M A R T E C. Maritime Training and Education Centre. F r e d e r i k s h a v n

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "M A R T E C. Maritime Training and Education Centre. F r e d e r i k s h a v n"

Transkript

1 M A R T E C Maritime Training and Education Centre F r e d e r i k s h a v n

2 M A R T E C Maritime Training and Education Centre MARTEC er Frederikshavns maritime uddannelsescenter. Vi uddanner bl.a. skibsassistenter, skibsmaskinister, skibsmekanikere, maskinmestre og skibskokke. Sammen med Skagen Skipperskole og Frederikshavn Gymnasium og HF kursus har vi oprettet HF-Søfartuddannelsen, hvor eleverne bl.a. har mulighed for at sejle på togt med Skoleskibet DANMARK som MARTEC fik rederiansvaret for i Derudover har vi en stor kursusafdeling hvor vi tilbyder skræddersyede efteruddannelseskurser til private og offentlige virksomheder, der på den måde kan få glæde af vores årelange erfaring og viden på det maritime område På MARTEC sker der altid noget nyt og spændendedet seneste projekt er Energi og Miljøskolen et samarbejde med EUC Nord, hvor der er fokus på alternativ og bæredygtig energi. Se mere på side 8. I løbet af de seneste år, er der sket en stor udvikling på maskinmesteruddannelsen, der nu er blevet en professionsbachelor i maskinteknisk ledelse og drift. Uddannelsen er blevet mere projektorienteret og de studerende får stor øvelse i samarbejde og problemløsning kompetencer som erhvervslivet både i Danmark og udlandet efterspørger i stor stil. Lærerteams og netværk Vores medarbejdere har stor indflydelse på skolens udvikling, og det er i dag op til de enkelte lærerteams at gøre netop deres kurser til en succes. Vi lytter meget til de studerende, for det er deres uddannelse og dem der skal bære os fremad. MARTEC befinder sig midt i en internationaliseringsproces, hvor vi opsøger samarbejde og udveksling af viden og lærerkræfter med udenlandske kolleger. Vi arbejder også på, at kunne udveksle studerende med skoler i andre lande. Vi huser viden MARTEC råder over to store undervisningsbygninger på henholdsvis Hånbækvej og Kragholmen i Frederikshavn. Bygningerne rummer hver især undervisningslokaler, værksteder, laboratorier og kantiner. På Kragholmen er der desuden udendørsfaciliteter hvor kursister og studerende kan lære at håndtere kraner, containere og meget andet. Vi har eget havneområde, hvor vi bl.a. træner rednings- og sikkerhedsøvelser og som den eneste skole i Danmark har vi en fritfaldsbåd i funktion. På Kragholmen har vi også indrettet værelser til de kursister, der ønsker at bo på skolen.

3 Til søs og på land Fælles for MARTEC s uddannelser er, at de er fremadrettede og kan bruges som springbræt til et videre uddannelsesforløb. Samtidig er uddannelserne så fleksible, at de retter sig mod et bredt spekter af jobmuligheder både på land og til søs. På MARTEC tilrettelægger vi uddannelserne efter erhvervslivets behov og uanset hvilken uddannelse man vælger, kan man være sikker på at få et solidt grundlag til at bygge sin karriere på. Der er stor efterspørgsel på vores studerende, både i forhold til praktikforløb og efter endt uddannelse Mange af vores færdiguddannede studerende får tildelt stort ansvar på arbejdspladserne og derfor sørger vi for, at de allerede fra studiestart får en solid håndværksmæssig uddannelse og en personlig sikkerhed i forhold til deres fag. Hårdt men sjovt At uddanne sig på MARTEC er hårdt arbejde og det lægger vi ikke skjul på. Det betyder dog ikke at det ikke også er sjovt. Fagligt stilles høje krav til de studerende, men samtidig er der også plads til en fodboldturnering og hygge i fredagsbaren. Personlig udfordring og samarbejde er nogle af nøgleordene der beskriver uddannelserne på MARTEC bedst. Udover faglige færdigheder får de studerende stor øvelse i planlægning, kommunikation og formidling alt sammen egenskaber der efterspørges i både danske og internationale virksomheder.

4 Masser af maritime kurser Hos MARTEC går vi ind for læring hele livet. Derfor har vi en stor kursusafdeling, som udbyder masser af kurser til både private og offentlige virksomheder. Vi har stor ekspertise i at afholde kurser rettet mod det maritime erhverv. Vores instruktører på de forskellige kurser har en bred erfaring indenfor de forskellige kursusområder og deltager jævnligt i efteruddannelseskurser. MARTEC har rigtig gode kursusfaciliteter med egen havneafdeling, værksteder, velindrettede undervisningslokaler og de typer af udstyr, som er nødvendigt på de forskellige kurser. Når man deltager på et kursus hos os, skal man udover at lære noget også have en god oplevelse. Vi har altid mulighed for at skræddersy et kursus til en virksomhed, så medarbejderne bliver undervist i lige præcist det de har behov for. Vi tilbyder bl.a. følgende kurser: - Duelighedskurser i motorpasning - Duelighedskurser i sejlads - Duelighedskurser i betjening af redningsbåde, flåder og MOB-både - 16 arbejdsmiljøkurser - Radiokurser (ROC) - Lastsikringskurser - Søsikkerhedskurser, STCW - Fritfaldsbåd - kurser - Praktisk sømandsskab - Førstehælpskurser - Hydraulik og motorvedligehold - Motorvedligeholdelse - Svejsekurser - 3 sikkerhedskurser for personel på passagerskibe - Skibskokkekurser - Sikkerhedskurser for offshore-industrien - ME simulatorkurser Praktik Som folkeskoleelev eller elev på en ungdomsuddannelse har man altid mulighed for at komme i praktik på MARTEC. Vi arrangerer praktikforløb året rundt. Alt efter interesse kan man komme i praktik på HF-Søfart eller uddannelsen som maskinmester. Man kan deltage i søredning, prøve at splejse tovværk, svejse, dreje og rigtig mange andre ting. Man kan også komme om bord på Skoleskibet DANMARK hvis det ikke er på togt. MARTEC arrangerer praktikforløb på 1 dags til en uges varighed.

5 HF-Søfart En 3-årig HF-eksamen, der kombinerer teori, skumsprøjt og sorte fingre HF-Søfart henvender sig først og fremmest til unge, der satser på en maritim karriere, men som samtidig gerne vil have en gymnasial eksamen. En HF-Søfarteksamen giver adgang til de samme uddannelser som en traditionel HF-eksamen gør, men derudover giver den også en del meritoverførsel til maskinmesteruddannelsen og skibsofficersuddannelsen. Som HF-Søfartelev har man mulighed for at tage på togt med Skoleskibet DANMARK. Det er frivilligt om man vil med på togtet, men de fleste studerende vælger at tage med og får en oplevelse for livet. Fritid I fritiden er der mange muligheder for at dyrke sine interesser. Der er næsten ikke den sportsgren man ikke kan dyrke i Frederikshavn og omegn. Vi har et godt samarbejde med Frederikshavns Ungdomsskole hvor der f.eks. er mulighed for, at deltage i kanoturer, lære at sy eller klatre. Her er også en lektiecafé, hvor man kan få hjælp og inspiration til skolearbejdet. HF-Søfart udbydes i samarbejde med Frederikshavn Gymnasium og Skagen Skipperskole. Skibsassistentuddannelsen Uddannelsen som skibsassistent er den hurtigste vej, hvis man drømmer om et liv på de syv have. Som skibsassistent skal man vide noget om alt det der foregår på et skib. Derfor kommer man rundt på hele skibet, både i teori og praksis, i løbet af uddannelsen. På MARTEC lægger vi stor vægt på, at skibsassistenterne får lært kunsten at samarbejde. Når man komme ud i det virkelige liv til søs, er det nemlig altafgørende, at skibsassistenterne forstår, at deres opgaver om bord er en vigtig brik i det samlede holdspil, der får skibet til at fungere. Et stærkt springbræt MARTEC har de seneste år bl.a. gennem øget faglighed i uddannelsen arbejdet på, at danske søfarende med en skibsassistentuddannelse fortsat skal have et kompetencemæssigt forspring i forhold til udenlandsk arbejdskraft. Dette ser ud til at have båret frugt, idet der er stor efterspørgsel på færdiguddannede skibsassistenter. Skibsassistentuddannelsen kan med fordel bruges som springbræt til videreuddannelse som f.eks. skibsmaskinist, sætteskipper og styrmand. På MARTEC udbyder vi grunduddannelsen på skoleskibet DANMARK og afslutningskurset på vores søfartsafdeling. Derudover kan folk med svendebrev inden for jern/metal uddanne sig til befarne skibsassistenter på 10 uger.

