Bornholms Regionskommune Prioriteringsforslag Budget Nedprioritering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bornholms Regionskommune Prioriteringsforslag Budget 2014 2017. Nedprioritering"

Transkript

1 Økonomi- og Erhvervsudvalg - Tværgående - 10% reduktion af IT anskaffelser fordelt efter virksomhedernes indkøb i 2012 Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse For at påvirke organisationens anskaffelsesmønstre af bl.a. lokalprintere, smartphones/mobiltelefoner, telefoner, computere og andet periferiudstyr reduceres der med 10% i forhold til virksomhedernes IT indkøb i Besparelsen vil ske i de enkelte decentrale virksomheder. Der blev for 2013 vedtaget en besparelse på 1,2 mio. kr. på samme område som følge af den ny SKI-aftale.

2 Økonomi- og Erhvervsudvalg - Tværgående - Centralisering/samling af personaleadministrative opgaver i Løn og Personale Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Centralisering af de personaleadministrative opgaver som i dag udføres af virksomhederne, stabene og områdesekretariaterne. Virksomhedernes budgetter reduceres forholdsmæssigt med 2.5 mill. og 50% oveføres til Løn og Personale, som derefter løser opgaven. Der er udarbejdet en oversigt over en vurdering om en central henholdsvis decentral udførelse af personaleadministrative opgaver er hensigtsmæssig. I forbindelse med ovennævnte vurdering af besparelsen er elevadministrationen dog undtaget og forventes at blive hvor den i dag er placeret, idet denne opgave ikke er medtaget i resursevurderingen. Potentiale vil være både rationalisering og øget kvalitet. En række virksomheder har kun en medarbejder, der udfører personaleadministrative opgaver, hvorfor der sker unødige forsinkelser, når medarbejderen er fraværende på grund af sygdom, ferie osv. Ulempen vil være, at virksomhedslederne ikke lige har en personalemedarbejder ved siden af, men skal kontakte en bestemt medarbejder ved Løn og Personale.

3 Økonomi- og Erhvervsudvalg 00. Økonomi, strategi og styreform Provision af kommunegarantier til forsyningsvirksomhed Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Opkrævning af provision af garantier for lån til forsyningsvirksomheder. Provisionen vil blive pålagt brugerne i forsyningsvirksomhederne. Der er et EU-direktiv på vej der pålægger kommunerne at opkræve provision af konkurrencehensyn, således at forsyningsvirksomheder ikke kan optage lån på særlig favorable vilkår. Provisionssatsen skal være på markedsvilkår for ikke at blive omfattet af stoplovens bestemmelser om udlodning. Der er regnet med en sats på 0,75 pct. af garantier til Bornholms Varme og Østkraft pr Det skal nærmere undersøges, hvad satsen på markedsvilkår vil være. Indførelse af provision vil være en ændring af vilkårene for de garantier, der allerede er afgivet.

4 Økonomi- og Erhvervsudvalg 00. Økonomi, strategi og styreform EFI-system - afledte effekter af nyt system til inddrivelse Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Der indføres et nyt system til håndtering af inddrivelser i SKAT. Den tilhørende lovgivning betyder, at kommunerne opnår en inddrivelsesrente på alle fordringer der overgives til SKAT på diskontoen + 7 pct. Samtidig bortfalder forrentningen på fordringer vedr. ejendomsskat når de oversendes til SKAT. Bornholms Regionskommune har ikke opkrævet renter på andre fordringer end ejendomsskat. Forslaget er en konsekvens af ændret lovgivning. Merindtægten er skønnet ud fra omfanget af fordringer der bliver betalt, mulige ændringer i inddrivelsesmønster og bortfald af renteindtægt på ejendomsskatter.

5 Økonomi- og Erhvervsudvalg - Tværgående - Besparelse på el ved fastprisaftale for 2014 Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Der er indgået en ny aftale med låsning af el-prisen for Det skønnes at der er en besparelse på ca kr. forbundet med denne aftale i forhold til den tidligere aftale. - Sædvanligvis reguleres budgettet til el med prisreguleringen inkl. resultatet af fastprisaftalen med Østkraft.

6 Økonomi- og Erhvervsudvalg - Tværgående - Tilpasning af virksomheds- og ledelsesstruktur Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse En besparelse i BRK på 4,0 mio. kr. ved at tilpasse organisationen og ensarte ledelsesstrukturen på tværs i BRK. Der forventes ingen negative servicemæssige konsekvenser. I efteråret 2013 udarbejdes to analyser vedr. organisationen og ledelsesstrukturen i BRK. Siden kommunesammenlægningen i 2003 er der sket mange ændringer i organisationen, som har betydet, at ledelsesstrukturen og kompetencefordelingen på tværs af BRK er meget forskellige. Samtidig rummer BRK i dag en mangfoldighed af organisationsformer, hvor roller og processer ikke nødvendigvis er blevet tilpasset sideløbende med ændringerne. Det fortsat faldende indbyggertal sætter ledelsen under ekstra pres for til stadighed at effektivisere organisationen, for i videst muligt omfang at kunne fastholde serviceniveauet.samtidig er der behov for en ensartet tværgående BRKledelsesstruktur, som er baseret på en mere gennemsigtig, forståelig og mere kommunikerbar model end den nuværende.

7 Økonomi- og Erhvervsudvalg - Tværgående - Forbedret udnyttelse af BRK's ejendomme og lejemål Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse En besparelse i BRK på 6,0 mio. kr. i 2014 ved en forbedret udnyttelse af BRK s ejendomme og lejemål samt salg af bygninger. Der forventes ingen negative servicemæssige konsekvenser. I efteråret 2013 udarbejdes en analyse vedr.en forbedret udnyttelse af BRK s ejendomme og lejemål, herunder salg af bygninger. Analysen skal bl.a. se på den samlede bygningsmasse og være med til at skabe holdbare løsninger i forhold til organisationens behov, herunder hvordan udnyttelsen af bygningsmassen kan forbedres. For at det økonomiske mål kan nås forudsættes det at indtægter fra salg af bygninger indgår i budgetlægningen.

8 Børne- og Skoleudvalg 01. Dagpasning Tilskudspct til fritvalgspladser Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Jf. 83, stk. 2 i Dagtilbudsloven skal tilskuddet til privat pasning (hos os kaldet frit valg) udgøre mindst 75% af den billigste budgetterede nettodriftsudgift pr. plads eksklusive udgifter til støttepædagog. I BREK er den billigste plads dagplejen, og derfor bliver det nye maksimum 75% af udgiften til en dagplejeplads. Af historiske årsager har vi i BRK altid haft maksimum på 85%. Tilskudsatsen ændres fra 85 til 75 %

9 Børne- og Skoleudvalg 01. Dagpasning Udflytning af Mælkebøtten Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer at Mælkebøtten i bygningerne i Svaneke lukkes og at de indskrevne i Mælkebøtten herefter i grupper udskrives til fire- fem dagtilbud med støtte. Indsatsen omlægges således af inklusionen styrkes i forhold til det almene dagtilbud. Understøttelse og udvidelse af Inklusionsindsatsen. Der tages i forslaget ikke højde for at en række af børnene eventuelt kan optages i dagtilbuddet under dagtilbudslovgivningen regelsæt og en række fortsat placeres under servicelovgivningens rammer. Der tages i forslaget således ikke højde for eventuel forældrebetaling. Forslaget indebærer at ved udlægningen spares halvdelen af driftsomkostningerne.

10 Børne- og Skoleudvalg 01. Dagpasning Sammenlægning af afdelinger i dagpasning. Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer sammenlægning af to afdelingers drift. Sammenlægning af dagtilbudsafdelingerne i Allinge og Tejn - nødvendiggøre en udvidelse af Allinge børnehus, for at lukke Tejn - svarende til 2 grupper. Anlægsrammen er et foreløbigt overslag opgjort på nuværende børnetal.

11 Børne- og Skoleudvalg 01. Dagpasning Sammenlægning af flere afdelingers drift Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer sammenlægning af tre driftsenheder i det tidligere distrikt vest. Besparelsen er fremkommet som en kombination af sparet ledelseskraft og bygningsdriftsudgifter Ingen ændring ud over sammenlægning Forslaget forudsætter byggeri af en ny institution i Rønne. Den estimerede ramme svarer til hvad der er afsat i Nexø og anvendt i Åkirkeby ved tilsvarende byggerier.

12 Børne- og Skoleudvalg 01. Dagpasning Sammenlægning af to afdelingers drift Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer sammenlægning af bestående og ny afdeling i det tidligere distrikt Midt.Besparelsen er fremkommet som en kombination af sparet ledelseskraft og bygningsdriftsudgifter Ingen ud over sammenlægning

13 Børne- og Skoleudvalg 01. Dagpasning Kvalitetstilpasning i dagtilbud Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Afsatte midler til øget normering i dagtilbud fordeles ikke. Der vil være tale om uændret serviceniveau i forhold til det nuværende niveau, idet midlerne i denne puljen ikke er udmøntet.

14 Børne- og Skoleudvalg 01. Dagpasning Kvalitetstilpasning i dagtilbud Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Afsatte midler tiløget normering i dagtilbud for 2013 fordeles ikke og indgår dermed som sparemulighed for Der vil være tale om uændret serviceniveau i forhold til det nuværende niveau, idet midlerne i puljen er ikke udmøntet. Midlerne er også bragt i spil til behandling i BSU den 4. juni i forbindelse med anvisning af finansiering af BFCs forventede underskud for I det tilfælde at de anvvendes der - kan de ikke indgå i bugetprioriteringsdrøftelserne.

15 Børne- og Skoleudvalg 01. Dagpasning Evaluering og regulering af den udlagte specialpædagogiske indsats på dagtilbudsområdet Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Den tidligere distriktsudlagte specialpædagogiske indsats i dagtilbud evalueres i efteråret I evalueringen og den frenmadrettede planlægning kan man vælge at sænke serviceniveaeuet svarende til ca en stilling. Der er tale om en serviceforringelse alt andet lige, på ca 8%.

16 Børne- og Skoleudvalg 01. Dagpasning Gradvist udfasning af Dagpleje Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Ved at udfase dagplejen i takst med at der opstår varige ledige pladser i Børne have/vuggestue kan en minimering til det pædagogiske minimunspladser realiseres omlægning af pasningstilbud for de yngste til i al væsentlighed at være vuggestu/børnehave.

17 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Ændret normering og udlægning af pladser på Heldagsskolen Forslag nr a kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer, at Heldagsskolens normering reduceres gradvist fra 67 elever i skoleåret 2013/2014 til 55 elever i skoleåret 2016/2017. Provenuet deles, således at 50 % er ren besparelse og 50 % tilfalder de fire distriktsskoler, dels til disponering til tilkøb af akutpladser på Heldagsskolen og dels til den afledte taxametertildeling for de ekstra elever i almenskolerne. Udlægning af service til almenområdet og styrkelse af målsætningen om øget inklusion. Forslaget udelukker forslag b og c

18 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Ændret normering og udlægning af pladser på Heldagsskolen Forslag nr b kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer, at Heldagsskolens normering reduceres fra 67 elever i skoleåret 2013/2014 til 52 elever i skoleåret 2014/2015. Provenuet deles, således at 50 % er ren besparelse og 50 % tilfalder de fire distriktsskoler, dels til disponering til tilkøb af akutpladser på Heldagsskolen og dels til den afledte taxametertildeling for de ekstra elever i almenskolerne. - Forslaget udelukker forslag a og c

19 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Udlægning af heldagsskolens aktiviteter til almenområdet Forslag nr c kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer, at Heldagsskolens aktiviteter udlægges til almenskolerne fra skoleåret 2014/2015. Provenuet deles, således at 50 % er besparelse og 50 % tilfalder de fire distriktsskoler. Forslaget omfatter besparelse på drift samt bygningsdrift eksklusiv liggeomkostninger. - -Forslaget forudsætter at der sker en alternativ placering af familiecenteret myndighedsteam Øst/Midt.-Forslaget udelukker forslag a og b

20 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Nedjustering af serviceniveau på Heldagsskolen Forslag nr d kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer en tilpasning af serviceniveau uafhængig af pladsantal. Serviceniveauet sænkes i forhold til det nuværende -Forslaget udelukker forslag a, b, c

21 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Nedjustering af alment kvalitetsløft til folkeskolerne Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse I budget 2013 blev der afsat 1,7 mio. kr. årligt til kvalitetsforbedring i forlkeskolen. Midlerne er endnu ikke udmøntet for Forslaget indebærer at midlerne ikke udmøntet for Ingen, da midlerne endnu ikke udmøntet for 2013 Midlerne er inddraget i forslag til Kommunalbestyrelsen vedrørende imødegåelse af de almene skolers budgetudfordring for I det tilfælde det inddrages heri vil forslaget ikke kunne indgå i prioriteringsdrøftelserne for 2014.

22 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Nedjusetring af alment kvalitetsløft i skolerne Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse I budget 2013 blev der afsat 1,7 mio. kr. årligt til kvalitetsforbedring i forlkeskolen. Forslaget indebærer at disse ikke udmøntet for 2014 og overslagsår. Da midlerne endnu ikke er udmøntet vil det ikke have servicemæssige konsekvenser.

23 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Færre skoleafdelinger Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer nedlæggelse af en skoleafdeling og overførsel af eleverne til anden bestående afdeling. Nuværende klasser er udgangspunktet for beregning med indskrivning til børnehaveklasser i 2013/2014 og 2014/2015 efter prognosetal minus %-afgang til privatskoler. Ved samtidig gennemførsel af dette forslag samt forslag om samling af almenskolernes overbygning skal dette forslages besparelse modregnes med 5/12 i 2015 og fuldt ud i overslagsår. Der er taget udgangspunkt i en beregning på nettobygningsdriftsomkostninger samt ledelse. Selve taksameteret for undervisning er uforandret.

24 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Samle overbygninger i de almene skoler Forslag nr a kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Der er gennem analyser estimeret, at man ved forskellige samtidige justeringer i antal af skoleafdelinger i de almene skoler, udgifterne til bygningsdrift, klassekvotienter, og transportomkostninger kan opnå besparelser på mellem 5,9 mio. kr og 18,1 mio kr. årligt. Forslag a italesætter en estimeret mindste besparelse. Der vil alt efter vægt for justering i de nævnte faktorer være en lang række afledte konsekvenser, der pt. ikke har kunne lade sig opgøre. Der forudsættes yderligere analyser særligt med henblik på kvalitetsmæssige konsekvenser for at kunne færdiggøre eventuelt oplæg til drøftelse af ny struktur. Overslagsår er alene viderført fra 2015 med uændret årsvirkning. Forslag et udelukker forslag b

25 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Samling af overbygning i de almene skoler mv. - fremrykning til 1/ Forslag nr a kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Der er gennem analyser estimeret, at man ved forskellige samtidige justeringer i antal af skoleafdelinger i de almene skoler, udgifterne til bygningsdrift, klassekvotienter, og transportomkostninger kan opnå besparelser på mellem 5,9 mio. kr og 18,1 mio kr. årligt. Forslag a2 italesætter en estimeret fremrykket mindste besparelse. Der er tale om en fremrykning af 1. årsbesparelsen, idet efterfølgende besparelser forventes at kunne/skulle imødegå de økonomiske udfordringer folkeskolereformen medfører. Der vil alt efter vægt for justering i de nævnte faktorer være en lang række afledte konsekvenser, der pt. ikke har kunne lade sig opgøre. Der forudsættes yderligere analyser særligt med henblik på kvalitetsmæssige konsekvenser for at kunne færdiggøre eventuelt oplæg til drøftelse af ny struktur. Overslagsår er alene viderført fra 2014 med uændret årsvirkning. Forslag et udelukker forslag b2

26 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Samle overbygninger i de almene skoler Forslag nr b kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Der er gennem analyser estimeret, at man ved forskellige samtidige justeringer i antal af skoleafdelinger i de almene skoler, udgifterne til bygningsdrift, klassekvotienter, og transportomkostninger kan opnå besparelser på mellem 5,9 mio. kr og 18,1 mio kr. årligt. Forslag b italesætter en estimeret max. besparelse. Der vil alt efter vægt for justering i de nævnte faktorer være en lang række afledte konsekvenser, der pt. ikke har kunne lade sig opgøre Der forudsættes yderligere analyser særligt med henblik på kvalitetsmæssige konsekvenser for at kunne færdiggøre eventuelt oplæg til drøftelse af ny struktur.overslagsår er alene viderført fra 2015 med uændret årsvirkning. Forslaget udelukker forslag a

27 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Samling af overbygning af de almene skoler Forslag nr b kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Der er gennem analyser estimeret, at man ved forskellige samtidige justeringer i antal af skoleafdelinger i de almene skoler, udgifterne til bygningsdrift, klassekvotienter, og transportomkostninger kan opnå besparelser på mellem 5,9 mio. kr og 18,1 mio kr. årligt. Forslag b2 italesætter en estimeret fremrykket max. besparelse.der er tale om en fremrykning af 1. årsbesparelsen i forhold til tidleigere forslag, idet efterfølgende besparelser forventes at kunne/skulle imødegå de økonomiske udfordringer folkeskolereformen medfører Der vil alt efter vægt for justering i de nævnte faktorer være en lang række afledte konsekvenser, der pt. ikke har kunne lade sig opgøre Der forudsættes yderligere analyser særligt med henblik på kvalitetsmæssige konsekvenser for at kunne færdiggøre eventuelt oplæg til drøftelse af ny struktur. Overslagsår er alene viderført fra 2014 med uændret årsvirkning. Forslaget udelukker forslag a2

28 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Ændrede klassekvotienter Forslag nr a kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer at alle klasser optimeres til max 28 elever- jf lovens krav Større klasser. Forslaget udelukker forslag b. Forslaget kan have indflydelse på omfanget af besparelsespotentialet i forslag 02-04, a og b. Besparelsespotentialet i forslaget er beregnet med udgangspunkt i det forudsatte lønforbrug pr. klasse.

29 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Ændrede klassekvotienter Forslag nr b kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer at de almene skoler optimerer kl. til en klassekvotient på 25 og klasse til 28 elever. Der vil være færre og gennemsnitlige større klasser end idag. Forslaget udelukker forslag a. Forslaget kan have indflydelse på omfanget af besparelsespotentialet i forslag 02-04, a og b. Besparelsespotentialet i forslaget er beregnet med udgangspunkt i det forudsatte lønforbrug pr. klasse.

30 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Alle lærer underviser 1 klokketime mere fra 1.august 2014 Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Foreslaget indebærer at den enkelte lærer skal merundervise 1 klokketime. Besparelsen er beregnet på baggrund af antal lærerstillinger ved lockoutstart, samt nuværende undervisningstimetal. Konsekvensen er at den enkelte lærer skal merundervise 1 klokketime. Der er i forslaget ikke taget højde for konsekvenser af en eventuel folkeskolereform.

31 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Tilpasning af ungdomsskolen Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indbærer at ungdomsskolens afdeling i Åkrikeby lukkes. Aktiviteter oveføres til andre bestående afdelinger. Derudover indebærer forslaget at klubberne kan have åbent 2 aftner mere om ugen i perioden april til juni. Der er et øget behov for transport Gennemførslen af den beskreven besparelse i den nævnte kadance forudsætter beslutning om at den mindst afdeling i ungdomsskolen - Åkirkeby lukkes og aktiviteterne flyttes til andre afdelinger senest i august 2013.

32 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Hævning af SFO takst Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer øgede priser for SFO-pladser. Der er i forslaget tale om en prisstigning på 100 kr. og måneden. Området er meget priselastisk - så gevinst er behæftet med en vis usikkerhed.

33 Omprioritering Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Fleksibel undervisning Forslag nr kr priser Udgift Afledt mindreudgift Nettoudvidelse - heraf Udvidelse på løn Forslaget indebærer at tildelingsmodellen for almenskolerne omdannes til ren elevtaksameter, samt at skolerne afledt heraf gennem fleksibel arbejdstilrettelæggelse med varierende klassestørrelser kan opnå samme kvalitetsmæssig gevinst for færre midler Forslaget kan principielt medføre højere kvalitet gennem fleksibel tilrettelæggelse, eller samme kvalitet for færre penge. Omfanget af dette potentiale kan ikke gøres op for nuværende. Forslaget forudsætter dispensation fra folkeskoleloven

34 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Demografikorrektion i Ungdomsskolen Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Det er tale om at for den del af UCB der omhandler ungdomsskolen vil der fremover ske demografikorrektion af budgettet. Tilpasning af aktivitet i forhold til antal unge

35 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Nedjustering af pladser i Kildebakken Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget lægger op til, at der på Kildebakken permanent justeres budget til 47 pladser fremover, som er elevtalletpt.. Uændret da der er tale om antalsjustering Der er hidtil foretages justering af budgetbehov hvert år og med den foreslåede permanente løsning justeres det normerede antal til det nuværende behov

36 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Specialtaxameteret justeres med 5% Forslag nr a kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer at der alt andet lige stilles færre ressourcer til rådghed for specialundervisning, der dermed skal kunne rummes i den almene undervisning. En nedjustering af midlerne til specialundervisning vil gøre det vanskeligt for skolerne at kunne imødekomme behovet på området. Forslaget udelukker forslag b.

37 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Specialtaxameteret reduceres med 10% Forslag nr b kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer at der alt andet lige stilles færre ressourcer til rådighed for specialundervisning, der dermed skal kunne rummes i den almene undervisning. En nedjustering af midlerne til specialundervisning vil gøre det vanskeligt for skolerne at kunne imødekomme behovet på området. Forslaget udelukker forslag a.

38 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Takstbeløbet for 10. klasse centeret reduceres med 10% Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer at 10. kl.- centeret beskæres 10% på takstbeløb til normal klasser fra skoleåret 2014/2015. Det forudsættes at taksten reduceres fra og med budget 2014, hvor den variable tildeling fastsættes på baggrund af elevtallet 5. september Der vil blive tale om en smallere tilbud med færre valgmuligheder i udbud på uddannelsen.

39 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Beskæring af taksametertakst til Klub Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Taksametertaksten til klubvirksomhed sænkes - Forældrebetaling forbliver uændret Der vil være tale om en kvalitetssænkning idet der vil vær efærre ressourcer til rådighed i klubben.

40 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Taksameter til SFO sænkes Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Taksameteret for SFO bliver sænket med mellem 5 og 15 pct. Her angivet med 15%. Ved 5% er besparelsen 0,87 mio.kr. og ved 10 % er den 1,741 mio.kr. Der vil være tale om en betydelig sænkning af ressourcetildelingen og anvendelsen i SFO området. forslaget er 1 årigt under hensyntagen til finansiering af den vedtagne folkeskolereform.

41 Børne- og Skoleudvalg 02. Undervisning Færre aktiviteter i ungdomsskolen. Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Der kan spares på aktiviteten i ungdomsskolen. Det kan enten ske ved nedbringelse af hold med aktiviteter eller ved en indskrænkning af de steder der idag er ungdomsskole ( Rønne, Klemensker, Nexø og Aakirkeby) Afhængiog afvalg af tilgang til beskræiing vil der kunne spares mellem 0 og den ramme der er til rådighed for ungdomsskolen ca xx mio kr.) Der vil afhængigt af løsning være tale om lille til markant æbndring af ungdomsskolens tilbud.

42 Børne- og Skoleudvalg 03. Børn og familier Hjemtagelese af opgaven fra Bornholms Familiepleje Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Der er tale om at opgaveudlægningen til Bornholms Familiepleje skal revurderes og helt hjemtages Der udestår en endelig opgørelse af de endelige potentielle besparelser der kan realiseres ved at hjemtage opgaven.

43 Børne- og Skoleudvalg 03. Børn og familier Serviceniveau i PPR og Sundhedsplejen Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer: Sundhedsplejen: Afskaffelse af 4. mdr. hjemmebesøg for flergangs fødende: Psykologerne: Nedsættelse af den åbne konsultative tid på skolerne (åben rådgivning) Tale-Høre konsulenterne: Afskaffelse af miniklinikken. Betjening af Klidebakken: Kildebakkens børnetale er faldet mere end det generelle fald i børnetallet. Vi har allrede lavet nogle justeringer som følge af dette, men der kan muligvis fjernes yderligere ½ dag om ugen af tale-høre konsulenternes betjening på Kildebakken. Forventet besparelse ca. 150 timer om året eller kr. Tilpasning af kvalitetsniveau

44 Børne- og Skoleudvalg 03. Børn og familier besparelse af en specialpædagog i PPR Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Vi har pt. en normering på 4 specialpædagoger - en af disse bortfalder. Sænkning af serviceniveau i forhold til den specialpædagogiske indsats

45 Socialudvalg 04. Sociale ydelser Førtidspensioner Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Omberegning som fælge af færre tilkendelser

46 Socialudvalg 05. Ældre Besparelse på tidsforbruget i forbindelse med bad Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Besparelse på tidsforbruget i forbindelse med bad baseret på en individuel vurdering. Forslaget vedrører personlig pleje på fritvalgsområdet/bum-budgettet. Borgerne vil møde medarbejdere, der er mere presset på tiden og vil dermed kunne opleve en forringet service. Desuden vil det, når der skal planlægges ruter, være svært at have kontinuiteten i borgerforløbet i fokus. Det vil være det rationelle, der er nødt til at komme i første række. Medarbejderne i Døgnplejen Bornholm skal levere den samme service på kortere tid, hvilket kan betyde, at borgeren oplever besøget mere forhastet.. For medarbejderne kan det betyde en forringelse af arbejdsvilkår, med et øget sygefravær som en mulig konsekvens. Alle ydelser visiteres efter en konkret individuel vurdering. Forslaget kræver ikke ændring af kvalitetsstandard - men en revisitering af borgerne. 75% af årsvirkningen vurderes at kunne udmøntes i 2014.

47 Socialudvalg 05. Ældre Besparelse på tidsforbruget i forbindelse med personlig hygiejne Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Besparelse på tidsforbruget i forbindelse med personlig hygiejne baseret på en individuel vurdering.forslaget vedrører personlig pleje på fritvalgsområdet/bum. Borgerne vil møde medarbejdere, der er mere presset på tiden og vil dermed kunne opleve en forringet service. Desuden vil det, når der skal planlægges ruter, være svært at have kontinuiteten i borgerforløbet i fokus. Det vil være det rationelle, der er nødt til at komme i første række. Medarbejderne i Døgnplejen Bornholm skal levere den samme service på kortere tid, hvilket kan betyde, at borgeren oplever besøget mere forhastet. For medarbejderne kan det betyde en forringelse af arbejdsvilkår, med et øget sygefravær som en mulig konsekvens. Alle ydelser visiteres efter en konkret individuel vurdering. Forslaget kræver ikke ændring af kvalitetsstandard - men en revisitering af borgerne. 75% af årsvirkningen vurderes at kunne udmøntes i 2014.

48 Socialudvalg 05. Ældre Besparelse på tidsforbruget i forbindelse med toiletbesøg Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Besparelse på tidsforbruget i forbindelse med toiletbesøg baseret på en individuel vurdering.forslaget vedrører personlig pleje på fritvalgsområdet/bum. Borgerne vil møde medarbejdere, der er mere presset på tiden og vil dermed kunne opleve en forringet service. Desuden vil det, når der skal planlægges ruter, være svært at have kontinuiteten i borgerforløbet i fokus. Det vil være det rationelle, der er nødt til at komme i første række. Medarbejderne i Døgnplejen Bornholm skal levere den samme service på kortere tid, hvilket kan betyde, at borgeren oplever besøget mere forhastet. For medarbejderne kan det betyde en forringelse af arbejdsvilkår, med et øget sygefravær som en mulig konsekvens. Alle ydelser visiteres efter en konkret individuel vurdering. Forslaget kræver ikke ændring af kvalitetsstandard - men en revisitering af borgerne. 75% af årsvirkningen vurderes at kunne udmøntes i 2014.

49 Socialudvalg 05. Ældre Besparelse på tidsforbruget i forbindelse med forflytninger Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Besparelse på tidsforbruget i forbindelse med forflytning (fx. løft) af borgeren baseret på en individuel vurdering. Forslaget vedrører personlig pleje på fritvalgsområdet/bum. Borgerne vil møde medarbejdere, der er mere presset på tiden og vil dermed kunne opleve en forringet service. Desuden vil det, når der skal planlægges ruter, være svært at have kontinuiteten i borgerforløbet i fokus. Det vil være det rationelle, der er nødt til at komme i første række. Medarbejderne i Døgnplejen Bornholm skal levere den samme service på kortere tid, hvilket kan betyde, at borgeren oplever besøget mere forhastet. For medarbejderne kan det betyde en forringelse af arbejdsvilkår, med et øget sygefravær som en mulig konsekvens. Alle ydelser visiteres efter en konkret individuel vurdering. Forslaget kræver ikke ændring af kvalitetsstandard - men en revisitering af borgerne. 75% af årsvirkningen vurderes at kunne udmøntes i 2014.

50 Socialudvalg 05. Ældre Besparelse på tidsforbrug på rengøring (hver 2. uge) Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer, at den tid borgerene tildeles til en fuld rengøring reduceres fra 60 min. til 40 min.. Tiden til de enkelte elementer i en fuld rengøring reduceres, således at rengøringstiden hos borgere, der kun modtager elementer af den fulde rengøring, ligeledes reduceres. Forslaget vedrører praktisk hjælp på fritvalgsområdet/bum.forslaget kræver ikke ændring af kvalitetsstandard, men vil kræve en revisitering af borgerne. Der gøres dårligere rent hos borgeren. Borgerne vil møde medarbejdere, der er mere presset på tiden og dermed en forringet service. Der må også forventes behov for øget renholdelse. Desuden vil det ved planlægning af ruter blive sværere at have kontinuiteten i borgerforløbet i fokus. Det vil være det rationelle, der er nødt til at komme i første række. Medarbejderne i Døgnplejen Bornholm skal levere den samme service på kortere tid, hvilket kan betyde, at borgeren oplever besøget mere forhastet. For medarbejderne kan det betyde en forringelse af arbejdsvilkår, med et øget sygefravær som en mulig konsekvens. Alle ydelser visiteres efter en konkret individuel vurdering. Der kan kun vælges étaf forslagene til 05-12

51 Socialudvalg 05. Ældre Rengøring hver 2. uge med robotstøvsuger Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer, at der ikke tildeles tid til støvsugning, idet det forudsættes, at borgeren selv indkøber og anvender robotstøvsuger. Robotstøvsugere forvetnes kun at kunne erstatte støvsugning hos 75 % af borgerne.forslaget vedrører praktisk hjælp på fritvalgsområdet/bum. Forslaget kræver ændring i kvalitetsstandard og en revisitering af borgerne. Alle ydelser visiteres efter en konkret individuel vurdering. Fordele - Borgeren vil med en robotstøvsuger kunne støvsuge efter behov, frem for hver anden uge - Borgeren vil have samme besøgsfrekvens - Borgeren vil beholde sin handleevne i længere tid Ulemper - Borgerne vil opleve en serviceforringelse, idet det pålægges borgeren at klare støvsugning selv - Borgerene pålægges en udgift til indkøb af robotstøvsuger. 75% af årsvirkningen vurderes at kunne udmøntes i Der kan kun vælges ét af forslagene til 05-12

52 Socialudvalg 05. Ældre Rengøring hver 3. uge uændret tidsforbrug Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer, at der som standard kun visiteres til rengøring hver 3. uge, hvor der nu visiteres til rengøring hver 2. uge. Forslaget vedrører praktisk hjælp på fritvalgsområdet/bum.forslaget kræver ændring i kvalitetsstandard og en revisitering af borgerne. Alle ydelser visiteres efter en konkret individuel vurdering. Der gøres sjældnere rent hos borgeren og hjemmet vil ikke være "rent" i længere perioder. Behovet for renholdelse kan stige. Der kan kun vælges ét af forslagene til 05-12

53 Socialudvalg 05. Ældre Rengøring hver 3. uge reduceret tidsforbrug Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer, at der som standard kun visiteres til rengøring hver 3. uge, hvor der nu visiteres til rengøring hver 2. uge. Forslaget indebærer desuden, at den tid borgerene tildeles til en fuld rengøring reduceres fra 60 min. til 40 min.. Tiden til de enkelte elementer i en "fuld" rengøring reduceres, således at rengøringstiden hos borgere der kun modtager elementer af den fulde rengøring ligeledes reduceres. Forslaget vedrører praktisk hjælp på fritvalgsområdet/bum. Forslaget kræver ændring i kvalitetsstandard og en revisitering af borgerne. Alle ydelser visiteres efter en konkret individuel vurdering. Der gøres dårligere rent hos borgeren og behovet for renholdelse kan stige. Borgerne vil møde medarbejdere, der er mere presset på tiden og dermed en forringet service. Der må også forventes behov for øget renholdelse. Desuden vil det ved planlægning af ruter blive sværere at have kontinuiteten i borgerforløbet i fokus. Det vil være det rationelle, der er nødt til at komme i første række. Medarbejderne i Døgnplejen Bornholm skal levere den samme service på kortere tid, hvilket kan betyde, at borgeren oplever besøget mere forhastet. For medarbejderne kan det betyde en forringelse af arbejdsvilkår, med et øget sygefravær som en mulig konsekvens. Der kan kun vælges ét af forslagene til 05-12

54 Socialudvalg 05. Ældre Rengøring hver 3. uge og robotstøvsuger Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer, at der som standard kun visiteres til rengøring hver 3. uge, hvor der nu visiteres til rengøring hver 2. uge. Forslaget indebærer desuden, at der ikke tildeles tid til støvsugning, idet det forudsættes, at borgeren selv indkøber og anvender robotstøvsuger. Robotstøvsugere forventes kun at kunne erstatte støvsugning hos 75% af borgerne. Forslaget vedrører praktisk hjælp på fritvalgsområdet/bum. Forslaget kræver ændring i kvalitetsstandard og en revisitering af borgerne. Alle ydelser visiteres efter en konkret individuel vurdering. Røngøring hver 3. uge Der gøres sjældnere rent hos borgeren og behovet for renholdelse kan stige. Robotstøvsuger Fordele i forhold til robotstøvsuger - Borgeren vil - med en robotstøvsuger - kunne støvsuge efter behov frem for hver anden uge - Borgeren vil have samme besøgsfrekvens - Borgeren vil beholde sin handleevne i længere tid Ulemper - Borgerne vil opleve en serviceforringelse, idet det pålægges borgeren at klare støvsugning selv - Borgerene pålægges en udgift til indkøb af robotstøvsuger. Der kan kun vælges ét af forslagene til

55 Socialudvalg 05. Ældre Rengøring hver 4. uge med uændret tidsforbrug Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer, at der som standard kun visiteres til rengøring hver 4. uge, hvor der nu visiteres til rengøring hver 2. uge. Forslaget vedrører praktisk hjælp på fritvalgsområdet/bum.forslaget kræver ændring i kvalitetsstandard og en revisitering af borgerne. Alle ydelser visiteres efter en konkret individuel vurdering. Der gøres sjældnere rent hos borgeren og hjemmet vil ikke være "rent" i længere perioder. Behovet for renholdelse kan stige. Der kan kun vælges ét af forslagene til 05-12

56 Socialudvalg 05. Ældre Rengøring hver 4. uge og reduceret tidsforbrug Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer, at der som standard kun visiteres til rengøring hver 4. uge, hvor der nu visiteres til rengøring hver 2. uge. Forslaget indebærer desuden, at den tid borgerene tildeles til en fuld rengøring reduceres fra 60 min. til 40 min.. Tiden til de enkelte elementer i en "fuld" rengøring reduceres, således at rengøringstiden hos borgere der kun modtager elementer af den fylde rengøring ligeledes reduceres. Forslaget vedrører praktisk hjælp på fritvalgsområdet/bum.forslaget kræver ændring af kvalitetsstandard og en revisitering af borgerne. Der gøres dårligere rent hos borgeren og behovet for renholdelse kan stige. Borgerne vil møde medarbejdere, der er mere presset på tiden og dermed en forringet service. Der må også forventes behov for øget renholdelse. Desuden vil det ved planlægning af ruter blive sværere at have kontinuiteten i borgerforløbet i fokus. Det vil være det rationelle, der er nødt til at komme i første række. Medarbejderne i Døgnplejen Bornholm skal levere den samme service på kortere tid, hvilket kan betyde, at borgeren oplever besøget mere forhastet. For medarbejderne kan det betyde en forringelse af arbejdsvilkår, med et øget sygefravær som en mulig konsekvens. Alle ydelser visiteres efter en konkret individuel vurdering. Der kan kun vælges ét af forslagene til 05-12

57 Socialudvalg 05. Ældre Rengøring hver 4. uge og robotstøvsuger Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer, at der som standard kun visiteres til rengøring hver 4. uge, hvor der nu visiteres til rengøring hver 2. uge. Forslaget indebærer desuden, at der ikke tildeles tid til støvsugning, idet det forudsættes, at borgeren selv indkøber og anvender robotstøvsuger. Robotstøvsugere forventes kun at kunne erstatte støvsugning hos 75% af borgerne. Forslaget vedrører praktisk hjælp på fritvalgsområdet/bum.forslaget kræver ændring i kvalitetsstandardog en revisitering af borgerne. Alle ydelser visiteres efter en konkret individuel vurdering. Rengøring hver 4. uge Der gøres sjældnere rent hos borgeren og behovet for renholdelse kan stige. Robotstøvsuger Fordele Borgeren vil - med en robotstøvsuger - kunne støvsuge efter behov frem for hver anden uge - Borgeren vil have samme besøgsfrekvens - Borgeren vil beholde sin handleevne i længere tid Ulemper - Borgerne vil opleve en serviceforringelse, idet det pålægges borgeren at klare støvsugning selv - Borgerene pålægges en udgift til indkøb af robotstøvsuger Der kan kun vælges ét af forslagene til 05-12

58 Socialudvalg 05. Ældre Midlertidig/tidsbegrænset hjælp intensiveret opfølgning Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget sigter på, at der sættes større fokus på borgerens selvhjulpenhed samt at hjælpen altid gives som hjælp til selvhjælp. Forslaget indebærer, at der sættes stopdato på midlertidige/tidsbegrænsede ydelser efter en individuel vurdering og fagligt skøn. For at understøtte rehabiliteringstankegangen skal der i afgørelsesbrevet tydeligt fremgå, når hjælpen gives tidsbegrænset med et udviklende formål. Ingen, idet forslaget sigter på at gøre borgeren mere selvhjulpen.

59 Socialudvalg 05. Ældre Ændring af kvalitetsstandard vedr. tilberedning og anretning af mad Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget indebærer, at der kun tilbydes anretning og ikke tilbedning af måltider. Forslaget vedrører praktisk hjælp på fritvalgsområdet/bum. I dag tilbyder kommunen at tilberede alle måltider på nær de varme hovedmåltid. Det betyder, at der koges havregrød, smøres snitter og brygges kaffe etc. Forslaget indebærer, at der fremover kun skeranretning af leveret mad herunder madpakke og tilberedning i mikroovn. Ved behov for kaffe/te benyttes kogekande og Neskaffe og teposer. Der kan tilbydes opvask af service og bestik. Forslaget kræver ændring af kvalitetsstandard og en revisitering af borgerne. 75% af årsvirkningen vurderes at kunne udmøntes i Besparelsen er baseret på det faktiske antal visiterede borgere og tidsforbrug foråret Bemærk, at forslag 5-14 vedrørenr en ændret kvalitetsstandard i forbindelse med måltider, mens forslag 5-15 vedrører tidsforbruget til på selve tilberedningen/anretningen af måltidet. Det ene forslag udelukker ikke det andet.

60 Socialudvalg 05. Ældre Besparelse på tidsforbruget ved tilberedning/anretning af mad Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Besparelse på tidsforbruget i forbindelse med tilberedning/anretning af mad baseret på en individuel vurdering.forslaget vedrører praktisk hjælp på fritvalgsområdet/bum. Borgerne vil møde medarbejdere, der er mere presset på tiden og vil dermed kunne opleve en forringet service. Desuden vil det, når der skal planlægges ruter, være svært at have kontinuiteten i borgerforløbet i fokus. Det vil være det rationelle, der er nødt til at komme i første række. Medarbejderne i Døgnplejen Bornholm skal levere den samme service på kortere tid, hvilket kan betyde, at borgeren oplever besøget mere forhastet- For medarbejderne kan det betyde en forringelse af arbejdsvilkår, med et øget sygefravær som en mulig konsekvens. Alle ydelser visiteres efter en konkret individuel vurdering. Forslaget kræver ikke ændring af kvalitetsstandard - men en revisitering af borgerne. 75% af årsvirkningen vurderes at kunne udmøntes i Bemærk, at forslag 5-14 vedrører en ændret kvalitetsstandard i forbindelse med måltider, mens forslag 5-15 vedrører tidsforbruget til på selve tilberedningen/anretningen af måltidet. Det ene forslag udelukker ikke det andet.

61 Socialudvalg 05. Ældre Besparelse på tidsforbruget i forbindelse med medicingivning Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Besparelse på tidsforbruget i forbindelse med medicingivning baseret på en individuel vurdering.forslaget vedrører sundhedsydelser, der afregnes via BUM. Borgerne vil møde medarbejdere, der er mere presset på tiden og vil dermed kunne opleve en forringet service. Desuden vil det, når der skal planlægges ruter, være svært at have kontinuiteten i borgerforløbet i fokus. Det vil være det rationelle, der er nødt til at komme i første række. Medarbejderne i Døgnplejen Bornholm skal levere den samme service på kortere tid, hvilket kan betyde, at borgeren oplever besøget mere forhastet. For medarbejderne kan det betyde en forringelse af arbejdsvilkår, med et øget sygefravær som en mulig konsekvens. Alle ydelser visiteres efter en konkret individuel vurdering. Forslaget kræver ikke ændring af kvalitetsstandard - men en revisitering af borgerne.

62 Socialudvalg 05. Ældre Lukning af dagcenterpladser, tidsbegrænsede Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget vil betyde lukning af de tidsbegrænsede halvdags dagcenterpladser på Toftegården, Nørremøllecenteret og Aabo BRK tilbyder altuelt hel- og halvdags dagcenterpladser på alle hverdage som varige tilbud samt tilbud omtidsbegrænsede halvdags dagcenterplads til borgere der i en periode på op til et ½ år har behov for målrettet indsats, for at genvinde tidligere funktionsniveau. Bl.a. som følge af Døgnplejen Bornholms fokus på en rehabiliterende indsats er der relativ få borgere visiteret til dette tilbud i dag. Forslaget kræver ændring af kvalitetsstandard. Udslusning af nuværende midlertidige borgere vil kunne foregå over ½ år, som der allerede nu lægges op til i kvalitetsstandarden. Andre borgere kan visiteres til en varig halvdagsplads. Ved ikke at tage nye borgere ind til de midlertidige halvdagspladser, vil det medføre en naturlig nedlæggelse af pladserne. Det vil medføre en øget tilgang på de varige halvdagspladser. Da der generelt er stor efterspørgsel på varige halvdags dagcenterpladser, er der fremsendt forslag om effektivisering af dagscentertilbuddet jf Forslaget relaterer sig til forslag omeffektivisering af dagscentertilbuddet nr.5-18.

63 Socialudvalg 05. Ældre Effektivisering af dagcentertilbuddet Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslag indebærer en effektivisering af dagcentertilbud gennem en samling af dagcentrene på 2 lokationer. Endvidere ændres fordelingen mellem hel- og halvdagspladser for at imødegå den stigende efterspørgsel efter halvdagspladser. I henhold til 84 i serviceloven skal kommunen sørge for tilbud om aflastning og afløsning til ægtefælle, forældre eller andre nære pårørende, der passer en person med nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne. Forslaget indebærer, at flere borgere og dagcenterfunktioner samles på Sønderbo og Nørremøllecentret, hvorved der opnås stordriftsfordele og effektivisering. Dagcenterfunktionen på Toftegården og Aabo lukkes. Budgettet til dagcenterkørsel har gennem en årrække udvist underskud med ca. 0,5 mio. kr. årligt. I forslaget er denne merudgift indregnet som merudgift. Det skal bemærkes, at samling af dagcentrene på 2 lokationer ikke er årsagen til merudgifterne på dagcenterkørsel, idet samling af dagcenteraktiviteten på 2 loklationer kun vil medføre en beskeden merudgift på kørselsområdet. Bornholms Plejehjem og -Centre der har budgetansvaret forventer et merforbrug i 2013 bl.a. som følge af merforbrug på dagcenterkørsel. Borgerne kan opleve en lille øgning i transporttiden til og fra dagcenteret. BRK tilbyder hel- og halvdags dagcenterpladser på alle hverdage som varige tilbud. Yderligere gives i dag midlertidigt tilbud i halvdags dagcenter til borgere der inden for et ½ år har behov for målrettet indsats, for at genvinde tidligere funktionsniveau. Forslaget knytter sig til forslag vedr. lukning af de midlertidige halvdags pladser jf. forslagsnr Gennemføres forslaget bortfalder opprioriteringsforslag vedr. dagcenterkørsel nr. 5-31

64 Socialudvalg 05. Ældre Aktivitetscentre Forslag nr kr priser Mindre udgift Nettobesparelse Forslaget sigter på aktivitetscentre alene baseret på frivillige tovholdere, samt flytning fra nuværende lokaler på Lunden og Toftegården Aktivitetscentrene understøtter Et godt og aktivt liv for alle, og er med til at forebygge ensomhed for såvel brugere som frivillige. At skabe sociale netværk er med til at give livet mening for mange enlige. Denne indsats, som i princippet i dag varetages af frivillige tovholdere, med begrænset støtte fra ansatte medarbejdere, foreslås organiseret som en ren frivillig indsats. Endvidere forslås, at aktivitetscentrene får andre lokaler stillet til rådighed af BRK - end de nuværende på Toftegården og Lunden. Ved lukning af aktivitetscenteret på Lunden og Toftegården vil der kunne reduceres med i alt 1.3 fuldtidsstillinger svarende til ca kr. De mange aktiviteter på Lunder giver et dilemma, idet aktivitetscentret tager plads fra beboerne. Og Lunden er beboernes hjem og de har i forvejen meget sparsomme fællesarealer/lokaler til fællesskab. Kun meget få beboere kan profitere af tilbud og arrangementer som afholdes i aktivitetscenteret af de frivillige. Hvis der i forvejen er lokaler som aktiviteterne kan indlemmes i, medfører det ikke yderligere omkostninger. Skal der findes nye lokaler/faciliteter, kan det medføre udgifter til eventuelle lejemål, ol. Evt. udgifter hertil er ikke indregnet i forslaget. BRK stiller ikke længere medarbejdere til rådighed til at støtte op om de frivillige tovholdere. De frivillige tovholdere skal varetage den organisatoriske planlægning, tænker nyt og tage ansvar for de tilbud der gives opgaver de frivillige allerede i dag varetager med begrænset støtte fra personalet.de frivillige kan evt. have behov for støtte i opstarten af en ny organisering af den frivillige indsats.medarbejdere fra aktivitetscentrene vil være behjælpelige i det omfang det er muligt. Der skal findes nye lokaler til aktivitetscentrene på Lunden og på Toftegården.Medborgerhuset på Hasle torv vil evt. kunne erstatte de nuværende lokaler på Toftegården. Beboerne på Toftegården og Lunden deltager kun i meget begrænset omfang i nuværende aktiviteter, og ændringen vil derfor ikke få indflydelse på beboernes hverdag. Fællesarealerne for beboerne på Lunden vil kunne forbedres.

Administrativt sparekatalog

Administrativt sparekatalog Administrativt sparekatalog Budget 2014-2017 Budgetseminar 2 et Samlet af Økonomi og Analyse 7. juni 2013 01. Dagpasning Tilskudspct til fritvalgspladser Forslag nr. 01-01 1.000 kr. 2013-priser Mindre

Læs mere

Administrativt sparekatalog

Administrativt sparekatalog Administrativt sparekatalog Samlet af Økonomi og Analyse 30. maj 2013 Økonomi- og Erhvervsudvalg - Tværgående - 10% reduktion af IT anskaffelser fordelt efter virksomhedernes indkøb i 2012 Forslag nr.

Læs mere

Administrativt sparekatalog

Administrativt sparekatalog Administrativt sparekatalog Budget 2014-2017 Budgetseminar 2 et Samlet af Økonomi og Analyse 7. juni 2013 05. Ældre Besparelse på tidsforbruget i forbindelse med bad Forslag nr. 05-01 1.000 kr. 2013-priser

Læs mere

Bornholms Regionskommune Administrativt sparekatalog Budget

Bornholms Regionskommune Administrativt sparekatalog Budget Økonomi og Erhvervsudvalg 00 01 10% reduktion af IT anskaffelser fordelt efter virksomhedernes indkøb i 2012 Nedprioritering 400 400 400 400 Økonomi og Erhvervsudvalg 00 02 Centralisering/samling af personaleadministrative

Læs mere

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Bornholms Regionskommune Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Godkendt i Social- og Sundhedsudvalget, den 6. januar 2014 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 2. GRUNDLAG...

Læs mere

Resultatopgørelser 2011-2017

Resultatopgørelser 2011-2017 Version: Budgetforlig 2.9.2013 Beløb i mio. kr. - Løbende priser Resultatopgørelser 2011-2017 Regnskab 2011 Regnskab 2012 Budget 2013 Budgetforslag 2014 Budgetoverslag 2015 Budgetoverslag 2016 Budgetoverslag

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og særlige behov ungeområde Merforbrug jævnfør disponeringen. Dagtilbud

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 03092014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

9. oktober Vedtagne reduktionsforslag. Budget

9. oktober Vedtagne reduktionsforslag. Budget 9. oktober 2013 Vedtagne reduktionsforslag Budget 2014-17 Nr. R-101 X Reduktion af budget til arbejdsskader Politikområde 105 Tværgående udgifter Økonomiudvalget Tiltag (sæt ) Strukturændring Serviceændring

Læs mere

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Bornholms Regionskommune Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Godkendt i Social- og Sundhedsudvalget, den 6. januar 2014 Administrativt revideret februar 2016 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole S. 1/10 Indhold Indledning... 3 Model 1 Oprindelig tildeling...4 Model 2 30 ugentlige timer til undervisning/behandling SFO i Krudthuset...5

Læs mere

Budget 2014. Tekster med forligsemner

Budget 2014. Tekster med forligsemner Budget 2014 Tekster med forligsemner Oversigt over emner i aftalen om budget 2014 1.000 kr., 2013-priser Børne- og Skoleudvalget BSU 1 Tilskudsprocent til fritvalgs-pladser -100-100 -100-100 BSU 2 Sammenlægning

Læs mere

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for visitering til dag- og aktivitetscenter på ældreområdet

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for visitering til dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Bornholms Regionskommune Kvalitetsstandard for visitering til dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Godkendt af Socialudvalget den 7. maj 2012 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 2. GRUNDLAG... 1

Læs mere

Kompenserende besparelser 2015 i Center for Dagtilbud og Skoler

Kompenserende besparelser 2015 i Center for Dagtilbud og Skoler Kompenserende besparelser 2015 i Center for Dagtilbud og Skoler Følgende poster forventes at udvise et merforbrug i 2015: Dagtilbud (flere børn end forudset i befolkningsprognosen) Skoler (flere udgifter

Læs mere

Notat. Evaluering af den samlede økonomi bag folkeskolereformen i Favrskov Kommune.

Notat. Evaluering af den samlede økonomi bag folkeskolereformen i Favrskov Kommune. Notat Evaluering af den samlede økonomi bag folkeskolereformen i Favrskov Kommune. Byrådet godkendte 25. februar 2014 Læring, trivsel og samarbejde - folkeskolereformen i Favrskov Kommune som grundlag

Læs mere

BUDGET 2016-2019 - DRIFTSKORREKTION

BUDGET 2016-2019 - DRIFTSKORREKTION Rettelse af korrektion for faktiske elevtal 2014/15 22-06-2015 Indtastningsdato 09-04-2015 Korrektionsnr 6 Rettelse af korrektion for faktiske elevtal 2014/15. Reduceret med 2.500.000 kr. i 2015 2018.

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole Nr. 2019 2020 2021 2022 Investering LAER 4.1 takst på de takstfinansierede områder -0,10-0,10-0,10-0,10 0,00 Skoler 0.-9. klasse LAER 6 LAER 7 Ændring af aldersgrupper for opkrævning

Læs mere

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr Ø Dato:

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr Ø Dato: Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr. 00.30.00-Ø00-8-15 Dato:10.3.2015 Temaer til Børne- og Skoleudvalgets drøftelse af driftsbudget for 2016 Som oplæg til Børne- og Skoleudvalgets

Læs mere

Notat Om økonomi på det specialiserede undervisningsområde fra 2017 og frem

Notat Om økonomi på det specialiserede undervisningsområde fra 2017 og frem SKOLER, INSTITUTIONER OG KULTUR Dato: 30. august 2016 Tlf. dir.: 2325 7928 E-mail: cvk@balk.dk Kontakt: Henrik Thorning Notat Om økonomi på det specialiserede undervisningsområde fra 2017 og frem Det specialiserede

Læs mere

Beregninger på baggrund af indgået aftale - skolereform:

Beregninger på baggrund af indgået aftale - skolereform: Udgiftssiden - Almenområdet Flere undervisningstimer i almenundervisningen: Ifølge den indgåede aftale vil undervisningstimetallet blive udvidet med 14 lektioner mere om ugen i forhold til det nuværende

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 01102014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform 13. september 2013 KKN Dok.nr. 119505-13 Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform Den nye folkeskolereform medfører, at der fastsættes et gennemsnitligt ugentligt minimumstimetal, som kommunerne

Læs mere

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud HOLBÆK KOMMUNE Dato: 17. november 2016 Sagsnr.: 16/54566 Notat Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud Byrådet besluttede ved budgetlægningen for 2015 at forøge bevillingen

Læs mere

Økonomivurdering. 1. kvartal 2014

Økonomivurdering. 1. kvartal 2014 Økonomivurdering 1. kvartal 2014 Børn og Ungdomsudvalget Område Korr. budget inkl. overf. Forventet regnskab ØKV1 ØKV2 ØKV3 Afv. ØKV1 Børn med særlige behov 76,2 69,2-7,0 Spec. soc. område - myndighed

Læs mere

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Resumé I det netop vedtagne budget for 2014-2017 er det indlagt som forudsætning, at reformen er udgiftsneutral, dvs. den finansieres efter den model, der er lagt

Læs mere

HANDLEFORSLAG VEDR. SKOLEUDVALGETS OMRÅDE

HANDLEFORSLAG VEDR. SKOLEUDVALGETS OMRÅDE HANDLEFORSLAG VEDR. SKOLEUDVALGETS OMRÅDE Administrative forslag SU 1 Ændring i modellen for lærerløntimetildeling. Folkeskoler Funktion: 03 22 01 Lærerløntimetildeling på grundlag af elevtallet reduceres

Læs mere

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform 21. februar 2014 Dok.nr. 26438-14 Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform Den nye folkeskolereform medfører, at der fastsættes et gennemsnitligt ugentligt minimumstimetal, som kommunerne skal

Læs mere

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes.

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes. 1 Udvalget for Social og Sundhed Oversigt over udmøntning af nye ønsker til driftsbudgettet for 2016 Ved Byrådets budgetforlig blev der blandt andet truffet beslutning om at budgettet for Udvalget for

Læs mere

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2014 2015 2016 2017 Balancekatalog Fællespulje - Børneudvalget 30.000 3.01 Provenu - Skolestruktur

Læs mere

KVALITETSSTANDARD PRAKTISK HJÆLP EFTER 83 OG 84 I LOV OM SOCIAL SERVICE

KVALITETSSTANDARD PRAKTISK HJÆLP EFTER 83 OG 84 I LOV OM SOCIAL SERVICE LEMVIG KOMMUNE SUNDHEDSAFDELINGEN December 2013 KVALITETSSTANDARD PRAKTISK HJÆLP EFTER 83 OG 84 I LOV OM SOCIAL SERVICE Der er i Lemvig Kommune et politisk ønske om at fokusere på borgernes muligheder

Læs mere

Serviceniveau-reduktioner

Serviceniveau-reduktioner CENTER FOR ØKONOMI Dato: 23. september 2019 Tlf. dir.: 2479 8824 E-mail: jba2@balk.dk Kontakt: Jeppe Bønløkke Bang Sagsid: 00.30.04-P05-3-19 Serviceniveau-reduktioner 2020-2023 Børne- og Skoleudvalget/Ramme

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget Samlet viser økonomivurderingen for Børn og Ungdomsudvalget et mindreforbrug på 0,3 mio. kr. ekskl. overførsler fra regnskab 2014. Der er

Læs mere

FORSLAG TIL REDUKTIONER 2012

FORSLAG TIL REDUKTIONER 2012 1 2 3 4 5 6 7 8 Niveauet for bygningsvedligeholdelse kan nedsættes. Kommunen har pt. et vedligeholdelsesbudget der ligger tæt på et gennemsnitligt niveau. Bygningsmassen er grundlæggende i god stand, dog

Læs mere

, Side 1. Beslutningen betyder, at der skal udarbejdes en ny tildelingsmodel til dagtilbudsområdet, der indfrier ovenstående kriterier.

, Side 1. Beslutningen betyder, at der skal udarbejdes en ny tildelingsmodel til dagtilbudsområdet, der indfrier ovenstående kriterier. , Side 1 2. Åbent punkt - Beslutning om høring om principper for ny tildelingsmodel til de kommunale dagtilbud - Sag nr. 17/23502 Sagsgang og sagstype Udvalget Læring og Trivsel for Børn og Unge Beslutningssag

Læs mere

NOTAT. Implementering af robotstøvsugere som alternativ til manuel støvsugning

NOTAT. Implementering af robotstøvsugere som alternativ til manuel støvsugning NOTAT Til Social- og sundhedsudvalget Kopi Fra Sundhed og Omsorg, Administrationen Emne Robotstøvsugere som alternativ til manuel støvsugning Implementering af robotstøvsugere som alternativ til manuel

Læs mere

Bilag 6. Budgettildeling til FU-områderne. Børn og Unge Dato

Bilag 6. Budgettildeling til FU-områderne. Børn og Unge Dato Bilag 6 Fra Børn og Unge Dato 10-06-2014 Budgettildeling til FU-områderne Det politiske forlig og de deraf følgende ændringer på FU-området er budgetneutralt, hvilket betyder at den samlede ramme er uændret.

Læs mere

:51:24. Budget Skole- og Børneudvalget. Page 1 of 6

:51:24. Budget Skole- og Børneudvalget. Page 1 of 6 13-08-2019 15:51:24 Budget 2020-2023 Page 1 of 6 4101 Øge forældrebetaling til mad i dagtilbud til 72 pct. I loven er der ikke angivet en øvre grænse for forældrebetaling på mad i dagtilbud. I 2019 opkræves

Læs mere

Formålet med en decentral visitation er at øge den lokale handlekompetence i det pædagogiske arbejde.

Formålet med en decentral visitation er at øge den lokale handlekompetence i det pædagogiske arbejde. 1 NOTAT om Decentral visitation Af Anbefaling 10 fremgår, at Familie- og Kulturudvalget forelægger model/modeller for, hvordan en decentral visitationsmodel til særlige ydelser og tilbud med lokal visitation

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. september for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september viser et samlet forventet overskud på 22,1 mio. kr. Børne- Skole og

Læs mere

Godkendelse: Tiltag ift. fællestilbuddene mellem Skoleforvaltningen og Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen - 1. behandling

Godkendelse: Tiltag ift. fællestilbuddene mellem Skoleforvaltningen og Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen - 1. behandling Punkt 13. Godkendelse: Tiltag ift. fællestilbuddene mellem Skoleforvaltningen og Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen - 1. behandling 2014-36438 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at

Læs mere

NOTAT. Afdeling for Dagtilbud og Skoler. Demografiregulering på skoleområdet

NOTAT. Afdeling for Dagtilbud og Skoler. Demografiregulering på skoleområdet NOTAT 6. maj 2019 Demografiregulering på skoleområdet Afdeling for Dagtilbud og Skoler Dette notat indeholder en beskrivelse af, 1. Udmøntningsudfordringer på skoleområdet ved den nuværende demografireguleringsmodel.

Læs mere

Prioriteringsskema budget 2017 BESKRIVELSE AF FORSLAG

Prioriteringsskema budget 2017 BESKRIVELSE AF FORSLAG REDUKTION Lb. Nr. BFU-OM-01 Tildelingsmodel til Dagplejen Udvalg: Børne- og Familieudvalget Område: Dagtilbud, dagplejen Funktion: 5.25.11 Dagplejen bliver i dag tildelt ressourcer med udgangspunkt i en

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget

Børne- og Skoleudvalget Børne- og Skoleudvalget Netto Børne- og Skoleudvalget 409.363 407.691-1.672-2.708 Anden undervisning og kultur 11.962 11.962 0 0 Dagtilbud til børn og unge 96.808 97.086 278 278 Folkeskolen 166.266 166.498

Læs mere

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser.

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser. NOTAT Modtagere: Kommunalbestyrelsen Bornholms Regionskommune Center for Økonomi, It og Personale Budget og indkøb oep@brk.dk www.brk.dk CVR: 26 69 63 48 9. august 2018 Foreløbig budgetbalance 2019 Der

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 310 Daginst.

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter udgifter og indtægter vedrørende dagtilbud til børn i form af en

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet

1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet Bevillingsområde 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Udvalg Børne- og Skoleudvalget 1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet Bevillingsområdet omfatter udgifter og indtægter vedrørende dagtilbud

Læs mere

Økonomien i folkeskolereformen 2. juni 2014

Økonomien i folkeskolereformen 2. juni 2014 Notat Center for Økonomi og Styring Stengade 59 3000 Helsingør OPDATERET NOTAT 2. juni 2014 Økonomien i folkeskolereformen 2. juni 2014 I forhold til det oprindelige udkast til notat om økonomien i folkeskolereformen

Læs mere

Økonomivurdering 3. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget

Økonomivurdering 3. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget Økonomivurdering 3. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget Samlet viser økonomivurderingen for Børn og Ungdomsudvalget et merforbrug på 9,4 mio. kr. inkl. overførsler fra regnskab 2014. Børn og unge

Læs mere

Budgetreduktioner 2016

Budgetreduktioner 2016 Udvalg: USK Dato for udvalgsmøde: 19. maj 2015 + P/L Andel af 16 mio. kr. i 2014-priser: Budgetreduktion i 2016-priser: Midlertidig placering i budget 2016: 7.000.000 kr. 7.293.000 kr. XG-30027-74 Ved

Læs mere

Godkendelse af finansiering af merforbrug på specialområdet - 1. behandling

Godkendelse af finansiering af merforbrug på specialområdet - 1. behandling Punkt 3. Godkendelse af finansiering af merforbrug på specialområdet - 1. behandling 2015-057885 Skoleforvaltningen indstiller, at godkender at der gennemføres en reduktion af ressourcerne til DUS-tilbuddene

Læs mere

Høringssvar vedrørende budgettet 2014 og overslagsårene 2015-2017.

Høringssvar vedrørende budgettet 2014 og overslagsårene 2015-2017. Danske Handicaporganisationer Bornholm v/formand Ole Erling Lærke, Sankt Mortens Gade 28, 3700 Rønne Telefon: 21 661748. E-mail: dh-bornholm@handicap.dk Hjemmeside: www.handicap.dk/lokalt/bornholm CVR-NR.:

Læs mere

NOTAT. Antallet af elever definerer tildelingen af personaleressourcer efter følgende parametre:

NOTAT. Antallet af elever definerer tildelingen af personaleressourcer efter følgende parametre: SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD NOTAT Emne: Til: Ressourcetildelingsmodel - folkeskolen Byrådet Dato: 23. januar 2014 Sagsbeh.: Thomas Petersen Sagsnr.: Tildelingsmodellen i Solrød Kommune er baseret

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og Vurderingen er lige nu et lille merforbrug særlige behov ungeområde

Læs mere

4. BS Forslag til ny budgettildelingsmodel for specialklasser m.v. i Horsens Kommune

4. BS Forslag til ny budgettildelingsmodel for specialklasser m.v. i Horsens Kommune 4. BS Forslag til ny budgettildelingsmodel for specialklasser m.v. i Horsens Kommune 00.30.02-G01-1-16 Resumé Forslag til ny budgettildelingsmodel for specialskoler, specialklasser mv. på Børne- og Skoleudvalgets

Læs mere

KVALITETSSTANDARD PRAKTISK HJÆLP EFTER 83 OG 84 I LOV OM SOCIAL SERVICE

KVALITETSSTANDARD PRAKTISK HJÆLP EFTER 83 OG 84 I LOV OM SOCIAL SERVICE LEMVIG KOMMUNE SUNDHEDSAFDELINGEN November 2018 KVALITETSSTANDARD PRAKTISK HJÆLP EFTER 83 OG 84 I LOV OM SOCIAL SERVICE Der er i Lemvig Kommune et politisk ønske om at fokusere på borgernes muligheder

Læs mere

Budgetkontrol pr. 1. august 2018

Budgetkontrol pr. 1. august 2018 Budgetkontrol pr. 1. august 2018 Politikområde Børn og Unge i 1.000 kr. Korrigeret budget * Forbrug 31/7 Forventet regnskab Afvigelse i 2018 Aktivitetsområder 1 Anbringelser 114.653 77.517 129.921 15.268

Læs mere

Sammenfatning. Samlet set viser budgetopfølgningen for Børn & Undervisning et forventet mindreforbrug på 8,262 mio. kr.

Sammenfatning. Samlet set viser budgetopfølgningen for Børn & Undervisning et forventet mindreforbrug på 8,262 mio. kr. Samlenotat for Børn & Undervisning Budgetopfølgning pr. 30. juni Sammenfatning. Samlet set viser budgetopfølgningen for Børn & Undervisning et forventet mindreforbrug på 8,262 mio. kr. Resultatet på de

Læs mere

Indstilling. Ændring til privat børnepasning efter Frit valg-ordningen. Til Århus Byråd Via Magistraten. Magistratens 1. Afdeling

Indstilling. Ændring til privat børnepasning efter Frit valg-ordningen. Til Århus Byråd Via Magistraten. Magistratens 1. Afdeling Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Magistratens 1. Afdeling Den 14. oktober 2005 Århus Kommune Børn og Unge-afdelingen Magistratens 1. Afdeling Ændring til privat børnepasning efter Frit valg-ordningen

Læs mere

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser.

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser. NOTAT Modtagere: Kommunalbestyrelsen Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget 1 3730 Nexø oep@brk.dk CVR: 26 69 63 48 3. august 2017 J. nr. Foreløbig budgetbalance 2018 Der er udarbejdet

Læs mere

Forslag til udlægning af specialundervisningsmidlerne

Forslag til udlægning af specialundervisningsmidlerne Forslag til udlægning af specialundervisningsmidlerne 1. december 2010 behandlede Børne- og Ungdomsudvalget et notat vedrørende nye økonomiog styringsmodeller for specialundervisningsområdet. Udvalget

Læs mere

Tillægsdagsorden. Dato: :00:00. Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11

Tillægsdagsorden. Dato: :00:00. Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11 Tillægsdagsorden Dato: 26-02-2014 09:00:00 Udvalg: Direktionen Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11 Indholdsbetegnelse Tillægsdagsorden Indholdsbetegnelse 45 Skolereform - nye tildelingsmodeller

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Dagtilbud til 0-5 årige viser følgende for regnskabsåret 2016:

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Dagtilbud til 0-5 årige viser følgende for regnskabsåret 2016: Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne var 226,5

Læs mere

Uddannelse, Børn og Familie

Uddannelse, Børn og Familie Uddannelse, Børn og Familie Reduktionsblokke 2019-2022 Beløb i 1.000 kr. Personalekonsekvenser, antal fuldtidsstillinger 2019 2020 2021 2022 2019 2020 2021 2022 UBF -25.801-25.804-25.674-25.595-50,25-50,30-50,00-49,90

Læs mere

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august Stevns Dagskole. Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august Stevns Dagskole. Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning 12.03.19 April 2019 S. 1/11 Indhold 1 - Indledning...3 2 - Model 5 30/33 ugentlige timer

Læs mere

Afdækning af reduktionspotentialer

Afdækning af reduktionspotentialer Afdækning af reduktionspotentialer Byrådet Syddjurs 20.maj 2015 Peter Bogh, Claus Herbert, Morten H. Vestergaard, KLK 1 Hvad skal vi igennem? Hvad viser nøgletal Sektoranalysen Hvor ligger potentialerne?

Læs mere

Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet

Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Disposition: A. Kommissorium, tidsplan og organisering B. Økonomisk ramme for ny tildelingsmodel C. Ny tildelingsmodel generelle forudsætninger D. Ny

Læs mere

UDVALG FOR BØRN OG UNGE. 1.000 kr. 2009 2010 2011 2012

UDVALG FOR BØRN OG UNGE. 1.000 kr. 2009 2010 2011 2012 Dagtilbudsområdet: 1.000 kr. 2009 2010 2011 2012 1.Åbningstid på 50 t. -765.000-765.000-765.000-765.000 2. Udvidet åbning - private -116.000-116.000-116.000-116.000 3. Privat pasning u/24 uger -94.000-94.000-94.000-94.000

Læs mere

I tilknytning til denne beslutning er der indlagt følgende driftsbesparelser på bygningerne:

I tilknytning til denne beslutning er der indlagt følgende driftsbesparelser på bygningerne: Beslutningen Budget 2013 indeholder en beslutning om, at: Administrationsbygningerne i Aakirkeby, på Østre Ringvej i Rønne, og i Nyker udfases som kommunale arbejdspladser. Nexø Rådhus fastholdes som administrationsbygning

Læs mere

Favrskov Kommune Budget 2016 Driftsforslag

Favrskov Kommune Budget 2016 Driftsforslag Nr. U-301 Fysioterapeut i folkeskolerne Politikområde 301 Folkeskoler og fritidstilbud, 303 Sårbare børn og unge Tiltag (sæt ) Strukturændring Serviceændring Effektivisering Andet Det foreslås, at der

Læs mere

Total

Total Nr. Fagudvalg Fagområde Projektnavn 2017 2018 2019 2020 31 Sundhedsudvalget Sundhed og Omsorg Rehabilitering fremfor sygehusbehandling 32 Sundhedsudvalget Sundhed og Omsorg Reduktion i trænings- og aktivitetsbesøg

Læs mere

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013 Center for Børn og Undervisning 16. juli 2013 Frokostordning til børnehavebørn 2014 Som en del af budgetaftalen for 2013 blev det aftalt, at der udarbejdes oplæg til frokostordninger til børnehavebørn.

Læs mere

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014 Notat Den 1. september 2014 Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav i Børn og Unge (0,7 pct.) Med vedtagelsen af budgettet for 2013 og 2014 blev det besluttet, at Aarhus Kommune

Læs mere

Månedsrapportering pr. 28. februar 2018

Månedsrapportering pr. 28. februar 2018 Månedsrapportering pr. 28. februar 22. marts Specialundervisning Konklusion I forventes der pt. et merforbrug på 8,0 mio. kr. i Den primære årsag hertil er større aktivitet end grundlaget tillader. Det

Læs mere

Alternativ Ø (Det solidariske alternativ)

Alternativ Ø (Det solidariske alternativ) Alternativ Ø (Det solidariske alternativ) Ø. Fem skoler med overbygning- 4 fødeskoler, 1. Kort beskrivelse af alternativ Ø Alternativ Ø er baseret på et bærende princip om, at der skal være skoler over

Læs mere

Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget

Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og Merforbrug jævnfør disponeringen. særlige behov ungeområde Dagtilbud

Læs mere

Elever i specialpædagogiske tilbud i alt Antal elever i specialklasse Andel elever i specialpædagogiske tilbud i alt

Elever i specialpædagogiske tilbud i alt Antal elever i specialklasse Andel elever i specialpædagogiske tilbud i alt Emne: Til Kopi til Budgetudfordringer på det specialpædagogiske område Børn og Unge-udvalget Side 1 af 5 Indledning Formålet med dette notat er at lave en kort sammenfatning af de budgetudfordringer, som

Læs mere

Samlet oversigt over forslag til effektiviseringer og budgetreduktioner på Udvalget for Børn og Skole

Samlet oversigt over forslag til effektiviseringer og budgetreduktioner på Udvalget for Børn og Skole Samlet oversigt over forslag til effektiviseringer og budgetreduktioner på Udvalget for Børn og Skole Nr. Effektiviseringer 2019 2020 2021 2022 LAER 4.1 takst på de takstfinansierede områder Skoler 0.-9.

Læs mere

Anm.: Regnskab 2018 er i 2018-prisniveau; budget 2019 er i 2019-prisniveau og budget er i er i prisnvieau. += udgift; -= indtægt.

Anm.: Regnskab 2018 er i 2018-prisniveau; budget 2019 er i 2019-prisniveau og budget er i er i prisnvieau. += udgift; -= indtægt. Bemærkninger til budget 2020 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Budgetopfølgning 31. marts 2009

Budgetopfølgning 31. marts 2009 Generelt Nærværende budgetopfølgning omfatter de budgetområder, der figurerer under afsnittet, og budgetopfølgningen vil blive forelagt på mødet i april. De øvrige budgetområder under vil blive forelagt

Læs mere

Bilag Analyse af ældrecentrenes kapacitet

Bilag Analyse af ældrecentrenes kapacitet Bilag Analyse af ældrecentrenes kapacitet Indhold Indledning...3 Et samlet dagcenter...3 De økonomiske konsekvenser...4 Et samlet aflastnings- og rehabiliteringscenter...5 De økonomiske konsekvenser...6

Læs mere

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR:

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR: NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget 1 3730 Nexø CVR: 26 69 63 48 21. marts 2019 J. nr. XXX Demografikorrektion 1 til budget 2020 og overslagsårene 1. Indledning I forbindelse

Læs mere

Folkeskolereformens økonomi

Folkeskolereformens økonomi KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Budget og Regnskab NOTAT Bilag 2: Folkeskolereformens finansieringsudfordring I det følgende præsenteres Københavns Kommunes samlede finansiering af folkeskolereformen,

Læs mere

Forslag til demografiske beregninger til Budget 2016 og overslagsårene

Forslag til demografiske beregninger til Budget 2016 og overslagsårene Forslag til demografiske beregninger til Budget 2016 og overslagsårene I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget 2016-2019, der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen

Læs mere

Budgetmateriale vedr. Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget:

Budgetmateriale vedr. Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget: Budgetmateriale vedr. Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget: Udvalg Budgettype Område Bemærkninger Budget 2020 Budget 2021 Budget 2022 Budget 2023 Resultat af trykprøvning af den demografiregulering,

Læs mere

Ressourcetildeling til folkeskolerne i Faxe Kommune

Ressourcetildeling til folkeskolerne i Faxe Kommune Ressourcetildeling til folkeskolerne i Faxe Kommune 1 Indledning Byrådet besluttede på deres møde d. 9. februar 2012 en ny organisering af Faxe Kommunes skolevæsen. Den nye organisering af Faxe Kommunes

Læs mere

Bevilling 11 Dagpasning

Bevilling 11 Dagpasning Bevilling 11 Dagpasning Beskrivelse Bevilling 11 Dagpasning hører under Børne- og Skoleudvalget. Bevillingen omfatter afdelingerne Dagtilbud og Fællesudgifter, dagtilbud. Bevillingen administreres af Center

Læs mere

Spørgsmål og svar om nye bevillingsmodeller på fritidsområdet

Spørgsmål og svar om nye bevillingsmodeller på fritidsområdet KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Spørgsmål og svar om nye bevillingsmodeller på fritidsområdet Her er der mulighed for at få svar på følgende spørgsmål: 1. Hvem omfatter de nye bevillingsmodeller?

Læs mere

Notat. Ny folkeskolereform 2014. Tildeling til skolerne som følge af skolereformen. Til: Økonomiudvalget Kopi til: Fra:

Notat. Ny folkeskolereform 2014. Tildeling til skolerne som følge af skolereformen. Til: Økonomiudvalget Kopi til: Fra: Notat Til: Økonomiudvalget Kopi til: Fra: Ny folkeskolereform 2014 Tildeling til skolerne som følge af skolereformen. Et væsentligt element i den nye folkeskolereform er den udvidede skoledag, hvor understøttende

Læs mere

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR:

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR: NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget 1 3730 Nexø CVR: 26 69 63 48 20. marts 2018 J. nr. XXX Demografikorrektion 1 til budget 2019 og overslagsårene 1. Indledning I forbindelse

Læs mere

Bornholms Regionskommune Prioriteringsforslag Budget Nedprioritering

Bornholms Regionskommune Prioriteringsforslag Budget Nedprioritering - Tværgående - 10% reduktion af IT anskaffelser fordelt efter virksomhedernes indkøb i 2012 Forslag nr. 00-01 1.000 kr. 2013-priser Nuværende budget 2.800 2.800 2.800 2.800 Mindre udgift - 400-400 - 400-400

Læs mere

Resultat af udvalgsbehandlingen politikområde Dagpasning OMPRIORITERINGER

Resultat af udvalgsbehandlingen politikområde Dagpasning OMPRIORITERINGER Resultat af udvalgsbehandlingen politikområde Dagpasning OMPRIORITERINGER Udvalg: Børneudvalget Politikområde: 11 Dagpasning Dato: 23. august 2010 Udfyldt af: Johnni Helt I 2011-priser i hele tusinder

Læs mere

ÆRØ KOMMUNE. KVALITETSSTANDARD Dagcentre i Ærø Kommune

ÆRØ KOMMUNE. KVALITETSSTANDARD Dagcentre i Ærø Kommune ÆRØ KOMMUNE KVALITETSSTANDARD Dagcentre i Ærø Kommune Indhold 1.0 Formål... 2 2.0 Lovgrundlag... 2 3.0 Visitationskriterier... 3 3.1 Dagcenter Øst... 3 Hvem r indsatsen?... 3 Hvem kan modtage indsatsen?...

Læs mere

Tildelingsmodel for specialundervisningsressourcerne til skolerne.

Tildelingsmodel for specialundervisningsressourcerne til skolerne. Tildelingsmodel for specialundervisningsressourcerne til skolerne. Dato: 25.10.11 Doc. 2011-144612 1 Baggrund. Med hensyn til baggrund for forslag om ny tildelingsmodel, processen i forbindelse med udarbejdelse

Læs mere

Budget Omprioriteringskatalog - reduktioner

Budget Omprioriteringskatalog - reduktioner Budget 2018-2021 Omprioriteringskatalog - reduktioner Børne- og Uddannelsesudvalget Forvaltningens forslag 1.000 kr. Note Politikområde Titel 2018 2019 2020 2021 1 PPR 2.500 2.500 2.500 2.500 2 1 % besparelse

Læs mere

Mulighedskatalog - Udvalget for Familie og Børn

Mulighedskatalog - Udvalget for Familie og Børn Økonomisekretari atet Notat Til: Udvalget for Familie og Børn Sagsnr.: 2010/01430 Dato: 10-03-2010 Sag: Sagsbehandler: Mulighedskatalog - Udvalget for Familie og Børn Thomas Christian Rafn Leder af Økonomi

Læs mere

Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder:

Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder: 10. ÆLDRE Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder: Nr. Aktivitetsområde Beskrivelse 1 Visitation Bestiller/myndighedsopgave i forhold til ydelser

Læs mere

Budget Mængdereguleringer Samlet for alle udvalg

Budget Mængdereguleringer Samlet for alle udvalg Budget 2018-2021 Mængdereguleringer Samlet for alle udvalg 1 Mængder -2021 Udvalg Nr. Tekst 2018 2019 2020 2021 Økonomiudvalget M101 Administrationsudgifter skal følge kommunens demografi -1,988-1,938-1,579-1,178

Læs mere

Center for Skole og dagtilbud

Center for Skole og dagtilbud Budgetnotat -19 Center for Skole og dagtilbud 1 Centerets formål Formål Centeret står for drift af 0-6 års-dagtilbud og klubområdet, støttepædagogområdet, undervisning af børn og unge fra børnehaveklasse

Læs mere