Statusskema for anbefalinger i udvalgsrapporten Retspsykiatri kvalitet og sikkerhed, December 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Statusskema for anbefalinger i udvalgsrapporten Retspsykiatri kvalitet og sikkerhed, December 2012"

Transkript

1 Sundheds- og Forebyggelsesudvalget SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 187 Offentligt skema for anbefalinger i udvalgsrapporten Retspsykiatri kvalitet og sikkerhed, December 2012 Anbefaling 1: Udvalget anbefaler, at regionerne med afsæt i de af Sundhedsstyrelsen udpegede regionsfunktioner styrker og understøtter hovedfunktionernes retspsykiatriske behandlingsarbejde. Regionerne. Indgår som en del af regionernes almindelige psykiatriplanlægning i regionerne I Region Hovedstaden har Retspsykiatrien i Region Region Syddanmark samler Der planlægges nyt netværk Regionenhar én retspsyk. PC Sct. Hans og PC Glostrup Sjælland samles i Slagelse det retspsykiatriske behandlingsarbejde i Middelfart, repræsentanter fra den Retspsykiatri er opprioriteret (Retspsykiatrisk forum) med afd. med regionsfunktion. regionsfunktion i retspsykiatri. det nye psykiatrisygehus. hvorfra både regions- og specialiserede retspsykiatri i almenpsykiatrien med 12 iforbindelse med byggeriet af For at styrke behandlingsarbejdet i hovedfunktionerne hovedfunktioner i rets- varetages i Region Midtjylland har Lignende overvejelser på Dermed samles regions- og højtspecialiserede funktioner og almenpsykiatri i regionen. sengepladser i Ålborg. er der etableret kompetencecenter for retspsykiatri, der land i patienter varetages opgaven forankret i de to Sygehus. psykiatrien i Region Sjæl- I forhold til de ambulante udvidet de opsøgende teams Brønderslev Psykiatriske bl.a. skal udbrede viden om allerede. specialiserede retspsykiatriske funktioner, der bl.a. med hovedfunktion og Regionsfunktion samarbejder bestpractice. understøtter behandlingsindsatsen i hovedfunktioner. visitationfor retslige B&U-psykiatrien via central patienter, hvor såvel visitation som principper for behandlingsarbejdet drøftes. Regionsfunktionen understøtter hovedfunktionen ved undervisning og konsultativ bistand.

2 Anbefaling 2: Udvalget anbefaler, at regionerne etablerer én klinisk kvalitetsdatabase Danske Regioner. indenfor det retspsykiatriske område, aftaler en ensartet praksis for kodning Arbejdet er forankret i regi af den eksisterende erfa-gruppe om registrering og indberetning af retslige forhold i Landspatientregisteret samt at på psykiatriområdet. Kodning og afgrænsning af målgruppen er til høring i absenteringer registreres ensartet og opgøres årligt. erfa-gruppen. Registrering og indberetning indgår i kommende benchmarkrapport for i regionerne Absenteringer registreres Der foretages ensartet Ensartet registrering og Region Midtjylland Ensartet registrering og som utilsigtede hændelser og indberetning og registrering årlige opgørelser over iværksatte i marts 2011 en årlige opgørelser over analyseres som sådan. af absenteringer. absenteringer er igangsat i systematisk registrering af absenteringer er igangsat jf. Regionens retspsykiatriske Absenteringer registreres Region Syddanmark. absenteringer (rømninger, de nationale definitioner. database indeholder også som utilsigtede undvigelser og udeblivelser) oplysninger om retslige hændelser og analyseres som fra psykiatriske afdelinger. I Retspsykiatrisk Afdeling E foranstaltninger og sådanne. Der udarbejdes forventes primo 2012 karakteren af denne. handleplan med henblik på fremadrettet (og lidt senere læring og forebyggelse af bagudrettet) registrering Region Hovedstaden vil gentagelse. vedrørende mentalobservander opfordre til etablering af en i en database, national klinisk kvalitetsdatabase. som svarer til database i Risskov og på Retspsykiatrisk Klinik. Danske Regioner har på vegne af regionerne rettet til henvendelse til Sundhedsstyrelsen og sidenhen Statens Serum Institut i både 2011 og 2012 med anmodning om, at der oprettes SKS-koder i Landspatientregistret for absentering for retspsykiatriske patienter. Anmodningen er endnu ikke imødekommet. Konsekvensen er, at regionerne ikke har et samlet billede af antallet absenteringer, og at registreringerne ikke foregår på et ensartet landsdækkende og sammenligneligt grundlag. Danske Regioner er uforstående overfor de manglende SKS-koder.

3 Anbefaling 3: Udvalget anbefaler, at der nationalt og regionalt prioriteres midler til analyser og forskning i sindslidendes kriminalitet, domstolenes praksis samt forskning i kriminalitetsforebyggende tiltag. Staten og regionerne i regionerne Region Hovedstadens Retspsykiatrisk forskning er Region Syddanmark har Psykiatri- og socialledelsen Psykiatrien i Region Kompetencecenter for et af Psykiatriens 4 særligt forskning i retspsykiatri, og har besluttet at afsætte midler Nordjylland prioriterer retspsykiatri er forpligtet til prioriterede området prioriteres fortsat. til forskning i det generelt forskning højt, at forske.centret påtænker forskningsområder i retspsykiatriske område samt herunder også indenfor bl.a. at udvikle den Psykiatriens forskningsstrategi Afdeling i Risskov om vil anmode Retspsykiatrisk retspsykiatrien. eksisterende retspsykiatriske database med henblik på, at sammen med Region Nordjylland er via databasen kan danne lærestolsprofessoren ogmed Retspsykiatrisk Afdeling E grundlag for fremtidige inddragelse af retspsykiatrisk aktuelt involveret i forskningsprojekter. afsnit i Viborg at udarbejde undersøgelse af 16- Der er aktuelt et ph.d.-studie en forskningsstrategi for omfattede patienter i inden for retspsykiatri og området. samarbejde med Region Hovedstadens Psykiatri deltager endvidere i 16 undersøgelsen forankret ved Retspsykiatrisk Klinik samt 69 undersøgelsen forankret i Region Midt. Endvidere er det med forskningsstrategien for regionspsykiatrien i Region Midtjylland besluttet, at der på sigt skal tilknyttes en professor til Afdeling for retspsykiatri, AUH Risskov. Retspsykiatrisk Klinik og med deltagelse af læger for Region Hovedstaden -samt en undersøgelse af 69 omfattede patienter i samarbejde med mentalobservationscentrene (Risskov, Middelfart og Retspsykiatrisk Klinik).

4 Anbefaling 4: Udvalget anbefaler, at regionerne formulerer standardiserede sikkerhedskrav for de retspsykiatriske afdelinger, med bistand fra Kriminalforsorgen og eventuelt andre relevante aktører. De standardiserede sikkerhedskrav kunne eksempelvis relatere sig til perimetersikring og den eksterne sikkerhed såsom hegn, sluser, sikkerhedszoner, udstyrsstandarder m.v. og udarbejdelse af tjeklister. Regionerne/Danske Regioner. En arbejdsgruppe sammensat af repræsentanter fra alle regioner har udarbejdet anbefalinger til standardiserede sikkerhedskrav og identificering af områder, hvor standardisering er relevant og hensigtsmæssigt. Arbejdsgruppen har i forløbet trukket på relevante eksterne aktører, herunder Kriminalforsorgen og Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI). Udvalgsarbejdet har resulteret i 11 konkrete anbefalinger til den statiske sikkerhed såsomhegn, vinduer, sluser m.v. på de specialiserederetspsykiatriske afdelinger. De 11 konkrete anbefalinger, der udspringer af en række principper vedrørende følgende; tolags-sikring, første sikringslag, herundervinduesglas og døre, andet sikringslag, herunder hegn, mure og andre bygningsdele, perimetersikring, låsesystemer, sluser, proceduresikkerhed og endeligvidensdeling og læring på tværs. Anbefalingerne retter sig mod de specialiserede retspsykiatriske afdelinger, hvorkravene til sikkerheden er høj, og anbefalingerne skal i videst muligt omfang -kunne implementeres i eksisterendebyggeri, såvel som i nybyggeri. Der er tale om minimumskrav,således at der kan tages højde for prioritering af ressourcer og deneksisterende bygningsmasse.

5 Anbefaling 5: Udvalget anbefaler, at regionerne foretager en bygningsmæssig gennemgang af de retspsykiatriske afdelinger og af sikkerhedsprocedurer og arbejdsgange, med henblik på løbende at vurdere, hvordan sikkerheden kan optimeres og med henblik på opfyldelse af kravene til standardisering. Regionerne. Den anbefalede gennemgang sker som opfølgning på arbejdet vedr. standardisering. Der foretages løbende Der foretages løbende evaluering af de retspsykiatriske foretaget en bygningsmæssig Risskov og retspsykiatrisk bygningsgennemgang af de I Region Syddanmark er der Retspsykiatrisk afdeling i Regionen har foretaget en bygningsmæssig gennemgang af de retspsykiatriske bygninger mhp. sikkerheden, gennemgang i forbindelse afsnit i Viborg gennemførte i retspsykiatriske og de afdelinger og af sikkerhedsprocedurer og arbejdsgange. optimeret i forbindelse med opfølgning på tidligere bygningsmæssig gennem- følger er belysning øget og og sikkerheden vil blive med byggeplanlægningen og foråret 2010 en lukkede sengeafsnit. Som Senest er der på PC Glostrup byggeriet af det nye patientflugt. Som følge heraf der er nu sikkerhedsglas i opsat nyt særligt flugtsikret psykiatrisygehus i Slagelse. etableres alarmer og lys besøgsstue mm). hegn med automatisk inden udgangen af Der igangsættes projekt med belysning (4 m højt med skalsikring, som dels består i udhæng) samt nyt adgangskontrolsystem ved elektronisk låsesystem. Byggeri af ny retspsykiatri på PC Sct. Hans indtænker anbefalinger fra kommende rapport om standardiserede sikkerhedskrav for til retspsykiatrien, forår Byggeri af ny retspsykiatri i Region Syddanmark tager højde for optimering af sikkerheden. gang i forhold til den statiske sikkerhed samt en gennemgang af arbejdsgange, procedurer og rutiner. Retspsykiatrisk afdeling i Risskov fik i september 2010 hjælp fra Kompetansecenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri i Bergen til en gennemgang af arbejdsgange, procedurer og rutiner.anbefalingerne gennem-gangene implementeres løbende. fra alle døre udenfor normal arbejdstid (er implementeret) dels videoovervågning at et udsnit af udvendige arealer og knudepunkter. Implementeret første halvår Yderligere er fastsat instruks vedrørende følge af personale i forbindelse med udgang til rygegård/have.

6 Anbefaling 6: Udvalget anbefaler, at der i tilfælde af absenteringer gennemføres audits, så omstændighederne omkring absenteringen bruges til læring med henblik på at undgå lignende hændelser. Regionerne Absenteringer behandles i Absenteringer behandles som Absenteringer behandles Der skal i dag gennemføres Ved absenteringer følges op Region Hovedstadens utilsigtede hændelser og som en utilsigtet hændelse audits i forbindelse med som en utilsigtet hændelse. Psykiatri som utilsigtede analyseres som sådanne. Der og følges nøje. rømninger fra sengeafsnit Der gennemføres kvalitative hændelser og der udføres udarbejdes handleplan med (utilsigtede hændelser), der hændelsesanalyse med analyse af absenteringer, på henblik på læring og indrapporteres til Dansk henblik på fremadrettede samme baggrund, som ved øvrige utilsigtede hændelser. forebyggelse af gentagelser. Patient Sikkerheds Database kvalitetstiltag RHP har i 2010 udført en fokuseret Lederens Patientsikkerhedsrunde på de retspsykiatriske afsnit med henblik på at forebygge absenteringer. I tilknytning til Patientsikkerhedsrunden blev der udarbejdet konkrete handleplaner på området.

7 Anbefaling 7: Udvalget anbefaler, at vidensopsamling om byggeri i retspsykiatrien, herunder identificering af bedste praksis nationalt og eventuelt internationalt, indgår i regionernes projekt vedr. systematisk videndeling om sygehusbyggeri. Danske Regioner og regionerne Psykiatrien indgår i projekt vedrørende vidensdeling om sygehusbyggeri, og der er etableret erfa-gruppe om psykiatrisk sygehusbyggeri. Formålet med projektet om systematisk videndeling i sygehusbyggeri er, at regionerne i fællesskab opsamler, deler og udvikler viden om centrale elementer i sygehusbyggeri. Hvor det er hensigtsmæssigt, skal projektet være med til at skabe fælles løsninger i de nye sygehusbyggerier. Projektet har nu været i gang i knap to år. Projektet ledes af en styregruppe, der består af repræsentanter fra regionernes centrale byggeorganisationer og direktionskredse samt Danske Regioner. Som opfølgning på økonomiaftale 2013 har Danske Regioner udarbejdet en oversigt over forventede resultater og fælles initiativer, som regionerne har igangsat i projektet om videndeling i sygehusbyggeri. Oversigten omfatter en beskrivelse af initiativer og eksempler, der indebærer ensartede, evt. fælles løsninger, herunder indkøb mv. Oversigten er fremsendt til sundhedsministeriet den 20. december Der er den 18. december 2012 afholdt en workshop om it og automatisering i sygehusbyggeri.workshoppen havde til formål at identificere et antal fælles regionale initiativer om it og automatisering, som kan være med til at optimere driften og øge kvaliteten i de nybyggede sygehuse Som en del af projektet om videndeling i sygehusbyggeri relancerede Danske Regioner i foråret 2012 portalen med relanceringen er at skabe større åbenhed om og overblik over regionernes arbejde med sygehusbyggerier for at: Øge deling af viden mellem regioner og byggeprojekter. Skabe et aktuelt overblik over sygehusbyggerierne, deres status og anden relevant information. Gøre det nemmere for omverdenen, herunder det private erhvervsliv, at følge med i byggerierne. Formidle rammer og vilkår for sygehusbyggerierne, så de forskellige aktører i omverdenen kan få indblik i sygehusbyggerierne. På kan man få et aktuelt overblik over og indblik i de igangværende sygehusbyggerier i Danmark. Regionernes og byggeprojekternes nyheder om sygehusbyggeri overføres automatisk til RSS.

8 Anbefaling 8: Udvalget anbefaler, at der levnes økonomisk råderum til, at forbedringer af de retspsykiatriske bygninger kan realiseres. Danske Regioner/ regionerne Region Hovedstaden har Med etableringen af særligt Region Syddanmark har RM har i de seneste år søgt Region Nordjylland har prioriteret midler og fået ca. afsnit for varetægtssurrogatanbragte prioriteret midler til at renovere og sikre prioriteret midler samt fået 25 mio. kr. fra i Vording- forbedring af retspsykiatriske bygningerne dels i Risskov i satspuljemidler til forbedring finanslovspulje til anlægsløft borg (Afsnit S7) er de fysiske bygninger. Byggeri er i både børne- og (herunder sikkerheden) af i retspsykiatrien. Midlerne er forhold for denne gruppe gang. ungdomspsykiatrien, retspsykiatriske bygninger. anvendt til ombygning og patienter forbedret in-denfor Retspsykiatrisk Afdeling og Der er endvidere prioriteret sikring af lukkede de rammer det ældre byggeri dels i Regionspsykiatrien midler til forbedring af sengeafsnit, sikring af giver mulighed for. Viborg. fysiske rammer til brug for udearealer, forbedring af Derudover etableres der - Særligt bygningerne i aktivitet (der er opført en alarm- og overfaldssystemer, som nævnt andre steder i Risskov bærer dog præg af at aktivitetspavillon til indkøb af aktivitetsudstyr og skemaet - et nyt være utidssvarende retspsykiatrisk afdeling). bygning af aktivitetstilbygning psykiatrisygehus i Slagelse, bygningsmæssige rammer. på fire der også kommer til at psykiatriske centre. indeholde retspsykiatri, herunder også en ny sikringsafdeling.

9 Anbefaling 9: Udvalget anbefaler, at regionerne etablerer en graduering af sikkerheden på de retspsykiatriske afdelinger. Regionerne sengeafsnit, da retspsykiatriske patienter både skal kunne behandles i almenpsykiatrien og på de specialiserede retspsykiatriske afdelinger (PC Sct. Hans og PC Glostrup). Med kvalitetsfondsprojektet på PC Sct. Hans skabes der mulighed for en graduering via fleksibel indretning. I Region Hovedstaden er der Graduering af sikkerheden I Region Syddanmark I psykiatrien i Region en graduering af sikkerheden eksisterer, idet der i gradueres sikkerheden ved, Nordjylland er der et højere på de retspsykiatriske Dianalund er et åbent at integreret åben/lukket sikkerhedsniveau på det afdelinger ved at der både er retspsykiatrisk afsnit (P5) funktion tilgodeser den retspsykiatriske sengeafsnit åbne og lukkede sengeafsnit. udover de lukkede statiske sikkerhed. E 1 end på det Der er ikke på nuværende tidspunkt en graduering af retspsykiatriske Nykøbing afsnit (P4) i og Bestemmelse skærmningsniveau, af risikovurderingog retspsykiatriske sengeafsnit sikkerheden inden for det, Vordingborg (S7). observations- der betegnes lukkede niveau sikrer den dynamiske sikkerhed. Retspsykiatrisk Afdeling i Hviding er et lukket afsnit. En graduering af sikkerheden er først mulig efter samling af retspsykiatrien i Middelfart. Graduering af sikkerheden er gennemført i form af: 1. Retspsyk. afd. i Risskov - Afsnit til varetægtssurrogatfængslede - Afsnit til intensiv udredning og behandling - Afsnit til rehabilitering 2. Retspsyk. afsnit i Viborg - Afsnittet er opdelt i to etager: - 6. etage: Intensiv behandling og udredning - 7. etage:udslusning E 2. På det retspsykiatriske afsnit S 6 under almenpsykiatrien er et højt sikkerhedsniveau, svarende til det retspsykiatriske afsnit E 1.

10 Anbefaling 10: Udvalget anbefaler, at etablering af aktivitets- og beskæftigelsesmuligheder for de retspsykiatriske patienter prioriteres, herunder eksempelvis motionsrum, træningskøkken, undervisningslokaler, fysio- og ergoterapi, udendørs aktiviteter m.v. Regionerne/ Danske Regioner. Der er afsat og udmøntet centrale midler til etablering af aktivitets- og beskæftigelsesmuligheder disse dækker dog ikke drift. Aktivitets- og Aktivitets- og Aktivitets- og Det er besluttet at anvende Aktivitets- og beskæftigelsesmulighederne beskæftigelsesfaciliteter beskæftigelsesfaciliteter dele af bloktilskuddet til beskæftigelsesfaciliteter er er blevet udvidet på de eksisterer i dag, og etableres eksisterer allerede og videreførelse af satspuljerne udvidet ved ibrugtagning af retspsykiatriske afdelinger, også i det nye videreføres til den nye til indkøb af motionsudstyr. aktivitetspavillon på Aalborg bl.a. ved nybygning af psykiatrisygehus i Slagelse. retspsykiatriske afdeling i Region Midtjylland Psykiatriske sygehus for de aktivitetshal, renovering / Middelfart. udbygger i takt med retspsykiatriske patienter. indretning af motionsrum, tilgængelighed af frie Der er samtidig prioriteret renovering af udearealer og Der findes begrænsede økonomiske midler ekstra personaleressourcer til indkøb af aktivitetsudstyr. aktivitetsmuligheder i denne opgave. Med kvalitetsfondsprojektet på PC Sct. Hans er etablering af aktivitets- og beskæftigelsesmuligheder prioriteret højt. Retspsykiatrisk Afdeling i Hviding.

11 Anbefaling 11: Udvalget anbefaler, at regionerne etablerer et fælles efteruddannelsestilbud for det retspsykiatriske personale, med henblik på at sikre at personalet har de rette kompetencer og redskaber til varetagelse af den retspsykiatriske behandling. Danske Regioner/ regionerne Der er nedsat en tværregional arbejdsgruppe til at konkretisere anbefalingen og udarbejde et konkret forslag til et fælles efteruddannelsestilbud til personalet i retspsykiatrien. Arbejdsgruppen færdiggør sit arbejde i januar 2013, hvorefter gruppens forslag til fælles efteruddannelsestilbud drøftes i regionernes psykiatridirektørkreds den 25. januar Anbefalingerne fokuserer på de kerneområder, hvor medarbejdernes viden og kompetencer ønskes styrket. Kerneområderne omfatter: Psykopatologi, patientadfærd og impulskontrol, jura, misbrug og afhængighed, motivation, (re)habilitering, forebyggelse af kriminalitet, sikkerhed, konflikthåndtering, risikovurdering, behandlingsformer (psykologisk og medicinske). Anbefaling 12: Udvalget anbefaler, at der samles op på regionernes anvendelse af risikovurderinger af uhensigtsmæssig adfærd og at der igangsættes et arbejde med at udvikle værktøjer til at vurdere rømningsfare. Regionerne/ Danske Regioner. På de retspsykiatriske Værktøjer som det nævnte En arbejdsgruppe, bestående Region Midtjylland er den Region Nordjylland afdelinger og de største anvendes allerede på af retspsykiatriske specialiserede retspsykiatri i anvender risikovurdering. almenpsykiatriske centre Sikringsafdelingen og vil afdelingsledelser har gang med at implementere Afdelingsledelsernehar lavet anvendes risikovurderingsredskaberne blive udbredt til hele udarbejdet værktøjer til at en pakke af udkast til vurdering af SOAS-R, HCRblive 20 og BVC. I forhold til rømningsfare arbejdes der Retspsykiatrisk afdeling. vurdere rømningsfare. Retspsykiatrien i Middelfart risikovurderingsredskaber: HCR-20, START og BVC rømningsfare, som bygger på almindelig god praksis og klinisk relevans. Udkastet er kontinuerligt med vurdering anvender allerede ikke implementeret. Det af risici og minimering af risikovurdering af overvejes. utilsigtede hændelser. uhensigtsmæssig adfærd.

12 Anbefaling 13: Udvalget anbefaler, at regionerne formulerer retningslinjer for, hvornår vold og trusler om vold mod personalet skal anmeldes. Regionerne. Det fremgår af regionens Af regionens retningslinje Retspsykiatrisk Afdeling i Psykiatri- og socialledelsen Psykiatrien i Region vejledning om vedr. Forebyggelse og Middelfart har retningslinjer foreslår, at anbefalingen Nordjylland har retningslinjer politianmeldelse, hvornår der håndtering af konflikter for politianmeldelse af vold dagsordensættes på for politianmeldelse af skal ske politianmeldelse af fremgår det, at vold og trusler fra patienters side mod psykiatridirektørmøde med vold fra patienters side mod lovovertrædelser begået i udøvet af patienter eller personale. henblik på udarbejdelse af en personale psykiatrien. pårørende overfor ansatte, tværregional retningslinje politianmeldes.

13 Anbefaling 14: Udvalget anbefaler, at den forebyggende indsats målrettet mod personer med skizofreni styrkes gennem en fortsat udbygning af de opsøgende psykoseteams OP-teams og OPUS (opsøgende psykoseteams for unge med debuterende skizofreni) og gennem udbygning af tilgængelige kommunale socialpsykiatriske tilbud. Anbefaling 15: Udvalget anbefaler, at regionerne styrker den opsøgende, forebyggende og vedligeholdende indsats gennem fortsat udbygning og etablering af opsøgende retspsykiatriske teams for de mest ustabile og recidivtruede patienter. Regioner og kommuner 14. Regionen har de sidste år 14. De opsøgende 14. Region Syddanmark har 14. Med satspuljen Opsøgende udvidet antallet af OP- og psykoseteams er udvidet i opbygget opsøgende 2013 er OPUS psykoseteamsdækker hele psykoseteams, der dækker OPUS teams og dækker nu foråret og kan nu dække behandlingstilbuddet i regionen. OPUS dækker hele regionen samt 3 hele regionen. Der er i 2012 behandlingsbehovet for hele TIT/OPUS. Region Midtjylland blevet afdeling Syd, Aalborg søgt om satspuljemidler til målgruppen i regionen. udvidet, således det dækker Psykiatriske Sygehus ekstra OPUS team, da 15. Region Syddanmark har alle fra år. optageområde. presset i København er stort. 15. Opsøgende en retspsykiatriskdistriktspsykiatri, som dækker hele Anbefalingen dagsordensættes på klyngemøderne i retspsykiatriskdistrikts- Regionen har en mindre retspsykiatriske teams er 15. Regionen Hovedstaden organiseret under regionen.opsøgende retspsykiatriske teams er en god regionen i efteråret psykiatri, som dækker hele har to retspsykiatriske OPteams og fire Kompetencecenter. Retspsykiatrisk regionen.funktionen planlægges udvidet via satspulje- idé. Region Syddanmark 15. Med satspuljen rehabiliteringsteam målrettet afventer implementering af 2013 er kapaciteten i de midler, herunder planlægges retspsykiatriske patienter. den eksisterende psykiatriplan, førend der tages stilling opsøgende retspsykiatriske med en funktion, som teams blevet væsentligt arbejder ud fra samme til udbygning. udbygget. principper som opsøgende

14 Anbefaling 16: Regionerne Udvalget anbefaler, at der foretages en regelmæssig vurdering og udredning af de indlagte retspsykiatriske patienters misbrug. psykoseteams. Den generelle vejledning for Retningslinje for Der er konstant fokus på Dette er en fælles udfordring Retspsykiatriske patienters journalføring fordrer en journalførelse foreskriver at indlagte patienters misbrug i på tværs af sengeafsnit. misbrug vurderesrutinemæssigt. Ved misbrug retspsykiatrien i Region udredning for misbrug hos der skal ske en regelmæssig Der skal udarbejdes Syddanmark. alle patienter. vurdering og udredning af de kommissorium for planlægges individuel Dertil, angående retslige indlagte retspsykiatriske arbejdsgruppe, der skal opfølgning med misbrugssamtaler, urinscreening osv. patienter, iværksættes på patienters misbrug. Det er udarbejde forslag til udvalgte afsnit projekt planen at følge op på dette. håndtering af misbrug. En arbejdsgruppe vedrørende "START" i uge 21, 2012, ser på fælles principper for hvor også vurdering og behandling af patienter med udredning af misbrug indgår. misbrug, herunder retspsykiatriske patienter. Anbefaling 17: Udvalget anbefaler, at adgangen til at gennemføre undersøgelser af patientstuer i henhold til psykiatrilovens 19 a lempes. Der er aktuelt intet kendskab til statens opfølgning. Staten. Psykiatrien Region Sjælland har drøftet emnet med Sundhedsstyrelsen i relation til Sikringsafdelingen.

15 Anbefaling 18: Udvalget anbefaler, at der lokalt udarbejdes konkrete samarbejdsaftaler mellem psykiatrien og politiet, hvori det præciseres, hvornår og under hvilke omstændigheder, politiet tilkaldes. Regionerne og politimyndighederne Region Hovedstadens Der afholdes årligt et Der er etableret et Der er indgået en Der er etableret et formelt Psykiatri afholder et årligt samarbejdsmøde mellem samarbejdsforum mellem samarbejdsaftale mellem samarbejdsforum mellem møde med politidirektørerne Østjyllands Politi og psykiatrieni Region Midtjylland psykiatrien i Region Nordjyllands politi og i regionen og drøfter samarbejdet. den Nordjylland. Samarbejdet er generelt velfungerende. retspsykiatrien, KiF og de to politikredse i regionen om de retspsykiatriske patienter, og et årligt møde mellem politiet og Psykiatrien i Region Sjælland om samarbejdet generelt. Anbefaling 19: Udvalget anbefaler, at sammenhængen i misbrugsbehandlingen styrkes. Dette kunne eksempelvis ske ved at kigge på den eksisterende lovgivning, herunder muligheden for at samle misbrugsbehandling af udskrevne retspsykiatriske patienter i regionerne. anklagemyndigheden, politi og retspsykiatrien i Region Syddanmark. Bl.a. har man drøftet vilkårene ved tvungen opfølgning. Samarbejdet er velfungerende. Danske Regioner Samarbejdet drøftes endeviderei netværk for retspsykiatri i Region Midtjylland med henblik på at samarbejdsaftalen mellem politiet og psykiatrien gøres bliver regionsdækkende. Der er udarbejdet konkret samarbejdsaftale om tilkald af politiet ifm situationer med indlagte patienter, som psykiatrien ikke selv kan håndtere. Danske Regioner i udvalgsarbejdet om evaluering af kommunalreformen rejst forslag om, at ansvaret for misbrugsbehandlingen samles i regionerne under sundhedsloven. Forslaget skal bl.a. sikre bedre sammenhæng i behandlingen af dobbeltdiagnoserne (personer med psykisk sygdom og misbrug).

16 Anbefaling 20: Udvalget anbefaler, at regionerne i tilrettelæggelsen af den retspsykiatriske behandlingsindsats tilser, at de nødvendige behandlingsmæssige tiltag og indsatser er til rådighed med henblik på at opretholde og tilegne færdigheder. Det drejer sig bl.a. om: Målrettet misbrugsbehandling, tilbyde relevant undervisning/uddannelse, tilbyde fysisk aktivitet og beskæftigelse og støtte til at fastholde/genetablere pårørende relationer/netværk. Regionerne Disse tilbud er i dag til rådighed for de indlagte Indsatserne er til rådighed i dag, men vil få forbedrede Indsatserne er til rådighed for indlagte i retspsykiatrien i I regi af regionenes netværk Retspsykiatrisk forum Indsatserne er til rådighed for indlagte patienter. Pårørende patienter og er med fysiske rammer i det nye Region Syddanmark. drøftesanbefalingerne 1, 20 inviteres til samtaler og satslovspuljen 2010 psykiatrisygehus. Se i øvrigt status vedr. og 21. pårørende-aftenermhp. at forbedret. anbefaling 10. fastholde netværk. De Kvalitetsfondsbyggerierne individuelt arrangerede forbedrer patienternes muligheder for at fastholdesociale netværk og deltage uddannelsesaktiviteter yderligere. samtaler vurderes som værdifulde for de pårørende - også som aflastning.

17 Anbefaling 21: Udvalget anbefaler, at det rehabiliterende sigte prioriteres højt i indretningen og tilrettelæggelsen af indsatsen overfor personer med retspsykiatriske særforanstaltninger i regioner og kommuner. Regioner og kommuner I Region Hovedstaden De behandlingsmæssige I regi af regionenes netværk Regionen har etgodt prioriteres rehabilitering højt i behandlingsindsatsen for Retspsykiatrisk forum drøftes anbefalingerne 1, 20 samarbejde kommunerne om med de alle patientgrupper og og 21. retspsykiatriske patienter. etablering af rehabiliteringsteams og udslusningsafsnit har særligt fremmet dette iforhold til de retspsykiatriske patienter. Det åbne retspsykiatriske afsnit i Dianalund har stærkt fokus på rehabilitering af patienterne, og letter overgangen mellem at være på et lukket afsnit og være udskrevet. Her har patienterne mulighed for at genoptræne dagligdags færdigheder som at gå på indkøb o.lign. Rehabiliteringen er også i fokus i forhold til behandlingen af patienterne på Sikringsafdelingen. tiltag, nævnt i anbefaling 20, står til rådighed for indlagte patienter i retspsykiatrien i Region Syddanmark, og de prioriteres højt i indretningen og tilrettelæggelsen af rehabiliteringsindsatsen. Regionen oplever dog en tendens til, at det er vanskeligt at få et relevant tilbud til en lille gruppe af retspsykiatriske patienter. Aktuelt drøftes det med de nordjyske kommuner at etablere et halfway house for en særlig målgruppe med henblik på længerevarende socialpsykiatriske og rehabiliterende tiltag.

18 Anbefaling 22: Udvalget anbefaler, at der udarbejdes et forslag til en 2-årig forsøgsordning vedr. elektronisk overvågning i enkelte regioner. Staten/ Sundhedsstyrelsen. Der er aktuelt intet kendskab til statens opfølgning. Region Syddanmark har i Nord har ikke overvejet udvalgsarbejdet frabedt sig at forsøgsordning. være pilot på projektet. Anbefaling 23: Udvalget anbefaler, at der i alle regioner indgås samarbejdsaftaler mellem regionen, kommunerne i regionen, politikredsene i regionen og KiFafdelingerne i regionen med henblik på at styrke sammenhæng og koordinering af de respektive myndigheders indsats. Regionerne, kommunerne i regionen, politikredsene i regionen og KiFafdelingerne i regionen. Region Hovedstadens Det anførte samarbejde I Region Syddanmark er der I Sundhedsaftalen for Der er indgået Psykiatri indgår i de eksisterer allerede i form af etableret PSP- samarbejde indgårsamarbejdsaftale samarbejdsaftale med KiF, etablerede PSP-samarbejder, det såkaldte PSP-samarbejde Retspsykiatrisk afdeling i vedr. retspsykiatriske og der afholdes faste møder hvor samarbejdet om Middelfart afholder faste patienter med kommunerne, om individuel koordinering. konkrete borgere drøftes og møder KiF og kriminalforsorgen og politiet. Der afholdesdesuden faste indsatsen mellem de anklagemyndigheden i de tre Det er aftalt, at Region møder mellem Psykiatrien og respektive myndigheder politidirektørkredse samt adhoc Midtjylland afgrænser og Politi, Statsadvokatur og koordineres. møder med kommunen. Der er udarbejdet regional konkretiserer opgaven og der nedsættes udvalg med de KiF. Psykiatrien deltager i 5 PSPfora KiF deltager i PSP- samarbejdsaftale indenfor involverede parter. med Nordjyllands Politi

19 samarbejdet under retspsykiatri. Københavns Vestegns Politi. Anbefaling 24: Udvalget anbefaler, at KiF udvider den praksis, som allerede finder sted i Kriminalforsorgen. visse sager med iværksættelse af tilsyn umiddelbart efter, at domsudskriften modtages fra anklagemyndigheden. I tilfælde hvor dette ikke er muligt anbefales det, at KiF i perioden inden tilsynet formelt etableres, jævnligt forsøger at holde sig orienteret om klientens/patientens forhold. Danske Regioner er ikke bekendt med status Anbefaling 25: Udvalget anbefaler, at regionerne og kommunerne i henholdsvis Regioner og kommuner sundhedsaftalerne og de sociale rammeaftaler indgår aftaler om udvikling af dag- og døgntilbud til personer omfattet af særforanstaltninger. Udvalget peger særligt på behovet for tilbud til gruppen af misbrugere, hvoraf mange har en retspsykiatrisk særforanstaltning. og 1 PSP-forum med Midtog Vestjyllands Politi. Der er i regi af Det indgår i TSP Der er i regi af Region Midtjylland har et I sundhedsaftalerne for 2012 sundhedsaftalerne indgået (Tværgående sundhedsaftalerne indgået dag- og døgntilbud til denne er særlig fokus på samarbejdsaftaler med Samarbejdsforum for samarbejdsaftaler med målgruppe - Blåkærgaard dobbeltdiagnosticerede kommunerne om Psykiatri), hvor Psykiatrien i kommunerne om (samtidig psykiatrisk lidelse samarbejdet om patienter Region Sjælland mødes 4 dobbeltdiagnoserne. og misbrugsproblematik). med dobbeltdiagnoser samt om retspsykiatriske patienter. Det ses ikke af rammeaftalen gange årligt med de 17 kommuner i regionen. Der er ikke aktuelle, fælles aftaler om udvikling af nye tilbud. Der er en udfordring på misbrugsområdet i forhold til 2013, at der er aftale om Region Syddanmark har at sikre behandling af etablering af yderligere etableret Center for Misbrug misbruget efter udskrivelse tilbud til denne målgruppe. og Socialpsykiatri i Toftlund. fra psykiatrien.

20 Regionen driver botilbud til målgruppen. Et døgntilbud til mennesker med dobbeltdiagnose. Anbefaling 26: Udvalget anbefaler, at der er et fortsat fokus på udskrivningsaftaler og Regioner og kommuner koordinationsplaner med henblik på sikring af sammenhæng og koordination i forhold til de retspsykiatriske patienters forløb efter udskrivelse. Ifølge Samarbejdsaftalen Alle retspsykiatriske patienter Samarbejdet omkring Der skal udarbejdes Der er løbende fokus på skal behovet for får udarbejdet en aftalerne/ planerne er centralt udskrivningsaftaler/ koordinationsplaner anvendelsen af udskrivningsaftale/ koordinationsplan koordinerende fokus i samarbejdsaftalen for alle udskrivningsaftaler og altid vurderes, handleplan/udskrivningsaftale vedr. retspsykiatriske retspsykiatriske patienter, der koordinationsplaner. når en retspsykiatrisk patient eller koordinationsplan ved patienter. har været indlagt. Aftalerne drøftes med de udskrives. Ansvar for udskrivelsen. Samarbejdet omkring kommunale samarbejdsparter opfølgning og revurdering af aftalerne/ planerne er centralt i regi af kontaktudvalgene. den overordnede plan skal fokus i samarbejdsaftalen fremgå. Det indgår som vedr. retspsykiatriske særligt indsatsområde for patienter. Komité om tvang i Anbefaling 27: Udvalget anbefaler, at det sikres at domstolene på tidspunktet for domsafsigelse har et aktuelt og opdateret grundlag for en vurdering af den mest hensigtsmæssige retslige foranstaltning for patienterne. Regioner og anklagemyndighed. Spørgsmålet og de specifikke procedurer herfor, håndteres i en dialog mellem parterne i regi af de lokale samarbejdsfora. De specifikke procedurer er drøftet på samarbejdsmødet mellem retspsykiatrien og de to politikredse inkl. På samarbejdsmøde med anklagemyndigheden er langtrukken sagsbehandling blevet drøftet. Sagen er drøftet i netværk for retspsykiatri. Statsadvokaturenfandt ikke noget problem i forhold til praksis. Der er løbende fokus på sagsgange i forbindelse med mentalundersøgelse og samarbejde med

21 chefanklagerne. Anbefaling 28: Repræsentanterne for regionerne og Det Sociale Netværk anbefaler, at det i sundhedsloven præciseres, at udarbejdelse af mentalerklæringer til brug ved domstolene er en sygehusopgave, som regionerne skal varetage. Opgaven bør som udgangspunkt varetages på en godkendt regionsfunktion. Parterne er enige om fortsat fokus på problemstillingen. Danske Regioner. anklagemyndighed, så det samlede forløb optimeres. Danske Regioner og regionerne har som led i Justitsministeriets udvalgsarbejde om sagsbehandlingstider vedr. mentalerklæringer anført, at udarbejdelse af mentalerklæringer er en central retspsykiatrisk opgave, der som udgangspunkt bør løses i en specialiseret regionsfunktion for retspsykiatri i tilknytning til diagnosticering og behandling af psykiske sygdomme. Danske Regioner og regionerne har anbefalet, at udarbejdelse af mentalerklæringer for domstolene bør hjemles i sundhedsloven som en regional sygehusopgave. Danske Regioner og regionerne har anført, at en sådan forankring vil sikre: Entydig ansvarsplacering på myndighedsniveau. Entydigt ledelsesansvar for opgaveløsningen på tværs af den regionale psykiatrivirksomhed Tæt kobling til det daglige kliniske arbejde Sammenhæng i opgaven for både stationære og ambulante patienter Inddragelse i det løbende kliniske kvalitetsarbejde, hvorved den samlede kvalitet i erklæringerne forbedres Mere ensartede mentalerklæringer og mentalerklæringer af en højere kvalitet Inddragelse af opgaven i den lægelige uddannelsesopgave, der varetages i de retspsykiatriske regionsfunktioner Opkvalificering af flere læger i psykiatrien til at bidrage til at udarbejde erklæringerne Mulig reduktion af den nuværende sagsbehandlingstid. Danske Regioners og regionernes anbefaling er ikke i fulgt i Justitsministeriet afrapportering. Ambulante Regionen har ingen aftale Mentalobservationer for hele Mentalobservationer for Mentalobservationer for hele mentalerklæringer i langt de med politi/ Region Syddanmark Region Midtjylland Region Nordjylland fleste tilfælde ved Retspsykiatriske Klinik, Justitsministeriet. Region Hovedstadens anklagemyndighed om udarbejdelse af mentalerklæringer. Erklæringer bestilles og udarbejdes af retspsykiatrien i Middelfart. varetages af Afdeling for retspsykiatri, Århus Universitetshospital, Risskov. udarbejdes af retspsykiatrisk afdeling på Aalborg Psykiatriske Sygehus.

22 Psykiatri laver erklæringer afregnes politiet på privat under indlæggelse. basis hos speciallæger. Anbefaling 29: Udvalget anbefaler, at der iværksættes et fagligt udrednings- og udviklingsarbejde med henblik på dels at afklare, hvorvidt personer med dyssocial personlighedsforstyrrelse er behandlingsegnede, dels at pege på hvilke tilbud der kunne være relevante i forhold til denne målgruppe. Udvalgsarbejdet er ikke igangsat. Danske Regioner og staten.

"Retspsykiatri - kvalitet og sikkerhed"

Retspsykiatri - kvalitet og sikkerhed Journal nr.: 10/17619 Dato: 2. november 2011 Udarbejdet af: Lone Lander Stie E-mail: Lone.Lander.Stie@psyk.regionsyddanmark.dk Telefon: 76646033 Notat "Retspsykiatri - kvalitet og sikkerhed" Region Syddanmarks

Læs mere

Status for implementering af anbefalinger fra retspsykiatrisk rapport 2009.

Status for implementering af anbefalinger fra retspsykiatrisk rapport 2009. Psykiatri og Social Administrationen Planlægning Tingvej 11 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Status for implementering af anbefalinger fra retspsykiatrisk

Læs mere

Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri

Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri Katrine Schepelern Johansen, Leder af Kompetencecenter for Dobbeltdiagnose, Region Hovedstadens Psykiatri Dobbeltdiagnoseområdet før og nu For 10

Læs mere

Regionerne varetager den psykiatriske behandling af de kriminelle, der af domstolene er idømt en psykiatrisk særforanstaltning.

Regionerne varetager den psykiatriske behandling af de kriminelle, der af domstolene er idømt en psykiatrisk særforanstaltning. N O T A T 31-08-2010 Fakta om retspsykiatri Regionerne varetager den psykiatriske behandling af de kriminelle, der af domstolene er idømt en psykiatrisk særforanstaltning. Siden 2004 er antallet af retspsykiatriske

Læs mere

Fælles afrapportering af arbejdet i Samarbejdsforum om patienter/borgere med psykisk sygdom

Fælles afrapportering af arbejdet i Samarbejdsforum om patienter/borgere med psykisk sygdom 25. april 2017 Fælles afrapportering af arbejdet i Samarbejdsforum om patienter/borgere med psykisk sygdom 1. Indledning Dette notat indeholder Københavns Kommunes, Roskilde kommune, Region Hovedstadens

Læs mere

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Fælles undervisning 1. Projektets titel: Bedre forløb og sammenhæng for borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug i Region Midtjylland. 2. Der er behov for en

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

Status på anbefalingerne - rapport vedr. behandling og rehabilitering af svær spiseforstyrrelse.

Status på anbefalingerne - rapport vedr. behandling og rehabilitering af svær spiseforstyrrelse. Psykiatri og Social Administrationen Psykiatriplanlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Status på anbefalingerne - rapport vedr. behandling

Læs mere

Handleplan for nedbringelse af tvang

Handleplan for nedbringelse af tvang Sekretariats- og Kommunikationsafdelingen NOTAT Kristineberg 3 2100 København Ø. Telefon 45 11 20 00 Direkte 45112015 Fax 45 11 20 07 Mail psykiatri@regionh.dk Web www.psykiatri-regionh.dk Dato: 15. juni

Læs mere

NOTAT. Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved

NOTAT. Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved NOTAT Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved Baggrund Regionsrådet har afsat 2 mio. kr. i 2014 og 2015 til opstart af et pilotprojekt om integreret psykiatri, som skal muliggøre en mere

Læs mere

Psykiatri og handicapudvalgets møde den 7. marts 2011. Emne: Opfølgning på udmøntning af 77 mio.kr.

Psykiatri og handicapudvalgets møde den 7. marts 2011. Emne: Opfølgning på udmøntning af 77 mio.kr. REGION HOVEDSTADEN Psykiatri og handicapudvalgets møde den 7. marts 2011 Sag nr. 4 Emne: Opfølgning på udmøntning af 77 mio.kr. Bilag 1 Til: Psykiatri og handicapudvalget Koncern Plan og Udvikling Enhed

Læs mere

20. september Høringssvar fra FOA vedr. afrapportering fra arbejdsgruppen om forebyggelse af vold på botilbud.

20. september Høringssvar fra FOA vedr. afrapportering fra arbejdsgruppen om forebyggelse af vold på botilbud. 20. september 2016 Høringssvar fra FOA vedr. afrapportering fra arbejdsgruppen om forebyggelse af vold på botilbud. FOA takker for høringen og vil overordnet gerne give positivt udtryk for arbejdsgruppens

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Status for anvendelsen af tvang i Region Midtjylland

Status for anvendelsen af tvang i Region Midtjylland Psykiatri og Social Administrationen Kvalitet Tingvej 11 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Dato 30-09-2013 Status for anvendelsen af tvang i Region Midtjylland

Læs mere

UDFORDRINGER I PSYKIATRIEN. Dansk kvalitetsmodel for de regionale botilbud på det sociale område

UDFORDRINGER I PSYKIATRIEN. Dansk kvalitetsmodel for de regionale botilbud på det sociale område UDFORDRINGER I PSYKIATRIEN Dansk kvalitetsmodel for de regionale botilbud på det sociale område - Et regionalt bidrag til drøftelserne om udmøntning af satspuljen 2008 UDFORDRINGER I PSYKIATRIEN Psykiatrien

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

Fakta om retspsykiatri Regionerne varetager den psykiatriske behandling af de kriminelle, der af domstolene er idømt en psykiatrisk særforanstaltning.

Fakta om retspsykiatri Regionerne varetager den psykiatriske behandling af de kriminelle, der af domstolene er idømt en psykiatrisk særforanstaltning. N O T A T 31-08-2010 Fakta om retspsykiatri Regionerne varetager den psykiatriske behandling af de kriminelle, der af domstolene er idømt en psykiatrisk særforanstaltning. Siden 2004 er antallet af retspsykiatriske

Læs mere

PSYKIATRISK CENTER SCT HANS

PSYKIATRISK CENTER SCT HANS Tilsynet i henhold til grundlovens 71 2012-13 71 Alm.del Bilag 91 Offentligt RISIKOVURDERINGER PSYKIATRISK CENTER SCT HANS Tine Wøbbe, ledende psykolog, afd. R, Psykiatrisk Center Sct Hans Retspsykiatrisk

Læs mere

Psykiatri- og Socialudvalget

Psykiatri- og Socialudvalget Psykiatri- og Socialudvalget 20. NOVEMBER 2018: Oplæg ved Charlotte R. Josefsen og Torben Kyed Larsen Regeringens psykiatriplan det aktuelle politiske og faglige grundlag for psykiatrien i Region Syddanmark

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

Behandling af dobbeltdiagnose patienter i Region H. Struktur, pakkeforløb, koordinerende indsatsplaner

Behandling af dobbeltdiagnose patienter i Region H. Struktur, pakkeforløb, koordinerende indsatsplaner Behandling af dobbeltdiagnose patienter i Region H. Struktur, pakkeforløb, koordinerende indsatsplaner Klinikchef Anne Thalsgård Jørgensen Afdeling M, PC-SHH D. 13.11.2014 Strukturen for behandlingen af

Læs mere

UDKAST. Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri. Indgået dato

UDKAST. Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri. Indgået dato UDKAST Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri Indgået dato Indhold i partnerskabsaftalen: 1. Aftalens parter... 3 2. Formål... 3 3. Visioner for partnerskabet...

Læs mere

Sundhedsstyrelsens rådgivning vedrørende Region Syddanmarks forslag til psykiatriplan

Sundhedsstyrelsens rådgivning vedrørende Region Syddanmarks forslag til psykiatriplan Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle s rådgivning vedrørende Region Syddanmarks forslag til psykiatriplan Med brev af 6. november 2007 har Region Syddanmark fremsendt forslag til psykiatriplan Fremtidens

Læs mere

Dato Sagsbehandler Lotte Riberholt Andersen. Status på projekt integreret psykiatri

Dato Sagsbehandler Lotte Riberholt Andersen. Status på projekt integreret psykiatri Sagsnr. 27.35.00-A00-1-14 Dato 23-11-2014 Sagsbehandler Lotte Riberholt Andersen Status på projekt integreret psykiatri Baggrund Som orienteret på udvalgets møde d. 7. april 2014 er der aftalt et samarbejde

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

Indsatsområde 6: Indsatsen for mennesker med sindslidelser

Indsatsområde 6: Indsatsen for mennesker med sindslidelser Indsatsområde 6: Indsatsen for mennesker med sindslidelser Krav 1. Den nærmere arbejdsdeling mellem region og kommuner i forhold til indsatsen for mennesker med sindslidelser, herunder på børne- og ungeområdet

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Center for Primær Sundhed Holbergsgade København K

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Center for Primær Sundhed Holbergsgade København K Psykiatri og Social Administrationen Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Center for Primær Sundhed Holbergsgade 6 1057 København K Planlægning Tingvej 11 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000

Læs mere

Notat om sundhedsaftaler på psykiatriområdet for 2007.

Notat om sundhedsaftaler på psykiatriområdet for 2007. Region Syddannark Den 9. december 2006. Psykiatristaben Notat om sundhedsaftaler på psykiatriområdet for 2007. 1. Indledning. I henhold til bekendtgørelsen om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Læs mere

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Dagsorden

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Dagsorden Region Midtjylland Regionssekretariatet 7. august 2017 /GRYOJE Dagsorden til møde i Udvalg vedrørende psykiatriområdet og det kl. 13:00 i Regionshuset Aarhus, mødelokale 13, Olof Palmes Allé 15, 8200 Aarhus

Læs mere

Udmøntning af budgetmidler til psykiatrien og det nære og sammenhængende sundhedsvæsen

Udmøntning af budgetmidler til psykiatrien og det nære og sammenhængende sundhedsvæsen 20. november 2018 Udmøntning af budgetmidler til psykiatrien og det nære og sammenhængende sundhedsvæsen 0. Indledning I forliget om budget 2019 gav forligspartierne et betydeligt løft af psykiatrien på

Læs mere

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelsen 2017

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelsen 2017 Psykiatri og Social Administrationen Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser

Læs mere

Jeg har i den anledning modtaget et brev af 2. august 2007 fra Region Hovedstadens Psykiatri.

Jeg har i den anledning modtaget et brev af 2. august 2007 fra Region Hovedstadens Psykiatri. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 8. december 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport nr. 3 vedrørende min inspektion den 8. december 2004 af Hvidovre Hospital, Psykiatrisk Afdeling. Jeg har i den anledning modtaget

Læs mere

N O V E M B E R

N O V E M B E R A R B E J D S G A N G E M E L L E M DEN R E G I O N A L E P S Y K I A T R I OG K O M M U N E R N E F O R M E N N E S K E R M E D S P I S E F O R S T Y R R E L S E N O V E M B E R 2 0 1 7 A R B E J D S

Læs mere

Bilag. Til grundaftale om indsatsen for mennesker med sindslidelser. Udrednings-, rehabiliterings og behandlingsforløbsbeskrivelse

Bilag. Til grundaftale om indsatsen for mennesker med sindslidelser. Udrednings-, rehabiliterings og behandlingsforløbsbeskrivelse Bilag Til grundaftale om indsatsen for mennesker med sindslidelser Udrednings-, rehabiliterings og behandlingsforløbsbeskrivelse Samarbejde og arbejdsdeling som udrednings-, rehabiliterings- og behandlingsforløb

Læs mere

Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse

Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse Proces: Opdateret august 2014 tilrettet december 2016 Den Tværsektorielle Grundaftale Samarbejdsaftale om Mennesker med sindslidelse Dato Arbejdsgruppens

Læs mere

1 Indledning. 2 Shared care

1 Indledning. 2 Shared care 1 Indledning Anvendelsen af ny teknologi og samarbejde med praksissektoren er højt prioriterede udviklingsområder i Region Midtjyllands psykiatriplan. Regionsrådet nedsatte på den baggrund i februar 2008

Læs mere

Kommissorier for kontaktudvalg på de nordjyske sygehuse

Kommissorier for kontaktudvalg på de nordjyske sygehuse Kommissorier for kontaktudvalg på de nordjyske sygehuse Godkendt af Den Administrative Styregruppe for sundhedsaftaler den 08 12 2010 1 Kommissorium for Kontaktudvalg på de Psykiatriske sygehuse Nedsættelse

Læs mere

Slutevaluering af satspuljeprojektet Etablering af 11 psykiatriske sengepladser i hovedfunktion i Region Midtjylland, projektnr.

Slutevaluering af satspuljeprojektet Etablering af 11 psykiatriske sengepladser i hovedfunktion i Region Midtjylland, projektnr. Psykiatri og Social Administrationen Sundheds- og Ældreministeriet Att. Center for Primær Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K Psykiatriplanlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg

Læs mere

ADMINISTRATIV SAMARBEJDSAFTALE VEDRØRENDE RETSPSYKIATRISKE PATIENTER

ADMINISTRATIV SAMARBEJDSAFTALE VEDRØRENDE RETSPSYKIATRISKE PATIENTER Psykiatri og Social Administrationen Psykiatriplanlægning Tingvej 11 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Godkendt på styregruppen for voksenpsykiatris møde

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Retspsykiatri som et fagområde

Retspsykiatri som et fagområde Retspsykiatri som et fagområde Baggrund Den retspsykiatriske virksomhed kendetegnes typisk ved, at opgaverne for den lægelige behandling, bedømmelse og udtalelse stilles udefra og har til baggrund, at

Læs mere

Tilbagemelding fra de decentrale mødefora på det psykiatriske område

Tilbagemelding fra de decentrale mødefora på det psykiatriske område Område: Det psykiatriske område Udarbejdet af: Anita Lerche Afdeling: Ledelsessekretariatet E-mail: Anita.Lerche@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631007 Dato: 19. november 2007 Tilbagemelding

Læs mere

Satspuljeprojekt Den vigtige Pårørende ml. *Thisted Kommune *Aalborg Kommune *Psykiatrien i Region Nordjylland

Satspuljeprojekt Den vigtige Pårørende ml. *Thisted Kommune *Aalborg Kommune *Psykiatrien i Region Nordjylland 1 Satspuljeprojekt Den vigtige Pårørende ml. *Thisted Kommune *Aalborg Kommune *Psykiatrien i Region Nordjylland Formål med ansøgningen Styrke involvering af pårørende til mennesker med en psykisk sygdom

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene August 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Brev sendt til Københavns Kommune: Vedrørende inspektion af Sct. Hans Hospital

Brev sendt til Københavns Kommune: Vedrørende inspektion af Sct. Hans Hospital Brev sendt til Københavns Kommune: Vedrørende inspektion af Sct. Hans Hospital Den 26. maj 2004 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 18. og 24. februar 2004 af Sct. Hans Hospital. I rapporten

Læs mere

Satspuljeprojekter aktuel status

Satspuljeprojekter aktuel status Satspuljeprojekter aktuel status Melhe/14. november 2014 Psykiatrien Vest Etablering af akut modtagelse i Slagelse (Projekt nr. 61602 / 2010-2013). Projektet er i sommeren 2013 besluttet videreført til

Læs mere

Kvalitet. Kapitel til sundhedsplan kvalitet

Kvalitet. Kapitel til sundhedsplan kvalitet Dato: 4. september 2015 Brevid: 2596265 Kapitel til sundhedsplan kvalitet Læsevejledning Den følgende tekst skal efterfølgende bygges op på regionens hjemme-side, hvor faktabokse og links til andre hjemmesider

Læs mere

Ansøgningsskema til Regionsrådets pulje for samarbejdsprojekter vedr. udsatte borgere

Ansøgningsskema til Regionsrådets pulje for samarbejdsprojekter vedr. udsatte borgere Koncern Plan og Udvikling Enhed for Tværsektorielt Samarbejde Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 38 66 50 00 Direkte 38 66 61 07 Web www.regionh.dk Ref.: WB Dato: 08.04.2013 2012 Ansøgningsskema

Læs mere

Oversigt vedr. forslag til ansøgninger fra satspuljen

Oversigt vedr. forslag til ansøgninger fra satspuljen Oversigt vedr. forslag til ansøgninger fra satspuljen 2014-2017 Pulje Samlet pulje RN s andel pr. år (forventet) Forslag til projekt Forsøg med ambulante akutteams i den regionale psykiatri OBS! Kræver

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [SUU, FT og folketingspolitikere, den 17. november kl 16.30, lokale ]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [SUU, FT og folketingspolitikere, den 17. november kl 16.30, lokale ] Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 192 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPMAS Koordineret med: Sagsnr.: 1609792

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden REGION HOVEDSTDEN FURESØ KOMMUNE 19. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Furesø Kommune og Region

Læs mere

Ramme for udvikling af en stærk psykiatri - 1

Ramme for udvikling af en stærk psykiatri - 1 Ramme for udvikling af en stærk psykiatri - 1 - en del af Aarhus Universitetshospital Psykiatri og Social Baggrund Direktionen i Region Midtjylland og psykiatri- og socialledelsen har besluttet at igangsætte

Læs mere

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Aalborg Kongres &

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Aalborg Kongres & Referat AALBORG BYRÅD Aalborg Byråd Mødet den 24.08.2016 kl. 13.00-15.00 Aalborg Kongres & Indholdsfortegnelse Åben 1 Godkendelse af dagsorden 1 2 Orientering om Nyt Aalborg Universitetshospital 2 3 Afrapportering

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Selvmordsforebyggelse i Psykiatrien i Region Syddanmark

Selvmordsforebyggelse i Psykiatrien i Region Syddanmark Journal nr.: 11/5059 Dato: 5. marts 2012 Udarbejdet af: Niels Aagaard E mail: Niels.Aagaard@psyk.regionsyddanmark.dk Telefon: 30894836 Notat Selvmordsforebyggelse i Psykiatrien i Region Syddanmark Indledning

Læs mere

Til regionsrådet. Psykiatri og Social Administrationen

Til regionsrådet. Psykiatri og Social Administrationen Psykiatri og Social Administrationen Til regionsrådet Planlægning Tingvej 11 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Psykiatri- og socialledelsens redegørelse om

Læs mere

Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter

Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter 18-12-2012 Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter I udmøntningsplanen for den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient fremgår

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling August 2012 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om voksnes adgang til psykiatrisk

Læs mere

Samarbejde og samtænkning mellem socialpsykiatri, misbrugsområdet og behandlingspsykiatrien v/cate H. Kristiansen

Samarbejde og samtænkning mellem socialpsykiatri, misbrugsområdet og behandlingspsykiatrien v/cate H. Kristiansen Samarbejde og samtænkning mellem socialpsykiatri, misbrugsområdet og behandlingspsykiatrien v/cate H. Kristiansen Møde i Velfærds- og Sundhedsudvalget den 24. februar 2016 Fakta vedrørende misbrug og psykiske

Læs mere

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelsen 2018

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelsen 2018 Psykiatri og Social Administrationen Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden 1 Kommune Frederikssund Klynge Hillerød Seneste revision 23. september 2010 P:\PlanlaegningOgUdvikling\Sundhedsaftaler\Sundhedsaftale 2011-2014\Allonger\Hillerød- Klyngen\Frederikssund tillægsaftale 2011-2014.doc

Læs mere

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Skema 2: Projektbeskrivelsesskema 1. Projektets titel: Styrket sundhedsfagligrådgivning og lettere adgang til børneog ungdomspsykiatrisk udredning i Region Syddanmark. 2. Med udredningsretten og behandlingsgarantien

Læs mere

Resume af forløbsprogram for depression

Resume af forløbsprogram for depression Resume af forløbsprogram for depression Forløbsprogram for depression indeholder en række anbefalinger. I det følgende beskrives centrale anbefalinger. Derefter opsummeres kommunernes ansvar- og opgaver.

Læs mere

Forløbsbeskrivelse Retspsykiatri

Forløbsbeskrivelse Retspsykiatri Danske Regioner november 2015 Forløbsbeskrivelse Retspsykiatri Varighed og samlet tidsforbrug er afhængig af sanktionens længde Indledning Formålet med forløbsbeskrivelser og pakkeforløb i psykiatrien

Læs mere

Overblik over handleplaner i Social Strategi

Overblik over handleplaner i Social Strategi Overblik over handleplaner i Social Strategi Indsatsområde Handleplaner Bemærkninger Der skal udarbejdes en overordnet rekrutterings- og kompetenceudviklingsstrategi på tværs af specialområderne. Kompetenceudvikling

Læs mere

Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social. Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social. 1. Indledning

Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social. Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social. 1. Indledning Psykiatri og Social Administrationen Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social Økonomiafdelingen Tingvej 15 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 PsykiatriSocial@rm.dk www.rm.dk Opfølgning budgetforlig

Læs mere

Redegørelse for behandlingstilbud til traumatiserede flygtninge og torturofre

Redegørelse for behandlingstilbud til traumatiserede flygtninge og torturofre Område: Psykiatri Administrationen Udarbejdet af: Berit Matzen Afdeling: Økonomi og Planlægningsafdelingen E-mail: Berit.Matzen@psyk.regionsyddanmark.dk Journal nr.: 09/5305 Telefon: 7664 6000 Dato: 17.

Læs mere

Sundhedsudvalget 2009-10 SUU alm. del Svar på Spørgsmål 400 Offentligt

Sundhedsudvalget 2009-10 SUU alm. del Svar på Spørgsmål 400 Offentligt Sundhedsudvalget 2009-10 SUU alm. del Svar på Spørgsmål 400 Offentligt Folketingets Sundhedsudvalg Folketingets Sundhedsudvalg har den 26. februar 2010 stillet følgende spørgsmål nr. 400 (Alm. del) til

Læs mere

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale

Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale initiativer (opdateret 3.10.) Afsnit i sundhedsaftalen Beskrivelse af indsats Status Forankring Slutrapportering Vision

Læs mere

Psykiatrien i Region Nordjylland har taget Rigsrevisionens beretning om regionernes

Psykiatrien i Region Nordjylland har taget Rigsrevisionens beretning om regionernes Notat fra Psykiatrien i Region Nordjylland vedr. Beretning om regionernes styring af ambulant behandling af voksne patienter med psykiske lidelser Rigsrevisionen har siden i foråret 2015 gennemført undersøgelser

Læs mere

Psykiatriplan Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune

Psykiatriplan Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune Psykiatriplan 2015-2018 Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune Psykiatriplan 2015-2018 Borger- og Socialservice Forord I denne psykiatriplan vil Ishøj og Vallensbæk kommuners overordnede målsætninger for

Læs mere

Sundhedsaftale

Sundhedsaftale Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 555 Offentligt Region Hovedstaden Indsæt af obje 1. Højre vælg G 2. Sæt tegneh 3. Vælg Sundhedsaftale 2015-2018 Navn enuen idefod r Navn er står ivelse

Læs mere

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45 Indholdsfortegnelse Samspil og sammenhæng... 5 Sundhed en fælles opgave... 6 Læsevejledning... 11 Det generelle... 12 Målgruppe... 12 Synliggørelse... 12 Borger-/patientrettet information og rådgivning...

Læs mere

Anbefalinger fra styregruppe vedrørende forebyggelse og behandling af spiseforstyrrelser

Anbefalinger fra styregruppe vedrørende forebyggelse og behandling af spiseforstyrrelser Godkendt af DASSOS den 15.517 Orienteret til Sundhedsstyregruppen den 19.5.17 Anbefalinger fra styregruppe vedrørende forebyggelse og behandling af spiseforstyrrelser Sekretariat for Rammeaftaler i Midtjylland

Læs mere

Organisering af patientsikkerhedsarbejdet på Aarhus Universitetshospital 2011-2012

Organisering af patientsikkerhedsarbejdet på Aarhus Universitetshospital 2011-2012 Organisering af patientsikkerhedsarbejdet på Aarhus Universitetshospital 2011-2012 Version 1, August 2011 Aarhus Universitetshospital Organisation af patientsikkerhedsarbejdet Patientsikkerhedsarbejdet

Læs mere

Handleplan for implementering af indsatser overfor misbrug i Psykiatrien i Region Nordjylland 2014

Handleplan for implementering af indsatser overfor misbrug i Psykiatrien i Region Nordjylland 2014 Handleplan for implementering af indsatser overfor misbrug i Psykiatrien i Region Nordjylland 2014 Region Nordjylland ønsker at styrke den behandlingsmæssige indsats for psykiatriske patienter med samtidigt

Læs mere

Analyser af psykiatrien

Analyser af psykiatrien Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.rm.dk Analyser af psykiatrien I henhold til konstitueringsaftalen for regionsrådet i Region Midtjylland for

Læs mere

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Fælles undervisning 1. 2. Projektets titel: Fælles undervisning om psykiatri og misbrug i Region Hovedstaden Baggrund: Projektet baserer sig på en række erfaringer og

Læs mere

N O T A T. Færdigt udkast. Retspsykiatri. Kvalitet og sikkerhed

N O T A T. Færdigt udkast. Retspsykiatri. Kvalitet og sikkerhed N O T A T Færdigt udkast Retspsykiatri Kvalitet og sikkerhed Side 2 Kapitel 1. Indledning Baggrund Der har i 2010 været stor fokus på retspsykiatrien. Særligt har absenteringer fra de retspsykiatriske

Læs mere

Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan

Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan Housing First som grundpræmis i arbejdet med Hjemløsestrategien og metoden Udredning og Plan Metoden Udredning og Plan afprøves i en række kommuner,

Læs mere

SAMMEN OM PSYKIATRI FÆLLES SPROG, FÆLLES FORSTÅELSE, FÆLLES ANSVAR. 22 Syddanske kommuner og Region Syddanmark

SAMMEN OM PSYKIATRI FÆLLES SPROG, FÆLLES FORSTÅELSE, FÆLLES ANSVAR. 22 Syddanske kommuner og Region Syddanmark SAMMEN OM PSYKIATRI FÆLLES SPROG, FÆLLES FORSTÅELSE, FÆLLES ANSVAR 22 Syddanske kommuner og Region Syddanmark SAMMEN OM PSYKIATRI FÆLLES SPROG, FÆLLES FORSTÅELSE, FÆLLES ANSVAR Baggrund Mange borgere med

Læs mere

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne Psykiatri og Social Administrationen Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-88 Viborg Tel. +45 8728 5 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne

Læs mere

Administrativt notat om forslag til justeringer til Høringsversion af Psykiatriplan

Administrativt notat om forslag til justeringer til Høringsversion af Psykiatriplan Administrativt notat om forslag til justeringer til Høringsversion af Psykiatriplan 2015-2020 Budget- og Planlægningsafdelingen Ref.: RBR Administrationen har gennemgået høringsversion af Psykiatriplan

Læs mere

Indledning. Kapitel 1

Indledning. Kapitel 1 Kapitel 1 Side 2 Indledning Baggrund Der har i 2010 været stor fokus på retspsykiatrien. Særligt har absenteringer fra de retspsykiatriske afdelinger tiltrukket sig mediernes og politikernes opmærksomhed.

Læs mere

Afrapportering fra psykiatriens Årsplan 2018

Afrapportering fra psykiatriens Årsplan 2018 Psykiatri og Social Administrationen Psykiatrilplanlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Afrapportering fra psykiatriens Årsplan 2018 Dato:

Læs mere

Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren

Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren Region Syddanmark Sagsnr. 13/31059 Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren Indholdsfortegnelse.....Side

Læs mere

Alternativt forslag til Psykiatriplan vedr. udvikling af specialiserede sengepladser i N8, Thisted

Alternativt forslag til Psykiatriplan vedr. udvikling af specialiserede sengepladser i N8, Thisted Alternativt forslag til Psykiatriplan 2015-2020 vedr. udvikling af specialiserede sengepladser i N8, Thisted Psykiatriledelsen Baggrund I høringsudgaven til psykiatriplan 2015-2020 indgår der et forslag

Læs mere

Kommissorium for klinisk koordinationsgruppe indenfor Hjerterehabilitering

Kommissorium for klinisk koordinationsgruppe indenfor Hjerterehabilitering 21.03.2018 Kommissorium for klinisk koordinationsgruppe indenfor Hjerterehabilitering Titel Kommissorium for klinisk koordinationsgruppe Hjerterehabilitering Dato og version D. 21. marts 2018 version 1.2

Læs mere

Høringssvar til revideret lovforslag om etablering af socialpsykiatriske

Høringssvar til revideret lovforslag om etablering af socialpsykiatriske Sundheds og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Høringssvar til revideret lovforslag om etablering af socialpsykiatriske afdelinger KL fremsendte den 27. januar 2017 høringssvar til den første

Læs mere

Specialfunktioner i Danmark et overblik

Specialfunktioner i Danmark et overblik Specialfunktioner i Danmark et overblik Netværk for Forskning og Kvalitetssikring i Psykoterapi 8. april 2011 Vicedirektør Peter Treufeldt, Region Hovedstadens Psykiatri Specialfunktioner den formelle

Læs mere

Redegørelse for sikkerheden i retspsykiatrien, april/maj 2010

Redegørelse for sikkerheden i retspsykiatrien, april/maj 2010 N O T A T Redegørelse for sikkerheden i retspsykiatrien, april/maj 2010 Danske Regioner besluttede i foråret 2010 at bede regionerne om at foretage et sikkerhedstjek af de retspsykiatriske afdelinger bl.a.

Læs mere

Den overordnede. specialiserede socialområde. høje faglige niveau, samtidig med at det skal drives på et lavere omkostningsniveau.

Den overordnede. specialiserede socialområde. høje faglige niveau, samtidig med at det skal drives på et lavere omkostningsniveau. Oversigt over de fem udviklingsstrategier for social- og specialundervisningsområdet Overordnede tendenser/visioner Der vurderes ikke aktuelt at være behov for i 2015 at indgå tværkommunale aftaler og/eller

Læs mere

Region Hovedstaden har den 7. februar 2007 fremsendt Forslag til Psykiatriplan til høring i bl.a. Københavns Kommune.

Region Hovedstaden har den 7. februar 2007 fremsendt Forslag til Psykiatriplan til høring i bl.a. Københavns Kommune. Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Dato: Sagsnr.: Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Dok.nr.: Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Høring vedr. Forslag til Psykiatriplan

Læs mere

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne Psykiatri og Social Administrationen Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-88 Viborg Tel. +45 8728 5 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne

Læs mere

Bilateral sundhedsaftale mellem Brønderslev Kommune og Region Nordjylland

Bilateral sundhedsaftale mellem Brønderslev Kommune og Region Nordjylland Bilateral sundhedsaftale mellem Brønderslev Kommune og Region Nordjylland Brønderslev Kommune 2 Bilateral Sundhedsaftale mellem Brønderslev Kommune og Region Nordjylland Indholdsfortegnelse INDLEDNING.................................................................................................

Læs mere

Indledning. Kapitel 1

Indledning. Kapitel 1 Kapitel 1 Side 2 Indledning Baggrund Der har i 2010 været stor fokus på retspsykiatrien. Særligt har absenteringer fra de retspsykiatriske afdelinger tiltrukket sig mediernes og politikernes opmærksomhed.

Læs mere

Regeringens Handleplan for psykiatri: Ligeværd nyt fokus for indsatsen for mennesker med psykiske lidelser

Regeringens Handleplan for psykiatri: Ligeværd nyt fokus for indsatsen for mennesker med psykiske lidelser Område: Psykiatri og Socialstaben Afdeling: Psykiatri og Socialstaben Journal nr.: 14/21285 Dato: 13. juni 2014 Udarbejdet af: Anita Lerche E mail: Anita.Lerche@rsyd.dk Telefon: 76631007 Notat Regeringens

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Individuelle planer i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Individuelle planer i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Individuelle planer i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem

Læs mere

Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen. v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen

Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen. v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen Overordnede grundvilkår, bekendtgørelse og vejledning Én sundhedsaftale pr. region Udgangspunkt i

Læs mere