Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0212 Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0212 Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0212 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 21. maj 2014 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar, KOM(2014) 212 Notatet sendes tillige til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. 1. Resumé Kommissionen har den 9. april 2014 fremsat et direktivforslag om enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar. Forslaget har til formål at fremme virksomhedernes grænseoverskridende aktiviteter og gøre det lettere for navnlig små og mellemstore virksomheder at etablere sig i andre medlemsstater. Forslaget pålægger medlemsstaterne at indføre en selskabsretlig form for enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar. Der er tale om en ny selskabsform, som skal være underlagt de samme regler i alle medlemsstater, og som skal anvende den EU-dækkende forkortelse SUP (Societas Unius Personae). Forslaget skal ses som et alternativ til Kommissionens tilbagetrukne forordningsforslag fra 2008 om en statut for det europæiske private selskab (SPE). Forslaget fastsætter de juridiske rammer for SUP-selskabers etablering og drift, dvs. der indføres bestemmelser om selskabets juridiske status, stiftelse og omdannelse, hjemsted, vedtægts- og registreringskrav, krav til kapitalandelen og selskabets kapitalforhold, selskabets organisering og beslutningskompetencer. Forslaget vil have lovgivningsmæssige konsekvenser. 2. Baggrund Kommissionen har den 9. april 2014 fremsat et direktivforslag om enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar, KOM(2014) 212. Forslaget er oversendt til Rådet den 10. april i dansk sprogversion. Forslaget er fremsat med hjemmel i TEUF artikel 50 og skal behandles efter den almindelige lovgivningsprocedure i TEUF artikel 294. Rådet træffer afgørelse med kvalificeret flertal.

2 2/10 Kommissionen har henvist til, at forslaget skal gøre det lettere for potentielle virksomhedsstiftere, navnlig små og mellemstore virksomheder (SMV er), at etablere virksomhed i udlandet. Ifølge Kommissionen finder virksomheder det udgiftskrævende og vanskeligt at være aktive på tværs af grænserne, og kun et begrænset antal SMV'er investerer i udlandet. Kommissionen forsøgte at imødegå disse omkostninger med et forordningsforslag fra 2008 om en statut for det europæiske private selskab (SPE), KOM(2008) 396. SPE-forslaget blev imidlertid trukket tilbage i 2013, da Kommissionen ikke fandt, at det var muligt at nå et kompromis, der kunne sikre en enstemmig vedtagelse af statutten blandt medlemsstaterne. Det fremlagte direktivforslag om enkeltmandsselskaber skal derfor ses som et alternativ til SPE-forslaget. 3. Formål og indhold Forslagets formål er at fremme virksomheders, herunder navnlig SMV ers, grænseoverskridende aktiviteter ved at indføre en national selskabsretlig form, der skal følge de samme regler i samtlige medlemsstater, og som skal anvende en fælles EU-dækkende forkortelse SUP (Societas Unius Personae). Et SUP-selskab skal således være udformet og fungere i overensstemmelse med harmoniserede regler i alle medlemsstater. Det er Kommissionens vurdering, at det vil mindske etablerings- og driftsomkostningerne. Omkostningerne vil navnlig kunne reduceres ved, at der indføres en harmoniseret registreringsprocedure, der giver mulighed for onlineregistrering og anvendelse af en ensartet vedtægtsmodel. Ligeledes indføres der et beskedent krav til selskabskapital ved oprettelsen af SUP-selskabet. Forslaget er opdelt i tre hovedemner: a) De generelle regler for enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar, b) særlige regler for Societas Unius Personae (SUP) og c) en række afsluttende bestemmelser. a) Generelle regler for enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar Denne del af forslaget omfatter de generelle regler for direktivet, dvs. direktivets anvendelsesområde, definitioner samt krav og forudsætninger for denne type selskaber vedrørende offentlighed, beslutningskompetence og formelle krav om aftaler mellem selskabsdeltageren og selskabet. Det fremgår af forslaget, at direktivet finder anvendelse på den foreslåede selskabsform SUP og de selskabsformer, der er nævnt i bilag I. For så vidt angår bilag 1 er der typisk tale om nationale selskabsformer svarende til anpartsselskabsformen. Medlemsstaterne kan desuden tillade, at andre selskabsformer end dem, der er opført på bilag 1, hører under direktivets anvendelsesområde. I den forbindelse påhviler det medlemsstaterne at meddele Kommissionen ændringer vedrørende nationale selskabsformer, således at Kommissionen kan tilpasse listerne over selskaber i bilag 1. Kommissionens beføjelse til at tilpasse bilag 1 foreslås at ske ved delegerede retsakter.

