Netting udligning af rettigheder og forpligtelser mellem to eller flere parter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Netting udligning af rettigheder og forpligtelser mellem to eller flere parter"

Transkript

1 4 Netting udligning af rettigheder og forpligtelser mellem to eller flere parter Kirsten Elisabeth Gürtler, Administrationsafdelingen-Jura INDLEDNING Omsætningen i betalings- og værdipapirafviklingssystemer er betydelig. I de danske systemer alene omsættes dagligt for over 300 mia.kr., og omsætningen er stigende. Det øger til stadighed fokus på risiciene, idet bl.a. en konkurs hos en af deltagerne kan sprede sig til hele det finansielle system. Netting gør det muligt at udligne to eller flere parters rettigheder og forpligtelser mod hinanden frem for at udveksle bruttoydelser. Kreditrisikoen mellem to parter reduceres markant ved adgang til at foretage netting. I en konkurssituation kan en kreditor således opgøre sit tilgodehavende hos konkursboet på nettobasis. Dermed begrænses den pågældende kreditors eventuelle tab og risikoen for, at en større markedsdeltagers konkurs spreder sig til andre (dominoeffekt). Adgangen til at foretage netting har dermed stor betydning for stabiliteten i det finansielle system. Værdien af netting er ligeledes anerkendt i Basel II-reglerne, som muliggør, at et kreditinstituts enkelte engagementer indgår i opgørelsen af kapitalkravet på basis af en nettoopgørelse, forudsat engagementet er underlagt en aftale om netting. Herved kan det enkelte institut reducere den af loven krævede kapital eller øge dets eksponering. To eller flere parter kan som udgangspunkt frit aftale, at deres gensidige rettigheder og forpligtelser udlignes ved netting. Fordelene ved netting kan imidlertid alene opnås, hvis der er et velfunderet juridisk grundlag, der indebærer, at netting skal respekteres af tredjemand, herunder en af parternes eventuelle konkursbo. I det følgende beskrives de gældende danske regler om netting efter implementeringen af henholdsvis direktivet om endelig afregning i betalings- og værdipapirafviklingssystemer 98/26/EF af 9. maj 998 (finality-direktivet) og direktivet om aftaler om finansiel sikkerhedsstillelse 2002/47/EF af 6. juni 2002 (collateral-direktivet). Artiklen indeholder endvidere en kort gennemgang af de multilaterale nettingaftaler i forbindelse med Sumclearingen (betalingssystem) og

2 42 VP-afviklingen (værdipapirafviklingssystem), og der gives eksempler på anvendelse af bilaterale nettingaftaler i Nationalbanken. Afslutningsvis nævnes nogle af de forhold, der bevirker, at der fortsat ikke er fuld harmonisering af nettingreglerne inden for EU. BEGREBET NETTING Ved netting forstås, at to eller flere parters rettigheder og forpligtelser over for hinanden opgøres til én enkelt nettoforpligtelse/-fordring for hver af parterne. Netting minder om traditionel modregning. En aftale om netting nyder imidlertid en særlig beskyttelse over for tredjemand, ligesom visse af de betingelser, der gælder ved modregning, ikke skal iagttages ved netting. Der sondres mellem multilateral og bilateral netting. En multilateral nettingaftale indebærer, at rettigheder og forpligtelser mellem flere end to parter nettes. Reglerne om multilateral netting omfatter alene deltagere i betalings- og værdipapirafviklingssystemer, fx Sumclearingen og VP-afviklingen. En bilateral nettingaftale er en aftale om netting mellem to parter. Eksempler fremgår af boks. EKSEMPLER PÅ MULTILATERAL OG BILATERAL NETTING Boks MULTILATERAL NETTING MELLEM TRE PARTER Tabel A B C Nettoopgørelse A B C Eksemplet viser, at B skylder A 00, A skylder C 50, og C skylder B 200. Den multilaterale netting indebærer, at det beløb, som fx C skylder B, ikke fuldt ud overføres til B, idet halvdelen i stedet anvendes til dækning af det beløb, B skylder A. Samtlige rettigheder og forpligtelser de tre deltagere imellem nettes, således at hver deltager alene har en enkelt nettoforpligtelse/-fordring. BILATERAL NETTING Tabel 2 Tilgodehavende Gæld Nettoopgørelse A B Eksemplet viser, at B skylder A 00, og A skylder B 50. Den bilaterale netting indebærer, at B overfører 50 til A. Nettingen indebærer således, at parternes rettigheder og forpligtelser opgøres til et enkelt nettobeløb.

3 43 Bilaterale nettingaftaler kan opdeles i aftaler om løbende netting og aftaler om slutafregning (close-out netting). Ved slutafregning forstås, at de af slutafregningsaftalen omfattede fordringer opgøres (nettes) til en enkelt fordring, såfremt der opstår en slutafregningsgrund, fx hvis en af parterne i aftalen tages under konkursbehandling. Netting, navnlig den bilaterale, er særligt interessant netop i tilfælde af en parts konkurs. I det følgende fokuseres derfor primært på netting i denne situation. REGELGRUNDLAGET FOR NETTING I forbindelse med Børsreform II blev der ved lov nr. 072 af 20. december 995 pr.. januar 996 indført regler i værdipapirhandelsloven, VPHL, om multilateral netting mellem deltagere i betalings- og værdipapirafviklingssystemer og om bilateral netting, for så vidt angår fordringer hidrørende fra valuta- og værdipapirhandel. Reglerne blev bl.a. indført, for at dansk lovgivning kunne leve op til internationale standarder, som anbefaler, at nettingsystemer skal have et velfunderet juridisk grundlag også i tilfælde af en deltagers konkurs. Før Børsreform II var der ikke noget klart juridisk grundlag for aftaler om netting i dansk lovgivning. I tilfælde af en af parternes konkurs kunne der således rejses tvivl om boets pligt til at anerkende netting 2. Reglerne er siden blevet ændret i forbindelse med implementeringen af finality- og collateral-direktivet. I det følgende beskrives de gældende regler om netting i VPHL efter implementeringen af disse direktiver. Finality-direktivet og den danske implementering multilateral netting Det første europæiske skridt til at efterkomme anbefalingerne om et velfunderet juridisk grundlag for netting var vedtagelsen af finality-direktivet. Direktivet blev vedtaget med henblik på at forbedre sikkerheden for afviklingen i betalings- og værdipapirafviklingssystemer. Direktivet fokuserer overordnet på to ting: at der kan ske fyldestgørelse af stillede sikkerheder uanset en deltagers insolvens 3, og at en overførselsordre vedrørende betalinger eller værdipapirer og netting er bindende også i tilfælde af insolvensbehandling, forudsat ordren er indgået i systemet inden insolvensbehandlingens indledning. Tidspunktet for, Aftaler om løbende netting, hvor parternes rettigheder og forpligtelser opgøres, efterhånden som de forfalder, vil ikke blive gennemgået i denne artikel. 2 For en beskrivelse af reglerne om netting, der blev indført i forbindelse med Børsreform II, henvises til Peter Møller Nielsen, Nettingbestemmelserne i værdipapirhandelsloven, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, maj Reglerne om sikkerhedsstillelse behandles ikke i denne artikel.

4 44 hvornår en ordre er endeligt indgået i systemet, fastsættes af det enkelte system. En endelig ordre kan ikke tilbagekaldes af deltageren selv eller dennes eventuelle konkursbo. Desuden kan de øvrige deltagere i systemet ikke vælge at stoppe en endeligt indgået ordre, herunder betalinger til en konkursramt deltager, med den konsekvens, at afviklingen ikke kan gennemføres. Det betyder, at systemet kan anvende de indgåede ordrer til gennemførelse af afviklingen, herunder foretage netting, hvis systemet afvikler på nettobasis, uanset en deltagers konkurs. De danske regler fra 995 om multilateral netting i relation til betalings- og værdipapirafviklingssystemer opfylder kravene i finality-direktivet og blev derfor ikke ændret substantielt i forbindelse med implementeringen af direktivet ved lov nr. 283 af 26. april Det følger af VPHL 57 om multilateral netting, at en aftale, hvorefter overførselsordrer vedrørende betalinger eller værdipapirer i betalingsog værdipapirafviklingssystemer skal nettes, cleares og afvikles, eller føres tilbage i deres helhed, såfremt en af parterne fx erklæres konkurs, har retsvirkning over for konkursboet. Det er en forudsætning, at nettingaftalen inden konkursen er indsendt til Finanstilsynet 2 og indeholder objektive betingelser for, i hvilke tilfælde anmeldte, men endnu ikke opfyldte overførselsordrer, enten opfyldes i overensstemmelse med nettingaftalen eller tilbageføres i deres helhed. Collateral-direktivet og den danske implementering bilateral netting Collateral-direktivets formål er at fremme en effektiv brug af grænseoverskridende sikkerhedsstillelse og at fastsætte ensartede regler for slutafregning. Direktivet beskytter alene den bilaterale netting, mens den multilaterale netting som nævnt er reguleret i finality-direktivet. De danske regler fra 995 blev i forbindelse med implementeringen af direktivet ændret på to væsentlige punkter. Typen af finansielle fordringer, der kan omfattes af en aftale om slutafregning, blev udvidet, og det blev muligt at aftale, at slutafregning først skal ske, når den ikkemisligholdende part giver meddelelse herom til den misligholdende part. Det fremgår af bestemmelsen i VPHL 58h om slutafregning, at en aftale med retsvirkning over for tredjemand, herunder en af parternes 2 Udelukker ikke, som fx i VP-afviklingen, at systemet, ud fra objektive og på forhånd fastlagte kriterier, søger de transaktioner, der kan skabes dækning for, gennemført, mens de resterende udskydes til senere afvikling. Aftaler vedr. registrerede betalingssystemer, der har væsentlig betydning for betalingsafviklingen eller gennemførelsen af Nationalbankens pengepolitiske operationer, og som overvåges af Nationalbanken, skal indsendes til Nationalbanken.

5 45 konkursbo, kan indeholde bestemmelse om, at de af aftalen omhandlede finansielle forpligtelser skal nettes ved slutafregning, hvis en af parterne misligholder aftalen. Ved finansielle forpligtelser forstås forpligtelser, der giver parterne ret til kontant afregning eller levering af værdipapirer. Hvis ingen af parterne i en slutafregningsaftale er en centralbank, en offentlig myndighed, en finansiel institution eller visse andre institutioner opregnet i VPHL, anses alene fordringer hidrørende fra handel med valuta og værdipapirer, handel på råvarebørser samt ind- og udlån for finansielle forpligtelser. Hvis begge eller en af parterne er en fysisk person, der ikke driver enkeltmandsvirksomhed, anses alene fordringer hidrørende fra handel med valuta og værdipapirer for finansielle forpligtelser. En aftale om slutafregning skal være skriftlig og beskrive, hvilke finansielle forpligtelser der er omfattet af aftalen. Det bør desuden fremgå, hvilke situationer der berettiger til at slutafregne, eksempelvis insolvensbehandling. Opgørelsen af værdien af de finansielle forpligtelser i forbindelse med slutafregning skal ske på forretningsmæssigt rimelige vilkår. De finansielle forpligtelser, der er omfattet af slutafregningsaftalen, vil ofte være i forskellige valutaer, som skal omregnes til en fælles valuta i forbindelse med slutafregningens gennemførelse, ligesom der skal ske en værdiansættelse. Foreligger der en konkurssituation, skal opgørelsen som udgangspunkt ske til kurserne på tidspunktet for afsigelse af konkursdekretet, uanset modparten først blev bekendt med konkursen senere. Det kan imidlertid aftales, at slutafregning først skal ske, når den ikke-misligholdende part giver meddelelse herom til den misligholdende part. Det behøver ikke være straks. Hvis den misligholdende part er taget under insolvensbehandling, kan boet imidlertid kræve at blive stillet, som om slutafregning var sket uden unødigt ophold efter det tidspunkt, hvor den ikke-misligholdende part vidste eller burde vide, at den misligholdende part blev undergivet insolvensbehandlingen. Direktivet blev gennemført i dansk ret ved lov nr. 7 af 9. december De nuværende regler finder alene anvendelse på aftaler om slutafregning indgået efter. januar En slutafregningsaftale indgået inden. januar 2004, der ikke er erstattet af en ny aftale eller en tillægsaftale, vil dog fortsat være omfattet af den tidligere regel i VPHL om slutafregning. Det har imidlertid den betydning, at alene fordringer hidrørende fra valuta- og værdipapirhandel vil være omfattet af slutafregningsaftalen, da de tidligere regler var begrænset til sådanne krav. Definitionen dækker alle forpligtelser, der vedrører omsætning af penge og værdipapirer hidrørende fra sædvanlige transaktioner på de finansielle markeder, fx ind- og udlån, forpligtelse til levering af værdipapirer og forpligtelser hidrørende fra valuta- og værdipapirhandel.

6 46 Desuden var der ikke hjemmel til at betinge slutafregning af en specifik meddelelse. ANMELDTE BETALINGS- OG VÆRDIPAPIRAFVIKLINGSSYSTEMER I DANMARK Finanstilsynet skal udfærdige en liste over betalings- og værdipapirafviklingssystemer i Danmark, hvormed der kan indgås aftaler om multilateral netting. Finanstilsynet har anmeldt disse til Europa-Kommissionen, hvorefter det offentliggøres i hele EU, hvilke systemer der er beskyttet efter finality-direktivets regler. De anmeldte systemer er i dag følgende: VP-afviklingen, Sumclearingen, Kronos, DN Forespørgselsservice og Target2. Kronos, DN Forespørgselsservice og Target2 er såkaldte realtidsbruttoafviklingssystemer (RTGS-systemer) for kroner (Kronos og DN Forespørgselsservice) og euro (Target2) modsat VP-afviklingen og Sumclearingen, der er nettoafviklingssystemer. De enkelte betalinger i RTGS-systemer afvikles øjeblikkeligt og endeligt på kontiene. Det fremgår af finality-direktivet, at et system skal anmeldes for at være omfattet af direktivets beskyttelsesregler, således at også andre europæiske jurisdiktioner skal respektere ikke blot en nettingprocedure, men fx også retsvirkningerne af, at en ordre er endeligt indgået i systemet. Det er baggrunden for, at også de nævnte bruttoafviklingssystemer, der ikke opererer med netting, er anmeldt. I det følgende gennemgås kort de indgåede nettingaftaler i relation til Sumclearingen og VP-afviklingen. Disse er de systemisk vigtigste betalings- og afviklingssystemer i Danmark. Sumclearingen Sumclearingen er et betalingssystem for clearing og afvikling af detailbetalinger. Deltagerne i Sumclearingen, clearingdeltagerne, er danske pengeinstitutter eller udenlandske banker, der har en filial i Danmark eller på anden måde udøver grænseoverskridende virksomhed her i landet. Nationalbanken fungerer som afviklingsbank for Sumclearingen. I Sumclearingen sker multilateral netting, dvs. alle rettigheder og forpligtelser deltagerne imellem lægges sammen til én betaling eller ét tilgodehavende pr. deltager pr. kørsel, der afvikles over deltagernes konti i Nationalbanken. For en beskrivelse af Sumclearingen henvises til Danmarks Nationalbank, Betalingsformidling i Danmark, 2005.

7 47 Afviklingen baseres på de såkaldte sumtal, der er udtryk for det enkelte instituts kredit- og debetbalance over for hvert af de øvrige institutter, der deltager i Sumclearingen. Aftalen om multilateral netting er indeholdt i tilslutningsaftalen indgået mellem deltagerne og systemejeren (Finansrådet). Aftalen opfylder kravene i VPHL, idet der bl.a. er angivet objektive kriterier for, hvornår anmeldte betalingsordrer (sumtal) vil blive gennemført og nettet. Det følger af nettingaftalen, at anmeldte sumtal cleares og afvikles endeligt, uanset en deltagers konkurs, hvis sumtallene er meddelt PBS (systemoperatøren), inden den pågældende deltager er erklæret konkurs. Det er en forudsætning, at deltageren har en trækningsadgang i Nationalbanken, der mindst svarer til deltagerens nettotræk. VP-afviklingen VP-afviklingen er et system for clearing og afvikling af værdipapirhandler. Nationalbanken fungerer som afviklingsbank for VP-afviklingen. I VP-afviklingen sker multilateral netting på både penge- og værdipapirsiden. Alle betalinger til og fra deltagerne lægges sammen til én betaling/ét tilgodehavende pr. deltager, der afvikles over deltagernes konti i Nationalbanken, ligesom nettovirkningen af handler op- eller nedskrives med én postering pr. fondskode på deltagernes værdipapirkonti i VP Securities A/S, VP. Aftalen om multilateral netting er indeholdt i tilslutningsaftalen indgået mellem deltagerne og VP. Aftalen opfylder kravene i VPHL, idet der som ved Sumclearingen er angivet objektive kriterier for, hvornår anmeldte handler vil blive gennemført og nettet. Det følger af nettingaftalen, at handler, der er endeligt indberettet til VP forud for en deltagers konkurs, gennemføres i overensstemmelse med VPs clearingregler. Det er en forudsætning, at deltageren har en trækningsadgang i Nationalbanken og fondsaktiver på de relevante VP-konti, der mindst svarer til deltagerens nettopositioner. Betydningen af netting i Sumclearingen og VP-afviklingen, hvis en deltager går konkurs Endeligt indberettede handler og sumtal er som udgangspunkt beskyttet af finality-direktivet. I en konkurssituation har dette imidlertid begrænset betydning, for så vidt angår handler og sumtal med den konkursramte deltager. Det skyldes, at en konkurs som udgangspunkt vil indtræde i dagtimerne, mens VP-afviklingen og Sumclearingen primært finder sted om natten og derfor allerede vil være gennemført. For en beskrivelse af VP-afviklingen henvises til Danmarks Nationalbank, Betalingsformidling i Danmark, 2005.

8 48 Desuden vil en kurator foranledige såvel penge- som værdipapirkonti spærret, og den konkursramte deltager kan derfor ikke stille penge og papirer til rådighed for VP-afviklingen. Uagtet at handler kan endeligt indberettes helt op til 365 dage før afviklingsdagen, vil de derfor reelt typisk ikke kunne afvikles i en konkurssituation. Modsat VP-handler anmeldes sumtallene, lige inden afviklingen finder sted. Der vil derfor typisk ikke foreligge endeligt indberettede betalingsordrer, der ikke afvikles som følge af, at kurator har spærret den konkursramtes konti. Den multilaterale netting har dermed størst betydning uden for konkurs, både i VP-afviklingen og Sumclearingen, idet deltagerne alene skal stille papirer og penge til rådighed på nettobasis. ANVENDELSE AF BILATERALE NETTINGAFTALER I NATIONALBANKEN RAMMEAFTALER VEDR. SWAP- OG REPOAFTALER Swapaftaler Nationalbanken indgår som agent for staten swapaftaler med danske og udenlandske banker om bytte af rente- og valutabetalingsstrømme. De enkelte swapaftaler indgås under den såkaldte ISDA Masteraftale. Masteraftalen er en rammeaftale, der regulerer alle swaptransaktioner indgået mellem parterne. Rammeaftalen indeholder en række misligholdelsesbestemmelser, der omfatter en parts konkurs. I en sådan situation ophører transaktionerne, afhængigt af parternes aftale, enten automatisk, eller efter at den ikkemisligholdende part giver meddelelse herom til den misligholdende part. Ved automatisk ophør betragtes alle udestående transaktioner under rammeaftalen som ophørt umiddelbart inden konkursbegæringens modtagelse i den pågældende skifteret. Hvis parterne ikke har aftalt automatisk ophør, kan den ikke-misligholdende part ved at give modparten meddelelse om misligholdelsesgrunden fastsætte en ophørsdato for alle udestående transaktioner under rammeaftalen. Ophørsdatoen må højst ligge 20 dage efter, at meddelelsen er kommet frem til modparten. Rammeaftalen indeholder en bestemmelse om bilateral netting, hvorefter parternes rettigheder og forpligtelser over for hinanden opgøres på ophørsdatoen efter principper fastsat i rammeaftalen, hvorefter de nettes. En af parterne skal herefter betale et nettobeløb til den anden. Aftalen er udarbejdet af brancheorganisationen International Swaps and Derivatives Association, ISDA.

9 49 Repoaftaler Størstedelen af Nationalbankens indskud i udenlandske banker foregår via repoaftaler. Repoaftalerne indgås under den såkaldte GMRA Masteraftale, Global Master Repurchase Agreement 2. Repo-rammeaftalen indeholder en række misligholdelsesbestemmelser, der omfatter en parts konkurs. I en konkurssituation sker ophør af alle transaktioner indgået under rammeaftalen automatisk. I andre misligholdelsestilfælde ophører transaktionerne efter, at den ikke-misligholdende part har givet meddelelse herom til den misligholdende part. Rammeaftalen indeholder en bestemmelse om bilateral netting, der indebærer, at værdien af parternes forpligtelser over for hinanden opgøres efter principper fastsat i rammeaftalen og nettes. En af parterne skal herefter betale et nettobeløb til den anden part. Opgørelsen sker i henhold til 995- udgaven af rammeaftalen, som hovedparten af Nationalbankens repoaftaler er indgået under, som hovedregel senest handelsdagen efter, at misligholdelsen er indtrådt 3. Boks 2 beskriver slutafregning af Nationalbankens repoaftaler med Lehman Brothers International (Europe). FORTSAT IKKE FULD HARMONISERING AF REGLERNE OM BILATERAL NETTING Den 6. maj 2009 vedtog Europa-Parlamentet og Europa-Rådet en række ændringer af finality- og collateral-direktivet. Hovedformålet var at bringe direktiverne i overensstemmelse med den seneste markedsudvikling. Dette sikres ved at udvide finality-direktivets beskyttelse til afvikling mellem forbundne systemer, idet betalings- og værdipapirafviklingssystemer fremover forventes at blive tættere forbundne frem for alene at operere på et nationalt og uafhængigt grundlag. Desuden udvides direktiverne til at omfatte sikkerhedsstillelse i form af gældsfordringer, idet gældsfordringer tillige kan anvendes som sikkerhed i eurosystemets kreditoperationer. EU-medlemsstaterne skal senest 30. december 200 have implementeret direktivet i national lovgivning med ikrafttræden 30. juni 20. Såvel finality- som collateral-direktivet har medvirket til at skabe ensartede regler om netting i EU-medlemsstaterne. Der er dog fortsat ikke fuld harmonisering af alle reglerne om bilateral netting, og nettingreglerne blev ikke ændret i forbindelse med den seneste ændring af collateral-direktivet. Reverse repoaftaler, dvs. Nationalbanken køber værdipapirer af modparten, der samtidig forpligter sig til at købe tilsvarende papirer tilbage. 2 Aftalen er udarbejdet af brancheorganisationen International Capital Market Association, ICMA. 3 I 2000-udgaven af rammeaftalen sker opgørelsen i en konkurssituation som hovedregel senest den femte handelsdag efter, at den ikke-misligholdende part blev bekendt med misligholdelsen.

10 50 SLUTAFREGNING AF NATIONALBANKENS REPOAFTALER MED LEHMAN BROTHERS INTERNATIONAL (EUROPE) Boks 2 Lehman Brothers International (Europe) var repomodpart for Nationalbanken, og til det formål var indgået en repo-rammeaftale. Den 5. september 2008 blev Lehman Brothers International (Europe) taget under insolvensbehandling. I henhold til rammeaftalen var Nationalbanken berettiget til at betragte dette som misligholdelse, hvorefter parternes forpligtelser i henhold til aftalen var forfaldne 2. Nationalbanken sendte en meddelelse om misligholdelse til Lehman Brothers International (Europe) og opgjorde herefter i overensstemmelse med de i rammeaftalen fastsatte regler markedsværdien af samtlige krav mellem parterne under rammeaftalen og foretog netting af de beløb, hver af parterne havde til gode hos hinanden. Alle beløb i forbindelse med slutafregningen blev i henhold til rammeaftalen opgjort i dollar. Slutafregningen betød, at Nationalbanken skulle betale et beløb til Lehman Brothers International (Europe). 2 Lehman Brothers International (Europe) blev underlagt såkaldt "administration" i England, der nærmest svarer til en dansk betalingsstandsning. Dvs. datoen for købers tilbagesalg til sælger af købte værdipapirer fremrykkes til denne dato. Medlemsstaterne kan have implementeret collateral-direktivet forskelligt. Den enkelte medlemsstat kan eksempelvis have valgt at begrænse anvendelsesområdet for direktivet til en bestemt personkreds eller betinget gyldigheden af en slutafregningsaftale af, at den er en del af en aftale om finansiel sikkerhedsstillelse, dvs. at der er stillet sikkerhed for de finansielle forpligtelser omfattet af slutafregningsaftalen. Desuden kan den ene part være hjemmehørende uden for EU. Det enkelte lands nationale regler spiller således fortsat en rolle ved vurderingen af rækkevidden af en nettingaftale indgået mellem to parter. Det er derfor af betydning for slutafregningsaftalens gyldighed og omfang, om den er undergivet dansk ret eller skal bedømmes efter et andet lands retsregler, fx hvis aftalen er indgået mellem to parter, der ikke begge er hjemmehørende i Danmark. Hvis en af parterne er taget under konkursbehandling, kan det fx være relevant at inddrage det lands konkursretlige regler, hvor fallenten er hjemmehørende. Spørgsmålet om, hvilket lands retsregler der skal finde anvendelse på en aftale om slutafregning, herunder navnlig i en konkurssituation, er kompliceret og vil ikke blive behandlet i denne artikel. Collateral-direktivet og VPHL regulerer ikke spørgsmålet. Hvis der er tale om et europæisk kreditinstitut, der tages under konkursbehandling, bestemmes det imidlertid i bekendtgørelsen om lovvalg mv. ved penge- og realkreditinstitutters samt udstedere af elektroniske penges betalingsstandsning, tvangsakkord, tvangsopløsning eller konkurs, at aftaler om netting afgøres efter den lovgivning, som finder anvendelse på disse aftaler. Bekendtgørelsen implementerer direktiv 200/24/EF om sanering og likvidation af kreditinstitutter (winding-up-direktivet).

11 5 Såvel ISDA som ICMA har foranlediget udarbejdet såkaldte legal opinions fra alle relevante jurisdiktioner med henblik på at afklare, om bl.a. nettingklausulen skal respekteres i den jurisdiktion, hvor modparten er hjemmehørende. LITTERATUR Bang-Pedersen, Ulrik Rammeskow (2005), Slutafregning, Forlaget Thomson. Andresen, Niels C. (2004), Clearing og afvikling i et retligt perspektiv, Danmarks Nationalbank Working Papers, nr. 20. Andersen, Niels C. og Helene Vinten (2008), Betalingssystemer, Center for videregående kreditret og kapitalmarkedsret. Nielsen, Peter Møller (996), Nettingbestemmelserne i værdipapirhandelsloven, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, maj.

Finality-direktivet. v/peter M. Restelli-Nielsen, Betalingsformidlingskontoret og Ulla Sterkel, Finanstilsynet

Finality-direktivet. v/peter M. Restelli-Nielsen, Betalingsformidlingskontoret og Ulla Sterkel, Finanstilsynet 42 Finality-direktivet v/peter M. Restelli-Nielsen, Betalingsformidlingskontoret og Ulla Sterkel, Finanstilsynet EU-direktiv om endelig afregning i betalingssystemer og værdipapirafviklingssystemer Internationaliseringen

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentet og Rådets direktiv om endelig afregning og sikkerhedsstillelse /* KOM/96/0193 ENDEL - COD 96/0126 */

Forslag til Europa-Parlamentet og Rådets direktiv om endelig afregning og sikkerhedsstillelse /* KOM/96/0193 ENDEL - COD 96/0126 */ Forslag til Europa-Parlamentet og Rådets direktiv om endelig afregning og sikkerhedsstillelse /* KOM/96/0193 ENDEL - COD 96/0126 */ EF-Tidende nr. C 207 af 18/07/1996 s. 0013 Forslag til Europa-Parlamentet

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/26/EF af 19. maj 1998 om endelig afregning i betalingssystemer og værdipapirafviklingssystemer

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/26/EF af 19. maj 1998 om endelig afregning i betalingssystemer og værdipapirafviklingssystemer 1998L0026 DA 17.09.2014 004.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/26/EF af 19. maj 1998 om endelig

Læs mere

FORORDNINGER. (EØS-relevant tekst)

FORORDNINGER. (EØS-relevant tekst) 20.5.2017 L 131/15 FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/867 af 7. februar 2017 om kategorier af aftaler, der skal beskyttes i forbindelse med en delvis overførsel af ejendom i henhold

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/26/EF af 19. maj 1998 om endelig afregning i betalingssystemer og værdipapirafviklingssystemer

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/26/EF af 19. maj 1998 om endelig afregning i betalingssystemer og værdipapirafviklingssystemer 11. 6. 98 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 166/45 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/26/EF af 19. maj 1998 om endelig afregning i betalingssystemer og værdipapirafviklingssystemer EUROPA-PARLAMENTET

Læs mere

VP'S CLEARINGREGLER. Senest redigeret 11. november 2013

VP'S CLEARINGREGLER. Senest redigeret 11. november 2013 Senest redigeret 11. november 2013 VP SECURITIES WEIDEKAMPSGADE 14 P.O. BOX 4040 DK-2300 COPENHAGEN S P: +45 4358 8800 F: +45 4358 8810 E: CUSTOMERR@VP.DK W: VP.DK Indhold Regler om VP's clearing og afvikling...

Læs mere

Bekendtgørelse om lovvalg mv. ved krisehåndtering af pengeinstitutter, realkreditinstitutter og fondsmæglerselskaber I 1)

Bekendtgørelse om lovvalg mv. ved krisehåndtering af pengeinstitutter, realkreditinstitutter og fondsmæglerselskaber I 1) BEK nr 721 af 30/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 13. juni 2017 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 10122-0001 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om storaktionærer 1

Bekendtgørelse om storaktionærer 1 Bekendtgørelse om storaktionærer 1 I medfør af 29, stk. 7, og 93, stk. 4, i lov om værdipapirhandel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 831 af 12. juni 2014, som ændret ved lov nr. 532 af 29. april 2015, fastsættes:

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.3.2016 C(2016) 1372 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 18.3.2016 om kategorier af aftaler, der skal beskyttes i forbindelse med en delvis overførsel

Læs mere

Bekendtgørelse om Afviklingsformuen 1)

Bekendtgørelse om Afviklingsformuen 1) BEK nr 8 af 0/07/05 (Gældende) Udskriftsdato: 4 oktober 07 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin, jnr 5/059 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

BILAG KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /..

BILAG KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.10.2014 C(2014) 7117 final ANNEX 1 BILAG KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU

Læs mere

Skjal 2. Resume af anordning om ikrafttræden af lov om ændring af lov om en værdipapirhandel m.v.

Skjal 2. Resume af anordning om ikrafttræden af lov om ændring af lov om en værdipapirhandel m.v. Finanstilsynet 14. september 2011 J.nr.1068-0033 /vha Resume af anordning om ikrafttræden af lov om ændring af lov om en værdipapirhandel m.v. 1. Indledning Anordningen sætter de ændringer, som blev foretaget

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 10.3.2017 L 65/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/389 af 11. november 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Finansrådets og Børsmæglerforeningens standardvilkår for lån af aktier

Finansrådets og Børsmæglerforeningens standardvilkår for lån af aktier Finansrådets og s standardvilkår for lån af aktier 21. januar 2002 hst Pkt. 1,0. Standardvilkår Pkt. 1,1. Nærværende standardvilkår (herefter Vilkårene) skal gælde for aktielån mellem parterne i det omfang,

Læs mere

Den finansielle sektors betalinger via Kronos

Den finansielle sektors betalinger via Kronos 57 Den finansielle sektors betalinger via Kronos Irene Madsen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Nationalbankens betalingssystem, Kronos, spiller en central rolle i den danske betalingsinfrastruktur.

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING (EF) om indførelse af euroen /* KOM/96/0499 ENDEL - CNS 96/0250 */

Forslag til RÅDETS FORORDNING (EF) om indførelse af euroen /* KOM/96/0499 ENDEL - CNS 96/0250 */ Forslag til RÅDETS FORORDNING (EF) om indførelse af euroen /* KOM/96/0499 ENDEL - CNS 96/0250 */ EF-Tidende nr. C 369 af 07/12/1996 s. 0010 Forslag til Rådets forordning (EF) om indførelse af euroen (96/C

Læs mere

Bekendtgørelse om bindende prisstillelser på aktier samt gennemsigtighed for handel med værdipapirer 1)

Bekendtgørelse om bindende prisstillelser på aktier samt gennemsigtighed for handel med værdipapirer 1) BEK nr 1178 af 11/10/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 15. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0005 Senere ændringer til

Læs mere

Bind 2 Indholdsfortegnelse

Bind 2 Indholdsfortegnelse Bind 2 Indholdsfortegnelse Forord 11 Indledning 15 Bekendtgørelse nr. 831 af 12. juni 2014 af lov om værdipapirhandel m.v. 27 afsnit i Indledende bestemmelser kapitel 1 Værdipapirhandel 27 kapitel 1A Kommunikation

Læs mere

Bekendtgørelse om provisionsbetalinger 1

Bekendtgørelse om provisionsbetalinger 1 Bekendtgørelse om provisionsbetalinger 1 I medfør af 43, stk. 2, 1. pkt., 43, stk. 3, 46 b, stk. 2, 50, stk. 3, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 182 af 18.

Læs mere

STANDARDER FOR OVERVÅGNING AF DETAILBETALINGSSYSTEMER FOR EURO

STANDARDER FOR OVERVÅGNING AF DETAILBETALINGSSYSTEMER FOR EURO DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 1 Indledning STANDARDER FOR OVERVÅGNING AF DETAILBETALINGSSYSTEMER FOR EURO Overvågning af betalingssystemer er en af de vigtigste opgaver for en centralbank, idet formålet er

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af kvalificerede andele 1)

Bekendtgørelse om opgørelse af kvalificerede andele 1) BEK nr 277 af 03/04/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 4. marts 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1912-0006 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1)

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) BEK nr 1173 af 31/10/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 26. januar 2018 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0002 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 304/6 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/2154 af 22. september 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014 for så vidt angår reguleringsmæssige

Læs mere

Forslag. Lov om finansiel stabilitet

Forslag. Lov om finansiel stabilitet L 33 (som vedtaget): Forslag til lov om finansiel stabilitet. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 10. oktober 2008 Forslag til Lov om finansiel stabilitet Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde m.v.

Læs mere

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 114,

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 114, L 345/96 Den Europæiske Unions Tidende 27.12.2017 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV (EU) 2017/2399 af 12. december 2017 om ændring af direktiv 2014/59/EU for så vidt angår usikrede gældsinstrumenters

Læs mere

INDSIGT NOVEMBER 2009

INDSIGT NOVEMBER 2009 INDSIGT NOVEMBER 2009 DEN KOMMUNALE ØKONOMI UDFORDRINGER OG MULIGHEDER Baggrund Det danske samfund, herunder kommunerne, står i disse år over for nogle kolossale økonomiske udfordringer. Mens emner som

Læs mere

(Håndtering af nødlidende pengeinstitutter efter den generelle statsgarantiordnings

(Håndtering af nødlidende pengeinstitutter efter den generelle statsgarantiordnings Finanstilsynet Juridisk Kontor Aarhusgade 110 2100 København Ø Sendt pr. mail til ministerbetjening@ftnet.dk Udkast til lovforslag til ændring af lov om finansiel stabilitet, lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

Hurtigere betalinger i Danmark

Hurtigere betalinger i Danmark 87 Hurtigere betalinger i Danmark Jakob Mygind Korsby, Betalingsformidlingskontoret og Peter Toubro- Christensen, Regnskabsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING De danske pengeinstitutter har indledt

Læs mere

Konsolideret TEKST CONSLEG: 2001O /10/2001. fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG

Konsolideret TEKST CONSLEG: 2001O /10/2001. fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG DA Konsolideret TEKST fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG Kontoret for De Europæiske Fællesskabers Officielle Publikationer CONSLEG: 2001O0008 01/10/2001 Antal sider: 6 < Kontoret for De Europæiske

Læs mere

Bekendtgørelse om storaktionærer 1)

Bekendtgørelse om storaktionærer 1) BEK nr 1256 af 04/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 23. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0036 Senere ændringer til

Læs mere

DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER

DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER Af Anders Tofthøj Andersen, Betalingsformidlingsafdelingen og Tommy Meng Gladov, Administrationsafdelingen. INDLEDNING I november 214 blev det muligt for borgere

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK WORKING PAPERS 2004 20

DANMARKS NATIONALBANK WORKING PAPERS 2004 20 DANMARKS NATIONALBANK WORKING PAPERS 2004 20 Niels C. Andersen Danmarks Nationalbank Clearing og afvikling i et retligt perspektiv Juli 2004 The Working Papers of Danmarks Nationalbank describe research

Læs mere

Bekendtgørelse om udenlandske investeringsinstitutters markedsføring

Bekendtgørelse om udenlandske investeringsinstitutters markedsføring Bekendtgørelse om udenlandske investeringsinstitutters markedsføring i Danmark1) I medfør af 18, stk. 2, 19, stk. 3 og 221, stk. 3, i lovbekendtgørelse nr. 935 af 17. september 2012 om investeringsforeninger

Læs mere

Oversigt over gældende EU-direktiver og EU-forordninger om finansielle tjenesteydelser Den 1. november 2007

Oversigt over gældende EU-direktiver og EU-forordninger om finansielle tjenesteydelser Den 1. november 2007 Oversigt over gældende EU-direktiver og EU-forordninger om finansielle tjenesteydelser Den 1. november 2007 Oversigten indeholder en henvisning til den lov og/eller bekendtgørelse, som gennemfører et EU-direktiv

Læs mere

Lovtidende A. 2011 Udgivet den 20. oktober 2011. Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om ændring af lov om værdipapirhandel m.v.

Lovtidende A. 2011 Udgivet den 20. oktober 2011. Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om ændring af lov om værdipapirhandel m.v. Lovtidende A 2011 Udgivet den 20. oktober 2011 14. oktober 2011. Nr. 993. Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om ændring af lov om værdipapirhandel m.v. VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks

Læs mere

Bekendtgørelse om tredjepartsbetalinger m.v. 1)

Bekendtgørelse om tredjepartsbetalinger m.v. 1) Bekendtgørelse om tredjepartsbetalinger m.v. 1) I medfør af 43, stk. 2, 1. pkt., 43, stk. 3, 46 b, stk. 2, 50, stk. 3, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 174

Læs mere

MiFID II og MiFIR. 1 Formål

MiFID II og MiFIR. 1 Formål MiFID II og MiFIR DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EU- ROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF SAMT FORORDNING OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER 1 Formål

Læs mere

SÆRLIGE BESTEMMELSER FOR LÅN OG KREDITTER - ERHVERVSKUNDER Gældende fra den 1. juni 2015

SÆRLIGE BESTEMMELSER FOR LÅN OG KREDITTER - ERHVERVSKUNDER Gældende fra den 1. juni 2015 SÆRLIGE BESTEMMELSER FOR LÅN OG KREDITTER - ERHVERVSKUNDER Gældende fra den 1. juni 2015 1. STANDSNING AF RENTETILSKRIVNING Basisbank kan til enhver tid vælge at standse rentetilskrivningen på misligholdte

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2004O0013 DA 22.12.2004 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B M1 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 1. juli 2004 om Eurosystemets

Læs mere

MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR

MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR 1 Formål EU-Kommissionen stillede den 20. oktober 2011 forslag til en revision af det nugældende direktiv om markeder for finansielle

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2006O0004 DA 24.05.2013 002.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 7. april 2006 om Eurosystemets

Læs mere

Retningslinjer. for fremgangsmåden ved beregning af indikatorer til fastsættelse af en værdipapircentrals (CSD s) væsentlige betydning for værtslandet

Retningslinjer. for fremgangsmåden ved beregning af indikatorer til fastsættelse af en værdipapircentrals (CSD s) væsentlige betydning for værtslandet Retningslinjer for fremgangsmåden ved beregning af indikatorer til fastsættelse af en værdipapircentrals (CSD s) væsentlige betydning for værtslandet 28/03/2018 ESMA70-708036281-67 DA Indhold for fremgangsmåden

Læs mere

T IL L Æ G T I L V I L K ÅR F O R K AP I T AL B E V I S E R ( H Y B R I D K E R N E K AP I T AL )

T IL L Æ G T I L V I L K ÅR F O R K AP I T AL B E V I S E R ( H Y B R I D K E R N E K AP I T AL ) T IL L Æ G T I L V I L K ÅR F O R K AP I T AL B E V I S E R ( H Y B R I D K E R N E K AP I T AL ) BELØB DKK 10.000.000 UDSTEDER Hvidbjerg Bank, Aktieselskab ARRANGØR OG FØRSTE KREDITOR Aktieselskabet Arbejdernes

Læs mere

Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og forskellige andre. love 1)

Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og forskellige andre. love 1) Side 1 af 177 Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love (Særligt dækkede obligationer) 2006/1 LSF 199 Den fulde tekst Fremsat den 28. marts 2007 af økonomi- og

Læs mere

Beslutning om ophør af administrativ praksis vedrørende "én aktionær"

Beslutning om ophør af administrativ praksis vedrørende én aktionær Finanstilsynet 20. februar 2014 BØRS J.nr. 6373-0033 /mbd Beslutning om ophør af administrativ praksis vedrørende "én aktionær" Efter indstilling fra Finanstilsynet har Det Finansielle Råd den 19. februar

Læs mere

Bekendtgørelse om udenlandske UCITS markedsføring i Danmark 1)

Bekendtgørelse om udenlandske UCITS markedsføring i Danmark 1) BEK nr 786 af 17/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 18. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 142-0021 Senere ændringer til

Læs mere

Clearingregler for vp.fund HUB

Clearingregler for vp.fund HUB Clearingregler for vp.fund HUB VP SECURITIES WEIDEKAMPSGADE 14 P.O. BOX 4040 DK-2300 COPENHAGEN S P: +45 4358 8800 F: +45 4358 8810 E: CUSTOMERR@VP.DK W: VP.DK Indledende bestemmelser... 3 vp.fund HUB...

Læs mere

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter.

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter. EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR FINANSIEL STABILITET, FINANSIELLE TJENESTEYDELSER OG KAPITALMARKEDSUNIONEN Bruxelles, den 8. februar 2018 MEDDELELSE TIL INTERESSENTERNE DET FORENEDE KONGERIGES

Læs mere

Nyhedsbrev. Capital Markets. Juli 2012

Nyhedsbrev. Capital Markets. Juli 2012 Juli 2012 Nyhedsbrev Capital Markets Nye prospektbekendtgørelser Den 1. juli 2012 blev væsentlige ændringer til prospektdirektivet implementeret i dansk ret gennem udstedelsen af nye prospektbekendtgørelser.

Læs mere

Retningslinjer. for offentliggørelse af behæftede og ubehæftede aktiver. 27. juni 2014 EBA/GL/2014/03

Retningslinjer. for offentliggørelse af behæftede og ubehæftede aktiver. 27. juni 2014 EBA/GL/2014/03 RETNINGSLINJER FOR OFFENTLIGGØRELSE AF BEHÆFTEDE OG UBEHÆFTEDE AKTIVER 27. juni 2014 EBA/GL/2014/03 Retningslinjer for offentliggørelse af behæftede og ubehæftede aktiver EBA-retningslinjer for offentliggørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1)

Bekendtgørelse om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1) BEK nr 1234 af 22/10/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 17. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0020 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse om tredjepartsbetalinger m.v. 1)

Bekendtgørelse om tredjepartsbetalinger m.v. 1) BEK nr 738 af 13/06/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 15. juni 2017 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 142-0001 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Kapitel 1 Fælles bestemmelser. Definitioner. Kapitel 2 Meddelelse, indberetning og offentliggørelse af ledende medarbejderes transaktioner

Kapitel 1 Fælles bestemmelser. Definitioner. Kapitel 2 Meddelelse, indberetning og offentliggørelse af ledende medarbejderes transaktioner Bekendtgørelse om meddelelse, indberetning og offentliggørelse af ledende medarbejderes transaktioner, insiderlister, underretning om mistænkelige transaktioner, indikationer på kursmanipulation og accepteret

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU) 2015/534 af 17. marts 2015 om indberetning af finansielle oplysninger i tilsynsøjemed (ECB/2015/13)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU) 2015/534 af 17. marts 2015 om indberetning af finansielle oplysninger i tilsynsøjemed (ECB/2015/13) 31.3.2015 DA L 86/13 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU) 2015/534 af 17. marts 2015 om indberetning af finansielle oplysninger i tilsynsøjemed (ECB/2015/13) STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

Læs mere

Vurdering af Sumclearingen

Vurdering af Sumclearingen 1 Vurdering af Sumclearingen Efter Core Principles for Systemically Important Payment Systems December 2012 2 INDHOLD 1. Indledning... 3 1.1 Nationalbankens overvågningsrolle... 3 1.2 Internationale standarder

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 9.12.2003 KOM(2003) 761 endelig 2003/0295 (CNS) Forslag til RÅDETS FORORDNING om udarbejdelse og indberetning af data vedrørende den kvartårlige

Læs mere

N Y E B E K E N D T G Ø R E L S E R F O R P R O S P E K T E R

N Y E B E K E N D T G Ø R E L S E R F O R P R O S P E K T E R N Y E B E K E N D T G Ø R E L S E R F O R P R O S P E K T E R Som en konsekvens af de seneste års ændringer til Prospektdirektivet 1 ( Ændringsdirektivet ) og Prospektforordningen 2 ( Ændringsforordningen

Læs mere

Netting i insolvensretligt perspektiv

Netting i insolvensretligt perspektiv Netting i insolvensretligt perspektiv Af CHRISTIAN DAHL HESTHAVEN I afhandlingen gennemgås baggrunden for, udviklingen i og formålet med reglerne om multilateral og bilateral netting i værdipapirhandelslovens

Læs mere

Topsil Semiconductor Materials A/S

Topsil Semiconductor Materials A/S Topsil Semiconductor Materials A/S Regler til sikring af oplysningsforpligtelsernes overholdelse Nærværende interne regler er indført i medfør Del II, afsnit 3, kap. 2, 6 i oplysningsforpligtelser for

Læs mere

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/47/EF af 6. juni 2002 om aftaler om finansiel sikkerhedsstillelse

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/47/EF af 6. juni 2002 om aftaler om finansiel sikkerhedsstillelse Page 1 of 10 Avis juridique important 32002L0047 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/47/EF af 6. juni 2002 om aftaler om finansiel sikkerhedsstillelse EF-Tidende nr. L 168 af 27/06/2002 s. 0043-0050

Læs mere

Redegørelse i medfør af konkurslovens 125, stk. 2

Redegørelse i medfør af konkurslovens 125, stk. 2 J.nr.: 8915935 130R/JFR/CHO Redegørelse i medfør af konkurslovens 125, stk. 2 Sparekassen Lolland A/S under konkurs Skifteretten i Nykøbing f. alster - SKS 12-28/2013 Jeg skal herved som kurator i ovennævnte

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2012O0018 DA 09.11.2012 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 2. august 2012 om yderligere

Læs mere

RETNINGSLINJER. Artikel 1. Definitioner

RETNINGSLINJER. Artikel 1. Definitioner 1.6.2018 L 136/81 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2018/797 af 3. maj 2018 om Eurosystemets levering af tjenesteydelser vedrørende forvaltning af valutareserver i euro til

Læs mere

Betingelser for i ndberetning af derivathandler

Betingelser for i ndberetning af derivathandler Betingelser for i ndberetning af derivathandler Gældende fra november 2013 Disse betingelser for indberetning af derivathandler ( Betingelserne ) er gældende mellem dig ( Kunden ) og Danske Bank A/S (

Læs mere

Lov om ændring af lov om værdipapirhandel m.v., lov om finansiel virksomhed, m.fl. love 1)

Lov om ændring af lov om værdipapirhandel m.v., lov om finansiel virksomhed, m.fl. love 1) L 11 (som fremsat): Forslag til lov om ændring af lov om værdipapirhandel m.v., lov om finansiel virksomhed med flere love. (Gennemførelse af direktiv om aftaler om finansiel sikkerhedsstillelse, Haagerkonventionen

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.6.2016 C(2016) 3544 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 13.6.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juni 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juni 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juni 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0065 (CNS) 8214/2/15 REV 2 FISC 34 ECOFIN 259 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.:

Læs mere

BESTEMMELSER FOR SIKKERHEDSSTILLELSE FOR KREDIT I DANSKE KRONER I DANMARKS NATIONALBANK

BESTEMMELSER FOR SIKKERHEDSSTILLELSE FOR KREDIT I DANSKE KRONER I DANMARKS NATIONALBANK BESTEMMELSER FOR SIKKERHEDSSTILLELSE FOR KREDIT I DANSKE KRONER I DANMARKS NATIONALBANK Nationalbanken beslutter, hvilke aktiver der kan tjene til sikkerhed for kredit i danske kroner. Nationalbankens

Læs mere

Retningslinjer Retningslinjer for anvendelsen af C6 og C7 i bilag 1 til MiFID II

Retningslinjer Retningslinjer for anvendelsen af C6 og C7 i bilag 1 til MiFID II Retningslinjer Retningslinjer for anvendelsen af C6 og C7 i bilag 1 til MiFID II 05/06/2019 ESMA-70-156-869 DA Indholdsfortegnelse I. Anvendelsesområde... 3 II. Henvisninger til lovgivning og forkortelser...

Læs mere

RETNINGSLINJER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 127, stk. 2, første led,

RETNINGSLINJER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 127, stk. 2, første led, 21.1.2016 L 14/25 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2016/64 af 18. november 2015 om ændring af retningslinje (EU) 2015/510 om gennemførelsen af Eurosystemets pengepolitiske

Læs mere

Nedenfor følger til delegationerne den endelige kompromistekst fra formandskabet til Coreper om ovennævnte forslag fra Kommissionen.

Nedenfor følger til delegationerne den endelige kompromistekst fra formandskabet til Coreper om ovennævnte forslag fra Kommissionen. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. maj 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0363 (COD) 9479/17 EF 102 ECOFIN 433 DRS 31 CODEC 872 NOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet

Læs mere

BEK nr 386 af 18/04/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 31. januar 2017

BEK nr 386 af 18/04/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 31. januar 2017 BEK nr 386 af 18/04/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 31. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0017 Senere ændringer til

Læs mere

De Europæiske Fællesskabers Tidende. EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2002/47/EF af 6. juni2002 om aftaler om finansiel sikkerhedsstillelse

De Europæiske Fællesskabers Tidende. EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2002/47/EF af 6. juni2002 om aftaler om finansiel sikkerhedsstillelse 27.6.2002 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 168/43 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2002/47/EF af 6. juni2002 om aftaler om finansiel sikkerhedsstillelse EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN

Læs mere

Finansiel regulering og kapitalforvaltning. Nyhedsbrev

Finansiel regulering og kapitalforvaltning. Nyhedsbrev Finansiel regulering og kapitalforvaltning Nyhedsbrev REGULERING AF INVESTERINGS RÅDGIVERE 31.5.2017 Folketinget har den 30. maj 2017 vedtaget et lovforslag, hvorefter reguleringen af investeringsrådgivere

Læs mere

Vejledning om praksis for tilladelse til koncerninterne eksponeringer. Afsnit I. Baggrund

Vejledning om praksis for tilladelse til koncerninterne eksponeringer. Afsnit I. Baggrund Vejledning om praksis for tilladelse til koncerninterne eksponeringer Afsnit I Baggrund En finansiel virksomhed må efter 182, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed ikke uden tilladelse fra Finanstilsynet

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber

Bekendtgørelse af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber Lovbekendtgørelse nr. 419 af 1. maj 2007 Bekendtgørelse af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber Herved bekendtgøres lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber, jfr. lovbekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om forsikringsselskabers rekonstruktion, konkurs, tvangsopløsning eller likvidation 1)

Bekendtgørelse om forsikringsselskabers rekonstruktion, konkurs, tvangsopløsning eller likvidation 1) BEK nr 1272 af 27/11/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 14. april 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0011 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Lovtidende A. 2014 Udgivet den 18. december 2014. Bekendtgørelse om realkreditinstitutters udlån mod midlertidig garanti m.v.

Lovtidende A. 2014 Udgivet den 18. december 2014. Bekendtgørelse om realkreditinstitutters udlån mod midlertidig garanti m.v. Lovtidende A 2014 Udgivet den 18. december 2014 16. december 2014. Nr. 1403. Bekendtgørelse om realkreditinstitutters udlån mod midlertidig garanti m.v. I medfør af 8, stk. 7, og 39, stk. 3, i lov om realkreditlån

Læs mere

Retningslinjer Regler og procedurer vedrørende CSD-deltageres misligholdelse

Retningslinjer Regler og procedurer vedrørende CSD-deltageres misligholdelse Retningslinjer Regler og procedurer vedrørende CSD-deltageres misligholdelse 08/06/2017 ESMA70-151-294 DA Indhold 1 Anvendelsesområde... 3 2 Definitioner... 4 3 Formål... 5 4 Overholdelses- og rapporteringsforpligtelser...

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 30.10.2018 L 271/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/1618 af 12. juli 2018 om ændring af delegeret forordning (EU) nr. 231/2013 for så vidt

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.6.2014 C(2014) 3656 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 4.6.2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU

Læs mere

Adgangsvilkår til Finansrådets aftaler om betalingsformidling

Adgangsvilkår til Finansrådets aftaler om betalingsformidling 1 af 9 21-06-2012 11:53 Adgangsvilkår til Finansrådets aftaler om betalingsformidling Journal nr.2:8032-196/ke/fødevarer, finans Rådsmødet den 21. juni 2000 Resumé 1. Rådet skal tage stilling til Finansrådets

Læs mere

Bekendtgørelse om den risikofrie rentekurve, matchtilpasning og volatilitetsjustering for gruppe 1-forsikringsselskaber 1)

Bekendtgørelse om den risikofrie rentekurve, matchtilpasning og volatilitetsjustering for gruppe 1-forsikringsselskaber 1) Bekendtgørelse om den risikofrie rentekurve, matchtilpasning og volatilitetsjustering for gruppe 1-forsikringsselskaber 1) I medfør af 126 e, stk. 5, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf.

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.1.2016 COM(2016) 21 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om vurdering af hensigtsmæssigheden af definitionen af "justeret kapitalgrundlag",

Læs mere

Samarbejdsaftale (Memorandum of Understanding) mellem Danmarks Nationalbank og Finanstilsynet.

Samarbejdsaftale (Memorandum of Understanding) mellem Danmarks Nationalbank og Finanstilsynet. Samarbejdsaftale (Memorandum of Understanding) mellem Danmarks Nationalbank og Finanstilsynet. Aftalens formål 1. Denne aftale har til formål at fastlægge de overordnede rammer for det løbende samarbejde

Læs mere

Working Paper Clearing og afvikling i et retligt perspektiv

Working Paper Clearing og afvikling i et retligt perspektiv econstor www.econstor.eu Der Open-Access-Publikationsserver der ZBW Leibniz-Informationszentrum Wirtschaft The Open Access Publication Server of the ZBW Leibniz Information Centre for Economics Andersen,

Læs mere

43 Uppskot til ríkislógartilmæli at seta í gildi fyri Føroyar "lov om en garantifond for indskydere og investorer"

43 Uppskot til ríkislógartilmæli at seta í gildi fyri Føroyar lov om en garantifond for indskydere og investorer 43 Uppskot til ríkislógartilmæli at seta í gildi fyri Føroyar "lov om en garantifond for indskydere og investorer" Skjal 2. Bekendtgørelse om Garantifonden for indskydere og investorer BEK nr 216 af 09/04/1999.

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 89/647/EØF for så vidt angår tilsynsmæssig godkendelse af kontrakter om nyordning og aftaler om netting ("contractual netting")

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 23.8.2008 C 216/1 I (Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) UDTALELSER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 7. august 2008 om forslag til direktiv om

Læs mere

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1)

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) I medfør af 27, stk. 12, 30 og 93, stk. 4, i lov om værdipapirhandel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 831 af 12. juni 2014, som ændret ved 1 i lov

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.12.2014 C(2014) 9802 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 18.12.2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU)

Læs mere

Retningslinjer. Retningslinjer for FAIF-nøglebegreber 13.08.2013 ESMA/2013/611

Retningslinjer. Retningslinjer for FAIF-nøglebegreber 13.08.2013 ESMA/2013/611 Retningslinjer Retningslinjer for FAIF-nøglebegreber 13.08.2013 ESMA/2013/611 Dato: 13.08.2013 ESMA/2013/611 Indholdsfortegnelse I. Anvendelsesområde 3 II. Definitioner 3 III Formål 4 IV. Opfyldelse og

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser

Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser 1. Indledning Finanstilsynet har med hjemmel i 27, stk. 7, 30 og 93, stk. 3 og 5, i lov om værdipapirhandel

Læs mere

Vejledning om hvilke markeder danske UCITS kan investere på i henhold til 139 i lov om investeringsforeninger m.v.

Vejledning om hvilke markeder danske UCITS kan investere på i henhold til 139 i lov om investeringsforeninger m.v. VEJ nr 9017 af 05/01/2015 Gældende Offentliggørelsesdato: 14-01-2015 Erhvervs- og Vækstministeriet Ændrer i/ophæver VEJ nr 35 af 03/05/2010 Vejledning om hvilke markeder danske UCITS kan investere på i

Læs mere

Bekendtgørelse om flytning af betalingskonti eller betalingsordrer 1)

Bekendtgørelse om flytning af betalingskonti eller betalingsordrer 1) BEK nr 555 af 01/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 6. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 121-0006 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 13. december Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) 9. december Nr

Lovtidende A Udgivet den 13. december Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) 9. december Nr Lovtidende A 2016 Udgivet den 13. december 2016 9. december 2016. Nr. 1526. Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) I medfør af 27, stk. 6, 30 og 93, stk. 4, i lov om værdipapirhandel m.v.,

Læs mere

Finanstilsynet. 4. juli J.nr

Finanstilsynet. 4. juli J.nr Finanstilsynet 4. juli 2012 J.nr. 525-0001 Finanstilsynets fortolkning af 7, stk. 1, og stk. 3, 3. pkt., og 334 i lov om finansiel virksomhed i forbindelse med modtagelse af andre tilbagebetalingspligtige

Læs mere

(2014/434/EU) AFSNIT 1 PROCEDURE FOR ETABLERING AF ET TÆT SAMARBEJDE. Artikel 1. Definitioner

(2014/434/EU) AFSNIT 1 PROCEDURE FOR ETABLERING AF ET TÆT SAMARBEJDE. Artikel 1. Definitioner 5.7.2014 L 198/7 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 31. januar 2014 om et tæt samarbejde med de kompetente nationale myndigheder i deltagende medlemsstater, der ikke har euroen som valuta (ECB/2014/5)

Læs mere

FORTEGNELSE over og INSTRUKS for

FORTEGNELSE over og INSTRUKS for FORTEGNELSE over og INSTRUKS for Ledende Medarbejdere i Codan A/S i medfør af Aktieselskabslovens 53, stk.2 og personer omfattet af Lov om Værdipapirhandel 28 a Aktieselskabslovens 53, stk.2 og 3, er sålydende:

Læs mere

Bekendtgørelse om depotselskaber 1)

Bekendtgørelse om depotselskaber 1) BEK nr 1013 af 22/09/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 14. maj 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 141-0012 Senere ændringer til forskriften

Læs mere