1. Tegningen er en kontrakt skrevet i symbolsprog

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Tegningen er en kontrakt skrevet i symbolsprog"

Transkript

1 1 1. Tegningen er en kontrakt skrevet i symbolsprog En teknisk tegning er en (teknisk/juridisk) kontrakt. Tegningens geometriske krav til bl.a. overfladerne på emnet skal opfyldes af producenten. Kravet til overfladerne formuleres på tegningen ved hjælp af et symbolsprog. Tegningens symbolsprog er i de fleste tilfælde den eneste kommunikation/information mellem den person, der har udarbejdet tegningen, og de personer, som skal fremstille emnet, samt de personer, som ved måling skal styre egenskaberne og skal vise, at kravet er opfyldt. Symbolsproget skal kunne løse to opgaver. A - kunne gøre specifikationsusikkerheden lille. B - Kunne gøre korrelationsusikkerheden lille. Vi har brug for et fælles entydigt symbolsprog til at kommunikere og formulere kravene til overfladers geometri. Dette af hensyn til specifikationsusikkerheden. Grunden til at stille krav til overfladerne på emnerne er, at de (overfladerne) skal opfylde en ganske bestemt funktion i det produkt, som de indgår i. Vi har brug for et fælles entydigt symbolsprog, der er så fleksibelt, at det kan udtrykke alle mulige forskellige emnefunktioner og emneegenskaber alene ved hjælp af krav til overfladens geometri. Dette af hensyn til korrelationsusikkerheden. Symbolsproget skal være fælles for alle involverede personer (udvikling, konstruktion, fremstilling, måling, kvalitetsstyring, service, salg, mv.), så de alle forstår akkurat det samme, når de taler, skriver eller læser sproget. Hvis ikke sproget er fælles, så vil der med sikkerhed opstå misforståelser og fejl, som vil ændre produktets egenskaber utilsigtet. Vi har i dag et sådant internationalt entydigt symbolsprog, som kan tales, skrives og forstås overalt i verden. Symbolsproget er ikke et dødt sprog. Det udvikles og raffineres hele tiden i takt med den almindelige teknologiudvikling og de krav, der opstår fra, at de industrielle markeder internationaliseres mere og mere. Der er i alt 13 standarder med tilsammen mere end 300 sider regler og meget koncentreret information, som til sammen dækker området. Det er kun år siden at det internationale symbolsprog blev lanceret. Indtil da var det mange vidt forskellige lokale nationale symbolsprog, der var i anvendelse, og som hver især byggede på forskellige lokale traditioner og behov. Mange af disse nationale symbolsprog er stadig i anvendelse som dialekter, der kan skabe stor og effektiv forvirring. 2. År 2000 symbolsproget Vi kender alle den nationale begyndelse i Danmark indenfor overfladekarakterisering: 1, 2, 3 og 4 trekanter ( hajtænder ) eller krøllen. Disse gamle symboler kan stadig ses i anvendelse på tegninger. Hver af hajtand-symbolerne står for et Ra-værdi-område. Krøllen betyder, at der ikke skal ske nogen beabejdning af overfladen - der er ingen krav. Det er klart, at fire klasser af overfladerruhed ikke altid opfylder alle de ønsker og behov, som konstruktører/produkter har i år 2000.

2 2 Figur 1 - De ældste danske symboler anvendt til at stille geometriske krav til overflader Symbolsproget for geometriske krav til overflader på emner findes kun beskrevet i standarder, og kan ikke findes andre steder. Disse standarder er nu en del af GPS matrix systemet (GPS står for Geometriske Produkt Specifikationer - For overblik over GPS se [1] og [2]). I år 2000 GPS matrix systemet er der tre typer af krav, der kan anvendes på overflader: Dansk Overfladebeskaffenhed Overfladeufuldkommenheder Formkrav Engelsk Surface texture Surface imperfections Form requirements Formkrav og Overfladebeskaffenhed har samme natur, men er indrettet på forskellig måde og rettet mod forskellige bølgelængder i overfladen. Formkrav anvendes udelukkende til langbølgeområdet. Overfladebeskaffenhed kan anvendes til såvel kort- og mellembølgeområdet som langbølgeområdet. Formkrav vil ikke blive omtalt yderligere. Overfladebeskaffenhed omfatter det gamle begreb ruhed og to nye geometriske begreber, bølgethed og P-profilen.Angivelse af overfladebeskaffenhed kan anvendes til at stille krav til den overflade, der efterlades af fremstillingsprocessen. Overfladeufuldkommenheder er et nyt geometrisk begreb, der supplerer overfladebeskaffenhed. Angivelse af overfladeufuldkommenhed kan f.eks. anvendes til at stille krav til/sætte en grænse for typer, antallet og størrelsen af skader i den overflade, som fremstillingsprocessen efterlader. 3. Overfladebeskaffenhed DS 58, 4. udgave er nøglen til at sætte en specifikation for overfladebeskaffenhed på en tegning. DS 58, 4. udgave er lavet som en styrepult eller vejledning, der informerer og guider den person, som har ansvar for specifikationen, hen til de relevante steder i de andre standarder. Det er meget væsentligt, at der nu eksisterer en lang række forskellige muligheder, som er til rådighed for tegningsspecifikationen, så det er muligt at variere kravet til overfladen, så kravet bedst muligt korrelerer med den funktionsegenskab, som overfladen er tiltænkt. Med anvendelse af et moderne usikkerhedsbegreb betyder det: At der nu er mulighed for at holde korrelationsusikkerheden nede på et acceptabelt niveau.

3 Det grafiske symbol til angivelse af overfladebeskaffenhed findes i tre varianter, som signalerer procestypen, som vist på figur 2. Variant a betyder, at der er valgfrihed for procestype. Variant b betyder, at overfladebeskaffenheden skal opnås ved at fjerne materiale. Variant c betyder, at der ikke må fjernes materiale for at opnå den krævede overfladebeskaffenhed. 3 a b c Figur 2 Det grafiske symbol skal suppleres med et større eller mindre antal supplerende krav, for at det virker! Figur 3 viser et sådant eksempel. Kravet til overfladen, der kan læses på figur 3, er: 1 Der skal fjernes materiale (fx spåntagning!), 2 Ruhedsprofil-maksimumhøjden 3 Rz må ikke overstige 0,9 :m. Læg mærke til at bogstavet z stå på linien. Det - bl.a. - viser, at det er et krav stillet efter de nye år 2000 standarder. Tidligere blev det andet bogstav i parameterbetegnelsen - her z - angivet som indices. Det har afgørende betydning!!!!!!!!!! Figur 3 De tre delkrav, som kan ses på figur 3 er ikke tilstrækkelige til at sikre et entydigt krav til overfladen. Der skal mere til! De supplerende delkrav er der, men er skjult - Man skal vide at de er der. Specifikationen på figur 3 er en såkaldt Default angivelse - dvs. en kort skriveform for et langt mere omfattende krav. Definitionen af hvad default angivelsen betyder findes i standarderne. På figur 4 er vist, hvad default angivelsen på figur 3 i virkeligheden betyder og står for, hvis den skulle skrives helt ud. Fordelen ved den korte skriveform (figur 3) er klar, den er overskuelig og nem, men default skrivemåden indebærer også en risiko, for de, der ikke kender betydningen - som kun kan læses i de relevante standarder. Figur 4 1 Der skal fjernes materiale (fx spåntagning!),

4 2 Det er en øvre grænse (U) 3 Der skal filtreres med et Gauss-filter 4 Der skal filtreres med to filtre 0,0025 mm (nedre) og 0,8 mm (øvre) 5 Ruhedsprofil-maksimumhøjden, Rz, er parameteren 6 Ruhedsværdierne er defineret som en middelværdi af 5, hver beregnet over en referencelængde på 0,8 mm 7 16% reglen er kontrolkriterie 8 Grænseværdien for Rz er 0,9 :m (må overskrides i 16% af tilfældene) Der mangler endnu to meget væsentlige oplysninger for at kravet er så entydigt, som det kan blive. Oplysninger som aldrig kan være en del af default-definitionen, og som derfor altid bør gives på tegningens symbol - også når kun default skrivemåden på fig 3 anvendes. Det, der mangler, er processen og oveflademønstrets form og/eller retning (markeret med? på figur 4). Angivelse af processen er - i de fleste tilfælde - lige så væsentlig for relevansen af talværdien i et overfladekrav i forhold til emnets funktion, som temperatur-talværdien og navnet på temperaturskalaen (Celsius, Fahrenheit eller Réaumur) er det for vands kogeeller frysepunkt. Sagt med andre ord: To overflader, f.eks. med samme ruhedsværdi, fremstillet med to forskellige processer, vil normalt fungere forskelligt. Så "på med processen" for at sikre entydighed - der er ensbetydende med en lav specifikationsusikkerhed! Overflademønstrets form og retning har i langt de fleste tilfælde afgørende indflydelse på funktionen - så det krav - den oplysning - må ikke mangle. 4 Figur 5 Figur 5 resummerer alle de delkrav i et overfladekrav, som er nødvendige, for at specifikationsusikkerheden kan holdes nede. På figur 5 er valgt talværdier og definitioner for delkravene, som IKKE svarer til default. Det samme er tilfældet på figur 6 og 7, der gradvist nærmer sig en fuldstændig og entydig "ikke default" (special) tegningsangivelse af et overfladekrav.

5 5 Figur 6 Special (ikke default) angivelsen på tegningen er en nødvendighed i masser af tilfælde for at kunne opnå små korrelationsusikkerheder - altså en tæt og entydig sammenhæng mellem den specificerede talværdi i kravet og overfladens funktionsegenskab. Figur 7 Anvendelse af default-angivelse af overfladekrav må betragtes som en nødløsning, der - helt uden tvivl - altid vil gøre fremstillingen af emnerne/produktet dyrere!! (for at opnå samme emnefunktion), end hvis der anvendes special angivelse af overfladekravet. Figur 8 Figur 8 viser, at det både er muligt - og somme tider også relevant - at stille mere end ét og endda også forskellige typer af overfladekrav til samme overflade for at sikre sig, at der er en lav korrelationsusikkerhed. Her på figur 8 er det to øvre grænser med brug af hhv. Ra og Rz og én nedre grænse med brug af parameteren Rz. Processen er her en elektrokemisk proces - der "lægger" noget på overfladen. Med bogstav betegnelserne på tekstkasserne på figur 5 kan der kort knyttes følgende kommentarer: a Der kan også som vist i figur 8 angives nedre grænser for overfladekravet - Bogstavet L. Hvis der ikke står noget bogstav U eller L, så er det en øvre grænse. b Default filter typen er i dag et Gauss filter - defineret i ISO Tidligere blev anvendt det såkaldte 2RC filter c Default transmissionsbåndene (forholdet mellem det lange, 8c, og det korte, 8s, filter) er - når de er defineret - fastlagt i ISO Det lange filters default-værdi er fastlagt i standarder, som er relevante for parametertypen (fx ISO 4288 og ISO )

6 Figur 9 6 d Der er defineret tre forskellige profiler, hhv. R-profilen - også kaldet ruhedsprofilen, W- profilen - også kaldet bølgethedsprofilen og P-profilen (uden andet navn). Parameterbetegnelserne knytte til de tre profiler er hhv. R, W og P (se figur 9). W-profilen har endnu ikke fået defineret default filterværdier og default transmissionsbånd. Denne mangel betyder at Wz-kravet vist på figur 9 har en meget stor specifikationsusikkerhed, da filtrene ikke er fastlagt. De to andre eksempler på figur 9 m. Rz og Pz er i orden (lille specifikationsusikkerhed), da der findes de nødvendige default definitioner. e Der findes et stort antal forskellige overfladeparametre, mange af dem er kun egnet til meget specielle emnefunktioner - og som derfor i specielle situationer giver lav korrelationsusikkerhed, når de anvendes korrekt. Parametrene kan opstilles i tre hovedgrupper: De "gamle"/de klassiske - dem vi kende f.eks. Ra, Rz, Rp, Rq, osv. (ISO 4287), de nye specialiserede (ISO serien), de "Franske" Motiv-parametre (ISO 12085). De to sidste har speciel filtrering. f Default evalueringslængden er 5 referencelængder. Når der står et andet tal (antal referencelængder ændrer det fx en overflades ruhed g En overflade har ikke én R-værdi, W-værdi eller P-værdi. Der er altid tale om en fordeling af overfladeparameterværdier med en relativ stor standardafvigelse (ofte er standardafvigelsen over 10% af middelværdien). Derfor er Default reglen, at op til 16% af parameterværdierne i en overflade må være større end den angivne øvre grænse hhv. mindre end den angivne nedre grænse. Ved at skrive max efter parameterbetegnelsen ændres reglen til: At ingen værdier må være større end angivne øvre grænse hhv mindre end den angivne nedre grænse. Forskellen mellem de to (16% og max) i et krav kan ændre en overflades parametermiddelværdi op til 50%. h Grænseværdien angives i :m i k Tre muligheder - omtalt tidligere DS 58 indeholder en række symboler til styring af overflademønsteret m Fremstillingsprocessen Det er meget vigtigt at gøre sig klart, at ovenstående er det, der gældende i dag for specifikation af overflader. De nye år 2000 standarder er fremstillet i ISO, og er derfor kendte i hele verden. Det betyder ikke nødvendigvis, at de er gjort til nationale standarder i alle lande. Der er forskelle - så pas på med fremmede tegninger og fremstilling på basis af danske tegninger i andre lande. Alle de nye overflade standarder er blevet accepetret som Europæiske (EN) Standarder. Det betyder at alle Europæiske lande har enslydende/teknisk identiske nationale standarder på overfladeområdet. Mange regler og defintioner, ja selv parameterbetegnelser er ændret siden forrige ISOudgivelse omkring Det betyder at ældre tegninger eller tegninger udført af personer, som ikke kender til de nye standarder,med sikkerhed er baseret på andre regler og en helt anden praksis. Der er al mulig grund til at være på vagt, og gøre sig klart i forhold til hvilket lands standarder en overfladeangivelse skal tolkes i forhold til. Forskellene kan samlet let overstige 100% selv når der skrives exact det samme krav på tegningen. 4. Overfladeufuldkommenheder

7 Regler for angivelse af krav til overfladeufuldkommenhed er indeholdt i ISO ISO 8785 bygger på (og angiver på billeder/skitser - se eksemplet Figur 10), at der kan identificeres 31 forskellige typer/former for Overfladeufuldkommenheder (f.eks.: furer, ridser, revner, porer, sugninger, indtrykninger, lagdeling, indeslutninger, osv.). Standarden er et katalog over disse 31 forskellige, med nærmere beskrivelser af årsag, mv. Når der skal angives en specifikation af en overfladeufuldkommenhed, så er ideen i ISO 8785 den, at man så kan opstille begrænsende krav af forskellig slags, f.eks. til arten (de 31 typer Overfladeufuldkommenheder), størrelsen (længde og bredde), arealet, arealet/arealenhed, dybden, mv af de enkelte defekter - eller summen af dem. Dette kan ske med et antal fastlagte forkortelser, f.eks.: 7 Figur 10 Eksempel på én af de 31 illustrationer fra ISO 8785, der viser et såkaldt gasblære (blowhole) SIM e SIM w SIM sd SIM cd SIM sh SIM ch SIM a SIM t SIM n SIM n /A Længde af Overfladeufuldkommenhed Bredde af overfladeufuldkommenhed Dybde af overfladeufuldkommenhed (kun fordybninger) Dybde af kombineret overfladeufuldkommenhed Højde af overfladeufuldkommenhed (kun forhøjninger) Højde af kombineret overfladeufuldkommenhed Overfladeufuldkommenhedsareal Totalt overfladeufuldkommenhedsareal Antal overfladeufuldkommenheder Antal overfladeufuldkommenheder pr. enhedsareal Metoden er altså, at man - i ord - beskriver hvilke overfladeufuldkommenhedstyper af de 31, der kan tolereres eller ikke kan tolereres - afhængig af situationen, og at man derudover fastsætter grænseværdier for de relevante egenskaber med de ovenfor angivne parametre, f.eks.: SIM n = 60 Betyder: At der på (hele) den pågældende flade kun kan accepteres op til 60 stk. overfladeufuldkommenheder af den nærmere specificerede type. Er der flere må overfladen afvises.

8 SIM n /A = 60m 2 Betyder: At der må være op til 60 stk. overfladeufuldkommenheder pr. m 2 8 SIM n /A = 10/50 mm 2 Betyder: At der må være op til 10 stk. Overfladeufuldkommenheder pr. 50 mm 2 Tilsvarende kan der med de andre krav opstilles øvre grænser for overfladefekternes karakteristika. Identifikationsbogstaverne i parameternavnene er skrevet som indices. Dette er en trykfejl, som er indført i standarderne af ISOs Centralsekretariat i Geneve. Det skulle, som i alle andre overfladestandarder, have været små bogstaver på linien - af hensyn til læsbarheden osv. - Der vil ikke opstå misforståelser ved at anvende små bogstaver på linien som f.eks.: SIMe, SIMw, SIMsd, SIMcd, SIMsh, osv. Trykfejlen vil blive rette ved udgivelse af den næste udgave. Referencer [1] DS/CEN/CR ISO 14638: Geometriske produktspecifikationer (GPS) - Oversigt [2] DS/CEN/CR ISO 14638/Til.1: Geometriske produktspecifikationer (GPS) - Oversigt [3] DS 58:1997, 4. udgave - Geometriske produktspecifikationer (GPS) - Metode til angivelse af overfladebeskaffenhed i teknisk produktdokumentation. Vil i løbet af ca. ét år blive afløst af ISO 1302 med samme tekniske indhold. [4] DS/EN ISO 3274: Geometriske produktspecifikationer (GPS) - Overfladebeskaffenhed, profilmetode - Tastsniinstrumenters nominelle karakteristika [5] DS/EN ISO 4287: Geometriske produktspecifikationer (GPS) - Overfladebeskaffenhed, profilmetode - Termer, definitioner og overfladebeskaffenhedsparametre [6] DS/EN ISO 4288: Geometriske produktspecifikationer (GPS) - Overfladebeskaffenhed, profilmetode - Regler og procedurer for evaluering af overfladebeskaffenhed [7] DS/EN ISO : Geometriske produktspecifikationer (GPS) - Overfladebeskaffenhed, profilmetode - Målenormaler - Del 1: Materialiserede mål Endnu ikke trykt og udgivet med dansk tekst [8] DS/EN ISO : Geometriske produktspecifikationer (GPS) - Overfladebeskaffenhed, profilmetode - Målenormaler - Del 2: Software målenormaler Endnu ikke trykt og udgivet af ISO og DS - udgives først i 2001 [9] DS/EN ISO 8785: Geometriske produktspecifikationer (GPS) - Overfladeufuldkommenhed - Termer, definitioner og parametre

9 [10] DS/EN ISO 11562: Geometriske produktspecifikationer (GPS) - Overfladebeskaffenhed, profilmetode - Fasekorrekte filtres metrologiske egenskaber [11] DS/EN ISO 12085: Geometriske produktspecifikationer (GPS) - Overfladebeskaffenhed, profilmetode - Motivparametre [12] DS/EN ISO 12179: Geometriske produktspecifikationer (GPS) - Overfladebeskaffenhed, profilmetode - Kalibrering af tastsnitinstrumenter Endnu ikke trykt og udgivet med dansk tekst [13] DS/EN ISO : Geometriske produktspecifikationer (GPS) - Overfladebeskaffenhed, profilmetode - Overflader med niveaudelte funktionsegenskaber - Del 1: Filtrering og generelle målebetingelser [14] DS/EN ISO : Geometriske produktspecifikationer (GPS) - Overfladebeskaffenhed, profilmetode - Overflader med niveaudelte funktionsegenskaber - Del 2: Højdekarakterisering ved anvendelse af den lineære materialeandelskurve [15] DS/EN ISO : Geometriske produktspecifikationer (GPS) - Overfladebeskaffenhed, profilmetode - Overflader med niveaudelte funktionsegenskaber - Del 3: Højdekarakterisering ved anvendelse af materialesandsynlighedskurven Endnu ikke trykt og udgivet med dansk tekst 9

Overfladebeskaffenhed Benævnelser og definitioner

Overfladebeskaffenhed Benævnelser og definitioner Overfladebeskaffenhed Benævnelser og definitioner Indledning Ved alle former for spåntagende bearbejdning fremkommer der en ruhed på emnet. Ruhedens størrelse Ruhedens størrelse er afhængig af den valgte

Læs mere

1. Et teknisk problem - der også kan have juridiske konsekvenser

1. Et teknisk problem - der også kan have juridiske konsekvenser 1 1. Et teknisk problem - der også kan have juridiske konsekvenser Udgangspunktet for måling af et emnes overfladeegenskaber er den specifikation - det krav - der er angivet på tegningen, hvis der da findes

Læs mere

GPS stiller meget præcise krav til valg af målemetode

GPS stiller meget præcise krav til valg af målemetode GPS stiller meget præcise krav til valg af målemetode 1 Måleteknisk er vi på flere måder i en ny og ændret situation. Det er forhold, som påvirker betydningen af valget af målemetoder. - Der er en stadig

Læs mere

Stiller GPS nye krav til måleprocessen

Stiller GPS nye krav til måleprocessen Stiller GPS nye krav til måleprocessen 1 JA!!! - GPS (GPS-matrix systemet) stiller helt nye krav til måleteknikken, som ikke har eksisteret før og GPS gentager og forstærker andre gamle krav til måleteknikken

Læs mere

1. Formålet med en (teknisk) tegning

1. Formålet med en (teknisk) tegning 1 1. Formålet med en (teknisk) tegning Hvorfor laver man en tegning af et emne og et helt sæt tegninger af et produkt? En tegning består som regel af et nominelt billede af geometrien, et antal nominelle

Læs mere

Usikkerhedsbegrebet - fra idé til virkelighed

Usikkerhedsbegrebet - fra idé til virkelighed Usikkerhedsbegrebet - fra idé til virkelighed 1 af Per Bennich PB Metrology Consulting 1 Indledning Usikkerhed er i dag et velkendt begreb i forbindelse med måling og måleresultater. GUM (DS/ENV 13005

Læs mere

Liste over aktuelle og kommende standarder

Liste over aktuelle og kommende standarder Danske og internationale standarder Statiske metoder 1/11 Liste over aktuelle og kommende standarder Dette dokument indeholder en opdateret liste over alle de danske og internationale standarder på det

Læs mere

Denne indholdsfortegnelse henviser til de fortløbende sidenumre, som er angivet forneden på hver side.

