KORT NYT Af Karsten Dam

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KORT NYT Af Karsten Dam"

Transkript

1 -i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp

2 KORT NYT Af Karsten Dam 2 Som nævnt i sidste nummer har vi haft flere repræsentanter i Uganda denne sommer. Vores bestyrelsesmedlem Birgitte Bech beretter denne gang nyt fra Bukoto School og fra Rakai. Kontrasternes Uganda er et emne som Birgitte også skriver om på s. 9, men man kan sige at hele dette nummer af nyhedsbrevet tydeligt demonstrerer disse kontraster! Læs f.eks. om de yderst fattige skoler i Rakai, om tre menneskeskæbner s. 7 og 10, samtidig med at du ser de glade ansigter s. 6, solnedgangen s. 9 og blomsterne på bagsiden. Alt dette er Uganda! Børn i Afrika har indgået samarbejde med Projekt Dinadona der foreløbigt har samlet kr. ind til et brøndprojekt i Uganda. Det er startet af 5 unge mænd og i næste nummer af nyhedsbrevet vil du kunne læse mere om projektet og idéerne bag det. Hvis du er nysgerrig kan du læse mere på deres hjemmeside Til de af vore medlemmer som har oplyst e- mail, blev der for nylig udsendt en lille reklame for det Ugandiske kulturfremstød i Norden. Gruppen Alex Mukulu Ensemble opførte den medrivende forestilling Drums of joy mange steder i Danmark og Sverige (24/8 til 26/9 med afslutning i Gentofte). Børn i Afrika er ikke medarrangør, men gav forestillingen vore varme anbefalinger. Gå ind på hjemmesiden og læs mere på dansk om hele arrangementet. Til slut vil jeg blot minde om at vi stadig er meget glade for indbetalte kontingenter. Brug gerne vedlagte girokort eller netbank. Husk at skrive tydeligt navn og hvis du vil have fradrag for yderligere gaver, er det vigtigt at vi kender dit cpr-nummer. Meddel evt. dette til Birte Lønborg-Jensen, Grants Allé 17, 2900 Hellerup eller på Vi minder om generalforsamlingen onsdag d. 13. oktober kl i Dyssegårdskirkens lokaler. På bagsiden ser du den officielle indkaldelse med dagsorden, og på side 11 ses en kort udgave af regnskabet for Efter de officielle punkter vil en af de unge fra Projekt Dinadona fortælle om brøndprojektet. Vi har nu fastlagt de nøjagtige datoer for næste sommers studietur til Uganda. Den foregår fra fredag d. 1. juli 2011 til og med søndag d. 17. juli. Prisen og det endelige program er ikke fastlagt endnu. Bliv inspireret til turen på s. 9. Bestyrelse: Vagn Frikke-Schmidt (formand) Karsten Dam (næstformand) Lars Ravn (kasserer) Birgitte Bech (sekretær) Lis Jannæs, Jonna Kildebogaard, Heidi Olsen, Christina Sindberg og Lone Heyde (suppleant) ISSN: Børn i Afrika, Dyssebakken 8, 2900 Hellerup, Danmark SVR nr.: Kontonummer: Ansvarshavende redaktør: Kathryn Tegner Hjemmeside: Webmaster: Søren Kjeldgaard Fotografierne i dette nummer er bl.a. taget af Per Lynge, Samuel Sekibejja og Birgitte Bech Nyhedsbrev nr årgang

3 3 Forældremøde på Bukoto Community Primary School den 10. juli 2010 Tekst og foto af Birgitte Bech Skolebestyrelsen og skolens leder havde indkaldt forældre og pårørende til forældremøde, det andet møde i dette skoleår. Mødet skulle starte kl. 9.00, men ak og ve disse ugandere, de har meget at lære endnu. Kl. 9 var vi tre forældre og undertegnede. End ikke skolebestyrelsen som var værter ved mødet, var mødt op. Så vi fire fremmødte ventede tålmodigt jeg nåede at tale med lærerne og med børnene. Da uret viste 10.30, var medlemmerne af skolebestyrelsen nået frem sammen med ca. 20 forældre/pårørende, og man besluttede, at NU skulle mødet begynde. Mødet varede i ca.1½ time, og da mødet sluttede omkring kl var fremmødet af forældre/pårørende oppe på ca. 200 personer, hvilket var rigtig flot. Mødet handlede om skolens økonomiske fremtid, og jeg må tilstå, at jeg var rigtig spændt på, hvordan dette møde ville forløbe. Forældrene/de pårørende er nødt til at støtte op om skolen ved at betale skolepenge, og det er jo aldrig nogen let sag, når vi skal til lommerne. Stor var min overraskelse og glæde over de kommentarer og tilkendegivelser, der kom frem. Forældrene/de pårørende var taknemmelige over skolen, dens konstruktion og over lærernes indsats, så selvfølgelig var de villige til at indgå aftale om betaling af skolepenge. Det vil fortsat være sådan, at Børn i Afrika og vores partner, Ambassadors of Hope, har børn med skolesponsorater, men at der også skal være andre børn, som er selvbetalende. Det er den eneste vej frem, og det er en måde, hvorpå forældre/ pårørende bliver mere ansvarlige for deres børns skolegang. Så i stedet for at blive smidt på porten som repræsentant fra donor landet, så blev jeg mødt med taknemmelighed. Jeg tror dog også at mit held er, at jeg gennem årene har haft min gang på skolen, så både børn og forældre/pårørende har set mig igen og igen. Forældrene/de pårørende fik også at vide at skolen, som et led i processen med at gøre skolen mere selvstændig, havde skiftet navn fra Eden School til Bukoto Community Primary School, og skolens medarbejdere blev præsenteret. Derefter var det tid til forældrekonsultation for de fremmødte børn og voksne.

4 Som at være deltager i en film for årets julekalender Tekst og foto af Birgitte Bech 4 Vi er midt i Uganda vi er i Lyantonde i Rakai området ca. fire timers kørsel sydvest for Kampala. Bilen, vi kørte til Lyantonde i, er skiftet ud med en stor firehjulstrækker med en erfaren chauffør fra vores samarbejdspartnere, Racobao. Vi skal nemlig nu langt ud i området for at besøge nogle af de skoler, som er med i Børn i Afrikas Blyantsprojekt. Det går over stok og sten, op ad bjerge, ned ad bjerge, igennem vandhuller, vejen bliver til en smal sti den terrængående firehjulstrækker får lov til at vise, at den er en nødvendighed her. To gange om året tager Børn i Afrikas lokale medarbejdere, Josephine og Sam, ud til disse skoler for at uddele blyanter, skrivehæfter og geometrisæt. Skolernes leder har, inden da sikret sig, at det er de børn, der trænger mest til hjælp, der får blyanterne, skrivehæfterne og geometrisættene. Det er som at træde ind i en film for årets julekalender. Jeg oplever pludselig mig selv sat ind i en af de mange film, jeg gennem årene har set som reklame for årets julekalender. Børn, som sidder på lerstampede gulve, klasser med 125 elever og én lærer, bænke med plads til tre børn, men hvor der sidder mindst 7 8 stykker, tavler, som ikke har set skyggen af tavlelak i mange år, ingen bøger at undervise efter og kigge i for børnene, ingen ting at skrive med og i osv. osv. Vi kender alle billederne, men her er det ikke billeder, her er det virkeligheden, og der er ikke noget med at benytte tv remote kontrollen for at finde et andet program eller smutte ud i køkkenet efter en kop kaffe.

5 5 På en af skolerne finder jeg et skrivehæfte med Børn i Afrikas logo på, et andet sted finder jeg æskerne med geometrisæt, og på alle skolerne beder jeg om at få lov til at se deres bibliotek. En kasse, et skab udgør et slags bibliotek, det virker som et skatkammer eller en skattekiste, hvor man gemmer og passer godt på de bøger, man har. En af skolerne har ikke flere bøger, da de er blevet stjålet fra dem. Selv om disse skoler er regeringens skoler, så er det ikke undervisningsbøger skolerne bliver udstyret med. Heldigvis er der i det mindste lærere.

6 6

7 7 Julie s historie Af Vagn Frikke-Schmidt Julie Jasper er medlem af The Alex Mukulu Ensemble der netop er på turné i Danmark og Sverige, hvor de opfører musicalen Drums of Joy Julie fortæller her sin historie: Jeg er vokset op i en stor fattig, men lykkelig familie, hvor vi var 6 piger og 3 drenge. Da de tre ældste søstre blev voksne fik de hver især mand og børn. Imidlertid blev den ene efter den anden syg, og døde af HIV/AIDS, i løbet af nogle få år. Det skabte et stort hul af sorg, frygt og angst i vores familie. Det var det værste jeg nogensinde har oplevet. Efter nogen tid døde deres mænd også af HIV/AIDS og dermed var deres børn forældreløse. Da jeg var 17 år tog jeg tre af børnene til mig og passede dem. Jeg måtte gå ud af skolen, fordi jeg ikke havde råd til at betale skolepenge og samtidig skulle passe de små. Som årene er gået erfarede jeg, at det var mit kald fra Gud, at tage mig af disse børn. I øjeblikket passer jeg 9 børn og unge i mit beskedne hus. Jeg driver en lille forretning med genbrugstøj, og det har medvirket til, at jeg har været i stand til at betale nogle af omkostningerne. Samtidig er jeg sang- og musikleder i en kirke, hvor jeg samarbejder med min præst. Jeg har også indspillet flere gospel CD er, og gennem salg af dem har jeg tjent lidt penge. Jeg arbejder hver dag på at give de 9 børn et godt og trygt hjem sammen kan vi lige netop klare vor dagligdag. Det er ikke nogen let sag, men mit motto er og jeg siger altid: Elsk hinanden og du vil selv blive elsket, støt andre og du vil blive støttet. Brev fra Thomas Af Vagn Frikke-Schmidt Når jeg er i Uganda, oplever jeg ofte både børn og unge, der kommer og spørger, om jeg kan hjælpe dem med skolepenge, så de kan fuldføre deres skolegang. Det skete også under vores projektleder Josephine s bryllupsfest. Pludselig kom en dreng hen og stak en krøllet seddel i min hånd, og så var han væk. Det viste sig, at sedlen slet ikke var fra ham, men fra en ung mand, som havde bedt ham om at give den til mig. På sedlen stod der: Jeg er forældreløs, da begge mine forældre er døde af HIV/AIDS, så jeg blev overladt til min fattige bedstemor, som ikke var i stand til at betale skolepenge. så vær venlig at hjælpe mig, så jeg kan komme tilbage i skole. Venlig hilsen Kirenti Thomas. Jeg kunne ikke bare sådan lade drengen forsvinde, så jeg begyndte at lede efter ham. Heldigvis fandt jeg ham bag et af de opstillede telte i haven og spurgte ham, om han kunne få fat på den unge mand, som havde skrevet den seddel, han havde givet mig. Det ville han prøve, og så gik jeg tilbage til min plads ved bordet igen. Efter nogen tid kom drengen tilbage og sagde, at han havde fundet brevskriveren, og at han gerne ville møde mig uden for bryllupspladsen. Det viste sig, at han manglede senior 5 og 6, som svarer til vort gymnasium. Jeg fortalte ham så, at Børn i Afrikas primære målgruppe er børn i primary school, altså de første 7 års skolegang. Det forstod han godt. Jeg stak ham lidt håndører og så gik han igen. Thomas er bare én ud af hundredtusinder af børn og unge, som så gerne vil fuldføre deres skolegang, men ganske enkelt ikke har råd til det. Børn i Afrika vil gerne hjælpe flere børn og unge i Østafrika til at gennemføre deres skolegang, men vi er afhængige af, at mennesker her i Danmark har hjerte for, at disse afrikanske børn og unge kan fuldføre deres skolegang og derved forøge deres chance for et godt liv. Tegn et Børn i Afrika skolesponsorat. Det koster kun 150 kr. om måneden.

8 8 Seksualundervisning på Eden School Af Sekibejja Samuel Børn og unge i Uganda har en meget lille viden om emner inden for området af seksualundervisning. Mange har ikke de forældre der burde fortælle dem om disse ting, og selv om de har forældre, kan det være at heller ikke forældrene har en særlig stor viden på området. Endelig er der den kendte frygt for at tale med sine børn om disse synes nogle svære emner. Alt dette medfører at unge i Uganda har en næsten totalt manglende viden om pubertet, prævention og kønssygdomme, selv om behovet for viden er stort i et land hvor uønskede graviditeter, for tidlige graviditeter, voldtægter og incest bestemt er kendte begreber. Ifølge en rapport fra African Youth Forum er 50 % af alle graviditeter uønskede i landene syd for Sahara og heraf er ovenikøbet halvdelen såkaldte for tidlige graviditeter (hvor pigerne fysisk set ikke er udviklet tilstrækkeligt til at en graviditet kan forløbe normalt). F.eks. hører lærerne tit om piger der tror de er meget syge når de første gang får deres menstruation. Ingen har fortalt dem om sagen og givet dem den mindste anvisning i hvordan de klarer det praktiske. Det var derfor en oplagt idé at arrangere en tema dag på skolen for de største elever. Man inviterede en ekspert Dr. Alex fra Mulago Hospital. Emnerne var naturligvis pubertet, prævention og kønssygdomme, men også mere følsomme emner som f.eks. misbrug og hvordan man afviser seksuelle tilnærmelser fra mennesker man ikke ønsker og ikke bør have seksuelt samkvem med. Pigers rettigheder og børns rettigheder i almindelighed var også på dagsordenen. Humøret var højt og der blev stillet mange spørgsmål og noter blev skrevet ned. Også lærere og andet personale deltog nysgerrigt i eftermiddagens program. Alt i alt var arrangementet en succes og der var forslag om at man fortsatte en anden gang med yderligere undervisning. En af de yngre elever tager notater om børns rettigheder

9 9 Uganda er kontrasternes land Tekst og foto af Birgitte Bech Hver gang jeg er i Uganda, tænker jeg på, hvor det land dog er kontrasternes land. Fattigdom til venstre, naturens skønhed til højre, snavsede børn, der trænger til omsorg, men som samtidig er glade børn, affald i bunkevis på den ene side af vejen, smukke kvinder, der vandrer i den anden side af vejen... og sådan fortsætter det. For mig er Uganda også andet end skoler og arbejde for Børn i Afrika. Det er landet, hvor jeg finder glæde og energi dels gennem arbejdet og samværet med vores medarbejdere, skolens medarbejdere og børnene, men også solen og naturens smukke indtryk er med til at lade mine indre batterier op. Som tegn på hvad der også kan lade mine batterier op, er disse to billeder, som jeg gerne vil dele med Børn i Afrikas læsere: en helt friskfanget og veltilberedt fisk fra Lake Victoria, et festmåltid, der skal spises med fingrene og en solnedgang over Victoriasøen.

10 10 Historien om mit liv Af Ndide Ivan, elev i 7. klasse på Bukoto Community Primary School Mit navn er Ndide Ivan, og jeg blev født i 1995 i en lille landsby i Uganda. Da jeg var to år gammel, blev mine forældre skilt, og min far giftede sig med andre kvinder. Jeg voksede op med mange forskellige stedmødre, og jeg har aldrig rigtig oplevet en mors kærlighed. Da jeg var fem år blev min mor syg og døde kort tid efter og året efter døde min far også. Fra den dag ændrede mit liv sig. Efter at vi havde begravet min far, fortalte min bedstemor mig, at jeg skulle tage ind til byen (Kampala) og bo hos en tante dér. Det var første gang jeg skulle ind til byen. Jeg kendte ingen, og jeg vidste heller ikke, hvor min tante boede. Jeg spurgte dem jeg mødte om vej, men ingen vidste, hvor min tante boede. Jeg takker Gud for at om aftenen fandt jeg én, som hjalp mig med at finde min tantes hus. Først var min tante glad for at se mig, men allerede den næste dag sagde hun at jeg skulle betale for kost. Jeg kendte ingen i byen, men jeg måtte prøve at finde noget arbejde, hvilket dog ikke var nemt. Jeg begyndte at samle affald for andre mennesker, vaskede tøj, gjorde rent og mange andre ting for at tjene penge til mad. Nogle dage lykkedes det ikke for mig at tjene nogen penge, og når jeg så kom hjem, nægtede min tante mig at få mad, og jeg blev smidt ud af huset. På et tidspunkt havde jeg ingen anden mulighed end at forlade min tante og hendes otte børn. Mit liv fortsatte med at være hårdt, jeg sov på gaden og levede af, hvad jeg kunne finde i affaldsbunkerne i gaderne. Jeg kunne ikke gøre andet, men efter et halvt år på gaden blev jeg meget syg, og der var ingen der kunne hjælpe mig. Derfor besluttede jeg at tage tilbage til min tante for at bede hende om, at jeg måtte bo hos hende. Min tante sagde, at jeg skulle betale hende for maden. Jeg lovede at betale hende hver dag, selvom jeg ikke vidste hvordan jeg skulle kunne skaffe pengene. Mit liv fortsatte med at være hårdt. Jeg ville så gerne gå i skole, og det lykkedes for mig at skaffe noget arbejde, så jeg kunne betale skolepenge for en termin (ca. 3 måneder), men efter den tid blev jeg bortvist, fordi jeg ikke kunne betale flere skolepenge. Dengang tænkte jeg, at jeg nok aldrig nogensinde mere ville komme i skole. Gud havde dog andre planer med mig, for medens jeg slæbte affald, velsignede Gud mig med den bedste mor i verden. I juli 2006 mødte jeg Birgitte Bech, da Eden School blev åbnet, og da hun kom tilbage til skolen i 2007, mødtes vi igen. Birgitte fortalte mig, at jeg selv måtte gå til skolens leder og anmode om at komme ind på skolen, og efter nogle prøver og et interview begyndte jeg så i skole i 5. klasse i februar Nu er jeg blevet 15 år gammel, og jeg går i 7. klasse på Bukoto Community Primary School. Jeg skal snart til eksamen, forlade skolen og videre på en kostskole, hvor jeg skal gå i skole de næste seks år. Nu har jeg drømme, mange drømme. jeg vil gerne uddanne mig til advokat. Nu er jeg ikke længere bange for livet, nu ved jeg, at jeg har en fremtid. Ndide Ivan, foto Birgitte Bech

11 11 RESULTATOPGØRELSE FOR BØRN I AFRIKA Eden School Project Udgifter Indtægter Skolesponsorater Lisa Care Project Udgifter Indtægter Øremrk. gaver Penalhus projekt Udgifter Indtægter Øremrk. gaver Special supported Children Udgifter Indtægter Øremrk. indt Andre aktiviteter Udgifter Racobao Youth workshop Projektgenerelle omk Indtægter Gaver & gavebreve Administration Udgifter Danmark & Uganda Indtægter Kontingenter Tipstilskud Renteindtægt mv Overskud for året Formue pr Bankbeholdning Diverse tilgodehavender mv

12 12 Indkaldelse til generalforsamling onsdag d. 13 oktober 2010 kl Dyssegårdskirkens Sognegård Dyssegårdsvej 8, 2900 Hellerup Dagsorden Valg af dirigent Valg af referent Formandens årsberetning for foreningen, samt forelæggelse af fokuspunkter, projekter og aktiviteter for de kommende år til generalforsamlingens godkendelse. Godkendelse af regnskab Godkendelse af bestyrelsens forslag til budget og kontingent for næste år Indkomne forslag (evt. forslag skal være bestyrelsen i hænde senest onsdag d. 29.9) Valg af kasserer og revisor for 1 år Valg af bestyrelsesmedlemmer iflg. vedtægterne Valg af suppleant Valg til udvalg Informationsudvalgets aktiviteter Eventuelle vedtægtsændringer Eventuelt Der serveres kaffe / te og kage, og efter de officielle punkter, vil der blive fortalt om og vist billeder fra Dinadona s Brøndprojekt i Uganda.

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Gravid igen eller ej?

Gravid igen eller ej? DETTE NUMMERS TEMA Gravid igen eller ej? For forældre, der har mistet deres barn, vil spørgsmålet om ny graviditet oftest melde sig før eller senere. Nogle af de spørgsmål, der typisk dukker op, er, om

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv.

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

Brug hinanden 11 historier om frivillighed

Brug hinanden 11 historier om frivillighed Brug hinanden 11 historier om frivillighed Redaktion: Frivilligafdelingen Tekst: Gitte Roe Eriksen Foto: Stefan Kai Nielsen, EKKO Pressefoto Grafisk design: Lotte Rask Tryk: KLS Grafisk Hus A/S Oplag:

Læs mere

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1 Børn i skilsmisse Ingrid Bové Jakobsen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Rosa på ni år kom hjem fra skole en helt almindelig fredag. Hun tænkte på, at de i aften sammen skulle se Disney

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Del 2 side 38 Støtte i sorgen side 40. Landsforeningen Spædbarnsdød

Indholdsfortegnelse. Del 2 side 38 Støtte i sorgen side 40. Landsforeningen Spædbarnsdød Når I har mistet Når I har mistet Rymarksvej 1 2900 Hellerup Telefon: 3961 2451 Kontonr.: 9884 104990 www.spaedbarnsdoed.dk forening@spaedbarnsdoed.dk Landsforeningen Spædbarnsdød er på Facebook Tekst:

Læs mere

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Indledning Hvert menneske har en historie, der er værd at høre. Dette undervisningsmateriale Brug

Læs mere

Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE

Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE 1 Jeg gjorde det du kan også! Netværksrådslagning for hjemløse Socialt Udviklingscenter SUS og KFUM s Sociale Arbejde i Danmark, 2006 Tekst:

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

hvordan støtter jeg bedst mine børn?

hvordan støtter jeg bedst mine børn? hvordan støtter jeg bedst mine børn? 1 Denne pjece er skrevet til dig, der har en alvorlig fysisk sygdom, og som har børn, der er teenagere eller i 20 erne. Den giver en række forslag til, hvad du kan

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner.

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner. LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 13 Følg mig Ugens tekst og referencer: Luk 5,1-11. Joh 1,35-42. Den Store Mester, kap. 30. Huskevers: I er mine venner. (Joh 15,14) Hovedformålet er, at børnene Ved, at Jesus

Læs mere

Fleksibel barselsorlov. Til forældre

Fleksibel barselsorlov. Til forældre Fleksibel barselsorlov Til forældre ministrenes forord 3 Kære forældre Når et barn kommer til verden, er det på alle måder vigtigt, at barnet får en god start på livet. Og ligeså vigtigt er det, at I

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

De er døde, begge to

De er døde, begge to De er døde, begge to De er døde, begge to. 2012 Ved Vivi Petersen. Alle rettigheder forbeholdes. Tryk: Eurographic, Denmark Design af omslag: Frede Uhrskov Forlagsredaktør: Vibeke Uhrskov Larsen Forsidefoto:

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

De to bedragere. Opgave 1

De to bedragere. Opgave 1 Opgave 1 Formål: At gøre kursisterne bekendt med temaet bedrag. Omhyggelig global læsning. ca. 30 minutter. Organisering: Kursisterne læser hver for sig teksten om de to bedragere. Derefter snakker de

Læs mere

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker DANSK UNGDOMS FÆLLESRÅD Om forfatterne Lisbeth Pilegaard (f. 1968) er sektionsleder i international afdeling på norsk Flyktninghjelps hovedkontor

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Baby - skal skal ikke?

Baby - skal skal ikke? Baby - skal skal ikke? Erfaringer fra kursus med babysimulatorer Afdelingen for Specialinstitutioner 1 Indholdsfortegnelse Sammenfatning 5 Introduktion 6 Baggrund Formål Afgrænsning Deltagere Kurset 10

Læs mere

SORG NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR

SORG NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR a SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG SORG NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR Jorit Tellervo b SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG PAVI har modtaget støtte fra A.P. Møllers Fond til projektet Sorg når

Læs mere

INFORMATION I REFLEKSION I INSPIRATION I 1/2015. Modetema skabte debat. side 8. Tema om nærhed:

INFORMATION I REFLEKSION I INSPIRATION I 1/2015. Modetema skabte debat. side 8. Tema om nærhed: INFORMATION I REFLEKSION I INSPIRATION I 1/2015 Modetema skabte debat side 8 Tema om nærhed: Vi skal huske hinanden side 23 Bøgh & Helstrup Tlf. 3811 3835 www.bhbr.dk Bøgh & Helstrup A/S Dronning Olgas

Læs mere