- 1 - FOLKEFORBUNDS PAGTEN. FORORD.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "- 1 - FOLKEFORBUNDS PAGTEN. FORORD."

Transkript

1 - 1 - FOLKEFORBUNDS PAGTEN. Folkeforbundets Generalsekretariat. Informationsafdelingen. GENÈVE. HERTZ BOGTRYKKERI. KØENHAVN FORORD. Folkeforbundets Pagt udgør første afsnit af de fredstraktater, som i sluttedes mellem paa den ene side de Allierede og Associerede magter og paa den anden side Tyskland i Versailles, 28. Juni 19 I 9. Østrig i St. Germainen-Laye, 10. September Bulgarien i Neuilly-sur-Seine, 27. November Ungarn i Trianon, 4. Juni Pagten traadte i kraft samtidig med Versaillestraktaten den 10. Januar 1920; Folkeforbundsraadets første møde fandt sted 16. Januar samme aar. Allerede ved den første forsamling i November- December 1920 forelaa der forslag om en række ændringer i Pagten, bl. a. fra dansk, norsk og svensk side, og den anden forsamling, i September 1921, vedtog visse ændringer, som man vil finde gengivet i noter under teksten. Imidlertid maa det erindres, at ifølge pagtens artikel 26 ændringer i den først træder i kraft, naar de er ratificeret af de forbundsmedlemmer, hvis repræsentanter har sæde i Raadet, og af et flertal af de forbundsmedlemmer, hvis repræsentanter udgør forsamlingen. Da ingen af den anden forsamlings ændringer hidtil har samlet det nødvendige antal ratifikationer, er ingen af dem endnu (februar 1924) traadt i kraft. Pagtens officielle tekst er paa engelsk og fransk og begge tekster er bindende. I Pagtens tillæg I findes angivet som Folkeforbundets "oprindelige medlemmer" de Allierede og Associerede magter, der har undertegnet Versaillestraktaten eller de andre fredstraktater.

2 - 2 - Af dem blev alle undtagen Amerikas Forenede Stater, Ecuador og Hedjaz medlemmer ved at ratificere en eller flere af fredstraktaterne. For at lette oversigten over Pagten er i tekstens margin tilføjet korte indholdsfortegnelser, som ikke findes i den originale tekst. FOLKEFORBUNDETS PAGT. DE HØJE KONTRAHERENDE PARTER, som ønsker at udvikle samarbejdet mellem folkene og betrygge deres sikkerhed ved at paatage sig visse forpligtelser til ikke at gribe til krig, ved at vedligeholde aabne og ærlige, paa retfærdighed og hæderlighed hvilende mellemfolkelige forbindelser, ved strengt at iagttage folkerettens regler og anerkende dem som den virkelige rettesnor for regeringernes handlinger og ved at hævde retfærdighed og samvittighedsfuldt respektere alle indgaaede overenskomster i den gensidige forbindelse mellem civilicerede folkeslag, antager denne Pagt for Folkeforbundet. Forbundets sammensætning. ARTIKEL 1. Folkeforbundets oprindelige medlemmer er de undertegnende stater, som er nævnt i tillægget til denne Forbundspagt, og endvidere saadanne af de andre i tillægget nævnte stater, som uden forbehold tiltræder Forbundspagten. Tiltrædelsen skal finde sted ved en erklæring, der deponeres i Sekretariatet inden 2 maaneder efter Forbundspagtens ikrafttræden. Underretning derom skal tilstilles Folkeforbundets øvrige medlemmer. Enhver selvstyrende stat, dominion eller koloni, som ikke er nævnt i tillægget, kan blive medlem af Forbundet saafremt to tredjedele af Forsamlingen samtykker deri, og forudsat, at den giver betryggende garantier for sin oprigtige hensigt at iagttage sine mellemfolkelige forpligtelser, og at den antager Forbundets forskrifter m. h. t. dens land-, sø- og luftmilitære styrker og rustninger. Ethvert medlem af Forbundet kan med et varsel paa mindst 2 aar udtræde af Forbundet, forudsat at alle dets mellemfolkelige. forpligtelser, derunder indbefattet dets forpligtelser ifølge nærværende Forbundspagt, er opfyldt paa tidspunktet for dets udtræden.

3 - 3 - ARTIKEL 2. Forbundets organisation. Forbundets virksomhed ifølge nærværende Forbundspagt finder sted gennem en Forsamling (l'assemblée, the Assembly) og et Raad (le Conseil, the Council) bistaaet af et fast Sekretariat (le Secretariat permanent, the Permanent Secretariat). Forsamlingen ARTIKEL 3. Forsamlingen bestaar af repræsentanter for Forbundets medlemmer. Den træder sammen med bestemte mellemrum og iøvrigt til ethvert tidspunkt, som omstændighederne maatte kræve, paa det sted, hvor Forbundet har sit sæde, eller paa ethvert andet sted, som maatte blive fastsat. Forsamlingen kan paa sine møder behandle ethvert spørgsmaal, som falder indenfor Forbundets virksomhedsomraade eller som vedrører verdensfreden. Ved Forsamlingens møder kan intet medlem af Forbundet have mere end tre repræsentanter og ikke mere end en stemme. Raadet ARTIKEL 4. Raadet bestaar af repræsentanter for de Allierede og Associerede hovedmagter 1 ) og repræsentanter for fire andre forbundsmedlemmer. Disse fire forbundsmedlemmer vælges frit af Forsamlingen for et tidsrum, som den selv bestemmer. Indtil Forsamlingen første gang har udpeget disse medlemmer, skal repræsentanter for Belgien, Brasilien, Spanien og Grækenland være medlemmer af Raadet. Med samtykke af et flertal indenfor Forsamlingen kan Raadet udpege andre forbundsmedlemmer, hvis repræsentanter skal være faste medlemmer af Raadet. Med saadant samtykke kan Raadet ogsaa øge antallet af de forbundsmedlemmer, der vælges af Forsamlingen til at være repræsenteret i Raadet 2 ) Raadet træder sammen fra tid til anden, naar omstændighederne kræver det og i det mindste en gang om aaret paa det sted, hvor Forbundet har sit sæde, eller paa ethvert 1 Amerikas Forenede Stater, England, Frankrig, Italien og Japan, Sml. S, 3 ff. 2 Den af den 2den Forsamling vedtagne ændring til artikel 4 indføjer paa dette sted følgende stykke: Forsamlingen fastsætter med to tredjedels flertal reglerne for valget af de ikke-faste medlemmer af Raadet, derunder særlig spørgsmaalet om varigheden af deres funktionsperiode og om vilkaarene for deres genvalg. Desuden vedtog den 3dje Forsamling en resolution, ifølge hvilken den godkendte en af Raadet tagen beslutning om at udvide antallet af de valgte raadsmedlemmer fra 4 til 6. Denne beslutning traadte øjeblikkelig i kraft, saaledes at Raadet siden har talt 4 faste og 6 valgte medlemmer.

4 - 4 - andet sted, som maatte blive fastsat. Raadet kan paa sine møder behandle ethvert spørgsmaal, som falder indenfor Forbundets virksomhedsomraade eller som vedrører verdensfreden. Et forbundsmedlem, som ikke er repræsenteret i Raadet, skal indbydes til at deltage som medlem i ethvert møde, i hvilket Raadet behandler spørgsmaal, der særlig berører dets interesser. I Raadets møder har ethvert forbundsmedlem, der er repræsenteret i Raadet, en stemme. Intet medlem kan have mere end en repræsentant. ARTIKEL 5. Afstemning og fremgangsmaaderne ved Forsamlingens og Raadets møder. Til beslutninger af Raadet eller Forsamlingen kræves der tilslutning fra alle de forbundsmedlemmer, som er repræsenteret ved mødet, med mindre anderledes udtrykkelig er fastsat i nærværende forbundspagt eller i den foreliggende fredstraktats 3 ) bestemmelser. Alle spørgsmaal angaaende fremgangsmaaden ved Forsamlingens eller Raadets møder, derunder indbefattet nedsættelsen af udvalg til undersøgelse af særlige spørgsmaal, skal ordnes af Forsamlingen eller af Raadet og kan afgøres af et flertal af de forbundsmedlemmer, der er repræsenteret ved mødet. Forsamlingen og Raadets første møde skal indkaldes af præsidenten for Amerikas forenede Stater. Sekretariatet. ARTIKEL 6. Det faste Sekretariat oprettes paa det sted, hvor Forbundet har sit sæde. Det bestaar af en generalsekretær samt sekretærer og iøvrigt saadant personale, som maatte være nødvendig. Den første generalsekretær er udnævnt i tillægget til Pagten. Senere skal generalsekretæren udnævnes af Raadet med godkendelse af et flertal af Forsamlingen. Sekretærerne og det øvrige personale i Sekretariatet udnævnes af generalsekretæren med Raadets godkendelse. Generalsekretæren er selvskreven generalsekretær ved Forsamlingens og Raadets møder. 3 Sml. S. 3.

5 - 5 - Udgifterne ved Sekretariatet skal udredes af Forbundets medlemmer og fordeles mellem dem i samme forhold, som er fastsat ved fordelingen af udgifterne til Verdenspostforeningens internationale Bureau. 4 ) ARTIKEL 7. Forbundets sæde. Dets embedsmænds og medlemsrepræsentanters stilling. Ukrænke-lighed. Forbundet har sit sæde i Genève. Raadet kan til ethvert tidspunkt bestemme, at Forbundets sæde skal være andetsteds. Der skal være lige adgang for mænd og kvinder til alle stillinger under eller i forbindelse med Forbundet, derunder i nd befattet Sekretariatet. Naar forbundsmedlemmernes repræsentanter og Forbundets tjenestemænd optræder i Forbundets ærinde, nyder de diplomatiske forrettighed er og friheder. Bygninger og anden ejendom, som benyttes af Forbundet og dets tjenestemænd eller af forbundsmedlemmernes repræsentanter ved dets møder, er ukrænkelige. Begrænsning af rustningerne ARTIKEL 8. Forbundets medlemmer anerkender, at fredens opretholdelse f kræver en indskrænkning af de nationale rustninger til den laveste grænse, som er forenelig med den nationale sikkerhed og med gennemførelsen ved fælles virksomhed af de mellemfolkelige forpligtelser. Raadet skal under hensyntagen til hver stats geografiske beliggenhed og særlige forhold udarbejde forslag for en saadan indskrænkning og forelægge dem for de forskellige regeringer til deres overvejelse og afgørelse. Disse forslag skal gøres til genstand for fornyet overvejelse og, om nødvendigt, ændring i det mindste hvert 10. aar. Naar disse forslag er antaget af de forskellige regeringer, kan de deri fastsatte grænser for rustningerne ikke overskrides uden Raadets samtykke.. Forbundsmedlemmerne er enige om, at der kan rettes alvorlige indvendinger imod fremstillingen af ammunition og krigsmidler af private foretagender og overdrager til 4 Den af 2den forsamling vedtagne ændring giver delle stykke følgende ordlyd: Forbundets udgifter udredes af forbundsmedlemmerne i det forhold, Forsamlingen bestemmer. Indtil ratifikationen af denne ændring foreligger, er forbundets udgifter bleven fordelt efter fordelingsmaader, som den 3dje og 4de forsamling vedtog med enstemmighed. Den af den 4de forsamling for 1924 vedtagne fordeling af udgifterne findes af trykt i tillæget.

6 - 6 - Raadet at stille forslag om, hvorledes de uheldige virkninger, som er forbundet med saadan fremstilling, kan undgaas, idet der tages tilbørlig hensyn til behovet hos de forbundsmedlemmer, som ikke selv er i stand til at fremstille den ammunition og det krigsmateriel, der er nødvendig for deres sikkerhed. Forbundsmedlemmerne forpligter sig til at give hinanden aabne og fuldstændige oplysninger om omfanget af deres rustninger, om deres land-, sø- og luftmilitære programmer samt om forholdene indenfor de af deres industrigrene, der kan tilpasses til benyttelse i krigsøjemed. Det faste militærudvalg. ARTIKEL 9. Der nedsættes et staaende udvalg til overfor Raadet at ud- ] tale sig om udførelsen af forskrifterne i artiklerne 1 og 8 og om land-, sø- og luftmilitære spørgsmaal i almindelighed. ARTIKEL 10. Beskyttelse mod angreb paa medlemmers territoriale integritet og uafhængighed. Forbundsrnedlemmerne forpligter sig til at respektere og beskytte mod angreb udefra alle forbundsrnedlemmers territoriale integritet og bestaaende politiske uafhængighed. I tilfælde af, at et saadant angreb finder sted eller i tilfælde af trusel om eller fare for angreb, skal Raadet overveje, ved hvilke midler denne forpligtelse kan opfyldes. Krigstrusel. ARTIKEL 11. Enhver krig eller krigstrusel, hvad enten denne umiddelbart berører et af forbundsmedlemmerne eller ikke, erklæres herved udtrykkelig for en sag, som angaar hele Forbundet, og dette skal tage ethvert skridt, som maatte anses for hensigtsmæssigt og virkningsfuldt til at sikre freden mellem folkene. I et saadant tilfælde skal Generalsekretæren paa anmodning af et hvilket som helst medlem af Forbundet straks sammenkalde et møde af Raadet. Det erklæres ligeledes for ethvert forbundsrnedlems venskabelige ret at henlede Forsamlingens eller Raadets opmærksomhed paa en hvilkensomhelst omstændighed, der angaar de mellemfolkelige forhold, og som truer med at forstyrre den mellemfolkelige fred eller den gode forstaaelse mellem folkene, hvorpaa freden beror. ARTIKEL 12. Medlemmernes forhandlingspligt i tilfælde af strid. Forbundsrnedlemmerne er enige om, at de, dersom der mellem dem skulde opstaa

7 - 7 - nogen strid, der kan føre til et brud, vil gøre sagen til genstand enten for voldgift eller for en undersøgelse af Raadet, og de gaar ind paa i intet tilfælde at gribe til krig forinden tre maaneder er udløbet efter afsigelsen af voldgiftskendelsen eller afgivelsen af Raadets beretning. I ethvert tilfælde, som omfattes af nærværende artikel, skal voldgiftskendelsen afgives indenfor en rimelig frist, og Raadets beretning skal afgives inden 6 maaneder' efter, at striden er forelagt den. 5 ) Voldgift ARTIKEL 13. Forbundets medlemmer gaar ind paa, at de naarsomhelst der mellem dem maatte opstaa en strid, som de anser for egnet til at underkastes voldgift, og som ikke kan ordnes tilfredsstillende ad diplomatisk vej, vil henvise hele sagen til voldgiftsbehandling. 6 ) Stridigheder om fortolkningen af en traktat, om et hvilketsomhelst spørgsmaal angaaende folkeretten, om tilstedeværelsen af en hvilkensomhelst kendsgerning, som, ifald den bestod, vilde udgøre et brud paa en mellemfolkelig forpligtelse, eller om omfanget og arten af den erstatning, der skal ydes for et saadant brud, erklæres herved at høre til dem, der i almindelighed er egnet til at henvises til voldgiftsbehandling. 7 ) Den voldgiftsdomstol, til hvis afgørelse sagen henvises, skal være en domstol, som de stridende parter bliver enige om, eller som er fastsat i en tidligere overenskomst mellem dem. 8 ) forbundets medlemmer er enige om oprigtig at udføre enhver kendelse, der maatte blive afsagt, samt om at de ikke vil gribe til krig mod noget forbundsrnedlem, der retter sig efter den. I tilfælde af, at kendelsen ikke efterkommes, skal Raadet stille forslag om, hvilke skridt, der vil være at foretage for at sikre dens udførelse. Fast Domstol for mellemfolkelig Retspleje ARTIKEL 14. Raadet skal udarbejde forslag til oprettelsen af en fast Domstol for mellemfolkelig Retspleje og forelægge det til antaelse for Forbundsmedlemmerne. Domstolen skal være kompetent til at paakende enhver tvist af mellemfolkelig art, som de paagældende parter forelægger den. Domstolen kan ogsaa udtale en meningstilkendegivelse af 5 I anledning af oprettelsen af den faste Domstol for mellemfolkelig Retspleje i henhold til Pagtens art. 14 vedtog den anden forsamling nogle mindre ændringer i art. 12, ifølge hvilke der efter ordene i artiklens første stykke: "vil gøre sagen til genstand enten for voldgift", indførtes ordene: eller domstolsbehandling og efter ordene i samme stykke: "forinden tre maaneder er udløben efter afsigelsen af voldgiftskendelsen": eller domstolens afgørelse. 6 Den 2den forsamlings ændring indskyder her af samme grunde som i art. 12: eller domstolsbehandling. 7 eller domstolsbehandling (2den forsamlings ændring). 8 Den 2den forsamlings ændring giver dette stykke følgende ordlyd: Den domstol, til hvis afgørelse sagen henvises, skal være den faste Domstol for mellemfolkelig Retspleje eller en hvilkensomhelst domstol, som de stridende parter bliver enige om eller som er fastsat i en tidligere overenskomst mellem dem.

8 - 8 - raadgivende art angaaende enhver strid og ethvert spørgsmaal, som forelægges den af Raadet eller Forsamlingen. ARTIKEL 15. Stridigheder, der ikke er blevne henvist til voldgift, men forelægges Raad eller forsamling. Skulde der mellem Forbundets medlemmer opstaa en strid, der kan føre til brud, og sagen ikke underkastes voldgift 9 ) i henhold til artikel 13, forpligter Forbundets medlemmer sig til at forelægge sagen for Raadet. Dette kan ske ved, at en af de stridende parter giver meddelelse om striden til Generalsekretæren, hvorefter denne skal træffe alle fornødne foranstaltninger til sagens fuldstændige undersøgelse og overvejelse. De stridende parter skal saa hurtigt som muligt tilstille Generalsekretæren fremstillinger af deres sag med alle nødvendige kendsgerninger og dokumenter, som Raadet straks kan beslutte offentliggjort. Raadet skal forsøge at tilvejebringe en løsning af striden, og dersom dette lykkes det, offentliggør det en beretning, der indeholder de oplysninger om forholdene og de bemærkninger om striden samt om forligsbetingelserne, som Raadet maatte anse for hensigtsmæssige. Hvis striden ikke har kunnet bilægges, udarbejder og offentliggør Raadet, enten i kraft af en enstemmig beslutning eller eh almindelig flertalsbeslutning, en beretning, der indeholder en fremstilling af stridens faktiske grundlag og de forslag til løsning, som det efter omstændighederne anser for retfærdige og hensigtsmæssige. Ethvert forbundsmedlem, der er repræsenteret i Raadet, kan ligeledes qffentliggøre en fremstilling af stridens faktiske grundlag tilligemed dets egen opfattelse af striden. Hvis Raadets beretning er enstemmig vedtaget af dets medlemmer, med undtagelse af repræsentanterne for en eller flere af de stridende parter, forpligter forbundsmedlemmerne sig til ikke at gribe til krig mod nogen af de stridende parter, som retter sig efter de i beretningen gjorte henstillinger. Hvis Raadet ikke kan blive enig om en beretning, der er enstemmig vedtaget af dets medlemmer med undtagelse af repræsentanterne for en eller flere af de stridende parter, forbeholder forbundsmedlemmerne sig ret til at tage saadanne skridt, som de anser for nødvendige til opretholdelse af ret og retfærdighed. Dersom en af parterne hævder og raadet anerkender, at striden angaar et spørgsmaal, som ifølge mellemfolkelig ret alene henhører under denne parts egen myndighed, fastslaar Raadet dette forhold i sin beretning uden at foreslaa nogen løsning. Raadet kan i ethvert tilfælde, der falder ind under denne artikel, henvise striden til Forsamlingen. Ligeledes skal striden henvises til Forsamlingen, naar det forlanges af 9 eller domstolsbehandling (ændring vedtagen af den 2den forsamling i overensstemmelse med ændringerne til artiklerne 12 og 13.)

9 - 9 - en af parterne, forudsat at saadant forlangende fremsættes inden 14 dage efter, at striden er bleven forelagt Raadet. l ethvert tilfælde, som henvises til Forsamlingen, skal alle de forskrifter i nærværende artikel og i artikel 12, der angaar Raadets virksomhed og myndighed, komme til anvendelse med hensyn til Forsamlingens virksomhed og myndighed, saaledes, at en af Forsamlingen afgiven beretning, hvis den tiltrædes af repræsentanterne for de forbundsmedlemmer, der er repræsenteret i Raadet og af et flertal af de andre forbundsmedlemmer, i begge tilfælde med undtagelse af repræsentanterne for de stridende parter, skal have samme virkning, som en beslutning af Raadet, der er tiltraadt af alle dets medlemmer med undtagelse af repræsentanterne for en eller flere af de stridende parter. Straffeforholdsregler ("Sanktioner"). ARTIKEL 16. Saafremt et medlem af Forbundet griber til krig med tilsidesættelse af sine forbundsforpligtelser ifølge artiklerne 12, 13 eller 15 skal det uden videre anses for at have begaaet en krigshandling mod alle de andre forbundsmedlemmer. Disse forpligter sig til øjeblikkelig at afbryde enhver kommerciel og financiel forbindelse med den pagtbrydende stat, at forbyde ethvert samkvem mellem deres borgere og borgerne i denne stat, samt at forhindre ethvert financielt, kommercielt eller personligt samkvem mellem borgere i den pagtbrydende stat og borgerne i enhver anden stat, hvad enten den er medlem af Forbundet eller ej. Det er Raadets pligt i saadanne tilfælde at foreslaa de forskellige interesserede regeringer, med hvilke land-, sø- og luftmilitære styrker forbundsmedlemmerne hver for sig skal bidrage til tilvejebringelsen af de militærstyrker, der skal anvendes for at haandhæve forbundsforpligtelserne. Forbundsmedlemmerne er endvidere enige om, at de gensidig vil understøtte hinanden i de økonomiske og financielle forholdsregler, som træffes i henhold til nærværende artikel for at gøre de dermed forbundne tab og ulemper saa smaa som mulige, og at de gensidig vil understøtte hinanden i modstanden mod enhver særlig forholdsregel, som den pagtbrydende stat maatte rette mod en af dem, samt at de vil tage de nødvendige skridt for at lette ethvert forbundsmedlem, der tager del i den fælles optræden for at haandhæve forbundsforpligtelserne, transporten af væbnede styrker gennem deres omraader. Et forbundsmedlem, som har krænket en af forbundsforpligtelserne, kan udelukkes af Forbundet ved en raadsbslutning tiltraadt af alle andre forbundsmedlemmer, som er repræsenteret i Raadet. 10 ) 10 Denne artikel vilde efter den 2den Forsamlings ændring komme til at lyde saaledes (ændringerne er kursiveret) : Saafremt et medlem af Forbundet griber til krig med tilsidesættelse af sine forbundsforpligtelser ifølge artiklerne 12, 13 eller 15 skal det uden videre anses for at have begaaet en krigshandling mod alle de andre forbundsmedlemmer. Disse forpligter sig til øjeblikkelig at afbryde enhver kommerciel og financiel forbindelse med den pagtbrydende stat, at forbyde ethver samkvem mellem

10 ARTIKEL 17. Stridigheder, som berører en eller flere stater udenfor Forbundet I tilfælde af, at der opstaar en strid mellem et forbundsmedlem og en stat, som ikke er medlem af Forbundet, eller mellem stater, af hvilke ingen er medlemmer af Forbundet, skal den stat eller de stater, som ikke er medlemmer af Forbundet, opfordres til, paa de betingelser som Raadet anser for retfærdige, at antage de forpligtelser, som paahviler forbundsmedlemmer, forsaavidt angaar bilæggelsen af den paagældende tvist. Hvis en saadan opfordring antages, skal bestemmelserne i artiklerne 12 til 16 bringes til anvendelse med de lempelser, som Raadet maatte anse for nødvendige. Naar en saadan opfordring er fremsat, skal Raadet uopholdelig foranledige en undersøgelse af de nærmere omstændigheder ved striden og stille forslag om de forholdsregler, som det maatte anse for de bedste og mest virksomme i det foreliggende tilfælde. Hvis en stat, der har modtaget en saadan opfordring, nægter at antage de forpligtelser, som paahviler forbundsmedlemmer, forsaavidt angaar bilæggelsen af den paagældende tvist, kan Raadet tage saadanne forholdsregler og stille saadanne forslag, som er egnet til at forebygge fjendtligheder og til at medføre stridens bilæggelse. Registrering og offentliggørelse af traktater. ARTIKEL 18. Enhver traktat eller mellemfolkelig aftale, som i fremtiden maatte blive mdgaaet af et forbundsmedlem, skal straks registreres i Sekretariatet og skal saasnart som muligt offentliggøres af dette. Ingen traktat eller mellemfolkelig aftale skal være bindende, forinden saadan registrering har fundet sted. Revision af traktater m. m. ARTIKEL 19. personer boende indenfor deres omraade og personer bosiddende i den pagtbrydende stats omraade, samt at forhindre ethvert financielt, kommercielt eller personligt samkvem mellem personer bosiddende indenfor den pagtbrydende stats omraade og personer bosiddende i enhver anden stat, hvad enten den er medlem af Forbundet eller ej. Det tilkommer Raadet at udtale sig om, hvorvidt et pagtbrud har fundet sted eller ej. Ved Raadets forhandlinger herom medregnes ikke de stemmer, der afgives af medlemmer, som beskyldes for at have grebet til krig eller af medlemmer mod hvem disse krigshandlinger er rettet. Raadet skal underrette samtlige medlemmer af Forbundet om det tidspunkt, paa hvilkrt det anbefaler anvendelsen af de i denne artikel omtalte økonomiske tvangsmidler. Dog kan Raadet for disse medlemmers vedkommende udsætte, for et nærmere angivet tidsrum, udførelsen af en hvilllensomhelst af disse forkoldsregler, saafremt det mener, at en udsættelse vil gøre det lettere at naa hensigten med de i forrige styk'ke omtalte forholdsregler eller, at udsættelsen er nodvendig for at formindske til det mindst mulige de tab og ulemper, som saadanne forholdsregler vilde paafore vedkommende medlemmer. Det er Raadets pligt i saadanne tilfælde at foreslaa de forskellige interesserede regeringer o. s. v. Resten af artiklen som overfor.

11 Forsamlingen kan fra tid til anden henstille til forbundsmedlemmer at tage under fornyet overvejelse traktater, der er blevne uanvendelige, saavelsom mellemfolkelige fororhold, hvis fortsatte bestaaen kunde sætte verdensfreden i fare. ARTIKEL 20. Ophævelse af forpligtelser uforenelige med Pagten. Forbundsmedlemmerne anerkender hver for sig, at nærværende forbundspagt ophæver alle mellem dem indgaaede forpligtelser og overenskomster, som er uforenelige med dens Bestemmelser, og forpligter sig højtidelig til ikke i 'fremtiden at paatage sig saadanne forpligtelser. Hvis et forbundsmedlem, forinden det indtraadte i Forbundet, har paataget sig forpligtelser, som er uforenelige med Forbundspagtens bestemmelser, skal det straks gøre skridt til at frigøre sig for dem. Overenskomster forenelige med Pagten. ARTIKEL 21. Gyldigheden af saadanne mellemfolkelige aftaler til sikring af fredens opretholdelse som voldgiftstraktater og territoriale forstaaelser, f. eks. Monroe-doktrinen, berøres ikke af nogen bestemmelse i nærværende Forbundspagt. ARTIKEL 22. Folkeforbundets kontrol over visse kolonier og omraader. Mandatsystemet. Paa de kolonier og omraader, der, som følge af verdenskrigen, har ophørt at staa under de staters suverænitet, som tidligere styrede dem og som bebos af folkeslag, der, under nutidens særlig vanskelige forhold, endnu ikke er modne til selvstyre, skal den grundsætning bringes til anvendelse, at saadanne folkeslags velvære og udvikling udgør en hellig opgave for civilisationen, og at der i Pagten skal optages garantier for udførelsen af denne opgave. Den bedste maade, paa hvilken denne grundsætning kan udføres i praksis, er at betro formynderskabet for saadanne folkeslag til nationer paa et mere fremskredent udviklingstrin, som.i kraft af deres hjælpekilder, deres erfaring eller deres geografiske beliggenhed bedst kan paatage sig dette ansvar, og som er villige dertil, samt at dette formynderskah udøves af dem som befuldmægtigede for Forbundet og i dets navn. Fuldmagtens (mandatets) art maa være forskellig efter det paagældende folkeslags udviklingstrin, omraadets geografiske beliggenhed, dets økonomiske forhold og andre lignende omstændigheder. Visse folkesamfund, som tidligere hørte til det tyrkiske rige, har naaet et udviklingstrin, som gør det mulig foreløbig at anerkende deres bestaaen som uafhængige

12 nationer under forudsætning af, at der indtil det tidspunkt, da de er i stand til at styre sig selv, ydes dem raad og bistand til deres forvaltning af en dertil befuldmægtiget stat. Ved valget af denne stat bør først og fremmest disse folkesamfunds egne ønsker komme i betragtning. Andre folkeslag, særlig i Centralafrika, staar paa et saadant udviklingstrin, at den befuldmægtigede stat maa være ansvarlig for forvaltningen af det paagældende omraade under betingelser, som sikrer samvittigheds- og religionsfrihed, alene med den begrænsning som opretholdelsen af den offentlige orden og moral kræver, forebygger misbrug som handel med slaver, vaaben og spirituosa, forhindrer oprettelsen af fæstninger eller land- og sømilitære støttepunkter og militær uddannelse af de indfødte til andet end politiformaal og det paagældende omraades forsvar, og som endvidere sikrer de andre medlemmer af Forbundet samme adgang til handel og samfærdsel. Endelig er der omraader som Sydvestafrika og visse øer i den sydlige del af Stillehavet, der paa grund af deres faatallige befolkning eller ringe størrelse, og fordi de ligger fjernet fra civilisationens midtpunkter eller fordi de støder op til den befuldmægtigede stats omraade, eller paa grund af andre omstændigheder, bedst kan forvaltes i henhold til den befuldmægtigede stats love som en integrerende bestanddel af dens omraade, dog under forudsætning af, at ovennævnte garantier i den indfødte befolknings interesser iagttages. I ethvert tilfælde, hvor en fuldmagt er bleven tildelt en stat, skal den befuldmægtigede stat indgive en aarlig beretning til Raadet angaaende det omraade, der er blevet betroet til dens omsorg. Omfanget af den befuldmægtigede stats myndighed, tilsyn eller forvaltning skal udtrykkelig fastsættes af Raadet i hvert enkelt tilfælde, med mindre der i forvejen er truffet overenskomst derom mellem Forbundets medlemmer. Der skal nedsættes et staaende udvalg til at modtage og undersøge de befuldmægtigede staters aarlige beretninger og til at tilstille Raadet raadgivende udtalelser om alle spørgsmaal, der angaar fuldmagternes (mandaternes) udførelse. Sociale og humanitære hverv. ARTIKEL 23. Under forbehold af og i overensstemmelse med bestemcemelserne i mellemfolkelige konventioner, som allerede er indgaaede eller maatte blive indgaaede i fremtiden, erklærer Forbundets medlemmer at ville: a) bestræbe sig for at sikre og vedligeholde rimelige og humane arbejdsvilkaar for mænd, kvinder og børn baade i deres eget land og i de lande, med hvilke de staar i kommerciel og industriel forbindelse, samt i dette øjemed oprette og vedligeholde de nødvendige mellemfolkelige organisationer; b) forpligte sig til at sikre den indfødte befolkning i omraader, som er under deres forvaltning, en retfærdig behandling;

13 c) overlade Forbundet det almindelige tilsyn med udførelsen af aftaler vedrørende handel med kvinder og børn og handel med opium og andre skadelige bedøvelsesmidler; d) overdrage Forbundet det almindelige tilsyn med handel, med ammunition og vaaben paa de lande, hvor kontrol med denne handel er nødvendig i fælles interesse; e) drage omsorg for at sikre og vedligeholde frihed for handelsforbindelser og transit og en retfærdig behandling af alle Forbundsmedlemmers handel, saaledes at der tages hensyn til behovet i de under krigen hærgede egne; f) bestræbe sig for at træffe mellemfolkelige foranstaltninger til forhindring og bekæmpelse af sygdomme. Internationale bureauer ARTIKEL 24. Alle internationale bureauer, som allerede er oprettet ved fællestraktater, skal stilles under Forbundets ledelse, dersom deltagerne i disse traktater samtykker deri. Alle bureauer og kommissioner for ordning af spørgsmaal af mellemfolkelig interesse, som fremtidig maatte blive oprettet, bliver at stille under Forbundets ledelse. I alle spørgsmaar af mellemfolkelig interesse, som er ordnede ved almindelige konventioner, men som ikke er stillede under tilsyn af internationale bureauer eller kommissioner, skal Forbundets Sekretariat, dersom Raadet samtykker deri og parterne ønsker det, indsamle og fordele alle nyttige oplysninger og yde enhver anden bistand, som maatte være nødvendig eller ønskelig. Raadet kan lade udgifterne ved bureauer og kommissioner, som er stillede under Forbundets ledelse, indbefatte i Sekretariatets udgifter. ARTIKEL 25. Samarbejde mellem røde kors organisationer. Forbundsmedlemmerne er enige om at opmuntre og fremme oprettelsen af og samarbejdet mellem behørig bemyndigede, frivillige, nationale røde kors-organisationer, som har til opgave at forbedre sundhedsforholdene, forhindre sygdomme og mildne lidelserne i verden. Ændringer i pagten. ARTIKEL 26. Ændringer i denne Forbundspagt træder i kraft, naar de er ratificerede af de forbundsmedlemmer, hvis repræsentanter har sæde i Raadet, og af et flertal af de forbundsmedlemmer, hvis repræsentanter udgør Forsamlingen. Det staar ethvert forbundsmedlem frit for ikke at antage ændringer, som foretages i

14 Forbundspagten, men i saa fald ophører det at være medlem af Forbundet. 11 ) TILLÆG. FOLKEFORBUNDETS OPRINDELIGE MEDLEMMER, STATER SOM HAR UNDERTEGNET FREDSTRAKTATEN. (I pagten nævnt efter den franske bogstavorden.) Amerikas Forenede Stater Hedjaz 12 Belgien Honduras Bolivia Italien Brazilien Japan Cuba Kina Det Britiske Rige Liberia Kanada Nicaragua Australien Panama Sydafrika Peru New Zealand Polen Indien Portugal Rumænien Ecuador Den serbisk-kroatisk-slovenske Stat Frankrig Grækenland Siam Guatemala Tjekoslovakiet Haiti Uruguay STATER SOM OPFORDRES TIL AT TILTRÆDE FORBUNDSPAGTEN. Argentina Chile Columbia Danmark Persien San Salvador Spanien Sverige 11 Med de af den 2den Forsamling foretagne ændringer vilde denne artikel komme til at lyde saaledes: Ændringer i denne pagt, som er bleven vedtaget af f'orsamlingen med totrediedels flertal, i hvilket skal være indbefattet samtlige ved mødet repræsenterede Raadsmedlemmer, træder i kraft naar de er ratificerede af de forbundsmedlemmer, hvis repræsentanter udgjorde Raadet, da afstemningen blev foretaget, samt af et flertal af de forbundsmedlemmer, hvis repræsentanter udgør Forsamlingen. Saafremt det nødvendige antal ratifikationer ikke skulde foreligge inden 22 maaneder efter afstemningen i Forsamlingen, forbliver den vedtagne ændring uden kraft. Generalsekretæren tilstiller forbundsmedlemmerne meddelelse om tidspunktet for en ændrings ikrafttræden. Det staar ethvert medlem, som ikke indtil det tidspunkt har antaget ændringen, frit for inden et aars forløb at underrette generalsekretæren om, at det ikke antager ændringen, men i saa fald ophører det at være medlem af Forbundet. 12 Nu del af Saudiarabien. -ht

15 Nederlandene Norge Paraguay Svejts Venezuela FOLKEFORBUNDETS FØRSTE GENERALSEKRETÆR The honourable sir James Eric Drummond, K.C.M.G., C.B.

16 FORDELINGEN AF FOLKEFORBUNDETS UDGIFTER 13 ) (Sml. S. 9 anm. 2). Stater: Abyssinien... 2 Albanien... 1 Argentina 14 ) Australien Belgien Bolivia... 5 Brazilien Det Britiske Rige Bulgarien... 7 Chile Columbia... 7 Costa-Rica... 1 Cuba... 9 Danmark Estland... 3 Finland Frankrig Grækenland... 9 Guatemala... 1 Haiti... 2 Honduras... l Indien Irland Italien Japan Kanada Kina Letland... 3 Liberia... 1 Lithauen... 4 Luxemburg... 1 Nederlandene Nicaragua... 1 Norge New Zealand Panama... 1 Paraguay... 1 Peru Enheder at betale 13 Fordelingen er baseret paa staternes nuværende folketal samt indtægter umiddelbart før krigen. I betragtning af den materielle skade, som visse lande havde lidt under krigen (bl. a. Frankrig, Belgien, Italien og Rumænien, og Japan ved jordskælvet i 1923) er der tillagt dem færre antal enheder, end det under normale forhold vilde tilkomme dem at betale. 14 Argentina, der ikke har deltaget i Folkeforbundets arbejde siden den 1ste Forsamling i 1920 og ikke har betalt sin andel i Forbundets udgifter, betragtes stadig som medlem, da det ikke har indsendt anmeldelse om sin udtræden (sml. Pagtens artikel 1).

17 Persien... 6 Polen Portugal... 9 Rumænien San Salvador... l Den serbisk-kroatisk-slovenske Stat Svejts Siam Spanien Sverige Sydafrika Tjekoslovakiet Ungarn... 3 Uruguay... 7 Venezuela... 5 Østrig... 1 Ialt ) 16 Anden udgave publiceret af Det danske Fredsakademi, januar Indscannet af Holger Terp. Original tegnsætning bibeholdt, men der er enkelte skred i sideombrydningen og noterne, som skyldes Folkeforbundets generalsekretariat, er moderniseret. Artikeloverskrifterne er flyttet op over teksten og sat med kursiv. Oversigten over Folkeforbundets udgifter er i originalen sat i to spalter. Denne udgave af Folkeforbundspagten eller Forbundspagten for Folkenes Forbund, er sammen med offentliggørelsen i Rigsdagstidende, den primære danske tekstudgave af den første internationale pacifistiske lov. Den er formodentlig også den første internationale ligestillingslov. Folkeforbundspagten blev skrevet ind som Versaillestraktatens indledning i Det er formodentlig derfor, at traktatteksten først udkom som selvstændige publikationer efter Heri ikke medregnet Argentinas andel. 16 Mønteneehden i Folkeforbundet var guldsvejserfranc. Budgettet for 1920 var på 15,3 mill, i 1938 var budgettet vokset til 32.3 mill. Danmarks 12 enheder i 1938 svarede, ifølge Erling Kristensen Folkeforbundet 1939, til lidt under kr. -ht

Selvstyrets bemærkninger i relation til implementering i Grønland er anført med fed tekst under de enkelte artikler.

Selvstyrets bemærkninger i relation til implementering i Grønland er anført med fed tekst under de enkelte artikler. Selvstyrets bemærkninger i relation til implementering i Grønland er anført med fed tekst under de enkelte artikler. Bekendtgørelse om Danmarks ratifikation af den af den Internationale Arbejdskonference

Læs mere

Kilde 2 FN-pagten, 1945

Kilde 2 FN-pagten, 1945 Kilde 2 FN-pagten, 1945 Den 26 juni 1945 blev FN-pagten underskrevet i San Francisco af 50 lande. Nedenstående uddrag viser noget om formålet med dannelsen af FN, samt hvorledes de to vigtigste organer,

Læs mere

Ved kgl. resolution af 22. juli 1955 har Danmark ratificeret ovennævnte konvention hvis tekst lyder som følger:

Ved kgl. resolution af 22. juli 1955 har Danmark ratificeret ovennævnte konvention hvis tekst lyder som følger: Bekendtgørelse om Danmarks ratifikation af den af den Internationale Arbejdskonference i Geneve i året 1949 vedtagne konvention om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter (* 1) Ved kgl. resolution af

Læs mere

Valgfri protokol til konventionen om barnets rettigheder vedrørende inddragelse af børn i væbnede konflikter

Valgfri protokol til konventionen om barnets rettigheder vedrørende inddragelse af børn i væbnede konflikter Valgfri protokol til konventionen om barnets rettigheder vedrørende inddragelse af børn i væbnede konflikter Vedtaget og åbnet for underskrivelse og ratificering den 25. maj 2000 De i denne protokol deltagende

Læs mere

Bekendtgørelse af konvention om lige løn til mandlige og kvindelige arbejdere for arbejde af samme værdi. (* 1)

Bekendtgørelse af konvention om lige løn til mandlige og kvindelige arbejdere for arbejde af samme værdi. (* 1) Selvstyrets bemærkninger i relation til implementering i Grønland er anført med fed tekst under de enkelte artikler. Bekendtgørelse af konvention om lige løn til mandlige og kvindelige arbejdere for arbejde

Læs mere

Bekendtgørelse af ILO-konvention af 1964 om beskæftigelsespolitik (* 1) (* 2)

Bekendtgørelse af ILO-konvention af 1964 om beskæftigelsespolitik (* 1) (* 2) Bekendtgørelse af ILO-konvention af 1964 om beskæftigelsespolitik (* 1) (* 2) BKI nr 92 af 14/10/1971 (Gældende) Lovgivning som forskriften vedrører Ingen BKI Nr. 89 af 23/10/1972 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse om Danmarks. ratifikation af den af den Internationale. Arbejdskonference i Geneve i året 1949. vedtagne konvention om

Bekendtgørelse om Danmarks. ratifikation af den af den Internationale. Arbejdskonference i Geneve i året 1949. vedtagne konvention om Bekendtgørelse om Danmarks ratifikation af den af den Internationale Arbejdskonference i Geneve i året 1949 vedtagne konvention om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter (* 1) Ved kgl. resolution af

Læs mere

OG MED DISSE FORMAAL FOR ØJE

OG MED DISSE FORMAAL FOR ØJE FN's Pagt (1945) VI DE FORENEDE NATIONERS FOLK BESLUTTEDE PAA at frelse kommende Generationer fra Krigens Svøbe, som to Gange i vor Levetid har bragt usigelige Lidelser over Menneskeheden, paany at bekræfte

Læs mere

Valgfri protokol til konventionen om rettigheder for personer med handicap De i denne protokol deltagende stater er blevet enige om følgende:

Valgfri protokol til konventionen om rettigheder for personer med handicap De i denne protokol deltagende stater er blevet enige om følgende: Valgfri protokol til konventionen om rettigheder for personer med handicap De i denne protokol deltagende stater er blevet enige om følgende: Artikel 1 1. En i protokollen deltagende stat (deltagerstat)

Læs mere

Bekendtgørelse af konvention om forskelsbehandling med hensyn til beskæftigelse og erhverv (* 1)

Bekendtgørelse af konvention om forskelsbehandling med hensyn til beskæftigelse og erhverv (* 1) Selvstyrets bemærkninger i relation til implementering i Grønland er anført med fed tekst under de enkelte artikler. Bekendtgørelse af konvention om forskelsbehandling med hensyn til beskæftigelse og erhverv

Læs mere

Bekendtgørelse af konventionen af 10. juni 1958 om anerkendelse og fuldbyrdelse af udenlandske voldgiftskendelser. (* 1)

Bekendtgørelse af konventionen af 10. juni 1958 om anerkendelse og fuldbyrdelse af udenlandske voldgiftskendelser. (* 1) Bekendtgørelse af konventionen af 10. juni 1958 om anerkendelse og fuldbyrdelse af udenlandske voldgiftskendelser. (* 1) Ved kgl. resolution af 24. november 1972 har Danmark ratificeret den i New York

Læs mere

Fra Lovtidende A. 1930 Indhold

Fra Lovtidende A. 1930 Indhold Fra Lovtidende A. 1930 Indhold 1930. Side 14. Juli Tillægs-Bekendtgørelse angaaende Motorkøretøjer... 1 9. Aug. Bekendtgørelse om international Overenskomst om Kørsel med Motorkøretøjer... 2 6. Sept. Bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse af valgfri protokol af 25. maj 2000 til FN-konventionen om barnets rettigheder vedrørende inddragelse af børn i væbnede konflikter

Bekendtgørelse af valgfri protokol af 25. maj 2000 til FN-konventionen om barnets rettigheder vedrørende inddragelse af børn i væbnede konflikter Nr. 30 28. november 2002 Bekendtgørelse af valgfri protokol af 25. maj 2000 til FN-konventionen om barnets rettigheder vedrørende inddragelse af børn i væbnede konflikter 1) 2) Efter indhentelse af Folketingets

Læs mere

FORHANDLINGERNE OM BULGARIENS OG RUMÆNIENS TILTRÆDELSE AF DEN EUROPÆISKE UNION

FORHANDLINGERNE OM BULGARIENS OG RUMÆNIENS TILTRÆDELSE AF DEN EUROPÆISKE UNION FORHANDLINGERNE OM BULGARIENS OG RUMÆNIENS TILTRÆDELSE AF DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 31. marts 2005 (OR. en) AA 2/2/05 REV 2 TILTRÆDELSESTRAKTAT: TRAKTAT UDKAST TIL RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER

Læs mere

FN's konvention om begrænsning af statsløshed (1961)

FN's konvention om begrænsning af statsløshed (1961) FN's konvention om begrænsning af statsløshed (1961) De kontraherende stater, som handler i henhold til den af De forenede Nationers Generalforsamling den 4. december 1954 vedtagne resolution 896 (IX),

Læs mere

KONVENTION nr. 115 om beskyttelse af arbejdere mod ioniserende stråling

KONVENTION nr. 115 om beskyttelse af arbejdere mod ioniserende stråling 10. juni EM 2015/xx Bilag KONVENTION nr. 115 om beskyttelse af arbejdere mod ioniserende stråling Præambel Den internationale Arbejdsorganisations generalkonference, der er blevet sammenkaldt i Geneve

Læs mere

Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER CIG 1/12

Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER CIG 1/12 1796 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 04 Protokoll in dänischer Sprachfassung (Normativer Teil) 1 von 10 KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER Bruxelles, den 14. maj

Læs mere

Tillægskonvention om slaveri, slavehandel, og ordninger, der må sidestilles med slaveri (1965)

Tillægskonvention om slaveri, slavehandel, og ordninger, der må sidestilles med slaveri (1965) Tillægskonvention om slaveri, slavehandel, og ordninger, der må sidestilles med slaveri (1965) Indledning. De i nærværende konvention deltagende stater, Som anser frihed for ethvert menneskes ved fødselen

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.5.2010 KOM(2010)227 endelig 2010/0126 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING (EU) Nr. /2010 om ændring af forordning (EF)

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0858 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0858 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0858 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 7.1.2005 KOM(2004) 858 endelig. BERETNING FRA KOMMISSIONEN om implementeringen af Rådets rammeafgørelse

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0488 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0488 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0488 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 5.9.2006 KOM(2006) 488 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om visse restriktive foranstaltninger

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 5.7.2017 COM(2017) 369 final 2017/0153 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Østrig og Rumænien til i Den Europæiske Unions interesse at acceptere Panamas,

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning

Forslag til folketingsbeslutning Fremsat den {FREMSAT} af social -, børne og integrationsminister Annette Vilhelmsen Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af den valgfri protokol af 13. december 2006 til konventionen

Læs mere

BILAG. til det ændrede forslag. til Rådets afgørelse

BILAG. til det ændrede forslag. til Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.9.2016 COM(2016) 552 final ANNEX 2 BILAG til det ændrede forslag til Rådets afgørelse om undertegnelse og midlertidig anvendelse af lufttransportaftalen mellem Amerikas

Læs mere

FORRETNINGSORDEN. for Thisted Kommunalbestyrelse

FORRETNINGSORDEN. for Thisted Kommunalbestyrelse FORRETNINGSORDEN for Thisted Kommunalbestyrelse Marts 2015 Dok. 1896067 2 Indholdsfortegnelse Side Kommunalbestyrelsens møder ------------------------------------------------------------ 4 Udsendelse af

Læs mere

Forretningsorden for Næstved Byråd

Forretningsorden for Næstved Byråd Forretningsorden for Næstved Byråd Byrådets møder 1. Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jf. kommunestyrelsesloven 10. Stk. 2. Følgende

Læs mere

SLUTAKT. (Bruxelles, den 8. oktober 2002)

SLUTAKT. (Bruxelles, den 8. oktober 2002) SLUTAKT FOR DEN DIPLOMATISKE KONFERENCE OM PROTOKOLLEN OM DET EUROPÆISKE FÆLLESSKABS TILTRÆDELSE AF DEN INTERNATIONALE EUROCONTROL KONVENTION AF 13. DECEMBER 1960 VEDRØRENDE SAMARBEJDE OM LUFTFARTENS SIKKERHED

Læs mere

Forretningsorden for Byrådet i Favrskov Kommune

Forretningsorden for Byrådet i Favrskov Kommune Forretningsorden for Byrådet i Favrskov Kommune Byrådets møder 1. Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jf. lov om kommunernes styrelse 10.

Læs mere

Forretningsorden for Roskilde Byråd. Byrådets møder.

Forretningsorden for Roskilde Byråd. Byrådets møder. Forretningsorden for Roskilde Byråd Byrådets møder. 1. Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jfr. lov om kommunernes styrelse 10. Stk. 2.

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1023 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1023 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1023 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 26. oktober 2017 Kontor: Statsrets- og Menneskeretskontoret Sagsbeh:

Læs mere

Forretningsorden for Thisted Byråd

Forretningsorden for Thisted Byråd Forretningsorden for Thisted Byråd Side 0 Indholdsfortegnelse Byrådets møder --------------------------------------------------------- 3 Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse -- 4 Side Beslutningsdygtighed,

Læs mere

Forretningsorden. for. Regionsrådet for Region Nordjylland. Indholdsfortegnelse

Forretningsorden. for. Regionsrådet for Region Nordjylland. Indholdsfortegnelse Forretningsorden for Regionsrådet for Region Nordjylland Indholdsfortegnelse Regionsrådets møder... 1-2 Udsendelse af dagsorden og sagernes forelæggelse 3 Beslutningsdygtighed, mødeledelse og sagernes

Læs mere

Konventionen har følgende ordlyd (den franske, kinesiske, russiske og spanske tekst er udeladt her):

Konventionen har følgende ordlyd (den franske, kinesiske, russiske og spanske tekst er udeladt her): BKI nr 92 af 14/10/1977 Gældende Offentliggørelsesdato: 31-12-1977 Udenrigsministeriet Fylgiskjal nr 59 Senere ændringer til forskriften Den fulde tekst Bekendtgørelse af konvention af 14. december 1973

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.7.2018 COM(2018) 527 final 2018/0277 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Østrig til i Den Europæiske Unions interesse at acceptere Ecuadors og Ukraines

Læs mere

(Oversættelse) Protokol til ændring af Konventionen om gensidig administrativ bistand i skattesager

(Oversættelse) Protokol til ændring af Konventionen om gensidig administrativ bistand i skattesager Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 6 Offentligt (Oversættelse) Protokol til ændring af Konventionen om gensidig administrativ bistand i skattesager Præambel Medlemsstaterne af Europarådet og medlemslandene

Læs mere

Marts Forretningsorden. for Svendborg Byråd

Marts Forretningsorden. for Svendborg Byråd Marts 2007 Forretningsorden for Svendborg Byråd Indholdsfortegnelse Byrådets møder... 2 Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse... 2 Beslutningsdygtighed, mødeledelse og sagernes forelæggelse...

Læs mere

1 Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jfr. lov om kommunernes styrelse 10.

1 Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jfr. lov om kommunernes styrelse 10. Forslag til ny Forretningsorden Byrådets møder 1 Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jfr. lov om kommunernes styrelse 10. Stk. 2. Følgende

Læs mere

Forretningsorden. For. Kommunalbestyrelsen. i Lejre Kommune

Forretningsorden. For. Kommunalbestyrelsen. i Lejre Kommune Forretningsorden For Kommunalbestyrelsen i Lejre Kommune Kommunalbestyrelsens møder. 1. Kommunalbestyrelsens møder er offentlige. Kommunalbestyrelsen kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede

Læs mere

Side 3: Vejledende oversigt: de foreslåede artikler vedrørende medlemskab af Unionen i forhold til de eksisterende traktater

Side 3: Vejledende oversigt: de foreslåede artikler vedrørende medlemskab af Unionen i forhold til de eksisterende traktater DET EUROPÆISKE KONVENT SEKRETARIATET Bruxelles, den 2. april 2003 (03.04) (OR. fr) CONV 648/03 NOTE fra: til: Vedr.: præsidiet konventet Afsnit X: Medlemskab af Unionen Dokumentets indhold: Side 2: De

Læs mere

FORRETNINGSORDEN for Byrådet i Hillerød Kommune

FORRETNINGSORDEN for Byrådet i Hillerød Kommune FORRETNINGSORDEN for Byrådet i Hillerød Kommune Indholdsfortegnelse: Byrådets møder 3 Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse 4 Beslutningsdygtighed, mødeledelse og sagernes forelæggelse 4 Udvalg

Læs mere

Forretningsorden for Aabenraa Byråd

Forretningsorden for Aabenraa Byråd Forretningsorden for Aabenraa Byråd Fra 1. maj 2014 Indholdsfortegnelse Byrådets møder... 1 Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse... 1 Beslutningsdygtighed, mødeledelse og sagernes forelæggelse...

Læs mere

Assens Byråds Forretningsorden

Assens Byråds Forretningsorden Assens Byråds Forretningsorden Forretningsorden Assens Byråd 2014 Forretningsorden for Assens Byråd Byrådets møder. 1 Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om en fælles international fortolkning eller ændring af FN s statsløsekonvention

Forslag til folketingsbeslutning om en fælles international fortolkning eller ændring af FN s statsløsekonvention Beslutningsforslag nr. B 25 Folketinget 2011-12 Fremsat den 21. december 2011 af Tom Behnke (KF), Benedikte Kiær (KF), Mike Legarth (KF), Kristian Jensen (V), Jan E. Jørgensen (V) og Karsten Lauritzen

Læs mere

SORØ KOMMUNE FORRETNINGSORDEN

SORØ KOMMUNE FORRETNINGSORDEN Dok. nr. 340-2014-78032 SORØ KOMMUNE FORRETNINGSORDEN Forretningsorden for Byrådet i Sorø Kommune Byrådets møder 1 Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0359 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0359 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0359 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.7.2017 COM(2017) 359 final 2017/0149 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Kroatien, Nederlandene, Portugal

Læs mere

1.Sager, hvis afgørelse forudsætter en bedømmelse af personlige forhold. 3.Overslag og tilbud vedrørende bygningsarbejder og leverancer.

1.Sager, hvis afgørelse forudsætter en bedømmelse af personlige forhold. 3.Overslag og tilbud vedrørende bygningsarbejder og leverancer. Forretningsorden for Fredericia kommunalbestyrelse Bilag 2 til cirk. nr. 129 af 27. juni 1969 Kommunalbestyrelsens møder 1. Kommunalbestyrelsens møder er offentlige. Kommunalbestyrelsen kan dog bestemme,

Læs mere

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Felter med en skal udfyldes. Navn E-mailadresse Indledning 1 Hvis en virksomhed lovligt sælger et produkt

Læs mere

Direktionssekretariatet. Forretningsorden for kommunalbestyrelsen Norddjurs Kommune

Direktionssekretariatet. Forretningsorden for kommunalbestyrelsen Norddjurs Kommune Direktionssekretariatet Forretningsorden for kommunalbestyrelsen Norddjurs Kommune Indholdsfortegnelse. Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse... 1 Beslutningsdygtighed, mødeledelse og sagernes

Læs mere

25. januar 2017 UPA 2017/9. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx 2017 om Ombudsmanden for Inatsisartut. Kapitel 1 Forholdet til Inatsisartut

25. januar 2017 UPA 2017/9. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx 2017 om Ombudsmanden for Inatsisartut. Kapitel 1 Forholdet til Inatsisartut 25. januar 2017 UPA 2017/9 Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx 2017 om Ombudsmanden for Inatsisartut. Kapitel 1 Forholdet til Inatsisartut 1. Efter hvert valg til Inatsisartut samt ved embedsledighed

Læs mere

Forretningsorden Langeland Kommunalbestyrelse

Forretningsorden Langeland Kommunalbestyrelse Forretningsorden Langeland Kommunalbestyrelse Forretningsorden for Kommunalbestyrelsen i Langeland Kommune Kommunalbestyrelsens møder. 1. Kommunalbestyrelsens møder er offentlige. Kommunalbestyrelsen kan

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 8 af 3. december 2009 om Ombudsmanden for Inatsisartut. Historisk. Kapitel 1 Forholdet til Inatsisartut

Inatsisartutlov nr. 8 af 3. december 2009 om Ombudsmanden for Inatsisartut. Historisk. Kapitel 1 Forholdet til Inatsisartut Inatsisartutlov nr. 8 af 3. december 2009 om Ombudsmanden for Inatsisartut. Historisk Kapitel 1 Forholdet til Inatsisartut 1. Efter hvert valg til Inatsisartut samt ved embedsledighed vælger Inatsisartut

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 185-1926)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 185-1926) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Jorder Udleje af Jorder Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 3. juni 1926 2) Byrådsmødet den 9. september 1926 3) Byrådsmødet den 30. september 1926 Uddrag fra

Læs mere

Forretningsorden for Kolding Byråd.

Forretningsorden for Kolding Byråd. Forretningsorden for Kolding Byråd. Byrådets møder 1. Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jf. lov om kommunernes styrelse 10. Stk. 2. Følgende

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.05.2001 KOM(2001) 266 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om supplering af bilaget til Kommisssionens forordning (EF) nr. 1107/96 om registrering

Læs mere

Forretningsorden for regionsrådet i Region Syddanmark

Forretningsorden for regionsrådet i Region Syddanmark Regionsrådets møder 1. Regionsrådets møder er offentlige. Regionsrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jf. 12 i lov om regioner og om nedlæggelse af amtskommuner (i det følgende

Læs mere

Dokument. nr Forretningsorden for Byrådet i Favrskov Kommune

Dokument. nr Forretningsorden for Byrådet i Favrskov Kommune Dokument. nr. 710-2018-220650 Forretningsorden for Byrådet i Favrskov Kommune 1. Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jf. lov om kommunernes

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 33_ )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 33_ ) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 33_11-1938) Originalt emne Hospitalernes Funktionærer Lønninger Lønninger i Almindelighed Sygehuse Uddrag fra byrådsmødet den 13. januar 1939 - side 7 Klik her for at

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.7.2017 COM(2017) 357 final 2017/0148 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Luxembourg og Rumænien til i Den Europæiske Unions interesse at acceptere

Læs mere

Forretningsorden Herlev Kommunalbestyrelse

Forretningsorden Herlev Kommunalbestyrelse Forretningsorden Herlev Kommunalbestyrelse Kommunalbestyrelsens møder 1. Kommunalbestyrelsens møder er offentlige. Kommunalbestyrelsen kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jfr.

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR REBILD BYRÅD 1. januar 2007

FORRETNINGSORDEN FOR REBILD BYRÅD 1. januar 2007 FORRETNINGSORDEN FOR REBILD BYRÅD 1. januar 2007 INDHOLDSFORTEGNELSE Byrådets møder... 3 Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse.... 3 Beslutningsdygtighed, mødeledelse og sagernes forelæggelse....

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.11.2018 COM(2018) 733 final 2018/0384 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse af de relevante aftaler i henhold til artikel XXI i den almindelige overenskomst

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR THISTED KOMMUNALBESTYRELSE [Forside tilføjes efter forretningsordens godkendelse i rette digitalt format]

FORRETNINGSORDEN FOR THISTED KOMMUNALBESTYRELSE [Forside tilføjes efter forretningsordens godkendelse i rette digitalt format] FORRETNINGSORDEN FOR THISTED KOMMUNALBESTYRELSE [Forside tilføjes efter forretningsordens godkendelse i rette digitalt format] 1 Januar 2018 Sagsnummer 00.01.00-A10-15-00 2 Indholdsfortegnelse Side Kommunalbestyrelsens

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Byrådets møder Side 3. Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse Side 3

INDHOLDSFORTEGNELSE. Byrådets møder Side 3. Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse Side 3 INDHOLDSFORTEGNELSE Byrådets møder Side 3 Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse Side 3 Beslutningdygtighed, mødeledelse og sagernes forelæggelse Side 3 Underudvalg Side 4 Medlemmernes deltagelse

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR RINGSTED BYRÅD.

FORRETNINGSORDEN FOR RINGSTED BYRÅD. FORRETNINGSORDEN FOR RINGSTED BYRÅD. Byrådets møder. 1. Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jfr. lov om kommunernes styrelse 10. Stk. 2.

Læs mere

Forretningsorden for regionsrådet i Region Syddanmark

Forretningsorden for regionsrådet i Region Syddanmark Forretningsorden Forretningsorden for regionsrådet i Region Syddanmark Regionsrådets møder 1. Regionsrådets møder er offentlige. Regionsrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre,

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR SLAGELSE BYRÅD

FORRETNINGSORDEN FOR SLAGELSE BYRÅD FORRETNINGSORDEN FOR SLAGELSE BYRÅD Byrådets Forretningsorden Side 1 BYRÅDETS MØDER Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jf. Lov om kommunernes

Læs mere

Forretningsorden. Godkendt af Byrådet den 22. april 2014 og den 20. maj Tlf Telefax Ved Fjorden Ringkøbing

Forretningsorden. Godkendt af Byrådet den 22. april 2014 og den 20. maj Tlf Telefax Ved Fjorden Ringkøbing Forretningsorden Godkendt af Byrådet den 22. april 2014 og den 20. maj 2014 Ved Fjorden 6 6950 Ringkøbing Tlf. 9974 2424 Telefax 9975 9909 E-mail: videnogstrategi@rksk.dk Hjemmeside: www.rksk.dk 1 Byrådets

Læs mere

Forretningsorden for Haderslev Byråd

Forretningsorden for Haderslev Byråd Forretningsorden for Haderslev Byråd (Gældende fra den 1. januar 2018) Indholdsfortegnelse Byrådets møder... 2 Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse... 2 Beslutningsdygtighed, mødeledelse og

Læs mere

Lov Nr. 500 af 9. Oktober 1945 om Tilbagebetaling af Fortjeneste ved Erhvervsvirksomhed m. v. i tysk Interesse.

Lov Nr. 500 af 9. Oktober 1945 om Tilbagebetaling af Fortjeneste ved Erhvervsvirksomhed m. v. i tysk Interesse. Lov Nr. 500 af 9. Oktober 1945 om Tilbagebetaling af Fortjeneste ved Erhvervsvirksomhed m. v. i tysk Interesse. Min. f. Handel, Industri og Søfart V. Fibiger. (Lov-Tid. A. 1945 af 12/10). 1. Bestemmelserne

Læs mere

Forretningsorden for. Sønderborg Kommunes byråd

Forretningsorden for. Sønderborg Kommunes byråd Jura og Byrådssekretariatet 30-01-2014 Sags nr.: 13/47871 Forretningsorden for Sønderborg Kommunes byråd Byrådets møder 1. Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR ODSHERRED BYRÅD

FORRETNINGSORDEN FOR ODSHERRED BYRÅD BORGMESTERSEKRETARIATET FORRETNINGSORDEN FOR ODSHERRED BYRÅD GÆLDENDE FRA 1. JANUAR 2007 Byrådets møder 1. Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 798-1919) Originalt emne Boligforhold Kommunale Beboelseshuse Uddrag fra byrådsmødet den 27. marts 1920 - side 2 Klik her for at åbne den oprindelige kilde (J. Nr. 798-1919)

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.8.2010 KOM(2010)410 endelig 2010/0222 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse af aftalen mellem Den Europæiske Union og Den Føderative Republik Brasilien

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.7.2017 COM(2017) 360 final 2017/0150 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Rumænien til i Den Europæiske Unions interesse at acceptere Chiles, Islands

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR NORDFYNS KOMMUNALBESTYRELSE

FORRETNINGSORDEN FOR NORDFYNS KOMMUNALBESTYRELSE FORRETNINGSORDEN FOR NORDFYNS KOMMUNALBESTYRELSE Kommunalbestyrelsens møder 1. Kommunalbestyrelsens møder er offentlige. Kommunalbestyrelsen kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre,

Læs mere

Cirkulære om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter

Cirkulære om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter Side 1 af 5 CIR1H nr 9471 af 30/06/2014 Gældende Offentliggørelsesdato: 02-07-2014 Beskæftigelsesministeriet Ændrer i/ophæver CIS nr 114 af 18/05/1966 CIS nr 115 af 27/06/1990 Oversigt (indholdsfortegnelse)

Læs mere

Holbæk Kommune. Forretningsorden for byrådet i Holbæk Kommune

Holbæk Kommune. Forretningsorden for byrådet i Holbæk Kommune Holbæk Kommune Forretningsorden for byrådet i Holbæk Kommune Byrådsmøder 1. Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jf. 10 i lov om kommunernes

Læs mere

Forretningsorden for Regionsrådet

Forretningsorden for Regionsrådet Forretningsorden for Regionsrådet Regionsrådets møder 1. Regionsrådets møder er offentlige. Regionsrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jf. 51 i lov om regioner og om nedlæggelse

Læs mere

Regler for Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret for Svinebranchen VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH PRODUKTSTANDARD

Regler for Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret for Svinebranchen VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH PRODUKTSTANDARD Regler for Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret for Svinebranchen VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH PRODUKTSTANDARD og VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH TRANSPORTSTANDARD 1.0 Kompetence 1.1 Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret

Læs mere

KONGERIGET BELGIEN, REPUBLIKKEN BULGARIEN, DEN TJEKKISKE REPUBLIK, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, REPUBLIKKEN ESTLAND, IRLAND,

KONGERIGET BELGIEN, REPUBLIKKEN BULGARIEN, DEN TJEKKISKE REPUBLIK, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, REPUBLIKKEN ESTLAND, IRLAND, PROTOKOL OM ÆNDRING AF PROTOKOLLEN OM OVERGANGSBESTEMMELSER, DER ER KNYTTET SOM BILAG TIL TRAKTATEN OM DEN EUROPÆISKE UNION, TIL TRAKTATEN OM DEN EUROPÆISKE UNIONS FUNKTIONSMÅDE OG TIL TRAKTATEN OM OPRETTELSE

Læs mere

Bekendtgørelse af protokol af 11. november 1988 til den internationale konvention af 5. april 1966 om lastelinier

Bekendtgørelse af protokol af 11. november 1988 til den internationale konvention af 5. april 1966 om lastelinier Nr. 10 21. februar 2002 Bekendtgørelse af protokol af 11. november 1988 til den internationale konvention af 5. april 1966 om lastelinier ARTIKEL I Generelle forpligtelser ARTIKEL II Udstedte certifikater

Læs mere

*** UDKAST TIL HENSTILLING

*** UDKAST TIL HENSTILLING Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om International Handel 2018/0384(NLE) 3.1.2019 *** UDKAST TIL HENSTILLING om forslag til Rådets afgørelse om indgåelse af de relevante aftaler i henhold til artikel

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.04.2005 KOM(2005) 146 endelig 2005/0056(CNS) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse af aftalen mellem Det Europæiske Fællesskab og Kongeriget

Læs mere

LEDELSESSEKRETARIATET vordingborg.dk FORRETNINGSORDEN KOMMUNALBESTYRELSEN FOR

LEDELSESSEKRETARIATET vordingborg.dk FORRETNINGSORDEN KOMMUNALBESTYRELSEN FOR LEDELSESSEKRETARIATET vordingborg.dk FORRETNINGSORDEN KOMMUNALBESTYRELSEN FOR 2018-2021 Vordingborg Kommune Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg Forretningsorden Udgivet af Vordingborg Kommune 2018-2021 Udarbejdet

Læs mere

I. Ægteskab. Artikel 1. Artikel 2.

I. Ægteskab. Artikel 1. Artikel 2. Lov nr. 279 af 11. november 1931 vedrørende internationalprivatretlige Bestemmelser mellem Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige om 1 2 Ægteskab, Adoption og Værgemaal. 3, som ændret ved bekendtgørelse

Læs mere

Forretningsorden VEJEN BYRÅD

Forretningsorden VEJEN BYRÅD Forretningsorden VEJEN BYRÅD Indhold Vejen Byråds møder.................................................. 2 Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse........................ 3 Beslutningsdygtighed,

Læs mere

Byrådsperioden 1. januar 2018 til 31. december Forslag til forretningsorden for Køge Byråd

Byrådsperioden 1. januar 2018 til 31. december Forslag til forretningsorden for Køge Byråd Byrådsperioden 1. januar 2018 til 31. december 2021 Forslag til forretningsorden for Køge Byråd 2018-2021 Forretningsorden for Køge Byråd Byrådets møder 1. Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog

Læs mere

Forretningsorden for Ringsted Byråd

Forretningsorden for Ringsted Byråd Forretningsorden for Ringsted Byråd Byrådets møder 1. Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jfr. 10 i lov om kommunernes styrelse. Stk. 2.

Læs mere

Forretningsorden for. Randers Byråd. Byrådets møder.

Forretningsorden for. Randers Byråd. Byrådets møder. Forretningsorden for Randers Byråd Byrådets møder. 1. Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jf. lov om kommunernes styrelse 10. Stk. 2. Følgende

Læs mere

Cirkulære om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter

Cirkulære om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter CIR1H nr 9471 af 30/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 13. april 2015 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., j.nr. 2013-2571 Senere ændringer til forskriften Ingen Cirkulære

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 13. februar 2008 (OR. en) 5598/08 COPEN 11

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 13. februar 2008 (OR. en) 5598/08 COPEN 11 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 13. februar 2008 (OR. en) 5598/08 COPEN 11 RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: Initiativ fra Republikken Slovenien, Den Franske Republik, Den Tjekkiske

Læs mere

Forretningsorden for Aabenraa Byråd

Forretningsorden for Aabenraa Byråd Forretningsorden for Aabenraa Byråd Godkendt den 28. februar 2018 Byrådets møder 1. Byrådet træffer beslutning om, hvor og hvornår ordinære møder skal afholdes. Mødeplanen offentliggøres i begyndelsen

Læs mere

Landinspektørforeningen.

Landinspektørforeningen. LOVE for Landinspektørforeningen. & Jehny Lazarus, Ittfbenhay^ V. A. Foreningens Formaal. i- Foreningens Formaal er at varetage Landinspektørernes Interesser, at virke til Gavn for og Sammenhold i Standen,

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 243-1923)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 243-1923) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 243-1923) Originalt emne Belysningsvæsen Belysningsvæsen i Almindelighed Gasværket, Anlæg og Drift Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 14. juni 1923 2) Byrådsmødet

Læs mere

Bekendtgørelse af ILO-konvention nr. 182 af 1999 om forbud mod og omgående indsats til afskaffelse af de værste former for børnearbejde

Bekendtgørelse af ILO-konvention nr. 182 af 1999 om forbud mod og omgående indsats til afskaffelse af de værste former for børnearbejde Selvstyrets bemærkninger i relation til implementering i Grønland er anført med fed tekst under de enkelte bestemmelser Beskæftigelsesministeriets bemærkninger er anført med kursiv Bekendtgørelse af ILO-konvention

Læs mere

INDLEDENDE KAPITEL. Artikel 1. Denne forordnings supplerende karakter

INDLEDENDE KAPITEL. Artikel 1. Denne forordnings supplerende karakter L 179/72 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU) Nr. 673/2014 af 2. juni 2014 om nedsættelse af et mæglingspanel og forretningsordenen for dette (ECB/2014/26) STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

Læs mere

INTERNATIONALE BØRNEBORTFØRELSER

INTERNATIONALE BØRNEBORTFØRELSER INTERNATIONALE BØRNEBORTFØRELSER OM HAAGERKONVENTIONEN - REGLER OG PROCEDURER NÅR ET BARN BLIVER BRAGT UD AF DANMARK AF DEN ENE FORÆLDER UDEN DEN ANDEN FORÆLDERS SAMTYKKE Denne folder I denne folder kan

Læs mere

Vedtægter for Skive Søsports Havn

Vedtægter for Skive Søsports Havn Vedtægter for Skive Søsports Havn Vedtægter for Skive Søsports Havn 1 Foreningens navn og hjemsted Foreningens navn er Skive Søsports Havn. Foreningens hjemsted er Skive kommune. Foreningens adresse er

Læs mere

Forretningsorden for Kommunalbestyrelsen

Forretningsorden for Kommunalbestyrelsen Forretningsorden for Kommunalbestyrelsen Kommunalbestyrelsens møder 1 Kommunalbestyrelsens møder er offentlige. Kommunalbestyrelsen kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jf. lov

Læs mere

KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER. Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) CIG 1/12

KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER. Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) CIG 1/12 KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) CIG 1/12 Vedr.: Protokol om den irske befolknings betænkeligheder med hensyn til Lissabontraktaten

Læs mere