Vores afkast i 2016, som igen hørte til blandt de bedste i pensionsbranchen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vores afkast i 2016, som igen hørte til blandt de bedste i pensionsbranchen."

Transkript

1 Generalforsamling april 2017 Side 1 8 Formand Egon Kristensens mundtlige beretning Jeg kommer i min beretning ind på følgende emner: Vores afkast i 2016, som igen hørte til blandt de bedste i pensionsbranchen. MP Pensions arbejde med klimadagsordenen, herunder vores klimarapport, som vi er den første og eneste pensionskasse, der har udgivet i hvert fald i Danmark. Vores arbejde med ansvarlige investeringer, hvor vi også i 2016 har ydet en stor indsats. Jeg kommer også ind på nogle af de brændpunkter og dilemmaer, som vi møder rundt om i verden. Medlemsmodellen, hvor arbejdet med at komme endnu tættere på medlemmerne fortsætter, og vi nåede i 2016 adskillelige milepæle. Jeg kommer også ind på vores nye markedsrenteprodukt, som nye medlemmer af pensionskassen har fået siden januar måned, og som alle vi andre kan få fra 1. juli. Til sidst vil jeg redegøre for Bestyrelsens og direktionens aflønning MP på egne ben Men først vil jeg sige noget om vores pensionskasse. Administrationsfællesskabet Unipension er fortid og siden den 1. januar, har vi været en selvstændig pensionskasse, der står på egne ben. Separationsprocessen med de to andre pensionskasser er gået rigtig godt og MP Pension har løftet opgaven på bedste vis og er kommet flot fra start med Hvad er det så for en pensionskasse, der nu står på egne ben? Ja, det er en pensionskasse, som er i god form. Som man kan læse i årsrapporten, så har vi mange penge på kistebunden, vi har lave omkostninger, og vi har igen i 2016 skabt et flot afkast på 8,1 %. Men endnu mere vigtigt vi er nået rigtig langt i forhold til at udbygge og forbedre dialogen og relationen med vores medlemmer. Vi skal være medlemmernes pensionskasse. Det har vi selvfølgelig altid været, men vi vil gerne være endnu bedre til at føre det ud i praksis. MP Pension er ejet af medlemmerne og ingen andre. Det faktum skal selvfølgelig skinne igennem i alle hjørner af pensionskassen, og den transformation er godt på vej. Jeg vil under et andet punkt i min beretning fortælle, hvilke fremskridt, som vi har nået i Men jeg kan allerede nu nævne, at vi blandt andet har gennemført en stor medlemsundersøgelse, som skal give os input til, hvordan vi får en endnu bedre pensionskasse nemlig den pensionskasse, som medlemmerne efterspørger.

2 Side 2 8 Ny strategi Som jeg startede med at sige, så indvarslede 2017 en ny epoke for MP Pension. For at ruste os, fastsatte vi i efteråret 2016 tre pejlemærker og udarbejdede en ny forretningsstrategi, som vi navigerer efter. Forretningsstrategien sætter medlemmerne er i centrum. Alt, hvad vi i bestyrelsen og administrationen foretager os, skal have medlemmerne i fokus. Det er medlemmerne, der ejer os, og derfor er I omdrejningspunktet for alt, hvad der foregår. Vi er med til at give vores medlemmer økonomisk tryghed fra det øjeblik, de får deres første job og resten af livet. Derfor er det vigtigt, at vi har fokus på at skabe en relevant og forståelig pensionskasse for alle vores medlemmer. Og at vi skaber en pensionskasse, der lytter og proaktivt sikrer, at vores medlemmer får det optimale ud af deres pensionskroner. Det er det, der er vores ambition. Vi har defineret tre pejlemærker, der sætter rammerne for vores arbejde: Vi vil levere mest værdi til medlemmerne. Alt, hvad vi bruger kræfter på, skal - enten direkte eller indirekte - forbedre medlemmernes pensionsordning. Vi vil være en selvstændig pensionskasse. MP Pension blev oprettet i 1960 og skal både nu og i fremtiden kunne stå på egne ben. Vi vil være en attraktiv samarbejdspartner. Selvom vi ønsker at være en selvstændig pensionskasse, er vi interesseret i at indgå samarbejder, der skaber merværdi for vores medlemmer. Vi har på nuværende tidspunkt ingen planer om at fusionere, men vi er altid parate til samarbejder, som skaber mere værdi for vores medlemmer. Pejlemærkerne bliver understøttet af vores strategiske hus. Huset viser, hvor vores kræfter bliver fokuseret både når vi udvikler vores forretning, vores organisation og vores medarbejdere. Bestyrelsen har ansat Jens Munch Holst til at føre strategien ud i livet. Jens var sidste år konstitueret direktør i pensionskassen, men vi var fra begyndelsen af samarbejdet sikre på, at Jens er den helt rigtige mand. Jens har derfor været administrerende direktør i MP Pension siden den 1. januar Afkast Sidste år stod jeg på generalforsamlingen og påstod, at vi kunne forvente et afkast på under 5 % i Vores investeringsafdelingen ville det heldigvis anderledes, og afkastet blev på 8,1 %. Et flot resultat, der igen placerer os blandt de allerbedste i branchen når vi taler afkast i et gennemsnitsrentemiljø. Vi er således alle ret stolte af det opnåede resultat. Også set over en otteårig ( ) periode ligger vi blandt de allerbedste. Og når vi taler pension, så skal vi jo huske på, at det er afkastet på den lange bane, der er afgørende.

3 Side 3 8 Og så er der måske nogle af jer, der spørger, om jeg så igen i år vil forudsige et lavere afkast? Og ja, det vil jeg. For når jeg står her, er jeg nødt til at tale ud fra de generelle tendenser i Danmark og resten af verden. Her peger alt fortsat på et lavrentesamfund. Derfor er det på nuværende tidspunkt usandsynligt, at vi kan få et afkast i 2017, som er lige så godt som det i Men jeg vil da håbe, at denne forudsigelse bliver gjort til skamme. Men når nu vores afkast er så godt, hvordan kan det så være, at vi sidste år satte beregningsrenten ned? Altså den rente, som vi bruger til at forudsige størrelsen af de fremtidige pensioner. Det hænger blandt andet sammen med lavrentesamfundet, som jeg talte om før. I pensionskassens bestyrelse er vi nødt til at se på det lange perspektiv og ikke lade os forblænde af et par års gode resultater. Og vi skal alle sammen forberede os på en årrække med lavere afkast. Derfor må vi i bestyrelsen udvise rettidig omhu og sørge for, at alle medlemmer får en realistisk forventning til, hvad de kan få i pension. Klima Klimaet og arbejdet med klimadagsordenen er også noget, som har fyldt i MP Pension i løbet af På sidste års generalforsamling præsenterede bestyrelsen en hensigtserklæring, der sagde, at vi vil indrette investeringspolitikken inden for en overordnet ramme, der sikrer, at den understøtter den indgåede globale aftale fra 2015, Paris-aftalen, om maksimalt 2 global opvarmning og så tæt på 1,5 som muligt. Det var vi, mig bekendt, det første pensionsselskab herhjemme, der gjorde. Derudover, så har vi her i marts måned udgivet vores første klimarapport, hvor vi rapporterer på vores arbejde med klimavenlige investeringer. Også her er vi de første - da der ikke, så vidt jeg ved, er andre pensionskasser, der har udgivet en særskilt klimarapport. Vi synes, det er en god og oplysende rapport, som vi er stolte af. Men der ligger naturligvis også et stort stykke arbejde foran os. I rapporten fortæller vi blandt andet, at vi har klimavenlige investeringer for 2,1 mia. kr. Det passer ikke. Ved sidste opgørelse i går, den 24.april, havde vi klimavenlige investeringer for 2,235 mia. kr. I tallet på de 2,235 mia. udgør de 300 mio. penge fra selve klimaallokeringen. Tallet på 2,235 mia. viser jo bedre end mange ord, at der kommer flere og flere klimavenlige investeringer. Alle vores investeringer bunder i investeringsmæssige beslutninger, og når vi kan blive ved med at lægge klimainvesteringer til vores portefølje, er det fordi, markedet svinger den vej, og at der kommer flere og flere attraktive investeringsmuligheder. Vores seneste investering er i virksomheden Uniconta. Uniconta er i dag eneste cloud baserede regnskabs- og ERP-system til små og mellemstore virksomheder, som er fleksibel og global i sin opsætning og alligevel indeholder landespecifikke specifikationer.

4 Side 4 8 Hver gang en virksomhed vælger Uniconta frem for en ikke-cloud baseret løsning vil det give et positivt miljømæssigt bidrag. Uniconta har rejst ny kapital for 60 mio. DKK fra de forskellige parter. MP Pension har investeret en god bid af de 60 mio. Selve ratificeringen af Paris-aftalen, som er en konvention, gik meget, meget hurtigt. Det viser, at der globalt er stor velvilje i forhold til de overordnede mål i aftalen. Men udfordringen er, at Paris-aftalen kun forpligter lande. Den forpligter ingen af os, der sidder her i salen og den forpligter heller ikke en eneste af de virksomheder, som vi har investeret vores penge i. Derfor skal de danske og internationale politikere trække i arbejdstøjet og sørge for, at både borgere og virksomheder bliver forpligtet af Paris-aftalen. Vi er i dialog med lovgivere, både direkte, gennem vores interesseorganisation og gennem Institutional Investors on Climate Change. Desuden er vi aktive i UN PRI, som er det FN-støttede organ for ansvarlige investeringer og vores leverandør Hermers EOS, som går i dialog med lovgivere og brancheorganisationer. Og så vil jeg også sige, at det faktum, at virksomhederne ikke har konkret lovgivning at operere efter, bør dæmpe forventningerne til, hvad vi som investorer kan opnå på den korte bane. Vi vil meget gerne gå i dialog med virksomhederne om, at de skal leve op til Paris-aftalen, men det nytter ikke noget, at vi som enkeltinvestor begynder at lave vores egne standarder for, hvordan vi synes, verden skal se ud. Nej, vi skal arbejde for en lovgivning og regulering, som omfatter alle, og som har bund i national lovgivning i de enkelte lande. Men MP Pension kan på ingen måde løfte den opgave alene. Men vi vil arbejde aktivt for at skubbe til denne proces. Ansvarlige investeringer Når det gælder vores arbejde med ansvarlige investeringer, så har det også været et travlt år. Vi har netop udgivet vores årlige rapport om ansvarlige investeringer, hvor vi fortæller om alle de ting, vi gør på området. UN PRI, som er FN s organ for ansvarlige investeringer, har igen givet investorerne karakterer, og igen får vi A+, som er den bedste karakter. Det er vi naturligvis både glade og stolte over, og det reflekterer meget godt det arbejde, og de ressourcer vi lægger i arbejdet med at være en ansvarlig investor. Det er bestemt ikke altid en dans på roser, at være ansvarlig for 110 mia. Og nogle af vores investeringer går ikke altid som forudset. Her tænker jeg på vores investering i virksomheden Ematum i Mozambique. Det samlede projekt var på 850 mio. USD, svarende til 5 mia. kr. og alt så ud til at være i sin skønneste orden, da vi i 2013 investerede 41 mio. kr. Men virkeligheden viste sig at være helt anderledes. Det viste sig, at en række officielle personer i Mozambique tilbageholdt oplysninger for investorerne. Det betød, at virksomheden krakkede, og at landet kom til at hænge på den 5 mia. store gæld og at landet bl.a. på grund af dette er ude i store økonomiske vanskeligheder. Det er en ulykkelig situation. Vi foretager en grundig screening af forholdene i de lande, vi investerer i, og vi bruger al den information, der er offentlig tilgængelig. Men det var altså ikke nok i dette tilfælde, og havde vi på forhånd vidst, hvad vi ved nu, så havde vi ikke foretaget investeringen. Men betyder det så, at vi skal afholde os fra at investere i Afrika og udviklingslandene, hvor vi ved, at risikoen for fx korruption er langt højere end i Vesten? Nej, det gør det ikke naturligvis

5 Side 5 8 ikke. Udviklingslandene har brug for at låne penge, hvis de skal have en chance for at udvikle sig og fx udvikle en governancekultur, der kan forhindre den næste Ematum-sag. MP investerer i øjeblikket ca. 1,35 mia. kr. i Afrika, og det, mener vi, er nødvendigt, både for os, men så sandelig også for landene, som får mulighed for at udvikle sig. Jeg ved, at de medlemmer, som har rejst en kritik af pensionskassens investering i Ematum, er enige i dette synspunkt. Det, som disse medlemmer forventer, er, at vi som pensionskasse vil være åbne om vores fejl og lære af dem. Vi skal jo ikke begå den samme fejl to gange. Og det er vi helt enige i. Vi har også taget ved lære af Ematum-sagen og vil fortsætte med at blive bedre til at åbne op og lægge alle kortene på bordet. Derfor har vi også holdt møde med repræsentanter fra den gruppe af medlemmer, der er kritiske over for denne investering. Det var en konstruktiv dialog, hvor vi fik gode input til, hvordan vi kommer videre, det vil jeg gerne kvittere for. Vi har også en række dilemmaer, som jævnligt giver anledning til debat. Det er Vestbredden, Vestsahara og vores investeringer i fossile selskaber. Men der findes mange andre brændpunkter rundt om i verden, hvor vi som investor står over for vanskelige dilemmaer. I MP Pension bruger vi ikke medlemmernes penge politisk. Vi arbejder efter juridiske og objektive kriterier, som afgør, om vi må investere eller ej. Så hvis der fx kommer en dansk lov, der forbyder at investere i virksomheder, der operere i det det Sydkinesiske hav, så stopper vi øjeblikkeligt med at investere i disse virksomheder. Men indtil da følger vi vores juridiske og objektive retningslinjer for ansvarlige investeringer. Vi har igen i 2016 været en aktiv investor og har i alt stemt på generalforsamlinger, hvoraf de 39 var i Danmark. De overordnede temaer har på generalforsamlingerne har været kønsfordelingen i bestyrelser, kompensations- eller incitamentsprogrammer til ledelserne og vigtigheden af, at virksomhederne har uafhængige revisionsfirmaer. Vi har ligeledes haft en række dialogmøder med danske virksomheder, hvor emnerne for dialogen har været god selskabsledelse, virksomhedernes strategiske arbejde med Paris-aftalen og FN s bæredygtighedsmål. Jeg er sikker på, at flere af jer vil spørge ind til disse emner og ser frem til en god debat. Medlemsmodellen Og så til et andet emne, der også optager bestyrelsen rigtig meget - medlemmerne. Vi har i 2016 arbejdet videre med det store medlemsprojekt, vi satte i søen i 2015, Medlemsmodellen. Projektet har formål at understøtte vores ambition om at være den pensionskasse, som vores medlemmer efterspørger. For at indfri den ambition skal vi tættere på medlemmerne, end vi er i dag. Vi skal være dér, hvor medlemmerne er, og præsentere dem for de informationer, der er relevante for det enkelte medlem. Vi vil være proaktive og opsøgende, når vi kan se, at der kan være noget, som den enkelte skal tage stilling til. Dette skal vi i langt højere grad gøre dér, hvor medlemmerne er og på tidspunkter, hvor de har tid.

6 Side 6 8 For at kunne levere det til medlemmerne, som de efterspørger, er vi nødt til at kende jer alle sammen bedre. Det er der flere veje til. Her i 2017 har vi fx gennemført en større medlemsundersøgelse, hvor vi har spurgt medlemmer om blandt andet, hvor tilfredse de er med MP og ikke mindst, hvor stor tillid medlemmerne har til MP på områder som blandt andet ansvarlige investeringer og samfundsansvar. De spørgeskemaer er blevet sendt ud pr. , mens de resterende er lagt i e-boks. Knap medlemmer har svaret på medlemsundersøgelsen, og det er vi meget glade for, så tak til alle jer, der har svaret. Der er således tale om en meget valid og repræsentativ undersøgelse. Vi har ikke færdigbehandlet den store undersøgelse endnu det sker i løbet af maj måned. Men jeg har fra analysevirksomheden Aalund der har hjulpet os med at gennemføre undersøgelsen fået et par foreløbige highlights: 53 % mener, at afkast er det vigtigste for pensionskassen 35 % mener, at klimavenlige investeringer er det vigtigste for pensionskassen. Næsten 90 % har tillid til MP Pension træffer de rigtige valg i forbindelse med ansvarlige investeringer. Størstedelen af medlemmerne ser fordele ved at eje MP Pension Medlemmer, der har været i kontakt med MP Pension, er meget tilfredse Vi skal nok offentliggøre undersøgelsen, når vi har fået behandlet de mange data. For at komme tættere på medlemmerne og for at høre hvad I mener, afholdte vi i efteråret 2016 tre dialogmøder med fokus på klima. Et i København, et Aarhus og et i Odense. Det blev tre gode dialogmøder, hvor der alle steder var en god debat om klimaudfordringen og om, hvordan vi bedst tackler den. Det var virkelig godt for mig og resten af bestyrelsen at komme ud og få debatteret vores nye klimakurs med jer, og vi fik mange gode input med tilbage. Vi var bestemt ikke enige med alle om alt, men det var sådan set heller ikke det, der var hensigten. Hensigten var at komme ud og få talt med jer medlemmer og høre jeres synspunkter, og tage de input med i vores arbejde og overvejelser. Og det lykkedes. Vi har også her i foråret 2017 afholdt to dialogmøder i hhv. København og Aarhus, hvor dagsordenen var noget bredere, og hvor der også var lagt op til en åben debat. Det fik vi også, og endnu engang må jeg sige, at der kom gode input med hjem, som bestyrelsen tager med i det videre arbejde var også året, hvor de første MP-medlemmer kunne alderspensionere sig selv online. Det blev muligt selv at gå ind på Min Pension og udfylde det nødvendige for at starte udbetalingen af alderspensionen. Det var der en del medlemmer, der benyttede sig af, og det er kun en af de mange forskellige selvbetjeningsløsninger, som vi kommer til at tilbyde vores medlemmer. Forudsætningen for at kunne tilbyde medlemmerne nye services er, at der også kommer noget nyt. Men hvordan skal det nye se ud, og hvilke behov skal dækkes? Det vil vi jo rigtig gerne finde ud af, og hvem kan være bedre til at hjælpe os med det end medlemmerne selv? Derfor begyndte vi i 2016 at arbejde med det, vi kalder Affyringsrampen. Det er en medlemsplatform, hvor nye prototyper af medlemsservices testes. Her kan medlemmerne være med til at teste

7 Side 7 8 nye ideer og tiltag, som kan bringe pension tættere på den enkelte. I foråret 2017 har vi haft en række medlemmer som testpiloter, og de har sammen med os testet Affyringsrampen. Det har virkelig været et godt og konstruktivt samarbejde, som vi venter os meget af. Vi har meget mere i pipelinen - det kommer I til at se og opleve igennem hele Markedsrente Sidste gang MP Pension fik et nyt pensionsprodukt var i Her små ti år senere får alle nye medlemmer fra 1. januar 2017 vores nye produkt Markedsrente. Og alle eksisterende medlemmer får i løbet af 2017 mulighed for vælge at få Markedsrente. Hvis jer, der sidder her i salen, er i tvivl om, hvilken pensionsordning, I selv har, så kan I altid se det på Min Pension. Men jeg kan sige, at sandsynligheden taler for, at I har vores Fleksible Gennemsnitsrente, som ca. 90 % af alle medlemmer har. Men hvad er Markedsrente så for et produkt og hvor adskiller det sig fra Gennemsnitsrente? Jo, det primære ved det nye produkt er, at man får et gennemsigtigt produkt, hvor man hele tiden kan se udviklingen i ens eget depot. Og får vi et afkast på 10 %, stiger depotet med 10 %. Det kan også falde med 10 %. Med det nye produkt vil medlemmets andel af egenkapitalen også være at finde direkte på depotet. Det er en transparens, som vi er tilhængere af i bestyrelsen. Årsagen til, at vi ønsker mere transparens, er, at det traditionelle gennemsnitsrenteprodukt er svært at gennemskue, det er svært at forklare også selv om Gennemsnitsrente på alle andre punkter, er et lige så godt produkt som Markedsrente. Men hvad så med risikoen? Man hører jo af og til historier om, at folk, der har pensionsordninger med markedsrente ikke kan regne med, hvad de får i pension, da markederne jo bevæger sig op og ned. Til det må jeg sige, at sådan er det ikke med vores nye markedsrenteprodukt. Vi har udstyret ordningen med en udjævningsmekanisme, der gør, at pensionsudbetalingerne bliver udjævnet med de sidste 10 års investeringsafkast. Det sikre langt mere stabile udbetalinger end andre pensionskasser kan byde på deres markedsrenteprodukter. Men er der ikke en risiko? Jo, det er der da, og det har der altid været. Sådan er det, når man investerer penge. Derfor er en investeringsafdelings fornemste opgave også at balancere risiko og afkast, sådan at der kommer det optimale forhold mellem de to faktorer. Og det er vi i al beskedenhed ret dygtige til. Markedsrente ændrer heller ikke på risikoen for det enkelte medlem. Vi har den samme risikoprofil, uanset om man har markedsrente eller gennemsnitsrente. Det betyder også, at man fortsat ikke selv kan bestemme, hvordan man vil investere sine penge. I bestyrelsen er vi imidlertid også set i lyset af resultaterne ret trygge ved investeringsafdelingens indsats.

8 Side 8 8 Men som sagt, så vil vi fortælle jer meget mere om muligheden for at vælge markedsrente, senere på året. Bestyrelsens og direktionens aflønning Så er det blevet tid til at kigge på bestyrelsens og direktionens aflønning. Der har ikke været ændringer i bestyrelsens sammensætning i De 10 bestyrelsesmedlemmer blev i 2016 honoreret med i alt kr. for deres arbejde. Bestyrelseshonoraret har ikke været reguleret i en årrække. For at sikre at honoraret afspejler det ansvar og den øgede arbejdsindsats, der ligger i bestyrelsesarbejdet, har vi vurderet, at det er tid til at regulere honorarerne nu. Det betyder, at bestyrelseshonoraret for et bestyrelsesmedlem fra 2017 reguleres med kr. årligt. Bestyrelsen har også ønsket at styrke arbejdet i revisionsudvalget, da kravene til dette arbejde også vokser. Derfor modtager medlemmer af revisionsudvalget fremadrettet et honorar på kr., og vi har også reguleret tillægget til de to sagkyndige medlemmer i bestyrelsen med kr. pr. år. Den samlede regulering udgør kr. i Vi har også besluttet, at udbetale et honorar på kr. til hver af de tre bestyrelsesmedlemmer, der også arbejder som bestyrelsesmedlemmer i MP Investment Management altså vores investeringsafdeling. Honoraret betales direkte af MP Investment Management. Niveauet for bestyrelseshonoraret forventes at blive på samme niveau 2018 som i Som jeg oplyste tidligere, tiltrådte vores direktør, Jens Munch Holst, i Han har i 2016 modtaget kr. i aflønning for sit arbejde i Unipension og de 11 måneders ansættelse. Heraf udgjorde MP s andel kr. Vi forventer, at lønnen er på samme markedsniveau i 2017 og i Men som følge af opsplitningen af Unipension, skal MP Pension fra 1. januar 2017 selv bære hele udgiften.