6 Skoleskibet D A N M A R K MARTEC har rederiansvaret og administrationen af Skoleskibet DANMARK. Det betyder at Frederikshavn er base for skibet, når det altså ikke er på togt. Oplev verden Skoleskibet DANMARK er stedet hvor nutidens unge uddanner sig til ubefaren skibsassistent, inden de skal til søs i handelsflåden eller på andre skibe rundt omkring i verden. Der er plads til 80 elever på skibet - både drenge og piger og 14 besætningsmedlemmer. Man skal være mellem 17 ½ og 23 år for at sejle med på togt. ikke mere plads til ejendele, end eleverne havde i Selv om skibet på mange måder er gammeldags, er det udstyret med moderne elektronik og kommunikationsudstyr til brug i undervisningen og til at opretholde kontakten til dem derhjemme. Eleverne opnår en grundlæggende viden om søfartserhvervet. Udover de praktiske og teoretiske færdigheder lærer eleverne samarbejde og konfliktløsning, hvilket er væsentligt at kunne, hvis man skal have et skib til at fungere. Skoleskibet DANMARK har en vigtig rolle som repræsentant for sit land. Under havneophold rundt omkring i verden, er skibets elever meget vellidte og deres uniformer tiltrækker meget opmærksomhed. Danske firmaer benytter ofte skibets synlighed til at fremme erhvervsinteresser i Danmark og udlandet ved bl.a. at afholde receptioner og møder på skibet. Størst personlig udvikling Opholdet på et skoleskib giver stor personlig udvikling. Eleverne lever tæt sammen, da de sover, spiser og arbejder sammen døgnet rundt. Konflikter er uundgåelige, og da man ikke kan undgå hinanden, er der kun en mulighed, nemlig at få konflikterne løst. I løbet af togtet udvikler mange elever sig fra at være individualister til at blive de bedste holdspillere. Skoleskibets historie Historien omkring Skoleskibet DANMARK startede endnu før skibet blev bygget. I 1928 gik Danmarks største skoleskibet København ned med mand og mus. Efter en tid besluttede man at bygge et nyt skib, der kunne bidrage med uddannelsen af datidens søfolk. Skoleskibet DANMARK, der dengang kostede den nette sum af kr ,- blev bygget på Nakskov Værft i 1932 og sejlede sin jomfrutur i Gammelt og nyt i højere enhed Når man kommer om bord på Skoleskibet DAN- MARK, møder man en helt speciel verden. Skoleskibet er på mange måder bevaret som hun blev bygget. Eleverne sover i hængekøjer og har I årene under 2. Verdenskrig sejlede skibet som uddannelsesskib for kadetterne ved US Coast Guard. Amerikanerne værdsætter denne del af histroien, og har stadig et nært forhold til skibet.

7 Uddannelse og eventyr - interview med HF-Søfartstuderende Som studerende ved HF-Søfart kan man tage på togt med Skoleskibet DANMARK. To af de studerende, der benyttede sig af muligheden var Mikkel Christensen og Pernille Olsson. Det var helt fantastisk, at sejle med DANMARK - en oplevelse jeg aldrig glemmer siger Mikkel. Interesse for søfart Både Pernille og Mikkel var på udkig efter en gymnasial uddannelse, der kunne byde på lidt mere end den traditionelle gymnasieuddannelse, da de faldt over HF-Søfart. Jeg har altid interesseret mig for elektronik, men jeg havde ikke så meget lyst til at gå på teknisk skole. Så kom jeg i praktik på DFDS færgerne og fandt ud af, at der var noget der hed HF-Søfart og det var lige mig siger Mikkel. Pernille ville også gerne have en gymnasial uddannelse, og da hun altid har været glad for havet, var det oplagt at starte på HF-Søfart. Det er rigtig godt, at blande teori og praksis på den måde, for man når ikke rigtig at køre fast. I perioder kan man godt synes, at det er lidt kedeligt, at skulle skrive stile eller lave matematikafleveringer, så er det dejligt, at have nogle uger, hvor man er på værkstedet. Når man er ved at have fået nok af det, så er det på tide at vende tilbage til gymnasiet. siger Pernille og fortsætter det gør ikke noget, at det tager tre år selv om en almindelig HF kun tager to år. Nogle af mine veninder, der har valgt at gå på gymnasiet, kan godt blive lidt misundelige, når de hører hvordan vi blander det teoretiske og det praktiske. med DANMARK og på værkstedet, er jeg helt sikker på, at det er noget for mig siger Mikkel. Jeg tror jeg vælger skibsofficeren. Jeg snakkede med nogle skibsofficer-studerende, og det lød rigtig spændende, så det skal jeg i hvert fald undersøge nærmere siger Pernille DANMARK Et af højdepunkterne i uddannelsen, har for både Pernille og Mikkel, været togtet med Skoleskibet DANMARK. Før vi kom om bord troede jeg, at det var kæft, trit og retning, men jeg blev meget positivt overrasket. Selvfølgelig skal der være disciplin på et skib, ellers kan det slet ikke fungere, når man er 80 elever sammen, men man fik altid en god forklaring på, hvorfor tingene var som de var. siger Mikkel. De er begge enige om, at togtet med DANMARK har lært dem rigtig meget og de har fået flyttet nogle grænser. I starten af togtet var jeg ikke så glad for at kravle op i riggen, men nu synes jeg, at det er det bedste jeg skulle bare lige overvinde min frygt. Det er ikke fordi man bliver tvunget til at gøre noget, man er bange for, men man vil jo gerne jeg kunne jo høre på de andre, at det var helt fantastisk at være så højt oppe og det ville jeg ikke snyde mig selv for. siger Mikkel. Uddannelse Med en HF-Søfarteksamen har man mulighed for at få merit, hvis man vil læse til f.eks. maskinmester eller skibsofficer og det har både Mikkel og Pernille tænkt sig at udnytte. Jeg regner helt sikkert med at læse til maskinmester. Før jeg begyndte på HF-Søfart, var jeg ikke helt sikker på hvad en maskinmester laver, men nu hvor jeg har været på togt

8 Professionsbachelor i maskinteknisk ledelse og drift Rigtig gode jobmuligheder, høj løn og masser af udfordringer. - Det er ikke uden grund, at maskinmesteruddannelsen er eftertragtet. Maskinmesteruddannelsen er respekteret for sit høje faglige og tekniske niveau og der er rift om de færdiguddannede maskinmestre - arbejdsløsheden er lav og lønningerne er høje. Selv om maskinmesteruddannelsen rent formelt går ind under de maritime uddannelser, er maskinmestrene meget eftertragtede medarbejdere for virksomheder i land. Ca. 80 % af de uddannede maskinmestre arbejder på land f.eks. på el- og varmeværker, sygehuse og rensningsanlæg. Maskinmesterens jobfunktion ligner meget ingeniørens, bortset fra at maskinmestrene ofte har en mere praktisk tilgang til tingene. Vi giver den en ekstra skrue MARTEC har i de seneste år, i samarbejde med Aalborg Universitet fornyet maskinmesteruddannelsen. Det drejer sig bl.a. om fornyelse på uddannelsesstrukturen ligesom de anvendte undervisningsmetoder har fået en drejning i en sådan retning, at de studerende opnår kvalifikationer, der matcher de krav der stilles på arbejdspladserne f.eks. omkring samarbejds- og projektkompetencer. Har man en studentereksamen er uddannelsen normeret til 4½ år inklusiv et maskinteknisk kursus med efterfølgende praktik. Har man en faglig baggrund, er uddannelsen normeret til 3½ år inklusiv adgangskursus. I løbet af uddannelsen skal de studerende vælge studieretning. MARTEC udbyder 4 forskellige studieretninger: Energi og miljø, Søfart, El og automation og Management. Studieturen er også en meget vigtig del af uddannelsen. Det er forskelligt hvor turen går til. I de seneste år, har de studerende bl.a. været i Frankrig, Ungarn, Tyskland og USA. Det er de studerende selv der planlægger turen i samarbejde med en underviser. På det afsluttende semester skal de studerende i praktik inden de skriver deres bachelorprojekt. Praktikken kan foregå i Danmark eller udlandet - eller til søs. En praktikkoordinator sørger for, at de studerendes ønsker om praktiksted så vidt muligt opfyldes. De studerende arbejder i dag meget problemorienteret både i forbindelse med den almindelige daglige undervisning, men også via projektarbejder, der ofte foregår i samspil med virksomheder i nærområdet. Fornyelsen er ikke sket på bekostning af det faglige niveau - tværtimod. Maskinmesteruddannelse på professionsbachelorniveau er stadig en af landets bredeste tekniske uddannelser med et højt fagligt niveau. Uddannelsen Der er 2 adgangsveje til maskinmesteruddannelsen. Enten skal man have en studentereksamen eller en faglig uddannelse. Der kan i visse tilfælde gives dispensation til personer med andre baggrunde end de nævnte.

9 Energi- og Miljøskolen Vi satser på udvikling og forskning i vedvarende energi Et af elementerne i energi- og miljøskolen er et eksperimentarium hvor virksomheder, uddannelsesinstitutioner og borgere kan deltage i forskellige kurser. Det er ingen tvivl om, at energi og miljø står højt på dagsordenen både i Danmark og internationalt. I Frederikshavn er der en vision om at gøre byen til Danmarks førende energi- og miljøby både til gavn for byens borgere og resten af Danmark. Visionen er, at etablere Frederikshavn som vedvarende energiby og i den forbindelse har MARTEC og EUC Nord fået idéen til at opbygge en energiog miljøskole, hvor studerende kan få en uddannelse indenfor energi og miljø. Både på maskinmesteruddannelsen, HTX og håndværksuddannelserne er der en stigende interesse for at beskæftige sig med energi og miljø og ved et etablere en energi- og miljøskole kan vi give de studerende endnu bedre uddannelsesmuligheder. Planen med energi- og miljøskolen er, udover at udbyde undervisning indenfor energi og miljø, at sprede viden om energieffektive teknologier og sætte en høj miljøstandart. Nytænkning inden for ombygning At etablere en energi- og miljøskole kræver en del nyt udstyr, flere medarbejdere og en mindre ombygning. Heldigvis har Det regionale Vækstforum indvilliget i at støtte projektet. For at få plads til nyt udstyr er det nødvendigt at udvide MARTEC. Planen er, at etablere nogle sluser i det nuværende maskinlaboratorium. Det er så meningen at man kan tilslutte containere, der hver især rummer undervisningsudstyr indenfor bl.a. vindmølleteknologi, brintanlæg, solvarme, dieselteknologi, biogas, kedelteknologi og meget mere. På den måde, er det nemt at skifte udstyret ud alt efter om man vil beskæftige sig med vindenergi, solcelleanlæg, brintanlæg osv. En sidegevinst Udover at opbygge en skole med fokus på bl.a. energiteknologi, skal skolen være med til at tiltrække og fastholde både uddannelsessøgende unge og højtuddannet arbejdskraft som alle provinsbyer kommer til at mangle i de kommende år. Det er meget vigtigt, at både Frederikshavn kommunen, virksomhederne og Aalborg Universitetet får gavn af energi- og miljøskolen og omvendt. Ved at etablere et tæt samarbejde sikres det, at indholdet i skolen hele tiden er relevant for erhvervslivet og borgerne, samt at der er en konstant vidensudveksling med Aalborg Universitet, der allerede har erfaringer med energi og miljø.

10 Skibsmaskinistuddannelsen Vejen til en spændende og udfordrende karriere til søs Jobbet som skibsmaskinist kræver et køligt overblik man har et stort ansvar og skal bl.a. sikre, at alle maskiner fungerer som de skal. Gør de ikke det, skal man sørge for, at de hurtigt kommer til det. Med en skibsmaskinistuddannelse kan man få arbejde som enemester på handelsskibe op til kw og som maskinvagthavende på handelsskibe over kw. Hurtig vej til en karriere på søen Skibsmaskinistuddannelsen, der er klassificeret som en videreuddannelse, er en meget hurtig vej til en karriere på søen. Den model som MARTEC kører maskinistuddannelsen efter varer 1 år. 9 måneder på skole afbrudt ca. midtvejs af en 3 måneders praktikperiode. I undervisningen anvendes så vidt muligt en praktisk tilgang til at lære og forstå det teoretiske stof. Undervisningen veksler mellem klasseundervisning, praktiske opgaver, en begrænset mængde projektarbejde, laboratoriearbejde, øvelser i simulatorer samt studiebesøg. For at blive optaget på uddannelsen skal man opfylde følgende: 1) Have en faglig uddannelse indenfor jern & metal. 2) Være i besiddelse af sundhedsbevis for søfarende, der er gyldigt for maskintjeneste. Der kan søges SU til uddannelsen. Personer over 25 kan søge SVU (Statens Voksen Uddannelsesstøtte) hvis de opfylder visse betingelser. Skibsmekaniker kombiner interessen for mekanik og motorer med lysten til at sejle Hvem siger, at en mekaniker skal tilbringe hele sit liv under en bil i et værksted? Med en skibsmekanikeruddannelse kan man kombinere interessen for mekanik og motorer med lysten til at sejle. Som skibsmekaniker har man en vigtig rolle om bord man sørger nemlig for at vedligeholde skibet. Det gælder både mekanikken, skibets maskiner og de tekniske systemer. Derudover deltager man i maskinvagter, vagter når skibet er i land og brovagter. På brovagter skal man styre skibet som rorgænger, gøre klar til losning og lastning, deltage i fortøjningsarbejdet og en masse andre ting kort sagt: En udfordrende og varieret hverdag. Skibsmekanikeruddannelsen varer 3 år og 3 måneder og veksler mellem skole- og praktikophold. 10 uger af undervisningen foregår på MARTEC og den øvrige undervisning foregår på EUC Nord i Frederikshavn og til søs.

11 MARTEC MARTEC Maritime Training and Education Centre is located in the north of Jutland (Denmark) in the town of Frederikshavn. The centre consists of a department for maritime engineering, facilities for training seamen and the Training Ship DANMARK. In addition to that we do a lot of in-service training both at our centre and around the world. We have approximately 330 students/trainees a year and 60 employees. Department for maritime engineering We have approximately 160 students ages 20 to 50 at our department for maritime engineering. Most of them men, but a few girls have found their way to our centre. It takes between 3 and 4, 5 years to become a maritime engineer depending on the students background. During their studies, the students work both theoretically and practically, individual and in groups. They attend study tours in 2008 they went to China and minor field trips. At the final semester they work as interns for three months in Denmark, abroad or at sea. After their internship they write their final thesis. Often the thesis is based on their experiences as interns. In-service training All year round we offer a wide range for maritime courses both in our facilities in Denmark and aboard. The main language of the centre is Danish, but when we arrange courses aboard the instructor will teach in English. The Training Ship DANMARK Every summer The Training Ship DANMARK set sails for at week voyage. On board are 80 seamen trainees both men and women ages 18 to 23. In 2009 the DANMARK visited Spain, USA and Ireland. When the ship returns to Denmark the trainees will complete their education as seamen in our repair shop facilities. On the ship the main language has been Danish, but from the summer 2010 the plan is to teach in English in order to make the education international, so young people from all over the world can apply.

12 3. oplag 2009 MARTEC Hånbækvej Frederikshavn tlf Fotos af Ebbe Kyrø, Finn Føns, Niels Nyholm m.fl.

H F - S Ø F A R T F R E D E R I K S H A V N UDFORDRINGER. & HF-kursus

H F - S Ø F A R T F R E D E R I K S H A V N UDFORDRINGER. & HF-kursus H F - S Ø F A R T F R E D E R I K S H A V N UDDANNELSE UDFORDRINGER OPLEVELSER Skagen Skipperskole Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus HF-Søfart HF-Søfart er en treårig gymnasial uddannelse, hvor du veksler

Læs mere

EN FULD HF-EKSAMEN INKLUSIV EN MARITIM ERHVERVSUDDANNELSE OG ET TOGT MED SKOLESKIBET DANMARK PÅ BARE 3 ÅR

EN FULD HF-EKSAMEN INKLUSIV EN MARITIM ERHVERVSUDDANNELSE OG ET TOGT MED SKOLESKIBET DANMARK PÅ BARE 3 ÅR EN FULD HF-EKSAMEN INKLUSIV EN MARITIM ERHVERVSUDDANNELSE OG ET TOGT MED SKOLESKIBET DANMARK PÅ BARE 3 ÅR SE FILM 1 2 Hvorfor HF Søfart Frederikshavn? - På tre år får du en fuld HF eksamen + en maritim

Læs mere

PROFESSIONSBACHELOR I MASKINTEKNISK LEDELSE OG DRIFT

PROFESSIONSBACHELOR I MASKINTEKNISK LEDELSE OG DRIFT PROFESSIONSBACHELOR I MASKINTEKNISK LEDELSE OG DRIFT PROJEKTLEDER ENERGIRÅDGIVER MILJØKONSULENT UDVIKLINGSINGENIØR DRIFTSLEDER VEDLIGEHOLDELSESCHEF MASKINCHEF SALGSINGENIØR MASKINMESTERUDDANNELSEN F R

Læs mere

START KARRIEREN SOM UBEFAREN SKIBSASSISTENT

START KARRIEREN SOM UBEFAREN SKIBSASSISTENT START KARRIEREN SOM UBEFAREN SKIBSASSISTENT PRAKTIKPLADS HOS ESVAGT Brænder du for sikkerhed og service på højt plan, og vil du gerne udfordres med mange forskelligartede opgaver? Så kan et lønnet praktikforløb

Læs mere

Maskinmester uddannelsen. Professionsbachelor i maritim og maskinteknisk ledelse og drift Bachelor of technology management and marine engineering

Maskinmester uddannelsen. Professionsbachelor i maritim og maskinteknisk ledelse og drift Bachelor of technology management and marine engineering Vil du have... En bred teknisk uddannelse Høj faglighed og fællesskab Klassebaseret undervisning Afprøve teorier i praksis Jobmuligheder hele livet Lav ledighed og god løn...så læs videre Det betaler sig!

Læs mere

En afvekslende, AKTIV og anderledes UDDANNELSE med SKUMSPRØJT, oplevelser og sammenhold

En afvekslende, AKTIV og anderledes UDDANNELSE med SKUMSPRØJT, oplevelser og sammenhold En afvekslende, AKTIV og anderledes UDDANNELSE med SKUMSPRØJT, oplevelser og sammenhold Maritim Student er en gymnasiel uddannelse, hvor du veksler mellem undervisning på Frederikshavn Gymnasium og det

Læs mere

EN FULD HF-EKSAMEN INKLUSIVE EN MARITIM ERHVERVSUDDANNELSE OG ET TOGT MED SKOLESKIBET DANMARK PÅ BARE 3 ÅR

EN FULD HF-EKSAMEN INKLUSIVE EN MARITIM ERHVERVSUDDANNELSE OG ET TOGT MED SKOLESKIBET DANMARK PÅ BARE 3 ÅR EN FULD HF-EKSAMEN INKLUSIVE EN MARITIM ERHVERVSUDDANNELSE OG ET TOGT MED SKOLESKIBET DANMARK PÅ BARE 3 ÅR 1 Indtryk fra Skoleskibets togt til OL 2016 i Rio Hvorfor HF Søfart Frederikshavn? - På tre år

Læs mere

EN FULD HF-EKSAMEN INKLUSIVE EN MARITIM ERHVERVSUDDANNELSE OG ET TOGT MED SKOLESKIBET DANMARK PÅ BARE 3 ÅR

EN FULD HF-EKSAMEN INKLUSIVE EN MARITIM ERHVERVSUDDANNELSE OG ET TOGT MED SKOLESKIBET DANMARK PÅ BARE 3 ÅR EN FULD HF-EKSAMEN INKLUSIVE EN MARITIM ERHVERVSUDDANNELSE OG ET TOGT MED SKOLESKIBET DANMARK PÅ BARE 3 ÅR 1 HF SØ folder 2017.indd 1 24-10-2017 09:25:37 Indtryk fra Skoleskibets togt til OL 2016 i Rio

Læs mere

Scan & tjek WEB APP. StudiePlanner. Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus HF SØFART

Scan & tjek WEB APP. StudiePlanner. Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus HF SØFART Scan & tjek WEB APP StudiePlanner HF HF SØFART 2014 2013 Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus Min onkel har også sejlet med Skoleskibet Danmark, - og nu går jeg i hans fodspor. Jeg vil gerne uddanne mig

Læs mere

AMBITIONEN. Et internationalt anerkendt maritimt miljø, der tiltrækker virksomheder, udvikler kompetencer og skaber erhvervsøkonomisk vækst

AMBITIONEN. Et internationalt anerkendt maritimt miljø, der tiltrækker virksomheder, udvikler kompetencer og skaber erhvervsøkonomisk vækst MARITIM FORSKNING AMBITIONEN Igennem tæt samarbejde med det maritime erhverv og universitetet er det hensigten at etablere maritim forskning på udvalgte områder. Nordjylland klarer sig godt i den internationale

Læs mere

Attraktive uddannelser til det Blå Danmark

Attraktive uddannelser til det Blå Danmark 1 Attraktive uddannelser til det Blå Danmark VELKOMMEN TIL MARTEC - maritimt og polyteknisk uddannelsescenter MARTEC er sat i verden for at levere uddannelser af høj kvalitet til den internationale maritime

Læs mere

MULIGHEDERNES UDDANNELSE

MULIGHEDERNES UDDANNELSE MULIGHEDERNES UDDANNELSE Videncentret Gennem vores videncenter deltager vi i udviklingsprojekter sammen med både maritime og landbaserede virksomheder. Endvidere medvirker de studerendes praktik- og projektforløb

Læs mere

Professionsbachelor i maritim og maskinteknisk ledelse og drift Bachelor of technology management and marine engineering

Professionsbachelor i maritim og maskinteknisk ledelse og drift Bachelor of technology management and marine engineering Vil du have... En bred teknisk uddannelse Høj faglighed og fællesskab Klassebaseret undervisning Afprøve teorier i praksis Jobmuligheder hele livet Lav ledighed og god løn...så læs videre Det betaler sig!

Læs mere

STUDIEORDNING. for. Skibsassistentuddannelsens afslutningskursus

STUDIEORDNING. for. Skibsassistentuddannelsens afslutningskursus STUDIEORDNING for Skibsassistentuddannelsens afslutningskursus Version 2 August 2013 Gældende for studerende med studiestart fra og med august 2013 Indhold Forord.... 3 Uddannelsens mål.... 3 Formål....

