Lyset i byer og på veje. - stemning, identitet og funktion

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lyset i byer og på veje. - stemning, identitet og funktion"

Transkript

1 Lyset i byer og på veje - stemning, identitet og funktion

2 2

3 3 Lyset i byer og på veje Hvad skal din kommune være opmærksom på? Den offentlige belysning spiller en betydelig rolle ikke kun for trafiksikkerhed, tryghed og fremkommelighed, men også for hvordan vi oplever vore omgivelser. Et attraktivt visuelt miljø er en del af en kommunes præsentation af sig selv, og er med til at skabe identitet og trivsel i kommunen. Mange af de eksisterende belysningsanlæg tilgodeser primært bilisterne fremfor de bløde trafikanter, og mange anlæg er hverken lysteknisk eller designmæssigt tilstrækkelige. Vi stiller i dag langt højere krav til sikkerhed, energiforbrug og æstetik end tidligere og vejbelysningen har gennemgået en markant udvikling siden de første belysningsanlæg blev etableret. Levealderen for et belysningsanlæg er typisk 40 år, og det er dermed en række langsigtede valg, man træffer ved etablering af nye belysningsanlæg. Det er derfor vigtigt at, der arbejdes professionelt med vejbelysningen, således at kommunerne får de bedst mulige anlæg for de investerede midler, og således at anlæggene bidrager positivt til vore omgivelser. Fremtidens belysningsanlæg bør i langt højere grad end hidtil gøres til et stemningsskabende element i vore byrum, og skal tilgodese alle trafikantgrupper. En stor del af belysningsanlæggene i de danske kommuner er i dag så gamle, at de står overfor en udskiftning. Samtidig står mange kommuner over for omfattende kabellægninger, hvilket betyder at der skal etableres et anseeligt antal nye vejbelysningsanlæg. I den forbindelse bør man i kommunen gøre en betydelig indsats for, at de fremtidige belysningsanlæg planlægges på den mest hensigtsmæssige måde. Samtidig har kommunen en enestående chance for at bruge den offentlige belysning som et middel til at højne kvaliteten af vore byrum og skabe oplevelser til glæde for kommunens borgere og besøgende.

4 4

5 5 SAMKOM sætter derfor fokus på vejbelysningsområdet og har i den forbindelse udgivet en håndbog (Håndbog for vej- og byrumsbelysning, marts 2009) omkring planlægning, renovering og drift af vejbelysning samt denne Målsætninger for den fremtidige offentlige belysning folder, for at medvirke til at der arbejdes målrettet og hensigtsmæssigt med den offentlige belysning. Smukke, funktionelle og driftsikre anlæg bør ses som en investering i fremtiden, der medvirker til at skabe øget trafiksikkerhed, tryghed, smukkere omgivelser og dermed øget trivsel og tilhørsforhold. Tryghed Trafiksikkerhed Fremkommelighed Energieffektivitet Smukkere byrum Læsbarhed og genkendelighed Fremhævelse af kommunens historie samt topografiske og byplanmæssige struktur Vejbelysning før og nu I 1882 tændtes den første elektriske gadelampe med glødepæren som lyskilde. Det omfang vejbelysningen har i dag blev dog først grundlagt i løbet af 1960 erne med store udbygninger i begyndelsen af 70 erne i takt med den eksplosive stigning i privatbilismen. Belysningsanlæggene fra denne periode var typisk opsat på træmast eller wireophængt. Med energikriserne i 70 erne skete der efterfølgende en markant udvikling inden for vejbelysningsområdet, og mange anlæg blev ombygget med nye energieffektive og lysteknisk bedre armaturer og lyskilder. Efter en lang periode med stilstand på området opstod der i slutningen af 1990 erne en situation, hvor mange af de gamle anlæg begyndte at være så slidte at en udskiftning var nødvendig. I takt med et stigende behov for udskiftning og et øget fokus på nødvendigheden af miljøtiltag, ser vi igen en stor udvikling inden for belysningsområdet. De tekniske og designmæssige muligheder vi har i dag gør, at vi udover at kunne skabe langt mere funktionelle og drift- og energieffektive anlæg, også kan anvende vejbelysningen langt mere aktivt som et stemnings- og identitetsskabende element i vore omgivelser.

6 6

7 7 Aktuelle problemstillinger for de danske kommuner og vejbestyrelser Kommunesammenlægningen de fleste kommuner har fået flere veje. Kabellægning af el-forsyning nødvendiggør renovering af gamle anlæg på træ- og gittermaster. Udfasning af kviksølvlamper i 2015 i henhold til EU ECO-design direktivet for energiforbrugende produkter. Trængt økonomi i kommunernes bygge- og anlægssektor vanskeliggør investeringer, der giver langsigtede besparelser. Mulighed for refusion af el-afgift. Hvad er god belysning? Mange nuværende belysningsanlæg er etableret udelukkende med funktion for øje og uden fokus på at skabe en belysning, der understøtter de lokale bymiljøer. Der er 3 vigtige kriterier for valg af et belysningsanlæg: - Tilpasning: Tilpasning bør give oplevelsen af harmoni mellem belysningsanlæg og omgivelser, og belysningen skal tilpasses omgivelsernes karakter. - Sammenhæng: Belysningen bør medvirke til at give indtryk af sammenhæng i et område eller på en vejstrækning. Ved valg af nye gadelamper bør man ikke kun se på lampens fremtræden i dagslys, men i høj grad også på den belysning den giver i mørke. Det er ofte lettere at forholde sig til lampens fysiske fremtoning end til det lys, der kommer fra den. Men belysningens kvalitet er afgørende for, hvordan vi oplever vore omgivelser i mørke, og derfor bør man altid vælge belysningsmateriel, der passer til belysningsopgaven. Godt lys er ikke alene et spørgsmål om tilstrækkeligt lys, men i høj grad også et spørgsmål om armaturers optik og lyskildens kvalitet. En gadelampe består typisk af en mast, et armatur og en lyskilde. Alle 3 dele bør tillægges stor betydning ved planlægning af nye anlæg eller renovering af de eksisterende. - Differentiering: Belysningen bør understrege de forskellige lokalområders og hovedstrækningers forskelligartede betydning og karakter.

8 8

9 9 Armaturer Der er stor forskel på armaturers evne til at fordele lyset på en god måde. Et armatur bør altid være af en god teknisk kvalitet og have et passende design, således at det passer til belysningsopgaven. Et vejbelysningsarmatur skal være velafskærmet og lyset bør være nedadrettet, således at det ikke giver unødig blænding eller lysforurening, eksempelvis ved at lyskilden er synlig i vinkler i normale synsretninger. Armaturer til vejbelysning bør leve op til de krav der stilles i vejbelysningsreglerne. Lyskilder Der er stor forskel på lyskilder, herunder: - Farvetemperatur angiver om lyset opleves som koldt, neutralt eller varmt - Farvegengivelsesevne angiver en lyskildes evne til at gengive farver korrekt. En lyskilde med gode farvegengivende egenskaber vil fremhæve omgivelsernes naturlige udseende og farver, mens en lyskilde med dårlige farvegengivende egenskaber vil stjæle farven, hvorved alt typisk ser gulbrunt ud. En god farvegengivelsesevne er derfor afgørende for, hvordan vort øje opfatter og genkender vore omgivelser. Lyskilden har altså stor betydning for lysets kvalitet og dermed for, hvordan vi oplever vore omgivelser. Derfor bør lyskilden vælges så den passer til både belysningsopgaven og vejens omgivelser. Varmt hvidt lys med en god farvegengivelsesevne øger både genkendelighed, trafiksikkerhed og tryghedsfølelsen og medvirker i høj grad til at skabe behagelige byrum i bymidter og boligområder, hvorimod man på store trafikveje eller i rene erhvervsområder, bedre kan forsvare brugen af en billigere lyskilde af mindre god kvalitet. Master Mast og mastearm bør vælges således at de passer æstetisk og funktionelt til armaturerne, til vejen, dens omgivelser og til det øvrige vejudstyr. Master bør placeres således at de skaber klare linjeføringer i byrummet. I områder med særlig betydningsmæssig værdi kan man vælge at indfarve masterne (og armatur), således at de understøtter det lokale miljø.

10 10 Når man arbejder med udendørs belysning er der en række typiske gener, man bør forsøge at undgå: - Blænding: Blænding opstår som oftest når kontrasten mellem lys og mørke er for stor, typisk når lyskilden eller stærkt lysende armaturdele er synlige indenfor normale synsretninger. Det slører synligheden af gaden eller er stærkt generende. - Barrierevirkning: Lyspunkter bremser blikket og forstyrrer oplevelsen af bagvedliggende områder. - Lysforurening: Lysforurening er spildlys fra eksempelvis dårligt afskærmede armaturer. Lysforurening har en lang række negative konsekvenser for bl.a. oplevelsen af natte himmelen og det åbne land. Love, Cirkulærer og Vejregler Vedr. vejbelysning angår lovene udelukkende økonomisk fordeling af udgifter samt vejmyndighedens rettigheder. - Lov om offentlige veje (Vejlov), som pålægger kommunen udgiften til belysning på sine veje. - Lov om privat fællesveje (Privatvejslov), som giver kommunen mulighed for at pålægge de private grundejere at holde private fællesveje belyste. - Lov om grundejerbidrag til offentlige veje (Vejbidragslov), som giver kommunen ret til at opkræve bidrag til belysning. - Cirkulære nr. 152 af 12. Okt til alle vejbestyrelser om vejbelysning - Vejregler for vejbelysning Håndbog for tekniske forhold Håndbog for visuel udformning 1999 Vejbelysningsreglerne bør følges med mindre der er væsentlige forhold der taler herimod. Vejbelysningsreglerne er en række beskedne minimumskrav, der dels sikrer en god vejbelysning uden gener for omgivelserne og dels medvirker til en forbedring af trafiksikkerheden.

11 11 Generelt er det vigtigt at skabe balance mellem lys og mørke for at kontrasten herimellem ikke bliver for stor og stresser øjet. Gener fra belysningen undgås primært ved at benytte armaturer som giver en nedadrettet belysning og undgå synlige lyskilder. Eksempelvis kan ét enkelt dårligt armatur skabe lysforurening flere kilometer væk. Det er også vigtigt at der arbejdes bevidst med overgangen mellem land og by, således at forskellen herimellem bevares. Økonomiske overvejelser Udgifterne til drift og vedligehold stiger i takt med anlæggets alder. Derfor bør man som kommune se på forholdet mellem anlægsværdien og udgifterne til drift og vedligehold. Et anlægs værdi vil på et tidspunkt være minimal set ift. udgifterne til drift og vedligehold, og hvor det derfor bedre vil kunne svare sig at investere i et nyt anlæg. Nye anlæg er altså en investering i trafiksikkerhed, tryghed og smukkere omgivelser for kommunens borgere, som ofte vil kunne tjene sig ind i løbet af en overskuelig tidsperiode. Her vil udgifterne til D&V overstige værdien af anlæggene Dette skal sammenstilles med at ældre anlæg ofte har et markant større elforbrug end nye anlæg, hvilket skyldes dårlige lystekniske egenskaber. Den dårlige lysteknik betyder at man i de gamle anlæg typisk skal bruge en langt kraftigere lyskilde for at opnå den samme mængde lys på vejen, som man i et nyt anlæg opnår med en mindre kraftig og dermed også mindre energiforbrugende lyskilde. Kr. Anlægsværdi Udgifter til D&V Ved at etablere nye og mere drifteffektive belysningsanlæg kan man opnå en markant besparelse på energiforbruget og samtidig opnå en betragtelig forbedring af lyskvaliteten. Den røde graf angiver anlægsværdien over tid. Den blå viser udgifter til drift og vedligehold over tid. Tid

12 12

13 13 Ejerskabsmodeller I dag er der flere muligheder for ejerskab af den offentlige belysning, som kommunen bør undersøge, før der træffes et valg. Hvis vejbelysningen leveres af et selskab, hvor der ikke indgår afregning af elforbrug, kan kommunen opnå en refusion af el-afgiften. Det kan derfor være hensigtsmæssigt for kommunerne at se på de forskellige muligheder. Nedenstående skema er en forenklet oversigt, der viser fordele og ulemper ved 3 forskellige modeller for ejerskab af den kommunale vejbelysning: Ejerskabsmodel Kommunen ejer vejbelysningsanlæggene og udliciterer etablering samt drift og vedligehold. Kommunen ejer vejbelysningsanlæggene men leaser disse ud periodevis til en vejbelysningsleverandør. El-selskabet ejer vejbelysningsanlæggene og kommunen køber vejbelysning af elselskabet Priskonkurrence Ja Ja Nej Opfyldelse af Udbudsdirektivet Ja Ja Nej Refusion af el-afgift Nej Ja Delvis/Skal aftales med el-selskabet Fuld indflydelse på drift og vedligehold Ja Begrænset* Begrænset* Fuld indflydelse på etablering Ja Ja Begrænset* Administrationsomkostninger/ udgifter til rådgiverassistance Stor Delvis** Lille * Begrænset til det der er omfattet af det kontraktlige. ** Delvis fordi administrationsomkostninger til drift & vedligehold er mindre medens de er større ved nyetablering

14 14 Belysningsplan For at sikre den bedst mulige forvaltning af kommunens belysningsanlæg er det ofte en rigtig god investering at få udarbejdet en belysningsplan. En belysningsplan er et redskab hvormed kommunen kvalitetssikrer at den fremtidige belysning udføres udfra et helhedssyn, således at der er sammenhæng mellem æstetik, funktionalitet, driftøkonomi og miljø. En belysningsplan er også et rigtigt godt grundlag for den løbende renovering af kommunens belysning, som sikrer at denne gennemføres så rationelt som muligt. Med en belysningsplan får man som kommune også overblik over de forskellige områder set udfra et belysningsmæssigt perspektiv. Dette giver bedre mulighed for at differentiere mellem områder, der skal have en særligt god belysning, og områder hvor dette er mindre nødvendigt. Man får altså som kommune mulighed for bedre at vurdere, hvordan de investerede midler til den offentlige belysning bedst fordeles. Kommunen kan endvidere med fordel udpege en ansvarlig for kommunens belysningspolitik, der kan fungere som bindeled mellem politikere, planlæggere og driftansvarlige og som sikrer at belysningsplanen følges, når der arbejdes med den offentlige belysning.

15 15 Belysningsplaner bør typisk indeholde Baggrund, historie, motivering Eksisterende forhold Belysningspolitik med målsætninger for den fremtidige belysning Opdeling af strækninger og områder efter anvendelse og betydning Generelle retningslinjer og principper Specifikationer for belysning af de enkelte områder Supplerende belysning Særlige forhold og hensyn, eksempelvis til svagtseende. I tillæg til planen kan kommunen med fordel udarbejde et belysningskatalog, der angiver hvilke master og armaturer, der skal benyttes i kommunens forskellige områder. Herved sikres kommunen en sammenhængende og identitetsskabende belysning, der er tilpasset omgivelserne.

16 16

17 17 10 ting kommunen skal tage højde for 1. Udpeg en hovedansvarlig for de kommunale belysningsanlæg, dvs. en der har det samlede overblik over de afdelinger, der arbejder med planlægning eller drift, og som sørger for at en eventuel belysningsplan følges. 2. Få udarbejdet en belysningsplan, der indeholder kommunens målsætninger på belysningsområdet. En belysningsplan er med til at sikre de bedst mulige belysningsanlæg for de investerede midler. 3. Få udarbejdet et belysningskatalog, som sikrer en sammenhæng i valg af materiel og sikrer differentiering og identitet i kommunen. 7. Skab balance mellem funktionalitet, æstetik, energiforbrug og driftøkonomi. Ved valg af belysningsmateriel bør man bl.a. stille krav til dets fremtræden i dagslys og mørke, energiforbruget samt de lystekniske evner. 8. Tænk den offentlige belysning ind i anlægsprojekter allerede i planlægningsfasen. 9. Overvej hvilken ejerskabsmodel der er mest rentabel for kommunen. 10. Få udarbejdet en drifts- og vedligeholdelsesstrategi, der sikrer det ønskede kvalitetsniveau. 4. Udarbejd og oprethold en database over kommunens eksisterende belysningsanlæg. 5. Tænk omgivelserne med ind når belysningsanlæg planlægges eller renoveres. 6. Benyt vejbelysningen i arbejdet med at skabe øget trafiksikkerhed og tryghed og som et middel til at skabe identitet både i dagslys og i mørke.

18 18 Fra Frederiksbergs nye pladser

19 19 At arbejde professionelt med vejbelysning i praksis Frederiksberg var en af de første kommuner, som fik udarbejdet en detaljeret belysningsplan, og som har arbejdet målrettet efter den. Belysningsplanen beskriver målsætninger, generelle principper for belysning og angiver konkrete forslag for forskellige typer byrum i Frederiksberg Kommune i et tilhørende belysningskatalog. Allerede i dag kan man se resultaterne af det øgede fokus og den store indsats på belysningsområdet, bl.a. på byens nye pladser, hvor belysningen bidrager til både stemning, identitet og funktionalitet. Belysningsplanen har givet Frederiksberg Kommune mulighed for at arbejde struktureret og målrettet med belysningen, og sikrer dermed at kommunen får de bedst mulige belysningsanlæg for de investerede midler. Samtidig har Frederiksberg Kommune udpeget en ansvarlig for vejbelysningen, som sikrer at planen følges og holder overblik over kommunens anlægs- og renoveringsopgaver på belysningsområdet. Planen har betydet at både politikere, kommunens tekniske personale og borgerne har fået øjnene op for vej- og byrumsbelysningen, som et vigtigt element i vore omgivelser og som et utroligt godt virkemiddel til at skabe smukkere og mere behagelige byrum. Nils Mortensen er ansat i Frederiksberg Kommune og er ansvarlig for at udarbejde kommunens belysningsplan samt at den bliver gennemført og fulgt.

20 SAMKOM-sekretariatet i Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 postboks København K Design: Os&Co Tekst: ÅF - Hansen & Henneberg, marts 2009

Planlægning af den offentlige belysning

Planlægning af den offentlige belysning Planlægning af den offentlige belysning Belysningsplan for Frederiksberg Kommune. Af Allan Ruberg alr@hansen-henneberg.dk Offentlig udendørs belysning etableres og drives, som navnet antyder, til gavn

Læs mere

Overordnede retningslinjer for valg af armaturer i Allerød Kommune

Overordnede retningslinjer for valg af armaturer i Allerød Kommune Overordnede retningslinjer for valg af armaturer i Allerød Kommune Udarbejdet: KMU KS: ASE Udarbejdet af ÅF Lighting 2017 5589not001-Rev2-Principper for belysning og armaturvalg.docx Indhold 1 Overordnede

Læs mere

Frederiksberg baner vejen for fremtidens belysning

Frederiksberg baner vejen for fremtidens belysning Frederiksberg baner vejen for fremtidens belysning Morten Skibstrup Nikolajsen, belysningsingeniør, Frederiksberg Kommune, moni06@frederiksberg.dk Hvorfor skal man anvende LED til belysning? Er kvaliteten

Læs mere

Egedal Kommune. Plan & Miljø. Belysningsplan Egedal Kommune 2012. Denne belysningsplan er udarbejdet for Egedal Kommune af ÅF Hansen & Henneberg 2011.

Egedal Kommune. Plan & Miljø. Belysningsplan Egedal Kommune 2012. Denne belysningsplan er udarbejdet for Egedal Kommune af ÅF Hansen & Henneberg 2011. Egedal Kommune Plan & Miljø 2012 Denne belysningsplan er udarbejdet for Egedal Kommune af ÅF Hansen & Henneberg 2011. BELYSNINGSPOLITIK Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. BELYSNINGSPOLITIK 3 1.1 BAGGRUND 4

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. august 2012 12/05281 VEJBELYSNING PÅ PRIVAT FÆLLESVEJ Vejdirektoratet har behandlet klagen fra klager over Kommunens afgørelse af 22. maj 2012 vedrørende betaling

Læs mere

Belysningsplan. for Ballerup Kommune

Belysningsplan. for Ballerup Kommune Belysningsplan for Ballerup Kommune August 2014/ opdateret juni 2015 Denne reviderede belysningsplan er udarbejdet af Ballerup Kommunes Center for By, Kultur & Erhverv og Center for Miljø & Teknik i samarbejde

Læs mere

IDÉGRUNDLAG fra strategi til handling Fra strategi til handling

IDÉGRUNDLAG fra strategi til handling Fra strategi til handling IDÉGRUNDLAG Anvendelse Anvendelse af af belysningsplan belysningsplan fra strategi til handling Fra strategi til handling Niels Knudsen Niels Knudsen Belysningsingeniør Frederiksberg Kommune Belysningsingeniør

Læs mere

BELYSNINGSPLAN RANDERS KOMMUNE

BELYSNINGSPLAN RANDERS KOMMUNE BELYSNINGSPLAN RANDERS KOMMUNE Forord: Denne belysningsplan er udarbejdet for RANDERS kommune med det formål at få lavet en samlet overordnet plan for vejbelysningsområdet i kommunen. Randers kommune har

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 3. september 2012 12/06521 BETALING FOR VEJBELYSNING Vejdirektoratet har behandlet din klage af 21. juni 2012, hvor du som formand for foreningen klager over Kommunens

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 6. august 2012 12/05626 BET. FOR VEJBELYS. Vejdirektoratet har behandlet din klage af 29. maj 2012 over Kommunens afgørelse af 22. maj 2012 vedrørende betaling

Læs mere

RETNINGSLINIER FOR VALG AF BELYSNINGSANLÆG

RETNINGSLINIER FOR VALG AF BELYSNINGSANLÆG RETNINGSLINIER FOR VALG AF BELYSNINGSANLÆG Et belysningsanlæg skal vælges ud fra såvel funktionelle som æstetiske hensyn, og det skal være afpasset til den belysningsopgave, som skal løses. Belysningsanlægget

Læs mere

Aabenraa Kommune. Drift og Vedligehold. Belysningsplan for Aabenraa Kommune. Vision: At højne kvaliteten i alle aspekter af det visuelle miljø

Aabenraa Kommune. Drift og Vedligehold. Belysningsplan for Aabenraa Kommune. Vision: At højne kvaliteten i alle aspekter af det visuelle miljø Aabenraa Kommune Drift og Vedligehold Belysningsplan for Aabenraa Kommune Vision: At højne kvaliteten i alle aspekter af det visuelle miljø 4758rap005, Rev. 2, 26.10.15 REV kkm 20151012 Udført: CAT Kontrolleret:

Læs mere

FOR ODENSE KOMMUNE 2008

FOR ODENSE KOMMUNE 2008 FOR ODENSE KOMMUNE 2008 Belysningsplan for Odense Kommune er udarbejdet af By- og Kulturforvaltningen i 2008 Politisk ansvarlig: Anker Boye, Rådmand Ledelse: Ib Doktor, Kontorchef i Trafik og Mobilitet

Læs mere

Belysningsplan. for Ballerup Kommune

Belysningsplan. for Ballerup Kommune Belysningsplan for Ballerup Kommune December 2013 Denne reviderede belysningsplan er udarbejdet af Ballerup Kommunes Center for By, Kultur & Erhverv og Center for Miljø & Teknik i samarbejde med ÅF Lighting.

Læs mere

Aabenraa Kommune Trafik og vej

Aabenraa Kommune Trafik og vej Aabenraa Kommune Trafik og vej 4758 Udbudsformer Valg af udbudsformer for vejbelysning i kommunalt regi 4758rap002, Aabenraa Kommune Trafik og vej 4758 Udbudsformer Valg af udbudsformer for vejbelysning

Læs mere

Belysningsplan. for Ballerup Kommune

Belysningsplan. for Ballerup Kommune Belysningsplan for Ballerup Kommune August 2014 Denne reviderede belysningsplan er udarbejdet af Ballerup Kommunes Center for By, Kultur & Erhverv og Center for Miljø & Teknik i samarbejde med ÅF Lighting.

Læs mere

Kommentering af belysningsforslag for gadebelysning

Kommentering af belysningsforslag for gadebelysning Hørsholm Gågade Kommentering af belysningsforslag for gadebelysning Indledning Med udgangspunkt i belysningsforslaget for gågadeområdet i Hørsholm Bymidte udarbejdet af COWI A/S, beskrives i det følgende

Læs mere

Miljøvurderings-screening af Belysningsplan for Egedal Kommune efter Lov om Miljøvurdering af planer og programmer (LBK nr. 936 af 24.

Miljøvurderings-screening af Belysningsplan for Egedal Kommune efter Lov om Miljøvurdering af planer og programmer (LBK nr. 936 af 24. Miljøvurderings-screening af Belysningsplan for Egedal Kommune efter Lov om Miljøvurdering af planer og programmer (LBK nr. 936 af 24. september 2009) Titel: Belysningsplan for Egedal Kommune vision, målsætning

Læs mere

HANDLINGSPLAN A050402 PROJEKTNR. A050402. DOKUMENTNR. A050402-101 For gadebelysning VERSION 0.1. UDGIVELSESDATO 18. august 2014 UDARBEJDET PIAW

HANDLINGSPLAN A050402 PROJEKTNR. A050402. DOKUMENTNR. A050402-101 For gadebelysning VERSION 0.1. UDGIVELSESDATO 18. august 2014 UDARBEJDET PIAW PROJEKTNR HANDLINGSPLAN A050402 DOKUMENTNR A050402-101 For gadebelysning VERSION 01 UDGIVELSESDATO 18 august 2014 UDARBEJDET PIAW KONTROLLERET GODKENDT PROJEKTNR A050402 DOKUMENTNR A050402-101 VERSION

Læs mere

Belysning - Masterplan Lokaludvalg workshop 9 j an jan 2014

Belysning - Masterplan Lokaludvalg workshop 9 j an jan 2014 Belysning - Masterplan Lokaludvalg workshop 9 jan. 2014 Agenda 1. Velkomst og workshoppens formål 2. Oplæg om belysning af gader og veje 3. Præsentation af Masterplanens hovedgreb 4. Fremtidigt samarbejde

Læs mere

Belysningsplan. Holstebro Kommune februar 2012

Belysningsplan. Holstebro Kommune februar 2012 Belysningsplan Holstebro Kommune februar 2012 Indhold 1 og Introduktion med motivation, afgrænsning status for belysningen 2 Vision og målsætninger for den fremtidige belysning 3 Belysningsstrategi med

Læs mere

Notat i forbindelse med udarbejdelse af belysningsplan for vejbelysning i Svendborg Kommune

Notat i forbindelse med udarbejdelse af belysningsplan for vejbelysning i Svendborg Kommune Notat i forbindelse med udarbejdelse af belysningsplan for vejbelysning i Svendborg Kommune Miljø og Teknik i samarbejde med belysningsrådgiver Fredsted Consulting. April 2013 Forord I marts 2013 vedtog

Læs mere

Godt lys til en sikker hverdag og nye oplevelser Belysningsplan for Næstved Kommune

Godt lys til en sikker hverdag og nye oplevelser Belysningsplan for Næstved Kommune Godt lys til en sikker hverdag og nye oplevelser Belysningsplan for Næstved Kommune Belysningsplan rev. 1. Page 0 (88) Udført Helle Knudsen og Astrid Espenhain Godkendt Kenneth Munck Date 29.11.2017 Belysningsplan

Læs mere

Vores afgørelse Silkeborg Kommunes udgiftsfordeling for betaling for vejbelysning er lovlig.

Vores afgørelse Silkeborg Kommunes udgiftsfordeling for betaling for vejbelysning er lovlig. Dato 9. april 2015 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon 7244 3135 Dokument 14/16899-9 Side 1/6 Klage over Silkeborg Kommune - udgiftsfordelingen Vejdirektoratet har behandlet din klage af

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 19. september 2012 12/03928 BETALING FOR VEJBELYSNING Vejdirektoratet har behandlet din klage af 18. april 2012 over Kommunens afgørelse af 10. april 2012 om overdragelse

Læs mere

besparelses- og designkatalog Energirenovering af Middelfart Kommunes vejbelysning

besparelses- og designkatalog Energirenovering af Middelfart Kommunes vejbelysning besparelses- og designkatalog Energirenovering af Middelfart Kommunes vejbelysning Struktur Indledning, kapitel 1: Beskriver baggrunden for og formålet med at udfærdige et besparelses- og designkatalog

Læs mere

BELYSNINGSPLAN NORDDJURS KOMMUNE FEBRUAR 2015. Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C ADRESSE COWI A/S

BELYSNINGSPLAN NORDDJURS KOMMUNE FEBRUAR 2015. Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C ADRESSE COWI A/S BELYSNINGSPLAN ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NORDDJURS KOMMUNE FEBRUAR 2015 BELYSNINGSPLAN PROJEKTNR. A050402 DOKUMENTNR. A050402-101

Læs mere

Horsens Kommune. Trafik og Vej. Belysningsplan for Horsens Kommune. Vision: At styrke brand og forbindelser. 4727rap001, Rev.

Horsens Kommune. Trafik og Vej. Belysningsplan for Horsens Kommune. Vision: At styrke brand og forbindelser. 4727rap001, Rev. Horsens Kommune Trafik og Vej Belysningsplan for Horsens Kommune Vision: At styrke brand og forbindelser 4727rap001, Rev. 2, 31 05 2012 Udført: CAT, FRS Kontrolleret: CAT, FRS, THA, CKL, MEH Godkendt:

Læs mere

Businesscase for modernisering af det kommunale gadelys i Viborg Kommune

Businesscase for modernisering af det kommunale gadelys i Viborg Kommune Businesscase for modernisering af det kommunale gadelys i Viborg Kommune Tema: Politikområde: Investeringer, Effektiv administration, Strukturtilpasninger eller Tværgående prioriteringsforslag Trafik Beskrivelse:

Læs mere

Click here and insert picture (20*22cm) Belysningsplan Herlev Kommune. April 2016 Rev bil003-rev4-belysningsplan_herlevkommunekommune

Click here and insert picture (20*22cm) Belysningsplan Herlev Kommune. April 2016 Rev bil003-rev4-belysningsplan_herlevkommunekommune Click here and insert picture (20*22cm) Belysningsplan Herlev Kommune April 2016 Rev 4 5304bil003-rev4-belysningsplan_herlevkommunekommune Herlev Kommune Center for Teknik og Miljø Herlev Bygade 90 2730

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 5. februar 2013 11/16848 EGENBETALING AF VEJBELYSNING I brev af 26. oktober 2011 har grundejerforeningen klaget over Kommunens afgørelse af 29. september 2011 om

Læs mere

Skitseforslag. Belysning af parkeringsplads ved Multiarena. ÅF Lighting

Skitseforslag. Belysning af parkeringsplads ved Multiarena. ÅF Lighting Belysning af parkeringsplads ved Multiarena ÅF Lighting 05-04-2016 Introduktion De eksisterende idrætshaller ved Næstved Stadion blev i 2015 udvidet med den nyopførte Arena Næstved, som er Sydsjællands

Læs mere

Click here and insert picture (20*22cm) BELYSNINGSPLAN HALSNÆS KOMMUNE. 5376not007-rev2-belysningsplan_halsnæskommune

Click here and insert picture (20*22cm) BELYSNINGSPLAN HALSNÆS KOMMUNE. 5376not007-rev2-belysningsplan_halsnæskommune Click here and insert picture (20*22cm) BELYSNINGSPLAN HALSNÆS KOMMUNE 5376not007-rev2-belysningsplan_halsnæskommune Udført Helle Frøjk Knudsen Astrid Espenhain Godkendt Kenneth Munck Modtager Halsnæs

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE BELYSNINGSPLAN rap001-Rev3-Belysningsplan- TaarnbyKommune.docx Page 0 (53)

TÅRNBY KOMMUNE BELYSNINGSPLAN rap001-Rev3-Belysningsplan- TaarnbyKommune.docx Page 0 (53) TÅRNBY KOMMUNE BELYSNINGSPLAN 2017 TaarnbyKommune.docx Page 0 (53) 5716rap001-Rev3-BelysningsplanTaarnbyKommune.docx Page 1 (53) TaarnbyKommune.docx Page 2 (53) TaarnbyKommune.docx Page 3 (53) Forord Denne

Læs mere

Dragør Kommune Plan og Teknik

Dragør Kommune Plan og Teknik Dragør Kommune Plan og Teknik Retningslinjer for vejbelysningen i Dragør Kommune Bilag E - Design og styring 5180rap001, Rev. 1, 23.01.2015 Dragør Kommune Plan og Teknik Retningslinjer for vejbelysningen

Læs mere

Åf hansen & Henneberg

Åf hansen & Henneberg Åf hansen & Henneberg NVF - Tunnelsäkerhet ur trafikantens synsvinkel Thim Nørgaard Andersen Lysingeniør HOVEDOMRÅDER FUNKTIONEL BELYSNING SCENOGRAFISK BELYSNING PLANLÆGNING OG UDVIKLING Sikkerhed & Tryghed

Læs mere

Albertslund kommune. Belysningsplan for Albertslund Kommune 2012. Vision: Albertslund Kommune skal være frontløber for klimatilpasset belysning

Albertslund kommune. Belysningsplan for Albertslund Kommune 2012. Vision: Albertslund Kommune skal være frontløber for klimatilpasset belysning Albertslund kommune Trafik og Natur, Miljø- og Teknikforvaltningen Belysningsplan for Albertslund Kommune 2012 Vision: Albertslund Kommune skal være frontløber for klimatilpasset belysning 4752rap001,

Læs mere

Green outdoor. Giv din lygtepæl fornyet liv

Green outdoor. Giv din lygtepæl fornyet liv Green outdoor Giv din lygtepæl fornyet liv Giv din lygtepæl fornyet liv Omkring to tredjedele af belysningen installeret rundt om i verden er baseret på gamle og ineffektive teknologier. Med tanke på klimaforandringerne

Læs mere

Designmanual Katalog. Del 2 BYMIDTEN BYENS GULV BYENS INVENTAR BYENS LYS BYENS BEPLANTNING

Designmanual Katalog. Del 2 BYMIDTEN BYENS GULV BYENS INVENTAR BYENS LYS BYENS BEPLANTNING Designmanual Katalog BYMIDTEN BYENS GULV BYENS INVENTAR BYENS LYS BYENS BEPLANTNING Del 2 O F F E N T L I G T D E S I G N I O D E N S E Indhold BYENS GULV Generelle betragninger Checkliste Produktliste

Læs mere

Belysningsplan. for Ballerup Kommune

Belysningsplan. for Ballerup Kommune Belysningsplan for Ballerup Kommune August 2014 Denne reviderede belysningsplan er udarbejdet af Ballerup Kommunes Center for By, Kultur & Erhverv og Center for Miljø & Teknik i samarbejde med ÅF Lighting.

Læs mere

BELYSNINGSPLAN Aabenraa Kommune

BELYSNINGSPLAN Aabenraa Kommune BELYSNINGSPLAN Aabenraa Kommune Juni 2012 Indholdsfortegnelse 0. Status for eksisterende belysningsanlæg... 2 1. Vision og målsætninger... 2 1.1 Nordisk lysholdning... 2 1.2 Aabenraa: Et dejligt sted at

Læs mere

Håndbog for vejbelysning

Håndbog for vejbelysning Håndbog for vejbelysning Kenneth Munck ÅF Lighting 2014.11.19 Hvorfor etableres vejbelysning? Vejbelysningens funktionelle formål At forbedre trafiksikkerheden for alle trafikanter At sikre de bløde trafikanter

Læs mere

Klimarigtig vej- og stibelysning

Klimarigtig vej- og stibelysning Udendørsbelysning 'Orkester-kvarteret', Randers Case Study Klimarigtig vej- og stibelysning giver bedre og billigere lys til beboerne i kvarteret Lyset er langt bedre end før, hvor ca. hvert andet armatur

Læs mere

Masterplan for renovering af vejbelysning Halsnæs Kommune

Masterplan for renovering af vejbelysning Halsnæs Kommune Masterplan for renovering af vejbelysning Halsnæs Kommune 5376not011-rev6-notat-masterplan Author ASE QA HSO Recipient Halsnæs Kommune Date 23.04.2019 Project ID 5376 5376not011-Rev6-notat-masterplan 1

Læs mere

Indstilling. Udfasning af lyskilder samt konsekvens af manglende kompensation for bortfald af afgiftslettelser. 1. Resume

Indstilling. Udfasning af lyskilder samt konsekvens af manglende kompensation for bortfald af afgiftslettelser. 1. Resume Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 16. juni 2010 Trafik og Veje Teknik og Miljø Århus Kommune Udfasning af lyskilder samt konsekvens af manglende kompensation for bortfald

Læs mere

Frederiksberg Allé Belysningsprincipper

Frederiksberg Allé Belysningsprincipper Udarbejdet af ÅF Lighting 29/10-2018 Rev1 Indholdsfortegnelse Indledning Alléens udformning Eksisterende belysning Belysningseksempler fra andre byer Målsætninger for den nye belysning Parametre for den

Læs mere

Appendiks 1 Områdeopdeling: Specifikation af belysningsanlæg. Belysningsplanen er gældende for offentlige og private fællesveje og stier i Ballerup

Appendiks 1 Områdeopdeling: Specifikation af belysningsanlæg. Belysningsplanen er gældende for offentlige og private fællesveje og stier i Ballerup Appendiks 1 Områdeopdeling: Specifikation af belysningsanlæg Side 1 Appendiks 1 Områdeopdeling: Specifikation af belysningsanlæg Belysningsplanen er gældende for offentlige og private fællesveje og stier

Læs mere

Anlægsbevilling til udskiftning af cirka gamle og energi-ineffektive kviksølvlamper.

Anlægsbevilling til udskiftning af cirka gamle og energi-ineffektive kviksølvlamper. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 15. maj 2015 Energirenovering af vejbelysning Anlægsbevilling til udskiftning af cirka 29.000 gamle og energi-ineffektive kviksølvlamper.

Læs mere

Udsendelsen DR Penge om De Dyre Sparepærer

Udsendelsen DR Penge om De Dyre Sparepærer Udsendelsen DR Penge om De Dyre Sparepærer Onsdag den 29.02.2012 viste DR Penge en udsendelse om De Dyre Sparepærer. Baggrunden for udsendelsen er den kommende udfasning af glødepæren, hvor det pr. 1/9-2012

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Udfasning af kviksølvlamper i Assens Kommune. Assens Kommune

Indholdsfortegnelse. Udfasning af kviksølvlamper i Assens Kommune. Assens Kommune Assens Kommune Udfasning af kviksølvlamper i Assens Kommune COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Århus C Telefon 87 39 66 00 Telefax 87 39 66 60 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Indledning 2 2 Baggrund for

Læs mere

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3 Kvalitets- og Designmanual Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Indhold Formål... 3 Generelt... 4 1. Byporte... 6 1.1 Visuel Byport specieldesignet i metal... 6 1.2 Visuel Byport

Læs mere

Click here and insert picture (20*22cm) Designkatalog Herlev Kommune. Maj 2016 Rev rap001-Rev3-Designkatalog-HerlevKommunePage 0 (14)

Click here and insert picture (20*22cm) Designkatalog Herlev Kommune. Maj 2016 Rev rap001-Rev3-Designkatalog-HerlevKommunePage 0 (14) Click here and insert picture (20*22cm) Designkatalog Herlev Kommune Maj 2016 Rev 3 5304rap001-Rev3-Designkatalog-HerlevKommunePage 0 (14) Recipient Herlev Kommune Center for Trafik og Miljø Herlev Bygade

Læs mere

HANDLINGSPLAN En del af Belysningsplanen i Norddjurs Kommune Udarbejdet af udviklingsforvaltningen Februar 2015

HANDLINGSPLAN En del af Belysningsplanen i Norddjurs Kommune Udarbejdet af udviklingsforvaltningen Februar 2015 Centertorvet i Auning med nye LED-armaturer HANDLINGSPLAN En del af Belysningsplanen i Udarbejdet af udviklingsforvaltningen Februar 2015 2 /15 Indholdsfortegnelse 1 Indledning...3 2 Økonomiske sammendrag...4

Læs mere

Anmodning om genoptagelse - klage over placering af lystmast på den private fællesvej Georginevej, København

Anmodning om genoptagelse - klage over placering af lystmast på den private fællesvej Georginevej, København Dato 27. januar 2016 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon +45 7244 3135 Dokument 15/17417-18 Side 1/6 Anmodning om genoptagelse - klage over placering af lystmast på den private fællesvej

Læs mere

BELYSNINGSPLAN NOVEMBER 2013 MARIAGERFJORD KOMMUNE. Jens Chr. Skous Vej Aarhus C Danmark ADRESSE COWI A/S

BELYSNINGSPLAN NOVEMBER 2013 MARIAGERFJORD KOMMUNE. Jens Chr. Skous Vej Aarhus C Danmark ADRESSE COWI A/S BELYSNINGSPLAN ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOVEMBER 2013 MARIAGERFJORD KOMMUNE BELYSNINGSPLAN PROJEKTNR. A008655 DOKUMENTNR.

Læs mere

BELYSNINGSPLAN DEL 1. Overordnede målsætninger Kommunens politik

BELYSNINGSPLAN DEL 1. Overordnede målsætninger Kommunens politik BELYSNINGSPLAN DEL 1 Overordnede målsætninger Kommunens politik 2013 FORORD BELYSNINGSPLANEN Denne belysningsplan er udarbejdet for Aalborg kommune med det formål at få lavet en samlet overordnet plan

Læs mere

Albertslund Kommune. Handlingsplan 2013-2017. Albertslund Kommunes handlingsplan for udskiftning af vejbelysning

Albertslund Kommune. Handlingsplan 2013-2017. Albertslund Kommunes handlingsplan for udskiftning af vejbelysning Albertslund Kommune Trafik og Natur, Miljø- og Teknikforvaltningen Handlingsplan 2013-2017 Albertslund Kommunes handlingsplan for udskiftning af vejbelysning Albertslund Kommune Trafik og Natur, Miljø-

Læs mere

BEDRE LYS, BILLIGERE OG MED STØRRE SIKKERHED TJENT IND PÅ UNDER 10 ÅR LED UDSKIFTNING OG FORBEREDELSE TIL INTEGRATION AF SMART CITY LØSNINGER

BEDRE LYS, BILLIGERE OG MED STØRRE SIKKERHED TJENT IND PÅ UNDER 10 ÅR LED UDSKIFTNING OG FORBEREDELSE TIL INTEGRATION AF SMART CITY LØSNINGER 1 BEDRE LYS, BILLIGERE OG MED STØRRE SIKKERHED TJENT IND PÅ UNDER 10 ÅR LED UDSKIFTNING OG FORBEREDELSE TIL INTEGRATION AF SMART CITY LØSNINGER 2 AGENDA 1 2 3 Hvorfor og hvordan skiftes belysningen til

Læs mere

Håndbog for kommunernes vej- og byrumsbelysning. Februar 2007

Håndbog for kommunernes vej- og byrumsbelysning. Februar 2007 Håndbog for kommunernes vej- og byrumsbelysning Februar 2007 Februar 2007 2 Kolofon Titel: Udgiver: Udgivet: Forfattere: Redaktion: Oplag: Layout/design: Tryk: Foto: ISBN: ISBN netudgave: Håndbog for kommunernes

Læs mere

Designmanual for vejbelysningen i. Herning Kommune. Teknik og Miljø

Designmanual for vejbelysningen i. Herning Kommune. Teknik og Miljø Designmanual for vejbelysningen i Herning Kommune Teknik og Miljø Herning Kommune Teknik og Miljø Designmanual for vejbelysningen i Herning Kommune 5079rap001, Rev. 1, 25.6.2014 Udført: ASE/KMU Kontrolleret:

Læs mere

Lighting the Future. Vej- og parkbelysning Skab sikkerhed, tryghed og stemning med den rette udendørsbelysning

Lighting the Future. Vej- og parkbelysning Skab sikkerhed, tryghed og stemning med den rette udendørsbelysning 5 16 Lighting the Future Vej- og parkbelysning Skab sikkerhed, tryghed og stemning med den rette udendørsbelysning Reducer energiforbruget - og budgettet Energiforbruget til vejbelysning er en betydelig

Læs mere

Udskiftning af vejbelysning på B-vænget

Udskiftning af vejbelysning på B-vænget Dato 23. marts 2018 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon 7244 3113 Dokument 17/06183 Side 1/8 Udskiftning af vejbelysning på B-vænget I e-mail af 20. april 2017 har I klaget over Ikast-Brande

Læs mere

Renovering af kl. I-II belysningsanlæg

Renovering af kl. I-II belysningsanlæg SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Renovering af kl. I-II belysningsanlæg Som følge af Sikkerhedsstyrelsens indskærpelse af reglerne i stærkstrømsbekendtgørelsen, vil lamper opsat før ca. 1995 inden for kort

Læs mere

Tillæg til Belysningsplan 2013 Vejbelysning i Svendborg.

Tillæg til Belysningsplan 2013 Vejbelysning i Svendborg. Tillæg til Belysningsplan 2013 Vejbelysning i Svendborg. 2020 2025 SVENDBORG VEJBELYSNING A/S April 2019 Tillæg til Belysningsplanen Overordnede målsætninger 2020-2025: Den fremtidige belysning i Svendborg

Læs mere

Rødovre Kommune. Belysningsforslag til Vandtårnet

Rødovre Kommune. Belysningsforslag til Vandtårnet Rødovre Kommune til Vandtårnet Udarbejdet af ÅF Lighting 02/01-2017 Indledning er beliggende i krydset mellem Rødovre Centrum og Tårnvej. Bygningen, som stod færdigopført i 1927, har med sit distinkte

Læs mere

Modtager(e): MBU. Temadrøftelse: Betalingsmodel for vej- og stibelysning

Modtager(e): MBU. Temadrøftelse: Betalingsmodel for vej- og stibelysning Modtager(e): MBU Temadrøftelse: Betalingsmodel for vej- og stibelysning Baggrund og formål Notatet her beskriver baggrund og model for grundejerforeninger og boligforeningers fremtidige betaling for vej-

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Udfasning af lyskilder og udbudsformer. Syddjurs Kommune

Indholdsfortegnelse. Udfasning af lyskilder og udbudsformer. Syddjurs Kommune Syddjurs Kommune Udfasning af lyskilder og udbudsformer COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Århus C Telefon 87 39 66 00 Telefax 87 39 66 60 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Indledning 2 2 Baggrund for udskiftninger

Læs mere

Dansk Center for Lys UNGT LYS

Dansk Center for Lys UNGT LYS Dansk Center for Lys Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner etc. Den hurtige genvej til viden om lys: LYS, kurser, medlemsmøder, debat, netværk,

Læs mere

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri. Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri. Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED Indholdsfortegnelse 2 Forord 3 Målformulering 4 Indhold i undervisningen Grundviden Grundviden om lys og

Læs mere

Kviksølvlamper i Silkeborg Kommune. Bilag 5. Silkeborg Kommune COWI A/S. Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Århus C

Kviksølvlamper i Silkeborg Kommune. Bilag 5. Silkeborg Kommune COWI A/S. Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Århus C Bilag 5 Silkeborg Kommune Kviksølvlamper i Silkeborg Kommune COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Århus C Telefon 87 39 66 00 Telefax 87 39 66 60 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Indledning 2 2 Silkeborg

Læs mere

INTRODUKTION. Søren Møller. Rådmand

INTRODUKTION. Søren Møller. Rådmand INTRODUKTION Belysningen i Odense bymidte er overvejende fra en tid, hvor bilerne dominerede gadebilledet. I dag er det især fodgængere og cyklister, der færdes i den centrale bymidte. Byens gader og pladser

Læs mere

Renovering af kl. I-II belysningsanlæg

Renovering af kl. I-II belysningsanlæg SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Renovering af kl. I-II belysningsanlæg Som følge af Sikkerhedsstyrelsens indskærpelse af reglerne i stærkstrømsbekendtgørelsen, vil lamper opsat før 1995 ikke overholde de

Læs mere

Belysningsplan UDKAST. Allerød Kommune. Side

Belysningsplan UDKAST. Allerød Kommune. Side Belysningsplan Allerød Kommune UDKAST Side INDHOLD 1. Introduktion 4 1.1 Formål og målsætninger 4 1.2 Tilgang 2. Lys for mennesker 8 2.1 Blænding og lysforurening 8 2.2 Godt lys for alle trafikanter 9

Læs mere

Hovedkontor Frederiksdal. Beder Landevej 2 DK-8330 Beder Tel Fax

Hovedkontor Frederiksdal. Beder Landevej 2 DK-8330 Beder Tel Fax Arkitekter og Planlæggere AS Hovedkontor Frederiksdal. Beder Landevej 2 DK-8330 Beder Tel 8693 6266. Fax 8693 7893. e-mail Beder@MGarkitekter.dk Afdeling Gothersgade 35 DK-1123 København K Tel 3391 6266.

Læs mere

Bilag til byrådsindstillingen Energirenovering af vejbelysning

Bilag til byrådsindstillingen Energirenovering af vejbelysning Bilag 1. Lys på Aarhus Fra Center for Byens Anvendelse Dato 15-05-2015 Bilag til byrådsindstillingen Energirenovering af vejbelysning Lys er et vigtigt element i skabelsen af moderne attraktive bymiljøer,

Læs mere

Belysningspolitik Vision og målsætninger for en identitetsskabende belysning i Lejre Kommune Teknik & Miljø, 2009

Belysningspolitik Vision og målsætninger for en identitetsskabende belysning i Lejre Kommune Teknik & Miljø, 2009 Belysningspolitik Vision og målsætninger for en identitetsskabende belysning i Lejre Kommune Teknik & Miljø, 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...4 1.1 Belysningspolitikken består af følgende:...

Læs mere

Kommunens navn. Center for Bolig, Vej & Vand. Tilbudsliste - TBL. Rev. X, dd.mm.åååå. XXXXudb00X

Kommunens navn. Center for Bolig, Vej & Vand. Tilbudsliste - TBL. Rev. X, dd.mm.åååå. XXXXudb00X Kommunens navn Center for Bolig, Vej & Vand Udbud af modernisering, renovering og drift og vedligehold af vejbelysning Tilbudsliste TBL XXXXudb00X Rev. X, dd.mm.åååå Tilbudsgiver: Navn på Tilbudsgiver

Læs mere

ISTANDSÆTTELSE AF PRIVAT FÆLLESVEJ.

ISTANDSÆTTELSE AF PRIVAT FÆLLESVEJ. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 7. september 2011 10/13150 ISTANDSÆTTELSE AF PRIVAT FÆLLESVEJ. Principperne for udgiftsfordelingen var begrundet i saglige hensyn. Kommunen kunne antage at en låge

Læs mere

Vejenes betydning for bilisternes valg af hastighed. Workshop Trafikdage 2012 Aalborg Oplæg ved souschef Erik Birk Madsen, Vejdirektoratet

Vejenes betydning for bilisternes valg af hastighed. Workshop Trafikdage 2012 Aalborg Oplæg ved souschef Erik Birk Madsen, Vejdirektoratet Vejenes betydning for bilisternes valg af hastighed Workshop Trafikdage 2012 Aalborg Oplæg ved souschef Erik Birk Madsen, Vejdirektoratet Vejregel for udformning af veje og stier i åbent land Grundlag

Læs mere

Rambøll Lys. Iben Winther Orton fra Rambøll Lys Aalborg 2009-05-11

Rambøll Lys. Iben Winther Orton fra Rambøll Lys Aalborg 2009-05-11 Rambøll Lys Iben Winther Orton fra Rambøll Lys Aalborg 2009-05-11 Rambøll Organisation Global virksomhed Byggeri og Design Industri og olie/gas Miljø og Natur Energi og klima Infrastruktur og transport

Læs mere

Næstved Kommune Center for Trafik og Ejendomme. Handlingsplan for renovering og modernisering af vejbelysning i Næstved Kommune

Næstved Kommune Center for Trafik og Ejendomme. Handlingsplan for renovering og modernisering af vejbelysning i Næstved Kommune Næstved Kommune Center for Trafik og Ejendomme Handlingsplan for renovering og modernisering af vejbelysning i Næstved Kommune 5278rap001, Rev. 2, 30.11.2017 Næstved Kommune Center for Trafik og Ejendomme

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse af 30. november 2007 til en borger:

Statsforvaltningens udtalelse af 30. november 2007 til en borger: Statsforvaltningens udtalelse af 30. november 2007 til en borger: 30.11.2007 De har klaget over, at Solrød Kommune afholder udgifter til nedgravning af elkabler og fibernet, og at den opkræver betaling

Læs mere

Afgørelse på klage over Odense Kommunes afgørelse om belysning på den private fællesvej Goldschmidtsvænget 3-21

Afgørelse på klage over Odense Kommunes afgørelse om belysning på den private fællesvej Goldschmidtsvænget 3-21 Dato 20. november 2014 Sagsbehandler Bjarne Jess Vennike Mail bjv@vd.dk Telefon 72 44 30 22 Dokument 14/13568-9 Side 1/5 Afgørelse på klage over Odense Kommunes afgørelse om belysning på den private fællesvej

Læs mere

Nu skifter vi udebelysningen i boligområderne

Nu skifter vi udebelysningen i boligområderne Albertslund December 2017 Nu skifter vi udebelysningen i boligområderne På de følgende sider har vi samlet de vigtigste informationer vedrørende moderniseringen af udebelysningen i boligområderne i Albertslund

Læs mere

Læs mere på bagsiden. Hent appen Lysguiden NY PÆRE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

Læs mere på bagsiden. Hent appen Lysguiden NY PÆRE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? Hent appen Lysguiden Læs mere på bagsiden NY PÆRE - hvad skal jeg vide, før jeg køber? Gode råd til dig, der skal skifte pære 1 Gå efter en -pære med energimærke A+, når du køber ny pære. -pærer bruger

Læs mere

Aabenraa Kommune. Drift og Vedligehold. Bilag vedr. Vejbelysningsregler retningslinjer materiel for område- og vejtyper

Aabenraa Kommune. Drift og Vedligehold. Bilag vedr. Vejbelysningsregler retningslinjer materiel for område- og vejtyper Aabenraa Kommune Drift og Vedligehold Bilag vedr. Vejbelysningsregler retningslinjer materiel for område- og vejtyper 4758not004, Rev. 2, 26.10.2015 rev 20151012 kkm Udført: CAT Kontrolleret: KMU Side

Læs mere

Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk

Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk Medlemsorganisation med 600 medlemmer - producenter, ingeniører, arkitekter, designere m.fl. Ungt LYS siden 1999 www.ungtlys.dk Den hurtige genvej til viden om

Læs mere

Markedets mest energieffektive LED armaturer Professionel LED Belysning SPAR KR ÅRLIGT PR GAMMELT ARMATUR DU UDSKIFTER

Markedets mest energieffektive LED armaturer Professionel LED Belysning SPAR KR ÅRLIGT PR GAMMELT ARMATUR DU UDSKIFTER Markedets mest energieffektive LED armaturer Professionel LED Belysning SPAR 3-500 KR ÅRLIGT PR GAMMELT ARMATUR DU UDSKIFTER VI HAR DE RIGTIGE LAMPER TIL ALLE FORMÅL Arbejdspladsen Industri & Lager Sport

Læs mere

Udskiftningsplan for gadelys

Udskiftningsplan for gadelys Aabenraa Kommune Udskiftningsplan for gadelys Maj 2011 COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Aarhus C Telefon 87 39 66 00 Telefax 87 39 66 60 wwwcowidk Aabenraa Kommune Udskiftningsplan for gadelys Maj 2011

Læs mere

We are LITE LIGHT INNOVATION TECHNOLOGY. Lighting the Future

We are LITE LIGHT INNOVATION TECHNOLOGY. Lighting the Future We are LITE LIGHT INNOVATION TECHNOLOGY Lighting the Future LITE A/S LITE A/S (Light Innovation Technology) er en dansk virksomhed med hovedkontor og showroom i Nørresundby og datterselskabet LITE Sverige

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere

Lyskvalitet og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk

Lyskvalitet og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk Lyskvalitet og energiforbrug Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk uden lys intet liv på jord uden lys kan vi ikke se verden omkring os Problem: vi har begrænsede energi-resourcer kunstlys bruger energi hele

Læs mere

Grønnere profil hos Sanistål og øget arbejdssikkerhed med nye LED-armaturer

Grønnere profil hos Sanistål og øget arbejdssikkerhed med nye LED-armaturer LED-belysning Indendørs belysning Fleggaard Saniståls Centrallager Case Study Grønnere profil hos Sanistål og øget arbejdssikkerhed med nye LED-armaturer Philips' rådgivere agerede utroligt professionelt,

Læs mere

NATTEN I BYENS LYS ForSLAg TIL EN BELYSNINgSSTrATEgI For KøBENhAvN

NATTEN I BYENS LYS ForSLAg TIL EN BELYSNINgSSTrATEgI For KøBENhAvN NATTEN I BYENS LYS Forslag til en belysningsstrategi for København INDHOLD FORORD 5 VISION 6 BYLIV 10 IDENTITET 14 IDE OG ÆSTETIK 18 FUNKTION 22 TEKNIK 25 LÆS MERE 26 NATTEN I BYENS LYS Forslag til en

Læs mere

Nye idéer til reduktion af vejstøj i byer

Nye idéer til reduktion af vejstøj i byer Nye idéer til reduktion af vejstøj i byer Af Seniorforsker Hans Bendtsen, Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut Civilingeniør Lene Nøhr Michelsen, Vejdirektoratet, Planlægningsafdelingen Can. tech. soc.

Læs mere

BELYSNINGSPLAN ELLER STRATEGI?

BELYSNINGSPLAN ELLER STRATEGI? 1 BEDRE LYS, BILLIGERE OG MED STØRRE SIKKERHED TJENT IND PÅ UNDER 10 ÅR BELYSNINGSPLAN ELLER STRATEGI? HVORDAN SIKRER KOMMUNEN BEDST AT DE INTELLIGENTE LØSNINGER TÆNKES IND FRA STARTEN 2 AGENDA 1 2 3 Hvad

Læs mere

Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse 11. marts 2015 om istandsættelse af Kærløkken

Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse 11. marts 2015 om istandsættelse af Kærløkken Dato 15. juni 2015 Sagsbehandler Bjarne Jess Vennike Mail bjv@vd.dk Telefon Dokument 15/06153-4 Side 1/5 Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse 11. marts 2015 om istandsættelse af Kærløkken

Læs mere

vialume 1 Vejbelysning med visuel komfort

vialume 1 Vejbelysning med visuel komfort vialume 1 Vejbelysning med visuel komfort Specialdesignede AGC-linser som giver minimal blænding Trinløst tilt ± 15º over vejbanen Justering udligner skæve master Fås med forskellige lysstyringssystemer

Læs mere