Dr. Josef Bühler ( )

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dr. Josef Bühler (1904-1948)"

Transkript

1 De deltagere i Wannsee konferencen Dr. Josef Bühler ( ) Ledelsen i Generalgouvernementet i Krakow Departementschef (Staatssekretär) Bühler var permanent stedfortræder for guvernør Hans Frank fra juni 1941, og havde i denne position medansvar for alle forbrydelser begået mod den polske befolkning, og for folkedrabet mod jøderne i Polen. På Wannsee konferencen opfordrede han Heydrich til at begynde den Endelige Løsning i Generalgouvernementet, hvor, som han sagde, der ikke var nogen transportproblemer. Ydermere understregede Bühler, at han ønskede en hurtig løsning på jødeproblemet i dette område. I 1942 deltog Bühler i forberedelserne til de tyske bosættelser nær Lublin, og i bortførelsen af polakker til tvangsarbejde i Tyskland. Født i Waldsee (Württemberg), søn af en bager. Katolsk familie. Studentereksamen. Jurastudium. Dr. jur Medlem af nazipartiet (NSDAP) Som distriktsanklager blev han sekretariatschef for minister uden portefølje, Hans Frank. I december 1939, chef for Generalgouvernørens kontor i Krakow, og i marts 1940 departementschef. Forsvarets vidne i processen mod Hans Frank ved det Internationale Militærtribunal i Nürnberg, derefter udleveret til Polen. Dødsdømt i Krakow i juli 1948, og henrettet.

2 Adolf Eichmann ( ) Reichssicherheitshauptamt (RSHA) Leder af sektion IV B 4 Eichmann spillede, som organisator af deporta-tionerne, en ledende rolle i udslettelsen af de europæiske jøder. Efter at have været aktiv siden oktober, 1934, i sektion III/112 ( Jøder ) under sikker-hedstjenestens hovedkontor i Berlin, beskæftigede han sig med de eksisterende muligheder for at drive jøderne ud af Tyskland. Efter annektionen af Østrig og besættelsen af Böhmen og Mähren i 1938/39, stod Eichmann i spidsen for centralerne for jødisk emmigration i Wien og Prag. I oktober 1939 deltog han i planen for et jødisk reservat i Nisko, ved San-floden (Polen). Fra december 1939 og frem arbejdede han som konsulent i RSHA s sektion IVD4 ( Emmi-gration og udvisning ). I marts 1941 blev han chef for sektion IV B 4 ( jødiske affærer og udvisninger ). Han forestod arbejdet med at skrive Wannsee-protokollen. Fra oktober 1941 til 1944 ledede hans kontor koordineringen af transporter, og tog beslutningerne om, hvor mange jøder, der skulle med hver transport. Fra marts 1944 var han som leder af Specialafdeling Eichmann (Sonderkommando Eichmann) i Budapest, ansvarlig for tvangsdeportationen af jøder til Auschwitz og andre koncentrations- og udryddelseslejre. Født i Solingen som søn af en bogholder. Studentereksamen, ufuldendt uddannelse som ingenør, derefter i handelslære. Fra arbejdede han som sælger og i rejsebranchen i Wien. Medlem af nazipartiet (NSDAP) og SS i april 1932, og flyttede til Tyskland i august Fra 1934 i sikkerhedstjenesten; fra 1939 i RSHA. I begyndelsen af maj, 1945, blev han, udklædt som menig i luftvåbnet, arresteret, men det lykkedes ham at undslippe. Han arbejdede derefter som skovarbejder nær Celle. I 1950 flygtede han via Østrig til Italien, og derfra til Argentina, hvor han levede i Buenos Aires. Bortført af medlemmer af den israelske sikkerhedstjeneste i maj Dødsdømt i Jerusalem i decem-ber, 1961, og henrettet den 31. maj, 1962.

3 Dr. Roland Freisler ( ) Justitsministeriet Departementschef (Staatssekretär) Ved Wannsee konferencen repræsenterede Freisler ministeriet, som siden gennemførelsen af Nurnberglovene havde arbejdet med den juridiske side af jødeforfølgelserne. Freisler blev betragtet som en garant for nationalsocialistiske anskuelser. I august 1942 blev Freisler udnævnt til Præsident for Folkedomstolen (Volksgerichtshof). I denne position dømte han og andre medlemmer af domstolen tusinder til døden. Født i Celle, søn af en ingenør. Reformerret protestantisk hjem. Studentereksamen i Aachen, Jurastudier ved universitetet i Kiel. I militærtjeneste som officerskadet august 1914, derefter sekondløjtnant. Russisk krigsfange fra oktober 1915 til Fortsat jurastudium ved universitetet i Jena. Dr. jur. 1922, og fra 1924 advokat i Kassel og medlem af byrådet for Völkisch-Sozialen Block. Medlem af nazipartiet (NSDAP) fra juli Medlem af den prøjsiske Rigsdag. Departementschef fra juni 1933 i det prøjsiske justitsministerium, medlem af det prøjsiske statsråd, og i oktober 1933 departementschef i det nysammenlagte Rigs- og prøjsiske justitsministerium. Der var han først og fremmest ansvarlig for personalespørgsmål, strafferet, og fuldbyrdelse af domme. Dræbt i Berlin under et luftangreb, 3. februar 1945.

4 Reinhard Heydrich ( ) Chef for sikkerhedspolitiet og sikkerhedstjenesten (SD) og for Reichssicherheitshauptamt (RSHA) Stedfortrædende rigsprotektor for Böhmen og Mähren Fra 1938 var Heydrich en nøglefigur i fordrivelsen og udryddelsen af de europæiske jøder. Efter annekteringen af Østrig havde sikkerhedstjenesten forestået organiseringen af tvangsemmigrationen. Efter novemberpogromen i 1938 lod Heydrich jøder arrestere og fængsle i koncentrationslejre. Da krigen brød ud 1. september 1939, beordrede Heydrich ghettoisering af alle jøder, og etablering af jøderåd i alle jødiske samfund i Polen. Efter angrebet på Sovjetunionen beordrede han indledningsvis de særlige enheder (Einsatzgruppen) til at henrette kommunistiske funktionærer og jøder i den tjenstdygtige alder. De særlige enheder fik snart ordre til at begynde det systematiske massemord på den samlede jødiske befolkning i de erobrede, sovjetiske territorier. Efter at have modtaget et memorandum underskrevet af Göring, den 31. juli, 1941, som autoriserede ham til at udføre den endelige løsning af det jødiske spørgsmål, lagde Heydrich planer for udslettelsen af 11 millioner europæiske jøder. Født i Halle/Saale, søn af en komponist og leder af et musikkonservatorium. Katolsk gymnasium. Kæmpede i et frikorps i I den tyske krigsflåde 1922, og afskediget i unåde som premierløjtnant 1931 på grund af et brudt ægteskabsløfte.medlem af nazipartiet og SS i I juli 1932 betroede Himmler ham organiseringen og ledelsen af sikkerhedstjenesten (SD). Chef for det politiske politi i Bajern april 1933, og chef for det hemmelige statspolitis kontor i Berlin, I juni 1936 blev han chef for sikkerhedspolitiet, og i september 1939 chef for Hovedkontoret for Rigets Sikkerhed (Reichssicherheitshauptamt RSHA). Den 27. maj, 1942, udførte tjekkiske modstandsfolk et drabsforsøg mod ham i Prag, der førte til hans død den 4. juni, 1942.

5 Otto Hofmann ( ) Leder af SS hovedkontor for race og befolkningsvandring (Rasse- und Siedlungshauptamt) Hofmann havde en ledende position fra 1940 til 1943 i de forskellige germaniseringspolitikker i Polen og Sovjetunionen. Han var ansvarlig for racemæssig afprøvning, som medførte, at forskellige etniske grupper blev fordrevet fra deres land, og erstattet med tyskere fra forskellige lande; for bortførelsen af polske børn til Tyskland; og for SS genealogiske preservation (SS-Sippenpflege). På Wannsee konferencen forlangte Hofmann indtrængende, at folk af blandingsrace (Mischlinge) skulle steriliseres. Født i Innsbruck, søn af en forretningsmand. Studentereksamen. Meldte sig frivilligt til militæret i august 1914, og forfremmet til sekondløjtnant i marts I juni 1917 blev han russisk krigsfange, men flygtede tilbage til Tyskland, hvor han blev uddannet til pilot. Hjemsendt Fra 1920 til 1925 arbejdede han som vingrossist, derefter som selvstændig vinsælger. Medlem af NSDAP 1923, af SS i april 1931, og var fra 1933 heltids SSleder. I april 1943 blev han udnævnt til kommandant for SS- Hovedsektor Sydvest, og senior SS- og politileder i Württemberg, Baden og Alsace. Han var også kommandant for krigsfanger i Fors varssektor V (sydøst). Under retssagen mod SS hovedkontor for race og befolkningsvandring blev han idømt 25 års fængsel for forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser. Han fik amnesti i 1954, og blev løsladt fra fængslet i Landsberg. Derefter funktionær i privat virksomhed i Württemberg.

6 Dr. Gerhard Klopfer ( ) Det nazistiske partikancelli, Departementschef (Ministerialdirektor) Klopfers rolle i den endelige løsning udviklede sig fra hans centrale position i partisekretariatet. Han var en af de mest indflydelsesrige og bedst informerede bureaukrater i det nazistiske regime. Da han var både leder af den forfatningsretslige sektion III i det nazistiske partisekretariat, og stedfortræder for Martin Bormann, var han ansvarlig for spørgsmål i forbindelse med race- og nationalkarakter, økonomisk politik, samarbejde med sikkerhedsapparatet (RSHA), og grundlæggende retningslinier for okkupationspolitikken. I november 1942 deltog han som statssekretær i indskrænkningen af rettigheder for jøder i blandede ægteskaber. Født i Schreibersdorf (Schlesien), søn af en landmand. Studentereksamen Studerede jura og økonomi i Jena og Breslau. Han tog doktorgraden i jura i Distriksdommer i Düsseldorf Medlem af nazipartiet (NSDAP) og stormtropperne (SA) i april I slutningen af 1933 blev han konsulent i det prøjsiske landbrugsministerium, og i 1934 i det hemmelige statspoliti. I april 1935 blev han medlem af staben hos Førerens stedfortræder, Rudolf Hess, og samme år medlem af SS. Som kontorchef (Ministerialrat) arbejdede han 1938 med ekspropriering af jødisk ejendom. Flygtede fra Berlin i april 1945, og efterfølgende interneret. Efter sin løsladelse fra fængslet i 1949 blev han af den øverste klageinstans i Nürnberg erklæret som kun i mindre omfang belastet (Minderbelastet). I 1952 skattesagkyndig. I 1956, advokat i Ulm. En undersøgelse ved anklagemyndigheden i Ulm på grund af hans deltagelse i Wannsee konferencen blev indstillet 1962.

7 Wilhelm Kritzinger ( ) Departementschef i Rigskancelliet Kritzinger indtog den næsthøjeste position i Rigskancelliet efter chefen, Lammers. Han vidste derfor alt om de anti-jødiske forholdsregler, og beskæftigede sig i sin kapacitet som embedsmand i Rigskancelliet i udstrakt grad med jødiske problemer. Således medvirkede han i 1939/40 ved udarbejdelsen af lovgivning mod folkeskadelige (Volksschädlinge), og også ved udkastet til paragraf 11 i Rigsborgerskabsloven, på basis af hvilken de tyske jøder blev frataget deres ejendom før deres deportation. Som statssekretær beskæftigede han sig 1942/43 med udkast til lovgivning, der var beregnet til at indskrænke jøders appelmuligheder ved domstolene. Adspurgt i retten efter 1945 indrømmede Kritzinger at have været til stede ved Wannsee konferencen, og anerkendte mødets kriminelle natur. Født som søn af en præst i Grünfier (Netze distriktet). Studentereksamen afsluttet Jurastudium. Kæmpede ved fronten , blev reserveløjtnant. I 1921 eksamen som retsassesor. Derefter arbejdede han som assistent i justitsministeriet. I 1925/26 seniorrådgiver (Landgerichtsrat ) i det prøjsiske handelsministerium, og 1926 tilbage til justitsministeriet. Medlem af nazipartiet 1. januar Overført til Rigskancelliet i februar 1938, hvor han tjente som direktør for sektion B med rang af Departementschef (Ministerialdirektor). I begyndelsen af 1942 udnævnt til vicedepartementschef (Unterstaatssekretär), og ved slutningen af samme år til departementschef. Flygtede fra Berlin i 1945, og blev maj 1945 departementschef i Dönitz regering i Flensburg. Efterfølgende interneret i Bruchsal, løsladt april 1946, men arresteret igen i december. Blev fundet uegnet til fortsat fængsling af helbredsårsager.

8 Dr. Rudolf Lange ( ) Kommandant for sikkerhedspolitiet og sikkerhedstjenesten (KdS) Gennem temmelig lang tid tilhørte Lange det mellemlag af embedsmænd ved det hemmelige statspoliti, der gjorde terrorapparatets funktion mulig. Da de særlige enheder (Einsatzgruppen) under sikkerhedspolitiet blev opstillet for at myrde jøder i Sovjetunionen, blev Lange også inddraget. Som stabschef i sin enhed, Einsatzgruppe A, der bevægede sig bag den tyske hær i de baltiske lande, ledede han også i en periode Sonderkommando 2, som per december 1941 havde myrdet omkring lettiske jøder, såvel som jøder fra andre lande, der var blevet deporteret til Letland. Lange ledede personligt drabsoperationer uden for Riga. På Wannsee konferencen var han den erfarne praktiker i massehenrettelser. Født i Weisswasser, søn af en banearbejderformand. Jurastudie. Medlem af det hemmelige politi i Halle 1933, og Dr. Jur. fra universitetet i Jena. Medlem af nazipartiet (NSDAP) og SS i Med Gestapo i Wien 1938 og Stuttgart I 1940 ledede han Gestapo i Weimar og Erfurt, og i september 1940 blev han stedfortrædende for chefen for det hemmelige statspoliti i Berlin. I december 1941 kommandant for sikkerhedspolitiet og sikkerhedstjenesten i Letland, og fra januar 1945 kommandant for sikkerhedspolitiet og sikkerhedstjenesten i Warte-regionen (Warthegau). Lange begik selvmord i Poznan i februar 1945.

9 Dr. Georg Leibbrandt ( ) Rigsministeriet for de besatte østområder (Reichsamtsleiter) Fra 1941 til 1943 ledede Leibbrandt departementerne, der var ansvarlige for generelle politikker, Ukraine, de besatte østområder (Ostland), Kaukasus, Rusland, og presse- og kulturpolitik. I kraft af sin stilling var han dybt involveret i folkedrabet på jøderne. Så tidligt som i oktober, 1941, deltog Leibbrandt i et møde med Heydrich, hvor inklusionen af alle jøder i drabsprogrammet blev diskuteret. To dage efter Wannsee konferencen inviterede han til et officielt møde, hvor definitionen af begrebet jøde i forbindelse med østområderne skulle diskuteres. Født i Hoffnungsthal nær Odessa. Gymnasium i Dorpat og Odessa. Flygtede til Berlin efter revolutionen. Fra 1920 studier i teologi, filosofi og nationaløkonomi i Tübingen og Leipzig. Studierejser til Paris, London, Sovjetunionen og USA. PhD i Medlem af nazipartiet (NSDAP) i Chef for Sektion Øst (Ostabteilung) i nazipartiets kontor for udenrigspolitik. Derefter ansvarlig for antikommunistisk og antisovjetisk propaganda. I 1938 assessor (Beisitzer) ved folkedomstolen (Volksgerichtshof). I juli 1941 direktør for hoveddepartement nr. 1 (Politik) i Rigsministeriet for de besatte østområder. I sommeren 1943 meldte han sig til tjeneste i flåden. Interneret i 1945, løsladt En forundersøgelse ved distriktsdomstolen i Nürnberg- Fürth, indledt januar 1950, blev afbrudt i august samme år.

10 Martin Luther ( ) Udenrigsministeriet Vicedepartementschef (Unterstaatssekretär) Fra 1940 til 1943 var Luther chef for departement D (Deutschland, dvs. interne affærer) og som sådan ansvarlig for forbindelsen til Himmler og Rigssikkerhedskontoret (RSHA). Han var samtidig chef for sektion D III ( Jødespørgsmål, racepolitik og kanalisering af information om vigtige indenrigske udviklinger til udenlandske repræsentationer ). Via sit tætte samarbejde med RSHA og især med Adolf Eichmanns kontor, gjorde Luther sin sektion D til et af de administrative organer, der var involveret i den endelige løsning. I det lange løb udmøntede udenrigsministeriets indsats i folkemordet sig frem for alt som diplomatiske forberedelser og beskyttelse af deportationerne fra besatte og venligtsindede lande. Ved Wannsee konferencen anbefalede Luther, at man til at begynde med afstod fra deportationer fra de nordiske lande på grund af det ringe antal jøder der, og for ikke at anstifte uro; istedet skulle man først koncentrere sig om Europas syd-østlige og vestlige dele. Født i Berlin. Ingen studentereksamen. Krigsfrivillig 1914, og løjtnant Arbejdede derefter som shipping-agent i møbelbranchen. Medlem af nazipartiet (NSDAP) i marts I 1933/34 chef for det økonomiske rådgivningscenter for NSDAP, Berlin. I 1936 leder for partiets rådgivningscenter under chefen for nazipartiets udenrigspolitiske kontor, Joachim von Ribbentrop. Da denne blev udnævnt til udenrigsminister i 1938, blev Luther chef for nazipartiets særlige sektion i udenrigsministeriet. I 1941 blev han udnævnt til udenrigsråd (Ministerialdirektor), skønt hans officielle rang var vicedepartementschef (Unterstaatssekretär). På grund af hans forsøg på at vælte Ribbentrop blev han afskediget i februar 1943, og indsat som privilligeret fange i beskyttelsesarrest i koncentrationslejren Sachsenhausen. Befriet af den Røde Hær, men død en måned senere i Berlin.

11 Dr. Alfred Meyer ( ) Rigsministeriet for de besatte østområder Departementschef Fra sommeren 1941 til november 1942 var Meyer, som stedfortræder for minister Alfred Rosenberg, ansvarlig for de tre hoveddepartementer for politik, administration og økonomi. I denne stilling deltog han i udnyttelsen og udplyndringen af de besatte områder i Sovjetunionen, og i undertrykkelsen og udryddelsen af indbyggerne, især den jødiske befolkning. Meyer blev inviteret til Wannsee konferencen på grund af at de særlige enheders (Einsatzgruppen) folkedrab på jøderne allerede var igang i den region, hans ministerium administrerede. Meyer foreslog på Wannsee, at visse forberedende forholdsregler altid skulle tages lokalt, for ikke at forårsage uro blandt lokalbefolkningerne. I juli 1942 foreslog han, at underkaste folk af blandingsblod (Mischlinge) i Sovjetunionen samme behandling som jøder. Født i Göttingen i en protestantisk familie, søn af en regeringsembedsmand og bygningsadministrator. Studentereksamen Kadet 1912, kompagnichef 1914, derefter bataljonschef. Krigsfange i Frankrig Hjemsendt som Kaptajn Handelsansat og studier i jura, statskundskab og politisk økonomi. PhD i statskundskab Fra 1923 til 1930 juridisk rådgiver for et mineselskab i Gelsenkirchen. Medlem af nazipartiet (NSDAP) 1928, og lokal partichef (Ortsgruppenleiter). Parti distriktsleder i Emscher-Lippe 1929/30, medlem af Rigsdagen 1930, og partigauleiter i Nord-Westphalen. Udnævnt til stedfortrædende guvernør (Reichsstatthalter) i Lippe og Schaumburg-Lippe i maj 1933, og i 1936 chef for regeringen i Lippe. I 1938 blev Meyer guvernør (Oberpräsident) i provinsen Westphalen, og generalløjtnant i stormtropperne (SA). Fra november 1942 var han Rigforsvarskommissær i Nord- Westphalen. Selvmord i maj 1945.

12 Heinrich Müller (1900 -? ) Reichssicherheitshauptamt (RSHA) Chef for Amt IV (Gestapo) Som chef for det hemmelige politi (Gestapo) deltog Müller i næsten alle forbrydelser som blev planlagt, forberedt og organiseret i Hovedkontoret for Rigets Sikkerhed (Reichssicherheitshauptamt RSHA), og mest bemærkelsesværdigt i folkedrabet på de europæiske jøder. Fra tidligt september 1939 udsendte han direktiver om særbehandling (Sonderbehandlung, altså mord) af politiske modstandere. Den såkaldte jødiske afdeling (Judenreferat) under Eichmann var ligeledes under Müllers ansvar. Han var informeret om folkedrabet på de sovjetiske jøder i mindste dataljer. Efter Heydrichs instruktioner formulerede Müller ordrer til de særlige drabsenheder (Einsatzgruppen) og var ansvarlig for de situationsrapporter (Ereignismeldungen) som opsummerede de detaljerede rapporter fra Einsatzgrupperne. Müller var således en at de mest indflydelsesrige aktører bag scenen i det nazistiske regime. Født i München i en katolsk familie. Faderen var politimand. Studentereksamen, derefter uddannet som flymekaniker. Meldte sig frivilligt til militæret i 1917, og hjemsendt som korporal, Derefter ansat ved politihovedkvarteret i München. I 1929 sekretær ved det politiske politi i München, hvor han bekæmpede kommunistiske organisationer. Medlem af SS 1934, og overført til det hemmelige statspoliti i Berlin samme år. I 1936 stedfortrædende chef for sektionen for politisk politi under sikkerhedspolitiets hovedkontor. Medlem af nazipartiet (NSDAP) I 1939 chef for Rigets centralkontor for jødisk emmigration, og fra oktober 1939 chef for department IV (Gestapo) under RSHA, med rang af SS-Gruppenführer (ingen tilsvarende dansk rang; mellem oberst og brigadegeneral) og generalmajor i politiet. Sporløst forsvundet siden maj 1945.

13 Erich Neumann ( ) Kontoret for den befuldmægtigede for fire-års-planen Departementschef Så tidligt som november 1938 deltog Neumann i et møde, indkaldt af Göring, for at diskutere arianiseringen af økonomien, såvel som den særlige identifikation og isolation af jøderne. Ved Wannsee konferencen repræsenterede han økonomi-, arbejds-, finans-, fødevare-, transport- og rustningsministerierne. Som Görings statssekretær varetog han interesserne for det administrative kontor for krigsøkonomien, og støttede stærkt tanken om at udskyde deportationen af jødiske arbejdere i de krigsvigtige firmaer. Født i Forst (Niederlausitz) i en protestantisk familie. Søn af en fabriksejer. Efter studentereksamen studerede han jura og nationaløkonomi i Freiburg, Leipzig og Halle. Krigstjeneste , senest som premierløjtnant embedsmand (Regierungsassessor) i det prøjsiske indenrigsministerium, derefter i distriktskontoret i Essen. Seniorrådgiver (Regierungsrat) i det prøjsiske handelsministerium Distriktsleder (Landrat) i Freystadt 1927/28, siden kontorchef (Ministerialrat), igen i det prøjsiske handelsministerium. I september 1932 departementschef (Ministerialdirektor) i det prøjsiske statsministerium, med ansvar for administrative reformer. Medlem af nazipartiet (NSDAP) i maj, 1933, og af SS, august Tjente i det prøjsiske statsministerium frem til udgangen af 1935, og i oktober, 1936, i kontoret for den befuldmægtigede for fire-års-planen, Hermann Göring. Udnævnt til departementschef (Staatssekretär) i sommeren 1938, og fra 1941 næstformand i bestyrelsen for et benzinselskab, der havde koncessionen på udvindelsen af oliereserverrne i de besatte områder af Sovjetunionen. Fra tidligt 1942 direktør for det tyske kalium syndikat a/s. Interneret 1945, løsladt fra fænglet tidligt 1948 af helbredsårsager.

14 Dr. Eberhard Schöngarth ( ) Øverstkommanderende for sikkerhedspolitiet og sikkerhedstjenesten (BdS) Som øverstbefalende for sikkerhedspolitiet og sikkerhedstjenesten i hele det af Tyskland erobrede østlige Polen (Generalgouvernementet), deltog Schöngarth i alle former for undertrykkelse og udryddelse af de polske og jødiske befolkninger i det besatte Polen. Efter angrebet på Sovjetunionen opstillede han en særlig enhed i Østgalizien, som mellem juli og september skød 4000 jødiske mænd i grænseområdet til Polen. På Wannsee konferencen var han, sammen med Lange, en erfaren praktiker i massehenrettelser. Født i Leipzig, søn af en bygningsarbejderformand. Studentereksamen medlem af et frikorps. Medlem af Nazipartiet (NSDAP) og stormtropperne (SA) Bankfunktionær I 1924 begyndte han at studere jura og statskundskab i Leipzig, og i 1929 tog han Dr. jur. eksamen. Fra 1932 arbejdede han som advokat ved de regionale retter i Magdeburg, Erfurt og Torgau. Medlem af SS Inovember 1933 begyndte han at arbejde for Rigspostforvaltningen i Erfurt, og fra 1935 i pressesektionen i det hemmelige statspoliti. I foråret 1936 ledede han det hemmelige statspolitis kontorer i Dortmund, Bielefeld og Münster. I 1939 senior forvaltningsrådgiver og oberstløjtnant i SS. I maj 1944 øverstbefalende for sikkerhedspolitiet og sikkerhedstjenesten i det besatte Holland. I februar 1946 dømte en britisk domstol ham til døden, og lod ham henrette for at have beordret en krigsfange skudt.

15 Dr. Wilhelm Stuckart ( ) Indenrigsministeriet Departementschef (Staatssekretär) I indenrigsministeriet, med dets underafdelinger for forfatning, lovgivning, administration, deltog Stuckart fra 1935 i arbejdet med at lave udkast til love og dekreter rettet mod jøder, der levede i Tyskland, især Rigsborgerskabsloven og loven om beskyttelse af tysk blod og tysk ære (Nurnberglovene). I 1940 deltog han i forberedelserne til at berøve jøderne deres tyske statsborgerskab. I 1941 udarbejdede han et forslag, der skulle føre til, at jøder i Tyskland skulle bære særlige kendetegn. Ved Wannsee konferencen foreslog Stuckart tvangssterilisation af personer af blandingsrace (Mischlinge). Og i april 1943 ledede han en konference for departementschefer om politistraffe til jøder skyldige i kriminelle gerninger (13. tilføjelse til Rigsborgerskabslovene). Født i Wiesbaden, søn af en jernbanefunktionær. Kristen opdragelse. Studentereksamen. Frikorpskæmper Fra 1922 jurastudier i München og Frankfurt/Main Medlem af nazipartiet Dr. jur. i Fra 1930 dommer ved en distriktsdomstol. Fra 1932 til marts 1933 advokat og juridisk rådgiver for stormtropperne (SA) i Pommern. I juni 1933 departementschef i det prøjsiske forskningsministerium. Departementschef i indenrigsministeriet i Medlem af SS i SSgeneralløjtnant (SS-Obergruppenführer) i Interneret 1945 som indenrigsminister i Dönitz-regeringen i Flensburg. I Wilhelmstrassen-processen i maj 1945 blev han idømt tre år og ti måneders fængsel, som imidlertid blev betragtet som afsiddet qva hans ophold i undersøgelsesarrest. En afnazificeringsdomstol kendte ham medløber (Mitläufer) i 1950, og idømte ham i 1952 en bøde på DM. Han døde i et trafikuheld i november, 1953

Geheime Reichssache ("Tophemmeligt") Konferenceprotokol

Geheime Reichssache (Tophemmeligt) Konferenceprotokol Geheime Reichssache ("Tophemmeligt") 30 kopier 16. kopi Konferenceprotokol I. De følgende deltog i konferencen om den endelige løsning af det jødiske spørgsmål, afholdt den 20. januar, 1942, i Berlin,

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: " Reinhard Heydrich bødlen " Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel:  Reinhard Heydrich bødlen  Vejledning Lærer Titel: " Reinhard Heydrich bødlen " Vejledning Lærer Reinhard Heydrich bødlen Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS-Hitlers elite Udsendelse 3: Reinhard Heydrich bødlen. --------------------------------------------------------------------------

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: " Waffen SS " Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel:  Waffen SS  Vejledning Lærer Waffen-SS Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS - Hitlers elite" Udsendelse 5: Waffen SS ----------------------------------------------------------------------------- Indhold a. Filmens

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Tidslinje Nogle af de væsentlige begivenheder i Danmark Tidspunkt Verden 1939 23. august: Tyskland Sovjetunionen 1. september: Tyskland

Tidslinje Nogle af de væsentlige begivenheder i Danmark Tidspunkt Verden 1939 23. august: Tyskland Sovjetunionen 1. september: Tyskland Tidslinje Nogle af de væsentlige begivenheder i Danmark Tidspunkt Verden 1939 23. august: Tyskland og Sovjetunionen indgår en pagt. September 1. september: Tyskland angriber Polen. 2. verdenskrig begynder

Læs mere

Attentat og terrorisme Attentatet på Reinhard Heydrich for netop nu 60 år siden fører historie, nutid og fremtid sammen af Jakob Hvidt

Attentat og terrorisme Attentatet på Reinhard Heydrich for netop nu 60 år siden fører historie, nutid og fremtid sammen af Jakob Hvidt Attentat og terrorisme Attentatet på Reinhard Heydrich for netop nu 60 år siden fører historie, nutid og fremtid sammen af Jakob Hvidt Denne artikel blev i en lettere redigeret version bragt som kronik

Læs mere

Ofre/gerningsmænd. Disposition: - Indledning - hvorfor har vi valgt emnet - Viden - Produkt - Afslutning og konklusion. Powerpoint.

Ofre/gerningsmænd. Disposition: - Indledning - hvorfor har vi valgt emnet - Viden - Produkt - Afslutning og konklusion. Powerpoint. Ofre/gerningsmænd Problemstilling: - Hvem var ofre og gerningsmænd under holocaust, hvordan endte de i denne situation, og hvad har det haft af konsekvenser for dem? Disposition: - Indledning - hvorfor

Læs mere

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Den 2. verdenskrig i Europa

Den 2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: Den 2. verdenskrig i Europa Den 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet et par dage før, nemlig den 5. maj

Læs mere

Før 1920. 1920 9. april 1940. Efter august 1943. 9. april 1940 august 1943

Før 1920. 1920 9. april 1940. Efter august 1943. 9. april 1940 august 1943 Spørgekort til Balance og besættelse Grundbogen side 107-147 Spørgekortene kopieres i farve på karton og klippes ud. Kortene er delt i fire grupper: Rød: Gul: Blå: Grøn: I spillet skal man også bruge en

Læs mere

Første verdenskrig. Våbenstilstand.

Første verdenskrig. Våbenstilstand. Første verdenskrig. Våbenstilstand og eftervirkninger. Våbenstilstand. I 1918 var situationen desperat, der var krise i Tyskland. Sult og skuffelse over krigen havde ført til en voksende utilfredshed med

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk 6. Jeg fortryder intet Hitler var begejstret for Leni Riefenstahls film om nazismen.

www.cfufilmogtv.dk 6. Jeg fortryder intet Hitler var begejstret for Leni Riefenstahls film om nazismen. Leni Riefenstahl filminstruktøren Filmen indgår i en serie med 5 titler under overskriften Hitlers kvinder Udsendelse 2: Leni Riefenstahl - filminstruktøren ------------------------------------------------------------------

Læs mere

Kilde. Molotov-Ribbentrop-pagten. Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. Artikel 4. Artikel 5. Artikel 6. Artikel 7. Artikel 1. Historiefaget.

Kilde. Molotov-Ribbentrop-pagten. Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. Artikel 4. Artikel 5. Artikel 6. Artikel 7. Artikel 1. Historiefaget. Kilde Denne traktat mellem Nazityskland og Sovjetunionen var grundlaget for den tyske invasion af Polen en uge senere, som indvarslede den 2. Verdenskrig i Europa. Den anden del af traktaten forblev hemmelig

Læs mere

2. verdenskrig i Europa

2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet den 5. maj 1945. Krigsudbrud Den 1. september

Læs mere

En dansk krigsforbryder

En dansk krigsforbryder En dansk krigsforbryder Weekendavisen 28. januar 2005, 2 sektion, kultur, side 11 Gustav Alfred Jepsen er forsvundet ud af historien og er forblevet glemt, selv om han stod bag drab og tortur i Tyskland

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: "De lange knives nat" Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: De lange knives nat Vejledning Lærer Titel: "De lange knives nat" Vejledning Lærer De lange knives nat Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS- Hitlers elite Udsendelse 1: De lange knives nat ----------------------------------------------------------------

Læs mere

RESSOURCE 4. Serbere forvises fra Den Uafhængige Stat Kroatien, en af Nazitysklands satellitstater

RESSOURCE 4. Serbere forvises fra Den Uafhængige Stat Kroatien, en af Nazitysklands satellitstater RESSOURCE 4 Under Anden Verdenskrig blev millioner af mennesker ofre for massehenrettelser, deportation, sult, tvangsarbejde, koncentrationslejre og bombardementer. Flygtninge og fordrevne personer Serbere

Læs mere

Forløb: Holocaust og menneskerettigheder. Fag - Historie

Forløb: Holocaust og menneskerettigheder. Fag - Historie Forløb Holocaust og menneskerettigheder Fag - Historie Forløb: Holocaust og menneskerettigheder Modul nr.: ialt 10 lektioner a 50 min Dato: 11/3 2009 Fag: Historie Klasse/hold: 2g Kernestof: 1) Oplysningstiden

Læs mere

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning.

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning. Historiefaget.dk: Osmannerriget Osmannerriget Det Osmanniske Rige eksisterede i over 600 år. Det var engang frygtet i Europa, men fra 1600-tallet gik det tilbage. Efter 1. verdenskrig opstod republikken

Læs mere

Ved besættelsen af Danmark nedkastede tyskerne flyveblade. Et af dem var Oprop.

Ved besættelsen af Danmark nedkastede tyskerne flyveblade. Et af dem var Oprop. Plancherum 1 PLANCHE 10 Ved besættelsen af Danmark nedkastede tyskerne flyveblade. Et af dem var Oprop. Hvilken begrundelse gav tyskerne i Oprop for at besætte Danmark? Hvornår blev Danmark besat, og hvor

Læs mere

Udenrigspolitik i 1990'erne. Kosovo (copy 1) Den kolde krigs afslutning. Fakta. De venlige nabolande. Borgerkrigen i Jugoslavien 1991-1995

Udenrigspolitik i 1990'erne. Kosovo (copy 1) Den kolde krigs afslutning. Fakta. De venlige nabolande. Borgerkrigen i Jugoslavien 1991-1995 Historiefaget.dk: Udenrigspolitik i 1990'erne Udenrigspolitik i 1990'erne Kosovo (copy 1) Den danske udenrigspolitik blev mere aktiv efter den kolde krig. Danmarks nabolande blev med ét venlige i stedet

Læs mere

Folkedrabet i Tyskland

Folkedrabet i Tyskland Folkedrabet i Tyskland 1933-1945 1933 30. januar Adolf Hitler udnævnes til kansler i Tyskland Februar-marts Flere voldelige aktioner mod jøder udført af S.A. folk 5. marts Rigsdagsvalg, hvor nazisterne

Læs mere

Optakten til 2. verdenskrig

Optakten til 2. verdenskrig Historiefaget.dk: Optakten til 2. verdenskrig Optakten til 2. verdenskrig Da 1. verdenskrig sluttede i 1918, lå store dele af Europa i ruiner. Alle var enige om, at krigen aldrig måtte gentage sig. Men

Læs mere

Gallup om danskernes paratviden

Gallup om danskernes paratviden TNS Dato: 23. august 2013 Projekt: 59437 Feltperiode: Den 20.23. august 2013 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse:

Læs mere

Til Tyskland og Danmarks bedste

Til Tyskland og Danmarks bedste http://www.per-olof.dk mailto:mail@per-olof.dk Blog: http://perolofdk.wordpress.com/ Til Tyskland og Danmarks bedste Per-Olof Johansson 20.06.2012 Jeg ender med det, som enhver selvfølgelig skal begynde

Læs mere

Tavshedens labyrint - elevark

Tavshedens labyrint - elevark Tavshedens labyrint - elevark Mål I dette materiale skal I: Analysere filmen og tage stilling til vold på film. Diskutere og tage stilling til, hvordan man skal straffe efter krige og konflikter, eller

Læs mere

Historie 9. klasse synopsis verdenskrig

Historie 9. klasse synopsis verdenskrig Historie synopsis 2 2. verdenskrig I de næste uger skal du arbejde med din synopsis om den 2. verdenskrig. Mere konkret spørgsmålet om årsagerne til krigen. Der er tre hovedspørgsmål. Besvarelsen af dem

Læs mere

Den radikale forsvarsminister Peter Rochegune Munch ( )

Den radikale forsvarsminister Peter Rochegune Munch ( ) Den radikale forsvarsminister Peter Rochegune Munch (1870-1948) - og hvad mellemnavnet Rochegune eventuelt hentyder til. Peter Munch I den fortsatte jagt på "horeungen", Peter Rochegune Munch, den radikale

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

Antisemitisme stammer ikke fra Tyskland:

Antisemitisme stammer ikke fra Tyskland: ANTISEMITISME Antisemitisme betyder: Fordomme, modvilje og had mod jøder som gruppe. Nazisternes forsøg på at udrydde alle jøder i Europa under 2. Verdenskrig (Holocaust) er det mest ekstreme udtryk i

Læs mere

Indfødsretsprøven af 2015

Indfødsretsprøven af 2015 Indfødsretsprøven af 2015 Hjælpemidler: Ingen Tid: 45 minutter Navn CPR-nummer Dato Prøvenummer Prøveafholder Tilsynsførendes underskrift Onsdag den 28. november 2018 kl. 13.00-13.45 Indfødsretsprøven

Læs mere

Prædiken til 7. s. e. trin. kl. 10.15 i Bording

Prædiken til 7. s. e. trin. kl. 10.15 i Bording 1 Prædiken til 7. s. e. trin. kl. 10.15 i Bording 743 Nu rinder solen op 46 Sorrig og glæde 516 - Klynke og klage 28 De dybeste lag i mit hjerte 675 Gud vi er i gode hænder Den 9. april 1945 ved daggry

Læs mere

27. februar 1933: Den tyske rigsdag brændte ved en påsat brand, som kommunisterne fik skylden for.

27. februar 1933: Den tyske rigsdag brændte ved en påsat brand, som kommunisterne fik skylden for. Tidslinje 1933-39 1933: 28. januar 1933: Den tyske Rigskansler Kurt von Schleicher trådte tilbage. 29. januar 1933: Paul von Hindenburg udnævnte Adolf Hitler til tysk kansler. 01. februar 1933: To dage

Læs mere

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1.

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1. Historiefaget.dk: Margrete 1. Margrete 1. foto Margrete 1. var en dygtig politiker, der samlede de nordiske riger i Kalmarunionen. Hun var aldrig dronning af Danmark, men landets regent. Af Mikael Kristian

Læs mere

Treårskrigen. Revolutionen. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Fakta. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. Fredsslutning. vidste

Treårskrigen. Revolutionen. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Fakta. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. Fredsslutning. vidste Historiefaget.dk: Treårskrigen Treårskrigen Danmarks første frie forfatning blev født i Treårskrigens skygge. Striden stod mellem danskere og slesvig-holstenere, der tidligere havde levet sammen i helstaten.

Læs mere

Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1105 Offentligt

Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1105 Offentligt Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1105 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 16. juli 2014 Kontor: Strafferetskontoret

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013 Institution Handelsskolen Silkeborg Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hhx Samtidshistorie

Læs mere

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Kronologi i punktform for krigen i Vesteuropa: 10. maj - 25. juni 1940. Kort Udtrykket "den allierede hovedstyrke" skal her forstås som den belgiske hær og de dele

Læs mere

Dato: 2. december 2011, kl. 13.00. Hjælpemidler: Ingen. Tid: 45 minutter. Prøvenummer

Dato: 2. december 2011, kl. 13.00. Hjælpemidler: Ingen. Tid: 45 minutter. Prøvenummer Dato: 2. december 2011, kl. 13.00 Hjælpemidler: Ingen Tid: 45 minutter Navn CPR-nummer Dato Prøvenummer Prøveafholder Tilsynsførendes underskrift Spørgsmål til Indfødsretsprøven er en prøve, der skal bestås

Læs mere

ET TYSK LIV GOEBBELS SEKRETÆR

ET TYSK LIV GOEBBELS SEKRETÆR ET TYSK LIV GOEBBELS SEKRETÆR En dokumentarfilm af C. KRÖNER, O.S. MULLER, R. SCHROTTHOFER og F. WEIGENSAMER UNDERVISNINGSMATERIALE Fag: Historie, tysk, filosofi og mediefag Niveau: Gymnasiale uddannelser

Læs mere

EN EMNELISTE FRA BIBLIOTEKET

EN EMNELISTE FRA BIBLIOTEKET EN EMNELISTE FRA BIBLIOTEKET NY VIDEN OM NAZISMEN Det nazistiske Tredje Rige brød sammen i maj 1945, da Adolf Hitler havde taget sit liv og Tyskland havde kapituleret, og dermed ophørte nazismens egentlige

Læs mere

Danmark i verden i velfærdsstaten. foto. FN medlemskab. Den kolde krig. vidste. Vidste du, at... Danmarks rolle i den kolde krig. fakta.

Danmark i verden i velfærdsstaten. foto. FN medlemskab. Den kolde krig. vidste. Vidste du, at... Danmarks rolle i den kolde krig. fakta. Historiefaget.dk: Danmark i verden i velfærdsstaten Danmark i verden i velfærdsstaten foto Perioden efter 2. verdenskrig var præget af fjendskabet mellem USA og Sovjetunionen. For Danmarks vedkommende

Læs mere

Elevtekst A Hvor kommer Helgi fra og hvor er han på vej hen?

Elevtekst A Hvor kommer Helgi fra og hvor er han på vej hen? Kopiside 4 Break 3 - Historisk baggrund Elevtekst A Hvor kommer Helgi fra og hvor er han på vej hen? Josefine Ottesens roman om Helgi Daner er ikke bare ren fantasi. Flere af hovedpersonerne er kendt som

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 163 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 163 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 163 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Sagsnr.: 2014-0035-0253 Dok.: 1340542 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål

Læs mere

30 årskrigen har været en overset periode i historieforskningen og historieformidlingen

30 årskrigen har været en overset periode i historieforskningen og historieformidlingen 30 årskrigen har været en overset periode i historieforskningen og historieformidlingen 30 årskrigen 1618-1648 Europa før krigen Religiøse spændinger i Europa siden reformationen i 1500 tallet Katolicismen

Læs mere

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1.

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1. Historiefaget.dk: Margrete 1. Margrete 1. foto Margrete 1. var en dygtig politiker, der samlede de nordiske riger i Kalmarunionen. Hun var aldrig dronning af Danmark, men landets regent. Af Mikael Kristian

Læs mere

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste Historiefaget.dk: Treårskrigen Treårskrigen Danmarks første grundlov, blev født i Treårskrigens skygge. Striden stod mellem danskere og slesvig-holstenere, der tidligere havde levet sammen i helstaten.

Læs mere

Alliancerne under 1. verdenskrig

Alliancerne under 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Alliancerne under 1. verdenskrig Alliancerne under 1. verdenskrig Europa var i tiden mellem Tysklands samling i 1871 og krigens udbrud blevet delt i to store allianceblokke: den såkaldte

Læs mere

Behold os, Herre, ved dit ord, Trods dine fjenders løgn og mord, Som styrte vil fra tronen ned Din Søn, vor drot i evighed!

Behold os, Herre, ved dit ord, Trods dine fjenders løgn og mord, Som styrte vil fra tronen ned Din Søn, vor drot i evighed! PRÆDIKEN SØNDAG DEN 27. MARTS 2011 3.SIF AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 Tekster: 5.Mos.18,9-15; Ef.5,6-9; Luk.11,14-28 Salmer: 736,300,675,166,208 Behold os, Herre, ved dit ord, Trods dine fjenders

Læs mere

Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Vidste du, at.. Ordforklaring. Historiefaget.dk: Vidste du, at.. Side 1 af 5

Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Vidste du, at.. Ordforklaring. Historiefaget.dk: Vidste du, at.. Side 1 af 5 Den kolde krig er betegnelsen for den højspændte situation, der var mellem supermagterne USA og Sovjetunionen i perioden efter 2. verdenskrigs ophør i 1945 og frem til Berlinmurens fald i november 1989.

Læs mere

Glasnost og Perestrojka. Og sovjetunionens endeligt

Glasnost og Perestrojka. Og sovjetunionens endeligt Glasnost og Perestrojka Og sovjetunionens endeligt Gorbatjov vælges 1985: Michael Gorbatjov vælges til generalsekretær 1971: medlem af Centralkomitéen 1978: sovjetisk landbrugsminister 1980: Medlem af

Læs mere

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta.

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta. Historiefaget.dk: Otto von Bismarck Otto von Bismarck Meget få personer har haft større betydning for en stats grundlæggelse og etablering, end Otto von Bismarck havde for oprettelsen af det moderne Tyskland

Læs mere

Belkacem Bensayah. Guantánamo. Belkacem Bensayah

Belkacem Bensayah. Guantánamo. Belkacem Bensayah Belkacem Bensayah Belkacem Bensayah Belkacem Bensayah er født i Algeriet, men var bosat i Bosnien. Han har været tilbageholdt på uden sigtelse siden januar 2002. Anklagerne mod Bensayah bygger på usikre

Læs mere

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta Historiefaget.dk: Versaillestraktaten Versaillestraktaten 1. verdenskrig stoppede 11. november 1918 kl. 11. Fredstraktaten blev underskrevet i Versailles i 1919. Krigsafslutningen Krigens afslutning regnes

Læs mere

Retsforbeholdet forværrer danske familiers retssikkerhed

Retsforbeholdet forværrer danske familiers retssikkerhed BRIEF Retsforbeholdet forværrer danske familiers retssikkerhed Kontakt: Analytiker, Eva Maria Gram +45 26 14 36 38 emg@thinkeuropa.dk RESUME Mere end 1000 danskere gifter sig hvert år med en borger fra

Læs mere

Ingers konfirmation 1939

Ingers konfirmation 1939 Inger Anna Kristiansen Thorsten Kristiansen Inger er født i 1924 og opvokset i et lille husmandssted i landsbyen Boltinge nær Ringe på Fyn hos sine forældre, en søster og 2 plejebørn, som blev opdraget

Læs mere

DEN NY VERDEN 2008:2 Internationale retsopgør

DEN NY VERDEN 2008:2 Internationale retsopgør DEN NY VERDEN 2008:2 Internationale retsopgør 1 Erik André Andersen og Cecilie Felicia Stokholm Banke Internationale retsopgør I december 2008 kan man fejre 60-års jubilæum for to vigtige begivenheder

Læs mere

Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558. 2. Den spanske periode 1558-1713

Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558. 2. Den spanske periode 1558-1713 BELGIENS HISTORIE 1482-1830 Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558 2. Den spanske periode 1558-1713 3. Den 2. østrigske periode 1714-1794 4.

Læs mere

Nationalsocialisme i Danmark

Nationalsocialisme i Danmark Historiefaget.dk: Nationalsocialisme i Danmark Nationalsocialisme i Danmark Nationalsocialisme er en politisk strømning, der opstod i mellemkrigstidens Europa og Danmark. Den regnes ofte for en slags international

Læs mere

To verdenskrige og en halvleg (side 210-231)

To verdenskrige og en halvleg (side 210-231) To verdenskrige og en halvleg (side 210-231) Karakteriser perioden Beskriv situationen i verden omkring periodens begyndelse. Beskriv situationen i verden omkring periodens afslutning. Hvordan blev Europa

Læs mere

DEN NY VERDEN 2008:2 Internationale retsopgør

DEN NY VERDEN 2008:2 Internationale retsopgør DEN NY VERDEN 2008:2 Internationale retsopgør 1 Erik André Andersen Boganmeldelse Manden i glasburet David Cesarani: Eichmann hans liv og forbrydelser I 1960 blev en af hovedpersonerne i gennemførelsen

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 732 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 9. april 2014 Kontor: Strafferetskontoret

Læs mere

Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER CIG 1/12

Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER CIG 1/12 1796 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 04 Protokoll in dänischer Sprachfassung (Normativer Teil) 1 von 10 KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER Bruxelles, den 14. maj

Læs mere

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver Historiefaget.dk: Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern overtog det største nordiske rige nogensinde, men ved sin enerådighed og krige mistede han alt og blev afsat som konge. I lære

Læs mere

-> Find jeres startpost på næste side og gå enten til Vagttårnet eller Barak H4.

-> Find jeres startpost på næste side og gå enten til Vagttårnet eller Barak H4. Side 1 - Opgavesæt til 6.-8. klasse A Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om, hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Selvom det var en

Læs mere

Besættelsen Lærervejledning og aktiviteter

Besættelsen Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter - Undervisningsmateriale 218 Meloni Forfatter: Anni List Kjærby Redaktør: Thomas Meloni Rønn DTP: Thomas Meloni Rønn Forlaget Meloni Havnegade 1F 5 Odense C www.meloni.dk

Læs mere

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at:

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at: Side 1 Opgavesæt til 9.-10. klasse Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om, hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under

Læs mere

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at:

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at: Side 1 Opgavesæt til 9.-10. klasse Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om, hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under

Læs mere

Tilbage i SSSR. St. Petersburg - Moskva 8 dage / 7 nætter

Tilbage i SSSR. St. Petersburg - Moskva 8 dage / 7 nætter Tilbage i SSSR St. Petersburg - Moskva 8 dage / 7 nætter DAG 1.. Ankomst i St. Petersborg. Transfer til hotel. Check-in. DAG 2.. Morgenmad på hotellet. På denne dag vi vil gerne invitere dig til byrundtur.

Læs mere

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at:

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at: Side 1 Svarark til 9.-10. klasse Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele

Læs mere

Sygeplejerskerne og de hvide busser - Sygeplejerskernes indsats under den store redningsaktion fra de tyske koncentrationslejre 1944-1945

Sygeplejerskerne og de hvide busser - Sygeplejerskernes indsats under den store redningsaktion fra de tyske koncentrationslejre 1944-1945 Sygeplejerskerne og de hvide busser - Sygeplejerskernes indsats under den store redningsaktion fra de tyske koncentrationslejre 1944-1945 Dansk Sygeplejehistorisk Museum Sygeplejerskerne og de hvide busser

Læs mere

Korstogene. Opfordring fra paven. Jerusalem erobres. Vidste du, at.. Mellemøsten samles. Tempelherrerne. Handel. Korstog til andre lande.

Korstogene. Opfordring fra paven. Jerusalem erobres. Vidste du, at.. Mellemøsten samles. Tempelherrerne. Handel. Korstog til andre lande. Historiefaget.dk: Korstogene Korstogene I 1099 erobrede kristne korsfarere Jerusalem fra muslimerne. De skabte et kongedømme, som varede i hele 200 år. Af Kurt Villads Jensen Opdateret 11. december 2013

Læs mere

Den kolde krigs oprindelse

Den kolde krigs oprindelse Den kolde krigs oprindelse Forskellige interesser År 1945 var begyndelsen på en lang periode med uenigheder og misforståelser mellem Sovjetunionen (USSR) og dens tidligere allierede i Vesten (især USA)

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Sagsnr.: 2014-0035-0250 Dok.: 1339443 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål B

Læs mere

7. Churchill-klubbens betydning

7. Churchill-klubbens betydning 7. Churchill-klubbens betydning Anholdelsen af Churchill-klubben fik ikke Katedralskolens elever til at gå ud og lave sabotage med det samme. Efter krigen lavede rektoren på Aalborg Katedralskole en bog

Læs mere

Arbejdsopgaver til reformationen, STX.

Arbejdsopgaver til reformationen, STX. Arbejdsopgaver til reformationen, Til underviseren: I det nedenstående findes opgaver om Reformationen til brug i gymnasiets historie og religionsundervisning. Opgaverne er udarbejdet af Det Nationalhistoriske

Læs mere

Indfødsretsprøven. Tid: 45 minutter. Hjælpemidler: Ingen. 3. juni 2010. Prøvenummer

Indfødsretsprøven. Tid: 45 minutter. Hjælpemidler: Ingen. 3. juni 2010. Prøvenummer Indfødsretsprøven 3. juni 2010 Hjælpemidler: Ingen Tid: 45 minutter Navn CPR-nummer Dato Prøvenummer Prøveafholder Tilsynsførendes underskrift SPØRGSMÅL TIL INDFØDSRETSPRØVE Indfødsretsprøven er en prøve,

Læs mere

Danmark under 2. verdenskrig

Danmark under 2. verdenskrig Nils Hartmann Historien om Danmark under 2. verdenskrig Fra besættelse til befrielse 1940-1945 uwsv:. I ;! j Fortalt for børn og voksne Illustreret af Christian Højgaard Gyldendal Indhold INDLEDNING Danmark

Læs mere

TYSKLAND SOM EKSPORTMARKED

TYSKLAND SOM EKSPORTMARKED DANISH DESK TYSKLAND SOM EKSPORTMARKED Tyskland er Danmarks største handelspartner. Ca. en femtedel af både den danske import og eksport sker inden for rammerne af den dansk-tyske samhandel. (kilde: Udenrigsministeriet

Læs mere

Besættelseskassen. Undervisningsmateriale: Aalborg i krig

Besættelseskassen. Undervisningsmateriale: Aalborg i krig AALBORG HISTORISKE MUSEUM - SKOLETJENESTEN Undervisningsmateriale: Aalborg i krig Besættelseskassen Som et supplement til udstillingen Aalborg i krig har museet en emnekasse med forskellige genstande fra

Læs mere

DEN KOLDE KRIG Krigserklæringen Trumandoktrinen Europas opdeling

DEN KOLDE KRIG Krigserklæringen Trumandoktrinen Europas opdeling DEN KOLDE KRIG... Krigserklæringen Trumandoktrinen Der var to, der startede Den Kolde Krig: USA og Sovjetunionen (USSR) eller som man sagde: Vesten og Østen, Den kapitalistiske verden og Den kommunistiske.

Læs mere

ÅBENHEDSORDNING Udgifter til tjenesterejser 2016 Statsministeriet

ÅBENHEDSORDNING Udgifter til tjenesterejser 2016 Statsministeriet December Møde i Det Europæiske Råd i Bruxelles den 14.-15. december 2016 Transport (fly)* 43.713 568 Besøg ved de danske F-16 bidrag i Tyrkiet og Irak den 10.-12. december 2016 Transport (fly)* 2.255 361

Læs mere

ÅBENHEDSORDNING Udgifter til tjenesterejser 2016 Statsministeriet

ÅBENHEDSORDNING Udgifter til tjenesterejser 2016 Statsministeriet December Møde i Det Europæiske Råd i Bruxelles den 14.-15. december 2016 Transport (fly)* 43.713 1.743 Andre tjenstligt begrundede udgifter 568 Besøg ved de danske F-16 bidrag i Tyrkiet og Irak den 10.-12.

Læs mere

Tyske krigsforbrydelser 1939-1945. og den danske illegale presse

Tyske krigsforbrydelser 1939-1945. og den danske illegale presse Tyske krigsforbrydelser 1939-1945 og den danske illegale presse Tyske krigsforbrydelser 1939-1945 og den danske illegale presse Mona Jensen og Palle Andersen Historisk Samling fra Besættelsestiden, Sydvestjyske

Læs mere

Optakten til 1. verdenskrig

Optakten til 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Optakten til 1. verdenskrig Optakten til 1. verdenskrig Krigen varede fra 1. august 1914 til 11. november 1918 og fandt mest sted i Europa, hvor skyttegravskrigen på Vestfronten er mest

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 7. klasse Absalon 1. Fælles gennemgang: Spørg eleverne hvad de ved om Absalon. Det kan være de kender noget til ham fra julekalenderen "Absalons hemmelighed".

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 177 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 177 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 177 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Sagsnr.: 2015-0035-0282 Dok.: 1494908 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål H

Læs mere

I. Traktat om en forfatning for Europa. Europæiske Union 2. Protokol om anvendelse af nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet

I. Traktat om en forfatning for Europa. Europæiske Union 2. Protokol om anvendelse af nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet Slutakten opregner bindende protokoller og ikke-bindende erklæringer Forfatningen Protokoller Nationale parlamenters rolle Nærhedsprincippet Domstolen Centralbanken Investeringsbanken Fastlæggelse af hjemsted

Læs mere

Tyskland i krisen: Euroen er skyld i de største spændinger i Vesteuropa siden anden verdenskrig

Tyskland i krisen: Euroen er skyld i de største spændinger i Vesteuropa siden anden verdenskrig 9. oktober, 2012 Tyskland i krisen: Euroen er skyld i de største spændinger i Vesteuropa siden anden verdenskrig?aldrig siden anden verdenskrig har der været så store spændinger mellem Vesteuropas folk

Læs mere

STATSBORGERSKAB OG HERKOMST I ÅRHUS KOMMUNE PR. 1. JAN. 1997

STATSBORGERSKAB OG HERKOMST I ÅRHUS KOMMUNE PR. 1. JAN. 1997 Nr. 1.03 April 1997 STATSBORGERSKAB OG HERKOMST I ÅRHUS KOMMUNE PR. 1. JAN. 1997 x Informationen omfatter en opgørelse over antallet af borgere med henholdsvis udenlandsk statsborgerskab og udenlandsk

Læs mere

Fascismen og nazismen

Fascismen og nazismen Fascismen og nazismen Fascismen og nazismen opstod begge i kølvandet på Første Verdenskrig. Men hvad er egentlig forskellen og lighederne mellem de to ideologier, der fik meget stor betydning for Europa

Læs mere

Global forbindelse, international dialog.

Global forbindelse, international dialog. Global forbindelse, international dialog. Et hurtigt overblik over Catalonien STØRRELSE Barcelona Catalonien 32.107 km 2 Belgien 30.510 km 2 Schweiz 41.290 km 2 INDBYGGERTAL Schweiz: 8.327.126 Catalonien:

Læs mere

Den kolde krigs afslutning

Den kolde krigs afslutning Historiefaget.dk: Den kolde krigs afslutning Den kolde krigs afslutning Den kolde krig sluttede i 1989 til 1991. Det er der forskellige forklaringer på. Nogle forklaringer lægger mest vægt på USA's vedvarende

Læs mere

1. Plancherum LØSNINGSFORSLAG. 1. Plancherum LØSNINGSFORSLAG. Planche 10 af Danmark nedkastede tyskerne flyveblade. Et af dem var Oprop.

1. Plancherum LØSNINGSFORSLAG. 1. Plancherum LØSNINGSFORSLAG. Planche 10 af Danmark nedkastede tyskerne flyveblade. Et af dem var Oprop. Plancherum 1 1. Plancherum LØSNINGSFORSLAG 1. Plancherum 1. Plancherum LØSNINGSFORSLAG 1. Plancherum 1. LØSNINGSFORSLAG LØSNINGSFORSLAG Plancherum LØSNINGSFORSLAG 1. Plancherum LØSNINGSFORSLAG Planche

Læs mere

Byvandring til Vi reddede jøderne

Byvandring til Vi reddede jøderne Byvandring til Vi reddede jøderne 1. Eksercerhuset På Sdr. Boulevard ligger eksercerhuset, som i dag huser OB Bordtennis, men som i mange år var en del af Odense Kaserne. Under besættelsen var kasernen

Læs mere

USA s historie Spørgsmål til kompendiet

USA s historie Spørgsmål til kompendiet USA s historie Spørgsmål til kompendiet 1. Hvad er karakteristisk for de tre typer af engelske kolonier i Nordamerika a. Nordlige b. Miderste c. De sydlige 2. Hvilken aftale har W. Buckland og Mason indgået..?

Læs mere

Bilag 6 Interview med MF for Socialdemokraterne og formand for Udenrigspolitisk Nævn Mette Gjerskov i Deadline den 23. juli 2014.

Bilag 6 Interview med MF for Socialdemokraterne og formand for Udenrigspolitisk Nævn Mette Gjerskov i Deadline den 23. juli 2014. Bilag 6 Interview med MF for Socialdemokraterne og formand for Udenrigspolitisk Nævn Mette Gjerskov i Deadline den 23. juli 2014. Hentet fra Mediestream http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/tv/record/doms_radiotvcollection%3auuid%3a38f7

Læs mere

INITIATIVER TIL IMØDEGÅELSE AF RADIKALISERING I DANMARK

INITIATIVER TIL IMØDEGÅELSE AF RADIKALISERING I DANMARK INITIATIVER TIL IMØDEGÅELSE AF RADIKALISERING I DANMARK December 2014 Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti Religiøs radikalisering og ekstremisme er en alvorlig trussel

Læs mere

Udstilling: Med De Hvide Busser retur til friheden og livet

Udstilling: Med De Hvide Busser retur til friheden og livet 9. juni 2015 Pressemeddelelse Forskning og Formidling Formidling 41 20 60 16 Henrik.Schilling@natmus.dk Udstilling: Med De Hvide Busser retur til friheden og livet Nationalmuseet åbner 19. juni sin store

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Jesu fødsel

Børnebiblen præsenterer. Jesu fødsel Børnebiblen præsenterer Jesu fødsel Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: M. Maillot Bearbejdet af: E. Frischbutter; Sarah S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere