Når unge er i konflikt. mægling som middel

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Når unge er i konflikt. mægling som middel"

Transkript

1 Når unge er i konflikt mægling som middel

2 Når unge er i konflikt mægling som middel Center for Konfliktløsning September 2010 ISBN Grafisk design og foto: Michala Clante Bendixen Tekst: Jakob Vendelboe Hagensen Udgiver: Center for Konfliktløsning Dronning Olgas Vej Frederiksberg Tlf center@konfliktloesning.dk

3 Forord Center for Konfliktløsning (CfK) har uddannet ca. 250 ungemæglere siden forsøgsprojektet Hva har du gang i? sluttede i De ungemæglere, vi har uddannet, er SSP-konsulenter eller ansatte i socialforvaltninger, klubber, daginstitutioner, skoler eller politi. Fælles for dem alle er, at de er blevet undervist i mæglingens metoder, etik og dilemmaer, og de har trænet rollen som upartisk konfliktmægler. For at inspirere flere til at bruge konfliktmægling i deres arbejde med børn og unge giver vi i denne pjece nogle eksempler på, hvordan hverdagens konflikter håndteres af ungemæglere i forskellige situationer ude i de kommuner, der er godt i gang.

4 Med ét slag er hverdagen utryg Mange konflikter ændrer de unges hverdag. De kan føle sig truet, utrygge, ændre adfærd, isolere sig eller være nødt til skifte skole. Det følgende virkelige eksempel viser, hvordan mægling kan sikre, at hverdagen bliver tryg igen. Mægleren var Jan Andersen, SSP-konsulent og underviser på ungemægleruddannelsen. En dag var det nok Jamil og Anwar går i 7. klasse og har igennem et stykke tid haft nogle konflikter pga. deres forskellige syn på religion. Det er især Anwar, der gentagne gange påpeger uenigheden. Deres lærere har ofte bedt de to om at lade hinanden være. En dag på skolen bringer Anwar flere gange uenigheden på banen igen. I første omgang reagerer Jamil ikke på det, men da de forlader rummet, tager han pludselig fat i Anwars skulder. Anwar vender sig og skubber til Jamil, der så nikker ham en skalle. Anwar tager sig til hovedet, der er ret meget blod i ansigtet. Jamil forlader stedet. Konsekvenserne begynder Senere på dagen bliver Jamil og forældrene indkaldt til møde på skolen. Her gør skolen det meget klart, at vold er uacceptabelt, og at Jamil må blive hjemme fra skole, indtil skolen finder ud af, hvad næste skridt er. Samtidig kontakter Anwars forældre skolen, meget oprørte, og forlanger, at Jamil ikke skal sætte sine ben på skolen længere. Skolens ledelse mener også, at Jamil skal starte på en anden skole. Samme aften bliver Jamil ringet op af Anwars bror. Han bliver truet, bl.a. med at kommunen for fremtiden ikke vil være noget rart sted for ham at færdes. Senere i den lokale ungdomsklub bliver han passet op af Anwars fætter, bliver igen truet og får en flad.

5 Forsøg med mægling Episoden bliver vendt i det lokale SSP netværk, hvor muligheden for en mægling bliver nævnt. Der er meget delte meninger om, hvorvidt det er forsvarligt at lade drengene selv finde udveje i konflikten via en mægling. Konklusionen bliver at SSP-netværket kontakter skolens ledelse og foreslår ungemægling. Jamil og hans forældre er ret hurtige til at sige ja tak til mæglingen. Anwars familie er noget mere modvillige. De mener, at Jamil skal politianmeldes og smides ud af skolen. På et langt møde mellem skolens ledelse, Anwar, forældre og SSP bliver der enighed om at give mægling en chance. Hvorvidt Anwar anmelder Jamil til politiet, er familien ikke afklaret med. Dagen efter mødes de to drenge til mægling. Anwar med gips på næsen og en flækket fortand. Parterne kommer på en times tid frem til løsninger, der for dem virker som gode, og de skriver efterfølgende under på en kontrakt og giver hinanden hånden. En ny hverdag Dermed bliver Jamil ikke smidt ud af skolen, og hverken han eller Anwar behøver længere at føle sig utrygge. Aftalerne, der blev lavet mellem de to, har de til fulde levet op til. Der har ikke været yderligere konfrontationer, og de har begge informeret klassekammeraterne om, at de nu har lagt stridighederne bag sig. De er stadig ikke enige om synet på religion. Tre uger efter mæglingen valgte Anwars familie alligevel at politianmelde Jamil, og han fik en betinget dom for vold. - Det største problem er generelt, at der mangler nogen til at hjælpe de unge med at gøre det rigtige på et tidligere tidspunkt. Det virker som om, konflikter får lov at eskalere uden at man får talt med sine forældre om det. Eller hvis man taler med sine forældre om det, så kører forældrene det nogle gange op til noget meget katastrofalt i stedet for at erkende, at det ofte bare handler om at ringe til klassekammeratens forældre og sige vi har et problem sammen, skal vi ikke løse det? I stedet for at gå i forsvarsposition og forestille sig det værste. Jan Andersen, SSP-konsulent og underviser i ungemægling.

6 Nå længere med ungemægling hvad gør du, n år rel ationerne sk al genopre t tes? Man kan ikke være ung uden at komme i konflikter heldigvis. For de er en naturlig del af livet, og vi lærer og udvikler os af dem. Men konflikterne skal løses og helst på en konstruktiv måde. Glem skylden, aftal en løsning Det var ham, der startede! Spørgsmålet om skyld har altid været centralt i konflikter også blandt unge. Ofte er det dog mere givtigt at fokusere på løsningen, når relationerne mellem parterne skal repareres, og skal løsningen være holdbar, bør begge sider føle sig anerkendt. - Dét, jeg prøver nu efter jeg selv har været med i en mægling, det er, at jeg lytter til mine venner nu, til mine forældre, mine skolelærere og hører deres syn på tingene. En ung, der har deltaget i mægling Hvorfor virker ungemægling? Det særlige ved ungemægling er, at den er en konfliktløsningsmetode, der baserer sig på, at de unge deltager frivilligt, og mæglingsmødet er fortroligt. Metoden går ud på, at en tredjeperson en voksen, der er uddannet mægler hjælper parterne til selv at finde en løsning, som begge er tilfredse med. Når det handler om vold og overgreb, går mæglingen i høj grad ud på at hjælpe parterne til at få en gensidig forståelse af, hvad der skete, og hvorfor det skete. Det er i mødet mellem de direkte involverede parter, at konflikten kan opløses. Mægleren hjælper dem respektfuldt til at få talt ud om det passerede og lave aftaler for fremtiden uden at blande sig eller moralisere. De unge får selv ansvaret for deres konflikt og for løsningen af den. Det er derfor, ungemægling virker. Hvad er mægling? Mægling er en frivillig og fortrolig metode til at løse konflikter. En tredjeperson med tavshedspligt hjælper parterne til selv at finde en løsning, som de begge er tilfredse med. Parterne forpligter sig ikke på forhånd til at indgå en aftale, og de kan afbryde, når de vil. Målet er, at parterne tager ejerskab til konflikten, får fortalt og hørt om oplevelsen af den, genopretter værdigheden og relationen og indgår holdbare aftaler.

7 Det betaler sig at mægle Værdien af mægling kan sjældent gøres op i kroner og øre, men i eksemplet nedenfor blev der dog tale om en erstatning for det forvoldte hærværk. Den sande værdi af mæglingsmødet er imidlertid nok, at de unge tager ansvar for deres handlinger og oplever konsekvenserne af dem. Dermed kan en evt. kriminel løbebane måske undgås, fordi de ikke bliver fastlåst i en rolle og straffet. Hærværk To brødre på 11 og 12 år har begået hærværk på den lokale skole samt på nogle fodboldmål på sportspladsen. Sagen bliver optrævlet under en afhøring hos politiet. Mæglerkorpset går i gang Ved afhøringen deltager en betjent og en opsøgende medarbejder, der begge er med i det lokale mæglerkorps. Bagefter bliver drengene og deres mor tilbudt mægling, hvilket de accepterer. Parterne i sagen bliver på den ene side de to brødre og deres mor og på den anden skolens pedel og formanden fra den lokale idrætsforening. Mæglerkorpset aftaler, at det ikke duer med den afhørende betjent som mægler pga. hans to meget forskellige roller som først lovens håndhæver og dernæst som upartisk mægler. Derfor er det den opsøgende medarbejder, der tager mæglingen på den lokale skole næste dag. Mægleren kontakter parterne og forklarer kort, hvad der skal foregå, og alle stiller op uden problemer. En positiv udgang Mæglingen tager ca. 50 minutter. Parterne indgår en aftale om erstatning for det ødelagte, og drengene får sagt undskyld for det skete. Drengene oplever også at få tilgivelse fra de forurettede, hvilket virker godt. Desuden aftaler parterne, at drengene selv skal være med til at sætte nye net i målene på sports pladsen. Efter mæglingen har mægleren fået positive tilkendegivelser fra begge parter om aftalens overholdelse og selve forløbet. Drengene har ikke siden været i konflikt med loven.

8 Konflikters mønstre og muligheder Konflikter er uoverensstemmelser, der giver spændinger i og mellem mennesker. Konfliktløsningen drejer sig derfor både om at få genoprettet gode relationer mellem folk og om den sag, der er konfliktens omdrejningspunkt. De unge kan lære en hel del gennem konflikter og uenighed, når de selv er en del af håndteringen. Bag enhver konflikt er der behov, som ikke er blevet imødekommet f.eks. behovet for respekt og tilhørsforhold. Ofte er det de samme behov, begge parter har oplevet krænket eller ikke fået anerkendt. Hvor store skal konflikterne være, før man skal mægle? Problemet med konflikter er, at de tit får lov at udvikle sig destruktivt. Men hvornår skal man så tilbyde eller opfordre til mægling? En god tommelfingerregel er, at når kontakten er opgivet mellem parterne, forståelsen bliver fastlåst, og utrygheden breder sig, så er det en god idé at mægle. Eller hvis det er sådan, at de to parter ikke kan finde en udvej selv og ønsker hjælp til at få løst de vanskeligheder, de står i. PERSONIFICERING Det er din skyld UOVERENSSTEMMELSER Vi vil ikke det samme KONFLIKTTRAPPEN SAMTALEN OPGIVES Det nytter jo ikke noget POLARISERING Lad os komme væk ÅBEN FJENDTLIGHED At skade hinanden FJENDEBILLEDER De er dårlige mennesker PROBLEMET VOKSER Der er meget i vejen, og det er ikke første gang Kom ned ad konflikttrappen Når konflikter udvikler sig destruktivt, sker det, fordi de sætter gang i en spiral, der gør den anden til problemet og siden puster liv i fjendebilleder, frygt og aggression, samt vækker til forsvar og angreb. Situationen optrappes som gengivet i modellen. I ungdomslivet betyder den dynamik som regel, at kammeraterne blander sig, og konflikten bliver mixet til en eksplosiv cocktail. Sådan er situationen ofte, når konfliktmægleren kommer ind i billedet.

9 Hvordan oplever de unge det? Selve omdrejningspunktet for konflikten kan synes banalt for andre, men det kan fylde en masse for de involverede. Derfor er det vigtigere at være opmærksom på de unges egne reaktioner end selve indholdet, som udenforstående måske ikke forstår helt på samme måde som de involverede. Ved mægling mellem unge lader man sanktioner og moralisering ligge. Det skaber en anderledes ramme om konfliktløsningen, end de måske har været vant til. De får et frirum, og der kan komme nye sider frem, som kan bidrage til en bedre løsning, fordi den netop tager udgangspunkt i de unges egne oplevelser af situationen. - Mægling er den tredje vej. Normalt har vi jo to måder at reagere på, når vi står i en konflikt. Enten så reagerer vi aggressivt ved at gå til angreb på den, der nu er kommet med et udsagn om os, eller også gør vi det modsatte, vi undviger og glider af, måske stikker vi af. Der er mæglingen den tredje vej, som på en undersøgende måde går ind i, hvad det er, konflikten består af. Jens Ansbjerg, SSP-konsulent Brug konflikten Når der opstår en konflikt, kan mæglingen være en mulighed, der kan rykke de unge og ændre deres adfærd. Hvis parterne oplever, at de får lov til at fortælle deres version, udtrykke deres følelser og behov uden at få dikteret en løsning, så er de mere villige til at arbejde for en fælles aftale. Fordi de er blevet anerkendt og føler, at de selv har ansvaret for forløbet. Og der kan være en verden til forskel på altid at blive stemplet som hende den umulige til at mærke, at man bliver taget alvorligt og betragtes som ligeværdig. For nogen kan det være vejen væk fra en kriminel løbebane. Sådan mægler du Man kan lære at mægle. Her gennemgår vi de mest basale teknikker, så du selv kan tage fat. For det første skal du se dig selv som en fødselshjælper og ikke som en brandslukker. Du skal hjælpe parterne på vej, ikke finde løsningen for dem. I eksemplet herunder var Mia og Caroline bedste veninder, men efter at Carolines mobiltelefon forsvandt, har de en konflikt, der slider på dem begge. Vær undersøgende, find fakta Stil spørgsmål til parterne. F.eks. Hvad er du ked af, Mia? eller Hvordan har du oplevet det, der er foregået, Caroline? Oversæt standpunkter til fakta Når parterne taler, vil der komme standpunkter af typen: Caroline er en modbydelig løgner. Her skal du hver gang spørge: Hvad var det, Caroline sagde og gjorde, der får dig, Mia, til at sige sådan? På den måde kan det blive faktuelt. Gå fra fakta til følelser Når fakta er kommet på bordet, så spørg: Hvordan var det for dig? eller Hvordan har du det med det? Du kan f.eks. stille spørgsmålet således: Hvordan virkede det på dig, at Caroline sagde til de andre, at du havde taget hendes mobil? Kom fra følelser til behov Nu er tiden inde til at afdække de behov, der ligger bag følelserne, for at nå frem til, hvad der skal findes løsninger på. Spørg f.eks.: Hvad har du egentlig brug for, Mia? Hvad kunne du godt tænke dig, der var sket i den situation? eller Hvad vil du gerne have, der skal ske?

10 Aftal handling Når parterne har fundet ud af, hvad de ser som problemet, er det tid til at finde frem til, hvilke handlinger det kræver. Spørg f.eks.: Hvad vil du selv gøre, Mia? Og hvad synes du, at Caroline skal gøre? Husk, parterne skal selv finde frem til handlingerne. Hjælp dem med at lave aftalen, og aftal opfølgning med dem. FAktA Fortolkning Følelser ikkevoldelig kommunikation Synsvinkler og synspunkter i k ampens hede Konflikter har ofte deres eget liv, der henter næring i misforståelser, fordomme, overfortolkninger og manglende omtanke. Det følgende eksempel fra det virkelige liv er fortalt gennem parternes egne kommentarer og oplevelser for at give et indtryk af, hvordan konflikten vokser. En gruppe unge og en boligforening kom på kant pga. en boldbane. De unge brugte banen meget, men beboerne ville lukke den permanent, fordi der var støj til langt ud på natten. Mægleren var Jens Ansbjerg, SSP-konsulent. Konflik ten : De unges vinkel Egentlig spillede vi bare fodbold. Det var det eneste, vi troede, vi gjorde. Vi vidste ikke, at vi gjorde noget forkert, og lige pludselig får vi så at vide, at de vil lukke banen ned. Konflikten opstod, fordi dem, der har investeret penge i banen, gerne vil have den fjernet på grund af for meget larm. Behov Der var f.eks. forældre, der havde sagt, at de havde set våbenhandel, narkohandel, og at deres børn var blevet truet med kniv. handling Konflikten blev større, fordi de begyndte at se helt forkert på tingene. Hvis der kom en bil og stoppede, og der kom en anden hen og talte til ham i bilen, som ikke havde noget med banen at gøre, troede de, at det var to, der var i gang med at forhandle narko. center for konfliktløsning

11 Beboernes vinkel De unge støjede til langt ud på natten, nogle gange til kl. 2. Det var i sommermånederne. Om natten kom de i biler og parkerede dem og spillede høj musik. Der var nogle forældre, der var meget vrede, som altså virkelig var oppe at køre. Vi har haft et tilfælde derude, hvor der var en forældre, der greb til vold. Ungemæglerens vinkel Jeg er løbende blevet kontaktet af boligafdelingens bestyrelsesmedlemmer, der får henvendelser fra beboere, som klager over støj og ballade og nogle voldsepisoder, måske var der lidt med våben og nogle andre ting. Jeg taler med nogle af de opsøgende medarbejdere og andre folk, og beder dem beskrive, hvad der sker omkring den her boldbane. De kommer tilbage med et noget andet billede af, hvad det er, der foregår. At det er børn og unge, som har det rart på en fortrinlig boldbane. Tanken opstår, at man måske skulle sætte de her parter sammen, og både beboerne og de unge siger ja til at deltage i det, vi kalder et stormøde M æglingen : De unges vinkel Først og fremmest kom begge parter jo frem med alle de dårlige ting. De startede så med at fortælle, hvorfor de ville have den lukket ned, og så kom vi ind på vores argumenter. Jeg kunne godt forstå, at de var lidt sure over al den larm. Vi blev taget seriøst og folk talte til os uden at have alle de fordomme. Beboernes vinkel Det starter egentlig meget positivt med, at Jens, SSP-manden, bad os alle sammen om at præsentere os og sige, hvad vi hed. Og det, synes jeg, virkede meget godt De sagde, de havde slet ikke tænkt over det med klokken. Altså at kl. 21, hvor vi godt vil have at boldbanen skal være lukket ned, så der er fred og ro, det var jo ikke sent for dem. De rendte rundt og havde det hyggeligt. Så det tænkte de slet ikke over, men de kunne da godt forstå, at når folk skulle op på arbejde, de havde jo selv sommerferie, men når folk skulle op på arbejde, så ville de godt have fred og ro. Så de sagde med det samme, at de ville godt acceptere, at de skulle stoppe kl. 21, og hvis de ikke kunne, så skulle vi bare komme og sige det, og de vidste så godt, hvorfor de skulle stoppe. De var meget åbne og var meget bevidste om, hvordan situationen egentlig var. Og så det vigtigste egentlig, det var, at de var skide lydhøre over for det, vi andre sagde. Ungemæglerens vinkel Der er en indledende fase, hvor man præsenterer meget tydeligt, hvad det er, mæglingen kommer til at gå ud på. Og det er vigtigt, for der sidder oftest to parter, som er i oprør i hvert fald indvendigt. Så det skal være en meget tydelig og klar ramme og en præsentation af, hvilket rum de sidder i, og hvordan tingene kommer til at foregå Det var en god aften at være mægler på det her stormøde, fordi man kunne mærke, at folk var interesseret i at være med. Der var ikke nogen, der undervejs sagde, jamen det her det fører ingen vegne.

12 V e jen v idere: De unges vinkel Resultatet af mæglingen blev, at vi fik banen De fik jo også det, de egentlig ville have, at der ikke var larm, og at der var ryddet op og sådan nogle ting Mægling var en god måde at løse problemet på. Jeg vil gerne anbefale det også til andre mennesker, der har nogle konflikter, de skal løse Jamen, hvis jeg mødte dem i dag, ville jeg da kunne sige hej til dem på en helt almindelig måde Beboernes vinkel For nogle har det at holde et mæglingsmøde været det, man kan kalde en øjenåbner. At de unge mennesker de er ikke bare, som man hører, og som rygterne går. Ungemæglerens vinkel Jamen, man når frem til et resultat i en mægling ved, at parterne har fået vist hinanden, hvad det er, der har fyldt hos dem både følelsesmæssigt, men også i forhold til den sag, det nu handlede om. Og man har ligesom ledt dem ind på, at nu er vi så her. Nu har vi en eller anden form for forståelse for hinandens synspunkter, interesser osv., så kan vi måske lede hinanden over i at tale om, jamen, hvad er det så, der skal til, for at vi kan mødes igen, og der kan være mange former for løsninger. Det handler ikke om at blive venner, men om hvordan vi kan omgås, når vi ser hinanden på skolen, eller hvor konflikten nu har fundet sted. Casen og citaterne er hentet fra videoen Hva har du gang i?, som blev udarbejdet i forbindelse med afslutningen af Det kriminalpræventive Råds projekt om konfliktmægling for årige (2007).

13 Mægling virker også på t rivsel og sygef r avær Konfliktmægling blandt børn og unge er både en forebyggende, foregribende og indgribende indsats, og derfor er det svært at gøre virkningen op i kroner og øre. Erfaringer fra en række af landets skoler, institutioner og virksomheder giver dog et klart indtryk af, at trivslen øges, når mægling anvendes som metode til konflikthåndtering. Glade unge trods konflikter Et eksempel er Valhøj Skole i Rødovre, hvor man har arbejdet med mægling for unge i et par år, bl.a. mægler elever mellem andre elever. Her svarer 95% af skolens 565 elever, at de er glade for skolen, kammeraterne og lærerne. De er glade for skolen på trods af, at op mod halvdelen af eleverne siger, at der er jævnligt konflikter. For skoleleder Bo Slemming er dette et tegn på, at mæglerindsatsen virker. Eleverne ved, at konflikterne kan løses hurtigt. Konflikter koster også i tid Hvor meget undervisningstid bruger lærerne på at løse konflikter? To-tre minutter pr. time er nok ikke lavt sat, og regner man det sammen for hele skolen, bliver det til en del spildtid. Flere skoler har derfor arbejdet med både ungemægling og elevmægling, så de to parter, der er i konflikt, kan få hjælp til at løse deres problem hos uddannede ungemæglere eller elevmæglere, mens resten af klassen kan komme videre med undervisningen. Det løser ikke bare konflikterne, men uddanner samtidig eleverne til selv at tage ansvar for egne konflikter. - Som lærer er jeg ofte ude for, at der i de konflikter, jeg bliver bedt om at mægle i, er flere implicerede parter, nogle gange en hel klasse eller en stor gruppe unge. Overbygningen på ungemægleruddannelsen gav mig nye og gode redskaber til at mægle i større grupper og afholde stormøde. Fra at den energi og dynamik, der naturligt opstår, når en konflikt involverer mange mennesker, kan virke afskrækkende, har jeg nu lært, at det kaos, der naturligt opstår, kan være en vigtig del af processen og af selve metoden. Kursist på Center for Konfliktløsnings overbygningsuddannelse for ungemæglere - Vi kan også se, at vi f.eks. har lavt sygefravær blandt eleverne. Bo Slemming, skoleleder og ungemægler

14 Kom videre med ungemægling tag e t kur sus i ungem ægling Center for Konfliktløsning udbyder kurser i konfliktløsning og mægling. De sidste tre år har vi haft meget stor søgning til vores ungemæglerkurser, og som noget nyt har vi også lavet en efteruddannelse for dem, der allerede er i gang med mægling blandt unge. Ungemæglerkurset er af 7 dages varighed (internat), og de syv dage er fordelt på tre moduler dage, så der er mulighed for at træne de nye kompetencer på jobbet mellem modulerne. Den røde tråd i undervisningen er mæglingens metoder, etik, dilemmaer og mæglerens særlige rolle og opgave i konflikter, hvor parterne er under 18 år. På kurset, som er meget praksisorienteret, arbejder vi med konfliktforståelse, konflikters dynamik og deltagernes egne reaktionsmønstre. - Dét, jeg har lært, er, at jeg skal lade være med at stjæle konflikten fra de unge. Kursist på Center for Konfliktløsnings ungemægleruddannelse Overbygningen er af 6 dages varighed (3 x 2 dages internat), og her sætter vi særligt fokus på konflikthåndtering i og mellem grupper af unge. Der bliver sat fokus på gruppedynamiske processer, proceslederens metoder, konflikthåndtering i større og mindre grupper, der fortsat skal fungere sammen. Der bliver også introduceret til, hvordan man arbejder med stormøder og hvordan man kan bruge redskabet deep democracy til at understøtte konfliktløsningsprocesserne. - Det kaos, man kan opleve i gruppemægling, skal man ikke frygte, da det netop er i kaos, at nøglen til at få genoprettet retfærdigheden ligger. Kursist på Center for Konfliktløsnings overbygning til ungemæglere De helt aktuelle oplysninger om pris, tid og sted finder du på vores hjemmeside

15

16 Når unge er i konflikt mægling som middel giver indblik i, hvordan hverdagens konflikter kan håndteres konstruktivt. For at inspirere flere til at bruge konfliktmægling i deres arbejde med børn og unge har vi samlet nogle cases fra det virkelige liv. Ungemægling er baseret på frivillighed og fortrolighed. Mæglerens rolle er at hjælpe parterne til selv at finde en løsning, som de er tilfredse med. Målet er, at parterne tager ejerskab til konflikten, får fortalt og hørt om hinandens oplevelse af konflikten, genopretter værdigheden og relationen til hinanden og indgår holdbare aftaler for fremtiden. Når det handler om vold og overgreb, går mæglingen i høj grad ud på at give parterne en gensidig forståelse af, hvad der skete. Det er i mødet mellem de involverede parter, at konflikten kan opløses. Center for Konfliktløsning definerer konflikter som uoverensstemmelser, der giver spændinger i og mellem mennesker. Konflikter er en del af hverdagen, og de er ikke nødvendigvis negative, men kan give afsæt til forandring, ny erkendelse og skabe læring. Vi tilbyder kurser i ungemægling både åbne kurser og skræddersyede forløb. Desuden har vi udviklet et særligt overbygningskursus til de ungemæglere, der har brug for at arbejde med konflikthåndtering i og mellem grupper af unge. Center for Konfliktløsning er en medlemsforening (NGO). Formålet er at udbrede kendskabet til fredelig konfliktløsning nationalt og internationalt og kvalificere enkeltpersoner og organisationer til at løse konflikter. Tilmelding og flere informationer: Center for Konfliktløsning Tlf.: kursus@konfliktloesning.dk

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14 konflikthåndtering Velkommen! _1_Dias side 1/14 Formålet med mødet At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige

Læs mere

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Definition på konflikt. Grundantagelser. Paradigmer i konfliktløsning

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Definition på konflikt. Grundantagelser. Paradigmer i konfliktløsning Slide 1 Paradigmer i konfliktløsning Kilde: Vibeke Vindeløv, Københavns Universitet Slide 2 Grundantagelser En forståelse for konflikter som et livsvilkår En tillid til at parterne bedst selv ved, hvad

Læs mere

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder Lektion Konflikter med kunder Dias 1/16? Konflikter med kunder Formålet med denne lektion er at lære hvad vi kan gøre i en konfliktsituation med en kunde at øve håndtering af konflikter med kunder KonfliktHåndtering

Læs mere

Konflikthåndtering. Konflikthåndtering 17-08-2015. Vi fokuserer på basal konflikt-forståelse og på dialogredskaber i jeres arbejde som vejledere:

Konflikthåndtering. Konflikthåndtering 17-08-2015. Vi fokuserer på basal konflikt-forståelse og på dialogredskaber i jeres arbejde som vejledere: 1 Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farvedesignet og vælg Applicér på valgte slides Konflikthåndtering 2 Konflikthåndtering

Læs mere

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Dato 12-03-2014 Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt

Læs mere

KONFLIKTMÆGLING FOR 12-15 ÅRIGE

KONFLIKTMÆGLING FOR 12-15 ÅRIGE Hva har du gang i? KONFLIKTMÆGLING FOR 12-15 ÅRIGE Hva har du gang i? Konfliktmægling for 12-15 årige Marts 2006 Redaktion og tekst: projektleder Lotte Christy og journalist Annie Hagel Illustrationer:

Læs mere

Velkommen! KONFLIKTHÅNDTERING FORMÅLET MED MØDET PLAN FOR MØDET

Velkommen! KONFLIKTHÅNDTERING FORMÅLET MED MØDET PLAN FOR MØDET KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! FORMÅLET MED MØDET At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige konflikter PLAN FOR

Læs mere

Konflikthåndtering. Vi fokuserer på basal konflikt-forståelse og på dialogredskaber i jeres arbejde som vejledere: Beboerne / pårørende.

Konflikthåndtering. Vi fokuserer på basal konflikt-forståelse og på dialogredskaber i jeres arbejde som vejledere: Beboerne / pårørende. Konflikthåndtering 1 2 Konflikthåndtering Vi fokuserer på basal konflikt-forståelse og på dialogredskaber i jeres arbejde som vejledere: Beboerne / pårørende Jer selv Jeres kolleger Jeres elever 3 Et kig

Læs mere

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt og ligeværdighed.

Læs mere

Noter til Powerpoint-præsentation om konflikthåndtering og konflikter på nettet

Noter til Powerpoint-præsentation om konflikthåndtering og konflikter på nettet Noter til Powerpoint-præsentation om konflikthåndtering og konflikter på nettet Slide 1: forside Slide 2: Introduktion Vi vil gerne klæde jer forældre bedre på til at hjælpe jeres børn, når de havner i

Læs mere

Konfliktmægling. Definition. Grundantagelser

Konfliktmægling. Definition. Grundantagelser Konfliktmægling Definition Konfliktmægling er en frivillig og fortrolig konfliktløsningsmetode, hvor en eller flere upartiske tredjepersoner hjælper parterne med selv at finde en for dem tilfredsstillende

Læs mere

Noter til dias 1. Her er lidt praktiske informationer LÆS OP LÆS OP FRA DIAS. Fortæl lidt om baggrunden for mødet

Noter til dias 1. Her er lidt praktiske informationer LÆS OP LÆS OP FRA DIAS. Fortæl lidt om baggrunden for mødet Noter til dias 1 Konflikthåndtering i detailhandelen Fortæl lidt om baggrunden for mødet Du kan for eksempel tage udgangspunkt i: Hvorfor butikken har valgt at holde dette møde om konflikthåndtering? Overvej

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning... Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...3 Hanne Lind s køreplan...3 I Praksis...5 Konklusion...7 Indledning Konflikter

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

Herlufsholm Skole. På Herlufsholm Skole skal der være et undervisningsmiljø, hvor alle trives, så de kan udvikle sig fagligt, personligt og socialt.

Herlufsholm Skole. På Herlufsholm Skole skal der være et undervisningsmiljø, hvor alle trives, så de kan udvikle sig fagligt, personligt og socialt. Herlufsholm Skole På Herlufsholm Skole skal der være et undervisningsmiljø, hvor alle trives, så de kan udvikle sig fagligt, personligt og socialt. Hvordan definerer vi MOBNING? Mobning er systematiske

Læs mere

Frontmedarbejderen. Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog

Frontmedarbejderen. Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog Det du gir` får du selv! 1 Definition på service Service er det vi "pakker"

Læs mere

KONFLIKTER ER ET LIVSVILKÅR

KONFLIKTER ER ET LIVSVILKÅR KONFLIKTER ER ET LIVSVILKÅR Hvor der er uenighed og mennesker med følelser, vil der også opstå konflikter Vi kan derfor ikke undgå at konflikter opstår i situationer med borgerne eller hinanden Men vi

Læs mere

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder Lektion 3 Bliv klar til dialog Dias 1/10 Bliv klar til dialog Formålet med denne lektion er at forstå at al konflikthåndtering handler om at gå i dialog at få indsigt i hvad der sker med os, når vi er

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Konflikter. - hvordan håndteres konflikter på arbejde i det daglige? V/ Christine Vallentin, erhvervspsykolog, cand.psych.aut. www.crecea.

Konflikter. - hvordan håndteres konflikter på arbejde i det daglige? V/ Christine Vallentin, erhvervspsykolog, cand.psych.aut. www.crecea. Konflikter - hvordan håndteres konflikter på arbejde i det daglige? V/ Christine Vallentin, erhvervspsykolog, cand.psych.aut. Formål Viden om konflikter og mobning Redskaber, hvordan kan vi sætte dette

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

3. Håndtering og forebyggelse af konflikter

3. Håndtering og forebyggelse af konflikter 3. Håndtering og forebyggelse af konflikter Konflikter er naturlige og opstår hele tiden. De kan både medføre positive og negative konsekvenser for skibet. Det er måden de løses på, som afgør udfaldet.

Læs mere

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1 Feedback DANMARK Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 2 Feedback - hvordan, hvad, hvornår? Feedback kan defineres som konstruktiv kritik. Ingen kan

Læs mere

Hvordan håndterer du konflikter med kunder og andre vigtige personer om bord

Hvordan håndterer du konflikter med kunder og andre vigtige personer om bord Hvordan håndterer du konflikter med kunder og andre vigtige personer om bord Emotionernes betydning VREDE Konfliktskala Umiddelbare konfrontation Bygget op over kortere tid Bygget op over længere tid Du

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1:

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Beskrivelse: Intern konflikt i patruljen. Simple og klare udsagn som skal placeres på konflikttrappen. Slutter med påvirkning af konflikten udefra hvor TL er et

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Ledelsens Dag 2006. KONFLIKTHÅNDTERING -Samarbejde eller kaos? Josef Guldager

Ledelsens Dag 2006. KONFLIKTHÅNDTERING -Samarbejde eller kaos? Josef Guldager Ledelsens Dag 2006 KONFLIKTHÅNDTERING -Samarbejde eller kaos? Josef Guldager Intrapersonel Interpersonel Struktur Konflikthåndtering samarbejde eller kaos Enig Uenig Tillid Harmoni Statisk Dynamisk Mistillid

Læs mere

Definition af mobning & digital mobning

Definition af mobning & digital mobning Mobbehandleplan Store Heddinge skole Store Heddinge Skole bygger på et fundament af frihed under ansvar og gensidig respekt mellem elever, lærere og forældre. Mobning accepteres ikke på skolen. Det forventes

Læs mere

Konflikthåndtering mødepakke. 1) Skal Kasper skubbe hånden væk og sige hun skal holde op?

Konflikthåndtering mødepakke. 1) Skal Kasper skubbe hånden væk og sige hun skal holde op? Reparation af mobil Trin 4 1) Skal Kasper skubbe hånden væk og sige hun skal holde op? (Kasper skubber den væk) Hold lige op med det der! Louise: Hold selv op, din idiot. Farvel og tak for ingenting! [Trin

Læs mere

Konflikttrappen. 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned.

Konflikttrappen. 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned. Konflikttrappen 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned. Beskrivelsen her er fra arbejdsmiljøweb.dk, en fællesinformation fra arbejdsgivere

Læs mere

Det er mit håb er, at I vil gå herfra med en tiltro og opbakning til, at vi kan gøre Vangeboskolen til en skole, vi alle kan være stolte af.

Det er mit håb er, at I vil gå herfra med en tiltro og opbakning til, at vi kan gøre Vangeboskolen til en skole, vi alle kan være stolte af. Talen Kære forældre, Jeg er rigtig glad for at se, at så mange af jer er mødt op i aften. Det betyder meget for os, både ledelse, medarbejdere og bestyrelsen. Det er mit håb er, at I vil gå herfra med

Læs mere

Mobbeberedskabsplan på Katrinedals skole - ved mobning eller mistanke om mobning

Mobbeberedskabsplan på Katrinedals skole - ved mobning eller mistanke om mobning Mobbeberedskabsplan på Katrinedals skole - ved mobning eller mistanke om mobning INDHOLDSFORTEGNELSE Definition Indledende forløb 1. Orientering til skolens ledelse 2. Orientering af forældre til offer

Læs mere

Konstruktiv Kritik tale & oplæg

Konstruktiv Kritik tale & oplæg Andres mundtlige kommunikation Når du skal lære at kommunikere mundtligt, er det vigtigt, at du åbner øjne og ører for andres mundtlige kommunikation. Du skal opbygge et forrådskammer fyldt med gode citater,

Læs mere

Faktaark. Konflikthåndtering

Faktaark. Konflikthåndtering Faktaark Konflikthåndtering Marts 2019 Selvom vi måske kunne ønske det anderledes, så er de der konflikterne. Enten vores egne eller andres, som vi bliver påvirket af eller inddraget i som kolleger eller

Læs mere

Workshop om konflikthåndtering Skælskør marts 2012

Workshop om konflikthåndtering Skælskør marts 2012 Konflikthåndtering Workshop om konflikthåndtering Skælskør marts 2012 Hvad er en konflikt? Uenighed Uoverensstemmelse Manglende forståelse Uvenskab Skænderi Fjendebilleder Had Krig Terror Hvad er en konflikt?

Læs mere

Test af handlemåde i en konfliktsituation Inspireret af Kilmann s test

Test af handlemåde i en konfliktsituation Inspireret af Kilmann s test Test af handlemåde i en konfliktsituation Inspireret af Kilmann s test Introduktion Denne test er inspireret af Kilmann s test, som er designet til at fastlægge vores handlemåder i konfliktsituationer

Læs mere

Genoprettende Praksis

Genoprettende Praksis Grundkursus i Genoprettende Praksis Et kursusforløb for dig der arbejder med ungekontakt DK Vest : 21.-23.sept. + 11.nov. 2015 DK Øst : 5.-7.okt. + 18.nov. 2015 Om genoprettende processer og praksis Genoprettende

Læs mere

MATCH-projektet NOVO Nordisk CMUK

MATCH-projektet NOVO Nordisk CMUK MATCH-projektet NOVO Nordisk CMUK Kursus i mentorskab, interkulturel kommunikation og konfliktløsning Modul 2 August 2010 DAG 1 Mette Lindgren Helde/Bjarne Solberg CENTER FOR KONFLIKTLØSNING/MINDLIFT WWW.KONFLIKTLOESNING.DK/WWW.HELDE.DK/

Læs mere

Gældende fra den 1. august 2017

Gældende fra den 1. august 2017 Antimobbestrategi for Skolefællesskabet, Skals/Ulbjerg Gældende fra den 1. august 2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil skabe, udvikle og vedligeholde vores skoler og SFO'er som et

