Mini-pilotprojekt om behandling med klangmassage af cand. mag. og klangmassage-terapeut - Gert Bach (rapport juli-december 2008)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mini-pilotprojekt om behandling med klangmassage af cand. mag. og klangmassage-terapeut - Gert Bach (rapport juli-december 2008)"

Transkript

1 Mini-pilotprojekt om behandling med klangmassage af cand. mag. og klangmassage-terapeut - Gert Bach (rapport juli-december 2008) Titel: Klangmassage-terapi og det autonome nervesystem Beskrivelse af formål og eventuelle delformål: Primært redegøre for virkningen af klangmassage-terapi på det autonome nervesystem hos de klienter, som indgår i undersøgelsen. Der opstilles hypotesen, at der faktisk vil være en effekt af behandlingen. I sidste ende skal projektet kunne fremvise forsigtige og generelle virkningsmæssige tendenser. Sekundært at beskrive noget om hvorfor behandlingen har den formodede virkning. Privat terapeutisk undersøgelse med henblik på at fremskaffe mere substantiel dokumentation på den behandlingsmæssige effekt på klienter med basis i en specifik type af alternativ behandling. Skal danne grundlag for yderligere forskning på området, hvis den opstillede hypotese bliver bekræftet i undersøgelsen. Behandler og undersøgelsesleder: Gert Bach Behandlingssted: Galenos Centret, Jagtvej 111, 2200 København N Antal personer i behandling: 15 (enkelte klienters målinger har ikke været brugbare pga. perioder med svag forbindelse under selve målingen) Antal behandlinger: 2 behandlinger pr. klient med ca. 14 dages mellemrum mellem de 2 behandlinger. Behandlingstype: En basis klangmassage behandling med udgangspunkt i Peter Hess-metoden. Dvs. anvendelse af klangskåle på under- og oversiden af kroppen med udgangspunkt i de enkelte chakraer. Der er blevet anvendt følgende skåle fra Peter Hess: Bækkenskål, hjerteskål og universalskål. Beskrivelse: Der er 2 niveauer af undersøgelsen. Dels en måling af det autonome nervesystem før og efter en behandling, dels anvendelsen af et spørgeskema efter en behandling. Forløbet kan skitseres således: 1. Spørgeskema foretaget af terapeut med henblik på at få baggrundsinformation om den enkelte klient. 2. Måling af det autonome nervesystem. 3. Klangmassage behandling. 4. Måling af det autonome nervesystem. 5. Spørgeskema som klienten selv svarer på. Hele sessionen varer ca. 1½ - 2 timer. Denne session foretages altså 2 gange pr. klient med ca. 14 dages mellemrum.

2 Måling af hjerterytme variationen En måling varer ca. 10 minutter hvor det autonome nervesystem bliver målt ved forskellige belastningsgrader. 1. Hviletilstand med almindelig vejrtrækning siddende på en stol. 2. Dybe vejrtrækninger siddende på en stol. 3. Valsalva manøvre trækker vejret kraftigt ind, holder vejret 15 sek., puster ud igen siddende på en stol. 4. Står op med almindelig åndedræt. Valsalva manøvren anvendes typisk når man skal til at dykke ned i vandet uden iltmaske. Man holder vejret, så luften ikke kan slippe ud. Dette får trykket til at stige, og venen, som sender blodet tilbage til hjertet, bliver afklemt. Derved nedsættes hjertets slagvolume og hjertedimensionerne bliver mindre. Hjertet begynder at kompensere for dette ved at sætte pulsen op, hvorved blodtrykket stiger. Målingingerne er baseret på følgende udstyr: Dantest Health Manager (software) Dantest Medical System Model: HW-5 (hardware) Elektroderne til registreringen er blevet påsat på følgende måde: En (rød) på indersiden af højre underarm. To (sort + hvid) på indersiden af venstre underarm. Elektroderne har været engangselektroder, som anvendes på sygehuse, hvor der er kontakt-gel påsat. Dette har sikret optimal forbindelse til hardware og dermed meget pålidelige målinger. Klienterne er blevet vejledt i hvorledes de skulle trække vejret inden selve målingen. Apparatet har under selve målingen givet signal om, hvorledes åndedrættet skulle være både visuelt og auditivt. Således er klienten blevet vejledt gennem hele målingen. Spørgeskemaer Spørgeskemaerne er blevet udfærdiget med henblik på, at klienten skulle have mulighed for at informere om sin egen personlige oplevelse af behandlingen, samtidig med at der skulle være absolut sammenlignligt materiale. Derfor har spørgeskemaet været delt op i to dele. 1. Mere åbne spørgsmål hvor klienten både skal sætte kryds i nogle fastlagte gradueringsfirkanter og bagefter skrive mere frit i stikord om sine egne oplevelser i relation til det pågældende spørgsmål. 2. Mere lukkede og konkrete spørgsmål hvor klienten udelukkende har haft mulighed for at sætte kryds i nogle bestemte firkanter igen baseret på en graduering af svaret i relation til de pågældende spørgsmål. Spørgeskemaerne er blevet besvaret uden indblanding fra terapeutens side, med mindre der har været forståelsesmæssige spørgsmål. Risiko for fejlanalyse: Der har ikke været udvalgt en kontrolgruppe bl.a. pga. projektets størrelse (pilotprojekt), men hovedsageligt fordi det praktisk taget er umuligt at behandle en gruppe mennesker med klangmassage, uden at det vil have en eller andet effekt på det menneskelige system. Lyd forplanter sig jo rundt i lokalet uanset hvad. Og hvis man f.eks. bare stiller skålene på kroppen uden at slå dem an, ja så kan den enkelte klient jo hurtigt gætte, at vedkommende er i kontrolgruppen. Og så er vi jo lige vidt!

