Indspilning af the Shadows

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indspilning af the Shadows"

Transkript

1 Indspilning af the Shadows Dette er en oversættelse af en artikel der er skrevet af Wim alias FenderWim og som understøtter mit eksisterende synspunkt omkring hvilke remedier der var med til at skabe den der lyd fra de tidlige 60 ere som er så svær at opnå Der er links undervejs, - og jeg er imponeret over hvor meget det lyder som den ægte vare fra dengang af (hør selv med eller uden split kabel) God fornøjelse René Westh Posted on November 25, 2011 by echotapper Part 1 Publiseret med tilladelse fra Wim (c)2010,2011 Mange Shadows fans har prøvet at reproducere Vintage 60 er Studie lyden, mange har fejlet og kun nogle få kom nogenlunde tæt på. Hvorfor er Den der lyd på trods af omfattende forsøg så svær at ramme? For mere end et år siden var jeg godt og grundigt træt af at jeg ikke kunne ramme den sound jeg var efter. Så jeg besluttede mig for at begynde en omfattende efterforskning omkring emnet, med det formål at finde det eller de manglende led der skal til for at reproducere Den der Lyd. Som grundlag for min test anvendte jeg den berømte melodi Wonderful Land som er meget typisk for den tidlige lyd. For at gøre tingene mere overskuelige, - delte jeg problemerne op i 3 emner: Guitaren med alle dens aspekter, - inlkusive Hank s færdigheder. Forstærkeren og Ekko enhed. Indspilningen i Abbey Road Vedrørende det første emne, - guitaren o.s.v. så er mange Shadows forum fuld af tips som omhandler ting som: Træets tone som udgør guitarens krop og hals, elektronik, vibrato, strenge, anslags og spille teknik, anslags position, plekter o.s.v. Disse aspekter er alle vigtige, - men som jeg ser det, kun tilføjer relativt små forbedringer til selve klangen. Selvfølgelig kan de have rigtig dårlig indflydelse på klangen hvis de er valgt forkert. I mit tilfælde konkluderede jeg, - at jeg var nødt til at opgradere min Japanske Hank Marvin Strat, - ved at udskifte elektronikken med standard Strat komponenter, - ændre mine Pickupper til Kinman og udskifte vibrato armen med en Calaham. Disse ændringer forbedrede klangen og sustainen en masse, - men i forhold til den der typiske Vintage klang kun en forholdsvis lille smule. Fordi dette emne allerede er behandlet i så udstrakt grad af mange andre, - vil jeg ikke komme yderligere ind på dette.

2 Det næste emne, - forstærkeren og ekko enhed, - der prøvede jeg oprindeligt at løse problemet med en forstærker simulator (POD 2.0) i forbindelse med en mere moderne ekko enhed (Magic Stomp). Med en forstærker simulator kan man tage yderligere skridt i den rette retning, - men konkluderede til sidst at køb af en VOX amp (Vox AC30C2X) og indspille den gennem en microfon (Shure SM 57) ville bringe mig længere. Men som mange formodentlig selv har bemærket, - bliver lyden bedre, - men stadigvæk er den der typiske vintage (gammeldags) lyd endnu ikke helt i skabet. Ekko enheden er selvfølgelig en af, - eller måske den vigtigste komponent for at lave tonen. Nogle mennesker er heldige og har stadig en vintage enhed, - men uheldigvis har de fleste ikke. I slutningen af det forrige århundrede og begyndelsen af dette blev interessen for Shadows musikken grundigt gennemlyst med baggrund i Internettet, - og mange hjemmesider eksisterede hvor folk fremførte deres egne vurderinger omkring the Shadows. Parallelt med dette var der forskellige mennesker som Charlie, Piet og Jacob der skabte ekkomønstre til moderne ekko enheder. Disse enheder udførte og udfører stadig et brilliant job i reproduktionen af forskellige ekkomønstre fra forskellige Shadows melodier. Bagdelen ved disse ekkomønstre var at disse oprindeligt blev produceret af standard enheder, - som ikke var specielt designede til at skabe den der lyd. Så selvom de moderne enheder producerer de rigtige ekko mønstre, så har de alle mulige begrænsninger især når det gælder filtrering. Nogle lyder bedre end andre med baggrund i det faktum at de har flere modellerings muligheder. Så selv om de ekko mønstre der kommer ud af moderne enheder er i orden, - så kan de ikke fuldt og helt hjælpe os i at ramme den rigtige sound. Forskellige fans har prøvet at løse dette problem og skabt yderligere udstyr såsom filtre (Cutting Edge filter, Ariab filter o.s.v.) med eller uden pre amps (for forstærkere) eller ved anvendelse af standard Equalizere som i nogle tilfælde gav yderligere forbedringer. Kun 2 typer af ekkoenheder blev fremstillet specielt for at gengive den der lyd : Atlantis ekko og de senere TVS enheder. Disse enheder er ikke kun ekko enheder, - man har også indbyggede filtre og andre effekter, i forsøget på at komme så tæt som muligt på den der lyd. Desværre er den først nævnte ret sjælden og den anden fordi med dens specielle design og begrænset salg temmelig dyr. Så det er ikke hvor mange som helst der ejer et sådant. Jeg har baseret min test på min Magic Stomp fordi den er almindeligt anerkendt som en ret god enhed og udelukkende indeholder de basale ekko mønstre (EFTP) med nogen filtrering og modulation. Nu kommer vi til det tredje emne som er indspilningen i Abbey Road. Meget begrænset information er tilgængeligt vedrørende indspilningen af the Shadows og mange mennesker nævner når de bliver adspurgt, fra Roberto Pistolesis dokument at: der blev ikke tilføjet nævneværdigt i studiet.

3 1 Et andet syn på hvordan man skaber Den der lyd Jeg har udviklet en række erfaringer gennem de seneste år omkring indspilning og har aldrig troet på at der blev ikke tilføjet nævneværdigt i studiet og jeg tror at hele dette faktum har for en stor del været negligeret af de fleste guitarister. Det giver mening fordi de fleste guitarister, - i særdeleshed for nogle år siden, - havde begrænset viden om indspilning i et studie. I tresserne var Abbey Road allerede et berømt studie og det er svært at forestille sig at de ikke anvendte i det mindste en pæn portion af tekniske muligheder, effekterne, som de havde til at indspille the Shadows. Heldigvis er der for nylig udkommet et standard dokument som hedder Indspillende the Beatles. Denne bog beskriver udstyr og indspille teknik anvendt i Abbey Road studiet i 60 erne med stor nøjagtighed. Selvom Beatles startede med at indspille et par år senere end the Shadows så er hele perioden fra 60 erne samt udstyr beskrevet. Så jeg studerede samtlige indspille teknikker i Abbey Road og vil her beskrive de væsentligste, som enter er anvendt helt sikkert eller måske anvendt i indspilningen af the Shadows i denne periode. 2 Abbey Roads generelle indspille udstyr I Abbey Road Studierne var der mange forskellige måder at påvirke lyden på. Vi vil nu gennemgå nøgle elementerne for at se hvilken indflydelse de måtte eller kunne have haft på lyden: 2.1 Mikrofoner Lyden fra VOX amp højttalerne blev indspillet gennem en mikrofon. I Abbey Road studierne blev en VOX amp indspillet gennem en Neumann 47 og U48 og efter 1966 U67. U47 kunne have Cardioid til Omni karakteristik. U48 er faktisk en mindre version af U47. Nogle gange anvendtes Neumann KM 54 på forstærkerne, som har en fikseret cardioid karakteristik. I Ekko kammeret var Neumann KM 53 favoritten fordi den havde en fikseret Omni karakteristik. De er alle kondensator mikrofoner. For the Beatles blev forstærkerne ofte indspillet med endnu en mikrofon. Hvorvidt dette også var tilfældet med the Shadows er uvist, - men prøv det bare, hvis du indspiller alle 3 guitarer, eller stil 2 mikrofoner foran din VOX AC30. De oven nævnte mikrofoner har alle Ikon status. De er ubetalelige som hobby værktøj, men der er billigere mikrofoner tilgængelige med lignende lyd. Shure M57, som er en dynamisk mikrofon, er populær blandt Shadows fans. Det er en billig mikrofon med en meget neutral karakter. Kondensator mikrofoner har ofte en blødere mere silkeagtig lyd, - og det er tilrådeligt at eksperimentee med kondensator mikrofoner for at forbedre din lyd.

4 U47 var både cardioid og Omni og har følgende frekvens responser: Udfra frekvens respons kan ses at U47 havde et løft over 2 KHz på op til max +5dB. KM 54 som du kan se neden under har en meget liniær frekvensgang. 2.2 Pre Amps (Mic og Line) Mikrofon signalet gik ind via en rør pre amp placeret i mixeren, en REDD 37 mixer og efter 1964 i en REDD 51 Mixer. REDD 37 mixeren udkom i 1958 og begge mixere war 4 kanals stereo mixere.

