Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg."

Transkript

1 Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg. Forsøgets titel Reduktion af kulhydrat i diabeteskosten mekanismer bag effektiv behandling af type 2 diabetes via selektivt valg af makronæringsstoffer Det Isoenergiske Studie 1 Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt forsøg, der udføres på Endokrinologisk Forskningsenhed, Bispebjerg Hospital samt Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet. Forsøget udføres af forsøgsansvarlige læge og PhD-studerende Mads Skytte under supervision af forskere Thomas Meinert Larsen, Thure Krarup, Steen Bendix Haugaard, Arne Astrup m.fl. Før du beslutter, om du vil deltage i forsøget, skal du fuldt ud forstå, hvad forsøget går ud på og hvorfor vi gennemfører forsøget. Vi vil derfor bede dig om at læse denne deltagerinformation og pjecen Forsøgspersonens rettigheder i et sundhedsvidenskabeligt forskningsprojekt udgivet af Det videnskabsetiske komitésystem grundigt og gerne diskutere den med et familiemedlem, en ven eller en bekendt. Pjecen udleveres sammen med denne deltagerinformation. Du vil blive inviteret til en samtale om forsøget, hvor denne deltagerinformation vil blive uddybet, og hvor du kan stille de spørgsmål, du har om forsøget. Du er velkommen til at tage et familiemedlem, en ven eller en bekendt med til samtalen. Hvis du beslutter dig for at deltage i forsøget, vil vi bede dig om at underskrive en samtykkeerklæring. Husk, at du har ret til betænkningstid, før du beslutter, om du vil underskrive samtykkeerklæringen. Det er frivilligt at deltage i forsøget. Du kan når som helst, og uden at give en grund, trække dit samtykke tilbage. Det har ingen konsekvens for din behandling at trækker dit samtykke tilbage. Vi vil ikke udføre nogen projektrelaterede procedurer, før du har underskrevet det informerede samtykke. Forsøget er godkendt af det Videnskabsetiske Komitésystem - Region Hovedstaden med journalnummer H Ønsker du at stille yderligere spørgsmål, eller modtage yderligere information om forsøget nu eller senere, er du velkommen til at rette henvendelse til forsøgsansvarlige. Med venlig hilsen Mads Skytte, læge, PhD-stud. Tlf Mads.gustav.juul.skytte@regionh.dk 1 Forsøgets originale titel: Cut down on carbohydrate usage in the diet of type 2 diabetes; mechanisms of effective therapy of diabetes by selective choice of macronutrients. The isoenergetic study.

2 Formål med projektet Formålet med projektet er at undersøge hvilken kostsammensætning, der egner sig bedst til personer med type 2 sukkersyge. De nuværende kostanbefalinger er ikke baseret på videnskabelige undersøgelser. Vi vil derfor undersøge effekten af en kost med færre kulhydrater sammenlignet med den nuværende kost, som anbefales til patienter med type 2 sukkersyge. Den nuværende anbefalede kost består af energiprocent (E%) kulhydrat, 30-35E% fedt og 10-20E% protein. Vi vil med projektet undersøge effekten af kost bestående af 30E% kulhydrat, 40E% fedt og 30E% protein, altså en lavere andel af kulhydrater. Det helt overordnede formål med forsøget er at finde en kostsammensætning, som har en gunstig effekt på type 2 sukkersyge. Da vi ikke ønsker at belyse effekten af vægttab, skal forsøgsdeltagerne være vægtstabile under hele projektet. Du vil derfor på baggrund af en scanning (DXA-scanning) få udregnet og tildelt en kost, som sikrer, at du får opfyldt dit ernæringsbehov, så du ikke taber dig i vægt. Plan for forsøget Der vil indgå 30 frivillige forsøgsdeltagere i projektet. Forsøget løber i 2 faser, henholdsvis fase 1 som består af 2 gange 6 uger, og fase 2 som består af 24 plus 6 uger. I alt vil forsøget således vare i 42 uger. Du vil som forsøgsdeltager, ved lodtrækning, blive tildelt enten den nuværende anbefalede diabetesdiæt eller den lave kulhydratdiæt i 6 uger. Efter de første 6 uger, skifter du til den anden type diæt i endnu 6 uger. I de første 12 uger af projektet bliver al kost udleveret. Dette efterfølges af 24 uger hvor du, under vejledning af diætist, på egen hånd i 24 uger tilbereder kost med et lavt kulhydratindhold (30E%). Projektet afsluttes med 6 uger hvor du, ligeledes under vejledning af diætist, på egen hånd i 6 uger tilbereder kost efter de nuværende anbefalede retningslinjer. Du vil få foretaget en almindelig blodprøve hver 14. dag under fase 1 og hver fjerde uge under fase 2. Da vi ønsker at analysere din urin, vil du, fem gange under hele forsøgsperioden, blive bedt om at opsamle din urin over 24 timer. Vi ønsker desuden, at udvikle nye og spændende madopskrifter som særligt egner sig til type 2 diabetikere. To gange under forsøgsperioden vil du derfor blive bedt om at deltage i et fokusgruppeinterview. Under et fokusgruppeinterview vil du få mulighed for at fortælle om dine erfaringer med de to forskellige kosttyper, dine madpræferencer og dine ideer til nye madopskrifter.

3 Blodprøver hver anden uge Blodprøver hver fjerde uge

4 Plan for undersøgelsesdagene på Bispebjerg Hospital Ved starten af forsøget samt ved uge 6, 12, 26 og 42 vil du blive undersøgt på Bispebjerg Hospital over to dage (dag 1 og 3). Under hele projektperioden vil der således i alt være 10 undersøgelsesdage på Bispebjerg Hospital. Du vil få monteret måleudstyr, hvorved vi kan måle din hjerterytme, dit blodsukker og blodtryk i den mellemliggende hjemmeperiode (dag 1-3). Dag 1: Undersøgelse på Bispebjerg Hospital. Varighed ca. 4 timer. Du skal møde fastende. Der vil blive anlagt en nål i din blodåre (intravenøs adgang) i hver arm, så vi ikke behøver at stikke for hver blodprøve. Der vil blive foretaget en insulin-følsomhedstest, som varer 3 timer. Der bliver foretaget én fedt-biopsi. Du vil blive bedt om at udfylde et spørgeskema om helbredsforhold, livskvalitet mm. Du vil få optaget din hjerterytme ved en Holter-monitorering, døgnblodtryksmåler samt kontinuerlig blodsukkermåler, som du skal have på indtil dag 3. Dag 1-3: Hjemmeperiode Kontinuerlig hjerterytme-optagelse ved en Holter-monitorering. Døgnblodsukkermåling ved kontinuerlig blodsukkermåler. Døgnblodtryksmåling ved et blodtryksapparat. Dag 3: Undersøgelse på Bispebjerg samt Herlev Hospital. Varighed ca. 6 timer. Du skal møde fastende. Der vil igen blive anlagt en nål i din blodåre, så vi ikke behøver at stikke for hver blodprøve. Du vil få udleveret et måltid, som du skal spise på et bestemt tidspunkt. Måltidstesten varer ca. 4 timer, og du vil løbende få foretaget blodprøvemålinger. Du vil blive bedt om at udfylde et spørgeskema angående mæthedsfornemmelse etc. Efter måltidstesten bliver der fortaget MR-skanning på Herlev Hospital for at visualisere fedtindholdet i din lever, din bug og dine muskler. Inden projektets begyndelse Du vil blive inviteret til en samtale, hvor du, og eventuelt en pårørende, vil blive grundigt informeret om projektet. Du vil, efter at du har afgivet samtykke, blive inviteret til et screeningsbesøg. Ved screeningsbesøget vil du få taget en blodprøve, hvor vi undersøger din nyrefunktion og din blodprocent. Desuden gennemgår vi, om du opfylder inklusionskriterierne. Det er et krav, at du har type 2 diabetes, og at dit langtidsblodsukker (HbA1c) er mellem 58 og 97 mmol/mol ved forsøgets start. Du må ikke være i anden behandling end tabletbehandling for din type 2 diabetes. Desuden er det et krav, at du er over 18 år. Du vil få foretaget én DXA-scanning, som viser din kropssammensætning, hvormed vi kan udregne dit personlige energibehov, hvilket vil danne grundlag for den kost, som vi efterfølgende udleverer til dig. Du skal kunne afhente forsøgskosten 2 gange om ugen på Institut for Idræt og Ernæring på Frederiksberg i København. Desuden skal du igennem projektets sidste fase (30 uger) have mulighed for at kunne tilberede mad i dit eget hjem.

5 Biologisk materiale Der vil gennem projektet blive udtaget biologisk materiale i form af blodprøver samt fedtbiopsier. Der vil blive oprettet en forskningsbiobank til opbevaring af biologiske materialer under forsøget. Det biologiske materiale destrueres ved projektets afslutning, hvilket forventes at være senest Dette sikrer, at vi ved fejlmålinger på et senere tidspunkt kan gentage relevante analyser. Såfremt du ønsker at få dit biologiske materiale destrueret på et tidligere tidspunkt, vil dette ønske blive respekteret. Det biologiske materiale opbevares kodet i forskningsbiobanken. Der vil blive udtaget i alt ca ml. blod samt 5 fedtbiopsier pr. forsøgsdeltager over hele perioden. Det biologiske materiale vil blive analyseret i Danmark såvel som i USA. Det biologiske materiale som sendes til USA for analyse, vil blive opbevaret efter landets gældende lovgivning og destrueret efter endt analyse, dog senest ved projektets afslutning Kun forskningspersonale som er involveret i projektet vil få adgang til det biologiske materiale, og det vil kun blive brugt til analyser der er relevante, og beskrevet, for dette projekt. Samtykke Såfremt du ønsker at deltage i projektet, og såfremt du opfylder kriterierne for forsøgsdeltagelse, vil du blive bedt om at underskrive en samtykkeerklæring. Du vil således give dit samtykke til, at du på et informeret grundlag frivilligt ønsker at deltage i forsøget, og at vi må anvende blodprøver samt biopsier må til forskning samt opbevare det i en biobank. Hvis du underskriver samtykkeerklæringen giver du endvidere dit samtykke til, at vi må indhente, for projektet, relevante oplysninger fra din patientjournal. Allergier, aktuelt medicinforbrug, tidligere og aktuelle sygdomme er alle eksempler på relevante oplysninger. Oplysningerne vil kun blive anvendt til dette forsøg, og vil således ikke blive brugt i forbindelse med fremtidige projekter. Bivirkninger, risici, komplikationer og ulemper Vi forventer ikke, at du vil opleve bivirkninger til forsøgets to kosttyper. Såfremt du lider af fødevareallergi eller fødevareintolerance, er det vigtigt, at du oplyser dette allerede ved det indledende informationsmøde. Der vil i alt blive udtaget ca ml. blod over hele forsøgsperioden. Dette svarer ca. til to bloddonationer. Blodprøvetagning kan være forbundet med ubehag ved indstiksstedet. Der kan forekomme blodunderløbende mærker (blå mærke) i perioden efter blodprøvetagning. I sjældne tilfælde kan der tilstøde en infektion, hvilket giver sig til udtryk i form af rødme, smerte, hævelse og evt. feber. Som nævnt vil der blive foretaget i alt 5 fedtbiospier. Der kan være ubehag forbundet med selve proceduren, men sjældent i tiden efter. Du vil få et lille ar på mindre end 10 mm per biopsi. I sjældne tilfælde kan en hudnerve blive beskadiget, hvorved der kan forekomme nedsat følesans i området. Ofte vil følesansen komme tilbage efter nogle måneder. Der vil i alt blive foretaget fem MR-scanninger. Da MR-scannere er baseret på radiobølger og magnetisme, er denne undersøgelse ikke forbundet med røntgenstråler, og der er derfor ingen strålerisiko. Hvis du lider af udtalt klaustrofobi, vil en MR-scanning være ubehagelig, hvorfor du ikke kan få foretaget denne undersøgelse. Ved projektets begyndelse vil du få foretaget én DXA-scanning, som viser din kropssammensætning. Ved DXA-scanning anvendes røntgenstråling. En DXA-scanning giver en lav stråledosis på <0,01mS, hvilket svarer til et almindeligt røntgenbillede af lungerne. Såfremt du, mod forventning, oplever bivirkninger under forsøgsperioden, beder vi dig informere forsøgsansvarlige læge om dette hurtigst muligt.

6 Nytte ved forsøget Det er aktuelt uafklaret, hvilken type kost der egner sig bedst til personer med type 2 sukkersyge. Vi vil derfor undersøge, hvordan de to forskellige kosttyper indvirker på dine blodsukre, fedstofferne, herunder kolesterol i dit blod samt din nyrefunktion, dit blodtryk, din hjerterytme, fedtindholdet i din lever, bug og dine muskler samt mange andre stoffer i dit blod, der har betydning for risikoen for at udvikle åreforkalkning. Du vil både modtage en forsøgskost bestående af en lav og en høj andel af kulhydrater, hvis effekt på ovennævnte variable vil blive vurderet. Vores håb er, at din deltagelse i projektet vil bidrage til, at vi kan bidrage til at udarbejde nye og bedre internationale kostanbefalinger til personer med type 2 sukkersyge. Resultaterne af dine undersøgelser vil, efter ønske, blive udleveret og gennemgået med dig. Udelukkelse fra og afbrydelse af forsøg Du kan blive udelukket for deltagelse i projektet, hvis du under projektperioden af anden årsag bliver alvorligt syg og derved ikke lever op til inklusionskriterierne. Du kan blive udelukket fra forsøget, hvis dit fasteblodsukker, mod forventning, under projektperioden bliver meget højt (gentagne målinger over 13,3 mmol/l). Du kan desuden blive udelukket for deltagelse i projektet, hvis du ikke følger projektets retningslinjer. Såfremt du bliver udelukket fra projektet, vil du altid, uanset grunden, blive informeret om den til grundlæggende årsag inden udelukkelsen. Fortrolighed Information vedrørende din deltagelse i dette forsøg vil blive opbevaret i papirform, og vil desuden blive behandlet elektronisk. Alle oplysninger behandles fortroligt, og alle involverede parter har tavshedspligt. Al personlig- samt sundhedsinformation om dig, vil gennem hele forsøget være kodet med et forsøgspersonnummer, når det forlader forsøgsstedet. Den forsøgsansvarlige vil træffe alle nødvendige foranstaltninger for at beskytte dine sundhedsoplysninger og forhindre adgang af en uautoriseret tredjepart. Ved offentliggørelse af forsøgsresultaterne, vil din identitet fortsat være anonym. Du vil blive bedt om at underskriv en samtykkeerklæring. Samtykket omfatter adgang til videregivelse og behandling af nødvendige oplysninger om dine helbredsforhold, øvrige rent private forhold og andre fortrolige oplysninger som led i relevante myndigheders lovpligtige kontrol med forsøget. Som forsøgsperson vil du under hele forsøget på forsøgsstedet, som hører under Bispebjerg Hospital og Københavns Universitet, være dækket af Lov om arbejdsskadesikring og Lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (jf. lov nr /07/ Oplysninger om økonomiske forhold Du vil få udleveret alle måltider i 12 uger, og du vil modtage en kompetent diætistvejledning i 30 uger. Da din deltagelse i projektet vil medføre ulempe i form af ubehag ved blodprøver og fedtbiopsier fra underhuden, og særligt i form af afsat tid til fremmøde, vil du som forsøgsdeltager modtage et honorar på DKK for hele perioden. Dette beløb er skattepligtigt. Yderligere dækkes transportudgifter til bus/tog. Såfremt du kører i egen bil udbetales skattefri kørselsgodtgørelse efter gældende takster. Du modtager et skattepligtigt honorar på DKK for hver gennemført undersøgelsesdag på Bispebjerg Hospital (i alt 10 dage over hele perioden) samt DKK for perioden fra uge 12 til uge 36 og DKK for perioden fra uge 36 til uge 42 hvor du med vejledning fra diætister, på egen hånd, tilbereder forsøgskost. Godtgørelse samt transportudgifter udbetales ved kontooverførelse efter sidste forsøgsdag. Hvis du vælger at afslutte forsøget før tid, kompenseres du forholdsmæssigt for den tid, du har deltaget. Forsøget er udtænkt af overlæge Thure Krarup og overlæge Steen Bendix Haugaard. Forsøgsansvarlig er læge og PhD-studerende Mads Gustav Juul Skytte.

7 Forsøget gennemføres i samarbejde med læge og PhD-studerende Amirsalar Samkani. Forsøget gennemføres under vejledning af lektor og associate professor Thomas Meinert Larsen, overlæge Thure Krarup, overlæge og klinisk lektor Steen Bendix Haugaard, læge og professor Arne Astrup, overlæge Sten Madsbad, overlæge Jens Juul Holst, overlæge Jan Frystyk, professor John Newman, professor Ray Boston. Projektet er støttet af: -Arla med DKK. -The Novo Nordic Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet med et års PhD-løn. -Institut for klinisk medicin, Århus Universitet med et års PhD-løn. -Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet med 72% af et års PhD-løn. -Bispebjerg Hospital, Endokrinologisk Forskningsenhed med 28% af et års PhD-løn. Den forsøgsansvarlige læge, Mads Gustav Juul Skytte, har ingen økonomisk interesse, end den ovenfor beskrevne, i ovenstående bidragsydere. Al finansiering udbetales til og administreres af Bispebjerg Hospitals forskningskonto i henhold til gældende retningslinjer. Hvis yderligere støtte opnås til projektet, vil du blive informeret om dette. Adgang til forsøgsresultater Forsøgets primære resultater såvel positive, negative og inkonklusive resultater vil blive offentliggjort senest ved udgangen af 2018 i form af publikationer i videnskabelige tidsskrifter. Løbende vil resultaterne blive fremlagt ved relevante lægefaglige konferencer i perioden 2015 til Som nævnt, vil det efter ønske være muligt at få udeleveret og gennemgået dine personlige resultater, forventeligt 12 måneder efter første forsøgsdag. Vi håber, at du med denne information har fået tilstrækkeligt indblik i, hvad det vil sige at deltage i forsøget, og at du føler dig rustet til at tage beslutningen om din eventuelle deltagelse. Læge, Mads Gustav Juul Skytte Endokrinologisk Afd. I, forskningsenheden Bispebjerg Hospital, Bygning 11B st. Bispebjerg Bakke København N Tlf: privat: madsskytte@hotmail.com arbejde: mads.gustav.juul.skytte@regionh.dk Med venlig hilsen Mads Gustav Juul Skytte Fulde Navn: CPR-nr.: Underskrift Dato

københavns universitet det natur- og biovidenskabelige fakultet DELTAGERINFORMATION OM FORSKNINGSPROJEKTET SKOT III MØDRE

københavns universitet det natur- og biovidenskabelige fakultet DELTAGERINFORMATION OM FORSKNINGSPROJEKTET SKOT III MØDRE københavns universitet det natur- og biovidenskabelige fakultet DELTAGERINFORMATION OM FORSKNINGSPROJEKTET SKOT III MØDRE Hvem kan deltage 3 Aktiviteter i forsøget 3 Oversigt over aktiviteter i forsøget

Læs mere

Forekomsten af vektorbårne infektioner hos personer med risiko for flåtbid

Forekomsten af vektorbårne infektioner hos personer med risiko for flåtbid Deltagelse i videnskabeligt forsøg om Forekomsten af vektorbårne infektioner hos personer med risiko for flåtbid Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt forsøg? Det er frivilligt at deltage

Læs mere

Deltagelse i et videnskabeligt forsøg i Smertecenter Syd

Deltagelse i et videnskabeligt forsøg i Smertecenter Syd Til patienter og pårørende Deltagelse i et videnskabeligt forsøg i Smertecenter Syd Deltagerinformation Vælg farve Smertecenter Syd, OUH Forsøgets titel: Biomarkører ved kroniske smertetilstande. En undersøgelse

Læs mere

Patient info studie1. Skrevet af Administrator Mandag, 20. juni 2011 19:22 - Senest opdateret Søndag, 11. marts 2012 07:08

Patient info studie1. Skrevet af Administrator Mandag, 20. juni 2011 19:22 - Senest opdateret Søndag, 11. marts 2012 07:08 Studie 1: Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabelige forsøg: Effekten af resveratrol på fedt-, muskel- og knoglevæv Videnskabeligt forsøg med afprøvning af om et kosttilskud kan forbygge følgesygdomme

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg.

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg. Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg. Kort projekttitel: CAT-studiet Forsøgets titel: Dansk: Kompressionsbehandling af ankelbrud. Engelsk: Compression in Anklefracture Treatment,

Læs mere

Undersøgelse af det bedøvede hudområde efter nerveblokade med lokalbedøvelse i hofteområdet

Undersøgelse af det bedøvede hudområde efter nerveblokade med lokalbedøvelse i hofteområdet Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Titel: Regional anaesthesia of the cutaneus nerves of the hip - Undersøgelse af det bedøvede hudområde efter nerveblokade med lokalbedøvelse

Læs mere

REGIONERNES FÆLLES TJEKLISTE

REGIONERNES FÆLLES TJEKLISTE REGIONERNES FÆLLES TJEKLISTE A. DOKUMENTER DER SKAL INDSENDES. Bemærk at alt materiale skal indsendes elektronisk. Hvert dokument skal indsendes som en selvstændig PDF-fil. Dokumenterne skal være påført

Læs mere

Blodprøveanalyser og biobank fra navlesnorsblod hos nyfødte

Blodprøveanalyser og biobank fra navlesnorsblod hos nyfødte Deltagerinformation Blodprøveanalyser og biobank fra navlesnorsblod hos nyfødte Tilbud til alle, der fødes på Rigshospitalet og Herlev Hospital Hvis du ønsker at deltage i projektet, kan du finde samtykkearket

Læs mere

Vil du deltage i et forskningsprojektet der handler om psykoedukation til pårørende?

Vil du deltage i et forskningsprojektet der handler om psykoedukation til pårørende? Vil du deltage i et forskningsprojektet der handler om psykoedukation til pårørende? (Forskningsprojektets titel: Psykoedukation af pårørende til forebyggelse af nye depressive episoder: en lodtrækningsundersøgelse

Læs mere

The COCOE Study. Det er frivilligt at deltage i forsøget. Du kan når som helst og uden at give en grund trække dit samtykke tilbage.

The COCOE Study. Det er frivilligt at deltage i forsøget. Du kan når som helst og uden at give en grund trække dit samtykke tilbage. The COCOE Study The Copenhagen COPD Echo Study/ Københavns KOL- Ekko Studie Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt forsøg. Det er frivilligt at deltage i forsøget. Du kan når som helst og

Læs mere

Studie 2: Deltagerinformation om deltagelse i det videnskabelige forsøg: Effekten af resveratrol på insulinfølsomhed, fedt- og sukkeromsætning

Studie 2: Deltagerinformation om deltagelse i det videnskabelige forsøg: Effekten af resveratrol på insulinfølsomhed, fedt- og sukkeromsætning Studie 2: Deltagerinformation om deltagelse i det videnskabelige forsøg: Effekten af resveratrol på insulinfølsomhed, fedt- og sukkeromsætning Videnskabeligt forsøg med afprøvning af om et kosttilskud

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i videnskabeligt forsøg om tape stripping

Deltagerinformation om deltagelse i videnskabeligt forsøg om tape stripping Deltagerinformation om deltagelse i videnskabeligt forsøg om tape stripping Forsøgets titel: Hud transkriptomet Vi skriver til dig for at spørge om du vil deltage i et videnskabeligt forsøg, der udføres

Læs mere

Tilbage til fysisk krævende arbejde med ondt i ryggen. Et prospektivt kontrolleret interventionsprojekt GoBack.

Tilbage til fysisk krævende arbejde med ondt i ryggen. Et prospektivt kontrolleret interventionsprojekt GoBack. Tilbage til fysisk krævende arbejde med ondt i ryggen. Et prospektivt kontrolleret interventionsprojekt GoBack. Vi vil spørge om du vil deltage i en videnskabelig undersøgelse. Det er frivilligt at deltage

Læs mere

Aarhus Universitetshospital

Aarhus Universitetshospital Anmodning om deltagelse i det videnskabelige forsøg: Behandling af patienter med langvarige helbredsproblemer (kroniske funktionelle lidelser) med gruppeterapi Originaltitel: Behandling af multi-organ

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg PANSAID PAracetamol og NSAID i kombinationsbehandling Forsøgsansvarlige: Kasper H. Thybo, læge, ph.d.-studerende, Anæstesiologisk afdeling,

Læs mere

Koagulationsprofil hos patienter som opereres for lungekræft - et randomiseret, kontrolleret studie

Koagulationsprofil hos patienter som opereres for lungekræft - et randomiseret, kontrolleret studie Deltagerinformation Forsøgets titel: Koagulationsprofil hos patienter som opereres for lungekræft - et randomiseret, kontrolleret studie Vi vil spørge, om De vil deltage i et videnskabeligt forsøg, der

Læs mere

Mammaimplantater og bakteriologi ved brystforstørrende operation.

Mammaimplantater og bakteriologi ved brystforstørrende operation. Mammaimplantater og bakteriologi ved brystforstørrende operation. Plastikkirurgen vil ved forundersøgelsen spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt forskningsprojekt. Projektet har til formål, at

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Treatment Of Chronic Anal fissure (TOCA): a Randomized Clinical trial on Levorag Emulgel versus Diltiazem gel 2% Forsøgets danske titel: Behandling

Læs mere

Forsøgets titel: Startløbemængden og risikoen for løbeskader hos nybegyndere

Forsøgets titel: Startløbemængden og risikoen for løbeskader hos nybegyndere Deltagerinformation Forsøgets titel: Startløbemængden og risikoen for løbeskader hos nybegyndere Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt forsøg, der udføres af Ortopædkirurgien, Region Nordjylland.

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i det videnskabelige forsøg (protokol B):

Deltagerinformation om deltagelse i det videnskabelige forsøg (protokol B): Deltagerinformation om deltagelse i det videnskabelige forsøg (protokol B): Lipidomsætning ved nonalkoholisk fedtlever. Effekt af resveratrol på leverfedtindhold samt basal og insulinstimuleret FFA og

Læs mere

REGIONERNES FÆLLES TJEKLISTE

REGIONERNES FÆLLES TJEKLISTE REGIONERNES FÆLLES TJEKLISTE A. DOKUMENTER DER SKAL INDSENDES. Bemærk at alt materiale skal indsendes elektronisk. Hvert dokument skal indsendes som en selvstændig PDF-fil. Dokumenterne skal være påført

Læs mere

Perfusion skanning af nyretumorer

Perfusion skanning af nyretumorer Perfusion skanning af nyretumorer Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt forsøg. Det er frivilligt at deltage i forsøget. Du kan når som helst og uden at give en grund trække dit samtykke

Læs mere

Kost, kræft og helbred Næste generationer

Kost, kræft og helbred Næste generationer En befolkningsundersøgelse for fremtiden KRÆFTENS BEKÆMPELSE Kost, kræft og helbred Næste generationer Information om deltagelse i forskningsprojektet Foto: Shutterstock Med denne folder vil vi uddybe

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt projekt

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt projekt 1 Deltagerinformation om videnskabeligt projekt om mulig sammenhæng mellem fertilitetsbehandling og Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt projekt Projektets titel: Undersøgelse af mulig

Læs mere

9. Dokumentation for den forsøgsansvarliges uddannelse (f.eks. autorisationsid).

9. Dokumentation for den forsøgsansvarliges uddannelse (f.eks. autorisationsid). Mødedato: REGIONERNES FÆLLES TJEKLISTE (vs-09_06-13) A. DOKUMENTER DER SKAL INDSENDES. Bemærk at alt materiale skal indsendes elektronisk. Hvert dokument skal indsendes som en selvstændig PDF-fil. Dokumenterne

Læs mere

Deltagerinformation Information om deltagelse i den videnskabelige undersøgelse: Ambulant nefrektomi med

Deltagerinformation Information om deltagelse i den videnskabelige undersøgelse: Ambulant nefrektomi med Deltagerinformation Information om deltagelse i den videnskabelige undersøgelse: Ambulant nefrektomi med kikkertteknik. Er der nogen begrænsende faktorer? Vi spørger hermed, om du vil deltage i en videnskabelig

Læs mere

Hvidovre Hospital Gynækologisk-Obstetrisk afdeling. Deltagerinformation

Hvidovre Hospital Gynækologisk-Obstetrisk afdeling. Deltagerinformation August 2012 Hvidovre Hospital Gynækologisk-Obstetrisk afdeling Deltagerinformation for det videnskabelige forsøg: Formodning af livmoderhalsen med misoprostol ved graviditet efter terminen Modning af de

Læs mere

Forsøgets titel: Startløbemængden og risikoen for løbeskader hos nybegyndere med BMI 30-35

Forsøgets titel: Startløbemængden og risikoen for løbeskader hos nybegyndere med BMI 30-35 Deltagerinformation Forsøgets titel: Startløbemængden og risikoen for løbeskader hos nybegyndere med BMI 30-35 Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt forsøg, der udføres af Ortopædkirurgien,

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg.

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg. Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg. Forsøgets titel: Autoimmunitet ved knoglemarvssvigt Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt forsøg, der udføres af læge, ph.d.

Læs mere

Kost, kræft og helbred Næste generationer

Kost, kræft og helbred Næste generationer EN BEFOLKNINGSUNDERSØGELSE FOR FREMTIDEN KRÆFTENS BEKÆMPELSE Kost, kræft og helbred Næste generationer INFORMATION OM DELTAGELSE I FORSKNINGSPROJEKTET Foto: Shutterstock Med denne folder vil vi uddybe

Læs mere

DD2 - Dansk center for strategisk forskning i type 2 diabetes. Godkendt af Den Videnskabsetiske Komité for Region Syddanmark, journal nr. S

DD2 - Dansk center for strategisk forskning i type 2 diabetes. Godkendt af Den Videnskabsetiske Komité for Region Syddanmark, journal nr. S Deltagerinformation Projekttitel: Godkendt af Den Videnskabsetiske Komité for Region Syddanmark, journal nr. S-20100082. Søger personer med nyopdaget type 2 diabetes til et nationalt videnskabeligt projekt.

Læs mere

Før du beslutter dig. Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg

Før du beslutter dig. Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg Før du beslutter dig Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg Revideret september 2018 Hvis du overvejer at deltage i forsøg For at få ny viden om sygdomme og blive bedre til at behandle

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg. for individer med tilbagevendende depression

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg. for individer med tilbagevendende depression Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg for individer med tilbagevendende depression Forsøgets titel: Mindfulness-baseret kognitiv terapi til forebyggelse af tilbagevendende depression:

Læs mere

Deltagerinformation 18-01-2010 INFORMATION TIL DELTAGERE

Deltagerinformation 18-01-2010 INFORMATION TIL DELTAGERE INFORMATION TIL DELTAGERE Tilskud af høj-dosis vitamin D under graviditeten med henblik på forebyggelse af astma hos børn: Delstudium i ABC (Asthma Begins in Childhood) kohorten Vi henvender os til dig

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et sundhedsvidenskabeligt forsøg

Deltagerinformation om deltagelse i et sundhedsvidenskabeligt forsøg Deltagerinformation om deltagelse i et sundhedsvidenskabeligt forsøg Forsøgets titel: Individuel tværfaglig intervention for børn med cerebral parese Betydningen af tre- dimensionel klinisk ganganalyse

Læs mere

Før du beslutter dig. Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg

Før du beslutter dig. Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg Før du beslutter dig Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg Den Nationale Videnskabsetiske Komité * Finsensvej 15 * 2000 Frederiksberg * Tlf.: +45 72 26 93 70 * E Mail: dnvk@dvvk.dk *

Læs mere

Forespørgsel om at deltage i forskningsprojektet STATICH: Blodfortyndende behandling efter hjerneblødning

Forespørgsel om at deltage i forskningsprojektet STATICH: Blodfortyndende behandling efter hjerneblødning Forespørgsel om at deltage i forskningsprojektet STATICH: Blodfortyndende behandling efter hjerneblødning Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt forsøg. Det er frivilligt at deltage i forsøget.

Læs mere

Biologiske Signaler i Graviditeten

Biologiske Signaler i Graviditeten Biologiske Signaler i Graviditeten Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt studie, der udføres af Afdeling for Epidemiologisk Forskning, Statens Serum Institut. Før du beslutter, om du vil

Læs mere

Revideret august Før du beslutter dig. Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg

Revideret august Før du beslutter dig. Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg Revideret august 2014 Før du beslutter dig Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg HVIS DU OVERVEJER AT DELTAGE I FORSØG For at få ny viden om sygdomme og blive bedre til at behandle dem,

Læs mere

Information til deltagere

Information til deltagere K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T Information til deltagere Akupunktur og klimakterielle symptomer: Et randomiseret studie Deltagerinformation

Læs mere

Biologiske signaler i graviditeten - Genetisk information

Biologiske signaler i graviditeten - Genetisk information Biologiske signaler i graviditeten - Genetisk information 2 Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt studie, der udføres af Afdeling for Epidemiologisk Forskning, Statens Serum Institut. Før

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et sundhedsvidenskabeligt forsøg

Deltagerinformation om deltagelse i et sundhedsvidenskabeligt forsøg Deltagerinformation om deltagelse i et sundhedsvidenskabeligt forsøg Forsøgets titel: Individuel tværfaglig intervention for børn med cerebral parese Betydningen af tredimensionel klinisk ganganalyse på

Læs mere

KOMITÉSYSTEMETS TJEKLISTE INDHOLD KLINISKE LÆGEMIDDELFORSØG

KOMITÉSYSTEMETS TJEKLISTE INDHOLD KLINISKE LÆGEMIDDELFORSØG 1 KOMITÉSYSTEMETS TJEKLISTE INDHOLD KLINISKE LÆGEMIDDELFORSØG DOKUMENTER DER SKAL INDSENDES VIA DKMAnet. Se fælles dokumenttjekliste ved ansøgning om lægemiddelforsøg via DKMAnet * markerer komitérelevante

Læs mere

Deltagerinformation 10-01-2009 INFORMATION TIL DELTAGERE

Deltagerinformation 10-01-2009 INFORMATION TIL DELTAGERE INFORMATION TIL DELTAGERE Tilskud af høj-dosis vitamin D under graviditeten med henblik på forebyggelse af astma hos børn: Delstudium i ABC (Asthma Begins in Childhood) kohorten Vi henvender os til dig

Læs mere

Aarhus Universitetshospital

Aarhus Universitetshospital Anmodning om deltagelse i det videnskabelige forsøg: Behandling af patienter med langvarige helbredsproblemer (kroniske funktionelle lidelser) med medicin Originaltitel: Behandling af multi-organ bodily

Læs mere

Første trimester screening for svangerskabsforgiftning

Første trimester screening for svangerskabsforgiftning Første trimester screening for svangerskabsforgiftning Kan vi tidligt i graviditeten finde de kvinder, der har øget risiko for udvikling af svangerskabsforgiftning senere i graviditeten? Tillykke med din

Læs mere

Deltagerinformation 10-5-2010 INFORMATION TIL DELTAGERE

Deltagerinformation 10-5-2010 INFORMATION TIL DELTAGERE INFORMATION TIL DELTAGERE H1N1v vaccination af gravide kvinder. Et kohortestudie til karakterisering af den beskyttende effekt af Influenza A H1N1v vaccine hos gravide kvinder: Vi henvender os til dig

Læs mere

Kapitel 1. Anmeldelse af et sundhedsvidenskabeligt forskningsprojekt og indhold i en forsøgsprotokol og en tillægsprotokol

Kapitel 1. Anmeldelse af et sundhedsvidenskabeligt forskningsprojekt og indhold i en forsøgsprotokol og en tillægsprotokol UDKAST NOVEMBER 2011 Bekendtgørelse om anmeldelse af sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter og om information og samtykke til deltagelse i sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter I medfør af 7,

Læs mere

Genoptræning af hukommelse og opmærksomhed hos tidligere depressionsramte gennem opgave-baseret mental træning.

Genoptræning af hukommelse og opmærksomhed hos tidligere depressionsramte gennem opgave-baseret mental træning. Information til projektdeltagere (raske forsøgspersoner) om deltagelse i et videnskabeligt forsøg: Genoptræning af hukommelse og opmærksomhed hos tidligere depressionsramte gennem opgave-baseret mental

Læs mere

for individer med tilbagevendende depression

for individer med tilbagevendende depression Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg for individer med tilbagevendende depression Forsøgets titel: Mindfulness-baseret kognitiv terapi til forebyggelse af tilbagevendende depression:

Læs mere

BEHANDLING AF KVINDER EFTER FØDSELSRELATERET BLØDNING

BEHANDLING AF KVINDER EFTER FØDSELSRELATERET BLØDNING DELTAGERINFORMATION -OM DELTAGELSE I ET VIDENSKABELIGT FORSØG BEHANDLING AF KVINDER EFTER FØDSELSRELATERET BLØDNING Original projekttitel: Et randomiseret, komparativt, åbent forsøg med intravenøs indgift

Læs mere

FØR DU BESLUTTER DIG? Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg

FØR DU BESLUTTER DIG? Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg FØR DU BESLUTTER DIG? Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg 1 HVIS DU OVERVEJER AT DELTAGE I FORSØG For at få ny viden om sygdomme og blive bedre til at behandle dem, er det vigtigt

Læs mere

Drillemave projektet Videnskabelig undersøgelse om behandling af børn med forstoppelse og afføringsinkontinens

Drillemave projektet Videnskabelig undersøgelse om behandling af børn med forstoppelse og afføringsinkontinens Børneafdelingen Drillemave projektet Videnskabelig undersøgelse om behandling af børn med forstoppelse og afføringsinkontinens Rumle www.koldingsygehus.dk Projekt-ID: S-2012 0016 Deltagerinformation til

Læs mere

Deltagerinformation 06-11-2009 INFORMATION TIL DELTAGERE

Deltagerinformation 06-11-2009 INFORMATION TIL DELTAGERE INFORMATION TIL DELTAGERE H1N1v vaccination af gravide kvinder. Et kohortestudie til karakterisering af den beskyttende effekt af Influenza A H1N1v vaccine hos gravide kvinder: Delstudium i ABC (Asthma

Læs mere

RUTINE HJERTESCANNING

RUTINE HJERTESCANNING DELTAGERINFORMATION RUTINE HJERTESCANNING OG BIOBANK HOS NYFØDTE Tilbud til alle, der fødes i København indtil april 2018 Vi vil spørge, om du vil give tilsagn til, at dit barn kan deltage i et videnskabeligt

Læs mere

Søger personer med nyopdaget type 2 diabetes til et nationalt videnskabeligt projekt.

Søger personer med nyopdaget type 2 diabetes til et nationalt videnskabeligt projekt. Deltagerinformation Projekttitel: DD2 - Dansk center for strategisk forskning i type 2 diabetes Godkendt af Den Videnskabsetiske Komité for Region Syddanmark, journal nr. S-201000082. Søger personer med

Læs mere

Vi vil hermed spørge om du vil deltage i et Sundhedsvidenskabeligt forskningsprojekt.

Vi vil hermed spørge om du vil deltage i et Sundhedsvidenskabeligt forskningsprojekt. Deltager information Kære Patient Vi vil hermed spørge om du vil deltage i et Sundhedsvidenskabeligt forskningsprojekt. De hæmatologiske klinikker på Herlev Universitets Hospital og Rigshospitalet gennemfører

Læs mere

Metronidazol til behandling af dientamoebiasis hos børn i Danmark - Et randomiseret, placebo-kontrolleret, dobbeltblindet klinisk studie

Metronidazol til behandling af dientamoebiasis hos børn i Danmark - Et randomiseret, placebo-kontrolleret, dobbeltblindet klinisk studie Deltagerinformation til forældre I er netop blevet spurgt om jeres barn må deltage i studiet: Metronidazol til behandling af dientamoebiasis hos børn i Danmark - Et randomiseret, placebo-kontrolleret,

Læs mere

Deltagerinformation. Et randomiseret klinisk forsøg: Udtrapning versus vedligeholdelsesbehandling med antipsykotisk medicin

Deltagerinformation. Et randomiseret klinisk forsøg: Udtrapning versus vedligeholdelsesbehandling med antipsykotisk medicin Deltagerinformation Et randomiseret klinisk forsøg: Udtrapning versus vedligeholdelsesbehandling med antipsykotisk medicin hos patienter med nydiagnosticeret skizofreni eller skizofrenilignende psykose

Læs mere

At skrive en god deltagerinformation (december 2011)

At skrive en god deltagerinformation (december 2011) At skrive en god deltagerinformation (december 2011) Generelt om deltagerinformationen I forbindelse med videnskabelige forsøg, der inddrager forsøgspersoner, er der fastsat regler for, hvordan man informerer

Læs mere

ODIN Junior. Deltagerinformation om forskningsprojektet. ODIN@nexs.ku.dk www.odinjunior.ku.dk

ODIN Junior. Deltagerinformation om forskningsprojektet. ODIN@nexs.ku.dk www.odinjunior.ku.dk D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Deltagerinformation om forskningsprojektet ODIN Junior ODIN@nexs.ku.dk www.odinjunior.ku.dk

Læs mere

Deltagerinformation og samtykkeerklæring ved deltagelse i en videnskabelig undersøgelse. NeoCol

Deltagerinformation og samtykkeerklæring ved deltagelse i en videnskabelig undersøgelse. NeoCol Deltagerinformation og samtykkeerklæring ved deltagelse i en videnskabelig undersøgelse NeoCol En undersøgelse, der belyser effekten af kombinationskemoterapi før operation hos patienter med tyktarmskræft

Læs mere

Deltager information. Deltagerinformation H-D _v11_ Kære Patient

Deltager information. Deltagerinformation H-D _v11_ Kære Patient Deltagerinformation H-D-2009-003_v11_19-11-2013 Deltager information Kære Patient De hæmatologiske afdelinger i Danmark gennemfører i øjeblikket forskningsprojektet: Fra in vitro til in vivo monitorering

Læs mere

Mæslinge-fåresyge-røde hunde-vaccine ved 6 måneders alderen, immunologi og morbiditet blandt danske småbørn

Mæslinge-fåresyge-røde hunde-vaccine ved 6 måneders alderen, immunologi og morbiditet blandt danske småbørn Deltagerinformation om deltagelse i en sundhedsvidenskabelig undersøgelse med titlen: Mæslinge-fåresyge-røde hunde-vaccine ved 6 måneders alderen, immunologi og morbiditet blandt danske småbørn Er det

Læs mere

Kost, kræft og helbred Næste generationer

Kost, kræft og helbred Næste generationer KRÆFTENS BEKÆMPELSE Kost, kræft og helbred Næste generationer INFORMATION OM DELTAGELSE I ET SUNDHEDSVIDENSKABELIGT FORSKNINGSPROJEKT Foto: Shutterstock Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt

Læs mere

Søger personer med nyopdaget type 2 diabetes til et nationalt videnskabeligt projekt.

Søger personer med nyopdaget type 2 diabetes til et nationalt videnskabeligt projekt. Deltagerinformation Projekttitel: DD2 - Dansk center for strategisk forskning i type 2 diabetes Godkendt af Den Videnskabsetiske Komité for Region Syddanmark, journal nr. S-201000082. Søger personer med

Læs mere

Genoptræning af hukommelse og opmærksomhed hos tidligere depressionsramte gennem opgave-baseret mental træning.

Genoptræning af hukommelse og opmærksomhed hos tidligere depressionsramte gennem opgave-baseret mental træning. Information om deltagelse i et videnskabeligt forsøg: Genoptræning af hukommelse og opmærksomhed hos tidligere depressionsramte gennem opgave-baseret mental træning. Engelsk titel: Cognitive Remediation

Læs mere

Deltagerinformation. Undersøgelse af virkningen af et bioaktivt protein (CGMP) - et biprodukt fra ostefremstilling, givet i 3 forskellige dosis

Deltagerinformation. Undersøgelse af virkningen af et bioaktivt protein (CGMP) - et biprodukt fra ostefremstilling, givet i 3 forskellige dosis Deltagerinformation Undersøgelse af virkningen af et bioaktivt protein (CGMP) - et biprodukt fra ostefremstilling, givet i 3 forskellige dosis Originale titel: Dobbelt-blindt cross-over studie af casein

Læs mere

Information vedrørende deltagelse i det sundhedsvidenskabelige forskningsprojekt:

Information vedrørende deltagelse i det sundhedsvidenskabelige forskningsprojekt: Information vedrørende deltagelse i det sundhedsvidenskabelige forskningsprojekt: Efterbehandling til patienter tidligere Forskningsprojektet udføres af Læge, Ph.d.-studerende Anne Sophie Sølling, Tlf.:

Læs mere

Strålebehandling vejledt af PETskanning ved hoved-/halskræft

Strålebehandling vejledt af PETskanning ved hoved-/halskræft Patientinformation Information til patienter om deltagelse i et forskningsprojekt Strålebehandling vejledt af PETskanning ved hoved-/halskræft "Dosis-eskaleret strålebehandling vejledt af funktionel billeddannelse

Læs mere

Skriftlig information, når det er bedst. v/ Else Wad Bjørn, kommunikationschef

Skriftlig information, når det er bedst. v/ Else Wad Bjørn, kommunikationschef Skriftlig information, når det er bedst v/ Else Wad Bjørn, kommunikationschef Hvorfor står jeg her? Forskningsprojekt om forståelse af skriftlig patientinformation Inspirator og rådgiver i kommunikation

Læs mere

Formålet med dette projekt er at forbedre forebyggelsen og behandlingen af type 2 diabetes.

Formålet med dette projekt er at forbedre forebyggelsen og behandlingen af type 2 diabetes. København d. Kære Vi kontakter dig, da du har været så venlig at deltage i den videnskabelige undersøgelse Helbred2008 eller Helbred2010 eller 5-års-opfølgnings-undersøgelsen af Helbred2006 på Forskningscenter

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Juni 2017

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Juni 2017 Abdominalcentret Endokrinologisk afdeling Diabetes og Metabolisme Ole Maaløes Vej 26 2200 København N Opgang Opgang 76 Afsnit 7652 Web www.diabetes-metabolism.dk Tak for din interesse i det videnskabelige

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Forsøgets titel: Effekten af kiropraktisk behandling af spædbørnskolik Vi vil spørge, om I vil give jeres samtykke til, at jeres barn deltager

Læs mere

Dette er kun til orientering for patienter i opfølgningsfasen. Forsøget er lukket for inklusion af nye patienter.

Dette er kun til orientering for patienter i opfølgningsfasen. Forsøget er lukket for inklusion af nye patienter. Dette er kun til orientering for patienter i opfølgningsfasen. Forsøget er lukket for inklusion af nye patienter. Deltagerinformation i forbindelse med videnskabelig undersøgelse af patienter med lymfeknudekræft.

Læs mere

Videnskabsetisk komite og biobanker. Dansk Selskab for Good Clinical Practice 28. januar 2015 Lone Gundelach

Videnskabsetisk komite og biobanker. Dansk Selskab for Good Clinical Practice 28. januar 2015 Lone Gundelach Videnskabsetisk komite og biobanker Dansk Selskab for Good Clinical Practice 28. januar 2015 De videnskabsetiske komiteer Anmeldelsespligtigt: Forsøg hvor man ønsker at opnå viden om menneskets biologi

Læs mere

københavns universitet det natur- og biovidenskabelige fakultet DELTAGERINFORMATION OM FORSKNINGSPROJEKTET SKOT III KONTROLGRUPPE

københavns universitet det natur- og biovidenskabelige fakultet DELTAGERINFORMATION OM FORSKNINGSPROJEKTET SKOT III KONTROLGRUPPE københavns universitet det natur- og biovidenskabelige fakultet DELTAGERINFORMATION OM FORSKNINGSPROJEKTET SKOT III KONTROLGRUPPE Indhold Et studie om kost, vækst og udvikling hos fuldt ammede børn med

Læs mere

Deltagerinformation og samtykkeerklæring om deltagelse i en videnskabelig undersøgelse

Deltagerinformation og samtykkeerklæring om deltagelse i en videnskabelig undersøgelse Deltagerinformation og samtykkeerklæring om deltagelse i en videnskabelig undersøgelse Partnership projektet: Styrket samarbejde mellem kræftpatient, praktiserende læge og onkolog En undersøgelse, der

Læs mere

DELTAGERINFORMATION OM FORSKNINGSPROJEKTET SKOT III

DELTAGERINFORMATION OM FORSKNINGSPROJEKTET SKOT III københavns universitet det natur- og biovidenskabelige fakultet DELTAGERINFORMATION OM FORSKNINGSPROJEKTET SKOT III INDHOLD Forsøgets formål 3 Baggrund for forsøget 3 Hvad kan forsøget bidrage med 4 Forsøgets

Læs mere

DELTAGERINFORMATION. Bypassoperation vejledt af trykmåling i kranspulsårerne

DELTAGERINFORMATION. Bypassoperation vejledt af trykmåling i kranspulsårerne DELTAGERINFORMATION Bypassoperation vejledt af trykmåling i kranspulsårerne (FFR-guided revaskulariseringsstrategi forud for CABG) Vi vil hermed spørge, om De vil deltage i et videnskabeligt forsøg/projekt.

Læs mere

Deltagerinformation og samtykkeerklæring. om deltagelse i et sundhedsvidenskabeligt forsøg

Deltagerinformation og samtykkeerklæring. om deltagelse i et sundhedsvidenskabeligt forsøg Protokol PCI-32765DBL3001 Side 1 af 8 Sponsor: Deltagerinformation og samtykkeerklæring om deltagelse i et sundhedsvidenskabeligt forsøg Janssen Research & Development, LLC (Janssen Research & Development,

Læs mere

Deltagerinformation Aarhusområdet. Version 2.1. Dato 28.11.2014

Deltagerinformation Aarhusområdet. Version 2.1. Dato 28.11.2014 Du anmodes hermed om at deltage i et sundhedsvidenskabeligt forskningsprojekt. DELTAGERINFORMATION TIL PATIENTER MED FORHØJET STOFSKIFTE OM VIDENSKABELIG UNDERSØGELSE Projekttitel: Betydningen af D-vitamintilskud

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg DALIAH

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg DALIAH Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg DALIAH Forsøgets titel: Dansk Studie af Lav-Dosis Interferon Alpha vs Hydroxyurea i Behandlingen af Ph- Negative Kroniske Myeloide Neoplasier

Læs mere

Protokolresume: nyretumorer, dels spredning af tumorceller i forbindelse med udtagning af vævsprøve.

Protokolresume: nyretumorer, dels spredning af tumorceller i forbindelse med udtagning af vævsprøve. Protokolresume: Forsøgets titel: Perfusion skanning af nyretumorer Forsøgsansvarlige: Overlæge Nessn H. Azawi, Urologisk afdeling D, Roskilde Sygehus. Formål: At forbedre diagnostikken mhp. at undgå dels

Læs mere

Skeletmuskulaturens og fedtvævets regulering af fedtstofskiftet i mennesker

Skeletmuskulaturens og fedtvævets regulering af fedtstofskiftet i mennesker Skeletmuskulaturens og fedtvævets regulering af fedtstofskiftet i mennesker Information til forsøgspersoner Vi henvender os til dig, for at spørge om du vil være med i en videnskabelig undersøgelse. På

Læs mere

Vi vil spørge, om dig/jer om dit/jeres barn vil deltage i en videnskabelig undersøgelse.

Vi vil spørge, om dig/jer om dit/jeres barn vil deltage i en videnskabelig undersøgelse. Deltagerinformation Opsporing af kritisk forværring og intervention hos hospitalsindlagte børn - Et regionalt multi-center studie om implementering af Pædiatrisk Early Warning System Kære forældre Vi vil

Læs mere

Forskningsprojektets titel Lymfeknudefjernelse i forbindelse med nefroureterektomi på baggrund af tumor i nyrebækkenet eller øverste 2/3 af urinleder.

Forskningsprojektets titel Lymfeknudefjernelse i forbindelse med nefroureterektomi på baggrund af tumor i nyrebækkenet eller øverste 2/3 af urinleder. Deltagerinformation Forskningsprojektets titel Lymfeknudefjernelse i forbindelse med nefroureterektomi på baggrund af tumor i nyrebækkenet eller øverste 2/3 af urinleder. Vi vil spørge, om du vil deltage

Læs mere

N. Phrenicus blokade. Patientinformation

N. Phrenicus blokade. Patientinformation Patientinformation N. Phrenicus blokade Effekten af N. Phrenicus blokade på akutte og kroniske skuldersmerter hos patienter til lobektomi og pneumonektomi. Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling V Deltagerinformation

Læs mere

FOREBYGGELSE AF URO OG SMERTER HOS JERES BARN EFTER OPERATION

FOREBYGGELSE AF URO OG SMERTER HOS JERES BARN EFTER OPERATION FOREBYGGELSE AF URO OG SMERTER HOS JERES BARN EFTER OPERATION PROTOKOLLENS TITEL: Reducerer peroperativ Clonidin postoperativ agitation hos børn primært bedøvet med Sevofluran? Et klinisk randomiseret

Læs mere

Dette er kun til orientering for patienter i opfølgningsfasen. Forsøget er lukket for inklusion af nye patienter.

Dette er kun til orientering for patienter i opfølgningsfasen. Forsøget er lukket for inklusion af nye patienter. Dette er kun til orientering for patienter i opfølgningsfasen. Forsøget er lukket for inklusion af nye patienter. Patientinformation Fase III randomiseret undersøgelse af lav-dosis helkropsbestråling og

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg v2_05-10-2017 Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Forsøgets titel: Målrettet behandling af patienter med blodsygdomme Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt forsøg,

Læs mere

Telemedicinsk service til patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom

Telemedicinsk service til patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom Telemedicinsk service til patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom Et klinisk randomiseret, kontrolleret studie til vurdering af den kliniske effekt og de økonomiske konsekvenser af telemedicinsk service

Læs mere

Videnskabsetisk komite og biobanker. Dansk Selskab for Good Clinical Practice 3. november 2014 Lone Gundelach

Videnskabsetisk komite og biobanker. Dansk Selskab for Good Clinical Practice 3. november 2014 Lone Gundelach Videnskabsetisk komite og biobanker Dansk Selskab for Good Clinical Practice Forskningsbiobank Samling af personhenførbart biologisk materiale Indgår som integreret del af konkret forskningsprojekt Opbevares

Læs mere

HELBRED 2008. Kære. Med venlig hilsen. Torben Jørgensen Allan Linneberg Mette Aadahl. Centerchef, Forskningsleder, Projektkoordinator

HELBRED 2008. Kære. Med venlig hilsen. Torben Jørgensen Allan Linneberg Mette Aadahl. Centerchef, Forskningsleder, Projektkoordinator Dato: xx 2008 Deltagernummer Kære HELBRED 2008 Vi vil gerne invitere dig til Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed på Glostrup Hospital, hvor vi gennemfører en befolkningsundersøgelse med fokus

Læs mere

Behandling af steroidrefraktær kronisk Graft versus Host sygdom med Ekstrakorporal Fotoferese.

Behandling af steroidrefraktær kronisk Graft versus Host sygdom med Ekstrakorporal Fotoferese. Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg. Forsøgets titel: Behandling af steroidrefraktær kronisk Graft versus Host sygdom med Ekstrakorporal Fotoferese. Vi vil spørge, om du vil deltage

Læs mere

BEK nr 1464 af 02/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. februar Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 1464 af 02/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. februar Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 1464 af 02/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. februar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr. 1609203 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Deltagerinformation. Målgruppe: Beboere på plejehjem. Du skal være over 65 år og skal have boet på plejehjem i minimum 6 måneder.

Deltagerinformation. Målgruppe: Beboere på plejehjem. Du skal være over 65 år og skal have boet på plejehjem i minimum 6 måneder. Bilag 8 Deltagerinformationsbrev Deltagerinformation En kvalitativ undersøgelse af hvordan en velfærdsteknologi i form af en Trivselsskærm, kan fremme plejehjemsbeboernes sociale netværk, med udgangspunkt

Læs mere

Mekanismer bag tidlig æggestokkealdring

Mekanismer bag tidlig æggestokkealdring Deltagerinformation for det videnskabelige forsøg: Mekanismer bag tidlig æggestokkealdring Dette er en forespørgsel om deltagelse i et forskningsprojekt, der omhandler undersøgelse af en række mekanismer

Læs mere

Kapitel 1. Anmeldelse af et sundhedsvidenskabeligt forskningsprojekt og indhold i en forsøgsprotokol og en tillægsprotokol

Kapitel 1. Anmeldelse af et sundhedsvidenskabeligt forskningsprojekt og indhold i en forsøgsprotokol og en tillægsprotokol Bekendtgørelse om information og samtykke til deltagelse i sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter samt om anmeldelse af og tilsyn med sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter I medfør af 7, 15, stk.

Læs mere

Skriftlig deltagerinformation

Skriftlig deltagerinformation Skriftlig deltagerinformation Tak for din interesse for RunSAFE. Tilmelding: Hvis du ikke allerede har udfyldt tilmeldings spørgeskemaet på: http://www.vilober.dk/deltag-klik-her-2/runsafe/sporgeskema-2

Læs mere