3 Et typisk problem for en undersøgelse af denne karakter er klientens indgangsvinkel, om at ville gøre det så godt som muligt. Her vil klienten i nogle tilfælde måske være positivt forudindtaget for behandlingstypen og dens effekt, og måske i denne sammenhæng give et mere positivt billede af hele forløbet. Spørgeskemaets karakter med først åbne og dernæst lukkede spørgsmål, hvor der er graduerede svarmuligheder tager i en vis grad højde for dette. Desuden har jeg som terapeut kørt hele sessionen meget klinisk i den forstand, at jeg ikke er gået ind i en dybere terapeutisk samtale med klienterne og fortolket på eventuelle problemstillinger. Tværtimod har jeg forholdt mig meget specifikt til spørgeskemaerne for at klienterne ikke på forhånd skulle blive specielt positivt indstillede, hvis det terapeutiske pludselig viste sig at have en effekt på en eventuel problemstilling. I så fald ville det jo ikke direkte have noget med klangmassagen at gøre (som jo er selve genstanden for undersøgelserne). Dette kunne så have smittet af på deres egen vurdering af selve klangmassagen. Intentionen har altså været at undgå dette. Resultater af målinger: 1. Hjerterytme variation Resultaterne af målingerne har vist at hjerte rytme variationen (HRV) i hvile-tilstand er højere efter en klangmassage behandling end før. Faktisk er der tale om 89% (1. og 2. behandling sammenlagt) af behandlingerne, hvor HRV er steget. I de få tilfælde, hvor HRV er faldet, er der tale om et meget lille fald, og det har udelukkende været i forbindelse med 1. behandling af den pågældende klient. Ved 2. behandling af disse klienter er der sket en stigning i HRV. Stigningen i HRV for den enkelte klient har været meget forskellig. Det spænder fra 3% til over 10. Den gennemsnitlige stigning ligger på 49% (1. og 2. behandling sammenlagt), hvilket faktisk er en del. Man kan dog ikke umiddelbart tegne et bestemt mønster på dette punkt. Den gennemsnitlige stigning i HRV ved 1. behandling ligger på 42% og ved 2. behandling på 58%. Ved ca. halvdelen af klienterne har HRV været højere før 2. behandling end før 1. behandling. For næsten alle klienter er HRV faldet igen fra efter 1. behandling til før 2. behandling. Hvis vi grupperer og lægger antallet af behandlinger sammen (dvs. 1. og 2. behandlinger) og ser på den vise stigning, kan man også opstille et diagram, der viser denne gruppering i. Antallet af behandlinger grupperet i forhold til den vise stigning i HRV i : 1. gruppe - (0-): 22% 2. gruppe (20-4): 11% 3. gruppe (40-6): 33% 4. gruppe (60-8): 6% 5. gruppe (80-10): 17% 6. gruppe (10 - og opefter): 11% En enkelt behandling har haft et fald i HRV. Fra gruppe 3 og opefter er der en meget tydelig stigning i HRV, og dette udgør 67% af behandlingerne, hvilket må siges at være en del.

4 Hvis man går ind og ser på den enkelte klient, opstår følgende diagram efter 2. behandling. Udsnit af diagram: Variationen i HRV på kort sigt (SD) SD Klient 2. Bhd. Før 2. Bhd. Efter stigning Her kan man se 2. behandling før og efter en basis klangmassage, samt stigningen i HRV mellem behandlingerne i hviletilstand. Målingerne er foretaget umiddelbart før og efter selv klangmassagen. Læg f.eks. mærke til hvorledes klient nr. 2, som har den laveste HRV, får mere end fordoblet sin HRV lige efter en klangmassage behandling. Fra 20 til 45 SD (variationen i HRV på kort sigt). Målingen af hjerte rytme variationen er den måling som mest direkte viser balancen mellem de to grene i det autonome nervesystem (det sympatiske og parasympatiske). Det sympatiske nervesystem er det, der gør os klar, f.eks. til kamp eller flugt. Det parasympatiske nervesystem er det, der får os til at slappe af igen. Man kan således groft sige, at i det velfungerende nervesystem sker der løbende en let opspænding med efterfølgende let afspænding. Matematisk set afspejler HRV regelmæssigheden af hjerteslag aktiviteten. Større regelmæssighed korresponderer med lavere hjerterytme variation og omvendt. Hjerte rytme variationen er udledt af tidsintervallet mellem to sammenhængende hjerteslag, kaldet hjerteslagsinterval (R-R interval) og bliver målt i millisekunder (ms). Forhøjet aktivitet i det sympatiske nervesystem resulterer i en lavere HRV og omvendt forhøjet aktivitet i det parasympatiske nervesystem resulterer i højere HRV. Adskillige studier i USA har påpeget sammenhængen mellem en lav hjerte rytme variation og flere forskellige psykologiske tilstande samt værende en direkte indikation på risiko for dødelighed (hvis HRV er meget lav). Se bl.a. Framingham Hjerte Undersøgelse på følgende website : NB: For høj HRV kan også have visse negative effekter!

5 For lav HRV kan i mange tilfælde hænge sammen med fobier, depression og/eller PTSD (Post Traumatic Stress Disorder). 2. Hjertefrekvensen Hvis vi ser på hjertefrekvensen dvs. antallet af hjerteslag pr. minut, ja så vil det være naturligt at registrere hvilepulsen i forbindelse med behandlingerne. Her kan man registrere en konsekvent sænkning i hvilepulsen ved samtlige behandlinger ved alle klienter. Sammenlagt viser den gennemsnitlige hvilepuls et fald på 11% eller et gennemsnitligt fald i pulsen på 8,4 pulsslag pr. minut fra før en behandling til efter en behandling. I hele 76% af behandlingerne sker der en sænkning i hvilepulsen til under 70 pulsslag pr. minut. Her er et udsnit af et diagram, som viser sænkningen i hvilepulsen i forbindelse med 1. behandling. Pulsen i hviletilstand Sænkning i puls Før 1. behandling Efter 1. behandling Sænkning/fald -40 Klienter Læg mærke til klient 7, 8 og 11 som alle tre får sænket deres hvilepuls i betydelig grad og endda ned under 70. Hvorfor nu fokusere på, at hvilepulsen kommer ned under 70? Ja, det hænger sammen med resultaterne af den allernyeste internationale forskning offentliggjort i det lægevidenskabelige tidsskrift The Lancet. Den viser, at lav hjertefrekvens med en hvilepuls på under 70 pulsslag pr. minut reducerer risikoen for at få en blodprop med hele 36%. Har man i forvejen en lav hvilepuls, kan undersøgelsen ikke påpege nogen fordele ved at sænke hvilepulsen yderligere. Undersøgelsen findes på følgende link:

6 act?iseop=true Resultater af spørgeskemaer: Resultaterne baserer sig på klienternes vurdering af deres egen tilstand i forbindelse med behandlingen. Noget tyder på, at klangmassage har en særdeles positiv indflydelse på de kropslige og følelsesmæssige forandringer og reaktioner. Fysiske forandringer/reaktioner efter behandlingen Her er nogle af de kommentarer som klienterne har skrevet om dette punkt: meget afslappet i hele kroppen dybere kontakt til kroppen bedre vejrtrækning tryghed, afspændende og behageligt stor indre ro oplevelse af vægtløshed nakke til korsben blev afspændt og trak sig på plads Psykiske/følelsesmæssige forandringer/reaktioner efter behandlingen Kommentarer: mere nærværende og tilstede bedre humør og mere overskud mere energi og selvtillid lykkefølelse kan se situationen klarere glæde og kærlighed fra fred og ro til kontakt med sorg (under selve behandlingen)

7 Hvordan har din opmærksomhed på kroppen og kroppens signaler været under behandlingen? Det tyder ligeledes på, at klienterne kommer i tæt kontakt med deres krop, ved at deres fokus helt naturligt hviler på kroppens signaler. Hvordan er din vurdering af dit velbefindende som helhed efter behandlingen? Velbefindende som helhed efter 1. behandling Væsentligt forbedret Forbedret Det samme Dårligere Størstedelen af klienterne (mellem 50-6) vurderer, at deres velbefindende er forbedret efter behandlingen med klangmassage. For næsten s vedkommende er der endda tale om en væsentlig forbedring. Ligeledes er der ca., som vurderer deres velbefindende til at være det samme efter behandlingen som før behandlingen. Velbefindende som helhed efter 2. behandling Væsentligt forbedret Forbedret Det samme Dårligere

8 Oplever du at være fysisk afslappet eller afspændt efter behandlingen? Fysisk afspændt efter 1. behandling Den fysiske afspændthed er meget tydelig. Over 7 svarer, ja meget, til dette spørgsmål. Dette stemmer meget godt overens med den præcise måling af nervesystemet, hjerterytme variationen og hjertefrekvensen, som er blevet foretaget under samme behandling. Fysisk afspændt efter 2. behandling Oplever du en fornemmelse eller følelse af indre fred og ro? Oplevelse af indre fred og ro efter 1. behandling Også til dette spørgsmål ser man en tydelig tendens til oplevelsen af en positiv fornemmelse eller følelse. I dette her tilfælde en indre fred og ro - specielt efter 1. behandling. Over 6 svarer, ja meget, efter begge behandlinger.

9 Oplevelse af indre fred og ro efter 2. behandling Oplever du at dit hoved er fyldt med tanker? 4 35% 25% 15% 1 5% Fyldt med tanker efter 1. behandling Fyldt med tanker efter 2. behandling Her ses en tendes til at tanker forsvinder eller bliver mindre påtrængende efter en klangmassage behandling. Så den mentale hverdags-aktivitet reduceres. Dette skal ikke forstås som, at al mental aktivitet mindskes. Faktisk kan klangmassage også være mentalt aktiverende i form af billedskabende processer etc. Det siger denne undersøgelse her dog ikke noget om. 5 45% 4 35% 25% 15% 1 5%

10 Oplever du at der er sket en bedring i forhold til en specifik problematik kropsligt og/eller psykisk? 4 35% 25% 15% 1 5% Bedring ift. specifikt problem efter 1. behandling Bedring ift. specifikt problem efter 2. behandling Her er resultatet lidt mere varieret. Årsagen hertil skyldes bl.a., at der er foretaget den samme generelle basis klangmassage behandling på alle klienter. Der er altså ikke tilstræbt en diagnosticeret og individuel behandling rettet mod den enkelte klients problemområde. Efter 2. behandling er der dog en tendens til at været sket en bedring i forhold til en specifik problematik for den enkelte klient. 25% 15% 1 5% Konklusion En konklusion vil ifølge de pågældende målinger og svar på spørgeskemaer basere sig på en positiv bekræftelse af den fremsatte hypotese. Behandling med klangmassage har en effekt på det autonome nervesystem. Endda en meget tydelig postiv helbredsmæssig indvirkning. Det lader til at hjerte rytme variationen (HRV) stiger umiddelbart efter en klangmassage behandling for hele 89% af behandlingerne. Hvor lang tid dette højere niveau holder kan undersøgelsen ikke sige noget om, men ved ca. 5 af klienterne er HRV højere ved 2. behandling (før-behandling) ca. 14 dage senere end ved 1. behandling (før-behandling). Så for nogle klienter holder det sig tilsyneladende i flere dage måske op til 14 dage. Her taler vi stadig om stigning i HRV i hviletilstand. Den gennemsnitlige stigning ligger tilmed på 49% fra før-behandling til efterbehandling, hvilket bør være mærkbart for klienten. Især for den store gruppe som ligger på en stigning på mellem 40-9, og selvfølgelig for de enkelte som ligger på en stigning i HRV på over 1. Der er altså en tendens som peger på, at klangmassage påvirker det autonome nervesystem på en sådan måde, at den parasympatiske gren bliver aktiveret (højere HRV). Det bevirker at

11 klienten kan slappe af og geare ned. Hvis der er tale om en klient, som er låst i en hyperaktiv stresscirkel (overbelastet sympatisk gren), så kan klangmassage behandling tilsyneladende enten frigøre den låste energi eller i hvert fald sætte gang i en proces, hvor der rent fysiologisk sker en afspænding. Dvs. alle de mekanismer som det autonome nervesystem styrer bliver påvirket. Det handler bl.a. om vejrtrækningen, fordøjelsen, sanserne, hjerterytmen, temperatur, sult, sved etc. I tilgift kan man registrere en reduktion i hjertefrekvensen i hviletilstand, hvilket reducerer risikoen for blodpropper betydeligt. Dette kan være yderst vigtigt for alle, som er i risikogruppen, og for folk som allerede har haft en blodprop. Den angst og stress, som kan være forbundet hermed, kan reduceres kraftigt ved klangmassage og dermed samtidig sænke hvilepulsen hos klienten. Ifølge spørgeskemaerne kan man registrere en kongruens mellem målingerne og det, som den enkelte klient oplever rent fysisk og psykisk efter en klangmassage behandling. Der opleves en tættere kontakt til kroppen bl.a. i form af bedre vejrtrækning, afspænding og indre ro. Netop disse faktorer ses i målingerne som en sænkning af pulsen og en aktivering af den parasympatiske gren i det autonome nervesystem. Ligeledes opleves der en generel forbedring i den enkelte klients velbefindende samt en tendens til at specifikke fysiske og/eller psykiske problemstillinger bliver forbedrede. Det sidste skal bl.a. nok også ses i lyset af, at tanker og dermed også negative tanker relateret til specifikke problemstillinger reduceres eller forsvinder i forbindelse med en klangmassage behandling. En dybere redegørelse på nuværende tidspunkt ville ikke have den fornødne videnskabelige vægt, da undersøgelsen baserer sig på en meget lille gruppe af mennesker. Men den kvalitative validitet er intakt og kan på denne baggrund absolut fremlægge særdeles positive resultater og fremkomme med substantielle tendenser om virkningen eller effekten af behandlingen med klangmassage. En senere perspektivering og eventuel dybere analyse af de mere individuelle besvarelser i spørgeskemaerne kan være særdeles interessante og vil givetvis fremkomme med yderligere eller anden viden om behandlingen med klangmassage. Det ligger dog udenfor dette minipilotprojekts grænser.

Human Performance Institute.dk. By Johan Munck Larholm. HPI Index Test. Professional Business Advisor Human Resource

Human Performance Institute.dk. By Johan Munck Larholm. HPI Index Test. Professional Business Advisor Human Resource HPI Index Test Historie Systemet er et Amerikansk udviklet måleudstyr der oprindeligt er udviklet til at teste Performanceniveau og Levedygtighed på topatleter og professionelle soldater. Human Performance

Læs mere

Få ro på - guiden til dit nervesystem

Få ro på - guiden til dit nervesystem Få ro på - guiden til dit nervesystem Lavet af Ida Hjorth Karmakøkkenet Indledning - Dit nervesystems fornemmeste opgave Har du oplevet følelsen af at dit hjerte sidder helt oppe i halsen? At du mærker

Læs mere

Kropslige øvelser til at mestre angst

Kropslige øvelser til at mestre angst Fysioterapien 2015 Psykiatrisk Center Nordsjælland Psykiatrisk Center Nordsjælland Kropslige øvelser til at mestre angst Om pjecen I denne pjece kan du læse om, hvad der sker i kroppen, når du får angst,

Læs mere

natur / teknik sjove forsøg med kroppen

natur / teknik sjove forsøg med kroppen Folde hånd og fod Papir, blyant og saks Prøv at folde hånd og fod Tag sko og strømper af Hold om fodsålen (undersiden af foden) og stik forsigtigt fingerspidserne ind mellem tæerne Prøv at slappe af i

