Arbejdsmiljøredegørelse. for AARHUS TECH

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arbejdsmiljøredegørelse. for AARHUS TECH"

Transkript

1 Arbejdsmiljøredegørelse for AARHUS TECH udgave

2 Indholdsfortegnelse: A. Arbejdsmiljøsystemet s. 3 B. Arbejdsmiljø- og personalepolitik s. 3 C. Mål for arbejdsmiljøet generelt og handlingsplan 2015 s. 4 D. Overordnet beskrivelse af virksomhedens arbejdsmiljøarbejde s. 7 E. Væsentligste arbejdsmiljøforhold s. 9 F. Arbejdsulykker s. 10 G. Sundhedsfremme s. 18 H. Rummelige arbejdsmarked s. 20 I. Ledelsens vurdering af arbejdsmiljø ledelsessystemet s (31)

3 A. Arbejdsmiljøsystemet AARHUS TECH er certificeret efter både bekendtgørelse 1193 af 9. oktober 2013 (før bek. 923) og bekendtgørelse 1191 (OHSAS ). Arbejdsmiljø-ledelsessystemet dækker alle AARHUS TECHs adresser og arbejdsområder dog ikke TGVs afdeling i Skanderborg. Adresserne er: Halmstadgade 6, Dollerupvej 2-4, Hasselager Allé 2 og 10, skolehjemmet på Dalgas Avenue samt Center for Transport og Logistiks lokaler i Silkeborg. Systemet omfatter alle aktiviteter, der foregår på de pågældende adresser og alene de berørte medarbejdere; men ikke elever, studerende og kursister. B. Arbejdsmiljøpolitik og personalepolitik Medarbejdernes arbejdsmiljø er bestemt af de fysiske og psykiske påvirkninger, som den enkelte medarbejder udsættes for under sit arbejde på AARHUS TECH. Der er dels tale om enkeltstående påvirkninger, men også kombinationer af påvirkninger med langtrækkende effekt. Formål Skolens arbejdsmiljøpolitik har til formål: at etablere og fastholde et arbejdsmiljø som sikrer skolens medarbejdere mod sundhedsskadelige påvirkninger at udvikle og fastholde et arbejdsmiljø, som til enhver tid er i overensstemmelse med gældende lovgivning og den teknologiske og sociale udvikling i samfundet Politik Ved en systematisk og målrettet indsats gennem skolens organisation: at støtte og fremme medarbejdernes bevidsthed om arbejdsmiljøets betydning i det daglige arbejde at øge den konkrete viden og indsigt, således at arbejdsmiljøet til stadighed kan udvikles og forbedres at udvikle og fastholde en arbejdsmiljøorganisation - et netværk, som virker hurtigt og effektivt at støtte initiativer og foranstaltninger, som fremmer et grønt arbejdsmiljø at stille ressourcer til rådighed for fastholdelse og udvikling af et godt arbejdsmiljø 3 (31)

4 Ansvar Pligter og ansvar for arbejdsmiljøet er fastsat i Arbejdsmiljøloven. Heri præciseres pligter og ansvar for arbejdsgivere, arbejdsledere, arbejdsmiljøgrupper og ansatte i øvrigt. Arbejdsmiljøorganisationen har ansvaret for at planlægge, lede og koordinere skolens sikkerheds- og sundhedsarbejde i overensstemmelse med arbejdsmiljøloven og skolens politik. Personalepolitik Et godt arbejdsmiljø AARHUS TECH tilbyder: - at prioritere en struktureret og velorganiseret sikkerhedsorganisation ved at: - tilbyde ledende medarbejdere, tillidsrepræsentanter og sikkerhedsrepræsentanter kurser i forebyggende psykosociale arbejdsmiljøproblemstillinger - arbejde tæt sammen med eksterne rådgivere - og ved at gennemføre løbende forbedringsforslag (APV). AARHUS TECH forventer: - at medarbejderne tager aktivt del i forebyggelse og gennemførelse af et godt skolearbejdsmiljø. C. Mål for arbejdsmiljøet generelt og handlingsplan for arbejdsmiljøet (31)

5 Handlingsplaner Udgangspunkt for alle mål: 1. januar 2015 (ulykker dog 2014) Ad.: Forbedringsforslag Tid Ansvarlig Ansvarlig for opfølgning Hovedmål: AARHUS TECH vil løse 25 % af de problemer, der er afdækket via Forbedringsforslag som ægte APV om året eller min. de 5 vigtigste problemer på skoleplan. De generelle problemområder, der vil blive prioriteret højest, listet: Ulykker / også for elever Psykisk arbejdsmiljø Indeklima Støj / Akustik Ergonomi Kemi Ad: Ulykker /elever Hovedmål: Direktør og Arbejdsmiljøudvalg (AU) Direktør og Arbejdsmiljøudvalg (AU) Ulykkesfrekvensen for såvel medarbejdere som elever og kursister skal sænkes med 10% (2014 niveau) Inden udgangen af 2018 Arbejdsmiljøgrupper Uddannelseschef og arbejdsmiljøchef Arbejdsmiljøudvalg 2015 Målsætning: Fortsat fokus på skolepraktik Inden ult (31)

6 Ad. Psykisk arbejdsmiljø: Hovedmål: Der skal være lavet handlingsplan for psykiske arbejdsmiljøproblemer afdækket ved direkte henvendelse til arbejdsmiljøchef eller ledelse inden for en måned. Der skal være givet tilbud om henvisning til Prescriba for psykiske arbejdsmiljøproblemer vedrørende enkeltpersoner afdækket ved direkte henvendelse til AMR, TR eller ledelse inden for en uge. Hvert år Hvert år Uddannelsesdirektører Uddannelseschefer Arbejdsmiljøchef Arbejdsmiljørepræsentanter Direktion og AU Direktion og AU Ad. Indeklima Hovedmål: Kendte indeklimaproblemer løses inden for 3 år 2015 mål: 75% af kendte problemer løses Ad. Ergonomi Ultimo 2015 Uddannelseschefer, Bygningsafdeling A Arbejdsmiljøchef Arbejdsmiljøudvalg og direktion Hovedmål: Kendte ergonomiproblemer løses inden for 2 år 2015 mål: Alle kendte ergonomiproblemer pr løses Ad. Kemi Uddannelseschefer, Bygningsafdeling A Arbejdsmiljøchef Arbejdsmiljøudvalg og direktion Hovedmål: Alle APB med nye datablade er registreret i Dansk Kemidatabase Inden udgangen af 2015 Arbejdsmiljøchef Arbejdsmiljøgrupper Arbejdsmiljøudvalg og direktion 6 (31)

7 D. Overordnet beskrivelse af virksomhedens arbejdsmiljøarbejde Organisation: AARHUS TECHs arbejdsmiljøarbejde udføres af en Arbejdsmiljøorganisation bestående af et Arbejdsmiljøudvalg på 7 medlemmer med skolens direktør som formand og skolens arbejdsmiljøchef som sekretær samt 17 arbejdsmiljøgrupper fordelt på alle skolens områder og adresser. Arbejdsmiljøudvalget består af en AL og en AMR fra hver af de tre hovedadresser: Halmstadgade, Midtby og Hasselager Allé 2 0g 10 samt et associeret medlem fra Teknisk Gymnasium. AARHUS TECH s ledelse har udpeget en arbejdsmiljøchef som leder af stabsfunktionen Miljø og Sikkerhed. Denne fungerer bl.a. som daglig leder / koordinator af arbejdsmiljøarbejdet og varetager Arbejdsmiljøudvalgets opgaver mellem møderne og refererer direkte til skolens direktør. AARHUS TECH har indført et arbejdsmiljøledelsessystem, som beskriver systematikken i arbejdsmiljøarbejdet og de fremgangsmåder, hvorefter arbejdet skal foregå. Skolen er således certificeret efter såvel bekendtgørelse 1191 som Til hjælp i udførelsen af arbejdet har afdelingerne de instruktioner, der er knyttet til arbejdsmiljøledelsessystemet. Hele systemet kan ses på skolens interne I-drev / Certificering. Ansvar: Skolens direktør har det overordnede ansvar for arbejdsmiljøet i samarbejde med de to uddannelsesdirektører og arbejdsmiljøchefen. Ansvaret er i de tre divisioner uddelegeret til de respektive chefer, som har ansvaret for, at arbejdsmiljøarbejdet udføres efter de beskrevne procedurer. Til hjælp med at udføre arbejdsmiljøopgaverne har cheferne et antal arbejdsmiljørepræsentanter (AMR). De udpegede chefer og de valgte AMR indgår i de 17 arbejdsmiljøgrupper (AMG) og opgaverne findes beskrevet i Arbejdsmiljøloven. Væsentligste opgaver: Arbejdet med arbejdspladsvurderinger kaldet forbedringsforslag udgør krumtappen i AARHUS TECHs arbejdsmiljøarbejde. Der gennemføres hvert tredje år en arbejdspladsvurdering af hele virksomheden; men alle kan løbende indlevere elektronisk forbedringsforslag til sin arbejdsmiljøgruppe. Arbejdsmiljøudvalget udarbejder på den baggrund en handlingsplan for virksomhedens arbejdsmiljøarbejde, som den kommer til udtryk i virksomhedens konkrete mål for arbejdsmiljøarbejdet. 7 (31)