3 3/10 Hvis et selskabs ejerandele forenes på én hånd, skal det ifølge forslaget anmeldes i overensstemmelse med de gældende krav til selskabsregistrering med oplysning om den pågældende ejer. Dette følger allerede af gældende ret i henhold til direktiv 2009/102/EF om enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar. De kompetencer, som er tillagt et selskabs generalforsamling, udøves i givet fald af den eneste selskabsdeltager (i selskabsloven benævnes denne person kapitalejer). Det fastslås desuden, at aftaler mellem kapitalejeren og selskabet skal være skriftlige. Dette følger allerede af gældende ret i henhold til direktiv 2009/102/EF om enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar. Medlemsstaterne kan dog modificere dette krav, hvis der er tale om aftaler, der er indgået på normale markedsvilkår som led i selskabets almindelige virksomhed og ikke er til skade for et selskab med kun én ejer. I forslaget indføres desuden en række definitioner vedrørende enkeltmandsselskab, omdannelse, udlodning, vedtægter og medlem af ledelsesorganet. b) Særlige regler for Societas Unius Personae (SUP) Denne del af forslaget omhandler de juridiske rammer for selskabets etablering og drift, dvs. selskabets juridiske status, stiftelse og omdannelse, hjemsted, vedtægts- og registreringskrav, krav til kapitalandelen og selskabets kapitalforhold, selskabets organisering og beslutningskompetencer. Det påhviler medlemsstaterne i henhold til forslaget at sikre, at der kan registreres enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar i overensstemmelse med direktivets nærmere bestemmelser og procedurer. Disse selskaber skal benævnes SUP-selskaber og har eneret til at anvende denne betegnelse. Et SUP-selskab skal kunne være eneste kapitalejer i andre selskaber. Selskabet og selskabets vedtægter er underlagt national ret i den medlemsstat, hvor selskabet er registreret. Et SUP-selskab kan stiftes af såvel en fysisk som en juridisk person. Det fremgår af forslaget, at et SUP-selskab ved registreringen opnår fuld status som juridisk person. Selskabsdeltageren hæfter ikke for selskabets forpligtelse for beløb, der overstiger den tegnede kapital. Medmindre andet fremgår af selskabets vedtægter, registreres selskabet for en ubegrænset periode. Et SUP-selskab skal have sit vedtægtsmæssige hjemsted og sit hovedkontor eller hovedforretningssted i EU. Et SUP-selskab kan i henhold til forslaget stiftes ved omdannelse af et eksisterende selskab, der er organiseret i en selskabsform, som er nævnt i bilag 1. Omdannelsen må, bortset fra ændring af den selskabsretlige form og de dermed krævede tilpasninger, ikke medføre ændringer i relation til selskabets forhold i øvrigt. Omdannelsen er betinget af kapitalejernes

4 4/10 godkendelse og de nødvendige tilpasninger af selskabets vedtægter og kapital. Det foreslås, at Kommissionen bemyndiges til at udarbejde en ensartet vedtægtsmodel ved en gennemførelsesretsakt. Gennemførelsesretsakten skal vedtages efter undersøgelsesproceduren. Vedtægtsmodellen skal oplyse nærmere om SUP-selskabets stiftelse, anparter, kapital, organisation, regnskaber og opløsning. Vedtægtsmodellen skal være tilgængelig elektronisk. Medlemsstaterne skal i henhold til forslaget sikre, at vedtægterne for de konkrete SUP-selskaber som minimum regulerer de forhold, som den ensartede vedtægtsmodel foreskriver, og at vedtægterne indføres i det nationale selskabsregister i det land, hvor selskabet er registreret. Ifølge forslaget skal et SUP-selskab registreres i den medlemsstat, hvor selskabet har sit vedtægtsmæssige hjemsted. Selskabet opnår status som juridisk person fra registreringstidspunktet. Registreringsproceduren skal kunne gennemføres elektronisk, og registreringen skal være gennemført senest tre dage efter, at registreringsmyndigheden har modtaget al nødvendige dokumentation. Medlemsstaterne kan fastsætte regler for efterprøvning af bl.a. stifterens identitet og af de dokumenter og andre oplysninger, der er fremsendt til registreringsorganet. Ethvert identifikationsbevis, som er udstedt i en anden medlemsstat, skal anerkendes og accepteres med henblik på kontrol fra den medlemsstat, der foretager registreringen. Det fremgår desuden af forslaget, at en registrering ikke må betinges af, om der opnås licens eller tilladelse. Registreringen af et SUP-selskab og fremlagte dokumenter i den forbindelse skal offentliggøres i det nationale selskabsregister. I henhold til forslaget skal følgende oplysninger meddeles i forbindelse med registreringen: Navnet på selskabet Adresse på selskabets vedtægtsmæssige hjemsted, hovedkontor og/eller hovedforretningssted Selskabets formål Oplysninger, der er nødvendige til identifikation af stifteren, selskabets ejer og den anmelder, der forestår registreringen på stifterens vegne Oplysninger, der er nødvendige til identifikation af de personer, der er tegningsberettigede, og dokumentation for, at de pågældende ikke er erklæret uegnede til at indgå i ledelsen Selskabskapitalen Anpartens nominelle værdi, hvor relevant Selskabets vedtægter Eventuel dokumentation, såfremt SUP-selskabet er omdannet fra en anden type selskab.

5 5/10 Kommissionen fastlægger ved hjælp af en gennemførelsesretsakt en model for registreringsproceduren af SUP-selskaber i medlemsstaternes selskabsregistre. Gennemførelsesretsakten vedtages efter undersøgelsesproceduren. Et SUP-selskab må ifølge forslaget kun udstede én anpart, dvs. én kapitalandel. Kapitalandelen må hverken direkte eller indirekte erhverves eller ejes af SUP-selskabet. Er det muligt i henhold til national ret, at kapitalandelen ejer af flere personer, vil disse personer blive betragtet som én person i relation til SUP-selskabet. Ejerkredsens interesser og rettigheder kan alene udøves gennem én repræsentant. Den pågældende repræsentant skal registreres i selskabsregistret. Det foreslås, at selskabets kapital, der skal tegnes fuldt ud, skal være på mindst en euro. I medlemsstater, som ikke har euroen som national valuta, skal selskabskapitalen mindst svare til en enhed i den pågældende medlemsstats valuta. Der må ikke fastsættes en maksimal værdi for kapitalandelen. Selskabet kan ikke pålægges krav om at opbygge lovpligtige reserver. Selskaberne kan dog beslutte dette i henhold til selskabets vedtægter. Den indskudte kapital skal ifølge forslaget være fuldt indbetalt på registreringstidspunktet. Kapitalændringer kan ske i form af kontanter og naturalier. Selskabets forretningspapirer skal, også hvis de foreligger elektronisk, indeholde oplysninger om den tegnede og indbetalte kapital. Tilsvarende oplysninger skal fremgå af selskabets hjemmeside. Et SUP-selskab må alene foretage udlodning af selskabets formue, hvis de økonomiske forhold tillader det. Selskabets ledelse skal udstede og offentliggøre en solvenserklæring, der dokumenterer, at selskabet efter udlodningen fortsat har et forsvarligt kapitalberedskab. SUP-selskabet kan ikke foretage udlodning til den eneste selskabsdeltager, hvis det medfører, at SUP-selskabet ikke kan betale sin gæld, efterhånden som den forfalder til betaling efter udlodning. Solvenserklæringen skal være underskrevet af ledelsesorganet, og den eneste selskabsdeltager skal modtage en kopi heraf 15 dage inden, der træffes beslutning om udlodningen. Er solvenserklæringen udstedt mod bedre viden, holdes ethvert ledelsesmedlem og kapitalejeren personligt ansvarlig for beslutningen. Udlodninger, der er foretaget i strid med de fastsatte retningslinjer, skal tilbagebetales, hvis kapitalejeren vidste eller burde vide, at udbetaling er sket uretmæssigt. Det fremgår af forslaget, at beslutninger truffet af kapitalejeren i et SUPselskab skal foreligge skriftligt og opbevares i mindst fem år. Beslutningskompetencen kan ikke uddelegeres til ledelsesorganet. Kapitalejeren skal fastsætte regler for: Godkendelse af årsregnskaberne Udlodning til kapitalejeren

6 6/10 Ændringer i den registrerede kapital (forhøjelse og nedsættelse af kapital) Beslutninger omkring ledelsesmedlemmer (udnævnelse og afsættelse) Ledelsesaflønning Ændringer af selskabets hjemsted Valg af revisor, hvis relevant Omdannelse til anden selskabsform Opløsning Vedtægtsændringer. Medlemsstaterne må ikke fastlægge formelle begrænsninger på kapitalejerens beføjelser til at træffe beslutninger, bl.a. hvad angår tid og sted for, hvornår sådanne beslutninger træffes. Et SUP-selskab skal i henhold til forslaget administreres af et ledelsesorgan bestående af et eller flere medlemmer. Ledelsesorganet kan udøve alle de beføjelser, som ikke udøves af kapitalejeren. Medlemmerne af ledelsesorganet kan være fysiske eller juridiske personer afhængig af national ret. De udnævnes for en tidsubegrænset periode, medmindre andet er angivet i vedtægterne eller fremgår af kapitalejerens bestemmelser. En person, der i henhold til en beslutning truffet af en medlemsstat er fundet uegnet til at fungere som sådant, kan ikke hverken formelt eller reelt fungere som ledelsesmedlem. Kapitalejeren kan til enhver tid afsætte et medlem af ledelsesorganet ved en beslutning. Kapitalejeren er desuden berettiget til at give instrukser til ledelsesorganet. Sådanne instrukser er imidlertid ikke bindende for ledelsesorganet, hvis de er i strid med vedtægterne eller national ret. Medlemmerne af ledelsesorganet har beføjelse til at repræsentere selskabet i henhold til indgåelse af aftaler med tredjemand og i retssager. Medlemmerne kan desuden repræsentere selskabet individuelt, medmindre andet er fastsat i vedtægterne. Der kan ikke fastsættes andre begrænsninger med virkning for tredjemand. Ledelsesorganet kan med hjemmel i vedtægterne uddelegere retten til at repræsentere selskabet. Dog kan pligten til at indgive konkursbegæring eller lignende ikke uddelegeres. Såfremt et SUP-selskab ikke længere opfylder kravene for denne selskabsform, skal selskabet kunne omdannes til den nationale anpartsselskabsform. Hvis selskabet ikke træffer beslutning om omdannelse, kan de nationale myndigheder beslutte, at selskabet skal opløses. Et SUP-selskab kan i øvrigt til enhver tid beslutte omdannelse til en anden selskabsform i overensstemmelse med de nationale regler for omdannelse. c) Afsluttende bestemmelser Denne del af forslaget indeholder bestemmelser omkring de særlige kompetencer, der tillægges Kommissionen, krav om fastsættelse af sanktio-

7 7/10 ner, tilpasninger i forhold til eksisterende andre retsforskrifter samt gennemførelsesbestemmelser og ikrafttrædelsestidspunktet for direktivet. Kommissionen får i henhold til forslaget tillagt beføjelse til at vedtage delegerede retsakter vedrørende tilpasning af bilag 1. Bilag 1 indeholder en oversigt over de selskabsformer, der kan omdannes til et SUP-selskab. En delegeret retsakt træder kun i kraft, hvis hverken Europa-Parlamentet eller Rådet har gjort indsigelse over for denne inden for en frist på to måneder, eller hvis de inden udløbet af denne frist begge har informeret Kommissionen om, at de ikke agter at gøre indsigelse. Delegationsbeføjelsen kan til enhver tid tilbagekaldes af Europa-Parlamentet eller Rådet. Det foreslås, at Kommissionen i relation til sine beføjelser til at fastsætte gennemførelsesretsakter bistås af selskabsretsudvalget. Disse beføjelser omfatter regler om indførsel af en ensartet vedtægtsmodel og en registreringsmodel. Medlemsstaterne skal ifølge forslaget fastsætte effektive sanktionsbestemmelser. Det foreslås, at forslaget implementeres i national ret senest to år efter vedtagelsen, og at det gældende direktiv 2009/10/EF om enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar ophæves to år og en dag efter vedtagelsen af forslaget. Forslaget berører ikke spørgsmål om medarbejderrepræsentation i forbindelse med SUP-selskaber. 4. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet har endnu ikke udtalt sig om direktivforslaget. Forslaget forventes behandlet i Europa-Parlamentets Retsudvalg (JURI). 5. Nærhedsprincippet Kommissionen vurderer, at det er nødvendigt at gennemføre ensartede retslige rammer, der inddrager grænseoverskridende aspekter, hvis formålet med initiativet skal opnås. Kommissionen finder ikke, at det er sandsynligt, at den nødvendige forenkling, der følger af harmoniserede regler, kan opnås, hvis medlemsstaterne handler hver for sig. Derfor vurderes en målrettet indgriben fra EU s side at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet. Kommissionen vurderer endvidere, at forslaget ikke går videre end, hvad der er nødvendigt for at opnå de tilsigtede mål. Regeringen vurderer på det foreliggende grundlag, at direktivet er i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet regeringen deler Kommissionens vurdering af, at de tilsigtede mål nødvendiggør et fælleseuropæisk initiativ. 6. Gældende dansk ret

8 8/10 Der findes aktuelt ikke tilsvarende lovgivning i dansk selskabsret. Direktivforslaget indeholder dog en række elementer, der minder om kravene i den gældende selskabslov. Der er igennem en række selskabsretlige direktiver foretaget en grundlæggende harmonisering af europæisk selskabsret i relation til f.eks. krav i forbindelse med stiftelse af selskaber, kapitalens indbetaling, formaliteter i forbindelse med registreringen samt omfanget af selskabsdeltagernes beslutningskompetence. 7. Lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser Forslaget vil medføre, at der skal foretages ændringer i selskabsloven for at indarbejde SUP-selskabsformen i dansk selskabsret. Der er for så vidt angår SUP-selskabsformen tale om en ny selskabsform. Det forventes desuden, at forslaget vil medføre behov for at tilpasse en række øvrige lovgivningsområder. Dette skyldes, at forslaget fastlægger en række krav, som afviger fra den gældende selskabslov, og som dermed har betydning for selskabslovens samspil med anden relevant lovgivning, f.eks. skattelovgivningen og de generelle formueretlige bestemmelser. Det er den foreløbige vurdering, at forslaget vil have begrænsede statsfinansielle konsekvenser. Forslaget antages at medføre, at der inden for flere ressortområder (primært Erhvervs- og Vækstministeriet samt Skatteministeriet) skal foretages IT-tilpasninger. Det er endnu for tidligt at udtale sig om omfanget af de statsfinansielle konsekvenser. 8. Samfundsøkonomiske konsekvenser Forslaget vurderes umiddelbart at have positive samfundsøkonomiske konsekvenser. De samfundsøkonomiske konsekvenser vil dog afhænge af, i hvilket omfang europæisk erhvervsliv benytter sig af den nye selskabsform. Forslaget indfører en ny selskabsform og sikrer dermed ensartede regler i alle medlemsstater for denne type selskaber. Forslaget vil dermed gøre det lettere for de berørte virksomheder, navnlig SMV er, at etablere sig i andre lande. Da forslaget samtidig indfører fordelagtige rammebetingelser i form af enkle procedurer (f.eks. i relation til registreringskrav, selskabskapital mv.), forventes forslaget desuden at minimere omkostningerne for de berørte virksomheder. Samlet set vurderes forslaget at kunne bidrage til øget vækst og samhandel. 9. Administrative konsekvenser for erhvervslivet Det er vurderingen, at direktivet samlet set vil medføre administrative lettelser for erhvervslivet. 10. Høring

9 9/10 Direktivforslaget er den 10. april 2014 sendt i høring i EU-specialudvalget for Konkurrenceevne, Vækst- og Forbrugerspørgsmål med frist den 25. april Der er modtaget høringssvar fra Danske Advokater, Dansk Aktionærforening, Dansk Erhverv, Dansk Industri og FSR Danske Revisorer. Dansk Byggeri og Forbrugerrådet Tænk har ikke haft bemærkninger til forslaget. Danske Advokater finder, at det er uhensigtsmæssigt, at der alene må være én ejer af selskabet. Det afskærer en bred kreds inden for den tilsigtede målgruppe fra at udnytte de muligheder, som SUP-selskabsformen tilbyder. Danske Advokater påpeger i den forbindelse, at en juridisk person kan udgøre den ene ejer. Det kan føre til etablering af en unødvendig selskabsdannelse for at omgå kravet om kun en ejer. Danske Advokater har endvidere noteret sig, at en række forhold såsom medarbejderkapitalandele, optioner og konvertible gældsbreve ikke omtales, hvilket de antager skyldes kravet om eneejerskab. En anvendelse af sådanne instrumenter vil umiddelbart kræve omdannelse på grund af kravet om kun én ejerandel. På trods heraf finder Danske Advokater, at der er behov for, at disse spørgsmål adresseres i direktivet. Danske Advokater foreslår endvidere, at det overvejes at stille krav om opbygning af finansielle reserver, som kendes fra den danske iværksætterselskabsform. Endelig finder Danske Advokater, at det bør præciseres, hvorvidt indskud af kapital kan ske ved indskud af andre værdier end kontanter (apportindskud) eller kun kontant. Dansk Aktionærforening finder, at forslaget kan bidrage til at gøre det lettere at etablere datterselskaber i andre medlemsstater. Dansk Erhverv (DE) er positive over for en harmonisering af de selskabsretlige regler i EU, idet dette kan medvirke til at lette omkostningerne og de administrative byrder for virksomhederne. DE støtter endvidere muligheden for at kunne drive virksomhed med begrænset økonomisk hæftelse uden, at der stilles store kapitalkrav. DE stiller dog spørgsmålstegn ved, om selskabsformen som foreslået rammer den målgruppe, som har særlig interesse i grænseoverskridende etablering. Dansk Industri (DI) er overordnet positiv over for forslaget. DI forventer imidlertid begrænset brug af SUP er i Danmark, men ser potentielt store fordele ved at anvende SUP er til datterselskabsetablering i andre EU-lande. Det er imidlertid vigtigt for den praktiske anvendelse, at reglerne bliver så ens som muligt på tværs af grænserne. DI kommer desuden med en række forslag til præciseringer af forslagets enkelte bestemmelser. FSR- Danske Revisorer (FSR) er positive over for forslaget. De finder det dog upraktisk, at oplysninger om tegnet og indbetalt kapital skal fremgå af

10 10/10 forretningspapirerne. Det kan begrænse selskabernes lyst til at øge selskabskapitalen på grund af trykkeomkostninger. 11. Generelle forventninger til andre landes holdninger De øvrige medlemsstaters holdning til direktivforslaget kendes endnu ikke. 12. Regeringens foreløbige generelle holdning Regeringen støtter overordnet set initiativer, der bidrager til gode rammevilkår for europæisk erhvervsliv, herunder tiltag der kan understøtte SMV ers vækst på tværs af grænserne i EU. Regeringen er derfor generelt positiv over for forslaget, da indførsel af en ny selskabsform kan medvirke til at gøre det enklere og mindre omkostningstungt for virksomheder at etablere sig i andre medlemsstater. Dermed kan forslaget bidrage til vækst og øget samhandel. Regeringen har desuden noteret sig, at der er tale om en frivillig selskabsmodel, som alene er tænkt til at supplere de øvrige eksisterende selskabsmodeller. Regeringen vil arbejde for at de eksisterende muligheder for medarbejderrepræsentation i kapitalselskabers ledelser afspejles i det endelige direktiv. 13. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg.

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 30. maj 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 68/151/EØF

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del Bilag 55 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. november 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET Retsudvalget ARBEJDSDOKUMENT

EUROPA-PARLAMENTET Retsudvalget ARBEJDSDOKUMENT EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Retsudvalget 6.2.2015 ARBEJDSDOKUMENT Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar Retsudvalget Ordfører: Luis de Grandes

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 3. december 2004 Til underretning for

Læs mere

Forslag til Rådets forordning om statutten for det europæiske private selskab, KOM (2008) 396 endelig.

Forslag til Rådets forordning om statutten for det europæiske private selskab, KOM (2008) 396 endelig. Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 275 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 28. august 2008 /Ro-E&S Forslag til Rådets forordning om statutten for det europæiske private

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Grund- og Nærhedsnotat om

Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 1 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 1. september 2010 1. september 2010 J.nr. 2010-221-0032 Grund-

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 2 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 6. oktober 2010 6. oktober 2010 J.nr. 2010-221-0032 Supplerende

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 110 Offentligt Notat 8. januar 2019 J.nr. 2018-8540 Kontor: Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Forslag til Rådets direktiv om ændring af Rådets

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 26 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 26 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 26 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 7. december 2007 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 137 Offentligt Grund og nærhedsnotat 3. marts 2016 J.nr. 16-0115195 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration Forslag til Rådets

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 23. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673 MFVM 444./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 22 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet/2. afd., 2. kt./2.1 J.nr.: PD 07-201/EU17-000008 Den 12. oktober 2007 MMO/RUBJ/TAER FVM

Læs mere

S E L S K A B S L O V E N E T O V E R B L I K O V E R D E V Æ S E N T L I G S T E Æ N D R I N G E R

S E L S K A B S L O V E N E T O V E R B L I K O V E R D E V Æ S E N T L I G S T E Æ N D R I N G E R 15. januar 2018 S E L S K A B S L O V E N E T O V E R B L I K O V E R D E V Æ S E N T L I G S T E Æ N D R I N G E R Indledning Erhvervsstyrelsen har sendt et udkast til lovforslag om ændring af Selskabsloven

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til. Forslag til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til. Forslag til EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 9.4.2014 SWD(2014) 123 final ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. 29. august 2018

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. 29. august 2018 Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0567 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 29. august 2018 Forordningsforslag vedr. fælles regler og standarder for organisationer, der

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat Skatteudvalget, Finansudvalget, Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, Europaudvalget 2011 KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2 Offentligt Notat

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. september 2010 Forslag til revision af regler for tilsyn med finansielle enheder i et finansielt konglomerat

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 5. december 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kreditvurderingsbureauer. KOM(2008)704

Læs mere

Grænseoverskridende flytning af virksomheders hjemsted

Grænseoverskridende flytning af virksomheders hjemsted P6_TA(2009)0086 Grænseoverskridende flytning af virksomheders hjemsted Europa-Parlamentets beslutning af 10. marts 2009 med henstillinger til Kommissionen om grænseoverskridende flytning af selskabers

Læs mere

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 99 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. december 2009 2009-0020853 /mtg KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Resumé

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Til 1

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Til 1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 175 Bilag 6 Offentligt Æ n d r i n g s f o r s l a g til Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer 8. april 2014 EU-dom giver Rådet og Parlamentet et skøn mht. at vælge mellem

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 234 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. april 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enhed/Kontor: Fødevarestyrelsen/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-0104/Dep. sagsnr. 11757 Den 28. september 2011 FVM 929 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt 22. maj 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 3. juni 2008 Dagsordenspunkt 6a: Moms på finansielle tjenesteydelser og forsikringstjenesteydelser

Læs mere

Grund- og Nærhedsnotat

Grund- og Nærhedsnotat Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0185 Bilag 1 Offentligt Notat Til Folketingets Europaudvalg (Kopi til Folketingets Skatteudvalg) 22. juni 2012 J.nr. 2012-721-0039 Grund- og Nærhedsnotat Forslag til Rådets

Læs mere

Direktivforslag vedr. brugen af digitale værktøjer og processer inden for selskabsret, KOM(2018)239

Direktivforslag vedr. brugen af digitale værktøjer og processer inden for selskabsret, KOM(2018)239 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 ERU Alm.del Bilag 228 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Direktivforslag vedr. brugen af digitale værktøjer og processer inden

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet NOTAT Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPDPT Koordineret med: Sagsnr.: 1602936 Dok. nr.: 215934 Dato:

Læs mere

SELSKABSRET RETSGRUNDLAG MÅL

SELSKABSRET RETSGRUNDLAG MÅL SELSKABSRET Selv om der ikke findes en kodificeret europæisk selskabsret som sådan, er der gennem EU-lovgivning indført minimumsstandarder, der gælder for alle selskaber i hele Den Europæiske Union. To

Læs mere

I forbindelse med disse ændringer er der i Rådets forordning 282/2011 vedtaget en række gennemførelsesbestemmelser.

I forbindelse med disse ændringer er der i Rådets forordning 282/2011 vedtaget en række gennemførelsesbestemmelser. Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0002 Bilag 1 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Rådets forordning om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 282/2011 for så vidt angår særordninger

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 245 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. april 2014 Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige

Læs mere

Dette er et nyt notat. Grund- og nærhedsnotat oversendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg.

Dette er et nyt notat. Grund- og nærhedsnotat oversendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg. Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 111 Offentligt Notat 6. januar 2019 J.nr. 2018-8525 Kontor: Moms, Afgiter og Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Forslag til Rådets forordning

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0050 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0050 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0050 Bilag 1 Offentligt MILJØstyrelsen 9. Marts 2011 Pesticider & genteknologi JL/japed(dep) GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Rådsdirektiv

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0452 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat 2. september 2016 J.nr. 16-0830820 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration ABL Forslag

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV. om enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar. (EØS-relevant tekst)

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV. om enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar. (EØS-relevant tekst) EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 9.4.2014 COM(2014) 212 final 2014/0120 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar (EØS-relevant tekst) {SWD(2014)

Læs mere

Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt Kemikalier J.nr. 001-05574 Ref. Jukof/beand Dep/kirst GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET

DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Strasbourg, den 14. september 2016 (OR. en) 2013/0279 (COD) LEX 1688 PE-CONS 36/16 STATIS 54 COMPET 437 UD 173 CODEC 1115 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del Bilag 201 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Sagsnr.: 2009-20-221-00430/Dep. sagsnr. 3594 Den 27. januar 2010 FVM 732 NOTAT

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION

DEN EUROPÆISKE UNION DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Bruxelles, den 14. marts 2014 (OR. en) 2012/0184 (COD) 2012/0185 (COD) 2012/0186 (COD) PE-CONS 11/14 TRANS 18 CODEC 113 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE

Læs mere

VEJLEDNING OM. grænseoverskridende flytning af hjemsted UDGIVET AF. Erhvervsstyrelsen

VEJLEDNING OM. grænseoverskridende flytning af hjemsted UDGIVET AF. Erhvervsstyrelsen VEJLEDNING OM grænseoverskridende flytning af hjemsted UDGIVET AF Erhvervsstyrelsen december 2013 Indhold INDLEDNING... 3 FLYTNING UD AF DANMARK... 3 Flytteplan... 3 Flytteredegørelse... 4 Kreditorerklæring...

Læs mere

Finansudvalget, Europaudvalget 2005 FIU Alm.del Bilag 41, 2698 - Økofin Bilag 5 Offentligt

Finansudvalget, Europaudvalget 2005 FIU Alm.del Bilag 41, 2698 - Økofin Bilag 5 Offentligt Finansudvalget, Europaudvalget 2005 FIU Alm.del Bilag 41, 2698 - Økofin Bilag 5 Offentligt 30. november 2005 Supplerende samlenotat vedr. ECOFIN den 6. december 2005 Dagsordenspunkt 8: 4. og 7. selskabsdirektiv

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2016 COM(2016) 798 final 2016/0399 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om tilpasning af en række retsakter inden for retlige anliggender,

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0207 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0207 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0207 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv 78/660/EØF og 83/349/EØF

Læs mere

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 91,

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 91, 29.4.2014 Den Europæiske Unions Tidende L 127/129 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2014/46/EU af 3. april 2014 om ændring af Rådets direktiv 1999/37/EF om registreringsdokumenter for motorkøretøjer

Læs mere

(FISCUS) (KOM(2011)706).

(FISCUS) (KOM(2011)706). Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0706 Bilag 1 Offentligt Notat 9. januar 2012 J.nr. 2011-221-0039 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlings-program

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.4.2012 COM(2012) 155 final 2012/0077 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1098/2007 af 18. september

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 29.1.2015 2014/0120(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse til Retsudvalget

Læs mere

Kommissionen har ved KOM(2012) 521 af 27. september 2012 samt ved KOM(2012) 548 af

Kommissionen har ved KOM(2012) 521 af 27. september 2012 samt ved KOM(2012) 548 af Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 37 Offentligt Journalnummer: 12-0213090 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring

Læs mere

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt 24. september 2015 Samlet kommenteret dagsorden vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 6. oktober 2015 1) Automatisk udveksling af information

Læs mere

Grænseoverskridende flytning af selskabers hjemsted

Grænseoverskridende flytning af selskabers hjemsted C 239 E/18 Den Europæiske Unions Tidende 20.8.2013 ap) at ledsage sanktioner og evalueringen heraf med foranstaltninger, der er baseret på samarbejde og dialog med civilsamfundsorganisationer og med befolkningen

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-2301-00738/Dep. sagsnr.: 9614 Den 31. marts 2011 FVM 886 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt 3. november 2015 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2015 1) Kommissionens handlingsplan for en kapitalmarkedsunion - Rådskonklusioner

Læs mere

Orientering om den nye selskabslov Kapitalafgang

Orientering om den nye selskabslov Kapitalafgang Oktober 2009 Orientering om den nye selskabslov Kapitalafgang Side 2 Kapitalafgang Reglerne om kapitalafgang er ændret indenfor følgendeområder: Præcisering af ledelsens ansvar ved kapitalafgang Vurderingsberetning

Læs mere

Vejledning om overgangen fra aktieselskabsloven og anpartsselskabsloven til selskabsloven

Vejledning om overgangen fra aktieselskabsloven og anpartsselskabsloven til selskabsloven Erhvervs- og Selskabsstyrelsen 19.3.2010 GKJ Vejledning om overgangen fra aktieselskabsloven og anpartsselskabsloven til selskabsloven 1. Indledning Mange af bestemmelserne i den nye selskabslov (nr. 470

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2010-20-24-01286/Dep. sagsnr. 8959 Den 1. juli 2011 FVM 908 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag

Læs mere

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Samlenotat Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg AK/AT RMH/JAIC 17. Direktivforslag vedr. ændring og forenkling

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 26. oktober 2005 Med henblik på mødet

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0491 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0491 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0491 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 28. september 2016 2016-4471 Grund- og nærhedsnotat om Kommissionens forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.6.2018 C(2018) 3568 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 7.6.2018 om ændring af delegeret forordning (EU) 2015/2446 for så vidt angår betingelserne

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2012-13 EUU alm. del Bilag 108 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, Ernæring/Fødevareenheden/EUenheden Sagsnr.: 2012-27-221-01521/Dep.sagsnr. 16039

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 415 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, 7. og 9. kontor, dep 3.1 og 2.1 Sagsnr.: dep 13175 Den 2. september 2008

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kt./3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-01109/Dep. sagsnr. 12932 Den 8. december 2011 FVM 974 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 27. februar 2006 /DAL Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om rederes erstatningsansvar

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 93 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 93 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del Bilag 93 Offentligt Notat II 12. januar 2017 J.nr 16-1784570 Grund- og nærhedsnotat vedr. Europa-Kommissionens forslag til Rådets forordning om modernisering af momsreglerne

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 30. november 2017 Kommissionens forslag til revision af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

Orientering om den nye selskabslov Kapitalforhøjelser

Orientering om den nye selskabslov Kapitalforhøjelser Oktober 2009 Orientering om den nye selskabslov Kapitalforhøjelser Side 2 Kapitalforhøjelser Reglerne om kapitalforhøjelser er ændret indenfor følgende områder: Beslutning Bemyndigelse Procedurekrav Beslutningens

Læs mere

REVIDERET NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

REVIDERET NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del Bilag 418 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Sagsnr.: 2009-20-221-00350/Dep. sagsnr. 3595 Den 7. juni 2010 FVM 773 REVIDERET

Læs mere

Følgende dele af loven forventes sat i kraft

Følgende dele af loven forventes sat i kraft Følgende dele af loven forventes sat i kraft Kapitel 1 Indledende bestemmelser De nye definitionsbestemmelser, der bl.a. er konsekvens af, at reglerne for aktie- og anpartsselskaber samles i én lov og

Læs mere

Europa-Parlamentet, der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (COM(2012)0172),

Europa-Parlamentet, der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (COM(2012)0172), P7_TA-PROV(2014)0265 Indførsel af ris med oprindelse i Bangladesh ***I Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 2. april 2014 om forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om indførsel

Læs mere

Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 355 Offentligt J.nr.: /LAP/KGJ

Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 355 Offentligt J.nr.: /LAP/KGJ Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 355 Offentligt 06.07.2006 J.nr.: 2006-20-221-02013/LAP/KGJ NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Om forslag til Kommissionens direktiv om ændring af bilag IIIa i Europa-Parlamentets

Læs mere

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2873 - RIA Bilag 3 Offentligt Dagsordenspunkt 2: Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2252/2004 om standarder for sikkerhedselementer og

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 564 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: DEPMHE Sags nr.: 1109266 Dok. Nr.: 643094 Dato: 8. september 2011 NOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 8 Offentligt 1. oktober 2007 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Foreløbig oversigt over Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 1. Implementering

Læs mere

Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar

Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar Europa-Kommissionens høring, GD MARKT Indledende bemærkning: Dette spørgeskema er udarbejdet af Generaldirektorat for Det Indre Marked og Tjenesteydelser for at

Læs mere

Forslaget forventes sat til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 8. - 9. juni 2006.

Forslaget forventes sat til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 8. - 9. juni 2006. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 497 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 31. maj 2006 og Fiskeri./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

Overblik over den nye lov Ikke en detaljeret gennemgang, hvor vi når omkring alle detaljerne

Overblik over den nye lov Ikke en detaljeret gennemgang, hvor vi når omkring alle detaljerne Ny selskabslov Tilgang i oplæg Overblik over den nye lov Ikke en detaljeret gennemgang, hvor vi når omkring alle detaljerne Fravalgt visse emner, der omhandler et begrænset antal Fravalgt visse emner,

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.3.2015 COM(2015) 138 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om udøvelse af de delegerede beføjelser, der tillægges Kommissionen i henhold

Læs mere

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober 30. september 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober 2008 Dagsordenspunkt 3a: Bekæmpelse af momssvig: i) Svigsbekæmpelse Resumé Der ventes en drøftelse af Kommissionens forslag

Læs mere

ANDET ARBEJDSDOKUMENT

ANDET ARBEJDSDOKUMENT Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget 5.1.2016 ANDET ARBEJDSDOKUMENT om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar Retsudvalget Ordfører: Luis de

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 69 Offentligt 08.11.2006 NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om Kommissionens forordning for principper for god fremstillingspraksis for materialer og genstande bestemt

Læs mere

24. I 244 indsættes som stk. 3:»Stk. 3. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen kan fastsætte nærmere

24. I 244 indsættes som stk. 3:»Stk. 3. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen kan fastsætte nærmere Lovforslag nr. L 55 Folketinget 2010-11 Fremsat den 10. november 2010 af økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber (selskabsloven)

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat. Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat. Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del Bilag 185 Offentligt Notat 4. juni 2015 J.nr. 14-5111896 Moms, Afgifter og Told Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg om Forslag til Rådets afgørelse om

Læs mere

NYHEDER FRA PLESNER APRIL 2009

NYHEDER FRA PLESNER APRIL 2009 NYHEDER FRA PLESNER APRIL 2009 CORPORATE COMMERCIAL Lovforslag om den nye selskabslov Af Advokat Jacob Christensen og Advokatfuldmægtig Husna Sahar Jahangir I forsættelse af vores nyhedsbrev af november

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/6. kontor/3.1/2.1 Dep. sagsnr.: 9614 Den 31. august 2011 FVM 923 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om ændring af bilag II til Europa-Parlamentets

Læs mere

Nye regler i selskabsloven er nu vedtaget

Nye regler i selskabsloven er nu vedtaget Nye regler i selskabsloven er nu vedtaget Af Henrik Steffensen og Martin Kristensen Den 16. maj 2013 har folketinget vedtaget en række ændringer i selskabsloven. De væsentligste ændringer af loven vedrører:

Læs mere

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1)

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) BEK nr 1173 af 31/10/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 26. januar 2018 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0002 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 335 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet/2. afd., 2. kt./2. afd., 1. kt. J.nr.: PD 06-201/EU17-000006 / Den 3. juli 2006 MMO/LBJ/EMFJ

Læs mere

Indledning... 3 Formålet med kapitalnedsættelse... 3 Beslutningen om kapitalnedsættelse... 4

Indledning... 3 Formålet med kapitalnedsættelse... 3 Beslutningen om kapitalnedsættelse... 4 Vejledning Kapitalnedsættelse Denne vejledning handler om reglerne om nedsættelse af selskabskapitalen i kapitalselskaber. Udarbejdet af Erhvervsstyrelsen Version: 2.0 Dato: 19-02-2018 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Notatet sendes tillige til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Notatet sendes tillige til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 247 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag om ændring af rådsforordning 1225/2009 om beskyttelse mod dumpingimport

Læs mere

Ændring af Selskabsloven. Nyhedsbrev Corporate M&A Juni 2013

Ændring af Selskabsloven. Nyhedsbrev Corporate M&A Juni 2013 Ændring af Selskabsloven Nyhedsbrev Corporate M&A Juni 2013 ÆNDRING AF SELSKABSLOVEN Folketinget har den 16 maj 2013 vedtaget en revision af selskabsloven. Dele af lovændringen kræver tilpasning af Erhvervsstyrelsens

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2014-29-221-02063/Dep sagsnr: 24109 Den 31. januar 2014 FVM 229 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0369 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0369 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0369 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 13. juli 2016 Ændring af direktiv om sikkerhedsregler og -standarder for passagerskibe, KOM(2016)

Læs mere

Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 15. oktober 2009.

Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 15. oktober 2009. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 4 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 8. oktober 2009 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen) Forslag. til

Fremsat den {FREMSAT} af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen) Forslag. til Fremsat den {FREMSAT} af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen) Forslag til Lov om administration af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 1082/2006 af 5. juli 2006 om oprettelse af

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt KOMITÉNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. juni 2015 Europa-Kommissionens forslag af 11. juni 2015 om gennemførelsesretsakt vedrørende

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2012-29-221-01347/Dep. sagsnr. 16346 Den 3. juli 2012 FVM 052 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om Kommissionens

Læs mere