1. Arbejdsglæde når der er behov for at stå sammen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Arbejdsglæde når der er behov for at stå sammen"

Transkript

1 1. Arbejdsglæde når der er behov for at stå sammen En lukningstruet skole på Ærø fik stor gavn af at fokusere på arbejdsglæde. Et arbejdsglædeprojekt hjalp leder, lærere, pædagoger, pedel og rengøringspersonale med at stå sammen mod en trussel udefra. Det hele endte med, at Rise skole overlever og nu arbejder med at udvikle en ny skolestruktur. Vigtige erfaringer fra Rise skole: Interviewundersøgelse som startskud En gruppe bestående af leder, TR, en pædagog, en pedel, tre lærere og en rengøringsassistent blev interviewet af en konsulent om arbejdsglæden på Rise skole. Konsulenten skrev referat af interviewet, og alle medarbejdere læste det. Referatet gav anledning til mange diskussioner og blev et effektivt startskud for arbejdsglædeprojektet. Personaleeftermiddag Hele personalegruppen var sammen en eftermiddag fra kl for at tale om arbejdsglæde og om, hvordan man kunne øge den. Efterhånden som eftermiddagen skred frem, blev det tydeligt, at der faktisk var meget arbejdsglæde på skolen. Personalegruppen blev opmærksom på, at den gjorde rigtig meget for at få en god skole, men at den kunne gøre mere for at formidle om indsatsen til omverden. Fællesskab for alle faggrupper Det har haft stor betydning, at alle faggrupper var med i arbejdsglædeprojektet. Tidligere følte rengøringsassistenterne sig udenfor. Det gør de ikke længere. Det er blevet nemmere for dem at tale med de andre medarbejdere om fx arbejdsvilkår. Lederen er menig, når det gælder arbejdsglæde Inspektøren på Rise skole, Annemette Laursen, siger: 'Lederen skal inddrage medarbejderne og høre, om de har nogle gode idéer. Det er vigtigt at være lydhør over for hele medarbejderstaben og vise, at jeg som leder ikke nødvendigvis har de vises sten om arbejdsglæde.' Arbejdsglæde i klasserummet På Rise skole er man blevet opmærksom på, at det, der gælder for personalet med hensyn til arbejdsglæde, det gælder også for børnene. Lærerne kan simpelthen overføre det, de har lært af arbejdsglædeprojektet, til klasserummet. 2. Arbejdsglæde når sygefraværet skal ned Ved at gøre en indsats for arbejdsglæden lykkedes det for Bifrost, som er et aflastningstilbud for børn og unge i Vejle Kommune, at halvere sygefraværet. Personalegruppen fokuserede på det positive, på løsninger og på anerkendelse og blev gladere for at komme på arbejde. Vigtige erfaringer for aflastningstilbuddet Bifrost i Vejle Kommune: Aktivitetskasse Det gav store frustrationer, at aktiviteter for børn og unge ikke kunne gennemføres, når der var sygdom

2 blandt personalet. Derfor fandt man på at udvikle aktivitetskasser med forslag til, hvad man kunne foretage sig, når udflugter o.l. blev aflyst. Kasserne indeholder kort, hvorpå der fx står: guldgraver, sæbebobler, ansigtsmaling osv. Effekter skal offentliggøres Afdelingsleder i Bifrost, Henriette Lund, siger: 'Offentliggør den effekt, det har, at I har fokuseret på arbejdsglæden, fx lavere sygefravær. For det er én ting, at man mærker den gode stemning. En anden ting er, at der er målbare resultater.' Frustrationer skal afleveres til de rette Personalet er blevet bedre til at dele deres frustrationer. Indsatsen for at øge arbejdsglæden har gjort det mere legalt også at tale om, hvad der ikke giver arbejdsglæde, og det har betydet, at man taler mere åbent og direkte om det, der frustrerer. Rustet til hårde tider Indsatsen for arbejdsglæden har givet personalet nogle redskaber til at tackle nedskæringer o.l. i fremtiden. I Bifrost ved man nu, at fokus på arbejdsglæde kan skabe bedre stemning og mere overskud. Man kender med andre ord en vej gennem hårde tider, som højst sandsynligt venter forude. Arbejdsmiljørepræsentant som tovholder Det er meningen, at arbejdsmiljørepræsentanten skal følge op på indsatsen for arbejdsglæden og blandt andet huske på at bruge de værktøjer, som Bifrost nu kender, fx fra Personaleweb. 3. Arbejdsglæde ikke nok at tænke positivt Hvis arbejdsglæden skal vokse, så skal ledelsen prioritere den. I Jobstart i Skive Kommune har ledelsen givet tid og plads til arbejdsglæden, og det har ført til, at arbejdspladsen har 'fået en stolthed', som sektionsleder Lisbeth Sanders udtrykker det. Vigtige erfaringer for jobstart i Skive: Temperaturmåling Huller i trivslen kan komme frem, hvis man sætter tid af til at tale om arbejdsglæde. Folk mærker efter, hvordan de trives. Er der uklare mål, manglende opbakning fra ledelsen eller dårlig balance mellem ressourcer og krav, så kan det komme frem i en samtale om arbejdsglæde. Opfølgning på temperaturmåling Lisbeth Sanders har fx fulgt op på medarbejdernes frustration med hensyn til at kombinere faglig stolthed og det at arbejde under pres. Hun har udarbejdet afkrydsningslister og procedurebeskrivelser, som har gjort det muligt for medarbejderne at kontrollere, at de har gjort det, de skal. Jobrotation Det er planen, at sagsbehandlere og jobkonsulenter skal prøve at bytte job for en uge. Fx kan jobkonsulenten have svært ved at forstå, hvorfor sagsbehandleren ikke lige skaffer en lægeerklæring. Hvis jobkonsulenten prøver at arbejde som sagsbehandler, bliver det lettere at forstå, hvorfor lægeerklæringer er længe undervejs.

3 Temadage Jobstart har fået penge fra Forebyggelsesfonden til tre temadage om narrativ metode med et konsulentfirma. Det er vigtigt, at ledelsen er med til at holde fast og sætter tid af til fælles udvikling, selvom hverdagen er travl. Arbejdsglædemøder I Jobstart er der fem teams. De mødes en gang om måneden i arbejdstiden og har på skift ansvaret for at underholde hinanden. 4. Arbejdsglæde fokuspunkt for Danmarks bedste arbejdsplads Med en ambition om at blive Danmarks bedste arbejdsplads om fem år koncentrerer Kolding Renovation sig om at øge arbejdsglæden. De fokuserer på anerkendelse, ærlighed og det positive, og resultatet er glade og effektive medarbejdere, som hjælper hinanden, når det brænder på. Vigtige erfaringer for Kolding Renovation: Positiv APV Da driftsleder Mikael Trend Bakmann trådte til for 2½ år siden, sørgede han for at gennemføre en positiv arbejdspladsvurdering (APV). Det vil sige en APV, hvor man lægger mærke til det positive frem for alle problemerne. Det satte skub i arbejdsglæden. Kommunikation om arbejdsgange For Mikael Trend Bakmann har det været meget vigtigt at sætte nogle arbejdsgange i system og at kommunikere om arbejdsgangene. Denne indsats har ført til, at medarbejderne har fået større forståelse for hinanden og nu ikke er bange for at sige: 'Jeg er bagud, kan du give mig en hånd med?' Resultatløn Det handler om, at skabe sammenhold om det, der giver resultatlønsafkast. Fx kan medarbejderne på genbrugspladsen samle mælkekasser i plastik, som borgerne smider ud. Arla betaler for mælkekasserne, og pengene går til en fælles resultatlønpulje. Medarbejdernes del af puljen går dels til løn, dels til fællesarrangementer, som medarbejderne synes er relevante for at skabe arbejdsglæde Ambassadører På hver af kommunens genbrugspladser er der en arbejdsglædeambassadør. Alle ambassadørerne mødes med jævne mellemrum for at udveksle erfaringer, og de mødes også med ledelsen. Arbejdsglædediplomer Hver måned stemmer personalegruppen om, hvem der skal være månedens medarbejder. Den, som bliver valgt, får et indrammet arbejdsglædediplom. Denne tradition bringer administration og drift tættere på hinanden. Folk er begyndt at lægge mere mærke til hinanden. Se Arbejdsglædediplom.

4 5. Arbejdsglæde når medarbejdere ikke mødes dagligt Rengøringsassistenter arbejder spredt rundt på skoler, plejehjem osv. Det er en udfordring, når man vil gøre en samlet indsats for arbejdsglæden. Alligevel lykkedes det for den kommunale rengøring i Esbjerg at skabe øget fokus på arbejdsglæden blandt 350 medarbejdere. Vigtige erfaringer for den kommunale rengøring i Esbjerg: Mange medarbejdere med i planlægningen Ledelse og medarbejdere skal være enige om at fokusere på arbejdsglæde. I Esbjerg har man nedsat en arbejdsglædegruppe på 10 personer. Både serviceledere, medarbejdere og fællestillidsrepræsentanten er med, og det har været arbejdsglædegruppens opgave at planlægge og koordinere indsatsen. Derudover er arbejdsglædeprojektet blevet godkendt i MED. Kommunikation og information Det er vigtigt at tale om arbejdsglæde og sætte ord på, hvad det er. Arbejdsglæde er helt nede på jorden. Det er de små ting, så det skal ikke gøres til noget teoretisk og indviklet. I Esbjerg er servicelederne ambassadører, og de står for at tale om arbejdsglæde med den enkelte medarbejder. Lederen skriver om arbejdsglæde i mails og nyhedsbreve. Nursing Når man fokuserer på arbejdsglæde, mærker medarbejderne, at deres arbejdsplads er interesseret i, at de har det godt. I Esbjerg er man særligt opmærksom på respekten om rengøringsarbejdet. Det er psykologisk belastende at gøre rent, for ens arbejde bliver ødelagt hver dag. Derfor er det ekstra vigtigt at tale om, hvordan man alligevel kan finde glæde i sit arbejde. Tålmodighed Det er et langt, sejt træk, når man vil øge arbejdsglæden. I Esbjerg har man haft fokus på trivsel og arbejdsglæde i 11 år. Og indsatsen fortsætter, fordi den, ifølge leder Jens P. Christoffersson, giver tilfredse og motiverede medarbejdere, som man kan stole på. Fælles arrangement I Esbjerg samledes alle 350 medarbejdere til en eftermiddag, hvor målet var at få sat ord på arbejdsglæden. Deltagerne skulle tage stilling til 10 bud på arbejdsglæde. Mikrofonen gik rundt: Arbejdsglæde handler om at have gode kollegaer Arbejdsglæde er det gode humør, der smitter Arbejdsglæde er, når der er brug for én 6. Arbejdsglæde når det er hårde tider Der er nedskæringer og fyringer på mange kommunale arbejdspladser, og det kan ikke undgå at frustrere. I HR- udvikling i Holstebro kommune besluttede man at parkere frustrationerne og i stedet gå med i et projekt, som skabte mere arbejdsglæde.

5 Vigtige erfaringer for HR-udvikling i Holstebro: Forankring i det lokale MED Der har været 100 % opbakning fra ledelse og medarbejdere til at gøre en indsats for arbejdsglæden. Selv den langtidssyge mødte op til seminarer og møder om arbejdsglæde. De to medarbejdere, som har været primus motor i arbejdsglædeprojektet, er begge medarbejderrepræsentanter i det lokale MED. Hurtig handling I HR-udvikling holdt man en personaledag med fokus på det, der skaber arbejdsglæde. Flere efterlyste et sted, hvor man kunne mødes og tale om andet end arbejde. Næste dag indrettede man et hjørne med caféborde, hvor man kan drikke formiddagskaffe sammen. Se: Mødeguide: Kom godt i gang med arbejdsglæden. Faglig sparring Et andet forslag til at få mere arbejdsglæde var at skabe rum til faglig sparring. I HR-udvikling er der dels konsulenter, der kører rundt og rådgiver kommunens arbejdspladser, dels er der de administrative medarbejdere, der sørger for, at afdelingen fungerer. Det er planen, at den faglige sparring skal gå på tværs af de to grupper. Tale om det vigtige Karen Frost, som er en af medarbejderrepræsentanterne i MED siger: 'Den enkelte skal have fokus på, hvad der betyder noget for ham eller hende på arbejdspladsen. Det, der er vigtigt for en, er som regel også vigtigt for andre. Når vi taler om, hvad der er vigtigt, så prioriterer vi det i dagligdagen.' Enighed om forskellighed For nogen kan motion i arbejdstiden skabe arbejdsglæde, for andre er motion ikke lige sagen. Men så længe man er enige om at give plads til dem, der gerne vil motionere, så behøver alle ikke være med til alt. 7. Arbejdsglæde når der kommer nye medarbejdere Toftegårdens børnehave og Nordre børnehave har oplevet, at dialog om arbejdsglæde er ekstra vigtig, når nye medarbejdere skal inkluderes på arbejdspladsen. Ved at sætte fokus på arbejdsglæden har begge børnehaver kunnet vise de nye kolleger, hvilken arbejdsplads de var blevet en del af. Vigtige erfaringer fra Toftegårdens børnehave i Faaborg Kommune og Nordre børnehave i Tønder Kommune er: Engleordning giver tryghed Nye medarbejdere i Nordre børnehave er blevet introduceret til engleordningen. Den går ud på, at hver medarbejder har to engle. Hvis en medarbejder bliver syg i en længere periode, så kommer englene på hjemmebesøg. Hvis der er dødsfald i familien, så sørger englene for ekstra omsorg osv. For en nyansat er det trygt at få et par engle. Læs mere i Værktøjskasse - Sådan kan du komme i gang med arbejdsglæden. Kollegerne kender hinandens livshistorier I Toftegårdens børnehave har man haft den udfordring, at der var kolleger, der ikke kendte hinanden så

6 godt. På en personaledag fik alle medarbejdere et minut til at fortælle deres livshistorie, og alle fik dermed en viden om hinanden, som de ikke havde fået ellers. Specielt de nyansatte var meget glade for livshistorierne. Ord på det vi 'bare' gør Om nye medarbejdere siger leder af Toftegårdens børnehave, Lissi Beier: 'Vi er blevet opmærksomme på det, som vi tager for givet og som man ikke lige kan se, hvis man er ny medarbejder. Fx har vi traditioner med at hejse flag og dække fødselsdagsbord, når nogen har fødselsdag. Det kan vi ikke tage for givet, at alle ved.' Nyttigt med kursusaften om arbejdsglæde I Tønder nedlagde kommunen nogle institutioner og fire medarbejdere kom til Nordre børnehave. De fire medarbejdere deltog i en kursusaften, og det var leder Conni Baagøe rigtig glad for. Hun siger: 'På kursusaftenen var de fire nye medarbejdere med, og de fik øjnene op for, hvilken god arbejdsplads de var kommet til.' Mulighed for at spørge Når der er fokus på arbejdsglæde, bliver det naturligt for nye medarbejdere at spørge til rutiner og traditioner. Dette udfordrer arbejdspladsen på en god måde og medvirker til, at personalet holder fokus på arbejdsglæden. 8. Arbejdsglæde en del af en tre-årig plan Sundhed og Ældre i Ishøj har længe prioriteret arbejdsglæden. Ca. 350 medarbejdere på plejehjemmene, i hjemmeplejen, i forvaltningen, i tandplejen mm. er optagede af et tre-årigt DIT-projekt, som handler om dialog, indflydelse og trivsel. Vigtige erfaringer for Sundhed og Ældre i Ishøj Kommune er: 25 ressourcepersoner En gruppe som består af 25 ressourcepersoner har været på kursus og lært, hvordan de kan sætte arbejdsglæde på dagsorden i hverdagen. Gruppen mødes en gang om måneden og har fx arrangeret idrætsdag på tværs af arbejdspladserne i Sundhed og Ældre. Høj prioritet hos ledelsen Ledelsen prioriterer trivsel og arbejdsglæde højt og er gået forrest i DIT-projektet. Dette har været med til at understrege, at ledelsen ønsker det bedste for medarbejderne i en tid, hvor besparelser kan gøre det hårdt at gå på arbejde. Ambition om at nå ud til alle Det svære har været at skabe arbejdsglæde for alle, fx medarbejdere på nathold. Men ressourcepersonerne har alligevel forsøgt, blandt andet med at servere juice for nattevagter tidligt om morgenen, inden de fik fri. Fokus på leg I DIT-projektet er der fokus på legende aktiviteter, og man har haft samarbejder med blandt andre Dacapoteatret, som i begyndelsen af projektet introducerede til leg som en vej til at nå hinanden.

7 Tættere kontakt i organisationen At indsatsen for trivsel og arbejdsglæde går på tværs af arbejdspladserne i Sundhed og Ældre har betydet tættere kontakt blandt de ca. 350 medarbejdere. Uddannelseskonsulent og projektkoordinator Karin Spedtsberg siger: 'Folk har lært hinanden at kende på tværs af organisationen. Dermed er det blevet nemmere at tage kontakt. Nu kender man nogen, som man kan spørge fx i forvaltningen eller ude på plejehjemmene.' 9. Arbejdsglæde vigtigt at benævne den Mange arbejdspladser har fokus på arbejdsglæde. Men det gør en forskel, når en personalegruppe beslutter at gøre en målrettet indsats for den. Det er erfaringen fra Socialpsykiatrisk Center Nord i Ikast- Brande, hvor man har fået øget arbejdsglæden, blandt andet fordi man satte den i system. Vigtige erfaringer for Socialpsykiatrisk Center Nord i Ikast-Brande: Arbejdsglædetovholder Der skal være en medarbejder, som har ansvaret for arbejdsglæden. Arbejdsglædetovholderen skal have timer til at planlægge, gennemføre og evaluere forskellige indsatser. Arbejdsglædegruppe På Socialpsykiatrisk Center Nord mødes arbejdsglædetovholderen med sin arbejdsglædegruppe en gang om måneden. En leder og to andre medarbejdere er med i gruppen. Her enes man om, hvad det næste skridt for arbejdsglæden skal være, fx at skabe mulighed for, at alle ansatte kan spise frokost sammen eller at arrangere en personaledag med både noget fagligt og noget underholdende på programmet. Punkt på dagsorden Arbejdsglæde skal være et tilbagevendende punkt på dagsorden til personalemøder. Her kan man fx tale om, hvad der giver arbejdsglæde, og om hvordan man kan få mere arbejdsglæde. Mødeguide: Kom i dybden med arbejdsglæden giver flere idéer til at diskutere arbejdsglæde. Beslutningskompetence Når en personalegruppe vil gøre en fælles indsats for arbejdsglæden, giver det nogle muligheder for at træffe beslutninger. Fx havde man i Socialpsykiatrisk Center Nord længe talt om, at det skulle være forbudt at tale om arbejde i pauserne. Men hvis nogen gjorde det alligevel, så var det svært at være den, der skulle påpege det. Med udgangspunkt i det fælles mål om at øge arbejdsglæden, kunne arbejdsglædetovholderen skrive en mail til sine kolleger, hvori hun gav besked om, at arbejdsglædegruppen havde besluttet, at man ikke skulle tale om arbejde i pauserne. 'Arbejdsglæde bliver på den måde noget officielt, som vi skal overholde,' siger arbejdsglædetovholder Susan Rasmussen. Handleplaner Susan Rasmussen: 'Vi er så vant til at lave handleplaner for vores brugere. Nu skal vi til at lave handleplaner for os selv.' Handleplanerne skal sikre, at man bliver ved med at fokusere på arbejdsglæde.

8 10. Arbejdsglæde medarbejderne skal kende hinanden På rådhuset i Mariagerfjords Kommune stiftede man en personaleforening, som blandt andet skulle sørge for, at medarbejderne kom til at kende hinanden på tværs af forskellige faggrupper og forskellige afdelinger. Personaleforeningens indsats styrkede samarbejdet, og det påvirkede arbejdsglæden i positiv retning. Vigtige erfaringer fra rådhuset i Mariagerfjords Kommune: Plakater på toiletterne Personaleforeningen kommunikerer til medarbejderne via plakater, som hænger på toiletterne. Fx kan personaleforeningen annoncere arrangementer eller meddele beslutninger via plakaterne. Se et eksempel på en plakat. Retningslinjer for kantineadfærd Man skal ikke sidde alene og spise i kantinen på rådhuset. Personaleforeningen har arbejdet målrettet på at gøre kantinen til et sted, hvor man altid kan finde nogen at tale med. Reglen er, at man inviterer en, der sidder alene, hen til sit bord. Personlig kontakt frem for telefonopringninger Alle opfordres til at gå hen til den kollega, som de skal tale med, og således have personlig kontakt med vedkommende. Det er nemmere at ringe, men personaleforeningen ønsker ikke den nemme løsning. Man lærer hinanden bedre at kende ved det fysiske møde. Events Fredagsøl, uddeling af pebernødder til alle til jul, fastelavnsfest, stjerneløb eksemplerne er mange. Personaleforeningen sørger løbende for, at der sker noget i eller uden for arbejdstiden, som styrker fællesskabet. Ildsjæle Personaleforeningen er drevet af ildsjæle. Ildsjælene har opbakning fra både ledelse og medarbejdere til at holde møder, arrangere fester mm. Formanden for personaleforeningen og en af ildsjælene, Pia Leth Førby, siger: 'Når man føler arbejdsglæde, frigives der ressourcer. Man får mere overskud, man arbejder bedre sammen og faggrænser nedbrydes.'

Kom godt i gang med arbejdsglæden. 2 timer

Kom godt i gang med arbejdsglæden. 2 timer Kom godt i gang med arbejdsglæden 2 timer Det skal vi tale om i dag Vi skal tale om, hvordan vi styrker arbejdsglæden hos os. Undervejs kommer der eksempler, øvelser og værktøjer til inspiration. Tre punkter

Læs mere

Overblik giver øget trivsel. Nyhedsbrev juli 2012

Overblik giver øget trivsel. Nyhedsbrev juli 2012 Større trivsel, lavere sygefravær, mere tid til beboerne. Det er nogle af de ting, som Lean værktøjet PlusPlanneren har ført med sig. Den lyser op i hjørnet af kontoret med sin lysegrønne farve. Her giver

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

VIA politik for arbejdsmiljø, sundhed og sygdom

VIA politik for arbejdsmiljø, sundhed og sygdom VIA politik for arbejdsmiljø, sundhed og sygdom Mål for politikken Målet for politikken er at VIA er en arbejdsplads med et fysisk og psykisk arbejdsmiljø, som udvikler og fremmer medarbejdernes trivsel,

Læs mere

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Side 1 af 9 Personalepolitik POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Indhold 1. INDLEDNING: GENTOFTE KOMMUNE LANDETS MEST ATTRAKTIVE KOMMUNALE ARBEJDSPLADS...2 1.1. FORANKRING

Læs mere

Effektundersøgelse organisation #2

Effektundersøgelse organisation #2 Effektundersøgelse organisation #2 Denne effektundersøgelse er lavet på baggrund af interviews med etikambassadørerne, samt et gruppeinterview i aktivitets og samværstilbuddene. Denne undersøgelse er ikke

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

NOTAT. Redegørelsesskema for den lokale indsats for at sænke sygefraværet og øge medarbejdernes gennemsnitlige arbejdstid på ældreområdet

NOTAT. Redegørelsesskema for den lokale indsats for at sænke sygefraværet og øge medarbejdernes gennemsnitlige arbejdstid på ældreområdet NOTAT Redegørelsesskema for den lokale indsats for at sænke sygefraværet og øge medarbejdernes gennemsnitlige arbejdstid på ældreområdet Kommune: Albertslund Kommune Dato for udfyldelse: Kontaktperson

Læs mere

10 spørgsmål til pædagogen

10 spørgsmål til pædagogen 10 spørgsmål til pædagogen 1. Hvorfor er I så få på stuen om morgenen? Som det er nu hos os, er vi 2 voksne om morgenen kl. 8.30 i vuggestuen og 2 kl. 9 i børnehaverne, og det fungerer godt. For det meste

Læs mere

Referat reg syd møde i Middelfart tirsdag den 21. januar 2014

Referat reg syd møde i Middelfart tirsdag den 21. januar 2014 Referat reg syd møde i Middelfart tirsdag den 21. januar 2014 Orientering fra Per Andersen Team Genbrugspladser Esbjerg kommune Fra d. 1 januar 2014 har medarbejderne på Team Genbrugspladser Esbjerg kommune

Læs mere

Her vil vi give nogle bud på bl.a. din rolle, dine arbejdsopgaver, hvordan kan du få støtte fra konsulenter, hvordan kan du bruge ledelse og kolleger

Her vil vi give nogle bud på bl.a. din rolle, dine arbejdsopgaver, hvordan kan du få støtte fra konsulenter, hvordan kan du bruge ledelse og kolleger G U I D E T I L M E N TO R E N G U I D E T I L D I G, S O M S K A L S TA R T E M E D AT VÆ R E M E N T O R, E L L E R A L L E R E D E E R I G A N G Her vil vi give nogle bud på bl.a. din rolle, dine arbejdsopgaver,

Læs mere

ENGAGEMENT FÆLLESSKAB TRIVSEL UDVIKLING GENNEM LÆRING

ENGAGEMENT FÆLLESSKAB TRIVSEL UDVIKLING GENNEM LÆRING TARUP SKOLE ENGAGEMENT FÆLLESSKAB TRIVSEL UDVIKLING GENNEM LÆRING I en tid med forandringer omkring folkeskolen er det afgørende, at vi, som skole, har et fast fundament at bygge udviklingen og fremtiden

Læs mere

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN Folderen er tænkt som inspiration til at få sat fokus på samarbejdet mellem jer som arbejdsmiljørepræsentant (AMR) og tillidsrepræsentant

Læs mere

Kom i dybden med arbejdsglæden

Kom i dybden med arbejdsglæden Vejledning Kom i dybden med arbejdsglæden Vil du gerne være glad på dit arbejde? Vil du være med til at sprede arbejdsglæde for alle på din arbejdsplads? Vil du sætte arbejdsglæde på dagsordnen på en temadag?

Læs mere

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted)

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) Høj indflydelse, høj grad af mening, stor støtte, høj grad af anerkendelse, høj forudsigelighed og passende

Læs mere

Tillæg til Beretning. Årsmøde 2009 Service- og Rengøringsassistenter.

Tillæg til Beretning. Årsmøde 2009 Service- og Rengøringsassistenter. Tillæg til Beretning Årsmøde 2009 Service- og Rengøringsassistenter. Årets Lønforhandlinger Århus kommune. For første gang er lønforhandlingerne for daginstitutionernes rengøringsassistenter i Århus Kommune

Læs mere

Inspiration og værktøjer til at styrke det. psykiske arbejdsmiljø

Inspiration og værktøjer til at styrke det. psykiske arbejdsmiljø Inspiration og værktøjer til at styrke det psykiske arbejdsmiljø Inspirationsoplæg: få inspiration og værktøjer til at styrke det psykiske arbejdsmiljø Som et nyt tiltag afholder Socialpædagogerne Østjylland

Læs mere

Dagsorden. Hvad er arbejsglæde for os? Hvordan får vi arbejdsglæden i top? Hvem gør hvad?

Dagsorden. Hvad er arbejsglæde for os? Hvordan får vi arbejdsglæden i top? Hvem gør hvad? Dagsorden 1 Hvad er arbejsglæde for os? 2 Hvordan får vi arbejdsglæden i top? 3 Hvem gør hvad? Arbejdsglæde bingo Glæder du dig til det bliver mandag? Siger du hej til dine kolleger om morgenen? Husker

Læs mere

MENTORKORPS STYRKER ARBEJDSMILJØET

MENTORKORPS STYRKER ARBEJDSMILJØET o Magasinet Arbejdsmiljø lderntet indhold eller funktionalitet. Bladnummer: 09 Årgang: 2006 arbejdsliv i udvikling MENTORKORPS STYRKER ARBEJDSMILJØET 23 medarbejdere på Medicinsk afdeling på Silkeborg

Læs mere

Evaluering af praktikken i vuggestuen Malurt. Perioden 1. august 31. januar.

Evaluering af praktikken i vuggestuen Malurt. Perioden 1. august 31. januar. Evaluering af praktikken i vuggestuen Malurt. Perioden 1. august 31. januar. 1. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart? Mit første besøg i afdelingen var godt, jeg fandt

Læs mere

TRIVSELSPOLITIK KULTURMINISTERIETS DEPARTEMENT

TRIVSELSPOLITIK KULTURMINISTERIETS DEPARTEMENT TRIVSELSPOLITIK KULTURMINISTERIETS DEPARTEMENT S I D E 2 A F 8 T R I V S E L S P O L I T I K K U L T U R M I N I S T E R I E T S D E P A R T E M E N T Udgivet i september 2015 af Kulturministeriets Koncern

Læs mere

Referat af Pårørenderådsmødet på Bostedet Vinklen - CSB den 4/12 2012.

Referat af Pårørenderådsmødet på Bostedet Vinklen - CSB den 4/12 2012. Referat af Pårørenderådsmødet på Bostedet Vinklen - CSB den 4/12 2012. Tilstede: Susanne Wolfsberg, Carsten Hansen, Natacha Soelberg, Bente Holm, Anne Quitzau og Twiggy Liljehult. Forslag til Møderække

Læs mere

God rengøring kommer ikke af sig selv

God rengøring kommer ikke af sig selv God rengøring kommer ikke af sig selv Udvikling af bedre hygiejne og rengøringsmetoder på ældreområdet Rengøring har stor betydning for indeklimaet, hygiejnen og trivslen for både borgere og personale

Læs mere

Fritidsklubbens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013

Fritidsklubbens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013 Fritidsklubbens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn April 2013 Værdi: Anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen - Voksen relationen

Læs mere

Resultater af spørgeskemaundersøgelse. Marts Børne- og Ungecentret

Resultater af spørgeskemaundersøgelse. Marts Børne- og Ungecentret Resultater af spørgeskemaundersøgelse Marts 2017 Børne- og Ungecentret Generel tilfredshed Har du uddybende kommentarer omkring generel tilfredshed? Der er ikke arbejdet målrettet på punkterne fra seneste

Læs mere

Etik og relationer fra et kommunalt perspektiv

Etik og relationer fra et kommunalt perspektiv Etik og relationer fra et kommunalt perspektiv Nyhedsbrev nr. 2 November 2012 Relationel etik en grundsten til moderne personaleledelse En blæsende og smuk efterårsdag ved de vestsjællandske kyster mødes

Læs mere

Trivselstermometeret

Trivselstermometeret Job og Trivsel - vi hjælper mennesker med mennesker 1 Trivselstermometeret Trivselstermometeret er en metode til at kortlægge, måle og udvikle trivslen på arbejdspladsen. Men Trivselstermometeret kan mere

Læs mere

Med udgangspunkt i Guldborgsund Kommunens stresspolitik har vi i Handicapområdet Guldborgsund udarbejdet følgende handleplan.

Med udgangspunkt i Guldborgsund Kommunens stresspolitik har vi i Handicapområdet Guldborgsund udarbejdet følgende handleplan. Handicapområde Guldborgsunds handleplan i forbindelse med stress på arbejdspladsen. Med udgangspunkt i Guldborgsund Kommunens stresspolitik har vi i Handicapområdet Guldborgsund udarbejdet følgende handleplan.

Læs mere

arbejdspladsvurdering

arbejdspladsvurdering arbejdspladsvurdering En inspiration til at komme i gang med arbejdspladsvurderingen af det psykiske arbejdsmiljø baseret på dialog 1kost&ernæringsforbundet Snak om arbejdsmiljøet Tekst: Tina Juul Rasmussen

Læs mere

Professionel pædagogisk kommunikation - mellem medarbejder og barn

Professionel pædagogisk kommunikation - mellem medarbejder og barn STRATEGI FOR LÆRING OG UDVIKLING Professionel pædagogisk kommunikation - mellem medarbejder og barn Vi ønsker en løbende udvikling af vores daglige udviklingsproces, der sikrer, at den nye viden bliver

Læs mere

Sådan byder vi nye medarbejdere velkommen

Sådan byder vi nye medarbejdere velkommen Sådan byder vi nye medarbejdere velkommen 1. Selve ansættelsen 2. Forbered modtagelsen 3. Den første dag 4. De første 3 måneder Drejebog for ansættelse og modtagelse af nye medarbejdere Yes! Sådan tænker

Læs mere

SYGE- FRAVÆRS- POLITIK

SYGE- FRAVÆRS- POLITIK SYGE- FRAVÆRS- POLITIK SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN Godkendt af SUF MED 23. maj 2017. Gældende fra 1. juli 2017 Side 1 Indholdsfortegnelse Formål med sygefraværspolitikken 3 Mål for fraværsarbejdet

Læs mere

Din arbejdsplads er ofte ramt af fravær, og din leder ringer derfor ret ofte til dig på dine fridage. Du kan mærke, det tærer på familielivet.

Din arbejdsplads er ofte ramt af fravær, og din leder ringer derfor ret ofte til dig på dine fridage. Du kan mærke, det tærer på familielivet. Arbejdstidsspillet Din arbejdsplads er ofte ramt af fravær, og din leder ringer derfor ret ofte til dig på dine fridage. Du kan mærke, det tærer på familielivet. 1) Taler med din leder og beder om at få

Læs mere

Spørgsmål til APV og Trivsel 2013

Spørgsmål til APV og Trivsel 2013 Bilag 4: Spørgsmål til APV og Trivsel 2013 Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Spørgsmålene omhandler emner indenfor 6 kategorier: Samarbejde Krav i arbejdet Arbejdets organisering Personlige arbejdsforhold

Læs mere

Derfor taler vi om robusthed

Derfor taler vi om robusthed Side 1 I dette hæfte fortæller vi, hvad vi i Gentofte kommune mener med robusthed. Både når det gælder kommunen som organisation, og når det gælder arbejdspladsen og den enkelte medarbejder. Hæftet udtrykker

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

8444 Balle 8444 Balle Tlf (vuggest.) (børnehv.) (hjemmeside) (mail)

8444 Balle 8444 Balle Tlf (vuggest.) (børnehv.)   (hjemmeside) (mail) R o s m u s S k o l e & R o s m u s B ø r n e h u s Bispemosevej 5 Fiskegårdevej 3A 8444 Balle 8444 Balle Tlf. 8753 58 50 Tlf. 8753 6020 (vuggest.) 8753 6010 (børnehv.) www.rosmusskole.dk (hjemmeside)

Læs mere

SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU

SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU GODT FORÆLDRESAMARBEJDE SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU Hvorfor er et godt forældresamarbejde i skolen vigtigt? Al forskning viser, at godt socialt sammenhold og høj faglighed

Læs mere

Trivselspolitik på Kragsbjergskolen

Trivselspolitik på Kragsbjergskolen Trivselspolitik på Kragsbjergskolen Kragsbjergskolen, efteråret 2010 At vi trives er vigtigt. Både for eleverne og for skolens personale. Trivsel skaber gode resultater og er afgørende for, at man lærer

Læs mere

OPFØLGNINGSVÆRKTØJ DAGBOG / LOGBOG

OPFØLGNINGSVÆRKTØJ DAGBOG / LOGBOG OPFØLGNINGSVÆRKTØJ DAGBOG / LOGBOG Navn: INDHOLD: Hvad skal Dagbogen/Logbogen bruges til? s. 1 Gode råd før du starter i forløbet s. 3 Dagbog/Logbog 1. dag s. 3 Dagbog/Logbog 1. uge s. 5 Dagbog/Logbog

Læs mere

Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ. på din arbejdsplads

Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ. på din arbejdsplads Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ på din arbejdsplads www.detdumærker.dk OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ Psykisk arbejdsmiljø handler om, hvordan man har det på sin arbejdsplads. Klik ind på www.detdumærker.dk

Læs mere

Forberedelse til MUS. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur & Fritidsforvaltningen. Skab en god arbejdsplads. Navn, dato, år

Forberedelse til MUS. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur & Fritidsforvaltningen. Skab en god arbejdsplads. Navn, dato, år Forberedelse til MUS Skab en god arbejdsplads Navn, dato, år KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur & Fritidsforvaltningen En god arbejdsplads Vi vil alle sammen gerne have en god arbejdsplads. Det er vigtigt, at vi

Læs mere

Sundhed & Trivsel PERSONALEPOLITIK FOR HOLSTEBRO KOMMUNE

Sundhed & Trivsel PERSONALEPOLITIK FOR HOLSTEBRO KOMMUNE Sundhed & Trivsel PERSONALEPOLITIK FOR HOLSTEBRO KOMMUNE Politikken omfatter Arbejdsmiljø. Sygefravær. Stress Alkohol og rusmidler. Vold, mobning og chikane Opgaveløsning og ressourcer. Personalegoder

Læs mere

MÅLSÆTNING FOR BØRNEHAVEN FIRKLØVERET

MÅLSÆTNING FOR BØRNEHAVEN FIRKLØVERET MÅLSÆTNING FOR BØRNEHAVEN FIRKLØVERET 1 Målsætning for daginstitutionen Firkløveret Sdr. Bjert. Udarbejdet af personalet og forældrebestyrelse. Børnehaven Firkløveret er en kommunal daginstitution normeret

Læs mere

Fra fravær til nærvær Personalepolitiske principper for nedbringelse af sygefravær

Fra fravær til nærvær Personalepolitiske principper for nedbringelse af sygefravær Fra fravær til nærvær Personalepolitiske principper for nedbringelse af sygefravær Fra fravær til nærvær Personalepolitiske principper for nedbringelse af sygefravær Vedtaget af MED-Hovedudvalget den 27.

Læs mere

Kursustilbud Efterår Sygefravær & Trivsel

Kursustilbud Efterår Sygefravær & Trivsel Kursustilbud Efterår 2014 Sygefravær & Trivsel Sproget, som skabes af fælles kultur og trivsel Målgruppe: Formål: Indhold: Undervisere Afdelings-, funktionsledere, tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter.

Læs mere

Når en af skolens ansatte får kendskab til en hændelse omtalt i dette hæfte, kontaktes skolens ledelse straks.

Når en af skolens ansatte får kendskab til en hændelse omtalt i dette hæfte, kontaktes skolens ledelse straks. Lind Skole SORGPLAN Indledning En sorgplan er et fælles grundlag at handle ud fra. Vi kan aldrig få en færdig handleplan, for hvert ulykkestilfælde vil være enkeltstående og kan ikke forberedes i detaljer.

Læs mere

Kvalitetsstandarden for heldagslegestue i Sorø Kommune træder i kraft 1. januar 2015.

Kvalitetsstandarden for heldagslegestue i Sorø Kommune træder i kraft 1. januar 2015. Kvalitetsstandard: Heldagslegestue Heldagslegestue er et af tre indsatsområder i Sorø Dagplejes udviklingsprojekt Den Gode Dagpleje. Projektet har som formål at skabe én fælles organisation, der garanterer

Læs mere

Elevbrochure. Kontoruddannelsen. med speciale i Offentlig Administration

Elevbrochure. Kontoruddannelsen. med speciale i Offentlig Administration Elevbrochure Kontoruddannelsen med speciale i Offentlig Administration 1 Intro Side 3 Hvorfor blive kontorelev i Region Syddanmark i Vejle Side 4 Elevernes egne historier Side 5-9 Bonus info Side 10 job.regionsyddanmark.dk/wm307147

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse arbejdsmiljø københavn Guide til en god trivselsundersøgelse Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 4 Sørg for at forankre arbejdet med trivselsundersøgelsen...

Læs mere

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen.

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen. TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2015 Indhold Indledning 3 Fase 1: Før Forberedelse af undersøgelsen 5 Fase 2: Under Gennemførelse af undersøgelsen 8 Fase 3: Efter Analyse og dialog om undersøgelsen 11 Indledning

Læs mere

Sygefravær - hvilken rolle har arbejdsmiljøgruppen? Workshop 2, C

Sygefravær - hvilken rolle har arbejdsmiljøgruppen? Workshop 2, C Sygefravær - hvilken rolle har arbejdsmiljøgruppen? Workshop 2, C v. Maja Frahm Oue Socialrådgiver/Psykoterapeut Optakt Sygefravær, hvordan påvirker det vores hverdag og hvilken rolle har vi som AMO? På

Læs mere

Hjælp fra Løn & Personale. Gennemgang af arbejdspladsens sygefraværsstatistik.

Hjælp fra Løn & Personale. Gennemgang af arbejdspladsens sygefraværsstatistik. SYGEFRAVÆRSINDSATS Dagsorden 1. Møde med Lederne (1. time) Hjælp fra Løn & Personale. Gennemgang af arbejdspladsens sygefraværsstatistik. Hvilke udfordringer er der på arbejdspladsen i forhold til sygefraværet?

Læs mere

Mindfulness kursus en mere mindful hverdag. - Erfaringer med 3 dag og 1 døgninstitution i Gentofte kommune. 100 ansatte og 80 børn har deltaget.

Mindfulness kursus en mere mindful hverdag. - Erfaringer med 3 dag og 1 døgninstitution i Gentofte kommune. 100 ansatte og 80 børn har deltaget. Mindfulness kursus en mere mindful hverdag - Erfaringer med 3 dag og 1 døgninstitution i Gentofte kommune. 100 ansatte og 80 børn har deltaget. Kære læser I materialet kan du læse om kurset i Gentofte

Læs mere

Plejehjemsliv 2012 - med frisørens øjne. Plejehjem 2012. Når historierne om plejehjem kommer på forsiden af medierne, drejer det sig alt for

Plejehjemsliv 2012 - med frisørens øjne. Plejehjem 2012. Når historierne om plejehjem kommer på forsiden af medierne, drejer det sig alt for Plejehjem 2012. Når historierne om plejehjem kommer på forsiden af medierne, drejer det sig alt for ofte om dårligt arbejdsmiljø, stort sygefravær eller sjusk med medicinbehandlingen. Her får vi en tilstandsrapport

Læs mere

SKAB (ENDNU BEDRE) RESULTATER I EN TRAVL HVERDAG

SKAB (ENDNU BEDRE) RESULTATER I EN TRAVL HVERDAG SKAB (ENDNU BEDRE) RESULTATER I EN TRAVL HVERDAG Overblik - tydelighed - begejstring TÆND DIT LEDERLYS kobler ledelsesredskaber og løsninger på dine konkrete udfordringer som leder gennem læring, rådgivning

Læs mere

Velkommen. Børnehuset Digterparken

Velkommen. Børnehuset Digterparken Velkommen til Børnehuset Digterparken Dr.Holst Vej 52, 8230 Åbyhøj Tlf: 87138205 www.digterparken.dagtilbud-aarhus.dk S. 1 S. 2 Kære forældre Vi er glade for at kunne byde jer velkommen til Børnehuset

Læs mere

DET ER IKKE SÅ FARLIGT AT BEDE OM HJÆLP

DET ER IKKE SÅ FARLIGT AT BEDE OM HJÆLP DET ER IKKE SÅ FARLIGT AT BEDE OM HJÆLP I Psykiatrien Øst satte man fokus på social kapitals betydning for det psykiske arbejdsmiljø og ord på, hvordan man fremover og på tværs af organisationen vil kommunikere,

Læs mere

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig Vores værdier er skabt af medarbejderne. Værdisangen er blevet til på et seminar den 15. januar 2005, hvor alle medarbejdere var med til at udarbejde Frøs Værdier. Denne folder er bl.a. udarbejdet på grundlag

Læs mere

10 veje til større arbejdsglæde

10 veje til større arbejdsglæde Sådan kan du som leder skabe større arbejdsglæde på din arbejdsplads 10 veje til større arbejdsglæde Udarbejdet af Navigent for KL og KTO 2011. Grafik af Grafiraf. 2 Hvad er arbejdsglæde? Og hvordan får

Læs mere

Formand, Majbrit Berlau

Formand, Majbrit Berlau Formand, Majbrit Berlau Fokus på klubberne Stærke klubfællesskaber Nyt? Nej men vigtigt Kl. 11.00 11.35 Hvorfor skal vi styrke vores fællesskaber? Kl. 11.00 11.35 Fagbevægelsen er udfordret på styrken

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse - Guiden er bygget op over faserne: Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1) Under: Gennemførelse af undersøgelsen (fase 2) Efter: Opfølgning (fase 3) Udarbejdet

Læs mere

Medarbejdersamtaler. En medarbejdersamtale bør gennemføres 1 gang om året og den skal løbende følges op : gennemfører vi de aftaler vi laver?

Medarbejdersamtaler. En medarbejdersamtale bør gennemføres 1 gang om året og den skal løbende følges op : gennemfører vi de aftaler vi laver? Medarbejdersamtaler En medarbejdersamtale er: En dialog mellem medarbejder og leder Et redskab til at udvikle sig selv Et redskab til at udvikle arbejdspladsen Et redskab til uddannelsesplanlægning Medarbejdersamtaler

Læs mere

Trin Tid Indhold Hvem 1 15 Velkomst ved leder eller konsulent Formål med seminaret Præsentation af metode og spilleregler brug plancher

Trin Tid Indhold Hvem 1 15 Velkomst ved leder eller konsulent Formål med seminaret Præsentation af metode og spilleregler brug plancher Mødemateriale Anerkendende møde Formål Formålet med det anerkendende møde er at: 1. Indsamle ideer og ønsker til arbejde, trivsel og arbejdsmiljø med henblik på at få udarbejdet en handlingsplan 2. Skabe

Læs mere

Kom i dybden med arbejdsglæden. 3-5 timer

Kom i dybden med arbejdsglæden. 3-5 timer Kom i dybden med arbejdsglæden 3-5 timer Det skal vi tale om i dag Vi skal tale om, hvordan vi kommer i dybden med arbejdsglæden. I de næste timer laver vi et fremtidsværksted, hvor vi undersøger, hvad

Læs mere

FAXE KOMMUNES NÆRVÆRSPOLITIK. Bilag 1. Diskussionsoplæg til understøttelse af nærvær 2. Retningslinje for sygefraværet

FAXE KOMMUNES NÆRVÆRSPOLITIK. Bilag 1. Diskussionsoplæg til understøttelse af nærvær 2. Retningslinje for sygefraværet FAXE KOMMUNES NÆRVÆRSPOLITIK Bilag 1. Diskussionsoplæg til understøttelse af nærvær 2. Retningslinje for sygefraværet 1. INDLEDNING Faxe Kommunes nærværpolitik er en del af Faxe Kommunes Personalepolitik,

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Fra fravær og stress til nærvær og trivsel. Marts 2016

Fra fravær og stress til nærvær og trivsel. Marts 2016 Fra fravær og stress til nærvær og trivsel Marts 2016 2 Vi vil nedbringe sygefravær og forebygge stress De sidste år har der været en stigning i sygefraværet og flere bliver henvist til psykologhjælp på

Læs mere

SUNDHEDSFREMME DER RYKKER!

SUNDHEDSFREMME DER RYKKER! SUNDHEDSFREMME DER RYKKER! RAPPORT OM PILOTPROJEKTET: Integration af Sundhedsfremme og Arbejdsmiljø (ISA) for medarbejderne i Borger og Organisationsservice (BOS) og Ældreområdet på Stenhusvej 21. PROJEKTPERIODE:

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse Udarbejdet af Arbejdsmiljø København November 2016 Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 5 Sørg for at

Læs mere

Guide til forflytningsvejlederen

Guide til forflytningsvejlederen Guide til forflytningsvejlederen Træk, skub eller rul Brug hjælpemidler Lad borgerne bruge deres egne ressourcer Indhold Du skal vejlede og påvirke holdninger side 3 Undgå ekspertrollen side 4 Sæt forflytning

Læs mere

Samarbejde Værdier for personalet i Dybbølsten Børnehave: Det er værdifuldt at vi samarbejder

Samarbejde Værdier for personalet i Dybbølsten Børnehave: Det er værdifuldt at vi samarbejder amarbejde Værdier for personalet i ybbølsten ørnehave: et er værdifuldt at vi samarbejder viser gensidig respekt accepterer forskelligheder barnet får kendskab til forskellige væremåder og mennesker argumenterer

Læs mere

Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne.

Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne. Inklusion Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion kan meget kort defineres som: Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne. For SFOèrne i Hvidovre betyder

Læs mere

Tal om Trivsel. genvej Til Trivsel

Tal om Trivsel. genvej Til Trivsel Tal om Trivsel genvej Til Trivsel og motivation er i g de hvad sk ber Til at opdage mistrivsel? mistrivsel? Mistrivsel kan være svær at få øje på, når medarbejderne ikke selv henvender sig og fortæller

Læs mere

55+ fastholdelse og udvikling i Greve Kommune

55+ fastholdelse og udvikling i Greve Kommune 55+ fastholdelse og udvikling i Greve Kommune Greve Kommune ARBEJDSMARKED BAGGRUND EFTERLØN PENSION I Danmark har både offentlige og private virksomheder en stor udfordring med at fastholde og udvikle

Læs mere

Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 2014

Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 2014 Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 014 Institution: Bo og beskæftigelsescentret Vejen. - Dagcentret Kærhøj - Værkstedet Elemegade - Vejen støttecenter - Nørregadehus 73 - Nørregadehus 75 Nr. Målsætning

Læs mere

TANDPLEJEN. Konfliktplan. Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde

TANDPLEJEN. Konfliktplan. Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde TANDPLEJEN Konfliktplan Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde Tandplejen i Herning er en dynamisk arbejdsplads med selvledende og engagerede medarbejdere. Samarbejde er vitalt for at

Læs mere

Børnehave- og vuggestuehjælperassistent

Børnehave- og vuggestuehjælperassistent Børnehave- og vuggestuehjælperassistent Hvad vil I sige til at kunne yde en endnu bedre service for kommunens yngste borgere og samtidig tage et socialt ansvar ved at ansætte nogle af landets mest pligt

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn.

For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn. For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn. Vi møder børn med vanskeligheder, det kan være sproglige motoriske psykosociale eller andet.

Læs mere

Notat Attraktiv og bæredygtig arbejdspladser Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 6. februar 2017.

Notat Attraktiv og bæredygtig arbejdspladser Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 6. februar 2017. Notat Attraktiv og bæredygtig arbejdspladser Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 6. februar 2017. Aarhus Kommune arbejder for at skabe attraktive og bæredygtige arbejdspladser for medarbejderne ansat

Læs mere

GRANBOHUS SKOVRIDERGÅRDEN. Fritid for unge og voksne med nedsat funktionsevne

GRANBOHUS SKOVRIDERGÅRDEN. Fritid for unge og voksne med nedsat funktionsevne GRANBOHUS SKOVRIDERGÅRDEN Fritid for unge og voksne med nedsat funktionsevne Tryg fritid i en gammel gård med sjæl De rette fysiske rammer til personer med specielle behov Skovridergården ligger midt i

Læs mere

Ny på job - Hvordan tager man godt imod nyuddannede psykologer

Ny på job - Hvordan tager man godt imod nyuddannede psykologer Dansk Psykolog Forening 2012 Ny på job - Hvordan tager man godt imod nyuddannede psykologer Mange nyuddannede står usikre over for at skulle begynde i deres første job som psykolog og har behov for svar

Læs mere

FRA FRAVÆR TIL NÆRVÆR

FRA FRAVÆR TIL NÆRVÆR REGION SJÆLLANDS PERSONALEPOLITISKE PRINCIPPER FOR AT NEDBRINGE SYGEFRAVÆR FRA FRAVÆR TIL NÆRVÆR PROFESSIONELLE ARBEJDSMILJØER VI TAGER ANSVAR Odsherred Kalundborg Holbæk Lejre Roskilde Greve GENSIDIG

Læs mere

recepten på motivation

recepten på motivation BS& recepten på motivation Alle - også BS - har kun fået én krop udleveret til hele livet, og den skal der passes på. Det gøres bedst ved bl.a. at lade motivationen drive én. BS Christiansen giver sin

Læs mere

Værdighed i ældreplejen

Værdighed i ældreplejen SOCIAL-SUNDHED Værdighed i ældreplejen Sæt handling bag ordene Indhold Forord Værdighedspolitik i alle kommuner Snak om værdighed på arbejdspladsen Overvej om værdighedspolitik og ressourcer stemmer overens

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

VisitDenmark - Kulturmåling 2015 (VisitDenmark - Kulturmåling 2014)

VisitDenmark - Kulturmåling 2015 (VisitDenmark - Kulturmåling 2014) Performance : 4,10 (4,12) Importance : 4,25 (4,28) Respondenter : 91 (93) Organisation 3,87 (3,94) 5.0 Økonomi 4,06 (4,10) 4.5 4.0 3.5 Ledelse 4,34 (4,18) 3.0 Interessenter 3,94 (3,97) Afdeling/enhed 4,39

Læs mere

Godt psykisk arbejdsmiljø som forebyggelse af stress

Godt psykisk arbejdsmiljø som forebyggelse af stress Godt psykisk arbejdsmiljø som forebyggelse af stress Hvad kan lederen gøre? v. Marie Kingston, autoriseret psykolog og organisationskonsulent Indsats for det psykosociale arbejdsmiljø kan betale sig Hvad

Læs mere

Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492

Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492 Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492 Vi er en privat børnehave som er placeret ved Gymnastik- og Idrætshøjskolen i Viborg. Normeringen er 80 børnehavebørn

Læs mere

Bedre arbejdsliv i VIA agenter i sundhed og trivsel

Bedre arbejdsliv i VIA agenter i sundhed og trivsel Bedre arbejdsliv i VIA agenter i sundhed og trivsel Et projekt med fokus på arbejdsmiljø, trivsel og sundhed Med udgangspunkt i et eksisterende projekt i VIA, er målet med oplægget, at give ideer og inspiration

Læs mere

Status til Social- og Sundhedsudvalget på tiltag i Familierådgivningen, Afsnit for børn.

Status til Social- og Sundhedsudvalget på tiltag i Familierådgivningen, Afsnit for børn. Notatark Status til Social- og Sundhedsudvalget på tiltag i Familierådgivningen, Afsnit for børn. Møde i Social- og Sundhedsudvalget 20. marts 2019 Senior- og Socialforvaltningen Nicolaiplads 6 6000 Kolding

Læs mere

Hvem er vi. En god start

Hvem er vi. En god start BØRNEHAVEN BAVNEHØJ Velkommen til Børnehaven Bavnehøj Herluf Trolles Gade 6 8200 Aarhus N. tlf.: 20354620 Pædagogisk Leder: Jane Iversen kontakt mail: jai@aarhus.dk Hvem er vi Vi er en børnehave med plads

Læs mere

VI LAVEDE EN MÅNEDSPLAN FOR ARBEJDET MED DANNELSE

VI LAVEDE EN MÅNEDSPLAN FOR ARBEJDET MED DANNELSE VI LAVEDE EN MÅNEDSPLAN FOR ARBEJDET MED DANNELSE April: To børn øver sig i at tale og - lytte til hinanden Esbjerg Kommune 80 TEMA: OMSORG FOR DET ENKELTE BARN OG ARBEJDET MED DANNELSE Hver måned har

Læs mere

Motion i arbejdstiden virker!!!

Motion i arbejdstiden virker!!! Motion i arbejdstiden virker!!! Forfattere: Gitte Bøgedal, fysioterapeut og Master i Læreprocesser (MLP), samt uddannet systemisk coach. Lene Plambech, ergoterapeut og Master i Publich Management (MPM),

Læs mere

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø 22. september 2014 Trivsel og psykisk arbejdsmiljø Program mandag den 22. september 10.00 Velkomst - Ugens program, fællesaktiviteter og præsentation 10.35 Gruppearbejde:

Læs mere

Indsatsmål (2014-2015), Sundhed og omsorg

Indsatsmål (2014-2015), Sundhed og omsorg , Sundhed og omsorg Indsatsmål (2014-2015) Afdeling: Træning og hjemmepleje Vest Synliggørelse med særlig opmærksomhed på kost og motion. Forebygge stress og travlhed n værdi vil Glæde, overskud, raske

Læs mere

Køreplanen er tænkt som en hjælp og vejledning til dig som møde leder til at styre dialogen frem mod nogle konkrete aftaler.

Køreplanen er tænkt som en hjælp og vejledning til dig som møde leder til at styre dialogen frem mod nogle konkrete aftaler. KØREPLAN TIL DIALOG OM GOD FYSISK TRIVSEL PÅ ARBEJDSPLADSEN Forberedelse 1. Vælg på forhånd, hvilket af de fem temaer der skal danne udgangspunkt for mødet. Vælg, om du vil holde et kort møde i plenum

Læs mere