Fusion Juristernes og Økonomernes Pensionskasse

Fusion Juristernes og Økonomernes Pensionskasse Fusion 2019 Juristernes og Økonomernes Pensionskasse Vi anbefaler en fusion med Ingeniørernes Pensionskasse, DIP Kære medlem JØP s bestyrelse anbefaler en fusion med Ingeniørernes Pensionskasse, DIP. Det

Læs mere

Generalforsamling. 24. april 2013 kl. 17.00 på SAS Radisson i Aarhus. Generalforsamling 2013 :: 24. april 2013 :: PMT :: 1

Generalforsamling. 24. april 2013 kl. 17.00 på SAS Radisson i Aarhus. Generalforsamling 2013 :: 24. april 2013 :: PMT :: 1 Generalforsamling 24. april 2013 kl. 17.00 på SAS Radisson i Aarhus Generalforsamling 2013 :: 24. april 2013 :: PMT :: 1 Velkommen: Det nye format DIALOG - alle er med Borddiskussioner i centrum Vandrende

Læs mere

Samråd ERU om etiske investeringer

Samråd ERU om etiske investeringer Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 139 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 25. marts 2008 Eksp.nr. 528419 /uhm-dep Samråd ERU om etiske investeringer Spørgsmål Vil ministeren tage initiativ

Læs mere

GENERALFORSAMLING 2016 TORSDAG DEN 14. APRIL INGENIØRHUSET

GENERALFORSAMLING 2016 TORSDAG DEN 14. APRIL INGENIØRHUSET GENERALFORSAMLING 2016 TORSDAG DEN 14. APRIL INGENIØRHUSET VALG AF DIRIGENT 2 DAGSORDEN 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens beretning og fremlæggelse af årsrapport 3. Beslutning om fordeling af overskud

Læs mere

Velkommen til dialogmøde

Velkommen til dialogmøde Velkommen til dialogmøde Dagens program 16.30 Velkomst v/ Egon Kristensen, bestyrelsesformand 16.50: Farvel til aktier i olie, kul og tjæresand v/ Anders Schelde, investeringschef 17.30: Pause med sandwich

Læs mere

Generalforsamling. Mandag den 18. april Scandic Copenhagen

Generalforsamling. Mandag den 18. april Scandic Copenhagen Generalforsamling Mandag den 18. april 2016 Scandic Copenhagen Valg af dirigent Bestyrelsen foreslår Lars Svenning Andersen 2 Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Beretning fra bestyrelsen om pensionskassens

Læs mere

GENERALFORSAMLING 2015 VELKOMMEN

GENERALFORSAMLING 2015 VELKOMMEN GENERALFORSAMLING 2015 VELKOMMEN DIP generalforsamling 2015 Hovedpunkter i beretning: Afkast Samfundsansvar Pensioner hvordan udvikler pensionerne sig? Pensioner nye tiltag Strategi og fremtiden 2 Værd

Læs mere

Referat: Ordinær generalforsamling 2017 i MP Pension Pensionskassen for Magistre & Psykologer 25. april 2017

Referat: Ordinær generalforsamling 2017 i MP Pension Pensionskassen for Magistre & Psykologer 25. april 2017 Referat: Ordinær generalforsamling 2017 i MP Pension Pensionskassen for Magistre & Psykologer 25. april 2017 Formalia Antal fremmødte med stemmer 316 Fuldmagter til bestyrelsen 695 Fuldmagter til 3. mand

Læs mere

Figuren nedenfor viser den overordnede proces for, hvordan ansvarlighed integreres i investeringsbeslutninger.

Figuren nedenfor viser den overordnede proces for, hvordan ansvarlighed integreres i investeringsbeslutninger. Ansvarlige investeringer i praksis Ansvarlighed er integreret i pensionskassens arbejde, før og efter investeringer foretages. Hovedparten af pensionskassens portefølje er investeringer foretaget gennem

Læs mere

Generalforsamling i Arkitekternes Pensionskasse

Generalforsamling i Arkitekternes Pensionskasse Generalforsamling i Arkitekternes Pensionskasse 22. april 2013 kl. 17.00 på Godsbanen i Aarhus Generalforsamling :: 22. april 2013 :: PMT :: 1 Dagsordenens punkt 1: Valg af dirigent Generalforsamling ::

Læs mere

Kort og godt om... Din pensionsordning

Kort og godt om... Din pensionsordning Kort og godt om... Din pensionsordning Pension handler om andet end alderdom, gråt hår og petanque! Pension handler både om din fremtid og din nutid. For din pensionsordning er både en opsparing og en

Læs mere

Anne Skare Nielsen: Fra pension til passion

Anne Skare Nielsen: Fra pension til passion Anne Skare Nielsen: Fra pension til passion 1 24. april 2014 Punkt 1: Valg af dirigent Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens beretning 3. Forelæggelse og godkendelse af Årsrapport 2013 4. Forslag

Læs mere

Følgende generelle principper udgør kernen i dialogen med vores interessenter:

Følgende generelle principper udgør kernen i dialogen med vores interessenter: Interessentpolitik 1. Formål Danske Bank har en lang række interessenter, som er vigtige for vores succes. Vi betragter en tæt dialog med vores interessenter som værende en integreret og naturlig del af

Læs mere

NYT. Nye samfundsforudsætninger har betydning for din pension. Sæt kryds i kalenderen 24. april kl

NYT. Nye samfundsforudsætninger har betydning for din pension. Sæt kryds i kalenderen 24. april kl Pension side 3 Nye samfundsforudsætninger har betydning for din pension NYT NR. 1 / MARTS 2019 JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE Sæt kryds i kalenderen 24. april kl. 16.30 JØP investerer i blåbær

Læs mere

1. kvartal 2011 i Nordea Liv & Pension

1. kvartal 2011 i Nordea Liv & Pension 1. kvartal 2011 i Nordea Liv & Pension Begivenheder Velkommen til nyt elektronisk kvartalsregnskab Regnskab Nordea Liv & Pension introducerer her et nyt og læsevenligt kvartalsregnskab. Med vores nye

Læs mere

Velkommen til Generalforsamling. Generalforsamling 2014

Velkommen til Generalforsamling. Generalforsamling 2014 Velkommen til Generalforsamling 2014 Foredrag med Michael Møller: Opsparing i et livstidsperspektiv Professor, CBS. Særinteresser: Privatøkonomi og pension. Medlem af Nationalbankens bestyrelse. Forfatter

Læs mere

Til offentliggørelse på hjemmesiden pr. 30. marts 2012:

Til offentliggørelse på hjemmesiden pr. 30. marts 2012: Til offentliggørelse på hjemmesiden pr. 30. marts 2012: Unipension: Arkitekternes Pensionskasse, MP Pension - Pensionskassen for Magistre & Psykologer samt Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger:

Læs mere

PFA S CR-STRATEGI Investering i et bæredygtigt samfund

PFA S CR-STRATEGI Investering i et bæredygtigt samfund PFA S CR-STRATEGI 2017-2020 Investering i et bæredygtigt samfund PFA S CR-STRATEGI 2017-2020 INVESTERING I ET BÆREDYGTIGT SAMFUND For PFA er det en grundlæggende del af forretningsmodellen at tage et medansvar

Læs mere

Lønpolitik. November 2016

Lønpolitik. November 2016 Lønpolitik November 2016 Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. GENERELLE AFLØNNINGSPRINCIPPER... 3 3. AFLØNNING AF BESTYRELSEN... 4 4. AFLØNNING AF DIREKTIONEN... 4 5. VÆSENTLIGE RISIKOTAGERE M.FL.... 5 6. AFLØNNINGSUDVALG...

Læs mere

Din pension. Generalforsamling. Ved en skillevej. Unipension stopper - MP fortsætter. Den gode medlemsoplevelse

Din pension. Generalforsamling. Ved en skillevej. Unipension stopper - MP fortsætter. Den gode medlemsoplevelse Din pension 2015 Generalforsamling 2016 Se indlæg Ved en skillevej Side 2 Unipension stopper - MP fortsætter Side 4 Den gode medlemsoplevelse Side 8 Unipension blandt de bedste til ansvarlige investeringer

Læs mere

God selskabsledelse. Anbefalingerne i Rapport om god og effektiv selskabsledelse for arbejdsmarkedspensioner.

God selskabsledelse. Anbefalingerne i Rapport om god og effektiv selskabsledelse for arbejdsmarkedspensioner. God selskabsledelse Industriens Pensions har arbejdet systematisk med anbefalingerne og har redegjort herfor i årsrapporterne. Vi har neden for i skematisk form oplyst, om vi følger anbefalingen, om vi

Læs mere

Til offentliggørelse på hjemmesiden den 19. april 2013:

Til offentliggørelse på hjemmesiden den 19. april 2013: Til offentliggørelse på hjemmesiden den 19. april 2013: Unipension: Arkitekternes Pensionskasse, MP Pension - Pensionskassen for Magistre & Psykologer samt Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger:

Læs mere

MARKANTE PENSIONSFORDELE TIL INGENIØRER

MARKANTE PENSIONSFORDELE TIL INGENIØRER MARKANTE PENSIONSFORDELE TIL INGENIØRER Det logiske valg www.dip.dk DER FINDES EN PENSIONSKASSE, SOM KENDER INGENIØRER BEDRE END DE FLESTE DIP er drevet af ingeniører for ingeniører, og det har vi været

Læs mere

Hvordan arbejder DIP/JØP med klimahensyn i investeringsstrategien?

Hvordan arbejder DIP/JØP med klimahensyn i investeringsstrategien? Hvordan arbejder DIP/JØP med klimahensyn i investeringsstrategien? v/adm. direktør Torben Visholm 14. marts 2016 1 Temperaturstigninger Jordkloden bliver varmere Temperaturerne stiger i takt med øget koncentration

Læs mere

Unipension Ansvarlige investeringer

Unipension Ansvarlige investeringer Unipension Ansvarlige investeringer Medlemsundersøgelse december 2012 Arkitekternes Pensionskasse Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger MP Pension - Pensionskassen for Magistre & Psykologer

Læs mere

Generalforsamling. Onsdag den 18. april 2018 Scandic Copenhagen

Generalforsamling. Onsdag den 18. april 2018 Scandic Copenhagen Generalforsamling Onsdag den 18. april 2018 Scandic Copenhagen Dagsordenens pkt. 1: Valg af dirigent Bestyrelsen foreslår Lars Svenning Andersen. 2 Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Beretning fra bestyrelsen

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB PKA 01.01.2018 31.12.2018 Skema til redegørelse version af januar 2019 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab til danske institutionelle

Læs mere

Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer

Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer 1. Overordnet politik 1.1. Aarhus Kommunes byråd har den 22. februar 2017 vedtaget en ny politik for aktivt ejerskab og ansvarlige

Læs mere

Investeringsforeningen Sparinvest. Politik for samfundsansvar i investeringer

Investeringsforeningen Sparinvest. Politik for samfundsansvar i investeringer Investeringsforeningen Sparinvest Sidst opdateret den 20. marts 2019 Indhold 1. Formål... 3 2. Samfundsansvar i investeringsprocessen... 3 2.1. Samfundsansvar og ansvarlighed... 4 3. Aktivt ejerskab...

Læs mere

Vi tager os af alt det kedelige, så du får en pension

Vi tager os af alt det kedelige, så du får en pension Vi tager os af alt det kedelige, så du får en pension Det forpligter at rådgive om penge, pension og investeringer Hvad er forskellen på Bankpension og andre pensionsselskaber? Der er flere, men en af

Læs mere

Danica Pension leverer tilfredsstillende regnskab for 2017

Danica Pension leverer tilfredsstillende regnskab for 2017 Danica Pension leverer tilfredsstillende regnskab for 2017 Danica Pension havde et godt 2017, hvor resultatet før skat var 1,9 mia. kr. Indbetalinger voksede med 17,5 pct. til 39,7 mia. kr. For 2017 blev

Læs mere

Resume af lønpolitik. Juni 2016

Resume af lønpolitik. Juni 2016 Juni 2016 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Kort beskrivelse af indhold... 4 3. Ansvarlig for tildeling af løn og goder... 5 4. Tildeling af løn og goder... 5 5. Tilsyn og seneste revision af lønpolitik...

Læs mere

December Det er vores hensigt at sikre dig dine policemæssige pensioner, og det gør vi bedst ved at afskaffe garantierne.

December Det er vores hensigt at sikre dig dine policemæssige pensioner, og det gør vi bedst ved at afskaffe garantierne. December 2010 SAMPENSIONS afskaffelse af ydelsesgarantier I maj 2010 modtog du et brev, hvor vi oplyste, at SAMPENSION den 1. januar 2011 afskaffer ydelsesgarantierne til fordel for en hensigtserklæring.

Læs mere

Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer

Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer version 1/2019 1. Overordnet politik 1.1. Aarhus Kommunes byråd vedtog den 22. februar 2017 en ny politik for aktivt ejerskab

Læs mere

Corporate Governance, fortsat Bestyrelsen fastlægger selskabets vederlagspolitikker Der er ingen aktiebaserede incitamentsprogrammer. Koncernens nøgleledelse er omfattet af resultatorienteret bonusprogram.

Læs mere

Fund Governance (Anbefalinger for god ledelse af investeringsforeninger)

Fund Governance (Anbefalinger for god ledelse af investeringsforeninger) 24. april 2012 Fund Governance (Anbefalinger for god ledelse af investeringsforeninger) Amaliegade 31 DK 1256 København k, Tlf. +45 3332 2981 Fax + 45 3393 9506 E-mail: info@ifr.dk www.ifr.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

NYT. Ny politik stiller krav til JØP som ansvarlig investor. Hjælp os med at hjælpe dig. Generalforsamling

NYT. Ny politik stiller krav til JØP som ansvarlig investor. Hjælp os med at hjælpe dig. Generalforsamling Ansvarlig investeringer side 2 Ny politik stiller krav til JØP som ansvarlig investor Interview med chef for ansvarlige investeringer Kirstine Lund Christiansen NYT NR. 2 / JUNI 2018 JURISTERNES OG ØKONOMERNES

Læs mere

Rente-, risiko- og omkostningsgrupper

Rente-, risiko- og omkostningsgrupper Rente-, risiko- og omkostningsgrupper Finanstilsynet har fastlagt nogle retningslinjer, som skal sikre en rimelig fordeling af overskud til pensionskunder. For dig med pensionsordning i Danica Traditionel

Læs mere

Omlægning fra Danica Traditionel til Danica Balance

Omlægning fra Danica Traditionel til Danica Balance Omlægning fra Danica Traditionel til Danica Balance 1 Omlægning kort fortalt Vi tilbyder i foråret 2017 en række af vores kunder at omlægge deres pensionsopsparing i Danica Traditionel til Danica Balance.

Læs mere

Danske pensionsselskaber skal afvikle deres investeringer i økonomisk højrisikable og etisk problematiske kul-, og olie- og gasselskaber.

Danske pensionsselskaber skal afvikle deres investeringer i økonomisk højrisikable og etisk problematiske kul-, og olie- og gasselskaber. Danske pensionsselskaber skal afvikle deres investeringer i økonomisk højrisikable og etisk problematiske kul-, og olie- og gasselskaber. Thomas Meinert Larsen, AnsvarligFremtid initiativet Lørdag 23.

Læs mere

BESTYRELSERNES SAMMENSÆTNING OG ARBEJDE

BESTYRELSERNES SAMMENSÆTNING OG ARBEJDE FSR survey oktober 2012 BESTYRELSERNES SAMMENSÆTNING OG ARBEJDE www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes interesser

Læs mere

Generalforsamling i Arkitekternes Pensionskasse

Generalforsamling i Arkitekternes Pensionskasse Generalforsamling i Arkitekternes Pensionskasse Torsdag 26. april 2012 i Arkitekternes Hus, København Arkitekternes Pensionskasse Pensionskassen for Jordbrugsakademikere og Dyrlæger MP Pension Pensionskassen

Læs mere

Fund Governance (Anbefalinger for god ledelse af investeringsforeninger)

Fund Governance (Anbefalinger for god ledelse af investeringsforeninger) Fund Governance (Anbefalinger for god ledelse af investeringsforeninger) Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse 1. Generalforsamling og investorers forhold... 5 2. Bestyrelsen... 5 3. Udøvelse af stemmerettigheder/aktionærrettigheder...

Læs mere

Retningslinjer for ansvarlighed Regional temadag. September 2018

Retningslinjer for ansvarlighed Regional temadag. September 2018 Retningslinjer for ansvarlighed Regional temadag September 2018 PKA s proces for ansvarlighed - fra eksklusion til integration Tobak Etiske eksklusioner Kontroversielle våben Screening ift. internationale

Læs mere

Svar på forespørgsel fra F og Ø til Overborgmesteren om Københavns Kommunes etiske investeringspolitik til BR d. 2/2 2017

Svar på forespørgsel fra F og Ø til Overborgmesteren om Københavns Kommunes etiske investeringspolitik til BR d. 2/2 2017 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi og HR NOTAT Til Borgerrepræsentationen Svar på forespørgsel fra F og Ø til Overborgmesteren om Københavns Kommunes etiske investeringspolitik

Læs mere

Højt afkast til kunderne

Højt afkast til kunderne Regnskabsmeddelelse 29. august 2019 Højt afkast til kunderne God udvikling på både top- og bundlinje i 1. halvdel af 2019 Indbetalingerne satte i 1. halvår af 2019 rekord med samlet set 10,0 mia. kr. svarende

Læs mere

Stor indbetalingsvækst og faldende omkostninger

Stor indbetalingsvækst og faldende omkostninger Pressemeddelelse Årsregnskab 2011 9. februar 2012 R E G N S K A B E T B E S K R I V E R H E L E D A N I C A K O N C E R N E N, H E R U N D E R F O R R E T N I NG S A K T I V I T E T E R I D A N M A R K,

Læs mere

Politik for ansvarlige investeringer

Politik for ansvarlige investeringer Politik for ansvarlige investeringer Industriens Pensions målsætning er at sikre det størst mulige langsigtede reale afkast efter omkostninger under hensyntagen til investeringsrisikoen. Ved at investere

Læs mere

Rente-, risiko- og omkostningsgrupper i Danica Traditionel

Rente-, risiko- og omkostningsgrupper i Danica Traditionel Rente-, risiko- og omkostningsgrupper i Danica Traditionel Finanstilsynet har fastlagt nogle retningslinjer, som skal sikre en rimelig fordeling af overskud til pensionskunder. For dig med pensionsordning

Læs mere

Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S Maj Invest Holding A/S

Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S Maj Invest Holding A/S Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S Maj Invest Holding A/S Lønpolitik Opdateret pr. 27. marts 2015 MS/MAS med retningslinjer for tildeling af variabel løn, retningslinjer for fratrædelsesgodtgørelse og

Læs mere

Kollektive og solidariske pensioner. Grundkursus for delegerede

Kollektive og solidariske pensioner. Grundkursus for delegerede Kollektive og solidariske pensioner Grundkursus for delegerede Hvad forstår I ved kollektiv og solidarisk? Fælles værdier Overenskomst Samarbejde Fagforening Fællesskab Hvad gør jeres pensionsordning kollektiv

Læs mere

Politik for Fund Governance Investeringsforeningen Sparinvest

Politik for Fund Governance Investeringsforeningen Sparinvest Politik for Fund Governance Investeringsforeningen Sparinvest 27. februar 2015 Indledning Bestyrelsen for Investeringsforeningen Sparinvest har valgt at følge InvesteringsForeningsRådets Fund Governance

Læs mere

Politik for aktivt ejerskab Foreningen Nykredit

Politik for aktivt ejerskab Foreningen Nykredit Politik for aktivt ejerskab Foreningen Nykredit Marts 2017 16. marts 2017 Politik for aktivt ejerskab At være en aktiv ejer indebærer for Foreningen Nykredit, at foreningen deltager aktivt i at sikre en

Læs mere

Til offentliggørelse på hjemmesiden inden generalforsamlingerne i april 2014:

Til offentliggørelse på hjemmesiden inden generalforsamlingerne i april 2014: Til offentliggørelse på hjemmesiden inden generalforsamlingerne i april 2014: Unipension: Arkitekternes Pensionskasse, MP Pension - Pensionskassen for Magistre & Psykologer samt Pensionskassen for Jordbrugsakademikere

Læs mere

Maj Invest Equity A/S

Maj Invest Equity A/S Maj Invest Equity A/S 27. marts 2015 MS/MAS Lønpolitik med retningslinjer for tildeling af variabel løn, retningslinjer for fratrædelsesgodtgørelse og pensionspolitik 1. Baggrund Denne lønpolitik er udarbejdet

Læs mere

Politik for Fund Governance. Investeringsforeningen Sparinvest

Politik for Fund Governance. Investeringsforeningen Sparinvest Politik for Investeringsforeningen Sparinvest Den 20. marts 2019 Indledning Bestyrelsen for Investeringsforeningen Sparinvest (herefter Sparinvest ) har valgt at følge Investering Danmarks anbefalinger

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling 2015 i Arkitekternes Pensionskasse 14. april 2015

Referat af ordinær generalforsamling 2015 i Arkitekternes Pensionskasse 14. april 2015 Referat af ordinær generalforsamling 2015 i Arkitekternes Pensionskasse 14. april 2015 Formalia Antal fremmødte 23 Fuldmagter til bestyrelsen 17 Fuldmagter til 3. mand 37 Instruktionsfuldmagter 2 Stemmer

Læs mere

Danske civil- og akademiingeniørers Pensionskasse

Danske civil- og akademiingeniørers Pensionskasse Danske civil- og akademiingeniørers Pensionskasse 4markante pensionsfordele til ingeniører Der findes en pensionskasse, som kender ingeniører bedre end de fleste DIP er drevet af ingeniører for ingeniører.

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om hensyntagen til social og miljømæssig bæredygtighed ved danske pensionsselskabers investeringer

Forslag til folketingsbeslutning om hensyntagen til social og miljømæssig bæredygtighed ved danske pensionsselskabers investeringer 2015/1 BSF 114 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 31. marts 2016 af Josephine Fock (ALT), Rasmus Nordqvist (ALT) og Christian Poll (ALT) Forslag

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning i finansielle virksomheder og finansielle holdingvirksomheder

Bekendtgørelse for Færøerne om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning i finansielle virksomheder og finansielle holdingvirksomheder Bekendtgørelse for Færøerne om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning i finansielle virksomheder og finansielle holdingvirksomheder I medfør af 71, stk. 2, 77 a, stk. 8, 77 d, stk. 4, og

Læs mere

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte.

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte. Samrådsspørgsmål Ø Vil ministeren redegøre for de væsentligste resultater på de seneste højniveaumøder på udviklingsområdet i forbindelse med FN's generalforsamling i New York? Herunder blandt andet om

Læs mere

guide Her får du det bedste afkast Penge og pension sider Tag hånd om din pension Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide Her får du det bedste afkast Penge og pension sider Tag hånd om din pension Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Penge og pension Her får du det bedste afkast Tag hånd om din pension Foto: Iris Stor forskel på afkast Der kan være 150.000

Læs mere

Formål... side 2. Lønkomponenter... side 3. Aflønning... side 5. PenSam gruppens væsentlige risikotagere... side 6. Information...

Formål... side 2. Lønkomponenter... side 3. Aflønning... side 5. PenSam gruppens væsentlige risikotagere... side 6. Information... Lønpolitik for gruppen Indholdsfortegnelse Formål... side 2 Lønkomponenter... side 3 Aflønning... side 5 gruppens væsentlige risikotagere... side 6 Information... side 7 Rammer og vilkår... side 7 Ansvarlig...

Læs mere

Bedste afkast til kunder i Velliv

Bedste afkast til kunder i Velliv Regnskabsmeddelelse 30. oktober 2019 Bedste afkast til kunder i Velliv Indbetalingerne sætter ny rekord Vellivs kunder har endnu engang fået et afkast helt i toppen af markedet. VækstPension Index med

Læs mere

3. kvartal 2011 i Nordea Liv & Pension

3. kvartal 2011 i Nordea Liv & Pension 3. kvartal 2011 i Nordea Liv & Pension Tema Tal Regnskab Begivenheder Pensionsreformer Der er brug for ro omkring pensionssystemet ro, så danskerne kan indstille sig på, hvilke regler, der gælder, og

Læs mere

Rente-, risiko- og omkostningsgrupper i Traditionel

Rente-, risiko- og omkostningsgrupper i Traditionel Rente-, risiko- og omkostningsgrupper i Traditionel Finanstilsynet har fastlagt nogle retningslinjer, som skal sikre en rimelig fordeling af overskud til pensionskunder. For dig med pensionsordning i Traditionel

Læs mere

DINE FORDELE SOM MEDLEM AF LÆGERNES PENSIONSKASSE MEDLEMSEJET PENGENE TILHØRER DIG 2

DINE FORDELE SOM MEDLEM AF LÆGERNES PENSIONSKASSE MEDLEMSEJET PENGENE TILHØRER DIG 2 DINE FORDELE SOM MEDLEM AF LÆGERNES PENSIONSKASSE 31/21 13.08.2014 Er det en fordel at være medlem af Lægernes Pensionskasse? Kunne det være bedre for mig som læge at have en obligatorisk pensionsordning

Læs mere

Redegørelse til investorer efter lov om investeringsforeninger m.v. 37

Redegørelse til investorer efter lov om investeringsforeninger m.v. 37 Redegørelse til investorer efter lov om investeringsforeninger m.v. 37 Indledning og resume Denne redegørelse er udarbejdet af bestyrelserne i Investeringsforeningen Jyske Invest, Investeringsforeningen

Læs mere

Til offentliggørelse på hjemmesiden inden generalforsamlingerne i april 2015:

Til offentliggørelse på hjemmesiden inden generalforsamlingerne i april 2015: Til offentliggørelse på hjemmesiden inden generalforsamlingerne i april 2015: Unipension: Arkitekternes Pensionskasse, MP Pension - Pensionskassen for Magistre & Psykologer samt Pensionskassen for Jordbrugsakademikere

Læs mere

SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN

SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN PRÆSENTATION AF DE VIGTIGSTE POINTER FRA KONFERENCEN FOR LEDERE OG MELLEMLEDERE PÅ KOLDKÆRGÅRD TORSDAG DEN 15. MARTS 2016 2 Udgiver Socialpædagogerne Østjylland Oplag 300

Læs mere

Politik for Fund Governance. Investeringsforeningen Sparinvest

Politik for Fund Governance. Investeringsforeningen Sparinvest Politik for Fund Governance Investeringsforeningen Sparinvest Den 27. juni 2017 Indledning Bestyrelsen for Investeringsforeningen Sparinvest (herefter Sparinvest ) har valgt at følge Investeringsfondsbranchens

Læs mere

Danske Andelskassers Bank A/S

Danske Andelskassers Bank A/S Danske Andelskassers Bank A/S Investorpræsentation - Opdateret november 2012 Indhold Danske Andelskassers Bank Organisation Historie Fokus på det lokale En betydende spiller Værdiskabelse for aktionærer

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Nordisk Försäkringstidskrift 1/2012. Solvens II giv plads til tilpasning i pensionsbranchen

Nordisk Försäkringstidskrift 1/2012. Solvens II giv plads til tilpasning i pensionsbranchen Solvens II giv plads til tilpasning i pensionsbranchen Med Solvens II forøges i mange tilfælde kapitalkravene til de europæiske forsikringsselskaber. Hensigten er blandt andet bedre forbrugerbeskyttelser,

Læs mere

Ejerstrategi for de kommunalt ejede selskaber.

Ejerstrategi for de kommunalt ejede selskaber. Punkt 13. Ejerstrategi for de kommunalt ejede selskaber. 2014-4126. Magistraten indstiller, at byrådet godkender ejerstrategier for Aalborg Havn A/S og selskaberne under Miljø- og Energiforvaltningen som

Læs mere

1. halvår 2011 i Nordea Liv & Pension

1. halvår 2011 i Nordea Liv & Pension 1. halvår 2011 i Nordea Liv & Pension Bruttopræmier i alt Mio. kr. 8.000 Indskud Løbende præmier 7.000 6.000 5.000 4.000 3.000 2.000 1.000 0 H1 2007 H1 2008 H1 2009 H1 2010 H1 2011 Bruttopræmier i alt

Læs mere

Pension. Guide. Tjen en formue på din. sider. Februar 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

Pension. Guide. Tjen en formue på din. sider. Februar 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Iris Guide Februar 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 Tjen en formue på din Pension sider Se 4 pensionsselskabers gennemsnitlige afkast Pension og penge: Scor kassen med et par klik

Læs mere

Ministerens tale til Investordagen, Dansk Aktionærforenings årsdag kl. 13.00-13.30.

Ministerens tale til Investordagen, Dansk Aktionærforenings årsdag kl. 13.00-13.30. Ministerens tale til Investordagen, Dansk Aktionærforenings årsdag kl. 13.00-13.30. [DET TALTE ORD GÆLDER] Tak for invitationen til at komme og give mit besyv med på dansk aktionærforenings årsdag. Man

Læs mere

Danske Andelskassers Bank A/S

Danske Andelskassers Bank A/S Danske Andelskassers Bank A/S Investorpræsentation - Opdateret 29. februar 2012 Indhold Kære aktionær Danske Andelskassers Bank Organisation Historie Fokus på det lokale En betydende spiller Værdiskabelse

Læs mere

5, 10 eller 15 år til pension: Det skal du overveje

5, 10 eller 15 år til pension: Det skal du overveje 5, 10 eller 15 år til pension: Det skal du overveje Planlægning er nøgleordet for at få det liv som pensionist, man drømmer om. Læs her, hvad du bør gribe fat i allerede nu. Livet som pensionist kan være

Læs mere

Halvårsrapport Hedgeforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening)

Halvårsrapport Hedgeforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening) Halvårsrapport 2016 Hedgeforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening) Indhold Resultat og formue Ledelsesforhold Regnskabspraksis og revision Ledelsespåtegning Læsevejledning Afdelingens udvikling

Læs mere

Din pension 2014 Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger

Din pension 2014 Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger Din pension 2014 Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger Generalforsamling 2015 Se indlæg Partnerskab for livet Side 3 På vej mod et lavrentesamfund Side 8 Flotte afkast sikrer pensionen Side

Læs mere

AFLØNNINGSPOLITIK I SEB PENSION Vedrørende indkomståret 2013

AFLØNNINGSPOLITIK I SEB PENSION Vedrørende indkomståret 2013 AFLØNNINGSPOLITIK I SEB PENSION Vedrørende indkomståret 2013 I overensstemmelse med Bekendtgørelse om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning i finansielle virksomheder og finansielle holdingvirksomheder

Læs mere

ÅOK & ÅOP, brancheprincip Sådan har vi gjort

ÅOK & ÅOP, brancheprincip Sådan har vi gjort ÅOK & ÅOP, brancheprincip Sådan har vi gjort Metodebeskrivelse og afstemning, ledelses- og revisionserklæring for Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger for regnskabsåret 2016 1 Indhold Indhold...

Læs mere

Økonomisk tryghed - hele livet

Økonomisk tryghed - hele livet Økonomisk tryghed - hele livet Værd at vide > > Industriens Pension er tre gange i de senere år kåret til Europas bedste arbejdsmarkedspensionsselskab af organisationen Investment & Pension Europe. > >

Læs mere

pension Guide Sådan får du mere i 500.000 mere i pension Sikkerhed eller hurtige penge? Juni 20 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

pension Guide Sådan får du mere i 500.000 mere i pension Sikkerhed eller hurtige penge? Juni 20 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide Juni 20 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan får du mere i pension 500.000 mere i pension Sikkerhed eller hurtige penge? Scor 500.000 mer 2 e i pension Skal du vælge det

Læs mere

Investeringsforeningen PFA Invest. Referat af ordinær generalforsamling den 22. april 2014

Investeringsforeningen PFA Invest. Referat af ordinær generalforsamling den 22. april 2014 11 Investeringsforeningen PFA Invest Referat af ordinær generalforsamling den 22. april 2014 Tirsdag den 22. april 2014 kl. 16.00 afholdtes ordinær generalforsamling i Investeringsforeningen PFA Invest,

Læs mere

Dagsorden til generalforsamling

Dagsorden til generalforsamling Dagsorden til generalforsamling I henhold til MA s vedtægter 1. Valg af dirigent 2. Formandens mundtlige beretning for det forløbne år 3. Godkendelse af det reviderede regnskab for 2015 4. Indkommet medlemsforslag

Læs mere

Honorar- og lønpolitik. for Bestyrelse, ledelse og beslutningstagere m.fl. i Deltaq A/S

Honorar- og lønpolitik. for Bestyrelse, ledelse og beslutningstagere m.fl. i Deltaq A/S Honorar- og lønpolitik for Bestyrelse, ledelse og beslutningstagere m.fl. i Deltaq A/S Lønpolitik for bestyrelse, ledelse og beslutningstagere m.fl. i Deltaq A/S, inkl. retningslinjer for incitamentsaflønning

Læs mere

GENMAB A/S, CVR-NR. 21023884

GENMAB A/S, CVR-NR. 21023884 GENMAB A/S, CVR-NR. 21023884 OVERORDNEDE RETNINGSLINJER FOR INCITAMENTSAFLØNNING AF GENMAB A/S' BE- STYRELSE OG DIREKTION I HENHOLD TIL SELSKABSLOVENS 139 1. INDLEDNING Inden et børsnoteret selskab indgår

Læs mere

PJD generalforsamling 2012

PJD generalforsamling 2012 PJD generalforsamling 2012 Onsdag 25. april 2012, Radisson Blu Falconer Hotel & Conference Center, Frederiksberg. Arkitekternes Pensionskasse Pensionskassen for Jordbrugsakademikere og Dyrlæger MP Pension

Læs mere

1. Bestyrelsens honorering Trygs bestyrelse honoreres med et fast honorar og er ikke omfattet af nogen form for incitamentsordning.

1. Bestyrelsens honorering Trygs bestyrelse honoreres med et fast honorar og er ikke omfattet af nogen form for incitamentsordning. Lønpolitik for Tryg Forsikring A/S Lønpolitikken for Tryg Forsikring A/S (herefter Tryg ) er udarbejdet på grundlag af reglerne om aflønning i lov om finansiel virksomhed ( FIL ) 71, stk. 1, nr. 9 og 77a-d

Læs mere

VEJLEDNING OM VEDERLAGSPOLITIK

VEJLEDNING OM VEDERLAGSPOLITIK VEJLEDNING OM VEDERLAGSPOLITIK Vejledning om vederlagspolitik, version 2.0, - 1. september 2015 Anbefalinger for god Selskabsledelse, maj 2013, opdateret november 2014 INDHOLD 1. FORM OG INDHOLD... 3 2.

Læs mere

Fondsledelse dilemmaer og perspektiver. Niels Jacobsen, adm. direktør, William Demant Holding A/S

Fondsledelse dilemmaer og perspektiver. Niels Jacobsen, adm. direktør, William Demant Holding A/S Fondsledelse dilemmaer og perspektiver Niels Jacobsen, adm. direktør, William Demant Holding A/S Agenda Hvorfor øget fokus på fonde? Hvorfor ny fondslovgivning? Erhvervsdrivende versus almenvelgørende

Læs mere

Overordnede retningslinier for incitamentsaflønning af bestyrelse, direktion og øvrige medarbejdere i Nordic Tankers A/S

Overordnede retningslinier for incitamentsaflønning af bestyrelse, direktion og øvrige medarbejdere i Nordic Tankers A/S Nordic Tankers A/S generalforsamling 22. april 2010 Bilag 2. Overordnede retningslinier for incitamentsaflønning af bestyrelse, direktion og øvrige medarbejdere i Nordic Tankers A/S I overensstemmelse

Læs mere

Danske Andelskassers Bank A/S

Danske Andelskassers Bank A/S Danske Andelskassers Bank A/S Investorpræsentation - Opdateret februar 2013 Indhold Danske Andelskassers Bank Organisation Historie Fokus på det lokale En betydende spiller Værdiskabelse for aktionærer

Læs mere

Din pension 2014 MP Pension - Pensionskassen for Magistre & Psykologer

Din pension 2014 MP Pension - Pensionskassen for Magistre & Psykologer Din pension 2014 MP Pension - Pensionskassen for Magistre & Psykologer Generalforsamling 2015 Se indlæg Partnerskab for livet Side 3 På vej mod et lavrentesamfund Side 8 Flotte afkast sikrer pensionen

Læs mere

Retningslinjer. Retningslinjer for FAIF-nøglebegreber 13.08.2013 ESMA/2013/611

Retningslinjer. Retningslinjer for FAIF-nøglebegreber 13.08.2013 ESMA/2013/611 Retningslinjer Retningslinjer for FAIF-nøglebegreber 13.08.2013 ESMA/2013/611 Dato: 13.08.2013 ESMA/2013/611 Indholdsfortegnelse I. Anvendelsesområde 3 II. Definitioner 3 III Formål 4 IV. Opfyldelse og

Læs mere

PFA s CR-strategi Investering i et bæredygtigt samfund

PFA s CR-strategi Investering i et bæredygtigt samfund PFA s CR-strategi 2017-2020 Investering i et bæredygtigt samfund PFA s CR-strategi 2017-2020 Investering i et bæredygtigt samfund For PFA er det en grundlæggende del af forretningsmodellen at tage et medansvar

Læs mere

Oplæg årsmøde PBR. Indledning og motivation for årsmødet

Oplæg årsmøde PBR. Indledning og motivation for årsmødet Oplæg årsmøde PBR Indledning og motivation for årsmødet Pensionsformuen er stor omkring 1,5 gange BNP - og den vokser. o De beslutninger vi træffer er vigtige o Både for samfundsudviklingen og for den

Læs mere