Døgnbehandling SYDGÅRDEN. SYBehandlingscenter for alkohol- og blandingsmisbrugere

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Døgnbehandling SYDGÅRDEN. SYBehandlingscenter for alkohol- og blandingsmisbrugere"

Transkript

1 Døgnbehandling SYDGÅRDEN SYBehandlingscenter for alkohol- og blandingsmisbrugere

2 Dagbehandling Fra påvirket til ædru og clean Misbrug og afhængighed af stemningsændrende midler er en kombination af psykologiske, sociale og biologiske faktorer. Der er ikke nogen enkeltstående årsag til, at et menneske udvikler afhængighed. Afhængighed af alkohol og stemningsændrende stoffer kan ses både som en årsag til og et symptom på, at der er fundamentale problemer, man ikke kan håndtere på en tilfredsstillende måde. Misbruget giver andre og nye problemer i hverdagen. Når man først er afhængig, lever man oftest på en måde, hvor man bruger det meste af sin energi på at opnå den påvirkede tilstand. Misbrugerens sindstilstand ændrer sig, når han bliver ædru/clean. Det er overvældende og angstprovokerende at skulle forblive ædru og clean. Det kræver anstrengelse og mod at holde sig fri af misbruget. Man kommer ofte til at støde ind i vanskeligheder, som man før holdt på afstand ved hjælp af misbruget. De vaner, som er forbundet med misbruget, kan ikke længere bruges, og det tager tid og kræfter at finde nye måder at leve på. På Sydgården tager vi udgangspunkt i tre forhold: Når man har udviklet en afhængighed, styrer man ikke sit liv på en sund og tilfredsstillende måde. Misbruget har haft en funktion, hvilket man har brug for at anerkende. Kontrolleret brug er ikke muligt, når man er afhængig. At arbejde med misbruget Problemerne griber ind i hinanden. Det er nødvendigt at arbejde med både den fysiske, psykiske og sociale side af misbruget. Misbruget i sig selv forårsager store problemer på alle tre områder.

3 Vi arbejder på, at misbrugeren bliver og forbliver ædru og clean. Misbruget ses også som en strategi til at løse problemer. Hvis misbrugeren ikke lærer at løse disse Målet på er at: en anden måde, vil han ikke opnå varig ædruelighed. Erkende sit misbrug Risiko for tilbagefald er en del af afhængigheden. Vi ar - og dets konsekvenser. bej der derfor på, at man kommer til at forstå de tankemønstre og den adfærd, Genkende som fører og håndtere til tilbagefald. advarselstegn Hver enkelt kommer til at finde alternative handlemuligheder, så man reelt oplever, at et tilbagefald Give kan kompetencer forhin- til på tilbagefald. dres eller stoppes. Da der er tale om afhængighed at håndtere af trang. stemningsændrende stoffer, hvis vigtigste funktion netop har været at håndtere smertelige følelser, ligger det i sagens natur, at også arbejdet med følelser er centralt i behandlingen. Det kan virke overvældende at mærke de følelser, man er flygtet fra, når virkningen af stofferne fortager sig. For de fleste er det forbundet med angst at komme i kontakt med de følelser og behov, som man måske aldrig har lært at håndtere på en konstruktiv måde. Målet er at finde nye muligheder for at være sammen med sig selv og andre, så man kan bryde ensomhed og isolation. Livsindhold Når man forlader et langvarigt misbrug, har man brug for omhyggeligt at tage stilling til, hvad et godt liv er, og hvad man har brug for at lære for at skabe det gode Metode liv, man ønsker. Vi arbejder ud At stå ved sig selv og sine behov 2. og modul handle derefter er fra den centralt kognitive for at skabe sig et godt liv. behandlingsmodel. Omstrukturering af den I fællesskab misbrugsspecifikke livsstil analyserer vi Kropsbevidsthed tanke Det gør kursisten ved: og handlemønster Det er vigtigt at lære at lytte til kroppens signaler og for at nå frem At ændre vaner, forstå deres betydning. I misbruget forsøger man at til, hvad gøre der det er modsatte. der vedligeholder et misbrug. konstruktivt, At styrke sociale kompetencer. Derfor er det et væsentligt punkt i Sydgårdens behan- At forbedre og hvad der er evnen til at destruktivt. håndtere Behandlingen retter konflikter. sig mod aktuelle situationer i misbrugerens liv.

4 dlingsprogram at lære at blive omhyggelig med at lytte dul til og forstå de signaler, kroppen giver, og træne sig i at gøre det, Tiden man efter har brug behandlingen for. sforebylser man sin ædru forståelse liv. Det for er og afgørende, viden om sammenhænge at kursisten har Når man Den er god største til at lytte udfordring til kroppens er signaler, at fortsætte skærp-det mellem krop en og solid psyke. plan for sit liv, når han eller hun gennem indlevtioner at hånd-at finde ud af, hvad man har brug for for at have det Man opnår afslutter derved en sin bedre behandling. og mere nuanceret I fællesskab evne til med d at tilegne sig f.eks. sagsbehandler, nære venner eller godt. trategier: familie laver kursisten en plan for tiden efter Sydgården. på de positive et ædru liv. Døgnbehandlingen på Vi opfordrer til opfølgende ambulant s på de negvenser ved Sydgården behandling og deltagelse i selvhjælpsgrupper brug. nne På Sydgården bor man i mindst 6 og op til 26 uger, afhængigt af, hvad hver enkelt har brug for. Misbrugets karakter har betydning i denne sammenhæng. Det personlige arbejde er tilpasset den enkeltes behov og har som mål at styrke den pågældendes evne til at leve et godt og ædru liv. Man bliver holdt fast i at tage stilling til, hvem man er, hvad man gør ved sig selv, og hvad man undgår. Denne træning i at tage stilling til sig selv øger selverkendelsen og den dybe kontakt med én selv og andre. Individuel terapi Alle får ved 3. indskrivningen modul tildelt en individuel terapeut/ kontaktperson, som følger én gennem hele behandlings - forløbet. Erkendelse Der er og en individuel motivation samtale hver uge. Vi motiverer kursisten til: ARBEJDET I At arbejde med BEHANDLINGSGRUPPEN at forblive ædru. At vedkende sig misbrugets Der konsekvenser tages udgangspunkt i nære relationer i dobbeltfokuseret ske mate ra pi, som inddragelse fokuserer af pårørende. både misbruget og på de gennem At styrke det sunde netværk, f.eks. gennem deltagelse i AA eller andre selvhjælpsgrupper.

5 fast groede destruktive mønstre, der er grundlagt i barn dom og ungdom, og som udgør en væsentlig drivkraft i misbruget. Der arbejdes med korrektion af de fejlagtige opfattelser af en selv, ens relation til andre og med bearbejdning af de følelser, der knytter sig hertil. Endelig arbejdes der adfærdsmæssigt på at ændre den destruktive adfærd (herunder misbruget), der er et resultat af de utilpassede mønstre, også kaldet skemata eller livsfælder. Målet er at styrke den sunde del af en selv, så man bliver bedre i stand til at leve et godt ædru/clean liv, hvor man på en ansvarlig måde kan tage vare på sig selv og indgå i sunde nærende relationer. Specielt program for nye be boere I de første fire behandlingsuger er der et specielt program, hvor der arbejdes kognitivt med misbrugsspecifikke temaer som benægtelse og højrisikosituationer. Tilpasset program Ved særlige behov tilrettelægges programmet for den enkelte ved en kombination af praktiske opgaver, gruppeog induel terapi. Fælles program Undervisning (bl.a. sunde reaktioner, opgivelse, behov, betydning af at gå i selvhjælpsgruppe, angsthåndtering). Sport og motion. Praktiske opgaver (madlavning og rengøring).

6 Beboerledede gruppemøder. Selvhjælpsgrupper udenfor huset (AA, NA). Træning i metoder til til håndtering af angst og stress. Træning i håndtering af drikke/stoftrang med eks poring som metode. Øvrige tilbud under opholdet Der afholdes familievennedag, hvor tidligere beboere og pårørende holder oplæg, og del tagerne udveksler erfaringer. Der holdes pårørendekursusdag. Man får her lejlighed til på et personligt plan at forholde sig til de særlige problemstillinger, der er knyttet til at være forbundet med et menneske, som har haft et misbrug. Man har mulighed for at deltage i kursusdagene, også efter at ens pårørende er udskrevet. Er der behov for opbakning til at bearbejde familiemæssige problemer, er der mulighed for at lave par eller familiesamtaler som en del af behandlingen. Tilbud efter afsluttet behand ling Inden behandlingen på Sydgården afsluttes, er det overordentlig vigtigt, at misbrugeren har en solid plan for et ædru/clean liv. Derfor lægger vi sammen med beboeren og relevante samarbejdspartnere en plan for tiden efter Sydgården.

7 Tilbud om opfølgende behandling En eller flere genindskrivninger i kortere forløb. Efterbehandlingsdage, en dag hver anden uge i 3 måneder efter udskrivningen. Der arbejdes med håndtering af trang. Weekendkurser, 6 årlige. Der tages udgangspunkt i den enkeltes forhindringer i forhold til at leve et tilfredsstillende ædru og clean liv. Individuelle terapeutiske samtaleforløb. Derudover skal nævnes Støtteforeningen Sydgårdens Venner, der har til formål at støtte udskrevne beboere og pårørende til misbrugere. Personalet Personalet har en alsidig erfaring og længere va rende uddannelse i behandling af mennesker med misbrugsproblemer. Til huset er tilknyttet en psykiatrisk konsulent. Visitation Sydgården er en erhvervsdrivende fond, dvs. en selvejende institution, tilknyttet KFUM s Sociale Arbejde i Dan mark. Huset ligger 3 km syd for Haderslev centrum og har plads til 24 beboere. Visitation foregår primært gennem kommunale ambulante tilbud til alkoholikere og blandingsmisbrugere. Man kan også indskrives på Sydgården på eget initiativ eller f.eks. i samarbejde med en arbejdsgiver. Uanset på hvilket grundlag man kommer til Sydgården, vil der altid være en forsamtale, så man gensidigt kan undersøge, om Sydgården er det rette behandlingstilbud.

8 Aabenraavej Haderslev Tlf Fax mail: Tilknyttet KFUMs sociale arbejde

SOCIAL FÆRDIGHEDSTRÆNING

SOCIAL FÆRDIGHEDSTRÆNING Dette er et genoptryk med venlig tilladelse af psykiatrifonden: Kapitel 12 "Social færdighedstræning" af Allan Hedegaard Fohlmann i bogen Psykose hos unge - symptomer, behandling og fremtid af Merete Nordentoft,

Læs mere

VÆNGE GÅRDEN. Stoffri døgnbehandling et lille sted med stor rummelighed

VÆNGE GÅRDEN. Stoffri døgnbehandling et lille sted med stor rummelighed VÆNGE GÅRDEN Stoffri døgnbehandling et lille sted med stor rummelighed 2 På behandlingscentret Vængegården sætter vi [ mennesket ] i fokus Vængegården er en behandlingsinstitution for stofmisbrugere, fortrinsvis

Læs mere

Metodebeskrivelse. Social Færdighedstræning

Metodebeskrivelse. Social Færdighedstræning Metodebeskrivelse Social Færdighedstræning 1 Indholdsfortegnelse Metodebeskrivelse... 1 Social Færdighedstræning... 1 Lidt om 19M puljen - Kvalitet i den kommunale indsats overfor borgere med svære psykiske

Læs mere

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge PSYKIATRIFONDEN.DK 2 Psykiatrifonden 2014 DEN STØTTENDE SAMTALE

Læs mere

God social misbrugsbehandling

God social misbrugsbehandling God social misbrugsbehandling - hvad virker og hvad kan der gøres Udarbejdet for KL af: Birgitte Thylstrup, psykolog p.hd., Center for Rusmiddelforskning Resume Formålet med rapporten er at give et overblik

Læs mere

De gode fortællinger

De gode fortællinger Udvikling og forandring NØRBYGÅRD NYT alkoholdbehandlingscenter og bosted Nr. 3 2010 21. årgang De gode fortællinger 30 ÅRS JUBILÆUMSUDGAVE 1980-2010 Nørbygårdforeningen er en støtteforening for Nørbygård

Læs mere

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål Sofia Manning (2007) COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål den 09-03-2012 kl. 9:57 Søren Moldrup side 1 af 13 sider Bogen er skrevet i du-form henvendt til den kommende coach. Denne stil

Læs mere

HVAD VISER FORSKNINGEN? At lære Den Motiverende Samtale

HVAD VISER FORSKNINGEN? At lære Den Motiverende Samtale I denne artikel vil jeg præsentere nyeste forskning inden for hvordan man lærer Den Motiverende Samtale. Jeg vil præsentere empiriske undersøgelser og studier, der dokumenterer, at man ikke lærer Den Motiverende

Læs mere

Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er symptomerne på depression hos

Læs mere

Reaktioner hos plejebørn før og efter samvær med deres biologiske forældre hvorfor og hvad kan vi gøre?

Reaktioner hos plejebørn før og efter samvær med deres biologiske forældre hvorfor og hvad kan vi gøre? Reaktioner hos plejebørn før og efter samvær med deres biologiske forældre hvorfor og hvad kan vi gøre? Af Søren Hertz, børne- og ungdomspsykiater PsykCentrum i Hillerød (Slotsgade 65 A, 3400 Hillerød,

Læs mere

PÅRØRENDE Konsekvenser og hjælpe til pårørende

PÅRØRENDE Konsekvenser og hjælpe til pårørende PÅRØRENDE Konsekvenser og hjælpe til pårørende Indhold: Introduktion......side 3 Baggrund.....side 3 Udvikling.....side 4 Hvor mange?.side 5 Konsekvenser for pårørende.. side 5 Behandling..side 6 2 Introduktion:

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Fælles Mål 2009 Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Faghæfte 21 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 23 2009 Fælles Mål 2009 Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Faghæfte

Læs mere

Et vigtigt valg! Velkommen til Fonden Tagkærgaard Vi tror på en ny start. FONDEN TAGKÆRGAARD Et behandlingstilbud til unge i misbrug

Et vigtigt valg! Velkommen til Fonden Tagkærgaard Vi tror på en ny start. FONDEN TAGKÆRGAARD Et behandlingstilbud til unge i misbrug Velkommen til Fonden Tagkærgaard Vi tror på en ny start Et vigtigt valg! I dagligdagen kan det være svært. Sådan er det! Der venter en hård kamp men det hjælper! Jeg vil klart sige; GØR DET! Lige når man

Læs mere

Medicin på botilbud for mennesker med psykiske lidelser. Mellem sikkerhed og pædagogik.

Medicin på botilbud for mennesker med psykiske lidelser. Mellem sikkerhed og pædagogik. Medicin på botilbud for mennesker med psykiske lidelser. Mellem sikkerhed og pædagogik. Oplæg på temadagen i Århus den 10. november 2008 Birthe Drejergaard: Et medicinpædagogisk afsæt Lene Fantassi: Alternativer

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

Afhængig af alkohol? Mini-guide til behandlingen, der gør dig fri af afhængigheden

Afhængig af alkohol? Mini-guide til behandlingen, der gør dig fri af afhængigheden Afhængig af alkohol? Mini-guide til behandlingen, der gør dig fri af afhængigheden Er du klar til at sige farvel til et liv med alkohol og goddag til et bedre inden for de næste 4 måneder? Hvordan kommer

Læs mere

Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen

Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen INDHOLD 1. Indledning 3 2. Hvad er mobning? 4 Tegn på mobning 4 3. Forebyg mobning 5 Gode råd til lederen om at forebygge mobning 5 Løs konflikter 5 Skab

Læs mere

Del 1: Hvad er æresrelateret vold? Mellem ære og skam. En håndbog til arbejdet med æresrelaterede konflikter

Del 1: Hvad er æresrelateret vold? Mellem ære og skam. En håndbog til arbejdet med æresrelaterede konflikter Del 1: Hvad er æresrelateret vold? 1 Mellem ære og skam En håndbog til arbejdet med æresrelaterede konflikter 2 mellem Ære og skam / 2014 Rådgivning til fagfolk: alle hverdage 9-15 på telefon 32 95 90

Læs mere

Misbrugspolitik. for Ishøj og Vallensbæk Kommuner

Misbrugspolitik. for Ishøj og Vallensbæk Kommuner Misbrugspolitik for Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2014 2018 1 Kære medborgere, Rusmidler er noget, de fleste kender til i dag. Om det er et glas rødvin til aftensmaden eller en øl fredag aften, så har langt

Læs mere

Kommunikation og sprog

Kommunikation og sprog Pædagogiske læreplaner i dagtilbud Sprog 1 Kommunikation og sprog Børns sprogudvikling er et vigtigt tema i den løbende debat om børn. Det er naturligt nok, idet vi lever i et videnssamfund, hvor det gælder

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ hver dag Inspiration til en systematisk indsats DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR ARBEJDSMILJØ Arbejdstilsynet Indhold Et godt psykisk arbejdsmiljø hver dag. Inspiration til

Læs mere

Beskrivelse af ydelser Silkeborg kommunes Familiecenter

Beskrivelse af ydelser Silkeborg kommunes Familiecenter 1 Beskrivelse af ydelser i Silkeborg kommunes Familiecenter Hostrupsgade 20 8600 Silkeborg tlf.: 89 70 51 10 www.familiecentret.silkeborgkommune.dk Indholdsfortegnelse: Maj 2015 Indledning...side 3 Organisering,

Læs mere

Kan det betale sig? pionerer

Kan det betale sig? pionerer pionerer Kan det betale sig? Er døgnbehandling en reel løsning - økonomisk såvel som menneskeligt? En undersøgelse af, hvordan det gik årgang 2007 på Opbygningsgården, sætter tanker i gang. AF HANNE HOLM

Læs mere

Susanne Ohrt og Lene Poulsen. at være Pårørende til en parkinsonramt

Susanne Ohrt og Lene Poulsen. at være Pårørende til en parkinsonramt Susanne Ohrt og Lene Poulsen at være Pårørende til en parkinsonramt formål Parkinsonforeningen har udarbejdet denne pjece for at støtte pårørende, der ligesom den parkinsonramte er blevet kastet ud i en

Læs mere

I BALANCE MED KRONISK SYGDOM. Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse

I BALANCE MED KRONISK SYGDOM. Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse I BALANCE MED KRONISK SYGDOM Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse I BALANCE MED KRONISK SYGDOM Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse I Balance med kronisk sygdom Sundhedspædagogisk

Læs mere

Af Karina Rohr Sørensen, Rusnavigatørerne Københavns Amts Behandlingscenter for Stofbrugere

Af Karina Rohr Sørensen, Rusnavigatørerne Københavns Amts Behandlingscenter for Stofbrugere Stof til eftertanke - ideer til arbejdet med unge misbrugere og deres forældre Af Karina Rohr Sørensen, Rusnavigatørerne Københavns Amts Behandlingscenter for Stofbrugere Manualen er udarbejdet som led

Læs mere

Jeg kommer heller ikke i dag. om støtte af sårbare unge i uddannelse

Jeg kommer heller ikke i dag. om støtte af sårbare unge i uddannelse Jeg kommer heller ikke i dag om støtte af sårbare unge i uddannelse Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 3 2010 Jeg kommer heller ikke i dag om støtte af sårbare unge i uddannelse Hallur Gilstón

Læs mere

Skab gode trivselsprocesser

Skab gode trivselsprocesser Skab gode trivselsprocesser Inspiration til arbejdet med trivsel og psykisk arbejdsmiljø frastresstiltrivsel.dk Indhold: 3 Skab gode trivselsprocesser 25 Grundlaget for pjecen 6 Systematik i indsatsen

Læs mere

Interview om spiseforstyrrelser med Susanne Lunn

Interview om spiseforstyrrelser med Susanne Lunn NORMALITET OG SELVDESTRUKTIVITET Interview: Liv Johns Interview om spiseforstyrrelser med Susanne Lunn Det er både skræmmende, provokerende og fascinerende at møde personer, der insisterer og kæmper for

Læs mere