Denne indholdsfortegnelse henviser til de fortløbende sidenumre, som er angivet forneden på hver side. Indhold - 1 Indholdsfortegnelse Denne indholdsfortegnelse henviser til de fortløbende sidenumre, som er angivet forneden på hver side. I hvert afsnit findes en mere detaljeret lokal indholdsfortegnelse,

Læs mere

Udførelse af betonkonstruktioner Regler for anvendelse af EN 13670 i Danmark

Udførelse af betonkonstruktioner Regler for anvendelse af EN 13670 i Danmark Dansk standard DS 2427 1. udgave 2011-02-24 Udførelse af betonkonstruktioner Regler for anvendelse af EN 13670 i Danmark Concrete execution Rules for application of EN 13670 in Denmark DS 2427 København

Læs mere

Henrik Strøbæk Nielsen GPS. Geometriske produktspecifikationer på tekniske tegninger. Bogen. Erhvervsskolernes Forlag

Henrik Strøbæk Nielsen GPS. Geometriske produktspecifikationer på tekniske tegninger. Bogen. Erhvervsskolernes Forlag Henrik Strøbæk Nielsen GPS Geometriske produktspecifikationer på tekniske tegninger Bogen Erhvervsskolernes Forlag GPS-Bogen -en vejledning i geometriske produktspecifikationer på tekniske tegninger 1.

Læs mere

GPS Update! Geometriske Produkt Specifikationer. GPS - Kommunikations-sproget mellem kunde og leverandør

GPS Update! Geometriske Produkt Specifikationer. GPS - Kommunikations-sproget mellem kunde og leverandør FVM TEMADAG Onsdag den 25. januar 2012! Geometriske Produkt Specifikationer GPS - Kommunikations-sproget mellem kunde og leverandør GPS - Kommunikations-sproget mellem konstruktøren og produktion eller

Læs mere

Udførelse af særlige geotekniske arbejder Jordankre Prøvning

Udførelse af særlige geotekniske arbejder Jordankre Prøvning Dansk standard DS 1537 1. udgave 2014-04-30 Udførelse af særlige geotekniske arbejder Jordankre Prøvning Execution of special geotechnical works Ground anchors Testing DS 1537 København DS projekt: M279429

Læs mere

Krav til sikkerhed og sikring af kontanthåndteringscentre, transitstationer og transport af kontanter

Krav til sikkerhed og sikring af kontanthåndteringscentre, transitstationer og transport af kontanter Dansk standard DS 3999 1. udgave 2010-10-12 Krav til sikkerhed og sikring af kontanthåndteringscentre, transitstationer og transport af kontanter Requirements for security of cash centers, transit stations

Læs mere

CCS Formål Produktblad December 2015

CCS Formål Produktblad December 2015 CCS Formål Produktblad December 2015 Kolofon 2015-12-14

Læs mere

Proces Styring STF-1 til BalTec Radial Nittemaskine med RC 20 STYRING

Proces Styring STF-1 til BalTec Radial Nittemaskine med RC 20 STYRING [Skriv tekst] [Skriv tekst] Proces Styring STF-1 til BalTec Radial Nittemaskine med RC 20 STYRING Brugsanvisning Introduktion Styringen og overvågningen af processer med henblik på kvalitetssikring er

Læs mere

Beregning af bygningers varmetab Del 2: Beregning af effektiv varmekapacitet

Beregning af bygningers varmetab Del 2: Beregning af effektiv varmekapacitet DS-information DS/INF 418-2 1. udgave 2014-02-11 Beregning af bygningers varmetab Del 2: Beregning af effektiv varmekapacitet for bygninger Calculation of heat loss from buildings Part 2: Calculation of

Læs mere

Trekanter. Frank Villa. 8. november 2012

Trekanter. Frank Villa. 8. november 2012 Trekanter Frank Villa 8. november 2012 Dette dokument er en del af MatBog.dk 2008-2012. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-92775-00-9. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion 1 1.1

Læs mere

Statistik. Peter Sørensen: Statistik og sandsynlighed Side 1

Statistik. Peter Sørensen: Statistik og sandsynlighed Side 1 Statistik Formålet... 1 Mindsteværdi... 1 Størsteværdi... 1 Ikke grupperede observationer... 2 Median og kvartiler defineres ved ikke grupperede observationer således:... 2 Middeltal defineres ved ikke

Læs mere

Bestemmelse af dimensioner for armerede elementer af autoklaveret letbeton uden tilslag og letklinkerbeton med porøse tilslag

Bestemmelse af dimensioner for armerede elementer af autoklaveret letbeton uden tilslag og letklinkerbeton med porøse tilslag Dansk standard DS/EN 991 2. udgave 2004-04-27 Bestemmelse af dimensioner for armerede elementer af autoklaveret letbeton uden tilslag og letklinkerbeton med porøse tilslag Determination of the dimensions

Læs mere

DGF møde, 28.11.2013 i Odense DS 1537 Jordankre Prøvning. Disposition

DGF møde, 28.11.2013 i Odense DS 1537 Jordankre Prøvning. Disposition DGF møde, 28.11.2013 i Odense DS 1537 Jordankre Prøvning Disposition Udførelse af jordankre: DS/EN 1537:2013 (indført 29/7 2013... ikke længere ny) Scope Bond type and compression type anchors Formål med

Læs mere

Teknisk tegning Emnekanter af udefineret facon Terminologi og angivelse på tegninger

Teknisk tegning Emnekanter af udefineret facon Terminologi og angivelse på tegninger Dansk Standard DS/ISO 13715 2. udgave 2001-12-06 Teknisk tegning Emnekanter af udefineret facon Terminologi og angivelse på tegninger Technical drawings Edges of undefined shape Vocabulary and indications

Læs mere

Statistik. Peter Sørensen: Statistik og sandsynlighed Side 1

Statistik. Peter Sørensen: Statistik og sandsynlighed Side 1 Statistik Formålet... 1 Mindsteværdi... 1 Størsteværdi... 1 Ikke grupperede observationer... 2 Median og kvartiler defineres ved ikke grupperede observationer således:... 2 Middeltal defineres ved ikke

Læs mere

12 TOLERANCER 1 12 TOLERANCER

12 TOLERANCER 1 12 TOLERANCER 12 TOLERANCER 12 TOLERANCER 1 12.1 Tolerancer 2 12.1.1 Betonelementers mål 2 12.1.2 Byggepladsmål 2 12.1.3 Grundlæggende tolerancebegreber 3 12.1.4 Vejledende beregning til valg af toleranceangivelser

Læs mere

Quality management systems Guidelines for quality plans

Quality management systems Guidelines for quality plans Dansk standard DS/ISO 10005 3. udgave 2006-12-05 COPYRIGHT Danish Standards. NOT FOR COMMERCIAL USE OR REPRODUCTION. DS/ISO 10005:2006 Kvalitetsstyringssystemer Retningslinjer for kvalitetsaktivitetsplaner

Læs mere

Affine rum. a 1 u 1 + a 2 u 2 + a 3 u 3 = a 1 u 1 + (1 a 1 )( u 2 + a 3. + a 3. u 3 ) 1 a 1. Da a 2

Affine rum. a 1 u 1 + a 2 u 2 + a 3 u 3 = a 1 u 1 + (1 a 1 )( u 2 + a 3. + a 3. u 3 ) 1 a 1. Da a 2 Affine rum I denne note behandles kun rum over R. Alt kan imidlertid gennemføres på samme måde over C eller ethvert andet legeme. Et underrum U R n er karakteriseret ved at det er en delmængde som er lukket

Læs mere

GPS Diplomkurser - Planlæg GPS-uddannelsen

GPS Diplomkurser - Planlæg GPS-uddannelsen GPS Diplomkurser - Planlæg GPS-uddannelsen Oversigt over kurser og andre faglige tilbud indenfor området Geometriske Produkt Specifikationer (GPS), der udbydes i samarbejde mellem Dansk Standard (DS) og

Læs mere

GPS - Geometriske Produkt Specifikationer - GPS-matrix systemet

GPS - Geometriske Produkt Specifikationer - GPS-matrix systemet GPS - Geometriske Produkt Specifikationer - GPS-matrix systemet Hvorfor dette GPS-hefte? GPS er for mange noget nyt og ukendt. I dette GPS-hefte kan du læse om, hvad GPS er, hvilke fordele GPS medfører

Læs mere

Forkortet udgave af Eurocode 2 Betonkonstruktioner ESEUROCODESEUROCODESEURCOD

Forkortet udgave af Eurocode 2 Betonkonstruktioner ESEUROCODESEUROCODESEURCOD dansk standard DS/EN 1992 FU:2010 Forkortet udgave af Eurocode 2 Betonkonstruktioner 1. UDgavE 2010 UROCODESEUROCODESEUROCODESCODESE ESEUROCODESEUROCODESEURCOD Forkortet udgave af Eurocode 2 Betonkonstruktioner

Læs mere

Krav og anbefalinger vedrørende udbud af rengøringsopgaver

Krav og anbefalinger vedrørende udbud af rengøringsopgaver Dansk standard DS/INSTA 810 1. udgave 2011-08-08 Krav og anbefalinger vedrørende udbud af rengøringsopgaver Requirements and recommendations for the provision of cleaning services DS/INSTA 810 København

Læs mere

Forkortet udgave af Eurocode 0 Projekteringsgrundlag for konstruktioner

Forkortet udgave af Eurocode 0 Projekteringsgrundlag for konstruktioner Forkortet udgave af Eurocode 0 Projekteringsgrundlag for konstruktioner Forkortet udgave af Eurocode 0 - Projekteringsgrundlag for bærende konstruktioner DANSK STANDARD 2010 Projektnummer M243326 Grafisk

Læs mere

Forkortet udgave af Eurocode 0 Projekteringsgrundlag for bærende konstruktioner

Forkortet udgave af Eurocode 0 Projekteringsgrundlag for bærende konstruktioner COPYRIGHT Danish Standards. NOT FOR COMMERCIAL USE OR REPRODUCTION. DANSK STANDARD 1.UDGAVE 2010 Forkortet udgave af Eurocode 0 Projekteringsgrundlag for bærende konstruktioner EUROCODESEUROCODESEUROCODESEUROCO

Læs mere

Dansk standard DS/ISO

Dansk standard DS/ISO Dansk standard DS/ISO 3951-1 2. udgave 2007-04-17 Procedurer for stikprøveinspektion ved måling med kontinuert variation Del 1: Specifikation af enkelt stikprøveplaner opstillet efter kvalitetsniveau for

Læs mere

Grafiske symboler til miljøledelse og intern miljøkommunikation

Grafiske symboler til miljøledelse og intern miljøkommunikation Dansk Standard DS 4000 1. udgave 2001-08-10 Grafiske symboler til miljøledelse og intern miljøkommunikation Graphic symbols for environmental management and internal environmental communication DS 4000

Læs mere

Forkortet udgave af Eurocode 3 Stålkonstruktioner

Forkortet udgave af Eurocode 3 Stålkonstruktioner DANSK STANDARD 1. UDGAVE 2009 Forkortet udgave af Eurocode 3 Stålkonstruktioner EUROCODESEUROCODESEUROCODESCODESE DESEUROCODESEUROCODESEURCOD Forkortet udgave af Eurocode 3 Stålkonstruktioner Forkortet

Læs mere

Ledelsessystemer for fødevaresikkerhed Vejledning i anvendelsen af ISO 22000:2005

Ledelsessystemer for fødevaresikkerhed Vejledning i anvendelsen af ISO 22000:2005 DS-information DS/ISO/TS 22004 2. udgave 2006-06-23 Ledelsessystemer for fødevaresikkerhed Vejledning i anvendelsen af ISO 22000:2005 Food safety management systems Guidance on the application of ISO 22000:2005

Læs mere

Infoblad. ISO/TS 16949 - Automotive

Infoblad. ISO/TS 16949 - Automotive Side 1 af 5 ISO/TS 16949 - Automotive Standarden ISO/TS 16949 indeholder særlige krav gældende for bilindustrien og for relevante reservedelsvirksomheder. Standardens struktur er opbygget som strukturen

Læs mere

Figur 3, Eksempel på længdeprofil af en kommunevej og af en motorvej Profilhøjde (mm) Stationering (m)

Figur 3, Eksempel på længdeprofil af en kommunevej og af en motorvej Profilhøjde (mm) Stationering (m) Måling af kommunevejes jævnhed Teknisk Assistent Finn Sennek, Vejteknisk Institut e-mail: FS@VD.DK Akademiingeniør Bjarne Schmidt, Vejteknisk Institut e-mail: BJS@VD.DK Måling af kommunevejenes jævnhed

Læs mere

Overfladeruhed Ruhedsmåling

Overfladeruhed Ruhedsmåling Overfladeruhed Ruhedsmåling GPS-standarder for overfladebeskaffenhed Definition Med de store krav, der i dag stilles til lønsomheden af en virksomhed, kommer flere og flere processer i fabrikationen ud

Læs mere

Konsekvensklasser for bygningskonstruktioner

Konsekvensklasser for bygningskonstruktioner DS-information DS/INF 1990 1. udgave 2012-04-24 Konsekvensklasser for bygningskonstruktioner Consequences classes for building constructions DS/INF 1990 København DS projekt: M258329 ICS: 91.070.10; 91.080.01

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER Notat 11.4 dato den /7-011 ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.10, Kontrol af jord Endeligt forslag til kvalitetskrav for nye parametre

Læs mere

Ultrasonics Dental descaler systems Measurement and declaration of the output characteristics

Ultrasonics Dental descaler systems Measurement and declaration of the output characteristics Dansk standard DS/EN 61205 1. udgave 2007-10-29 COPYRIGHT Danish Standards. NOT FOR COMMERCIAL USE OR REPRODUCTION. DS/EN 61205:2007 Ultralyd Systemer til fjernelse af tandbelægning Måling og deklaration

Læs mere

DS-HÅNDBOG 111.1:20 09. Jern og stål. og dokumentation

DS-HÅNDBOG 111.1:20 09. Jern og stål. og dokumentation DS-HÅNDBOG 111.1:20 09 4. UDGAVE Jern og stål Del 1 Te r m i n o l o g i, b e t e g n e l s e r og dokumentation DS-håndbog 111.1 Jern og stål Del 1 Terminologi, betegnelser og dokumentation Jern og stål

Læs mere

Eleverne skal lære at:

Eleverne skal lære at: PK: Årsplan 8.Ga. M, matematik Tid og fagligt område Aktivitet Læringsmål Uge 32 uge 50 Tal og algebra Eleverne skal arbejde med at: kende de reelle tal og anvende dem i praktiske og teoretiske sammenhænge

Læs mere

DS/EN 1996 FU:2010 1. UDGAVE 2010. Forkortet udgave af Eurocode 6 Murværkskonstruktioner DANSK STANDARD DESEUROCODESEUROCODESEURCOD

DS/EN 1996 FU:2010 1. UDGAVE 2010. Forkortet udgave af Eurocode 6 Murværkskonstruktioner DANSK STANDARD DESEUROCODESEUROCODESEURCOD DANSK STANDARD DS/EN 1996 FU:2010 1. UDGAVE 2010 Forkortet udgave af Eurocode 6 Murværkskonstruktioner EUROCODESEUROCODESEUROCODESCODESE DESEUROCODESEUROCODESEURCOD Forkortet udgave af Eurocode 6 Murværkskonstruktioner

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR Notat 10.8 dato den 15/1-010 FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOLDT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.9, Svømmebassinkontrol Endeligt forslag til bilag

Læs mere

Dimensionstolerancer. Definition af tolerance. Nominelt mål. Fordele ved anvendelse af tolerancer. Dimensionstolerancer

Dimensionstolerancer. Definition af tolerance. Nominelt mål. Fordele ved anvendelse af tolerancer. Dimensionstolerancer Dimensionstolerancer Definition af tolerance Standardisering Tolerancen på et tegningsmål angiver, at emner, der fremstilles efter tegningen, skal have et mål, der ligger inden for det af målet og tolerancen

Læs mere

Start i cirklen med nummer 1 - følg derefter pilene:

Start i cirklen med nummer 1 - følg derefter pilene: Bogstaver Bogstavet a Skriv bogstavet a i skrivehusene: Farv den figur som starter med a: Bogstavet b Skriv bogstavet b i skrivehusene: Farv den figur som starter med b: Bogstavet c Skriv bogstavet c i

Læs mere

Velkommen til lidt GPS IDA

Velkommen til lidt GPS IDA Velkommen til lidt GPS IDA 31-10-2017 GPS?? Hvad er GPS? GPS betyder: Geometriske GPS kan tolkes: Form Produkt Funktion Specifikationer Krav Konstruktionsafdeling Produktionsafdeling Hvorfor skal man

Læs mere

Beregning af bygningers varmetab Del 1: Beregning af kuldebroer med detaljerede beregningsprogrammer

Beregning af bygningers varmetab Del 1: Beregning af kuldebroer med detaljerede beregningsprogrammer DS-information DS/INF 418-1 1. udgave 2013-09-27 Beregning af bygningers varmetab Del 1: Beregning af kuldebroer med detaljerede beregningsprogrammer Calculation of heat loss from buildings Part 1: Calculation

Læs mere

Forkortet udgave af Eurocode 1 Last på bærende konstruktioner

Forkortet udgave af Eurocode 1 Last på bærende konstruktioner DS/EN 1991 FU:2010 1.UDgavE 2010 Forkortet udgave af Eurocode 1 Last på bærende konstruktioner UROCODESEUROCODESEUROCODESEUROCO ODESEUROCODESEUROCODESEUROCODESE Forkortet udgave af Eurocode 1 Last på bærende

Læs mere

Armeringsstål Klasse A eller klasse B? Bjarne Chr. Jensen Side 1. Armeringsstål Klasse A eller klasse B?

Armeringsstål Klasse A eller klasse B? Bjarne Chr. Jensen Side 1. Armeringsstål Klasse A eller klasse B? Bjarne Chr. Jensen Side 1 Armeringsstål Klasse A eller klasse B? Bjarne Chr. Jensen 13. august 2007 Bjarne Chr. Jensen Side 2 Introduktion Nærværende lille notat er blevet til på initiativ af direktør

Læs mere

Emne Tema Materiale r - - - - - aktiviteter

Emne Tema Materiale r - - - - - aktiviteter Fag: Matematik Hold: 24 Lærer: TON Undervisningsmål Læringsmål 9 klasse 32-34 Introforløb: række tests, som viser eleverne faglighed og læringsstil. Faglige aktiviteter Emne Tema Materiale r IT-inddragelse

Læs mere

Tolerancer. Tolerancer. Tolerancebetegnelser. Ikke tolerancebestemte mål. Tolerance. Tolerancer

Tolerancer. Tolerancer. Tolerancebetegnelser. Ikke tolerancebestemte mål. Tolerance. Tolerancer Tolerancer Tolerancer Eksakte mål Et emne kan ikke fremstilles på eksakte mål, f.eks. 100 mm. Der vil altid være nogen afvigelse, større eller mindre, alt efter emnets kvalitetskrav. I praksis fastsættes

Læs mere

DS-HÅNDBOG 134.4.1:2005. Betonvarer. Belægningssten, fliser og kantsten af beton

DS-HÅNDBOG 134.4.1:2005. Betonvarer. Belægningssten, fliser og kantsten af beton DS-HÅNDBOG 134.4.1:2005 1. UDGAVE Betonvarer Belægningssten, fliser og kantsten af beton DS-håndbog 134.4.1 Betonvarer Del 4.1 Belægningssten, fliser og kantsten af beton Betonvarer Del 4.1: Belægningssten,

Læs mere

Forkortet udgave af Eurocode 5 Trækonstruktioner

Forkortet udgave af Eurocode 5 Trækonstruktioner DANSK STANDARD DS/EN 1995 FU:2009 1. UDGAVE 2009 Forkortet udgave af Eurocode 5 Trækonstruktioner EUROCODESEUROCODESEUROCODESCODESE DESEUROCODESEUROCODESEURCOD Forkortet udgave af Eurocode 5 Trækonstruktioner

Læs mere

Eksempel på den aksiomatisk deduktive metode

Eksempel på den aksiomatisk deduktive metode Eksempel på den aksiomatisk deduktive metode Et rigtig godt eksempel på et aksiomatisk deduktivt system er Euklids Elementer. Euklid var græker og skrev Elemeterne omkring 300 f.kr. Værket består af 13

Læs mere

Forkortet udgave af Eurocode 1 Last på bærende konstruktioner

Forkortet udgave af Eurocode 1 Last på bærende konstruktioner Forkortet udgave af Eurocode 1 Last på bærende konstruktioner Forkortet udgave af Eurocode 1 Last på bærende konstruktioner DANSK STANDARD 2010 Projektnummer M243332 Grafisk tilrettelæggelse: Dansk Standard

Læs mere

CE mærkning af murværkskonsoller i henhold til DS/EN 845-1: 2003 + A1:2008

CE mærkning af murværkskonsoller i henhold til DS/EN 845-1: 2003 + A1:2008 VTO - Vils Tegloverliggere A/S Næssundvej 171 7980 Vils Att.: Thomas Jensen 2012.06.13 [emnenr]/[ordrenr] ehk/[init] CE mærkning af murværkskonsoller i henhold til DS/EN 845-1: 2003 + A1:2008 Murværkskonsoller,

Læs mere

Arbejdsmiljøledelsessystemer Vejledning i implementering af OHSAS 18001:2007

Arbejdsmiljøledelsessystemer Vejledning i implementering af OHSAS 18001:2007 Dansk standard DS/OHSAS 18002 2. udgave 2009-08-07 Arbejdsmiljøledelsessystemer Vejledning i implementering af OHSAS 18001:2007 Occupational health and safety management systems Guidelines for the implementation

Læs mere

Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2019

Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2019 Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2019 Skrevet af Klaus Fink på baggrund af oplysninger fra opgavekommissionen

Læs mere

Armeringsstål til betonkonstruktioner Identifikation og klassificering i henhold til EN 10080 og EN 10138

Armeringsstål til betonkonstruktioner Identifikation og klassificering i henhold til EN 10080 og EN 10138 DS-information DS/INF 165 2. udgave 2011-12-22 Armeringsstål til betonkonstruktioner Identifikation og klassificering i henhold til EN 10080 og EN 10138 Reinforcing steel for concrete structures Identification

Læs mere

Årsplan 9. klasse matematik 2014-2015 Uge Emne Faglige mål Trinmål Materialer/ systemer 33-34

Årsplan 9. klasse matematik 2014-2015 Uge Emne Faglige mål Trinmål Materialer/ systemer 33-34 Årsplan 9. klasse matematik 2014-2015 33-34 Årsprøve og rettevejledledning 34-36 Årsprøven i matematik Talmængder og regnemetoder 37 Fordybelses uge 38-39 40 Termins-prøve 41 Studieturen 42 Efterårsferie

Læs mere

LH-CD6(P) tykkelsessmåling

LH-CD6(P) tykkelsessmåling SUNX LH-50 serien Quickguide LH-CD6(P) tykkelsessmåling Tak fordi du har valgt SUNX. Denne quickguide er designet som hjælp til førstegangsbrugeren. Denne vejledning koncentrerer sig om brugere, der skal

Læs mere

KRITERIER FOR TILFREDSSTILLENDE PRÆSTATION I

KRITERIER FOR TILFREDSSTILLENDE PRÆSTATION I KRITERIER FOR TILFREDSSTILLENDE PRÆSTATION I PRÆSTATIONSPRØVNING - SAMMENLIGNING MELLEM BKG. 866 OG FORSLAG TIL REVIDERET BEKENDTGØRELSE 1 Baggrund Ved høring af revideret bekendtgørelse om analysekvalitet

Læs mere

Brolægning og belægningsarbejder

Brolægning og belægningsarbejder Dansk standard DS 1136 2. udgave 2003-09-26 Brolægning og belægningsarbejder Paving works DS 1136 København DS projekt: 51386 ICS: 93.080.20 Deskriptorer: brolægning,belægningsarbejder,kørebanebrolægning,knoldebrolægning,

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Brugere af Bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger udført af akkrediterede laboratorier, certificerede personer mv.

Læs mere

Spørgsmål og svar EU-udbud 2012/S Hæmodialysemaskiner med tilhørende leverandørafhængige forbrugsvarer

Spørgsmål og svar EU-udbud 2012/S Hæmodialysemaskiner med tilhørende leverandørafhængige forbrugsvarer Spørgsmål og svar EU-udbud 2012/S 75-123640 Hæmodialysemaskiner med tilhørende leverandørafhængige forbrugsvarer Spørgsmål 1 Punkt 4.1.13, A krav: Vedrørende blodvolumen kræves der i kravet relativ blodvolumen.

Læs mere

ISCC. IMM Statistical Consulting Center. Brugervejledning til beregningsmodul til robust estimation af nugget effect. Technical University of Denmark

ISCC. IMM Statistical Consulting Center. Brugervejledning til beregningsmodul til robust estimation af nugget effect. Technical University of Denmark IMM Statistical Consulting Center Technical University of Denmark ISCC Brugervejledning til beregningsmodul til robust estimation af nugget effect Endelig udgave til Eurofins af Christian Dehlendorff 15.

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOT I BKG. NR. 866 Bekendtgørelsens bilag., Spildevandsslam Endeligt forslag til bilag. i bekendtgørelsen ses i bilag A til

Læs mere

Varmvalsede flade produkter af højstyrkestål til koldformning Del 2:Leveringsbetingelser for termomekanisk valsede stål

Varmvalsede flade produkter af højstyrkestål til koldformning Del 2:Leveringsbetingelser for termomekanisk valsede stål Dansk standard DS/EN 10149-2 2. udgave 2009-03-05 Varmvalsede flade produkter af højstyrkestål til koldformning Del 2:Leveringsbetingelser for termomekanisk valsede stål Hot-rolled flat products made of

Læs mere

1. Verifikation og kalibrering - Indledning

1. Verifikation og kalibrering - Indledning 1 1. Verifikation og kalibrering - Indledning Der anvendes to forskellige måder til at karakterisere egenskaberne i et måleudstyr: S Leverandørspecifikationen for udstyrets egenskaber (Supplier performance

Læs mere

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende supplerende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke:

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende supplerende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke: ISO 9001:2015 (Draft) Side 1 af 9 Så ligger udkastet klar til den kommende version af ISO 9001. Der er sket en række strukturelle ændringer i form af standardens opbygning ligesom kravene er blevet yderligere

Læs mere

Kontrolstatistik dokumentation Vandkemi

Kontrolstatistik dokumentation Vandkemi Kontrolstatistik dokumentation Vandkemi Version: 1 Sidst revideret: januar 2013 Emne: vandkemi (vandløb, sø, marin) Dato: Jan. 2013 Filer: Periode: Kørsel af program: Input data: Aggregeringsniveau: (Navn

Læs mere

Kalibrering og modtagekontrol. ved Erik Øhlenschlæger

Kalibrering og modtagekontrol. ved Erik Øhlenschlæger Kalibrering og modtagekontrol ved Erik Øhlenschlæger 4.6 Eksterne ydelser og leverancer 4.6.2 Laboratoriet skal sikre, at indkøbte kalibreringer, ikke anvendes, før det er blevet kontrolleret, eller det

Læs mere

STØBEGODS SYSTEM FOR DIMENSIONSTOLERANCER. DANIA A/S - MARKEDSVEJ 21 - DK-9600 AARS - DANMARK TEL.+45 98 62 19 11 FAX.+45 98 62 27 56 www.dania-as.

STØBEGODS SYSTEM FOR DIMENSIONSTOLERANCER. DANIA A/S - MARKEDSVEJ 21 - DK-9600 AARS - DANMARK TEL.+45 98 62 19 11 FAX.+45 98 62 27 56 www.dania-as. STØBEGODS SYSTEM FOR DIMENSIONSTOLERANCER DANIA A/S - MARKEDSVEJ 21 - DK-9600 AARS - DANMARK TEL.+45 98 62 19 11 FAX.+45 98 62 27 56 www.dania-as.dk Denne standard er baseret på standard ISO 8062-1996.

Læs mere

Vejledning. Klasse 2 beklædninger af sammenpløjede profilbrædder. Træbranchens Oplysningsråd

Vejledning. Klasse 2 beklædninger af sammenpløjede profilbrædder. Træbranchens Oplysningsråd Vejledning Klasse 2 beklædninger af sammenpløjede profilbrædder Det er producentens og leverandørens ansvar at sikre, at byggevarer og bygningsdele, der bringes på markedet, kan anvendes således, at gældende

Læs mere

Polybuten-1-rør (PB-1-rør) Virkning af tid og temperatur på den forventede styrke

Polybuten-1-rør (PB-1-rør) Virkning af tid og temperatur på den forventede styrke Dansk standard DS/ISO 12230 1. udgave 2012-08-21 Polybuten-1-rør (PB-1-rør) Virkning af tid og temperatur på den forventede styrke Polybutene-1 (PB-1) pipes Effect of time and temperature on the expected

Læs mere

DS/EN 1090-1 Fabrikskontrol og CE-mærkning af stål og aluminium konstruktionselementer

DS/EN 1090-1 Fabrikskontrol og CE-mærkning af stål og aluminium konstruktionselementer DS/EN 1090-1 Fabrikskontrol og CE-mærkning af stål og aluminium konstruktionselementer Jørgen Hagelund Dansk Standard Strukturen & de indbyrdes relationer BR 10 Eurocode 1993 +NA EN 1090-1/-2/-3 BR EN

Læs mere

Bitumen og bituminøse bindemidler Terminologi

Bitumen og bituminøse bindemidler Terminologi Dansk Standard DS/EN 12597 1. udgave 2001-09-18 Bitumen og bituminøse bindemidler Terminologi Bitumen and bituminous binders Terminology DANSK STANDARD Danish Standards Association Kollegievej 6 DK-2920

Læs mere

Systemer til tætning af gennemføringer i brandteknisk klassificerede bygningsdele

Systemer til tætning af gennemføringer i brandteknisk klassificerede bygningsdele MK 6.00/009 8. udgave Januar 2014 Systemer til tætning af gennemføringer i brandteknisk klassificerede bygningsdele MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund

Læs mere

MATEMATIK. Formål for faget

MATEMATIK. Formål for faget MATEMATIK Formål for faget Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede

Læs mere

Informationsteknologi Sikkerhedsteknikker. Informationssikkerhed (ISMS) Krav

Informationsteknologi Sikkerhedsteknikker. Informationssikkerhed (ISMS) Krav Dansk standard DS/ISO/IEC 27001 2. udgave 2007-06-06 Informationsteknologi Sikkerhedsteknikker Ledelsessystemer for Informationssikkerhed (ISMS) Krav Information technology Security techniques Information

Læs mere

Indretning trykbærende udstyr

Indretning trykbærende udstyr Indretning trykbærende udstyr Nyt PED Aerosoler Nyt simpelt SPVD Transportabelt Regler TPED Tidligere regler Off-shore Nyt (ikke PED), ombygning og reparation Nyindretning - Stationært Direktivet om indretning

Læs mere

Notat om underleverandører af software til medicinsk udstyr Specielt med fokus på fortolkere, hvor nyt udstyr let kan genereres

Notat om underleverandører af software til medicinsk udstyr Specielt med fokus på fortolkere, hvor nyt udstyr let kan genereres December 2018 Notat om underleverandører af software til medicinsk udstyr Specielt med fokus på fortolkere, hvor nyt udstyr let kan genereres Af Carsten Jørgensen FORCE Technology Venlighedsvej 4 2970

Læs mere

3. Om skalamønstrene og den indfoldede orden

3. Om skalamønstrene og den indfoldede orden Dette er den tredje af fem artikler under den fælles overskrift Studier på grundlag af programmet SKALAGENERATOREN (forfatter: Jørgen Erichsen) 3. Om skalamønstrene og den indfoldede orden Lad os begynde

Læs mere

Skolens formål med faget matematik følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål:

Skolens formål med faget matematik følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Formål: Skolens formål med faget matematik følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne bliver i forstå og anvende matematik i sammenhænge,

Læs mere

Årsplan for Matematik 8. klasse 2011/2012

Årsplan for Matematik 8. klasse 2011/2012 Årsplan for Matematik 8. klasse 2011/2012 Formål for faget matematik Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand

Læs mere

Sur-Tech A/S Surface Technology

Sur-Tech A/S Surface Technology Sur-Tech A/S Surface Technology KEMISK NIKKEL En slid og korrosionsbeskyttende belægning DS/ ISO 9001 ISO 14001 Kvalitetssikring Miljøledelse Hvad er kemisk nikkel? Kemisk nikkel er en proces til udfældning

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2010 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer VUC Skive-Viborg Hfe Matematik C Ib Michelsen Hold

Læs mere

Beklædnings klasser. MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser. MK 6.00/006 8. udgave Januar 2014. Telefax 45 76 33 20

Beklædnings klasser. MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser. MK 6.00/006 8. udgave Januar 2014. Telefax 45 76 33 20 MK 6.00/006 8. udgave Januar 2014 Beklædnings klasser MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Telefon 45 76 20 20 Telefax 45 76 33 20 Forudsætninger...

Læs mere

Brolægning og belægningsarbejder

Brolægning og belægningsarbejder Dansk standard DS 1136 3. udgave 2013-06-21 Brolægning og belægningsarbejder Paving works DS 1136 København DS projekt: M261913 ICS: 93.080.20 Første del af denne publikations betegnelse er: DS, hvilket

Læs mere

Varmvalsede flade produkter af højstyrkestål til koldformning Del 1: Generelle leveringsbetingelser

Varmvalsede flade produkter af højstyrkestål til koldformning Del 1: Generelle leveringsbetingelser Dansk standard DS/EN 10149-1 2. udgave 2009-03-05 Varmvalsede flade produkter af højstyrkestål til koldformning Del 1: Generelle leveringsbetingelser Hot-rolled flat products made of high yield strength

Læs mere

Matematik. Matematiske kompetencer

Matematik. Matematiske kompetencer Matematiske kompetencer stille spørgsmål, som er karakteristiske for matematik og have blik for hvilke typer af svar, som kan forventes(tankegangskompetence) erkende, formulere, afgrænse og løse matematiske

Læs mere

MaxiMat og de forenklede Fælles mål

MaxiMat og de forenklede Fælles mål MaxiMat og de forenklede Fælles mål Dette er en oversigt over hvilke læringsmål de enkelte forløb indeholder. Ikke alle forløb er udarbejdet endnu, men i skemaet kan man se alle læringsmålene også de,

Læs mere

Matematik på Humlebæk lille Skole

Matematik på Humlebæk lille Skole Matematik på Humlebæk lille Skole Matematikundervisningen på HLS er i overensstemmelse med Undervisningsministeriets Fælles Mål, dog med få justeringer som passer til vores skoles struktur. Det betyder

Læs mere

Elementær Matematik. Mængder og udsagn

Elementær Matematik. Mængder og udsagn Elementær Matematik Mængder og udsagn Ole Witt-Hansen 2011 Indhold 1. Mængder...1 1.1 Intervaller...4 2. Matematisk Logik. Udsagnslogik...5 3. Åbne udsagn...9 Mængder og Udsagn 1 1. Mængder En mængde er

Læs mere

Evaluering af matematik undervisning

Evaluering af matematik undervisning Evaluering af matematik undervisning Udarbejdet af Khaled Zaher, matematiklærer 6-9 klasse og Boushra Chami, matematiklærer 2-5 klasse Matematiske kompetencer. Fællesmål efter 3.klasse indgå i dialog om

Læs mere

Årsplan for 7. klasse, matematik

Årsplan for 7. klasse, matematik Årsplan for 7. klasse, matematik I matematik bruger vi bogsystemet Sigma som grundmateriale. I systemet er der, ud over grundbogen, også kopiark og tests tilknyttet de enkelte kapitler. Systemet er udarbejdet

Læs mere

I kapitlet arbejdes med følgende centrale matematiske objekter og begreber:

I kapitlet arbejdes med følgende centrale matematiske objekter og begreber: INTRO Efter mange års pause er trigonometri med Fælles Mål 2009 tilbage som fagligt emne i grundskolens matematikundervisning. Som det fremgår af den følgende sides udpluk fra faghæftets trinmål, er en

Læs mere