Spørgsmål 1: Hvad er fristen til at stille spørgsmål til prækvalifikationsmaterialet?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Spørgsmål 1: Hvad er fristen til at stille spørgsmål til prækvalifikationsmaterialet?"

Transkript

1 SPØRGSMÅL OG SVAR NR. 1 TIL 54 TIL PRÆKVALIFIKATIONSMATERIALE VEDRØRENDE: ADVOKATUNDERSØGELSE SPAREKASSEN ØSTJYLLAND Spørgsmål 1: Hvad er fristen til at stille spørgsmål til prækvalifikationsmaterialet? Svar: Fristen er den 28. august 2012 kl , dog med det forbehold at skal have mulighed for at svare inden fristens udløb. Spørgsmål 2: Bliver spørgsmålene og svarene offentliggjort? Hvis ja, så hvor? Svar: Ja, spørgsmål og svar offentliggøres i anonymiseret form på og Spørgsmål 3: Vil der i tilfælde af prækvalifikation og efterfølgende modtagelse af de egentlige udbudsbetingelser heri være særlige habilitetskrav udover sædvanlige habilitetskrav, der følger af de Advokatetiske Regler? Svar: Nej, det vil der ikke. Spørgsmål 4: Skal prækvalifikationsmaterialet indeholde pris, eller er det først ved afgivelse af endeligt tilbud? Svar: Prækvalifikationen skal ikke indeholde pris, det er først et krav ved afgivelse af endeligt tilbud. Spørgsmål 5: Hvilken form fortrækker I materialet opsat i (Word, Powerpoint, Indesign)? Svar: Materialet kan leveres i Word eller Powerpoint format. Spørgsmål 6: Vi har udarbejdet vor anmodning i Indesign i papirformat, som vi forventer at aflevere i 3 eksemplarer vedlagt en PDF-fil. Vil det være tilstrækkeligt? Svar: Materialet kan udarbejdes i InDesign, men det skal i så fald afleveres i papirformat. Der henvises også til svar på spørgsmål 5 - offentliggjort på den 23. august 2012.

2 Spørgsmål 7: Udbuddets benyttelse af terminologien advokatundersøgelse synes ikke nærmere fastlagt i Udbuddet. Er advokatundersøgelse en henvisning til Danske Advokaters Advokatundersøgelser. Praktisk vejledning til udførelse af advokatundersøgelser (2. februar 2012) ( Vejledningen )? Svar: Ordet "Advokatundersøgelse" i udbudsannoncens tekst er ikke en henvisning til Danske Advokaters vejledning om advokatundersøgelser. Formålet med og indholdet af den advokatundersøgelse, der ønskes udført, er nærmere beskrevet i udbudsannoncen. Det fremgår således, at det overordnede formål med undersøgelsen er, at "få klarlagt de væsentligste årsager til Sparekassens økonomiske sammenbrud, samt hvorvidt der findes at være begrundet mistanke om, at Sparekassens tidligere ledelse, revision eller nærtstående har begået ansvarspådragende adfærd." Videre oplister udbudsannoncen de 5 konkrete forhold, som advokatundersøgelsen skal omfatte en undersøgelse af. Spørgsmål 8: Hvis spørgsmål 7 besvares bekræftende, er der så tale om et udbud i medfør af Vejledningens punkt (Den almindelige advokatundersøgelse) eller punkt (Uvildige advokatundersøgelser)? Svar: Der henvises til besvarelsen af spørgsmål 7. Det bemærkes, at vilkårene for advokatens udførelse af advokatundersøgelsen vil blive nærmere uddybet i udbudsmaterialet. Spørgsmål 9: Hvis spørgsmål 7 besvares benægtende eller delvist benægtende, således at Udbuddet gennemføres med tanke på en undersøgelse, der helt eller delvist kan fravige den af Danske Advokater fastlagte standard, hvad vil så være rammen for undersøgelsen? Svar: Der henvises til besvarelsen af spørgsmål 7 og 8. Spørgsmål 10: Vil der i forbindelse med prækvalifikationen blive lagt vægt på forhold, der ikke er tydeligt identificeret i prækvalifikationsbetingelserne (eksempelvis ved svar på disse eller øvrige spørgsmål med henvisning til tidligere advokatundersøgelser )? Som et eksempel henvises til Erhvervsministeriets offentliggjorte svar på spørgsmål 21 i forbindelse med Udbuddet af advokatundersøgelse vedrørende Amagerbanken. Svar: Prækvalifikationen gennemføres i henhold til det i udbudsannoncen under punktet "Udvælgelseskriterier" anførte. Der vil ikke blive lagt vægt på andre kriterier end de angivne. Spørgsmål 11: Er i forbindelse med Udbuddet forpligtet til at følge bestemmelserne i tilbudsloven og/eller EU s udbudsdirektiv? Svar: Udbuddet vedrører advokatydelser, der er anført i udbudsdirektivets liste II B. Som følge heraf er udbudsforretningen alene underlagt udbudsdirektivets artikel 23 (Tekniske specifikationer) og artikel 35, stk. 4 (meddelelse om resultatet af udbudsproceduren). Udbudsforretningen gennemføres som et nationalt begrænset udbud med eventuel forhandling i henhold til tilbudsloven.

3 Spørgsmål 12: Uanset besvarelsen af spørgsmål 7-11, vil advokater, der tidligere har fået tildelt advokatundersøgelsesopgaver (herunder de advokatundersøgelser, hvis udarbejdelse er offentliggjort på Finansiel Stabilitet A/S hjemmeside) fra uden iagttagelse af tilbudsloven og/eller EU s udbudsdirektiv være afskåret fra at blive prækvalificerede til at afgive tilbud på opgaven? Svar: Nej. Spørgsmål 13: Uanset besvarelsen af spørgsmål 7-12, vil advokater i advokatfirmaer (eller kontorfællesskaber, hvor advokater sammen bedriver selvstændig virksomhed), hvor advokater, der tidligere har fået tildelt advokatundersøgelsesopgaver (herunder de advokatundersøgelser, hvis udarbejdelse er offentliggjort på hjemmeside) fra Finansiel Stabilitet A/S uden iagttagelse af tilbudsloven og/eller EU s udbudsdirektiv er ansatte eller indehavere, være afskåret fra at blive prækvalificerede til at afgive tilbud på opgaven? Svar: Nej. Spørgsmål 14: Forudsat at besvarelsen af spørgsmål 12 og/eller 13 besvares benægtende, i hvilket omfang kan og vil den erfaring med advokatundersøgelser, som advokater, der tidligere har fået tildelt advokatundersøgelsesopgaver (herunder de 10 advokatundersøgelser, hvis udarbejdelse er offentliggjort på hjemmeside) fra uden iagttagelse af tilbudsloven og/eller EU s udbudsdirektiv blive tillagt vægt ved vurderingen af, om sådanne advokater (og kollegaer i samme firma) kan blive prækvalificerede til at afgive tilbud på opgaven? Svar: Det fremgår af udbudsannoncen under punktet "Udvælgelseskriterier", at "Advokaten skal have erfaring med gennemførelse af advokatundersøgelser, hvor der skal gennemgås en betydelig mængde skriftligt materiale samt gennemføres interviews, som resulterer i en redegørelse, der indeholder stillingtagen til, om der foreligger ansvarspådragende og/eller strafbare handlinger." Da der således stilles krav til erfaring med gennemførelse af advokatundersøgelser generelt - uden nærmere angivelse af undersøgelsens genstand - kan erfaring fra tidligere advokatundersøgelser foretaget på vegne af indgå i vurderingen af ansøgerens egnethed. Spørgsmål 15: Udbuddet nævner i pkt. 4 vedrørende begrænsninger, at vurderingen af den begrænsning, der skal foretages blandt ansøgere foretages ved et samlet skøn, hvori kriterier benævnt (1) og (2) under pkt. 4 samlet indgår uden prioritering eller vægt. Hvorledes sikrer ansøgere, som ikke tidligere har fået tildelt advokatundersøgelsesopgaver (herunder de 10 advokatundersøgelser, hvis udarbejdelse er offentliggjort på hjemmeside) fra Finansiel Stabilitet A/S uden iagttagelse af tilbudsloven og/eller EU s udbudsdirektiv, at sådanne arbejder ikke tillægges betydning ved den begrænsning, som foretages? Svar: Der henvises til 2. led af besvarelsen af spørgsmål 14.

4 Spørgsmål 16: I forbindelse med udbud af advokatundersøgelse vedrørende Amagerbanken, blev der blandt andet lagt vægt på I hvilket omfang Tilbudsgiver demonstrerer/ dokumenterer at have viden og erfaring (1) inden for selskabsret, bank- og finansieringsret, erstatningsret og kontraktsret, samt (2) med bevisvurdering i retssager, voldgiftssager og/eller lignende undersøgelsesopgaver som den herudbudte, jf. de offentliggjorte tildelingskriteriers pkt Hvad er baggrunden for, at ved denne advokatundersøgelse afviger fra kravet om erfaring med de øvrige nævnte områder, der blev tillagt vægt ved undersøgelsen af forhold vedrørende Amagerbanken? Svar: har fastsat udvælgelseskriterierne ud fra et konkret skøn af hvilken faglig formåen, der forudsættes til løsning af den udbudte opgave. Spørgsmål 17: I forbindelse med udbud af advokatundersøgelse vedrørende Amagerbanken skulle advokatundersøgeren opfylde særlige habilitetskrav, således advokatundersøgelsen fremstod som uvildig. Hvad er begrundelsen for, at ikke har vurderet, at samme habilitetskrav skal finde anvendelse? Svar: Der henvises til ' tidligere offentliggjorte svar på spørgsmål 3 (offentliggjort på den 16. august 2012). Den vindende tilbudsgiver vil således være underlagt de Advokatetiske Regler, herunder de habilitetskrav, der følger heraf. Spørgsmål 18: Foretager i forbindelse med behandlingen af ansøgninger om at blive prækvalificeret en hel eller delvis efterprøvelse af advokatundersøgerens habilitet overfor og dette selskabs bestyrelse og direktion, Finanstilsynet, Erhvervsministeriet og Sparekassen Østjylland og sparekassens bestyrelse og direktion i en periode på eksempelvis 36 måneder forud for overtagelse? Hvis spørgsmålet besvares bekræftende, vil en sådan habilitet blive foretaget iht. principperne i retsplejelovens 62, eller er det en anden standard, der er gældende? Hvis spørgsmålet besvares benægtende, kan redegøre for, hvorfor en sådan habilitet ikke er fundet ønskværdig i forbindelse med Udbuddet? Svar: Nej. Den vindende tilbudsgiver vil være underlagt de Advokatetiske Regler. Det følger heraf, at advokaten "i rimeligt omfang [skal] sikre sig mod, at der kan opstå tvivl om advokatens iagttagelse af bestemmelserne om interessekonflikter", jf. de Advokatetiske Regler, artikel Det er følgelig ikke fundet nødvendigt at efterprøve ansøgernes inhabilitet. Det bemærkes, at retsplejelovens 62 vedrører dommeres inhabilitet. Spørgsmål 19: Vil en advokat, der ikke har praktisk erfaring med advokatundersøgelser, men som har dokumenteret personlig betydelig indsigt i driften og reguleringen af pengeinstitutter, være udelukket fra at blive prækvalificeret til at afgive tilbud på opgaven? Svar: Ja. Det fremgår af udbudsannoncen under punktet "Udvælgelseskriterier", at det er et mindstekrav, at advokaten " har erfaring med gennemførelse af advokatundersøgelser ".

5 Spørgsmål 20: Vil en advokat, der har praktisk erfaring med advokatundersøgelser, men som ikke personligt kan dokumentere betydelig indsigt i driften og reguleringen af pengeinstitutter, være udelukket fra at blive prækvalificeret til at afgive tilbud på opgaven? Svar: Ja. Det fremgår af udbudsannoncen under punktet "Udvælgelseskriterier", at det er et mindstekrav, at advokaten " har indsigt i driften af pengeinstitutter samt reguleringen heraf". Spørgsmål 21: Vil en advokat, der ikke har praktisk erfaring med advokatundersøgelser, men hvor advokaten i forbindelse med Udbuddets pkt. 4.3 fremlægger dokumentation for, at advokaten og de kollegaer, som bistår advokatundersøgeren, samlet besidder erfaring med advokatundersøgelser samt dokumenterer betydelig indsigt i driften og reguleringen af pengeinstitutter, opfylde prækvalifikationskriterierne (Udbuddets pkt. 4)? Svar: Nej. Det fremgår af udbudsannoncen, at det er den enkelte advokat, der ansøger, der skal opfylde mindstekravene, jf. udbudsannoncens formulering "advokaten". Spørgsmål 22: Henset til, at advokatundersøgerens udnævnelse er et personligt hverv, vil en advokatundersøger, der ikke selv forud for Udbuddet personligt har været udpeget som advokatundersøger, men som via sit arbejde som advokat har bistået en anden advokatundersøger med dennes arbejde, i forbindelse med Udbuddet blive godskrevet dette advokatarbejde? Hvis spørgsmålet besvares bekræftende, hvorledes forudsætter Finansiel Stabilitet sådanne erfaringer beskrevet og/eller dokumenteret, såfremt arbejdet vedrører arbejder udført i andet (og eksempelvis konkurrerende) regi, end i regi af [xx] advokatfirma? Svar: Ansøgeren skal foretage en fyldestgørende beskrivelse af den erfaring ansøgeren selv måtte have med gennemførelse af advokatundersøgelser, herunder hvilke konkrete arbejdsopgaver, ansøgeren selv har udført i forbindelse hermed. vil på baggrund af ansøgerens redegørelse for sin egen erfaring med gennemførelse af advokatundersøgelser afgøre, hvorvidt mindstekravet er opfyldt. Spørgsmål 23: Kan to advokater (fra enten samme eller forskellige advokatfirmaer) byde sammen på Udbuddet om at blive advokatundersøger? Hvis spørgsmålet besvares bekræftende, skal de to advokater hver især opfylde Udbuddets betingelser i pkt. 4, eller kan betingelserne opfyldes tilsammen af de to advokater? Svar: Nej. Se besvarelsen af spørgsmål 21. Spørgsmål 24: Kan en advokatundersøger til opfyldelse af Udbuddets pkt. 4.3 benytte ressourcer fra et andet advokatfirma, som denne har indgået aftale med om arbejdets udførelse, forudsat en sådan aftale dokumenteres i forbindelse med ansøgning om prækvalifikation? Svar: Ja.

6 Spørgsmål 25: I hvilket omfang tager Udbuddet højde for, at kun et meget begrænset antal advokater i Danmark udenfor en meget snæver kreds af advokatfirmaer ikke mindst henset til processen vedrørende tidligere tildelinger har praktisk erfaring med advokatundersøgelser af pengeinstitutter? Svar: Der stilles ikke krav om praktisk erfaring med advokatundersøgelser af pengeinstitutter, men alene om "erfaring med gennemførelse af advokatundersøgelser". Spørgsmål 26: I hvilket tidsrum forventer, at advokatundersøgelsen skal gennemføres? Svar: Undersøgelsen forventes afsluttet cirka 6 måneder efter tildeling af opgaven. Spørgsmål 27: Eftersom der ikke er angivet en periode for det ønskede arbejdes udførelse, hvorledes ønsker godtgjort, at advokatansøgeren, jf. Udbuddets pkt. 4, har de fornødne ressourcer til rådighed for gennemførelsen af den tildelte opgave, og er det tilstrækkeligt at angive, at på tidspunktet for ansøgningen, har tilbudsgiver de fornødne ressourcer til rådighed, hvilket vil blive bekræftet, forinden endelig aftale indgås? Svar: Se besvarelsen af spørgsmål 26. Spørgsmål 28: Forudsat spørgsmål 24 besvares benægtende, eftersom der ikke er angivet en periode for det ønskede arbejde, og idet det forudsættes, at det dokumenteres, at advokatundersøgeren har de fornødne ressourcer til rådighed, jf. Udbuddets pkt. 4, hvorledes sikrer i forbindelse med forhandlingen med prækvalifikationen, at specialiserede (non-full-service) advokatfirmaer, som besidder de fornødne kompetencer til at ansøge om at blive prækvalificeret, og ikke kun de allerstørste full-service advokatfirmaer med betydelige mandskabsmæssige ressourcer, i forbindelse med Udbuddet tilvejebringes lige muligheder for at blive prækvalificeret? Svar: Se besvarelsen af spørgsmål 24. Spørgsmål 29: Er det en forudsætning, at advokatundersøgeren har møderet for enten landsretterne eller Højesteret? Hvis spørgsmålet besvares bekræftende, vil møderet for Højesteret blive tillagt større vægt end møderet for landsretterne? Hvis det første spørgsmål 28 besvares benægtende, vil møderet for landsretterne eller Højesteret blive tillagt betydning i forbindelse med evalueringen af ansøgerne, og vil Højesteret i givet fald blive tillagt størst vægt? Svar: Nej. Der stilles alene krav til, at ansøgeren er advokat. Spørgsmål 30: Vil Finansiel Stabilitet i forbindelse med vurderingen af kvaliteten af en ansøgning om at blive prækvalificeret i forbindelse med Udbuddet benytte samme vurderingsparametre og vurderingskriterier, som Erhvervsministeriet bistået af Kammeradvokaten benyttede og offentliggjorde i forbindelse med udbuddet af advokatundersøgelsen vedrørende Amagerbanken? Svar: Se besvarelsen af spørgsmål 10.

7 Spørgsmål 31: Vil ansøgninger om prækvalifikation blive behandlet fortroligt og ikke være underlagt principperne i offentlighedsloven eller på anden vis søgt offentliggjort uden forudgående aftale med ansøgeren? Svar: Finansiel Stabilitet er ikke omfattet af reglerne om aktindsigt. Ansøgninger om prækvalifikation vil derfor blive behandlet fortroligt. Spørgsmål 32: Udbuddets pkt. 4 indeholder en passus som citeret nedenfor. Finansiel Stabilitet bedes oplyse om dokumentationskravet i nedenstående passus (mine fremhævelser) opfyldes ved en beskrivende redegørelse med tekstreferencer til relevante erfaringer, herunder om sådanne erfaringer kan være anonymiserede uden at dette får negativ betydning for vurderingen af buddet? Såfremt spørgsmålet besvares benægtende ønskes det oplyst, om en beskrivende redegørelse skal bilægges materiale, der dokumenterer de relevante erfaringer, og i givet fald, i hvilket format skal en sådan dokumentation have, for at den opfylder udbuddets betingelser, herunder om en sådan dokumentation kan anonymiseres? Til dokumentation for opfyldelse af ovennævnte mindstekrav skal advokaten redegøre for: a) hvilke advokatundersøgelser, som advokaten har gennemført b) advokatens indsigt i driften af pengeinstitutter samt reguleringen heraf c) hvilke ressourcer advokaten via sin ansættelse i/medejerskab af en advokatvirksomhed/ selskab eller på anden vis, råder over. Begrænsning af ansøgere, der opfordres til at afgive tilbud, vil ske ved en samlet vurdering af: 1. hvilken advokat, der har dokumenteret den bedste erfaring med gennemførelse af advokatundersøgelser, hvor der skal gennemgås en betydelig mængde skriftligt materiale samt gennemføres interviews, som resulterer i en redegørelse, der indeholder stillingtagen til, om der foreligger ansvarspådragende og/eller strafbare handlinger 2. hvilken advokat, der har dokumenteret den største indsigt i driften af pengeinstitutter samt reguleringen heraf. Svar: Dokumentationskravet skal opfyldes ved en redegørelse. Redegørelsen kan indeholde tekstreferencer til relevant erfaring med gennemførelse af advokatundersøgelser. Referencerne kan være anonymiserede. Om en anonymisering medfører negativ betydning vil bero på, om anonymiseringen har negativ betydning for muligheden for at vurdere referencen. Spørgsmål 33: Ovenstående citerede passus fra Udbuddets pkt. 4 bestemmer blandt andet, at tilbudsgiver skal redegøre for relevante erfaringer med gennemførelsen af advokatundersøgelser, herunder gennemgang af betydeligt materiale m.v. samt godtgøre, at de fornødne ressourcer er til rådighed med henblik på opgavens løsning. Uanset besvarelsen af spørgsmål 33 ønskes det oplyst, om et udkast til en arbejdsplan, som det blev krævet i forbindelse med Erhvervsministeriets udbud af advokatundersøgelse vedrørende Amagerbanken, kan bilægges buddet som tilstrækkelig dokumentation for, at tilbudsgiver kan tilrettelægge arbejdet og inddrage de ressourcer, som opgavens løsning fordrer? Svar: Der stilles ikke krav om, at ansøgeren dokumenterer erfaring med tilrettelæggelse af arbejde. Der stilles krav om, at ansøgeren dokumenterer, hvilke ressourcer ansøgeren råder over. Ansøgeren skal dokumentere dette ved en redegørelse.

8 Spørgsmål 34: Det fremgår af svaret på det offentliggjorte spørgsmål 7, at Formålet med og indholdet af den advokatundersøgelse, der ønskes udført, er nærmere beskrevet i udbudsannoncen. Terminologien advokatundersøgelse skal forstås i overensstemmelse med besvarelsen af de fem konkrete forhold, der er oplistet i prækvalifikationsmaterialet samt en undersøgelse, der foretages af det materiale, som udleveres af Sparebank Østjylland af 2012 A/S, offentligt tilgængeligt materiale samt opklarende interviews med tidligere medarbejdere i Sparekassen. På baggrund af svaret på det offentliggjorte spørgsmål 7 bedes oplyse, hvorvidt: a. en advokats undersøgelser på vegne af en klient af materiale udleveret, offentligt tilgængeligt materiale samt opklarende interviews med nuværende og tidligere medarbejdere, bestyrelse og direktion på vegne af eksempelvis en aktionær om hvorvidt bestyrelsen, direktionen eller medarbejdere måtte have handlet i overensstemmelse med loven; og/eller b. en kurators undersøgelser i konkursboer af materiale, offentligt tilgængeligt materiale samt opklarende interviews med tidligere medarbejdere, bestyrelse og direktion med henblik på at konstatere, hvorvidt bestyrelsen, direktionen eller medarbejdere måtte have handlet i overensstemmelse med loven; og/eller c. juridiske notater vedrørende forhold oplistet i Udbuddets pkt ; og/eller d. en juridisk undersøgelse af FIL 71; og/eller e. juridiske sælger og køber due diligence undersøgelser (eksempelvis af pengeinstitutter og andre finansielle virksomheder) i forbindelse med køb og salg af virksomheder og investeringer i sådanne finansielle virksomheder, herunder indgående interviews med direktionen, ledelsen og pengeinstituttets rådgivere; kan tjene som gyldige eksempler, sammen eller hver for sig, på advokatundersøgelser i den forstand, hvormed udtrykket anvendes i Udbuddet og i svar på de offentliggjorte spørgsmål? Svar: Hvad der udgør erfaring med gennemførelse af advokatundersøgelser vil bero på en konkret vurdering. En undersøgelse omfattet af Deres spørgsmål 1, punkt a - e, vil således efter omstændighederne kunne udgøre erfaring med gennemførelse af advokatundersøgelser. Ved vurderingen vil der navnlig blive lagt vægt på, hvorvidt advokatens undersøgelser har resulteret i en egentlig redegørelse, der indeholder stillingtagen til, om der foreligger ansvarspådragende og/eller strafbare handlinger, ligesom der vil blive lagt vægt på omfanget af materialet, der er blevet gennemgået, jf. udbudsannoncen, punktet "udvælgelseskriterier", punkt 1: "Advokaten skal have erfaring med gennemførelse af advokatundersøgelser, hvor der skal gennemgås en betydelig mængde skriftligt materiale samt gennemføres interview, som resulterer i en redegørelse, der indeholder stillingtagen til, om der foreligger ansvarspådragende og/eller strafbare handlinger".

9 En ansøger kan således ikke henvise til, at ansøger fra én sag har erfaring med gennemgang af en betydelig mængde skriftligt materiale og fra en anden sag har erfaring med udarbejdelse af en redegørelse, der indeholder stillingtagen til, om der foreligge ansvarspådragende og/eller strafbare forhold, såfremt disse to forhold ikke har sammenhæng med hinanden. Spørgsmål 35: Det ønskes oplyst, om den advokatundersøgelse, der ønskes gennemført i henhold til Udbuddet i sin form i al væsentlighed forventes at være sammenlignelig med en eller flere af de advokatundersøgelser, som Finansiel Stabilitet A/S har gennemført uden udbud efter tilbudsloven? Hvis spørgsmålet besvares benægtende, bedes oplyse, hvorved Udbuddet adskiller sig fra de offentligt tilgængelige advokatundersøgelser foretaget på vegne af Finansiel Stabilitet uden udbud efter tilbudsloven? Svar: Formen for advokatundersøgelsen forventes i al væsentlighed at være sammenlignelig med en eller flere af de advokatundersøgelser tidligere har gennemført. Det bemærkes dog, at vilkårene for advokatens udførelse af undersøgelsen vil blive nærmere uddybet i udbudsmaterialet, jf. endvidere besvarelsen af det offentliggjorte spørgsmål 8. Spørgsmål 36: Uanset besvarelsen af spørgsmål 35 ønsket det oplyst, om gennemførelsen af advokatundersøgelser foretaget på vegne af Finansiel Stabilitet A/S uden udbud efter tilbudsloven efter vurdering måtte give disse advokater en viden om og erfaring med de kriterier, krav og forventninger, der stilles i henhold til Udbuddets pkt. 4, som kan og må forventes at blive benyttet af disse advokater ved udarbejdelse af tilbud i henhold til Udbuddet? Svar: har ikke mulighed for at forudsige, hvilken konkret viden og erfaring ansøgere vil basere udarbejdelsen af deres prækvalifikationsanmodning på. Spørgsmål 37: I forlængelse af det offentliggjorte svar på spørgsmål 25 ønskes det oplyst, hvorvidt vægter erfaring med gennemførelse af advokatundersøgelser af pengeinstitutter eller andre finansielle virksomheder ligeså højt, som erfaring med gennemførelse af advokatundersøgelser af andre forhold? Svar: Der henvises til besvarelsen af det offentliggjorte spørgsmål 25 samt besvarelsen af spørgsmål 34. Ved vurderingen af, hvorvidt ansøgeren har erfaring med gennemførelse af advokatundersøgelser, vil der således ikke blive lagt vægt på hvilket rets/fagområde advokatundersøgelsen er foretaget indenfor. Spørgsmål 38: Uanset besvarelsen af spørgsmål 37 hvorledes forestiller Finansiel Stabilitet A/S sig, at vægtningen skal foregå? Svar: Der henvises til udbudsannoncen punktet "Udvælgelseskriterier", in fine, hvoraf fremgår: "Vurderingen foretages ved et samlet skøn, hvori begge kriterier samlet indgår uden prioritering eller vægt."

10 Spørgsmål 39: Udvælgelseskriterium nr. 2 er angivet som (min fremhævelse): Advokaten skal have indsigt i driften af pengeinstitutter samt reguleringen heraf. Hvorledes dokumenterer advokatundersøgeren, at denne har indsigt i driften af et pengeinstitut? Har en advokat efter vurdering indsigt i driften af et pengeinstitut, når denne har rådgivet pengeinstitutter om eksempelvis udvalgte reguleringsmæssige og kommercielle forhold, eksempelvis finansieringsforhold i forhold til erhvervskunder og/eller FIL 71? Hvis dette spørgsmål besvares benægtende, hvorledes dokumenterer tilbudsgiver, at denne har indsigt i driften af et pengeinstitut, såfremt tilbudsgiver ikke tidligere har haft nyere ansættelse i et pengeinstitut, eller i nyere tid været bestyrelsesmedlem i et pengeinstitut? Svar: Hvad der udgør indsigt i driften af pengeinstiutter og reguleringen heraf vil bero på en konkret vurdering. En ansøger dokumenterer indsigt i driften af pengeinstiutter ved en redegørelse herfor. Indsigt i driften af pengeinstiutter og reguleringen heraf kan bl.a. opnås ved rådgivning af pengeinstitutter, afhængig af indholdet og omfanget af den konkrete rådgivning. Spørgsmål 40: Uanset besvarelsen af spørgsmål 39 ønskes oplyst, hvorvidt nyere praktisk erfaring i form af ansættelse i eller tillids- eller bestyrelseshverv i pengeinstitutter vil blive tillagt betydning ved vurdering af tilbuddet? Svar: Der henvises til besvarelsen af spørgsmål 39. Ansættelse i eller tillids- eller bestyrelseshverv i pengeinstitutter vil efter omstændighederne kunne indgå i vurderingen af, hvorvidt ansøgeren har indsigt i driften af pengeinstitutter og reguleringen heraf. Spørgsmål 41: Hvis spørgsmål 40 besvares bekræftende ønskes det oplyst, om kendskab til driften i form af ansættelse eller tillids- eller bestyrelseshverv vægtes højere end kendskab til regulering af pengeinstitutter? Svar: Der henvises til besvarelsen af spørgsmål 38. Spørgsmål 42: ses ikke tidligere at have tildelt undersøgelsesopgaver efter reglerne i tilbudsloven. I stedet er sådanne opgaver tildelt en meget begrænset kreds af advokater, der således forudsætningsvis er tilvejebragt muligheden for at oparbejde en betydelig og usammenlignelig kompetence med advokatundersøgelser af pengeinstitutter, herunder vedrørende holdning og forventning til de kriterier, der lægges vægt på i prækvalifikationsmaterialet. Samtidig fremgår det af besvarelse af tidligere stillede spørgsmål 12 og 13, at disse advokater ikke er afskåret fra at deltage i Udbuddet. Ligeledes fremgår det af svarene på de offentliggjorte spørgsmål 14 og 15, at der ikke ved prækvalifikation eller i anden sammenhæng i forbindelse med udbuddet vil blive set bort fra kompetencer opnået af de nævnte advokater under de nævnte omstændigheder. Endelig fremgår det af besvarelsen af de offentliggjorte spørgsmål, at advokatundersøgeren (og kun denne) skal have erfaring både med advokatundersøgelser (i bred forstand) og indsigt i driften af pengeinstitutter samt reguleringen heraf. Henset til at indsigt i driften af pengeinstitutter samt reguleringen er alment anerkendt som et yderst omfattende og kompliceret juridisk speciale i stadig udvikling, som alene mestres af et fåtal af de danske advokater, er det erfaring i forbindelse med Finansiel Stabilitet A/S undersøgelse af advokatmarkedet i Danmark, jf. under pkt. 0, at sådanne advokater med betydelig dokumenteret indsigt i driften og reguleringen af pengeinstitutter i nyere tid skulle bedrive advokatundersøgelser udenfor deres specialeområder? Uanset svaret på dette spørgsmål bedes

11 oplyse, om udbudskriteriernes pkt. 4 på den baggrund overholder tilbudslovens 15d, stk. 1, der gengives nedenfor? Ved tilrettelæggelsen og gennemførelsen af proceduren skal udbyderen sørge for, at udvælgelsen af tilbudsgivere sker på grundlag af objektive, saglige og ikke diskriminerende kriterier, og at der ikke finder forskelsbehandling sted mellem tilbudsgiverne. Svar: har, for at sikre en så bred konkurrence som muligt, stillet mindstekrav om, at ansøgeren skal have erfaring med gennemførelse af advokatundersøgelser - uanset rets/fagområde - og som et særskilt mindstekrav, at ansøgeren skal have indsigt i driften af pengeinstitutter og reguleringen heraf. Det bemærkes i den forbindelse, at der ikke stilles krav om, at advokaten har gennemført advokatundersøgelser i "nyere tid". Det er ' opfattelse, at udvælgelseskriterierne - og udbudsproceduren i øvrigt - er i overensstemmelse med tilbudsloven. Spørgsmål 43: administrerende direktør er citeret for at have udtalt, at de advokater, som benytter, efter Finansiel Stabilitet A/S vurdering er de bedste, og at har betydeligt kendskab til prisniveauet: oster_staten_milliarder.html: Med den indsigt og viden som i forbindelse med beslutningen om at entrere med de nævnte advokater forudsættes at have opnået om advokatmarkedet (herunder priserne) for advokater med erfaring indenfor gennemførelse af advokatundersøgelser, hvor der skal gennemgås en betydelig mængde skriftligt materiale samt gennemføres interviews, som resulterer i en redegørelse, der indeholder stillingtagen til, om der foreligger ansvarspådragende og/eller strafbare handlinger, samt have indsigt i driften af pengeinstitutter samt reguleringen heraf, og henset til af det begrænsede antal advokater, som har udført i hvert fald 10 advokatundersøgelser for må formodes at have oparbejdet betydelig og usammenlignelig erfaringer fra deres arbejder for, herunder krav og forventninger til en advokatundersøgelse og dens gennemførelse m.v., ønskes det oplyst, i hvilket omfang prækvalifikationen og forhandling om tildeling af Udbuddet, herunder særligt pkt. 4, efter vurdering giver mulighed for, at en bredere kreds af advokater vil kunne komme i betragtning til prækvalifikation og hvervet som advokatundersøger? Uanset besvarelsen af dette spørgsmål ønskes det oplyst, om advokater, som har foretaget advokatundersøgelser uden udbud efter tilbudsloven, efter vurdering herved kunne opnå en konkurrencemæssig fordel, der kunne bevirke, at prækvalifikationen og Udbuddet ikke er i overensstemmelse med tilbudslovens 15d, stk. 1?

12 Svar: Der henvises til besvarelsen af spørgsmål 42. Finansiel Stabilitet A/S har fastsat udvælgelseskriterierne ud fra et konkret skøn af hvilken faglig formåen, der forudsættes til løsning af den udbudte opgave, jf. besvarelsen af det offentliggjorte spørgsmål 15. Det er ' opfattelse, at udvælgelsen sker på baggrund af objektive, saglige og ikkediskriminerende kriterier, og at der ikke finder forskelsbehandling sted mellem tilbudsgiverne. Det bemærkes i øvrigt, at spørgsmålets henvisning til punkt 4 ikke er forstået. Spørgsmål 44: Eftersom efter gennemførelsen af i hvert fald 10 advokatundersøgelser derigennem har et indgående kendskab til prisen på advokatundersøgelser, og henset til, at disse advokatydelser er leveret af og til priser aftalt med advokater tilknyttet primært et meget begrænset antal advokatfirmaer, hvorledes sikrer i forbindelse med prækvalifikationen og forhandling om tildeling af det endelige Udbud for det første, at disse advokater og deres advokatfirmaer ikke har en konkurrencemæssig fordel i forhold til advokater, som ikke tidligere har løst advokatundersøgelsesopgaver for, og for det andet, at Udbuddet ikke er i strid med tilbudslovens 15d, stk. 1? Uanset besvarelsen af spørgsmålet ønskes det oplyst, om de advokater, som tidligere har løst opgaver for får mulighed for at tilbyde priser undergivet storkunderabataftaler, jf. udtalelsen citeret under spørgsmål 43, med Finansiel Stabilitet A/S i forbindelse med de endelige forhandlinger om tildeling af Udbuddet? Såfremt spørgsmålet besvares bekræftende ønskes det oplyst, om vurderer, at en sådan storkunderabat i forbindelse med Udbuddet kunne give disse advokater og deres advokatfirmaer en konkurrencemæssig fordel, der eventuelt bevirker, at tilbudslovens 15d, stk. 1 kunne være overtrådt? Svar: Ligebehandling af ansøgere sikres ved, at udvælgelsen sker på baggrund af offentliggjorte, objektive, saglige og ikkediskriminerende kriterier. Tildelingskriterierne, herunder et eventuelt underkriterium for pris, vil fremgå af udbudsbetingelserne, som fremsendes til de ansøgere, der bliver prækvalificeret. Spørgsmål 45: Vil oplyse de kriterier, der lå til grund for den personlige udvælgelse af de advokater, som blev valgt som advokatundersøgere uden udbud efter tilbudsloven, herunder hvorledes disse advokater dokumenterede kriteriernes opfyldelse? Svar: Spørgsmålet ses ikke at have betydning for det verserende udbud. Spørgsmål 46: Tillagde det betydning ved advokatvalget, om de advokater, som personligt har været advokatundersøgere uden udbud efter tilbudsloven på vegne af, forinden det første opdrag om advokatundersøgelse på vegne af indenfor nyere tid personligt havde haft hverv som advokatundersøger, herunder advokatundersøger som defineret i Vejledningen (som defineret i det offentliggjorte spørgsmål 7)? Svar: Spørgsmålet ses ikke at have betydning for det verserende udbud.

13 Spørgsmål 47: I de offentliggjorte svar på spørgsmål 18 henviser Finansiel Stabilitet A/S til de advokatetiske regler som gældende habilitetskriterier for advokatundersøgeren. Vil en advokat fra et advokatfirma, som har en medejer, der sidder i bestyrelse (eller eksempelvis i en bestyrelse i et selskab i koncernen), anses som værende habil i henhold til Udbuddet? Svar: Hvis de advokatetiske regler ikke er til hinder herfor, så er svaret ja. Spørgsmål 48: Såfremt spørgsmål 47 besvares bekræftende og forudsat, at en advokat tilknyttet en advokatvirksomhed, hvor et sådant bestyrelsesmedlem er medejer eller tilknyttet, måtte give tilbud på at blive advokatundersøger i henhold til Udbuddet, hvorledes sikrer, at sådanne advokater og deres advokatfirmaer på grund af bestyrelseshvervet i (eller dennes koncern) ikke har en konkurrencemæssig fordel i form af viden om priser, opgavernes karakter m.v. i forhold til advokater, som ikke tidligere har løst advokatundersøgelsesopgaver for, herunder at Udbuddet kunne være i strid med tilbudslovens 15d, stk. 1? Svar: Oplysninger af relevans i forbindelse med tilbudsafgivelsen, herunder indholdet og vægtning af tildelingskriterier vil blive gjort tilgængeligt samtidig for alle de prækvalificerede, således at de prækvalificerede har lige muligheder for at afgive tilbud. Spørgsmål 49: Besvarelsen af det offentliggjorte spørgsmål 18 giver anledning til følgende uddybende spørgsmål. Skal eller burde som statsligt selskab efterprøve, om tilbud overholder gældende lovgivning og regulering i medfør heraf, herunder retsplejeloven og de advokatetiske regler? Såfremt besvarer spørgsmålet benægtende, vil konkrete omstændigheder kunne medføre et andet svar, og hvis ja, hvilke omstændigheder? Uanset besvarelsen af dette spørgsmål ønskes det oplyst, hvorfor, som det var tilfældet i forbindelse med det daværende Økonomi- og Erhvervsministeriets udbud af advokatundersøgelse i forbindelse med Amagerbanken, hvor tilbudsgiverne blev anmodet om at afgive habilitetserklæringer, herunder at redegøre for eventuelle potentielle habilitetskonflikter, ikke ønsker aktivt at sikre advokatundersøgerens habilitet med henblik på også formelt at sikre størst mulig integritet om den gennemførte undersøgelse? Svar: Spørgsmålet ses ikke umiddelbart at have betydning for prækvalifikationen. Dog kan følgende bemærkes: Den enkelte advokat har en pligt til at sikre sig mod, at der kan opstå tvivl om advokatens iagttagelse af bestemmelserne om interessekonflikter, jf. besvarelsen af det offentliggjorte spørgsmål 18. Såfremt der måtte opstå konkret begrundet mistanke om manglende habilitet vil Finansiel Stabilitet anmode ansøgeren/tilbudsgiveren om en nærmere begrundet redegørelse for vedkommendes habilitet. For eksempler på omstændigheder, der kan føre til konkret begrundet mistanke henvises til de Advokatetiske Regler og Advokatnævnets fortolkning heraf. For god ordens skyld bemærkes, at undersøgelsen af Amagerbanken ikke var forbeholdt advokater, hvorfor ansøgerne ikke nødvendigvis var underlagt de Advokatetiske Regler.

14 Spørgsmål 50: Vil indenfor rammerne af dansk lovgivning kunne træffe beslutning om, at de advokater og advokatfirmaer, som tidligere har gennemført advokatundersøgelser for er afskåret fra at indlevere ansøgning om at søge om at blive prækvalificeret i henhold til Udbuddet, således at det ikke for offentligheden kan fremstå sådan, at erfaringer med advokatundersøgelser af pengeinstitutter på vegne af opnået uden udbud af advokatundersøgelser i henhold til tilbudsloven giver eller kan give ansøgeren en konkurrencemæssig fordel? Svar: Spørgsmålet ses ikke at have betydning for det verserende udbud, hvor den tænkte beslutning ikke er truffet. Spørgsmål 51: Såfremt spørgsmål 50 besvares bekræftende, har eller vil træffe sådanne beslutninger? Svar: Se besvarelsen af spørgsmål 50. Spørgsmål 52: Vil indenfor rammerne af dansk lovgivning kunne indgå aftale med de advokater og advokatfirmaer, som tidligere har gennemført advokatundersøgelser for, om at disse afstår fra at indlevere ansøgning om at søge om at blive prækvalificeret i henhold til Udbuddet, således at det ikke for offentligheden kunne fremstå sådan, at erfaringer med advokatundersøgelser af pengeinstitutter på vegne af Finansiel Stabilitet A/S opnået uden udbud af advokatundersøgelser i henhold til tilbudsloven giver eller kan give ansøgeren en konkurrencemæssig fordel? Svar: Se besvarelsen af spørgsmål 50. Spørgsmål 53: Såfremt spørgsmål 52 besvares bekræftende, har eller vil indgå sådanne aftaler? Svar: Se besvarelsen af spørgsmål 50. Spørgsmål 54: Vil ved vurdering af de indkomne ansøgninger om prækvalifikation evaluere efter en pointgivningsmodel, eksempelvis som offentliggjort af det daværende Økonomi- og Erhvervsministerium i forbindelse med tildelingen af hvervet som advokatundersøger af Amagerbanken, jf. min tidligere fremsendelse heraf? Svar: Tildeling vil ske som nærmere beskrevet i udbudsbetingelserne. Kontaktperson Ea Meyer eme@finansielstabilitet.dk Telefon:

BETINGELSER FOR PRÆKVALIFIKATION Maj 2012

BETINGELSER FOR PRÆKVALIFIKATION Maj 2012 J.nr. 050784-0003 BETINGELSER FOR PRÆKVALIFIKATION Maj 2012 Annoncering med prækvalifikation af ejendomsmæglerbistand til salg af erhvervsejendomme Bech-Bruun Advokatfirma Frue Kirkeplads 4 8100 Århus

Læs mere

Betingelser for prækvalifikation - Udbud af konsulentopgave

Betingelser for prækvalifikation - Udbud af konsulentopgave Betingelser for prækvalifikation - Udbud af konsulentopgave 1. Indledning... 3 2. Ordregiver... 3 3. Den udbudte opgave... 3 4. Tidsplan... 4 5. Spørgsmål... 4 6. Ansøgningsfrist... 4 7. Supplerende oplysninger...

Læs mere

Spørgsmål / svar dokument prækvalifikation Video3. Spørgsmål 1) Hermed anmodes om udbudsmateriale vedrørende ovennævnte udbud

Spørgsmål / svar dokument prækvalifikation Video3. Spørgsmål 1) Hermed anmodes om udbudsmateriale vedrørende ovennævnte udbud Domstolsstyrelsen Sagsbeh. Dir.tlf. Mail joher@domstolsstyrelsen.dk 2013-8302-0001-19 Spørgsmål / svar dokument prækvalifikation Video3 Spørgsmål 1) Hermed anmodes om udbudsmateriale vedrørende ovennævnte

Læs mere

Nationalt udbud: Udbudsbetingelser. Kontrakt om bistand til informationsindsats om øget sikker adfærd på internettet 2015.

Nationalt udbud: Udbudsbetingelser. Kontrakt om bistand til informationsindsats om øget sikker adfærd på internettet 2015. Nationalt udbud: Kontrakt om bistand til informationsindsats om øget sikker adfærd på internettet 2015 Udbudsbetingelser Side 1 af 7 0. Den ordregivende myndighed Digitaliseringsstyrelsen Landgreven 4,

Læs mere

Udkast d. 23. december Udkast til

Udkast d. 23. december Udkast til Udkast d. 23. december 2010 Udkast til Bekendtgørelse om fremgangsmåderne ved indgåelse af offentlige vareindkøbskontrakter, offentlige tjenesteydelseskontrakter og offentlige bygge- og anlægskontrakter

Læs mere

Spørgsmål svar til prækvalifikation 3

Spørgsmål svar til prækvalifikation 3 Spørgsmål svar til prækvalifikation 3 1 Vedr.: III.1.1) Sikkerhedsstillelse og garantier, som forlanges: Kan det bekræftes at sikkerhedsstillelsen også kan afgives i form af en kontraktgaranti fra et kreditforsikringsselskab,

Læs mere

SPØRGSMÅL TIL UDBUD AF RAMMEAFTALER VEDRØRENDE KONSULENTBISTAND TIL DANMARKS MILJØPORTAL

SPØRGSMÅL TIL UDBUD AF RAMMEAFTALER VEDRØRENDE KONSULENTBISTAND TIL DANMARKS MILJØPORTAL SPØRGSMÅL TIL UDBUD AF RAMMEAFTALER VEDRØRENDE KONSULENTBISTAND TIL DANMARKS MILJØPORTAL EU-UDBUD NR. 2014/S 115-203019 Offentliggjort i EU-tidende den: 18. juni 2014 (version 3. juli 2014) Page 1 of 7

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER TIL PRÆKVALIFIKATION RAMMEAFTALE FOR ARKITEKT- OG INGENIØRYDELSER

UDBUDSBETINGELSER TIL PRÆKVALIFIKATION RAMMEAFTALE FOR ARKITEKT- OG INGENIØRYDELSER Dato: 15. august 2013 J. nr.: 102794 UDBUDSBETINGELSER TIL PRÆKVALIFIKATION RAMMEAFTALE FOR ARKITEKT- OG INGENIØRYDELSER 1. Indledning og beskrivelse Boligorganisationen Tårnbyhuse ønsker at indgå rammeaftale

Læs mere

Spørgsmål og svar af 25. februar 2013

Spørgsmål og svar af 25. februar 2013 Spørgsmål og svar af 25. februar 2013 Af nedenstående fremgår spørgsmål og svar, der har været stillet i forbindelse med prækvalifikation, og som kan have relevans for fortolkningen af Udbudsbekendtgørelsen

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER. 1. Indledning... 2. 2. Udbuddets formål... 2. 3. Ordregivende myndighed... 2. 4. Udbudsmateriale... 3. 5. Fortrolighed...

UDBUDSBETINGELSER. 1. Indledning... 2. 2. Udbuddets formål... 2. 3. Ordregivende myndighed... 2. 4. Udbudsmateriale... 3. 5. Fortrolighed... UDBUDSBETINGELSER Indhold 1. Indledning... 2 2. Udbuddets formål... 2 3. Ordregivende myndighed... 2 3.1. Afdeling og kontaktperson... 2 4. Udbudsmateriale... 3 5. Fortrolighed... 4 6. Tidsplan... 4 7.

Læs mere

Udbudsbetingelser for udbud af kontrakt om rådgivning af bygningsejere om PCB i 2014 og 2015.

Udbudsbetingelser for udbud af kontrakt om rådgivning af bygningsejere om PCB i 2014 og 2015. Udbudsbetingelser for udbud af kontrakt om rådgivning af bygningsejere om PCB i 2014 og 2015. 1. Baggrund for udbuddet Energistyrelsen varetager i dag en PCB-rådgivningsvirksomhed samt www.pcb-guiden.dk.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 K E N D E L S E Yding Gruppen A/S (advokat Jesper Håkonsson, Horsens) mod Aarhus Kommune (advokat Christian Nielsen,

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER VEDRØRENDE ANNONCERING AF VASKERIUDSTYR INKL. LEVERING OG INSTALLATION TIL FÆLLESVASKERIERNE I AAB AFDELING 51

UDBUDSBETINGELSER VEDRØRENDE ANNONCERING AF VASKERIUDSTYR INKL. LEVERING OG INSTALLATION TIL FÆLLESVASKERIERNE I AAB AFDELING 51 UDBUDSBETINGELSER VEDRØRENDE ANNONCERING AF VASKERIUDSTYR INKL. LEVERING OG INSTALLATION TIL FÆLLESVASKERIERNE I AAB AFDELING 51 VS. 2 Nielsen & Thomsen Advokatpartnerselskab Østbanegade 55 2100 København

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER. for. Støtte til salgsproces vedr. udvalgte låneporteføljer

UDBUDSBETINGELSER. for. Støtte til salgsproces vedr. udvalgte låneporteføljer UDBUDSBETINGELSER for Støtte til salgsproces vedr. udvalgte låneporteføljer 2 1. DEN ORDREGIVENDE MYNDIGHED Finansiel Stabilitet A/S Kalvebod Brygge 43 1560 København V Hjemmeside: http://www.finansielstabilitet.dk

Læs mere

Indledning. Udbudsbetingelser. Baggrund og formål. Ordregivende myndighed

Indledning. Udbudsbetingelser. Baggrund og formål. Ordregivende myndighed Indledning Energistyrelsen indbyder hermed alle interesserede og kvalificerede leverandører til at ansøge om prækvalifikation til at afgive tilbud på kommunikationsydelser til Energistyrelsen. Baggrund

Læs mere

Vejledning og vilkår for udbud

Vejledning og vilkår for udbud Vejledning og vilkår for udbud Indhold 1. Indledning... 2 Udbyder... 2 Hosted løsning eller In-house-løsning... 2 Tidsplan... 2 2. Udbudsbetingelser... 3 Behandling af spørgsmål... 4 Vedståelsesfrist...

Læs mere

Udbud: Kontrakt om rådgivning og teknisk støtte vedrørende NemLog-in. Udbudsbetingelser

Udbud: Kontrakt om rådgivning og teknisk støtte vedrørende NemLog-in. Udbudsbetingelser Udbud: Kontrakt om rådgivning og teknisk støtte vedrørende NemLog-in Udbudsbetingelser 0. Den ordregivende myndighed Digitaliseringsstyrelsen Landgreven 4, Postboks 2193 1017 København K Telefon: 33 92

Læs mere

Udbud: Konsulentbistand til analyse af it-beredskab for offentlig kritisk it-infrastruktur. Udbudsbetingelser

Udbud: Konsulentbistand til analyse af it-beredskab for offentlig kritisk it-infrastruktur. Udbudsbetingelser Udbud: Konsulentbistand til analyse af it-beredskab for offentlig kritisk it-infrastruktur Udbudsbetingelser 0. Den ordregivende myndighed Digitaliseringsstyrelsen Landgreven 4, Postboks 2193 1017 København

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012 K E N D E L S E Tensid Danmark ApS (advokat Nicolai A. Clausen, Aarhus) mod Aarhus Kommune

Læs mere

ANSKAFFELSE AF TESTPORTEFØLJE TIL REKRUTTERING RIGSPOLITIET. 21-02-2013 1 af 5

ANSKAFFELSE AF TESTPORTEFØLJE TIL REKRUTTERING RIGSPOLITIET. 21-02-2013 1 af 5 ANSKAFFELSE AF TESTPORTEFØLJE TIL REKRUTTERING RIGSPOLITIET 21-02-2013 1 af 5 1. INDLEDNING Disse betingelser gælder for Rigspolitiets (herefter benævnt "Ordregiver") indhentning af tilbud på en testportefølje

Læs mere

Spørgsmål og svar til udbud vedrørende budgetsystem til Fødevarestyrelsen, jf. udbudsbekendtgørelse 2014/S 247-435859

Spørgsmål og svar til udbud vedrørende budgetsystem til Fødevarestyrelsen, jf. udbudsbekendtgørelse 2014/S 247-435859 Sagsnr.: 2014-32-134-00019 Dato:22-01-2015 Spørgsmål og svar til udbud vedrørende budgetsystem til Fødevarestyrelsen, jf. udbudsbekendtgørelse 2014/S 247-435859 Dato for spørgsmål Spørgsmål i anonymiseret

Læs mere

Udbudsbetingelser September 2014

Udbudsbetingelser September 2014 Svend Bjerregaard Advokat sbj@holst-law.com T +45 8934 1159 J.nr. 040704-0003 SBJ/MGL Udbudsbetingelser September 2014 Holst, Advokater Advokatpartnerselskab Hans Broges Gade 2 DK-8100 Aarhus C T, +45

Læs mere

FORELØBIG 6. AUGUST 2015

FORELØBIG 6. AUGUST 2015 SEPTEMBER 2015 VORDINGBORG KOMMUNE OPS om etablering og teknisk drift af Vandhuset i Vordingborg APPENDIKS 3 Udbudsvilkår FORELØBIG 6. AUGUST 2015 2 INDHOLD 1 Indledning 4 2 Det endelige udbudsmateriale

Læs mere

Nærværende dokument beskriver udbudsbetingelser vedrørende deltagelse i et begrænset udbud om afholdelse af konferencen ENAV underway.

Nærværende dokument beskriver udbudsbetingelser vedrørende deltagelse i et begrænset udbud om afholdelse af konferencen ENAV underway. Udbudsbetingelser Nærværende dokument beskriver udbudsbetingelser vedrørende deltagelse i et begrænset udbud om afholdelse af konferencen ENAV underway. Opgaven udbydes formelt af: Søfartsstyrelsen Fjordvænget

Læs mere

TOTALRÅDGIVNING. Billund Kommune Januar dinesen & partnere a/s PRÆKVALIFIKATION. Nybygning af Centralkøkken ved Sydtoften i Grindsted

TOTALRÅDGIVNING. Billund Kommune Januar dinesen & partnere a/s PRÆKVALIFIKATION. Nybygning af Centralkøkken ved Sydtoften i Grindsted TOTALRÅDGIVNING PRÆKVALIFIKATION Nybygning af Centralkøkken ved Sydtoften i Grindsted Billund Kommune Januar 2013 dinesen & partnere a/s bygherrerådgivning boligadministration 1 Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

Udbudsannonce. Prækvalifikation. Udbud af hjemmeplejeydelser. Esbjerg Kommune Torvegade 74 6700 Esbjerg

Udbudsannonce. Prækvalifikation. Udbud af hjemmeplejeydelser. Esbjerg Kommune Torvegade 74 6700 Esbjerg Udbudsannonce Prækvalifikation Torvegade 74 6700 Esbjerg Indhold Baggrund og formål...3 Opgavebeskrivelse og omfang...3 Ordregiver...3 Spørgsmål og kontaktperson...3 Prækvalifikationsmateriale...4 Udbudsproces...4

Læs mere

Udbudsbetingelser til begrænset udbud - Prækvalifikationsfasen. Sekretariat for administration af tilskudsordning

Udbudsbetingelser til begrænset udbud - Prækvalifikationsfasen. Sekretariat for administration af tilskudsordning Udbudsbetingelser til begrænset udbud - Prækvalifikationsfasen af Sekretariat for administration af tilskudsordning 1 1.1 Indledning... 3 1.2 Den ordregivende myndighed... 3 1.3 Beskrivelse af projektet...

Læs mere

Digitaliseringsstyrelsen har annonceret nærværende opgave på www.udbud.dk samt www.digst.dk/udbud

Digitaliseringsstyrelsen har annonceret nærværende opgave på www.udbud.dk samt www.digst.dk/udbud Udbud: Vedligeholdelse og support af Tjenesteudbyderpakke til NemID mobil medarbejdersignatur med lokal signaturserver Udbudsbetingelser 1. Den ordregivende myndighed Digitaliseringsstyrelsen Landgreven

Læs mere

PRÆKVALIFIKATIONSMATERIALE

PRÆKVALIFIKATIONSMATERIALE Udbud af Digital thoraxudstyr med 2 detektorer inkl. raster til konventionel radiografi PRÆKVALIFIKATIONSMATERIALE Begrænset udbud Udbud af Digital thoraxudstyr med 2 detektorer inkl. raster til konventionel

Læs mere

I/S Amager Ressourcecenter. Afhentning, transport, opbevaring og nyttiggørelse af råslagge fra ARC s nye forbrændingsanlæg, Amager Bakke

I/S Amager Ressourcecenter. Afhentning, transport, opbevaring og nyttiggørelse af råslagge fra ARC s nye forbrændingsanlæg, Amager Bakke Sagsnr. 08/262 Dok.nr. 5338/15 Initialer ANJ I/S Amager Ressourcecenter Afhentning, transport, opbevaring og nyttiggørelse af råslagge fra ARC s nye forbrændingsanlæg, Amager Bakke Udbudsbetingelser for

Læs mere

Dette brev indeholder betingelser og vejledning om afgivelse af tilbud på ovennævnte opgave.

Dette brev indeholder betingelser og vejledning om afgivelse af tilbud på ovennævnte opgave. Udbudsbrev dato Sagsnavn - udbud med forhandling Dette brev indeholder betingelser og vejledning om afgivelse af tilbud på ovennævnte opgave. 1. Generelt Udbuddet gennemføres som et udbud med forhandling

Læs mere

Dansk Forening for Udbudsret Medlemsmøde den 14. september 2010. Advokat Andreas Christensen

Dansk Forening for Udbudsret Medlemsmøde den 14. september 2010. Advokat Andreas Christensen Dansk Forening for Udbudsret Medlemsmøde den 14. september 2010 Advokat Andreas Christensen side 2 Prækvalifikation Prækvalifikation Underretning af ansøgere Ordregivers begrundelse vedrørende manglende

Læs mere

Udbudsbetingelser. Rammeaftale om køb af kæder til fortøjning af flydende afmærkning

Udbudsbetingelser. Rammeaftale om køb af kæder til fortøjning af flydende afmærkning Rammeaftale om køb af kæder til fortøjning af flydende afmærkning 1 af 7 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Indledning... 3 2 Ordregivende myndighed... 3 3 Udbudsmaterialets bestanddele... 3 4 Virksomhedens generelle

Læs mere

Generelle betingelser. I forbindelse med driftsaftale på ipads til skolerne.

Generelle betingelser. I forbindelse med driftsaftale på ipads til skolerne. Generelle betingelser I forbindelse med driftsaftale på ipads til skolerne. Tilbudsindhentningen sker iht. til Tilbudslovens afsnit II vedr. Annonceringspligt. Side 1 af 6 1. Indledning 1.1 Generel beskrivelse

Læs mere

Udbud af kontrakt om nyt intranet til Femern A/S Prækvalifikation

Udbud af kontrakt om nyt intranet til Femern A/S Prækvalifikation 8. juli 2014 Udbud af kontrakt om nyt intranet til Prækvalifikation har til opgave at designe og planlægge en fast forbindelse mellem Danmark og Tyskland over Femern Bælt. er en del af det danske, statsejede

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009 K E N D E L S E Konsortiet Rindum Skole (advokat Jonas Valhøj Kleffel Nielsen, Randers)

Læs mere

Udbudsbetingelser. Konsulentbistand i forbindelse med gennemgang af mindre kontrakter

Udbudsbetingelser. Konsulentbistand i forbindelse med gennemgang af mindre kontrakter Udbudsbetingelser Konsulentbistand i forbindelse med gennemgang af mindre kontrakter 1. Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 2 Den ordregivende myndighed... 2 3 Udbudsmaterialet... 3 3.1 Udbudsmateriale...

Læs mere

Københavns Kommune offentliggør kontrakten ved en offentlig annonce på www.kk.dk/udbud.

Københavns Kommune offentliggør kontrakten ved en offentlig annonce på www.kk.dk/udbud. Udbudsbetingelser vedrørende annoncering af Tour de SUF Sundheds- og Omsorgsforvaltningen annoncerer her kontrakt om opgaver vedrørende gennemførelse af personalefest den 21. september 2012 - Tour de SUF

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER PLANNING CONSULTANTS. [Skriv tekst]

UDBUDSBETINGELSER PLANNING CONSULTANTS. [Skriv tekst] [Skriv tekst] UDBUDSBETINGELSER PLANNING CONSULTANTS INDHOLD 1. INDLEDNING 1 2. DEN ORDREGIVENDE MYNDIGHED 1 3. UDBUDSMATERIALET 1 4. TIDSPLAN FOR UDBUDSFORRETNINGEN 2 4.1 Anmodninger om yderligere oplysninger

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter

Bekendtgørelse af lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter LBK nr 1410 af 07/12/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Konkurrencestyrelsen, j.nr. 4/0404-0200-0002 Senere

Læs mere

Udbudsbetingelser for udbud af undersøgelse af selvforsørgede indvandrerkvinders barrierer og muligheder for beskæftigelse og uddannelse.

Udbudsbetingelser for udbud af undersøgelse af selvforsørgede indvandrerkvinders barrierer og muligheder for beskæftigelse og uddannelse. NOTAT Dato: 27. juni 2007 Kontor: Beskæftigelse og uddannelse J.nr.: 3853 Sagsbeh.: KNY Fil-navn: Udbudsbetingelser Udbudsbetingelser for udbud af undersøgelse af selvforsørgede indvandrerkvinders barrierer

Læs mere

OPS om etablering og teknisk drift af Vandhuset i Vordingborg

OPS om etablering og teknisk drift af Vandhuset i Vordingborg OPS om etablering og teknisk drift af Vandhuset i Vordingborg Udbudsvilkår for deltagelse i konkurrencepræget dialog om OPS-aftale vedrørende Vandhuset på Panteren i Vordingborg 18. NOVEMBER 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Bilag 1 Generelle vilkår for annonceringen

Bilag 1 Generelle vilkår for annonceringen Bilag 1 Generelle vilkår for annonceringen [1] Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 1.1. Generelt...3 1.2. Annonceringens bestanddele...3 1.3. Ordregiver...4 1.4. Kontaktperson...4 2. Kravspecifikation...5

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER. for. Indsamling af priser til Danmarks Statistiks forbruger- og nettoprisindeks samt det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks

UDBUDSBETINGELSER. for. Indsamling af priser til Danmarks Statistiks forbruger- og nettoprisindeks samt det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks UDBUDSBETINGELSER for Indsamling af priser til Danmarks Statistiks forbruger- og nettoprisindeks samt det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks 1. Den ordregivende myndighed Den ordregivende myndighed er:

Læs mere

Sagsnr /VPE/VTA/JML 1. og 2. advokatkreds K E N D E L S E

Sagsnr /VPE/VTA/JML 1. og 2. advokatkreds K E N D E L S E København, den 7. juni 2012 Sagsnr. 2010-02-0540/VPE/VTA/JML Sagsnr. 2010-02-0541/VPE/VTA/JML 1. og 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har de tidligere bestyrelsesmedlemmer i X

Læs mere

PRÆKVALIFIKATIONS-BETINGELSER FOR UDBUD AF NYT TILLADELSESADMINISTRATIONSSY- STEM MED TILHØRENDE ONLINE PORTAL LØSNINGER

PRÆKVALIFIKATIONS-BETINGELSER FOR UDBUD AF NYT TILLADELSESADMINISTRATIONSSY- STEM MED TILHØRENDE ONLINE PORTAL LØSNINGER Ministry of Mineral Resources Mineral Licence and Safety Authority PRÆKVALIFIKATIONS-BETINGELSER FOR UDBUD AF NYT TILLADELSESADMINISTRATIONSSY- STEM MED TILHØRENDE ONLINE PORTAL LØSNINGER Januar 2018 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Danmark-Valby: Rådgivning i forbindelse med virksomhedsudvikling 2017/S Udbudsbekendtgørelse. Tjenesteydelser

Danmark-Valby: Rådgivning i forbindelse med virksomhedsudvikling 2017/S Udbudsbekendtgørelse. Tjenesteydelser 1 / 11 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:3379-2017:text:da:html Danmark-Valby: Rådgivning i forbindelse med virksomhedsudvikling 2017/S 003-003379 Udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Tilbud ses gerne indleveret i 3 papireksemplarer og skal mærkes Udbud af intranet.

Tilbud ses gerne indleveret i 3 papireksemplarer og skal mærkes Udbud af intranet. Domstolsstyrelsen Store Kongensgade 1-3 1264 København K Tlf. +45 70 10 33 22 Fax +45 7010 4455 post@domstolsstyrelsen.dk CVR nr. 21-65-95-09 EAN-nr.5798000161184 J. nr. 2011-2207-0001 Sagsbeh. mlinde

Læs mere

Lov om indhentning af tilbud i bygge- og anlægssektoren

Lov om indhentning af tilbud i bygge- og anlægssektoren Side 1 af 5 Lov om indhentning af tilbud i bygge- og anlægssektoren LOV nr 338 af 18/05/2005 (Gældende) Senere ændringer til forskriften Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel

Læs mere

Opførelsen af Køge Park udbydes som én samlet totalentreprisekontrakt, jf. nedenfor.

Opførelsen af Køge Park udbydes som én samlet totalentreprisekontrakt, jf. nedenfor. Advokatpartnerselskab Henrik Puggaard Advokat J.nr. 289785-3-1-GTH BILAG 9 TIL GRUNDKØBSAFTALEN Regler for gennemførelse af udbud af totalentreprisekontrakt 1. Udbudsforpligtelsen Til opfyldelse af Grundkøbsaftalens

Læs mere

ESPD DET FÆLLES EUROPÆISKE UDBUDSDOKUMENT

ESPD DET FÆLLES EUROPÆISKE UDBUDSDOKUMENT ESPD DET FÆLLES EUROPÆISKE UDBUDSDOKUMENT Andreas Christensen, advokat og partner 22. juni 2016 DET FÆLLES EUROPÆISKE UDBUDSDOKUMENT side 2 Fra licitationen.dk DET FÆLLES EUROPÆISKE UDBUDSDOKUMENT side

Læs mere

Forsvarets Materieltjeneste

Forsvarets Materieltjeneste Forsvarets Materieltjeneste B E T I N G E L S E R for annoncering af Feltkompas INDHOLDSFORTEGNELSE 1. DEN ORDREGIVENDE MYNDIGHED...3 2. INTRODUKTION OM ANNONCERINGEN...3 3. DET SAMLEDE ANNONCERINGSMATERIALE...4

Læs mere

Ansøger skal være opmærksom på, at nedenstående har juridisk forrang i forhold til det øvrige prækvalifikationsmateriale.

Ansøger skal være opmærksom på, at nedenstående har juridisk forrang i forhold til det øvrige prækvalifikationsmateriale. Spørgsmål og svar vedrørende prækvalifikation på begrænset EU-udbud af håndværkerydelser for Professionshøjskolen Metropol, udbudsbekendtgørelse nr. 2016/S 067-116264. 06.07.2016 Bemærk! Ordregivers tilføjelser

Læs mere

Region Syddanmark indbyder til prækvalifikation af tilbudsgivere i henhold til EU s udbudsdirektiv, direktiv nr. 2004/18/EF af 31. marts 2004.

Region Syddanmark indbyder til prækvalifikation af tilbudsgivere i henhold til EU s udbudsdirektiv, direktiv nr. 2004/18/EF af 31. marts 2004. Prækvalifikation af EU-udbud Indledende forureningsundersøgelser i henhold til Jordforureningsloven Regional Udvikling Kontaktperson: Rikke Sparsø Pedersen Jordforurening@regionsyddanmark.dk Direkte tlf.

Læs mere

PRÆKVALIFIKATIONSBETINGELSER ALBERTSHØJ ETAPE 3

PRÆKVALIFIKATIONSBETINGELSER ALBERTSHØJ ETAPE 3 7.3.2018 01 PRÆKVALIFIKATIONSBETINGELSER ALBERTSHØJ ETAPE 3 1. INDLEDNING På bygherrens vegne skal vi med henvisning til den offentliggjorte udbudsbekendtgørelse opfordre Dem til at søge om prækvalifikation

Læs mere

UDBUD AF COMMITTEDE LÅNE- FACILITETER

UDBUD AF COMMITTEDE LÅNE- FACILITETER UDBUD AF COMMITTEDE LÅNE- FACILITETER GARANTIFONDEN FOR INDSKYDERE OG INVESTORER UDBUDSBETINGELSER EU UDBUD 2014/S ------ 3. FEBRUAR 2014 Dok 1318843 Indhold 1. Indledning... 3 2. Den ordregivende myndighed...

Læs mere

EPJ-Syd SPØRGSMÅL OG SVAR I PRÆKVALIFIKATIONSFASEN FOR UDBUD VEDR. EPJ/PAS

EPJ-Syd SPØRGSMÅL OG SVAR I PRÆKVALIFIKATIONSFASEN FOR UDBUD VEDR. EPJ/PAS SPØRGSMÅL OG SVAR I PRÆKVALIFIKATIONSFASEN FOR UDBUD VEDR. EPJ/PAS 1. Spørgsmål & Svar i prækvalifikationsfasen... 1 1.Spørgsmål & Svar i prækvalifikationsfasen Ordregiver har modtaget nedenstående spørgsmål

Læs mere

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Godkendt i kommunalbestyrelsen den 17. maj 2011 Formål Formålet med disse retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 96-88.443

Klagenævnet for Udbud 96-88.443 Klagenævnet for Udbud 96-88.443 (Carsten Haubek, Flemming Lethan, Kaj Kjærsgaard) 9. oktober 1996 K E N D E L S E Elinstallatørernes Landsforening ELFO og Dansk VVS (advokat Peter Gjørtler) mod Københavns

Læs mere

Prækvalifikationsbetingelser. Aarhus Kommune. Udbudsbekendtgørelsens nummer: 2016/S Udbud med forhandling

Prækvalifikationsbetingelser. Aarhus Kommune. Udbudsbekendtgørelsens nummer: 2016/S Udbud med forhandling Prækvalifikationsbetingelser Udbudsbekendtgørelsens nummer: 2016/S 242-441803 Udbud med forhandling Aarhus Kommune Levering af uddannelsesrettede forløb for aktivitetsparate og uddannelsesparate unge -

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012 K E N D E L S E RenoNorden A/S (advokat René Offersen, v/advokat Torkil Høg København) mod Skive Kommune (Skive Renovation

Læs mere

U D B U D S B E T I N G E L S E R. for. Udbud af fast mængde 2009 (udbudsgruppe 1.28.a) L02BB03 Bicalutamid

U D B U D S B E T I N G E L S E R. for. Udbud af fast mængde 2009 (udbudsgruppe 1.28.a) L02BB03 Bicalutamid U D B U D S B E T I N G E L S E R for Udbud af fast mængde 2009 (udbudsgruppe 1.28.a) L02BB03 Bicalutamid Udbud 1.28.a erstatter det pr. 3. december 2008 aflyste udbud 1.26.a. Udbud 1.28.a adskiller sig

Læs mere

Udbudsannonce Prækvalifikation. Annoncering af konsulentbistand til udarbejdelse af evaluering af frikommuneordningen. Marts 2014

Udbudsannonce Prækvalifikation. Annoncering af konsulentbistand til udarbejdelse af evaluering af frikommuneordningen. Marts 2014 Udbudsannonce Prækvalifikation Annoncering af konsulentbistand til udarbejdelse af evaluering af frikommuneordningen Marts 2014 Baggrund og formål KL udbyder i samarbejde med Økonomi- og Indenrigsministeriet

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010 K E N D E L S E ISS Facility Services A/S (advokat Mette Willemoe Wang, København) mod Skive

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Stephan Falsner) 30. januar 2017

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Stephan Falsner) 30. januar 2017 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-11998 (Niels Feilberg Jørgensen, Stephan Falsner) 30. januar 2017 K E N D E L S E Cale Danmark A/S (selv) mod Køge Kommune (advokat Lars Korterman) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Opgaven annonceres som to separate kontrakter, 1 for rengøring og 1 for vinduespolering.

Opgaven annonceres som to separate kontrakter, 1 for rengøring og 1 for vinduespolering. Indledning Holbæk Service A/S inviterer hermed alle interesserede og kvalificerede leverandører til at afgive tilbud på indendørs rengøring (14 lokationer) samt vinduespolering (7 lokationer) hos Holbæk

Læs mere

Prækvalifikationsbetingelser for deltagelse i udbud af DK2 systemtjenester. 1. Indledning. Oktober 2012 GEE/GEE

Prækvalifikationsbetingelser for deltagelse i udbud af DK2 systemtjenester. 1. Indledning. Oktober 2012 GEE/GEE Prækvalifikationsbetingelser for deltagelse i udbud af DK2 systemtjenester Oktober 2012 GEE/GEE 1. Indledning Som systemansvarlig for det overordnede danske transmissionsnet er Energinet.dk ansvarlige

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013 K E N D E L S E Berotech A/S (advokat Tina Braad, Aarhus) mod Provas Haderslev Spildevand A/S (advokat Lars

Læs mere

Ansøger skal være opmærksom på, at nedenstående har juridisk forrang i forhold til det øvrige prækvalifikationsmateriale.

Ansøger skal være opmærksom på, at nedenstående har juridisk forrang i forhold til det øvrige prækvalifikationsmateriale. Spørgsmål og svar vedrørende prækvalifikation på begrænset EU-udbud af håndværkerydelser for Professionshøjskolen Metropol, udbudsbekendtgørelse nr. 2016/S 067-116264. 27.04.2016 Ansøger skal være opmærksom

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2007-0012908 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Niels Henriksen) 19. september 2007 K E N D E L S E Råstof og Genanvendelse Selskabet af 1990 A/S (selv) mod Århus Kommune

Læs mere

J. nr.: 25087. Udbudsbetingelser. Udbud af biogas. Skive Kommune

J. nr.: 25087. Udbudsbetingelser. Udbud af biogas. Skive Kommune J. nr.: 25087 Udbudsbetingelser Udbud af biogas Skive Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Udbudsform 3 3. Ordregiver 3 4. Udbudsmaterialet 4 5. Den udbudte kontrakt 4 6. Tidsplan 5 7. Betingelser

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008 K E N D E L S E Totalrådgivergruppen bestående af 1. Cubo Arkitekter A/S 2. Søren Jensen Rådgivende

Læs mere

Udbudsbetingelser. Annoncering af rammeaftale vedrørende AVudstyr til University College Nordjylland

Udbudsbetingelser. Annoncering af rammeaftale vedrørende AVudstyr til University College Nordjylland Udbudsbetingelser Annoncering af rammeaftale vedrørende AVudstyr til University College Nordjylland Side 1 af 8 1 Indledning Nærværende udbud vedrører anskaffelse af AV-udstyr til University College Nordjylland

Læs mere

Udbud med forhandling samt offentliggørelse af evalueringsmodeller

Udbud med forhandling samt offentliggørelse af evalueringsmodeller Udbud med forhandling samt offentliggørelse af evalueringsmodeller Dansk Forening For Udbudsret 15. januar 2015 Tina Braad, Partner Bech-Bruun 2 Anvendelsesområdet for udbud med forhandling ( 60) 1. Ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022534 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 8. marts 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022534 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 8. marts 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022534 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 8. marts 2011 K E N D E L S E HSS Engineering ApS med konsortium (advokat Henrik Holtse, Aarhus) mod Beredskabsstyrelsen

Læs mere

Udbudsbetingelser til offentligt udbud

Udbudsbetingelser til offentligt udbud Udbudsbetingelser til offentligt udbud af Projekt om bistand til Miljøstyrelsens kontrol med overførsel af affald efter EU Transportforordning nr. 1013/2006 1 1.1 Indledning... 3 1.2 Den ordregivende myndighed...

Læs mere

Prækvalifikation: Tilbudsindhentning på levering af cafedrift i et aktiveringstilbud/åbent værested

Prækvalifikation: Tilbudsindhentning på levering af cafedrift i et aktiveringstilbud/åbent værested Prækvalifikation: Tilbudsindhentning på levering af cafedrift i et aktiveringstilbud/åbent værested Beskrivelse af opgaven Tilbudsindhentningen vedrører cafedrift i et aktiveringstilbud/ åbent værested

Læs mere

Udbud af inventar til Amager Ressourcecenter, Amager Bakke UDBUDSBETINGELSER FOR PRÆKVALIFIKATION

Udbud af inventar til Amager Ressourcecenter, Amager Bakke UDBUDSBETINGELSER FOR PRÆKVALIFIKATION Udbud af inventar til Amager Ressourcecenter, Amager Bakke UDBUDSBETINGELSER FOR PRÆKVALIFIKATION Indhold 1. Indledning... 3 2. Udbudsform... 3 3. Ordregiver... 3 4. Prækvalifikationsmaterialet... 3 5.

Læs mere

GULDBORGSUND SPILDEVAND A/S: "TØMNING AF BUNDFÆLDNINGSTANKE (SEPTIKTANKE, TRIXTANKE OG LIGNENDE)" UDBUDSBETINGELSER DECEMBER 2013

GULDBORGSUND SPILDEVAND A/S: TØMNING AF BUNDFÆLDNINGSTANKE (SEPTIKTANKE, TRIXTANKE OG LIGNENDE) UDBUDSBETINGELSER DECEMBER 2013 Guldborgsund Spildevand A/S Tømning af bundfældningstanke (septiktanke, trixtanke og lignende) GULDBORGSUND SPILDEVAND A/S: "TØMNING AF BUNDFÆLDNINGSTANKE (SEPTIKTANKE, TRIXTANKE OG LIGNENDE)" UDBUDSBETINGELSER

Læs mere

Fordele og udfordringer ved ESPD. Dansk Forening for Udbudsret den 22. september 2016

Fordele og udfordringer ved ESPD. Dansk Forening for Udbudsret den 22. september 2016 Fordele og udfordringer ved ESPD Dansk Forening for Udbudsret den 22. september 2016 UDBUDSDIREKTIVET OM ESPD 2014-Udbudsdirektivets præambel betragtning 84: Mange økonomiske aktører, og ikke mindst SMV'er,

Læs mere

Skanderborg Forsyningsvirksomhed a/s

Skanderborg Forsyningsvirksomhed a/s Skanderborg Forsyningsvirksomhed a/s Køb af tjenesteydelser Opsætning af fjernaflæste vandmålere i Skanderborg Forsyningsvirksomheds forsyningsområde Offentligt udbud Juli 2013 1 Indledning... 3 2 Den

Læs mere

Spørgsmål og svar. ATP udbud af juridisk bistand

Spørgsmål og svar. ATP udbud af juridisk bistand Spørgsmål og svar ATP udbud af juridisk bistand ID Modtaget Spørgsmål Svar 1 27. marts 2012 I punkt 8.1 af materialet står der "Tilbuddet skal afleveres som en præsentation". Hvordan skal udtrykket "præsentation"

Læs mere

Udbud Olie- og benzinudskillere. Udbudsbetingelser

Udbud Olie- og benzinudskillere. Udbudsbetingelser Udbud Olie- og benzinudskillere Udbudsbetingelser Odense Renovation A/S Snapindvej 21 5200 Odense V info@odenserenovation.dk www.odenserenovation.dk side 2 af 10 side 3 af 10 Odense Renovation A/S Snapindvej

Læs mere

Plus Bolig - Poul Paghs Gade Udbudsbetingelser. Udvælgelse og ESPD. Side 1 af 6 KMS

Plus Bolig - Poul Paghs Gade Udbudsbetingelser. Udvælgelse og ESPD. Side 1 af 6 KMS Udbudsbetingelser Udvælgelse og ESPD Side 1 af 6 KMS 412 8.0 1. Indledning Dette er gennemførelse af et begrænset udbud i EU efter Udbudslovens afsnit II om offentlige indkøb over tærskelværdien. Udbuddet

Læs mere

Prækvalifikationsmateriale til begrænset udbud. Informationskampagne om tatoveringer

Prækvalifikationsmateriale til begrænset udbud. Informationskampagne om tatoveringer Prækvalifikationsmateriale til begrænset udbud af Informationskampagne om tatoveringer 1 1 UDBUDSBETINGELSER... 3 1.1 Indledning... 3 1.2 Den ordregivende myndighed... 3 1.2.1 Kontaktperson... 3 1.3 Beskrivelse

Læs mere

EU-udbud Transport af forbrændingsegnet affald

EU-udbud Transport af forbrændingsegnet affald EU-udbud Transport af forbrændingsegnet affald Februar 2017 Udgivelsesdato : Projekt : 2206 Dokument nr. : 10 Udarbejdet : Behs Kontrolleret : Twin Version : 1.0 Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 ORIENTERING

Læs mere

Fællesindkøb Fyn Att.: Indkøbskonsulent Bjarne S. Petersen Graabjergvej 3A 5856 Ryslinge

Fællesindkøb Fyn Att.: Indkøbskonsulent Bjarne S. Petersen Graabjergvej 3A 5856 Ryslinge Fællesindkøb Fyn Att.: Indkøbskonsulent Bjarne S. Petersen Graabjergvej 3A 5856 Ryslinge 26. februar 2010 Sag 4/0420-0100-0205 / PMK Deres ref. Klage over Fællesindkøb Fyn vedr. accept af dokumentation

Læs mere

Generelle vilkår for tilbudsafgivelse

Generelle vilkår for tilbudsafgivelse Generelle vilkår for tilbudsafgivelse Beskæftigelsesmin., sagsnr. 2010-0003721 17. maj 2010 1. Indledning/generelle forhold 1.1. Konkurrenceudsat udbud Dette udbud gennemføres i henhold til afsnit 2 i

Læs mere

Delaftale 5 Tværgående affaldsfaglige konsulentydelser

Delaftale 5 Tværgående affaldsfaglige konsulentydelser Miljøstyrelsens Rammeaftale på affaldsfaglige konsulentydelser og -bistand Bilag 3a: Miniudbudsbetingelser Delaftale 5 Tværgående affaldsfaglige konsulentydelser Side 1 af 7 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025471 (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012 K E N D E L S E Noe Net A/S (selv) mod Sikkerhedsstyrelsen (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2011/S 157-261409 af

Læs mere

ANNONCERING BETINGELSER FOR PRÆKVALIFIKATION

ANNONCERING BETINGELSER FOR PRÆKVALIFIKATION ANNONCERING BETINGELSER FOR PRÆKVALIFIKATION Begrænset udbud kantinedrift på Campus Emdrup Maj 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 2 2. Ordregiver... 2 3. Generel beskrivelse af indkøbet og formålet...

Læs mere

Udbud af batterier til høreapparater 2017

Udbud af batterier til høreapparater 2017 Udbud af batterier til høreapparater 2017 - Udbudsbekendtgørelse nr. 2016-144414 (16-424174-001) Disse udbudsbetingelser indeholder retningslinjerne for afgivelse af tilbud, kommunikation mellem tilbudsgiver

Læs mere

PRÆKVALIFIKATIONSBETINGELSER FOR UDBUD AF INDKØB AF VARER TIL KANTINEN I SELVSTYRETS CENTRALADMINISTRATION

PRÆKVALIFIKATIONSBETINGELSER FOR UDBUD AF INDKØB AF VARER TIL KANTINEN I SELVSTYRETS CENTRALADMINISTRATION Aningaasaqarnermut Naalakkersuisoqarfik Finansdepartementet Aningaasaqarnermut Sulisoqarnermullu Aqutsisoqarfik Økonomi- og Personalestyrelsen PRÆKVALIFIKATIONSBETINGELSER FOR UDBUD AF INDKØB AF VARER

Læs mere

UDBUD AF DØDSTARTSRESERVE I DK

UDBUD AF DØDSTARTSRESERVE I DK Udbud af Dødstartsreserve i DK1 2019-2021 1/6 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT UDBUD AF DØDSTARTSRESERVE I DK1 2019-2021 +45 70 10 22 44 info@energinet CVR-nr. 28 98 06 71 Dato: 21.

Læs mere

UDBUDSBETINGEL- SER FOR MINIBUSSER UDEN AFGIFT OPERATIO- NEL LEASING

UDBUDSBETINGEL- SER FOR MINIBUSSER UDEN AFGIFT OPERATIO- NEL LEASING Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen UDBUDSBETINGEL- SER FOR MINIBUSSER UDEN AFGIFT OPERATIO- NEL LEASING DATO: 04.05.2015 Sags nr. 2014-0252832 OFFENTLIGT UDBUD Udbudsbetingelser Minibusser

Læs mere

Resumé fra informations- og spørgemødet den 17. februar 2014 kl 13.00 16.00

Resumé fra informations- og spørgemødet den 17. februar 2014 kl 13.00 16.00 20. februar 2014 Søren F. Jensen Juridisk specialkonsulent sfj@bibliotekogmedier.dk Direkte tlf.: 33 73 33 27 Resumé fra informations- og spørgemødet den 17. februar 2014 kl 13.00 16.00 I forbindelse med

Læs mere

Miljødata samlet ét sted - Danmarks Miljøportal

Miljødata samlet ét sted - Danmarks Miljøportal Miljødata samlet ét sted - Danmarks Miljøportal 2 Dagens program Velkomst + Præsentation af mødedeltager Noter jeres oplysninger Præsentation af Danmarks Arealinformation Brug af Danmarks Arealinformation

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017680 (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkær) 10. marts 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017680 (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkær) 10. marts 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017680 (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkær) 10. marts 2009 K E N D E L S E Munkebjerg Hotel A/S (selv) mod Økonomistyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Aarhus Universitetshospital DNC-J109

Aarhus Universitetshospital DNC-J109 VersAKAM25-03-19 Aarhus Universitetshospital DNC-J109 Prækvalifikationsbetingelser REGION MIDTJYLLAND 12. APRIL 2019 Projekt nr.: Version 1.0 Revision A Udarbejdet af BIGM Kontrolleret af Godkendt af Indhold

Læs mere