STORKØBENHAVNS CIVILE BEREDSKAB

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "STORKØBENHAVNS CIVILE BEREDSKAB"

Transkript

1 140 Sektion Poul STORKØBENHAVNS CIVILE BEREDSKAB Holt Pedersen Storkøbenhavns millionbefolkning ville være vanskelig at evakuere. Man satsede på beskyttelse og sikring af nødforsyninger. Koordineringen af det civile beredskab blev yderligere vanskeliggjort af den komplekse kommunale struktur. Der blev derfor brugt mange ressourcer på at bygge sikrede faciliteter og lægge civile beredskabsplaner i tilfælde af, at hovedstadsområdet blev et krigsmål. Plan over Bernstorffbunkeren. Den højre del er den oprindelige bunker fra Den venstre del er bygget til i Bernstorffbunkeren I Bernstorffparken nord for København blev der i 1953 bygget en kommandocentral til Landskommandoen og Østre Landsdelskommandoen for Civilforsvarsstyrelsen i krigstid. I 1966 var bunkeren imidlertid blevet for lille til Civilforsvarsstyrelsens opgaver. Samme år drøftede man en omlægning af det storkøbenhavnske civilforsvar, og det blev besluttet at bygge en ny og væsentlig større bunker i Store Dyrehave ved Hillerød til Civilforsvarsstyrelsens Lands- og Østre Landsdelskommando. Det blev endvidere besluttet at inkorporere Storkøbenhavns civilforsvar i Civilforsvarsregion VI. På den baggrund blev #Storkøbenhavns Områdekommandocentral$ etableret i den ledige Bernstorffbunker. Da bunkeren i Store Dyrehave var færdigbygget i 1971, ß yttede Lands- og Østre Landsdelskommandoen ud, og Bernstorffbunkeren blev udvidet til en samlet størrelse på m², så der blev plads til den nye funktion, heriblandt politiet. I 1991 lykkedes det at få civilregion VI placeret i Bernstorffbunkeren sammen med de øvrige civile totalsforsvarskomponenter. Nu var krigstidsadministrationen sikret, og Bernstorffbunkeren Þ k funktion som fælleskommandocentral for Civilregion VI, Civilforsvarsregion VI, Politiregion VI samt Civilforsvaret for Stor københavn. (Pedersen og Pedersen 2012 og

2 Kapitel Situationsrummet i Bernstorffbunkeren. Foto: Karsten Pedersen Kort i situationsrummet i Bernstorffbunkeren. Paddehatteskyer er sat på kortet for at markere, hvor der blev simuleret sprunget atomvåben. I Bernstorffbunkerens ABC-central var der gjort plads til ABC-forbindelsesofficerer fra Tyskland, England og Norge som en del af Barsebäck beredskabet. Foto: Karsten Pedersen I 1983 blev alle civilforsvarsregioner sat i alarmberedskab som følge af fare for, at en russisk atomdreven satellit ville styrte ned over Danmark og medføre ødelæggelser og radioaktiv stråling. Satellitten endte med at styrte ned i Det Indiske Ocean efter at have fløjet direkte ind over Danmark på sin sidste tur. Billedet af bunkernedgangen er af Bernstorffbunkeren Udklip: Ekstra Bladet 24. januar 1983.

3 142 Sektion 02 Civilforsvaret for Storkøbenhavn Kommunerne i hovedstadsområdet var samlet i et fællesskab kaldet Civilforsvaret for Storkøbenhavn. Samlingen skyldtes, at det var vanskeligt at se hovedstaden som isolerede områder deþ neret af kommunegrænserne. En krigsskade kunne forventes at være så voldsom, at den ville gå på tværs af kommunegrænser, og at det ville være nødvendigt at trække på hinandens ressourcer. Civilforsvaret for Storkøbenhavn planlagde og koordinerede krise-/ krigsberedskab for indbyggerne i Storkøbenhavn. Fællesskabet havde et begrænset antal kommandocentraler, der dækkede over indtil ß ere kommunegrænser. I tilfælde af en aktivering ville områdeledelsen blive placeret i Bernstorffbunkeren, der fungerede som områdekommandocentral fra Storkøbenhavn var delt op i Þ re afsnit. De største afsnit var underopdelt i sektorer. Både afsnittene og sektorerne havde egne kommandocentraler. AK (AFSNITSKOMMANDOCENTRAL KØBENHAVN) SN (Sektorkommandocentral Nord) SV (Sektorkommandocentral Vest) SØ (Sektorkommandocentral Øst) SAM (Sektorkommandocentral Amager) AF ( AFSNITSKOMMANDOCENTRAL FREDERIKSBERG) AG (AFSNITSKOMMANDOCENTRAL GENTOFTE) AA (AFSNITSKOMMANDOCENTRAL AMTET) SSØ (Sektorkommando Søllerød) SLY (Sektorkommando Lyngby) SGX (Sektorkommando Gladsaxe) SHE (Sektorkommando Herlev) SBA (Sektorkommando Ballerup) STÅ (Sektorkommando Tåstrup) SGO (Sektorkommando Glostrup) SRØ (Sektorkommando Rødovre) SHV (Sektorkommando Hvidovre) Kort over Område, Afsnit og Sektorer. Kilde: Beredskabsplan Civilforsvaret for Storkøbenhavn.

4 Kapitel Skadelederen holder til i venstre side af situationsrummet. På kortet, der hænger på væggen, anes magnetiske skilte med paddehatteskyer (i nederste venstre hjørne) klar til at blive sat på kortet, hvis en atombombe springer i nærheden. Foto: Poul Holt Pedersen ABC celle. På væggen over bordet hænger en geigertæller og en oversigt over de mest almindelige krigsgasser. Foto: Poul Holt Pedersen I Frederiksberg KC ses hvordan kommunikationssystemerne har udviklet sig siden Foto: Poul Holt Pedersen Afsnitskommandocentral Frederiksberg En af afsnitskommandocentralerne ligger under Frederiksberg Rådhus og er en af de ældste i landet. Den er opført samtidig med rådhuset, der blev færdiggjort i De første år virkede det 450 m² store kælderrum som #almindeligt$ beskyttelsesrum til rådhusets personale. I 1960 blev rummet opgraderet til afsnitskommandocentral. Den er meget stor og rummer derfor gode arbejdsforhold. Den er bygget med gassluser, nødstrøm og -ventilation mv. som andre kommandocentraler. Den er atypisk i kraft af, at den har ß iser, kloakdæksler i gulvet osv. Kommandocentralen er derfor ikke lige så bygningsmæssig sikker som de senere byggede egentlige bunkere. Kommandocentralen har været ß ot vedligeholdt gennem årene og fremstår i dag næsten, som om den en klar til brug. Den er indrettet til skoletjeneste og museum, så kommunens børn og unge kan opleve et velbevaret eksempel på Den Kolde Krigs anlæg.

5 144 Sektion 02 Hjelme, tæpper, reb, bårer, liggeunderlag, slanger mv. opbevares i et depotrum som supplement til de andre lagre, der har været placeret rundt omkring på øen. Foto: Poul Holt Pedersen Sektorkommandocentral Amager Sektorkommandocentral Amager (SAM) hørte under Afsnitskommandocentral København (AK), der holdt til i en bunker ved Nyboder Skole. SAM dækkede over den del af Københavns Kommune, der ligger på Amager, samt Dragør og Tårnby Kommuner. Sektorkommandocentralen ligger på Gerbrandsvej 9 ved siden af Gerbrandskolen. Bunkeren er opført i 1966 og er med sine næsten 500 m² meget stor sammenlignet med andre kommunale bunkere. Det skyldes, at Amager med sine havne, Marinestation Holmen, lufthavnen, depotområderne på Prøvestenen, de sårbare broforbindelser samt nærheden til centraladministrationen på Slotsholmen lå meget udsat under en krig, og derfor skulle kommandocentralen være i stand til at håndtere et større skadesbillede. Bunkerens rum er derfor større end normalt, og der er ligeledes ß ere konferencerum og to hvilerum. Normalt har de kommunale kommandocentraler kun én nødgenerator, men fordi Amagerbunkeren er så stor har den to. Derved er der også ekstra sikkerhed for, at mindst én af dem virker, hvis strømmen fra bynettet går. Foto: Poul Holt Pedersen Grundplan over Sektorkommandocentral Amager.

6 Kapitel Øvelsesområdet har redningsruiner med krybekælder, hundebane med mulighed for eftersøgning med hunde og brøndredning, højhus med vanskelige adgangs- og redningsforhold, klippeplads, hvor der kan foretages frigørelse fra køretøjer, og meget andet. Foto: Poul Holt Pedersen Civilforsvaret i Hedehusene En række steder " blandt andet ved Hedehusene " opførtes centrale depoter til udrustning til Civilforsvaret. Hedehusene havde endvidere funktion som #Basissektion$. Det var herfra, det logistiske beredskab for Storkøbenhavns civilforsvar skulle koordineres. I Hedehusene fandtes også en uddannelsesfacilitet med en ruinby. Tilsvarende elementer fandtes ß ere steder på Civilforsvarets uddannelsessteder, om end i en mindre målestok. Øvelsesområdet er vokset gennem årene. Faciliteterne omfatter bl.a. bygninger til indtrængnings- og slukningsøvelser, afstivning af sammenstyrtningstruede vægge og lofter, røgdykkertilvænning og eftersøgning af personer.

7 146 Sektion 02 Typisk dansk dækningsgrav med bænke, stige til nødudgangen, ventilationsanlæg, vanddunke og tørkloset. I 1950 erne og 1960 erne blev mange af de gamle dækningsgrave moderniseret med forstærkede tætsluttende ståldøre og et ventilationssystem med sandfiltre. Foto: Peter Rask Civile beskyttelsesrum Københavnsområdet udgjorde på grund af den tætte, høje og ældre boligmasse " ikke mindst på brokvartererne " en særlig udfordring i forhold til at kunne beskytte civilbefolkningen mod angreb. Der blev derfor i København opført forholdsmæssigt mange offentlige beskyttelsesrum af forskellige typer. Målet var, at der skulle være en beskyttelsesrumsplads til hver indbygger i boligen og ved arbejdspladsen eller inden for en gåafstand på 200 m. Foto fra fodgængertunnellen under Helsingørmotorvejen ved Ryparken Station, kunne indrettes til beskyttelsesrum på få timer. Foto: Poul Holt Pedersen Ved opførelsen af det underjordiske parkeringsanlæg under Israels Plads i blev m² forstærket og indrettet, så det hurtigt kunne omdannes til et offentligt beskyttelsesrum for personer. I fredstid er de tre vandrette rum (sektorer) forbundet med hinanden og bruges til parkering, men de kan hurtigt lukkes af ved at lukke dobbelte skydeporte af jernbeton. For at forbinde rummene lodret er der monteret nødudgange. Foto: Poul Holt Pedersen 2013.

8 Kapitel En af flere indgange til det sikrede reservebehandlingsafsnit under Kommunehospitalet i København. Foto: Poul Holt Pedersen 2013.!Nødhospitaler" I loven om Civilforsvaret af 1949 blev samtlige sygehuse pålagt at!forberede og gennemføre sådanne foranstaltninger, at de er i stand til under krigsforhold efter foretagelse af de fornødne sikringsforanstaltninger at modtage og behandle syge og tilskadekomne fra de militære værn og fra civilbefolkningen samt til at yde gensidig bistand og til at deltage i oprettelsen og driften af behandlingssteder uden for sygehusene". Det gjaldt naturligvis også i København, hvor der ved hovedstadens hospitaler blev oprettet sikrede reservebehandlingsafsnit " også kaldet #nødhospitaler$ " på Rigshospitalet, Glostrup Hospital, Hvidovre Hospital, Herlev Hospital, Kommunehospitalet og i mindre omfang på de øvrige hospitaler. Katastrofekirkegårde Kirkeministeriet havde udpeget en kirkelig rådgiver til at indgå i civilregionerne i krigstid. Vedkommende skulle sikre den kirkelige administration, den kirkelige betjening af befolkningen og begravelsesvæsenets funktion. Embedslægerne udpegede i samarbejde med kommunerne og menighedsrådene egnede steder til massegrave. Planlægningen kan synes makaber, men gav ganske god mening i tilfælde af epidemier eller som følge af brug af atomare, kemiske eller biologiske våben under krig. I sådanne situationer ville det være vanskeligt hurtigt at Þ nde egnede steder, hvor der var taget tilstrækkeligt hensyn til naboer, drikkevandsboringer mv. (Pedersen og Pedersen 2012). I nogle tilfælde blev arealerne fundet inden for de eksisterende kirkegårde " og i andre tilfælde blev arealerne udpeget uden for kirkegårdene, men ikke nødvendigvis købt til formålet idet lovgivningen gav hjemmel til ekspropriering, når behovet opstod (Bekendtgørelse 1992). Reservebehandlingsafsnittet under Kommunehospitalet i København var på ca. 600 m². Foto: Poul Holt Pedersen Nødkirkegården ved Absalon Camping i Rødovre. Foto: Morten Stenak Reservebehandlingsafsnittet under Glostrup Hospital havde plads til 120 patienter. Foto: Glostrup Hospital.

9 148 Sektion Morten SJÆLSMARK KASERNE Stenak Sjælsmark er den ene af Þ re hærkaserne opført i starten af 1950$erne som et led i genopbygningen af forsvaret efter 2. Verdenskrig og Danmarks indtræden i NATO. Det er en funktionelt vellykket mønsterkaserne og en uddannelsesmaskine, hvor mere end soldater har aftjent værnepligt. Kasernen er karakteristisk ved, at belægningsbygningerne i røde og gule mursten ligger i en blød bue, der strukturerer hele anlægget. Sjælsmark Kaserne set fra vest mod øst. I baggrunden Øresund. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste Opgør med den stive symmetri Indtil 2. Verdenskrig blev hærens kaserner opbygget strengt symmetrisk med en prægnant hovedbygning omkranset af længebygninger, der lukkede sig om et indre gårdområde til eksercits og opstillingsplads. Anlæggene skulle symbolisere magt og disciplin. I de nye kaserner fra 1920!erne og 1930!erne blev gårdområderne mere grønne, hvilket var med til at mildne den militære karakter, f.eks. Næstved Kaserne. I 1950!erne begyndte Bygningstjenesten at bygge Þ re store regimentskaserner til hæren i Hvorup, Varde, Holstebro og Sjælsmark. Her gjorde man op med den traditionelle, stive symmetri. Mangel på arbejdskraft De Þ re hærkaserner blev alle opført som traditionelle murstensbyggerier, men det var vanskeligt at skaffe tilstrækkelig faglært arbejdskraft. Forsvarsministeriet indgik derfor overenskomst med Dansk Arbejdsgiverforening og De Samvirkende Fagforbund om særlig transport- og indkvarteringsgodtgørelse til arbejdere med bopæl mere end 7 km fra byggepladsen. Desuden gav forsvaret værnepligtige murersvende mulighed for at tage orlov og hjælpe med det militære kasernebyggeri, indtil det var fuldført i En ny garnisonsby I det småbakkede skovrige terræn nord for Sjælsø opførtes Sjælsmark Kaserne. Den blev bygget i 1952"1954 som hjemsted for et nyt artilleriregiment, der blev udß yttet fra Bådmandsstræde Kaserne og Avedørelejren. Sammen med nabokasernerne i Sandholm fra 1909 og Høvelte fra 1940 blev Sjælsmark anlagt som ny #garnisonsby$ på bar mark, der symbolsk aß øste Hørsholms historiske betydning som soldaterby for garderhusarer og dragoner i 17- og 1800-tallet. Øvelsesterræn og kaserneområde blev eksproprieret i De 111 hektar udgjorde de væsentligste dyrkningsarealer for den nærliggende landsby Sjælsmark. Kasernen kostede dengang 18 millioner kroner at opføre.

10 Kapitel Det store bueslag, belægningsviften, med de røde gavle og gule facader er kasernens signatur. Foto: Morten Stenak Bygning nr. 48 i værkstedsområdet var depot. Denne fleksible bygningstype blev opført på mange kaserner i 1950 erne og kunne fungere som garage, hvis man monterede porte i et eller flere fag. Foto: Morten Stenak Centralvarmeanlægget med skorstenen er kasernes symmetriske orienteringspunkt. Foto: Morten Stenak Benzintank i den nordligste del af garage- og værkstedområdet. Foto: Morten Stenak Gule facader og røde gavle Kasernen er tegnet af arkitekt K.V. Jensen-Gaard fra Hærens Bygningstjeneste. Anlægget har et funktionsbetinget, enkelt og tidstypisk udtryk med røde murede gavle og gule murede facader. En taktfast fagdeling, lav taghældning med eternittage og mange steder kvadratiske hvide vippevinduer eller opsprossede vinduer. De forskellige bygninger udgør variationer over samme tema, og i kraft af konstruktion, udformning og detaljering indskriver de sig i et klart hierarki, der spænder fra den Þ nt detaljerede administrationsbygning til de mere uprætentiøse depoter, værksteder og garager. Bygningsmassen udgjorde oprindeligt m². Det var delvist elementbyggeri i mursten på præfabrikerede betonrammer og med præfabrikerede vinduer og døre. Byggeriet kombinerede traditionelt håndværk med velfærdssamfundets nye materialer og produktionsformer. På den måde markerer Sjælsmark en overgangsform fra det klassiske murede byggeri til det præfabrikerede betonelementbyggeri, der kendertegner store dele af velfærdsamfundets bygningsmasse. Trods sin simple byggestil er kasernen et klassisk eksempel på dansk 50!er-funktionalisme. Det store bueslag Særlig karakteristisk er kasernens bebyggelsesplan, der formet som et stort bueslag, hvorfra belægningsbygningerne stråler ud i vifteform. Denne vifteform strukturerer hele anlægget og tilføjer en mildhed over kasernen, som bidrager til at give en unik og varieret oplevelse. Det understøttes af den landskabelige bearbejdning med grønne plæner og enkeltstående træer. Særligt i den vestlige del er skabt en blød overgang fra den plejede kasernepark til sportspladsen og det vildsomme øvelsesterræn. Centralvarmeanlægget med skorsten er kasernens symmetriske orienteringspunkt. Sjælsmark er bygget som mønsterkaserne, hvor idéen om et integreret kasernebyggeri er gennemført fuldt ud med belægningsafsnit i direkte tilknytning til arsenalet og garagebygningerne og videre ud til øvelsesterrænet. Samtidig har man fællesarealerne med administration, messe, hospital, undervisningslokaler, det store stadion, et fængsel med otte celler og en løbegård. Enkelte bygninger er kommet til gennem årene. I 1970 Þ k kasernen et vaske-, tank- og parkeringsanlæg, i 1980 et overdækket vartningsanlæg til pleje af køretøjer og en miniaturepansermålsbane til indskydning af kanonsigtet. I 1989 byggede man artilleritræneren. Efter Den Kolde Krig opførtes også en garage, et depot og en værkstedsbygning. I det store hele fremstår kasernen ganske komplet og uspoleret, i det ydre velbevaret med få ændringer og tilføjelser i bebyggelsesstrukturen siden opførelsen.

11 150 Sektion 02 Plan over Sjælsmark Kaserne og tjenesteboligerne Tingstedet. Tegning: Forsvarets Bygningstjeneste 1970 med rettelser frem til Baderummet blev delt mellem to 10-mandsstuer. De tre brusere skulle altså servicere 20 værnepligtige. Bemærk den særlige fodvaskeranordning til at pleje trætte fødder og sure tæer med vabler efter lange dagsmarcher. Foto: Morten Stenak mandsstuer Allerede i 1920!erne var man gået bort fra sovesale. I stedet indrettede man taktiske 10-mandsstuer, svarende til en gruppe, således at en deling bestod af 3"4 stuer. 10-mandsstuerne blev fastholdt i de første Þ re hærkaserner fra 1950!erne. Sjælsmarks 18 belægningsbygninger indeholder hver Þ re 10-mandsstuer samt batterikontorer, vaskerum og opholdsstuer. To af bygningerne blev senere omdannet til undervisningslokaler. Gennem 1960!erne sker et skift i opfattelsen af de værnepligtige som sammenstuvede rekrutter til mere ligestillede militærmedarbejdere under uddannelse med ret til komfort og lidt privatliv. Men der opstod hurtigt behov for mindre rum og mere komfort, der kunne tilgodese kvindeligt personale, et stigende antal konstabler og befalingsmænd. I de senere kaserner gik man derfor over til at bygge 8- og 6-mandsstuer, og fra 1960!erne byggedes kun standardrum, som kunne belægges med 4 værnepligtige, 2 konstabler/ sergenter eller 1"2 befalingsmænd (se også kaptitel 15 om Antvorskov Kaserne).

12 Kapitel Administrationsbygningen er kasernens eneste bygning i to etager. I hjørnet til venstre havde obersten kontor. Foto: Morten Stenak Oberstens kontor På Sjælsmark er administrationsbygningen som den eneste opført i to etager. Indgangspartiet har kobbertag, og der er i det hele taget gjort mere ud af detaljerne, hvis man skulle modtage fornemme gæster. I hjørnekontoret på første sal holdt obersten til. Herfra kunne regimentschefen holde øje med alle aktiviteter nede ved portvagten. Bygningens kælenavn var #intelligensen$ og udtrykte, at her sad de kloge, som ikke tog voldsom del i feltøvelserne. I kælderen under administrationsbygningen Þ ndes udß ytningsanlægget, kommandobunkeren, for hærens Østre Landsdelskommando og Militærregion VI, med gassluse, nødgenerator, kommunikationsfaciliteter og O-rum. Tjenesteboligerne Lige vest for kasernen blev der samtidig opført 11 tjenesteboliger til stampersonel, kaldet Tingstedet. Boligerne er holdt i samme byggestil som kasernens med gule murstensfacader og røde gavle. De 11 boliger ligger på linje i et strengt hierarki. Oberstens hus er det første og største med ekstra kontor, repræsentationsfaciliteter og stor stue. Dernæst følger tre ens og lidt mindre ofþ cersboliger. Rækken adskilles af et fællehus med centralvarmeanlæg og vaskerum. Derefter følger seks gedigne, men endnu mindre boliger med plads til en familie med to børn. Rækken afsluttes af en bolig på størrelse med ofþ cerernes. De blev stillet til rådighed til andet stampersonel af lavere rang. Trods husenes tydelige forskel i størrelse var haverne delvis forbundne. Baghaverne rummer alle en privat del med terrasse tættest på huset, men bagerst er der ikke hække og hegn, Så der dannes en langstrakt fælles grønning på tværs af haverne. Det var et forsøg på at efterligne de fælles grønne arealer, som allerede karakteriserede mange almene boligbyggerier. I forgrunden ses officersbolig, bygning 61. Derefter følger den fælles varmecentral med vinduesbånd, bygning 62. Foto: Morten Stenak 2013.

13 152 Sektion CIVILFORSVARETS MOBILISE- RINGSSTYRKE. MOBILISERINGS- STATION ESBØNDERUP Thomas Tram Pedersen og Evan Ladefoged Dansk forsvar var i Den Kolde Krig afhængigt af at kunne mobilisere store mandskabsstyrker i tilfælde af en krig. Man skulle også kunne udruste styrken med det nødvendige materiel, så den hurtigt kunne indsættes. Tilsvarende skulle Civilforsvaret hurtigt kunne mobiliseres, og derfor blev der opført mobiliseringsstationer ti steder i landet, hvor mandskab og materiel hurtigt kunne sættes sammen til indsatsklare enheder. Garagepladsen på mobiliseringsdepotet i Esbønderup med magasinbygninger og garager rundt om. Anlægget var bygget sådan, at de indkaldte tjenestegørende og køretøjer hurtigst muligt kunne udrustes og sendes videre. Foto: Evan Ladefoged, 2013 Civilforsvarets mobiliseringsstationer Civilforsvaret havde i hver af de syv regioner en kaserne med en CF-kolonne, som i fredstid havde en stående udrykningsstyrke og rådede over særligt mandskab og materiel, som kunne sættes ind, hvor det kommunale civilforsvar og redningsberedskab ikke kunne løfte op gaverne. Mobiliseringsstationerne var knyttet til CF-kolonnerne. De skulle ved en mobilisering af det statslige civilforsvar supplere kolonnerne med genindkaldt mandskab, som tidligere var blevet uddannet ved kolonnerne og var blevet hjemsendt med en mødebefaling i tilfælde af krig. Ved mobiliseringsstationerne førte man derfor lister over, hvilket mandskab og hvilke køretøjer der ved en mobilisering skulle indkaldes til kolonnen. Samtidig rådede stationerne over al den udrustning, der skulle bruges til at kunne opstille en ekstra styrke. I tilfælde af mobilisering skulle det mandskab, som var tilknyttet CF-kolonnen, genindkaldes og møde op på stationen. Her ville man få udleveret personlig udrustning og blive tilknyttet en enhed. Tilsvarende skulle udskrevne køretøjer transporteres til stationen og blive gjort klar til at kunne fungere som eksempelvis brandbiler. Herefter ville mandskab og køretøjer fortsætte ud til på forhånd udpegede udrykningsstationer på gårde i området, hvor de ville blive indkvarteret og kunne rykke ud fra. Plan over mobiliseringsstationen. Tjenesteboligen på vej ind til gårdrummet omkring garage- og depotbygningerne. På arealet mod vest og uden for hegnet kunne de mange udskrevne køretøjer opstilles og gøres klar. Der var derfor også etableret ekstra ind- og udkørsler til depotet, så man hurtigt kunne passere igennem. Tegning: Forsvarets Bygningstjeneste 2000.

14 Kapitel Historiske køretøjer fra Civilforsvaret på museumsdepotet i Esbønderup. Foto: Morten Stenak Depot til mundering og anden udrustning. Bygningen rummede også udskrivningskontoret, hvorfra man holdt styr på mobiliseringskolonnens mandskab og udskrevne civile køretøjer. Foto: Morten Stenak Nordsjællandske CF-kolonne i Esbønderup Mobiliseringsstationen i Esbønderup var en af i alt Þ re mobiliseringsstationer til Nordsjællandske Civilforsvarskolonne i Storkøbenhavn, hvor man havde en særlig struktur omkring det statslige civilforsvar og havde brug for at kunne opstille en meget stor mobiliseringsstyrke til at støtte redningsberedskabet i hovedstaden. Mobiliseringsstationen rummede udrustning til genindkaldt personel til 2. Storkøbenhavnske CF-kolonne. I alt kunne stationen udruste ca. 800 mand og 180 køretøjer. Stationen omfattede en kombineret depotbygning til uniformer, udrustning og brandslanger. Her kunne det genindkaldte mandskab passere igennem, blive registreret og få udleveret, hvad man skulle bruge af personlig udrustning. Depotbygningen indeholdt desuden kontorer til administration under mobiliseringen. Samtidig havde stationen tre garagelænger til specialkøretøjer, som ikke kunne udskrives fra private, og andet særligt materiel som brandpumper, trykluftskompressorer og elgeneratorer. I ét garageafsnit var der forberedt værkstedsfaciliteter til klargøring af de udskrevne køretøjer. Til daglig boede der en tilsynsførende i den tilknyttede tjenestebolig, og der var derfor altid en bemanding på mobiliseringsstationen. Mobiliseringsstationen blev allerede afviklet i begyndelsen af 1990!erne og har siden 1997 rummet Beredskabsstyrelsens Museumsdepot. UDSKRIVNING AF KØRETØJER Hverken det militære forsvar eller Civilforsvaret rådede over alle de køretøjer, som man skulle bruge i tilfælde af en krig. Man ville derfor benytte sig af udskrivning af civile køretøjer. Ejerne af bestemte typer af last biler, varevogne, busser, grave maskiner mv. havde derfor i bilens registreringsattest en mødebefaling og skulle i tilfælde af en krig af levere bilen ved et bestemt mobiliserings depot. Her ville bilen blive malet om, få monteret kolonnelys og nummer plader og kunne herefter indsættes. Ejerne ville senere modtage bilen retur eller få udbetalt en erstatning af staten. På denne måde kunne tusindvis af køretøjer hurtigt indkaldes. CIVILFORSVARETS MOBILISERINGSSTATIONER Der blev i alt bygget 10 mobiliseringsstationer rundt om i landet til at understøtte det statslige civilforsvarsberedskab. Stationerne varierede lidt i størrelse og form, men indeholdt de samme funktioner og var bygget op efter det samme princip. Nordjydske CF-Kolonne: Midtjydske CF-Kolonne: Sydjydske CF-Kolonne: Fynske CF-Sektion: Sydsjællandske CF-Kolonne: Mobiliseringsstation Skørping Mobiliseringsstation Hammel Mobiliseringsstation Andst Mobiliseringsstation Hjallese Mobiliseringsstation Glumsø Nordsjællandske CF-Kolonne: Mobiliseringsstation Fredensborg Bornholmske CF-sektion: Mobiliseringsstation Ølsted, 1. Storkøbenhavnske CF-kolonne Mobiliseringsstation Esbønderup, 2. Storkøbenhavnske CF-kolonne Mobiliseringsstation Hørsholm, 3. Storkøbenhavnsk CF-kolonne Mobiliseringsstation Amager, CF-sektion Amager Ingen mobiliseringsstation, kun lejede depoter og faciliteter

15 154 Sektion DUEODDE LYTTEPOST OG DEN DANSKE EFTERRETNINGSINDSATS Peer Henrik Hansen Det store tårn ved Dueodde på Bornholm viser med al tydelighed, at Danmark under Den Kolde Krig spillede en aktiv rolle i vestlige efterretningsaktiviteter rettet mod Sovjetunionen og resten af Warszawapagten. Installationer på Bornholm kom til at spille en særlig rolle for NATO, men også i resten af Danmark satte efterretningsindsatsen sit præg på landskabet, hvor forskellige anlæg skød op i Hjørring, Gedser, Løgumkloster og København. Lyttestationen i Aakirkeby var en af de første, som FE fik etableret. Foto: Forsvarets Efterretningstjeneste. Kort tid efter Danmarks befrielse begyndte danske efterretningskredse at fokusere på den sovjetiske tilstedeværelse i Østeuropa. En kommission slog i 1946 fast, at den ny trussel mod den danske sikkerhed ikke ville komme fra syd, men fra øst, og derfor måtte det danske forsvar indrettes derefter. Den politiske vilje til at følge kommissionens anbefalinger var begrænset, og man valgte derfor at rette blikket mod den tidligere førte neutralitetspolitik. Samme år som kommission kom med sine anbefalinger, indgik de militære danske efterretningstjenester en samarbejdsaftale med deres amerikanske kolleger om blandt andet elektronisk overvågning og aß ytning af den ny fjende i øst. Denne aftale skulle holdes yderst hemmelig, for Danmark havde på dette tidspunkt ikke valgt side mellem øst og vest og var ofþ cielt endnu neutral. Bornholm som fremskudt lyttepost De danske lytteaktiviteter blev fra 1948 styret og ledet af Søværnets Radiotjeneste. Samme år begyndte tjenesten fra Bornholm at følge og aß ytte sovjetiske aktiviteter i Østersøområdet, og den bidrog dermed til det samlede danske sikkerhedsbillede i forhold til fjenden i øst. Den første bornholmske indhentningsstation blev etableret i Aakirkeby ved hjælp af tysk materiel fra krigens tid.

16 Kapitel Det gamle fyrtårn blev inddraget i FE s lytte aktiviteter. Tegning: Forsvarets Efter retningstjeneste. Fra 1958 havde FE forhandlet med Fyr- og Vagervæsnet om overtagelsen af Nordfyret ved Dueodde. I 1961 rykkede efterretningstjenesten så ind og gav sig til at opføre det første antennetårn. Tre år senere udvidedes aktiviteterne ved Dueodde, samtidig med at stationen i Aakirkeby blev afviklet. Det gamle fyrtårn blev inddraget aktivt i den elektroniske indhentning, da man for højede tårnet med to etager, hvorpå der placeredes antenner. Fyrtårnets tilknyttede boliger og bygninger var blevet brugt, og i begyndelsen af 1970!erne opførtes en stor tilbygning. Det store og i øjnefaldende tårn, som stadig kan ses på lang afstand, blev opført i 1986, efter man havde revet det gamle indhentningstårn ned.

17 156 Sektion 02 Vennerslund dannede oprindeligt rammen om FE s lytteaktiviteter, indtil man i 1950 erne begyndte at bygge Sandagergård. Foto: Forsvarets Efterretningstjeneste. Skibe, ß y og meget andet Tidligt i Den Kolde Krig kunne sovjetiske aktiviteter i Østersøområdet således vurderes på baggrund af de elektroniske aß ytninger. Hvorfor ß øj sovjetiske ß y ofte over Bornholm? FE!s overvågning af den sovjetiske kommunikation afslørede, at russerne brugte øen som pejlemærke, og at dette var årsagen til de mange sovjetiske overß yvninger af Bornholm. Østlige øvelser til lands, til vands og i luften blev således fulgt fra de danske stationer under hele Den Kolde Krig, stationer, som ikke altid lignede et efterretningsanlæg. I ß ere tilfælde kom uskyldigt udseende huse til at danne rammen om FE!s lytte aktiviteter, og det var kun de omkringliggende antenneanlæg, som #afslørede$ de hemmelige aktiviteter. Flere af stationerne blev etableret i allerede eksisterende bygninger. Overvågning af fjenden Med disse stationer begyndte man fra dansk side at opfange de signaler, som radarstationer, kontroltårne og mange andre østlige installationer udsendte, samt at stedbestemme, hvorfra signalerne kom. Samtaler, telegraþ og anden form for kommunikation blev naturligvis også fulgt. Alle elektroniske signaler og frekvenser på bånd af typen VHF, UHF, EHF og HF kunne følges og bruges til at analysere venner og fjenders kommunikation og teknologiske udvikling. Indsamlingen af elektroniske efterretninger (ELINT) kunne med andre ord bruges til at vurdere fjendens muligheder og evne til i givet fald at føre krig. Derfor var opfangningen af den slags signaler af stor betydning, og det var evnen til at opfange forskellige type signaler, som afgjorde den geograþ ske placering af de forskellige stationer. Fra Strandvejen til Amager Den oveordnede koordinering af efterretningstjenestens indhentninger skete fra det hovedkvarter, som i slutningen af 1940!erne var blevet etableret i den store ejendom #Vennerslund$ på Strandvejen nord for København. De mondæne omgivelser Þ k øgenavnet #Villaen$. Allerede i begyndelsen af 1950!erne havde man imidlertid arbejdet med at Þ nde et hoved kvarter, der i højere grad kunne opfylde de mange krav, som den elektroniske indhentning stillede til sikkerhed, udstyr og geograþ sk placering. I april"maj 1957 forlod FE #Villaen$ til fordel et nyt hovedkvarter på Amager. Lyttetjenesten skiftede også navn til Forsvarets Central Radio (FCR), og nu kom Sandagergård til at danne rammen om de konstant voksende indhentninger af elektroniske efterretninger. Her modtog man data fra efterretningstjenestens anlæg forskellige steder i Danmark samt fra mobile enheder til lands og til vands. Lytteanlæggene blev betegnet #stationer$, og FE opererede på et tidspunkt med syv stationer beliggende i Gedser, Hjørring og Løgumkloster samt to på Amager og to på Bornholm. Hertil kom ß ere mindre anlæg, som også tjente andre formål.

18 Kapitel Lyttestationen på Dueodde udviklede sig over årene og blev stadig mere omfangsrig. Foto: Forsvarets Efterretningstjeneste. Invasionen i Tjekkoslovakiet En af de episoder, hvor de danske lyttestationer og særligt Dueodde viste deres værd, var i forbindelse med Warszawapagtens invasion af Tjekkoslovakiet i august Allerede måned er forinden havde FE!s elektroniske overvågning af de østlige styrker bag jerntæppet afsløret, at Warszawapagtens enheder deployeredes omkring Tjekkoslovakiet, hvor regeringen i foråret 1968 havde besluttet sig for at reformere det socialistiske system. Den fortsatte indhentning og overvågning af Warszawapagtens aktiviteter Þ k i juli måned FE til at vurdere, at en militær intervention kunne blive en konsekvens af den tilspidsede situation. Den 21. august Þ k FE ret i sin vurdering. Warszawapagtens styrker rykkede ind i Tjekkoslovakiet og satte en stopper for regeringens forsøg på at reformere det kommunistiske system i landet. Efter Murens Fald I årene efter Den Kolde Krigs afslutning skete der i FE en omorganisering, og ß ere stationer blev lukket. Tilbage var stationerne Sandagergård (A), Dueodde (B) og Hjørring (C), som fortsatte den danske indhentning. I 2012 lukkedes også Dueoddestationen, således at der 2013 kun er to indhentningsstationer fra Den Kolde Krigs tid tilbage: Sandagergård og Hjørring.

19 158 Sektion Jacob ALMEGÅRDS KASERNE OG BORNHOLMS VÆRN Bjerring-Hansen Det er i historisk forstand mere reglen end undtagelsen, at Bornholms historie skiller sig ud fra den generelle danmarkshistorie. Således også Den Kolde Krig, der forløb noget anderledes på Bornholm end i Danmark i øvrigt. Bornholms Værn er udtryk for et særligt forsvarssamarbejde mellem værnene, der udsprang af Sovjetunionens betingelser for tilbagetrækning. Efter 11 måneders på øen løsner den sidste russer fortøjningerne d. 5. april 1946 og forlader Bornholm. To uger før var en dansk bevogtningsstyrke ankommet. Foto: Bornholms Museums arkiv. Som det er bekendt for de ß este afsluttedes 2. Verdens krig på Bornholm ikke som i det øvrige Danmark d. 5. maj, men fortsatte, idet den tyske kommandant ikke ville overgive sig til russisk side. Derefter fulgte i dagene d. 7. og 8. maj et frygteligt bombardement af Nexø og Rønne, som lagde store dele af de to byer i ruiner. Den tyske besættelse aß østes af en sovjetisk, der varede 11 måneder. Man kan således argumentere for, at Den Kolde Krig i Danmark begyndte d. 7."8 maj 1945 med den sovjetiske konfrontation. Betingelsen for den sovjetrussiske tilbagetrækning var, at øens forsvar fremover skulle basere sig på danske lokalt baserede tropper, og at fremmede tropper ikke måtte operere fra øen. Det var den ofþ cielle holdning helt frem til år I 1982 måtte et amerikansk militærorkester opgive at besøge øen efter sovjetiske protester, og først i år 2000 afholdtes en øvelse med deltagelse af NATO-soldater. Det kan diskuteres, om jerntæppet faldt vest eller øst om øen. I konventionel militær forstand var øen uden betydning for NATO, og den Þ k aldrig den position som fremskudt NATO-base, som den kunne have haft. Som det kan læses ovenfor i bogen, Þ k øen dog en central rolle som fremskudt position for efterretningsvæsenet, og i den forstand kan man udmærket argumentere for, at netop en mindre og ikke-angrebsorienteret konventionel militær styrke var alt, man havde brug for. De militære styrker på Bornholm Siden 1613, hvor Christian IV omdannede det tidligere landeværn til en sammenhængende militær styrke, har Bornholm haft sin egen selvstændige militære organisering. Bornholms Værn, som den militære milits benævnes som samlebetegnelse, var virksom indtil 1943, hvorefter den opløstes, men værnet kunne efter tilladelse fra Moskva genoprettes i form af to kompagnier Efter den sovjetiske besættelse ophørte 1946, ankom en række danske mobiliseringsstyrker til øen for at varetage forsvaret af øen. Den 12. november 1951 indkaldtes for første gang rekrutter til Bornholms Værn, og i 1952 forlod de sidste danske hjælpetropper øen.

Militærregionen Civilforsvarsregionen Civilregionen... 5

Militærregionen Civilforsvarsregionen Civilregionen... 5 Regionskommandocentraler i region III Tilbage til forsiden. Læs mere om det civile beredskab på regionalt niveau her. Læs mere om de regionale kommandocentraler generelt her. Indhold Militærregionen...

Læs mere

Militærregionen... 1. Civilforsvarsregionen... 1. Civilregionen... 5

Militærregionen... 1. Civilforsvarsregionen... 1. Civilregionen... 5 Regionskommandocentraler i region I Tilbage til forsiden. Læs mere om det civile beredskab på regionalt niveau her. Læs mere om de regionale kommandocentraler generelt her. Indhold Militærregionen... 1

Læs mere

Militærregion... 1. Civilforsvarsregionen... 5. Civilregionen... 7. Beredskab Storkøbenhavn... 8

Militærregion... 1. Civilforsvarsregionen... 5. Civilregionen... 7. Beredskab Storkøbenhavn... 8 Regionskommandocentraler i region VI Tilbage til forsiden. Læs mere om det civile beredskab på regionalt niveau her. Læs mere om de regionale kommandocentraler generelt her. Indhold Militærregion... 1

Læs mere

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser.

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. I Thomas B. Thriges Gades hjulspor Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. Turen begynder ved Ruinen bag rådhuset. 1. I forbindelse

Læs mere

Den 2. verdenskrig i Europa

Den 2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: Den 2. verdenskrig i Europa Den 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet et par dage før, nemlig den 5. maj

Læs mere

Højloftet lejemål velegnet til showroom, butik og kontor

Højloftet lejemål velegnet til showroom, butik og kontor Højloftet lejemål velegnet til showroom, butik og kontor Præsentabelt lejemål på 1.500 m 2 med markant synlighed på indfaldsvejen til city. Lokalerne ligger i stueetagen og på 1. sal med udsigt til Nyboder

Læs mere

Region VI: Københavns og Frederiksberg Kommuner, Københavns, Frederiksborg og Roskilde Amter. Læs om de regionale kommandocentraler i Region VI her.

Region VI: Københavns og Frederiksberg Kommuner, Københavns, Frederiksborg og Roskilde Amter. Læs om de regionale kommandocentraler i Region VI her. Kommunale kommandocentraler (KC) i region VI Tilbage til forsiden. Region VI: Københavns og Frederiksberg Kommuner, Københavns, Frederiksborg og Roskilde Amter. Læs om de regionale kommandocentraler i

Læs mere

Charmerende kontorlejemål på Grønningen

Charmerende kontorlejemål på Grønningen Charmerende kontorlejemål på Grønningen Kontorlokaler i Københavns nok flotteste ejendom med beliggenhed ved Kastellet, Langelinie og Nyboder M. Goldschmidt Ejendomme Logo/bomærke på hvid Mand: Pantone

Læs mere

Kontorlejemål med fantastisk udsigt

Kontorlejemål med fantastisk udsigt Kontorlejemål med fantastisk udsigt Kontorlokaler med udsigt ud over Kastellet til Langeline og på den anden side udsigt ud over hele Nyboder til Københavns skyline M. Goldschmidt Ejendomme Logo/bomærke

Læs mere

SKOVFOGEDEN OG BONDENS BOLIG

SKOVFOGEDEN OG BONDENS BOLIG SKOVFOGEDEN OG BONDENS BOLIG HØRHAVEGÅRDEN HAR BÅDE FUNGERET SOM BOLIG FOR SKOVFOGEDEN OG SOM AVLSGÅRD, HVORFOR DER KAN FINDES FÆLLES TRÆK MED BÅDE SKOFVOGEDBOLIGEN OG BONDEHUSET. I FØLGENDE AFSNIT UNDERSØGES

Læs mere

Fra kaserne til boligområde

Fra kaserne til boligområde Fra kaserne til boligområde - en artikel fra Byggeri 9-2009 Fra kaserne til boligområde Slottet, der tidligere har rummet kasernens administration, accentuerer lejrens akse. Nyfortolkning af kasernebygninger:

Læs mere

Oplev Brøndby fra en ny vinkel GRØN KLØVERSTI

Oplev Brøndby fra en ny vinkel GRØN KLØVERSTI Oplev Brøndby fra en ny vinkel GRØN KLØVERSTI Den grønne kløversti 2,1 km Kort beskrivelse af den grønne kløversti Fra Brøndbyøster Torv går man under banen og langs med Nygårds Plads. Man går forbi Kulturhuset

Læs mere

Kvarteret ved Ellebjerg Skole 4.7

Kvarteret ved Ellebjerg Skole 4.7 VÆRDIFULDE Kulturmiljøer i København københavnernes velfærd Kvarteret ved Ellebjerg Skole 4.7 4.7 Kvarteret ved Ellebjerg Skole Stedet Kulturmiljøet omfatter boligområde, haveforening, skole og kirke.

Læs mere

Danmark og den kolde krig

Danmark og den kolde krig Historiefaget.dk: Danmark og den kolde krig Danmark og den kolde krig Efter 2. verdenskrig blev Europa delt i øst og vest. En væsentlig del af opdelingen skete på grund af supermagterne USA og Sovjetunionen.

Læs mere

thurøvej

thurøvej thurøvej 13-15 Skitseforslag 03.02.2015 1 EKSISTERENDE FORHOLD Frederiksberg er en tæt og stort set færdig bygget by, og kommunegrænsen er hele vejen omkranset af København. Derfor er det på Frederiksberg

Læs mere

Danmark i verden i velfærdsstaten. foto. FN medlemskab. Den kolde krig. vidste. Vidste du, at... Danmarks rolle i den kolde krig. fakta.

Danmark i verden i velfærdsstaten. foto. FN medlemskab. Den kolde krig. vidste. Vidste du, at... Danmarks rolle i den kolde krig. fakta. Historiefaget.dk: Danmark i verden i velfærdsstaten Danmark i verden i velfærdsstaten foto Perioden efter 2. verdenskrig var præget af fjendskabet mellem USA og Sovjetunionen. For Danmarks vedkommende

Læs mere

Assens Kommune BEVARINGSVURDERING AF HAARBY MEJERI OG BØRNEHAVE BYGNINGERNES VÆRDI FOR KULTURMILJØET OG BEVARINGSVURDERING

Assens Kommune BEVARINGSVURDERING AF HAARBY MEJERI OG BØRNEHAVE BYGNINGERNES VÆRDI FOR KULTURMILJØET OG BEVARINGSVURDERING Notat Assens Kommune BEVARINGSVURDERING AF HAARBY MEJERI OG BØRNEHAVE 10. marts 2014 1 Projekt nr. 216629 Version 3 Dokument nr. 1210383404 Udarbejdet af LLU Kontrolleret af MLG Godkendt af LLU BAGGRUND

Læs mere

CLAIR OBSCUR. En leg med vinterlys og sommermørke

CLAIR OBSCUR. En leg med vinterlys og sommermørke CLAIR OBSCUR En leg med vinterlys og sommermørke Pavillonen tager afsæt i tidens gang, årets cyklus og materialernes rejse. Sollyset og det levende billede af haven lukkes ind om dagen. Træet måler sæsonskift

Læs mere

Arbejdsmarkedet-mit job

Arbejdsmarkedet-mit job Arbejdsmarkedet-mit job Hæren Skrevet af Jakob Dalgaard Matthiesen 9.a 4. november 2009 Side 1 af 5 Indholdsfortegnelse: 1. De fysiske rammer.side 3 2. Produktionsproces.side 3 3. Arbejdsfunktioner/arbejdsstyrke.side

Læs mere

SKOVBRYNET 120 BOLIGER I NATURSKØNT OMRÅDE VED HØJE KEJLSTRUP. dato: sagsnr.: revision:

SKOVBRYNET 120 BOLIGER I NATURSKØNT OMRÅDE VED HØJE KEJLSTRUP. dato: sagsnr.: revision: SKOVBRYNET 120 BOLIGER I NATURSKØNT OMRÅDE VED HØJE KEJLSTRUP dato: 18.03.2014 sagsnr.: 1723-300 revision: A GRUNDEN Høje Kejlstrup hører til de nordligst beliggende boligområder i Silkeborg inden det

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R STORE POTTERGADE 9 AABENRAA KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 01.05.2012 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2012-7.82.07/580-0001 Kommune: Aabenraa Kommune Adresse:

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R KANALBETJENTHUSENE VED LENDRUP VESTHIMMERLANDS KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 25.05.2011 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2011-7.82.07/820-0001 Kommune:

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KASERNEOMRÅDET

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KASERNEOMRÅDET KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KASERNEOMRÅDET BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: KASERNEOMRÅDET, HOLBÆK Historie I begyndelsen af 1900-tallet blev det i det daværende Krigsministerium besluttet, at der skulle udpeges

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

PLO Analyse Praksis med lukket for tilgang

PLO Analyse Praksis med lukket for tilgang PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Dato 15.12. 2016 Sagsnr. 2016-4559 Aktid. 308901 PLO Analyse Praksis med lukket for tilgang Hovedbudskaber På under tre år er antallet af praksis, der har lukket for tilgang

Læs mere

9 eksklusive ejerlejligheder i herskabelig ejendom i Vedbæk

9 eksklusive ejerlejligheder i herskabelig ejendom i Vedbæk 9 eksklusive ejerlejligheder i herskabelig ejendom i Vedbæk Et moderne liv i historiske rammer De bedste fra to verdener Ombygningen til de 9 eksklusive lejligheder er i fuld gang - og den foregår med

Læs mere

Ledelsesoverblik. Sundhedsaftaler

Ledelsesoverblik. Sundhedsaftaler REGION HOVEDSTADEN CENTER FOR SUNDHED ENHED FOR TVÆRSEKTORIELT UDVIKLING Ledelsesoverblik Sundhedsaftaler Det somatiske område: Færdigbehandlede dage Periode januar til juni 2018 Særudgave af data omkring

Læs mere

Velkommen til Vandel i fortid og nutid Udarbejdet af N.M. Schaiffel-Nielsen

Velkommen til Vandel i fortid og nutid Udarbejdet af N.M. Schaiffel-Nielsen Velkommen til Vandel i fortid og nutid Udarbejdet af N.M. Schaiffel-Nielsen Kort over Vandel by tegnet af den tyske ingeniør G.B.Z. Rothe den 21. marts 1944. Tre måneder før de sidste indbyggere forlod

Læs mere

Oplev Brøndby fra en ny vinkel BLÅ KLØVERSTI

Oplev Brøndby fra en ny vinkel BLÅ KLØVERSTI Oplev Brøndby fra en ny vinkel BLÅ KLØVERSTI Den blå kløversti 5,5 km Kort beskrivelse af den blå kløversti Fra Brøndbyøster Torv, går man ad Brøndbyøster Boulevard forbi politiskolen, ned til Park Alle

Læs mere

Kolding Miniby. I Geografisk Have Åben 1. maj -1. oktober kl. 10-18

Kolding Miniby. I Geografisk Have Åben 1. maj -1. oktober kl. 10-18 Kolding Miniby I Geografisk Have Åben 1. maj -1. oktober kl. 10-18 Christian 4 Vej 23 6000 Kolding Tlf.: 75 54 08 21 6 5 7 4 2 3 1 1: Sct. Jørgens Hospital 2: Crome & Goldschmidt 3: Sct. Nicolaj Kirke

Læs mere

Skovshoved Skole SKUB-projektet

Skovshoved Skole SKUB-projektet Skovshoved Skole SKUB-projektet Nyhedsbrev om ombygningen af Skovshoved Skole April 2008 SKUB: Peter Boris Damsgaard Projektleder byggeri, SKUB Telefon 3998 0924 pbd@gentofte.dk GENTOFTE KOMMUNE Lene Jensby

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD KULTURMILJØER I HOLBÆK BY HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD Historie Holbæk Slots Ladegård er en tidligere avlsgård tilhørende Holbæk Slot. Ladegårdens historie rækker

Læs mere

BÜLOWSVEJ 10 - NYE BOLIGER. Bülowsvej 10, Frederiksberg

BÜLOWSVEJ 10 - NYE BOLIGER. Bülowsvej 10, Frederiksberg BÜLOWSVEJ 10 - NYE BOLIGER INDLEDNING I det Frederiksbergske villakvarter omkring den sydlige del af Bülowsvej er det ønsket at nedrive en eksisterende gammel erhvervsbygning som er nedslidt og som arkitektonisk

Læs mere

EVAKUERING AF SÅREDE

EVAKUERING AF SÅREDE ,, EVAKUERING AF SÅREDE Sygehuset skal gøres klart til at tage imod strømme af sårede. Derfor skal vi have flyttet de mindre akutte patienter til midlertidigt ophold på nødhospital på Morten Børup Skolen,

Læs mere

By- og Kulturudvalget

By- og Kulturudvalget By- og Kulturudvalget Referat 19. juni 2018 kl. 08:30 Slottet, Salen, Indgang C, 1. sal Mødet hævet kl. 12.30. Indholdsfortegnelse B. Sager til afgørelse i udvalget 22 Sprogøvej 23 og 63 - Møllers Villaby

Læs mere

Natur og arkitektur. - værdier i Fredensborg Søpark. Af Verner Thomsen

Natur og arkitektur. - værdier i Fredensborg Søpark. Af Verner Thomsen Natur og arkitektur - værdier i Fredensborg Søpark Af Verner Thomsen Beliggenhed Når man går en tur i Søparken, møder man ofte naboer og genboer, som udtrykker stor glæde over at bo i området, uden at

Læs mere

ANG: PARTSHØRING EFTER FORVALTNINGSLOVENS 19 - EJENDOMMEN NØRRE ALLE 29

ANG: PARTSHØRING EFTER FORVALTNINGSLOVENS 19 - EJENDOMMEN NØRRE ALLE 29 Herning Kommune Byggeri, Grundvand og Jord Att.: Carsten Laursen og Hans Eghøj Rådhuset, Torvet 7400 Herning Herning, 31. maj 2015 ANG: PARTSHØRING EFTER FORVALTNINGSLOVENS 19 - EJENDOMMEN NØRRE ALLE 29

Læs mere

Amaliegade København K

Amaliegade København K Smuk palæejendom med royale naboer Amaliegade 43 1256 København K Smuk palæejendon i Frederiksstaden Enestående lejemål Beliggende i roligt og royalt kvarter Mulighed for P-pladser i gård og nabogård Istandsættes

Læs mere

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG FRA TINGHUS TIL MEDBORGERHUS

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG FRA TINGHUS TIL MEDBORGERHUS DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG FRA TINGHUS TIL MEDBORGERHUS Sandvig Batteri ca. 1810 Bornholms Museum FRA TINGHUS TIL MEDBORGERHUS Den gamle rådstue i Sandvig Tæt op af en af de mange bornholmske skanser, helt

Læs mere

Moderne byggeri i centrum af Silkeborg

Moderne byggeri i centrum af Silkeborg Borgergade 105-107 Moderne byggeri i centrum af Silkeborg Arbejdernes Andels-Boligforening og Silkeborg Boligselskab har i samarbejde været drivkraften bag dette toneangivende byggeri i centrum af Silkeborg.

Læs mere

Et menneskeligt hus. Det nye Center for Kræft og Sundhed København sætter mennesket i centrum.

Et menneskeligt hus. Det nye Center for Kræft og Sundhed København sætter mennesket i centrum. Et menneskeligt hus Det nye Center for Kræft og Sundhed København sætter mennesket i centrum. n Af Marie Leth Rasmussen n Fotos: Adam Mørk Midt imellem Nørrebros karrébygninger, tæt på Rigshospitalets

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Den nuværende konflikt i Afghanistan, der startede i 2001, er dog

Læs mere

Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet. Koncern Økonomi

Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet. Koncern Økonomi Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet Koncern Økonomi Dataenheden Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Opgang Blok A Telefon 48 20 50 00 Direkte 48 20 50 66 Fax 48 20 57 99 Mail oekonomi@regionh.dk

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R KYSEBORGSTRÆDE 6 SVENDBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 01.08.2013 Besigtiget af: Sidse Martens Gudmand-Høyer Journalnummer: 2013-7.82.07/479-0001 Kommune: Svendborg Kommune

Læs mere

Kortlægningen er et supplement til bogen Danmarks dybeste hemmelighed. REGAN VEST regeringens og kongehusets atombunker.

Kortlægningen er et supplement til bogen Danmarks dybeste hemmelighed. REGAN VEST regeringens og kongehusets atombunker. Kommunale kommandocentraler (KC) i region IV Tilbage til forsiden. Region IV: Fyns Amt. Læs om de regionale kommandocentraler i Region IV her. Har du flere oplysninger/billeder end i nedenstående håber

Læs mere

Hohen Tauern Stabsbarakken på Silkeborg Bad. Barakken var indrettet med kontorer for generalen og hans nærmeste stab.

Hohen Tauern Stabsbarakken på Silkeborg Bad. Barakken var indrettet med kontorer for generalen og hans nærmeste stab. Vi har rekronstrueret en typisk tysk barak i 3d, som de så ud mange steder i Danmark. I begyndelsen af krigen ankom færdige moduler fra Tyskland, dvs. vægge af en meter i bredden med eller uden vinduer

Læs mere

Byvandring til Vi reddede jøderne

Byvandring til Vi reddede jøderne Byvandring til Vi reddede jøderne 1. Eksercerhuset På Sdr. Boulevard ligger eksercerhuset, som i dag huser OB Bordtennis, men som i mange år var en del af Odense Kaserne. Under besættelsen var kasernen

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Agerhønevej. Nye familieboliger i Næstved. Afdeling Lejerbo Næstved Regionskontor Næstved Brogade Næstved Telefon

Agerhønevej. Nye familieboliger i Næstved. Afdeling Lejerbo Næstved Regionskontor Næstved Brogade Næstved Telefon Agerhønevej Nye familieboliger i Næstved lækre 2-, 3- og 5-værelses boliger. Afdeling 985-0 Lejerbo Næstved Regionskontor Næstved Brogade 6 4700 Næstved Telefon 70 12 13 10 Agerhønevej Lækre nye boliger

Læs mere

DTU-Compute. Institut for Matematik & Computer Science. Danmarks Teknisk Universitet

DTU-Compute. Institut for Matematik & Computer Science. Danmarks Teknisk Universitet DTU-Compute Institut for Matematik & Computer Science Danmarks Teknisk Universitet Danmarks Teknisk Universitet (DTU) Lyngby Campus På DTU nord for København har Christensen & Co arkitekter skabt en ny

Læs mere

Fremtidig facade mod landskab - Nord. Fremtidig facade mod gård - Syd

Fremtidig facade mod landskab - Nord. Fremtidig facade mod gård - Syd Fremtidig facade mod landskab - Nord Fremtidig facade mod gård - Syd Selleberg i fremtiden En strategi for den levende herregård Herregården er i dag overtaget af Selleberg Ejendomsselskab ApS. Det er

Læs mere

2. Henvendelse fra Tårnby Kommune om behovet for fremtidig assistance

2. Henvendelse fra Tårnby Kommune om behovet for fremtidig assistance 2. Henvendelse fra Tårnby Kommune om behovet for fremtidig assistance Bestyrelsen orienteres om, at Tårnby Kommune har meddelt Hovestadens Beredskab, at kommunen ikke ønsker at indgå en aftale om assistance

Læs mere

DANMARK I NATO. I får rig mulighed for at arbejde med genstande, idet fortet står som et monument over Danmarks aktive rolle i krigen.

DANMARK I NATO. I får rig mulighed for at arbejde med genstande, idet fortet står som et monument over Danmarks aktive rolle i krigen. Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

VELKOMMEN TIL JYDSKE LIVKOMPAGNI VED UDDANNELSESBATALJONEN/JYDSKE DRAGONREGIMENT

VELKOMMEN TIL JYDSKE LIVKOMPAGNI VED UDDANNELSESBATALJONEN/JYDSKE DRAGONREGIMENT VELKOMMEN TIL JYDSKE LIVKOMPAGNI VED UDDANNELSESBATALJONEN/JYDSKE DRAGONREGIMENT Velkommen til Jydske Livkompagni (4 KMP)! Jeg skriver til dig for at byde dig velkommen til din kommende tjeneste ved vores

Læs mere

Sjælsmark Kaserne Bevaringsværdige bygninger og landskabsværdier

Sjælsmark Kaserne Bevaringsværdige bygninger og landskabsværdier Sjælsmark Kaserne Bevaringsværdige bygninger og landskabsværdier 18. oktober 2013 Indholdsfortegnelse Landskab og kulturarv 1. Historisk landskab 1.1 Landskabets dannelse 1.2 Det kulturhistoriske landskab

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R ORINGE, VORDINGBORG SINDSSYGEHOSPITAL VORDINGBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 02.03.2011 Besigtiget af: Mia Kroer Ræbild og Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2011-7.82.07/390-0001

Læs mere

Tilstandsregistrering, af B Sisimiut

Tilstandsregistrering, af B Sisimiut Kâlêraq Bech Tattoqeqarfik 4, 3911 Sisimiut Side 1 Tilstandsregistrering, af B-608 3911 Sisimiut Suliakkiisoq / Arbejdsgiver: Birte Haugaard Jørgensen Adammip aqq. 10.0.1. Postboks 1001 3911 Sisimiut Nalunaarusiortut

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R SLOTSGADE 22, NYKØBING GULDBORGSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 27.10.2010 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2010-7.82.07/376-0001 Kommune: Guldborgsund

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R KRUDTTÅRN ENHJØRNINGENS BASTION KØBENHAVNS KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 29. juli 2014 Besigtiget af: Københavns Ejendomme, Rikke Tønnes Journalnummer: 2010-7.82.07/101-0001

Læs mere

Charmerende kontorlejemål

Charmerende kontorlejemål Charmerende kontorlejemål Kontorlokaler med plads til individuelle kontorer og storrumsfaciliteter tæt på Østerport Station M. Goldschmidt Ejendomme Logo/bomærke på hvid Mand: Pantone Cool Gray 8 Tekst:

Læs mere

Løgstrup Skole Tilbygning med ny klasseklynge til mellemtrinnet

Løgstrup Skole Tilbygning med ny klasseklynge til mellemtrinnet Quattro Arkitekter A/S Preislers Plads 14 8800 Viborg tlf. 8662 2711 cvr. 10086760 www.quattro-as.dk Løgstrup Skole Tilbygning med ny klasseklynge til mellemtrinnet 2010.12.13 Udbygning af Løgstrup Skole

Læs mere

PLUMS GÅRD. Moderne boliger midt i Assens BOLIGER VI LEVER I

PLUMS GÅRD. Moderne boliger midt i Assens BOLIGER VI LEVER I PLUMS BOLIGER VI LEVER I GÅRD Moderne boliger midt i Assens Nyt spændende boligområde midt i Assens FAB bygger 55 moderne lejligheder ved træ laden i Plums Gård. Tæt på gågade / sivegade og i gåafstand

Læs mere

Hærens Signaltekniske Tjeneste. (HSGT). Army Signal Technical Service.

Hærens Signaltekniske Tjeneste. (HSGT). Army Signal Technical Service. Hærens Signaltekniske Tjeneste. (HSGT). Army Signal Technical Service. Hærens Signaltekniske Tjeneste, HSGT stod for alt vedrørende hærens elektroniske udstyr. Det hørte under Generalinspektøren for Telegraftropperne

Læs mere

Sådan påvirker regeringens boligudspil husejerne i Region Hovedstaden

Sådan påvirker regeringens boligudspil husejerne i Region Hovedstaden Sådan påvirker regeringens boligudspil husejerne i Region Hovedstaden Regeringens boligudspil vil have betydning for den bolig, boligejerne i Danmark skal betale. I denne oversigt præsenteres effekterne

Læs mere

CIVILFORSVARETS KOLONNER. CF-KOLONNEN I NÆSTVED

CIVILFORSVARETS KOLONNER. CF-KOLONNEN I NÆSTVED 124 Sektion 02 16 Thomas CIVILFORSVARETS KOLONNER. CF-KOLONNEN I NÆSTVED Tram Pedersen Det statslige Civilforsvar rådede under Den Kolde Krig over kaserner og udrykningskolonner i hver af landets syv regioner.

Læs mere

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG TIL ELEV E N DANMARK I DEN KOLDE KRIG ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg 1 ELEVARK 1 INTRODUKTION Du skal arbejde med emnet Danmark i den kolde krig

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

bebyggelsen -kvalitet og variation Arkitekturen vinduer eller murede facader med helt andre udtryk.

bebyggelsen -kvalitet og variation Arkitekturen vinduer eller murede facader med helt andre udtryk. Royal Golf Center Ørestads Blvd. bebyggelsen -kvalitet og variation Bella Center Bella Center station M Kalvebod Fælled Horisonten2 Horisonten1 Center Blvd. 2A 2B 2C 2D Byparken 4 C. F. Møllers Allé Edvard

Læs mere

Blegen/Køng Linnedfabrik

Blegen/Køng Linnedfabrik Blegen/Køng Linnedfabrik Ved Kronens salg af Vordingborg Rytterdistrikt i 1774 fulgte dele af Vintersbølle skov med til Øbjerggård gods i Køng, der blev købt af storkøbmand og konferensråd Niels Ryberg.

Læs mere

Att: Helle Aare / Pernille Øster Fredericia, d Sag: Dalegade Fredericia

Att: Helle Aare / Pernille Øster Fredericia, d Sag: Dalegade Fredericia Fredericia kommune Gothersgade 7000 Fredericia Att: Helle Aare / Pernille Øster Fredericia, d. 03.12.18 Sag: Dalegade 34 7000 Fredericia Generelt til indsigelserne: Min eneste interesse er at skabe et

Læs mere

Kilde. Molotov-Ribbentrop-pagten. Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. Artikel 4. Artikel 5. Artikel 6. Artikel 7. Artikel 1. Historiefaget.

Kilde. Molotov-Ribbentrop-pagten. Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. Artikel 4. Artikel 5. Artikel 6. Artikel 7. Artikel 1. Historiefaget. Kilde Denne traktat mellem Nazityskland og Sovjetunionen var grundlaget for den tyske invasion af Polen en uge senere, som indvarslede den 2. Verdenskrig i Europa. Den anden del af traktaten forblev hemmelig

Læs mere

Bryggervangen København Ø

Bryggervangen København Ø Når alle de fornuftige detaljer er på plads, står du tilbage med den vigtigste; Føles stedet rigtigt. Bryggervangen 55 2100 København Ø Moderne ejendom med ventilation og køl Møbleret gårdmiljø Fantastisk

Læs mere

Velkommen til landsbyerne FRÆER. Guldfund, Bette Berlin og Fræer Purker

Velkommen til landsbyerne FRÆER. Guldfund, Bette Berlin og Fræer Purker Fræer Kirke. Velkommen til landsbyerne FRÆER Guldfund, Bette Berlin og Fræer Purker To kilo af det pureste guld! Det var fundet, der kom til syne på Fræer Mark en dag tilbage i 1869. Det bestod af fem

Læs mere

SCHERFIGS HAVE NY BOLIGBEBYGGELSE PÅ SCHERFIGSVEJ / STRANDPROMENADEN VED SVANEMØLLEN STRAND. Juni 2017

SCHERFIGS HAVE NY BOLIGBEBYGGELSE PÅ SCHERFIGSVEJ / STRANDPROMENADEN VED SVANEMØLLEN STRAND. Juni 2017 SCHERFIGS HAVE NY BOLIGBEBYGGELSE PÅ SCHERFIGSVEJ / STRANDPROMENADEN VED SVANEMØLLEN STRAND Juni 2017 INDHOLD INTRO 05 SITUATIONSPLAN 07 PERSPEKTIVER 08 FACADER 12 SNIT 14 AREALOVERSIGT 16 OVERSIGTSPLANER

Læs mere

Efterlysning af Bedre Byggeskik huse i Espergærde og Helsingør

Efterlysning af Bedre Byggeskik huse i Espergærde og Helsingør Bedre Byggeskik Efterlysning af Bedre Byggeskik huse i Espergærde og Helsingør Arkitekter MAA Per Godtfredsen og Jan Arnt Historisk Forening for Espergærde er gået ind i et samarbejde med By & Land Helsingør

Læs mere

Studielejligheder i Holbæk

Studielejligheder i Holbæk Lundestrædet 55, Studielejligheder i Holbæk Perfekt ramme for dig der studerer i Holbæk Klar til indflytning M. Goldschmidt Ejendomme Logo/bomærke på hvid Mand: Pantone Cool Gray 8 Tekst: Pantone 389 M.

Læs mere

Bornholm - lejrskolebogen. Troels Gollander. Møllen Multimedie

Bornholm - lejrskolebogen. Troels Gollander. Møllen Multimedie Bornholm - lejrskolebogen Troels Gollander Møllen Multimedie INDHOLD Østersøens Perle 4 Klipperne 6 De første bornholmere 8 Krig og frihedskamp 10 Erhverv 12 Hammershus 14 Rundkirkerne 16 Bornholms byer

Læs mere

BEKENDTGØRELSE OM. Landsplandirektiv for anvendelse af Sjælsmark Kaserne

BEKENDTGØRELSE OM. Landsplandirektiv for anvendelse af Sjælsmark Kaserne BEKENDTGØRELSE OM Landsplandirektiv for anvendelse af Sjælsmark Kaserne I medfør af 3, stk. 1 og 2, i lov om planlægning, jf. lovbekendtgørelse nr. 587 af 27. maj 2013, fastsættes: Kapitel 1 Formål 1.

Læs mere

VEJLEDNING OM PLACERING AF BYGGERI I KUPERET TERRÆN

VEJLEDNING OM PLACERING AF BYGGERI I KUPERET TERRÆN VEJLEDNING OM PLACERING AF BYGGERI I KUPERET TERRÆN Indholdsfortegnelse Lokalplaneksempler...7 Baggrunden for bestemmelserne...9 Bebyggelsens udformning...10 Bolig med forskudte etager...11 Indledning

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Denne konflikt i landet er dog ikke den første. Under den kolde

Læs mere

Bilag 3: Almen praksis tabeller. Borgernes tilfredshed med overgange på sundhedsområdet

Bilag 3: Almen praksis tabeller. Borgernes tilfredshed med overgange på sundhedsområdet Bilag 3: Almen praksis tabeller Borgernes tilfredshed med overgange på sundhedsområdet Publikationen kan hentes på hjemmesiden for Social- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed: www.simb.dk Henvendelse

Læs mere

Bryggervangen København Ø

Bryggervangen København Ø Når alle de fornuftige detaljer er på plads, står du tilbage med den vigtigste; Føles stedet rigtigt. Bryggervangen 55 2100 København Ø Moderne ejendom med ventilation og køl Møbleret gårdmiljø Fantastisk

Læs mere

Årsberetning fra Beredskabsforbundet Regions Hovedstaden for 2011.

Årsberetning fra Beredskabsforbundet Regions Hovedstaden for 2011. Region Hovedstaden Årsberetning 2011. Årsberetning fra Beredskabsforbundet Regions Hovedstaden for 2011. Regionsårsmødet i kreds Vestegnen fredag den 23. marts 2012. Så har Region Hovedstaden været i gang

Læs mere

9 eksklusive ejerlejligheder i herskabelig ejendom i Vedbæk

9 eksklusive ejerlejligheder i herskabelig ejendom i Vedbæk 9 eksklusive ejerlejligheder i herskabelig ejendom i Vedbæk Et moderne liv i historiske rammer De bedste fra to verdener Ombygningen til de 9 eksklusive lejligheder er i fuld gang - og den foregår med

Læs mere

HUSETS HISTORIE Rev. Januar 2012

HUSETS HISTORIE Rev. Januar 2012 HUSETS HISTORIE Rev. Januar 2012 Karréen YRSA.RO blev oprindelig tegnet i ren jugendstil i 1905 af arkitekt J.P. Rasmussen, Utterslev for malermester Holger Hansen, der var en stor grundejer i området.

Læs mere

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG Russisk graffiti 1945 Hvad Rådstuens gulve, vinduer og vægge gemte/gemmer NIELS-HOLGER LARSEN 2012 Undersøgelser under restaureringen 2008-2009 Ved restaureringerne i 2008-2009

Læs mere

Dagen før årets Flagdag modtog Livgardens Historiske Samling et diorama i skala 1:6, der forestillede Livgardens indsats på hold 15 i Afghanistan

Dagen før årets Flagdag modtog Livgardens Historiske Samling et diorama i skala 1:6, der forestillede Livgardens indsats på hold 15 i Afghanistan Krig i mindre skala Dagen før årets Flagdag modtog Livgardens Historiske Samling et diorama i skala 1:6, der forestillede Livgardens indsats på hold 15 i Afghanistan For Eric Lerdrup Bourgois, leder af

Læs mere

TIL SALG SLOTSVÆNGET 4400 KALUNDBORG

TIL SALG SLOTSVÆNGET 4400 KALUNDBORG TIL SALG SLOTSVÆNGET 4400 KALUNDBORG 2 EJENDOMMEN: Matr. nr. 251 AA og 251 AB Kalundborg Bygrunde. BELIGGENDE: Slotsvænget 5 4400 Kalundborg KOMMUNE: Kalundborg kommune. ZONESTATUS: Ejendommen er beliggende

Læs mere

Gødsholmvej 1, Appenæs

Gødsholmvej 1, Appenæs Gødsholmvej 1, Appenæs Besigtiget 3.5.2018 af Anja Andersen, Susanne Outzen og Stig Håkansson v. tilstedeværelse af ejer og dennes rådgiver. Kulturmiljøet Huset skønnes at være opført i 1800-tallet, men

Læs mere

SØBORG MØBELFABRIK VOLUMENSTUDIE

SØBORG MØBELFABRIK VOLUMENSTUDIE VOLUMENSTUDIE 15.09.2015 BOLIGER OG ERHVERV PÅ S GRUND Det planlagte boligbyggeri opføres på de arealer, der frigøres bag den nuværende Søborg Møbelfabriks hovedbygning. Der opføres ca. 160 boliger med

Læs mere

SAMUELS HUS UDLEJNINGSBROCHURE FORELØBIG UDLEJNINGSBROCHURE

SAMUELS HUS UDLEJNINGSBROCHURE FORELØBIG UDLEJNINGSBROCHURE SAMUELS HUS UDLEJNINGSBROCHURE FORELØBIG UDLEJNINGSBROCHURE Indhold INDHOLD PRAKTISK INFO Fra kirke til ungdomsboliger er halvvejs... 3 KRITERIER & FORELØBIGE FAKTA Kriterier for leje af ungdomsboliger...

Læs mere

SCHERFIGSHAVE NY BOLIGBEBYGGELSE PÅ SCHERFIGSVEJ / STRANDPROMENADEN VED SVANEMØLLEN STRAND

SCHERFIGSHAVE NY BOLIGBEBYGGELSE PÅ SCHERFIGSVEJ / STRANDPROMENADEN VED SVANEMØLLEN STRAND SCHERFIGSHAVE NY BOLIGBEBYGGELSE PÅ SCHERFIGSVEJ / STRANDPROMENADEN VED SVANEMØLLEN STRAND INDHOLD INTRO 05 SITUATIONSPLAN 07 PERSPEKTIVER 08 FACADER 12 SNIT 14 AREALOVERSIGT 16 OVERSIGTSPLANER 20 BOLIGTYPEPLANER

Læs mere

= ejendom med mange. anvendelsesmuligheder. Office Garden Gydevang Allerød

= ejendom med mange. anvendelsesmuligheder. Office Garden Gydevang Allerød = ejendom med mange anvendelsesmuligheder Office Garden 3450 Allerød 1 I attraktivt erhvervsområde i Allerød Ejendommen Office Garden er beliggende i det veludbyggede erhvervsområde Borupgård, der ligger

Læs mere

Hit med Historien

Hit med Historien Hit med Historien 1914-1949 Køge 1914-1924 Læs en kort beskrivelse af Første Verdenskrig. Få din lærer til at hjælpe dig med at finde litteratur. Det kan være svært at sammenligne pengenes værdi gennem

Læs mere

Rødovrevej Rødovrevej 239

Rødovrevej Rødovrevej 239 Rødovrevej 239 Området Introduktion Centralt beliggende i det midt-østlige hjørne af Rødovre Ligger denne gamle erhvervsbygning. Bygningen har tidligere været brugt af Tele Danmark og De gule sider men

Læs mere

Sydvestvej Fleksible lejemål i attraktivt erhvervsområde

Sydvestvej Fleksible lejemål i attraktivt erhvervsområde Sydvestvej 98-104 Fleksible lejemål i attraktivt erhvervsområde Repræsentative kontorer Velkommen til Sydvestvej 98-104 i Glostrup. Vel kommen til fire ejendomme, som ikke alene er velbeliggende i forhold

Læs mere

Cirkelhuset Familieboliger i Køge

Cirkelhuset Familieboliger i Køge Cirkelhuset Familieboliger i Køge 130 boliger i op til 7 plan Afdeling 914-0 Lejerbo Køge Bugt Udlejningsteam Syd Gammel Køge Landevej 26 2500 Valby Telefon 70 12 13 10 Bygges i samarbejde med: Cirkelhuset

Læs mere

Vedrørende inspektion af dele af modtagelsen i Vestre Fængsel og Vestre Hospital

Vedrørende inspektion af dele af modtagelsen i Vestre Fængsel og Vestre Hospital FOLKETINGETS OMBUDSMAND Gammeltorv 22, 1457 København K Telefon 33 13 25 12. Telefax 33 13 07 17 Personlig henvendelse 10-15 Københavns Fængsler Vigerslev Allé 1 Postboks 701 2450 København SV Dato: J.nr.:

Læs mere

Skejbytoften. - Skønne solfyldte balkoner - Fælles grønne arealer - Tæt på skov og eng - Udsigt til Engsø ARKITEKTTEGNEDE BOLIGER TIL LEJE.

Skejbytoften. - Skønne solfyldte balkoner - Fælles grønne arealer - Tæt på skov og eng - Udsigt til Engsø ARKITEKTTEGNEDE BOLIGER TIL LEJE. Skejbytoften ARKITEKTTEGNEDE BOLIGER TIL LEJE - Skønne solfyldte balkoner - Fælles grønne arealer - Tæt på skov og eng - Udsigt til Engsø Adresse: Skejbytoften 109-113, 117-121 8200 Århus N www.skejbytoften.com

Læs mere