Læs mere

Work-life balance. Middelfart 12. marts 2015

Work-life balance. Middelfart 12. marts 2015 Work-life balance Middelfart 12. marts 2015 Work-life balancen hvad er det? Egne forventninger Ambitioner Indre overbevisninger Indre krav Tanker Indre overbevisning - værdier Ydre påvirkning -værdier

Læs mere

INSPIRATIONS- KORT. Inspirationskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress

INSPIRATIONS- KORT. Inspirationskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress INSPIRATIONS- KORT Inspirationskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress Sådan bruger du kortene! Disse kort er til for at hjælpe dig til at finde indre balance,

Læs mere

Stress og Hovedpine. Indhold. Overordnet om stress. Det psykologiske aspekt. Bio-psyko-social model: Tre betydninger

Stress og Hovedpine. Indhold. Overordnet om stress. Det psykologiske aspekt. Bio-psyko-social model: Tre betydninger Indhold Stress og Hovedpine Bruno Vinther, Cand. Psych. Aut. Dansk Hovevdpinecenter Neurlogisk afdeling Glostrup Hospital Stress, afklaring, udredning og behandling Trods- og acceptadfærd Den kognitive

Læs mere

Krop og psyke // AF JO BRAND > FOTO: PR OG ISTOCK PSYKOLOGI 06/2018

Krop og psyke // AF JO BRAND > FOTO: PR OG ISTOCK PSYKOLOGI 06/2018 Krop og psyke // AF JO BRAND > FOTO: PR OG ISTOCK 26 Åndedrættet V EJ EN T I L S U N D H ED O G I N D S I GT Vi tænker sjældent over vores åndedræt, og det er synd, for det fortæller os, hvordan vi har

Læs mere

13 min 10 minutters Øvelse i at sidde på stolen og koncentrere sig (med fokus på åndedræt).

13 min 10 minutters Øvelse i at sidde på stolen og koncentrere sig (med fokus på åndedræt). Lektion 5: Om Koncentration 10 min Tanker om tanker, ro og koncentration Eleverne deles i 3 grupper, hvor der sidder en Skulk/lærer med i hver gruppe. Læreren har evalueringsspørgsmål og skal få bragt

Læs mere

PeakStates k l i n i k k e n

PeakStates k l i n i k k e n PeakStates k l i n i k k e n Methods for Fundamental Change in the Human Psyche 99% af alle traumer starter før fødslen Nye veje til et liv i balance med PeakStates Harmoni, balance og momentvis lykkefølelse

Læs mere

ANTI STRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS

ANTI STRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS ANTISTRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS FORORD Antistressmanualen er skrevet ud fra faglige kompetencer og personlige erfaringer med stress. Udledt af flere års praktisk erfaring

Læs mere

Hvad kan du opnå med fysioterapi?

Hvad kan du opnå med fysioterapi? Hvad kan du opnå med fysioterapi? Kontrol over smerte med positive tanker Bedst mulige funktion og øget livskvalitet Kompetencecenter for Transkulturel Psykiatri Fysioterapi PTF5 Psykoeducation Dansk Ark

Læs mere

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien.

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Stress Hvad kan jeg selv gøre? I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Omstrukturering af fejlfortolkninger. 1) Træn din

Læs mere

Stress - definition og behandling

Stress - definition og behandling Stress - definition og behandling fra en psykologs vindue Af Aida Hougaard Andersen Stress er blevet et af vor tids mest anvendte begreber. Vi bruger det i hverdagssproget, når vi siger: vi er stressede

Læs mere

visualisering & Mentale redskaber ved kræftsygdom 2 effektive øvelser

visualisering & Mentale redskaber ved kræftsygdom 2 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Mentale redskaber ved kræftsygdom 2 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n te PSYKE OG KRÆFT Der er

Læs mere

Antistressøvelser for kroppen

Antistressøvelser for kroppen Antistressøvelser for kroppen For bedre at kunne slappe af... har nogle brug for øvelser der sætter gang i kroppen, andre har brug for afspænding. Prøv hvad der virker for dig. At afstresse kroppen handler

Læs mere

Mindfulness. Temadag for sundhedspersonale. V/ Silke Rowlin. www.center for mindfulness.dk. Tlf. 21 12 12 29

Mindfulness. Temadag for sundhedspersonale. V/ Silke Rowlin. www.center for mindfulness.dk. Tlf. 21 12 12 29 Mindfulness Temadag for sundhedspersonale V/ Silke Rowlin www.center for mindfulness.dk Tlf. 21 12 12 29 Dagens program: Hvad er Mindfulness Meditation? Mindfulness stressreduktion for sundhedspersonale

Læs mere

Mindfulness. Nærvær og indre ro i en travl hverdag. Birgitte Junø http://birgitte.junoe.dk

Mindfulness. Nærvær og indre ro i en travl hverdag. Birgitte Junø http://birgitte.junoe.dk Mindfulness Nærvær og indre ro i en travl hverdag Birgitte Junø http://birgitte.junoe.dk Nærvær Balance Krop Fokus Dosering Indre ro Mening/passion Ressourcer Social støtte God praksis birgitte@junoe.dk

Læs mere

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Der er et ordsprog, der lyder: Åndedræt er liv, og det kan ikke siges bedre. Du trækker vejret for at leve, og din livskvalitet bliver påvirket af,

Læs mere

Betydning af berøring

Betydning af berøring Betydning af berøring Program: En øvelse om berøring kan berøring være nøglen? Berøring som redskab til godt samarbejde en skøn case. Nervesystemet hvordan påvirker det os? Berøringshormon - Oxytocin Forskellige

Læs mere

FREMME AF MENTAL SUNDHED HOS UNGE

FREMME AF MENTAL SUNDHED HOS UNGE FREMME AF MENTAL SUNDHED HOS UNGE VEJLEDNING TIL TRIVSELSMÅLINGEN WHO-5 2014-2016 PSYKIATRIFONDEN.DK VEJLEDNING TIL TRIVSELSMÅLINGEN WHO-5 WHO-5 Sundhedsstyrelsen skriver: WHO-5 er et mål for trivsel.

Læs mere

INSPIRATIONS- KORT. Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress

INSPIRATIONS- KORT. Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress INSPIRATIONS- KORT Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress Sådan bruger du kortene! Disse kort er *l for at hjælpe dig *l at finde indre balance,

Læs mere

Qigong intro Velkomst E-guide

Qigong intro Velkomst E-guide Qigong intro Velkomst E-guide Vibeke Fraling, Qigong instruktør Kontakt: e-mail kontakt@vibekefraling.dk Telefon 28 83 07 13 www.vibekefraling.dk 1 Indholdsfortegnelse HVAD ER QIGONG? 2 HVAD KAN QIGONG

Læs mere

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Kære skønne kvinde. Tillykke med du har valgt at investere tid i dig selv. For at du får mest mulig ud af materialet. Anbefaler jeg at du

Læs mere

REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT. Psykiatrifonden

REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT. Psykiatrifonden REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT Psykiatrifonden DET SUNDE SIND 10 BUD At fungere selvstændigt og tage ansvar for sit eget liv At have indre frihed til at tænke og føle At kunne

Læs mere

Tryk: Brøndby Kommunes Trykkeri Ældre og Omsorg, Brøndby Kommune

Tryk: Brøndby Kommunes Trykkeri Ældre og Omsorg, Brøndby Kommune Den Sidste Tid Denne udgave er er revideret af: Ingrid Hermansen, anæstesi- og smertesygeplejerske Hanne Berger, sygeplejerske Ældrecentret Æblehaven Guldborgvej 6 2660 Brøndby Strand Kilder: Ulla Søderstrøm,

Læs mere

Til børn og unge Workshop d. 6/ Nyborg Heldagsskole

Til børn og unge Workshop d. 6/ Nyborg Heldagsskole Til børn og unge Workshop d. 6/2-2016 Nyborg Heldagsskole INDEN DU GÅR I GANG 3 grundlæggende trin 1 - Keep it simple (start småt) Mindfulness skal være et positivt og roligt input i løbet af skoledagen,

Læs mere

Følelsesmæssig selvregulering Find balancen i dit liv med Mindfulness og EFT.

Følelsesmæssig selvregulering Find balancen i dit liv med Mindfulness og EFT. Følelsesmæssig selvregulering Find balancen i dit liv med Mindfulness og EFT. Følelsmæssig balance Når hjernen og hjertet taler sammen Chris Nunan Med Cand. Mag i Psykologi, ADHD Facilitator, Mindfulness

Læs mere

Tinnitus. Hvad er tinnitus?

Tinnitus. Hvad er tinnitus? Tinnitus Hvad er tinnitus? Tinnitus er en oplevelse af indre lyd lokaliseret til ørerne eller mere diffust inde i hovedet. Lyden høres kun af personen selv og er ikke forårsaget af kilder fra omgivelserne

Læs mere

Nærvær og empati i pædagogisk praksis (mindfulness) - Pædagogisk konsulent Line Maxen, CFU, Sjælland - Pædagogkonferencen - den 1.

Nærvær og empati i pædagogisk praksis (mindfulness) - Pædagogisk konsulent Line Maxen, CFU, Sjælland - Pædagogkonferencen - den 1. Nærvær og empati i pædagogisk praksis (mindfulness) - Pædagogisk konsulent Line Maxen, CFU, Sjælland - Pædagogkonferencen - den 1. oktober 2015 Program: Velkommen og øvelsen Pusterummet Introduktion til

Læs mere

visualisering & Styrk dit immunforsvar 2 effektive øvelser

visualisering & Styrk dit immunforsvar 2 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Styrk dit immunforsvar 2 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n te IMMUNFORSVARET Immunforsvaret er

Læs mere

Gå pænt i snor hyggeturen I skoven

Gå pænt i snor hyggeturen I skoven Gå pænt i snor hyggeturen I skoven Er der nogen der genkender det her? Dårlig opførsel = ofte en stresset hund Når din hund.. gør ad andre, trækker i linen, springer forstørret rundt, springer op ad folk,

Læs mere

www.positive-vibes.nu

www.positive-vibes.nu www.positive-vibes.nu http://www.huffingtonpost.com/2013/10/28/body-on-yoga_n_4109595.html Velkommen til Kundaliniyoga Kundalini er bevidsthedens og vitalitetens yoga. Den er kendt som hverdagens yoga.

Læs mere

6. TEST betyder; ro 2000 meter så hurtigt som muligt, for at måle dine forbedringer.

6. TEST betyder; ro 2000 meter så hurtigt som muligt, for at måle dine forbedringer. Brug Pace Guiden for at få det bedste ud af træningsprogrammer i de forskellige træningsområder. Find din aktuelle 2000 meter tid i venstre kolonne, se på tværs for at finde din Pace i hvert område. Når

Læs mere

Mindfulness i PPR og sundhedsplejen - PPR og Sundhedsplejen i Mariager Fjord kommune. Kære læser

Mindfulness i PPR og sundhedsplejen - PPR og Sundhedsplejen i Mariager Fjord kommune. Kære læser Mindfulness i PPR og sundhedsplejen - PPR og Sundhedsplejen i Mariager Fjord kommune Kære læser I materialet kan du læse om kurset i Mariager Fjord PPR og sundhedspleje. Du kan også læse om Mariager fjords

Læs mere

Tjekliste: Sådan bruger du dine følelser til at hele din krop

Tjekliste: Sådan bruger du dine følelser til at hele din krop Tjekliste: Sådan bruger du dine følelser til at hele din krop Der er en mening med sygdom. Når du forstår den mening, ved du, at din krop er her for at hjælpe dig. Jeg er terapeut og hjælper dig med at

Læs mere

Mindfulness & stressforebyggelse - det travle liv og hvordan vi håndterer det

Mindfulness & stressforebyggelse - det travle liv og hvordan vi håndterer det Mindfulness & stressforebyggelse - det travle liv og hvordan vi håndterer det Mindfulness er tilstedeværelse Tilstede: i livet, i os selv med andre mennesker, i de ting vi gør på en ikke dømmende måde

Læs mere

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Lær at håndtere usikkerhed v e d p r æ s t a t i o n e r 3 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n

Læs mere

Mindfulness kursus en mere mindful hverdag. - Erfaringer med 3 dag og 1 døgninstitution i Gentofte kommune. 100 ansatte og 80 børn har deltaget.

Mindfulness kursus en mere mindful hverdag. - Erfaringer med 3 dag og 1 døgninstitution i Gentofte kommune. 100 ansatte og 80 børn har deltaget. Mindfulness kursus en mere mindful hverdag - Erfaringer med 3 dag og 1 døgninstitution i Gentofte kommune. 100 ansatte og 80 børn har deltaget. Kære læser I materialet kan du læse om kurset i Gentofte

Læs mere

Bliv klogere på din sundhed. Medarbejderens egen sundhedsmappe

Bliv klogere på din sundhed. Medarbejderens egen sundhedsmappe Projekt Sund Medarbejder Bliv klogere på din sundhed Medarbejderens egen sundhedsmappe I samarbejde med Bliv klogere på din sundhed Navn: Dato: Du har nu mulighed for at komme igennem forskellige målinger,

Læs mere

Hurtig, hurtigere, hurtigst

Hurtig, hurtigere, hurtigst Hurtig, hurtigere, hurtigst Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 90 min., og som udgangspunkt vil der være en afklaring af emne og gennemgang af relevant teori i undervisningslokalet

Læs mere

TEMA Stress. Værktøj 9. Pauser! Pauser hvor vi lader op

TEMA Stress. Værktøj 9. Pauser! Pauser hvor vi lader op TEMA Stress Værktøj 9 Pauser! Pauser hvor vi lader op 1 Indhold Introduktion 1. Oplæg til drøftelse af pausepraksis Pausekultur som et godt værn mod stress 3 3 5 2. Instruktion til et lille pusterum i

Læs mere

Blodomløbet... s. 3. Boldtrykket... s. 3-6. Pulsen... s. 6-8. Kondital... s. 8-10. Konklution... s. 11

Blodomløbet... s. 3. Boldtrykket... s. 3-6. Pulsen... s. 6-8. Kondital... s. 8-10. Konklution... s. 11 Denne raport går ind og ser på vøres blodomløb. Det vil sige at der vil blive uddybet nogle enmer som blodtrykket, pulsen og kondital. Ved hjælp af forskellige målinger, er det muligt at finde ud af, hvor

Læs mere

Tips og Tricks til eksamen

Tips og Tricks til eksamen Tips og Tricks til eksamen 15.05.2013 Program Præsentation Udfordringerne i forbindelse med eksamen Inden eksamen Under eksamen Om eksamensangst Praktisk produkt Erhvervs case Synopsis Kort projekt Langt

Læs mere

visualisering & Afhjælp angst 3 effektive øvelser

visualisering & Afhjælp angst 3 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Afhjælp angst OG NERV Ø SI T E T 3 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n te ANGSTTILSTANDE Man skelner

Læs mere

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Uddrag 1. Lidt om stress 1.1 Hvad er stress egentlig? Stress skyldes hormoner, som gør, at din krop og dit sind kommer ud af balance Stress er ingen sygdom,

Læs mere

Om metoden Kuren mod Stress

Om metoden Kuren mod Stress Om metoden Kuren mod Stress Kuren mod Stress bygger på 4 unikke trin, der tilsammen danner nøglen til endegyldigt at fjerne stress. Metoden er udviklet på baggrund af mere end 5000 samtaler og mere end

Læs mere

Et udpluk af øvelser og meditationer fra gruppeforløbet Hjerterum

Et udpluk af øvelser og meditationer fra gruppeforløbet Hjerterum Hjerteåndedrættet 1) Ret opmærksomheden blidt mod midten af brystkassen på det fysiske hjerte. Læg gerne en hånd på hjertet. 2) Hold opmærksomheden på hjertet og træk vejret dybt og roligt samtidig med,

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

TASK FORCE TIL LØSNINGEN AF ORGANISERINGENS GÅDE Tredje AL-session Mandag d. 29. april 2019

TASK FORCE TIL LØSNINGEN AF ORGANISERINGENS GÅDE Tredje AL-session Mandag d. 29. april 2019 TASK FORCE TIL LØSNINGEN AF ORGANISERINGENS GÅDE Tredje AL-session Mandag d. 29. april 2019 KORT GENBESØG AF FORMÅL OG MÅL MED FORLØBET FORMÅL at deltagerne gennem konkrete eksperimenter gør sig erfaringer

Læs mere

Guide: Træk vejret korrekt og bliv sund

Guide: Træk vejret korrekt og bliv sund Guide: Træk vejret korrekt og bliv sund Bedre fordøjelse, sundere ryg, mindre stress, bedre søvn listen over fordele er lang og du skal blot forbedre noget, du alligevel gør 20.000 gange hver eneste dag:

Læs mere

Værktøj 9 Pauser. Pauser. Pauser hvor vi lader op. Værktøj 9. NY_9_Pauser_tryk.indd 1 01-07-2015 21:22:59

Værktøj 9 Pauser. Pauser. Pauser hvor vi lader op. Værktøj 9. NY_9_Pauser_tryk.indd 1 01-07-2015 21:22:59 hvor vi lader op Værktøj 9 1 NY_9 tryk.indd 1 01-07-2015 21:22:59 Indhold 3 Introduktion 4 Oplæg til drøftelse af pausepraksis 5 Pausekultur som et godt værn mod stress 6 Instruktion til et lille pusterum

Læs mere

Med kroppen i centrum september 2017

Med kroppen i centrum september 2017 Med kroppen i centrum - 13. september 2017 DAGENS PROGRAM 8.30-9.00 Rundstykke 9.00-10.00 Introduktion til bevægelse og sundhed 10.00-10.15 Pause 10.30-12.00 Stoletesten, de små skridt og bevægelser og

Læs mere

Mindfulness på arbejde

Mindfulness på arbejde Mindfulness på arbejde Hvad kan støtte os i mindful væren når vi er på arbejde Mayaya Louise Schubert, Tid Til Ro ID Psykoterapeut, Coach og Spirituel Mentor Inviter kroppen med på arbejde Det er fint

Læs mere

Skovmeditation - en oplevelse for både krop og sjæl

Skovmeditation - en oplevelse for både krop og sjæl Skovmeditation - en oplevelse for både krop og sjæl Af Grethe Lindholm Pedersen, psykoterapeut og indehaver af Helseværkstedet Helseværkstedet i Jelling har gennem de seneste 4 år ca. en gang om måneden

Læs mere

Den psykologiske Diamant Tanker. Adfærd

Den psykologiske Diamant Tanker. Adfærd Den psykologiske Diamant Tanker Følelser Krop Adfærd Low Performance Zone Det Følelsesmæssige Landskab Stress, irritation Vrede, frustration Bekymret Angst Utilfredshed Fordømmelse Negativitet (ubehagelige

Læs mere

Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm

Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm Det er ingen skam at have et problem. Men det er en skam, ikke at arbejde med det. 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Klientkontakt... Fejl! Bogmærke er ikke

Læs mere

INTRO MINDFULNESS. Lone Gaarskjær Schultz. Parterapeut og supervisor. Lone Gaarskjær Schultz. Parterapeut og Supervisor

INTRO MINDFULNESS. Lone Gaarskjær Schultz. Parterapeut og supervisor. Lone Gaarskjær Schultz. Parterapeut og Supervisor INTRO MINDFULNESS Parterapeut og supervisor Mindfulness: hvad er det? BEVIDST NÆRVÆR At blive nærværende i det nu, hvor du befinder dig lige der hvor livet sker At være, frem for at gøre At være med det

Læs mere

Psykolog John Eltong

Psykolog John Eltong Psykolog John Eltong Undervisningens formål Give dig en forståelse af, hvad angst er Hjælpe til bedre at kunne formulere hypoteser om, hvad der måske kunne være på færde med en borger Blive bedre til at

Læs mere

Deltag på et inspirerende seminar Meditation et effektivt værktøj i hverdagen - vejen til ro, fordybelse, udvikling og professionalisme

Deltag på et inspirerende seminar Meditation et effektivt værktøj i hverdagen - vejen til ro, fordybelse, udvikling og professionalisme Deltag på et inspirerende seminar Meditation et effektivt værktøj i hverdagen - vejen til ro, fordybelse, udvikling og professionalisme Teknologisk Institut Taastrup 20. april 2009 Teknologisk Institut

Læs mere

HJERTE-LUNGE VÆRKSTED

HJERTE-LUNGE VÆRKSTED HJERTE-LUNGE VÆRKSTED SPØRGESKEMA 4.- 6. KLASSE NAVN OG KLASSE: I skal besvare opgaverne både før, under og efter besøget på Experimentarium. NÅR I HAR LAVET OPGAVERNE: Kender I fagbegreberne organer,

Læs mere

12. At beskrive et problem specifikt og præcist

12. At beskrive et problem specifikt og præcist 12. At beskrive et problem specifikt og præcist A) Vær specifik, når du beskriver problemet. Hvem var til stede? Hvad skete der nøjagtigt? Hvor var du? Hvornår skete det? Hvordan forløb det? ikke fokusere

Læs mere

Foreningen Aikido Uden Grænser CVR:

Foreningen Aikido Uden Grænser CVR: Foreningen Aikido Uden Grænser CVR: 37511226. 2 Projekter på Ballerup Sprogcenter. Gennem Afslapnings-, Centrerings- og Konfliktløsningsmetoder baseret på træning af Being In Movement (BIM), Den Japanske

Læs mere

Projekt PUST. Psykologisk Unge-STøtte. Center for Inklusion/PPR Odense Kommune. KL konference Projekt Ungdomsuddannelse København 9-9-2013

Projekt PUST. Psykologisk Unge-STøtte. Center for Inklusion/PPR Odense Kommune. KL konference Projekt Ungdomsuddannelse København 9-9-2013 Projekt PUST Psykologisk Unge-STøtte Center for Inklusion/PPR Odense Kommune KL konference Projekt Ungdomsuddannelse København 9-9-2013 Opgørelser over indsatser Effekt Perspektiver og fremtid 5 erhvervsrettede

Læs mere

Godthåb Trim. Pulstræning

Godthåb Trim. Pulstræning Godthåb Trim Pulstræning Intro til pulstræning Pulsmåling/pulsuret er: Et godt træningsredskab En motivationsfaktor En god måde at måle træningstilstand En aktuel og relativ intensitetsmåler Et legetøj

Læs mere

Vil du gennem 10 uger have redskaberne til at slippe kur, kilo og kamp? Og samtidig opnå et naturligt vægttab?

Vil du gennem 10 uger have redskaberne til at slippe kur, kilo og kamp? Og samtidig opnå et naturligt vægttab? Vil du gennem 10 uger have redskaberne til at slippe kur, kilo og kamp? Og samtidig opnå et naturligt vægttab? Kursets fokus er ikke tab 10 kg på 10 uger, men at slutte fred med kroppen og maden. Derigennem

Læs mere

Musik og musikalitet - i et neuropædagogisk perspektiv. Neurokonferencen 2013

Musik og musikalitet - i et neuropædagogisk perspektiv. Neurokonferencen 2013 Musik og musikalitet - i et neuropædagogisk perspektiv Neurokonferencen 2013 Sang Æblemand kom indenfor Æblemand kom indenfor Har du nogle æbler Med til mig i dag Tak ska du ha Erfaringsudveksling Anvender

Læs mere

Den lange varition af teknik til individuel integration af højere bevidsthed og jordforbindelse.

Den lange varition af teknik til individuel integration af højere bevidsthed og jordforbindelse. Den lange varition af teknik til individuel integration af højere bevidsthed og jordforbindelse. Du tænder et lys - afspænder fysisk - mentalt og følelsesmæssigt Du stiller et tændt stearinlys for dig

Læs mere

Boble-Byen. - Et indre rum af ro og styrke. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Boble-Byen. - Et indre rum af ro og styrke. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Boble-Byen - Et indre rum af ro og styrke Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen starter

Læs mere

EFT er udviklet af Gary Craig (USA), og er den førende af de nye teknikker inden for området energipsykologi.

EFT er udviklet af Gary Craig (USA), og er den førende af de nye teknikker inden for området energipsykologi. Hvad er EFT? EFT er et nyt redskab til behandling af angst, depression, traumer, afhængighed, vægttab, smerter og meget mere. Det en skånsom og effektiv metode til at ændre alle problemer, der blokerer

Læs mere

Sygeplejerskemanual. Individuelle støttende samtaler med psykoedukation. Opdateret maj 2015

Sygeplejerskemanual. Individuelle støttende samtaler med psykoedukation. Opdateret maj 2015 Sygeplejerskemanual Individuelle støttende samtaler med psykoedukation Opdateret maj 2015 Udarbejdet af: Charlotte Mohr og Marianne Østerskov Sygeplejersker ved Kompetencecenter for Transkulturel Psykiatri

Læs mere

Firmayoga. Simone Vendelbo. Ro Yoga, Silkeborg. Ro Yoga, Silkeborg - royoga.dk - Side 1 af 5

Firmayoga. Simone Vendelbo. Ro Yoga, Silkeborg.   Ro Yoga, Silkeborg - royoga.dk - Side 1 af 5 Firmayoga Simone Vendelbo Ro Yoga, Silkeborg www.royoga.dk Ro Yoga, Silkeborg - royoga.dk - Side 1 af 5 Hvorfor firmayoga? Omend yoga og meditation har været dyrket i Østen i over 3000 år, så er det i

Læs mere

En sund og aktiv hverdag

En sund og aktiv hverdag Der er noget, du skal vide om En sund og aktiv hverdag Til dig der har hukommelsesbesvær Denne pjece er til borgere med hukommelsesbesvær. Pjecen er udarbejdet af Maja Ajslev med inspiration fra Løsninger

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

Selvkompetence-Guide

Selvkompetence-Guide Selvkompetence-Guide 1. Formålet med værktøjet Værktøjet er en hjælp til at afklare elevens selvkompetence i forhold til: Opmærksomhed på egne følelser Balanceret følelseshåndtering Bruge egne følelser

Læs mere

bedre søvn Guide Sådan får du en Så farligt er for lidt søvn 11 gode råd Februar Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

bedre søvn Guide Sådan får du en Så farligt er for lidt søvn 11 gode råd Februar Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Jeppe Michael Jensen Guide Februar 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan får du en bedre søvn Så farligt er for lidt søvn 11 gode råd Sådan får du en bedre søvn INDHOLD I DETTE

Læs mere

HJERTE-LUNGE VÆRKSTED

HJERTE-LUNGE VÆRKSTED HJERTE-LUNGE VÆRKSTED SPØRGESKEMA 6.- 9. KLASSE NAVN OG KLASSE: I skal besvare opgaverne både før, under og efter besøget på Experimentarium. NÅR I HAR LAVET OPGAVERNE: Kender I fagbegreberne organer,

Læs mere

Mestringsteknikker og - værktøjer II. Fysioterapeut Janni Langelund

Mestringsteknikker og - værktøjer II. Fysioterapeut Janni Langelund Mestringsteknikker og - værktøjer II Fysioterapeut Janni Langelund Åndedrættet En lille åndedrætsøvelse Vi skal tælle vejrtrækninger 30 sekunder Tæl på enten en udånding eller indånding Når i er færdige,

Læs mere

Øvelser til kvinder med smerter i underlivet

Øvelser til kvinder med smerter i underlivet Underlivssmerter opleves af et stort antal kvinder. Der kan være flere årsager, men ofte vil musklerne være involverede. Muskelspændinger kan opstå i såvel underlivet som i nakke- og skulderregionen. De

Læs mere

Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver

Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver 1 2 Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver Den der er Klar Af stressrådgiver og mentaltræner Thomas Pape Den der er forberedt, ved hvad man får karakter for, oplever at processen er god. Tændt

Læs mere

ANGST OG OCD. Horsens 5. februar 2015. Kristian Kastorp autoriseret psykolog Ambulatorium for Angst og OCD Regionspsykiatrien Horsens krikas@rm.

ANGST OG OCD. Horsens 5. februar 2015. Kristian Kastorp autoriseret psykolog Ambulatorium for Angst og OCD Regionspsykiatrien Horsens krikas@rm. ANGST OG OCD Horsens 5. februar 2015 Kristian Kastorp autoriseret psykolog Ambulatorium for Angst og OCD Regionspsykiatrien Horsens krikas@rm.dk PsykInfo Midt Program Hvordan skal vi forstå angst? Angstlidelserne

Læs mere

Hjælp til bedre vejrtrækning

Hjælp til bedre vejrtrækning Øre-næse-halskirurgisk Klinik Hjælp til bedre vejrtrækning ved lungekræft Patientinformation Øre-næse-halskirurgisk Klinik Finsensgade 35 6700 Esbjerg Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Lunger og kræftsygdom

Læs mere

Fysisk aktivitet og Livsmestring Mandag d. 9. feb. 2015

Fysisk aktivitet og Livsmestring Mandag d. 9. feb. 2015 Fysisk aktivitet og Livsmestring Mandag d. 9. feb. 2015 Fysisk aktivitet som led i personlig udvikling Vores baggrunde Jasper: Idrætsmedarbejder SCS Jim: Projektleder af Bevægelse, krop og sind SCS Virker

Læs mere

Nyrene Nyren filtrerer 1500 liter blod i døgnet og afgiver ca. lidt over en liter urin.

Nyrene Nyren filtrerer 1500 liter blod i døgnet og afgiver ca. lidt over en liter urin. ALFATEST HRV analysen er et anerkendt udstyr der giver en status på organismens generelle sundhedstilstand og bliver målt på pulsen gennem en super følsom chip. HRV analysen tager et EKG / EEG / Status

Læs mere

Kemohjerne eller kemotåge En tilstand med påvirkning af kognitionen eksempelvis nedsat koncentrationsevne og hukommelse.

Kemohjerne eller kemotåge En tilstand med påvirkning af kognitionen eksempelvis nedsat koncentrationsevne og hukommelse. Kemohjerne eller kemotåge En tilstand med påvirkning af kognitionen eksempelvis nedsat koncentrationsevne og hukommelse. Ikke en lægelig veldefineret tilstand. Nogle oplever det i forbindelse med behandling

Læs mere

Stress bliver ofte forvekslet med travlhed eller sygdom. Den kort varige stress. Den langvarige stress

Stress bliver ofte forvekslet med travlhed eller sygdom. Den kort varige stress. Den langvarige stress Stress bliver ofte forvekslet med travlhed eller sygdom Den kort varige stress Normal og gavnlig. Skærper vores sanser. Handle hurtigt. Bagefter kan kroppen igen slappe af. Sætte gang i vores autonome

Læs mere

HTX Biologi C Blodets kredsløb 1.4 G 9 oktober 2007

HTX Biologi C Blodets kredsløb 1.4 G 9 oktober 2007 1 Fag: Biologi C Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium / HTX Klasse: 1.4 Navn: Daniel Thyrring, Devran Kücükyildiz Eksperimenter udført af: Daniel Thyrring, Devran Kücükyildiz Dato: Afleveres d. Hjertet.

Læs mere

Stressmetoden A.K.T.I.V

Stressmetoden A.K.T.I.V Stressmetoden A.K.T.I.V Ekspertmodellen til din vej ud af stress Har du ligesom så mange andre fået stress? Føler du dig ofte stresset og har svært ved, at få din dagligdag til at hænge sammen? Har du

Læs mere

ALT OM TRÆTHED. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALT OM TRÆTHED. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALT OM TRÆTHED www.almirall.com Solutions with you in mind HVAD ER DET? Træthed defineres som en følelse af mangel på fysisk og/eller psykisk energi, hyppigt oplevet som udmattelse eller træthed. Det er

Læs mere

Alt om. træthed. www.almirall.com. Solutions with you in mind

Alt om. træthed. www.almirall.com. Solutions with you in mind Alt om træthed www.almirall.com Solutions with you in mind Hvad er det? Træthed defineres som en følelse af mangel på fysisk og/eller psykisk energi, hyppigt oplevet som udmattelse eller træthed. Det er

Læs mere

STRESS. En guide til stresshåndtering

STRESS. En guide til stresshåndtering STRESS En guide til stresshåndtering Kend dine signaler Vær opmærksom på følgende symptomer: Anspændthed Søvn Har du problemer med at slappe af? Er du irritabel? Er du anspændt? Er du mere træt end du

Læs mere

Hypotermi. Hypotermiens faser. Kilde: Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Hypotermi. Hypotermiens faser. Kilde: Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Hypotermi Under minutter så hurtigt synker mange skibe. Med så kort varsel skal du på forhånd vide, hvad du skal gøre i en nødsituation. Her følger nogle gode råd om, hvordan du holder varmen, hvis du

Læs mere

Stress hvad er det og hvordan håndterer vi det. AM-Gruppen A/S

Stress hvad er det og hvordan håndterer vi det. AM-Gruppen A/S 1 Stress hvad er det og hvordan håndterer vi det AM-Gruppen A/S Mads Trampedach Kontaktoplysninger: Tlf.: 70 107 701 E-mail: kontakt@am-gruppen.dk bringer mennesker og organisationer i balance... 2 bringer

Læs mere

Mindfulness i organisationer. v. Udviklingskonsulent Anne Mølholm

Mindfulness i organisationer. v. Udviklingskonsulent Anne Mølholm Mindfulness i organisationer v. Udviklingskonsulent Anne Mølholm Vores sind Fortid Mig NU NU Dig Fremtid Grundindstillinger i mindfulness? Opmærksomt nærvær mellem stimulus og respons > disciplin i handling

Læs mere

Guide: Sådan tackler du stress

Guide: Sådan tackler du stress Guide: Sådan tackler du stress Et nyt dansk forskningsprojekt viser, at den bedste stressbehandling er at bevare kontakten til arbejdet Af Trine Steengaard, 16. oktober 2012 03 Arbejd dig ud af stress

Læs mere

4 ledtråde til at hjælpe dig i arbejdet med dit Solar Plexus

4 ledtråde til at hjælpe dig i arbejdet med dit Solar Plexus 4 ledtråde til at hjælpe dig i arbejdet med dit Solar Plexus Jes Dietrich Dette er et lille udsnit fra min bog Hjertet og Solar Plexus. Nogle steder vil der være henvisninger til andre dele af bogen, og

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

Gode råd om hvordan man kommer af med stress

Gode råd om hvordan man kommer af med stress Gode råd om hvordan man kommer af med stress Først skal du erkende, at du har et problem, at du ikke har det godt og ikke kan gøre det, du gerne vil, og som du plejer at gøre. Din familie, venner og veninder

Læs mere

Stress, konflikt og udfordrende adfærd

Stress, konflikt og udfordrende adfærd Stress, konflikt og udfordrende adfærd Generalforsamling Søndag d. 02. februar 2014 Martin Hauberg Stress hvad er det? Stress er en ydre eller indre påvirkning è kroppen i "alarmberedskab". Kroppen skelner

Læs mere

Naturen som katalysator for sundhed og selvværd, Viborg Kommune

Naturen som katalysator for sundhed og selvværd, Viborg Kommune Sund By sekretariatet c/o KL-huset Weidekampsgade København S. post@sundbynetvaerket.dk Naturen som katalysator for sundhed og selvværd, Viborg Kommune Indsatsens titel: Nørremarkens Have. Erhvervsrettet

Læs mere