Rollespils Portalen Side 1 af 46. Hvad er grundlag for at skabe en rollespils community-side til det danske rollespils miljø?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rollespils Portalen Side 1 af 46. Hvad er grundlag for at skabe en rollespils community-side til det danske rollespils miljø?"

Transkript

1 Rollespils Portalen Side 1 af 46 Introduktion Rollespil har i mange år været en udbredt subkultur i Danmark, men de seneste år vundet er konceptet om rollespil kommet frem i det offentlig søgelys pga. den stærkt voksende popularitet af Liverollespils hos især børn. I dette projekt vil vi dog beskæftige os med det mindre udbredte Bordrollespil. I modsætning til liverollespil hvor man bevæger sig frit rundt i en skov, eller andet og udfører sine handlinger - sidder man i bordrollespil istedet sammen og skaber eventyret kun ved brug af meget få midler. På den måde er det op til den enkelte spiller at forestille sig tingene inde i sit eget hoved. Normalt vil en gamemaster styre spillet og fremlægge eventyret for spillergruppen, som så skal samarbejde for at løse de opgaver der bliver stillet foran dem. Rollespil bliver spillet på mange forskellige måder og med vidt forskellige regler, settings og koncepter. Vi vil i dette projekt arbejde på at skabe en community-side til de danske rollespillere. Her vil de få mulighed for at udveksle erfaringer og ideer med hinanden. Der er på nuværende tidspunkt ganske få sider danske rollespils sider. Disse sider har nogle interessante funktioner, men vores vurdering er at man vil kunne samle alle disse funktioner på en enkelt side. Problemformulering Hvad er grundlag for at skabe en rollespils community-side til det danske rollespils miljø? Hvordan skaber vi en community-side der rammer bredt og dække så mange behov for målgruppen som muligt? Problemafgrænsning Hvad er grundlag for at skabe en rollespils community-side til det danske rollespils miljø? Der findes i øjeblikket ingen webside, som har samlet alle de features at rollespillere søger på internettet. Derfor ser vi det som væsentligt at undersøge markedet og finde ud af i hvor stort omfang der er interesse for en sådan community-side og ikke mindst hvad de eventuelle brugere ønsker sig af en sådan side.

2 Rollespils Portalen Side 2 af 46 Hvordan skaber vi en community-side der rammer bredt og dække så mange behov for målgruppen som muligt? Efter vi forhåbentligt har fået indsamlet tilstrækkeligt informationer i vores fieldresearch, vil vi derefter forsøge at opfylde de behov som vi identificere. Dette vil yderligere blive underbygget af en målgruppe analyse og en analyse af markedets nuværende sider. Der gerne skulle bringe os i stand til at kunne fastslå et koncept vi vil bygge vores side op omkring. Metode og struktur Under afsnittet metode i dette kapitel bliver der forklaret, hvordan vi har tænkt os at svare på spørgsmålene vi stillede i problemformuleringen. I afsnittet om struktur gives et indblik i hvordan rapporten er struktureret og hvordan vores problemformulering besvares undervejs. Der vil også blive beskrevet kort, hvad indhold og formål er med hvert enkelt hovedafsnit i rapporten. Metode Vi vil i starten af vores projektperiode lave et webbaseret spørgeskema (Se Bilag 8), som skal lægges ud på forums på andre sider med rollespil, hvor vi ved at rollespilsinteresserede vil kigge. Spørgeskemaet skal indeholde spørgsmål, der skal gøre os klogere på, hvilken aldersgruppe vi har med at gøre og hvilke features de som rollespillere selv kunne foreslå ville være gode at have på en rollespils webside. Ved at lave en sådan Fieldreseach, øges vores chancer for at ramme plet hos målgruppen. Vi regner med at søge inspiration til grafik og udformning af siden, ved undervejs at besøge diverse rollespilssider. På samme måde vil vi opnå bredere forståelse og indsamle information om de forskellige rollespil. Til projektet vil vi benytte os af de bøger vi har brugt til undervisningen på skolen. Specielt med henblik på læren om markedsanalyser, målgruppeanalyser, samt design og brugervenlighed på websider. Ikke desto mindre vil vi kigge på hvordan andre rollespils websider er bygget op og fungerer navigationsmæssigt. Struktur Rapporten startes med en introduktion til rollespil og kort om hvad vi har tænkt os med vores projekt. Herefter præsenteres læseren for de problemstillinger vi vil løse undervejs i projektet og der beskrives kort hvordan vi har tænkt os at gribe det an.

3 Rollespils Portalen Side 3 af 46 Efter dette kommer der en analyse af markedet, som også indeholder en fieldresearch i form af en online spørgeskemaundersøgelse. I markedsanalysen analyseres det nuværende marked for bordrollespil og de nuværende konkurrenter analyseres. Fieldresearchen giver et indblik i hvilke brugere vi har med at gøre og hvem der vil benytte sig af siden. Læseren bliver samtidig præsenteret for de ting som brugerne selv kunne finde interessante på et rollespils communitysite. Herefter følger et kapitel, hvor vi mere specifikt pejler os ind på hvilke brugere det er vi har med at gøre, samt kigger på hvilke krav de stiller til en side som vores. Kommunikationsplanen der kommer lige efter, forklarer hvad formålet med siden er samt hvilken effekt vi ønsker skabt. Samtidig bliver det fastlagt hvilken rolle vi har i projektet, samt hvordan vi har tænkt os at kommunikere vores budskab ud til målgruppen. Kommunikationsplanen efterfølges af et kort afsnit, hvor vi specificerer kravene til websiden. I den efterfølgende beskrivelse af konceptet, får læseren mulighed for at læse hvilke værdier vi har fundet frem til at siden skal have vha. foregående analyser. Det er disse værdier som senere skal være fundamentet i vores koncept. Under designanalysen bliver man som læser præsenteret for, hvordan vi fandt frem til designet af websiden og designet af logoet. Afsnittet er rigt illustreret for at give god mulighed for at følge med i de enkelte designtrin. Som læser har man herefter mulighed for at læse om vores koncepts visuelle udtryk. Her menes med henblik på hvilke grafiske virkemidler der er brugt på siden. Skarpt efterfulgt af et afsnit om informationsdesign, hvor man kan læse om hvor nogle informationer/ tekster/ menupunkter er placeret et bestemt sted frem for et andet sted. Der kan endvidere læses om hvordan loven om nærhed, loven om gentagelse, loven om alignment og loven om kontrast bliver brugt i vores design af websiden. Senere forklares også om, hvordan tingene fungerer når man bevæger sig rundt på siden. Som noget af det sidste i analysedelen af rapporten, kan man som læser lære noget om hvordan siden kodemæssigt hænger sammen og fungerer. Både med hensyn til flashbanneret og også PHP-siderne. Som de sidste ting i rapporten bringes status på projektet, der handler om hvordan det er gået både teknisk og indholdsmæssigt set. Konklusionen giver svar på de spørgsmål vi satte os selv i starten af projektet og som også er beskrevet i rapporten. Sidst men ikke mindst bringes perspektiveringen, hvor vi kommer med ideer og tanker om fremtiden for vores rollespils communitysite projekt.

4 Rollespils Portalen Side 4 af 46 Markedsundersøgelse I dette afsnit vil vi lave en analyse af det nuværende marked, som vi med vores side har tænkt os at ramme. I den forbindelse har vi lavet en brugerundersøgelse. Vi vil i starten af afsnittet lægge ud med at fortælle lidt om denne undersøgelse og hvad vi fik ud af den. Herefter vil vi lave en analyse af de konkurrerende sider der er på markedet og i den forbindelse lave en vurdering af, hvad de betyder i forbindelse med lanceringen af vores egen side. Til sidst er der en markedskonklusion, som kort opsummere på de forskellige ting vi i forbindelse med vores markedsundersøgelse fandt ud af. Fieldresearch I starten af vores projekt periode lavede vi et online spørgeskema (Bilag 8), som vi linkede til på allerede eksisterende rollespilsforums og bad folk om deres hjælp i forbindelse med vores eksamensprojekt. Ved hjælp af dette spørgeskema ville vi finde ud af noget omkring rollespillernes alder, hvor lang tid de har spillet bordrollespil og hvilke rollespils systemer de spiller. Samtidig kunne vi undersøge om der var interesse for et rollespils communitysite, som det vi havde tænkt os at lave. Til sidst spurgte vi også dem som havde interesse i projektet, om hvilke ting de kunne bruge på en sådan side (fx forums og nyheder osv). Undersøgelsen forløb helt efter planen og vi fik 66 svar, hvoraf mange var med yderst fyldestgørende svar for hvad siden kunne indeholde. Hovedsageligt var det mænd som deltog, men også 5 kvinder var inde og give sin mening til kende. Aldersmæssigt var langt størstedelen af mændene over 20år, hvor kun en af de deltagende kvinder var over 20år. Gennemsnitsalderen for mændene lå på 24,3år og hos kvinderne på 19,6år. Med hensyn til hvor lang tid deltagerne havde spillet bordrollespil, havde mændene spillet gennemsnitligt 4år længere end kvinderne, som i gennemsnit kun havde spillet ca. 6år mod mændenes 10år. For at få et indblik i hvilke spil der er mest populære blandt rollespiller spurgte vi, hvad de spillede mest. Der kan i flæng nævnes: Warhammer, D&D, Star Wars, GURPS, Rolemaster, Cyberpunk, Call of Cthulhu, SLA Industries, The Riddle of Steel, HARP, Wold of Darkness, Vampire, Earthdawn, Floating Vagabond, Orpheus, Unknown Armies, Ravenloft, Fusion, Live vampire, HelteLudo, Space Crusader, HeraQuest, WFRP, Ars Magica, White-Wolf, Shadowrun, Lord of the Rings, Sværd og Trolddom, Drager og Dæmoner, AD&D, Tribe 8, Marvel Universe, Palladium, Spacemaster, Skæbnenes jærtegn, Exalted, Fireborn, Rifts, Æon Trinity, Ærens Mark og Conspiracy X. Mange spillede også mindre uafhængige udgivelser ved

5 Rollespils Portalen Side 5 af 46 siden af og nogle lavede også selv deres rollespil eller opfandt egne regelsæt til de eksisterende spil. Langt de fleste synes det var en god ide med vores rollespils communitysite og kom med forslag til hvilke features vi kunne lave til siden. 19 svarede nej til at have interesse i siden, dog synes flere af dem stadig at det var en god ide og de ville besøge siden. Dem som var imod siden begrundede med, at der allerede fandtes forums (fx og foreningsfora) og at der virkelig skulle være noget specielt på vores side for at de gad melde sig til på denne også. Andre havde interessen og synes det var et udmærket projekt, men gad ikke bruge tid på det. Enkelte mente ikke at siden ville være noget for dem, da de kun spillede med venner og familie og at seriøse spillere ville oprette egne fora for deres hold, frem for at bruge en side som vores. Mange af de folk som svarede at projektet var en god ide, udfyldte også feltet i spørgeskemaet angående features på siden. Der kom mange gode ideer til hvad et godt rollespils communitysite kunne være. Her listes nogle af de forslag spørgeskemaundersøgelsen gav: Nyheder og udgivelser (fx om bøger, evt. nyheder fra Wizards) Forum Køb/salg/bytte Opslagstavle hvor man fx kunne søge spillere og grupper Artikler Mulighed for bruger at sende personlige meddelelser (PM) Oversigt og kort forklaring til de forskellige rollespil Database med karakterark og maps og scenarier Download af gratis spilleregler Hjemmelavede regler Anmeldelser (fx anmeldelser af programmer) Online chat Nyhedsbrev hvor bruger selv kan vælge indhold Reviews af nye produkter Guides Links (fx til spiludgivere af bordrollespil) Spille rollespil på siden/spillerum Opdateret liste over arrangementer i landet Mulighed for at uploade scenarier Top10 scenarier Karaktersystem til scenarier og regler

6 Rollespils Portalen Side 6 af 46 En deltager kommenterede også at det var meget vigtigt, at der var plads til alle. Og at der var en stemning, der gjorde at man ikke var bange for at blande sig i debatterne på siden, hvilket tilsyneladende er et problem på nogle eksisterende rollespilssider der nærmest domineres af en elitegruppe. Konkurrenter Vi har været ude og undersøge markedet for at finde ud af, hvilke konkurrenter vi har til vores side. Som tidligere nævnt var vores opfattelse ikke, at der var særlig mange andre sider på markedet i samme stil. Men det har alligevel lykkedes os at finde nogle få sider, der tilbyder services i stil med vores til samme målgruppe. Vi vil nu gennemgå siderne hver for sig. Den første side vi vil kigge på er: Alexandria.dk Alexandria er den største danske database over rollespils scenarier i Danmark. Den har en meget omfattende liste af rollespil, der er blevet spillet til de største rollespils kongresser i landet de sidste mange år. De har desuden en ganske omfangsrig informationssektion omkring dem selv, så vi vil bruge noget af dette til at dokumentere nærmere: Alexandria er en fortegnelse over rollespil i Danmark, herunder scenarier, forfattere og kongresser. Databasen kan blandt andet bruges som en ressource for rollespillere. Fra et scenarie har du således mulighed for at bevæge dig videre og læse om forfatteren bag, om de kongresser, scenariet har været spillet på, om det system, scenariet er skrevet til, og meget mere. Alexandria er en fortegnelse over rollespil i Danmark, herunder scenarier, forfattere og kongresser. Databasen kan blandt andet bruges som en ressource for rollespillere. Fra et scenarie har du således mulighed for at bevæge dig videre og læse om forfatteren bag, om de kongresser, scenariet har været spillet på, om det system, scenariet er skrevet til, og meget mere. Ydermere rummer Alexandria scenarier for alle kongresforfattere, der har ønsket at lægge deres scenarier til

7 Rollespils Portalen Side 7 af 46 download. Ud over scenarierne her kan Projekt R'lyeh anbefales for scenarie-downloads. 1 Det omtalte Projekt R lyeh vil vi gennemgå nærmere senere i undersøgelsen. Endvidere er der også et godt afsnit om hvad Alexandria IKKE er: Alexandria er ikke et nyhedssite. Der vil altså ikke være den store idé i at kigge forbi jævnligt i håb om at læse det nyeste sladder. Til det formål kan bl.a. blog-oversigten og RPGForums artikelsektion anbefales. Der er ingen grund til at udvande nettet med endnu et debatforum, så det er Alexandria heller ikke. Meget af den scenarie-og-kongres-relaterede debat lever allerede i bedste velgående på RPGForum. 2 Vi er selvfølgelig ikke enige med Alexandrias antagelser om, at der ikke er brug for et nyt debatforum. Men dette vil vi komme nærmere ind på når vi skal analysere RPGForum.dk. Som konklusion kan vi dog drage følgende ting om Alexandria.dk. De yder kun en af de tjenester som vi har tænkt os at udbyde igennem vores side. Og denne service er ikke engang udført på samme måde som vi har tænk os. Alexandria er en ganske udmærket oversigt over rollespil. Men der er ikke mulighed for den enkelte bruger at lægge sit scenarie op så alle kan hente og kommentere det. Derimod er det kun folk hvis scenarier har deltaget til en af de store rollespils kongresser som har mulighed for at få deres scenarier lagt op på siden. Vores vision derimod er, at alle skal have mulighed for at dele deres scenarier med andre. Og ikke kun de folk som deltager i den slags arrangementer. Desuden er det vigtige for os, at der rent faktisk er et produkt man kan hente ned, i stedet for en oversigt som Alexandria jo er, eftersom det kun er langt et fåtal af deres registrerede scenarier man rent faktisk kan downloade derfra. RollespilsCentralen.dk Dette er en side der bringer nyheder, anmeldelser og andet fra rollespils verdenen. Men en vigtig ting man skal bide mærke i er, at den kun fokusere på computerspil med rollespilselementer. Siden har dog et forum hvor man også kan diskutere almindeligt rollespil. Men ud fra indlæggene at dømme, er det ikke just den del af siden der bliver

8 Rollespils Portalen Side 8 af 46 brugt mest, eftersom der var ret så tomt derinde. Desuden lader det generelt til at siden er blevet lidt svigtet på det sidste, eftersom der er langt mellem nyhederne. Ud fra forummet at bedømme generelt, er brugergruppen også dalende. Så rollespilscentralen er ikke en side vi vil have de store problemer med at konkurrere imod, eftersom de kun berører en meget lille del af det indhold som vores side vil dække og at deres brugergruppe generelt er meget lille. Projekt R lyeh ( I forklaringen til denne site vil vi tage et udklip af hvad de skriver om dem selv: Formålet med Projekt R'lyeh, er at gøre de 100 bedste danske rollespilsscenarier tilgængelige over internettet, så vidt muligt i samme kvalitet som papirversionerne, og i et platformsuafhængigt og printervenligt format. (I praksis vil det sige PDF). De scenarier du finder i vores database, har på en eller anden vis udmærket sig. Nogle af dem er med fordi vi bedømmer, at de er klassikere i dansk rollespilsammenhæng. Andre er med, fordi de introducerer et sindrigt formeksperiment, eller fordi de udmærker sig ved at have et genialt plot eller forrygende spilpersoner. Fælles for dem alle er at vi, der står bag Projekt R'lyeh, synes de er gode. Om det kan man (som det i øvrigt er tilfældet med enhver form for anmeldelse) sige, at dén bedømmelse er subjektiv. Dette lægger vi ikke skjul på - og det må du tage med! God fornøjelse med scenarierne! 3 Som de selv her forklarer, er Projekt R'lyeh altså en scenariedatabase med danske rollespil af forskellig art. De er samlet af en lille gruppe mennesker, der udvælger hvilke scenarier de selv mener, har fortjent at ligge på siden. Hvis man kigger nærmere på selve siden ser man, at den er forholdsvis simpel både i design og opbygning. Den indeholder allerede en ret stor mængde scenarier og der er en del gode sorteringsmuligheder for at finde rundt i dem. Alle scenarierne er ligesom på Alexandria fra rollespilskongresser. Desuden er de fleste af scenarierne systemløse, det 3

9 Rollespils Portalen Side 9 af 46 vil sige at de enten slet ikke bruger regler eller kun bruger nogle få og meget simple regler skrevet af forfatteren. Forskellen mellem vores vision og deres vision omkring en scenariedatabase er ganske stor eftersom de er en lille selektiv gruppe, der møjsomt udvælger hvad de synes er godt. Hvorimod vi giver alle brugere mulighed for at dele deres scenarier med andre. Den samlede kvalitet bliver muligvis lavere. Men det burde dog resultere i en større og mere omfattende database. For at skelne mellem gode og dårlige scenarier gælder det for os om at give brugerne nogle værktøjer hvor de kan bedømme hinandens arbejde, ved at give karakterer og kommentarer til andres arbejde. Vi vil selvfølgelig håbe på, at alle dem der har deres scenarier liggende på Projekt R'lyeh også har lyst til at dele deres scenarier med andre på vores site. Konkurrencemæssigt vil vi nok have det lidt svært i starten, indtil der er opsamlet en rimelig mængde af scenarier i databasen til at kunne konkurrere med allerede etablerede samlinger som denne. Men efter nogen tid skulle vi gerne få en større og mere varieret samling scenarier plus gode muligheder for at kommentere og give råd til forfatterne. RPGforum.dk Vi ligger igen ud med at komme med et tekststykke fra siden: RPGFORUM er et magasin og forum for rollespillere. Alle er velkomne så længe emnet er rolle-, bræt-, kortspil, live eller andet der har relevans i den sammenhæng. RPGFORUM er delt op i et debatforum med debatindlæg og svar hvor alle kan deltage og en artikelsamling med længere reportager, kommentarer, nyhedsartikler og deslige der skrives af en stab af faste redaktører. Derudover finder du en kalender hvor du kan følge med i hvad der rør sig i det danske rollespilsmiljø. Alle brugere kan oprette arrangementer i kalenderen. Så brug den! Sidst men ikke mindst findes der en masse informationer om RPGFORUM. Du kan se alle registrerede brugere, søge efter artikler og indlæg i arkivet og følge med i hvad der sker på RPGFORUM

10 Rollespils Portalen Side 10 af 46 RPGforum er Danmarks største og eneste rigtige community-site for rollespil. Dog har RPGforum en del problemer efter vores mening, både på det rent sidemæssige plan men også i selve det community det har opbygget omkring sig. Mange nævner i vores online spørgeskemaundersøgelse at de allerede deltager på RPGforum og ikke ser nogen grund til at lave et ny site som dækker det samme. Med dette i tankerne og efter at have studeret RPGforum nærmere, må vi konstatere at den har en tæt og meget trofast brugergruppe, men at dette netop også et af sidens største problemer. Bjarke Thorsen (32 år) udtrykte det efter vores mening meget godt i hans besvarelse i spørgeskemaet; han skrev følgende: Arbejd på at det bliver en side/forum for alle bordrollespillere og ikke kun "eliten". F.eks. er det de samme 10 forfattere der skriver alt på RPGForum og andre "dødelige" bordrollespillere tør ikke komme med indlæg fordi de bliver svinet til af "eliten". Vi vil derimod prøve at skabe nogle omgivelser, hvor ALLE har lyst til og tør give deres mening tilkende og som ikke bliver domineret af en lille erfaren gruppe af ældre rollespillere. Hvis man kigger nærmere på RPGforums opbygning, så indeholder den utroligt mange fejl efter vores vurdering. Selve det grafiske design er meget kedeligt og man føler ikke just man er på en rollespilsside, da der overhovedet ingen forsøg er på at skabe en stemning. Desuden er opsætningen rodet og meget forvirrende at finde rundt i. Designet er ikke særlig intuitivt og der går lidt tid før man rent faktisk finder ud af, at bruge nogle af de funktioner siden har. Fx er forumdelen på siden utroligt uoverskuelig og mangler bl.a. opdeling i kategorier. Så vi mener bestemt ikke, at RPGforum tilbyder de rette omgivelser eller muligheder for at deres brugere kan opbygge et ordentligt community og slet ikke når en fast klikke forhindre nye brugere i at få fodfæste på siden. RPGforum bliver vores direkte konkurrent og vi er på mange punkter et modstykke eller modsvar til siden. Markedskonklusion Hvis vi skal sammenfatte en konklusion på vores markedsanalyse må vi konkludere at vores fieldresearch har været en succes, da den har givet yderst brugbare informationer og inspiration til udvikling af siden. Samtidig har vi fået en ide om, hvordan siden vil blive modtaget af rollespillerne.

11 Rollespils Portalen Side 11 af 46 Det er tydeligt at primærbrugerne vil være mænd over 20år og at mange af dem har spillet rollespil i flere år. Dog er det vigtigt at vi stadigvæk sørger for, at der er plads til alle uanset erfaring og alder. Dette betyder også, at brugervenligheden skal være i top. Som sagt forventer vi at få størst konkurrence fra RPGforum. Vi vil derfor med vores side forsøge at skabe merværdi for brugerne med både design, brugervenlighed på hele siden og under forskellige features, samt virkelig forsøge gøre noget for at det er et sted alle tør ytre sig. Samtidigt ønsker vi også at give alle medlemmer på siden muligheden for at kunne deltage aktivt ved at kunne lægge egne scenarier tilgængeligt fra siden af. Scenariemæssigt er det Alexandria.dk og Projekt R'lyeh, som vi kommer til at konkurrere med, da de allerede ligger inde med en stor samling.

12 Rollespils Portalen Side 12 af 46 Målgruppe analyse I dette afsnit vil vi gennemgå en analyse af hvilke brugere at vi satser på at ramme med vores site. Vi vil først identificere vores brugergruppe bl.a. ved hjælp af det spørgeskema som vi tidligere gennemgik i rapporten. Herefter vil vi analysere denne brugergruppe og prøve at finde frem til hvad det er at netop denne gruppe af brugere har af præferencer og ønsker til et site som vores. Til sidst i afsnittet ligger vi et par brugerscenarier, der giver nogle eksempler på mulige brugere og hvordan at de kan få gavn af vores side. Hvad er rollespil? Bordrollespil er en form for rollespil, der har fået sin betegnelse, fordi det historisk har foregået omkring et bord. Traditionelt med en spilleder (eller Game Master) til at holde rede på historiens forløb, og et antal spillere til at rollespille historiens hovedpersoner. I nyere tid er imidlertid opstået adskillige formeksperimenter og varianter af bordrollespillet, så denne model ikke længere står alene, og funktionerne som spilleder og spiller glider ind og ud af hinanden. Betegnelsen bordrollespil bruges til at skelne disciplinen fra liverollespil. Hvor sidstnævnte især har sit fokus på fysisk ageren og visuelle virkemidler omkring rollespillet, så har bordrollespillet især sit fokus på det talte ord. Selvom denne skelnen er væsentlig, hører det også med til det hele billede, at mange former for rollespil er hybridformer af de to grundformer. En anden udbredt betegnelse for bordrollespil er det engelske pen'n'paper (pnp), der stadig er udbredt i det meget engelskprægede sprogbrug blandt rollespillere. Historisk set har bordrollespil taget udgangspunkt i et foruddefineret regelsæt, typisk i form af udgivne regelbøger, der definerer regler og miljø for et givent rollespilsystem. Det er muligt at spille rollespil uden regler eller systemer, typisk benævnt som systemløst rollespil eller regelløst rollespil. Hvem er vores brugere? Ud fra både personlige erfaringer med rollespils miljøet og ud fra vores spørgeskema kan vi fastslå et par vigtige ting omkring vores målgruppe. Den første er kønsfordelingen, som oftest i bordrollespil vil have en fordeling på 5-10 % kvinder imod % mænd. Den anden ting er alder, den gennemsnitlige alder i vores spørgeskema var omkring 24 år. Og viste desuden at kvinderne oftest er yngre, hvorimod mænd har en større tendens

13 Rollespils Portalen Side 13 af 46 til at fortsætte med at spille rollespil i efter de 30+ år. Dog skal det siges at der er mange rollespillere imellem 12 og 20 år, men tendensen er dog at meget få af disse personer især de helt unge, har lyst til at engagere sig i diskussioner med ældre og mere erfarne rollespillere på nettet. Derfor har vi overvægten af ældre rollespillere der har svaret på skemaet eftersom det er dem der kommer på de forskellige sider hvor vi har lagt linket til spørgeskemaet ud. Vores vurdering er dog at disse unge brugere gerne ville deltage på lige fod med de ældre, hvis de fik de rette omstændigheder. Generelt kan man yderlige sige om rollespillere at de tit er meget kreative mennesker. Mange elsker at tegne og skrive. Populært blandt rollespillere er jo især de fantasiprægede tegninger/billeder/historier. Desuden elsker rollespillere at kunne tage valg og selv at kunne bestemme. Mange er også erfarne og habile Internet brugere der ved hvordan de skal begå sig på Internettet og har høje standarder og forventninger til design såvel som indhold. Hvad ønsker vores brugere? Men hvad er det så at disse brugere ønsker af et community-site? Som vi nævnte tidligere, er målgruppen glade for flotte og farverige illustrationer. De er desuden glade for mange muligheder og er tit dygtige, erfarne Internet brugere så de vil nok sætte pris på et site med masser af muligheder. Hvis man så kigger på hvad de rent indholdsmæssigt søger så er vores vurdering at man kan dele dette op i 3 hovedting; information, kommunikation og resurser. Vi vil nu kigge lidt nærmere på de 3 områder én efter en. Information Der er 3 slags information at brugerne normalt vil søge efter. Det første er nyheder om alt hvad der rører sig indenfor rollespilsverdenen af interesse. Dette kunne være information om kommende systemer, begivenheder og meget andet. Den anden ting er anmeldelser og guides. Er den nyeste D&D bog om magic items god? Gode råd til nye GM er (forkortelse for Game Master) eller lignende ting hvor brugerne kan få dybdegående information og råd fra de andre brugere.

14 Rollespils Portalen Side 14 af 46 Den sidste er konkrete informationer om de forskellige systemer. Hvis man er ny eller hidtil har holdt sig til et enkelt system kan det være interessant at læse om de store mængder af andre rollespils systemer der er derude og som er konstant voksende. Kommunikation Der kan foregå mange forskellige former for kommunikation på et community-site. Og rollespillere elsker at kommunikere med hinanden. Den mest oplagte ting er jo selvfølgelig et omfattende forum, med masser af kategorier hvor man vil have mulighed for at snakke om og diskutere alverdens rollespilsemner. Andre interessante muligheder kunne være kommentarer til nyheder samt anmeldelser/kommentarer til de resurser som andre har lagt op på siden. Det kunne ligefrem være direkte kommunikation i form af en live-chat eller som man også finder på mange forums; et Intranet mailsystem brugerne imellem. Mulighederne er mange. Resurser Den tredje og sidste ting rollespillere ønsker er resurser af forskellig art. Her tænker vi på hjælpemidler som kan hjælpe dem i forbindelse med deres rollespil. Det kan være hjemmedesignede karakterark, hjemmeskrevne regler/verdner/spilpersoner eller lignende. Eller simpelthen et helt færdigskrevet rollespil der er klar til at spille. Dette benytter mange sig af, måske enten fordi man ikke selv har lyst/evne til at skrive et eller at man simpelthen ikke har overskud på det daværende tidspunkt til det og derfor lige vil finde et hurtigt rollespil der ikke kræver så meget arbejde at komme i gang med. Mange læser også andres rollespil for at få ideer eller små tips til, hvordan de kan forbedre deres eget rollespil. Eller igen få ideer til et helt nyt rollespil.

15 Rollespils Portalen Side 15 af 46 Brugerprofiler og brugerscenarier Profil 1 Jakob Dam Jakob Dam er 24år og bosiddende i Ålborg. Han bor sammen med sin kæreste Line i en 3 værelses lejlighed i udkanten af byen. Til dagligt læser han til datamatiker på universitetet, mens kæresten er ved at uddanne sig til folkeskolelærer. Jakob har boet hos sine forældre i en lille by indtil for et år siden, hvor han valgte at flytte til Ålborg for at studere samtidigt med Line. Da han boede hos sine forældre, brugte han meget tid med vennerne på at spille bordrollespil, men efter han flyttede har han ikke rigtig fundet nogle at spille med i nærheden. Jakob skriver selv nogle af sine rollespil og kan godt lide at få andres mening om det han har lavet. Brugerscenarium 1 Jakob sidder på universitet midt i en time, da en af hans gamle bordrollespils venner skriver til ham på Messenger og fortæller om hvor fed den sidste aften med rollespil havde været. Jakob sender ham et nyt rollespil han har skrevet og håber at få respons på det efter næste gang der har været spillet. Han savner selv at være med til det, men han har ikke så meget tid til at komme hjem til vennerne i øjeblikket. Han sidder lidt i sine egne tanker og surfer på Internettet. Han søger på rollespil på søgemaskinen Google, og finder et links til Rollespils Portalen, en ny side som han aldrig har besøgt før. Efter kort tid er han inde på Dungeons & Dragons siden, da han førhen har brugt mange timer på dette spil. Han er lige inde og kigge på nyhedssiden og derefter under scenarier, for at se hvad der mon skulle lå på Rollespils Portalen. Da han synes det ser ud som en fed side, som han kunne tænke sig at besøge igen, opretter han sig som bruger. Dette tager ikke mange sekunder og efter kort tid, er Jakob allerede ved at uploade et af sine scenarier til siden i håb om at få mere respons fra flere mennesker.

16 Rollespils Portalen Side 16 af 46 Profil 2 Mads Nørregaard Mads Nørregaard er 36år og arbejder på fuldtid i en ungdomsklub. Mads er rigtig glad for sit arbejde, da han selv er et stort legebarn og får rig mulighed for at boltre sig med de unge når han arbejder. Ud over at have stor interesse i børn og unges velfærd og trivsel, går han meget op i friluftsliv og natur. Han elsker at tage på lejre og overlevelsesture med klubben. Når Mads ikke er på arbejde nyder han fritiden sammen med sin kone og deres 4årige datter i deres hjem på Djursland. Til sommer skal de have endnu et barn, hvilket Mads glæder sig meget til. Brugerscenarium 2 Mads er netop kommet ind i et af ungdomsklubbens lokaler, hvor han ser en gruppe ældre drenge sidde omkring et bord og være vældig optaget, af et tilsyneladende spil. Mads sætter sig hen for at følge lidt med i hvad drengene foretager sig og efter kort tid er han også blevet helt opslugt af det. Efter en times tid vil drengene ud og spille fodbold, men da spillet for alvor har vagt interessen hos Mads, sætter han sig ved en af klubbens computere og søger efter Dream Blade som spillet hed. Han havner på Rollespils Portalen hvor han bliver fuldstændigt fanget af den stemning siden har. Han finder også en specifik side med Dream Blade, hvor man kan hente scenarier. Da drengene kommer ind igen viser han dem siden og de begynder sammen at kigge nærmere på scenarierne og de mange andre rollespil. De aftaler at lave en dag, hvor de bare spiller rollespil og prøver nogle af scenarierne fra siden.

17 Rollespils Portalen Side 17 af 46 Kommunikationsplan En kommunikationsplan beskriver hvordan man på bedst mulige måde, har tænkt sig at kommunikere et budskab ud til en given målgruppe. Vi benytter os af en fremgangsmåde beskrevet i bogen Udvikling af Multimedier En helhedsorienteret metode 5. Ved hjælpe af denne fremgangsmåde klarlægges det, hvordan hvilke ting skal forklares til hvem, hvilken måde det skal foregå på og med hvilket formål det gøres. Formål Vores mål er at skabe et communitysite for rollespillere. Et site hvor de kan finde bl.a. forum, scenarier og nyheder mm. Siden skal først og fremmest være et samlingssted for rollespillere - et sted hvor de kan finde samtlige brugbare informationer og funktioner frem for at skulle besøge flere forskellige rollespilssider. Samtidigt skal det være et sted hvor alle har mulighed for at blande sig i debatten. Det sekundære formål med siden er at give information om diverse rollespil, så man som nybegynder bedre kan overskue det. Effekt Den effekt vi vil skabe hos vores målgruppe er, at vi vil have dem til at benytte vores side frem for andre, fordi at de netop på vores side kan finde samtlige features og derved ikke behøver besøge 2-3 websider. Formålet med effekten er at give brugerne en ekstra god service i og med at de får det hele serveret på en webside. Afsender I dette projekt fungerer vi selv som både afsender og kommunikator; afsenderen er initiativtageren til projektet og kommunikatoren er udviklingsholdet bag websiden. Som afsender ønsker vi, at det skal være let for brugerne at finde den information og de features de måtte have brug for og at de kan finde det på et samlet sted. Samtidigt skal det være brugervenligt så enhver ville kunne navigere rundt på siden. Som kommunikator ønsker vi at få afsenderens budskab frem på bedst mulig vis. Dette vil forsøges gjort ved hjælp af letforståeligt tekst, mange billeder og grafik der skaber associationer til rollespilsverdenen. 5 Udvikling af Multimedier En helhedsorienteret metode 2. Udgave, Marie Christensen og Louise H. Fischer, 2003, s. 102

18 Rollespils Portalen Side 18 af 46 Målgruppe Vores målgruppe er alle dem som har og dem som kunne have en interesse i at benytte et rollespils communitysite. Siden er henvendt både til garvede som nye rollespillere. Målgruppen vil blive henvist til websiden fra links på andre rollespilssider, links postet i diverse forums, ved søgemaskinesøgninger og selvfølgelig kan nyheden om siden spredes når rollespillerne mødes og spiller sammen. Det er efterhånden også blevet yderst naturligt at søge information via Internettet. Det er hurtigt, det er lettilgængeligt, det er bekvemt og der er stor sandsynlighed for at finde det søgte. Budskab At skabe let tilgængelige community-features for rollespillere på én samlet webside, samt give oplysning om forskellige rollespil og adgang til rollespilsscenarier. Medie Da stort set alle i dag har adgang til Internet og at Internettet i sig selv i stor grad bliver brug til informationssøgning mm. har vi valgt, at udarbejde en webside. Via en webside har vi som afsender mulighed for let og hurtigt at holde informationen up to date, samtidig med at brugerne får nem og hurtig information oveni de muligheder Internettet giver i form af fx forums. Via Internettet som interaktivt medie, kan vi med vores side være med til, at give brugerne en lettilgængelig og god mulighed for kommunikation mellem rollespillere. Samtidig vil en dynamisk og velopdateret side også give en større oplevelse for brugeren, som derved vil få mere lyst til at besøge siden igen. Den information og features der vil ligge på siden, vil også være tilgængelig for brugeren døgnet rundt fra hvilket som helst sted i verden med internetadgang. Websiden tilpasses målgruppen vha. billeder, let forståelig tekst og grafik der skaber et miljø og en stemning, som sender tankerne til rollespilsverdenen. Kommunikationsmiljø Som sagt får folk via en webside mulighed for at få information og kommunikere sammen døgnet rundt fra et vilkårligt sted i verden, blot der er internetadgang. En webside kan let og hurtig opdateres så den hele tiden vil være aktuel for de besøgende. Samtidig med at vi gør den dynamisk og giver muligheden for

19 Rollespils Portalen Side 19 af 46 kommunikation mellem de registrerede brugere, gør vi også siden mere interessant at besøge igen. Da rollespillere allerede har taget Internettet i brug, har vi fra start et gunstigt kommunikationsmiljø, hvorpå der er fokus og interesse. Vores side skaber merværdi for rollespillere og adskiller sig fra andre rollespilssider ved at holde informationer og features samlet og samtidigt tilbyde dem i et passende grafisk miljø med den nødvendige information. Siden indeholder alle de features der må være brug for på et communitysite og tilbyder altså det hele under et tag. Kravspecifikationer Min 1024x768 opløsning Min 250kb Det skal kunne køre i alle browser (Internet Explorer, Firefox og m.m.) Den skal opfylde W3C standard ved validering MySQL database system Varierende information (Ny - Rediger Slette - Opdater)

20 Rollespils Portalen Side 20 af 46 Konceptbeskrivelse I konceptbeskrivelsen beskrives de værdier og hovedpunkter, som vi på grundlag af markedsanalysen og målgruppeanalysen er fundet frem til. Det er disse værdier som skal være grundsten for konceptet og som både designet og indholdet på vores webside i høj grad skal afspejle. Plads til alle Noget af det vigtigste i vores koncept er, at få skabt et rum hvor der er plads til alle uanset alder og erfaring. Dette har været problemet på specielt rollespilssiden som efter sigende bliver domineret af en elitegruppe på omkring 10 personer, som diskriminerer de andre brugere. Dette har vi fundet ud af via vores spørgeskema, hvor en bruger fra pågældende forum også har kommenteret, at mange slet ikke har lyst eller tør skrive og blande sig i debatten på siden netop på grund af dette. Vi ønsker at skabe en side, hvor der skal være plads til alle og hvor ingen tier fordi de er bange for de andre brugeres reaktion på deres indlæg. Siden skal være et samlingssted og et fælles holdepunkt for brodrollespillere, hvor der hersker en god tone. Samtidig gør vi os forhåbninger om, at skabe et godt sammenhold blandt sidens rollespillere. For at opnå dette, vil vi forsøge at skabe et image og en identitet med siden, som gør at folk får følelsen af at høre til i en gruppe og være en del af noget. Noget vi kunne gøre for at styrke sammenholdet blandt sidens brugere kunne for eksempel være, at promovere de store cons (rollespils kongresser) og reklamere ekstra for at brugerne kan mødes der. Eventuelt gå ind og aftale nærmere omkring tid og tidspunkt. Brugervenlighed En anden meget vigtig ting er brugervenlighed. Da det er en webside, der skal have plads til alle, må man også regne med, at ikke alle er lige hærdede i brugen af Internettet. Derfor er det vigtigt at vi får lavet en side, som er nem at overskue og let at navigere rundt på. Det betyder også, at den information og tekst der præsenteres på siden, skal være let læseligt, let forståeligt og til at overskue. Kvalitet En tredje ting vi vil lægge stor vægt på i forbindelse med vores webside, er kvalitet. Både kvaliteten af det indholdsmæssige og det grafiske. Vi ønsker at have en side som folk tænker wow til og fryder sig, ved at kigge på et lækkert design med nogle flotte grafiske

21 Figur 1.1 Rollespils Portalen Side 21 af 46 elementer. Der skal virkelig være noget eyecandy til de besøgende på siden. Der skal kræses omkring billeder, opsætning og tekst mm og sammen skal det skabe en atmosfære der oser af rollespil. Designanalyse Da vi startede på hjemmesiden fandt vi hurtig ud af, at selve grafikken havde stor betydning for at skabe en side brugerne ville synes om. Dette skyldes at rollespilsverdener er verdener af fantasi og indlevelse, hvor man selv er med til at skabe sin egen historie. Ved at give siden et stort grafisk indhold, kunne de selv leve sig ind i den verden som de havde skabt og udbygget i fantasien. Vi vil her gennemgå og forklare processen hvorved vi fandt frem til designet og fik skabt siden. Der beskrives kun et af de designforslag der har været undervejs - nemlig den der har relevans for det endelige valg af design. Designprocessen der ligger bag logoet beskrives også. Hjemmesidedesignet Det første vi gjorde var at sætte os ned og tænke over hvordan siden skulle fungere, da der ville være meget arbejde og tidsspilde i at lave en masse forskellige forslag. Med det menes, at der skal mange småting til at skabe en rollespilsverden, så den virker rigtig og giver det rigtige indtryk af fantasi og eventyr. Selve det at ordne det grafiske til dette tager meget lang tid. Hvad vi allerede vidste, var at det skulle være en informationsside med forum, scenarier, nyheder, billedarkiv, systemer og kontakt. Vi fik også hurtigt styr på ved vores spørgeskema-undersøgelse, hvad folk mente der skulle være på siden. Ud fra den information, begynde vi at lave en sideopsætning, som skulle kunne bære og indeholde meget information og stadig have et præg af forskellige verdner. Herfra vidste vi også, at det skulle være en side som kunne scrolle og at den skulle fylde hele skærmen. Så vores start-ideer var at lave det til en stor side, men efter nogle test og prøveforsøg, synes vi de var meget kedelige (se figur 1.1) og derfor besluttede vi os for at gøre siden lidt mindre og derved give den mere liv, da det ikke kun skulle være en portal men også have rollespilsverdnernes liv og spænding

22 Figur 1.2 Figur 1.3 Rollespils Portalen Side 22 af 46 Dette betød til gengæld, at der ikke kunne være så meget tekst på langs. Dog var der stadig god med plads til informationerne, og hvis det skulle knibe, kunne vi lave forumet på en hel side da det er den som kommer til at fylde mest. Efter vi besluttede os for at gøre siden mindre, begynde vi at skabe rammerne for noget liv og spænding. Tanken var at det skulle være sådan at figurerne hoppede frem når man kom ind på siden. Det var her vi beslutte os for at lave et topbanner i flash, hvor vi kunne have logoet og lave noget animation med billederne og via den vej give siden mere liv og spænding og så fik man også følelsen af at man kom ind i den verden da billederne ville bevæge sig. Vores første ide var at få billedet til at gå ud over kanten, for at fjerne den firkantede opsætning og give den lidt liv (se figur 1.2). Det ville kommet til at se fedt ud men vi havde nogle problemer med at få animation et at falde rigtig ind og menuerne kunne ikke rigtig være der, hvilket gave et helt nyt problem. Vi besluttede os derfor for at animationerne skulle være inde for rammerne. En top menu i flash ville ikke kunne give den helt rigtig stemningen alene, så der skulle også være noget andet. Vi besluttede os for at skabe en figur som viste hvor man var henne af, som var en del af den verden man gik ind i. (se figur 1.3). Der manglede dog stadig noget, da selve siden er meget firkantet og man får ikke rigtig følelse af rollespil. Vi måtte konkludere at vi manglede alt det som man normalt forbinder med rollespil (fx blade, kviste, skov, edderkoppespind, ild, brændt papir mm).

23 Figur Figur Rollespils Portalen Side 23 af 46 For at løse det problem, begynde vi at lave en ramme som skulle bruges på alle sidestykkerne og oppe i flashmenu. Vi gav også siderne nogle papiragtige farver, så det lignede gammelt papir med lidt smulder i (se figur 1.4). Vi begyndte at arbejde lidt med blade for at skabe den rigtige stemning. Først fik vi lavet informationsområdet og omkring figuren. Herefter begyndte vi at arbejde med området ved flash-banneret, hvor animationerne vises. Den første ide var bare at lave banneret fladt i bunden af billedet så der var god plads til at vise billedet på (se figur 1.4). Men det fungerede ikke så godt som vi havde håbet, altså billede kunne man sagens se, men selve designet gik i stykker ved det, der for valgt vi at gøre bladende helt hen så de kom til at dække billede lidt, ved at gøre det fik vi mere liv og vi fik læst design problemet (se figur 1.5).

24 Figur 1.6 Rollespils Portalen Side 24 af 46 Det sidste vi så manglede var baggrunden. Vi var alle helt enige om, at det ikke bare skulle være en enkelt farve, da det vil komme til at se forkert og fladt ud. Vi besluttede os for at det skulle være noget i en mørk farve, som kunne give den dunkle følelse af uhygge og eventyr. Derfor faldt valget på et billede af en skov, som vi så lavede om til mørke farver (se figur 1.6). Dette design har vi brugt hele vejen igennem, det eneste der ændres undervejs er figuren i siden og animationen der kommer i banneret. Alt det andet er ens hele vejen igennem. Vi ville lave en side liv, der var let at overskue. Derfor satte vi det logisk op; menuen i toppen og informationen nedenunder adskilt af de to forskellige farver i baggrunden og en kant (se slut resultatet i figur 1.6).

25 Rollespils Portalen Side 25 af 46 Figur 3.3 Logodesign Her vil vi forklare lidt om hvordan vi fandt frem til det logo, som endte med at blive brugt på websiden. Vi havde nogle rigtig gode ideer til nogle logoer, men de kom hurtig til at blive meget skjult i designet og Figur var 3.4 besværlige at læse. Derfor begyndte vi at falde lidt tilbage med de vilde og buskede fonte og grafik. Figur 3.2 Herfra begyndte vi at arbejde med ideen om drager, Figur 3.1 som gav bogstaverne noget liv og fremgang. Vi tænkte også på at lave det som en drage så det blev til et billede, men det kom til at virke lidt forkert, da det så også ville blive meget skjult af alle logoerne som var der i forvejen. Herefter prøvede vi at lave et R som en drageryg (se figur 3.1), men det synes vi ikke lige var det helt rigtige, så vi besluttede os for at arbejde videre med nogle andre ideer. Vi fik ideen at skabe et mere simpelt tekstlogo, da der i forvejen bruges mange logoer på siden og et simpelt logo derfor vil stå meget mere frem. Hertil begyndte vi at tegne nogle simple modeller stadig med lidt liv i, så det ikke blev for kedeligt. Som man kan se på figur 3.2 fik vi lavet et logo med rimelig grafik, som også var lidt pænt at se på, men igen synes vi ikke helt at det passede ind i designet. Vi valgte alligevel at arbejde lidt mere med det for at se, om det ikke kunne blive til noget hvis vi modificerede det lidt se figur 3.3. Der blev ikke brugt så meget tid på dette logoforslag mere, da vi hurtigt blev enige om at vi skulle have et logo der var endnu mere tydeligt. På dette tidspunkt begyndte vi at arbejde lidt med bare normal uredigeret tekst, hvor vi bare legede lidt med de forskellige fonts. Det kom faktisk til at se rimelig godt ud, da det var simpelt og meget letgenkendeligt på hjemmesiden. (se figur 3.4) Men for at få det helt rigtige logo, måtte vi arbejde lidt mere med ideen. Det næste vi fandt frem til var at der

26 Figur 3.7 Rollespils Portalen Side 26 af 46 skulle en streg under, Figur 3.8 da det brød den kolde Figur tekst lidt 3.6 og gav en smule forandring uden samtidigt at give Figur for 3.5 meget forandring. (se figur 3.4) Men da det nu også skulle være en rollespilsside, så ville vi forsøge med at lave stregen lidt mere spændende med nogle buer og gøre den bredere nogle steder, bare for at se hvilken effekt dette ville give (se figur 3.5). Resultatet var vi enige om blev lidt for meget af det gode og det så ikke pænt ud til vores faktum om hjemmesiden. Derfor begyndte vi at gå meget mere over i normal tekst med bare en lige streg under i stedet for. Det hjalp vores design meget at vi ikke skulle have alt det med i logoet og at det fik lov til at stå for sig selv. På denne måde gav det en udstråling fra hjemmesiden af, at det kun var tekst og ikke billede som man kan se på figur 3.6. Det var også der vi gav den en undertitel en slags intro til meningen med logoet og samtidigt en god effekt for opsætning og grafik. Men der var endnu ikke så meget rollespilspræg over logoet, der stadig manglede det mystiske frem for maskineskrift-udseendet. Her gik vi over og fandt Monotype Corsvis som er en håndskrift, der gav en følelse og stemning af eventyr og personligt skrevet (se figur 3.7). Det sidste vi så gjorde før vi brugte logoet var at lave begge tekster om til Monotype Corsvis, for ikke at få noget som ligner maskinskrift så meget, men i stedet noget som kunne være skrevet i hånden af en kunstner. Det vil sige at vores slut logo er figur 3.8

27 Rollespils Portalen Side 27 af 46 Underteksten i logoet Et nøglehul til en verden af vidunder er selvopdigtet. Vi synes det gav logoet og websiden styrke, da vi mener websiden er en vej ind i en ny verden for rollespillere. Logoet bliver brugt på alle sider i flashbanneret øverst. Logoet er også lavet så det indikeres når man bevæger musen henover, hvorved skriftfarven ændres til rød. Analyse af konceptets visuelle udtryk Grafiske virkemidler I dette afsnit forklarer vi hvorfor der er lagt vægt på nogle ting frem for andre, da en rollespilsside ikke er den nemmeste at lave, hvis man gerne vil have at den både er overskuelig og nem at håndtere på samme tid. Det vi starte med var at beslutte os for hvad det var for en side, og eftersom det skulle være en rollespilsside skulle der være meget information på siden. Samtidig skulle den være nem og overskuelig at navigere rundt på. Selve siden skulle indeholde et nemt navigationssystem og stadig være grafisk flot. Disse ting kan godt fungere sammen, men eftersom det er en rollespilsportal, ville det være svært at skabe alle rollespilsgnister, da de mange gange er så forskellige. Derfor valgte vi at lave et design med nogle få ting som forandrer sig; såsom animation og figuren i siden. På den måde kunne siden få det rigtige look til hver af de forskellige verdener. Ud over det skulle der også laves en form for loginsystem, som skulle placeres et sted hvor man kunne komme til den hele tiden og så skulle den være synlig så man hurtigt og nemt kunne logge på. Derfor lagde vi den oppe under flashbanneret, så man let kunne få øje på den. Da der i forvejen manglede noget der i højre side, fik vi også løst dette problem. Selve stemningen skulle være så man følte at man var midt inde i den valgte verden og så man havde lyst til at besøge den op til flere gang i ugen for at se om der var kommet nogle nye ting. Men da det kun er en informationsside kan det godt være svært at få skabt så god en stemning med grafiske elementer uden at ødelægge overblikket på samme tid. Vi fik skabt meget af stemningen ved at lave en mørk skov som giver uhygge og sætter fantasien på spil. Samtidig giver lyset mellem træerne og farvevalget på resten af siden et spil mellem lyset/det gode og mørket/det onde. Valget af papirfarverne med grove korn i er heller ikke tilfældigt. Det valgt vi for at give følelsen af gammel tid hvor man brugte pen og papir. Det er ikke glædende for alle rollespil at det foregår i gammel tid, men genren er der..

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så?

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så? Transskribering af interview med EL Udført tirsdag den 27. November 2012 Interviewer: Hvordan fik du kendskab til Pinterest? EL: Øj, det er et godt spørgsmål! Hvordan gjorde jeg det? Det ved jeg ikke engang.

Læs mere

Strategi for brugerinvolvering

Strategi for brugerinvolvering Strategi for brugerinvolvering Vores Genbrugshjem Gruppe 7: Lasse Lund, Simone Drechsler, Louise Bossen og Kirstine Jacobsen Valg af TV-program og begrundelse Vores genbrugshjem på TV2, produceret af Nordisk

Læs mere

[AFSLUTTENDE OPGAVE I KOM/IT]

[AFSLUTTENDE OPGAVE I KOM/IT] 2010 Pernille Ketscher & Kasper Lassen [AFSLUTTENDE OPGAVE I KOM/IT] Indhold Skema over fordeling af opgaver.... 3 Kommunikationsplan.... 4 Overvejelser for kommunikationsplanen.... 5 Overvejelserne for

Læs mere

AFSLUTTENDE OPGAVE. Lad Grønsted forblive Grøn

AFSLUTTENDE OPGAVE. Lad Grønsted forblive Grøn AFSLUTTENDE OPGAVE Lad Grønsted forblive Grøn Lad Grønsted forblive Grøn Indledning Til dette afsluttende projekt har jeg valgt at fokusere på udemiljøet i en park, og om hvordan et godt udemiljø kan påvirke

Læs mere

Trin for trin guide til Google Analytics

Trin for trin guide til Google Analytics Trin for trin guide til Google Analytics Introduktion #1 Opret bruger #2 Link Google Analytics til din side #3 Opret konto #4 Udfyld informationer #5 Gem sporings id #6 Download WordPress plugin #7 Vent

Læs mere

ZBC Vordingborg Marcus Rasmussen, Oliver Meldola, Mikkel Nielsen 17/02 2015. The Board Game

ZBC Vordingborg Marcus Rasmussen, Oliver Meldola, Mikkel Nielsen 17/02 2015. The Board Game The Board Game 1 Målgruppe Før vi kom på vores spil, havde vi lidt en ide om hvad det ville komme til at blive. Vi så på spillet Cards against humanity og vores spil ville blive lidt som det, da der vil

Læs mere

Generelle ideer til Messecenter Vesthimmerland

Generelle ideer til Messecenter Vesthimmerland Generelle ideer til Messecenter Vesthimmerland I det følgende har jeg skrevet refleksioner, spørgsmål og tanker vedr. hvilke områder jeg ser i kan forbedre og måske bør se nærmere på. Tankerne er inddelt

Læs mere

Indledning. Problemformulering. Undersøgelsesdesign/metodevalg

Indledning. Problemformulering. Undersøgelsesdesign/metodevalg Indledning Vi har prøvet at undersøge, hvad målgruppen, 16-25 årige på en ungdomsuddannelse, vil have i en ungdoms avis for, at de gider læse den. Vi har forklaret vores metodevalg og undersøgelsesdesign,

Læs mere

Brugerundersøgelse i Københavns Stadsarkiv 2016

Brugerundersøgelse i Københavns Stadsarkiv 2016 Brugerundersøgelse i Københavns Stadsarkiv 2016 10. -24. oktober 2016 afholdt Københavns Stadsarkiv en brugerundersøgelse. Det er første gang i en længere årrække at stadsarkivet afholder en brugerundersøgelse,

Læs mere

kollegiekokkenet.tmpdesign.dk Side 1

kollegiekokkenet.tmpdesign.dk Side 1 kollegiekokkenet.tmpdesign.dk Side 1 Indholdsfortegnelse Forord 3 Problemformulering 4 Udviklingsmetode 5 Tidsplan 6 Målgruppe 7 Design brief 8 Logo 10 Typografi og farve 11 Navigationsdiagram 12 Usecase

Læs mere

Statistisk oversigt Spørgeskema resultater

Statistisk oversigt Spørgeskema resultater Statistisk oversigt Spørgeskema resultater 1 Vi har lavet to forskellige spørgeskemaer. Et spørgeskema til Biibo.dks eksisterende brugere, hvor vi fik lov til at bruge Biibo.dks brugerdatabase og et til

Læs mere

Computerspil dokumentation. Dokumentation af spillet Rescue Me

Computerspil dokumentation. Dokumentation af spillet Rescue Me Computerspil dokumentation Dokumentation af spillet Rescue Me Indholdsfortegnelse Formål... 3 Indledning... 3 Design... 4 Planlægning... 5 Fremgangsmåde... 6 Målgruppen... 8 Et lærerigt spil... 10 Styring

Læs mere

HHBR. Design. Kvalitets vurdering. Opgaven. Målgruppe og Budskab. De Grafiske valg

HHBR. Design. Kvalitets vurdering. Opgaven. Målgruppe og Budskab. De Grafiske valg Opgaven Der skal designes en hjemmeside til en pensioneret revisor, som ønsker at starte en fritids beskæftigelse op, som privat revisor. Han Ønsker en hjemmeside der skal kort fortælle om hans forretning.

Læs mere

Afsluttende Projekt - Kom/IT

Afsluttende Projekt - Kom/IT 1 Afsluttende Projekt - Kom/IT Rasmus H. Plaep 1 Billedkilde: http://blog.snelling.com/files/2015/01/business-107.jpg Indhold... 0 Indledning... 2 Problemafgrænsning... 2 Problemformulering... 2 Teori...

Læs mere

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Avisforside Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Vi vil meget gerne høre dine umiddelbare tanker om forsiden til avisen. Hvad forventer du dig af indholdet og giver den dig lyst til

Læs mere

Konkurrencer NONSTOP. Motivation & problemfelt

Konkurrencer NONSTOP. Motivation & problemfelt Konkurrencer NONSTOP Nye konkurrencer Hver dag Motivation & problemfelt Dette er et oplæg til den mundtlige eksamen i Innovation & Markedsføring. I det følgende vil jeg beskrive forretningsplanen for Konkurrencer

Læs mere

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM WordPress WordPress er et fantastisk program til blog og til hjemmesider, hvor du gerne vil kunne rette via din browser. WordPress er meget udbredt og det er derfor nemt at finde fora, templates og hjælp

Læs mere

Indhold Formål:... 3 De 6 faser:... 3 Fase 1: Problemanalyse... 3 Fase 2: K-strategi... 3 Fase 3: Idéudvikling... 4 Fase 4: Medieproduktion...

Indhold Formål:... 3 De 6 faser:... 3 Fase 1: Problemanalyse... 3 Fase 2: K-strategi... 3 Fase 3: Idéudvikling... 4 Fase 4: Medieproduktion... Indhold Formål:... 3 De 6 faser:... 3 Fase 1: Problemanalyse... 3 Fase 2: K-strategi... 3 Fase 3: Idéudvikling... 4 Fase 4: Medieproduktion... 4 Fase 5: Test... 5 Fase 6: Offentliggørelse... 5 Kanyle-modellen:...

Læs mere

Der er mulighed for at tilmelde sig Nyhedsbrev - BEMÆRK: Tilmelding til nyhedsbrevet er Ikke det samme som registrering!

Der er mulighed for at tilmelde sig Nyhedsbrev - BEMÆRK: Tilmelding til nyhedsbrevet er Ikke det samme som registrering! Årsmøde 2010 Vi har igennem næsten et år arbejdet på en helt ny webside og med den nye webside også en helt ny kommnunikations-platform for foreningen. Vi er rigtig glade for at vi i dag kan præsentere

Læs mere

Dokumentation til Computerspil

Dokumentation til Computerspil Dokumentation til Computerspil Medias Lab Systemudviklingsmodel Problemstilling Vores problemstilling er at vi skal producere et simpelt computerspil, vi skal igennem hele processen dokumentere vores arbejde.

Læs mere

Cykelhandler projekt KOM / IT

Cykelhandler projekt KOM / IT 2015 Cykelhandler projekt KOM / IT Indhold Indledning... 2 Tidsplan... 2 Fase 1 - Problemanalyse... 3 Informations problem... 3 Markedsundersøgelse... 3 Analyse af deres eksisterende medieprodukter...

Læs mere

AFSLUTTENDE PROJEKT KOM/IT

AFSLUTTENDE PROJEKT KOM/IT 5/5-2017 AFSLUTTENDE PROJEKT KOM/IT Daniel & Frederik Klasse 1.1 Indledning Vi startede med at få valget stillet om vi ville lave noget med e-learning, databehandling og præsentation eller vi kunne lave

Læs mere

Kort sagt: succes med netdating.

Kort sagt: succes med netdating. Indledning I denne e- bog får du en guide til, hvordan du knækker netdating koden! Du finder alt hvad du skal bruge, for at komme igang med at møde søde piger på nettet. Få f.eks. besvaret følgende spørgsmål:

Læs mere

Bilag 1: Interviewguide:

Bilag 1: Interviewguide: Bilag 1: Interviewguide: Vores interview guideforskningsspørgsmål Spiller folk på ITU multiplayer, frem for singleplayer? Skaber onlinespil sociale relationer mellem folk på ITU? Interviewspørgsmål Foretrækker

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Hensigten har været at træne de studerende i at dele dokumenter hvor der er mulighed for inkorporering af alle former for multimodale tekster.

Hensigten har været at træne de studerende i at dele dokumenter hvor der er mulighed for inkorporering af alle former for multimodale tekster. Projekt edidaktik Forsøg med multimodal tekstproduktion På Viden Djurs er der I to klasser blevet gennemført et forsøg med anvendelse af Microsoft Office 365. Hensigten har været at træne de studerende

Læs mere

ZBC Vordingborg Marcus Rasmussen, Oliver Meldola, Mikkel Nielsen 17/02 2015. The Board Game

ZBC Vordingborg Marcus Rasmussen, Oliver Meldola, Mikkel Nielsen 17/02 2015. The Board Game The Board Game 1 Målgruppe Før vi kom på vores spil, havde vi lidt en ide om hvad det ville komme til at blive. Vi så på spillet Cards against humanity og vores spil ville blive lidt som det, da der vil

Læs mere

Sæt YSMEN.DK på programmet til en klubaften - og giv hinanden gode råd.

Sæt YSMEN.DK på programmet til en klubaften - og giv hinanden gode råd. Sæt YSMEN.DK på programmet til en klubaften - og giv hinanden gode råd. En dreng sagde til sin far: Jamen, når I ikke havde computere, hvordan kom I så på nettet? Nettet er ikke noget problem for børn,

Læs mere

Når man skal udfylde i feltet: branche, kan det være relevant, at se valgmulighederne lidt igennem for at finde den mest passende.

Når man skal udfylde i feltet: branche, kan det være relevant, at se valgmulighederne lidt igennem for at finde den mest passende. Sådan opretter du en LinkedIn profil: - Først starter man med at klikke ind på LinkedIn.com På forsiden ser man en boks til højre på skærmen. Her har man mulighed for at oprette sin profil ved hjælp af

Læs mere

Grundforløbsprøve Projektbeskrivelse

Grundforløbsprøve Projektbeskrivelse Grundforløbsprøve Projektbeskrivelse Webintegrator Thomas á Rógvi 221191-2505 Indholdsfortegnelse Opgaven... 3 Tidsplan... 4 Målgruppe... 5 Layout... 6 Design... 7 Fonte... 7 Browser... 7 Bilag... 8 Det

Læs mere

Egeskovs webapp "Tilsæt Eventyr!" Egeskov slot - Tilsæt eventyr! Klientpæresentation - 2014

Egeskovs webapp Tilsæt Eventyr! Egeskov slot - Tilsæt eventyr! Klientpæresentation - 2014 Egeskovs webapp "Tilsæt Eventyr!" Egeskov slot - Tilsæt eventyr! Klientpæresentation - 2014 Intro I denne klientpræsentation vil vi beskrive vores tanker omkring skabelsen af et multimedieprodukt. Vi vil

Læs mere

ADBLOCK 2018 I DANMARK. Udarbejdet af AW Media

ADBLOCK 2018 I DANMARK. Udarbejdet af AW Media ADBLOCK 2018 I DANMARK Udarbejdet af AW Media INTRODUKTION Hvordan ser danskernes adblock tendenser ud i år 2018? Det har AW Media sat sig for at undersøge. I rapporten præsenteres et kombineret billede

Læs mere

FACEBOOK SIDE! Kommunikation & IT!! Andreas Heise Christiansen - 25. feb. 2014! FACEBOOKSIDE - KOM/IT

FACEBOOK SIDE! Kommunikation & IT!! Andreas Heise Christiansen - 25. feb. 2014! FACEBOOKSIDE - KOM/IT FACEBOOK SIDE Kommunikation & IT Andreas Heise Christiansen - 25. feb. 2014 1 Introduktion til projektet 3 DE 6 FASER 3 Fase 1: Problemanalyse 3 Problem 3 Markedsundersøgelse 4 Fase 2: K-strategi 4 Kommunikationstrategi

Læs mere

Design dit eget computerspil med Kodu

Design dit eget computerspil med Kodu Design dit eget computerspil med Kodu I sensommeren var vi to CFU-konsulenter ude i SFO en på Borup Ris Skolens Grønbro-afdeling. Her var vi sammen med børnene for at få erfaringer i arbejdet med platformen

Læs mere

Ditlev Nielsen 2.g Kom/it 9/10/15. Avis artikel rapport

Ditlev Nielsen 2.g Kom/it 9/10/15. Avis artikel rapport Ditlev Nielsen 2.g Kom/it 9/10/15 Avis artikel rapport Indholdsfortegnelse: Indledning Side 3 Problemformulering Side 3 Afsender Side 3 Budskab Side 3 Medie Typografi Side 4-6 Medie Farver Side 7-9 Medie

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Forside 1: Bagside og bogryg:

Forside 1: Bagside og bogryg: Bagside og bogryg: Bagsiden og bogryggen er lavet i de samme farver som forsiden for at opnå et gennemgående og sammendhængende look. Stregen som skal forestille jernbanen er også fortsat på både bogryggen

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger en lille smule YouTube, hvis

Læs mere

Projekt 1 Re-design af Odense Bunkermuseum

Projekt 1 Re-design af Odense Bunkermuseum Erhversakademiet Lillebælt OEAMM18FDA 1.semester d. 08.03.2018 Projekt 1 Re-design af Odense Bunkermuseum prototype: video i ZIP-fil Gruppe 5 medlemmer: Simon Tagge, Sofie Florczak, Mathias Bøgedal, Anne

Læs mere

Spil Rapport. Spil lavet i GameMaker. Kevin, Mads og Thor 03-02-2011

Spil Rapport. Spil lavet i GameMaker. Kevin, Mads og Thor 03-02-2011 Spil Rapport Spil lavet i GameMaker Kevin, Mads og Thor 03-02-2011 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 HCI... 2 Planlægning / Elementær systemudvikling... 2 Kravspecifikationer... 4 Spil beskrivelse...

Læs mere

Poster design. Meningen med en poster

Poster design. Meningen med en poster Poster design At præsentere et naturvidenskabelig emne er ikke altid lige nemt. Derfor bruges ofte plakater, såkaldte posters, til at fremvise forskning på fx messer eller konferencer. Her kan du finde

Læs mere

Afsluttende opgave Webdesign Den 24. maj 2007 Klasse 1.2

Afsluttende opgave Webdesign Den 24. maj 2007 Klasse 1.2 Side 1 af 1 Afsluttende opgave i Kom/IT Den afsluttende opgave har jeg valgt at lave alene. Jeg har valgt opgave 1. webdesign, på grund af min interesse for dette. Opgaven går ud på at designe et brugervenligt

Læs mere

FACEBOOK MARKETING. Simple teknikker der kan booste virksomhedens salg og omsætning via Facebook.

FACEBOOK MARKETING. Simple teknikker der kan booste virksomhedens salg og omsætning via Facebook. FACEBOOK MARKETING Simple teknikker der kan booste virksomhedens salg og omsætning via Facebook. Hvorfor skal jeg bruge Facebook Marketing? Mange virksomheder spørger sig selv dette spørgsmål. Men de skal

Læs mere

TJEN PENGE PÅ NETTET

TJEN PENGE PÅ NETTET TJEN PENGE PÅ NETTET [Skriv tekst] Side 0 Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Hvilke fordele er der ved at tjene penge på nettet?... 1 Måder du kan tjene penge på nettet... 2 Din egen blog... 2 Produktanmeldelser...

Læs mere

ÅBENT HUS ANALYSE FORÅRET 2015 ANALYSENS INDHOLD

ÅBENT HUS ANALYSE FORÅRET 2015 ANALYSENS INDHOLD ÅBENT HUS ANALYSE FORÅRET 2015 ANALYSENS INDHOLD I foråret 2015 besøgte CompanYoung tre af landets universiteters åbent hus-arrangementer. Formålet hermed var at give indblik i effekten af åbent hus og

Læs mere

HTX BUBBLEFUN EVENT

HTX BUBBLEFUN EVENT HTX BUBBLEFUN EVENT - 2015 PLAKAT RAPPORT VIDEO Lavet af: Andreas Heise, Mathias Larsen Indledning Denne rapport er delt op i 2 dele. Da den er udarbejdet fælles i klassen og internt i grupper. Del 1 er

Læs mere

Interview af Niclas R. Larsen Længde: 32 minutter

Interview af Niclas R. Larsen Længde: 32 minutter M: Så begynder vi så småt, det er egentligt bare nogle spørgsmål hvor du skal tage en stillingtagen, måske en kort refleksion vil nogle af dem kræve selvfølgelig og det gør ikke noget du tænker lidt ud

Læs mere

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress.

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Wordpress manual Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting og funktioner i Wordpress, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje

Læs mere

Kommunikation/IT A 2014

Kommunikation/IT A 2014 Kommunikation/IT A 2014 Facebook side projekt Forside Indholdsfortegnelse Formål:... 3 KIE-modellen:... 3 Fase 1: Problemanalyse... 3 Fase 2: K-strategi... 4 Fase 3: Idéudvikling... 4 Fase 4: Medieproduktion...

Læs mere

Indholdsfortegnelse Valg af opgave... 2 Introduktion... 2 Problem... 2 Målgruppe... 2 Afsender... 2 Budskab... 2 Kodning... 3 Effekt...

Indholdsfortegnelse Valg af opgave... 2 Introduktion... 2 Problem... 2 Målgruppe... 2 Afsender... 2 Budskab... 2 Kodning... 3 Effekt... Indholdsfortegnelse Valg af opgave... 2 Introduktion... 2 Problem... 2 Målgruppe... 2 Afsender... 2 Budskab... 2 Kodning... 3 Effekt... 3 Information... 3 Programmering... 3 Design... 4 Brochure... 4 Hjemmeside...

Læs mere

Portfolioudvikling. Line la Fontaine. Multimediedesigner

Portfolioudvikling. Line la Fontaine. Multimediedesigner Portfolioudvikling Line la Fontaine Multimediedesigner Indholdsfortegnelse - Designvalg s. 1-9 - Målgruppe s. 1 - Wireframes/skitser s. 1-5 - Informationsarkitektur s. 6-7 - Farver s. 8 - Typografi s.

Læs mere

HESTBJERG WEB GRAFISK WORKFLOW

HESTBJERG WEB GRAFISK WORKFLOW HESTBJERG WEB GRAFISK WORKFLOW OPGAVE BESKRIVELSE Dette er en hjemmeside jeg har udviklet til Hestbjerg Økologi. Siden skal bruges til at sprede deres budskab. Opgaven Hestbjerg økologi søgte en hjemmeside

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Digitalt børne- og ungdomsliv anno 2009

Digitalt børne- og ungdomsliv anno 2009 Digitalt børne- og ungdomsliv anno 2009 MEDIERÅDET For Børn og Unge Februar 2009 Zapera A/S Robert Clausen, rc@zapera.com, 3022 4253. Side 1 af 53 Ideen og baggrunden for undersøgelsen. Medierådet for

Læs mere

Kasper: Jeg hedder Kasper Thomsen, og jeg er 25 år gammel, og jeg læser HD 1. del på 4. semester

Kasper: Jeg hedder Kasper Thomsen, og jeg er 25 år gammel, og jeg læser HD 1. del på 4. semester 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 Transskribering af interview, Kasper BM: okay, jeg skal først lige bede om dit navn, og din alder, og hvad du læser?

Læs mere

Portfolio. Udvikling af min portfolio Link til portfolio: Michell Aagaard Dranig

Portfolio. Udvikling af min portfolio Link til portfolio:   Michell Aagaard Dranig Portfolio Udvikling af min portfolio Link til portfolio: http://dranigdesign.com/ CPH-MD267@CPHBUSINESS.DK ind på en af undersiderne, kom home finde ud af, hvad mit eksamensprojekt Udvikling af min portfolio

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

Case: Målgruppe: Målgruppe analyse

Case: Målgruppe: Målgruppe analyse Case: I dette projekt skal der udviklens en protal som forbinder borger på en enkel og sikker måde. Portalen skal indeholde en database hvor begge borgere kan søge efter hinanden ved forskellige kriterier

Læs mere

Resultater Dette afsnit består af spørgsmålene og svarene fra de fire interviews i stikordsform

Resultater Dette afsnit består af spørgsmålene og svarene fra de fire interviews i stikordsform Indledning Det digitale biblioteksfremstød på Arla Foods i Kruså, henvender sig hovedsagligt til de ca. 136 ufaglærte, med henblik på at informere borgere der normalt ikke bruger biblioteket om de digitale

Læs mere

certifiedkid.dk Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år. Skal vi skrive sammen? 50.000 gange om året oplever børn og unge en skjult voksen på internettet.

certifiedkid.dk Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år. Skal vi skrive sammen? 50.000 gange om året oplever børn og unge en skjult voksen på internettet. Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del Bilag 287 Offentligt TIL ELEVER OG FORÆLDRE certifiedkid.dk ONLINE SECURITY FOR KIDS 9 16 POWERED BY TELENOR Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år.

Læs mere

En blog med dansk brugerflade. Opret en Smartlog konto Gå til http://www.smartlog.dk/ Opret en konto ved at skrive din e-mailadresse

En blog med dansk brugerflade. Opret en Smartlog konto Gå til http://www.smartlog.dk/ Opret en konto ved at skrive din e-mailadresse Blogs Om blogs http://www.it-borger.dk/den-nye-it-verden/internet/blogs Om at oprette blogs http://www.it-borger.dk/laer-om-it/internet/nar-du-vil-pa-nettet/blogs/sadan-laver-du-en-blog Råd når du laver

Læs mere

Manual til Groupcare: Indhold, formål og brug

Manual til Groupcare: Indhold, formål og brug Manual til Groupcare: Indhold, formål og brug Indledning Groupcare er en elektronisk, internetbaseret kommunikationsform som vi bruger i forbindelse med din DOL-uddannelse. Grundlæggende set er Groupcare

Læs mere

KALAS FESTIVAL. Link til hjemmesiden: http://www.kalasfestival.casperragn.com/ Laura Lundby Gravesen http://www.selragadedesign.wordpress.

KALAS FESTIVAL. Link til hjemmesiden: http://www.kalasfestival.casperragn.com/ Laura Lundby Gravesen http://www.selragadedesign.wordpress. KALAS FESTIVAL Link til hjemmesiden: http://www.kalasfestival.casperragn.com/ Laura Lundby Gravesen http://www.selragadedesign.wordpress.com Casper Ragn http://www.casperragn.wordpress.com Niels Otto Andersen

Læs mere

15-11-2013 TANDLÆGE KAMPAGNE. Marc Sztuk, Simon Drabsch og Marcus Rasmussen

15-11-2013 TANDLÆGE KAMPAGNE. Marc Sztuk, Simon Drabsch og Marcus Rasmussen 15-11-2013 TANDLÆGE KAMPAGNE Marc Sztuk, Simon Drabsch og Marcus Rasmussen Forord Vi har tilmeldt os konkurrencen fra Tandlægeforeningen, om at lave en kampagne for at få flere unge til at tage til tandlæge.

Læs mere

Specialiseringen Rapport Lavede Af Rasmus R. Sørensen Side 1 af 6

Specialiseringen Rapport Lavede Af Rasmus R. Sørensen Side 1 af 6 Side 1 af 6 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INTRO 3 STARTEN AF SPECIALISERINGEN 3 ANKOMST TIL SKOTLAND 4 DATABASER 5 NETVÆRK 5 INTERAKTION 5 AFSLUTNING AF SPECIALISERINGEN 5 KONKLUSION 6 Side

Læs mere

Henrik Pedersen 3. HTX Jonas Johansen 16/01/2015. Visuel Identitet Ditlev Hellesøe

Henrik Pedersen 3. HTX Jonas Johansen 16/01/2015. Visuel Identitet Ditlev Hellesøe Visuel Identitet Ditlev Hellesøe 1 Indholdsfortegnelse Problemanalyse... 3 K Strategi... 3 Idéudvikling... 4 Medieproduktion... 5 Test... 6 Offentliggørelse... 6 Konklusion... 6 2 Problemanalyse Ditlev

Læs mere

Tips til siden Slægtstræ

Tips til siden Slægtstræ Tips til siden Slægtstræ Indholdsfortegnelse Indledning 1 Kom godt i gang 1 Kildecitater og links til online arkivalier: 5 Familier 9 Export, import og backup: 10 Folketællinger: 10 Om noter og rapporter

Læs mere

"Befri din mailboks - og find nyhederne før din chef" Guide i at bruge RSS

Befri din mailboks - og find nyhederne før din chef Guide i at bruge RSS "Befri din mailboks - og find nyhederne før din chef" Guide i at bruge RSS v/ Kim Elmose, januar 2007 1 Få bedre overblik over nyhederne med RSS Forkortelsen RSS eller ikonet dukker op på stadig flere

Læs mere

Event. Projektbeskrivelse: (ALLE) Planlægning. Navne: Carina, Heise, Peter. Kommunikationsteori: Navne: Carina, Heise, Peter

Event. Projektbeskrivelse: (ALLE) Planlægning. Navne: Carina, Heise, Peter. Kommunikationsteori: Navne: Carina, Heise, Peter Projektbeskrivelse: (ALLE) Planlægning Event Formål: Navne: Carina, Heise, Peter Vores formål var at bygge et sammenhold i afdelingen samt at lave et markedsføringsprojekt for uddannelse HTX. Grunden til

Læs mere

OPGAVEN PROGRAMVALG. Jeg har brugt Illustrator til at lave logo og ikoner.

OPGAVEN PROGRAMVALG. Jeg har brugt Illustrator til at lave logo og ikoner. GRAFISK DESIGN OPGAVEN Min kæreste er medstifter af en vinloge. Medlemmerne af logen kunne godt tænke sig et sted, hvor de bl.a. kunne få et overblik over, hvilke vine de har bedømt og hvornår næste loge

Læs mere

Retningsliner for etwinning værktøjer

Retningsliner for etwinning værktøjer Retningsliner for etwinning værktøjer Registrer til etwinning Trin 1: Deltagerens data Trin 2: Twinning præferencer Trin 3: Skole data Trin 4: Skole profil TwinFinder Automatisk søgning Gem søgning Avanceret

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 1.0 INDLEDNING 2 2.0 DET SOCIALE UNDERVISNINGSMILJØ 2 2.1 MOBNING 2 2.2 LÆRER/ELEV-FORHOLDET 4 2.3 ELEVERNES SOCIALE VELBEFINDENDE PÅ SKOLEN

Læs mere

Bilag 9 Transskribering, Mand 24 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 9 Transskribering, Mand 24 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 9 Transskribering, Mand 24 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Bruger Facebook rigtig meget Kigger lidt på Instagram Elsker at bruge

Læs mere

Afsluttende opgave. Navn: Lykke Laura Hansen. Klasse: 1.2. Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium. Fag: Kommunikation/IT

Afsluttende opgave. Navn: Lykke Laura Hansen. Klasse: 1.2. Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium. Fag: Kommunikation/IT Afsluttende opgave Navn: Lykke Laura Hansen Klasse: 1.2 Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium Fag: Kommunikation/IT Opgave: Nr. 2: Undervisningsmateriale Afleveres: den 30. april 2010 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Bordrollespil

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Bordrollespil Roskilde Ungdomsskole Fælles mål og læseplan for valgfaget Bordrollespil April 2016 Fælles mål FORMÅL FOR BORDROLLESPIL SOM VALGFAG Stk. 1 Eleverne skal i faget bordrollespil lære spillets grundlæggende

Læs mere

Et krav til portfolien var at det skulle udvikles fra bunden uden brug af CSS-frameworks, samt HTML og CSS skulle valideres uden fejl.

Et krav til portfolien var at det skulle udvikles fra bunden uden brug af CSS-frameworks, samt HTML og CSS skulle valideres uden fejl. Indledning Mit sidste projekt her på 1.semester gik ud på at jeg skulle lave et redesign af mit første portfolio, som jeg lavede i starten af semesteret. Formålet var at vise hvad jeg havde lært siden

Læs mere

Indhold. 1. Adgang og afslutning

Indhold. 1. Adgang og afslutning 1 Indhold 1. Adgang og afslutning 2. Menupunkter 3. Tekst 4. Billeder 5. Video 6. Lyd 7. Bannere 8. Bokse 9. Dokumenter 10. Links 11. Iframe 12. Markedspladsen 13. Nyheder 14. Job 15. Kalender 16. Selvbetjeningsbjælken

Læs mere

It-sikkerhed Kommunikation&IT

It-sikkerhed Kommunikation&IT It-sikkerhed Kommunikation&IT Dette projekt handler om IT-sikkerhed. Gruppen har derfor valgt at have om Facebook, hvor vi vil hjælpe folk med at færdes rigtigt på nettet. Dette vil gøre ved hjælp af at

Læs mere

Vejledning i upload af serier til Danske tegneseriskaberes app.

Vejledning i upload af serier til Danske tegneseriskaberes app. Vejledning i upload af serier til Danske tegneseriskaberes app. En kort intro Version 1.2 22/11/2012 Danske Tegneserieskabere har lavet appen for at give medlemmer og andre en nem adgang til at publicere

Læs mere

FRITIDSJOB I ESBJERG KOMMUNE

FRITIDSJOB I ESBJERG KOMMUNE FRITIDSJOB I ESBJERG KOMMUNE ENDNU ET GODT ÅR ER GÅET. ÅRET 2017 Siden sidst. Det er efterhånden ved at være længe siden, der sidst er lavet et overblik over hvordan projektet Fritidsjob i Esbjerg Kommune

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

grafisk design Se webappen på din mobil

grafisk design Se webappen på din mobil ideudvikling Jeg har valgt at bruge kulturbegivenheden Aarhus Festuge, som udgangspunktet i min svendeprøve. Jeg vil redesigne deres marketingsmateriale såsom logo, magasin, plakater m.m. Derudover vil

Læs mere

Valgfrit tema. Kommunikation/IT 13-04- 2 0 1 2. Jannik Nordahl-Pedersen. HTX - Roskilde. Klasse 3.5

Valgfrit tema. Kommunikation/IT 13-04- 2 0 1 2. Jannik Nordahl-Pedersen. HTX - Roskilde. Klasse 3.5 rt Valgfrit tema Kommunikation/IT Jannik Nordahl-Pedersen HTX - Roskilde Klasse 3.5 13-04- 2 0 1 2 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Problemformulering... 3 Valg af løsning...

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Introducering af Flip MinoHD: http://celikshadow.dk/flip/

Introducering af Flip MinoHD: http://celikshadow.dk/flip/ Introducering af Flip MinoHD: http://celikshadow.dk/flip/ Ahmad Hahmoud Besir Redzepi Jeffrey Lai 04/05-2009 2.semester 3. projekt Indholdsfortegnelse: 1.0 Forord 3 2.0 Kommunikationsplan 4 3.0 Navigationsdiagram

Læs mere

Oprettelse og brug af E-mail i Jubii

Oprettelse og brug af E-mail i Jubii Side 1 af 11 Få din egen mailadresse Start Internettet. Skriv denne adresse i Adressefeltet: www.jubii.dk og tyk på Enterknappen. Du har nu forbindelse med søgemaskinen: Jubii Klik på punktet: E-mail Oprettelse

Læs mere

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen?

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen? Transskription af interview med Emil 14/04/2016 Så skal jeg lige høre først, hvor gammel du er? Jeg er 25. 25, øh, og det er så basket du spiller? Dyrker du andre sportsgrene, sådan? Øh, altså, jeg går

Læs mere

På nettet med BørneIntra

På nettet med BørneIntra På nettet med BørneIntra Din institution går på nettet sammen med de andre børneinstitutioner i kommunen. Til det formål bruger I et program der hedder BørneIntra. Med BørneIntra får din institution et

Læs mere

Hvordan laver jeg en poster/plakat og handout

Hvordan laver jeg en poster/plakat og handout Hvordan laver jeg en poster/plakat og handout Poster Indhold Keep it simple! Undlad hellere noget forklarende tekst eller nogle resultater idet en overfyldt poster let bliver kedelig og triviel at kigge

Læs mere

Kommunikatørens. Guide til Platforme. lahme.dk

Kommunikatørens. Guide til Platforme. lahme.dk Kommunikatørens Guide til Platforme lahme.dk Kommunikatørens Guide til Platforme 2 Kære læser, Ja, måske ved du allerede alt det, jeg vil fortælle dig i det nedenstående. Måske har du slet ikke brug for

Læs mere

Jonas Krogslund Jensen info@j-krogslund.dk +45 2635 6096. Iben Michalik ibenmic@hotmail.com +45 2877 0664

Jonas Krogslund Jensen info@j-krogslund.dk +45 2635 6096. Iben Michalik ibenmic@hotmail.com +45 2877 0664 SENIOR LAND Jonas Krogslund Jensen info@j-krogslund.dk +45 2635 6096 Iben Michalik ibenmic@hotmail.com +45 2877 0664 Michael Himmelstrup eycoco@gmail.com +45 2720 7222 Peter Stillinge Dong peterstillinge.dong@gmail.com

Læs mere

RESPONSIV WEBDESIGN. Gøg og Gokke. Kommunikation IT Afleveres d. 17-9-2015. Sara Jacobsen & Natasja Christoffersen 3. års HTX

RESPONSIV WEBDESIGN. Gøg og Gokke. Kommunikation IT Afleveres d. 17-9-2015. Sara Jacobsen & Natasja Christoffersen 3. års HTX RESPONSIV WEBDESIGN Gøg og Gokke Kommunikation IT Afleveres d. 17-9-2015 Sara Jacobsen & Natasja Christoffersen 3. års HTX Indhold Indledning... 2 De seks faser... 2 Problemanalyse... 2 K-strategi... 3

Læs mere

1 Bilag. 1.1 Observationer

1 Bilag. 1.1 Observationer 1 Bilag 1.1 Observationer Workshoppene havde ofte en ensformig rutine. Derfor er det fravalgt, at gentage de forskellige handlinger og fremgangsmåder, som de øvede slægtsforskere tog i brug, når de skulle

Læs mere

Alternativ markedsføring

Alternativ markedsføring Alternativ markedsføring Kom/IT Projekt HTX Roskilde Joachim K. Bodholdt 05-05-2009 Indholdsfortegnelse Alternativ markedsføring online.... 3 Projekt beskrivelse:... 3 Case: Projekt 'Mørk & Juhl'... 4

Læs mere