Læs mere

Skagen Skipperskole maritim viden. Maritim Uddannelse

Skagen Skipperskole maritim viden. Maritim Uddannelse Skagen Skipperskole maritim viden Maritim Uddannelse Velkommen til Skagen Skipperskole På Skagen Skipperskole uddanner vi, som de eneste i landet, både navigatører til fiskeri- samt handelsflåden. I dette

Læs mere

VÆLG EN STÆRK UDDANNELSE MED GLOBALE MULIGHEDER

VÆLG EN STÆRK UDDANNELSE MED GLOBALE MULIGHEDER VÆLG EN STÆRK UDDANNELSE MED GLOBALE MULIGHEDER ATTRAKTIVE UDDANNELSER TIL DET BLÅ DANMARK MARTEC Hånbækvej 54 9900 Frederikshavn Telefon 96 20 88 88 martec@martec.dk www.martec.dk VELKOMMEN TIL MARTEC

Læs mere

HF Et aktivt valg! 1

HF Et aktivt valg! 1 HF Et aktivt valg! 1 HF Et aktivt valg! Kobling mellem teori og praksis VELKOMMEN TIL BRØNDERSLEV GYMNASIUM OG HF Brønderslev Gymnasium og HF lægger vægt på at flytte den enkelte elev mest muligt, skabe

Læs mere

STUDIEORDNING. for. Skibsassistentuddannelsen for personer med svendebrev

STUDIEORDNING. for. Skibsassistentuddannelsen for personer med svendebrev STUDIEORDNING for Skibsassistentuddannelsen for personer med svendebrev Version 1 Januar 2013 Gældende for studerende med studiestart fra og med januar 2013 Indhold Forord.... 2 Uddannelsens mål.... 2

Læs mere

Information om professionspraktikophold

Information om professionspraktikophold Information om professionspraktikophold Hvad får virksomheden ud af praktikopholdet? Ved at tilbyde et praktikophold i jeres virksomhed får I en studerende, der kan betragtes som næsten nyuddannet, med

Læs mere

StudiePlanner. Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus HF SØFART. Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus HF SØFART

StudiePlanner. Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus HF SØFART. Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus HF SØFART StudiePlanner Find DIN retning! 2 2-ÅRIG EN 2-ÅRIG -EKSAMEN er en gymnasiel uddannelse, som giver dig adgang til de videregående uddannelser. er kendetegnet af flerfaglighed og valgfrihed og giver dig

Læs mere

Få firmaets næste maskinmester i praktik. Maskinmesteruddannelsen Hånbækvej 54, 9900 Frederikshavn Tlf. 96 20 88 88 martec@martec.nu www.martec.

Få firmaets næste maskinmester i praktik. Maskinmesteruddannelsen Hånbækvej 54, 9900 Frederikshavn Tlf. 96 20 88 88 martec@martec.nu www.martec. Få firmaets næste maskinmester i praktik Maskinmesteruddannelsen Hånbækvej 54, 9900 Frederikshavn Tlf. 96 20 88 88 martec@martec.nu www.martec.nu Introduktion Maskinmesteruddannelsen er en professionsbacheloruddannelse,

Læs mere

Skagen Skipperskole maritim viden. Maritim Uddannelse

Skagen Skipperskole maritim viden. Maritim Uddannelse Skagen Skipperskole maritim viden Maritim Uddannelse Velkommen til Skagen Skipperskole På Skagen Skipperskole uddanner vi, som de eneste i landet, både navigatører til fiskeri- samt handelsflåden. I dette

Læs mere

Lene Stampe Thomsen. 1999: Skibsofficersstuderende ved A.P. Møller Mærsk 2003: Juniorofficer 2006: Seniorofficer 2007: Studievejleder på SIMAC

Lene Stampe Thomsen. 1999: Skibsofficersstuderende ved A.P. Møller Mærsk 2003: Juniorofficer 2006: Seniorofficer 2007: Studievejleder på SIMAC Lene Stampe Thomsen 1999: Skibsofficersstuderende ved A.P. Møller Mærsk 2003: Juniorofficer 2006: Seniorofficer 2007: Studievejleder på SIMAC Uddannelser på SIMAC: Skibsofficersuddannelsen Maskinmesteruddannelsen

Læs mere

HF-søfart 3-ÅRIG. Fag du skal have: Faggrupper du skal have:

HF-søfart 3-ÅRIG. Fag du skal have: Faggrupper du skal have: HF-søfart 3-ÅRIG HF-SØFART ER FOR DIG, der vil have en gymnasiel uddannelse og samtidig søger spænding og afveksling i hverdagen. HF-søfart er en treårig uddannelse, hvor du veksler mellem almindelig undervisning

Læs mere

Mido vil være VVS montør

Mido vil være VVS montør Mido vil være VVS montør Af Hanne Brøndum Mido har været i Danmark i snart tre år. Han lærte dansk på Lærdansk i Odense, og han bestod danskuddannelse 2 i december 2012. I januar 2013 begyndte han på Syddansk

Læs mere

You ve Got. The POWER. Bliv energi-ingeniør

You ve Got. The POWER. Bliv energi-ingeniør You ve Got The POWER Bliv energi-ingeniør Hele verden er ved at revolutionere den måde, vi producerer og bruger energi på. Min ambition er, at Danmark er med forrest i feltet, når det gælder kampen mod

Læs mere

Kontrakt om Professionspraktik

Kontrakt om Professionspraktik Kontrakt om Professionspraktik Denne kontrakt er indgået mellem Fredericia Maskinmesterskole, den studerende og virksomheden, hvor den studerende er i bachelorpraktik. Fredericia Maskinmesterskole Købmagergade

Læs mere

Udkast til Bekendtgørelse om kvalifikationskrav til søfarende og fiskere og om sønærings- og kvalifikationsbeviser 1

Udkast til Bekendtgørelse om kvalifikationskrav til søfarende og fiskere og om sønærings- og kvalifikationsbeviser 1 Udkast til Bekendtgørelse om kvalifikationskrav til søfarende og fiskere og om sønærings- og kvalifikationsbeviser 1 I medfør af 18, 19, stk. 1, 20, 25 b, stk. 1 og 2, og 27, stk. 3, i lov om skibes besætning,

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk Sociologi

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk Sociologi US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk Sociologi Navn på universitet i udlandet: University of London, Instutite of Education Land: England Periode: Fra:1. oktober Til:

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Høring over nye bekendtgørelser om maritime uddannelser

Høring over nye bekendtgørelser om maritime uddannelser Se høringsliste samt Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling 28. september 2016 Høring over nye bekendtgørelser om maritime uddannelser Hermed fremsendes en række bekendtgørelser om maritime

Læs mere

Få firmaets næste maskinmester i praktik

Få firmaets næste maskinmester i praktik Få firmaets næste maskinmester i praktik KONTAKT Hånbækvej 54 9900 Frederikshavn Tlf. 96 20 88 88 martec@martec.nu www.martec.nu Introduktion Maskinmesteruddannelsen er en professionsbacheloruddannelse,

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Antropologi. Navn på universitet i udlandet: Universidad Carlos III de Madrid

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Antropologi. Navn på universitet i udlandet: Universidad Carlos III de Madrid US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Antropologi Navn på universitet i udlandet: Universidad Carlos III de Madrid Land: Spanien Periode: Fra: 16/1/12 Til: 23/5/12 Udvekslingsprogram:

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Medievidenskab

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Medievidenskab US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Medievidenskab Navn på universitet i udlandet: Institute of Education, University of London Land: England, United Kingdom Periode: Fra: 4. januar

Læs mere

Omsæt nysgerrighed til viden og færdigheder på Teknisk Gymnasium TÆTTERE PÅ VIRKLIGHEDEN EUCNORD.DK

Omsæt nysgerrighed til viden og færdigheder på Teknisk Gymnasium TÆTTERE PÅ VIRKLIGHEDEN EUCNORD.DK Omsæt nysgerrighed til viden og færdigheder på Teknisk Gymnasium TÆTTERE PÅ VIRKLIGHEDEN EUCNORD.DK % 2 3X Velkommen til Teknisk Gymnasium Teknisk Gymnasium Hjørring tilbyder dig en studentereksamen efter

Læs mere

Karriere Juniormaskinmester på verdens største containerskib

Karriere Juniormaskinmester på verdens største containerskib Juniormaskinmester på verdens største containerskib 26-årige Peter Christensen er juniormaskinmester på Mary Maersk, som er en del af Maersk Lines Triple-E-flåde af verdens største containerskibe. De næste

Læs mere

Hvordan skal de maritime uddannelser udvikles, så fremtidens søfarende kan gøre en forskel for Det Blå Danmark

Hvordan skal de maritime uddannelser udvikles, så fremtidens søfarende kan gøre en forskel for Det Blå Danmark Hvordan skal de maritime uddannelser udvikles, så fremtidens søfarende kan gøre en forskel for Det Blå Danmark MARITIM SIKKERHED, SUNDHED OG MILJØ 2011 Specialkonsulent Pernille Trojahn Kristiansen Søfartsstyrelsen

Læs mere

I dag har vi diskuteret udenlandsk arbejdskraft i Danmark. I mens er der 84.000 danskere, som hver dag går på arbejde i udlandet.