8 Miljø og Sikkerhedsafdelingen opstiller hvert år en prioriteret liste over forbedringsforslag samt et forslag til budget til løsning af forbedringsforslag, der handler om arbejdsmiljø og sikkerhed. Alle medarbejdere kan på skolens Intranet finde et link til et forbedringsforslagsspørgeskema. Forbedringsforslaget sendes derefter direkte til den respektive AMG og vil herefter blive behandlet efter en beskreven fremgangsmåde. De enkelte arbejdsmiljøgrupper opstiller mål og handlingsplan for arbejdet hvert år. En anden væsentlig opgave er at registrere skolens stoffer og materialer og udarbejde arbejdspladsbrugsanvisninger (APBér) til disse. Dette arbejde er udliciteret til en ekstern rådgiver, som også inkluderer vurdering af nye stoffer og hjælp til substituering af de eksisterende farlige stoffer. Maskinsikkerhed udgør ligeledes et væsentligt område i skolens arbejdsmiljøarbejde. Her er det arbejdsmiljøgrupperne som har teten. Det er især skolens elever og studerende, der har gavn af dette arbejde. Skolen er præget af mange ændringer af de arbejdsmæssige og dermed fysiske krav. Arbejdsmiljøgrupperne indgår her sammen med arbejdsmiljøchefen i arbejdet med at sørge for at om- og nybygninger lever op til lovens krav og tager hensyn til arbejdsmiljøet i det hele taget. Psykisk arbejdsmiljø har en fremtrædende plads i arbejdsmiljøarbejdet. Skolen har uddannet alle chefer og ledere med personaleansvar til at optræde proaktivt omkring disse problemer, ligesom skolens valgte arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter har gennemgået den samme uddannelse. Nye ledere og nyvalgte tillidspersoner skal også gennemgå denne uddannelse. Med de stigende krav til effektivisering og de nye reformer af og arbejdstidsaftaler er det vigtigt også at inddrage de psykiske arbejdsmiljøaspekter i planlægningen af arbejdet. Ydermere har skolen lavet kontrakt med Prescriba, som bevirker, at alle medarbejdere 24 timer i døgnet kan henvende sig anonymt i forhold til skolen og få hjælp til alle former for psykiske problemstillinger i forhold til såvel arbejde som privatliv. Såvel ledelse som tillidspersoner har ansvaret for, at dette tilbud bliver giver og er kendt. Endelig har skolen lavet en trivselspolitik og gennemfører trivselssamtaler dels i forbindelse med længerevarende eller gentagen sydom; dels forebyggende ved tegn på mistrivsel. Som noget nyt har skolen lavet en trivselsmåling med hjælp fra et ekstern rådgivningsfirma, hvor skolens psykiske, fysiske, sundhedsmæssige og andr relevante forhold er blevet undersøgt. Tanken er at dette gentages hvert 3. år som supplement til de løbende forbedringsforslag. 8 (31)

9 Med medarbejdere, der i stigende grad arbejder koncentreret ved computere, er der behov for at se på de ergonomiske krav, det stiller. Skolen stiller hjælpemidler til rådighed i det omfang, arbejdet kræver det, eller der er fremsat ønske herom. Og lader arbejdsmiljørådgivere gennemgå kontorarbejdspladser og arbejdspladser med tungt arbejde ved ændringer, eller når der er ønske herom. I forbindelse med nyindretning af lærerfaciliteter har alle undervisere nu adgang til hæve / sænkeborde. Indeklimaet er også et væsentligt område. Der arbejdes løbende med ventilation og udsugning, støj og akustik samt termiske forhold. E. Væsentligste arbejdsmiljøforhold Skolens væsentligste arbejdsmiljøforhold er: Arbejdsulykker En arbejdsulykke er én for meget. Ulykkerne for såvel ansatte som elever har været faldende gennem en årrække. I 2010 skete en stigning i elevulykker uden forklarlig årsag. De har siden ligget næsten konstant i antal; men antallet af anmeldelsespligtige ulykker er de siden 2012 faldet med en tredjedel. Det er vigtigt konstant at have fokus på arbejdsulykker og deres årsager, så man kommer så tæt på målsætningen nul ulykker som muligt. Psykisk arbejdsmiljø Her kan være tale om relationsproblemer mellem mennesker eller i forhold til arbejdet f.eks.: Mulighed for indflydelse på eget arbejde Mulighed for at bruge sine færdigheder Klare mål i arbejdet Variation Mulighed for social kontakt Værdsættelse fra omgivelserne Større forandringer i arbejdet Eventuelle problemer løses ofte mellem leder og medarbejder. Også arbejdsmiljøgrupperne, arbejdsmiljøchefen og eventuelt eksterne rådgivere inddrages. Indeklima Her er især tale om termiske forhold samt luftkvalitet. 9 (31)

10 Ergonomi I forbindelse med at et stigende antal medarbejdere bruger et øget antal timer ved PCén opstår der også følgeskader ved stillesiddende arbejde. Med indførelsen af de nye lærerfaciliteter har næsten alle medarbejdere i dag mulighed for ar arbejde ved et hæve / sænkebord. Kemi Ny lovgivning betyder harmonisering i EU af faremærkning af farlige kemikalier. Det betyder, at alle skolens arbejdspladsbrugsanvisninger for mærkningspligtige kemikalier skal ændres i takt med modtagelsen af nye datablade og inden udgangen af Ligeledes vil der fremover blive stillet krav om, at skolen kan dokumentere, at kemikalierne bruges til det, leverandøren har bestemt, de må F. Arbejdsulykker Ansvar: Medarbejderen/underviseren er ansvarlig for, at ulykken anmeldes på skema til arbejdsmiljøgruppen. Arbejdsmiljøgruppen er ansvarlig for, at ulykken analyseres og sendes til miljø- og sikkerhedsafdelingen med henblik på anmeldelse og analyse i Arbejdsmiljøudvalget. Arbejdsmiljøgruppen er også ansvarlig for konkrete tiltag til forhindring af lignende ulykker. Arbejdsmiljøudvalget er ansvarligt for endelig analyse af ulykken og eventuelle generelle tiltag til forhindring af lignende ulykker. Arbejdsmiljøchefen er ansvarlig for eventuel tilbagemelding til arbejdsmiljøgruppen og for eventuel anmeldelse til de respektive myndigheder. Direktøren har ansvaret for at føre en liste over og udarbejde rapporter om arbejdsulykker. Disse udarbejdes af miljø- og sikkerhedslederen og forelægges sikkerhedsudvalg og sikkerhedsorganisation samt skolens personale. Fremgangsmåde: Undervisningsmæssige sammenhænge: Ved arbejdsulykke under værkstedlignende forhold sørger underviseren sammen med skadelidte for at udfylde internt anmeldelsesskema, som afleveres til arbejdsmiljøgruppen. Skadelidte og underviser underskriver på forsiden. Ikke-undervisningsmæssige sammenhænge: Når ansatte kommer til skade, udfylder de selv internt anmeldelsesskema og afleverer det til arbejdsmiljøgruppen. Den ansatte underskriver som skadelidte. Fælles for begge: 10 (31)

11 Arbejdsmiljøgruppen gennemgår arbejdsskaden sammen med skadelidte og evt. underviser med henblik på tiltag til forebyggelse af fremtidige ulykker. Evt. foretages en egentlig undersøgelse af ulykken. Herefter udfylder og underskriver arbejdsmiljøgruppen bagsiden. Arbejdsmiljøgruppen sender det interne anmeldelsesskema til Sikkerhedstjenesten. Miljø- og sikkerhedsafdelingen foretager følgende anmeldelser: 1) Ved fravær under 1 dag ud over tilskadekomstdagen arkiveres den interne anmeldelse, så den ved senere mén kan anmeldes. 2) Ved fravær under 1 dag ud over tilskadekomstdagen med risiko for varigt mén anmeldes til Institutionsstyrelsen (forsikringsselskab). 3) Ved fravær over 1 dag ud over tilskadekomstdagen uden risiko for varigt mén anmeldes til Arbejdstilsynet. 4) Ved fravær over 1 dag ud over tilskadekomstdagen og med risiko for varigt mén anmeldes til Arbejdstilsynet og til Institutionsstyrelsen (forsikringsselskab). Arbejdsmiljøchefen fremlægger på hvert arbejdsmiljøudvalgsmøde arbejdsulykker siden sidste møde for Arbejdsmiljøudvalget. Arbejdsmiljøudvalget gennemgår hver enkelt ulykke og godkender arbejdsmiljøgruppens indstilling til forebyggelse. Kan indstillingen ikke følges eller skal den uddybes, tager arbejdsmiljøchefen personligt kontakt til arbejdsmiljøgruppen. Disse foretager sammen ny vurdering, som forelægges Arbejdsmiljøudvalget til ny godkendelse. Arbejdsmiljøudvalget vurderer, om arbejdsulykkerne giver anledning til generelle forebyggende tiltag. Disse sættes i værk via arbejdsmiljøchefen. Her kan være tale om: En grundigere undersøgelse af ulykken Information om gældende regler, forebyggende tiltag m.v. Dialog med arbejdsmiljøgruppen om fortolkning af gældende regler og bestemmelser, god praksis m.v. Forslag om involvering af alle medarbejdere Anmeldelse af arbejdsbetingede lidelser Det er ikke længere et lovkrav at arbejdsgiver anmelder men derimod skadelidtes egen læge. Skolen vil gerne have besked herom for at kunne forebygge gentagelser. 11 (31)

12 Anmeldelse af brille / kontaktlinseskader Disse sendes via Miljø og Sikkerhed sammen med kopi af regning fra optikeren til Institutionsstyrelsen (forsikringsselskab). Anmeldelsespligtige ulykker 2014 Arbejdsskader - anmeldelsespligtige 2014 Uddannelse Tilhørsforhold Hovedf./ Grundf. Erhvervssygdomme Øjne Skulder, arm Hals, hoved Håndled, hånd Fingre, én eller flere Krop, ryg, ryggrad Hofteled, knæ, ben Ankel, fod Tæer Andet I alt ansatte I alt elever 1, 2 og 3. HT 4, 5 og 6. Akademi-uddannelser 7. Center for Autoteknologi 8. Center for Transport og logistik 9. Center for teknisk installation (VVS) 10. Center teknisk installation (El) 11. Center for metalproduktion og udvikling (smede + maskin) Studerende Studerende (31)

13 12. Center for mad og gastronomi 13. Center for klip og stil 14. Center for facility services 15. Center for byggeri Træfagenes byggeudd. 16. Center for byggeri 17. Center for it, teknik og innovation Voksen- og efteruddannelse Administration Vagtmestre, skolebetj., kantiner Kursister * 1 Rengøring I alt Ud af de i alt 3 -elever er der 3 skolepraktikanter. * Psykisk 13 (31)

14 Arbejdsskader ikke - anmeldelsespligtige 2014 Uddannelse Hovedf./ Grundf. Tilhørsforhold Erhvervssygdomme Øjne Hals, hoved Skulder, arm Håndled, hånd Fingre, én eller flere Krop, ryg, rygrad Hofteled, knæ, ben Ankel, fod Tæer Andet I alt ansatte I alt elever 1, 2 og 3. HT 4, 5 og 6. Akademi-uddannelser 7. Center for Autoteknologi 8. Center for Transport og logistik 9. Center for teknisk installation (VVS) 10. Center teknisk installation (El) b. Center for metalproduktion og udvikling 12. Center for mad og gastronomi 13. Center for klip og stil Studerende Studerende (31)

15 Center for kultur og visuel kommunikation 14. Center for facility services 15. Center for byggeri Træfagenes byggeudd. 16. Center for byggeri - Murere og malere + struktør 17. Center for it, teknik og innovation Voksen- og efteruddannelse Kursister 1 * Administration 1 1 Vagtmestre, skolebetj., kantiner Rengøring 1 1 I alt Senest opdateret 8. december 2014/lvb * Tand 15 (31)

16 Ulykker i alt og ulykkesfrekvenser for elever og ansatte Arbejdsulykker Anmeldelsespligtige Ikke- Anmeldelsespl I alt Ulykkesfrekvens: 3,3 5,8 Pr arb.tim , ,8 Udvikling i antal elever og ansatte i %: Ulykkesfrekvensen er udregnet for anmeldelsespligtige og ikke-anmeldelsespligtige samlet. I den virkelige verden udregnes kun for anmeldelses-pligtige. Note: Uds paltningen af dele af erhvervsakademiet er indregnet i tallene med 1/2 år. Koder: : antal elevulykker x /antal elever x 18,5 timer x 45 uger : antal ansatteulykker x / antal årsværk x 1665 timer Antal ulykker Elevulykker Serie1 Serie2 Serie : Fraværsdage Skolepraktikelever: 5 elever ca. 15 dage Fraværsdage ansatte: 62 dage 2011: Fraværsdage Arbejdsmiljøredegørelse Skolepraktikelever: 0 elever dage 2012: Fraværsdage 1. udgave Skolepraktikanter: elever ca. 20 dage Fraværsdage ansatte: 0 dage Fraværsdage ansatte: 2 dage 2013: Fraværsdage Skolepraktikanter: 6 elever ca. 65 dage + 1 elev 191 dage Fraværsdage ansatte: 4 dage Antal ulykker ulykker Serie1 Serie2 Serie3 16 (31)

17 Status på arbejdsulykker Medarbejdere Medarbejdernes arbejdsskader ligger stadig på et konstant og lavt niveau. Ulykkesfrekvensen som den opgøres af Arbejdstilsynet: antal arbejdsskader med fravær pr arbejdstimer ligger på 5,8. Ulykkesfrekvensen for eleverne i 2014 ligger på 3,3. Det samlede antal i perioden som denne redegørelse dækker ligger konstant mellem 30 og 35; men antallet af anmeldelsespligtige ulykker er faldet med en tredjedel. Generelt: Det samlede antal ulykker steg fra 2002 til 2004 og faldt så igen i Stigningen i 2002 til 2003 kan forklares med certificeringen og dermed mere fokus på anmeldelser samt med flere elever. I 2004 stiger ulykkesfrekvensen for eleverne derimod voldsomt, hvilket ikke umiddelbart kan forklares. Her kan være tale om, en del omflytninger med deraf nye maskinopstillinger; men også med organisatoriske tiltag som nyoptag af elever hver 5. uge. Ser man uden for skolen oplever underviserne unge elever, der ikke har helt det samme håndelag med hjemmefra som tidligere samt elever i praktik, som angiveligt ikke har helt den samme tid til oplæring som tidligere. En kampagne mod arbejdsulykker i SIO har medført et fald i antallet af ulykker i blandt såvel elever som medarbejderne og såvel nominelt som relativt. I 2010 steg antallet af elevulykker igen markant både, hvad angår anmeldelsespligtige og ikke-anmeldelsespligtige. Årsagen blev forsøgt analyseret i center for Bygge og Anlæg uden at give et klart billede; da underviserne angav mange forskellige årsager. Men det kan hænge sammen med et kraftigt stigende antal elever samt en reduktion i antallet af kvadratmetre generelt på uddannelserne. Dog er arbejdsmiljøforholdene til gengæld blevet væsentlig forbedret på udvalgte uddannelser. Ydermere iværksattes en ny ulykkeskampagne i 2011 med fokus på Center for Byggeri, hvor det vurderes at indsatsen ville have størst effekt. Der er udarbejdet plakatmateriale med udgangspunkt i typiske lokale arbejdsulykker, som de enkelte arbejdsmiljøgrupper har kunnet bestille til ophængning i egen afdeling. Dette førte til at elevulykkestallet faldt kraftigt igen 2011; faktisk tilbage til 2009 niveau. Men i 2012 var der nok en stigning i antal elevulykker, som især gjorde sig gældende for skolepraktikelever, og dette skyldes bl.a. stærkt stigende aktivitet og elevtal på det område. I 2013 er denne stigning blevet stabiliseret og ligger på samme niveau som Og vurderingen er, at skal målsætningen om et fald på 10% i forhold til 2011 niveauet nås, skal det især nås ved at sætte fokus på at nedbringe antallet af arbejdsskader for skolepraktikeleverne. 17 (31)

18 G. Sundhedsfremme på AARHUS TECH Generelt vil kunne søge midler hos Sundhedsfremmeudvalget (ad-hoc udvalg nedsat af SU og AU) til konkrete fælles tiltag til sundere livsstilsvaner. De ansatte er selv tovholdere på igangsatte aktiviteter og er forpligtiget til at indgive en årlig skriftlig evaluering til Sundhedsfremmeudvalget, som herefter tager stilling til om fortsat tilskud kan opnås. Sundhedsfremmeudvalget er rådgiver for Direktionen. Mål Mål : Handlingsplaner Tid Ansvarlig Ansvarlig for opfølgning Medarbejdere, der ønsker det, tilbydes udarbejdelse af sundhedsprofil. Hvert tredje år laves trivselsmåling med en sundhedsdel. Motion, Kost, Rygning og Stresshåndtering Faste tilbud inden for de forskellige områder forår og efterår. Arbejdsmiljø Se handlingsplan for dette Direktion, Arbejdsmiljøchef og Arbejdsmiljøudvalg Direktion og Arbejdsmiljøchef Direktion og Arbejdsmiljøudvalg (AU) Direktion og AU 18 (31)

19 Appendiks Kursister, elever og studerende Mål: Der skal sættes fokus på kursister, elever og studerende adgang til fri motion i nærmere bestemte tidsrum evt. som fordelagtige tilbud hos fitnessinstitutter ude i byen Iværksættes hvert år Arbejdsmiljøchef og chefer AU Rygestopkurser tilbydes løbende skolens kursister, elever og studerende. Uddannelsesdirektørerne Diirektion Motion i undervisningstiden tilbydes elever og studerende. 19 (31)

20 H. Rummelige arbejdsmarked Handlingsplan for Det rummelige arbejdsmarked Fravær Trivsel: Det gennemsnitlige antal fraværsdage pr. medarbejder er 8,8 arbejdsdage i 2014 eks. medarbejdere under det sociale kapitel. Antal fraværsdage mindre end 30 dage er 4,4 dage. Langtidsfravær og korttidsfravær er altså regnet i arbejdsdage begge på 50%. Da beregningsmetoden er ny i forhold til sidste redegørelse, hvor der blev regnet i % og med kortidsfravær defineret som mindre end 14 dage mod nu 30dage giver det ikke umiddelbart mening at sammenligne med sidste redegørelse. I fald beregningsmetoden er ens, er sygefraværet steget en smule fra 3,22 % i 2011 til 3,33 i Der er foretaget en analyse af fraværet, og der er benchmarket med andre erhvervsskolers sygefravær. De tilsvarende tal er her 8,9 dage og 4,3 dage. Altså lidt mere sygefravær og lidt indre korttidsfravær og dermed lidt mere langtidsfravær på de øvrige skoler. Tidligere havde AARHUS TECH et relativt lille korttidsfravær og et større langtidsfravær. Dette er altså ændret til mindre langtidsfravær. Tidligere benchmark med alle landets erhvervsskoler viser, at den udvikling der blev igangsat i perioden 2007 til 2011, hvor AARHUS TECH med et synligt fald i fraværet havde indsnævret forskellen betragteligt til selv de erhvervsskoler, der har lavest fravær, er fortsat så AARHUS TECH nu ligger under gennemsnittet for landets erhvervsskoler Handling: Der gennemføres fortsat trivselssamtaler på baggrund af ønsker fra medarbejderønsker og de sygestatistikker, som udsendes til lederne fra Løn og Personale og sygesamtaler jf. DP-loven. Flere og flere af disse samtaler holdes samtidig efter gensidig aftale. Der bruges i stigende grad deltidsraskmeldinger for at få langtidssyge medarbejdere tilbage så hurtigt som muligt. Seniorfokus: Skolen har p.t. 50,3% (sidste redegørelse51 %) medarbejdere over 50 år og stadig mere end 200 ansatte på 55 år og derover. Det kræver en fortsat aktiv holdning til generationsskifteproblematikken. Det er noget den enkelte må gøre såvel som skolen som organisation. Handling: Der blev i efteråret 2012 holdt to afklarende seniorkursus, og der vurderes om nye skal udbydes. Alderstillæg: Med henblik på fastholdelse af lærere over 60 år og forebyggelse af sygdom, er der mulighed for alderstillæg på 175 timer årligt. Denne ordning er ikke længere en del af overenskomsten og udfases langsomt. Skolen følger her reglerne på området. Handling: Fremover vil der i stedet være fokus på muligheden for nedsat tid eksempelvis ved MUS-samtaler. 20 (31)

21 Seniordage: Ordningen anvendes stort set ikke på AARHUS TECH. I stedet ses på muligheden for deltidsansættelser også i underviserstillinger. Handling: Fokus på deltidsansættelse og nedsat tid. Integration: Der er rekrutteret undervisere med anden etnisk baggrund end dansk til skolens kerneydelser. Og for andre personalekategorier er antallet med anden etnisk baggrund end dansk svagt stigende. Handling: AARHUS TECH ansætter, ud fra en samlet vurdering, altid den bedst egnede til en ledig stilling. Ved oprettelse og besættelse af midlertidige ulønnede eller tilskudsberettige stillinger som f.eks. praktikanter o. lign. kan der lægges vægt på den pågældendes eventuelle anden etniske baggrund end dansk. Medarbejdere under det sociale kapitel: AARHUS TECH har ansat 3,4 % på særlige ordninger. Skolen har pt. ansat 19 medarbejder på forskellige ordninger herunder flexjob, voksenlærlinge, 56 m.v. Ligesom skolen løbende har et vist antal personer i virksomhedspraktik. Handling: Skolen vil opfylde ministeriets krav til medarbejdere under særlige ordninger pt. 3,4%. 21 (31)

22 I. Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøledelsessystemet Mødedato: 26. maj 2015 Tidspunkt: kl Sted: HA118 Referent: PCJ J.nr.: Deltagere: Direktionen Dagsorden 1. Fremlæggelse af dokumentation 2. Arbejdsmiljøudvalgets bemærkninger 3. Ledelsens bemærkninger 4. Ledelsens konklusion Ad 1. Fremlæggelse af dokumentation PCJ gennemgik den fremsendte dokumentation. Han mente, at de sammenfattende dokumenter kunne danne udgangspunkt for gennemgangen. Disse dokumenter var: Samlet oversigt alle prioriterede Forbedringsforslag 2015 Opgørelse over arbejdsmiljøgruppernes afleverede mål og handleplaner, interne auditgennemgange samt gennemgang af egen afdeling foråret 2015 Arbejdsskadestatistik 2014 Arbejdsmiljødrøftelsen 2015 Arbejdsmiljøredegørelsen 2015 Ad. 2. Arbejdsmiljøudvalgets bemærkninger Disse fremgår af arbejdsmiljødrøftelsen og blev taget ad notam af øverste ledelse. Ad 3. Ledelsens bemærkninger 22 (31)

23 Arbejdsmiljø: Systemets effektivitet blev vurderet som god på baggrund af målopfyldelsen i arbejdsmiljøredegørelsen og arbejdsmiljødrøftelsen samt de vedlagte registrerede forbedringsforslag. Man var enige i, at arbejdsmiljøhandlingsplanen fokuserer på de rigtige forhold ud fra status på APV, hvor halvdelen af de kendte og prioriterede problemstillinger primo 2014 er løst, en del er på vej til at blive løst, mens ca. 40 % er overflyttet til prioriteringslisten for Der blev dog stillet spørgsmålstegn ved følgende: Selv om målet for nedbringelse af antal arbejdsulykker nu går på reduktion af ulykkesfrekvensen, og denne er opgjort for såvel anmeldelsespligtige arbejdsskader (som AT gør det) som ikke anmeldelsespligtige blev det ivrigt diskuteret om målet er realistisk. Konklusionen var, at målet fremover pga. det lave antal ulykker skal være at holde sig under et vist niveau f.eks. 10 arbejdsskader i alt samt selvfølgelig så få som overhovedet muligt. Konklusion: 1. Målet for medarbejdernes arbejdsskader skal fremover være at holde sig under eksempelvis 10 arbejdsskader totalt (2014 niveau) for medarbejdernes vedkommende og så lavt som muligt. 2. Alle AMG har lavet handlingsplan på nær cf autoteknologi. AMG ønsker deres måde godkendt af Dansk Standard DNV-GL. Alle AMG har foretaget intern audit (en enkelt gruppe har ventet til 28.maj pga. sygdom men afvigelse foreligger). Alle AMG har lavet sikkerhedsgennemgang foråret 2015; dog har AMG for Administrationen i Halmstadgade lavet en afvigelse gående på, at man gerne vil bære resultatet af udvidet APV rundt til afdelingerne i gruppens område. Systemet er effektivt. Sundhedsfremme: Udvidet APV og sundhedstjek blev kort drøftet. Rapporterne har været for utydelige og er ved at blive lavet mere intuitivt forståelige. Konklusion: Enighed om, at målsætningen er den rigtige. Det skal vurderes om udvidet APV spørgeskema skal bruges fremover. Rummelige arbejdsmarked: Hidtidig handlingsplan blev kort drøftet. 23 (31)

24 Konklusion: Den hidtidige handlingsplan er OK, men skal revideres i forhold til ny overenskomst i forhold til aldersreduktion m.v. PCJ og EMP laver ændringsforslag. Målopfyldelse Målene i arbejdsmiljøhandlingsplan 2014 er nået 100 % - også for alvorlige elev-arbejdsskader; men ikke for de øvrige kategorier af arbejdsskader. Stadig fokus på skolepraktikelevers arbejdsskader, hvor arbejdsmiljøchefen bl.a. har holdt oplæg for instruktørerne for Center for Byggeri har båret frugt SKP s ulykkestal er sænker med 84%. Ad 4. Ledelsens konklusion Efter denne grundige gennemgang af systemets elementer var direktionens indstilling, at systemet både er: Forbedringer: fortsat egnet til at løse de opstillede mål og forbedringsforslag tilstrækkeligt til at rumme de nødvendige aktiviteter på arbejdsmiljøområdet og effektivt Se under punkt (31)

25 Dato: 26. maj 2015 Arbejdsmiljøsudvalgets underskrift: AEL+ PCJ Direktionens underskrift: AEL, LMM, IKN, ME, EMP Grundlag for vurdering - stikord Ja Nej Ikke relevant Bemærkninger 1. Arbejdspladsvurdering 1.1 Har skolen udarbejdet en skriftlig APV, der lever op til reglerne? 4 elementer: kortlægning, vurdering, handlingsplan, retningslinjer for opfølgning 1.2 Har arbejdsmiljøgrupperne været inddraget? 2. Arbejdsmiljøorganisation Underskrifter på APV - skemaerne x 2.1 Er der afholdt min. to sikkerhedsmøder? Har afdelingerne en arbejdsmiljøorganisation, der svarer til gældende regler og praksis 2.2 Er organiseringen af arbejdsmiljøgrupperne OK? AL + AMR 2.3 Har alle arbejdsmiljøgruppernes medlemmer gennemgået arbejdsmiljøuddannelsen? 3. Sygefravær Gennemgået eller tilmeldt 3.1 Har afdelingerne forholdt sig til deres sygefravær? Udfyldt instruktion I om sygefravær og evt. lavet APV eller andet, hvis Se også referatet. 25 (31)

26 4. Arbejdsulykker 4.1 Er bagsiden af anmeldelserne udfyldt? 4.2 Er anmeldelserne gemt? 4.3 Træffes der foranstaltninger mod gentagelse af ulykker? 4.4 Inddrages arbejdsmiljøorganisationen i undersøgelser og opfølgning af arbejdsulykker? 5. Uddannelse og instruktion 5.1 Har de ansatte gennemgået lovpligtige uddannelser? 5.2 Får de ansatte oplæring og instruktion i relation til arbejdsmiljøet? 6. Brugsanvisninger og eftersyn der er svaret ja til, at a-miljø har indflydelse Anmeldte ulykker skal undersøges i afdelingen? Skal fremvises Lever arbejdsmiljøgrupperne op til rimelige krav? Efterkommer arbejdsmiljøgrupperne Arbejdsmiljøudvalgets krav - se AUreferater? F.eks. Truck, kran, epoxy, styren, svejsning, stilladsarbejde og asbest Gennemgået eller tilmeldt? Nyansatte / ændring af arbejdsopgaver / ny teknologi mv. Er der udarbejdet retningslinjer for mundtlig eller skriftlig instruktion og ansvarsplacering for at give denne? Laver ledelsen løbende vurdering med kopi til AMG? Hvordan foregår instruktionen gives der oplysninger om risici og sundhedsfare? 26 (31)

27 6.1 Foreligger der brugsanvisninger for stoffer og materialer samt er evt. arbejde med kræftfremkaldende stoffer godkendt og/eller anmeldt til Miljø og Sikkerhed? 6.2 Foreligger der brugsanvisninger på maskiner? Alle rene stoffer og præparater, der bruges, er der lavet APB på. Spørgsmål gælder ikke kun maskiner leveret efter , jf. bekendtgørelse om tekniske hjælpemidler, 7 stk. 1, jf. bilag 1, pkt samt bekendtgørelse om anvendelse af tekniske hjælpemidler 8. Der mangler tre i cf Produktion og udvikling (smede) 6.3 Gennemføres der lovpligtige eftersyn? Systematik og styring Af stiger, elek. håndværktøj, hejseredskaber, spil, løfteredskaber, transportredskaber, presser, kontrolklasse 2- beholdere (trykluftbeholdere, F-gas tanke) og centrifuger. 7.1 Har afdelingerne forholdt sig til branchens væsentligste problemer i sin APV? Har afdelingerne de væsentligste brancheproblemer fra Arbejdsmiljøvejviseren og i forhold til sin hovedproduktion (se evt. flere arbejdsmiljøvejvisere) med i APV-checklisten? 7.2 Gennemfører arbejdsmiljøgrupperne regelmæssige gennemgange i afdelingen? - Systematik - Inspektion - Retningslinjer for frekvens Se oversigt. 7.3 Inddrager afdelingerne arbejdsmiljøforhold ved planlægning af arbejdet? - Arbejdsstedets indretning. - Produktionsændringer. 27 (31)

28 - Indkøb. Afdelingerne skal kunne nævne eksempler! Systematik og styring - fortsat Arbejdsmiljøgrupperne skal kunne bekræfte, at arbejdsmiljøforholdene inddrages i planlægning! 7.5 Er der konstateret afvigelse fra overholdelse af arbejdsmiljølov eller interne regler i.f.t fremmede håndværkere og andre, som udfører arbejde på afdelingernes område? - Type af afvigelse - Hvilket firma - Er det påtalt? 7.6 Foretager afdelingerne en systematisk og forebyggende ulykkesanalyse? - Systematik - Egentlige årsager - Tilløb til ulykker - Både materiel- og personskade Men udvidet APV viser, at der godt kunne snakkes mere om ulykkesforebyggelse i relevante afdelinger. 7.7 Har afdelingerne udarbejdet arbejdsmiljømål og handlingsplan for året? Arbejdsmiljøgruppernes målsætning for året. Handlingsplan for målene, tid, succeskriterie og ansvarlig 8. Andet Evt. beskrivelse af konkrete delmål og aktiviteter i.f.t.skolens overordnede mål. 28 (31)

29 I Checkliste for virksomhedens fysiske og psykiske arbejdsmiljø Dato : 26. maj 2015 Arbejdsmiljøudvalgets underskrifter: AEL + PCJ på vegne af AU Direktionens underskrifter: AEL,LMM,EMP,ME,IKN Er der behov for forbedringer? Bilagsnummer, hvor problemet er beskrevet Nr. Nej Ja Bilag 1 Fysiske forhold 1.1 Arbejdslokalets indretning Forbedringsforslag lærerarbejdspladser 1.2 Støj Forbedringsforslag akustik Aarhus Gymnasium 1.3 Belysning Forbedringsforslag arbejdslys TD 1.4 Velfærdsforanstaltninger Forbedringsforslag IT drift og support 1.5 Andre forhold 2 Psykiske forhold 2.1 Arbejdstid SAMBA - projekt 2.2 Tidspres 2.3 Indflydelse 2.4 Alene arbejde 2.5 Udviklingsmuligheder 2.6 Tryghed i jobbet () Reform 2.7 Undervisning eller omgang med /kursister/studerende 2.8 Andre forhold 3. Sygefravær 3.1 Er der viden om virksomhedens sygefravær? 29 (31)

30 3.2 Hvis ja: 2/3 Se dog referatet. - Er en væsentlig del af sygefraværet korttidssygefravær? 3.3 Er en væsentlig del af sygefraværet langtidssygefravær? 1/3 Stabilt. 3.4 Er der sket ændringer i sygefraværet? Blevet mindre: 1. kvit. 2013: 2,89 %. 2014:? 3.5 Er sygefraværet lokaliseret fx til bestemte afdelinger Nogle afdelinger ligger højt eller jobfunktioner? 3.6 Er der aktuelt et sygefravær, som formodes eller mistænkes Enkelte sygemeldt med stresssymptomer. for at have sammenhæng med forhold i ar- bejdsmiljøet? 3.7 Hvis ja: Er der forhold i arbejdsmiljøet, der kan medvirke til sygefravær? Fx: Ulykker Tungt og hårdt fysisk arbejde Ubekvemme arbejdsstillinger og bevægelser Ensidigt, Gentaget Arbejde (EGA) Ringe indflydelse på eget arbejde Jobusikkerhed Manglende udviklingsmuligheder Ringe kollegial og ledelsesmæssig støtte og feed back Stor arbejdsmængde og tidspres Traumatiske begivenheder i arbejdet, fx vold og trusler om vold Konflikter og mobning Andre risikofaktorer hvilke? Graden af tilpasning af arbejdet til gravide og ammende 4 Kemiske forhold 4.1 Sundhedsskadelige påvirkninger 4.2 Håndtering/opbevaring 4.3 Ventilation 30 (31)

31 4.4 Værnemidler 4.5 Andre forhold Handleplan TG Viby 5 Ergonomiske forhold 5.1 Tungt arbejde 5.2 Arbejdsstillinger 5.3 Andre forhold 6 Biologiske forhold 6.1 Mikroorganismer 6.2 Andre forhold 7 Ulykke risici 7.1 Maskiner/anlæg 7.2 Håndværktøj 7.3 Tekniske hjælpemidler 7.4 Transport/færdsel 7.5 Fald/nedstyrtning 7.6 Andre forhold 8 Ydre miljø 8.1 Affald 8.2 Udvendig støj 8.3 Spildevand 8.4 Luftforurening 8.5 Andre forhold 9 Andet (31)

Arbejdsmiljøredegørelse for SDE 2013-2016

Arbejdsmiljøredegørelse for SDE 2013-2016 Arbejdsmiljøredegørelse for SDE 2013-2016 Indhold 1. Arbejdsmiljøsystemet... 2 2. Arbejdsmiljøpolitik... 2 3. Konkrete mål og handlingsplan for arbejdsmiljøet på SDE 2013-2016... 4 4. Overordnet beskrivelse

Læs mere

KLAR - PARAT TIL ARBEJDSTILSYNETS RISIKOBASEREDE TILSYN

KLAR - PARAT TIL ARBEJDSTILSYNETS RISIKOBASEREDE TILSYN Arbejdsmiljøgruppe: Afdeling/område/afsnit/boenhed: Dato: Arbejdsmiljøorganisationen og kompetenceudvikling Er det lovpligtige arbejde for sikkerhed og sundhed organiseret? Spørgsmål/tjekpunkter Ja Nej

Læs mere

KLAR - PARAT TIL RISIKOBASERET TILSYN

KLAR - PARAT TIL RISIKOBASERET TILSYN Arbejdsmiljøgruppe: Afdeling/område/afsnit/boenhed: Dato: Arbejdsmiljøorganisationen og kompetenceudvikling Er det lovpligtige arbejde for sikkerhed og sundhed organiseret? Spørgsmål/tjekpunkter Ja Nej

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering

Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering 1.udgave - 213 Den 8. september 214 Indhold Ledelsens og Arbejdsmiljøudvalgets forord... 3 Arbejdsmiljøsystemet... 4 Arbejdsmiljøpolitik... 4 Nye arbejdsmiljømål

Læs mere

Risikobaseret Tilsyn. 1 www.regionmidtjylland.dk

Risikobaseret Tilsyn. 1 www.regionmidtjylland.dk Risikobaseret Tilsyn 1 www.regionmidtjylland.dk Indledende møde med Arbejdstilsynet Deltagere: Arbejdstilsynet, arbejdspladsens ledelse og en repræsentant for de ansatte, typisk arbejdsmiljørepræsentanten

Læs mere

Metoder til ledelse af arbejdsmiljøarbejdet og arbejdsmiljøcertificering. 28. September 2010

Metoder til ledelse af arbejdsmiljøarbejdet og arbejdsmiljøcertificering. 28. September 2010 Metoder til ledelse af arbejdsmiljøarbejdet og arbejdsmiljøcertificering 28. September 2010 Regionshuset og satellitter 7 direktørområder 43 afdelinger Satellitter i Middelfart, Odense, Esbjerg, Ribe,

Læs mere

½ OPGAVER FOR ET BEDRE ARBEJDSMILJØ I ARBEJDSTILSYNET

½ OPGAVER FOR ET BEDRE ARBEJDSMILJØ I ARBEJDSTILSYNET 5 + 5 + 5½ OPGAVER FOR ET BEDRE ARBEJDSMILJØ I ARBEJDSTILSYNET ARBEJDSMILJØPOLITIK 3 BEDRE RESULTATER MED ET ARBEJDSMILJØCERTIFIKAT 4 TRE GODE RÅD 5 SAT-ORGANISATIONEN 5 5 OPGAVER I DET ENKELTE CENTER

Læs mere

TJEKLISTE. Værktøj til systematisk arbejdsmiljø. Arbejdssted. Adresse. Arbejdsleder/kontaktperson. Evt. arbejdsmiljørepræsentant

TJEKLISTE. Værktøj til systematisk arbejdsmiljø. Arbejdssted. Adresse. Arbejdsleder/kontaktperson. Evt. arbejdsmiljørepræsentant TJEKLISTE Arbejdssted Adresse Arbejdsleder/kontaktperson Evt. arbejdsmiljørepræsentant Øvrige deltagere/ansatte Dato Sammenfatning af gennemgangen (beskriv selv hovedtrækkene) Årshjul Har I udarbejdet

Læs mere

Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013

Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013 Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013 Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013 Arbejdsmiljørepræsentant Hvad er mine opgaver, pligter og rettigheder? I skal lave jeres egen funktionsbeskrivelse: Overfor

Læs mere

arbejdsmiljømappe APVhandlingsplaner APV-kortlægning Arbejdsmiljø- Organisering Arbejdsulykker Instruktion og lovpligtige uddannelser Brugsanvisninger

arbejdsmiljømappe APVhandlingsplaner APV-kortlægning Arbejdsmiljø- Organisering Arbejdsulykker Instruktion og lovpligtige uddannelser Brugsanvisninger arbejdsmiljømappe APV-kortlægning APVhandlingsplaner Arbejdsmiljø- Organisering Arbejdsulykker Instruktion og lovpligtige uddannelser Brugsanvisninger Maskiner og tekniske hjælpemidler Igangværende Afsluttede

Læs mere

Arbejdspladsvurdering i finanssektoren

Arbejdspladsvurdering i finanssektoren Vejledning om Arbejdspladsvurdering i finanssektoren FA, Finansforbundet og DFL er gået sammen om at lave denne vejledning om arbejdspladsvurdering (APV) i den finansielle sektor. Det overordnede formål

Læs mere

Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøarbejdet i organisationen - november 2017

Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøarbejdet i organisationen - november 2017 Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøarbejdet i organisationen - november 2017 Arbejdsmiljøledelsessystemet evalueres en gang årligt i direktionen med henblik på at konstatere, om systemet fortsat er egnet,

Læs mere

På mødet den 14. december har hovedudvalget drøftet de foreslåede tiltag til løsning af påbuddet.

På mødet den 14. december har hovedudvalget drøftet de foreslåede tiltag til løsning af påbuddet. Vedrørende: Påbud vedr. overtrædelse af reglerne om formelle krav. Sagsnavn: Generelt rådgivningspåbud vedr. formelle krav Sagsnummer: 87.00.00-P20-1-12 Skrevet af: Kim Hornbæk E-mail: Kim.Hornbaek@randers.dk

Læs mere

1. Arbejdsmiljøarbejdet ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

1. Arbejdsmiljøarbejdet :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 1. Arbejdsmiljøarbejdet :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Denne mødegang indeholder følgende punkter: 1.1 Introduktion til procesforløbet 1.2 Arbejdsmiljøloven

Læs mere

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros en nem og direkte vej til et bedre arbejdsmiljø Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Sådan etablerer I en arbejdsmiljøorganisation Er I 10 eller

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi

Læs mere

Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøledelsessystemet 2017

Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøledelsessystemet 2017 Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøledelsessystemet 2017 Arbejdsmiljøledelsessystemet evalueres en gang årligt i direktionen med henblik på at konstatere, om systemet fortsat er egnet, tilstrækkeligt

Læs mere

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Eksempler på materialer fra Branchearbejdsmiljørådet for transport

Læs mere

Et øjeblik! Hvordan går det med dig og din funktion som AMR?

Et øjeblik! Hvordan går det med dig og din funktion som AMR? BRØNDERSLEV KOMMUNE & HJØRRING KOMMUNE Et øjeblik! Hvordan går det med dig og din funktion som AMR? Kl. 13.00 15.30 26. marts 2014 Idrætscenter Vendsyssel, Vrå 1 Hvem har ansvaret for arbejdsmiljøet? Alle

Læs mere

Arbejdspladsvurdering

Arbejdspladsvurdering Arbejdspladsvurdering Alle virksomheder skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering. En såkaldt APV. Det fremgår af arbejdsmiljøloven. Den skriftlige APV skal revideres senest hvert 3. år. APV skal

Læs mere

ARBEJDSTILSYNET ARBEJDSMILJØREDEGØRELSE FOR 2018

ARBEJDSTILSYNET ARBEJDSMILJØREDEGØRELSE FOR 2018 ARBEJDSTILSYNET ARBEJDSMILJØREDEGØRELSE FOR 2018 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Arbejdstilsynets væsentligste arbejdsmiljøforhold... 2 Arbejdstilsynets arbejdsmiljøarbejde... 2 Ulykker og nærved-ulykker

Læs mere

Der er med udgangspunkt i proceduren gennemført intern audit i 4. kvartal 2014. Der er udarbejdet en rapport indeholdende korrigerende handlinger.

Der er med udgangspunkt i proceduren gennemført intern audit i 4. kvartal 2014. Der er udarbejdet en rapport indeholdende korrigerende handlinger. Ledelsens evaluering af arbejdsmiljøledelsessystemet 2015 Arbejdsmiljøledelsessystemet evalueres en gang årligt i chefgruppen med henblik på at konstatere, om systemet fortsat er egnet, tilstrækkeligt

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH Odense... 1 Forord...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data,

Læs mere

MSE A/S Udgave 2 Maj 2013. ArbejdsPladsVurdering APV. Hos MSE A/S

MSE A/S Udgave 2 Maj 2013. ArbejdsPladsVurdering APV. Hos MSE A/S ArbejdsPladsVurdering APV Hos Alstrup Strandvej 2B, 4840 Nørre Alslev Tlf. 5443 2422 - info@mse-as.dk www. mse-as.dk cvr nr. 26985951 Side 1 af 7 Arbejdsmiljøorganisation: AMO Arbejdsmiljøorganisation

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for

Læs mere

Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29.

Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29. Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29. oktober 2014 Styrkelse og effektivisering af arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Undersøgelse af sikkerhedskultur. Auditskema

Undersøgelse af sikkerhedskultur. Auditskema Undersøgelse af sikkerhedskultur Auditskema Vejledning Dette auditskema er udviklet til, at vurdere hvordan det formaliserede sikkerhedsarbejde i virksomheden fungerer. Auditeringsskemaet kan udfyldes

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING

ARBEJDSPLADSVURDERING ARBEJDSPLADSVURDERING SÅDAN KAN SYGEFRAVÆR INDDRAGES I DENNE FOLDER FÅR I AT VIDE, HVAD DER SKAL GØRES, OG I FÅR INSPIRATION TIL, HVAD DER KAN GØRES SYGEFRAVÆR ET EKSTRA ELEMENT I ARBEJDSPLADSVURDERINGEN

Læs mere

Undersøgelse af sikkerhedskultur. Auditskema

Undersøgelse af sikkerhedskultur. Auditskema Undersøgelse af sikkerhedskultur Auditskema Auditering Vejledning af virksomhed Dette auditskema er udviklet til at vurdere, hvordan det formaliserede sikkerhedsarbejde i virksomheden fungerer. 1 Virksomhedsdata

Læs mere

Nye arbejdsmiljøregler

Nye arbejdsmiljøregler Nye arbejdsmiljøregler Præsentation Definitioner Organisering af arbejdsmiljøarbejdet Krav til en årlig arbejdsmiljødrøftelse Uddannelse Gerne med spørgsmål undervejs Præsentation CRECEA landsdækkende,

Læs mere

MSE A/S Udgave 1 Juni 2012. ArbejdsPladsVurdering APV. Hos MSE A/S

MSE A/S Udgave 1 Juni 2012. ArbejdsPladsVurdering APV. Hos MSE A/S ArbejdsPladsVurdering APV Hos Alstrup Strandvej 2B, 4840 Nørre Alslev Tlf. 5443 2422 - info@mse-as.dk www. mse-as.dk cvr nr. 26985951 Side 1 af 6 Arbejdsmiljøorganisation: Arbejdsmiljøleder Jan Sørensen

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, OUH,

Læs mere

Find tre emner, som er vigtige for et godt arbejdsmiljø i jeres virksomhed. Snak med mindst tre kolleger om deres syn på sagen

Find tre emner, som er vigtige for et godt arbejdsmiljø i jeres virksomhed. Snak med mindst tre kolleger om deres syn på sagen Arbejdsmiljøværdier mål evaluering Find tre emner, som er vigtige for et godt i jeres virksomhed Snak med mindst tre kolleger om deres syn på sagen Notér ideerne ned til den, der skal formulere politikken

Læs mere

Arbejdsmiljø og sundhedsfremme 2010-2012

Arbejdsmiljø og sundhedsfremme 2010-2012 5 Strategi for Arbejdsmiljø og sundhedsfremme 00-0 5 Derfor har vi en Strategi for arbejdsmiljø og sundhedsfremme Strategi for arbejdsmiljø og sundhedsfremme bygger på den personalepolitiske værdi Trivsel

Læs mere

ARBEJDSMILJØ STRATEGI

ARBEJDSMILJØ STRATEGI ARBEJDSMILJØ STRATEGI 2017-2020 1 BAGGRUND OG FORMÅL ARBEJDSMILJØARBEJDET MOD 2020 Arbejdsmiljøområdet har de seneste år haft stor bevågenhed, både lokalt og nationalt, blandt andet med en national strategi

Læs mere

Indhold 1. Indledning Organiseringen af arbejdsmiljøarbejdet Aktører i arbejdsmiljøarbejdet... 2

Indhold 1. Indledning Organiseringen af arbejdsmiljøarbejdet Aktører i arbejdsmiljøarbejdet... 2 Vejledning om arbejdsmiljø for præster Dato: 29. juni 2018 Sagsbehandler Marlene Dupont Indhold 1. Indledning... 2 2. Organiseringen af arbejdsmiljøarbejdet... 2 3. Aktører i arbejdsmiljøarbejdet... 2

Læs mere

Ændrede regler om uddannelse på arbejdsmiljøområdet v/sekretær for MIA, chefkonsulent Torben Rentzius Jans, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening

Ændrede regler om uddannelse på arbejdsmiljøområdet v/sekretær for MIA, chefkonsulent Torben Rentzius Jans, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening Ændrede regler om uddannelse på arbejdsmiljøområdet v/sekretær for MIA, chefkonsulent Torben Rentzius Jans, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening 1 Fremtidens arbejdsmiljøorganisation 2 Fremtidens arbejdsmiljøorganisation

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Økonomi og Planlægning

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Økonomi og Planlægning Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Økonomi og Planlægning Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1

Læs mere

Undersøgelse af sikkerhedskultur. Auditskema

Undersøgelse af sikkerhedskultur. Auditskema Undersøgelse af sikkerhedskultur Auditskema Auditering Vejledning af virksomhed Dette auditskema er udviklet til at vurdere, hvordan det formaliserede sikkerhedsarbejde i virksomheden fungerer. 1 Virksomhedsdata

Læs mere

Gode råd om KOMPETENCE- UDVIKLINGSPLAN OG ARBEJDSMILJØ- UDDANNELSE

Gode råd om KOMPETENCE- UDVIKLINGSPLAN OG ARBEJDSMILJØ- UDDANNELSE Gode råd om KOMPETENCE- UDVIKLINGSPLAN OG ARBEJDSMILJØ- UDDANNELSE FORMÅL: De bedste løsninger og arbejdsmiljøforbedringer opnås, når beslutningerne tages på grundlag af solid viden og praktiske erfaringer.

Læs mere

Risikoen for en helbredsskade er en kombination af, hvor alvorlig helbredsskade der er fare for, og sandsynligheden for at den indtræffer.

Risikoen for en helbredsskade er en kombination af, hvor alvorlig helbredsskade der er fare for, og sandsynligheden for at den indtræffer. 13-12-2010 14:11 Arbejdspladsvurdering Procedure Definitioner Arbejdspladsvurdering (APV) er en systematisk vurdering af arbejdsmiljøet med henblik på at identificere og fjerne, reducere eller informere

Læs mere

ARBEJDSMILJØAFTALE FOR. Aarhus Kommune

ARBEJDSMILJØAFTALE FOR. Aarhus Kommune ARBEJDSMILJØAFTALE FOR Aarhus Kommune Indhold Forord... 3 1 Aftalens område... 3 2 Struktur og opbygning... 3 3 Formål, aktiviteter og metode... 4 4 Procedure for gennemførelse og opfølgning af virksomhedsaftalen

Læs mere

Du kan nu gå i gang med at besvare spørgeskemaet. Dine svar vil give værdifuld viden til gavn for fremtidens arbejdsmiljøindsats.

Du kan nu gå i gang med at besvare spørgeskemaet. Dine svar vil give værdifuld viden til gavn for fremtidens arbejdsmiljøindsats. Kære deltager Du kan nu gå i gang med at besvare spørgeskemaet. Dine svar vil give værdifuld viden til gavn for fremtidens arbejdsmiljøindsats. Hvad spørger vi om Spørgeskemaet indeholder en række spørgsmål

Læs mere

Indstillingen tiltrådt

Indstillingen tiltrådt Indstillingen tiltrådt Emne Til Kopi til Arbejdsmiljøredegørelse - Arbejdsmiljødrøftelse og ledelsens evaluering samt delmål for HMU Aarhus Kommune Den 11. november 2011 Indledning En gang årlig skal ledelsen

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING

ARBEJDSPLADSVURDERING ARBEJDSPLADSVURDERING Kortlægning KORTLÆGNING AABENRAA FRISKOLE 27. NOVEMBER 2014 Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter

Læs mere

Generel arbejdsmiljøpolitik. for. Danmarks Domstole

Generel arbejdsmiljøpolitik. for. Danmarks Domstole Side 1 af 6 Generel arbejdsmiljøpolitik for Danmarks Domstole Side 2 af 6 Vision Danmarks Domstole prioriterer medarbejdernes sundhed og trivsel højt, og der skal til stadighed arbejdes for at skabe et

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Enheden for Nyt OUH

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Enheden for Nyt OUH August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Enheden for Nyt OUH Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses tabellerne

Læs mere

CIRKULÆRE: 021 Gode råd om arbejdsmiljøorganisationen

CIRKULÆRE: 021 Gode råd om arbejdsmiljøorganisationen Cirkulære: Cirkulære nr. 021 Udgivet første gang 08-12-2010 Kontrolleres senest 01-08-2015 Evt. bilag el. henvisninger: Indsættes: I Servicemappen under pkt. 9.1 Indhold Organisering af arbejdsmiljøarbejdet...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Klinisk Immunologisk Afdeling, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Klinisk Immunologisk Afdeling, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Klinisk Immunologisk Afdeling, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Klinisk Immunologisk Afdeling,

Læs mere

Introdag om arbejdsmiljø

Introdag om arbejdsmiljø Introdag om arbejdsmiljø Eftermiddagens program 13:30 16:15 Arbejdsmiljø Når dit hjem er en arbejdsplads Arbejdsmiljøets love og regler Pligter og ansvar Arbejdsgiver Arbejdsleder Arbejdstager Ca. 15:00

Læs mere

Styrk det strategiske arbejdsmiljøarbejde i Hoved-MED

Styrk det strategiske arbejdsmiljøarbejde i Hoved-MED Styrk det strategiske arbejdsmiljøarbejde i Hoved-MED Temadag for medlemmer af Hoved-MED 20. september 2018 Hvem er vi? AMR? TR? Medarbejderrepræsentant? Andet? Hvad er strategisk arbejdsmiljøarbejde?

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING RYÅ ETERSKOLE

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING RYÅ ETERSKOLE ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING RYÅ ETERSKOLE Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter både det fysiske og det psykiske

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering

Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering 2016 2019 1.udgave den 4. oktober 2017 Indhold Ledelsens og Arbejdsmiljøudvalgets forord... 3 Arbejdsmiljøsystemet... 4 Arbejdsmiljøpolitik... 5 Arbejdsmiljømål

Læs mere

Hvor skal jeg henvende mig vedr. arbejdsmiljøet? en pixi-vejledning fra HR-afdelingen

Hvor skal jeg henvende mig vedr. arbejdsmiljøet? en pixi-vejledning fra HR-afdelingen Hvor skal jeg henvende mig vedr. arbejdsmiljøet? en pixi-vejledning fra HR-afdelingen Læsevejledning Denne pixi vejledning er lavet for at give et overblik over Aalborg Universitets arbejdsmiljøorganisation

Læs mere

Notat. Vejledning om arbejdsmiljø for præster og provster. 1. Indledning

Notat. Vejledning om arbejdsmiljø for præster og provster. 1. Indledning Vejledning om arbejdsmiljø for præster og provster Dato: 13. juli 2015 Dokument nr. 78836/15 1. Indledning Sagsbehandler Marlene Dupont Vejledningen er tilpasset de særlige forhold, der gælder for folkekirken

Læs mere

Online arbejdsmiljøuddannelse /Arbejdsmiljøgruppen

Online arbejdsmiljøuddannelse /Arbejdsmiljøgruppen Online arbejdsmiljøuddannelse /Arbejdsmiljøgruppen Præsentation Hvilken virksomhed kommer du fra og hvilken stilling har du? Hvor mange ansatte er I i jeres virksomhed? Er du arbejdsmiljørepræsentant,

Læs mere

ARBEJDSMILJØPOLITIK FOR GRØNDALSLUND KIRKE OG KIRKEGÅRD

ARBEJDSMILJØPOLITIK FOR GRØNDALSLUND KIRKE OG KIRKEGÅRD Bilag 3. ARBEJDSMILJØPOLITIK FOR GRØNDALSLUND KIRKE OG KIRKEGÅRD Ledelsen ved Grøndalslund kirke og kirkegård ønsker at fremme et godt arbejdsmiljø med såvel fysisk som psykisk trivsel for alle ansatte.

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for VITA Intensiv Afdeling for Hjerte-, Lunge- og Karsygdomme, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for VITA Intensiv Afdeling for Hjerte-, Lunge- og Karsygdomme, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for VITA Intensiv Afdeling for Hjerte-, Lunge- og Karsygdomme, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Radiologisk Afdeling, Svendborg - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Radiologisk Afdeling, Svendborg - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Radiologisk Afdeling, Svendborg - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Radiologisk Afdeling, OUH, Svendborg...

Læs mere

Systematisk Arbejdsmiljøarbejde

Systematisk Arbejdsmiljøarbejde Systematisk Arbejdsmiljøarbejde Arbejdsmiljøet et fælles ansvar I socialforvaltningen har vi hver især et ansvar for at tage vare på egen trivsel og arbejdsmiljø. Derudover er det et fælles ansvar for

Læs mere

Universiteter og forskning

Universiteter og forskning Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Universiteter og forskning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Online arbejdsmiljøuddannelse. /Arbejdsmiljøgruppen, 2016

Online arbejdsmiljøuddannelse. /Arbejdsmiljøgruppen, 2016 Online arbejdsmiljøuddannelse /Arbejdsmiljøgruppen, 2016 Deltagernes forventninger til arbejdsmiljøuddannelsen Snak med din sidemand og fortæl bagefter hvad I har talt om. 2 Kursusforløbet Tilstedeværelsesdagen:

Læs mere

Arbejdsmiljøorganisationen

Arbejdsmiljøorganisationen fremtiden starter her... Gode råd om Arbejdsmiljøorganisationen INDHOLD Hvilke virksomheder skal have en arbejdsmiljøorganisation? 3 Antallet af arbejdsmiljøgrupper og -udvalg 6 Valg og udpegning af medlemmer

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering

Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering 2013 2015 2. udgave Indhold Ledelsens og Arbejdsmiljøudvalgets forord... 3 Arbejdsmiljøsystemet... 4 Arbejdsmiljøpolitik... 4 Arbejdsmiljømål år 2013/2016...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Plastikkirurgisk Afdeling Z, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Plastikkirurgisk Afdeling Z, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Plastikkirurgisk Afdeling Z, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Plastikkirurgisk Afdeling

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik November 2015 Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik HR-Afdelingen, Systemudvikling & Data 0 Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

arbejdsmiljøorganisationen

arbejdsmiljøorganisationen GODE RÅD OM... arbejdsmiljøorganisationen SIDE 1 Indhold Organisering af arbejdsmiljøarbejdet 3 Virksomheder uden arbejdsmiljøorganisation 3 Virksomheder med arbejdsmiljøorganisation 3 Hvem betragtes som

Læs mere

SLAGELSE LÆRERKREDS. KREDS 54 MATILDEVEJ 9, 4200 SLAGELSE. TLF. 58 52 82 88. FAX

SLAGELSE LÆRERKREDS. KREDS 54 MATILDEVEJ 9, 4200 SLAGELSE. TLF. 58 52 82 88. FAX SLAGELSE LÆRERKREDS. KREDS 54 MATILDEVEJ 9, 4200 SLAGELSE. TLF. 58 52 82 88. FAX 58 52 01 10. e-mail: 054@dlf.org hjemmeside: www.slagelselærerkreds.dk SiR mappe 2008 Velkommen som sikkerhedsrepræsentant...2

Læs mere

Gode råd om. Arbejdsmiljøuddannelse

Gode råd om. Arbejdsmiljøuddannelse Gode råd om Arbejdsmiljøuddannelse Formål: Arbejdsmiljøorganisationens medlemmer skal holde deres viden om arbejdsmiljø vedlige. Derfor er der fastsat regler i arbejdsmiljøloven om obligatoriske og supplerende

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne.

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne. Område: Human Resources Udarbejdet af: Niels Jørgen Rønje Afdeling: HR-sekretariat og Arbejdsmiljø E-mail: Niels.Jorgen.Ronje@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631753 Dato: 19. marts 2009 Notat

Læs mere

Uddannelsesplan for arbejdsmiljøuddannelsen BAR Jord til Bord

Uddannelsesplan for arbejdsmiljøuddannelsen BAR Jord til Bord Uddannelsesplan for arbejdsmiljøuddannelsen BAR Jord til Bord 1 Formål med arbejdsmiljøuddannelsen Arbejdsmiljøuddannelsens formål er at: styrke det forebyggende arbejde effektivisere arbejdsmiljøorganisationens

Læs mere

HH, d. 21. juli F s kommentarer Det grundlæggende princip er samarbejde, både i det daglige og i det helt overordnede.

HH, d. 21. juli F s kommentarer Det grundlæggende princip er samarbejde, både i det daglige og i det helt overordnede. HH, d. 21. juli 2010 Den nye bekendtgørelse om samarbejde om sikkerhed og sundhed. Udvalgte paragraffer med 3F s kommentarer. Hvor bestemmelserne i den nye bekendtgørelse er en videreførelse fra den tidligere

Læs mere

arbejdspladsvurdering

arbejdspladsvurdering GODE RÅD OM... arbejdspladsvurdering SIDE 1 indhold 3 APV er et lovkrav for alle arbejdsgivere med ansatte 3 Årligt møde om arbejdsmiljøarbejdet 3 Hvad er arbejdsmiljø? 4 Hvad skal man undersøge? 4 APV

Læs mere

Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen

Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen Aftale mellem Producentforeningen, Dansk Skuespillerforbund og Danske Filminstruktører (Organisationerne). Organisationerne har fokus på arbejdsmiljø, og er

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Arbejdsmiljøopgørelse 3. kvartal 2012. Personale / HR

Arbejdsmiljøopgørelse 3. kvartal 2012. Personale / HR Arbejdsmiljøopgørelse 3. kvartal 2012 Personale / HR 1 1. Indledning Tidligere har denne rapport udelukkende været en status over antallet af arbejdsulykker. Denne rapport indeholder desuden en oversigt

Læs mere

Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med 1-9 ansatte

Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med 1-9 ansatte BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSMILJØARBEJDET PÅ KONTORER Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med 1-9 ansatte - Opgaver, roller, uddannelse og organisering 2 BAR Kontor (Branchearbejdsmiljørådet

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Bedemænd Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Klinisk Genetisk Afdeling

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Klinisk Genetisk Afdeling Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Klinisk Genetisk Afdeling Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses

Læs mere

Kontrol af egenindsats

Kontrol af egenindsats Kontrol af egenindsats Kvalitetsprocedure RT-8 Anvendelsesområde: Risikobaseret tilsyn Ansvarlig enhed: AFC, Metoder og virkemidler Ikrafttræden: 1. januar 2008 Senest redigeret: 1. januar 2016 Aktuel

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING PNVJ 2017

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING PNVJ 2017 ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING PNVJ 2017 Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter både det fysiske og det psykiske

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme S, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme S, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme S, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for

Læs mere

Uddannelsesplan. for. arbejdsmiljøuddannelsen. BAR Jord til Bord

Uddannelsesplan. for. arbejdsmiljøuddannelsen. BAR Jord til Bord Uddannelsesplan for arbejdsmiljøuddannelsen BAR Jord til Bord 1 Formål med arbejdsmiljøuddannelsen Arbejdsmiljøuddannelsens formål er at: styrke det forebyggende arbejde effektivisere arbejdsmiljøorganisationens

Læs mere

Arbejdsmiljøpolitik. Dit arbejdsmiljø vores fælles politik

Arbejdsmiljøpolitik. Dit arbejdsmiljø vores fælles politik Arbejdsmiljøpolitik Dit arbejdsmiljø vores fælles politik Indhold Indledning 3 Baggrund 3 Målsætninger for arbejdsmiljøet 3 Ambitioner 3 Kendetegn 4 Arbejdsmiljøorganisationen 4 Arbejdsmiljø og kommunikation

Læs mere

HAR I STYR PÅ MILJØET? ARBEJDS

HAR I STYR PÅ MILJØET? ARBEJDS HAR I STYR PÅ MILJØET? ARBEJDS PASSER I PÅ RYGGEN? HAR I DET GODT OG TRIVES I? I 2015 øger Arbejdstilsynet tilsynsindsatsen over for de dansker bagerbutikker, det gælder derfor om at tjekke op på, om I

Læs mere

KØKKENER. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

KØKKENER. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Tjekliste til KØKKENER Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV en er virksomhedens

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter både det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø

Læs mere

Vurdering af den nye arbejdsmiljøreform

Vurdering af den nye arbejdsmiljøreform Vurdering af den nye arbejdsmiljøreform og dens konsekvenser for det lokale arbejdsmiljøarbejde i virksomhederne Klaus T. Nielsen Arbejdslivsstudier Center for Arbejdsmiljø & Arbejdsliv RUC 7. marts 2011

Læs mere

VEJLEDNING FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse

VEJLEDNING FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse VEJLEDNING FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR Den årlige arbejdsmiljødrøftelse den årlige arbejdsmiljødrøftelse 1 Årlig arbejdsmiljødrøftelse En gang om året skal I holde et koordinerende arbejdsmiljømøde,

Læs mere

Spørgsmål til APV og Trivsel 2013

Spørgsmål til APV og Trivsel 2013 Bilag 4: Spørgsmål til APV og Trivsel 2013 Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Spørgsmålene omhandler emner indenfor 6 kategorier: Samarbejde Krav i arbejdet Arbejdets organisering Personlige arbejdsforhold

Læs mere

Indførelse af årshjul til arbejdsmiljøarbejdet i Kriminalforsorgen

Indførelse af årshjul til arbejdsmiljøarbejdet i Kriminalforsorgen Indførelse af årshjul til arbejdsmiljøarbejdet i Kriminalforsorgen Direktoratet for Kriminalforsorgen har udarbejdet en fremadrettet strategi for arbejdsmiljøarbejdet i Kriminalforsorgen. Denne indbefatter

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Høreklinikken

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Høreklinikken Oktober 2015 Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Høreklinikken HR-Afdelingen, Systemudvikling & Data Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 2 Sådan

Læs mere

Frisører og anden personlig pleje

Frisører og anden personlig pleje Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Frisører og anden personlig pleje Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Driftsoptimering og IT(DOIT), Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Driftsoptimering og IT(DOIT), Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Driftsoptimering og IT(DOIT), Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for DOIT, OUH,

Læs mere

At-VEJLEDNING. Sikkerhedsudvalg GRØNLAND. September 2006

At-VEJLEDNING. Sikkerhedsudvalg GRØNLAND. September 2006 At-VEJLEDNING GL.6.3 Sikkerhedsudvalg September 2006 GRØNLAND 2 At-vejledningen oplyser om sikkerhedsudvalgets opgaver, funktion og oprettelse. Vejledningen informerer desuden om den daglige leder af sikkerheds

Læs mere

Indholdsfortegnelse: 2. Velkommen som arbejdsmiljørepræsentant 3. Nyvalgt/genvalgt 4. Uddannelse 5. Hvem er du arbejdsmiljørepræsentant for 7

Indholdsfortegnelse: 2. Velkommen som arbejdsmiljørepræsentant 3. Nyvalgt/genvalgt 4. Uddannelse 5. Hvem er du arbejdsmiljørepræsentant for 7 1 Indholdsfortegnelse: 2 Velkommen som arbejdsmiljørepræsentant 3 Nyvalgt/genvalgt 4 Uddannelse 5 Hvem er du arbejdsmiljørepræsentant for 7 Arbejdsmiljøarbejdet 8 Arbejdsmiljøarbejdet i Mariagerfjord Lærerkreds

Læs mere

Tabel 4.1. Høj deltagelse i APV-arbejdet

Tabel 4.1. Høj deltagelse i APV-arbejdet 4. DELTAGELSE I dette afsnit beskrives sikkerhedsrepræsentanternes deltagelse og inddragelse i arbejdsmiljøarbejdet samt hvilke forhold, der har betydning for en af deltagelse. Desuden belyses deltagelsens

Læs mere