5 Abbey Road havde en meget uortodoks standard for impedanser. Standard for både indgående og udgående signaler var 200 Ohm. Resultatet var at der var brug for en masse Linje forstærkere. For eksempel i REDD 37 mixeren brug for 31 Siemens V72S rør forstærkere. I REDD 51 mixeren blev EMI REDD 47 rørforstærkeren anvendt. Siemens V72S rør forstærkeren blev beskrevet som mere blød og rund, medens EMI REDD 47 rør forstærkerens lyd var mere aggressiv og med mere punch. Disse for forstærkere har definitivt påvirket lyden betragteligt. Rør forstærkere / rør mikrofon forforstærkere som vi kalder dem i dag til mikrofoner lyder alle forskelligt. Indspilnings teknikere hævder at en mikrofon afgør 20% af lyden, - og forforstærkeren 80%. Dette afhænger naturligvis af kvaliteten af mikrofonen og forforstærkeren. Det er absolut værd at anvende en rør forforstærker sammen med din mikrofon, i stedet for at gå direkte ind i dit audio interface. Det bedste er en forforstærker hvor indgangs impedansen kan varieres fordi du så kan variere din lyd med det. Det er også muligt at købe et gør det selv byggesæt til en EMI REDD 47 forforstærker. Se her: REDD Mixeren Disse mixere havde 4 kanaler og primitiv EQ. Det var kun muligt at justere bas og diskant. I den dybe ende var der et shelving filter med fremhævelse eller reduktion på +/- 10 db ved 100 Hz i 2 db skridt. I den lyse ende var der ligeledes et shelving filter, - men et specielt et. Ved fremhævning var toppen ved 5 KHz, - men ved reduktion var toppen ved 10 KHz igen med samme område +/- 10 db i 2 db skridt. Desuden påvirkede den dybe og lyse ende hinanden meget. Derudover var der 2 typer af EQ som kunne anvendes i mixeres, den klassiske og Pop EQ. Det var små hardware dimser der kunne indsættes i mixeren. Gennem et hul i mixeren kunne man se hvilken type der var indeni. Pop versionen var angiveligt til PoP musik. Billederne giver en indsigt i hvordan EQ opførte sig.

6 Fra grafen over bas EQ kan man se at flere muligheder foreligger, som f. eks. den inverterede smiley kurve på bas cut filteret for at fjerne nogle ekstra db. Min afprøvning har vist at dette er nødvendigt for at komme tættere på vintage lyden. Også på grund af formen på kurverne, har dette angiveligt haft en stor betydning for skabelsen af vintage (den gammeldags) lyden. Denne EQ kan købes som en separat enhed som også indeholder en forstærker der genskaber niveauet. Se her:

7 Denne EQ matcher på alle måder den berømte Pultec EQP-1A equalizer. Til denne EQ kan du også købe et gør det selv print som også indeholder en stykliste: [url] mid=36[/url] Denne Pultec EQ er også modelleret i et antal plugins. (software komponenter) Nomad factory Pulse-Tec Waves JJP PuigTec EQP-1A Bomb Factory EQP-1A (mac only) UAD Pultec EQP-1A 2.4 Ekko kammer / Plate rumklang Hank anvendte angiveligt sin bånd ekko enhed, men for at få lyden fyldigere/tykkere, kan Ekko kammer 2 og EMT 140 Plate rumklang have været anvendt. (Navnet Ekko Kammer er egentlig ikke korrekt, eftersom det dybest set er et rumklangs kanmmer). Ekko Kammer 2 i Abbey Road er angiveligt et lille rum på omkring 6,4m gange 3,7m. Mono signalet fra mixeren blev sendt til en højttaler i Ekko Kammeret, hvor de optog signalet med en (mono) eller 2 mikrofoner (stereo). Retur signalet til mixeren var derfor enten mono eller stereo. Efterklangen i sådant et lille rum, - er ganske lille, med en kort hale, men med tekniske tricks, lød det for lytteren som om det var meget større, mere ligesom en Hall. For at skabe den længst mulige efterklangstid, var rummet dækket med fliser og beton flader malet. Ydermere var der opretstående afløbsrør for at opnå maksimum refleksioner og derved forlænge efterklangstiden. Den resulterende efterklangstid af Ekko Kammer 2 var ca. 2 3 sekunder afhængig af klima forhold. Plade rumklangen var overvejende anvendt ved Mastering, - men der er intet til hinder for at forsøge sig med denne også. 2.5 Enkelt bånd ekko / tromle forsinkelse Fra mixeren blev den indspillede lyd sendt videre til Ekko Kammer 2 fra et effekt send. Lyden fra dette send, - blev forsinket via en båndoptager model BTR 2. Se 2.7. En standard forsinkelse på 120 ms blev anvendt. En rumklang med et pre delay (for forsinkelse) på 120 ms er opfattet af vore ører som en efterklang i en relativt stor Hall. Efter 1965 var Feedback også muligt, se 2.8. Lad mig lige forklare dette:

8 Hvis du er i et rum af denne størrelse og sender en lyd bølge fra en højttaler i en kort afstand fra en væg, som peger ind i væggen, og optager den første lyd der reflekterer tilbage efter at have ramt væggene, med mikrofoner tæt på den modsatte væg, så har lyden baseret på opsætningen i Abbey Road og refleksionerne taget i betragtning, - mindst vandret 10 m. Se billedet. Lydens hastighed er 0.34m/ms. Lydbølgen bruger derfor 10/0.34 = 29.4ms for at flytte sig denne afstand. Det mindste pre delay i dette rum med denne Højttaler/mikrofon opsætning. Tilføj til dette de ovennævnte 120ms og du har et pre delay på 149.4ms. Hvis du nu beregner hvor stort rummet lyder for lytteren, så er det (149.4 x 0.34) = 51m, altså en stor Hall. Denne efterklang er helt anderledes end en rigtig Hall. Du oplever fyldigheden skabt gennem pre delayet som i en Hall, men selve klangen er anderledes og mere som et stort rum. Så du har en stor fyldig lyd som stadig er meget klar / transparent og ikke drukner i udklingning. Alt i alt en meget speciel efterklang. I henhold til bogen om the Beatles i Abbey Road studierne var denne effekt altid i anvendelse i tresserne. Også placeringen af højttaler og mikrofoner i Ekko Kammer 2 var optimeret og altid samme sted. Også for EMT 140 plade rumklang var pre delayet 120 ms, men med et specielt designet tromle delay. (forsinkelse)

9 2.6 RS 106 Ekko kontrol enhed-båndpas filter For at opnå en god efterklangslyd er det nødvendigt at filtrere lyden først. I Abbey Road blev RS 106 filteret anvendt, som kunne fjerne både lave og høje frekvenser. Det var en passiv enhed med følgende indstillingsmuligheder. Der var også en regulering til at indstille reduktionen mellem 0 og - 50 db. RS 106 filteret blev også nogen gange anvendt i stedet for den mere begrænsede EQ på mixeren. Den mest anvendte indstilling af frekvenser til rumklangs send, - var et bas Cut ved 600 Hz og top cut ved 10 KHz, men det betyder ikke at det også var anvendt på Shadows indspilninger. Med denne information kan du imidlertid afprøve de samme frekvenser i dit DAW. (Indspilnings grej) 2.7 Bånd maskiner Af båndmaskiner i Abbey Road var BRT 2 de mest anvendte enheder. Den første maskine var fra 1953 og blev anvendt af EMI i mere end 20 år. Det var mono maskiner, og ved slutningen af halvtredserne havde Abbey Road 53 enheder blev BRT 3 lanceret som var en 4 kanals stereo bånd optager. Denne maskine blev standard i Abbey Road Studierne ved indspilning af klassisk og pop musik gennem hele tresserne BRT 3 havde også en EQ der var standard for bånd optagere på den tid. Der var flere standarder, BRT 3 anvendte CCIR standarden med en båndhastighed på 15 ips (tommer

10 pr. sekund) Denne EQ giver et indspilnings cut ved 4500Hz og ved afspilning et løft ved 10 KHz. For standard CCIR kurver se billederne. Hvis vi tilføjer IEC equalisering på indspilningen, kommer afspilnings karakteristikken til at se sådan ud:

11 Grunden til at anvende denne EQ var for at undgå støj (hiss). Naturligvis havde det også en indflydelse på klangen i det lyse område. Båndoptagere blev anvendt både til indspilning og ekko effekter. (singel bånd ekko). 2.8 BTR2 S.T.E.E.D effekt STEED betyder Send Tape Echo/ Echo Delay. (Send Bånd Ekko/ Ekko Forsinkelse). Dette er en videreudvikling fra 1965 med BRT båndoptagere. Denne tilføjelse skaber både Enkelt Bånd Ekko, derfor de 120ms, men som også har feed back, så du har en multi ekko forsinkelse og lyden blev endnu fyldigere/tykkere. Feed back sløjfen havde også en EQ hvor man kunne bortfiltrere både bas og diskant. Som en ekstra mulighed kunne de 2 EQ enheder EQ RS 92 og RS 127 EQ indsættes i sløjfen. Ved Beatles indspilninger efter 1965, blev denne effekt altid anvendt. 3 Yderligere grej 3.1 RS 127 Presence Box/Brillance kontrol Som allerede beskrevet havde REDD mixerne en meget begrænset EQ. For at opnå flere EQ muligheder blev RS Presence Box 127, oprindelig kaldet Brilliance kontrol, taget i brug i Dette var en box med 3 mulige frekvenser 2.7, 3.5 og 10 KHz og et område på +10dB / -10dB i 2 db step. Der var 2 versioner (rack og boks) hvor den ene havde et håndtag for lettere at kunne trække den ud af et rack og den anden kunne blot stå på bordet. Disse EQ er blev anvendt i udstrakt grad ved indspilning af instrumenter i mixeren, men også som send til Ekko Kammer 2 eller Plates. (Plade rumklang). Somme tider var der oven i købet 2 sat i serie. Indstillingen med + 10dB ved 10KHz var ret populær for at skabe luft. Med de ovenstående frekvenser og niveauer, - er det muligt at eksperimentere en masse i dit DAW (Digital Analog Workstation). Hvis du ønsker den auyentiske sound, - kan du anvende plugins som Abbey Road lavede for nyligt MB 3.5 Audio filter Der var yderligere en EQ som kunne anvendes i send til Ekko Kammer 2, men nu med en fast frekvens på 5KHz og 6dB.Det vides ikke med sikkerhed hvor ofte denne blev anvendt, - men det kan sagtens være at den blev anvendt ganske ofte. Så dette kan du også afprøve i din DAW. 3.2 ADT ADT står for Artificial Double Tracking (Automatisk Dobbel Track). I Abbey Road var det god praksis at forbedre/tykne lyden, ved at dobbel trackke (indspille 2 gange det samme) og så anvende begge spor i mikset.

12 Hank gjorde det også ofte, - men i 1966 blev ADT (automatisk dobbelt rack) skabt for at gøre dette automatisk. Dette blev gjort ved en smart anvendelse af 2 eksisterende båndmaskiner. Oprindelig blev det kun anvendt til vokaler, men meget hurtigt på alting. Essentielt betyder det, - at man starter med et mono spor, - og et sekundært blev skabt med 40ms forsinkelse. Dette skabte den fyldige lyd af et dobbelt track (spor). Ved at variere hastigheden af båndmaskinerne ganske lidt over tid og også det faktum at de ikke kørte helt stabilt alligevel, - og små variationer baseret på fremstillings tidspunket af maskinerne, - tilføjede yderligere til lyden. 3.4 RS 92 Neumann Mic Equalizer 3.4 RS 92 Neumann Mic Equalizer Dette var egentlig en equalizer for U47, men blev også anvendt til andre formal. Denne EQ havde 3 indstillinger: Stejl Bas Cut, Bas Rul-af og Cut Ekstrem Bas. Der var også en knap med Boost og ekstrem flad top. Boost ekstrem top gjorde i store træk ingenting og resulterede i tilfælde af at EQ en var placeret efter U47 i mikrofonens neutrale lyd. Den mest almindelige anvendelse var på retursignalet fra Ekko Kammer 2 og Plade klangene. Eftersom basfrekvenserne i dette retur signal allerede var fjernet, blev RS 92 i denne position sandsynligvis kun anvendt i neutral stilling. 3.5 RS 124 Altec kompressor RS 124 Altec var oprindeligt en Altec 436B kompressor fra 1959, men var ikke egnet til Abbey Roads måde at arbejde på, og blev tilpasset et utal af gange. Kompressoren blev anvendt på alting, guitarer, i mixeren, som bus kompressor og til mastering. En forholdsvis subtil kompression med en tærskel på -3dB blev ofte anvendt, men somme tider var ekstremer ved -20 til -30dB også almindeligt. Kompressoren gav en meget klar farvning af lyden i særdeleshed ved kraftig kompresssion. For Beatles lyden var dette af vital betydning, så for the Shadows kan det også have været lige så vigtigt. Til denne vigtige enhed kan du også købe et selvbygger print med komponent liste. Hvis du vil have den autentiske lyd kan du anvende plugins som Abbey Road fremstillede for nyligt. Der er 3 plugin varianter af RS 124.

13 3.6 RS 114 limiter RS 114 limiter en fra 1956, var i Abbey Road studierne ofte anvendt som en insert på de 4 kanaler af mixeren. På alle Beatles indspilningerne i perioden blev den anvendt. Efterfølgende blev den erstattet på vokaler og trommer med Farchild 660 limiter. Summary Så alt det ovennævnte udstyr og måder at anvende det på kan også have været anvendt på Shadows indspilninger. Desværre er der ingen optegnelser af det på nettet. Men fra ovenstående info ved du hvad der var muligt I Abbey Road og i dit DAW (indspille udstyr) kan mange let prøves af. I den næste beskrivelse vil jeg vise dig resultatet af de ovennævnte effekter i Wonderful Land så du kan høre beviset (forhåbentlig) af vigtigheden af visse effekter der skaber den der vintage (gammeldags) lyd. Part 2 Tak til alle for deres venlige respons. Baseret på mit forrige indlæg omkring Abbey Road udstyr, - udførte jeg en række tests på soloen i Wonderful Land. 1 Setup Min Strat går direkte ind i min MagicStomp og fra denne ind i en ART Pro VLAII kompressor kun for at få en smule blid kompression og forøget volume. Fra kompressoren går signalet ind i en Samson D-3500 EQ, som er sat til den inverterede smiley kurve fra Echomatic II. Fra EQ en går jeg direkte ind i min VOX AC30C2X i low input af normal kanalen. På Vox en er CUT sat til 75-80%, Normal volume 12 over halv, Master volume 10 over 12. Mikrofonen er placeret fra kapslen til højttaler i en afstand på ca. 32 cm. Mikrofonen går direkte ind i min EMU 0404 USB audio interface, ind i Cubase 5.5. I Cubase havde jeg indspillet originalen fra 1961 og lavet backing track fra originalen ved at fjerne solo stykket. Således kunne jeg sammenligne mixet med min solo og backing track med originalen. På solo sporet afprøvede jeg forskellige plugins i forsøget på at komme så tæt på den originale klang som muligt. Rumklangen havde jeg på et effekt spor. Eftersom Wonderful land blev indspillet allerede i foråret 1960 var noget af det udstyr jeg beskriver i det foranstående materiale endnu ikke til rådighed, så det gjorde mulighederne for dette nummer færre. 2 Methodology

14 Hver gang jeg indsatte visse plugins, - sammenlignede jeg lyden ved en lytte test, og når det forbedrede klangen sammenlignede jeg også frekvens responsen med en spektrum analyzer. På denne måde kunne jeg hurtigt lave forbedringer og forstå hvor forskellene kom fra. Resultat. Download her: 3 Plugins anvendt Følgende 4 plugins blev anvendt for at opnå dette resultat. En Kompressor En EQ som forstærker 2 Filtre

15

16 En rumklang

17 Der 3 typer af RS124 Kompressor plugin. Jeg har anvendt type 60070B fordi denne type overvejende blev anvendt ved indspilning af spor. Jeg anvendte en tærskel på -20dB, som var normalen for indspilning af spor. Fordi denne kompressor fjerner en masse volume, - har man brug for en forstærker efter den for at få volumen tilbage. (gain make up) Som nævnt tidligere var impedanserne i Abbey Road ens på både input og output moduler og forstærkere anvendt for at genvinde den tabte volume. I anvendte SonEQ til dette formål med EQ i neutral position. For at efterligne vintage lyden af de gamle Abbey Road forstærkere har jeg sat input og output drive således der skabes lidt ekstra mætning, således at når jeg afspiller, - står metrene mellem -3 og +1 db. Dette kaldes Blød Klipning. (Soft Clipping) Efter dette kom et VPS Philta filter. Filteret er et høj og lav pass filter som jeg anvendte for at skabe en lignende effekt som shelving filtrene i Abbey Roads REDD mixer. Desværre har jeg endnu ikke en af de førnævnte plugins, som er baseret på samme design som EQ i REDD mixeren. Imidlertid opnåede jeg vældigt gode resultater ved lytning, - og for tiden gav VPS Philta filteret en klar forbedring af lyden.

18 Efter dette sammenlignede jeg frekvens responsen på originalen med mit mix og bemærkede at i 3.5KHz området var min kurve højere end på originalen. Så jeg anvendte en RS127 EQ på 3.5KHz med 6dB Cut. Jeg kan ikke direkte forklare årsagen til forskellen. RS127 EQ eksisterede ikke på tidspunktet hvor Wonderful land blev indspillet, - men fordi den har vintage (gammeldags) lyd gjorde den forskellen. Efter dette sendte jeg solo signalet til en effekt kanal hvor jeg afprøvede forskellige rumklange. Fra mit ovenstående materiale husker du nok at pre delay (for forsinkelse) i Ekko Kammer 2 var fastlagt til 29.4ms. Tidligere havde jeg en diskussion med Charlie om hvorvidt Hank havde doblet Wonderful land. Han fortalte mig at det ifølge hans opfattelse ikke var tilfældet idet gennem hele indspilningen var der et dublet signal hvor de 29.4ms i fast pre delay var nærværende. Dette kan man tydeligt høre især i det stumme stykke. Jeg målte spidserne i dette stykke og tilsluttede mig Charlies konklusion. Imidlertid puslede spørgsmålet om hvordan det blev gjort dengang. Fordi det nu er klart at pre delayet af Ekko Kammer 2 er det samme som høres på Wonderful Land, - må konklusionen være at det blev lavet med Ekko Kammer 2. Imidlertid hvis man anvender en rumklang med dette pre delay og en efterklangs tid på 2-3 sekunder, - så lyder dette tyndere end originalen. Som du kan læse i det ovenstående materiale, - var det ganske normalt at tilføre et ekstra pre delay med BRT2 båndoptagerne, hvilket ville resultere i et totalt pre delay (for forsinkelse) på 150ms. Så det gjorde jeg også. Herved kommer efterklangen på linje med originalen, selv med alle klangene jeg afprøvede, uanset de nogle gange meget forskellige måder at indstille en klang på. Så det ser ud til, - at de anvendte Ekko Kammer 2 ved indspilning af spor uden de ekstra 120ms pre delay, - og senere ved nedmiksning anvendte Ekko Kammer 2 igen og denne gang med de ekstra 120ms pre delay. Våd / tør balancen afgjorde jeg ved lytning og frekvens responsen. Hvis man adderer formeget våd lyd (efterklang) kan man se kurven stige i højfrekvens området. Det eneste problem der var tilbage var at efterklangen stadig var for mørk. Jeg bemærkede i frekvens respons kurven at i mit mix omkring 2000Hz, - var der 2 områder som var væsentlig lavere end i originalen. En god chance var at dette blev forårsaget af RS106 som var EQ i send signalet til Ekko Kammeret ved at kikke på frekvens mulighederne i omtalte modul, - og jeg besluttede at anvende bas cut ved 1600Hz og top cut ved 2000Hz. Ved efterfølgende at øge det våde signal en smule, - blev frekvens responsen næsten fuldstændig identisk med originalen.

19 Denne indstilling af RS106 er meget interessant og kan sagtens have været anvendt meget ofte på Shadows indspilninger. 4 Lidt at tygge på Som du måske allerede ved, - ligger de højeste lyd spidser i Shadows numre typisk mellem Hz, som normalt er 2. harmonisk. Så hvis man sætter høj og lav pas filtre i signalet til rumklangen til Hz får man spidsen af rumklangs lyden i 4. harmonisk. Måske dette var standard teknikken fordi 4. harmonisk som er kaldt en perfekt 4. er en meget behageligt lydende harmonisk. Dette vil jeg gennemteste i fremtidige indspilninger. 5 Afsluttende konklusioner I mine ører er jeg nu meget tæt hovedparten af Wonderful land. Yderligere forbedringer er naturligvis stadig mulige men må komme fra detaljer som strenge tykkelse o.s.v. som nævnt i begyndelsen af mit materiale. Introen er undtagelsen og lyder stadig en lille smule anderledes. Denne var muligvis behandlet endnu mere. Mine fornemmelser er at endnu snævrere filtrering blev anvendt, muligvis også gennem endnu mere anvendelse af Ekko Kammer 2. Senere vil jeg prøve ped Pultec plugins for at se om de kan gøre det. Afslutningsvis, håber jeg at jeg har fremskaffet bevis for vigtigheden af at hvis man vil opnå den der vintage 60 er lyd (sound) må man anvende en RS124 kompressor, nogle ordentlige filtre på linje med dem der var i REDD mixeren og parametre eksisterende i Ekko Kammer 2 for rumklangen. Jeg startede mit arbejde med at sige at jeg håbede at finde det manglende led der skal til for at skabe den der lyd. Fra mine resultater ser det ud til at REDD mixeren samt EQ kan have været det væsentligste missing link. Så yderligere test med en af Pultec RW plugins kan muligvis være med til at understøtte min konklusion. (c) 2010,2011 Wim aka Fenderwim

Arbejde med Regioner Lister, Playlists, og Cutlists i Sound Forge Pro

Arbejde med Regioner Lister, Playlists, og Cutlists i Sound Forge Pro Arbejde med Regioner Lister, Playlists, og Cutlists i Sound Forge Pro Gary Rebholz Du har sikkert allerede ved, at Sound Forge Pro software kan bruges til en imponerende række af audio opgaver. Alt fra

Læs mere

Grundlæggende lydtekniker kursus

Grundlæggende lydtekniker kursus Hvad er lyd? Grundlæggende Lyd kan vi opfatte med ørerne. Lyd opstår ved at noget bringes til at svinge. Hvis man f.eks. knipser en guitarstreng, vil den svinge frem og tilbage. Slår man med en hammer

Læs mere

Kursus i brug af Pinnacle Studio 9

Kursus i brug af Pinnacle Studio 9 Bent Sehested Odense Video Klub Side 20 Ved at markere en sekvens og med markøren peger på den blå linje i lydsporet, ændres markøren til en højttaler med en pil. I berøringspunktet opstår der en lille

Læs mere

MJPower engineering Ecu Link.

MJPower engineering Ecu Link. MJPower engineering Ecu Link. Trin for trin instruktioner. I dette eksempel starter vi med at teste en cykel med et Power Commander nul map. Man er nødt til at have en præcis omdrejningstal registrering,

Læs mere

Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder

Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder Dette design, TABAQ, tilhører Bjørn Johannesen, Bredkær 11, bjohannesen@post.cybercity.dk, 20 Hvidovre og er udviklet med simulering software,

Læs mere

Music hall AV 2.1 Dansk kvik guide. Findes i sort eller silver. Begge med kraftig børstet aluminiumsfront

Music hall AV 2.1 Dansk kvik guide. Findes i sort eller silver. Begge med kraftig børstet aluminiumsfront Music hall AV 2.1 Dansk kvik guide Findes i sort eller silver. Begge med kraftig børstet aluminiumsfront 1 Medier & introduktion: Tillykke med dit nye music hall anlæg. Med AV2.1 har du let adgang til

Læs mere

Design af en Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder

Design af en Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder Design af en Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder Dette design tilhører Bjørn Johannesen, Bredkær 11, bjohannesen@post.cybercity.dk, 20 Hvidovre og er udviklet med simulering software,

Læs mere

Referat af klubmødet den 9. april 2015 med Ole Lund Christensen

Referat af klubmødet den 9. april 2015 med Ole Lund Christensen Referat af klubmødet den 9. april 2015 med Ole Lund Christensen Akustik Ole Lund Christensen Ole Lund Christensen holdt et rigtig godt foredrag i torsdags i Storkøbenhavns hi-fi klub. Ole Lund Christensen

Læs mere

Automatiser dine redigeringer med Sony Vegas Pro Produktion Assistant Software

Automatiser dine redigeringer med Sony Vegas Pro Produktion Assistant Software Automatiser dine redigeringer med Sony Vegas Pro Produktion Assistant Software Gary Rebholz Ved siden af din viden og færdigheder med Vegas Pro software, der intet tilbyder dig mere produktivitetsforbedringer

Læs mere

Information. Til lykke med din nye radio. Giv dig venligst tid til at læse denne brugsanvisning. God fornøjelse

Information. Til lykke med din nye radio. Giv dig venligst tid til at læse denne brugsanvisning. God fornøjelse BRUGSANVISNING Indhold 02 INDHOLD 03 INFORMATION 04 FRONT PANEL OVERBLIK 06 BAG PANEL OVERBLIK 08 BETJENING AF R5 08 INDSTILLING AF ALARM 09 INDSTILLING AF SLEEP TIMER 09 DIM 09 PRESETS 09 FAVOR 09 AUX

Læs mere

Design af en Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder

Design af en Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder Design af en Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder Dette design tilhører Bjørn Johannesen, Bredkær 11, bjohannesen@post.cybercity.dk, 20 Hvidovre og er udviklet med simulering software,

Læs mere

Trimmer vindue for Vegas Pro 8.0c giver velkendte resultater

Trimmer vindue for Vegas Pro 8.0c giver velkendte resultater Trimmer vindue for Vegas Pro 8.0c giver velkendte resultater Gary Rebholz Tilbage i artiklen, opdagelse i Vegas Pro Trimmer Rude, fra marts 2008 Tech Tip kolonne, jeg dækkede Vegas Pro Trimmer vindue i

Læs mere

Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart.

Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart. Side 1 Gratis program til at transponere lydfil og gemme den, link og vejledning Ole Skou 2009 Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart Gratis program til at transponere

Læs mere

Projekt. Analog Effektforstærker.

Projekt. Analog Effektforstærker. Projekt. Analog Effektforstærker. Udarbejdet af: Klaus Jørgensen. Gruppe: Klaus Jørgensen Og Morten From Jacobsen. It og Elektronikteknolog. Erhvervsakademiet Fyn Udarbejdet i perioden: 7/0-03 /-03 Vejledere:

Læs mere

Manual. De vigtigste funktioner. Acoustic Amplifier. Acoustic Singer Live. Acoustic Singer Pro

Manual. De vigtigste funktioner. Acoustic Amplifier. Acoustic Singer Live. Acoustic Singer Pro Manual Acoustic Amplifier Acoustic Singer Live ACS-LIVE Acoustic Singer Pro ACS-PRO De vigtigste funktioner Acoustic Singer er en forstærker, der er designet til sanger/instrumentalisten, der dermed kan

Læs mere

Testsignaler til kontrol af en målekæde

Testsignaler til kontrol af en målekæde 20. marts 2007 RL 12/07 OFC/THP/CB/lm MILJØSTYRELSENS Testsignaler til kontrol af en målekæde Resumé Der er udarbejdet testsignaler, som gør det muligt at kontrollere en samlet målekæde. Testsignalerne,

Læs mere

Podcast på TekX. Quick guide Sørg for at sætte mikrofoner i de stik, der skal bruges. Sæt GAIN til klokken 14

Podcast på TekX. Quick guide Sørg for at sætte mikrofoner i de stik, der skal bruges. Sæt GAIN til klokken 14 Podcast på TekX Quick guide Sørg for at sætte mikrofoner i de stik, der skal bruges. Sæt GAIN til klokken 14 o Tryk COMP-knappen ned Sæt alle blå drejeskiver til klokken 12 o Vær sikker på at AUX er skruet

Læs mere

Vejledning til Baghusets lydanlæg

Vejledning til Baghusets lydanlæg Vejledning til Baghusets lydanlæg Denne vejledning er inddelt i følgende kapitler med farvekoder: 1. Forstærker og Afbrydere 2. Minimixeren 3. Monitorhøjtalere (Medhør) 4. Subwhoofer 5. PA-mixeren 6. Linedrivere

Læs mere

Vurdér dit stigende behov for kreativ teknologi i din musik produktion, og se så på de features SONAR 7 Producer Edition kan give dig, som den

Vurdér dit stigende behov for kreativ teknologi i din musik produktion, og se så på de features SONAR 7 Producer Edition kan give dig, som den Vurdér dit stigende behov for kreativ teknologi i din musik produktion, og se så på de features SONAR 7 Producer Edition kan give dig, som den førende digitale audio workstation på markedet. SONAR tilbyder

Læs mere

Quick Setup Guide SB168-ES og M7CL Dansk version

Quick Setup Guide SB168-ES og M7CL Dansk version Quick Setup Guide SB168-ES og M7CL Dansk version February, 2009 SB168-ES og M7CL Quick Setup Guide Beskrivelse af denne guide. Denne guide indeholder en hurtig og enkelt opsætning af M7CL med digital stagebox.

Læs mere

2/3 Akset digital tæller

2/3 Akset digital tæller SERIE Z59E 2/3 Akset digital tæller for Elgo Magnetisk målebånd og / eller Encoder ELGO - ELECTRIC Gerätebau und Steuerungstechnik GMBH D - 78239 Rielasingen, Postfach 11 30, Carl - Benz - Strafle 1 Telefon

Læs mere

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop DAC

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop DAC Hearing Products International DK BRUGERVEJLEDNING Echo MegaLoop DAC Indhold Sikkerhedsinstrukser... 3 Oversigt over pakkens indhold... 4 Produktoversigt... 5 Figur 1... 5 Figur 2... 5 Figur 3... 6 Figur

Læs mere

En f- dag om matematik i toner og instrumenter

En f- dag om matematik i toner og instrumenter En f- dag om matematik i toner og instrumenter Læringsmål med relation til naturfagene og matematik Eleverne har viden om absolut- og relativ vækst, og kan bruge denne viden til at undersøge og producerer

Læs mere

Basrefleks kabinettet

Basrefleks kabinettet Basrefleks kabinettet Hvordan virker en basrefleks? Denne kabinet type er den mest populære da den typisk giver mere oplevelse af bas og en større belastbarhed. Inden du læser denne artikel vil jeg anbefale

Læs mere

GRAFISK DESIGN. Proces. Ideudvikling. »Jeg er blevet bedt om at udvikle nogle ideer til at udvikle John Frandsens nuværende annoncesider«

GRAFISK DESIGN. Proces. Ideudvikling. »Jeg er blevet bedt om at udvikle nogle ideer til at udvikle John Frandsens nuværende annoncesider« P f t r o o i l o 1 H GRAFISK DESIGN»Jeg er blevet bedt om at udvikle nogle ideer til at udvikle John Frandsens nuværende annoncesider«proces For at udvikle annoncen måtte jeg først klarlægge, hvad der

Læs mere

WOOFit Go BRUGERMANUAL

WOOFit Go BRUGERMANUAL WOOFit Go BRUGERMANUAL TAK! Tak fordi du har valgt WOOFit Go Bluetooth højttaleren fra SACKit. Vi beder dig læse denne manual grundigt, før du tager din nye højtaler i brug. Vi tager ikke ansvar for person-

Læs mere

Billund Bygger Musik: Lærervejledning

Billund Bygger Musik: Lærervejledning Billund Bygger Musik: Lærervejledning Science of Sound og Music Velkommen til Billund Builds Music! Vi er så glade og taknemmelige for, at så mange skoler og lærere i Billund er villige til at arbejde

Læs mere

Med mellemrum opstår der i den audiofile verdens mange afkroge langstrakte diskussioner om kablers lyd.

Med mellemrum opstår der i den audiofile verdens mange afkroge langstrakte diskussioner om kablers lyd. Forord. Målgruppen er de, der målrettet går efter en signalvej med ingen eller absolut mindst mulig ændring af musiksignalet. Ingen tonekontroller, equalizere eller anden elektronisk påvirkning, der uundgåelig

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Udskæring med Vegas Pro multi-kamera redigeringsværktøjer

Udskæring med Vegas Pro multi-kamera redigeringsværktøjer Udskæring med Vegas Pro multi-kamera redigeringsværktøjer Gary Rebholz Med høj kvalitet kameraer bliver mere og mere overkommelig et stigende antal redaktører står nu over for at skære sammen flere optagelser,

Læs mere

Tips og Tricks 2. Indholdsfortegnelse. 1. De væsentligste features i Fantom-G s sequencer...2. 2. Brug af Sequenceren...3. 3. Audio Track demo...

Tips og Tricks 2. Indholdsfortegnelse. 1. De væsentligste features i Fantom-G s sequencer...2. 2. Brug af Sequenceren...3. 3. Audio Track demo... Tips og Tricks 2 Indholdsfortegnelse Side 1. De væsentligste features i Fantom-G s sequencer...2 2. Brug af Sequenceren...3 Optag Trommer, Bas og Keyboard Brug af Arpeggio og Chord Memory 3. Audio Track

Læs mere

Brainstorm Hjemmeside Grafisk interface med billeder af computer dele billederen skal så kunne klikkes og få information omkring delene,

Brainstorm Hjemmeside Grafisk interface med billeder af computer dele billederen skal så kunne klikkes og få information omkring delene, Idefasen. Brainstorm Hjemmeside Grafisk interface med billeder af computer dele billederen skal så kunne klikkes og få information omkring delene, Sider med hver hardware del og en forklaring til hvordan

Læs mere

Brugervejledning til Echo Smartpen

Brugervejledning til Echo Smartpen Brugervejledning til Echo Smartpen VIGTIGT START HER! Livescribe Danmark ønsker dig tillykke med købet af din nye Echo Smartpen For at opnå den bedste brugeroplevelse med din nye Echo Smartpen er det vigtigt

Læs mere

Ide med Diff. Mål. Tidsplan. 1.uge: 2.uge:

Ide med Diff. Mål. Tidsplan. 1.uge: 2.uge: Side 1 af 5 Ide med Diff. Min ide med differenertierings modulet er at lave et program som kan vise 3d objekter, og få lavede en konverter som kan konventer 3ds filer over til noget som flash kan bruge.

Læs mere

Quattro. Forforstærker. Brugervejledning. For modellerne. Quattro forforstærker 2 kabinetter Quattro forforstærker 4 kabinetter

Quattro. Forforstærker. Brugervejledning. For modellerne. Quattro forforstærker 2 kabinetter Quattro forforstærker 4 kabinetter Quattro Forforstærker Brugervejledning For modellerne Quattro forforstærker kabinetter Quattro forforstærker 4 kabinetter - - Audion International Introduktion Tillykke med købet af din Audion Quattro

Læs mere

DM-44TE 45 sek. Anti Shock bærbar CD-afspiller

DM-44TE 45 sek. Anti Shock bærbar CD-afspiller Danish DM-44TE 45 sek. Anti Shock bærbar CD-afspiller Dansk betjeningsvejledning www.denver-electronics.com SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER For ikke at beskadige denne enhed bør den ikke opbevares på steder

Læs mere

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop Hearing Products International DK BRUGERVEJLEDNING Echo MegaLoop Indhold Sikkerhedsinstrukser... 3 Oversigt over pakkens indhold... 4 Produktoversigt... 5 Figur 1... 5 Figur 2... 5 Figur 3... 6 Figur 4...

Læs mere

Velkommen til BEHRINGER PODCAST hurtigstart guiden

Velkommen til BEHRINGER PODCAST hurtigstart guiden Velkommen til BEHRINGER PODCAST hurtigstart guiden Tak for tilliden af valget af et af vore podcast kompatible produkter. Denne fremragende software og hardware pakke muliggør produktion af podcasts af

Læs mere

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MiniTech Pro

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MiniTech Pro Hearing Products International DK BRUGERVEJLEDNING Echo MiniTech Pro Tillykke med din nye MiniTech Pro! MiniTech Pro er en lille brugervenlig personlig modtager med: Mikrofon til samtaleforstærkning Teleslynge

Læs mere

1. Detaljeret beskrivelse

1. Detaljeret beskrivelse Digital Diktafon Indhold 1. Detaljeret beskrivelse... 3 2. Specifikation... 4 3. Sæt batterier i... 4 4. Anvendelse... 6 4.1. Tænd/Sluk... 6 4.2. Optagelse... 6 4.4.1 Vælg optagelsestilstand... 6 4.4.2

Læs mere

LYDOPTAGER ROLAND R-05

LYDOPTAGER ROLAND R-05 INTRODUKTION TIL LYDOPTAGER ROLAND R-05 Rolands R-05 er en lille lydoptager, der nemt kan ligge i tasken. Den har indbygget mikrofon men også mulighed for tilslutning af en ordentlig interviewmikrofon,

Læs mere

Statisk forsøg med SFN 2 sendere

Statisk forsøg med SFN 2 sendere Side 1 Statisk forsøg med SFN 2 sendere Forsøgsopstillingen CD afspiller til afspilning af musik mv. Analogt ud af denne, til Aztec FMX-480 FMX-480 er en integreret stereogenerator og RDS encoder. Indstilling

Læs mere

Micro:bit. Komponenter i CFU-kasser. Lær komponenterne at kende

Micro:bit. Komponenter i CFU-kasser. Lær komponenterne at kende Micro:bit Komponenter i CFU-kasser Lær komponenterne at kende Byg en ringeklokke eller en alarm... 2 Bevægelsessensor... 3 Høre-test... 5 Lys der giver lyd... 7 Klap-o-meter... 8 Vanding af blomster...

Læs mere

MANUAL. DIGITAL DESIGN s AUDIO- RUM. God Fornøjelse. Før ibrugtagning af DD s Audio- rum SKAL man gøre sig bekendt med indholdet i denne manual!

MANUAL. DIGITAL DESIGN s AUDIO- RUM. God Fornøjelse. Før ibrugtagning af DD s Audio- rum SKAL man gøre sig bekendt med indholdet i denne manual! DIGITAL DESIGN s AUDIO- RUM MANUAL Før ibrugtagning af DD s Audio- rum SKAL man gøre sig bekendt med indholdet i denne manual! Hvis det på baggrund af ukyndig omgang med udstyret, viser sig at man ikke

Læs mere

wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber

wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber Indhold Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber... 1 Indhold... 2 Lyd er trykforandringer i luftens molekyler... 3 Frekvens,

Læs mere

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop Hearing Products International DK BRUGERVEJLEDNING Echo MegaLoop Indhold Sikkerhedsinstrukser... 3 Oversigt over pakkens indhold... 4 Produktoversigt... 5 Figur 1... 5 Figur 2... 5 Figur 3... 6 Figur 4...

Læs mere

Dybde gående test af Sherwood SR1 med DIR brillerne på.

Dybde gående test af Sherwood SR1 med DIR brillerne på. Dybde gående test af Sherwood SR1 med DIR brillerne på. Hvorfor denne test. De fleste test der bliver lavet af regulatorer er baseret på test over en weekend eller to hvor test personen når at teste 5-10

Læs mere

Arbejde med Vegas Pro digital skiltnings værktøjer

Arbejde med Vegas Pro digital skiltnings værktøjer Arbejde med Vegas Pro digital skiltnings værktøjer Gary Rebholz Disse dage, digital skiltning er overalt. Utvivlsomt du har set det, selvom du måske ikke har identificeret, hvad du oplevede som digital

Læs mere

aurelia aniara Brugermanual

aurelia aniara Brugermanual aurelia aniara Brugermanual Installation på et stativ og vægbeslag På bagsiden af Aniara er en 1/4 "tomme gevind til loft eller vægmontering. Højttaleren skal monteres på vægbeslaget i overensstemmelse

Læs mere

Rapport. Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD. Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus

Rapport. Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD. Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus Rapport Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus 2003-08-19 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk

Læs mere

OVERGANGS- OG OPBYGNINGSEFFEKTER

OVERGANGS- OG OPBYGNINGSEFFEKTER OVERGANGS- OG OPBYGNINGSEFFEKTER Kan PowerPoint ikke animere, kan programmet i stedet lave overgangs- og opbygningseffekter. Ikke mindst opbygningseffekter giver rige muligheder, for at lave særdeles avancerede

Læs mere

BygSelv; Så enkelt bygges en rigtig god højttaler; og et par design idéer. Part 3

BygSelv; Så enkelt bygges en rigtig god højttaler; og et par design idéer. Part 3 BygSelv; Så enkelt bygges en rigtig god højttaler; og et par design idéer Part 3 Der er taget udgangspunkt i en rigtig god monitor, men det kunne lige så godt have været en stor gulv-højttaler; princippet

Læs mere

DM-18. Bærbar CD-afspiller. Dansk betjeningsvejledning. Danish. www.denver-electronics.com

DM-18. Bærbar CD-afspiller. Dansk betjeningsvejledning. Danish. www.denver-electronics.com DM-18 Bærbar CD-afspiller Dansk betjeningsvejledning ALLE RETTIGHEDER FORBEHOLDES COPYRIGHT DENVER ELECTRONICS A/S www.denver-electronics.com SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER For ikke at beskadige denne enhed

Læs mere

Vocally 3 Infinity. In-Line, stemme aktiveret opkaldsenhed Brugsanvisning. Rev 1.01

Vocally 3 Infinity. In-Line, stemme aktiveret opkaldsenhed Brugsanvisning. Rev 1.01 Vocally 3 Infinity In-Line, stemme aktiveret opkaldsenhed Brugsanvisning Rev 1.01 Dette er en Dansk udgave af producentens officielle bruger manual. Der henvises til den officielle i tvivls tilfælde og

Læs mere

MP3 player med DMX interface.

MP3 player med DMX interface. Jægergårdsgade 152/05A DK-8000 Aarhus C DENMARK WWW.WAHLBERG.DK MP3 player med DMX interface. Funktion: En avanceret Mp3spiller med forskellige styringsmuligheder, velegnet til brug i museer, teatre, udstillinger

Læs mere

Eksamensangst, farvel og tak!

Eksamensangst, farvel og tak! Eksamensangst, farvel og tak! Eksamensangst eller præstationsangst har eksisteret siden mennesket første gang skulle stå på et forhøjning foran andre. De fleste studerende accepterer bare at eksamensangst

Læs mere

I det kommende afsnit vil vi løbende komme ind på de enkelte resultater og samtidig komme med bud på, hvordan disse kunne løses i fremtiden.

I det kommende afsnit vil vi løbende komme ind på de enkelte resultater og samtidig komme med bud på, hvordan disse kunne løses i fremtiden. Opsummeret Feedback Introduktion I dette dokument vil vi opsummere de mest relevante resultater, der kom fra begge de afholdte workshops. De mest relevante resultater var dem, der igennem begge workshops

Læs mere

PUBLIC ADDRESS, BAGGRUNDS MUSIK OG TALEVARSLINGS SYSTEM

PUBLIC ADDRESS, BAGGRUNDS MUSIK OG TALEVARSLINGS SYSTEM www.lda-audio.dk PUBLIC ADDRESS, BAGGRUNDS MUSIK OG TALEVARSLINGS SYSTEM HVEM SAGDE LILLE ONE er et komplet EN 54-16 certificeret public address, baggrundsmusik og talevarslingssystem der inkluderer en

Læs mere

SoundRecover2 tilpasningsvejledning til voksne

SoundRecover2 tilpasningsvejledning til voksne Phonak Target 5.4 August 2018 SoundRecover2 tilpasningsvejledning til voksne Denne vejledning indeholder oplysninger om brug og/eller tilpasning af SoundRecover2 tilgængelig i Phonak Targettilpasningssoftware.

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Premier. Forforstærkere. Brugervejledning. For modellerne

Premier. Forforstærkere. Brugervejledning. For modellerne Premier Forforstærkere Brugervejledning For modellerne Phono Stage Head Amplifier Line Pre-Amplifier + fjernbetjent version Line / Phono Pre-Amplifier + fjernbetjent version Line / Phono Plus + fjernbetjent

Læs mere

3OMSTILLING. Brugermanual til 3SoftPhone

3OMSTILLING. Brugermanual til 3SoftPhone 3OMSTILLING Brugermanual til 3SoftPhone Indholdsfortegnelse 1. INTRODUKTION... 3 2. OVERBLIK... 3 3. INSTALLATION... 4 4. LOG IND... 4 5. BESVAR OPKALD... 4 6. 3SOFTPHONE OG OMSTILLINGSBORDET... 5 7. FORETAG

Læs mere

Trin for trin guide til Google Analytics

Trin for trin guide til Google Analytics Trin for trin guide til Google Analytics Introduktion #1 Opret bruger #2 Link Google Analytics til din side #3 Opret konto #4 Udfyld informationer #5 Gem sporings id #6 Download WordPress plugin #7 Vent

Læs mere

Quick Setup Guide SB168-ES og LS9 Dansk version

Quick Setup Guide SB168-ES og LS9 Dansk version Quick Setup Guide SB168-ES og LS9 Dansk version February, 2009 SB168-ES og LS9 Quick Setup Guide Beskrivelse af denne guide. Denne guide indeholder en hurtig og enkelt opsætning af LS932 med SB168ES digital

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål til Smart Pianist

Ofte stillede spørgsmål til Smart Pianist Ofte stillede spørgsmål til Smart Pianist Her er en liste over ofte stillede spørgsmål og deres svar. Se brugervejledningen for at få detaljerede oplysninger om instrumentet og specifikke betjeningsinstruktioner.

Læs mere

Tillykke med dit nye Qcam 2 filterhjul

Tillykke med dit nye Qcam 2 filterhjul Tillykke med dit nye Qcam 2 filterhjul Dette 2 filterhjul er designet til at kunne anvendes såvel til Qcam9, men også til alle andre kameraer der har de nødvendige tilkoblingsmuligheder. Indhold: Til sættet

Læs mere

superevil.org taking over the world a day at a time Hvad jeg sådan går og hører Musikken kort Om mig Moblog Galleri Hjem feb 2007

superevil.org taking over the world a day at a time Hvad jeg sådan går og hører Musikken kort Om mig Moblog Galleri Hjem feb 2007 Om mig Moblog Galleri Hjem superevil.org taking over the world a day at a time 20 feb 2007 Musikken kort Det er efterhånden nogen tid siden at jeg har skrevet noget med indhold på siden, så jeg må hellere

Læs mere

BRUGERMANUAL DAB DIGITAL RADIO

BRUGERMANUAL DAB DIGITAL RADIO BRUGERMANUAL DAB DIGITAL RADIO INDHOLD Funktioner... 3 Produkt beskrivelse... 4 DAB Tilstand... 4 FM Tilstand... 7 Alarm indstilling... 8 Standby... 10 2 Funktioner 1 STAND BY Tænd / Sluk radioen ON or

Læs mere

Grundlæggende lydredigering Side 1. Hvis du ikke allerede har programmet så se bagerst i denne manualen.

Grundlæggende lydredigering Side 1. Hvis du ikke allerede har programmet så se bagerst i denne manualen. Grundlæggende lydredigering Side 1 Lyd redigering Hvis du ikke allerede har programmet så se bagerst i denne manualen. Denne vejledning er lavet med Audacity 1.3 beta, men de forskellige udgaver ligner

Læs mere

Betjeningsvejledning SINGLE DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE. Gold-Sputtered Large-Diaphragm Studio Condenser Microphone

Betjeningsvejledning SINGLE DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE. Gold-Sputtered Large-Diaphragm Studio Condenser Microphone Betjeningsvejledning SINGLE DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE Gold-Sputtered Large-Diaphragm Studio Condenser Microphone 2 SINGLE DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE B-1 Betjeningsvejledning Vigtige sikkerhedsanvisninger

Læs mere

Resonans 'modes' på en streng

Resonans 'modes' på en streng Resonans 'modes' på en streng Indhold Elektrodynamik Lab 2 Rapport Fysik 6, EL Bo Frederiksen (bo@fys.ku.dk) Stanislav V. Landa (stas@fys.ku.dk) John Niclasen (niclasen@fys.ku.dk) 1. Formål 2. Teori 3.

Læs mere

Oversigt over sikkerhedsinstruktioner

Oversigt over sikkerhedsinstruktioner Musik Sikkerhedsinstruktion Oversigt over sikkerhedsinstruktioner Udleveret: Emne: Alderskrav-år: Side: Generelt brug af el-håndværktøj 0011 Mixer kørekort nr. 1 xx 0087 Mixer kørekort nr. 2 xx 0088 Musik

Læs mere

Betjeningsvejledning ULTRAVOICE XM1800S. 3 Dynamic Cardioid Vocal and Instrument Microphones (Set of 3)

Betjeningsvejledning ULTRAVOICE XM1800S. 3 Dynamic Cardioid Vocal and Instrument Microphones (Set of 3) Betjeningsvejledning ULTRAVOICE XM1800S 3 Dynamic Cardioid Vocal and Instrument Microphones (Set of 3) 2 ULTRAVOICE XM1800S Betjeningsvejledning Vigtige sikkerhedsanvisninger Advarsel Terminaler markeret

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Indstilling af niveauer: Referer eventuelt til illustrationen af frontpanalet på side 4. 1. Sæt LEAD, HARMONY, EFFECTS og INPUT knapperne

Indstilling af niveauer: Referer eventuelt til illustrationen af frontpanalet på side 4. 1. Sæt LEAD, HARMONY, EFFECTS og INPUT knapperne QUICKSTART For at du hurtigst muligt kommer igang med at bruge din nye VoicePrism, bør du læse denne Quick Guide, der forklarer de mest essentielle ting. Selve manualen er mere detaljeret, men vi er overbeviste

Læs mere

Betjeningsvejledning Version 1.0 november 2002 www.behringer.com DANSK Velkommen hos BEHRINGER! Tak for den tillid du har vist os ved købet af ULTRA-DI DI20. På scenen og i studiet sker det igen og igen,

Læs mere

Filtre. Passive filtre har ikke forstærkende led, som fx operationsforstærkere.

Filtre. Passive filtre har ikke forstærkende led, som fx operationsforstærkere. 8/5 Filtre bruges til at fremhæve eller dæmpe nogle frekvenser. Dvs. man kan fx få kraftigere diskant, fremhæve lave toner Passive filtre Passive filtre har ikke forstærkende led, som fx operationsforstærkere.

Læs mere

PA system i studie 2. Indholdsfortegnelse: 1. GENEREL BESKRIVELSE 2. DETALJERET BESKRIVELSE 3. SIMPEL BRUG AF PA SYSTEMET BRUG AF PA SYSTEMET:...

PA system i studie 2. Indholdsfortegnelse: 1. GENEREL BESKRIVELSE 2. DETALJERET BESKRIVELSE 3. SIMPEL BRUG AF PA SYSTEMET BRUG AF PA SYSTEMET:... Teknologiprojektet Indholdsfortegnelse: 1. GENEREL BESKRIVELSE BESKRIVELSE AF PA SYSTEMET.... 2 BLOKDIAGRAM:... 2 2. DETALJERET BESKRIVELSE BESKRIVELSE AF PA SYSTEMET.... 3 HØJTTALERE:... 3 FORSTÆRKERE:...

Læs mere

KATANA-AIR. Fuld trådløs guitarforstærker, der også understøtter trådløs guitar. Hovedfunktioner. Guitarforstærker KATANA-AIR.

KATANA-AIR. Fuld trådløs guitarforstærker, der også understøtter trådløs guitar. Hovedfunktioner. Guitarforstærker KATANA-AIR. Guitarforstærker KATANA-AIR KATANA-AIR 3 højtaler x 2 Fuld trådløs guitarforstærker, der også understøtter trådløs guitar KATANA-AIR er en guitarforstærker, der giver trådløs forbindelse til din guitar

Læs mere

Arbejd med lyd i Audacity

Arbejd med lyd i Audacity Arbejd med lyd i Audacity Mange undervisningsprogrammer gør det muligt at tilføje lyd til din produktion. Brugeren kan enten optage hendes eller hans egen stemme og/eller tilføje forskellige lydeffekter

Læs mere

Keyboard skiveskærer Ole Skou d.30.marts 2008 side 1

Keyboard skiveskærer Ole Skou d.30.marts 2008 side 1 Keyboard skiveskærer Ole Skou d30marts 2008 side 1 Keyboard skiveskærer Jeg har opfundet mig en keyboard skiveskærer I nudansk tekno programmerings sprog hedder det vistnok en slice- er Med den kan du

Læs mere

Generelt indtryk. Carl Zeiss Jena 135mm, f/3,5

Generelt indtryk. Carl Zeiss Jena 135mm, f/3,5 Generelt indtryk Næppe har jeg fået skrevet min sammenligning af seks 135mm ere før jeg er heldig på ebay og får det syvende 135mm objektiv i kurven. Denne gang er det. Carl Zeiss Jena 135mm f/3,5 er på

Læs mere

Infographic Klasse arbejdsmiljø

Infographic Klasse arbejdsmiljø Infographic Klasse arbejdsmiljø Skitse af vores tidlige design Rapport af : 1/7 Målgruppen Målgruppen for vores infographic er generelt eleverne som der går på ZBC i Vordingborg, dog skal det ikke undlades

Læs mere

Det Nye Testamente lyd-app. v. Stefan Lykkehøj Lund

Det Nye Testamente lyd-app. v. Stefan Lykkehøj Lund Det Nye Testamente lyd-app v. Stefan Lykkehøj Lund Indledning For nogle år siden, fik jeg Det Nye Testamente som lydbog på USB. I starten lyttede jeg en del med tiden blev det dog til mindre og mindre.

Læs mere

IAI Quick Start Guide

IAI Quick Start Guide IAI Quick Start Guide Opsætning: Manualen til controllerene ligger i: Produkter\IAI\Manual\RoboCylinder\Controller\ Her ligger den i en undermappe alt efter hvilken type controller det er. Installer RCPC

Læs mere

Lidt tankevirksomhed i fbm. udvikling og fremstilling af en 23 transverter

Lidt tankevirksomhed i fbm. udvikling og fremstilling af en 23 transverter Lidt tankevirksomhed i fbm. udvikling og fremstilling af en 23 transverter Af Istvan Zarnoczay OZ1EYZ 29. august 2008 Krav/ønsker osv. Inden man går i gang med sådan et projekt skal man gøre sig klart

Læs mere

Amplicomms TV 2400 FM system til TV/radio. Med indbygget mikrofon. Brugervejledning

Amplicomms TV 2400 FM system til TV/radio. Med indbygget mikrofon. Brugervejledning Amplicomms TV 2400 FM system til TV/radio Med indbygget mikrofon Brugervejledning Modtager 1. Øretelefoner højre/venstre 2. Styrkekontrol 3. Indikator for tænd/sluk 4. Tænd/sluk rummikrofon 5. Tænd/sluk

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

Orava Crater 4 brugsvejledning

Orava Crater 4 brugsvejledning Orava Crater 4 brugsvejledning Kære kunde Tak fordi du valgte at købe vores Crater 4 udendørs højtaler med Bluetooth og FM radio. For at sikre at enheden anvendes korrekt, så læs venligst brugsanvisningen

Læs mere

Orava Crater 4 brugsvejledning

Orava Crater 4 brugsvejledning Orava Crater 4 brugsvejledning Kære kunde Tak fordi du valgte at købe vores Crater 4 udendørs højtaler med Bluetooth og FM radio. For at sikre at enheden anvendes korrekt, så læs venligst brugsanvisningen

Læs mere

QR koder kræver dels en fysisk genstand at klistre koden på, og dels er operationen noget omfattende med print af kode og fysisk opsætning af denne.

QR koder kræver dels en fysisk genstand at klistre koden på, og dels er operationen noget omfattende med print af kode og fysisk opsætning af denne. Notat SEGES P/S Koncern Digital Stedfæstede instrukser ved brug af Recho Ansvarlig JPH Projekt: 7463, Kompetenceudvikling - når landmanden har tid og behov Oprettet 12-2015 Side 1 af 6 Stedfæstede instrukser

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Eksempler på plugins som du sandsynligvis GERNE vil have medtaget kan være Ampsimulatorer, specielle lydeffekter som du lige synes rammer præcis det d

Eksempler på plugins som du sandsynligvis GERNE vil have medtaget kan være Ampsimulatorer, specielle lydeffekter som du lige synes rammer præcis det d Levering af filer til mix - Guide Før filer leveres til mix er det en god ide at... sørge for at der er renset op på alle spor. Fjern alt der ikke skal være hørbart i mixet. Dette inkluderer at lave Silence

Læs mere

Når du sammen med din klasse skal besøge biblioteket til FORSK- NINGENS DØGN, så skal I arbejde med emnet LYD.

Når du sammen med din klasse skal besøge biblioteket til FORSK- NINGENS DØGN, så skal I arbejde med emnet LYD. K AN LYD TÆL L E S? Tæt på lyd Når du sammen med din klasse skal besøge biblioteket til FORSK- NINGENS DØGN, så skal I arbejde med emnet LYD. I skal undersøge, hvordan lyd bevæger sig, hvad vi bruger lyde

Læs mere

Bluetooth højttaler BABHCK811_1

Bluetooth højttaler BABHCK811_1 Bluetooth højttaler BABHCK811_1 Tillykke Tillykke med dit nye Amitech produkt! Oplysningerne i denne brugervejledning kan ændres uden varsel. Amitech Danmark A/S er ikke erstatningspligtig i tilfælde

Læs mere

Elevforsøg i 10. klasse Lyd

Elevforsøg i 10. klasse Lyd Fysik/kemi Viborg private Realskole Elevforsøg i 10. klasse Lyd Lydbølger og interferens SIDE 2 1062 At påvise fænomenet interferens At demonstrere interferens med to højttalere Teori Interferens: Det

Læs mere

Infrastruktur i hjemmet og begreber

Infrastruktur i hjemmet og begreber Infrastruktur i hjemmet og begreber Indholdsfortegnelse Ordliste... 2 Accesspoint... 2 DHCP... 2 DSL... 2 Ethernet... 2 Firewall... 2 Flatrate... 2 Hub... 3 IP... 3 IP-adresse... 3 IP-filtrering... 3 IP-forwarding...

Læs mere

DIGITAL OPTAGER OG MULTI-AFSPILLER MP-122/222/522/1022 BETJENINGSVEJLEDNING

DIGITAL OPTAGER OG MULTI-AFSPILLER MP-122/222/522/1022 BETJENINGSVEJLEDNING DIGITAL OPTAGER OG MULTI-AFSPILLER MP-122/222/522/1022 BETJENINGSVEJLEDNING 1: KNAPPER OG KONTROLLER S1. LCD display S2. REW / søg tilbage / MENU / FF / søg frem S3. Volumen ned - S4. Volumen op + S5.

Læs mere

AFTERSHOKZ BLUEZ BONE CONDUCTION BLUETOOTH HOVEDTELEFONER

AFTERSHOKZ BLUEZ BONE CONDUCTION BLUETOOTH HOVEDTELEFONER AFTERSHOKZ BLUEZ BONE CONDUCTION BLUETOOTH HOVEDTELEFONER Holder din ører fri til dine omgivelser! TILBEHØR: Artikel Antal USB til mikro USB Oplader kabel 1 Indstillingsbånd (med introduktions folder)

Læs mere