I dag har vi diskuteret udenlandsk arbejdskraft i Danmark. I mens er der 84.000 danskere, som hver dag går på arbejde i udlandet. Formandens tale til topmødet 2014 -- Det talte ord gælder -- I dag har vi diskuteret udenlandsk arbejdskraft i Danmark. I mens er der 84.000 danskere, som hver dag går på arbejde i udlandet. I Danmark

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Jura. Navn på universitet i udlandet: Universitá de Bologna.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Jura. Navn på universitet i udlandet: Universitá de Bologna. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Jura Navn på universitet i udlandet: Universitá de Bologna Land: Italien Periode: Fra: september 2011 Til: Februar 2012 Udvekslingsprogram: Erasmus

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kunsthistorie. Navn på universitet i udlandet: City University London.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kunsthistorie. Navn på universitet i udlandet: City University London. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Kunsthistorie Navn på universitet i udlandet: City University London Land: UK Periode: Fra:September 2012 Til:Januar 2013 Udvekslingsprogram:

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: uddannelsesvidenskab. Navn på universitet i udlandet: Bishop University.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: uddannelsesvidenskab. Navn på universitet i udlandet: Bishop University. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: uddannelsesvidenskab Navn på universitet i udlandet: Bishop University Land: Canada Periode: Fra: 10.01.12 Til: 01.05.12 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Tale til studiestart 25. august 2015

Tale til studiestart 25. august 2015 Tale til studiestart 25. august 2015 1 Velkommen God morgen God morning! Hjertelig velkommen til Ingeniøruddannelserne på Syddansk Universitet. A very warm welcome to Engineering at SDU My name is Henrik

Læs mere

Almen kemi Miljøkemi Medicinalkemi Grøn og bæredygtig kemi Gymnasierettet kemi

Almen kemi Miljøkemi Medicinalkemi Grøn og bæredygtig kemi Gymnasierettet kemi københavns universitet science - det natur- og biovidenskabelige fakultet Almen kemi Miljøkemi Medicinalkemi Grøn og bæredygtig kemi Gymnasierettet kemi Læs kemi på Københavns Universitet Kemi 1 2 SCIENCE

Læs mere

Personlig og faglig udvikling. Vejen til et bedre studie og karrierer forløb

Personlig og faglig udvikling. Vejen til et bedre studie og karrierer forløb Personlig og faglig udvikling Vejen til et bedre studie og karrierer forløb Program for MM3 Supervision på studiejournaler og portofolier Hvilke kompetencegab er identificeret? Hvordan fyldes kompetencegabet

Læs mere

Vejledning angående kontrakten

Vejledning angående kontrakten Vejledning angående kontrakten Kontrakten udarbejdet af Fredericia Maskinmesterskole er en minimumkontrakt, der kort beskriver hver af parternes forpligtelser. Derudover er der vedlagt udsnit af bekendtgørelsen

Læs mere

Læs mere om uddannelsen på www.brs.dk Katastrofeberedskabet kom med i forreste linje

Læs mere om uddannelsen på www.brs.dk Katastrofeberedskabet kom med i forreste linje Jeg glæder mig rigtig meget til nu at komme i praktik og bruge de værktøjer, vi har fået og ikke mindst til at få lov at styre nogle operative indsatser. Læs mere om uddannelsen på www.brs.dk Katastrofeberedskabet

Læs mere

VEJLEDENDE KRAV TIL BESÆTNINGEN I LAST- OG PASSAGERSKIBE

VEJLEDENDE KRAV TIL BESÆTNINGEN I LAST- OG PASSAGERSKIBE og Alle skibe Sundhedsbevis for søfarende Sønæringsbevis Anerkendelsesbevis Vagtholdsbevis (STCW II/4) Instruktion af nymønstrede søfarende Familiarization training Grundlæggende søsikkerhed (Basic safety

Læs mere

Contract for the Trainee Service Period for Students for the Bachelor of Technology Management and Marine Engineering

Contract for the Trainee Service Period for Students for the Bachelor of Technology Management and Marine Engineering Contract for the Trainee Service Period for Students for the Bachelor of Technology Management and Marine Engineering This contract is agreed upon by Fredericia School of Technology Management and Marine

Læs mere

Modtog du vejledning fra Internationalt Center? Kun til det fælles orienteringsmøde, der blev afholdt for alle, der skulle afsted.

Modtog du vejledning fra Internationalt Center? Kun til det fælles orienteringsmøde, der blev afholdt for alle, der skulle afsted. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: BA Fransk sprog, litteratur og kultur Navn på universitet i udlandet: Université de la Sorbonne Paris IV Land: Frankrig Periode: Fra: Januar

Læs mere

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Jeg bestod mine fag dernede, så det er jeg tilfreds med. Sværhedsgraden svingede meget Fra fag til fag.

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Jeg bestod mine fag dernede, så det er jeg tilfreds med. Sværhedsgraden svingede meget Fra fag til fag. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Spansk og spanskamerikansk sprog, litteratur og kultur Navn på universitet i udlandet: Universidad de Oviedo Land: Spanien Periode: Fra: Januar

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Musikvidenskab. Navn på universitet i udlandet: Humboldt Universität zu Berlin

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Musikvidenskab. Navn på universitet i udlandet: Humboldt Universität zu Berlin US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Musikvidenskab Navn på universitet i udlandet: Humboldt Universität zu Berlin Land: Tyskland Periode: Fra: 1 september (sprogskole) 2012 Til:

Læs mere

1. Rejsebrev. London

1. Rejsebrev. London 1. Rejsebrev Praktiksted Melrose House Nursery Schools 55 Finlay St. Fulham SW6 6HF E-mail: fulham@melrose-house.com http://melrose.schooljotter.com Studerende Trine Amstrup Jensen PV11118 1008965@ucn.dk

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Pixibog. Uddannelsesofficer for skibsmekanikere

Pixibog. Uddannelsesofficer for skibsmekanikere Pixibog. Uddannelsesofficer for skibsmekanikere 1 Indhold Indledning 5 Formål med uddannelsen 6 Kompetencemål med uddannelsen 8 Praktikken 13 Mål med praktikken 14 Praktikerklæringer 16 Brovagt under praktikperioden

Læs mere

Bilag 4: Elevinterview 3

Bilag 4: Elevinterview 3 Bilag 4: Elevinterview 3 Informant: Elev 3 (E3) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 09:01 LO: Hvordan er en typisk hverdag for dig her på gymnasiet? E3: Bare her på gymnasiet? LO: Mmm.

Læs mere

Skru op for mulighederne Graduate i Energinet.dk

Skru op for mulighederne Graduate i Energinet.dk Skru op for mulighederne Graduate i Energinet.dk Skru op for...... mulighederne Et graduateforløb i Energinet.dk varer to år, hvor du er i turnus i tre forskellige afdelinger. Du deltager i det daglige

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Psykologi. Navn på universitet i udlandet: University of New Brunswick.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Psykologi. Navn på universitet i udlandet: University of New Brunswick. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Psykologi Navn på universitet i udlandet: University of New Brunswick Land: Canada Periode: Fra:September 2010 Til:December 2010 Udvekslingsprogram:

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Engelsk, Bachelor. Navn på universitet i udlandet: Aberystwyth University

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Engelsk, Bachelor. Navn på universitet i udlandet: Aberystwyth University US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Engelsk, Bachelor Navn på universitet i udlandet: Aberystwyth University Land: Wales, UK Periode: Fra: 01/01-13 Til: 01/06-13 Udvekslingsprogram:

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Litteraturhistorie. Navn på universitet i udlandet: Bilgi Istanbul Universitesi

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Litteraturhistorie. Navn på universitet i udlandet: Bilgi Istanbul Universitesi US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Litteraturhistorie Navn på universitet i udlandet: Bilgi Istanbul Universitesi Land: Tyrkiet Periode: Fra:11-02-2014 Til:11-06-2014 Udvekslingsprogram:

Læs mere

BECOME A GLOBAL DAIRY AND FOOD EXPERT

BECOME A GLOBAL DAIRY AND FOOD EXPERT www.dairy-career.dk BECOME A GLOBAL DAIRY AND FOOD EXPERT Sidsel Nørregaard, 26 år Innovation Engineer, SPX Innovation Centre Projektarbejde i sverige Mads Aamann, 34 år Research scientist Chr. Hansen

Læs mere

Generelle oplysninger AARH Hjælp og vejledning

Generelle oplysninger AARH Hjælp og vejledning US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab Navn på universitet i udlandet: University of Wisconsin-Madison Land: USA Periode: Fra:September 2010 Til:Januar 2011 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Studie på Aarhus Universitet: Økonomi. Navn på universitet i udlandet: Valencia Universitat. Land: Spanien. Periode: Fra:01.09-2011 Til:31.01.

Studie på Aarhus Universitet: Økonomi. Navn på universitet i udlandet: Valencia Universitat. Land: Spanien. Periode: Fra:01.09-2011 Til:31.01. Studie på Aarhus Universitet: Økonomi Navn på universitet i udlandet: Valencia Universitat Land: Spanien Periode: Fra:01.09-2011 Til:31.01.2012 Udvekslingsprogram: Erasmus Hvorfor har du valgt at læse

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Lingvistik. Navn på universitet i udlandet: Uppsala Universitet.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Lingvistik. Navn på universitet i udlandet: Uppsala Universitet. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Lingvistik Navn på universitet i udlandet: Uppsala Universitet Land: Sverige Periode: Fra: August 2013 Til: Januar 2014 Udvekslingsprogram: Nordlys

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelse af motormænd til skibsassistenter

Bekendtgørelse om uddannelse af motormænd til skibsassistenter BEK nr 398 af 16/04/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 12. januar 2017 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser,

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: University of Montana.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: University of Montana. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab Navn på universitet i udlandet: University of Montana Land: USA Periode: Fra:1/9-2010 Til:20/12-2010 Udvekslingsprogram: Statskundskab

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Civilingeniør

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Civilingeniør US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Civilingeniør Navn på universitet i udlandet: Universitat Politécnica de Catalunya, Barcelona Land: Spanien Periode: Fra: 17/09/13 Til: 27/01/14

Læs mere

HTX. Esnord.dk. Teknisk Gymnasium Hillerød din uddannelse til fremtiden EUD EUX HG HHX HTX 10 KURSUS

HTX. Esnord.dk. Teknisk Gymnasium Hillerød din uddannelse til fremtiden EUD EUX HG HHX HTX 10 KURSUS HTX Teknisk Gymnasium Hillerød din uddannelse til fremtiden Esnord.dk EUD EUX HG HHX HTX 10 KURSUS HTX Tænk langt tænk selv Brænder du for naturvidenskab, og tænder du på at prøve dine ideer af i praksis?

Læs mere

Pixibog. Uddannelsesofficer for navigatørstuderende

Pixibog. Uddannelsesofficer for navigatørstuderende Pixibog. Uddannelsesofficer for navigatørstuderende 1 Indhold Indledning 5 Formål med uddannelsen 5 Uddannelsens opbygning 5 Praktikken 7 Målsætning med indledende søpraktik 8 Professionspraktikkens målsætning

Læs mere

Pixibog. Uddannelsesofficer for ubefarne skibsassistenter

Pixibog. Uddannelsesofficer for ubefarne skibsassistenter Pixibog. Uddannelsesofficer for ubefarne skibsassistenter 1 Indhold Indledning 4 Læsevejledning 4 Formål med uddannelsen 7 Praktikken (skibsassistentuddannelsen) 9 Mål med praktikken som skibsassistent

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Medievidenskab. Navn på universitet i udlandet: University of New South Wales

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Medievidenskab. Navn på universitet i udlandet: University of New South Wales US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Medievidenskab Navn på universitet i udlandet: University of New South Wales Land: Australien Periode: Fra: juli 2012 Til: november 2012 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Invitation. En saltvandsindsprøjtning til dit arbejdsliv. Woman 2012. Torsdag d. 30. august 2012

Invitation. En saltvandsindsprøjtning til dit arbejdsliv. Woman 2012. Torsdag d. 30. august 2012 Invitation Woman 2012 - kun fo r kvinde r Torsdag d. 30. august 2012 En saltvandsindsprøjtning til dit arbejdsliv Vil du styrke dine evner inden for kommunikation, ledelse og samarbejde? Ønsker du at tilføre

Læs mere

UDDANNELSESPLAN FOR KURSUS I BRANDBEKÆMPELSE FOR SKIBSOFFICERER

UDDANNELSESPLAN FOR KURSUS I BRANDBEKÆMPELSE FOR SKIBSOFFICERER UDDANNELSESPLAN FOR KURSUS I BRANDBEKÆMPELSE FOR SKIBSOFFICERER Version 3.0 Dato: 16. oktober 2008 1. Formål Formålet med denne uddannelsesplan er at fastlægge Søfartsstyrelsens krav til kursus i brandbekæmpelse

Læs mere

VEJLEDENDE KRAV TIL BESÆTNINGEN I LAST- OG PASSAGERSKIBE

VEJLEDENDE KRAV TIL BESÆTNINGEN I LAST- OG PASSAGERSKIBE VEJLEDENDE KRAV TIL BESÆTNINGEN I LAST- OG PASSAGERSKIBE Certifikat og Alle skibe Sundhedsbevis for søfarende STCW Reg. I/9, BEK 575 19.06.2008 Sønæringsbevis Anerkendelsesbevis Vagtholdsbevis (STCW II/4)

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse 2010

Tilfredshedsundersøgelse 2010 Tilfredshedsundersøgelse 2010 [Institutionsnavn] Spørgeskema Sådan udfylder du spørgeskemaet Du bedes besvare spørgeskemaet med udgangspunkt i de oplevelser og erfaringer, du har som studerende på [Institutionsnavn].

Læs mere

ET ERHVERVSLIV I VÆKST

ET ERHVERVSLIV I VÆKST 2013 ET ERHVERVSLIV I VÆKST MED ATTRAKTIVE JOBMULIGHEDER Find dit næste job i Frederikshavn Kommune Et attraktivt sted at bo I Frederikshavn Kommune ser vi fremad. Her er man ikke er bange for at tænke

Læs mere

VEJLEDENDE KRAV TIL BESÆTNINGEN I LAST- OG PASSAGERSKIBE

VEJLEDENDE KRAV TIL BESÆTNINGEN I LAST- OG PASSAGERSKIBE Skibsfører Seniorofficerer (overstyrmand) Seniorofficerer (maskinchef og 1. maskinmester) Juniorofficerer (styrmænd) Juniorofficerer (maskinmestre) matroser) motormænd) og matroser) og motormænd) Hovmester,

Læs mere

Sikkerhed og risikostyring

Sikkerhed og risikostyring Ny, international uddannelse Sikkerhed og risikostyring 2-årig Cand.scient.techn. uddannelse ESBJERG Bliv ekspert i sikkerhed og risikostyring Drømmer du om at blive ekspert i at rådgive virksomheder om

Læs mere

US AARH Evalueringsskemaet indsendes til erasmus@adm.au.dk

US AARH Evalueringsskemaet indsendes til erasmus@adm.au.dk US AARH Evalueringsskemaet indsendes til erasmus@adm.au.dk Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Kandidat i Informationsvidenskab Navn på universitet i udlandet: Unversity of London, Institute

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Bachelor i Medievidenskab

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Bachelor i Medievidenskab US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Bachelor i Medievidenskab Navn på universitet i udlandet: University of Wisconsin-Madison Land: USA Periode: Fra: 17. januar 2013 Til: 18. maj

Læs mere

TEKNIKIMIK ILINNIARFIK

TEKNIKIMIK ILINNIARFIK TEKNIKIMIK ILINNIARFIK 1. UDKAST TIL RESULTATKONTRAKT For perioden 2015-2018 Indledende bemærkninger fra bestyrelsen Bestyrelsen for Teknikimik Ilinniarfik ønsker indledningsvis at fremhæve sin højeste

Læs mere

Alle sejl sættes ind for flere skibsofficer

Alle sejl sættes ind for flere skibsofficer Alle sejl sættes ind for flere skibsofficer 5 35 40 45 Rekrutteringskampagne med et millionbudget kan ikke alene sørge for nok uddannede skibsofficerer. De studerende falder nemlig fra inden uddannelsen

Læs mere

Uddannelse i Hadsund og Hobro

Uddannelse i Hadsund og Hobro Uddannelse i Hadsund og Hobro Velkommen til Tech College Mariagerfjord Tech College Mariagerfjord er en hyggelig erhvervsskole med to afdelinger den ene skønt beliggende i Hadsund, tæt ved naturområder

Læs mere

FAGRETNINGER ERHVERVSUDDANNELSERNE. Erhvervsskolen Nordsjælland. Esnord.dk. for dig, som vil starte på EUD direkte fra 9. eller 10.

FAGRETNINGER ERHVERVSUDDANNELSERNE. Erhvervsskolen Nordsjælland. Esnord.dk. for dig, som vil starte på EUD direkte fra 9. eller 10. Etablering og udvikling Erhvervsskolen Nordsjælland FAGRETNINGER PÅ ERHVERVSUDDANNELSERNE for dig, som vil starte på EUD direkte fra 9. eller 10. klasse Esnord.dk Erhvervsskolen Nordsjælland EUD EUX HHX

Læs mere

Studenterhue og svendebrev i ét hug for dig der har fokus på videreuddannelse

Studenterhue og svendebrev i ét hug for dig der har fokus på videreuddannelse TEKNISK SKOLE Studenterhue og svendebrev i ét hug for dig der har fokus på videreuddannelse aarhustech.dk/eux AARHUS TECH - TEKNISK SKOLE EUX GIVER DIG OPTIMALE MULIGHEDER EUX er en ambitiøs erhvervsuddannelse

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Musikvidenskab. Navn på universitet i udlandet: California State University San Marcos

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Musikvidenskab. Navn på universitet i udlandet: California State University San Marcos US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Musikvidenskab Navn på universitet i udlandet: California State University San Marcos Land: USA Periode: Fra: August 2009 Til: December 2009

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: Sabanci University.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: Sabanci University. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab Navn på universitet i udlandet: Sabanci University Land: Tyrkiet Periode: Fra: 01.09.12 Til: 15.01.13 Udvekslingsprogram: Erasumus

Læs mere

Brønderslev Gymnasium og HF. Ansøgning & Følg os på Facebook Brønderslev Gymnasium og HF

Brønderslev Gymnasium og HF. Ansøgning & Følg os på Facebook Brønderslev Gymnasium og HF Brønderslev Gymnasium og Islands Allé 20 Tlf.: 98 822 722 9700 Brønderslev post@brslev-gym.dk Følg os på Facebook Brønderslev Gymnasium og - Et aktivt valg! Kobling mellem teori og praksis På Brønderslev

Læs mere

Navn på universitet i udlandet: Technische Universität Berlin (reelt også Freie Universität og Humboldt Universität)

Navn på universitet i udlandet: Technische Universität Berlin (reelt også Freie Universität og Humboldt Universität) US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Psykologi Navn på universitet i udlandet: Technische Universität Berlin (reelt også Freie Universität og Humboldt Universität) Land: Tyskland

Læs mere

Contract for the Trainee Service Period for Students for the Bachelor of Technology Management and Marine Engineering

Contract for the Trainee Service Period for Students for the Bachelor of Technology Management and Marine Engineering Contract for the Trainee Service Period for Students for the Bachelor of Technology Management and Marine Engineering This contract is agreed upon by Fredericia College of Marine and Technical Engineering,

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Jura. Navn på universitet i udlandet: Vrije Universiteit Amsterdam.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Jura. Navn på universitet i udlandet: Vrije Universiteit Amsterdam. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Jura Navn på universitet i udlandet: Vrije Universiteit Amsterdam Land: Holland Periode: Fra: 01-02-2013 Til: 01-07-2013 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Jeg var meget tilfreds med mit ophold og kan varmt anbefale det til alle, der overvejer et semester i udlandet.

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Jeg var meget tilfreds med mit ophold og kan varmt anbefale det til alle, der overvejer et semester i udlandet. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Antropologi Navn på universitet i udlandet: Metropolitan University Prague Land: Tjekkiet Periode: Fra:19.02 2014 Til:27.06 2014 Udvekslingsprogram:

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Fransk Sprog, Litteratur og Kultur. Navn på universitet i udlandet: Sorbonne (Paris IV)

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Fransk Sprog, Litteratur og Kultur. Navn på universitet i udlandet: Sorbonne (Paris IV) US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Fransk Sprog, Litteratur og Kultur Navn på universitet i udlandet: Sorbonne (Paris IV) Land: Frankrig Periode: Fra:18.1.13 19.6.13 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Studiestart JANUAR 2016 STÅ STÆRKERE TAG EN MBA

Studiestart JANUAR 2016 STÅ STÆRKERE TAG EN MBA Studiestart JANUAR 2016 STÅ STÆRKERE TAG EN MBA LEDERE DER ER KLAR TIL FREMTIDENS UDFORDRINGER SKABER FORUDSÆTNINGEN FOR VORES SUCCES Hos DESMI har vi sendt flere nøglemedarbejdere på MBA-uddannelsen på

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om arbejdsmiljøkursus for havnesikkerhedsudvalg og sikkerhedsgrupper i fiskeskibe ( 8-kursus for fiskeskibe)

Lovtidende A. Bekendtgørelse om arbejdsmiljøkursus for havnesikkerhedsudvalg og sikkerhedsgrupper i fiskeskibe ( 8-kursus for fiskeskibe) Lovtidende A Bekendtgørelse om arbejdsmiljøkursus for havnesikkerhedsudvalg og sikkerhedsgrupper i fiskeskibe ( 8-kursus for fiskeskibe) I medfør af 24 b, i lov om skibes besætning, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Uddannelsesevaluering (Samfundsfag) i foråret 2012

Uddannelsesevaluering (Samfundsfag) i foråret 2012 1) Hvordan vurderer du uddannelsens faglige niveau? 1a) Er der områder, hvor du kunne have ønsket et højere fagligt niveau? Jeg har været meget, meget tilfreds med det faglige niveau. Jeg kunne godt ønske

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse 2013

Tilfredshedsundersøgelse 2013 Tilfredshedsundersøgelse 2013 [Institutionsnavn] Spørgeskema Erhvervsakademier Sådan udfylder du spørgeskemaet Du bedes besvare spørgeskemaet med udgangspunkt i de oplevelser og erfaringer, du har som

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Jura. Navn på universitet i udlandet: Luiss Guido Carli.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Jura. Navn på universitet i udlandet: Luiss Guido Carli. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Jura Navn på universitet i udlandet: Luiss Guido Carli Land: Italien Periode: Fra: September 2012 Til: December 2012 Udvekslingsprogram: Erasmus

Læs mere

Bekendtgørelse om kvalifikationskrav til søfarende og fiskere og om sønæringsbeviser

Bekendtgørelse om kvalifikationskrav til søfarende og fiskere og om sønæringsbeviser Bekendtgørelse om kvalifikationskrav til søfarende og fiskere og om sønæringsbeviser 1) I medfør af 18, 19, 20, 25b og 27 i lov om skibes besætning, jf. lovbekendtgørelse nr. 168 af 27. februar 2012, som

Læs mere

EUX-elektrikeruddannelsen en attraktiv uddannelse

EUX-elektrikeruddannelsen en attraktiv uddannelse EUX-elektrikeruddannelsen en attraktiv uddannelse EUX-elektrikeruddannelsen er en forholdsvis ny uddannelse, der havde sit første optag i august 2011. Dansk El-Forbund og TEKNIQ har med en spørgeskemaundersøgelse

Læs mere