bacheloruddannelsen I matematik-økonomi Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "bacheloruddannelsen I matematik-økonomi Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk"

Transkript

1 stu die bacheloruddannelsen I matematik-økonomi Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk

2 2 BACHELORUDDANNELSEN I matematik-økonomi Kolofon STUDIEHÅNDBOG FOR SCIENCE AND TECHNOLOGY 2012/13 Udgiver: Science and Technology Aarhus Universitet Ny Munkegade Aarhus C Redaktion: Science and Technology, Aarhus Universitet Foto: Poul Ib Henriksen, Anders Trærup, Jesper Rais, Søren Kjeldgaard, Roar Lava Paaske, AU-foto Design: Kirk & Holm og Britta Munter, ST Kommunikation Oplag: 400 stk.

3 STUDIEHÅNDBOG 2012/2013 INDHOLDSFORTEGNELSE Studiestarten...4 Intro-dagene...4 Rushåndbog...4 Sådan bruger du studiehåndbogen...4 Hvad vil det sige at læse på universitetet...5 At blive studerende tager tid...5 Du skal strukturere din tid og prioritere...5 Du skal vænne dig til nye studieformer Gode råd...6 KEMI...7 Uddannelsens indhold og opbygning...7 BACHELORUDDANNELSEN FOR matematik-økonomi INDEHOLDER...8 BACHELORUDDANNELSENS OPBYGNING...9 FØRSTEÅRSPRØVEN...10 Alle studerende skal bestå en førsteårsprøve Eksamener i førsteårsprøven kan ikke afmeldes Førsteårsprøven i matematik-økonomi består af følgende kurser (4) Tidsmæssig placering af førsteårsprøven SAMMENSÆTNING AF DIN UDDANNELSE...11 Tilvalg...11 Bachelortilvalg (sidefag)...11 Bachelorkontrakt...11 Udlandsophold...11 UNDERVISNINGSFORMER...12 Forelæsninger Teoretiske øvelser Laboratorieøvelser Læsegrupper UNDERVISNING...13 Undervisningsstruktur Tilmelding til kurser Skema Undervisnings- og eksamensperioder Eksamen...14 Tilmelding til eksamen Eksamensresultater Hjælpemidler Afmelding På din studieportal kan du læse mere STUDIEADMINISTRATIONEN PÅ SCIENCE AND TECHNOLOGY...15 Studieservice ST STUDIEVEJLEDNING...16 Studievejlederen på din uddannelse ANDRE VEJLEDNINGS- OG RÅDGIVNINGSTILBUD...17 Informationscenteret på AU Rådgivnings- og støttecentret SU Studenterrådgivning Studenterrådets retshjælp Studenterpræst NYTTIGE LINKS OG PRAKTISKE INFORMATIONER...18 Din studieportal Selvbetjening for studerende AULA E-læringsplatform Trådløst net Studie- og nøglekort Indskrivningsbekræftelsen Forsikring... 19

4 4 STUDIESTARTEN BACHELORUDDANNELSEN I matematik-økonomi Velkommen som studerende på Aarhus Universitet! Vi håber du bliver glad for din nye uddannelse. De første tre dage vil du blive fagligt og socialt integreret på din uddannelse. Du vil sikkert opleve, at det er lidt overvældende, at du får mange informationer, og det at gå på universitetet i det hele taget er meget anderledes end at gå på gymnasiet. For at hjælpe dig bedst muligt i gang er de tre første dage intro-dage, og her vil der være ældre studerende (tutorer), som vil tage imod dig. Tutorerne vil følge dig det første halve år, så du kan altid gå til dem, hvis du har spørgsmål. INTRO-DAGENE Det er tutorerne, der går på den samme uddannelse som dig, der tilrettelægger intro-dagene. Intro-dagene indeholder informationer om dine valgmuligheder, om studieordningen og meget mere. En vigtig del af intro-dagene er de sociale aktiviteter. Det er her, at du får lejlighed til at lære dine medstuderende at kende, så det er derfor vigtigt at du deltager også selv om du er sidefagsstuderende eller har læst på universitetet før. I starten af studiet vil du også blive tilbudt at komme på hyttetur. RUSHÅNDBOG Du har sammen med denne studiehåndbog modtaget en rushåndbog, som er de ældre studerendes velkomst til dig. Rushåndbogen indeholder nyttige og praktiske oplysninger om studiestarten og det liv du skal til at starte på som studerende. SÅDAN BRUGER DU STUDIEHÅNDBOGEN Studiehåndbogen giver dig et overblik over de vigtigste informationer, du vil få brug for i den første tid på universitetet. Den indeholder både informationer om netop din uddannelse samt generelle informationer, som kan hjælpe dig godt i gang på din nye uddannelse. På studieportalen for din uddannelse er der samlet flere informationer, der kan være relevante for dig, både i studiestarten og senere i dit studium. Rigtig god studiestart!

5 STUDIEHÅNDBOG 2012/2013 HVAD VIL DET SIGE AT LÆSE PÅ UNIVERSITETET 5 AT BLIVE STUDERENDE TAGER TID Den første tid på dit nye studium kan være overvældende, og en del ting vil være meget anderledes end du har været vant til fra din ungdomsuddannelse. Du er måske lige flyttet til Aarhus, og du skal i gang med et helt nyt kapitel i dit liv, som ikke blot er nyt for dig, men også for din familie og venner. Du vil sikkert opleve, at der er mange ting at forholde sig til: Nye mennesker, en masse praktiske ting du skal finde ud af, og en helt ny måde at tænke og tale på. Det bedste råd er at tage den med ro, der er ingen som forventer, at du skal kunne finde ud af det hele fra dag ét. Husk også at der er mange andre, der har det som dig, så der er gode råd og støtte at hente hos dine tutorer og medstuderende. DU SKAL STRUKTURERE DIN TID OG PRIORITERE Der stilles krav om, at du studerer på fuld tid og arbejder grundigt med stoffet på uddannelsen. Det indebærer blandt andet en del forberedelse på egen hånd. På de fleste uddannelser er der eksamener fire gange om året, så du vil med det samme opleve, at tiden går rigtig hurtigt. Samtidig vil dine nye venner på studiet, familien og måske kæresten også gerne se dig. Det er derfor vigtigt, at du får skabt en balance mellem studie, fritid, venner, familie og kæreste. Selvom studierne kræver meget forberedelse, for at du kan følge med og få noget ud af undervisningen, er det vigtigt også at koble af fra studierne og lave noget helt andet indimellem. Det er en rigtig god ide at involvere sig i det sociale liv på studiet både for at lære dine medstuderende at kende og for at blive en del af studiemiljøet. DU SKAL VÆNNE DIG TIL NYE STUDIEFORMER Du skal også vænne dig til andre undervisningsformer og til at læse bøger, der ikke nødvendigvis er på mange sider, men har et komplekst indhold, som du skal bruge lang tid på at forstå. Du vil sikkert også opleve, at en del af bøgerne er på engelsk. Der vil være mange ord og begreber, du ikke forstår, og som du heller ikke kan slå op i en ordbog, og det kræver også tilvænning. Brug dine medstuderende, tutorerne, underviserne og/eller studievejlederne til at få råd og vejledning.

6 6 10 GODE RÅD TIL DIG SOM STUDERENDE PÅ AARHUS UNIVERSITET BACHELORUDDANNELSEN I matematik-økonomi 1 Deltag i de faglige og sociale aktiviteter på uddannelsen. Tutorerne arrangerer intro-dagene med fagligt og socialt indhold. Det er vigtigt at deltage i disse tilbud, da det er her du lærer dine medstuderende og universitetet at kende. At du kender dine medstuderende og bruger tid på universitetet, fx i læsegrupper i tiden uden for undervisningen, er med til at give dig en god start og et godt tilhørsforhold på uddannelsen. 2 Brug din bagage. Husk at du aldrig starter fra bunden. Du har altid relevant faglig viden fra dit liv og din adgangsgivende uddannelse, som du aktivt kan trække på, når du følger nye kurser og læser nye tekster. 3 Planlæg det kommende kvarter. Læs kursusbeskrivelser, underviserens plan for undervisningen, pensumlisterne, studieordningen og eksamensbestemmelserne grundigt og lav en overordnet tidsplan, som du forsøger at følge. 4 Få et overblik over hvilke hjælpere du har i din studietid og brug dem. Tutorer, øvrige medstuderende, studievejledere, undervisere og administrationen er alle sammen til for at hjælpe dig. Hold dig ikke tilbage med dine spørgsmål. Husk også at bruge dine medstuderende, som tumler med de samme problemer som dig. Dialog er vigtig for at få viden om niveau og faglige udfordringer på de kurser, du følger. 5 Slå koldt vand i blodet. Forvent ikke det store overblik i starten. Følelsen af kaos er naturlig i starten, og det er ofte først efter et par år på uddannelsen, at tingene for alvor begynder at falde på plads. 6 Studiet tager meget af din tid. Den første tid på uddannelsen er typisk hårdt arbejde med mange opgaver, lektioner og bøger, der skal læses. Hæng i og gør det bedste du kan. Med tiden bliver det lettere at overskue flere kurser på én gang. 7 De fysiske rammer for studiet. De fysiske rammer er vigtige for din koncentration. Måske er det bedste studiested ikke derhjemme, men fx på et bibliotek. 8 Tænk over, hvad du gerne vil bruge uddannelsen til. Du kan fx deltage i den årlige karrieremesse eller i forskellige virksomhedsbesøg og arrangementer, hvor tidligere studerende kommer og fortæller om deres job og karriere. 9 Tjek din AU løbende for vigtige informationer. Når du starter på Aarhus Universitet, får du en adresse tildelt. Det er vigtigt at du tjekker den, da du løbende modtager vigtig information om tilmeldingsfrister, arrangementer og andet. Det er dit eget ansvar at holde dig opdateret. 10 Giv din nye uddannelse en chance. Interesse for et kursus hænger ofte sammen med kendskabet til kurset, og et kursus, der udefra virker kedeligt, kan være uhyre interessant, når man kommer ind i det. Træf derfor ikke forhastede beslutninger som eventuelt studieskift eller frafald, men tal først med med en studievejleder, studiekammerater, venner og familie om dine tanker, før du beslutter dig. Hvis du endelig beslutter dig for at stoppe studiet, ved du, at du gør det på et velovervejet grundlag.

7 STUDIEHÅNDBOG 2012/ matematik-økonomi Her er en beskrivelse af uddannelsens indhold og opbygning, herunder førsteårsprøvens krav. Uddannelsens indhold og opbygning Bacheloruddannelsen i matematik-økonomi er opbygget af et obligatorisk program inden for matematik-økonomiske grunddiscipliner samt et obligatorisk støttefagsprogram inden for it. Der ud over består bachelorprogrammet af et bachelorprojekt inden for matematik-økonomi suppleret med studieaktiviteter inden for matematik-økonomi.

8 8 BACHELORUDDANNELSEN I matematik-økonomi BachelorUddannelsen Bacheloruddannelsen for FOR biologi MATEMATIK-ØKONOMI indeholder følgende indeholder følgende Det obligatoriske program i MATEMATIK-ØKONOMI ECTS Calculus 1... Calculus 2... Perspektiver i matematik-økonomi... Lineær algebra ECTS Introduktion til matematisk analyse... Matematisk analyse 1 (Infinitesimalregning)... Introduktion til matematisk modellering... Matematisk modellering 1... Matematisk modellering 2... Konvekse mængder... Konvekse funktioner... Målteori... Reel analyse og sandsynlighedsteori... Videregående sandsynlighedsteori ECTS Statistiske modeller ECTS Omkostninger og regnskab 1... Omkostninger og regnskab 2... Mikroøkonomi ECTS Mikroøkonomi ECTS Makroøkonomi ECTS Matematisk programmering ECTS Investering og finansiering ECTS Støtte fag inden for it ECTS Introduktion til programmering... INTRODUKTION TIL PROGRAMMERING... Programmering 2... VALGFRIE KURSER...10 ECTS Bachelorprojekt...10 ECTS ECTS ECTS står for European Credit Transfer System og bruges i de fleste europæiske lande. Et års undervisning (et årsværk) udgør 60 ECTS -point. De enkelte kurser har fået tildelt ECTS point således, at et antal point afspejler arbejdsbelastningen for en gennemsnitsstuderende inkl. forberedelse, litteratursøgning og eksamenslæsning. Et kvarter på 1 -point svarer altså til et kvart studieårs arbejdsbelastning.

9 STUDIEHÅNDBOG 2012/2013 BachelorUddannelsenS OPBYGNING 9 1. kvarter Calculus 1 Perspektiver i matematik-økonomi Omkostninger og regnskab 1 2. kvarter alculus 2 Introduktion til matematisk analyse Omkostninger og regnskab 2 3. kvarter 4. kvarter Lineær algebra 10 ECTS Matematisk analyse 1 (infinitesimalregning) Konvekse mængder Mikroøkonomi 1 10 ECTS 5. kvarter 6. kvarter Matematisk programmering 10 ECTS Konvekse funktioner Introduktion til Matematisk Modellering Mikroøkonomi 2 10 ECTS 7. kvarter 8. kvarter Investering og finansiering 10 ECTS Matematisk modellering 1 Matematisk modellering 2 Makroøkonomi 10 ECTS 9. kvarter 10. kvarter Introduktion til programmering Programmering 2 Målteori Reel analyse og Sandsynlighedsteori Valgfri Matematik-Økonomi 10 ECTS 11. kvarter 12. kvarter Bachelorprojekt i matematik-økonomi 10 ECTS Videregående sandsynlighedsteori 10 ECTS Statistiske modeller 2 10 ECTS Der tages forbehold for ændringer i skemaet. Find det aktuelle skema på studerende.au.dk/matematik obligatorisk valgfag støttefag

10 10 FØRSTEÅRSPRØVEN Alle studerende skal bestå en førsteårsprøve Inden udgangen af første studieår skal du deltage i eksamen i de kurser, der indgår i førsteårsprøven. For samtlige kurser gælder, at der er beståelseskrav, således at kurserne skal være bestået inden udgangen af andet studieår efter studiestart. Du har selv ansvaret for, at dit studium forløber planmæssigt og at du overholder førsteårsprøvens krav. Det er dit eget ansvar at sikre, at du er tilmeldt undervisningen i de rigtige kurser, at du er tilmeldt de rigtige eksamener og at du er bekendt med, hvor og hvornår eksamen finder sted. Er du i tvivl, så snak med en studievejleder. Alle studerende, der er bagud med studiet i forhold til den normerede studietid, bør søge vejledning hos Studievejledningen. Eksamener i førsteårsprøven kan ikke afmeldes Du må aldrig afmelde en eksamen i et kursus, der indgår i din førsteårsprøve! Hvis du ikke deltager i eksamen, lever du nemlig ikke op til uddannelsesbekendtgørelsens krav om eksamensdeltagelse i førsteårsprøven. Det betyder, at du kan miste retten til at fortsætte på uddannelsen. BACHELORUDDANNELSEN I matematik-økonomi Førsteårsprøven i matematikøkonomi består af følgende kurser (4) Calculus 1... Calculus 2... Perspektiver i matematikøkonomi... Lineær algebra...10 ECTS Introduktion til Matematisk analyse... Matematisk analyse 1 (Infinitesimalregning)... Omkostninger og regnskab 1... Omkostninger og regnskab 2... Tidsmæssigt er førsteårsprøven i matematik-økonomi placeret således 1. kvarter Calculus 1 Perspektiver i matematikøkonomi 2. kvarter Calculus 2 Introduktion til matematisk analyse 3. kvarter Lineær algebra Matematisk analyse 1 (infinitesimalregning) 4. kvarter Omkostninger og regnskab 1 Omkostninger og regnskab 2

11 STUDIEHÅNDBOG 2012/ Sammensætning af din uddannelse På bacheloruddannelserne ved Science and Technology skal du på et tidspunkt selv vælge kurser, der skal indgå i din uddannelse. Det kan være i forbindelse med et valgfrit kursus, et tilvalg eller et bachelortilvalg (sidefag). Tilvalg Et tilvalgsfag sammensættes af kurser inden for et andet fag på Science and Technology end det fag, du er indskrevet på. Du skal vælge den række kurser, som skal indgå i tilvalget. Tilvalg har et omfang på mindst 30 ECTS. Dette tilvalg skal ikke godkendes på forhånd. Bachelortilvalg (sidefag) Hvis du ønsker at uddanne dig til at kunne undervise i gymnasiale fag, skal du tage et bachelortilvalg (sidefag). Et bachelortilvalg (sidefag) er ikke i sig selv en uddannelse, men det kan indgå som en del af en bachelor- og kandidatuddannelse i biologi, datalogi, matematik, fysik og kemi med henblik på at blive underviser på en gymnasial uddannelse. Du kan enten vælge at tage et bachelortilvalg (sidefag) i et andet fag på Science and Technology, eller på et af de andre hovedområder på AU. Du kan læse mere om bachelortilvalg (sidefag) på tilvalg.au.dk Bachelorkontrakt Dit samlede studieforløb skal godkendes af dit studienævn. Du skal derfor senest ved første tilmelding til ikke obligatoriske kurser indsende en plan for din bacheloruddannelse, en såkaldt bachelorkontrakt. Læs mere om bachelorkontrakten på din studieportal. Udlandsophold Nogle studerende ønsker at tage til udlandet som en del af deres uddannelse. Aarhus Universitet har aftaler med næsten 900 universiteter i hele verden. Det giver dig en unik mulighed for at komme ud og studere i et andet land. Et ophold ved et udenlandsk universitet kan give dig mulighed for at opleve andre akademiske traditioner og udvide din faglige horisont. Ligeledes vil du opleve nye undervisningsmåder og få nye synsvinkler på dit fag og på verden. Hvornår et udlandsophold vil passe ind, afhænger af hvilken uddannelse du læser på, så sørg for at undersøge mulighederne i god tid. Husk også at det tager lang tid at planlægge et udlandsophold, så det er vigtigt at du starter med at undersøge mulighederne så tidligt som muligt. Du kan læse mere om udlandsophold på din studieportal.

12 12 UNDERVISNINGSFORMER Din arbejdsform på universitetet vil blive en del anderledes end den, du kender fra gymnasiet. Der er afsat færre timer til undervisning og flere timer til selvstændigt studiearbejde. Undervisningen i kurserne foregår som en kombination af forelæsninger, holdundervisning, teoretiske øvelser og laboratorieøvelser. Forelæsninger En del af undervisningen på universitetet forgår som forelæsninger, hvor du sidder i et stort auditorium sammen med mange andre studerende. Underviseren er en ansat forsker inden for det felt, han eller hun underviser i. Til forelæsningerne gennemgår underviseren pensum, mens du lytter og tager noter. Undervejs er der mulighed for at stille spørgsmål. Forelæsningerne giver et samlende overblik over stoffet og en fornemmelse af dets centrale elementer. Teoretiske øvelser (TØ) Parallelt med forelæsningerne er der ofte teoretiske øvelser, hvor du i mindre grupper bearbejder stoffet gennem opgaver, øvelser og diskussion. Øvelserne er en helt uundværlig undervisningsform, hvor du i samspil med dine medstuderende får den nødvendige viden og forståelse for faget. Underviseren er en ansat forsker eller en studerende, der er i gang med kandidateller forskeruddannelsen. Laboratorieøvelser (LØ) Laboratorieøvelserne forekommer på de fag, der har laboratoriearbejde. Arbejdet foregår, ligesom de teoretiske øvelser, i mindre hold, hvor du sammen med en eller flere medstuderende laver øvelser i laboratoriet. Du vil ofte have fået en øvelsesvejledning på forhånd, så du har kunnet forberede dig BACHELORUDDANNELSEN I matematik-økonomi inden øvelsen. Under øvelserne vil der være ældre studerende eller forskere, som kan hjælpe dig. Læsegrupper For mange, der starter på et universitetsstudium, kan det være svært at finde ud af, hvordan man skal gribe det selvstændige studiearbejde an. En god måde at komme i gang med studiearbejdet på er at finde sammen med 3 5 medstuderende i læsegrupper. Der er både udfordring og støtte i at arbejde sammen med andre studerende, og ofte vokser der livslange venskaber ud af samværet i en læsegruppe.

13 STUDIEHÅNDBOG 2012/ UNDERVISNING UNDERVISNINGSSTRUKTUR På Science and Technology er et undervisningsår inddelt i fire kvarterer af hver syv ugers undervisning med efterfølgende eksamen. Det betyder at undervisning og eksamen ligger på andre tidspunkter end du kender fra gymnasiet. På din studieportal kan du se, hvordan undervisningsperioderne ligger i årene fremover. TILMELDING TIL KURSER Alle studerende på første år er automatisk Undervisnings- og eksamensperioder tilmeldt undervisningen og eksamener det første år. Det er dog dit eget ansvar at tilmeldingen er rigtig, så tjek din tilmelding på Selvbetjening for studerende. Efter første studieår skal du selv være opmærksom på at tilmelde dig undervisningen. Tilmeldingen sker elektronisk via Selvbetjening for studerende på mit.au.dk Intro for nye studerende Onsdag 22. august - fredag 24. august uge kvarter Mandag 27. august - fredag 12. oktober uge Eksamensperiode Onsdag 17. oktober - onsdag 31. oktober uge kvarter Torsdag 1. november - onsdag 19. december uge Eksamensperiode Torsdag 27. december - fredag 25. januar uge kvarter Mandag 28. januar - fredag 15. marts uge 5-11 Eksamensperiode Onsdag 20. marts - onsdag 10. april uge kvarter Torsdag 11. april - mandag 3. juni uge Eksamensperiode Fredag 7. juni - fredag 5. juli uge Reksamensperiode Torsdag 1. august - lørdag 24. august uge torsdag 1. august - lørdag 24. august På din studieportal kan du se, hvordan undervisningsperioderne ligger i årene fremover. Reeksamensperiode: torsdag 1. august - lørdag 24. august uge Skema Efter undervisningstilmeldingen udarbejder studiekontoret dit personlige skema som du kan se på din studieportal. Som studerende på første år har du typisk undervisningstimer pr. uge. Herudover kommer forberedelse i form af læsning, opgaveregning, afleveringer og rapportskrivning. Undervisningen kan ligge i tidsrummet 8-21, og dit skema vil skifte fra kvarter til kvarter. TILMELDING TIL KURSER Alle studerende på første år er automatisk tilmeldt undervisningen og eksamener det første år. Det er dog dit eget ansvar at tilmeldingen er rigtig, så tjek din tilmelding på Selvbetjening for studerende. Efter første studieår skal du selv være opmærksom på at tilmelde dig undervisningen. Tilmeldingen sker elektronisk via Selvbetjening for studerende på mit.au.dk For kurser i 1. og 2. kvarter (efterårets kurser) er der tilmelding maj For kurser i 3. og 4. kvarter (forårets kurser) er der tilmelding november Efter fristerne er der lukket for tilmelding til kurser. For spørgsmål til undervisningstilmelding kontakt kontoret for Undervisning og Eksamen på Der kan forekomme undervisning uden for de nævnte perioder, fx feltkurser og kurser planlagt som intensive forløb. Udover sædvanlige helligdage er onsdag før Skærtorsdag og tirsdag efter 2. påskedag undervisningsfri.

14 14 EKSAMEN Du går til eksamen fire gange om året. Du skal bestå alle dine kurser, men der er forskel på, hvordan du består dem. I kursusbeskrivelsen fremgår det, hvordan det enkelte kursus bestås. De endelige eksamensplaner for alle kurser offentliggøres ca. 1 måned før eksamensperiodens start og kan ses på din studieportal studerende.au.dk Tilmelding til eksamen Tilmelding til eksamen sker automatisk når du er tilmeldt kurset. Studieadministrationen sørger for at du er tilmeldt eksamen i alle dine kurser på første studieår, men du selv er ansvarlig for at sikre, at dine eksamenstilmeldinger er korrekte. Hold øje med dine tilmeldinger på mit.au.dk TILMELDING TIL EKSAMEN Efter 1. og 2. kvarter: september Efter 3. og 4. kvarter: februar Til reeksamen: juli Efter disse datoer er det ikke muligt at komme med ændringer til dine eksamenstilmeldinger. Eksamensresultater Du kan se dit eksamensresultat på Selvbetjening for studerende (mit.au.dk) så snart det er registreret. Hjælpemidler Det fremgår af kursusbeskrivelsen for det enkelte kursus samt af eksamensopslagene, hvilke hjælpemidler du må medbringe til eksamen. Afmelding Du skal afmelde dig eksamen(er) på Selvbetjening for studerende. Sidste frist for rettidig afmelding af en given eksamen er en uge før kursets første eksamensdag. Det gælder også selvom du først selv skal op på et senere tidspunkt. Ved for sen afmelding bruger du et eksamensforsøg og registreres som for sent afmeldt. Husk at du aldrig må afmelde en eksamen i et kursus, der indgår i din førsteårsprøve! BACHELORUDDANNELSEN I matematik-økonomi På din studieportal kan du læse mere om Sygdom i forbindelse med eksamen Reeksamen Særlige eksamensvilkår Eksamenssnyd Klage over eksamen

15 STUDIEHÅNDBOG 2012/ Studieadministrationen på Science and Technology Studieservice ST I Studieservice ST sidder vi klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål til dit studium eller ønsker vejledning. Vi kan fx hjælpe med: Generelle spørgsmål til eksamen og undervisning: Herunder tilmelding, afmelding, eksamensplan, læseplan og holdfordeling Generel vejledning om det studieadministrative regelsæt: Hvad kan du gøre uden videre, hvad skal du søge dispensation til, og hvordan søger du dispensation Du er altid velkommen hvis vi ikke kan svare på dit spørgsmål, kan vi hjælpe dig med at finde én som kan besvare det. Studieservice ST har åbent for personlige henvendelser hver dag fra Du finder os i studieetagen i bygning 1520 lokale 137. Husk at du også finder mange nyttige informationer på din studieportal, så tjek gerne studieportalen på studerende.au.dk, før du kontakter os.

16 16 Studievejledning Studievejledningen er en service for alle nuværende og kommende studerende. Ved Science and Technology på Aarhus Universitet kender vi både til studiets opbygning og indhold og til de problemer eller vanskeligheder af social eller studiemæssig karakter, du kan støde på som studerende. Det er derfor en god ide at spørge os i studievejledningen, hvis du har spørgsmål eller problemer. Hvis han eller hun ikke selv kan hjælpe, kan du få at vide, hvem der kan. Vi har tavshedspligt, så alt, hvad du siger, er fortroligt. Vi har kompetencen og overblikket over studiet til at hjælpe dig med at finde den løsning, der er bedst for dig. Vores interesse er de studerendes ve og vel, og vi er derfor objektive i vores vejledning. Studievejlederen på din uddannelse Hver uddannelse har en tilknyttet en studievejleder, som også selv er studerende på uddannelsen. Du kan kontakte studievejlederen på din uddannelse via mail, telefon, chat eller i studievejlederens træffetid. Du finder kontaktoplysninger og træffetider på din studieportal studerende.au.dk Studievejledningen kan for eksempel hjælpe dig, hvis: du får problemer med at gennemføre dit studium eller ønsker at tilrettelægge dit studieforløb på en anden måde du ønsker at skifte, stoppe eller holde orlov på dit studium du bliver syg i forbindelse med en eksamen du ikke består en eksamen du har spørgsmål til din studieordning BACHELORUDDANNELSEN I matematik-økonomi Hvis du har problemer af mere personlig karakter, er døren også altid åben. Du kan kontakte studievejledningen via mail, chat (fra din studieportal) eller ved at komme forbi i træffetiden. Du finder studievejledningen træffetider på din studieportal studerende.au.dk

17 STUDIEHÅNDBOG 2012/ ANDRE VEJLEDNINGS - OG RÅDGIVNINGSTILBUD Informationscenteret på AU Hvis du har brug for mere generel studievejledning om uddannelserne ved Aarhus Universitet, kan du kontakte Informationscentret. Medarbejderne på Informationscentret besvarer de spørgsmål, som handler om dine mere generelle studiemæssige forhold fx om du har ret til orlov, om du kan skifte studium og lignende. Fredrik Nielsens Vej 5, bygning 1448, 8000 Aarhus C. Tlf / Åbningstider: mandag torsdag og fredag Du kan også chatte med en studievejleder. Chatvejledningen er åben på alle hverdage i tidsrummet Mandag og onsdag også Rådgivnings- og støttecentret Rådgivnings- og støttecentret er et tilbud for studerende, der har studiemæssige problemer på grund af en psykisk lidelse, en fysisk funktionsnedsættelse, læse- og skrivevanskeligheder, har en anden sproglig baggrund end dansk, er elitesportudøvere eller har andre specielle studiemæssige vanskeligheder. dpu.dk/rsc SU Du har selv ansvaret for, at du opfylder SUreglerne. På su.dk kan du logge på døgnet rundt og altid få overblik over din SU. Hvis du har generelle spørgsmål om SU reglerne eller om hvorledes ændringer i dit studieprogram kan have konsekvenser for dit SU, kan du tale med en studievejleder eller med studienævnssekretariatet. Hvis du har specifikke spørgsmål omkring din SU, fx omkring ophør af SU, ansøgninger og særlig støtte, skal du henvende dig på SU-kontoret på Aarhus Universitet. su.dk og au.dk/su Studenterrådgivning Studerende ved Aarhus Universitet har mulighed for at få gratis, professionel vejledning hos studenterrådgivningen. Du kan støde på større eller mindre problemer af enten social, økonomisk, juridisk eller personlig art, som fx økonomiske problemer, stress, koncentrationsbesvær, ensomhed, eksamensangst, sorg og krise, samlivsproblemer m.m. På Studenterrådgivningen har du mulighed for at tale med en socialrådgiver eller en psykolog, der arbejder under tavshedspligt. srg.dk Studenterrådets retshjælp Studenterrådet på Aarhus Universitet driver en retshjælp, hvor studerende kan henvende sig med juridiske problemer af enhver art. Det gælder fx, hvis du synes, din husleje er urimelig høj, hvis din forsikring nægter at dække tyveriet af din cykel, hvis din A-kasse nægter dig dagpenge under orloven eller lignende. Rådgiverne på retshjælpen er selv jurastuderende ved universitetet, og rådgivningen er både anonym og gratis. Studenterpræst Til Aarhus Universitet er der knyttet en studenterpræst, som du kan henvende dig til, hvis du har brug for at tale fortroligt med en person, der ikke lige er fra den nærmeste omgangskreds. Det kan fx være om sorg i forbindelse med et dødsfald i den nærmeste familie, samlivsproblemer, ensomhed, studievanskeligheder eller lignende. studenterpraesten.dk/aarhus

18 18 Nyttige links og praktiske informationer BACHELORUDDANNELSEN I matematik-økonomi Livet som universitetsstuderende adskiller sig meget fra livet som gymnasieelev. Som universitetsstuderende er du selv ansvarlig for de praktiske forhold omkring dit studium. DIN STUDIEPORTAL På studieportalen for din uddannelse finder du information om undervisning, eksamen, din studieordning, kursuskataloget, skema til godkendelse af bachelorprogram samt en række vejledninger, du kan bruge i forskellige situationer. Her finder du også læseplaner og dit personlige skema. Tjek jævnligt din studieportal her finder du nemlig også aktuelle nyheder og arrangementer. studerende.au.dk SELVBETJENING FOR STUDERENDE På Selvbetjeningen kan du se din studieoversigt, dine eksamensresultater og bestille eksamensudskrifter. Det er også her, du tilmelder dig kurser og eksamen. Du skal holde øje med, om de oplysninger, der er registreret om dig i Selvbetjeningen for studerende, er rigtige. Kontakt Studieservice ST hvis noget er forkert eller noget undrer dig. Selvbetjeningen kræver en adgangskode, som du har modtaget sammen med dit studiekort. SELVBETJENINGEN findes på mit.au.dk AULA E-LÆRINGSPLATFORM Aarhus Universitets e-læringsplatform hedder AULA. Mange undervisere bruger AULA til at give informationer om de enkelte kurser. Det kan fx være planerne for den kommende uges undervisning samt opgaver til øvelser (ofte kaldet ugesedler), litteraturlister, pensum osv. aula.au.dk Som ny studerende får du automatisk tildelt en adresse. Alle studerende på Aarhus Universitet har denne mailadresse. Den vil blive brugt, når universitetet skal i kontakt med dig. Det kan være i forbindelse med eksamen, aflysning af undervisning, invitation til relevante orienteringsmøder, oplysning om træffetider, frister osv. Du må også bruge adressen til private formål. Universitetet kontrollerer ikke indholdet af din AU . Når du skal læse din AU , er det nemmeste at logge på via Selvbetjeningen. TRÅDLØST NET Der er trådløst netværk på hele Aarhus Universitet, som du som studerende gratis kan benytte. Sådan logger du ind: Username: Password: dit password fra selvbetjeningen

19 STUDIEHÅNDBOG 2012/ STUDIE- OG NØGLEKORT Dit studiekort er din identifikation, når du færdes på universitetet eller i andre sammenhænge skal dokumentere, at du er studerende. Specielt til eksamen er det vigtigt at have kortet med sig. I forbindelse med en pinkode kan kortet fungere som nøglekort og give dig adgang til visse bygninger på universitetet. Gå ind på Selvbetjeningen, hvis du mister dit studiekort og skal have det erstattet. INDSKRIVNINGSBEKRÆFTELSEN Studiekortet dokumenterer ikke i sig selv, at du er aktiv studerende på Aarhus Universitet. For at kunne dokumentere dette skal du have en indskrivningsbekræftelse, som du når som helst kan udskrive fra Selvbetjeningen. Det er en god idé altid at bære studiekortet sammen med en opdateret indskrivningsbekræftelse. FORSIKRING Aarhus Universitet er selvforsikrende. Som studerende er du derfor selv ansvarlig for at tegne relevante forsikringer.

20 20 BACHELORUDDANNELSEN I matematik-økonomi bachelorudannelsen I matematik-økonomi Studerende.au.dk/MATEMATIK Aarhus Universitet Science and technology Ny Munkegade aarhus c

bacheloruddannelsen I matematik Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk

bacheloruddannelsen I matematik Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk stu die bacheloruddannelsen I matematik Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I MATematik Kolofon STUDIEHÅNDBOG FOR SCIENCE AND TECHNOLOGY 2012/13 Udgiver: Science and Technology

Læs mere

bacheloruddannelsen I molekylærbiologi Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk

bacheloruddannelsen I molekylærbiologi Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk stu die bacheloruddannelsen I molekylærbiologi Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I molekylærbiologi Kolofon STUDIEHÅNDBOG FOR SCIENCE AND TECHNOLOGY 2012/13 Udgiver: Science

Læs mere

bacheloruddannelsen I medicinalkemi Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk

bacheloruddannelsen I medicinalkemi Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk stu die bacheloruddannelsen I medicinalkemi Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I medicinalkemi Kolofon STUDIEHÅNDBOG FOR SCIENCE AND TECHNOLOGY 2012/13 Udgiver: Science and

Læs mere

faglig INfORMATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I MATEMATIK-ØKONOMI science.au.dk

faglig INfORMATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I MATEMATIK-ØKONOMI science.au.dk faglig INfORMATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I MATEMATIK-ØKONOMI science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I MATEMATIK-ØKONOMI MATEMATIK-ØKONOMI I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i matematikøkonomi.

Læs mere

faglig INfORMATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I matematik science.au.dk

faglig INfORMATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I matematik science.au.dk faglig INfORMATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I matematik science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I MATEMATIK matematik I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i matematik. Her er en beskrivelse

Læs mere

bacheloruddannelsen I FYSIK Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk

bacheloruddannelsen I FYSIK Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk stu die bacheloruddannelsen I FYSIK Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I FYSIK Kolofon STUDIEHÅNDBOG FOR SCIENCE AND TECHNOLOGY 2012/13 Udgiver: Science and Technology Aarhus

Læs mere

2011/2012. FOR STuderende ved Science and technology

2011/2012. FOR STuderende ved Science and technology 2011/2012 studiehåndbog FOR STuderende ved Science and technology 2 studiehåndbogen 2011/2012 Kolofon STUDIEHÅNDBOG FOR SCIENCE AND TECHNOLOGY 2011 Udgiver: Science and Technology Aarhus Universitet Ny

Læs mere

bacheloruddannelsen I

bacheloruddannelsen I stu die bacheloruddannelsen I it Studiehåndbog 2012/2013 Studerende.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I IT Kolofon STUDIEHÅNDBOG FOR SCIENCE AND TECHNOLOGY 2012/13 Udgiver: Science and Technology Aarhus Universitet

Læs mere

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I datalogi science.au.dk

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I datalogi science.au.dk faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I datalogi science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I DATALOGI DATAlogI I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i datalogi. Her er en beskrivelse

Læs mere

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I kemi science.au.dk

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I kemi science.au.dk faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I kemi science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I kemi kemi I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i kemi. Her er en beskrivelse af uddannelsens

Læs mere

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I biologi science.au.dk

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I biologi science.au.dk faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I biologi science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I BIOLOGI biologi I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i biologi. Her er en beskrivelse

Læs mere

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I bioteknologi science.au.dk

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I bioteknologi science.au.dk faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I bioteknologi science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I BIOTEKNOLOGI bioteknologi I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i bioteknologi. Her

Læs mere

faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I kemi og teknologi science.au.dk

faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I kemi og teknologi science.au.dk faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I kemi og teknologi science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I kemi og teknologi KEMI OG TEKNOLOGI I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i kemi

Læs mere

faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I nanoscience science.au.dk

faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I nanoscience science.au.dk faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I nanoscience science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I nanoscience nanoscience I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i nanoscience. Her er

Læs mere

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I science.au.dk

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I science.au.dk faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I GEOlogi science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I GEOLOGI GEOlogI I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i geologi. Her er en beskrivelse

Læs mere

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I science.au.dk

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I science.au.dk faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I it science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I IT IT I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i it. Her er en beskrivelse af uddannelsens indhold

Læs mere

FAgLIg INFORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I. FYSiK. SCienCe.aU.dK

FAgLIg INFORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I. FYSiK. SCienCe.aU.dK FAgLIg INFORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I FYSiK SCienCe.aU.dK 2 BACHELORUDDANNELSEN I FYSIK FYSIK I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i fysik. Her er en beskrivelse af uddannelsens

Læs mere

faglig information 2011/2012 bacheloruddannelsen I Jordbrug, fødevarer science.au.dk

faglig information 2011/2012 bacheloruddannelsen I Jordbrug, fødevarer science.au.dk faglig information 2011/2012 bacheloruddannelsen I Jordbrug, fødevarer og miljø science.au.dk 2 Bacheloruddannelsen i Jordbrug, fødevarer og miljø Jordbrug, fødevarer og miljø I denne folder kan du læse

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET 23. SEPTEMBER 2013 STUDIEVEJLEDNING JAKOB RØRSTED MOSUMGAARD STUDIEVEJLEDER FOR FYSIK & ASTRONOMI FYSIK ASTRONOMI

AARHUS UNIVERSITET 23. SEPTEMBER 2013 STUDIEVEJLEDNING JAKOB RØRSTED MOSUMGAARD STUDIEVEJLEDER FOR FYSIK & ASTRONOMI FYSIK ASTRONOMI STUDIEVEJLEDER FOR FYSIK & ASTRONOMI FYSIK & ASTRONOMI OVERSIGT Introduktion til Studievejledningen ST Uddannelsens opbygning og struktur Førsteårsprøven Hvad du skal huske at gøre Undervisnings-/eksamenstilmelding

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET EFTERÅR 2013 BIOLOGI HOLDTIME BIRGITTE JENSEN OG MARIE BUCHARDT STUDIEVEJLEDERE FOR BIOLOGI

AARHUS UNIVERSITET EFTERÅR 2013 BIOLOGI HOLDTIME BIRGITTE JENSEN OG MARIE BUCHARDT STUDIEVEJLEDERE FOR BIOLOGI BIOLOGI BIRGITTE JENSEN OG MARIE BUCHARDT STUDIEVEJLEDERE FOR BIOLOGI UNI VERSITET DAGENS EMNER Studievejledning Andre vejledningstilbud Eksamen Sidefagsstuderende Bacheloruddannelsens opbygning (Førsteårsprøven)

Læs mere

Guide til HA meritforløb

Guide til HA meritforløb HA-studiet Guide til HA meritforløb (Markedsføringsøkonomer) Gældende fra september 2014 Opdateret 1/7-2014 Meritaftale Ifølge meritaftalen med erhvervsakademierne har I som markedsføringsøkonomer mulighed

Læs mere

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I molekylærbiologi science.au.dk

faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I molekylærbiologi science.au.dk faglig INfORmATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I molekylærbiologi science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I molekylærbiologi molekylærbiologi I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i molekylærbiologi.

Læs mere

faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I molekylær medicin science.au.dk

faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I molekylær medicin science.au.dk faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I molekylær medicin science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I molekylær medicin molekylær medicin I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i molekylær

Læs mere

faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I medicinalkemi science.au.dk

faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I medicinalkemi science.au.dk faglig INfORmAtION 2011/2012 bacheloruddannelsen I medicinalkemi science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I medicinalkemi medicinalkemi I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i medicinalkemi.

Læs mere

Hvad er en bachelor?

Hvad er en bachelor? 8 hvad er en bachelor? Hvad er en bachelor? En universitetsuddannelse kan sammensættes på flere måder, men består typisk af to dele en bacheloruddannelse på tre år og en kandidatuddannelse på to år. Bacheloruddannelsen

Læs mere

VELKOMMEN TIL FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB PÅ AARHUS UNIVERSITET

VELKOMMEN TIL FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB PÅ AARHUS UNIVERSITET VELKOMMEN TIL FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB PÅ ET ET HE STUDIER 2016 FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB ET HE STUDIER DAGSORDEN Strukturen på uddannelsen Studienævnet Jeres studieprogram (kassogram) Blackboard, mail Det

Læs mere

Guide til HA meritforløb

Guide til HA meritforløb HA-studiet Guide til HA merit (Finansøkonomer) Gældende fra september 2014 Opdateret 1/7-2014 Meritaftale Ifølge meritaftalen med erhvervsakademierne har I som finansøkonomer mulighed for at starte på

Læs mere

BACHELOR ORIENTERING. Studievejleder Mette W. Frederiksen AARHUS UNIVERSITET

BACHELOR ORIENTERING. Studievejleder Mette W. Frederiksen AARHUS UNIVERSITET BACHELOR ORIENTERING Studievejleder Mette W. Frederiksen 1 PROGRAM 16.15-17.00-2. års studerende Kemi Tilvalg og sidefag Medicinalkemi Studieretninger Bachelorkontrakt Bachelorprojekt Fremdriftsreform

Læs mere

KANDIDAT ORIENTERING. Studievejleder Mette W. Frederiksen AARHUS UNIVERSITET

KANDIDAT ORIENTERING. Studievejleder Mette W. Frederiksen AARHUS UNIVERSITET KANDIDAT ORIENTERING Studievejleder Mette W. Frederiksen 1 PROGRAM 17.15-18.00-3. års studerende Bachelorprojekt Kandidatopbygning Kandidatprogram Speciale Kandidatoptag SU Dimensionering Fremdriftsreform

Læs mere

HA(jur.)-studiet 2012

HA(jur.)-studiet 2012 HA(jur.)-studiet 2012 Indhold Indledning... 2 Kvalifikationsmål... 3 Uddannelsens opbygning... 4 1. del - undervisning... 7 1. del prøver... 8 Oversigt over prøverne... 8 Prøvebeskrivelser... 9 Bedømmelse...

Læs mere

STUDIESTARTSOPLÆG 2015 FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB

STUDIESTARTSOPLÆG 2015 FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB 2015 FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB VELKOMMEN TIL! Hvem er vi?! Studievejledningen på Health! Mentorordningen! Strukturen på uddannelsen! Jeres studieprogram (kassogram)! Det faglige indhold, eksamensformer, 1.

Læs mere

IT-platforme på Health

IT-platforme på Health IT-platforme på Health Få et overblik over informationskanalerne Som studerende, og ikke mindst som ny studerende, kan det være svært at få et overblik over de mange informationskanaler der er på Aarhus

Læs mere

INDHOLD - HA-studiet 2012 HA Erhvervsøkonomi, studiestart 2012

INDHOLD - HA-studiet 2012 HA Erhvervsøkonomi, studiestart 2012 INDHOLD - HA-studiet 2012 HA Erhvervsøkonomi, studiestart 2012 INDLEDNING... 2 UDDANNELSENS OPBYGNING... 7 REGLER OG FAGLIGE PROGRESSIONSBESTEMMELSER... 9 1. DEL - UNDERVISNING... 10 1. DEL - PRØVER...

Læs mere

Studieordning for bacheloruddannelsen i datalogi (eng. Computer Science)

Studieordning for bacheloruddannelsen i datalogi (eng. Computer Science) Studieordning for bacheloruddannelsen i datalogi (eng. Computer Science) Vedtaget af Datalogisk Studienævn 2004-09-21 De overordnede bestemmelser, der danner ramme for denne studieordning, er fastlagt

Læs mere

Cases: Snitflader og visitationspraksis (SKAL være alumne/ku-mail)

Cases: Snitflader og visitationspraksis   (SKAL være alumne/ku-mail) Navn: Cases: Snitflader og visitationspraksis E-mail: (SKAL være alumne/ku-mail) Studievejledning: Oplæringsansvarlig: Start med at se de videocases, der hører til arbejdsarket og udfyld herefter arket.

Læs mere

tilvalg et vigtigt valg tilvalg.au.dk

tilvalg et vigtigt valg tilvalg.au.dk tilvalg VA ti l g 12 20 tilvalg et vigtigt valg tilvalg.au.dk TILVALG Valget er fotograf: Poul Ib Henriksen Dit 3 TILVALG 2012 DET RIGTIGE VALG Tilvalg et vigtigt valg Tilvalg indgår i mange af universitetets

Læs mere

Jura. Semesterbeskrivelse. 4. semester 2014

Jura. Semesterbeskrivelse. 4. semester 2014 Jura Semesterbeskrivelse 4. semester 2014 Opdateret d. 10. januar 2014 Indholdsfortegnelse Semesterbeskrivelse... 2 Semesterstart... 2 Moodle... 3 STADS... 3 Moduler... 4 Fag... 4 Sammenlæsning... 5 Fagbeskrivelser...

Læs mere

Campus Odense. Miljøplanlægning. samfundsfag. 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB

Campus Odense. Miljøplanlægning. samfundsfag. 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB Campus Odense Miljøplanlægning samfundsfag 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB Et bredt samfundsengagement Samfundsfag er for dig, der har en bred interesse i politiske og samfundsmæssige problemstillinger

Læs mere

UDLANDSOPHOLD WHAT TO DO?

UDLANDSOPHOLD WHAT TO DO? WHAT TO DO? BIRGITTE JENSEN OG MARIE BUCHARDT STUDIEVEJLEDERE FOR BIOLOGI UNI VERSITET 1. Afklaring 8. Ansøgning om merit 2. Forhåndsgodkendelse 7. Under udlandsopholdet 3. Ansøgning til AU 6. Housing

Læs mere

Bachelor-Orientering for dataloger. Revideret 11. September 2015

Bachelor-Orientering for dataloger. Revideret 11. September 2015 Bachelor-Orientering for dataloger Revideret 11. September 2015 Bachelor-orientering Vigtige valg Krav til studieprogrammet Praktiske oplysninger Slides: www.cs.au.dk/studieorientering Bachelor-orientering

Læs mere

Studievejledning HA(it.)-studiet 2008/2009 INDHOLD - HA(it.)-studiet

Studievejledning HA(it.)-studiet 2008/2009 INDHOLD - HA(it.)-studiet Studievejledning HA(it.)-studiet 2008/2009 INDHOLD - HA(it.)-studiet Forord... 3 Hvor henvender man sig... 4 Kort over Handelshøjskolen... 5 Indledning... 6 1. del undervisning... 7 Oversigt over fagene...

Læs mere

Studieordning HA 2010

Studieordning HA 2010 Studieordning HA 2010 INDLEDNING... 2 HVOR HENVENDER MAN SIG?... 3 STUDIEVEJLEDNINGEN... 3 STUDIEADMINISTRATIONEN... 3 STUDIEEKSPEDITIONEN... 3 STUDIENÆVN... 4 KORT OVER AU HERNING... 4 KVALIFIKATIONSMÅL...

Læs mere

STUDIEFREMDRIFTSREFORM

STUDIEFREMDRIFTSREFORM STUDIEFREMDRIFTSREFORM GÆLDER FOR ALLE FRA SEPTEMBER 2015 - OG DERMED VED UNDERVISNINGSTILMELDINGEN I MAJ 2015 HVORFOR FREMDRIFTSREFORM? I sommeren 2013 indgik Folketinget en aftale om reform af SU-systemet

Læs mere

Bilag 2 BScE studieordning 2004

Bilag 2 BScE studieordning 2004 2004/2005 DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET Bilag 2 BScE studieordning 2004 Studieordningen for BScE studiet er DTU's overordnede beskrivelse af, hvordan bachelordelen af civilingeniøruddannelsen er sammensat.

Læs mere

NY ONLINE BOOKING VEJLEDNINGS CENTRET

NY ONLINE BOOKING VEJLEDNINGS CENTRET NY ONLINE BOOKING VEJLEDNINGS CENTRET ST U D I E V E J L E D N I NG I KARRIEREVEJLEDNING I INTERNATIONAL VEJLEDNING INDHOLD OM VEJLEDNINGSCENTRET PÅ AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN STUDIEVEJLEDNING KARRIEREVEJLEDNING

Læs mere

Undervisnings- og eksamensregler ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet gældende for studieåret 2015-16 (September 2015)

Undervisnings- og eksamensregler ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet gældende for studieåret 2015-16 (September 2015) Undervisnings- og eksamensregler ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet gældende for studieåret 2015-16 (September 2015) De overordnede rammer for disse regler er fastlagt i nedenstående love, bekendtgørelser

Læs mere

Rammer for bachelor- og kandidatuddannelser på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet September 2015 (rev.

Rammer for bachelor- og kandidatuddannelser på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet September 2015 (rev. Rammer for bachelor- og kandidatuddannelser på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet September 2015 (rev. 2016) Dette rammedokument gælder for bachelor- og kandidatstudieordningerne

Læs mere

Count and Percent Datalogi: Førsteårsstuderende

Count and Percent Datalogi: Førsteårsstuderende Køn Mand Kvinde 62 87,32 % Hvor gammel er du? (vælg antal år) Under 19 19 20 21 22 23 24 25 26 Over 29 23 32,39 % Hvor mange år har du boet i hovedstadsområdet? (vælg antal år. vælg 0, hvis du ikke bor

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 8

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 8 Den uddannelsesspecifikke del af studieordningen for bacheloruddannelsen i matematik-økonomi ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet 2011 (Rev. 2015) Indholdsfortegnelse 1

Læs mere

Studiehåndbog - Indledning 1

Studiehåndbog - Indledning 1 Studiehåndbog - Indledning 1 Indledning Denne studiehåndbog dækker økonomiuddannelserne ved Institut for Økonomi, Aarhus Universitet og er tænkt som et opslagsværk om uddannelserne, hvori man kan finde

Læs mere

LOKAL GUIDE for studerende. Institut for Geoscience

LOKAL GUIDE for studerende. Institut for Geoscience LOKAL GUIDE for studerende Institut for Geoscience 1. udgave, september 201 Velkommen som studerende på Institut for Geoscience Denne lokale guide har til formål at give dig et overblik over instituttet,

Læs mere

Eksamensplan sommer Bacheloruddannelsen

Eksamensplan sommer Bacheloruddannelsen Eksamensplan sommer 2015 (Ret til ændringer forbeholdes) Revideret den 10. juni 2015 Retningslinjer Bacheloruddannelsen 1. Gyldigt studiekort skal medbringes til samtlige prøver. 2. Eksamenssted ved de

Læs mere

Datamatiker Datalog. For studerende startet 2015

Datamatiker Datalog. For studerende startet 2015 Datamatiker Datalog For studerende startet 2015 http://studerende.au.dk/studier/fagportaler/datalogi/studiemiljoe/inf ormationsmoeder/studieorientering-f2015/ 14-08-2015 Datamatiker 2015 1 Datamatiker

Læs mere

Fælles regler på Københavns Universitet vedr. tilmelding til undervisning og prøver samt krav til studieaktivitet

Fælles regler på Københavns Universitet vedr. tilmelding til undervisning og prøver samt krav til studieaktivitet K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Fælles regler på Københavns Universitet vedr. tilmelding til undervisning og prøver samt krav til studieaktivitet Disse regler er fastsat med hjemmel i bekendtgørelse

Læs mere

Vejledning for studerende under Åbent Universitet Udarbejdet af Studievejledningen

Vejledning for studerende under Åbent Universitet Udarbejdet af Studievejledningen Vejledning for studerende under Åbent Universitet Udarbejdet af Studievejledningen Revideret november 2014 Velkommen som studerende under Åbent Universitet. Denne pjece er en introduktion til studiet på

Læs mere

Studieordning for tilvalget på bachelorniveau i. Sprog og faglighed, 2015-ordningen

Studieordning for tilvalget på bachelorniveau i. Sprog og faglighed, 2015-ordningen Studieordning for tilvalget på bachelorniveau i Sprog og faglighed, 2015-ordningen Institut for Engelsk, Germansk og Romansk Det Humanistiske Fakultet Københavns Universitet Indhold Kapitel 1. Hjemmel,

Læs mere

VELKOMMEN TIL SYDDANSK UNIVERSITET I ESBJERG

VELKOMMEN TIL SYDDANSK UNIVERSITET I ESBJERG VELKOMMEN TIL SYDDANSK UNIVERSITET I ESBJERG 2012 Som studiestarter er der - ud over de regler, som står beskrevet i studieordninger, fagbeskrivelser og lignende - en række praktiske ting, du har behov

Læs mere

Jura. Semesterbeskrivelse. 8. semester 2014

Jura. Semesterbeskrivelse. 8. semester 2014 Jura Semesterbeskrivelse 8. semester 2014 Opdateret d. 13. januar 2014 Indholdsfortegnelse Semesterbeskrivelse... 2 Semesterstart... 2 Moodle... 3 STADS... 3 Moduler... 4 Fag... 4 Sammenlæsning... 5 Fagbeskrivelser...

Læs mere

Molekylær medicinsk bachelorprojekt

Molekylær medicinsk bachelorprojekt Februar 2015 Molekylær medicinsk bachelorprojekt Jes Steengaard præsen TATION At gå på hold sammen med studievejlederen Træffes på mail og til træffetider Pauser mellem forelæsninger er ikke træffetid

Læs mere

Jura. Semesterbeskrivelse. 2. semester 2014

Jura. Semesterbeskrivelse. 2. semester 2014 Jura Semesterbeskrivelse 2. semester 2014 Opdateret d. 30. januar 2014 Indholdsfortegnelse Semesterbeskrivelse... 2 Semesterstart... 2 Moodle... 3 STADS... 3 Moduler... 4 Fag... 4 Sammenlæsning... 5 Fagbeskrivelser...

Læs mere

Valg af studieretning, tilvalgsfag og sidefag. Institut for Matematik. April Indledning. Valg af studieretning og valgfri kurser

Valg af studieretning, tilvalgsfag og sidefag. Institut for Matematik. April Indledning. Valg af studieretning og valgfri kurser Valg af studieretning, tilvalgsfag og sidefag Institut for Matematik April 2015 Indledning I dette skrift diskuterer vi valg af studieretning inden for Matematikindgangen og gennemgår en række muligheder

Læs mere

Undervisningsstruktur

Undervisningsstruktur Undervisningsstruktur Undervisningen ved Science & Technology er i dag organiseret i kvarterer, dvs. i fire undervisningsperioder á 7 uger med efterfølgende eksamensperioder. Den struktur blev indført

Læs mere

Har du spørgsmål til reformen kan du enten kontakte en studievejleder eller sende en mail til fremdriftsreformen@sdu.dk.

Har du spørgsmål til reformen kan du enten kontakte en studievejleder eller sende en mail til fremdriftsreformen@sdu.dk. Studiefremdriftsreformen på SDU I begyndelsen af 2013 præsenterede regeringen den nye SU-reform: Bedre igennem uddannelserne Reform af SU-systemet. Reformen blev senere på foråret 2013 vedtaget af folketinget,

Læs mere

Studieordning HA 2013

Studieordning HA 2013 Studieordning HA 2013 INDLEDNING... 2 HVOR HENVENDER MAN SIG?... 3 STUDIEVEJLEDNINGEN, HA ERHVERVSØKONOMI... 3 STUDIEADMINISTRATIONEN... 3 STUDIEEKSPEDITIONEN... 3 STUDIENÆVN... 4 KORT OVER AU HERNING...

Læs mere

STUDIEORDNING FOR DE NATURVIDENSKABELIGE UDDANNELSER VED ODENSE UNIVERSITET

STUDIEORDNING FOR DE NATURVIDENSKABELIGE UDDANNELSER VED ODENSE UNIVERSITET STUDIEORDNING FOR DE NATURVIDENSKABELIGE UDDANNELSER VED ODENSE UNIVERSITET Indhold: 1. Uddannelsens omfang og forudsætninger 2. Uddannelsernes indhold 3. Generelle eksamensbestemmelser 4. Andre bestemmelser

Læs mere

Justering af fremdriftsreformen. Nye regler for studiefremdrift på vej. Bestyrelsesmøde nr. 84, den 8. juni 2016 Pkt. 10b. Bilag 1

Justering af fremdriftsreformen. Nye regler for studiefremdrift på vej. Bestyrelsesmøde nr. 84, den 8. juni 2016 Pkt. 10b. Bilag 1 Bestyrelsesmøde nr. 84, den 8. juni 2016 Pkt. 10b. Bilag 1 Justering af fremdriftsreformen Nye regler for studiefremdrift på vej Dias 1 Nye regler for studiefremdrift på KU Folketinget vedtog 3. maj ændring

Læs mere

Jura / HA(jur.) 3-årige Bacheloruddannelser

Jura / HA(jur.) 3-årige Bacheloruddannelser Campus Odense Miljøplanlægning Jura / HA(jur.) 3-årige Bacheloruddannelser SAMFUNDSVIDENSKAB 2 Jura vælg din retning Er du interesseret i samfundets love, og hvordan de bruges i praksis? Så er bacheloruddannelsen

Læs mere

Studiestart 2015. Velkommen til Syddansk Universitet campus Kolding

Studiestart 2015. Velkommen til Syddansk Universitet campus Kolding Studiestart 2015 Velkommen til Syddansk Universitet campus Kolding Program 09.00 Velkomst v. leder af Studieservice Ann Marie Sindt Lauridsen 09.05 Tale v. campusleder Per Krogh Hansen 09.15 Musikalsk

Læs mere

FOR DEN NATURVIDENSKABELIGE BACHELORUDDANNELSE I EKSPERIMENTEL BIOLOGI VED

FOR DEN NATURVIDENSKABELIGE BACHELORUDDANNELSE I EKSPERIMENTEL BIOLOGI VED STUDIEORDNING FOR DEN NATURVIDENSKABELIGE BACHELORUDDANNELSE I EKSPERIMENTEL BIOLOGI VED SYDDANSK UNIVERSITET GODKENDT AF DEKANEN FOR DET NATURVIDENSKABELIGE OG TEKNISKE FAKULTET DEN 31. MAJ 2005 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Studieordning for tilvalg på bachelorniveau i. Dansk. 2014-ordningen. Rettet 2015

Studieordning for tilvalg på bachelorniveau i. Dansk. 2014-ordningen. Rettet 2015 Studieordning for tilvalg på bachelorniveau i Dansk 2014-ordningen Rettet 2015 Institut for Nordiske Sprog og Sprogvidenskab Det Humanistiske Fakultet Københavns Universitet Indhold Kapitel 1. Hjemmel,

Læs mere

NYESTE GUDSTJENESTE- OG RITUALFORMER

NYESTE GUDSTJENESTE- OG RITUALFORMER NYESTE GUDSTJENESTE- OG RITUALFORMER Efter- og Videreuddannelse 2012/2013 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Introduktion... 2 Målgruppe... 2 Tilrettelæggelse... 2 Adgangskrav... 2 Fagligt indhold...

Læs mere

Fra Administrationen: Mona Nørgaard, Sarah Barfoed Mcintyre, Drude Katrine Jørgensen

Fra Administrationen: Mona Nørgaard, Sarah Barfoed Mcintyre, Drude Katrine Jørgensen Møde den: Onsdag d. 21. november 2012 kl. 12.30-15 Lokale 345 Møde i Studienævnet for Idræt REFERAT Til stede: Jan Kahr Sørensen, Henrik Sørensen, Ask Vest Christiansen,, Morten Toft, Aleksander Kokholm

Læs mere

københavns universitet

københavns universitet københavns universitet Navn E-mail (SKAL være alumne/ku-mail) Afdeling Oplæringsansvarlig / nærmeste leder I dette arbejdsark finder du fem mailcases, som du skal besvare, som om du besvarer dem pr. mail

Læs mere

Studiestartsapp og medievaner på Science

Studiestartsapp og medievaner på Science Studiestartsapp og medievaner på Science Marts 2014 Ane Sloth Nørgaard Baggrund I foråret og sommeren 2013 fik Vejledning og studieinformation (VEST) udviklet en studiestarts app til de nye studerende.

Læs mere

Bar Graphs Datalogi: Førsteårsstuderende

Bar Graphs Datalogi: Førsteårsstuderende Køn (sæt kryds) Kvinde 12,68 % Mand 87,32 % Hvor gammel er du? (vælg antal år) Over 29 26 25 24 23 22 21 4,23 % 16,9 % 18,31 % 20 32,39 % 19 9,86 % Under 19 december 27, 2000 Page 1 of 81 Hvor mange år

Læs mere

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (matematik)

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (matematik) Studieordning for Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (matematik) Danmarks Pædagogiske Universitet November 2005 Indhold Indledning... 1 Kapitel 1... 1 Uddannelsens kompetenceprofil...

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. 8. oktober 2013 ITT OG UDLANDSOPHOLD AU STUDIEADMINISTRATION ARTS

AARHUS UNIVERSITET. 8. oktober 2013 ITT OG UDLANDSOPHOLD AU STUDIEADMINISTRATION ARTS ITT OG UDLANDSOPHOLD AU STUDIEADMINISTRATION ARTS PROGRAM HVAD ER ITT? ITT OG UDLANDSOPHOLD SÅDAN GØR DU HJÆLP OG VEJLEDNING 2 FORVENTNINGER? Hvad vil jeg gerne have med hjem herfra i dag? Skriv et kort

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i Matematik-Økonomi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012)

Studieordning for kandidatuddannelsen i Matematik-Økonomi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Studieordning for kandidatuddannelsen i Matematik-Økonomi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) De overordnede bestemmelser,

Læs mere

Kære kommende filosofistuderende anno 2017

Kære kommende filosofistuderende anno 2017 Kære kommende filosofistuderende anno 2017 Først og fremmest: Hjerteligt velkommen til filosofistudiet på Aarhus Universitet! Denne ruspjece vil sætte dig ind i, hvad det vil sige at starte som filosofistuderende

Læs mere

Erhvervsjura. Semesterbeskrivelse. 8. semester 2014

Erhvervsjura. Semesterbeskrivelse. 8. semester 2014 Erhvervsjura Semesterbeskrivelse 8. semester 2014 Opdateret d. 13. januar 2014 Indholdsfortegnelse Semesterbeskrivelse... 2 Semesterstart... 2 Moodle... 3 STADS... 3 Moduler... 4 Fag... 4 Sammenlæsning...

Læs mere

Campus Odense. Miljøplanlægning. 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB

Campus Odense. Miljøplanlægning. 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB Campus Odense 3-årig Bacheloruddannelse Miljøplanlægning Statskundskab SAMFUNDSVIDENSKAB 2 Genvej til magtens korridorer Er du interesseret i politik, og kan du lide at diskutere, så er statskundskab noget

Læs mere

Faglig vejledning pa Det Humanistiske Fakultet

Faglig vejledning pa Det Humanistiske Fakultet Faglig vejledning pa Det Humanistiske Fakultet Dato: 8. juli 2014 Ref.: logr J.nr.: Fakultetet skal i henhold til universitetets kvalitetspolitik, delpolitik for studieadministration og studievejledning

Læs mere

Samling af SDU s regler om studiefremdrift

Samling af SDU s regler om studiefremdrift Samling af SDU s regler om studiefremdrift Indhold Regler for tilmelding til fag og prøver... 2 Kapitel 1 Generelle forhold... 2 Kapitel 2 Krav til tilmelding... 2 Kapitel 3 Afmelding af fag og prøver...

Læs mere

Foreløbig eksamensplan vinter 2015/16. Bacheloruddannelsen

Foreløbig eksamensplan vinter 2015/16. Bacheloruddannelsen Foreløbig eksamensplan vinter 2015/16 (Ret til ændringer forbeholdes) Revideret den 4. december 2015 Bacheloruddannelsen Retningslinjer 1. Gyldigt studiekort skal medbringes til samtlige prøver. 2. Eksamenssted

Læs mere

Danskfagligt projektorienteret

Danskfagligt projektorienteret Studieordning for tilvalget på bachelorniveau i Danskfagligt projektorienteret forløb 2014-ordningen Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab Det Humanistiske Fakultet Københavns Universitet Indhold

Læs mere

Hvis ja, hvordan vil du bedømme den modtagne vejledning? Begrund venligst

Hvis ja, hvordan vil du bedømme den modtagne vejledning? Begrund venligst Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: IT Produkt Udvikling Navn på universitet i udlandet: University of Technology Eindhoven Land: Holland Periode: Fra: 15-08-2012 Til: 01-02-2013 Udvekslingsprogram:

Læs mere

FOR DEN NATURVIDENSKABELIGE BACHELORUDDANNELSE I BIOLOGI VED

FOR DEN NATURVIDENSKABELIGE BACHELORUDDANNELSE I BIOLOGI VED STUDIEORDNING FOR DEN NATURVIDENSKABELIGE BACHELORUDDANNELSE I BIOLOGI VED SYDDANSK UNIVERSITET GODKENDT AF DEKANEN FOR DET NATURVIDENSKABELIGE OG TEKNISKE FAKULTET DEN 31. MAJ 2005 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

PROGRAM FOR STUDIESTARTEN Asienstudier ASIENSTUDIER

PROGRAM FOR STUDIESTARTEN Asienstudier ASIENSTUDIER 1 Asienstudier ASIENSTUDIER 2 VELKOMMEN PÅ ASIENSTUDIER Tillykke med optagelsen på en af Asienstudiers tre uddannelser. På vegne af undervisere, medstuderende og ledelsen vil vi gerne byde dig velkommen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 8

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 8 Den uddannelsesspecifikke del af studieordningen for bacheloruddannelsen i matematik-økonomi ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet 2011 (Rev. 2016) Indholdsfortegnelse 1

Læs mere

Valg af studieretning, tilvalgsfag og sidefag Institut for Matematik April 2013

Valg af studieretning, tilvalgsfag og sidefag Institut for Matematik April 2013 Valg af studieretning, tilvalgsfag og sidefag Institut for Matematik April 2013 Indledning I dette skrift diskuterer vi valg af studieretning inden for Matematikindgangen og gennemgår en række muligheder

Læs mere

Velkommen til SKT - information til nye klinisk tandteknikerstuderende fra dit uddannelsessted.

Velkommen til SKT - information til nye klinisk tandteknikerstuderende fra dit uddannelsessted. Velkommen til SKT - information til nye klinisk tandteknikerstuderende fra dit uddannelsessted. Skolen for Klinikassistenter, Tandplejere og Kliniske Tandteknikere Health, Aarhus Universitet 2015 Velkommen

Læs mere

Arabisk- og Islamstudier

Arabisk- og Islamstudier Arabisk- og Islamstudier PROGRAM FOR STUDIESTARTEN 2015 INSTITUT FOR KULTUR OG SAMFUND ARTS AARHUS UNIVERSITET MARHABA! VELKOMMEN TIL ARABISK- OG ISLAMSTUDIER Tillykke med din optagelse på Arabisk og Islamstudier!

Læs mere

Læreruddannelsens. om ting der er værd at vide som studerende på Læreruddannelsen Aalborg

Læreruddannelsens. om ting der er værd at vide som studerende på Læreruddannelsen Aalborg Læreruddannelsens abc 2012 om ting der er værd at vide som studerende på Læreruddannelsen Aalborg Min første abc A Administrationen ligger på 1. sal. Det er her, du kan få svar på spørgsmål om dit studie

Læs mere

RETNINGSLINJER OG VEJLEDNINGER FOR TUTORER VED SCIENCE AND TECHNOLOGY, AARHUS UNIVERSITET

RETNINGSLINJER OG VEJLEDNINGER FOR TUTORER VED SCIENCE AND TECHNOLOGY, AARHUS UNIVERSITET RETNINGSLINJER OG VEJLEDNINGER FOR TUTORER VED SCIENCE AND TECHNOLOGY, AARHUS UNIVERSITET 1. Om studiestarten Studiestarten forstås bredt set som aktiviteter for nye studerende gennem det første halve

Læs mere

L Æ R E R U D D A N N E L S E N I N Ø R R E N I S S U M

L Æ R E R U D D A N N E L S E N I N Ø R R E N I S S U M V E L K O M M E N P Å L Æ R E R U D D A N N E L S E N I N Ø R R E N I S S U M TUTORHOLDET 2011 PROGRAM INTRO 1. årgang Kære nye studerende på Læreruddannelsen i Nørre Nissum Vi glæder os til at se dig,

Læs mere

IMADAs Fagråd. Evalueringsrapport. Matematik & Datalogi. 29. april 2010. Kontaktpersoner

IMADAs Fagråd. Evalueringsrapport. Matematik & Datalogi. 29. april 2010. Kontaktpersoner Evalueringsrapport Matematik & Datalogi 29. april 2010 Kontaktpersoner Magnus Find - magnus06@imada.sdu.dk Niels Kjeldsen - tiels@imada.sdu.dk Tilde My Larsen - tilla07@student.sdu.dk Anders Nielsen Helmar

Læs mere

Notat AARHUS UNIVERSITET. Modtager(e): Fakulteterne. Vedr. scenarium for studiefremdrift på AU

Notat AARHUS UNIVERSITET. Modtager(e): Fakulteterne. Vedr. scenarium for studiefremdrift på AU Modtager(e): Fakulteterne Notat Vedr. scenarium for studiefremdrift på AU Med lovforslag om justering af studiefremdriftsreformen får AU mere fleksible rammer til at nå målet om studietidsreduktion. Den

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i Jura (Cand.jur.)

Studieordning for kandidatuddannelsen i Jura (Cand.jur.) Årgang: 2005 Siden er sidst opdateret: 14. september 2007 Side 1 af 9 sider Studieordning for kandidatuddannelsen i Jura (Cand.jur.) Årgang: 2005 Siden er sidst opdateret: 14. september 2007 Side 2 af

Læs mere