Spørgsmål og svar til Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om folkeskolen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Spørgsmål og svar til Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om folkeskolen"

Transkript

1 Spørgsmål og svar til Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om folkeskolen 1. Generelt Hvordan er mobning defineret? Loven fastsætter ikke en central, nagelfast definition af, hvad mobning er. Loven angiver nogle karakteristika for mobning i overensstemmelse med seneste forskning (Exploring Bullying in School) fra 2012, herunder om et udspring i en utryg kultur, gruppefænomen, en systematik i handlingerne, udtrykt ved synlig, direkte forfølgelse eller ved den mere tavse, skjulte udelukkelse, og en magtubalance, hvor det er blevet socialt accepteret, at en eller flere personer er mindre værd end andre. Digital mobning er også omfattet af loven og inkluderer bl.a. mobning på sociale medier og sms. Uddannelsesstedet kan i sin antimobbestrategi have defineret sin forståelse af centrale begreber og selv er med til at beslutte, hvilket indhold de skal have. DCUM har udarbejdet en skabelon for antimobbestrategien, som de lokale drøftelser kan tage udgangspunkt i. Hvem afgør, hvad der er mobning? I konkrete tilfælde må uddannelsesstedets ledelse forholde sig til det hændte og søge en afklaring af, om det i henhold til disse karakteristika efter ledelsens opfattelse er mobning. Og så kommer klageinstansen i sine afgørelser også til at tage stilling til spørgsmålet, om nogle bestemte handlinger udgør mobning. Hvordan arvejder ministeriet med at udbrede viden om mobning? Sideløbende med lovændringen arbejdes der også med at udbrede viden om mobning til skoleledere, det undervisende personale, forældre m.fl. som led i opfølgningen på aktionsplanen. I forbindelse med satspuljeaftalen for 2017 er der afsat 42,8 mio. kr. til bekæmpelse af mobning. Størstedelen af disse midler går til finansieringen af opstramninger i undervisningsmiljøloven. Inden for rammen er der også afsat 4 mio. kr. i 2017 til følgende formål: o 1. En større kommunikationsindsats/informationskampagne, der skal udbrede det nye mobbesyn. o 2. En målrettet indsats i forhold til information og kompetenceudvikling af fagpersonale. Hvordan håndteres mobning, som foregår uden for skolen? Som i dag er det vigtigt med samarbejde mellem uddannelsessteder og de omgivende fritidstilbud om mobning, som finder sted her blandt skolens elever.

2 Hvordan inddrages eleverne i antimobbearbejdet? Det er understreget i loven, at eleverne er medspillere i løsningen på problemer med mobning både i forhold til fastsættelse af handlingsplaner, midlertidige foranstaltninger og klagesager. Det er væsentligt at lytte til elevernes udlægning af problemet og ikke mindst deres vurdering af løsningsmuligheder. Børnekonventionens artikel 12 beskytter børns ret til at udtrykke sig og blive hørt m.v. og er derfor også nævnt specifikt i bemærkningerne. 2. Antimobbestrategi Hvem skal udarbejde antimobbestrategien? Folkeskoler og kommunale internationale grundskoler: Det skal skolebestyrelsen ligesom i dag. Andre grundskoler og ungdomsuddannelser: Den myndighed, bestyrelse eller person, der har ansvaret for uddannelsesstedet. For de selvejende uddannelsessteder (fx frie grundskoler, gymnasier og erhvervsskoler) vil det sige bestyrelsen. For de kommunale uddannelsessteder (undtagen folkeskoler og kommunale internationale grundskoler, dvs. fx ungdomsskoler) vil det sige kommunalbestyrelsen. Bestyrelse og kommunalbestyrelse kan dog vælge at delegere opgaven til fx skolelederen. Ændres på kravet til folkeskolers antimobbestrategier? Ja, på to måder: o 1. Der stilles nu eksplicit krav om en strategi mod digital mobning. o 2. Kommunalbestyrelsen skal udarbejde en strategi, hvis ikke skolebestyrelsen gør det. Kommunalbestyrelsens antimobbestrategi gælder kun, indtil skolebestyrelsen fastsætter en. Hvordan sikres opmærksomhed om antimobbestrategien? Antimobbestrategien revideres efter behov. Der stilles ikke krav til årlig gennemgang eller lignende, men det vil ofte være hensigtsmæssigt at tage strategien op på et årligt møde og drøfte behovet for ændringer fx på baggrund af konkrete situationer eller på baggrund af resultater fra trivselsmålingen. 3. Handlingsplan ved konkrete tilfælde af mobning Hvornår skal der laves en handlingsplan? Når uddannelsesstedets ledelse konstaterer problemer med det psykiske undervisningsmiljø i form af mobning eller lignende, eller

3 Når uddannelsesstedets ledelse eller en elevs forældremyndighedsindehavere anser det som nødvendigt som følge af elevens bekymrende tilstand eller adfærd, herunder sygdom og fravær på grund af problemer med det psykiske undervisningsmiljø i form af mobning eller lignende. Hvornår er oplysninger tilstrækkelige til, at en handlingsplan iværksættes? Det vil være en vanskelig vurdering, hvornår oplysninger om problemer med det psykiske undervisningsmiljø i form af mobning eller lignende er så kvalificerede, at de kræver handling efter den foreslåede bestemmelse. Uddannelsesstedets ledelse må lægge vægt på, om de modtagne oplysninger beskriver et eller flere af ovenstående karakteristika ved mobning fx en vis systematik i udstødelseshandlingerne. Det kan fx være oplysninger om gentagne ondskabsfulde drillerier i skolegården eller på de sociale medier. Enkeltstående hændelser eller periodevist dårlig humør hos en elev er ikke i sig selv oplysninger, som medfører, at pligten til at fastsætte en handlingsplan efter den foreslåede bestemmelse indtræder. Hvad skal handlingsplanen indeholde? Med handlingsplan tænkes på et dokument, som kort ridser op, hvordan den givne problemstilling med det psykiske undervisningsmiljø tænkes løst i form af en beskrivelse af de handlinger, der vurderes at være nødvendige. Ved at nedfælde, hvordan problemerne løses, kan der skabes en fælles retning for det genoprettende arbejde. Der er ikke fastsat nærmere procedureregler eller formkrav. Hvad kan foranstaltninger i handlingsplanen fx være? Foranstaltningerne i handlingsplanen kan være kort- eller langsigtede og kan ligge på skole-, klasse- eller individniveau. Uddannelsesstedet vurderer selv, hvilke tiltag der bedst muligt kan løse problemerne. Foranstaltninger kan fx være: o Indsættelse af en ekstra lærer eller pædagog/andre med relevante kvalifikationer i udvalgte timer. o Indsættelse af ekstra tilsyn i skolegården. o Lade klasserne udarbejde deres egne klasseprincipper for trivsel/at være en god kammerat/adfærd på de sociale medier eller det, eleverne selv finder aktuelt. o Igangsættelse af forskellige fællesskabsskabende aktiviteter i klassen. Hvad er midlertidige foranstaltninger? Det kan være afgørende for eleven, at der handles hurtigt, og derfor foreslås denne strakshandlepligt, som tager sigte på situationer, hvor de langsigtede løsninger kræver mere tid at sætte i værk. Det vil også i denne forbindelse typisk være nødvendigt at inddrage elever og ansatte ved fastlæggelsen af de midlertidige foranstaltninger. En midlertidig foranstaltning kan fx være:

4 o at tilbyde berørte elever psykologhjælp efter en samtale med dem, o tilbyde et rum for dialog mellem de berørte elever eller o at flytte en elev midlertidigt til en anden klasse, hvis dette er i overensstemmelse med ordensreglerne. Hvordan informeres elever og forældre om antimobbetiltag? Det kan ske mundtligt eller skriftligt. Der er ikke fastsat nogen tidsfrist herfor. Ved informeringen skal selvfølgelig tages hensyn til de berørte elever og deres rettigheder efter persondataloven. Hvordan informeres skolebestyrelsen? Skolens leder kan til skolebestyrelsen videregive relevante oplysninger til brug for skolebestyrelsens tilsyn med, at skolens antimobbestrategi virker efter hensigten. Skolebestyrelsen skal dog ikke informeres om enkeltsager. Det vil være en god idé også at fastsætte procedurer herfor i skolens antimobbestrategi. 4. Klageinstans Hvordan sikres de lokale løsninger? De lokale løsninger sikres bl.a. ved, at øverste instans for uddannelsesstedet i første omgang skal behandle klagen og vurdere, om de er enige i skolelederens fremgangsmåde. Hvem kan klage og hvordan? Elever og forældre kan klage. Klagen skal være begrundet, men derudover stilles ingen formkrav, og den kan dermed også være mundtlig. Klagen indgives til uddannelsesstedet. Hvordan bliver klageprocessen? Klagen sendes til uddannelsesstedet. Det vil være uddannelsesstedets øverste instans, dvs. kommunalbestyrelsen eller institutionsbestyrelsen, som skal vurdere klagen i første omgang. Kun, hvis der ikke ved denne genvurdering af sagen findes en enighed med elev/forældre, skal klagen sendes videre til DCUM. Der vil blive udarbejdet informations- og vejledningsmateriale om klageprocessen, herunder rettet mod elever og forældre. Eleverne vil naturligvis blive inddraget i egen klagesag. Hvordan sikres eleverne hjælp til at klage?

5 Elever kan bede uddannelsesstedet om hjælp til at forberede en klage. Uddannelsesstedet vil være forpligtet til at bistå med klagevejledning og assistance til elever og forældre, som ønsker at klage. Kan der kun klages, hvis der ikke er lavet en antimobbestrategi/handlingsplan? Nej, der kan også klages over utilstrækkeligt indhold og kvalitet af handlingsplanen, den midlertidige foranstaltning eller gennemførelsen af samme. Hvad skal der til for, at klageinstansen udsteder påbud? Klageinstansen udsteder et påbud, hvis uddannelsesstedets ledelse eller ansvarlig bestyrelse eller myndighed ikke har overholdt lovens handlepligter. DCUM s afgørelser, som går uddannelsesstedet imod, kan ledsages af et tilbud om rådgivning til at løse den konkrete problemstilling. Hvornår kan skolernes tilskud bortfalde? Reglerne om tilskudsbortfald gælder alene for de selvejende institutioner, dvs. frie grundskoler, gymnasier m.v. Kun hvis det selvejende uddannelsessted ikke inden for fristen efterlever et påbud fra DCUM, kan DCUM træffe afgørelse om tilbageholdelse eller bortfald af tilskud. Størrelsen af den tilskudsmæssige sanktion skal fastlægges under hensyntagen til uddannelsesstedets økonomi, så tilskudstilbageholdelsen eller bortfaldet af tilskud ikke bringer udførelsen af lovbestemte opgaver i fare. Mindskes DCUM s rolle som videnscenter ikke? Nej, DCUM s funktion som videnscenter og rådgivende funktion svækkes ikke med lovændringen, og der tilføres midler til de nye opgaver. 5. Tilsyn Hvordan skal DCUM føre tilsynet? Det ligger i forlængelse af DCUM s rolle som videnscenter i forbindelse med henlæggelse af den nationale klageinstans til centeret også at få tilført en tilsynsfunktion på området. Tilsynet foretages på skriftligt grundlag. De fleste overtrædelser af loven forventes at komme til centrets kundskab via klagesager. Tilsynet føres med de ansvarlige for uddannelsesstedets overholdelse af de pågældende bestemmelser i undervisningsmiljøloven. Tilsynet føres primært ved at bede om at se et eller flere uddannelsessteders dokumentation for håndteringen af antimobbestrategi, handlingsplaner m.v. Det kan dog også komme på tale at lave spørgeskemaundersøgelser, hvor man spørger fx elever og forældre.

Ved konstatering af eller henvendelse om problemer med det psykiske undervisningsmiljø

Ved konstatering af eller henvendelse om problemer med det psykiske undervisningsmiljø Ved konstatering af eller henvendelse om problemer med det psykiske undervisningsmiljø Hvis I som lærere eller pædagoger får en henvendelse om eller bliver opmærksomme på problemer med det psykiske undervisningsmiljø,

Læs mere

Sådan bliver skolen klar

Sådan bliver skolen klar Sådan bliver skolen klar Det er vigtigt, at du som skoleleder er opmærksom på, at skolebestyrelsen har udarbejdet en forebyggende antimobbestrategi for skolen, og at strategi-en er egnet til formålet (herunder

Læs mere

Sådan bliver I klar KLAGEINSTANS VEJLEDNING SKOLEBESTYRELSER PÅ SELVEJENDE SKOLER OG STATSLIGE SKOLER

Sådan bliver I klar KLAGEINSTANS VEJLEDNING SKOLEBESTYRELSER PÅ SELVEJENDE SKOLER OG STATSLIGE SKOLER Sådan bliver I klar Som skolebestyrelse skal I sørge for, at jeres skole har en forebyggende antimobbestrategi som er egnet til formålet, herunder en strategi for håndtering af digital mobning. Strategien

Læs mere

Ved konstatering af eller henvendelse om mobning

Ved konstatering af eller henvendelse om mobning Sådan bliver I klar Som kommunalbestyrelse skal I sørge for, at alle kommunale skoler har en forebyggende antimobbestrategi, der er egnet til formålet, herunder en strategi for håndtering af digital mobning.

Læs mere

Behandling af klager over mobning på skolerne

Behandling af klager over mobning på skolerne Behandling af klager over mobning på skolerne J.nr.: 17.01.00 K09 Sagsnr.: 17/28327 BESLUTNINGSTEMA Center for Skole og Uddannelse har udarbejdet sagsfremstillingen. Den 1. august 2017 trådte en lovændring

Læs mere

Vurdering af klager. Klager kan handle om... VURDERING AF KLAGER TIL KLAGEBEHANDLEREN SIDE 1

Vurdering af klager. Klager kan handle om... VURDERING AF KLAGER TIL KLAGEBEHANDLEREN SIDE 1 Vurdering af klager Hvordan kan du bruge værktøjet En elev eller elevens forældremyndighedsindehaver kan klage over skolen, hvis de ikke mener, ledelsen har reageret rigtigt på mobning eller mobbelignende

Læs mere

Program. Om mobning (DCUM) Håndtering af mobning de nye regler! (DCUM) Klager over håndtering af mobning (NKMM) Status siden 1.

Program. Om mobning (DCUM) Håndtering af mobning de nye regler! (DCUM) Klager over håndtering af mobning (NKMM) Status siden 1. Program Om mobning (DCUM) Håndtering af mobning de nye regler! (DCUM) Klager over håndtering af mobning (NKMM) Status siden 1.august 2017 Drøftelse i grupper Fælles opsamling Om mobning Om mobning Børnesyn

Læs mere

Procedure for håndtering af mobning og klager

Procedure for håndtering af mobning og klager Skoleadministrationen Procedure for håndtering af mobning og klager Det er en del af lovens formål, at hver enkelt skole skal tage fat om problemerne og løse dem lokalt. Alle bør samarbejde om at bringe

Læs mere

Høringsnotat til Udkast til bekendtgørelse om behandling af klager til Dansk Center for Undervisningsmiljø om mobning og lignende

Høringsnotat til Udkast til bekendtgørelse om behandling af klager til Dansk Center for Undervisningsmiljø om mobning og lignende Høringsnotat til Udkast til bekendtgørelse om behandling af klager til Dansk Center for Undervisningsmiljø om mobning og lignende 1. Indledning Den 20. december 2017 blev udkast til bekendtgørelse om behandling

Læs mere

Hvis du får kendskab til mobning på dit barns skole

Hvis du får kendskab til mobning på dit barns skole Hvis du får kendskab til mobning på dit barns skole Hvis du oplever, at der er problemer med mobning på dit barns skole, så er det vigtigt, at du kontakter en medarbejder på skolen. Du kan henvende dig,

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø

Bekendtgørelse af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø LBK nr 316 af 05/04/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 17/04685 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Den fulde lovtekst kan findes på https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id= I forhold til antimobbestrategien står der følgende:

Den fulde lovtekst kan findes på https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id= I forhold til antimobbestrategien står der følgende: Antimobbestrategi Pr. 4. april 2017 er Bekendtgørelse af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø blevet ændret. Ændringerne træder i kraft pr. 1. august 2017. Ændringerne vedrører et nyt krav

Læs mere

Tilsyn med kapitel 1, 1a, 3 og 4 i undervisningsmiljøloven

Tilsyn med kapitel 1, 1a, 3 og 4 i undervisningsmiljøloven DCUMs tilsyn med uddannelsesstedernes undervisningsmiljø i 2018 Dette dokument giver et samlet billede af de forhold, DCUM undersøger i 2018 og gælder alle ud-dannelser som er omfattet af undervisningsmiljøloven.

Læs mere

Holbæk Private Realskole

Holbæk Private Realskole Holbæk Private Realskole På vores skole går trivsel og læring hånd i hånd. Det lykkes når skole, forældre og elever i fællesskab forstår, hvilken rolle de hver især spiller, og hvilke muligheder vi sammen

Læs mere

Hvis du oplever mobning

Hvis du oplever mobning Hvis du oplever mobning Hvis du har det dårligt på din skole eller oplever, at andre elever har det dårligt, er det vigtigt, at du kontakter en lærer, pædagog eller lederen på din skole og fortæller om

Læs mere

Antimobbestrategi på Paradisbakkeskolen

Antimobbestrategi på Paradisbakkeskolen Antimobbestrategi på Paradisbakkeskolen Skolens ledelse skal stå i spidsen for antimobbestrategien, og gribe ind overfor mistrivsel i almindelighed og mobning i særdeleshed. Alle skal bidrage til at fremme

Læs mere

Hvis du oplever mobning

Hvis du oplever mobning Hvis du oplever mobning Hvis du mener, at du selv eller andre elever bliver mobbet på dit uddannelsssted, er det vigtigt, at du kontakter en af de ansatte på uddannelsstedet og fortæller, hvad du oplever.

Læs mere

Fokus på Trivsel og forebyggelse åf mobning

Fokus på Trivsel og forebyggelse åf mobning Åvangsskolens Antimobbestrategi omfatter følgende: Fokus på Trivsel og forebyggelse åf mobning 2018-2019 Mål Formål Formålet er at styrke elevernes læring og trivsel gennem god, inkluderende undervisning

Læs mere

Antimobbestrategi Heidi Rønnov Lund. L æ d e r s t r æ d e 4, R o s k i l d e

Antimobbestrategi Heidi Rønnov Lund. L æ d e r s t r æ d e 4, R o s k i l d e Antimobbestrategi Heidi Rønnov Lund 2017-2018 L æ d e r s t r æ d e 4, 4 0 0 0 R o s k i l d e Indledning Jf. Bekendtgørelse af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø - LBK nr 316 af 05/04/2017

Læs mere

Antimobbestrategi for Thyregod Skole

Antimobbestrategi for Thyregod Skole Antimobbestrategi for Thyregod Skole Alle børn har ret til at være trygge og at være en del af fællesskabet. At blive mobbet, at blive udskilt fra fællesskabet er en traumatiserende oplevelse for alle

Læs mere

Antimobbestrategi d. 2. oktober 2018 v. Søren Kronborg Pedersen

Antimobbestrategi d. 2. oktober 2018 v. Søren Kronborg Pedersen Antimobbestrategi d. 2. oktober 2018 v. Søren Kronborg Pedersen Dagens program Mobningens mekanismer og konsekvenser Hvad er en antimobbestrategi og hvem beslutter den? Antimobbestrategi Tilgængelighed

Læs mere

I lov nr. 166 af 14. marts 2001 om elevers og studerendes undervisningsmiljø foretages følgende ændringer:

I lov nr. 166 af 14. marts 2001 om elevers og studerendes undervisningsmiljø foretages følgende ændringer: UDKAST - Forslag Til Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om folkeskolen (Krav om antimobbestrategi, handlingsplan ved problemer med det psykiske undervisningsmiljø,

Læs mere

Antimobbestrategi. Derfor har vi følgende målsætninger:

Antimobbestrategi. Derfor har vi følgende målsætninger: Antimobbestrategi Alle børn har ret til at være trygge og at være en del af fællesskabet. At blive mobbet, at blive udskilt fra fællesskabet er en traumatiserende oplevelse for alle uanset alder. På Skibet

Læs mere

Antimobbestrategi og klageinstans

Antimobbestrategi og klageinstans Antimobbestrategi og klageinstans Mobbefri skoler Regeringen ønsker et øget fokus på en skolegang uden mobning. Dette kræver mere opmærksomhed på forebyggelse og bekæmpelse af mobning. Desværre viser de

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om en skærpet indsats mod mobning på skolerne

Forslag til folketingsbeslutning om en skærpet indsats mod mobning på skolerne 2007/2 BSF 47 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 30. januar 2008 af Christine Antorini (S), Kirsten Brosbøl (S), Carsten Hansen (S), Leif Lahn Jensen

Læs mere

ANTIMOBBESTRATEGI. vordingborg.dkk

ANTIMOBBESTRATEGI. vordingborg.dkk vordingborg.dkk + ANTIMOBBESTRATEGI Vordingborg Kommune Østerbro 2 4720 Præstø Antimobbestrategi Udgivet af Vordingborg Kommune Udarbejdet af: Afdeling for Skoler INDHOLDSFORTEGNELSE Indhold 1. FORMÅL...

Læs mere

undervisningsmiljø på ungdomsuddannelser

undervisningsmiljø på ungdomsuddannelser dcum.dk undervisningsmiljø på ungdomsuddannelser opgaver for ledelse og bestyrelse 3 Undervisningsmiljø på ungdomsuddannelser Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) udgiver dette materiale for at give

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Børne- og Skoleudvalget Mødedato: Torsdag den 7. september 2017 Mødetidspunkt: 14:00 Mødelokale: 215 Medlemmer: Allan S. Andersen, Bjarne Thyregod, Jan R. Jakobsen, Louis

Læs mere

Orientering om Undervisningsministeriets "Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning"

Orientering om Undervisningsministeriets Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning Punkt 6. Orientering om Undervisningsministeriets "Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning" 2016-004962 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, Undervisningsministeriets"Aktionsplan

Læs mere

Undervisningsudvalget L 123 Bilag 1 Offentligt

Undervisningsudvalget L 123 Bilag 1 Offentligt Undervisningsudvalget 2016-17 L 123 Bilag 1 Offentligt Sagsnr.: 16/09557 Undervisningsministeriet Januar 2017 Høringsnotat til Forslag til lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommunes antimobbestrategi

Ringkøbing-Skjern Kommunes antimobbestrategi Ringkøbing-Skjern Kommunes antimobbestrategi Antimobbestrategien gælder for alle folkeskoler i kommunen, som ikke inden skoleårets begyndelse august 2017 har fastsat en antimobbestrategi og gælder, indtil

Læs mere

undervisningsmiljø i folkeskolen

undervisningsmiljø i folkeskolen dcum.dk undervisningsmiljø i folkeskolen opgaver for ledelse og bestyrelse 3 Undervisningsmiljø i folkeskolen Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM, udgiver dette materiale for at give en nem og hurtig

Læs mere

Sundt psykisk miljø og god trivsel opnås hos os, ved:

Sundt psykisk miljø og god trivsel opnås hos os, ved: Antimobbestrategi for Bjerringbro Gymnasium Alle har ret til et sundt og sikkert undervisningsmiljø, det omfatter også det psykiske miljø. For os betyder det, at vi hver dag sætter elevernes læring, dannelse

Læs mere

Værdiregelsæt på Holmebækskolen

Værdiregelsæt på Holmebækskolen Værdiregelsæt på Holmebækskolen Formål med værdiregelsæt Formelt set stilles der krav om, at alle folkeskoler skal udarbejde et værdiregelsæt jf. Bekendtgørelse om fremme af god orden i folkeskolen. Ifølge

Læs mere

Tilsynsberetning 2018

Tilsynsberetning 2018 Tilsynsberetning 08 Udarbejdet af Dansk Center for Undervisningsmiljø Januar 09 0 F Formål Formålet med denne beretning er at beskrive resultaterne fra Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUMs tilsyn

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om folkeskolen. Lovforslag nr. L 123 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om folkeskolen. Lovforslag nr. L 123 Folketinget Lovforslag nr. L 123 Folketinget 2016-17 Fremsat den 26. januar 2017 af undervisningsministeren (Merete Riisager) Forslag til Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om

Læs mere

Mobning - et nyt paradigme

Mobning - et nyt paradigme Mobning - et nyt paradigme Ved fagkonsulent Charlotte Helbo Lund KUU-konference 21. november, 2017 Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) Statsligt videnscenter Trivsel for alle Elevernes stemme Viden

Læs mere

Antimobbestrategi for:

Antimobbestrategi for: Antimobbestrategi for: Denne skabelon er et strategisk, pædagogisk værktøj, som hjælper med at udarbejde skolens værdiregelsæt og antimobbetrategi, og styrker det daglige arbejde med at etablere et godt

Læs mere

2016/1 LSF 123 (Gældende) Udskriftsdato: 17. august Fremsat den 26. januar 2017 af undervisningsministeren (Merete Riisager) Forslag.

2016/1 LSF 123 (Gældende) Udskriftsdato: 17. august Fremsat den 26. januar 2017 af undervisningsministeren (Merete Riisager) Forslag. 2016/1 LSF 123 (Gældende) Udskriftsdato: 17. august 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 16/09557 Fremsat den 26. januar 2017 af undervisningsministeren (Merete

Læs mere

Antimobbestrategi på Tappernøje Dagskole

Antimobbestrategi på Tappernøje Dagskole Antimobbestrategi på Tappernøje Dagskole Målsætning Det er skolens målsætning og hensigt, at være en mobbefri skole. Skolen tolererer ikke mobning, da skolen ses som værende elevernes fristed i hverdagen.

Læs mere

Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan

Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan Indhold Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan... 1 Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan... 2 Formål... 2 Definition af mobning... 2 Negative handlinger... 2 Forebyggende

Læs mere

Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for:

Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for: Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for: Skriv skolens navn Denne skabelon er et strategisk, pædagogisk værktøj, som hjælper med at udarbejde skolens værdiregelsæt og antimobbetrategi, og styrker det daglige

Læs mere

Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser

Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser 1 Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser Alle unge skal have en god start på livet og en ungdom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling

Læs mere

Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser

Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser 1 Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser Alle unge skal have en god start på livet og en ungdom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling

Læs mere

Kvalitet i undervisningsmiljøet!

Kvalitet i undervisningsmiljøet! Kvalitet i undervisningsmiljøet! 21. november 2018 De gode fællesskaber skal der være flere af. Et perspektiv fra Dansk Center for Undervisningsmiljø. Hvem er vi? Maria Hummelmose Udviklingskonsulent,

Læs mere

Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole

Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole Esbjerg Ungdomsskole Grønlandsparken 300, 6715 Esbjerg N Dato 24. september 2018 Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole Formål: Vi ønsker, at alle elever trives og oplever et trygt læringsmiljø på.

Læs mere

DCUM (Dansk Center for Undervisningsmiljø) Mobning er et socialt fænomen, som in- og ekskluderer gennem ekstreme marginaliseringsprocesser.

DCUM (Dansk Center for Undervisningsmiljø) Mobning er et socialt fænomen, som in- og ekskluderer gennem ekstreme marginaliseringsprocesser. Dette princip er vedtaget på fællesbestyrelse møde 02.05.2018 Handleplan ved mobning, Gjessøs børn I Gjessøs Børn anser vi det for værdifuldt, og som en forudsætning for trivsel og indlæring, at alle føler

Læs mere

Ringe Kost- og Realskoles anti-mobbe politik

Ringe Kost- og Realskoles anti-mobbe politik Ringe Kost- og Realskoles anti-mobbe politik På Ringe Kost- og Realskole har vi et vedvarende fokus på inkluderende børne- og ungemiljøer, hvilket betyder, at der skal være plads til forskellighed. Plads

Læs mere

Børne- og Kulturudvalget

Børne- og Kulturudvalget Børne- og Kulturudvalget Dagsorden Dato: Onsdag den 6. december 2017 Mødetidspunkt: 17:00 Mødelokale: Mødelokalet ved Spisestedet Mosen Rendsagervej 5, 2625 Vallensbæk Medlemmer: Afbud: Fraværende: Morten

Læs mere

DCUM 2022 nye opgaver - ny strategi DCUM nye opgaver -ny strategi. revideret december 2018

DCUM 2022 nye opgaver - ny strategi DCUM nye opgaver -ny strategi. revideret december 2018 nye opgaver -ny strategi 6 revideret december 2018 1 02 Videnscenter Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM, er et nationalt videnscenter under Undervisningsministeriet. Centret har fokus på den nationale

Læs mere

Gældende fra den Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Frederiksværk Skole Gældende fra den 18.8.2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Formålet med antimobbestrategien på Frederiksværk Skole er at beskrive, hvordan skolen

Læs mere

Alle for èn mod mobning på ungdomsuddannelser.

Alle for èn mod mobning på ungdomsuddannelser. Alle for èn mod mobning på ungdomsuddannelser. Undervisningsministeriet udsendte i august 2016 en fælles aktionsplan mod mobning i daginstitution, grundskole og på ungdomsuddannelser i Danmark (vedhæftet

Læs mere

Antimobbestrategi jan 2018

Antimobbestrategi jan 2018 Antimobbestrategi jan 2018 1. Værdi 2. Definition af mobning 3. Digital mobning 4. Faresignaler 5. Hvad skal man gøre, når man bliver opmærksom på, at der foregår mobning i skolen? Som elev Som forældre

Læs mere

Antimobbestrategi for Mosedeskolen

Antimobbestrategi for Mosedeskolen Antimobbestrategi for Mosedeskolen Gældende fra: 1/12-2017 Revideres d.: 12/2018 Formål På Mosedeskolen vil vi ikke acceptere mobning. Det gælder på både i skolen og i fritiden. Målsætninger Målsætning

Læs mere

Rammer for DCUMs tilsyn. med undervisningsmiljøet

Rammer for DCUMs tilsyn. med undervisningsmiljøet Rammer for DCUMs tilsyn med undervisningsmiljøet 02 I Indholdsfortegnelse Indledning ------------------------------------------------------------------------- 3 Værdier og principper ----------------------------------------------------------

Læs mere

Bogense Skole. Værdiregelsæt og antimobbestrategi for Bogense Skole afd. Bogense og Kongslund

Bogense Skole. Værdiregelsæt og antimobbestrategi for Bogense Skole afd. Bogense og Kongslund Bogense Skole Gyldensteensvej 2, 5400 Bogense Værdiregelsæt og antimobbestrategi for Bogense Skole afd. Bogense og Kongslund Denne skabelon er et strategisk, pædagogisk værktøj, som hjælper med at udarbejde

Læs mere

Alle for én mod mobning i skolen

Alle for én mod mobning i skolen Alle for én mod mobning i skolen 1 Alle for én mod mobning i skolen Alle børn skal have en god start på livet og en barndom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby

Læs mere

Alle for én mod mobning i skolen

Alle for én mod mobning i skolen Alle for én mod mobning i skolen 1 2 Alle for én mod mobning i skolen Alle børn skal have en god start på livet og en barndom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby

Læs mere

Højmark Børneverden Trivselspolitik & Antimobbestrategi

Højmark Børneverden Trivselspolitik & Antimobbestrategi Højmark Børneverden Trivselspolitik & Antimobbestrategi Højmark Børneverden Trivselsvision værdisæt, politik og antimobbestrategi Det er vort mål, at trivslen i Højmark Børneverden ligger helt i top. Dette

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Bilag 137 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Åbent samråd UDU alm. del, samrådsspørgsmål Z-Ø Folketingets

Læs mere

Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole

Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole Esbjerg Ungdomsskole Grønlandsparken 300, 6715 Esbjerg N Dato 19. december 2017 Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole Gældende fra: 01.01.2018 Revideres: Medio august 2018 Formål: Vi ønsker, at alle

Læs mere

Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, mødelokale 469,

Læs mere

Skolebestyrelsens principbeslutning

Skolebestyrelsens principbeslutning HER ER VI GODE VED HINANDEN Her er vi gode ved hinanden er Gjern Skoles trivselspolitik/antimobbestrategi. Formålet med strategien er løbende at have fokus på den enkelte elevs trivsel i fællesskabet,

Læs mere

Antimobbestrategi for Aulum-Hodsager Skole

Antimobbestrategi for Aulum-Hodsager Skole Antimobbestrategi for Aulum-Hodsager Skole - 1 - Aulum Hodsager Skoles Antimobbestrategi - Denne antimobbestrategi er udarbejdet på baggrund af tanker, dialog og forslag fra skolens elever, skolebestyrelsen,

Læs mere

KURSUSINDHOLD. Derfor skal I arbejde med mobning. Viden om mobning. Antimobbestrategien. Proces og organisering. De første skridt tager vi nu

KURSUSINDHOLD. Derfor skal I arbejde med mobning. Viden om mobning. Antimobbestrategien. Proces og organisering. De første skridt tager vi nu INTRODUKTIONSKURSUS KURSUSINDHOLD Derfor skal I arbejde med mobning Viden om mobning Antimobbestrategien Proces og organisering De første skridt tager vi nu VELKOMMEN Finn Juel Larsen 2 børn sammen med

Læs mere

Gældende fra den 1. januar. 2018

Gældende fra den 1. januar. 2018 Antimobbestrategi for Stige skole Gældende fra den 1. januar. 2018 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Mobning blandt børn i skolen opstår altid i utrygge kulturer. Alle børn har ret til og

Læs mere

ANTIMOBBESTRATEGI LEARNMARK HORSENS

ANTIMOBBESTRATEGI LEARNMARK HORSENS ANTIMOBBESTRATEGI LEARNMARK HORSENS SEPTEMBER 2017 Mobning er et socialt fænomen, der involverer to eller flere personer, hvor en eller flere udfører en eller gentagne handlinger, der overskrider den andens

Læs mere

Antimobbestrategi Blovstrød skole

Antimobbestrategi Blovstrød skole Antimobbestrategi Blovstrød skole Formål: At skabe trivsel på skolen for alle. Formålet med antimobbestrategien på Blovstrød Skole er at beskrive, hvordan skolen vil arbejde for at fremme trivslen samt

Læs mere

Årsrapport Den Nationale Klageinstans mod Mobning

Årsrapport Den Nationale Klageinstans mod Mobning Årsrapport 2018 - Den Nationale Klageinstans mod Mobning udarbejdet af Dansk Center for Undervisningsmiljø Januar 2019 02 I Indhold Baggrund 3 Klagetyper og antal 5 Andenbehandlingsklager 7 Afgørelser

Læs mere

Anti-mobbe-strategi. Børn, som mobbes har brug for hurtig og effektiv intervention fra omgivelserne skole, kammerater og forældre.

Anti-mobbe-strategi. Børn, som mobbes har brug for hurtig og effektiv intervention fra omgivelserne skole, kammerater og forældre. Anti-mobbe-strategi Mobning er en pågående, vedvarende, utryghedsskabende og ekskluderende adfærd, som fratager en enkelt person eller en gruppe sin integritet. De(n) mobbede er afmægtige i situationen

Læs mere

Løsning Skoles antimobbestrategi

Løsning Skoles antimobbestrategi Løsning Skoles antimobbestrategi Løsning Skoles vision er, at vi i samarbejde med forældrene vil udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, som de kan. Løsning skoles profil er INNOVATION og ENTREPRENØRSKAB,

Læs mere

Hurup Skoles. Trivselsplan

Hurup Skoles. Trivselsplan Hurup Skoles Trivselsplan Dato 12-03-2014 Trivselsplan for Hurup Skole og SFO: Alle både forældre, ansatte og elever har et medansvar for trivslen på skolen. Vi arbejder for, at eleverne lærer at respektere

Læs mere

Antimobbestrategi for Seden Skole. Gældende fra den Skoleåret 2017/18

Antimobbestrategi for Seden Skole. Gældende fra den Skoleåret 2017/18 Antimobbestrategi for Seden Skole Gældende fra den Skoleåret 2017/18 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi på Seden Skole? Formålet med antimobbestrategien er at: alle børn er glade for at gå

Læs mere

Antimobbestrategi for Esbjerg Kommunes skoler

Antimobbestrategi for Esbjerg Kommunes skoler Antimobbestrategi for Esbjerg Kommunes skoler Gældende fra: 01.10.2017 Revideres: Formål: Vi ønsker, at alle børn trives og oplever et trygt læringsmiljø på skolen. Derfor ønsker vi, at alle på og omkring

Læs mere

TRIVSELSPOLITIK - RANTZAUSMINDE SKOLE

TRIVSELSPOLITIK - RANTZAUSMINDE SKOLE 31. maj 2018 TRIVSELSPOLITIK - RANTZAUSMINDE SKOLE De gode fællesskaber Elever, forældre og personale på Rantzausminde Skole er gensidigt forpligtede på, at alle har et ansvar for, at skolen er et godt

Læs mere

Nordisk Skolesamarbejde: Elevernes velbefindende i Danmark

Nordisk Skolesamarbejde: Elevernes velbefindende i Danmark Nordisk Skolesamarbejde: Elevernes velbefindende i Danmark Oplæg v/ Charlotte Wegener og Karin Villumsen Dansk Center for Undervisningsmiljø Finland den 27. og 28. september 2007 Undervisningsmiljø: Elevernes

Læs mere

På Nysted Skole har vi valgt følgende værdier

På Nysted Skole har vi valgt følgende værdier Værdiregelsæt Vision: Nysted Skole skal være en skole for alle elever i skoledistriktet. Derfor skal hverdagen bestå af et godt lærings - og arbejdsmiljø og dermed god trivsel for alle. Værdiregelsættet

Læs mere

Mobning foregår i og omkring fællesskaber både offline og online, hvor flere personer har mere eller mindre synlige og skiftende roller.

Mobning foregår i og omkring fællesskaber både offline og online, hvor flere personer har mere eller mindre synlige og skiftende roller. Antimobbestrategi Antimobbestrategi for: Mercantec Gældende fra: 01.05.2017 Formål: Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Målet med antimobbestrategien er give medarbejderne på Mercantec handlemuligheder

Læs mere

Værdiregelsæt og antimobbestrategi for:

Værdiregelsæt og antimobbestrategi for: Værdiregelsæt og antimobbestrategi for: Skriv skolens navn Alle folkeskoler skal have et værdiregelsæt som en del af skolens regelsæt. Der skal indgå en antimobbestrategi som del af værdiregelsættet. Et

Læs mere

Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for:

Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for: Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for: Skriv skolens navn Alle grundskoler i Danmark skal ifølge Undervisningsmiljøloven, udarbejde et værdiregelsæt for at sikre god adfærd blandt ledelse, personale og

Læs mere

Antimobbestrategi Revideret juni 2018

Antimobbestrategi Revideret juni 2018 Antimobbestrategi Revideret juni 2018 Forord... 3 Antimobbestrategi... 4 Hvad er mobning?... 5 I tilfælde af mobning... 6 Forebyggelse af mobning... 7 Forord Mobning er et onde, som desværre findes alt

Læs mere

Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for:

Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for: Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for: Skriv uddannelsesinstitutionens navn: Denne skabelon er et strategisk, pædagogisk værktøj, som hjælper med at udarbejde uddannelsesinstitutionens værdiregelsæt og

Læs mere

ANTIMOBBESTRATEGI FOR

ANTIMOBBESTRATEGI FOR ANTIMOBBESTRATEGI FOR Hannæs Østerild Skole og SFO 2017 Trivselsplan for Hannæs-Østerild Skole og SFO Alle både forældre, ansatte og elever har et medansvar for trivslen på skolen. Vi arbejder for at eleverne

Læs mere

Vi vil med vores antimobbestrategi fremme trivslen på Brårup Skole og Brårup Fritidscenter.

Vi vil med vores antimobbestrategi fremme trivslen på Brårup Skole og Brårup Fritidscenter. Antimobbestrategi Gældende fra: 1. august 2017. Revideres senest 1. august 2020. FORMÅL Vi vil med vores antimobbestrategi fremme trivslen på Brårup Skole og Brårup Fritidscenter. Den skal sikre, at vi

Læs mere

Vejle Midtbyskoles Antimobbestrategi

Vejle Midtbyskoles Antimobbestrategi Vejle Midtbyskoles Antimobbestrategi Alle børn og unge har ret til at være trygge og at være en del af det gode fællesskab. På Vejle Midtbyskole tolererer vi ikke mobning. Styrk det gode fællesskab - Definition:

Læs mere

Antimobbestrategi for Stjernevejskolen

Antimobbestrategi for Stjernevejskolen Antimobbestrategi for Stjernevejskolen Udarbejdet november 2011 revideret januar 2017 Formål: Elever på skolen skal leve op til skolens værdier, som de fremgår af skolens værdigrundlag. Som elev på skolen

Læs mere

Trivselsplan Fællesskabets skole Trivsel Elevernes trivselsmåling Samværsregler Fællesskabsdag Legepatrulje Andre fællesskaber

Trivselsplan Fællesskabets skole Trivsel Elevernes trivselsmåling Samværsregler Fællesskabsdag Legepatrulje Andre fællesskaber Trivselsplan Trivsel På Ødsted Skole er de gode relationer omdrejningspunktet for at trives i fællesskabet. Vi lægger vægt på den enkeltes deltagelse i og ansvar for fællesskabet. Der arbejdes kontinuerligt

Læs mere

På Marstal Skole lægger vi stor vægt på, at alle lærer fællesskabets betydning.

På Marstal Skole lægger vi stor vægt på, at alle lærer fællesskabets betydning. Marstal Skoles antimobbestrategi På Marstal Skole arbejder vi for: at alle børn trives i fællesskabet. at skabe forståelse og respekt for, at vi alle er forskellige. at alle har venner i klassen og på

Læs mere

ARRESØ SKOLE. Antimobbestrategi for Arresø Skole. Hvad forstås ved mobning;

ARRESØ SKOLE. Antimobbestrategi for Arresø Skole. Hvad forstås ved mobning; ARRESØ SKOLE Antimobbestrategi for Arresø Skole Arresø Skoles antimobbestrategi bygger på vores værdigrundlag, der har følgende tre overordnede værdier: 1. Læring og udvikling for alle 2. Forpligtende

Læs mere

dcum Indledning Formål med tilsynet Uddannelsestyper og -steder RAMMER FOR TILSYN MED UNDERVISNINGSMILJØET

dcum Indledning Formål med tilsynet Uddannelsestyper og -steder RAMMER FOR TILSYN MED UNDERVISNINGSMILJØET Indledning Formålet med dette dokument er at oplyse om rammerne for det tilsyn med undervisningsmiljøet, som jf. undervisningsmiljølovens 7e gennemføres af Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM. Dokumentet

Læs mere

Gør tanke til handling VIA University College. Fællesskaber, trivsel og mobning D , kl Silkeborg

Gør tanke til handling VIA University College. Fællesskaber, trivsel og mobning D , kl Silkeborg Gør tanke til handling VIA University College Fællesskaber, trivsel og mobning D. 26.2.2018, kl. 17-20 Silkeborg Program 1. Velkommen. Skolechef Huno Kjærsgaard Jensen byder velkommen til aftenens oplæg

Læs mere

Glesborg Skole. Strategien skal ses i sammenhæng med skolens værdiregelsæt og øvrige politikker og indsatser.

Glesborg Skole. Strategien skal ses i sammenhæng med skolens værdiregelsæt og øvrige politikker og indsatser. Glesborg Skole På Glesborg skole tilstræber vi, at du bliver et livsdueligt, ansvarsbevidst og kreativt menneske, der KAN, VIL og TØR - alene og sammen med andre. Med ændringen af lov om undervisningsmiljø

Læs mere

Høringssvar - 11 udkast til bekendtgørelser på folkeskoleområdet.

Høringssvar - 11 udkast til bekendtgørelser på folkeskoleområdet. Afdeling for Folkeskole og Internationale opgaver Frederiksholms Kanal 26 1220 København K 12/6 2014 Høringssvar - 11 udkast til bekendtgørelser på folkeskoleområdet. Skole og Forældre takker for det tilsendte

Læs mere

Principper for fremme af trivsel og forebygning af mobning (Antimobbestrategi)

Principper for fremme af trivsel og forebygning af mobning (Antimobbestrategi) Principper for fremme af trivsel og forebygning af mobning (Antimobbestrategi) Formålet er at udvikle trygge børnefællesskaber med plads til alle. Fællesskaberne bygger på værdier, der er forpligtende

Læs mere

Antimobbestrategi for Ramløse Skole. Gældende fra den20-04-10

Antimobbestrategi for Ramløse Skole. Gældende fra den20-04-10 Antimobbestrategi for Ramløse Skole Gældende fra den20-04-10 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Alle omkring skolen, både elever, skolens personale og forældre, ved, at mobning ikke tolereres

Læs mere

Trivselshandleplan (antimobbeplan) Pilegårdsskolen

Trivselshandleplan (antimobbeplan) Pilegårdsskolen Trivselshandleplan (antimobbeplan) Pilegårdsskolen Formål Vi ønsker at fremme og styrke trivslen blandt børn og voksne på Pilegårdsskolen. Social trivsel er den vigtigste forudsætning for et godt skoleliv

Læs mere

Kvikmarkens Privatskole

Kvikmarkens Privatskole 1 INDHOLD FORMÅL 3 VÆRDIER 3 MOBBESYN OG DEFINITION PÅ MOBNING 3 FOREBYGGENDE INDSATSER 4 FORÆLDRE 5 HANDLEPLAN 5 HVORDAN GØRES ANTIMOBBESTRATEGIEN KENDT FOR ALLE? 6 NYTTIGE LINKS 6 LOVGIVNING 7 KLAGEADGANG

Læs mere

Der afholdes forældremøder, skole-hjemsamtaler og portfoliosamtaler. Ud over faglig udvikling, tales også om trivsel og fællesskab i undervisningen.

Der afholdes forældremøder, skole-hjemsamtaler og portfoliosamtaler. Ud over faglig udvikling, tales også om trivsel og fællesskab i undervisningen. Værdier som grundlag... 1 Opbygge elevfællesskaber... 2 Aktiviteter til styrkelse af fællesskabet... 2 Vi handler i forhold til det nye mobbesyn... 3 Digital mobning:... 3 Nyttige links for råd og vejledning:...

Læs mere

Børneliv. Årsagerne til mobning kan være mange, og det er ikke altid, at mobning er en bevidst handling.

Børneliv. Årsagerne til mobning kan være mange, og det er ikke altid, at mobning er en bevidst handling. Børneliv HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn (eller voksen)

Læs mere

Antimobbestrategi. Skolens formål med antimobbestrategien er at tydeliggøre skolens holdning til mobning.

Antimobbestrategi. Skolens formål med antimobbestrategien er at tydeliggøre skolens holdning til mobning. Antimobbestrategi Gældende fra: 1. maj 2018 Revideret d. Formål Hvad er formålet med antimobbestrategien? Skolens formål med antimobbestrategien er at tydeliggøre skolens holdning til mobning. - Forebygge

Læs mere