Vejledning til brug af andre advokater ved køb af juridiske tjenesteydelser. Juni 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning til brug af andre advokater ved køb af juridiske tjenesteydelser. Juni 2017"

Transkript

1 Vejledning til brug af andre advokater ved køb af juridiske tjenesteydelser Juni 2017

2 INDHOLD 2 INDHOLD 1. INDLEDNING BRUG AF ANDEN ADVOKAT VALG AF ADVOKAT.4 2. VURDERINGEN CASES.6 4. ORIENTERINGSPLIGT.7 3. INDKØB AF JURIDISKE YDELSER FORBEREDELSE 1. BEHOVSAFDÆKNING 9 2. UDBUD OG INDKØB AF JURIDISKE YDELSER AFREGNINGSMODELLER INDKØBET 1. SALÆROVERSLAGET INDGÅELSE AF AFTALE SAGSSTYRING 1. AFREGNING AFSLUTNING OG EVALUERING OPSAMLING....17

3 INDLEDNING 3 INDLEDNING Formål med vejledningen til brug af anden advokat Vejledningen henvender sig til de statslige institutioner, der i enkeltsager skal bruge juridisk bistand. Denne vejledning har til formål at understøtte, at: Indkøb af juridisk bistand er fagligt velbegrundet, nødvendigt og økonomisk forsvarligt. Øge kendskabet til muligheden i Kammeradvokataftalen om at bruge anden advokat i enkeltsager. Der sker en løbende erfaringsopsamling ved indkøb af advokatydelser. Definition af juridisk tjenesteydelse Juridiske tjenesteydelser defineres som juridisk rådgivning i bred forstand, herunder udarbejdelse af juridiske responsa, bistand i forbindelse med udbud, kontrakter og forhandlinger samt rådgivning i forbindelse med konkrete juridiske problemstillinger og naturligvis bistand ved retssagsførelse. Ændring af indkøbsstrategi Konkurrenceudsættelse af sagsområder betragtes som en ændring af statens indkøbsstrategi, hvilket kræver varsling af Kammeradvokaten. Denne vejledning omhandler ikke ændringer i indkøbsstrategien. Overvejes det at konkurrenceudsætte et sagsområde kan Moderniseringsstyrelsen kontaktes for yderligere information på advokatindkob@modst.dk. Læsevejledning Vejledningen beskriver indledningsvis aftalens mulighed for at anvende anden advokat end Kammeradvokaten. Dernæst gennemgås hvilke kriterier, der skal være opfyldt for at kunne anvende en anden advokat end Kammeradvokaten, og hvilke formelle krav der skal opfyldes. Endelig beskrives indkøbets fire faser.

4 BRUG AF ANDEN ADVOKAT 4 VALG AF ADVOKAT Kammeradvokataftalen Kammeradvokataftalen trådte i kraft den 1. januar 2015 og afløser den tidligere aftale med Kammeradvokaten. Kammeradvokaten er fortsat statens primære leverandør af juridisk rådgivning. Det overordnede formål med aftalen er at sikre staten en nem og stabil adgang til af høj kvalitet til konkurrencedygtige priser og på gennemsigtige vilkår. Kammeradvokataftalen giver staten mulighed for at udnytte de tværgående faglige synergier, der følger af, at statens advokatopgaver som udgangspunkt løses samme sted. Brug af anden advokat i enkeltsager De statslige institutioner er som udgangspunkt forpligtede til at anvende Kammeradvokataftalen ved køb af. Aftalen giver imidlertid staten frihed til at anvende andre advokater i enkeltsager i de tilfælde, hvor de tværgående faglige synergieffekter, som ligger til grund for en samlet kammeradvokatordning, ikke gør sig gældende med særlig vægt. Hvorfor bruge anden advokat? Ved at anvende andre advokater i enkeltsager, hvor det er hensigtsmæssigt, kan der skabes konkurrence om opgaven med henblik på at opnå bedst mulig pris og kvalitet. Det er derved muligt for de statslige institutioner at få indsigt i: Markedsudviklingen og tendenser i forhold til ydelser og services Markedspriserne Kompetencerne i markedet Geografiske fordele fx i form af lokalkendskab eller besparelser i forhold til transport Styrket markedsindsigt giver den enkelte statslige institution et bedre grundlag for at indkøbe den rette kvalitet til den bedst mulige pris. Indsigt i markedet vil også gøre de statslige kunder bedre i stand til at kontraktstyre indkøbet hos Kammeradvokaten.

5 BRUG AF ANDEN ADVOKAT 5 VURDERINGEN Vurderingen af de tværgående. faglige synergier Ifølge Kammeradvokataftalen kan kunderne anvende andre advokater end Kammeradvokaten, hvor de tværgående faglige synergier, som ligger til grund for en samlet ordning, ikke gør sig gældende med særlig vægt. Det beror på en konkret vurdering, om de tværgående faglige synergier, som ligger til grund for Kammeradvokatordningen, gør sig gældende med særlig vægt. Ved vurderingen kan bl.a. indgå overvejelser om, hvorvidt den konkrete opgave i særlig grad forudsætter: Tværstatslig indsigt Indsigt i staten som politisk organisation Hensyn til ensartet sagsbehandling inden for et sagsområde Hensyn på tværs af sagsområder. Det bør i den konkrete sag således overvejes, om der er brug for en tværgående viden og indsigt - er det ikke tilfældet, vil det indikere, at betingelserne for at anvende anden advokat er til stede. Det bør endvidere vurderes om løsning af den enkelte sag er afgørende i forhold til at sikre Kammeradvokatens fortsatte kendskab til staten som helhed. Er det ikke tilfældet, vil det ligeledes været en indikation af, at betingelserne for at bruge anden advokat er til stede. Endelig bør det overvejes, om brug af anden advokat i den konkrete sag får betydning i forhold til tværgående viden i beslægtede sager. Spørgsmål vedrørende brug af anden advokat Er der brug for rådgivning eller sparring i forbindelse med indkøb af juridiske tjenesteydelser, herunder brug af anden advokat, kan henvendelse ske på advokatindkob@modst.dk.

6 BRUG AF ANDEN ADVOKAT 6 CASES Eksempler på brug af anden advokat. Det er fremover de statslige institutioner selv, der vurderer, om grundlaget for at anvende anden advokat er til stede. Nedenfor er oplistet en række eksempler på sager, hvor der anvendes anden advokat end Kammeradvokaten. Case 1 I forbindelse med en udbudssag er der brug for en advokat med særlig indsigt inden for en specifik branche. Der er således brug for en særlig kombinationen af juridisk og teknisk viden, som Kammeradvokaten ikke er i besiddelse af. Case 2 Staten er sagsøgt i en retssag med flere sagsøgte. En af de andre sagsøgte har allerede antaget en advokat. Det vurderes, at de sagsøgte har fælles interesser, og derfor indgår de sagsøgte en aftale om at have fælles advokatrepræsentation. Case 3 Der er brug for advokatbistand inden for et juridisk område, hvor Kammeradvokaten ikke har den fornødne ekspertviden. Det vurderes, at det samlet set vil være en fordel at anvende en advokat med særlig viden inden for området. Case 4 I forbindelse med en sag, der vedrører en ejendomsretlig problemstilling, hvor den ejendom, der er strid om, er beliggende i Jylland, vurderes det, at det samlet set vil være en fordel, både i forhold til pris og kompetencer, at anvende en advokat med lokalkendskab. Case 5 På baggrund af en ønske om indsigt i markedet, herunder priser og services, inviteres flere advokater til at give et tilbud på løsning af en standard udbudssag. Øvrige sager Det skal bemærkes, at anden advokat altid skal anvendes i tilfælde af Kammeradvokatens inhabilitet. Anden advokat kan endvidere frit anvendes i forbindelse med undervisning, ved udførelse af juridiske undersøgelser eller opgaver, som udføres på baggrund af andre landes ret.

7 BRUG AF ANDEN ADVOKAT 7 ORIENTERINGSPLIGT Ændring af Kammeradvokataftalen. Kammeradvokataftalen er ændret, således, at det ikke længere er Finansministeriet, der skal tage stilling til, om betingelserne for at bruge anden advokat er til stede. Ændringen indebærer således, at det fremover er de statslige institutioner selv, der vurderer om betingelserne for at anvende en anden advokat er til stede. Spørgsmål vedrørende brug af anden advokat Har du brug for rådgivning eller sparring i forbindelse med indkøb af juridiske tjenesteydelser, herunder brug af anden advokat, er du velkommen til at kontakte Moderniseringsstyrelsen på advokatindkob@modst.dk. Orienteringspligt Det er aftalt, at Moderniseringsstyrelsen fremover skal orienteres om de tilfælde, hvor de statslige institutioner vælger at anvende anden advokat. Opgørelse over statens sager hos anden advokat sker på baggrund af de statslige institutioners orienteringen til Moderniseringsstyrelsen. Orienteringen kan ske ved at sende en mail til advokatindkob@modst.dk med angivelse af den valgte advokat og en kort beskrivelse af sagen.

8 INDKØB AF JURIDISKE YDELSER 8 INDKØB AF JURIDISKE YDELSER Indkøbets fire faser Indkøb af kan med fordel opdeles i fire indkøbsfaser. Faserne har til formål at sikre, at indkøbet er velovervejet og sker på et fagligt og strategisk grundlag således, at I sikres optimal juridisk bistand. Fase 4 evaluering og afslutning Det anbefales at der etableres en proces for evaluering i forbindelse med sagens afslutning, med henblik på at understøtte en løbende optimering af indkøbsprocessen. Nedenfor er de enkelte faser oplistet med opsummering af anbefalinger til, hvordan indkøbet med fordel kan gribes an. Fase 1 - forberedelse Forberedelsesfasen indebærer, at der foretages en række indledende overvejelser, inden advokaten kontaktes. Fase 2 - bestilling Når det er besluttet at involvere en ekstern advokat er det vigtigt at få afstemt forventningerne til sagens løsning. Fase 3 sagsstyring Fakturaer og rapporter kan være gode værktøjer i forhold til at følge op på, om sagen forløber som det er aftalt ved bestillingen.

9 FASE 1- FORBEREDELSE 9 BEHOVSAFDÆKNING Indledende overvejelser Forberedelsesfasen indebærer, at der skal foretages en række indledende overvejelser, inden advokaten kontaktes. Først og fremmest bør det overvejes, om det er nødvendigt med ekstern juridisk bistand og i givet fald overveje baggrunden herfor. Dernæst bør det afgrænses, hvad det er for en opgave, der ønskes ekstern bistand til, herunder undersøges om opgaven tidligere er løst helt eller deltvist i anden sammenhæng. Brug af egne ressourcer Det bør altid overvejes om problemstillingen kan løses helt eller delvist i egen organisation og overvejes, om opgaven giver anledning til at opbygge viden og kompetencer internt. Formålet hermed er at undgå, at advokaten anvender unødige ressourcer på at undersøge allerede besvarede spørgsmål, eller at en ekstern advokat løser en opgave, som kunne være løst af en kollega. Kammeradvokaten, hvor det bl.a. er muligt at tilgå paradigmer, som Kammeradvokaten har udarbejdet for andre statslige kunder. I forbindelse med forberedelse af sagen bør det undersøges, hvorvidt der er et responsum eller et paradigme, som kan anvendes til løsning eller til eventuel afgrænsning af den konkrete opgave. Login fås ved at rette henvendelse til advokatindkob@modst.dk. Formålet med Videnportalen er at sikre tværstatslig videndeling, således at der ikke betales for at få løst den samme opgave flere gange. Forventninger til løsning af opgaven Endelig bør der tages konkret stilling til de forventninger, der er til løsning af en opgave hos advokaten, herunder til den leverance, der ønskes fra advokaten. Løses opgaven bedst ved et responsum, en telefonsamtale eller ved et møde? De nævnte overvejelser er naturligvis ikke udtømmende og kan suppleres af øvrige overvejelser. Videnportalen Statslige indkøbere har adgang til en Videnportal hos

10 FASE 1 - FORBEREDELSE 10 UDBUD OG INDKØB AF JURIDISKE YDELSER Den juridiske ramme Udbudsloven finder anvendelse ved brug af anden advokat i enkeltsager. De fleste indkøb er reguleret i udbudslovens 193, der bl.a. fastslår, at indkøb skal foretages på markedsmæssige vilkår. Juridiske tjenesteydelser er som udgangspunkt placeret i light-regimet, hvilket betyder, at kontrakter/ rammeaftaler om til en anslået værdi på mere end kr. er udbudspligtig i henhold til udbudslovens afsnit III. Særligt i enkeltsager vil indkøb kun undtagelsesvis overstige tærskelværdien, hvortil kommer, at indkøbet som regel vil være uden klar grænseoverskridende interesse. Det vil således som hovedregel være udbudslovens afsnit V, der regulerer indkøb af i enkeltsager. Markedsmæssige vilkår Udgangspunktet for et indkøb er, at ordregiver skal sikre sig, at indkøbet foregår på markedsmæssige vilkår, jf Dette kan eksempelvis ske ved at ordregiveren: Gennemfører en markedsafdækning og på grundlag af denne indhenter ét tilbud, Indhenter to eller flere tilbud eller Annoncerer på ordregiverens hjemmeside eller på udbud.dk. Tildelingen Ordregivere, der indhenter flere end tre tilbud i forbindelse med en tilbudsindhentning, skal kort begrunde, hvorfor der indhentes flere end 3 tilbud samt oplyse tilbudsgiverne om, hvor mange tilbud, der højst vil blive indhentet. Modtager en ordregiver mere end ét tilbud, skal ordregiveren samtidigt underrette alle tilbudsgivere om, hvilken beslutning, der er truffet angående tildelingen. Ordregiveren skal efter anmodning underrette om begrundelsen for beslutningen. Ordregiveren skal i fornødent omfang kunne dokumentere, at købet er foregået på markedsmæssige vilkår.

11 FASE 1 - FORBEREDELSE 11 UDBUD OG INDKØB AF JURIDISKE YDELSER Generelle principper for indkøb Efter Udbudslovens 193 skal en ordregiver handle i overensstemmelse med De forvaltningsretlige principper om saglighed, Økonomisk forsvarlig forvaltning, Forbuddet mod varetagelse af uvedkommende hensyn, Ligebehandlingsprincippet og Det er indkøberens ansvar at klæde advokaten på i videst muligt omfang, så advokaten opnår fuld indsigt i problemstillingen. På baggrund af bestillingen bør advokaten, uanset hvilken prismodel der er valgt, fremkomme med et detaljeret salæroverslag eller anden beskrivelse af, hvordan opgaven forventes at blive løst, som er egnet til at blive anvendt i den efterfølgende sagsstyring. Proportionalitetsprincippet. Forventningsafstemning Når der er taget stilling til, hvilken advokat, som skal bistå med løsning af den juridiske opgave er det vigtigt, at krav og forventninger til løsning af opgaven beskrives ved bestillingen. Såfremt der er specifikke ønsker til bemanding eller lignende, drøftes og afstemmes disse med advokaten. Forventningsafstemningen skal sikre, at der er klare rammer for sagens behandling og grundlag for en effektiv og omkostningsbevidst afvikling.

12 FASE 1 - FORBEREDELSE 12 AFREGNINGSMODELLER Afregningsmodeller Det er vigtigt at gøre sig overvejelser om honorering af advokaten. Der er forskellige mulige modeller for afregning. Afregning efter medgået tid Vælges det at afregne efter medgået tid, bør det indledningsvis afklares, om der er én timepris eller flere timepriser fordelt på forskellige medarbejderkategorier. Afregning efter medgået tid kan kombineres med et aftalt loft på det samlede honorar for den enkelte sag. Ved at afregne efter medgået tid betales der kun for den ydelse, der er leveret. Ulempen kan dog være, at advokaten ikke belønnes for at effektivisere sin leverance. Fastprisaftale En aftalt og forhandlet pris for en enkelt opgave på baggrund af en kalkulation af forventet timeforbrug giver som udgangspunkt budgetsikkerhed. Det aftalte beløb faktureres uanset om det forbrugte antal timer er større eller mindre end det estimerede. Ved at afregne efter en fastprisaftale er det advokaten, der påtager sig risikoen for udsving i timeforbruget. Det er imidlertid afgørende, at der er en meget præcis aftale mellem parterne om hvilken ydelse, der er indeholdt i den aftalte pris. Det er endvidere vigtigt, at det på forhånd er taget stilling til, hvis scope ændrer sig. Fasprisaftale kan både anvendes for enkeltstående ydelser og anvendes for højfrekvente normalydelser. Risikodeling Endelig er det muligt i tillæg til de ovenfor nævnte modeller at aftale et udfaldsbaseret tillæg/rabat fx i tilfælde af en retssag vindes eller tabes. Kapacitet- og støtteomkostninger Uanset hvilket afregningsform der er valgt, bør det indledningsvis afklares, hvad der er indregnet i prisen. Der skal således tages stilling til bagvedliggende kapacitet- og støtteomkostninger. Der kan f.eks. være tale om studentermedhjælp, oversættelse, kopiering, rejsetid og omkostninger til f.eks. kopiering eller forplejning.

13 FASE 2 - INDKØBET 13 SALÆROVERSLAGET Salæroverslagets indhold Salæroverslaget bør indeholde en opgavebeskrivelse, der beskriver arbejdets omfang samt et overslag over det forventede salær samt eventuelle udlæg. Salæroverslaget har til formål at give jer et klart overblik over prisen på de vigtigste elementer i løsningen af opgaven og det samlede salær. På baggrund af bestillingen bør advokaten fremkomme med et detaljeret salæroverslag Såfremt indkøberen efter at have modtaget et salæroverslag vælger ikke at gøre brug af advokaten til løsningen af den konkrete opgave, bør advokaten ikke kræve betaling for udarbejdelse af salæroverslaget. Salæroverslaget bør derudover indeholde en beskrivelse af: Forventet bemanding Hvordan klienten orienteres Hvordan klienten inddrages/bidrager Hvilke bagvedliggende kapacitet- og støtteomkostninger er der indeholdt i eventuelle timepriser fx print, ophold og måltider Hvor ofte der afregnes Hvordan der afregnes/rapporteres om fremdrift i sagen Rejsetid og rejseudgifter

14 FASE 2 - INDKØBET 14 INDGÅELSE AF AFTALE Salæroverslag som værktøj Salæroverslaget er advokatens oplæg til, hvordan sagen kan tilrettelægges, og er derfor genstand for dialog med advokaten. Salæroverslaget bør gennemgås nøje, og det bør overvejes, hvorvidt salæroverslaget indeholder elementer, som ikke svarer til forventningerne fra forberedelsesfasen. I så fald bør der på ny tages stilling til den ønskede leverance. Salæroverslaget kan ligeledes give anledning til, at der indgås en dialog med advokaten om at skære sagen yderligere til for derved at sikre, at advokaten opnår den fornødne indsigt i, hvordan den konkrete sag håndteres mest effektivt. Salæroverslaget er dermed et værktøj, som giver indkøberen mulighed for at få indflydelse på, hvordan sagen skal tilrettelægges. Det er vigtigt, at salæroverslaget anvendes strategisk, og at forventninger til sagens behandling afstemmes gennem dialog med advokaten. Aftaleindgåelse på baggrund af salæroverslag Når aftalen er indgået, skal al relevant materiale stilles til rådighed for advokaten således, at advokaten ikke anvender unødige ressourcer på at afdække forhold, som I har indgående kendskab til. Videregivelse af viden og erfaring inden for et givent område kan være afgørende for, at forventningerne til en faglig og effektiv løsning af sagen indfries. Sagsstyring Det endelige salæroverslag er et afgørende værktøj i den efterfølgende sagsstyring. Ændringer i salæroverslaget Advokaten bør orientere, såfremt der under sagens behandling opstår forhold, der medfører ændringer i den pris, der er angivet i salæroverslaget. Salæroverslaget kan således betragtes som et aftaledokument, hvorfor der, i tilfælde af ændringer, vil skulle udarbejdes et revurderet salæroverslag, så det der er aftalt, til enhver tid fremgår heraf.

15 FASE 3 - SAGSSTYRING 15 AFREGNING Fakturaens indhold Fakturaen bør indeholde oplysninger om indkøberens navn og sagsbetegnelse eller sagsnummer, så det er muligt at identificere, hvilket arbejde der afregnes for. Fakturaen bør ligeledes indeholde oplysninger om, hvilke medarbejdere der har behandlet sagen, og såfremt der afregnes efter medgået tid, deres anciennitet og timepris. Endelig bør fakturaen give et overblik over de gennemførte aktiviteter, og dermed give et overblik over om sagen afvikles som forventet. Når I modtager en faktura Det er vigtigt, at den modtagne faktura gennemgås og sammenholdes med salæroverslaget, således at det sikres, at afregningen svarer til det aftalte. Ved eventuelle spørgsmål til fakturaen bør den medarbejder hos advokaten, som indkøberen har samarbejdet med, kontaktes. Indkøbskategori ved kontering af indkøbet Det er vigtigt at bruge korrekt indkøbskategori ved kontering af indkøb af anden advokat. Moderniseringsstyrelsen udarbejder en årlig opgørelse over statens forbrug af Kammeradvokaten og brug af anden advokat. Opgørelsen over brug af anden advokat sker på baggrund af institutionernes registrering af indkøbskategori. I forbindelse med indkøb af juridiske tjenesteydelser kan der anvendes 2 indkøbskategorier: 4020 Kammeradvokaten 4025 Anden advokat Det er derfor afgørende, at der ved kontering anvendes de rigtige indkøbskategorier. Det bemærkes, at kategorien anden advokat skal forstås i bred forstand. Kategorien indeholder således alle former for juridiske tjenesteydelser, uanset om den juridiske ydelse indkøbes hos en advokat eller hos en juridisk konsulent. Spørgsmål vedrørende fakturering Er der generelle spørgsmål til en faktura eller en udgift, eller er det uklart, om købet mest retvisende skal kategoriseres som en konsulentydelse eller som en juridisk ydelse, kan henvendelse rettes til advokatindkob@modst.dk. 15

16 FASE 4 AFSLUTNING OG EVALUERING 16 AFSLUTNING OG EVALUERING Evaluering af indkøbsprocessen Med udgangspunkt i indkøbets 4 faser bør det afslutningsvis evalueres, hvordan indkøbsprocessen er forløbet, samt hvorvidt advokatens leverance har været tilfredsstillende. Evalueringen har til formål at understøtte løbende optimering af indkøbsprocessen således, at indkøberen bliver bevidst om de forhold, der kan opstå under et indkøb, og som kan give anledning til ændringer i egne indkøbsprocesser. Dokumentation Der bør være en aftalt proces for, hvordan den enkelte medarbejder dokumenterer den viden om markedet, priser, kompetencer og ydelser som er opnået ved at bruge anden advokat i en konkret sag. Derudover bør det sikres, at selve leverancen dokumenteres således, at den opnåede viden forankres i organisationen og kan anvendes på et senere tidspunkt, så det ikke risikeres at den samme ydelse indkøbes to gange. Dialog med advokaten En formaliseret dialog med advokaten om sagens forløb kan være med til at sikre, at både advokaten og indkøberen får drøftet de erfaringer, som kan anvendes i fremtidige sager. Intern videndeling Videndeling er afgørende for at udvikle og effektivisere indkøbsprocessen. Videndeling kan både ske i forhold til selve indkøbet af advokatydelsen, men også i forhold til den juridiske leverance.

17 OPSAMLING 17 INDKØB AF JURIDISKE YDELSER Indkøbets fire faser Nedenfor er indkøbets fire faser oplistet med opsummering af anbefalinger til, hvordan indkøbet med fordel kan gribes an. Fase 1 - forberedelse Overvej behov inden bestilling Videndel med kolleger, er en lignende opgave tidligere blevet løst? Er der interne kompetencer? Anvend Videnportalen inden bestilling Hvilken ydelse er der behov for? Tids- og budgetramme for den ønskede bistand Gå i dialog med advokaten inden bestilling Fase 2 - bestilling Beskriv forventninger til opgavens løsning Videregiv al relevant information Beskriv evt. ønsker til bemanding Angiv forventet tidshorisont for løsning af sagen Beskrivelse af leverancer og eventuelle delleverancer inkl. tidsfrister Forventet salær pr. leverance Samlede forventede udgifter Fase 3 - sagsstyring Opfølgning i forhold til: Sagens fremdrift i forhold til forventet tidshorisont for løsning af sagen, evt. i forhold til delleverancer og tidsfrister Opkrævet salær i forhold til forventet salær pr. leverance Afholdte udgifter i forholdt til forventede udgifter Opfølgning på kvalitet af leverancer evt. evaluering under vejs. Fase 4 evaluering og afslutning Det anbefales: At evaluere sagens forløb i forhold til samarbejde, fremdrift, resultat og samlede omkostninger. Formalisere en intern proces for videndeling efter afslutning af sager At opsamle viden internt om markedet, herunder priser, kompetencer, ydelser og services.

18 Juni 2017

Notat udbud af erhvervsudviklingsopgaver

Notat udbud af erhvervsudviklingsopgaver Aarhus December 2015 Anne Bergholt Sommer Specialistadvokat T +45 72 27 33 61 ase@bechbruun.com Sagsnr. 038345-0070 tbr/ase/dla Notat udbud af erhvervsudviklingsopgaver 1. Baggrund og opdrag Norddjurs

Læs mere

Kulturministeriets vejledning til retningslinjer for køb af konsulenter September 2015 KØB AF KONSULENTOPGAVER I KULTURMINISTIET 1

Kulturministeriets vejledning til retningslinjer for køb af konsulenter September 2015 KØB AF KONSULENTOPGAVER I KULTURMINISTIET 1 Kulturministeriets vejledning til retningslinjer for køb af konsulenter September 2015 KØB AF KONSULENTOPGAVER I KULTURMINISTIET 1 INDLEDNING Det statslige indkøb af konsulentydelser har flere gange været

Læs mere

Vejledning og tjekliste til vurdering af. klar grænseoverskridende interesse

Vejledning og tjekliste til vurdering af. klar grænseoverskridende interesse Vejledning og tjekliste til vurdering af klar grænseoverskridende interesse Når et indkøb fra 0 til 1.000.000 kr. har klar grænseoverskridende interesse, skal EU-Traktratens principper om ligebehandling

Læs mere

Retningslinjer for Kammeradvokatens Videnportal for staten

Retningslinjer for Kammeradvokatens Videnportal for staten Retningslinjer 20. oktober 2015 SIK/ATAGH Retningslinjer for Kammeradvokatens Videnportal for staten 1. Indledning Følgende retningslinjer har til formål at regulere brug af Kammeradvokatens Videnportal

Læs mere

Leveringsaftale. mellem. NaturErhvervstyrelsen. Nyropsgade København V. (herefter benævnt Kunden) [navn] [adresse] [cvr-nr]

Leveringsaftale. mellem. NaturErhvervstyrelsen. Nyropsgade København V. (herefter benævnt Kunden) [navn] [adresse] [cvr-nr] Leveringsaftale mellem NaturErhvervstyrelsen Nyropsgade 30 1780 København V (herefter benævnt Kunden) og [navn] [adresse] [cvr-nr] (herefter benævnt Leverandøren) [dato] Bistand til planlægning af jordfordeling

Læs mere

Procedure for BYGSTs anvendelse af Kammeradvokaten

Procedure for BYGSTs anvendelse af Kammeradvokaten NOTAT Procedure for BYGSTs anvendelse af Kammeradvokaten Oktober 2015 J. nr. 12/01837 I dette notat beskrives BYGSTs interne procedure for rekvirering mv. af juridisk bistand fra Kammeradvokaten. 1. Henvendelsen

Læs mere

Indkøb er noget, vi alle kan!

Indkøb er noget, vi alle kan! Indkøb er noget, vi alle kan! Sammen om driften Workshop om indkøb Workshop med fokus på hvornår forskellige former for indkøb og indkøbsaftaler med fordel kan benyttes. Hvordan undgår du at indgå en rigtig

Læs mere

Ved udregning af kontraktsummens størrelse skal beløbene regnes eksklusiv moms.

Ved udregning af kontraktsummens størrelse skal beløbene regnes eksklusiv moms. Norddjurs Kommune Økonomisk sekretariat Område: Retningslinjer for indkøb af varer og tjenesteydelser Gældende fra: 15. november 2016 Ansvarlig: Økonomichefen Dækningsområde: Norddjurs Kommune Henvisning

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens brug af konsulenter. November 2013

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens brug af konsulenter. November 2013 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens brug af konsulenter November 2013 TILRETTELÆGGELSESNOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen af en større undersøgelse

Læs mere

Lightregimet. Fremgangsmåde ved tildeling af kontrakter på det sociale område,

Lightregimet. Fremgangsmåde ved tildeling af kontrakter på det sociale område, Lightregimet Fremgangsmåde ved tildeling af kontrakter på det sociale område, Program 1. Hvad er udbud? 2. Hvilke regler gælder? 3. Beregningsregler - kontraktberegning 4. Udbud efter light-regimet 5.

Læs mere

Bilag 1 Notat vedrørende grundlæggende udbudsretlige emner

Bilag 1 Notat vedrørende grundlæggende udbudsretlige emner Bilag 1 Notat vedrørende grundlæggende udbudsretlige emner Efter aftale med Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) gennemgås hermed en række grundlæggende udbudsretlige emner, der vurderes at være væsentlige

Læs mere

Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver

Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver Forord Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver danner rammen for de samlede udbud og af bygge- og anlægsopgaver i Vesthimmerlands Kommune og er således

Læs mere

Leveringsaftale. mellem. NaturErhvervstyrelsen. Nyropsgade København V. (herefter benævnt Kunden) [navn] [adresse] [cvr-nr]

Leveringsaftale. mellem. NaturErhvervstyrelsen. Nyropsgade København V. (herefter benævnt Kunden) [navn] [adresse] [cvr-nr] Leveringsaftale mellem NaturErhvervstyrelsen Nyropsgade 30 1780 København V (herefter benævnt Kunden) og [navn] [adresse] [cvr-nr] (herefter benævnt Leverandøren) [dato] Modellering af lokaliteter til

Læs mere

Politik for Bygge- og Anlægsopgaver

Politik for Bygge- og Anlægsopgaver 1 Politik for Bygge- og Anlægsopgaver Møde den hos Erhverv Væksthimmerland Side 1 2 Dagsorden: Indledning Præsentation af Politik for Bygge- og Anlægsopgaver ved Ole Helk og Jørgen Hansen Præsentation

Læs mere

INDKØB UNDER TÆRSKELVÆRDIERNE. 21. Juni IKA INDKØBSJURA Cand.jur. Martin Stæhr

INDKØB UNDER TÆRSKELVÆRDIERNE. 21. Juni IKA INDKØBSJURA Cand.jur. Martin Stæhr INDKØB UNDER TÆRSKELVÆRDIERNE 21. Juni 2016 - IKA INDKØBSJURA Cand.jur. Martin Stæhr INDKØBERTESTEN I SVAR RIGTIGT ELLER MIST TITLEN! Frivillig tilbudsindhentning på kontrakt om flødebolledispensere inkl.

Læs mere

Udover afklaringen af, hvilke institutioner, der er omfattet af ordningen, er jeg enig i

Udover afklaringen af, hvilke institutioner, der er omfattet af ordningen, er jeg enig i Finansministeren Den 12. december 2006 Statsrevisoratet Christiansborg Beretning 2/06 om statens køb af juridisk bistand Jeg vil nedenfor give mine kommentarer til beretning 2/06 om statens køb af juridisk

Læs mere

ANBEFALINGER TIL RAMMEAFTALER FOR RÅDGIVERYDELSER

ANBEFALINGER TIL RAMMEAFTALER FOR RÅDGIVERYDELSER ANBEFALINGER TIL RAMMEAFTALER FOR RÅDGIVERYDELSER Denne pjece er målrettet offentlige myndigheder, der overvejer at udbyde en rammeaftale for rådgiverydelser 1. > Er der behov for at udbyde en rammeaftale

Læs mere

BILAG 13 VEDERLAG OG BETALING

BILAG 13 VEDERLAG OG BETALING BILAG 13 VEDERLAG OG BETALING (Bilaget ligger på http://silkeborgkommune.dk/erhverv/udbud/varer-og-tjenesteydelser i pdfformat og word-format.) Skemaet i pkt. 5 samt Underbilag 13.1 udfyldes af Tilbudsgiver.

Læs mere

Bilag 9 udgør et mindstekrav og skal således ikke udfyldes af tilbudsgiver. Tilbudsgiver skal i Bilag 9, Appendiks 9 (regneark) angive følgende:

Bilag 9 udgør et mindstekrav og skal således ikke udfyldes af tilbudsgiver. Tilbudsgiver skal i Bilag 9, Appendiks 9 (regneark) angive følgende: Bilag 9 Vederlag Vejledning til tilbudsgiver. Bilag 9 består af selve Bilag 9, der indeholder en regulering af vederlagsbetingelser for ydelser i henhold til Rammekontrakten, samt Appendiks A, der indeholder

Læs mere

Indkøb og samarbejde om administrative opgaver 2015

Indkøb og samarbejde om administrative opgaver 2015 Indkøb og samarbejde om administrative opgaver 2015 Indkøb og samarbejde om administrative opgaver Gennemgang af regnskab Formål og introduktion til udbud Risici og aktører indenfor indkøb pt. Fremtidige

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens anvendelse af private konsulenter.

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens anvendelse af private konsulenter. Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens anvendelse af private konsulenter November 2009 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 15. januar 2007 RN A101/07

RIGSREVISIONEN København, den 15. januar 2007 RN A101/07 RIGSREVISIONEN København, den 15. januar 2007 RN A101/07 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning 2/06 om statens køb af juridisk bistand

Læs mere

Udbud på beskæftigelsesområdet forslag til forbedrede rammeaftaler

Udbud på beskæftigelsesområdet forslag til forbedrede rammeaftaler Udbud på beskæftigelsesområdet forslag til forbedrede rammeaftaler Baggrund Baggrunden for vores henvendelse og ønske om at fremlægge forslag til nye principper for kommende udbud er erfaringer fra det

Læs mere

UDBUD -keep it simple. Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser.

UDBUD -keep it simple. Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser. UDBUD -keep it simple Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser. Revideret september 2016 Gør indkøb af rådgivning simpelt - og undgå klager

Læs mere

Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune

Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune Godkendt af Økonomiudvalget den 13. december 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Omfang og afgrænsning...3 3. Tilrettelæggelse og gennemførelse

Læs mere

Rigsrevisionens notat om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af omkostningerne ved offentlige indkøbsprocesser og mulige effektiviseringer

Rigsrevisionens notat om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af omkostningerne ved offentlige indkøbsprocesser og mulige effektiviseringer Rigsrevisionens notat om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af omkostningerne ved offentlige indkøbsprocesser og mulige effektiviseringer Oktober 2018 TILRETTELÆGGELSESNOTAT TIL STATSREVISORERNE

Læs mere

Kammeradvokaten Opgørelse over statens forbrug 2015

Kammeradvokaten Opgørelse over statens forbrug 2015 Kammeradvokaten Opgørelse over statens forbrug 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING 2. OVERBLIK OVER STATENS SAMLEDE FORBRUG 3. FORBRUG FORDELT PÅ. MINISTEROMRÅDER 4. FORDELING

Læs mere

FORRETNINGSBETINGELSER FOR LETT

FORRETNINGSBETINGELSER FOR LETT LETT Advokatpartnerselskab Rådhuspladsen 4 1550 København V Tlf. 33 34 00 00 Fax 33 34 00 01 CVR 35 20 93 52 FORRETNINGSBETINGELSER FOR LETT lett@lett.dk www.lett.dk Disse forretningsbetingelser gælder

Læs mere

Du stiller pr. mail d. 19/ Økonomiforvaltningen følgende spørgsmål:

Du stiller pr. mail d. 19/ Økonomiforvaltningen følgende spørgsmål: KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Til Niko Grünfeld 25. september 2018 Svar på spørgsmål fra Niko Grünfeld vedr. Danske Bank Kære Niko Grünfeld, Du stiller pr. mail d. 19/9

Læs mere

N O T A T O M M A R K E D S D I A L O G

N O T A T O M M A R K E D S D I A L O G N O T A T O M M A R K E D S D I A L O G Til: KL Fra: Bird & Bird Dato: 6. december 2018 Emne: Markedsdialog i forbindelse med pilotprojekt om digitale læringsmidler Sagsnr.: KLKOL0010 1. INDLEDNING KL

Læs mere

INDKØB. i Lyngby-Taarbæk Kommune. Retningslinjer for Indkøb. varer og tjenesteydelser. Vedtaget af Økonomiudvalget den 1.

INDKØB. i Lyngby-Taarbæk Kommune. Retningslinjer for Indkøb. varer og tjenesteydelser. Vedtaget af Økonomiudvalget den 1. INDKØB i Lyngby-Taarbæk Kommune Retningslinjer for Indkøb af varer og tjenesteydelser Vedtaget af Økonomiudvalget den 1. oktober 2015 Indhold 1. Baggrund for retningslinjerne... 2 2. Hvem gælder retningslinjerne

Læs mere

Anbefalinger til indkøb uden annonceringspligt

Anbefalinger til indkøb uden annonceringspligt Anbefalinger til indkøb uden annonceringspligt Januar 2013 Indholdsfortegnelse Vurdering af en opgaves grænseoverskridende interesse... 3 Kontrakter uden grænseoverskridende interesse... 5 Eksempler på

Læs mere

Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov

Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT 13-05-2015 Sagsnr. 2015-0023209 Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov Baggrund

Læs mere

Anbefalinger til indkøb uden annonceringspligt

Anbefalinger til indkøb uden annonceringspligt Anbefalinger til indkøb uden annonceringspligt Annonceringspligten ved køb af bilag II B-tjenesteydelser er på vej til at blive ophævet. Læs om regelændringen og anbefalinger til indkøb uden annonceringspligt.

Læs mere

MODERNISERINGSSTYRELSEN TILFREDSHEDSUNDERSØGELSE AF KAMMERADVOKATAFTALEN

MODERNISERINGSSTYRELSEN TILFREDSHEDSUNDERSØGELSE AF KAMMERADVOKATAFTALEN MODERNISERINGSSTYRELSEN TILFREDSHEDSUNDERSØGELSE AF KAMMERADVOKATAFTALEN INDHOLD 2 1. Indledning 3 1.1 2. 2.1. 2.2. 2.3. 2.4. 3. Sådan læses siderne Den kvantitative analyse Hovedkonklusioner Samlede resultater

Læs mere

Program for intern overvågning for Samsø Spildevand A/S

Program for intern overvågning for Samsø Spildevand A/S Slagterivej 28 8305 Samsø Tlf: 40132557 E-mail: info@samsoespildevand.dk Hjemmeside: www.samsoespildevand.dk Program for intern overvågning for Samsø Spildevand A/S 1. Indledning Formålet med et internt

Læs mere

Til Aarhus Byråd Fra Borgmesterens Afdeling Juridisk Service Dato 15. august 2017

Til Aarhus Byråd Fra Borgmesterens Afdeling Juridisk Service Dato 15. august 2017 Notat Til Aarhus Byråd Fra Borgmesterens Afdeling Juridisk Service Dato 15. august 2017 Notat: Vurdering af henvendelse fra Gruppen af fyrede i Teknik og Miljø Anbefaling Sammenfattende anbefales det:

Læs mere

Disse forretningsbetingelser gælder for alle CERTA s opdrag, medmindre andet er aftalt med klienten.

Disse forretningsbetingelser gælder for alle CERTA s opdrag, medmindre andet er aftalt med klienten. CERTA S FORRETNINGSBETINGELSER Disse forretningsbetingelser gælder for alle CERTA s opdrag, medmindre andet er aftalt med klienten. Opdraget CERTA s opdrag omfatter bistand i forbindelse med sikkerhedsmæssige

Læs mere

Vejledning om indkøb af rådgivningsydelser

Vejledning om indkøb af rådgivningsydelser VEJLEDNINGSPJECE TIL OFFENTLIGE INDKØBERE Vejledning om indkøb af rådgivningsydelser www.danskerhverv.dk Indhold Stort potentiale i bedre udbud 3 AFKLARING Hvad har indkøber behov for at vide mere om?

Læs mere

Udbud af rådgivning i forbindelse med bygningssyn og byggeri samt bygherrerådgivning Delaftale 1-5 Kontraktbilag 5

Udbud af rådgivning i forbindelse med bygningssyn og byggeri samt bygherrerådgivning Delaftale 1-5 Kontraktbilag 5 Udbud af rådgivning i forbindelse med bygningssyn og byggeri samt bygherrerådgivning Delaftale 1-5 Kontraktbilag 5 Model for Leveringskontrakt Bilag 5 delaftale 3 - Model for Leveringskontrakt Side 2 af

Læs mere

Delaftale 5 Tværgående affaldsfaglige konsulentydelser

Delaftale 5 Tværgående affaldsfaglige konsulentydelser Miljøstyrelsens Rammeaftale på affaldsfaglige konsulentydelser og -bistand Bilag 3: Leveringsaftale om løsning af konkret Projekt vedrørende Delaftale 5 Tværgående affaldsfaglige konsulentydelser

Læs mere

Rammerne for indkøb hos socialøkonomiske virksomheder

Rammerne for indkøb hos socialøkonomiske virksomheder KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Til BR Rammerne for indkøb hos socialøkonomiske virksomheder Indledning På baggrund Enhedslistens protokolbemærkning på ØU s møde den 23.

Læs mere

Udbudsloven. - den foreløbige version.

Udbudsloven. - den foreløbige version. Udbudsloven - den foreløbige version. Udvalgets arbejde Opstart 10.sept. 2013 til 3. nov. 2014 Afholdt 20 møder Sidste(?) møde den 3. november 2014 1. december 2014 2 Udvalgets sammensætning KL Statens

Læs mere

VURDERING AF OM LOKALT FORANKREDE BESKÆFTIGELSESINDSATSER SKAL BETRAGTES SOM ENKELTSTÅENDE KONTRAKTER ELLER SOM ET SAMLET INDKØB

VURDERING AF OM LOKALT FORANKREDE BESKÆFTIGELSESINDSATSER SKAL BETRAGTES SOM ENKELTSTÅENDE KONTRAKTER ELLER SOM ET SAMLET INDKØB Advokat Andreas Christensen Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 J.nr. 173008 VURDERING AF OM LOKALT FORANKREDE BESKÆFTIGELSESINDSATSER SKAL BETRAGTES SOM ENKELTSTÅENDE KONTRAKTER ELLER

Læs mere

Nye annonceringsregler. Let og effektiv håndtering af de nye annonceringsregler for små offentlige kontrakter, der gælder fra 1. juli 2007.

Nye annonceringsregler. Let og effektiv håndtering af de nye annonceringsregler for små offentlige kontrakter, der gælder fra 1. juli 2007. Nye annonceringsregler Let og effektiv håndtering af de nye annonceringsregler for små offentlige kontrakter, der gælder fra 1. juli 2007. De nye udbudsregler De nye regler om offentliggørelse og udbud

Læs mere

INDICIUM. Løbende evaluering af forvaltningernes indsats for at forbedre sagsbehandlingen og borgerbetjeningen

INDICIUM. Løbende evaluering af forvaltningernes indsats for at forbedre sagsbehandlingen og borgerbetjeningen INDICIUM Løbende evaluering af forvaltningernes indsats for at forbedre sagsbehandlingen og borgerbetjeningen Indledning På mødet i Borgerrepræsentationen den 19. juni 2013 blev det besluttet at pålægge

Læs mere

Indkøb i Norddjurs Kommune. Lisbeth Krogh

Indkøb i Norddjurs Kommune. Lisbeth Krogh Indkøb i Norddjurs Kommune Lisbeth Krogh Program Organisering af indkøb Lovgivning vedr. offentligt indkøb SKI, JYFI og egne udbud Indkøbspolitik Lettere adgang til at blive leverandør Norddjurs Kommunes

Læs mere

Opgavebeskrivelse. Facilitering af netværk for statslige programledere (på programmer med væsentligt indhold af it)

Opgavebeskrivelse. Facilitering af netværk for statslige programledere (på programmer med væsentligt indhold af it) Opgavebeskrivelse Facilitering af netværk for statslige programledere (på programmer med væsentligt indhold af it) 1 Bilag 1 til fastpriskontrakt: Kundens opgavebeskrivelse Indledning Kunden ønsker ekstern

Læs mere

Kontraktbilag 8 (præciseret) Retningslinjer vedr. tildeling

Kontraktbilag 8 (præciseret) Retningslinjer vedr. tildeling Kontraktbilag 8 (præciseret) Retningslinjer vedr. tildeling Rammeaftale 12.01 Nærværende bilag er gældende fra 14. september 2010. Bilaget erstatter tidligere Kontraktbilag 08 således at tildelinger foretaget

Læs mere

Transaktionsomkostninger

Transaktionsomkostninger Det mener DI Rådgiverne om offentlige indkøb Transaktionsomkostninger er spild af ressourcer Høje er et samfundsproblem Det er forbundet med store omkostninger for rådgiverbranchen at byde på offentlige

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup) 24. maj 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup) 24. maj 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-3559 (Kirsten Thorup) 24. maj 2016 K E N D E L S E Danske Care A/S (advokat Ann Christina Rindom Sørensen, Holbæk) mod Egedal Kommune (advokat Andreas Christensen, Hellerup)

Læs mere

Sagsnr Spørgsmål og svar Kontraktbilag XX Udbud af Scale-up Denmark. 1. Spørgsmål til UDBUDSBETINGELSER + UDBUDSBILAG 1-3

Sagsnr Spørgsmål og svar Kontraktbilag XX Udbud af Scale-up Denmark. 1. Spørgsmål til UDBUDSBETINGELSER + UDBUDSBILAG 1-3 Sagsnr. 1-30-76-29-14 Spørgsmål og svar Kontraktbilag XX Udbud af Scale-up Denmark 1. Spørgsmål til UDBUDSBETINGELSER + UDBUDSBILAG 1-3 1.1 I Udbudsbetingelserne er der i afsnit 10.3, s. 16, angivet I

Læs mere

FORETRÆKKER KOMMUNER LOKALE HÅNDVÆRKERE?

FORETRÆKKER KOMMUNER LOKALE HÅNDVÆRKERE? KFST uafhængig konkurrencemyndighed VELFUNGERENDE MARKEDER 14 218 FORETRÆKKER KOMMUNER LOKALE HÅNDVÆRKERE? Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har gennemført en undersøgelse af udvalgte kommuners indkøb

Læs mere

Kontraktbilag 08, (præciseret) Retningslinier vedr. tildeling

Kontraktbilag 08, (præciseret) Retningslinier vedr. tildeling Kontraktbilag 08, (præciseret) Retningslinier vedr. tildeling Rammekontrakt 06.05 Nærværende præciserede bilag er gældende fra d. 14. september 2010. Bilaget erstatter tidligere Kontraktbilag 08 således

Læs mere

Dynamiske indkøbssystemer

Dynamiske indkøbssystemer Dynamiske indkøbssystemer Syddansk Universitet: Konference om digitalisering af offentlige indkøb 1 Anders Nørgaard Jensen Partner, Advokat 20 15 02 17 anj@publicure.dk 2 Kendetegn En slags åben rammeaftale

Læs mere

Indkøb af videnrådgivning. - under EU-tærskelværdien

Indkøb af videnrådgivning. - under EU-tærskelværdien Indkøb af videnrådgivning - under EU-tærskelværdien Februar 2019 Indkøb af videnrådgivning under EU-tærskelværdien Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50

Læs mere

Notat vedrørende udbud af almen lægepraksis - skitsering af tidsforløb for mulige processer

Notat vedrørende udbud af almen lægepraksis - skitsering af tidsforløb for mulige processer 8918864 VFN/bis Vibeke Fabricius Nordlander vfn@poulschmith.dk Direkte +45 72 30 73 73 Mobil +45 25 43 03 13 Notat vedrørende udbud af almen lægepraksis - skitsering af tidsforløb for mulige processer

Læs mere

Vejledning om kammeradvokatordningen Oktober 2008

Vejledning om kammeradvokatordningen Oktober 2008 Vejledning om kammeradvokatordningen Oktober 2008 Indhold Indledning 2 Hvilke statsinstitutioner er omfattet af aftalen? 2 Hvilke opgavetyper omfatter aftalen? 2 Anden advokatbistand end Kammeradvokaten

Læs mere

GODE RÅD TIL KØB AF RÅDGIVERYDELSER

GODE RÅD TIL KØB AF RÅDGIVERYDELSER GODE RÅD TIL KØB AF RÅDGIVERYDELSER Rådgiverbranchen oplever ofte, at det er unødigt ressourcekrævende at afgive tilbud til det offentlige. Det er et problem for branchen, men også for de offentlige indkøbere.

Læs mere

Politik og vejledning for udbud i Nordsjællands Park & Vej

Politik og vejledning for udbud i Nordsjællands Park & Vej Politik og vejledning for udbud i Nordsjællands Park & Vej Indledning Sindshvile 16. november 2016 Nordsjællands Park og Vej er et tværkommunalt fællesskab mellem Fredensborg og Helsingør Kommuner og er

Læs mere

Aalborg Kommunes udbuds- og indkøbspolitik

Aalborg Kommunes udbuds- og indkøbspolitik #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Økonomikontoret Sagsnr./Dok.nr. 2017-015815 / 2017-015815-13 Borgmesterens Forvaltning Boulevarden 13 9000 Aalborg 07-07-2017 Aalborg Kommunes

Læs mere

Udbud af foranalyse, levering, vedligeholdelse og videreudvikling af en løsning til identitets- og rettighedsstyring

Udbud af foranalyse, levering, vedligeholdelse og videreudvikling af en løsning til identitets- og rettighedsstyring Spørgsmål og svar II Udbud af foranalyse, levering, vedligeholdelse og videreudvikling af en løsning til identitets- og rettighedsstyring Aalborg Universitet Spørgsmål 1 Henvisning: Bilag 3 kravspecifikation

Læs mere

Udbudsloven hvad er nyt? Bedre udbud Bedre udbud

Udbudsloven hvad er nyt? Bedre udbud Bedre udbud Bedre udbud Bedre udbud Udbudsloven hvad er nyt? Hvad skal du være opmærksom på, når du køber ind på vegne af en offentlig myndighed? Få her en kort oversigt over, hvad de nye regler betyder. Indhold 3

Læs mere

FREDERIKSSUND KOMMUNE INDKØBSPOLITIK

FREDERIKSSUND KOMMUNE INDKØBSPOLITIK FREDERIKSSUND KOMMUNE INDKØBSPOLITIK INDHOLD 1. Indkøbspolitikkens formål. 3 1.1. Indkøbspolitik og de overordnede mål for Frederikssund Kommune.. 3 1.2. Indkøbspolitikkens omfang af afgrænsning 3 2. Grundlag

Læs mere

Indkøb i Aalborg Forsyning. Udbuds- og Indkøbspolitik

Indkøb i Aalborg Forsyning. Udbuds- og Indkøbspolitik Indkøb i Aalborg Forsyning Udbuds- og Indkøbspolitik UD T S KA Indhold Forord... 3 Formål og indhold... 5 Samfundsansvar og FN s Verdensmål... 7 Effektivitet og innovation... 9 Samarbejde og kommunikation...

Læs mere

Fælles retningslinjer for indkøb af varer og tjenesteydelser i Kulturministeriet 2016

Fælles retningslinjer for indkøb af varer og tjenesteydelser i Kulturministeriet 2016 Fælles retningslinjer for indkøb af varer og tjenesteydelser i Kulturministeriet 2016 Undersøgelse af udbudspligt og retningslinjer for indkøb der ikke er omfattet af udbudspligt 1 Indhold 1. Indledning...

Læs mere

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune.

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Byrådet d. 25. marts 2008 1. INDLEDNING...3 2. FORMÅL...3 3. MÅLSÆTNINGER FOR KONKURRENCEUDSÆTTELSEN 2008-10...3 4. OVERVEJELSER FØR

Læs mere

Udbud af bygge- og anlægsopgaver samt rådgivningsopgaver i forbindelse med bygge- og anlægs

Udbud af bygge- og anlægsopgaver samt rådgivningsopgaver i forbindelse med bygge- og anlægs Norddjurs Kommune Økonomisk sekretariat Område: Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver samt rådgivningsopgaver Gældende fra: 15. november 2016 Ansvarlig: Økonomichefen Dækningsområde: Norddjurs Kommune

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over [indklagede advokatfirma], [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over [indklagede advokatfirma], [bynavn]. København, den 30. januar 2015 Sagsnr. 2014-515/8KR/CBW 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over [indklagede advokatfirma], [bynavn]. Klagens

Læs mere

Indkøbsstrategi 2014-2017. Herning Kommune

Indkøbsstrategi 2014-2017. Herning Kommune Indkøbsstrategi 2014-2017 Herning Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 Indsatsområder:... 3 2. Effektiv kontraktstyring... 4 2.1. E-handel (digitalisering af indkøbsprocessen)... 4 2.2. Fakturakontrol...

Læs mere

PJECE Udbudskultur 2015

PJECE Udbudskultur 2015 PJECE Udbudskultur 2015 Dato: 8. oktober 2015 Pjecen er udarbejdet af Rådet for Offentlig-privat Samarbejde UDBUDSKULTUR Indhold 1 Udbudskultur En tværgående opsamling på analyser fra Rådet for Offentlig-Privat

Læs mere

Indkøbspolitik for Furesø Kommune

Indkøbspolitik for Furesø Kommune Indkøbspolitik for Furesø Kommune Tilrettet efter beslutning truffet i Byrådet den 31. januar 2007 1. Formål Det overordnede formål med Furesø Kommunes indkøbspolitik er, at Furesø Kommune kan købe sine

Læs mere

Evalueringsmodeller. v/ Peter Dann Jørgensen, Partner

Evalueringsmodeller. v/ Peter Dann Jørgensen, Partner Evalueringsmodeller v/ Peter Dann Jørgensen, Partner Den 21. juni 2016 Evalueringsmetode og tildelingskriteriet Evalueringsmetoden sker med udgangspunkt i tildelingskriteriet; "Det økonomisk mest fordelagtige

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens anvendelse af private konsulenter. Januar 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens anvendelse af private konsulenter. Januar 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens anvendelse af private konsulenter Januar 2011 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Kontraktbilag 8 (præciseret) Retningslinier vedr. Miniudbud og E-auktion

Kontraktbilag 8 (præciseret) Retningslinier vedr. Miniudbud og E-auktion Kontraktbilag 8 (præciseret) Retningslinier vedr. Miniudbud og E-auktion Rammekontrakt 04.13 Nærværende præciserede bilag er gældende fra 14. september 2010. Bilaget erstatter tidligere Kontraktbilag 08

Læs mere

Prækvalifikationsbetingelser. Aarhus Kommune. Udbudsbekendtgørelsens nummer: 2016/S Udbud med forhandling

Prækvalifikationsbetingelser. Aarhus Kommune. Udbudsbekendtgørelsens nummer: 2016/S Udbud med forhandling Prækvalifikationsbetingelser Udbudsbekendtgørelsens nummer: 2016/S 242-441803 Udbud med forhandling Aarhus Kommune Levering af uddannelsesrettede forløb for aktivitetsparate og uddannelsesparate unge -

Læs mere

Køb sker enten ved køb direkte på Rammeaftalen, jf. punkt 2 eller ved gennemførelse af et miniudbud, jf. punkt 3.

Køb sker enten ved køb direkte på Rammeaftalen, jf. punkt 2 eller ved gennemførelse af et miniudbud, jf. punkt 3. Bilag 13 Side 1 af 6 Bestilling af Flytteydelser (MK) 1. INDLEDNING Bestilling af Flytteydelser og afgivelse af Ordre sker på de vilkår, der er fastlagt i Rammeaftalen og i henhold til retningslinjerne

Læs mere

Konkurrenceudsættelse i forbindelse med brug af andre aktører i beskæftigelsesindsatsen og opgaveløsningen i fagenheden Arbejdsmarked i øvrigt

Konkurrenceudsættelse i forbindelse med brug af andre aktører i beskæftigelsesindsatsen og opgaveløsningen i fagenheden Arbejdsmarked i øvrigt Notat 3.0 Arbejdsmarked Journalnummer: Ref.: Arbejdsmarkedssekretariatet Dato: 27.5.2013 Konkurrenceudsættelse i forbindelse med brug af andre aktører i beskæftigelsesindsatsen og opgaveløsningen i fagenheden

Læs mere

Leveranceaftale. Miniudbud iht. rammeaftale 02.18 om Borgerskab og Service. Juli 2008

Leveranceaftale. Miniudbud iht. rammeaftale 02.18 om Borgerskab og Service. Juli 2008 Leveranceaftale Miniudbud iht. rammeaftale 02.18 om Borgerskab og Service Juli 2008 Dato: 16-07-2008 Kontor: Sagsbeh.: Digitaliseringsafdelingen Niels Kleberg Versionsnr.: 1.0 Leveranceaftale for miniudbud

Læs mere

Vejledning til faggrupper

Vejledning til faggrupper Vejledning til faggrupper - en hjælp til at få et overblik over rollen som fagperson INDHOLD 1. Formål med vejledningen... 2 2. Definition af en faggruppe... 2 3. Hvornår skal der gennemføres et udbud

Læs mere

INNOVATION I UDBUD. 04. juni

INNOVATION I UDBUD. 04. juni 04. juni 2019 1 Organisation og strategi Problemstillingen Innovation er ikke den primære mission hos de offentlige indkøbere. Der mangler vilje fordi, at det er tidskrævende og problematisk. Heroverfor

Læs mere

Hvordan giver udbudsloven mulighed for at stille krav om mærker

Hvordan giver udbudsloven mulighed for at stille krav om mærker Hvordan giver udbudsloven mulighed for at stille krav om mærker Maria Haugaard, advokat Seminar om krav om miljømærker i indkøb og udbud 6. november 2017 Udbudslovens muligheder for at stille krav om mærker

Læs mere

INDKØBS- OG UDBUDSSTRATEGI. Godkendt af byrådet den

INDKØBS- OG UDBUDSSTRATEGI. Godkendt af byrådet den INDKØBS- OG UDBUDSSTRATEGI Godkendt af byrådet den 5.10.2016 INDLEDNING... 1 MÅLSÆTNING... 2 RAMMER FOR INDKØB OG UDBUD... 2 MÅLSÆTNING 1: EFFEKTIVITET... 4 HVORDAN ARBEJDER VI MED MÅLSÆTNINGEN?... 4

Læs mere

Indkøbs- og Udbudspolitik 2016

Indkøbs- og Udbudspolitik 2016 Indkøbs- og Udbudspolitik 2016 Langeland Kommune Indhold 1. Indledning... 3 2. Formål og principper... 3 3. Indkøbs- og udbudsprocesser... 3 3.1 Langeland Kommune skal overholde lovgivning om offentlige

Læs mere

teleradiologiske undersøgelser

teleradiologiske undersøgelser Indkøb af teleradiologiske undersøgelser til Sygehus Lillebælt, Kolding Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse 1 Indkøbet og Indkøbets omfang... 3 2 Ordregivers kontaktoplysninger... 4 3 Annonceringsmateriale...

Læs mere

UDBUD. i Lyngby-Taarbæk Kommune. Retningslinjer for Udbud. varer og tjenesteydelser. Vedtaget af Økonomiudvalget den 1.

UDBUD. i Lyngby-Taarbæk Kommune. Retningslinjer for Udbud. varer og tjenesteydelser. Vedtaget af Økonomiudvalget den 1. UDBUD i Lyngby-Taarbæk Kommune Retningslinjer for Udbud af varer og tjenesteydelser Vedtaget af Økonomiudvalget den 1. oktober 2015 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund for retningslinjerne... 2 2. Hvem er

Læs mere

Delaftale 1 Organisk affald

Delaftale 1 Organisk affald Miljøstyrelsens Rammeaftale vedrørende rådgivning og bistand Rammeaftale på affaldsfaglige konsulentydelser og -bistand mellem: Miljøstyrelsen Strandgade 29 1401 København K CVR-nr.: 25 79 83 76 og

Læs mere

Udbud af bygge- og anlægsopgaver samt rådgivningsopgaver i forbindelse med bygge- og anlægsopgaver

Udbud af bygge- og anlægsopgaver samt rådgivningsopgaver i forbindelse med bygge- og anlægsopgaver Norddjurs Kommune Økonomisk sekretariat Område: Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver samt rådgivningsopgaver Gældende fra: 15. november 2016 Ansvarlig: Økonomichefen Dækningsområde: Norddjurs Kommune

Læs mere

Kontraktbilag 08 (præciseret) Retningslinier for Miniudbud tildeling

Kontraktbilag 08 (præciseret) Retningslinier for Miniudbud tildeling 08 (præciseret) Retningslinier for Miniudbud tildeling Rammekontrakt 02.18 Nærværende bilag er gældende fra 14. september 2010. Bilaget erstatter tidligere 08 således at tildelinger foretaget på Rammeaftale

Læs mere

Rammeaftale om teknisk rådgivning mellem [Rådgiver] og House of Energy

Rammeaftale om teknisk rådgivning mellem [Rådgiver] og House of Energy Rammeaftale om teknisk rådgivning mellem [Rådgiver] og House of Energy Den [dato] oktober 2018 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Parterne... 3 2. Opgaven... 3 3. Aftalegrundlag... 3 4.

Læs mere

Kartoffelafgiftsfonden

Kartoffelafgiftsfonden Kartoffelafgiftsfonden December 2015 Vejledning om revision af tilskudsmidler modtaget fra Kartoffelafgiftsfonden Når der modtages støtte fra Kartoffelafgiftsfonden, vil de særlige krav, der gælder for

Læs mere

Tilbudsbetingelser. Kontrakt om levering af velfærdsteknologi til styrkelse af såvel fysisk som kognitivt funktionsniveau.

Tilbudsbetingelser. Kontrakt om levering af velfærdsteknologi til styrkelse af såvel fysisk som kognitivt funktionsniveau. Tilbudsbetingelser Kontrakt om levering af velfærdsteknologi til styrkelse af såvel fysisk som kognitivt funktionsniveau SOSU Nord Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Ordregiver... 3 3. Tilbudsmaterialet...

Læs mere

Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven. Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner

Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven. Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner tbr@bechbruun.com 2 Udbudspligten for varer og tjenesteydelser under tærskelværdien ændres Tilbudslovens

Læs mere

Bilag 15 Leverandørkoordinering

Bilag 15 Leverandørkoordinering Bilag 15 Leverandørkoordinering Version 0.8 26-06-2015 Indhold 1 VEJLEDNING TIL TILBUDSGIVER... 2 2 INDLEDNING... 3 3 LEVERANDØRENS ANSVAR... 4 4 LEVERANDØRENS KOORDINERINGS- OG SAMARBEJDSFORPLIGTELSE...

Læs mere

Udbud efter forhandling

Udbud efter forhandling Udbud efter forhandling Med og uden udbudsbekendtgørelse v/ partner, advokat Tom Holsøe Den juridiske ramme Hvad er forhandling? "Rådet og Kommissionen erklærer, at fremgangsmåderne med offentligt eller

Læs mere

Delaftale 5 Tværgående affaldsfaglige konsulentydelser

Delaftale 5 Tværgående affaldsfaglige konsulentydelser Miljøstyrelsens Rammeaftale på affaldsfaglige konsulentydelser og -bistand Bilag 2: Retningslinjer for gennemførelse af Miniudbud Delaftale 5 Tværgående affaldsfaglige konsulentydelser Side 1 af 6 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Noget om OPI og innovationspartnerskaber. 10. marts 2016

Noget om OPI og innovationspartnerskaber. 10. marts 2016 Noget om OPI og innovationspartnerskaber 10. marts 2016 Program Kl. 10:00 Velkomst, v/ Kristian Hjort Larsen, Welfare Tech Kl. 10:15 Noget om OPI og innovationspartnerskaber v/ Jesper Petersen Bach, DELACOUR

Læs mere

04.10 Forbrugsartikler Vejledning. www.ski.dk/forbrugsartikler

04.10 Forbrugsartikler Vejledning. www.ski.dk/forbrugsartikler 04.10 Forbrugsartikler Vejledning www.ski.dk/forbrugsartikler Om denne vejledning SKI ønsker at gøre det nemt for offentlige enheder at bruge vores rammeaftaler. Vi har derfor udarbejdet denne vejledning

Læs mere

Light Regimet. Carina Risvig Hamer Ph.d. lektor, Syddansk Universitet

Light Regimet. Carina Risvig Hamer Ph.d. lektor, Syddansk Universitet Light Regimet Carina Risvig Hamer Ph.d. lektor, Syddansk Universitet Carh@sam.sdu.dk www.udbudslov.dk Udbudslovens afsnit I Udbudslovens afsnit II Udbudslovens afsnit III Udbudslovens afsnit IV Udbudslovens

Læs mere

Små virksomheders andel af offentlige

Små virksomheders andel af offentlige VELFUNGERENDE MARKEDER NR 26 19 Små virksomheders andel af offentlige I artiklen fremlægges nye data, som belyser små virksomheders andel af de offentlige opgaver, som sendes i EU-udbud. Analysen viser

Læs mere