Det kan konstateres at:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det kan konstateres at:"

Transkript

1 Sammenfatning og synspunkter Det kan konstateres at: Regionale bynetværk spiller en stadig større rolle, og der er stigende konkurrence mellem metropoler. Der er langt mere omvejskørsel mellem de større byer i Danmark, end mellem mange større byer rundt om i Europa. Der er udsigt til betydelig trængsel på de regionale vejforbindelser, og det vil være nødvendigt at gennemføre en række infrastrukturprojekter for at håndtere de fremtidige trængselsproblemer. Der findes en række forskellige udbygningsstrategier, og der skal grundlæggende vælges mellem at udvide de eksisterende forbindelser eller etablere nye forbindelser. I Danmark kører togene langsommere end i mange andre lande, og det skyldes bl.a., at kapaciteten flere steder er fuldt udnyttet. I Danmark er de geografiske afstande så begrænsede, at landet med få nye transportkorridorer kan gøres til én sammenhængende vækstregion. På den baggrund anbefaler DI: Der gennemføres investeringer, der sikrer, at der ikke opstår alvorlige regionale flaskehalse. At man prioriterer opbygning af et internationalt konkurrencedygtigt hovedbanenet (det store H) og på sigt etablering af egentlige højhastighedsbaner i mellem knudepunkterne København, Aarhus og Hamborg. Der skal ske en strategisk afklaring af, hvordan man styrker øst-vest forbindelserne og undgår, at de eksisterende øst-vestforbindelser bliver flaskehalse. Der skal ske en strategisk afklaring af, hvordan man styrker nord-syd forbindelserne i både Vest- og Østdanmark. Det sikres, at der er en effektiv regional opkobling til den overordnede infrastruktur. Der opbygges et regionalt infrastrukturelt grid med en fleksibel opkobling til de overordnede korridorer.

2 SIDE 57 Redegørelse for transport og mobilitet i Danmark frem til 2050 DI ANALYSE Et land der hænger sammen Med et flerstrenget transportsystem Da den faste forbindelse over Storebælt åbnede i 1997 (togforbindelsen) og 1998 (vejforbindelsen), bidrog infrastrukturen til at binde Danmark sammen. Siden åbningen af den faste forbindelse over Storebælt, er Øresundsforbindelsen blevet etableret i 2000, og i 2020 er det planen, at den faste forbindelse over Femern åbnes. Nye internationale forbindelser styrker grundlaget for regionalt samarbejde på tværs af landegrænser. Den internationale orientering er vigtig, men det er samtidig vigtigt med et land, der hænger sammen. Internationalt set er der i stigende grad konkurrence mellem metropolområder. Danmark står som udgangspunkt relativt svagt i denne konkurrence. Hovedstadsområdet er Danmarks eneste egentlig metropolområde og selv i hovedstadsområdet er en international målestok forholdsvis lille. Ved at knytte de større byområder sammen, herunder Hovedstadsområdet, Aarhusområdet og trekantsområdet, vil man kunne få skabt én sammenhængende region, der i højere grad vil være rustet til at kunne konkurrere internationalt. Vækst i arbejdsstyrken (15 64 årige) i perioden , i pct. Ændring i arbejdsstyrken. Stiger mere end 5 pct. Stiger 0 5 pct. Falder 0 5 pct. Falder mere end 5 pct. Kilde : Danmarks Statistik.

3 DI ANALYSE Redegørelse for transport og mobilitet i Danmark frem til 2050 SIDE 58 Hovedstadsområdet og den Østjyske byregion er de områder i Danmark, hvor der ventes den største vækst i arbejdsstyrken (15 64 årige) frem mod I Holland arbejder man aktivt på at understøtte bynetværk, og i den hollandske National Spatial Strategy 35 udtrykkes det således: A flourishing economy goes hand in hand with dynamic national city networks... consequently, the Government welcomes cooperation between cities and the formation of city networks. Også i en dansk sammenhæng er man opmærksom på, at regionale bynetværk spiller en rolle. Byog Landskabsstyrelsen påpeger således, at både service og erhverv ofte fungerer i netværk, hvor overordnede opgaver er specialiserede og delt mellem en række byer. 36 Regional sammenhæng under pres De geografiske afstande i Danmark er begrænsede, men alligevel er rejsetiden mellem eksempelvis Aarhus og København relativ lang. Det skyldes blandt andet, at der også i en international sammenligning er relativ meget omvejskørsel. Fremadrettet vil den regionale sammenhæng i Danmark komme under yderligere pres, og de regionale rejsetider vil uden ekstra kapacitet blive forøget markant. Det store H er under pres Den regionale sammenhæng er afhængig af gode vejforbindelser. I dag er det store H hovednerven i det danske vejnet, men frem mod 2030 vil der opstå fremkommelighedsproblemer på store dele af vejene i det store H. Ifølge Infrastrukturkommissionens trængselsfremskrivninger vil der i 2030 være begyndende trængsel på store dele af vejnettet i Det Store H. I aftalerne om en grøn transportpolitik fra 2009 og 2010 blev parterne enige om at udbygge følgende motorvejsstrækninger: Anlæg af Frederikssundsmotorvejen (Motorring 4 Tværvej). Udbygning af motorvejen ved Vejle Fjord (Skærup Vejle N). Udbygning af Køge Bugt motorvejen (Greve Syd Solrød Syd). Udbygning af Motorring 4 omkring København. Udbygning af motorvejen på Vestfyn (Middelfart Nørre Aaby). Udbygning af Helsingørmotorvejen (Øverød Hørsholm Syd) Kilde: Transportministeriet (2009 og 2010). Aftaler om En grøn transportpolitik. Mange af de vejprojekter, der blev afsat penge til, var dog kun halve projekter, idet der kun blev afsat penge til deletaper. Eksempelvis blev der kun afsat penge til at udbygge 10 km af de samlede 32 Danmark har rekord i omvejskørsel Ekstra kørsel i forhold til fugleflugtslinje København Aarhus København Hamborg Paris London Barcelona Madrid Ankara Eskisehir Paris Lyon Hannover Berlin Lissabon Porto Bruxelles Paris Milano Bologne Pct. Kilde : classic.krak.dk, distancecalculator.globefeed.com og freemaptools.com 35 Dutch MInistry of Housing, Spatial Planning and the Environment. Nota Ruimte. 36 By- og Landsskabstyrelsen (2007). Danske bebyggelser.

4 SIDE 59 Redegørelse for transport og mobilitet i Danmark frem til 2050 DI ANALYSE Trængslerne udvides til hele det store H Kapacitetsudnyttelse, antal køretøjer ved begyndende trængsel eller mere, 2030 central pr. døgn pr. døgn pr. døgn pr. døgn pr. døgn pr. døgn Over pr. døgn Kilde : Infrastrukturkommissionen, Danmarks Transportinfrastruktur 2030 Betænkning. km, som indgår i udbygningen af motorvejen på Vestfyn. De nævnte motorvejsprojekter vil ikke sikre tilstrækkelig kapacitet i Det store H frem mod 2020/30. Nedenstående tabel viser hvor stor en reduktion i spildtimerne i trafikken, man kan forvente når de ovenstående projekter er gennemført. Som det fremgår, skønnes de besluttede vejprojekter (heraf mange som deletaper) at give en reduktion i spildtiden på små timer svarende til to tre pct. af den samlede spildtid i trafikken, som i dag er i størrelsesordenen timer per dag på hverdage.

5 DI ANALYSE Redegørelse for transport og mobilitet i Danmark frem til 2050 SIDE 60 Tabt tid som følge af halve vejprojekter Reduktion af spildtid for hele udbygningen per hverdagsdøgn Længde på deletape, der nu udbygges Længde på hele udbygningen Skøn over reduktion i spildtid ved udbygning af deletape Vejlefjord timer 13 km. 13 km timer Køge Bugt motorvej timer 8 km. 14 km timer Helsingørmotorvejen 900 timer 4 km. 6 km. 600 timer Motorvejen på Vestfyn timer 10 km. 32 km. 500 timer Motorring timer 4 km. 4 km. 400 timer Frederikssundsmotorvejen timer 10 km. 30 km timer Samlet reduktion i spildtid ved vejprojekter timer timer Note: Det er antaget, at deletaper giver en reduktion i spildtiden, svarende til andelen af km deletapen udgør af den samlede udbygning. Kilde: Egne beregninger baseret på Vejdirektoratets VVM-vurderinger. Spildtiden i trafikken vil stige, hvis ikke kapaciteten i transportsystemet øges i takt med at efterspørgslen stiger. Vejdirektoratet beskriver i et notat om fremkommelighed på statsvejnettet en række vejprojekter, der vil være nødvendige, hvis man skal håndtere de fremtidige trængselsproblemer: Ny midtjysk motorvejskorridor eller udbygning af E45-korridoren (Trekantsområdet- Randers), herunder evt. en ny Vejle Fjord Bro og videre til Randers. En 3. Limfjordsforbindelse. Udbygning af motorvejen syd for Kolding til grænsen. Yderligere udbygning af den fynske motorvej Middelfart-Odense. En ny Lillebæltsforbindelse (parallelt med den eksisterende, syd for eller Bogense Juelsminde). Øget kapacitet øst-vest gennem udbygning af Vestmotorvejen Odense-Køge eller fast forbindelse fra Kalundborg til Aarhus (via Samsø). Motorvej på rute 23 (Kalundborg). Udbygning af E47 eller etablering af en motorring 5. Udbygning af Sydmotorvejen. Kilde: Vejdirektoratet (2007). Fremkommelighed på statsvejnettet Midtjysk motorvej udskyder trængsel ved Vejlefjord Kapacitet og trafik på E45 ved Vejlefjord broen Køretøjer pr. døgn Kapacitet 6 spor Trafik E45 (UDEN midtjysk motorvej) Trafik E45 (MED midtjysk motorvej). Kilde : DI-beregninger Vejdirektoratet (2007). Fremkommelighed på statsvejnettet

6 SIDE 61 Redegørelse for transport og mobilitet i Danmark frem til 2050 DI ANALYSE En række af projekterne i boksen kan karakteriseres som enten/eller investeringer, hvor valg af den ene investering betyder, at andre investeringer kan undgås eller gennemføres i en mere afdæmpet takt. Det gælder eksempelvis udvidelse af kapaciteten i E45 korridoren, hvor anlæg af en midtjysk motorvej kan udskyde behovet for at udbygge E45. En screeningsanalyse viser, således at en midtjysk motorvej vil kunne aflaste E45 med mellem og biler, alt afhængig af den valgte linjeføring. 38 Som det fremgår af figuren, vil etablering af en midtjysk motorvej betyde, at en udvidelse af den 6-sporede strækning af E45 (som står klar i 2015 i henhold til transportaftalerne fra 2009) kan udskydes til omkring 2035, mens der vil være behov for en udvidelse allerede fra omkring 2025, hvis ikke der etableres en midtjysk motorvej. En midtjysk motorvej vil også kunne aflaste E45 mellem Aarhus og Skanderborg. Denne strækning er i dag 4-sporet, og her kan forventes kapacitetsproblemer allerede inden Hvis en midtjysk motorvej skal kunne gøre en forskel, når trængselsproblemerne for alvor begynder at opstå, vil den skulle stå klar i Det er yderst tvivlsomt, om det vil være muligt. Ikke mindst fordi en midtjysk motorvej først for alvor vil kunne aflaste E45, når den er fuldt udbygget. Ligesom i det østjyske kan øget kapacitet i øst-vest korridoren også tilvejebringes på flere måder. En mulighed er udbygning af motorvejen over Fyn og Sjælland, evt. i kombination med en ny Bogense Juelsminde forbindelse. Alternativt kan man vælge at anlægge en fast forbindelse over Kattegat. Mulighederne for at udbygge baneforbindelserne mellem Vest- og Østdanmark er beskrevet i en screeningsanalyse fra Trafikstyrelsen. 39 En central problemstilling i forbindelse med stillingtagen til udbygning af øst-vestforbindelserne er, hvordan de kapacitetsmæssige udfordringer omkring Lillebælt skal håndteres. Vejdirektoratet beskriver i ovennævnte notat om fremkommelighed på statsvejnettet blandt andet de trafikale udfordringer ved Lillebælt. 40 Det fremgår af notatet, at der inden for de kommende år forventes trængselsproblemer på den nuværende Lillebæltsbro. I notatet beskrives tre principielt forskellige måder at låse flaskehalsproblemet ved Lillebælt på. En løsning er at fastholde trafikken i den eksisterende E20 korridor ved anlæg af en ny bro parallelt med den eksisterende Lillebæltsbro. En anden mulighed er at etablere en ny broforbindelse med tilhørende motorvejsanlæg fra E20 syd om Middelfart med tilslutning til E45 syd for Kolding. En tredje mulighed er at etablere en ny broforbindelse med tilhørende motorvejsanlæg fra E20 over Nordfyn med tilslutning til E45 syd for Horsens (En fast forbindelse Bogense Juelsminde). Midtjysk motorvej udskyder trængsel syd for Aarhus Kapacitet og trafik på E45 mellem Aarhus og Skanderborg Køretøjer pr. døgn Kapacitet 4 spor Trafik E 45 (UDEN midtjysk motorvej) Trafik E 45 (MED midtjysk motorvej) Kilde : DI-beregninger. 38 Kilde: Niras (2010). Midtjysk motorvejskorridor Screening af mulige linjeføringer. 39 Kilde: Trafikstyrelsen (20011). Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark. Screening af linjeføringer for timemodellen og banebetjening af Østjylland. 40 Vejdirektoratet (2007). Fremkommelighed på statsvejnettet

7 DI ANALYSE Redegørelse for transport og mobilitet i Danmark frem til 2050 SIDE 62 Der går en årrække før kapacitetsgrænsen nås Kapacitet og trafik på Storebælt Køretøjer pr. døgn Kapacitet Årlig trafikvækst på 3,0 pct. Årlig trafikvækst på 2,2 pct. Årlig trafikvækst på 1,5 pct. Årlig trafikvækst på 1,0 pct. Kilde : DI-beregninger Et andet centralt spørgsmål i forbindelse med valget mellem de forskellige udbygningsstrategier er, om og hvornår der i givet fald vil opstå kapacitetsproblemer på den faste forbindelse over Storebælt. I dag benyttes Storebæltsforbindelsen i snit af køretøjer hvert døgn. Storebæltsforbindelsen er 4-sporet, og 4-sporede motorveje har typisk en kapacitet på køretøjer i døgnet. Med en årlig trafikvækst på 1,0 pct. vil kapaciteten på Storebæltsforbindelsen være tilstrækkelig frem til 2061, mens kapacitetsgrænsen nås i 2056 ved en årlig trafikvækst på 1,5 pct. I Sund & Bælt s langsigtede fremskrivninger af trafikken på Storebæltsforbindelsen forventes en årlig vækst på 1,5 pct. Er trafikvæksten imidlertid højere eksempelvis 2,2 pct. (hvilket svarer til Infrastrukturkommissionens fremskrivning af den langsigtede vækst i trafikefterspørgslen på statsvejnettet), nås kapacitetsgrænsen allerede i 2041, og bliver trafikvæksten eksempelvis på 3,0 pct., nås kapacitetsgrænsen i Ved Storebælt forventer Vejdirektoratet begyndende trængsel i 2030 i et scenarie, hvor der ventes høj vækst. I hovedstadsområdet er der også flere muligheder for at udbygge korridoren Helsingør-Rødby/ Gedser. Som udgangspunkt står valget mellem en udvidelse af E47, hvor man alternativt kan vælge at anlægge en ny motorvej i Ring 5-korridoren. Og udover disse alternativer vil eksempelvis en havnetunnel i København også kunne skabe nye transportmuligheder, for dele af trafikken i korridoren. Hvis man vælger at udvide den eksisterende E47, vil det kræve udbygning af Køge Bugt motorvejen fra seks til otte spor (der er afsat midler til en første etape i transportaftaler fra 2009) og udbygning af Motorring tre til otte spor. En del af Motorring 3 er allerede udbygget til seks spor, og Vejdirektoratet bemærker, at en yderligere udvidelse næppe er mulig af bl.a. bymæssige hensyn. Det vil dog være muligt at omdanne de nuværende nødspor til kørespor. I øvrigt bemærker Vejdirektoratet, at otte spor på sigt ikke vil være tilstrækkeligt på E47. Dertil kommer, at otte spor generelt må opfattes som det maksimale for en hensigtsmæssig trafikafvikling i det samlede net, idet et stort antal spor stiller store krav til tilslutningsanlæg og det tilstødende vejnet. Tid for nye korridorer Som eksemplerne omkring E45/midtjysk motorvej, øst-vest forbindelserne og E47/Motorring 5 viser, står man over for en række strategiske valg i relation til den fremtidige overordnede infrastruktur. Principielt står valget mellem at fortsætte udbygningerne af de mest belastede vejstrækninger i det store motorvejs H eller alternativt at få etableret nye transportkorridorer. Der er en række fordele ved at udvide de eksisterende forbindelser, men der er også fordele ved at anlægge nye forbindelser, jf. skemaet næste side.

8 SIDE 63 Redegørelse for transport og mobilitet i Danmark frem til 2050 DI ANALYSE Eksempler på mulige nye transportforbindelser Note: De mørkegrå streger illustrerer det eksisterende motorvejsnet. De blå streger illustrerer mulige nye og opgraderede vejforbindelser i en fremtidig flerstrenget infrastruktur med et regionalt net. Kilde : DI. Fordele og ulemper ved udbygning af eksisterende forbindelser versus nye forbindelser Udvidelse af eksisterende forbindelser Fordele Stor trafikefterspørgsel i de eksisterende korridorer Etablering af nye forbindelser Skaber et flerstrenget og dermed et mere robust transportsystem Nye mere direkte forbindelser reducerer transporttid Lettere at indføre brugerbetaling Ulemper Gener for trafikken i anlægsperioden Øget risiko for byspredning Manglende arealreservationer og anlæg i åbent land og naturområder Lidt forsimplet svarer overvejelserne mellem udbygning af eksisterende forbindelser og etablering af nye forbindelser til valg af udbygningsløsning for København Ringsted, hvor valget stod mellem at udbygge den eksisterende jernbane via Roskilde eller alternativt at vælge nybygningsløsningen via Køge. Ved valg af udbygningsstrategi er tid en helt central parameter. F.eks. i relation til motorvejskapacite-

9 DI ANALYSE Redegørelse for transport og mobilitet i Danmark frem til 2050 SIDE 64 ten i det midt- og østjyske, hvor man må forvente, at det alt andet lige vil gå hurtigere at få udbygget enkelte meget trængselsplagede delstrækninger på E45 end at få anlagt en ny midtjysk motorvej, der kan aflaste E45. Generelt er udbygning af vejnettet tidskrævende, og det må forventes, at der som minimum går ni år fra det besluttes at gennemføre en VVM-undersøgelse af et givet vejprojekt, til vejen kan åbnes for trafik. Hertil lægges den politiske beslutningsproces. Typisk tidsplan for vejprojekter År 0 Vejdirektoratet laver VVM-undersøgelser, og kommer med forslag til, hvor vejen skal ligge, 1 og hvordan vejen skal udformes. Vejdirektoratet 2 kortlægger området. 3 Vejdirektoratet arbejder med at projektere vejen, så projektets placering og udformning bliver præcist og detaljeret. Ekspropriationskommissionen afholder en eller flere besigtelsesforretnin- 4 ger, hvor vejprojektet skal godkendes. 5 Folketinget vedtager en anlægslov. 6 Entreprenører anlægger vejen. Vejdirektoratet fører tilsyn med arbejdet. 7 Ekspropriationskommissionen eksproprierer den 8 jord, der skal bruges til projektet. 9 Vejen åbnes for trafik Kilde: Vejdirektoratet (2008). Statsvejnettet Oversigt over tilstand og udvikling. En anden central parameter i forbindelse med valg af udbygningsstrategi er pris, hvor det er relevant at sammenligne prisen på forskellige strategier for udbygning af kapaciteten i transportsystemet. For den nye togbane København Ringsted er der betydelig forskel på prisen for de to udbygningsstrategier. For udbygningen af den eksisterende bane (den såkaldte 5-sporsløsning) lyder anlægsoverslaget på ca. tre mia. kr., mens anlægsoverslaget for den ny bane via Køge lyder på ca. 10 mia. kr. På trods af at den ny bane er langt dyrere at anlægge, viser den samfundsøkonomiske analyse, at gevinsterne ved at anlægge en ny bane er relativt højere end ved at udvide den eksisterende bane, blandt andet fordi den ny bane giver passagerne betydeligt højere rejsetids- og regularitetsgevinster, og fordi der er færre gener for togpassagererne i anlægsperioden. 41 Frem mod 2050 vil der givet under alle omstændigheder være behov for at udbygge kapaciteten i østvest trafikken, herunder eksempelvis vej- og baneforbindelserne mellem København og Aarhus. I det følgende skitseres et meget simpelt overslag over omkostningerne ved en generel udbygning af de eksisterende vej- og baneforbindelser mellem København og Aarhus. En ny bane mellem København og Ringsted ventes at åbne omkring 2020, og dermed etableres i størrelsesordenen 60 km. ny bane. Med en afstand på 240 km. fra Ringsted til Aarhus er strækningen ca. fire gange så lang som mellem København og Ringsted. Hvis det antages, at det dermed også vil være fire gange så dyrt at etablere en ny bane på hele strækningen, kan en generel udvidelse af banekapaciteten mellem Ringsted og Aarhus anslås at koste 170 mio. kr. per km., svarende til 40 mia. kr. for 240 km. I dette simple overslag er der ikke taget højde for, at det kan være billigere at lægge nye skinner uden for hovedstadsområdet. Men omvendt vil nye spor over eksempelvis Vejle Fjord, Lillebælt og Storebælt antageligt være langt dyrere. Også på vejsiden er det meget usikkert, hvad en generel udvidelse af vejnettet vil koste. Hvor vejen anlægges er afgørende for, hvad en km. vej koster. Det er billigere at anlægge veje i åbent land end i bynære områder. 41 Trafikstyrelsen (2009). København Ringsted projektet. Miljøredegørelse hæfte 1.

10 SIDE 65 Redegørelse for transport og mobilitet i Danmark frem til 2050 DI ANALYSE Så meget koster én km. vej Projekttype Prisindikation pr. km. Udbygning af motortrafikvej til motorvej i åbent land (2 ekstra spor) mio. kr. Ny firsporet motorvej i åbent land mio. kr. Udvidelse af motorvej i åbent land (2 ekstra spor) mio. kr. Ny firsporet motorvej i bynært område mio. kr. Udvidelse af motorvej i bynært område (2 ekstra spor) mio. kr. Udvidelse af motorvej i bymæssig bebyggelse (2 ekstra spor) mio. kr. Kilde: Infrastrukturkommissionen (2008). Danmarks Transport infrastruktur Betænkning, side 250. Der er ca. 300 km. mellem Købehavn og Aarhus. Hvis det antages, at det koster 100 mio. kr. at udvide en km. motorvej, kan en generel udvidelse af motorvejsnettet skønsmæssigt anslås at koste 30 mia. kr. Igen er der ikke taget højde for, at etablering af øget vejkapacitet over eksempelvis Vejle Fjord, Lillebælt og Storebælt antageligt vil være langt dyrere. Som det fremgår af ovenstående, kan en generel udvidelse af kapaciteten i de eksisterende vej- og baneforbindelser mellem øst- og vest Danmark anslås at koste i størrelsesorden 70 mia. kr. Alternative udbygningsstrategier, herunder eksempelvis en fast forbindelse mellem Bogense - Juelsminde og en fast forbindelse over Kattegat vil indebære, at man enten kan udskyde udvidelser eller helt undgå at udbygge dele af de eksisterende vej- og baneforbindelser. I den samlede vurdering af de forskellige udbygningsstrategier er det derfor centralt at se på, hvilke langsigtede perspektiver de forskellige strategier rummer. Regional opkobling regionalt grid Hensynet til regional udvikling er ofte et af argumenterne for at udbygge infrastrukturen. Teoretisk er der en række argumenter for, at infrastruktur kan understøtte en positiv regional udvikling, herunder eksempelvis ved, at det bliver lettere at tiltrække kvalificeret arbejdskraft og investeringer. Der er imidlertid også på det såkaldte two-way road argument, hvor pointen er, at bedre infrastruktur dels kan tiltrække øget vækst og udvikling til et område, men der er også risiko for, at en bedre infrastruktur trækker udvikling bort fra et område. 42 I praksis findes der ikke megen håndgribelig viden om sammenhængen mellem infrastruktur og regional udvikling ikke mindst fordi, der er gennemført meget få ex-post studier af effekten af ny infrastruktur. 43 Der er dog gennemført økonometriske analyser, der viser, at regionale forskelle i produktivitet blandt andet afhænger af afstanden til større metropolområder. Et studie fra Storbritannien viser, at ganske substantielle forskelle i regional produktivitet kan forklares ud fra et ret begrænset sæt af variable, herunder afstanden til London, industrisammensætning, kapital, ejerskab og arbejdskraftens kvalifikationer. 44 Infrastrukturkommissionen anbefalede, at der gøres en målrettet og prioriteret indsats for at sikre den regionale opkobling til den overordnede infrastruktur. Kommissionens anbefalinger var forholdsvis generelle, herunder udvikling og forbedring af de trafikale hængsler i form af forbindelsesveje til overordnet infrastruktur og anlæg af omfartsveje. I aftalerne om en grøn transportpolitik fra 2009 og 2010 blev parterne enige om en række regionale infrastrukturer, herunder: Udbygning af Brande omfartsvej til motorveje Anlæg af nordlig omfartsvej ved Næstved Anlæg af nordligt hængsel til Djursland ved Randers Anlæg af Slagelse omfartsvej, 2. etape Anlæg af nordlig omfartsvej ved Grenå Kilde: Transportministeriet (2009 og 2010). Aftaler om En grøn transportpolitk. 42 Standing Advisory Committee for Trunk Road Assessment, SACTRA (1999). Transport and the Economy. 43 OECD (2002). Impacts of Transport Infrastructure Investment on Regional Development. 44 Martin Boddy, John Hudson, Anthony Plumridge and Don J. Webber (2005). Regional Productivity Differentials: Explaining the Gap.

11 DI ANALYSE Redegørelse for transport og mobilitet i Danmark frem til 2050 SIDE 66 Ovennævnte regionale vejprojekter er kun en mindre del af de vejprojekter, som har regional interesse. I forbindelse med Infrastrukturkommissionens arbejde 45 beskrives også en række relevante regionale vejprojekter, herunder eksempelvis udbygning af rute 54 Næstved Rønnede og rute 11 i Vestjylland. Regionale vejforbindelser og hængsler bidrager til, at alle dele af landet har en god opkobling til den overordnede infrastruktur. Gennem en udbygning af de regionale vejforbindelser og hængsler kan man få etableret et net af forbindelsesled, så infrastrukturen består af mange strenge og fungerer som et fleksibelt grid. Et stort kommunalt ansvar En god regional opkobling er ikke kun et statsligt ansvar. En god regional opkobling handler i vidt omfang om, at landets 98 kommuner også påtager sig ansvaret for at foretage udbygninger af vejnettet. De senere år har der været stort fokus på statslige investeringer, og de kommunale investeringer har fået meget lidt bevågenhed. Vejinvesteringer er dog i høj grad et kommunalt anliggende. I forbindelse med kommunalreformen fik kommunerne overdraget ansvaret for tre-fjerdedele af de tidligere amtsveje, og i dag har kommunerne ansvaret for 95 pct. af vejnettet i Danmark. De kommunale veje er dog ikke så trafikerede som statsvejene, da kun 55 pct. af vejtrafikken foregår på det kommunale vejnet. Kommunerne forvalter i størrelsesordenen tre-fjerdedele af de offentlige udgifter til vejområdet. Et moderne banenet En moderne jernbane kan i høj grad bidrage til at binde landet sammen, idet hurtigere togforbindelser giver en markant reduktion i rejsetiden mellem landsdelene. Trafikaftalen fra januar 2009 indeholder en vision om en rejsetid på en time på strækningerne København Odense, Odense Aarhus og Aarhus Aalborg (Timemodellen). Der er dog ikke afsat midler til at realisere time-modellen for Odense Aarhus. I aftalerne om en grøn transportpolitik fra 2009 er det besluttet at gennemføre følgende regionale baneprojekter: Ny bane København Ringsted Dobbeltspor på Nordvestbanen Opgradering 200 km/t Ringsted Odense Dobbeltspor Orehoved Rødby Elektrificering Ringsted Rødby Modernisering Hobro Aalborg Dobbeltspor mellem Vamdrup og Vojens Kilde: Transportministeriet (200). Aftaler om En grøn transportpolitik. På vejnettet er der ca. 310 km. mellem København og Aarhus, men på banenettet er afstanden 329 km., da der er en del snørklede banestrækninger. 46 I dag tager det minimum to timer og 50 minutter at tilbagelægge de 329 km. med tog mellem København Aarhus. Den gennemsnitlige hastighed er Kommuner har stort ansvar på vejområdet Fordeling af statsligt og kommunalt ansvar for vejnettet Vejnet Trafik Offentlige midler Kommuner Stat Kilde : DI-beregninger. 45 Direktoratet (2007). Fremkommelighed på statsvejnettet , Principper, muligheder og hovedudfordringer. 46 Transportministeriet, Timemodellen Vision for en dansk højhastighedsstrategi. Oplæg på Banebranchen 2009.

12 SIDE 67 Redegørelse for transport og mobilitet i Danmark frem til 2050 DI ANALYSE Langsomme tog i Danmark Gennemsnitlig hastighed km./t Paris Lyon Barcelona Madrid Bruxelles Paris Milano Bologne Paris London Milano Rom Paris Amsterdam Frankfurt Bruxelles København Aarhus Frankfurt Zürich København Hamborg München Wien Gns. hastighed, km/t Kilde : rejseplanen.dk, renfe.com og dk.map24.com dermed 116 km./t. For at realisere timemodellen, hvor rejsetiden København Aarhus skal være to timer, skal den gennemsnitlige hastighed øges til km./t på det eksisterende banenet. Ved udretning af de mest snørklede banestrækninger kræves en gennemsnitlig hastighed på 150 km./t. Den gennemsnitlige hastighed for togene i Danmark er i dag markant lavere end i mange af de lande, vi normalt sammenligner os med. Når Femern Bælt forbindelsen åbner, reduceres rejsetiden København Hamborg markant, og time-modellen vil også reducere rejsetiden København Aarhus. Det er dog ikke kun i Danmark, at rejsetiderne reduceres. Der planlægges også væsentlige reduktioner i rejsetiden i lande, der i forvejen har relativt hurtigere rejsetider med tog. En væsentlig forklaring på de lange rejsetider i Danmark er, at kapaciteten på det danske banenet allerede er fuldt udnyttet. Det danske banenet er da også et af de banenet i Europa, hvor udnyttelsesgraden er højest. En konsekvens af det hårdt pressede danske banenet er, at rejsetiderne de seneste 10 år ligefrem er forøget. I 1998 var rejsetiden København Aarhus på to timer og 30 minutter (150 min.), mens den ifølge rejseplanen.dk i dag er på to timer og 50 minutter (170 min.). Det danske banenet er hårdt udnyttet Togkm ( 1.000)/banekm Holland Schweiz Danmark UK Tyskland Italien Frankrig Sverige Togkm. ( 1.000)/banekm. Kilde : 6-by samarbejdet.

13 DI ANALYSE Redegørelse for transport og mobilitet i Danmark frem til 2050 SIDE 68 Det går den forkerte vej Udviklingen i rejsetid København Aarhus i minutter Minutter Kilde : DSB s køreplan og rejseplanen.dk 2010 Projekter i notatet Strategiske perspektiver for udvikling af baneinfrastrukturen Kapacitet på Københavns Hovedbanegård og i Kastrup Overhalingsspor på S-banen mod Hillerød og Frederikssund Skinnebåren tværforbindelse på Københavns Vestegn Udvidelse af metroen mod Brønshøj/Husum, Sydhavn og Nordhavn samt Cityring II Hurtigere tog på Kystbanen Lokal/Letbaner i Aarhus, Odense og Aarhus I forbindelse med Infrastrukturkommissionens arbejde, udarbejdede Trafikstyrelsen et notat om strategiske perspektiver for udvikling af baneinfrastrukturen. 47 I notatet beskriver Trafikstyrelsen tre strategier for fremtidens jernbane. I den strategi, der benævnes konsolidering, skitseres projekter, der kan sikre basiskvaliteten, afhjælpe flaskehalse samt etablere de nødvendige landanlæg til en fast forbindelse over Femern Bælt. I de transportaftaler, der er indgået i 2009, er det aftalt at iværksætte de projekter, der er beskrevet i konsolideringsstrategien. De to øvrige strategier ( aflastning og fordobling ) skitserer projekter, der er nødvendige, hvis jernbane skal være i stand til at aflaste vejtrafikken i større skala, herunder være i stand til at klare en trafik, der er mindst dobbelt så stor som den nuværende. I boksen til højre fremgår en række af de baneprojekter, som indgår i disse scenarier. Dobbeltspor Køge Næstved, Aalborg Hjørring, Silkeborg Herning Nyt 3 4 spor Ringsted Slagelse Vest Opgradering Holbæk Kalundborg, Snoghøj Esbjerg Elektrificering Odense Aalborg/Esbjerg Kombiterminal ved Køge Grundlag for S-togsdrift i Østjylland Nye baner Odense Horsens, Aarhus Silkeborg og Aarhus Randers, Køge vest Orehoved Ekstra godsspor under Amager Ny forbindelse over Guldborgsund. Kilde:Trafikstyrelsen (2007). Strategiske perspektiver for udvikling af baneinfrastrukturen. 47 Trafikstyrelsen (2007). Strategiske perspektiver for udvikling af baneinfrastrukturen.

14 SIDE 69 Redegørelse for transport og mobilitet i Danmark frem til 2050 DI ANALYSE Hurtigere rejsetider på banen kan både realiseres gennem etablering af nye strækninger og gennem udretning af snørklede banestrækninger. Der skal også som minimum være dobbeltspor på de centrale strækninger. Endelig kræver et moderne hovedbanenet elektrificering, der bl.a. vil gøre det muligt at købe standardmateriel og billiggøre driften, da man slipper for at skulle tanke mv. Et moderne hovedbanenet er også en forudsætning for tilstrækkelig kapacitet til effektive godskorridorer, der er koblet op på de tilsvarende europæiske korridorer. Hertil hører et krav om udvikling af konkurrencedygtige terminaler, der både i effektivitet, beliggenhed og kapacitet kan eliminere fordyrende omladninger af gods fra vej til skinner eller skibsfragt/luftfragt. Med etablering af et moderne banenet, der muliggør kørsel med højhastighed, vil Danmark ligesom stort set alle andre europæiske lande blive en del af det europæiske højhastighedsnet. Højhastighed defineres som mindst 200 km./t på eksisterende strækninger, og 250 km./t eller mere på specielt anlagte strækninger.

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 DEPARTEMENTET Dato 8. april 2010 Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse

Læs mere

De Strategiske Analyser hvad bliver kravene til Danmarks fremtidige infrastruktur? Kontorchef Thomas Jørgensen, Transportministeriet

De Strategiske Analyser hvad bliver kravene til Danmarks fremtidige infrastruktur? Kontorchef Thomas Jørgensen, Transportministeriet De Strategiske Analyser hvad bliver kravene til Danmarks fremtidige infrastruktur? Kontorchef Thomas Jørgensen, De strategiske analyser formål og status - Hvad sagde kommissorierne? - Aktuel status for

Læs mere

KATTEGAT- FORBINDELSEN

KATTEGAT- FORBINDELSEN TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGAT- FORBINDELSEN SAMMENFATNING OKTOBER 2012 2 TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGATFORBINDELSEN FORORD Mange spørgsmål skal afklares, før Folketinget kan tage endelig stilling til

Læs mere

Potentialet for aflastning af E45 for national og international trafik, mhp. at begrænse trængselsproblemerne på E45, herunder ved Vejlefjordbroen.

Potentialet for aflastning af E45 for national og international trafik, mhp. at begrænse trængselsproblemerne på E45, herunder ved Vejlefjordbroen. Udkast DEPARTEMENTET Dato 15. marts 2010 Linjeføringsscreening for en ny midtjysk motorvejskorridor Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk

Læs mere

Vejdirektoratet. De nordjyske vejakser 23. April 2018 Ivar Sande

Vejdirektoratet. De nordjyske vejakser 23. April 2018 Ivar Sande Vejdirektoratet De nordjyske vejakser 23. April 2018 Ivar Sande Statsvejnettet 1/1-2017 Udgør 3.803 km* 1.205 km er motorveje Det svarer til ca. 5% af det samlede offentlige vejnet i Danmark (74.558 km)

Læs mere

Vejdirektoratet. 8 maj 2017

Vejdirektoratet. 8 maj 2017 Vejdirektoratet 8 maj 2017 Vejdirektoratet Har ansvaret for statsvejnettet, som består af: Er en del af: Vores opgaver består primært af: Motorveje Motortrafikveje Hovedlandeveje Broer Planlægning Vi undersøger

Læs mere

Status for de strategiske analyser - Hvor står vi? Thomas Jørgensen Kontorchef, Transportministeriet

Status for de strategiske analyser - Hvor står vi? Thomas Jørgensen Kontorchef, Transportministeriet Status for de strategiske analyser - Hvor står vi? Thomas Jørgensen Kontorchef, Danmarks overordnede infrastruktur 2012 Side 2 Danmarks overordnede infrastruktur 2020 Korridor B : Øresund-Femern Timemodellens

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt MINISTEREN Transport-, Bygnings- og Boligudvalget Folketinget Dato J. nr. 3. februar 2017 2016-6274

Læs mere

Sjælland baner vejen frem

Sjælland baner vejen frem Sjælland baner vejen frem Pendlerne på Sjælland kører længst for at komme på arbejde i Danmark. Samtidig har Sjælland udviklet sig til Østdanmarks store trafikkryds, hvor øst-vestlig trafik møder nord-sydgående

Læs mere

8. december 2008. Bæredygtig transport - bedre infrastruktur

8. december 2008. Bæredygtig transport - bedre infrastruktur 8. december 2008 Bæredygtig transport - bedre infrastruktur Det vil regeringen Mindre CO 2 Grønnere biltrafik Mere kollektiv transport og cyklisme En bedre jernbane Bedre veje Nye grønne teknologier Styrket

Læs mere

Oversigt over status på infrastrukturprojekter

Oversigt over status på infrastrukturprojekter Oversigt over status på infrastrukturprojekter Region Midtjylland og de 19 kommuner i regionen har i august 2014 opdateret Status på Infrastruktur i Region Midtjylland fra december 2012. Rapporten fra

Læs mere

Etablering af ny midtjysk motorvej

Etablering af ny midtjysk motorvej Notat: Etablering af ny midtjysk motorvej Aftale om En grøn transportpolitik I januar 2009 blev der indgået en aftale mellem regeringen (Venstre og De Konservative), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti,

Læs mere

Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt

Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt Fokuseret Vækstdagsorden er et interessefællesskab mellem de 46 kommuner og de to regioner i Østdanmark [og Region Skåne inkl. kommuner], der under

Læs mere

Vejdirektoratet. 1. Februar 2018 Topmøde 3.0 i Fredericia. Mette Bentzen Afdelingsleder Planlægning og myndighed (Middelfart)

Vejdirektoratet. 1. Februar 2018 Topmøde 3.0 i Fredericia. Mette Bentzen Afdelingsleder Planlægning og myndighed (Middelfart) Vejdirektoratet 1. Februar 2018 Topmøde 3.0 i Fredericia Mette Bentzen Afdelingsleder Planlægning og myndighed (Middelfart) Vejdirektoratet Statens veje Planlægning og igangværende projekter Trafikken

Læs mere

Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken

Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 3 2 Formål... 3 3 Forudsætninger for vejinfrastrukturen... 3 3.1 Overordnet

Læs mere

Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur

Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur udarbejdet af Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region i 2013 og opdateret i januar 2019 Indledning Region Midtjylland

Læs mere

Vejdirektoratet. Building Network, Netværkskonference, Høje Taastrup 18. jan Ulrik Larsen, Projektchef

Vejdirektoratet. Building Network, Netværkskonference, Høje Taastrup 18. jan Ulrik Larsen, Projektchef Vejdirektoratet Building Network, Netværkskonference, Høje Taastrup 18. jan. 2018 Ulrik Larsen, Projektchef Vejdirektoratet Er en del af: Har ansvaret for statsvejnettet, som består af: Vores opgaver består

Læs mere

GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT

GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT TRAFIKCHARTER GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT Fokuseret Vækstdagsorden er et interessefællesskab mellem de 46 kommuner og de to regioner i Østdanmark [og Region Skåne

Læs mere

Trafikale beregninger af langsigtede vejprojekter i hovedstadsområdet

Trafikale beregninger af langsigtede vejprojekter i hovedstadsområdet Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 B 14 Bilag 7 Offentligt Dato 21. marts 2016 Sagsbehandler Ulrik Larsen/Anette Jacobsen Mail ul@vd.dk Telefon Click here to enter text. Dokument 16/03770 Side Trafikale

Læs mere

Status for analyser af forbindelserne mellem Østog Vestdanmark. Thomas Jørgensen, Transportministeriet

Status for analyser af forbindelserne mellem Østog Vestdanmark. Thomas Jørgensen, Transportministeriet Status for analyser af forbindelserne mellem Østog Vestdanmark Thomas Jørgensen, Trafikken mellem Øst- og Vestdanmark Fordobling af trafikken mellem Jylland/Fyn og Sjælland siden 1990 Storebæltsforbindelsen,

Læs mere

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region januar 2013 KKR MIDTJYLLAND Forslag til prioriteringer af statslige investeringer

Læs mere

Væksten forsvandt men trængslerne fortsatte

Væksten forsvandt men trængslerne fortsatte Organisation for erhvervslivet oktober 2009 Væksten forsvandt men trængslerne fortsatte AF CHEFKONSULENT ANNETTE CHRISTENSEN, ANCH@DI.DK Hvis den økonomiske vækst fremover ikke skal gå i stå i trafikken,

Læs mere

16. Maj Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen

16. Maj Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen 1 16. Maj 2018 Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen 2 Udgangspunktet Hvor står vi med dagens udfordringer med hensyn til trængsel, kapacitet og rejsetid i hovedstadsområdet?

Læs mere

Til Hærvejskomiteen. Dokumenttype Rapport. Dato September 2013 HÆRVEJSMOTORVEJEN DOBBELTSYSTEM MED SPAREDE INVESTERINGER

Til Hærvejskomiteen. Dokumenttype Rapport. Dato September 2013 HÆRVEJSMOTORVEJEN DOBBELTSYSTEM MED SPAREDE INVESTERINGER Til Hærvejskomiteen Dokumenttype Rapport Dato September 2013 HÆRVEJSMOTORVEJEN DOBBELTSYSTEM MED SPAREDE INVESTERINGER DOBBELTSYSTEM MED SPAREDE INVESTERINGER Revision 1 Dato 2013-09-18 Udarbejdet af APO

Læs mere

Timemodellen Vision for en dansk højhastighedsstrategi

Timemodellen Vision for en dansk højhastighedsstrategi Timemodellen Vision for en dansk højhastighedsstrategi DSB plan 2000 (fra 1988) Side 2 Baneplanudvalget 1996 Side 3 Udvikling i togrejsetiden Timer.min København - Århus København Aalborg Køreplan 1929

Læs mere

Transportaftalen lægger overordnet op til

Transportaftalen lægger overordnet op til Transportaftalen: En grøn transportpolitik Trafikkonference, Kollektiv Trafik Forum, 30. april 2009 ved kontorchef Tine Lund Jensen Transportaftalen lægger overordnet op til Mindre CO 2 Grønnere biltrafik

Læs mere

Transportudvalget Folketinget

Transportudvalget Folketinget har i brev af 17. december 2013 stillet min forgænger Spørgsmål nr. 222: Ministeren bedes bekræfte, at konklusionerne i ministeriets resume af Vejdirektoratets rapport om Midtjysk Motorvejskorridor, vedrørende

Læs mere

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg Togfonden DK Ved kontorchef Lasse Winterberg 28,5 mia. kr. til historisk modernisering af jernbanen Regeringen indgik d. 14. januar en aftale med Dansk Folkeparti og Enhedslisten om Togfonden DK. Togfonden

Læs mere

Timemodellen og Togfonden

Timemodellen og Togfonden Timemodellen og Togfonden Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Oplæg hos IDA Rail, 12.11.14, Jan Albrecht, Trafikstyrelsen, Center for Kollektiv Trafik Mål og visioner i den grønne transportpolitik

Læs mere

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region januar 2013 KKR MIDTJYLLAND Forslag til prioriteringer af statslige investeringer

Læs mere

Danmark skal have en ny langsigtet infrastrukturplan

Danmark skal have en ny langsigtet infrastrukturplan Danmark skal have en ny langsigtet infrastrukturplan Socialdemokratiet vil samle Danmark. Det kræver investeringer i veje, broer og jernbaner. Ligesom havne, lufthavne, ja selv cykelstier er en hel uundværlig

Læs mere

Sjælland baner vejen frem

Sjælland baner vejen frem Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 74 Offentligt Et trafikudspil fra Region Sjælland samt kommunerne på Sjælland, Lolland og Falster Sjælland baner vejen frem Pendlerne på Sjælland

Læs mere

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Center for Regional Udvikling Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Møde i miljø- og trafikudvalget 1. november 2016 En stærk international infrastruktur

Læs mere

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Geoteknisk Forening 19.03.2015 Præsenteret af anlægschef Klaus S. Jørgensen, Ringsted-Femern Banen 1 Banedanmark hvem

Læs mere

Indstilling. Trafikplan for den statslige jernbane. Høring. 1. Resume. Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 29.

Indstilling. Trafikplan for den statslige jernbane. Høring. 1. Resume. Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 29. Indstilling Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 29. november 2012 Borgmesterens Afdeling Teknik og Miljø Aarhus Kommune 1. Resume Trafikstyrelsen har fremsendt: Trafikplan for den statslige

Læs mere

Vejdirektoratets planer for ITS

Vejdirektoratets planer for ITS Vejdirektoratets planer for ITS Vej- og trafikchef Charlotte Vithen Udvikling i trafikken Motorvejsnettet afvikler en stadig større andel af trafikken Stigende trafik har ført til trængsel og fremkommelighedsproblemer

Læs mere

Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark. 1. Introduktion

Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark. 1. Introduktion DEPARTEMENTET Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark 1. Introduktion Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse af den

Læs mere

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne Transportministeriet Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne i Østjylland 30. april 2009 I Aftale om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009 mellem regeringen, Socialdemokraterne,

Læs mere

Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet

Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet rafik Regional Udviklingsplan 2012 Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet På det kollektive transportområde har kommunerne og regionerne en vigtig rolle som trafikindkøber. Movia er Danmarks

Læs mere

Trafikken bliver værre og værre

Trafikken bliver værre og værre Af Annette Christensen, Seniorchefkonsulent Anch@di.dk NOVEMBER 2017 Trafikken bliver værre og værre Over halvdelen af virksomhederne oplever, at trafikken er blevet værre de seneste fem år. Det gælder

Læs mere

Udvidelse af den fynske motorvej. Borgmesterforum Fyn

Udvidelse af den fynske motorvej. Borgmesterforum Fyn 1 Udvidelse af den fynske motorvej E20 er hele Danmarks hovedfærdselsåre E20 er en nøglestrækning i den danske infrastruktur. 90% af personbiltrafikken og stort set al lastbiltrafik passere over Fyn. De

Læs mere

Regionsanalyse: Fynboernes trafikale trængsler

Regionsanalyse: Fynboernes trafikale trængsler January 5, 2011 Vækstkampagnen Danmark som udviklingsland DI har lanceret vækstkampagnen Danmark som udviklingsland. Det overordnede formål med kampagnen er skabe synlighed om Danmarks vækstudfordring.

Læs mere

Regionsanalyse: Østjydernes trafikale trængsler

Regionsanalyse: Østjydernes trafikale trængsler January 27, 2011 Vækstkampagnen Danmark som udviklingsland DI har lanceret vækstkampagnen Danmark som udviklingsland. Det overordnede formål med kampagnen er skabe synlighed om Danmarks vækstudfordring.

Læs mere

Mangler der noget i Timemodellens køreplansoplæg?

Mangler der noget i Timemodellens køreplansoplæg? Mangler der noget i Timemodellens køreplansoplæg? Gennemgang af det trafikale oplæg - og hvad med efter 2030? Anders H. Kaas 18. november 2014 Agenda Før 2030 Hvordan kan man udnytte den eksisterende infrastruktur

Læs mere

NYT TILSLUTNINGSANLÆG PÅ E45 ØSTJYSKE MOTORVEJ VED HORSENS

NYT TILSLUTNINGSANLÆG PÅ E45 ØSTJYSKE MOTORVEJ VED HORSENS NYT TILSLUTNINGSANLÆG PÅ E45 ØSTJYSKE MOTORVEJ VED HORSENS Projektets formål er at skabe direkte adgang til E45 Østjyske Motorvej fra Horsens by og havn via etablering af nyt tilslutningsanlæg nord for

Læs mere

Jernbanen i Danmark i europæisk perspektiv Alex Landex, DTU Transport

Jernbanen i Danmark i europæisk perspektiv Alex Landex, DTU Transport Jernbanen i Danmark i europæisk perspektiv Alex Landex, DTU Transport Efterslæbet på jernbanen er svært at komme fri af selvom der er iværksat genopretningsplaner i milliardklassen. Er jernbanen tilbage

Læs mere

Jyllandskorridoren - med et internationalt perspektiv Hirtshals, 6. september 2018

Jyllandskorridoren - med et internationalt perspektiv Hirtshals, 6. september 2018 Jyllandskorridoren - med et internationalt perspektiv Hirtshals, 6. september 2018 ITD Brancheorganisation for den danske vejgodstransport ITD PADBORG FDE Center Padborg Lyren 1 6330 Padborg ITD KØBENHAVN

Læs mere

NOTAT DOK 32(A) Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København

NOTAT DOK 32(A) Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København NOTAT DOK 32(A) Dato J. nr. Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København Ingeniør- og rådgivningsfirmaet Atkins har for en række Østjyske kommuner og Region

Læs mere

God tilgængelighed til den kollektive trafik

God tilgængelighed til den kollektive trafik UDKAST God tilgængelighed til den kollektive trafik Ved Chefkonsulent Per Skrumsager Hansen, Center for Erhverv og Analyse Billede af gode forbindelser i den kollektive trafik vil være ændret om 10-15

Læs mere

Nye veje ved Næstved. - fra motorvej til motorvej

Nye veje ved Næstved. - fra motorvej til motorvej Nye veje ved Næstved - fra motorvej til motorvej Næstved regionalt center og opland til hovedstaden derikshavn Regionalt center Med sine 41.000 indbyggere er Næstved den største by på Sjælland uden for

Læs mere

Gode flyforbindelser sikrer vækst i Danmark

Gode flyforbindelser sikrer vækst i Danmark Organisation for erhvervslivet Maj 2010 Gode flyforbindelser sikrer vækst i Danmark AF CHEFKONSULENT ANNETTE CHRISTENSEN, ANCH@DI.DK Flyforbindelserne ud af Danmark er under pres og det kan betyde lavere

Læs mere

Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer. Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen

Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer. Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen Investeringer KKR HOVEDSTADEN i fremtiden Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen 21. april 2008

Læs mere

Derfor skal vi bygge Hærvejsmotorvejen en oversigt over facts og analyser

Derfor skal vi bygge Hærvejsmotorvejen en oversigt over facts og analyser Derfor skal vi bygge Hærvejsmotorvejen en oversigt over facts og analyser baggrunden er VIDSTE DU? Transportministeriet peger på, at der på langt sigt er to forskellige strategier for vejkapaciteten i

Læs mere

Notat om det fremtidige behov for råstoffer i Region Sjælland

Notat om det fremtidige behov for råstoffer i Region Sjælland Notat om det fremtidige behov for råstoffer i Region Sjælland Den samlede årlige indvinding af sand, grus og sten og kalk/kridt i regionen var i 2009 på ca. 5,3 mio. m 3. Heraf udgjorde indvinding af kalk

Læs mere

Situation og udfordringer i Danmark. Finn Thøgersen og Claus Krøldrup Pedersen Vejdirektoratet

Situation og udfordringer i Danmark. Finn Thøgersen og Claus Krøldrup Pedersen Vejdirektoratet Situation og udfordringer i Danmark Finn Thøgersen og Claus Krøldrup Pedersen Vejdirektoratet Statsvejnettet 3.803 km* Udgør 1/1-2017 1.205 km er motorveje Det svarer til ca. 5% af det samlede offentlige

Læs mere

TRAFIKALE UDFORDRING PÅ FYN BEHOV FOR NYE LØSNINGER

TRAFIKALE UDFORDRING PÅ FYN BEHOV FOR NYE LØSNINGER NOTAT 19. december 2018 TRAFIKALE UDFORDRING PÅ FYN BEHOV FOR NYE LØSNINGER Trafikken mellem Øst- og Vestdanmark er central for det danske samfund. I dag udgør den fynske motorvej den primære forbindelse,

Læs mere

Strategiske analyser som en del af en langsigtet infrastrukturpolitik. Aalborg trafikdage 25. august 2009

Strategiske analyser som en del af en langsigtet infrastrukturpolitik. Aalborg trafikdage 25. august 2009 Strategiske analyser som en del af en langsigtet infrastrukturpolitik Aalborg trafikdage 25. august 2009 Transportaftalen, januar 2009 - Principper for en grøn transportpolitik Transportens CO2-udledning

Læs mere

BUSINESS REGION AARHUS MOBILITETS KOMMISSION. Niels Højberg Formand for Mobilitetskommissionen Stadsdirektør i Aarhus Kommune

BUSINESS REGION AARHUS MOBILITETS KOMMISSION. Niels Højberg Formand for Mobilitetskommissionen Stadsdirektør i Aarhus Kommune BUSINESS REGION AARHUS MOBILITETS KOMMISSION Niels Højberg Formand for Mobilitetskommissionen Stadsdirektør i Aarhus Kommune BUSINESS REGION AARHUS DANMARKS VÆKSTCENTER NUMMER 2 ET POLITISK INTERESSEFÆLLESSKAB:

Læs mere

Transportminister Carina Christensens tale om regeringens modtagelse af infrastrukturkommissionens betænkning

Transportminister Carina Christensens tale om regeringens modtagelse af infrastrukturkommissionens betænkning Pressemødet kl. 16.00 Havreholm den 10. januar 2007 Infrastrukturkommissionen Det talte ord gælder Transportminister Carina Christensens tale om regeringens modtagelse af infrastrukturkommissionens betænkning

Læs mere

Status på de fælles prioriteringer af infrastrukturen

Status på de fælles prioriteringer af infrastrukturen Kontaktudvalget i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Status på de fælles prioriteringer af infrastrukturen

Læs mere

Hærvejsmotorvejen: Aktuel planlægning og trafikudvikling J.P. Group, Viborg 5. december 2016

Hærvejsmotorvejen: Aktuel planlægning og trafikudvikling J.P. Group, Viborg 5. december 2016 Hærvejsmotorvejen: Aktuel planlægning og trafikudvikling J.P. Group, Viborg 5. december 2016 Skagen Hvorfor en Hærvejsmotorvej? Hirtshals Frederikshavn Hanstholm Logik og sund fornuft Timing det haster!

Læs mere

Region Hovedstaden og kommunerne i Hovedstaden er blevet enige om et nyt samlet trafikoplæg, der viser vejen til fremtidens vækst for hele Danmark

Region Hovedstaden og kommunerne i Hovedstaden er blevet enige om et nyt samlet trafikoplæg, der viser vejen til fremtidens vækst for hele Danmark Opgang Afsnit Linda Bang Jessen Telefon 2678 2858 Direkte Fax Mail Web EAN-nr: Giro: Bank: CVR/SE-nr: Journal nr.: Ref.: Dato: 12. september 2011 Hovedstadsregionen skal være Danmarks vækstlokomotiv Fornyet

Læs mere

A7 udbygninger i Tyskland- opsamling på studietur til Berlin. Lars Dagnæs

A7 udbygninger i Tyskland- opsamling på studietur til Berlin. Lars Dagnæs A7 udbygninger i Tyskland- opsamling på studietur til Berlin Lars Dagnæs Udbygning af A7 Trafikken på det overordnedet vejnet i Tyskland A7 fra Bordesholm til Hamborg en af de mest befærdede strækninger

Læs mere

EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE

EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE Til Vejdirektoratet Dato December 2015 EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE Revision 1 Dato 2015-12-04 Udarbejdet

Læs mere

(Trafikale Udfordringer i Hovedstadsområdet kan downloades på www.trm.dk)

(Trafikale Udfordringer i Hovedstadsområdet kan downloades på www.trm.dk) Udkast 4. juni 2007 HANDOUTS TIL PRESSEN Henvendelse Jesper Damm Olsen Pressechef Telefon 33 92 43 02 jdo@trm.dk www.trm.dk Trængsel Hastigheden på banenettet i top Til trods for stor opmærksomhed omkring

Læs mere

FRI s branchetopmøde. 12. oktober Anlægs- og driftsdirektør Michael Kirkfeldt

FRI s branchetopmøde. 12. oktober Anlægs- og driftsdirektør Michael Kirkfeldt FRI s branchetopmøde 12. oktober 2016 Anlægs- og driftsdirektør Michael Kirkfeldt Vores strategiske grundlag Mission Vejdirektoratet er ansvarlig for statens veje. Vi fremmer et sammenhængende vejog transportsystem.

Læs mere

Fælles midtjysk indspil til Infrastrukturkommissionen

Fælles midtjysk indspil til Infrastrukturkommissionen Fælles midtjysk indspil til Infrastrukturkommissionen Pressemøde den 1. juni 2007 Borgmester Anders G. Christensen, Favrskov Kommune Formand for Kommunekontaktrådet 5 anbefalinger til infrastrukturkommissionen

Læs mere

Opdatering af "Sjælland baner vejen frem"

Opdatering af Sjælland baner vejen frem Opdatering af "Sjælland baner vejen frem" Indledning Region Sjælland og kommunerne har siden 2007 i fællesskab arbejdet sammen for at fremme videreudviklingen og investeringer i den statslige trafikale

Læs mere

Transportens dag 2011 statuskonference for de strategiske analyser

Transportens dag 2011 statuskonference for de strategiske analyser Transportens dag 2011 statuskonference for de strategiske analyser Velkomst Velkommen til Transportens dag 2011. Jeg er glad for at se, at så mange af folketingets politikere, borgmestre, regionsformænd

Læs mere

TIMEMODELLEN STANDSNINGSSTED I TREKANTOMRÅDET

TIMEMODELLEN STANDSNINGSSTED I TREKANTOMRÅDET Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 32 Offentligt 15. marts 2013 TIMEMODELLEN STANDSNINGSSTED I TREKANTOMRÅDET Argumenter for at Trekantområdet skal betjenes af timemodellens hurtige tog og for

Læs mere

Regionsanalyse Nordjydernes trafikale trængsler

Regionsanalyse Nordjydernes trafikale trængsler November 12, 2010 Vækstkampagnen Danmark som udviklingsland DI lancerer i efteråret 2010 vækstkampagnen Danmark som udviklingsland. Det overordnede formål med kampagnen er skabe synlighed om Danmarks vækstudfordring.

Læs mere

Parterne vil undersøge mulighederne for anvendelse af OPP på baggrund af erfaringerne med motorvejsprojektet

Parterne vil undersøge mulighederne for anvendelse af OPP på baggrund af erfaringerne med motorvejsprojektet Aftale mellem regeringen (Venstre og De Konservative), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance om: Bedre veje mv. 2. december 2009 1 Indledning

Læs mere

Abstrakt. Landstrafikmodellen og valideringsprocessen. Trafikberegninger

Abstrakt. Landstrafikmodellen og valideringsprocessen. Trafikberegninger Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Infrastruktur Ring 5 og HH-forbindelse

Infrastruktur Ring 5 og HH-forbindelse Infrastruktur Ring 5 og HH-forbindelse IBU: Infrastruktur og byudvikling i Øresund IBU Øresund er et dansk-svensk samarbejde med 28 deltagende kommuner, regioner og myndigheder og har et budget på 28-29

Læs mere

A.2. Finansieringselementer Infrastrukturfonden, der skal finansiere investeringerne, bliver etableret med 94 mia. kr.

A.2. Finansieringselementer Infrastrukturfonden, der skal finansiere investeringerne, bliver etableret med 94 mia. kr. Aftalen af 29. januar 2009 om en grøn transportpolitik Regeringen (Venstre og De Konservative), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance indgik

Læs mere

Politisk dialogmøde vedr. jernbanetrafikken på Sjælland. d. 29. januar 2013

Politisk dialogmøde vedr. jernbanetrafikken på Sjælland. d. 29. januar 2013 Politisk dialogmøde vedr. jernbanetrafikken på Sjælland Leo Larsen, formand for Trængselskommissionen d. 29. januar 2013 Baggrund for Trængselskommissionen Trængselsringen forkastet Regeringen, Enhedslisten

Læs mere

Strategiske valg for ringforbindelserne omkring hovedstaden. Transportens dag, 2. maj 2011 Statuskonference for de strategiske analyser

Strategiske valg for ringforbindelserne omkring hovedstaden. Transportens dag, 2. maj 2011 Statuskonference for de strategiske analyser Strategiske valg for ringforbindelserne omkring hovedstaden Transportens dag, 2. maj 2011 Statuskonference for de strategiske analyser Vækst i vejtrafikken i hovedstadsområdet 1990-2008 Stigende pendling

Læs mere

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen er et projekt med et enormt potentiale Hvorfor? Fordi det modsat næsten alle andre infrastrukturprojekter ikke kun handler om at opgradere en eksisterende

Læs mere

Derfor skal vi bygge Hærvejsmotorvejen en oversigt over facts og analyser

Derfor skal vi bygge Hærvejsmotorvejen en oversigt over facts og analyser Derfor skal vi bygge Hærvejsmotorvejen en oversigt over facts og analyser GRØN, JA TAK! VIDSTE DU? Transportministeriet peger på, at der på langt sigt er to forskellige strategier for vejkapaciteten i

Læs mere

Mikkel Sune Smith, Transportministeriet. BaneBranchen & JETRA, 17. maj 2010

Mikkel Sune Smith, Transportministeriet. BaneBranchen & JETRA, 17. maj 2010 Mere gods på banen Mikkel Sune Smith, BaneBranchen & JETRA, 17. maj 2010 Grundlaget: Transportpolitiske aftaler og strategier Med aftale om En grøn transportpolitik af 29. januar 2009 blev der afsat 97

Læs mere

Elektrificering af banenettet

Elektrificering af banenettet Elektrificering af banenettet Strategisk analyse 09.05.2012 Oplæg på Banebranchens konference ved Martin Munk Hansen, Områdechef i Banedanmark Dagens program Strategisk analyse af elektrificering Politiske

Læs mere

Perspektiver for udviklingen af. med bane i Danmark. Kontorchef Tine Lund Jensen

Perspektiver for udviklingen af. med bane i Danmark. Kontorchef Tine Lund Jensen Perspektiver for udviklingen af den intermodale godstransport med bane i Danmark Kontorchef Tine Lund Jensen Side 2 Hvorfor skal vi overhovedet tale om intermodalitet? Samspillet mellem transportformerne.

Læs mere

Talepunkter til indlæg ved Udviklingsråd Sønderjyllands infrastrukturkonference mandag den 15. december 2008 i Flensborg

Talepunkter til indlæg ved Udviklingsråd Sønderjyllands infrastrukturkonference mandag den 15. december 2008 i Flensborg Talepunkter til indlæg ved Udviklingsråd Sønderjyllands infrastrukturkonference mandag den 15. december 2008 i Flensborg Fremtidens infrastruktur politiske mål og prioriteringer Tak for invitationen. Jeg

Læs mere

Analyse af muligheder for øget kapacitet på Motorring 3, herunder kørsel i nødspor

Analyse af muligheder for øget kapacitet på Motorring 3, herunder kørsel i nødspor Opgavebeskrivelse Analyse af muligheder for øget kapacitet på Motorring 3, herunder kørsel i nødspor November 2014 Dato 19. november 2014 Sagsbehandler Hans-Carl Nielsen Mail hcn@vd.dk Telefon 7244 3652

Læs mere

Toget på Banen. - planen for bedre mobilitet og klima

Toget på Banen. - planen for bedre mobilitet og klima Toget på Banen - planen for bedre mobilitet og klima Med udgangspunkt i Infrastrukturkommissionens anbefalinger giver Banedanmark og DSB et bud på en strategi for fremtidens jernbane: Indhold: ƒbaggrund

Læs mere

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde Miljø- og klimaperspektivet i s arbejde seminarium den 7 december i Helsingborg www.infrastrukturkommissionen.dk sammensætning og ramme Nedsat på baggrund af beslutning i den danske regering i august 2006

Læs mere

26. oktober 2006. Aftale om trafik for 2007

26. oktober 2006. Aftale om trafik for 2007 Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 78 Offentligt 26. oktober 2006 Aftale om trafik for 2007 Der er mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre

Læs mere

INFRASTRUKTUR I NORDSJÆLLAND

INFRASTRUKTUR I NORDSJÆLLAND FREDERIKSSUND, HALSNÆS, GRIBSKOV, HILLERØD, FREDENSBORG OG HELSINGØR KOMMUNER INFRASTRUKTUR I NORDSJÆLLAND ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW

Læs mere

02 Infrastruktur Forslag til vurdering af sammenhængen mellem regional udvikling og infrastruktur

02 Infrastruktur Forslag til vurdering af sammenhængen mellem regional udvikling og infrastruktur Regional UdviklingsPlan, bilag 02 Infrastruktur Forslag til vurdering af sammenhængen mellem regional udvikling og infrastruktur regionsyddanmark.dk 1 Er der sammenhæng mellem udviklingen og planlægningen

Læs mere

Faktaark om En fast Kattegatforbindelse

Faktaark om En fast Kattegatforbindelse Faktaark om En fast Kattegatforbindelse Kattegatkomitéen Kattegatkomitéen blev etableret i oktober 2008, på initiativ af regionsrådsformand i Region Midtjylland, Bent Hansen (S), formand for Kommunekontaktrådet

Læs mere

faktaark om kapacitet og samfundsøkonomi

faktaark om kapacitet og samfundsøkonomi greve kommune holbæk kommune høje-taastrup kommune ishøj kommune lejre kommune odsherred kommune roskilde kommune solrød kommune vallensbæk kommune faktaark om kapacitet og samfundsøkonomi Jernbanekapaciteten

Læs mere

Dobbelt op i 2030. Historiske store investeringer i både skinner og tog vil give de rejsende flere, hurtigere og mere rettidige tog

Dobbelt op i 2030. Historiske store investeringer i både skinner og tog vil give de rejsende flere, hurtigere og mere rettidige tog Dobbelt op i 2030 Historiske store investeringer i både skinner og tog vil give de rejsende flere, hurtigere og mere rettidige tog 1 Ove Dahl Kristensen, Trafikteknik Dobbelt op i 2030 (på 20 år) Bredt

Læs mere

Notat 10. maj 2016 J-nr.: 87098 / 2294323

Notat 10. maj 2016 J-nr.: 87098 / 2294323 Notat 10. maj 2016 J-nr.: 87098 / 2294323 Analyse om infrastrukturprojekter fra Kraka I en ny analyse 1 har Kraka lavet en gennemgang af det samfundsøkonomiske afkast af en række større infrastrukturprojekter.

Læs mere

Fremtidens Region Sjælland: Infrastruktur

Fremtidens Region Sjælland: Infrastruktur Dato: 3. november 2014 Brevid: 2424525 Fremtidens Region Sjælland: Infrastruktur Formål Formålet med dette debatoplæg er, at region, kommuner og uddannelsesinstitutioner på baggrund af et fælles billede

Læs mere

Statslig trafikplan

Statslig trafikplan Statslig trafikplan 2017-2032 Banebranchen 19. maj 2017 Indhold i trafikplan 2017-2032 - Opdatering af sidste plan - Formål: fælles vidensramme - Beskriver forventet udvikling 2017-2032: - Gennemgang af

Læs mere

Togfonden DK højhastighed og elektrificering på den danske jernbane. September

Togfonden DK højhastighed og elektrificering på den danske jernbane. September Til: Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Høring af Trafikplan for den statslige jernbane 2017-2032 Den statslige banebetjening er vigtig for borgerne i Region Sjælland. Regionen har derfor stor fokus på

Læs mere

Trafikcharter. Greater Copenhagen

Trafikcharter. Greater Copenhagen 12. oktober 2016 Trafikcharter Greater Copenhagen Dette charter tegner en fælles vision for, hvordan en velfungerende, robust og bæredygtig infrastruktur skal bidrage til at styrke mobilitet og skabe øget

Læs mere

Infrastrukturprojekter i Danmark. Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Stockholm, 23. april 2013

Infrastrukturprojekter i Danmark. Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Stockholm, 23. april 2013 Infrastrukturprojekter i Danmark Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Stockholm, 23. april 2013 Infrastrukturfonden Aftale om investeringer i infrastruktur og transportsystemer i perioden 2009 2020 DKK

Læs mere

NOTAT. Argumenter for standsningsted for timemodel-hurtigtog i Trekantområdet og for en midtjysk/hærvejs motorvej DATO: 17.07.2009

NOTAT. Argumenter for standsningsted for timemodel-hurtigtog i Trekantområdet og for en midtjysk/hærvejs motorvej DATO: 17.07.2009 NOTAT DATO: 17.07.2009 Argumenter for standsningsted for timemodel-hurtigtog i Trekantområdet og for en midtjysk/hærvejs motorvej Som led i den trafikaftale der den 29. januar 2009 blev indgået mellem

Læs mere

Effektberegninger af Ring 5 trafikmodel og prognoser

Effektberegninger af Ring 5 trafikmodel og prognoser Effektberegninger af Ring 5 trafikmodel og prognoser 1 Indledning Dette notat dokumenterer de gennemførte trafikmodelberegninger for belysning af de trafikale konsekvenser af etablering af en henholdsvis

Læs mere