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013 Mobning på facebook Anna Kloster, november 2013 At være barn i dagens Danmark betyder, at man er opvokset med mange medier omkring sig. Særligt har de unge taget det sociale medie Facebook til sig. Efter

Læs mere

Forældreguide til Zippys Venner

Forældreguide til Zippys Venner Forældreguide til Indledning Selvom undervisningsmaterialet bruges i skolerne af særligt uddannede lærere, er forældrestøtte og -opbakning yderst vigtig. Denne forældreguide til forklarer principperne

Læs mere

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema Ref.nr.: Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 2 PSYKISK ARBEJDSMILJØ De følgende spørgsmål handler om psykisk arbejdsmiljø, tilfredshed og trivsel i arbejdet. Nogle

Læs mere

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder Lektion Hjælp en kollega i konflikt Dias 1/15? Hjælp en kollega i konflikt Formålet med denne lektion er at lære hvordan vi kan hjælpe en kollega i konflikt at hjælpe, når kollegaen ikke selv tager initiativ

Læs mere

Trivsel for alle. - Hvad kan du gøre?

Trivsel for alle. - Hvad kan du gøre? Trivsel for alle - Hvad kan du gøre? Hvad er SSP Samarbejde mellem: Skoler Socialforvaltning Politi Mål: At forebygge kriminalitet, misbrug og mistrivsel Hvordan sikrer vi så det? Undervisning i skoler

Læs mere

Trivsel er, når et barn er glad for sin tilværelse i kraft af gode relationer til familie, kammerater og skole.

Trivsel er, når et barn er glad for sin tilværelse i kraft af gode relationer til familie, kammerater og skole. Antimobbestrategi for Christiansø Skole Gældende fra den Januar 2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Målet med vores antimobbestrategi er at sikre, at alle børnene er glade for at komme

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Konflikthåndtering. EnviNa. 31. oktober 2018 v. Julia Bjerre Hunt. Chefkonsulent i Ingerfair

Konflikthåndtering. EnviNa. 31. oktober 2018 v. Julia Bjerre Hunt. Chefkonsulent i Ingerfair Konflikthåndtering EnviNa 31. oktober 2018 v. Julia Bjerre Hunt. Chefkonsulent i Ingerfair Hvem er jeg? Udgivet 5 fagbøger og et spil Uddannet cand.mag i psykologi og kultur- og sprogmødestudier, projektleder,

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET

HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET Manglende opmærksomhed på almindelige forvaltningsretlige krav til offentlig myndighedsudøvelse, Børne- og Ungdomsforvaltningen Mægling

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Guide: Sådan håndterer i familiekonflikter

Guide: Sådan håndterer i familiekonflikter Guide: Sådan håndterer i familiekonflikter I hver femte af de konfliktramte familier strækker striden sig overen periode på mere end ti år, viser Gallup-undersøgelse Af Christian Krabbe Barfoed og Charlotte

Læs mere

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Mange parforhold drukner i en travl hverdag og ender i krise. Det er dog muligt at håndtere kriserne, så du lærer noget af dem og kommer videre,

Læs mere

KONFLIKTER MELLEM KOLLEGER

KONFLIKTER MELLEM KOLLEGER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver KONFLIKTER MELLEM KOLLEGER TAG HÅND OM KONFLIKTER FØR DE ESKALERER Andreas og Thomas, der er kolleger

Læs mere

Konflikthåndtering mødepakke

Konflikthåndtering mødepakke Indledning af historie Trin 1 Her er Louise. For et halvt år n købte hun en mobiltelefon til 2500 kr. hos jer, men nu er bagcoveret i stykker, og hun er kommet for at bytte den. Her er Kasper. Han er lidt

Læs mere

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse 25. august 2005 Før du går i gang med at udfylde skemaet, skal du læse følgende igennem: Tag dig tid til at læse både spørgsmål og svarmuligheder godt igennem.

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Nærum Skoles overordnede samværsregler

Nærum Skoles overordnede samværsregler Handleplan for elever, der overtræder skolens, forstyrrer undervisningen, udviser voldelig eller aggressiv adfærd over for andre elever eller skolens ansatte. På Nærum Skole ønsker vi, at både elever,

Læs mere

Man føler sig lidt elsket herinde

Man føler sig lidt elsket herinde Man føler sig lidt elsket herinde Kirstine er mor til en dreng med problemer. Men først da hun mødte U-turn, oplevede hun engageret og vedholdende hjælp. Det begyndte allerede i 6. klasse. Da Oscars klasselærer

Læs mere

2. Håndtering af situationer i undervisningen

2. Håndtering af situationer i undervisningen 2. Håndtering af situationer i undervisningen Som instruktør kan du blive udfordret af forskellige situationer, som opstår i undervisningen. Nedenfor er nævnt nogle typiske eksempler med forslag til håndtering.

Læs mere

DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE?

DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE? DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere

Vi ønsker, at Frederik Barfods Skole skal være et trygt og udviklende sted at være.

Vi ønsker, at Frederik Barfods Skole skal være et trygt og udviklende sted at være. Trivselsfolder Vi ønsker, at Frederik Barfods Skole skal være et trygt og udviklende sted at være. Fællesskabet og den enkeltes trivsel er afhængig af hinanden for at skabe et optimalt læringsmiljø. Det

Læs mere

Træning i kommunikation og konflikthåndtering i Akutafdelingen

Træning i kommunikation og konflikthåndtering i Akutafdelingen Formål Træning i kommunikation og konflikthåndtering i Akutafdelingen Når vi skilles, har I Hørt om grundlæggende vilkår for kommunikation Fået præsenteret forståelser af konflikt og håndtering af samme

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Praksisnær konflikthåndtering - med udsatte unge UNG I AARHUS

Praksisnær konflikthåndtering - med udsatte unge UNG I AARHUS Praksisnær konflikthåndtering - med udsatte unge UNG I AARHUS 1. Modul d. 20. september 2017 Rene D. C. Juhler Uddannelse: - Coach og Gruppefacilitator igennem 4 år på ID-Academy. - Konfliktmægler på Center

Læs mere

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Dialog om løn betaler sig At udmønte individuel løn handler ikke kun om at fordele kroner og øre. Du skal også skabe

Læs mere

3. Håndtering og forebyggelse af konflikter

3. Håndtering og forebyggelse af konflikter 3. Håndtering og forebyggelse af konflikter Konflikter om bord på et skib er stort set umulige at undgå i det lange løb, fordi man er mange mennesker tæt sammen i lang tid. Konflikterne kan opstå på mange

Læs mere

Uenigheder i personalegrupper

Uenigheder i personalegrupper Uenigheder i personalegrupper - Og hvordan I som TRIO kan tackle dem Temadag for TRIO BUPL Nordsjælland 13. juni 2018 Henrik Ankerstjerne Eriksen hea@teamarbejdsliv.dk UENIGHEDER HVAD HANDLER DE OM Faglighed

Læs mere

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Oplæg v/ personalemøde på Hareskov Skole d. 23. januar 2014 Tak fordi jeg måtte komme jeg har glædet mig rigtig meget til at få mulighed for at stå her i dag. Det

Læs mere

DIALOG # 6 LÆREREN OG FORÆLDRENE HAR EN KONFLIKT HVEM SKAL INVOLVERES?

DIALOG # 6 LÆREREN OG FORÆLDRENE HAR EN KONFLIKT HVEM SKAL INVOLVERES? DIALOG # 6 LÆREREN OG FORÆLDRENE HAR EN KONFLIKT OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt vanskelig

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE & KURSUSTILBUD HOLDNING& HANDLING

UNDERVISNINGSMATERIALE & KURSUSTILBUD HOLDNING& HANDLING UNDERVISNINGSMATERIALE & KURSUSTILBUD HOLDNING& HANDLING Børn og unges udvikling af sociale kompetencer og etiske værdier hviler efterhånden mere og mere på skolerne Sociale og etiske værdier er én af

Læs mere

Konflikter skal klares

Konflikter skal klares Konflikter skal klares På besøg hos elever fra mellemtrinnet, der er samlet for at demonstrere, hvordan de gennem forumspil har arbejdet med at løse konflikter under featureugen. Slap af i jeres ben, så

Læs mere

Den vanskelige samtale

Den vanskelige samtale Den vanskelige samtale Et arbejdsmateriale til den vanskelige samtale 1 Hvorfor er samtalen vanskelig? Din selvtillid Metoden Din fantasi Manglende tro på, at tingene bliver ændret Ingen klare mål for,

Læs mere

Giv feedback. Regionshuset Viborg. Koncern Kommunikation

Giv feedback. Regionshuset Viborg. Koncern Kommunikation 3 Giv feedback Regionshuset Viborg Koncern Kommunikation Indhold Forord... 3 Lær at give fedback... 4 Konstruktiv feedback... 5 Konstruktiv feedback i praksis... 6 Selv iagttagelserne er komplicerede...

Læs mere

Konflikthåndtering. freddy.sahl@webspeed.dk

Konflikthåndtering. freddy.sahl@webspeed.dk Konflikthåndtering 1 !" # # 2 Hvorfor arbejde med konflikter? De er uundgåelige frugtbare og smertelige Man kan lære at håndtere dem bedre og dermed minimere vold og lidelser, spare tid, penge og energi.

Læs mere

Retningslinier for rapportering og behandling af anklager om misbrug eller chikane

Retningslinier for rapportering og behandling af anklager om misbrug eller chikane Appendix 1 November 2006 Retningslinier for rapportering og behandling af anklager om misbrug eller chikane Disse retningslinier er udarbejdet i forbindelse med Rotary Danmarks Ungdomsudvekslings politik

Læs mere

Elba lærer om tissemænd og tissekoner Et bidrag til udviklingen af sunde og velfungerende mennesker

Elba lærer om tissemænd og tissekoner Et bidrag til udviklingen af sunde og velfungerende mennesker Elba lærer om tissemænd og tissekoner Et bidrag til udviklingen af sunde og velfungerende mennesker af Frida Nøddebo Nyrup Illustrationer: Crystal Buchanan Falck og Frida Nøddebo Nyrup Redaktion: Frederik

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Vi vil med vores antimobbestrategi fremme trivslen på Brårup Skole og Brårup Fritidscenter.

Vi vil med vores antimobbestrategi fremme trivslen på Brårup Skole og Brårup Fritidscenter. Antimobbestrategi Gældende fra: 1. august 2017. Revideres senest 1. august 2020. FORMÅL Vi vil med vores antimobbestrategi fremme trivslen på Brårup Skole og Brårup Fritidscenter. Den skal sikre, at vi

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

Konflikter og konflikttrapper

Konflikter og konflikttrapper Konflikter og konflikttrapper Konflikter er både udgangspunkt for forandring og for problemer i hverdagen. Derfor er det godt at kende lidt til de mekanismer, der kan hjælpe os til at få grundstenene i

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

Lene Buerup Andersen Organisationskonsulent i LOF og konfliktmægler

Lene Buerup Andersen Organisationskonsulent i LOF og konfliktmægler Introduktion til konflikthåndtering Lene Buerup Andersen Organisationskonsulent i LOF og konfliktmægler Beskrivelse af individet Personlighed Kultur Alment menneskelige Basale universelle menneskelige

Læs mere

Den usynlige klassekammerat

Den usynlige klassekammerat Den usynlige klassekammerat om forældres indflydelse på klassens trivsel Et dialogmateriale for skolebestyrelser og forældre i folkeskolen under Undervisningsministeriets projekt Udsatte Børn Netværk:

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget 1 Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Lærernes og pædagogernes ansvar

Lærernes og pædagogernes ansvar Trivselsplan Vi ønsker, at Marie Mørks skole skal være et trygt og udviklende sted at være, så alle børn trives optimalt. Den enkeltes trivsel anser vi som en forudsætning for, at fællesskabet kan styrkes

Læs mere

En kur mod sygefravær

En kur mod sygefravær En kur mod sygefravær - Er en kur mod usunde relationer på en arbejdsplads Pernille Steen Pedersen Institut for Ledelse, Politik og filosofi & PPclinic Lån & Spar & Alectia Det gode liv Indsatser: Sundhedstjek

Læs mere

Princip mod mobning. Vedtaget Saksild Skole og Børnehus ønsker at være uden mobning.

Princip mod mobning. Vedtaget Saksild Skole og Børnehus ønsker at være uden mobning. Vedtaget 20-04-2015 Princip mod mobning Saksild Skole og Børnehus ønsker at være uden mobning. Skolen og Børnehaven arbejder for at skærpe opmærksomheden om mobning som problem, blandt såvel personale

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere