Svendborg Gymnasium & HF

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Svendborg Gymnasium & HF"

Transkript

1 Svendborg Gymnasium & HF årets gang/yearbook Af lektor John Bihl Nielsen Institutionen Svendborg Gymnasium & HF Svendborg Gymnasium & HF færdiggjorde i efteråret 2013 de foreløbigt sidste i en lang række af om-og tilbygninger. På få år har skolens bygninger gennemgået en så omfattende ændring, at gymnasiet i dag er en moderne stor skole: Musikhus, bogligt hus, idrætshal, nyt science-afsnit, indretning af nye elev- og lærerarbejdspladser, udvidelse af lærerværelse og administrationsafsnit, nyt bibliotek og som det nyeste, en modernisering af elev-kantinen, herunder et helt nyt 1g-afsnit i tilknytning til elevkantinen. Undervisningslokalerne i den gamle bygningsmasse skal løbende totalrenoveres de kommende år i skolesommerferien før skoleåret er dette projekt gået i gang, begyndende i tilbygningen fra De mange om- og tilbygninger på Svendborg Gymnasium & HF afspejler, dels at skolen tilpasser sig nye arbejdsformer, dels at mange elever og kursister søger skolen. I skoleåret 2012/13 var der 41 klasser med ca elever, 36 gymnasie- og 5 HF-klasser. Trods mindre årgange i gymnasiealderen åbnede skolen det forgangne skoleår dørene for 44 klasser med ca elever, 38 gymnasieklasser og 6 HF-klasser. Tilsvarende steg antallet af lærere/ledere/administrativt og teknisk personale og kantinemedarbejdere fra ca. 140 til ca I det kommende skoleår fastholdes antallet af elever, ca. 1200, nu med 39 gymnasie- og 5 HF-klasser. Antallet af lærere/ledere/administrativt og teknisk personale og kantinemedarbejdere ligger ligeledes på samme niveau. Her ses billeder fra indvielsen 28. august af den nye farverige elevkantine og det nye 1g-afsnit:

2 Skolestart 13. august var første skoledag for 1g og 1hf. Aulaen var fuld af forventningsfulde elever. Elever fra 2m stod for musikunderholdningen for de nye elever. Elevrådsformand Anders Svane holdt en tale for eleverne, hvor han opfordrede til, at være med til at skabe gode år for sig selv og for de andre elever på skolen:

3 Og så var man klar til at se de nye klassekammerater for første gang her kalder intro-elever på 1d: Det internationale på Svendborg Gymnasium & HF Globaliseringen skaber nye muligheder og får nye problemstillinger til at presse sig på - også i undervisningen i gymnasiet. På Svendborg Gymnasium & HF kommer det internationale ind i en række forskellige sammenhænge: Noget foregår i forbindelse med undervisningen eller livet på skolen i øvrigt, mens andet udspringer af samarbejder med partnere, herunder andre skoler, både i Danmark og i udlandet. Studierejserne i 2g giver også mulighed for, at klasserne i to fag kan komme i dybden med kultur, sprog, teknologi og samfundsforhold i andre lande. SG er med i Globale Gymnasier, der er rammen om at gøre verden til klasseværelse. Ligeledes deltager SG i Comenius-projektet og i Pan European Exchange Programme (PEEP), begge projekter som øger fokus på globale spørgsmål og giver elever mulighed for at besøge andre lande. Se her Globale Gymnasier i ord, musik og billeder fortælle om gymnasiet i en international verden.

4 Hvert år følger udvekslingsstudenter fra hele verden undervisningen på Svendborg Gymnasium & HF. I skoleåret var disse studerende med til at give skolen et internationalt input: Carolina Agudelo, Brasilien Amber Giles, Australien Gabrielle Ickert, USA André Berger, Brasilien Marco Todesco, Italien Giovani Cavasin, Brasilien I det følgende bringes om et udsnit af de mange internationale aktiviteter, som har fundet sted på Svendborg Gymnasium & HF det forløbne skoleår. Steffen (2v) og Liv (3b) til MEP BSR i Belgien i november 2013: Model European Parliament (MEP) sessionen blev dette efterår afholdt i Blankenberge/Bruges. Danmark havde sendt en delegation på 11 afsted. 11 veloplagte unge mennesker, hvoraf 2 af dem var fra Svendborg Gymnasium og HF: Steffen Neupert fra 2.v og Liv Rossander fra 3.b. Mandag mødtes komiteerne for første gang. Steffen og Liv sad begge i European Security & Defense sammen med 14 andre nationaliteter. De følgende 3 dage skulle opstilles de største og vigtigste udfordringer, som den Europæiske Union står overfor på netop deres område og derefter komme med gennemtænkte og realistiske løsningsforslag. Den store og afsluttende generalforsamling blev afholdt i det Europæiske Parliament, og en følelse af højtidelighed lagde sig over salen, da de 14 nationaliteter satte sig til rette for at beslutte. Nogle resolutioner gik igennem, andre gjorde ikke, men alle gik hjem med en følelse af at have udrettet noget vigtigt og at have lært en masse.

5 PEEP Theatre Project, Vantaa april 2014: Dramaturen med PEEP gik i år til Finland. Hjemmefra var forberedt et ordløst stykke, under temaet Shakespeare, som skulle opføres deroppe. Derefter blev eleverne delt op i internationale grupper, hvor der igen skulle laves et stykke under temaet Parallel World's. Hver af stykkerne udstrålede den enestående mulighed, det er at møde mennesker med anden baggrund end en selv. SG elever til MUNOG 7 elever fra Svendborg Gymnasium deltog fra oktober i det årlige MUNOG (Model United Nations of Goldberg). Her skulle de agere delegerede og ambassadører for Pakistan og Brasilien i forskellige komitéer, debattere og forsøge at løse verdens problemer og konflikter, eleverne formåede eksempelvis at få en bindende klima-aftale igennem samt løse Palæstina-Israel konflikten!

6 Amanda 1u og Marcela 2v til MEP BSR i Tartu, Estland, maj 2014 Rigtig mange positive oplevelser og egenskaber kommer ud af at deltage i Model European Parliament Baltic Sea Region (MEP BSR). De deltagende elever fik en bedre forståelse af beslutningsprocessen i EU-Parlamentet, forståelse af de mange forskellige holdninger på tværs af de baltiske lande, en stor oplevelse af det pågældende land, stemningen, kulturen og befolkningen, gode diskussioner - øjenåbnere for andre måder at se på EU og verden, venskaber og gensidig respekt på tværs af grænser, selvtillid til at kunne fremføre sine egne holdninger og kunne forsvare dem, forbedring af engelskkundskaber, ny Inspiration til dagligdagen og en anledning til at tænke over EU og det fælleskab, der følger med. Elever fra Mexico gæstede gymnasiet i 3 uger, april-maj 2014 Svendborg Gymnasium & HF havde besøg af et hold elever og en lærer fra Mexico - et genvisit fra tidligere, hvor skolens egne elever var på udveksling til Mexico. Eleverne deltog i undervisningen på skolen, hvor skolens lærere havde lagt et spændende program for dem, der bl.a. inkluderede sprogundervisning, udflugter til forskellige seværdigheder og oplevelse af den helt almindelige hverdag. Eleverne var indkvarteret privat hos hver deres udvekslingspartner, og genbesøget i Danmark bød på mangfoldige kulturelle oplevelser for de mexikanske elever, der nød den danske frihed. Såvel hos os som på den mexikanske skole er denne udveksling meget populær og lærerig for de unge.

7 Udveksling med Perpignan Omkring påsken 2014 sendte Svendborg Gymnasium & HF for første gang elever på udvekslingsophold i Perpignan. Formålet med udvekslingsaftalen er at give elever med fransk en mulighed for at opleve hverdagen i et fransksproget miljø og i en kultur, der adskiller sig markant fra den, de er vant til i Danmark. Eleverne indlogeres privat, og i årene fremover skal SGs elever rejse til Frankrig i tre uger i efteråret, hvorefter de i foråret selv skal være værter for de franske gymnasieelever, der tager til Danmark bl.a. for at forbedre deres engelskkundskaber. Her underskrives aftalen.

8 Studierejserne på Svendborg Gymnasium & HF 2013/2014: Klasse 2a 2b 2c 2d 2e 2m 2s 2t 2u Lærere TL/KS BS/MK HR/RS EP/Mu DV/BW RL/AWP MS/MMB NJ/LT LFI/Ru Rejsemål Madrid Sydfrankrig Athen New York Dublin Edingburg Sct. Petersborg Washington Bruxelles Klasse 2v 2x 2y 2z Lærere La/Mo AJ/Vi MD/DI/Pa SAN/SJ Rejsemål Napoli Firenze Athen Malta Klasse 2 P 2 Q 2R Lærere KR/Kl PP/KP MMB/AWP Rejsemål Berlin Berlin Tallin At klassens studierejse er et højdepunkt i gymnasietiden ses af følgende: 2r i Tallinn I Tallinn vandrede 2r på bymuren, gik på St. Olavs kirketårn, var til ortodoks morgenmesse og på skolebesøg. Konstant bevægede 2r sig i spændingsfeltet mellem middelalderens skandinaviske efterlevn, koldkrigsperiodens USSR og den moderne Estlands high-tech design og arkitektur.

9 2x i Firenze Der rejstes med fagene historie og studieretningsfaget, biologi. Formålet var at undersøge renæssancebyen med naturvidenskabelige briller og få en forståelse for, hvilken rolle den naturvidenskabelige udvikling har haft for renæssancen og eftertiden. Dette skete gennem museumsbesøg, gåture i byen, en tur til byen Vinci og et besøg på en vingård. Det var en udbytterig tur på flere måder, 2x fik efterfølgende kr. af rejsebureauet for klassens flotte billeder fra turen. 2y i Athen Gamle ruiner og moderne storby. Dette er nogle af indtrykkene fra nutidens Athen. Med fagene dansk og biotek gik turen bl.a. i H.C. Andersens fodspor. De storslåede antikke ruiner blev undersøgt i Athen og på en udflugt til Peloponnes. Men det moderne Grækenland er ikke blot historiske monumenter og arkitektur, så turen gav også indblik i moderne vinproduktion ved besøg på en lokal vingård bygget og indrettet efter bioklimatiske principper. Undervejs var der desuden et møde med den græske skolekultur.

10 2b i Nice Der blev rejst med fagene fransk og naturgeografi. Den franske kultur bød på blandt andet vinsmagning, besøg på gamle markeder, rundtur i byen og hyggelige aftener på restauranter. Ingen var bange for at kaste sig ud i det franske sprog, da mange af franskmændene var åbne og venlige mennesker, som tog sig godt af os. Hjemmefra var forberedt gruppefremlæggelser til turen, selvfølgelig på fransk. Også den franske natur blev nydt, fx De Franske Alper og Var-floden.

11 Talentpleje på Svendborg Gymnasium & HF Eleverne på Svendborg Gymnasium & HF udviser hver dag og i alle fag meget talent. For yderligere at udvikle talenterne deltager skolen i nedenstående aktiviteter. ATU ATU - Akademiet for talentfulde unge - er et tilbud til elever, der er særligt dygtige fagligt i de fleste fag, og som har et socialt overskud og engagement, der gør, at de har tid til og mod på at følge det 2-årige ATU-forløb i deres fritid. Ud over personlig faglig udfordring får ATU-eleverne mulighed for at møde andre talentfulde elever og danne netværk på tværs af skoler. Her ses de glade ATUelever ved den festlige dimissions-afslutning på SDU. MasterClass MasterClass er et program for udvalgte STX-elever fra Silkeborg, Næstved og Svendborg med særlig interesse for fysik og kemi. I år besøgtes Århus Universitet, hvor der blandt mange andre ting blev undervist i kvantefysik og arbejdet sammen med to Ph.d.-studerende om DNA-origami - en teknik som gør at man kan lave meget små strukturer. Der blev skrevet bogstaver, som er så små, at hele bibelen med dem ville kunne stå over 50 gange på en kvadratmillimeter!

12 Science Camp Eleverne fra 2y, som alle går på biotek-linjen, var i foråret sammen med andre science-talenter på camp i Sorø. Emnet var hjerneforskning, set fra både en naturvidenskabelig og en humanistisk synsvinkel. Der blev stiftet bekendtskab med en bred vifte af spændende emner, herunder optimering af syn og hørelse, study drugs, hjernestimulation, mindfulness, etik, argumentationsteori og rollespil. På billedet nedenfor til højre er eleverne i gang med at opsætte et forsøg med at sende strøm gennem et grisehoved. Campen var en forberedelse til den internationale videnskabskonference ESOF (European Science Open Forum), der i år afholdtes i København, og som 2y også deltog i. Fra hele landet deltog kun 6 håndplukkede gymnasieklasser, så det var en stor ære at kunne være med i Europas største videnskabsfestival, hvor topforskere, forskerespirer og videnskabsinteresserede fra mindst 40 forskellige lande deltog. Åbningen af konferencen var fornemt besøgt: Dronningen, formand for EU-Kommissionen José Manuel Barroso og uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen.

13 Forskerspirer Som forskerspire skal eleverne i samarbejde med en forskerkontakt lave forarbejdet til et forskerprojekt. Projektet koordineres af KU og AAU. I år deltog følgende elever: Christian Broholm Andersen 3.u Marie-Louise Schön 3.u Joachim Hansen 3.z Josephine Christensen 3.y Tine Skytte Petersen 3.y Nanna Stein Thomsen 3.y Kristoffer Pedersen 3.y Mette Sofie Knudsen 3.e Thomas Hegelund 3.m Victio Tao Dinesen 3.t Ung Forsker på SG i finalen Overgangen til Unge Forskere er et naturligt valg for en del forskerspirer, da man allerede har lavet en rapport, som er et krav for tilmeldingen til Unge Forskere. Unge Forskere er Danmarks talentkonkurrence for børn og unge med interesse for naturfag. Der er i alt 3 konkurrencespor. Joachim fra SG var med i Unge Forskere Senior, der er for ungdomsuddannelserne. Konkurrencen består af et mundligt oplæg, som deltageren holder over for en juryen, hvorefter man bliver bedømt. Joachim kom i finalegruppen med sit projekt om kroniske sår.

14 Andre skoleaktiviteter Græsk/latin-elever på tur 2c s græsk/latin-elever var i september på en tur til Ollerup for at studere kunst på højskolen og udforske antikkens idrætsgrene. Turen var en blanding af gymnastik og læring fed oplevelse var elevernes reaktion. Sprogdag Sprogdagen den 26. september blev blev en verdensudstilling, hvor skolens studieretninger med 2. fremmedsprog udstillede deres sprog. Dagen afsluttedes med foredrag af korrespondent Jørgen Laurvig om sprogets betydning for kulturmødet.

15 Anja Andersen - gæsteforelæser i scienceugen på SG Anja Andersen, lektor ved Niels Bohr Instituttet, gæstede i september Svendborg Gymnasium & HF med foredraget Fra ingenting til alting eller fra Big Bang til nu i forbindelse med sciencefestivalen. Det blev et spændende foredrag om universets oprindelse. Med sin meget direkte facon blev selv de mest indviklede ting (næsten) forståelige. Spørgelysten var stor det var de helt centrale ting, der var på dagsordenen. Scienceugen i øvrigt var præget af stor elevaktivitet af vidt forskellig karakter. Der blev talt og udøvet science.

16 200-året for Kierkegaard En del af af året var også på SG præget af Søren Kierkegaard, men særlig i ugen op til efterårsferien blev den kendte danske filosof fejret på forskellig vis - også i byen gjorde eleverne opmærksom på eksistentialismen. Under overskriften "Skriv med Kierkegaard" deltog eleverne i en essay konkurrence. De 3 vinderessays blev publiceret i Fyns Amts Avis. Læs de 3 essays her. "Var Kierkegaard eksistentialist" "Tillykke med fødsesldagen" "At vælge eller ikke at vælge"

17 Religionernes dag På religionernes dag på SG gav Aminah Tønnsen (korrespondent og foredragsholder) og Marie Vejrup Nielsen (lektor i Moderne Kristendom ved Aarhus Universitet) to forskellige synsvinkler på konversion. Hvor Aminah Tønnsen gav foredrag ud fra en konvertits perspektiv, belyste Marie Vejrup Nielsen konversion ud fra et forskningshistorisk perspektiv.

18 Årets lanciers Ca. 350 afgangselever fyldte i marts gulvet i gymnasie-hallen i det helt store og flotte skrud. Indmarch og lanciers blev som vanligt styret med dygtighed af idrætslærerne. Efter at have danset og efterfølgende hilst af med forældre og tilskuere i det boglige hus, blev der endnu en gang budt op til dans til fælles skolefest i aulaen. "What an evening - what a show!" En vidunderlig aften.

19 Olympisk medalje til SG Foråret bød også på en OL-medalje til SG - Josephine (3y) og Christian (3u) nåede til finalen i den nationale afdeling af den Internationale Filosofiolympiade. Christian fik en 3. plads ud af anstrengelserne og havde derfor metal med hjem til SG. Førsteplads til SG i latinkonkurrence Nikolaj fra 2c var i april på Glyptoteket i København for at modtage en pris for sin flotte førsteplads i den nationale konkurrence i latin på A-niveau. I konkurrencen skulle man arbejde med en fortælling af Cicero, som bl.a. skulle oversættes og fortolkes. Dette havde Nikolaj gjort så overbevisende, at dommerne ikke var i tvivl om, at han skulle vinde.

20 SG-elever vandt Samfundscup 2014 Stine, Christian og Camilla fra 3e var i maj på Christiansborg, hvor de trak sejren og præmien på kroner i land til finalen i Samfundscup Efter først at have vundet på Svendborg gymnasium og derefter i regionsfinalen i Odense, kunne Stine, Christian og Camilla drage til Christiansborg for at fremlægge deres projekt IT-hjælper, for dommerpanelet, som bestod af Joachim B. Olsen fra LA, Johanne Schmidt-Nielsen fra EL og chefkonsulent fra Frederiksberg kommune, Morten Christensen. Årets emme var demokrati, og elever skulle belyse et demokratisk problem og komme med et innovativt løsningsforslag hertil. Samlet set har der på landsplan været tilmeldt ca gymnasieelever fordelt på ca. 80 klasser og knap 40 gymnasier. Heraf mødte de to bedste grupper fra hver region til finalen på Christiansborg. Vinderprojektet fra Svendborg tog udgangspunkt i den digitale postkasse. Dommerpanelet gav rosende ord med på vejen. Især blev projektet komplimenteret for dets aktualitet og dets lette grad af realiserbarhed.

21 Stilekonkurrence vundet af SG- elev Sofie Funch Clausen fra 3c vandt i foråret en landsdækkende digt- og essaykonkurrence med sit essay "Skal man tage imod tyggegummi fra en fremmed?" Konkurrencen blev udskrevet af organisationen SOS mod racisme, og oplægget lød: "Skriv et essay med forslag til, hvordan man kan bekæmpe racisme i Danmark. Ud over sejren vandt Sofie 1000 kr. og hendes essay blev også trykt i SOS mod racismes nyhedsbrev. Læs Sofies essay her. SG-elever til havne-fernisering 1x på SG og Arkitektstuderende lavede i juni projekt med ombygning af gamle træskibe til pavilloner på havnen.

22 Efter skoletid Der er stort set alle dage liv mange steder på Svendborg Gymnasium & HF efter sidste lektion på skoleskemaet. De frivillige aktiviteter tager over og der er tale om en bred vifte af tiltag. Frisport DM i gymnasie-basket blev afviklet på SG I begyndelsen af februar var der DM-finaler i gymnasie-basket for herrer i gymnasiehallen. Det blev en spændende dag, med mange gode kampe - og bedst af alt var, at SGs herrer kom i finalen! Det blev en tæt finale - desværre blev de seje Svendborg-drenge slået lige på målstregen af Falkonergården. Bordtennis Bordtennisturneringen for både elever og lærere foregik i marts Frederik Guldfelt fra 1d trak det længste strå og blev dermed SG-mester Lige efter fulgte en lærer, Eske Laden-Andersen, på en 2. plads, mens Ingolf Troensegaard 3v blev nr. 3. Fodbold for piger Fodboldpigerne havde vi en rigtig hyggelig og spændende dag til regionsstævnet 1. oktober på Mulernes Legatskole i Odense. Der var høj intensitet og tætte kampe, hvor SG endte på en 3. plads blandt de 10 deltagende gymnasier fra Fyn. Fodbold for drenge Skolefodboldholdet for drenge vandt regionstævnet på Mulernes Legetskole 1. oktober med en sejr over de forsvarende Danmarksmestre fra Skt. Knuds Gymnasium og gik dermed videre til landsfinalen i Virum den 22. oktober. Trods et godt kæmpende SG-mandskab kom holdet ikke til til finalens slutspil.

23 Klasseturneringen i fodbold Turneringen, der havde deltagelse af 23 klasser og et lærerhold, blev vanen tro afviklet efter påskeferien. Efter finalen kunne 2z løfte vandrepokalen i triumf efter en sejr på 2-0 over 2d. Atletik For fjerde år i træk deltog Svendborg Gymnasium & HF i danmarksmesterskaberne for gymnasieskoler i atletik. I år foregik finalerne i september i Esbjerg. Pigeholdet fik en samlet 8. plads, blandt andet via en imponerende indsats i 3 km løb af Caroline Frederiksen (3.e), Emma Jørgensen (2.t) og Sofie Terkelsen (1.d) - hvilket gav en samlet 2. plads i denne konkurrence. Drengene blev samlet nummer 11. Værtsskabet for DM i atletik i efteråret 2014 er tildelt Svendborg.

24 Volley: I februar tog skolens drengehold til DM i gymnasievolleyball. Ingen af spillerne, Laurits Broberg Hansen, Gustav Lauritzen, Frederik Guldfeldt, Asbjørn Feldthaus, Simon Larsen, Matias Riber Rosendahl og Mattis Lindenhof spiller til dagligt. Heldigvis havde de ikke helt glemt, hvad de tidligere havde trænet. Resultaterne rakte ikke til semifinalerne, men heldigvis var spillerne kun fra 1. og 2. g, så vi har endnu en chance til næste år. Yoga og klatring på Gymnasiehallens store klatrevæg er også en del af frisporten på Svendborg Gymnasium & HF. Frivillig billedkunst/design Mange elever med interesse for billedkunst/design mødes i de frivillige timer nogle har en plan, andre vil gerne inspireres. I løbet af et skoleår arbejdes der med udbudte emner som fx croquis-tegning, skrotsmykker og grafik. Endvidere arbejdes med individuelle projekter som maling, tegning og gips og lerarbejde på billedet nedenfor ses maleri i mixed media, foto i fotokopi, limlak og akrylmaling.

25 Filmfestival Den 20. maj 2014 blev den første filmfestival i SGs historie afholdt. Elever fra 9 mediefagshold havde blandt alle deres eksamensfilm udvalgt de bedste 15 film, der skulle vises og præmieres på aftenen. Der mødte ca. 100 elever op og stemningen var forventningsfuld. I alt blev 3 priser uddelt: Publikumsprisen gik til filmen Naboen (lavet af elever fra 1z og 1b). 1. prisen for bedste film, udvalgt af en jury bestående af 3 lærere, rektor og en elev, gik til filmen 25 timer, der handler om, at bremse op i hverdagens rutiner og nyde nuet. Holdet (4 drenge fra 1t) bag vandt en statuette, biografbilletter og en visning af deres film ved årets Svend se nedenstående artikel fra Fyns Amts Avis. Skolen har indgået en aftale med Svend filmfestival.

26 Bigband Svendborg Gymnasium & HF har i dette skoleår fået oprettet et fuldt besat bigband. I samarbejde med Svendborg Musikskole tilbydes eleverne gratis undervisning på blæseinstrument samt billig instrumentleje. Dette har gjort det muligt at danne et rigtigt bigband, hvor alle blæserstemmerne er besat. Bigbandet var fra starten en stor succes, og selv om mange var nybegyndere, kunne vi allerede ved juleafslutningen optræde med swingende julejazz. Senere optrådte bandet ved nytårskoncerten, en koncert for hele skolen, og endelig ved dimissionen, hvor "Skyfall" fra James Bondfilmen af samme navn blev fremført til stor jubel, med Alberte Skriver fra 2m som solist.

27 Mus-lejr Ved årets mus-lejr i efteråret 2013 var temaet soul. Der blev øvet intenst i musikhuset og resultatet af anstrengelserne kunne nydes af alle på skolen ved en forrygende koncert.

28 Korrejse 2014 I skoleåret arbejdede koret med rytmiske kærlighedssange, med akkompagnement af rytmegruppe. Som afslutning på sæsonen tog koret i operaen i København for at høre Porgy and Bess. Desuden besøgtes Greve Gymnasium, hvor der var musik-workshops og afsluttende koncert.

29 Eksamenstid Efter eksamensslidet er det tid til at hejse skolens flag og lykønske de nyudsprungne HFere og studenter.

30 Den sidste fredag i juni er Svendborg Gymnasiums hal rammen om om dimissionsfesten med festlig indmarch, taler, underholdning og ikke mindst uddeling af legater og eksamensbeviser.

31

32

33 Og så skal der festes, skrives i huer og ud på livets landevej, i lastbil. Svendborg Gymnasium & HF ønsker alle HFere og studenter 2014 stort tillykke!

34

35 Nyudsprungen student Sara Maarup Thomsen reflekterer her over sine 3 år på Svendborg Gymnasium & HF: I denne situation gør jeg for en gangs skyld ikke status overhovedet, og det føles virkelig rart. Jeg står med huen på, den er fin og er mirakuløst nok i den rigtige størrelse, og jeg er volderglad på en decideret ublandet måde. Jeg tager op i en-eller-anden lejlighed hos nogen-ukendte-mennesker, slår kolbøtter ud af deres elevator på tredje sal, og det snurrer i mine ben på den glade måde, mens vi danser til lyden af saxofoner. Da vi tager hjem, er solen ved at stå op over træerne, og jeg tror, at jeg på det tidspunkt tænker, at jeg er heldig, fordi solen er ved at stå op, jeg er verdens mest kliché form for ung og fri og færdig med gymnasiet, og alting er underligt smukkere, fordi det er ved at slutte. Det er det eneste fine, Homer og oldtidskundskab nogensinde har lært mig: at nogle gange vil ingenting nogensinde blive smukkere, end det er lige præcis nu, fordi vi aldrig vil være lige præcis her igen. Da jeg startede på gymnasiet, sagde en masse voksne mennesker til mig, at deres gymnasietid var den bedste tid i deres liv. Den slags udtalelser, syntes jeg, fik det til at klø i ganen af irritation, både fordi jeg lige var stoppet på efterskole, og mit liv føltes som et hul, som jeg blev ved med at falde ned i, og så fordi det som regel er rigtigt, når folk siger den slags ting. Set gennem bunden af en lunken Roskildeøl var min gymnasietid - irriterende nok - ganske rigtigt det bedste og gladeste, hårdeste og mest opslidende, mest udfordrende og mest lærerige så langt. I tre år var jeg hjemme i gymnasiet, i de multifarvede stole, det karrygule område, søjlerne og kantinen, i de lærere jeg havde hver dag, i de mennesker jeg gik i klasse med og til gymnasiefesterne i stort set alle. Karrygule sofaer kan man godt undvære, har jeg i retrospekt opdaget, men det er værre med de 21 mennesker, jeg var allermest hjemme i. Gymnasiet er på en måde lidt ligesom en tømmermændsøl, hvis man nu skal lave den slags sammenligning. I begyndelsen er den ret hård at komme igennem, men lige pludselig har du drukket den sidste dråbe, og du ved ikke, hvordan det egentlig skete. For et øjeblik siden stod du midt i en underlig form for skattejagt med et spillekort suget fast til ansigtet af en ukendt syttenårig dreng fra din nye klasse på introtur og var mildt rædselsslagent for alting omkring dig. Nu står du måske, ligesom mig, tilbage med følelsen af, at alting alligevel var langt mindre skræmmende dengang, fordi du på det tidspunkt ikke havde været ægte skræmt-fra-vid-og-sans over, at dit liv ikke længere er institutionaliseret, at du bliver ældre, tiden går, og ting afsluttes. For tre år siden var jeg sytten år gammel, lige startet på gym, og jeg husker det som om, jeg endnu ikke havde oplevet, hvad det vil sige at stå i regnen, fordi man bare gerne vil have den cigaret, og jeg havde ikke været virkelig fuld på den dér virkelig håbløst fulde måde eller virkelig skæv eller virkelig forelsket. Jeg var så ny, at det ligesom lå i kortene, at jeg måtte blive gammel på et tidspunkt, så status quo må være, at tiden og jeg er gået sammen; jeg ser på mig selv for tre år siden og tænker, det dér var og er mig, men alligevel ikke, for jeg har været ret mange andre, siden jeg rigtigt var hende. Gymnasiet har lært mig lidt om fysik og biologi, en del om dansk og historie, samfundet og verden, men det har lært mig allermest om mig selv. Gymnasiet har ændret mig, og det er måske ikke nødvendigvis altid nemt eller fedt, men jeg har fået at vide, at livet heller ikke altid er nemt eller fedt, når det kommer til stykket.

36 Som gymnasieelev hører man en hel del om ungdommens ligegyldighed, om gymnasiets tomme tal, om cafépenge og personligt ansvar, om presset på sine skuldre. Jeg synes ikke, man direkte kan afvise nogen af de definitioner, men jeg synes heller ikke, man kan bruge dem til at sige noget generelt om gymnasiet. Man drikker en del øl på gym, og hvis man har held med foretagendet, kan man ubemærket kaste op i en kop, påtage sig sit klistersmil og for sit skuespil modtage et 10-tal i kemi, hvis efterklang klinger temmelig hult. Gymnasiet kan være alle den slags ting - tomme tal, eskapisme, kys og halvlunkne øl på græsplæner, en afgrund, et springbræt, et skridt mod nye karryfarvede arealer eller loddet på vægtskålen, der afgør, om du i sidste ende vil flyve eller falde, når du tager afsæt - men er der noget, gymnasiet også kan, er det at lade dig selv bestemme definitionen. Gymnasiet er åbent for fortolkning - Jeg tror, det er det nærmeste, jeg kommer på at gøre status, og det føles heldigvis også virkelig rart. Måske er det lidt oversentimentalt, men fuck det, for det er da en god tanke. Og sådan går det jo også med sentimentaliteten på ens ældre dage, hvor man kan blive helt forbitret på en 80-årig måde over at cykle forbi gymnasiet, se ens tidligere engelsklærer i sin lyseblå KA, høre 2.g ere i bussen snakke om, hvordan de ikke gad pjække fra fransk alligevel, fordi det regner og føler, at ens lærere alle sammen er én utro med en bunke 1.g ere.

37 HFere og studenter 2014, klædt i gallaskrud

38

39

40

41

42

43

44

Udvekslingsophold. Frankrig, Kina, Mexico, Spanien, Tyskland & USA

Udvekslingsophold. Frankrig, Kina, Mexico, Spanien, Tyskland & USA Udvekslingsophold Frankrig, Kina, Mexico, Spanien, Tyskland & USA International profil Svendborg Gymnasium indgår i fællesskabet Globale gymnasier med en lang række skoler rundt om i verden. Det betyder,

Læs mere

Tidligere elever fortæller:

Tidligere elever fortæller: Tidligere elever fortæller: Hej! Så skriver Anna Andersen igen. Nu er 2. g ved at være forbi. Mange mener, at 2. g er det hårdeste år på gymnasiet, men jeg synes det har været til at overkomme. Der har

Læs mere

Horsens Gymnasium. ekskursion til udlandet må jeg indrømme, at jeg tog fejl. Du er velkommen til at kontakte skolen, hvis du har spørgsmål.

Horsens Gymnasium. ekskursion til udlandet må jeg indrømme, at jeg tog fejl. Du er velkommen til at kontakte skolen, hvis du har spørgsmål. Må vi præsentere... Horsens Gymnasium Horsens Gymnasium er et godt sted at lære og et godt sted at være. Vi ved, at hvis vores elever trives på skolen og oplever et godt fællesskab med deres klassekammerater

Læs mere

Nyhedsbrev 2/6 2015 Sctknud-gym.dk Besøg os på Facebook Rektors klumme Kære læser Sommerferien nærmer sig, og den særlige eksamensstemning har indfundet sig på skolen. Vi kan se tilbage på et skoleår med

Læs mere

Velkommen til orienteringsaften 2013 på Svendborg Gymnasium & HF

Velkommen til orienteringsaften 2013 på Svendborg Gymnasium & HF Velkommen til orienteringsaften 2013 på Svendborg Gymnasium & HF Kravene til de unge er store 95 % af en årgang skal have en ungdomsuddannelse Ungdomsarbejdsløshed Den globale verden STX & HF Fester Kreative

Læs mere

Dit kloge valg MULERNES LEGATSKOLE STX. Mulernes Legatskole Gillestedvej Odense NØ Tlf

Dit kloge valg MULERNES LEGATSKOLE STX. Mulernes Legatskole Gillestedvej Odense NØ Tlf Dit kloge valg MULERNES LEGATSKOLE STX Mulernes Legatskole Gillestedvej 11 5240 Odense NØ Tlf. 6610 2642 www.mulerne-gym.dk N GANG MULER ALTID MULER Her er plads til alle, der har evnerne og viljen Selvfølgelig

Læs mere

Udvekslingsophold. Frankrig, Italien, Kina, Mexico, Spanien, Tyskland & USA

Udvekslingsophold. Frankrig, Italien, Kina, Mexico, Spanien, Tyskland & USA Udvekslingsophold Frankrig, Italien, Kina, Mexico, Spanien, Tyskland & USA International profil Svendborg Gymnasium indgår i fællesskabet Globale gymnasier med en lang række skoler rundt om i verden. Det

Læs mere

STX MULERNES LEGATSKOLE. Dit kloge valg. Idræt-B. studieretning. Eneste gymnasium i Odense med særligt godkendt

STX MULERNES LEGATSKOLE. Dit kloge valg. Idræt-B. studieretning. Eneste gymnasium i Odense med særligt godkendt Dit kloge valg MULERNES LEGATSKOLE STX Eneste gymnasium i Odense med særligt godkendt Idræt-B studieretning Mulernes Legatskole Gillestedvej 11 5240 Odense NØ Tlf. 6610 2642 www.mulerne-gym.dk ÉN GANG

Læs mere

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14.

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Her på skolen er vi meget interesserede i at tilbyde den bedst mulige undervisning, trivsel og service til vores elever og jer som forældre. Derfor

Læs mere

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development Sport as a Tool for Development Deltagernes egne beretninger Læs tre inspirerende historier fra nogle af de unge, der har været i Ghana som idrætsvolontører. 2 Det har givet mig uendeligt meget, at deltage

Læs mere

TÅRNBY GYMNASIUM & HF STX

TÅRNBY GYMNASIUM & HF STX 2018 STX 13 VELKOMMEN TIL TG Tårnby Gymnasium & HF er et dejligt sted at være. Skolens godt 900 elever og 125 ansatte bidrager i fællesskab til at skabe den særlige TG-atmosfære, der er på skolen. TG lægger

Læs mere

Roskilde Gymnasium Vejen til din fremtid

Roskilde Gymnasium Vejen til din fremtid Roskilde Gymnasium Vejen til din fremtid Vælg Roskilde Gymnasium - vejen til din fremtid Det er vigtigt, at man bruger livet på noget, der giver mening for én selv - på Roskilde Gymnasium får du muligheden

Læs mere

Åbent Hus Velkommen til Svendborg Gymnasium STX & HF

Åbent Hus Velkommen til Svendborg Gymnasium STX & HF Åbent Hus 2018 Velkommen til Svendborg Gymnasium STX & HF Valg af ungdomsuddannelse Hvordan ser fremtidens jobmuligheder ud? Gymnasiet er den bedste og sikreste adgangsbillet til fremtiden Formålet: ikke

Læs mere

I dette hæfte kan du læse om introperioden og de første måneder på gymnasiet. På bagsiden kan du læse rektors velkomst.

I dette hæfte kan du læse om introperioden og de første måneder på gymnasiet. På bagsiden kan du læse rektors velkomst. Velkomsthæfte 2011 Første skoledag skal du blandt andet lære din klasse at kende på en gåtur til Mosede Fort - men inden fotograferer vi alle de nye klasser foran skolen. I dette hæfte kan du læse om introperioden

Læs mere

Fælles PALS-dag på 8 Pals-skoler.

Fælles PALS-dag på 8 Pals-skoler. Fredag d. 6. marts, var det national trivselsdag. 8 PALS-skoler i kommunen valgte at markere denne dag samlet. PALS-tovholderne havde overordnet planlagt dagen sammen, og der var valgt nogle aktiviteter,

Læs mere

Sommerhilsen fra Solhverv Privatskole.

Sommerhilsen fra Solhverv Privatskole. Sommerhilsen fra Solhverv Privatskole. Kære alle med tilknytning til Solhverv Privatskole. Endnu et halvt år er gået, og vi nærmer os med hastige skridt en velfortjent sommerferie. Som sædvanlig er der

Læs mere

Horsens Gymnasium. ekskursion til udlandet må jeg indrømme, at jeg tog fejl. Du er velkommen til at kontakte skolen, hvis du har spørgsmål.

Horsens Gymnasium. ekskursion til udlandet må jeg indrømme, at jeg tog fejl. Du er velkommen til at kontakte skolen, hvis du har spørgsmål. Gå på... Horsens Gymnasium Horsens Gymnasium er et godt sted at lære og et godt sted at være. Vi ved, at hvis vores elever trives på skolen og oplever et godt fællesskab med deres klassekammerater og på

Læs mere

TÅRNBY GYMNASIUM & HF STX

TÅRNBY GYMNASIUM & HF STX 2019 STX 13 VELKOMMEN TIL TG TG er et dejligt sted at være. Det er noget, jeg ofte hører fra skolens elever og ansatte, og man mærker det selv, når man færdes på skolen. Selvom vi er en stor skole med

Læs mere

Velkommen til Svendborg Gymnasium

Velkommen til Svendborg Gymnasium Åbent Hus 2017 Velkommen til Svendborg Gymnasium STX & HF Valg af ungdomsuddannelse Hvordan ser fremtidens jobmuligheder ud? Fremtidens gymnasium/hf skal skabe robuste, rummelige, empatiske og fællesskabsorienterede

Læs mere

Kære studenter tillykke med jeres eksamen

Kære studenter tillykke med jeres eksamen Kære studenter tillykke med jeres eksamen Nu sidder I her foran mig - foran jeres forældre uden måske helt at have forstået det endnu. Jeres tid på GG er ved at være slut. Det er vemodigt og festligt på

Læs mere

Orienteringsaften mandag den 22. januar kl PÅ Gribskov Gymnasium 2018

Orienteringsaften mandag den 22. januar kl PÅ Gribskov Gymnasium 2018 Orienteringsaften mandag den 22. januar kl. 19.30 PÅ Gribskov Gymnasium 2018 hvordan er det at starte på gymnasiet? Det var nervepirrende at blive sendt ud i en klasse med nye mennesker, men lærerne var

Læs mere

Skolelederens beretning 2015. For få minutter ankom jeg med toget fra KBH. En skøn uge med 40 herlige unge mennesker.

Skolelederens beretning 2015. For få minutter ankom jeg med toget fra KBH. En skøn uge med 40 herlige unge mennesker. Skolelederens beretning 2015 For få minutter ankom jeg med toget fra KBH. En skøn uge med 40 herlige unge mennesker. Jeg har været af sted på utallige lejrskoler i både udland og KBH. Hver eneste gang

Læs mere

Gymnasiet Sprog & Kultur Natur & Videnskab Musik & Kreativitet Krop & Sundhed Sprog & Samfund

Gymnasiet Sprog & Kultur Natur & Videnskab Musik & Kreativitet Krop & Sundhed Sprog & Samfund Gymnasiet Sprog & Kultur Natur & Videnskab Musik & Kreativitet Krop & Sundhed Sprog & Samfund... mange års erfaring gør en forskel! 1 Hvad vælger du? På VHG kan du vælge mellem 7 forskellige studieretninger.

Læs mere

Velkommen til Frederiksberg Gymnasium! I er kommet til en skole hvor mottoet er Det er ok at være go. Faktisk ønsker 75 % af vores elever at læse

Velkommen til Frederiksberg Gymnasium! I er kommet til en skole hvor mottoet er Det er ok at være go. Faktisk ønsker 75 % af vores elever at læse 1 Velkommen til Frederiksberg Gymnasium! I er kommet til en skole hvor mottoet er Det er ok at være go. Faktisk ønsker 75 % af vores elever at læse videre på et af universiteterne efter studentereksamen,

Læs mere

Nyhedsbrev - Lotte Friis Februar - 2014

Nyhedsbrev - Lotte Friis Februar - 2014 Nyhedsbrev - Lotte Friis Februar - 2014 EM i Herning MIT 2013 Baltimore Jeg sidder på min seng her i Baltimore en solrig søndag formiddag, Det er min første rigtige fridag i 2014, ingen træning, ingen

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

De femårige gymnasieforløb

De femårige gymnasieforløb GENTOFTE KOMMUNE De femårige gymnasieforløb i Gentofte Kommune Forord I Gentofte Kommune er vi ambitiøse og det er derfor med stor glæde, at vi sender dette tilbud ud til alle 7. klasses elever. Vi kan

Læs mere

Nyhedsbrev april-maj 2018

Nyhedsbrev april-maj 2018 4. JUNI 2018 Nyhedsbrev april-maj 2018 Kære alle Så er det tid til nyhedsbrev igen. Her kan I læse nyt fra april-maj, samt se vigtige datoer i juni. Rigtig god læselyst. 3a til koncert i Lindeskovshallen

Læs mere

Velkommen. Det er nemt at vælge Katedralskolen, når du først har oplevet den...

Velkommen. Det er nemt at vælge Katedralskolen, når du først har oplevet den... Velkommen Det er nemt at vælge Katedralskolen, når du først har oplevet den... Hej Elevrådsformanden siger... Hjerteligt velkommen til Nykøbing Katedralskole! At gå fra folkeskolen til stx eller HF er

Læs mere

Velkommen Det er nemt at vælge Katedralskolen, når du først har oplevet den...

Velkommen Det er nemt at vælge Katedralskolen, når du først har oplevet den... Velkommen Det er nemt at vælge Katedralskolen, når du først har oplevet den... Rektors velkomst Vi glæder os til at se dig på Katedralskolen, der som landsdelens største gymnasium og hf giver dig mange

Læs mere

STX MULERNES LEGATSKOLE. Dit kloge valg. Idræt-B. International. studieretning. studieretning. med 6 ugers ophold i USA

STX MULERNES LEGATSKOLE. Dit kloge valg. Idræt-B. International. studieretning. studieretning. med 6 ugers ophold i USA Dit kloge valg MULERNES LEGATSKOLE STX 2019 International studieretning med 6 ugers ophold i USA Eneste gymnasium i Odense med særligt godkendt Idræt-B studieretning Mulernes Legatskole Gillestedvej 11

Læs mere

Vejlefjordskolens nyhedsbrev for marts 2012

Vejlefjordskolens nyhedsbrev for marts 2012 Adventist Heritage From: Erik Marcussen Sent: Thursday, March 08, 2012 1:53 PM To: Adventist Heritage Subject: Vejlefjordposten marts 2012 Vejlefjordskolens nyhedsbrev for marts

Læs mere

Northampton Community College

Northampton Community College Northampton Community College Bethlehem, Pennsylvania, 6. oktober 1. november 2013 Roskilde Handelsskole, Grenå Handelsskole og Roskilde Tekniske skole samarbejder om at have elever på collegeophold Roskilde

Læs mere

Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse.

Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse. Billede på forsiden: Rekordforsøg 30 piger på samme toilet i pige ugen. Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse. Foredrag: Torsdag d. 17.

Læs mere

STUDIESTART BORUPGAARD GYMNASIUM

STUDIESTART BORUPGAARD GYMNASIUM STUDIESTART 2017 BORUPGAARD GYMNASIUM HVORFOR BOAG? HVORFOR STX? Det, der for dig er opgaven lige nu, er at vælge gymnasium. Når du vælger Borupgaard, kommer du til et stort gymnasium med mange muligheder.

Læs mere

C. la Cours Skole. Jyllandsgade 24. 8900 Randers C. Tlf. 86 42 90 23 Sommeren er på vej. - 1 -

C. la Cours Skole. Jyllandsgade 24. 8900 Randers C. Tlf. 86 42 90 23 Sommeren er på vej. - 1 - la Cour Posten Nr. 2/2014 Juni 2014 C. la Cours Skole. Jyllandsgade 24. 8900 Randers C. Tlf. 86 42 90 23 Sommeren er på vej. Inden længe synger vi feriesangen under flagstangen, og så spredes vi for alle

Læs mere

STYRKELSE AF FAGLIGHEDEN 2. Studietidsmoduler 2 AFHOLDTE AKTIVITETER 2. Introforløb 2. Ungdommens Folkemøde 3. Socialugen 4.

STYRKELSE AF FAGLIGHEDEN 2. Studietidsmoduler 2 AFHOLDTE AKTIVITETER 2. Introforløb 2. Ungdommens Folkemøde 3. Socialugen 4. VELKOMMEN Til HTG s Nyhedsbrev 2018 til elever, forældre og andre interesserede. En særlig velkomst til vore nye elever og deres forældre. Nyhedsbrevet udkommer normalt 3 gange i løbet af et skoleår. Næste

Læs mere

Sukkertoppen og Vibenhus 2013/14

Sukkertoppen og Vibenhus 2013/14 Sukkertoppen og Vibenhus 2013/14 Htx kort og kontant Htx er en af de tre muligheder, du har for at tage en studentereksamen. De to andre hedder hhx og stx. Htx giver adgang til alle videregående uddannelser

Læs mere

Research exchange Lissabon juli 2014

Research exchange Lissabon juli 2014 Research exchange Lissabon juli 2014 Placering: Maria Mota Lab, Malaria Unit, Instituto de Medicina Molecular, Universidade de Lisboa, Lissabon, Portugal Ansøgningsprocessen: Jeg var så heldig at få min

Læs mere

Velkommen. Det er nemt at vælge Katedralskolen, når du først har oplevet den...

Velkommen. Det er nemt at vælge Katedralskolen, når du først har oplevet den... Velkommen Det er nemt at vælge Katedralskolen, når du først har oplevet den... Hej Elevrådsformanden siger... Hjerteligt velkommen til Nykøbing Katedralskole! At gå fra folkeskolen til stx eller HF er

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Orinteringsaften 16. januar 2019

Orinteringsaften 16. januar 2019 Orinteringsaften 16. januar 2019 Hjerteligt velkommen til jer alle, også fra mig. Det er dejligt at se, så af mange af jer har valgt at komme til Aurehøj for at danne jer et indtryk af den skole, vi selv

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

Generalforsamling 2014

Generalforsamling 2014 Generalforsamling 2014 DAGENS MATCH: (No. 1: 2 ks. Manneklubbolde/No. 2: 4 fl. vin/no. 3: 4 Manneklubtrøjer) No. 1: Allan Hansen, Mogens Lundh, Kaj Mortensen (31 point), Svend Skiby 103 point No. 2: Torben

Læs mere

Faglighed, fornyelse og fællesskab. www.gladgym.dk

Faglighed, fornyelse og fællesskab. www.gladgym.dk 2014 www.gladgym.dk Faglighed, fornyelse og fællesskab Velkommen til Gladsaxe gymnasium Kære kommende GG-1 g er Efter sommerferien starter et spændende nyt kapitel i dit liv og i dette hæfte kan du få

Læs mere

Et styks påkrævet rejsebrev.

Et styks påkrævet rejsebrev. Et styks påkrævet rejsebrev. Beordret fra Andreas, Buster og Jørgen. Det er ikke med min gode vilje at jeg skriver dette rejsebrev, men alle i der hjemme skal have lov til at læse, hvad jeg render og laver

Læs mere

Januar. Vi har i dette nr. af skolebladet beskrevet i billeder hvordan en uge på 1. årgang ser ud

Januar. Vi har i dette nr. af skolebladet beskrevet i billeder hvordan en uge på 1. årgang ser ud N t y d t å o r G Januar Vi har i dette nr. af skolebladet beskrevet i billeder hvordan en uge på 1. årgang ser ud Sidste måneds vinder af konkurrencen blev Tugba og Rikke 9.a tillykke! 2 Løsning: 1. Den

Læs mere

Ungdom. spot på sporten // JANUAR 2012. Håndboldhygge FA Cup 2011 Jonas og Mads U12. Hovedsponsor:

Ungdom. spot på sporten // JANUAR 2012. Håndboldhygge FA Cup 2011 Jonas og Mads U12. Hovedsponsor: Håndboldhygge FA Cup 2011 Jonas og Mads U12 spot på sporten // JANUAR 2012 Hovedsponsor: GODT NYTÅR TIL ALLE... Selv om vi snart skriver medio januar, vil vi gerne benytte lejligheden til at ønske alle

Læs mere

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april 2014. Endnu en skøn dag

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april 2014. Endnu en skøn dag Endnu en skøn dag Der bliver lavet drager, dukker og teater på højt tryk. Alle børnene hygger sig sammen med deres venner. Vi har talt med to dejlige unger, Mikkel og Anna, fra 2 og 3 klasse. Mikkel og

Læs mere

Nyhedsbrev, november 2003

Nyhedsbrev, november 2003 Nyhedsbrev, november 2003 Så er det længe ventede andet nyhedsbrev i 2003 fra Den Sikre Vej på gaden. Brevet indeholder en beretning af, hvad der er sket i foreningen siden sidst og lidt nyheder fra Camino

Læs mere

Nyhedsbrev Juni 2016

Nyhedsbrev Juni 2016 Nyhedsbrev Juni 2016 Indhold Nyt fra skolen påske til sommer... 3 Højskoleaftener i det kommende skoleår.... 8 Solgården har fået et nyt udtryk i forbindelse med genetableringen efter kloaksepareringen.

Læs mere

Generalforsamling 5. april 2011.

Generalforsamling 5. april 2011. Generalforsamling 5. april 2011. Der er så dejligt ude på landet, således begynder et af H. C. Andersens mest kendte eventyr: Den grimme ælling, og det er vel på sin plads at citere netop denne berømte

Læs mere

Velkommen til nye elever og forældre på Svendborg Gymnasium & HF

Velkommen til nye elever og forældre på Svendborg Gymnasium & HF Velkommen til nye elever og forældre på Svendborg Gymnasium & HF Skolestart 2015/16 15 nye klasser : 13 gymnasieklasser 2 hf-klasser 435 nye elever/29 i gennemsnit pt Ca 1200 elever Ungdomsuddannelse =

Læs mere

Dimissionstale 2017 Jens Nielsen, Støvring Gymnasium

Dimissionstale 2017 Jens Nielsen, Støvring Gymnasium Dimissionstale 2017 Jens Nielsen, Støvring Gymnasium Et stort varm tillykke til jer alle sammen. Der er to dage på skoleåret, som bare er årets allerbedste - den ene er dagen i dag, hvor vi kan fejre jer,

Læs mere

Student på kun 2 år! HF Enkeltfag Fagpakker 2-årig STX En hel HF Uddannelsesprogram

Student på kun 2 år! HF Enkeltfag Fagpakker 2-årig STX En hel HF Uddannelsesprogram Student på kun 2 år! 2-årig STX 2017-2019 2-årig STX på Voksenuddannelsescenter Frederiksberg (VUF) Vil du have en gymnasial uddannelse? Er du seriøs, engageret og målrettet? Så er 2-årig STX noget for

Læs mere

Nyhedsbrev Spor 4. Hverdag i Spor4

Nyhedsbrev Spor 4. Hverdag i Spor4 Nyhedsbrev Spor 4 Så kom tiden, hvor skoleårets sidste nyhedsbrev kom ud. Igennem året i Spor4 har vi delt oplevelser og lært hinanden endnu bedre at kende. Dette nyhedsbrev giver et lille indblik i vores

Læs mere

AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN

AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN Kurser Foredrag Debat WWW.KURSERKBH.DK Pjecen er udgivet af Aftenskolernes Samråd i København. Se mere på www.kurserkbh.dk Layout og tryk: Eks-Skolens Trykkeri ApS Tak til Københavns

Læs mere

Hvor er det dog en overvældende følelse, at stå her med eksamensbeviserne i. hænderne, huerne på hovedet - og formentligt en gang god sprit i blodet!

Hvor er det dog en overvældende følelse, at stå her med eksamensbeviserne i. hænderne, huerne på hovedet - og formentligt en gang god sprit i blodet! Kære alle sammen. Kære lærere, kære forældre og kære studenter. Hvor er det dog en overvældende følelse, at stå her med eksamensbeviserne i hænderne, huerne på hovedet - og formentligt en gang god sprit

Læs mere

Formandens beretning 2012/2013

Formandens beretning 2012/2013 Formandens beretning 2012/2013 Timring Læringscenter har nu eksisteret i et år og dette er dermed den første beretning for Timring Læringscenter. Det har været et rigtig spændende første år, men også et

Læs mere

Kom længere. wwww.lamgkaer.dk

Kom længere. wwww.lamgkaer.dk Kom længere wwww.lamgkaer.dk 3 grunde til at vælge Langkaer Hvorfor skal det lige være Langkaer? Jeg er klar over, at du står over for et svært valg af uddannelse. Hvis du tænker på Langkaer som en af

Læs mere

Brønderslev Gymnasium og HF. Følg os på Facebook Brønderslev Gymnasium og HF

Brønderslev Gymnasium og HF. Følg os på Facebook Brønderslev Gymnasium og HF Brønderslev Gymnasium og Islands Allé 20 Tlf.: 98 822 722 9700 Brønderslev post@brslev-gym.dk Følg os på Facebook Brønderslev Gymnasium og På Brønderslev Gymnasium og er uddannelse aldrig en hyldevare.

Læs mere

Tovshøj-avisen Skoleavis for Tovshøjskolen Brabrand Århus

Tovshøj-avisen Skoleavis for Tovshøjskolen Brabrand Århus D E C E M B E R 2 0 1 0 Tovshøj-avisen Skoleavis for Tovshøjskolen Brabrand Århus Læs mere om: Første skoledag efter sommerferien - Side 3 - Fodboldtur til u-21 landskampen Danmark Litauen - Side 4 - Motionsdagen

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Australien Navn: Marlene S Lomholt Poulsen Email: 140696@viauc.dk Evt. rejsekammerat: Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: Via University College Horsens Holdnummer: SIHS12-V-1

Læs mere

STUDIERETNINGER PÅ CG 2018

STUDIERETNINGER PÅ CG 2018 STUDIERETNINGER PÅ CG 2018 Generelt om CG s studieretninger: CG s ni studieretninger præsenteres på de følgende sider: tre naturvidenskabelige, tre sproglige, to samfundsfaglige og én kunstnerisk. Fælles

Læs mere

PutPut-Tidende. Første skoledag. De spændte nye elever er på vej til deres første time.

PutPut-Tidende. Første skoledag. De spændte nye elever er på vej til deres første time. PutPut-Tidende Første skoledag er altid præget af de mange elevers store forventnigner og den store spænding alle eleverne går rundt med. Af: Amanda, Emil, Nathalie, Line, Celine og Christina Mandag d.

Læs mere

Dans Film. Teater Design

Dans Film. Teater Design Forsi Dans Film Musik Lyd & LyS Teater Design Indhold En skole - En scene - En Fremtid Varme Værdier Cool Performance Dans Film Musik Lyd & Lys Teater Design Hvorfor Musik Og Teater? De Boglige Fag Studietur

Læs mere

HTX. Esnord.dk. Teknisk Gymnasium Hillerød din uddannelse til fremtiden EUD EUX HG HHX HTX 10 KURSUS

HTX. Esnord.dk. Teknisk Gymnasium Hillerød din uddannelse til fremtiden EUD EUX HG HHX HTX 10 KURSUS HTX Teknisk Gymnasium Hillerød din uddannelse til fremtiden Esnord.dk EUD EUX HG HHX HTX 10 KURSUS HTX Tænk langt tænk selv Brænder du for naturvidenskab, og tænder du på at prøve dine ideer af i praksis?

Læs mere

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger?

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Evaluering, forældre Hvilket hold har dit barn deltaget på? Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Har dit barn deltaget

Læs mere

VELKOMMEN NÅ DIT MÅL - OG GLÆD DIG TIL TRE FANTASTISKE ÅR!

VELKOMMEN NÅ DIT MÅL - OG GLÆD DIG TIL TRE FANTASTISKE ÅR! VELKOMMEN NÅ DIT MÅL - OG GLÆD DIG TIL TRE FANTASTISKE ÅR! NATURVIDENSKAB Hvordan virker robotter? Kan vi mennesker mindske den globale opvarmning? Og hvorfor er det så vigtigt at få motion? Spørgsmål

Læs mere

1.g. 2.g. 3.g. Du kan læse mere om sprogrejsen på s. 5.

1.g. 2.g. 3.g. Du kan læse mere om sprogrejsen på s. 5. REJSEFOLDER 2019 1.g På Silkeborg Gymnasium har vi tradition for at arrangere en rejse for elever med tysk, fransk eller spansk som 2. fremmedsprog. Sprogrejserne ligger i foråret i 1.g. Elever, der har

Læs mere

sport.dk Ung handicapidræt

sport.dk Ung handicapidræt sport.dk x- Ung handicapidræt Caroline kan det hele 18-årige Caroline Cecilie Nielsen har været til De Paralymp selv, hendes holdkammerater og hendes familie vandt hun e TEKST: KRISTIAN BANG LARSEN FOTO:

Læs mere

Møllevangskolen 7. årgang

Møllevangskolen 7. årgang December Møllevangskolen 7. årgang 2 Efter vi er startet i 7.klasse, er vi kommet op til de store hvor vi før var de ældste elever, er vi nu de yngste elever på gangen. Det kan medføre visse problemer

Læs mere

F A GL IGHE DL'A MOUR MÖGLICHKEITENSJÆL VIBORG KATEDRALSKOLE. Kollegiet. Optagelse i gymnasiet. Valg før starten på gymnasiet

F A GL IGHE DL'A MOUR MÖGLICHKEITENSJÆL VIBORG KATEDRALSKOLE. Kollegiet. Optagelse i gymnasiet. Valg før starten på gymnasiet Kollegiet har været mit hjem de sidste to år, og jeg har oplevet et fantastisk sammenhold mellem os kollegianere. (Charlotte 3.g) flotte bygninger og det gode sociale liv. (Jeppe 2.g) have modtaget undervisning

Læs mere

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Tøj-sponsor: Velkomst: Velkommen til generalforsamling i HGC - Hammerum Gjellerup Cykel Klub foreningens 12. ordinære generalforsamling.

Læs mere

Kære dimittender, kære 9. klasse Så nåede vi til jeres aller sidste dag på Th. Langs Skole. Vi står her i Lunden og mødes for sidste gang.

Kære dimittender, kære 9. klasse Så nåede vi til jeres aller sidste dag på Th. Langs Skole. Vi står her i Lunden og mødes for sidste gang. 1 Kære dimittender, kære 9. klasse Så nåede vi til jeres aller sidste dag på Th. Langs Skole. Vi står her i Lunden og mødes for sidste gang. Vi skal tage afsked med hinanden I skal sige farvel til hinanden.

Læs mere

Spørgsmål eleverne i 5. klasse skulle tænke over og besvare om skolereformen:

Spørgsmål eleverne i 5. klasse skulle tænke over og besvare om skolereformen: Skolereform Elevernes tanker om skolereformen 5. klasse har talt med deres klasselærer om Skolereformen. De skulle fortælle, hvad de vidste, hvad de havde hørt, hvad de troede, og hvad de havde af ønsker

Læs mere

Gamemasteren er typisk en lærer, der påtager sig opgaven at lede rollespillet. For at spille Klasseturen, skal Gamemasteren følge nedenstående plan:

Gamemasteren er typisk en lærer, der påtager sig opgaven at lede rollespillet. For at spille Klasseturen, skal Gamemasteren følge nedenstående plan: KLASSETUREN Varighed: 2 lektioner Klassetrin: Fra 7. klasse til 9. klasse Synopsis "Klasseturen" er et rollespil, der fokuserer på de positive sider i samarbejde. Målet er at give deltagerne øvelse i at

Læs mere

Fredagsbrev Århus Friskole fredag d. 30/3 2012

Fredagsbrev Århus Friskole fredag d. 30/3 2012 Anette blev hyldet i anledningen af de 25 år! Både børn og voksne mødte i går eftermiddags talstærkt op for at hylde Anette, der nu har rundet de 25 somre - som lærer på Århus Friskole. Og sikken en hyldest!

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

NYHEDSBREV TIL FORÆLDRE APRIL 2016

NYHEDSBREV TIL FORÆLDRE APRIL 2016 NYHEDSBREV TIL FORÆLDRE APRIL 2016 MusikTeaterProduktion Om et øjeblik åbner teater og musikeleverne døren for dette års store forestilling: Insektliv I år samarbejder teater- og musiklinjen på Brøruphus

Læs mere

REJSEFOLDER

REJSEFOLDER REJSEFOLDER 2019-2022 I 1.g tager eleverne på sprogrejse med deres 2. fremmedsprog; tysk, fransk eller spansk. Sprogrejserne ligger i foråret i 1.g. 1.g Elever, der har valgt kinesisk som 2. fremmedsprog,

Læs mere

Den som flaskehalsen peger på...!"

Den som flaskehalsen peger på...! Den som flaskehalsen peger på...!" Filmen er bygget op omkring 5 små afsnit, som sker under den samme fest, hvor 14 unge deltager. De unge skuespillere har selv bidraget med egne og andres erfaringer til

Læs mere

10 km løb i Koszalin 2009

10 km løb i Koszalin 2009 10 km løb i Koszalin 2009 Fredag den.22/5 kl.07. Mødte 9 forventningsfulde unge fra Høje Gladsaxe op på parkeringspladsen foran Høje Gladsaxe. Vi skulle til vores polske venskabsby Koszalin og deltage

Læs mere

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk Trøjborg d. 29. maj 2009 Kære 9. og 10. klasse. Så er problemerne overstået i denne

Læs mere

10. klasse på Skt. Josefs Skole - et vigtigt valg

10. klasse på Skt. Josefs Skole - et vigtigt valg 10. klasse på Skt. Josefs Skole - et vigtigt valg 10. klasse på Skt. Josefs Skole er for dig, der gerne vil styrke din faglighed og samtidigt blive mere afklaret på dit valg af ungdomsuddannelse. Et år

Læs mere

Velkommen Det er nemt at vælge Katedralskolen, når du først har oplevet den...

Velkommen Det er nemt at vælge Katedralskolen, når du først har oplevet den... Velkommen Det er nemt at vælge Katedralskolen, når du først har oplevet den... Rektors velkomst Vi glæder os til at se dig på Katedralskolen, der som landsdelens største gymnasium og hf giver dig mange

Læs mere

Nyt fra Den Sikre Vej

Nyt fra Den Sikre Vej Nyhedsbrev maj 2005 Nyt fra Den Sikre Vej I dette nyhedsbrev kan jeg tilbyde en frisk opdatering på dagligdagen hos Camino Seguro, efter den nye skolebygning er taget i brug i en artikel skrevet af Anne

Læs mere

Velkommen til Paderup Gymnasium

Velkommen til Paderup Gymnasium Velkommen! 2018-19 Velkommen til Paderup Gymnasium Kære nye elev! Vi har glædet os meget til at tage imod dig. Du kan i denne folder læse om dit nye gymnasium, og på vores hjemmeside kan du finde meget

Læs mere

Elevtrivselsundersøgelsen 2014 For de gymnasiale uddannelser

Elevtrivselsundersøgelsen 2014 For de gymnasiale uddannelser Elevtrivselsundersøgelsen 14 For de gymnasiale uddannelser Svarprocent: 97% (922 besvarelser ud af 949 mulige) Elevtrivsel 1 Landsgennemsnit Alm. GYM Bedste resultat for skole 89 4 [-3] 76 Elevtrivsel

Læs mere

Musikskolen. frivillige undervisningstilbud. Sæson 2015-16. Tilmelding senest 1. juni. af 9

Musikskolen. frivillige undervisningstilbud. Sæson 2015-16. Tilmelding senest 1. juni. af 9 Musikskolen frivillige undervisningstilbud Tilmelding senest 1. juni Sæson 2015-16 af 9 Velkommen Undervisere Kåre Tórður Anette Det er mig en stor glæde, at kunne byde velkommen til en ny sæson i Musikskolen

Læs mere

Alt, hvad vi kan forestille os, er opbygget af de samme atomer. Jorden opstod sammen med en masse andre planeter af de samme atomer.

Alt, hvad vi kan forestille os, er opbygget af de samme atomer. Jorden opstod sammen med en masse andre planeter af de samme atomer. Dimission 2016 Kære 9. klasse Først vil jeg ønske jer et stort til lykke med eksamen. Det har for de fleste af jer været en tid med blandede følelser. Det er dejligt at have læseferie, men det er et pres

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Nordisk sprog og litteratur. Navn på universitet i udlandet: Deakin university

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Nordisk sprog og litteratur. Navn på universitet i udlandet: Deakin university US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Nordisk sprog og litteratur Navn på universitet i udlandet: Deakin university Land: Australien Periode: Fra:25 juni 2012 Til:4 december 2012

Læs mere

Nyhedsbrev Udskolingen Sundhøj

Nyhedsbrev Udskolingen Sundhøj Nyhedsbrev Udskolingen Sundhøj April 2013 NYT fra Udskolingen I disse lock-out tider kan det være relevant at orientere om de mange spændende aktiviteter, som vores engagerede lærere har gennemført og

Læs mere

Livet er for kort til at kede sig

Livet er for kort til at kede sig Artikel i Muskelkraft nr. 6, 2005 Livet er for kort til at kede sig Venner, bowling, chat jeg har et godt liv, fordi jeg gør de ting, jeg vil, siger Malene Christiansen Af Jane W. Schelde Engang imellem

Læs mere

Velkommen til nye elever og forældre på Svendborg Gymnasium

Velkommen til nye elever og forældre på Svendborg Gymnasium Velkommen til nye elever og forældre på Svendborg Gymnasium Skolestart 2018/19 15 nye klasser: 12 STX-klasser 3 HF-klasser 425 nye elever (STX 29 elever/klasse HF 25/klasse pt.) Ca. 1150 elever på skolen

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

PARKSKOLEN-HERNING.DK. Børn kan - sund læring... Vores skole O KLASSE EGET KØKKEN SPIRERNE FÆLLESSKAB FANTASI

PARKSKOLEN-HERNING.DK. Børn kan - sund læring... Vores skole O KLASSE EGET KØKKEN SPIRERNE FÆLLESSKAB FANTASI PARKSKOLEN-HERNING.DK Børn kan - sund læring... Vores skole O.- 10. KLASSE EGET KØKKEN SPIRERNE FÆLLESSKAB FANTASI BØRN KAN - SUND LÆRING... PARKSKOLEN Vigtig sætning Parkskolen er vort hjertebarn. Skabt

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

14. jan. 2015. U-centeret. Fagbrochure for skoleåret 2015/2016. Retninger - Opbygning Fagpakker. Nyborg kommunes 10. klasse tilbud.

14. jan. 2015. U-centeret. Fagbrochure for skoleåret 2015/2016. Retninger - Opbygning Fagpakker. Nyborg kommunes 10. klasse tilbud. 14. jan. 2015 U-centeret Fagbrochure for skoleåret 2015/2016 Retninger - Opbygning Fagpakker Nyborg kommunes 10. klasse tilbud. side 1 2 veje igennem 10. klasse Faglighed - afklaring - oplevelser U-centeret

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere