBENHAVNS BOWLING UNION Referat FU1 den 11/01 2012 Egypten den 20. januar 2012 Til stede: Ikke til stede: Formand: Anker Haldbæk (AH) Sekretær: Bente Makholm (BM) Kasserer: Leif Makholm (LM) TUR-formand: Anni Sørensen (AS) Seniorleder:

Læs mere

Øvrige deltagere: Fra Domea, driftschef Mikki Frandsen. Formand Jørgen Østergaard bød velkommen til mødet.

Øvrige deltagere: Fra Domea, driftschef Mikki Frandsen. Formand Jørgen Østergaard bød velkommen til mødet. Boligselskabet af 1964 i Hjørring Referat af organisationsbestyrelsesmøde, onsdag den 18. september 2013 kl. 15.00 i bestyrelseslokalet, St. Kirkestræde 17 B, 9800 Hjørring. Dagsorden: side 1 Godkendelse

Læs mere

SKOLEBESTYRELSESMØDE Mødeindkaldelse

SKOLEBESTYRELSESMØDE Mødeindkaldelse SKOLEBESTYRELSESMØDE Mødeindkaldelse Deltagere Karsten Kloster, Rikke Toft Johnsen, Marianne Ravn, Torben Madsen, Anita Støve, Else Thoustrup, Bo Wolff, Kirsten Rübner, Kaastrup, Rikke Mosekjær, Bettina

Læs mere

Turisme Business Region North Denmark

Turisme Business Region North Denmark Tovholdergruppemøde Turisme Business Region North Denmark 21. oktober 2015 Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Ø Deltagere Lise-Lotte Stisager Frederikshavns Kommune Tanja Christiansen Morsø Kommune Martin

Læs mere

Resumé. Kapacitetsundersøgelse

Resumé. Kapacitetsundersøgelse Forsvarsministeriet November 2007 Resumé Kapacitetsundersøgelse Baggrund Forsvarsministeriet udpegede i 2005 og 2006 havmiljøområdet til at være et særligt indsatsområde og tog i den forbindelse initiativ

Læs mere

Referat. Administrative styregruppe fælles beredskab

Referat. Administrative styregruppe fælles beredskab Administrative styregruppe fælles beredskab Møde vedr.: Referat 26102015 - administrative styregruppe Mødested: Laksetorvet Randers Mødedato: 26-10-2015 Sendes til: Hjemmesiden Beredskab & Sikkerhed Deltagere:

Læs mere

F K G w orkshops 2014 C o m w e l l M i d d e l f a r t, K a r e n s m i n d e v e j 3, M i d d e l f a r t

F K G w orkshops 2014 C o m w e l l M i d d e l f a r t, K a r e n s m i n d e v e j 3, M i d d e l f a r t F K G w orkshops 2014 C o m w e l l M i d d e l f a r t, K a r e n s m i n d e v e j 3, 5 5 0 0 M i d d e l f a r t 20.-21. maj og 10. juni Program se side 3-5 Tilmelding se side 6 sidste frist d. 14.

Læs mere

Frivillighåndbog Bestyrelsesarbejde

Frivillighåndbog Bestyrelsesarbejde Frivillighåndbog Bestyrelsesarbejde 1 Indhold Bestyrelsens arbejde... 3 Generalforsamling og bestyrelse... 3 Bestyrelse... 3 Formandsposten... 4 Næstformandsposten... 4 Kassereren... 5 Sekretæren... 5

Læs mere

= Havmiljøberedskab i Grønland =

= Havmiljøberedskab i Grønland = Grønlandsudvalget 2009-10 GRU alm. del Bilag 36 Offentligt = Havmiljøberedskab i Grønland = anno 2010 -? Orkan over isfyldt polar farvand (foto: Bjarne Rasmussen/www.iceguide.dk) Indledning. I 2000 var

Læs mere

Dagsorden NPS bestyrelsesmøde kl

Dagsorden NPS bestyrelsesmøde kl Dagsorden NPS bestyrelsesmøde 14.06.16 kl. 17-18.45 Sted: Lærerværelset på Nørrebro Park Skole. B = beslutning O = orientering D = drøftelse Punkter Motivering Referat Til stede: Henrik, Claus, Katja,

Læs mere

Bekendtgørelse om tilsyn, gebyr mv. for olie- og gasanlæg 1

Bekendtgørelse om tilsyn, gebyr mv. for olie- og gasanlæg 1 Bekendtgørelse om tilsyn, gebyr mv. for olie- og gasanlæg 1 I medfør af 39, stk. 1, 45 c, 55, stk. 1 og 3, og 61, stk. 1, i lov om beskyttelse af havmiljøet, jf. lovbekendtgørelse nr. 963 af 3. juli 2013,

Læs mere

Brugerråd for Ishøj Fællesantenne Mødereferat

Brugerråd for Ishøj Fællesantenne Mødereferat 29.11.2018 Brugerråd for Ishøj Fællesantenne Mødereferat Tid og sted Deltagere 3. november, kl. 10:00 14:00 Kulturhuset, Vejleåparken Brugerråd Wagn Jensen Bjarne Børgesen Martin Guldager Henrik Kjølberg

Læs mere

Bestyrelsesmøde i SUMH D. 4. februar kl. 16-20 Bestyrelsesmødet afholdes på sekretariatet

Bestyrelsesmøde i SUMH D. 4. februar kl. 16-20 Bestyrelsesmødet afholdes på sekretariatet Bestyrelsesmøde i SUMH D. 4. februar kl. 16-20 Bestyrelsesmødet afholdes på sekretariatet DAGSORDEN 16.00 1. Velkommen og TJEK-IN IKH 16.15 2. Godkendelse af dagsorden og valg af ordstyrer IKH 16.20 3.

Læs mere

Referat GAB Bestyrelsesmøde nr. 1 d. 10. januar 2019 Kl

Referat GAB Bestyrelsesmøde nr. 1 d. 10. januar 2019 Kl Referat GAB Bestyrelsesmøde nr. 1 d. 10. januar 2019 Kl.19.00 22.00 Husdyrsudvalget kommer kl. 19.00 20.00 Forventede deltagere: Lasse, Zahir, Thomas, Peter, Heidi, Steen, Birthe Afbud: Anders, Maria Fra

Læs mere

REFERAT FRA LS-MØDE D. 16. MARTS 2014

REFERAT FRA LS-MØDE D. 16. MARTS 2014 REFERAT FRA LS-MØDE D. 16. MARTS 2014 Deltagere: Amalie, Simon, Mathias, Vibeke, Morten, Ilija, Henriette og Cecilie Afbud: Mieke og Christian Pkt. 1 Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt Pkt.

Læs mere

Sådan får du anvendt dit kursus i praksis. - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus

Sådan får du anvendt dit kursus i praksis. - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus Sådan får du anvendt dit kursus i praksis - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus Introduktion Ifølge Robert Brinkerhoffs, studier om effekten af læring på kurser,

Læs mere

FU-appendiks til konstituerende bestyrelsesmøde

FU-appendiks til konstituerende bestyrelsesmøde FU-appendiks til konstituerende bestyrelsesmøde Indhold FU-bilag fra d. 21. juni 2013... 1 FU-referat fra d. 21. juni 2013... 8 FU-bilag fra d. 26. juni 2013... 9 FU-referat fra d. 26. juni 2013... 18

Læs mere

VALG TIL LOKALUDVALG I KØBENHAVNS KOMMUNE

VALG TIL LOKALUDVALG I KØBENHAVNS KOMMUNE FAQ VALG TIL LOKALUDVALG I KØBENHAVNS KOMMUNE Regler om valg til lokaludvalg findes primært i Retningslinjer for lokaludvalgenes valgmøde, godkendt af Københavns Borgerrepræsentation den 15. juni 2011.

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde, onsdag den 2. marts 2016, kl. 17.00 på BB-Hotel Aarhus,

Referat fra bestyrelsesmøde, onsdag den 2. marts 2016, kl. 17.00 på BB-Hotel Aarhus, 1 Referat fra bestyrelsesmøde, onsdag den 2. marts 2016, kl. 17.00 på BB-Hotel Aarhus, Deltagere: Lars, Niels Peter, Margit, Lotte, Mikaela, Birte, Jesper, Dorit, Vibeke, Ole Afbud fra Lars,Anette Denker

Læs mere

CISV Fyn, bestyrelsesmøde onsdag d. 27. november kl.19.30, hos Cecilie (Bindekildevej 89, 5250 Odense SV)

CISV Fyn, bestyrelsesmøde onsdag d. 27. november kl.19.30, hos Cecilie (Bindekildevej 89, 5250 Odense SV) CISV Fyn, bestyrelsesmøde onsdag d. 27. november kl.19.30, hos Cecilie (Bindekildevej 89, 5250 Odense SV) Forslag de unge sætter sig med Christina og planlægger aktiviteter, mens de gamle tager alt det

Læs mere

Bilag 1 til retningslinje nr. 2: Eksempel på en forretningsorden

Bilag 1 til retningslinje nr. 2: Eksempel på en forretningsorden Bilag 1 til retningslinje nr. 2: Eksempel på en forretningsorden Forretningsorden for bestyrelsen i (AFDELINGENS NAVN) Indledning Denne forretningsorden fastlægger reglerne for arbejdet i bestyrelsen som

Læs mere

Referat af Ældrerådets møde mandag den 17. august 2015 kl. 10.00 Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A

Referat af Ældrerådets møde mandag den 17. august 2015 kl. 10.00 Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A Ældrerådet Referat af Ældrerådets møde mandag den 17. august 2015 kl. 10.00 Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A Ann Marie Cordua X Jens T. Larsen X Anne Marie Kristensen Kirsten Feld X

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter. Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2016 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske

Læs mere

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug 22. juli 2005 og Fiskeri

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug 22. juli 2005 og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 291 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug 22. juli 2005 og Fiskeri./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

MG bød velkommen til mødet med en speciel velkomst til Steffen og Alice som fremover inviteres til vores møder (som en del af turneringsteamet).

MG bød velkommen til mødet med en speciel velkomst til Steffen og Alice som fremover inviteres til vores møder (som en del af turneringsteamet). Tilstede fra DBwF-Øst: Formand: Martin Guldager (MG) Budgetansvarlig: Leif Makholm (LM) Sekretær: Bente Makholm (BM) Aktivitetskoordinator: Michael Pedersen (MP) Turneringsteam: Johnni Jespersen (JJ) Turneringsteam:

Læs mere

Referat, FU-møde d. 18. august 2010

Referat, FU-møde d. 18. august 2010 Referat, FU-møde d. 18. august 2010 Referat fra mødet i DMCG-PAL Forretningsudvalget den 18. august 2010 på Bispebjerg Hospital Til stede: Henrik Larsen, Helle Timm, Mai-Britt Guldin, Lene Jørgensen, Birgit

Læs mere

Vejens konstruktion. Vejens konstruktion

Vejens konstruktion. Vejens konstruktion Ordförande og sekreterare gruppen Land DK FI NO SE IS Rolf Johansen Vegvesen Peter Ekdahl Rambøll Ordförande Mads Jegsen Nynas Matti Vehviläinen Vägförvaltningen Haraldur Sigursteinsson Vegagerðin Sekretærere

Læs mere

Beboerforeningen Morbærhaven Referat AB møde 19-01-2012

Beboerforeningen Morbærhaven Referat AB møde 19-01-2012 Afdelingsbestyrelsesmøde Tid og sted: Tor. 19. januar 2012 klokken 19:15 på beboerkontoret Til stede: MJM, EJ, KDP, HC, KBK, KA, Torben, MM Afbud: EO, BL, LM, Fravær: TIO, Kategorier for dagsordenspunkter

Læs mere

Møde i Følgegruppen for behandling og pleje

Møde i Følgegruppen for behandling og pleje Møde i Følgegruppen for behandling og pleje Dato: Mandag den 10. oktober 2016 kl. 12.00-15.00 Sted: Mødelokale M6, Praksisenheden i Kolding, Kokholm 3B, 6000 Kolding Deltagere: Birthe Mette Pedersen, Programchef,

Læs mere

Astrid spurgte til hvordan LSU gerne vil spørges, hvordan MUS skulle evalueres.

Astrid spurgte til hvordan LSU gerne vil spørges, hvordan MUS skulle evalueres. Møde den: Fredag d. 28. februar 2014, kl. 13.00-15.00 Bygning 1327, lokale 326 Ordinært LSU møde Institut for Marketing og Organisation REFERAT Deltagere: Karen Brunsø, Lone Larsen, Steffen Korsgaard,

Læs mere

NVF Udformning af veje og gader

NVF Udformning af veje og gader NVF Udformning af veje og gader Formand- og sekretærmøde i Trondheim 1.-2. oktober 2012 Guðmundur Heiðreksson / Valtýr Þórisson Program Mandag 1. oktober: Ankomst Rica Nidelven 20:00 Middag på Solsiden

Læs mere

Referat. Emne : Bestyrelsesmøde Deltagere : Bestyrelsen Tid : Torsdag den 7. september 2017 kl Sted : SPICE kulturcafé Udsendt : 31.

Referat. Emne : Bestyrelsesmøde Deltagere : Bestyrelsen Tid : Torsdag den 7. september 2017 kl Sted : SPICE kulturcafé Udsendt : 31. Referat Emne : Bestyrelsesmøde Deltagere : Bestyrelsen Tid : Torsdag den 7. september 2017 kl. 1630 Sted : SPICE kulturcafé Udsendt : 31. august 2017 DAGSORDEN: 1. Forhandlings- og revisionsprotokol 2.

Læs mere

Referat fra Nordlekrådets styrelsemöte i DGI-byen, Köpenhamn, Danmark, 21. - 23.11.2008.

Referat fra Nordlekrådets styrelsemöte i DGI-byen, Köpenhamn, Danmark, 21. - 23.11.2008. Nordlekrådet Referat fra Nordlekrådets styrelsemöte i DGI-byen, Köpenhamn, Danmark, 21. - 23.11.2008. 1. Mötets öppnande Mötet öppnades av ordförande Eivor Wallinvirta 21.11. kl. 20.15 2. Konstaterande

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 14. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere