Tlf.: Fax: CVR: juni mje

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 CVR: 18210932. 10. juni 2009. mje"

Transkript

1 Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: Fax: Web: CVR: juni 2009 J.nr. NKN mje Afgørelse i sagen om Københavns Kommunes nedlæggelse af et forbud efter planlovens 14 mod etablering af et underjordisk parkeringsanlæg ved Skuespilhuset på Kvæsthusbroen samt et vedtaget og offentliggjort forslag til lokalplan Københavns Kommune har den 2. oktober 2008 under henvisning til planlovens 14 nedlagt forbud mod etablering af et underjordisk parkeringsanlæg på Kvæsthusbroen. Forbuddet er besluttet af Borgerrepræsentationen den 18. september Borgerrepræsentationen vedtog samtidig hermed et forslag til lokalplan - udformet som et tillæg nr. 1 til lokalplan nr hvormed denne gældende lokalplan ændres, så muligheden for at etablere parkeringsanlæg fjernes. Såvel nedlæggelsen af forbuddet som vedtagelsen og offentliggørelsen af lokalplanforslaget er påklaget til Naturklagenævnet af Kulturministeriet (som er grundejer), idet det er gjort gældende, at kommunen tidligere har meddelt ministeriet et bindende forhåndstilsagn om at kunne etablere et underjordisk parkeringsanlæg på Kvæsthusbroen. Sagens baggrund Københavns Kommunes daværende overborgmester, Jens Kramer Mikkelsen sendte den 31. maj 2001 et brev til Kulturministeren og oplyste, at det på baggrund af politiske drøftelser med Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Vestre, Centrum Demokraterne, Fælleskurs samt 2 personer uden for partierne kunne bekræftes, at kommunen ville medvirke til realisering af et nyt skuespilhus på Kvæsthusbroen. Brevet var vedlagt 3 aftaler, ligeledes dateret den 31. maj 2001, herunder en aftale om Parkering i tilknytning til kulturbyggerierne i Inderhavnen. I den nævnte aftale er det bl.a. anført:

2 2 I forlængelse af Folketingets accept af tilbuddet fra A.P. Møller Fonden om byggeri af et operahus på Dokøen samt i forlængelse af forliget blandt et bredt flertal af partier i Folketinget om etablering af et nyt skuespilhus på Kvæsthusbroen er et flertal af partier i Københavns Borgerrepræsentation enige om følgende: Københavns Kommune medvirker til etablering af en bedre parkeringsløsning til operahuset bestående af parkeringsfaciliteter for 500 biler på Kvæsthusbroen/Sankt Annæ Plads Der gennemføres et udbud af underjordisk parkeringsareal ved Kvæsthusbroen/Sankt Annæ Plads på 500 parkeringspladser Københavns Kommune har forudsat, at staten som en del af arkitektkonkurrencen om skuespilhuset udskriver en idekonkurrence om tilkørselsforhold samt mulige placeringer af et parkeringsanlæg og mulige forbindelseslinjer til Dokøen. Brevet til Kulturministeren med de 3 aftaler blev med brev af 1. juni 2001 af Overborgmesteren sendt til daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Det er i brevet bl.a. anført: Der er nu et flertal i Københavns Borgerrepræsentation, der bakker op om et nyt skuespilhus på Kvæsthusbroen og et operahus på Dokøen i Københavns Inderhavn. Samtidig er et flertal af partier i Borgerrepræsentationen enige om, at der opføres et parkeringsanlæg på Kvæsthusbroen, der kan betjene såvel skuespilhus som operahus, herunder at der etableres en forbindelseslinje over havneforløbet. Dermed et den videre proces omkring disse byggerier sikret i Borgerrepræsentationen, og jeg glæder mig til at se begge huse blive realiseret i de kommende år. Arealet blev af kommunen solgt til Kulturministeriet, og kommunen tilvejebragte en lokalplan nr. 374 Kvæsthusbroen. Lokalplanen blev endeligt vedtaget den 25. marts Det er i redegørelsen til denne lokalplan bl.a. anført: Et bredt flertal i Folketinget besluttede i 2001 at opføre et ny skuespilhus på Kvæsthusbroen, og i juni 2001 udskrev Kulturministeriet en arkitektkonkurrence om placering og udformning af skuespilhuset. Derved tilføres denne del af havnen to markante kulturbyggerier, nemlig operaen, som er under opførelse, og skuespilhuset.

3 3 I forbindelse med etableringen af de to kulturbyggerier aftalte et flertal af politiske partier i Borgerrepræsentationen, at kommunen skulle medvirke til udbud af et underjordisk parkeringsanlæg med 500 pladser ved Kvæsthusbroen for bl.a. Operaen og udbud af et andet parkeringsanlæg med 200 pladser samt etablering af en forbindelse for fodgængere og cyklister fra Kvæsthusbroen til Dokøen bl.a. til betjening af operahuset. Lokalplanområdet er opdelt i 4 delområder. Delområde 1 må anvendes til offentlige, kulturelle formål, såsom teater-, musik- og kulturhus med tilhørende servicefunktioner og administration, idet der herudover kan etableres et offentligt tilgængeligt underjordisk parkeringsanlæg med op til 500 parkeringspladser nord for byggefeltet. Der er i lokalplanen fastlagt et byggefelt, hvor Skuespilhuset skal placeres (og efterfølgende er placeret). Kommunen meddelte byggetilladelse til opførelse af Skuespilhuset i overensstemmelse med lokalplanen, og Skuespilhuset blev herefter opført på baggrund heraf. Kulturministeriet ansøgte med brev af 4. december 2007 kort tid før Skuespilhuset var færdigopført - kommunen om byggetilladelse til i overensstemmelse med lokalplanen at etablere et underjordisk parkeringsanlæg efter et udarbejdet projekt. Kommunen meddelte med brev af 1. februar 2008 Kulturministeriet et forhåndsvarsel om, at kommunen agtede at nedlægge et forbud efter planlovens 14 mod det ansøgte parkeringsanlæg. Kulturministeriet fremsatte bemærkninger til kommunen mod det varslede 14-forbud. Ministeriet gennemgik det hidtidige sagsforløb og anførte, at kommunens breve til Kulturministeren og Statsministeren med de indgåede aftaler måtte betragtes som et bindende forhåndstilsagn fra kommunens side. Ministeriet henviste til, at der i den forvaltningsretlige litteratur er fastsat 4 betingelser, der skal være opfyldt, for at et tilsagn er bindende: 1)Forvaltningsmyndigheden må ikke have taget forbehold, 2)spørgeren skal have fremstillet sagsforholdet entydigt og udtømmende, 3)det nøjagtige indhold af forhåndstilsagnet må kunne bevises og 4) udtalelsen skal være givet af den kompetente myndighed. Ministeriet anførte, at man fandt, at disse betingelser havde været opfyldt. Kommunens tilsagn i 2001 måtte efter ministeriets opfattelse således betragtes som et byggeretligt bindende forhåndstilsagn om, at der kan opføres et underjordisk parkeringsanlæg til 500 biler på grunden ved Skuespilhuset. Ministeriet henviste til, at daværende bygge- og teknikborgmester i København, Søren Pind havde erklæret sig enig heri.

4 4 Ministeriet henviste til Naturklagenævnets praksis, hvorefter forhold, der allerede er etableret, eller hvortil der er meddelt byggetilladelse, herunder bindende forhåndstilsagn eller manglende reaktion på anmeldelse efter byggelovgivningen, ikke kan hindres ved et 14-forbud. Ministeriet anførte videre over for kommunen, at et forhåndstilsagn efter omstændighederne vil kunne miste dets bindende virkning, hvis der indtræffer ændrede faktiske eller retlige forhold i tiden efter forhåndstilsagnets meddelelse. Senere lovgivning vil således kunne umuliggøre den retsstilling, som myndigheden har givet tilsagn om. For så vidt angår ændrede faktiske forhold skal der være tale om væsentlige ændringer i sagsforholdet, før ændringerne kan medføre, at forhåndstilsagnets bindende virkning bortfalder. Ministeriet anførte, at man var opmærksom på, at visse forvaltningsakter, herunder lokalplaner, forudsætter bestemte procedurer, der umuliggør bindende forhåndsbesked, og ministeriet henviste i den forbindelse til en Højesteretsdom (U H), hvormed det er statueret, at en kommunes hensigtserklæring i forbindelse med et købstilbud forud for lokalplanprocedurens gennemførelse ikke kan betragtes som et tilsagn om endelig vedtagelse af den fornødne lokalplan. Kommunens tilsagn er i dette tilfælde meddelt i forbindelse med, at Kulturministeriet skulle iværksætte et særdeles omkostningskrævende byggeri med betydelig vidererækkende virkning for de aktiviteter, som byggeriet skulle anvendes til. Kommunen besvarede Kulturministeriets indsigelse og anførte, at man var i gang med at ændre sine langsigtede planer, idet man i sin kommuneplanstrategi fra 2007 lagde særlig vægt på, at biltrafikken skulle begrænses via færre parkeringsmuligheder og nye parkeringsnormer for nybyggeri. Kommunen anførte videre, at der foreligger nye oplysninger siden 2004, idet der i teatertiden er ca ledige parkeringspladser i Indre By, hvilket rigeligt dækker parkeringsbehovet for Skuespilhusets gæster. Kommunen anførte videre, at parkeringskælderen oprindeligt var tænkt som en parkeringsløsning navnlig for Operaen, idet en højklasset forbindelse skulle lede direkte over til Operaen. Der er i imidlertid tilvejebragt i alt ca. 295 parkeringspladser ved Operaen. Kulturministeriet besvarede kommunens brev og anførte, at kommunens strategiske overvejelser om begrænsning af biltrafikken via færre parkeringspladser og nye parkeringsnormer er uforbindende for borgerne, og at en sådan strategi ikke i sig selv kan begrunde nedlæggelse af et forbud efter planlovens 14. Hvis kommunen ønsker at reducere parkeringspresset i området ved Det Kongelige Teater og Skuespilhuset, ville det være planlægningsmæssigt mere velbegrundet at nedlægge gadeparkeringspladser i området.

5 5 Ministeriet bemærkede til det af kommunen anførte om, at parkeringskælderen navnlig var tænkt som en parkeringsløsning for Operaen, at ministeriet fortsat anså det for korrekt at gennemføre den af kommunen lovede højklassede forbindelse fra Kvæsthusbroen til Operaen, og at den omstændighed, at kommunen ikke længere så sig i stand til at indfri løftet om en sådan forbindelse, ikke kunne begrunde, at kommunen nedlagde et 14-forbud mod etablering af den parkeringskælder, hvortil kommunen har meddelt et bindende forhåndstilsagn. Det påklagede 14-forbud Kommunen meddelte herefter med brev af 2. oktober 2008 Kulturministeriet det påklagede forbud. Kommunen henviste i afgørelsen til den tidligere brevveksling i sagen. Kommunen henviste herudover til et bilag fra Teknik- og Miljøudvalgets og Borgerrepræsentationens behandling af sagen om Planmæssig baggrund for nedlæggelse af forbud mod etablering af parkeringsanlæg på Kvæsthusbroen, dateret den 22. juli Det er heri anført, at det i kommuneplan 2005 var forudsat, at der skulle tilvejebringes et parkeringsanlæg ved Kvæsthusbroen. I kommuneplanstrategi 2007 er det anført, at transport i København skal flyttes fra bil til metro og cykel. Det er i bilaget anført, at Borgerrepræsentationen den 14. december 2006 behandlede to sager om henholdsvis trafikal betjening af Operaen og om området Sankt Annæ Plads, Kvæsthusgade og Kvæsthusbroen. Det blev besluttet hurtigst muligt at etablere en trafikal betjening af Operaen med bl.a. havnebusser og opretholdelse af parkeringspladserne ved Operaen samt at sende sagen vedrørende Sankt Annæ Plads, Kvæsthusgade og Kvæsthusbroen tilbage til Teknik- og Miljøudvalget til fornyet behandling. Det blev samtidig besluttet, at der skulle etableres en midlertidig adgangsvej til Skuespilhuset, da der ikke var grundlag for at etablere en permanent løsning på grund af den uafklarede situation omkring et tilbud fra Realdania Fonden om at etablere en forbindelse fra Kvæsthusbroen til Operaen, en parkeringskælder til 500 biler under Kvæsthusbroen samt indretning af pladsen på Kvæsthusbroen. Det er videre anført, at Borgerrepræsentationen i januar 2008 besluttede at afslå Realdania Fondens gave og i stedet modtage A.P. Møller og Hustru Christiane Mc-Kinney Møllers Fond til almene formaals tilbud om etablering af broforbindelser over havnen fra Havnegade/Nyhavn til Christiansholm. Da man ikke ønskede etablering af en parkeringskælder på Kvæsthusbroen, blev det samtidig besluttet at nedlægge et 14-forbud. Begrundelsen herfor var en fredeliggørelse af de centrale bydele ved at styrke den kollektive trafik og forbedre forholdene for cyklister og fodgængere. Etablering af yderligere 500 offentlige parkeringspladser i centrum af Indre

6 6 By ville ikke medvirke til en sådan fredeliggørelse. Parkeringsbehovet for Skuespilhuset er tilgodeset ved nedlæggelse af 1020 tilskuerpladser i Stærekassen og Turbinehallerne. Kommunen har i bilaget henvist til en VVM-redegørelse, der i 2004 er udarbejdet i forbindelse med opførelsen af Skuespilhuset og bl.a. det underjordiske parkeringsanlæg. Det blev her konkluderet, at etablering af parkeringsanlægget vil betyde mere trafik helt konkret, men at generne fra trafikken som følge af anlægget samlet set vil være marginale. Efter kommunens opfattelse blev VVM-redegørelsen udarbejdet på et tidspunkt, hvor der stadig var færgetrafik fra Kvæsthusbroen, hvorfor redegørelsens vurdering af konsekvenserne ved etablering af parkeringsanlægget tager udgangspunkt i en situation, der adskiller sig fra i dag, hvor færgedriften har været ophørt i 4 år, og hvor de trafikale konsekvenser af selve byggepladsen omkring Skuespilhuset er ophørt. Kommunen har skønnet, at en undladelse af at etablere parkeringsanlægget vil føre til en reduktion af den trafikale belastning med ca køretøjer i døgnet, samtidig med at der bliver mulighed for i højere grad at tilgodese forholdene for cyklister og fodgængere. Kommunen har i forbindelse med Skuespilhusets opførelse gennemført tællinger af parkeringen før og efter åbningen for at vurdere parkeringsbelastningen i forhold til parkeringsmulighederne i området, og kommunen finder, at det i den forbindelse er dokumenteret, at der er tilstrækkelig parkeringskapacitet til at håndtere det parkeringsbehov, der er knyttet til Skuespilhuset. Kommunen henviste i afgørelsen ligeledes til et bilag fra Teknik- og Miljøforvaltningen om Brevveksling med Kulturministeriet i forbindelse med partshøring omkring nedlæggelse af forbud mod parkeringsanlæg på Kvæsthusbroen, dateret den 22. juli Der er heri redegjort for den ovenfor gennemgåede brevveksling mellem kommunen og Kulturministeriet, og kommunen har afslutningsvis foretaget en vurdering af ministeriets udtalelser: Kommunen har anført, at man er af den klare opfattelse, at der ikke med de politiske aftaler fra 2001 er tale om bindende forhåndsaftaler. Kommunen finder, at dokumenternes form viser, at der er tale om politiske aftaler, som ikke binder kommunen. Dokumenterne hidrører ikke fra den kompetente myndighed, hvilket efter kommunens opfattelse er Borgerrepræsentationen, men fra en række enkeltpolitikere. Aftalerne vedrører lokalplanpligtige tiltag, som kommunen ikke på forhånd kan binde sig til at gennemføre, da det vil være i strid med de procedureregler, som gælder for tilvejebringelsen af lokalplaner, herunder inddragelse af offentligheden.

7 7 Det er videre i bilaget anført, at man er af den opfattelse, at 14-forbuddet er planmæssigt begrundet ud fra ønsket om en trafikal fredeliggørelse af Indre By, og at der er tale om et forhold, der kan reguleres i en lokalplan, hvorfor kravet til et 14-forbud er opfyldt. Det påklagede lokalplanforslag Samtidig med nedlæggelse af 14-forbuddet har kommunen vedtaget et lokalplanforslag, som er udformet som et forslag til tillæg nr. 1 til ovennævnte lokalplan nr. 374 og som omfatter den væsentligste del af det gældende lokalplanområde (med undtagelse af 2 mindre delområder, der i lokalplan nr. 374 er udlagt til vejarealer). Lokalplanforslagets redegørelsestekst er stort set identisk med det, der er anført i ovennævnte bilag fra den politiske behandling af sagen om Planmæssig baggrund for nedlæggelse af forbud mod etablering af parkeringsanlæg på Kvæsthusbroen. Lokalplanforslaget angiver som sit formål, at ændre lokalplan nr. 374, således at der ikke vil være mulighed for at etablere parkeringsanlæg inden for lokalplanområdet. Det er i lokalplanens 3 fastsat, at der ikke inden for lokalplanområdet må etableres parkeringsanlæg, hverken på terræn eller i underjordiske anlæg. Herudover indeholder lokalplanen nogle konsekvensændringer til lokalplan nr Kulturministeriet har den 19. december 2008 under henvisning til planlovens 29, stk. 3, jf. 28, stk. 1, fremsat indsigelse (nedlagt veto) mod det offentliggjorte lokalplanforslag ud fra de statslige interesser, som ministeriet skal varetage i relation til Det Kongelige Teater. Efter det af ministeriet og kommunen oplyste er der endnu ikke indledt forhandlinger i sagen. Klagen Kulturministeriet har i klagen henvist til den ovenfor nævnte brevveksling med kommunen. Det er ministeriets opfattelse, at kommunen har givet ministeriet et bindende forhåndstilsagn om at kunne etablere et parkeringsanlæg på Kvæsthusbroen, og at såvel 14- forbuddet som lokalplanforslaget derfor bør ophæves som ugyldigt. Til det af kommunen i bilaget til afgørelsen anførte om, at kommunens tilkendegivelser fra 2001 alene er udtryk for politiske aftaler, som ikke binder kommunen, fordi de ikke hidrører fra Borgerrepræsentationen, men fra enkeltpolitikere, har ministeriet anført som sin opfattelse, at et uforbeholdent forhåndstilsagn fra en borgmester vedrørende et byggeri må anses for at være bindende for kommunen, hvortil kommer, at tilkendegivelserne rent faktisk blev implementeret og vedtaget af Borgerrepræsentationen ved vedtagelsen den 25. marts 2004 af lokalplan nr. 374.

8 8 Ministeriet har herudover henvist til indhentede udtalelser fra henholdsvis daværende borgmester for bygge- og teknikforvaltningen Søren Pind og daværende direktør i bygge- og teknikforvaltningen Mette Lis Andersen. Disse har begge tilkendegivet, at man i kommunen arbejdede ud fra den forudsætning, at der var afgivet et bindende forhåndstilsagn. Kommunens bemærkninger til klagen Københavns Kommune har henvist til ovennævnte notat af 22. juli 2008, der var vedlagt afgørelsen, om de planmæssige overvejelser. Kommunens bevæggrunde for at afvise indretning af parkeringsanlægget har været baseret på udviklingen i den kommunale strategier og i trafikken, og det forkerte ved Kulturministeriets projekt er således, at den nye parkeringsfacilitet vil trække en betydelig ekstra trafik ind gennem den hårdt belastede Indre By i dagtimerne. Kommunen har videre anført, at der i 2001 blev indgået en række politiske aftaler, og at de pågældende politikere i kommunen leverede, hvad de lovede ved at stemme for vedtagelsen af lokalplan nr. 374 i Borgerrepræsentationen. Lokalplanen er således opfyldelsen af de politiske aftaler, og nr. 374 har den samme retsgyldighed som enhver anden lokalplan, hverken mere eller mindre. En lokalplan kan ændres, og ændring af en lokalplan kan foregribes ved et 14-forbud, hvilket er, hvad der er sket i den aktuelle sag. Kommunen har endvidere anført, at der er to helt fundamentale sæt af regler, som gør det klart, at de politiske aftaler ikke kan udgør noget forvaltningsretligt bindende forhåndstilsagn. Det ene er reglerne for, hvordan kommunalbestyrelser træffer beslutninger og fører dem til protokols efter regler fastsat herom i kommunestyrelsesloven. Der er ikke i denne sag truffet nogen beslutning i Borgerrepræsentationen, og der er ikke ført noget til protokols. Det andet er planlovens regler om formkrav til lokalplaner. Disse regler skal sikre offentlighedens inddragelse, og ingen kommunalpolitiker kan forpligte kommunen på et projekt, før disse regler er overholdt. Kulturministeriets bemærkninger til kommunens udtalelse Kulturministeriet har til kommunens udtalelse anført, at det ikke er en korrekt fremstilling af sagen, når kommunen har tilkendegivet, at Staten i 2001 alene fik et løfte om, at de pågældende politikere havde lovet at stemme for en lokalplan. Af Overborgmesterens breve til Kulturministeren og til Statsministeren fremgår det, at kommunen ville medvirke til etablering af parkeringsfaciliteter for 500 biler på Kvæsthusbroen, og der var således ikke tale om, at kommunen blot afgav et løfte om at ville udarbejde en lokalplan. Kommunens tilsagn indeholdt forpligtende løfter om, at kommunen aktivt ville medvirke til etableringen af parkeringsanlægget, og disse løfter har karakter af en forhåndsaccept, som kommunen ikke efterfølgende kan fragå, og som derfor også begrænser kommunens ret til at nedlægge et 14-forbud.

9 9 Afgørelse I sagens behandling har deltaget Naturklagenævnets 10 medlemmer: Lars Busck (formand), Bent Hindrup Andersen, Ole Pilgaard Andersen, Martin Glerup, Britta Schall Holberg, Mogens Mikkelsen, Anders Stenild, Poul Søgaard, Jens Vibjerg og Henrik Waaben. Efter planlovens 14 kan en kommune nedlægge forbud mod, at der retligt eller faktisk etableres forhold, som kan hindres ved en lokalplan. Forbuddet kan højst nedlægges for et år. Et 14-forbud er et foreløbigt retsmiddel, som kommunen typisk tager i anvendelse, når den i forbindelse med et ansøgt byggeprojekt bliver opmærksom på, at den ønsker at ændre sin gældende planlægning, som det ansøgte er i overensstemmelse med. At et forbud højst kan nedlægges for et år betyder, at kommunen inden et år efter forbuddets nedlæggelse vil skulle have vedtaget og offentliggjort et forslag til lokalplan, og på tidspunktet for dette lokalplanforslags offentliggørelse indtræder de foreløbige retsvirkninger efter planlovens 17. Efter 17 må en ejendom, der er omfattet af et lokalplanforslag, fra det tidspunkt, hvor lokalplanforslaget er offentliggjort, ikke bebygges eller i øvrigt udnyttes på en måde, der skaber risiko for en foregribelse af den endelige plans indhold. Københavns Kommune har i dette tilfælde vedtaget og offentliggjort et lokalplanforslag samtidig med nedlæggelsen af et 14-forbud, hvorfor lokalplanforslagets foreløbige retsvirkninger er gældende fra forbuddets nedlæggelse. Forhold, der allerede er lovligt etablerede, eller hvortil der er meddelt byggetilladelse eller et bindende forhåndstilsagn, kan ikke hindres gennem et forbud efter planlovens 14, ligesom de foreløbige retsvirkninger efter planlovens 17 af et offentliggjort lokalplanforslag ikke gælder i sådanne tilfælde. Der kan efter planlovens 15, stk. 2, nr. 2 og 4, fastsættes lokalplanbestemmelser om lokalplanområdets anvendelse samt om forhold af færdselsmæssig betydning. Det af Københavns Kommune nedlagte 14-forbud mod etablering af parkeringsanlæg på Kvæsthusbroen vedrører således en disposition, som varigt vil kunne hindres ved en lokalplan, hvorfor dispositionen som sådan er omfattet af muligheden for at nedlægge et 14-forbud. Det offentliggjorte lokalplanforslag indeholder et forbud mod parkering inden for lokalplanområdet, og et sådant forbud vil som ovenfor nævnt med hjemmel i planloven kunne fastsættes.

10 10 Det er da heller ikke i denne sag fra nogen side anfægtet, at indholdet af såvel 14-forbud som lokalplanforslag har hjemmel i planloven. Det spørgsmål, som Kulturministeriet har rejst i klagen, og som Naturklagenævnet skal tage stilling til, er, om kommunen tidligere har meddelt ministeriet et bindende forhåndstilsagn om at kunne etablere et underjordisk parkeringsanlæg under Kvæsthusbroen, som kommunen ikke nu efterfølgende kan trække tilbage. Københavns Kommune synes at lægge afgørende vægt på, at de tilsagn, der i 2001 er givet Kulturministeriet, ikke er bindende for kommunen, fordi tilsagnene er meddelt i breve underskrevet af kommunens overborgmester. Man må forstå det således, at kommunen mener, at alene Borgerrepræsentationen ville kunne have givet et sådant tilsagn, fordi det alene er Borgerrepræsentationen, der kan vedtage en lokalplan endeligt. Uanset hvorledes kommunen internt har fordelt sine opgaver, må det tilsagn, der i denne sag er givet af kommunes overborgmester til henholdsvis Kulturministeren og Statsministeren om at ville medvirke til, at der ville kunne etableres et parkeringsanlæg på Kvæsthusbroen, betragtes som værende givet af kommunen som kompetent myndighed. Det er rigtigt som anført af kommunen, at Overborgmesteren ikke efter planloven har kompetence til at tilvejebringe en lokalplan, og derfor ikke på forhånd vil kunne love, at en sådan plan får et bestemt indhold. Men heller ikke Borgerrepræsentationen vil kunne afgive et sådant løfte, da en lokalplan skal tilvejebringes efter bestemmelserne herom i planlovens kapitel 6, herunder med hensyn til offentlighedens inddragelse og andre myndigheders mulighed for at nedlægge veto m.v. Det vil således aldrig være muligt for en kommune på forhånd at give tilsagn om, at en lokalplan vil blive endeligt vedtaget eller vil få et bestemt indhold. Overborgmesterens breve fra 2001 til Kulturministeren og Statsministeren fremstår efter deres indhold som et tilsagn om, at kommunen kunne tiltræde, at der blev opført et skuespilhus og et parkeringsanlæg, samt at man ville søge at tilvejebringe det nødvendige plangrundlag herfor. Tilsagnet indeholder således indirekte et selvfølgeligt - forbehold med hensyn til plangrundlaget. Hvis det havde vist sig, at en sådan lokalplan ikke havde kunnet gennemføres af Borgerrepræsentationen, f.eks. fordi der var blevet fremsat indsigelse/nedlagt veto imod den af en statslig myndighed, eller fordi offentligheden havde fremsat sådanne indsigelser mod lokalplanforslaget, at Borgerrepræsentationen havde valgt ikke at gennemføre denne, ville Kulturministeriet ikke kunne have gjort gældende, at der var meddelt et bindende forhåndstilsagn. I dette tilfælde tilvejebragte Borgerrepræsentationen imidlertid efter de i planlovens kapitel 6 fastsatte proceduremæssige bestemmelser herom den nødvendige lokalplan nr. 374, som mulig-

11 11 gør opførelse af såvel Skuespilhuset som et underjordisk parkeringsanlæg, og der er i redegørelsen til denne lokalplan henvist til det i Overborgmesterens breve af 2001 anførte. Naturklagenævnet finder, at de stærke - tilkendegivelser, som Overborgmesteren fremkom med i brevene fra 2001, og kommunens efterfølgende tilvejebringelse af lokalplan nr. 374, der muliggør såvel opførelse af Skuespilhuset som det underjordiske parkeringsanlæg, og som i redegørelsesdelen henviser til Overborgmesterens tilkendegivelser, må betragtes som et bindende forhåndstilsagn fra kommunen om, at såvel Skuespilhuset som et underjordisk parkeringsanlæg vil kunne opføres. De 4 betingelser, der er opstillet i den forvaltningsretlige litteratur, ses alle at være opfyldt. Kommunen har hverken i brevene fra 2001 eller i forbindelse med den senere tilvejebragte lokalplan taget forbehold (f.eks. om andre parkeringsmuligheder), sagsforløbet har været fremstillet entydigt og udtømmende, forhåndstilsagnets indhold fremgår klart af breve og lokalplan, og tilsagnet er meddelt af den kompetente myndighed, d.v.s. af kommunen. Kulturministeriet købte da også på baggrund af kommunens tilkendegivelser grunden af kommunen og lod efterfølgende - på baggrund af den tilvejebragte lokalplan og den på grundlag heraf af kommunen meddelte byggetilladelse - Skuespilhuset opføre. Et bindende forhåndstilsagn er en begunstigende forvaltningsakt, og en sådan vil kun i ganske særlige tilfælde kunne trækkes tilbage. Dette gælder navnlig, når adressaten har disponeret på grundlag af forvaltningsakten, hvilket Kulturministeriet i dette tilfælde har gjort, da man i tillid til forhåndstilsagnet har købt grunden og på baggrund af en kommunal byggetilladelse har ladet Skuespilhuset opføre. For at en begunstigende forvaltningsakt i et sådant tilfælde kan trækkes tilbage, vil der skulle forelægge væsentlige nye retlige eller faktiske forhold. Sådanne forhold ses efter Naturklagenævnets opfattelse ikke at foreligge i dette tilfælde. At kommunen i sin kommuneplanstrategi fra 2007 har ønsket biltrafikken begrænset med færre parkeringsmuligheder, kan ikke føre til, at kommunen vil kunne trække den begunstigende forvaltningsakt/det bindende forhåndstilsagn tilbage. Kommunen har gjort gældende, at teatergæsterne lige så godt kan parkere andre steder i området, og at der er konstateret sådanne ledige parkeringspladser, hvorfor der efter kommunens opfattelse ikke er behov for det ønskede parkeringsanlæg i direkte tilslutning til Skuespilhuset. Hertil bemærkes, at dersom det måtte have været en bestemmende - forudsætning for kommunens tilsagn om, at der ville kunne opføres det pågældende parkeringsanlæg, at der ikke kunne konstateres ledige parkeringspladser andre ste-

12 12 der i området, så er denne forudsætning ikke fremgået af tilsagnet, og det har derfor ikke været kendeligt for Kulturministeriet, at tilsagnet var afgivet under en sådan forudsætning. Heller ikke det forhold, at kommunen ensidigt har ændret det i Overborgmesterens breve fra 2001 og det i lokalplanredegørelsen forudsatte om, at parkeringsanlægget ligeledes skulle kunne anvendes af Operaens gæster, kan føre til, at kommunen vil kunne trække tilsagnet om parkeringsanlæggets etablering tilbage. Naturklagenævnets finder herefter, at Københavns Kommune med Overborgmesterens tilkendegivelser samt den efterfølgende tilvejebringelsen af lokalplan nr. 374 og den på grundlag heraf meddelte byggetilladelse til opførelse af Skuespilhuset har meddelt Kulturministeriet et bindende forhåndstilsagn om at kunne opføre et underjordisk parkeringsanlæg på Kvæsthusbroen, og at der ikke er hjemmel for kommunen til at trække dette tilsagn tilbage. Kommunens afgørelse af 2. oktober 2009 med det meddelte forbud efter planlovens 14 ophæves derfor som ugyldig. De foreløbige retsvirkninger efter planlovens 17 af det offentliggjorte lokalplanforslag vil endvidere som følge af det meddelte bindende forhåndstilsagn ikke kunne gøres gældende af kommunen overfor Kulturministeriet med hensyn til det konkrete parkeringsanlæg. På Naturklagenævnets vegne Marianne Jensen Specialkonsulent Afgørelsen er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. planlovens 58, stk. 4. Eventuel retssag til prøvelse af afgørelsen skal være anlagt inden 6 måneder, jf. planlovens 62, stk. 1.

BILAG 1. Planmæssig baggrund for nedlæggelse af forbud mod etablering af parkeringsanlæg på Kvæsthusbroen 22-07-2008. Sagsnr.

BILAG 1. Planmæssig baggrund for nedlæggelse af forbud mod etablering af parkeringsanlæg på Kvæsthusbroen 22-07-2008. Sagsnr. BILAG 1 Planmæssig baggrund for nedlæggelse af forbud mod etablering af parkeringsanlæg på Kvæsthusbroen 22-07-2008 Sagsnr. 2007-112334 Dokumentnr. 2008-302699 Kommuneplan 2005 - rammerne for lokalplanlægningen

Læs mere

Københavns Kommune. Afvisning. Ikke anmodning om forudgående vejledning.

Københavns Kommune. Afvisning. Ikke anmodning om forudgående vejledning. Københavns Kommune. Afvisning. Ikke anmodning om forudgående vejledning. Resumè: Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at statsforvaltningen ikke har mulighed for at udtale sig om lovligheden af en beslutning,

Læs mere

Afgørelse i sagen om udvidelse af Føtex på Viby Ringvej i Århus Kommune

Afgørelse i sagen om udvidelse af Føtex på Viby Ringvej i Århus Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. september 2006 J.nr.:NKN-33-00580 (03-32/650-0003) SNI Afgørelse

Læs mere

En enkelt af servituttens bestemmelse vedrører imidlertid andre forhold og har følgende ordlyd:

En enkelt af servituttens bestemmelse vedrører imidlertid andre forhold og har følgende ordlyd: Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 22. juni 2009 J.nr. NKN-33-02991 mje Afgørelse i sagen om muligheden for at håndhæve

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af Inspiration på Slotsgade i Hillerød i Hillerød Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af Inspiration på Slotsgade i Hillerød i Hillerød Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 5. oktober 2006 J.nr.: NKN-33-00633 (03-33/200-0548) SNI Afgørelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om bibeholdelse af et voldanlæg på en ejendom i Fanø Kommune.

Afgørelse i sagen om bibeholdelse af et voldanlæg på en ejendom i Fanø Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 12. juni 2007 NKN-33-00429 LER Afgørelse i sagen om bibeholdelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om opstilling af husstandsvindmølle i Ulfborg.

Afgørelse i sagen om opstilling af husstandsvindmølle i Ulfborg. Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 11. november 2009 J.nr. NKN-31-01632 marma Afgørelse i sagen om opstilling af husstandsvindmølle

Læs mere

AFGØRELSE i sag om en række forhold inden for delområde C i Lokalplan 139 i Horsens Kommune

AFGØRELSE i sag om en række forhold inden for delområde C i Lokalplan 139 i Horsens Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 14. august 2014 J.nr.: NMK-33-02485 Ref.: MJE AFGØRELSE i sag om en række forhold inden for delområde C i Lokalplan 139

Læs mere

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af et erhvervsområde i Ikast-Brande Kommune

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af et erhvervsområde i Ikast-Brande Kommune Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 19. maj 2009 J.nr. NKN-261-00104 MHE Afgørelse i sagen om miljøvurdering af et erhvervsområde

Læs mere

AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen beliggende Torslundevej 133

AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen beliggende Torslundevej 133 Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 19. december 2012 J.nr.: NMK-33-00697 Ref.: MJE AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver herved kommunens tilladelse og hjemviser sagen til kommunen til fornyet behandling som 1. instans.

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver herved kommunens tilladelse og hjemviser sagen til kommunen til fornyet behandling som 1. instans. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 26. november 2012 J.nr.: NMK-31-00716 Ref.: mtj AFGØRELSE i sag om udstykning og opførelse af en helårsbolig i Lemvig kommune

Læs mere

22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI. Delafgørelse i sagen om regionplantillæg nr. 36 Varehus i Horsens i Horsens Kommune

22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI. Delafgørelse i sagen om regionplantillæg nr. 36 Varehus i Horsens i Horsens Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI Delafgørelse i

Læs mere

Afgørelse i sagen om nedrivning af Kvægtorvet i Aalborg Kommune.

Afgørelse i sagen om nedrivning af Kvægtorvet i Aalborg Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 14. august 2003 J.nr.: 03-33/800-0102 INV Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om Gladsaxe Kommunes tillæg nr. 20 til Kommuneplan 2001

Afgørelse i sagen om Gladsaxe Kommunes tillæg nr. 20 til Kommuneplan 2001 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. august 2004 J.nr.: 03-33/150-0195 ARS Afgørelse i sagen

Læs mere

14. maj 2009 J.nr.: NKN-111-00041 ssc. Delafgørelse I sagen om fredning af Næstved Øvelsesplads og tilstødende skove

14. maj 2009 J.nr.: NKN-111-00041 ssc. Delafgørelse I sagen om fredning af Næstved Øvelsesplads og tilstødende skove Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www. nkn.dk CVR: 18210932 14. maj 2009 J.nr.: NKN-111-00041 ssc Delafgørelse I sagen om fredning af Næstved Øvelsesplads

Læs mere

9. februar 2009 J.nr.: NKN ssc

9. februar 2009 J.nr.: NKN ssc NATURKLAGENÆVNET Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax:7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 9. februar 2009 J.nr.: NKN-261-00142 ssc Afgørelse i sagen om miljøvurdering

Læs mere

Notat. Planlovens 14. Dato: Sagsnr: Kontakt Mette Carstensen Byggesagsbehandler Direkte tlf

Notat. Planlovens 14. Dato: Sagsnr: Kontakt Mette Carstensen Byggesagsbehandler Direkte tlf Kontakt Mette Carstensen Byggesagsbehandler Direkte tlf. 48492482 Center for Teknik Team Byg Tlf. 4849 2490 Planlovens 14 tek-post@horsholm.dk horsholm.dk Hvilke regler er der for nedlæggelse af et forbud

Læs mere

12. maj 2009 J.nr.: NKN ssc. Afgørelse i sagen om Furesø Kommunes afslag på dispensation til at opføre en udestue

12. maj 2009 J.nr.: NKN ssc. Afgørelse i sagen om Furesø Kommunes afslag på dispensation til at opføre en udestue Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www. nkn.dk CVR: 18210932 12. maj 2009 J.nr.: NKN-33-02788 ssc Afgørelse i sagen om Furesø Kommunes afslag på

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af lagerhal ved Ilskov i Herning Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af lagerhal ved Ilskov i Herning Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 28. september 2004 J.nr.: 03-31/650-0054 og 03-132/650-0018

Læs mere

Afgørelse i sagen om Kolding Kommunes byggetilladelse til etablering af en varmecentral i Kolding Åpark

Afgørelse i sagen om Kolding Kommunes byggetilladelse til etablering af en varmecentral i Kolding Åpark Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 11. november 2009 J.nr. NKN-33-03483 SISBL Afgørelse i sagen om Kolding Kommunes byggetilladelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om opstilling af en antennemast i Basballe, Ebeltoft Kommune.

Afgørelse i sagen om opstilling af en antennemast i Basballe, Ebeltoft Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 17. november 2006 NKN-31-00094 (03-31/700-0250) mam Afgørelse i sagen

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Frederikssund kommunes afgørelse om at en hævet terrasse på Sydkajen 1A og 1B er umiddelbart tilladt efter områdets lokalplan

AFGØRELSE i sag om Frederikssund kommunes afgørelse om at en hævet terrasse på Sydkajen 1A og 1B er umiddelbart tilladt efter områdets lokalplan Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 22. december 2014 J.nr.: NMK-33-02535 Ref.: NYNAP-NMKN AFGØRELSE i sag om Frederikssund kommunes afgørelse om at en hævet

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet kan ikke give medhold i klagen over Vordingborg Kommunes ovennævnte afgørelse af 9. juli 2012.

Natur- og Miljøklagenævnet kan ikke give medhold i klagen over Vordingborg Kommunes ovennævnte afgørelse af 9. juli 2012. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 11. december 2013 J.nr.: NMK-33-01382 Ref.: MJE-NMKN AFGØRELSE i sag om Vordingborg Kommunes påbud om fjernelse af en afblænding

Læs mere

Afgørelse i sagen om Aabenraa Kommunes afslag på dispensation til plastvinduer i sommerhuse ved Sandskær.

Afgørelse i sagen om Aabenraa Kommunes afslag på dispensation til plastvinduer i sommerhuse ved Sandskær. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 4. juli 2005 J.nr.: 03-33/500-0091 Skr Afgørelse i sagen om

Læs mere

Forhåndsbeskeds bindende virkning med hensyn til byggetilladelse

Forhåndsbeskeds bindende virkning med hensyn til byggetilladelse Forhåndsbeskeds bindende virkning med hensyn til byggetilladelse Kritiseret, at byggestyrelsen ikke i henhold til byggelovens 23 havde taget stilling til, om en kommunes forhåndsbesked om, på hvilke betingelser

Læs mere

Oversigt over politisk behandling

Oversigt over politisk behandling Oversigt over politisk behandling Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 1.at godkende forslag til lokalplan

Læs mere

Afgørelse i sagen om anvendelsen af ejendommen Vojensvej 11 i Hvidovre Kommune

Afgørelse i sagen om anvendelsen af ejendommen Vojensvej 11 i Hvidovre Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 14. februar 2005 J.nr.: 03-33/150-0266 ARS Afgørelse i sagen

Læs mere

Kontornotits. Emne: Orienteringspunkt vedrørende Michael Bergs klage over opførelse af 8 lejligheder på Teglgårdsvej 34

Kontornotits. Emne: Orienteringspunkt vedrørende Michael Bergs klage over opførelse af 8 lejligheder på Teglgårdsvej 34 Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Dato 20. februar 2014 Sagsnr. 13/16333 Sagsbehandler Helena Kjær Direkte telefon 79 30 16 36 E-mail hewk@kolding.dk Emne: Orienteringspunkt vedrørende Michael

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Ringkøbing-Skjern Kommunes tilladelse til nedrivning af bebyggelsen på Kirkepladsen

AFGØRELSE i sag om Ringkøbing-Skjern Kommunes tilladelse til nedrivning af bebyggelsen på Kirkepladsen Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 29. september 2014 J.nr.: NMK-33-02317 Ref.: KAGRA AFGØRELSE i sag om Ringkøbing-Skjern Kommunes tilladelse til nedrivning

Læs mere

Program Nyt fra Naturklagenævnet

Program Nyt fra Naturklagenævnet Program 13.30-14.30 Nyt fra Naturklagenævnet - Om Naturklagenævnet - Eksempler på afgørelser om screening og om VVM-redegørelser - Hvad kan man klage over til Naturklagenævnet - Anbefalinger til sagsbehandlingen

Læs mere

Afgørelse i sagen om kirkebyggelinje omkring Egedal Kirke i Karlebo Kommune.

Afgørelse i sagen om kirkebyggelinje omkring Egedal Kirke i Karlebo Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 26. oktober 2006 J. nr. NKN-1321-00022 Tidl. J.nr.: 03-132/200-0106

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET. 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR

NATURKLAGENÆVNET. 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af en 1. sal på eksisterende bebyggelse på en ejendom i Gentofte Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af en 1. sal på eksisterende bebyggelse på en ejendom i Gentofte Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. december 2005 J.nr.: 03-33/150-0392 MJE Afgørelse i sagen

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver Høje-Taastrup Kommunes ovennævnte afgørelse af 6. juni 2013 og hjemviser sagen til kommunens fornyede behandling.

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver Høje-Taastrup Kommunes ovennævnte afgørelse af 6. juni 2013 og hjemviser sagen til kommunens fornyede behandling. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 10.09.2013 J.nr.: NMK-33-01908 Ref.: MJE AFGØRELSE i sag om Høje-Taastrup Kommunes afgørelse om at fritage en grundejerforening

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 11 g og 58, stk. 1,nr. 4 i planloven 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 11 g og 58, stk. 1,nr. 4 i planloven 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 15. august 2014 J.nr.: NMK-34-00277 og NMK-33-01941 Ref.: KBP AFGØRELSE i sag om Faxe Kommunes VVM-screening af vejprojekt

Læs mere

NOTAT OM NEDLÆGGELSE AF FORBUD EFTER PLANLOVENS 14

NOTAT OM NEDLÆGGELSE AF FORBUD EFTER PLANLOVENS 14 Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 155034 NOTAT OM NEDLÆGGELSE AF FORBUD EFTER PLANLOVENS 14 ANMELDELSE AF NEDRIVNING AF BYGNING PÅ SKANSEVEJ 15, HUNDESTED

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk 30. oktober 2007 J.nr.: NKN-33-01480 ssc Afgørelse i sagen om Frederiksværk-Hundested

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 22. juni 2015 J.nr.: NMK-33-02996 Ref.: CANEL AFGØRELSE i sag om Rudersdal Kommunes byggetilladelse af 11. februar 2015

Læs mere

Afgørelse i sagen om vilkår for opførelse af ungdomsboliger på Ndr. Fasanvej i Frederiksberg Kommune.

Afgørelse i sagen om vilkår for opførelse af ungdomsboliger på Ndr. Fasanvej i Frederiksberg Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 28. juni 2006 J.nr.: 03-33/147-0043 inv Afgørelse i sagen om

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 16. oktober 2006 NKN-33-00327 Mje Afgørelse i sagen om

Læs mere

AFGØRELSE i sag om dispensation til at opføre et hus med lavere taghældning end forudsat i lokalplanen på Gåsemurevej 8 i Stevns Kommune

AFGØRELSE i sag om dispensation til at opføre et hus med lavere taghældning end forudsat i lokalplanen på Gåsemurevej 8 i Stevns Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 20. marts 2014 J.nr.: NMK-33-02145 Ref.: KAGRA AFGØRELSE i sag om dispensation til at opføre et hus med lavere taghældning

Læs mere

Klagerne har et sommerhus på en ejendom, der ligger sydøst for det nyopførte hus. De har i 2000

Klagerne har et sommerhus på en ejendom, der ligger sydøst for det nyopførte hus. De har i 2000 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dkE-mail: nkn@nkn.dk 11. februar 2003 J.nr.: 03-31/700-0004 kpa i sagen om anmodningen

Læs mere

Afgørelse. i sagen om indretning af lager, kontor og/eller feriebolig i maskinhus på en landbrugsejendom ved Resendal i Silkeborg Kommune.

Afgørelse. i sagen om indretning af lager, kontor og/eller feriebolig i maskinhus på en landbrugsejendom ved Resendal i Silkeborg Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 31. marts 2003 J.nr.: 03-121/700-0004 BEJ Afgørelse i sagen om indretning

Læs mere

Afgørelse i sagen om til- og ombygning af hus i Åshøj Landsby i Køge Kommune

Afgørelse i sagen om til- og ombygning af hus i Åshøj Landsby i Køge Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 20. december 2006 J.nr.: NKN-33-00074 (tidligere 03-33/250-0184)

Læs mere

Afgørelse i sagen om lokalplan for et nyt sommerhusområde ved Nørre Kettingskov i Sønderborg Kommune

Afgørelse i sagen om lokalplan for et nyt sommerhusområde ved Nørre Kettingskov i Sønderborg Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 17. september 2008 NKN-33-01466 sni Afgørelse i sagen om lokalplan

Læs mere

Afgørelse i sagen om udstykning og indretning af bolig i en tidligere driftsbygning på en ejendom i Trehøje Kommune

Afgørelse i sagen om udstykning og indretning af bolig i en tidligere driftsbygning på en ejendom i Trehøje Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 26. april 2004 J.nr.: 03-31/650-0050 TGA Afgørelse i sagen om

Læs mere

Afgørelse i sagen om ekspropriation til byudvikling i Vind i Trehøje Kommune

Afgørelse i sagen om ekspropriation til byudvikling i Vind i Trehøje Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 18. september 2003 J.nr.: 03-32/650-0001 SNI Afgørelse i sagen

Læs mere

Planklagenævnet ophæver afgørelsen og hjemviser sagen til fornyet behandling i kommunen. Det betyder, at kommunens afgørelse ikke længere gælder.

Planklagenævnet ophæver afgørelsen og hjemviser sagen til fornyet behandling i kommunen. Det betyder, at kommunens afgørelse ikke længere gælder. 23. januar 2018 Sagsnr. NMK-33-04408 KlageID: 211183 AML-NH AFGØRELSE i klagesag om Frederiksberg Kommunes afslag på dispensation fra lokalplanens krav om etablering af 1 parkeringsplads pr. bolig ved

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af sommerhus i Hals Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af sommerhus i Hals Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 11. april 2005 J.nr.: 03-31/800-0121 KBP Afgørelse i sagen om

Læs mere

NOTAT 28. februar 2013

NOTAT 28. februar 2013 Kristian Raun Larsen Advokat Sagsnr. 043551-0006 djur/gsc T +45 72 27 33 27 krl@bechbruun.com NOTAT 28. februar 2013 Ophævelse af tilslutningspligt efter planloven 1. Indledning Formålet med dette notat

Læs mere

AFGØRELSE i sag om afslag til opstilling af husstandsvindmølle på Ålborgvej i Jammerbugt Kommune.

AFGØRELSE i sag om afslag til opstilling af husstandsvindmølle på Ålborgvej i Jammerbugt Kommune. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 16. februar 2012 J.nr.: NMK-31-00453 Ref.: MARMA AFGØRELSE i sag om afslag til opstilling af husstandsvindmølle på Ålborgvej

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Herning Kommunes forbud efter planlovens 14 mod nedrivning af bevaringsværdig bebyggelse på ejendommen Nørre Allé 10

AFGØRELSE i sag om Herning Kommunes forbud efter planlovens 14 mod nedrivning af bevaringsværdig bebyggelse på ejendommen Nørre Allé 10 Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 10. april 2014 J.nr.: NMK-33-02169 Ref.: HO-NMKN AFGØRELSE i sag om Herning Kommunes forbud efter planlovens 14 mod nedrivning

Læs mere

Københavns Kommune. Borgmesters håndtering af sag om tilbud om foræring af broforbindelse til Operaen.

Københavns Kommune. Borgmesters håndtering af sag om tilbud om foræring af broforbindelse til Operaen. 2007-12-12. Københavns Kommune. Borgmesters håndtering af sag om tilbud om foræring af broforbindelse til Operaen. Resumé: udtalt, at Statsforvaltningen ikke fandt grundlag for at antage, at styrelsesretlige

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget 2. maj 2016, Startredegørelse for Postgrunden Teknik- og Miljøudvalget behandlede startredegørelse for Postgrunden.

Teknik- og Miljøudvalget 2. maj 2016, Startredegørelse for Postgrunden Teknik- og Miljøudvalget behandlede startredegørelse for Postgrunden. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 17. september 2018 Bilag 1 - Oversigt over den politiske behandling Beslutninger og orienteringer Sagsnr. 2018-0247832 Dokumentnr.

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af et helårshus og en carport på en ejendom ved Vrold, Skanderborg Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af et helårshus og en carport på en ejendom ved Vrold, Skanderborg Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 25. august 2004 J.nr.: 03-31/700-0111 03-132/700-0035 KPA Afgørelse

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Assens Kommunes tilladelse til terrænregulering på Lillehøj 30, Haarby

AFGØRELSE i sag om Assens Kommunes tilladelse til terrænregulering på Lillehøj 30, Haarby Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 30. september 2014 J.nr.: NMK-33-02251 Ref.: KAGRA AFGØRELSE i sag om Assens Kommunes tilladelse til terrænregulering på

Læs mere

13. marts 2008 J.nr.: NKN-33-01994 sni. Afgørelse i sagen om opførelse af butiksprojekt på Løversysselvej i Vejle Kommune

13. marts 2008 J.nr.: NKN-33-01994 sni. Afgørelse i sagen om opførelse af butiksprojekt på Løversysselvej i Vejle Kommune 1 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 13. marts 2008 J.nr.: NKN-33-01994 sni Afgørelse i sagen om opførelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om Søllerød Kommunes afgørelse om fjernelse af badebro, plankedæk og pavillon på ejendom på Vedbæk Strandvej.

Afgørelse i sagen om Søllerød Kommunes afgørelse om fjernelse af badebro, plankedæk og pavillon på ejendom på Vedbæk Strandvej. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 9. januar 2004 J.nr.: 03-33/150-0002 Skr Afgørelse i sagen om

Læs mere

AFGØRELSE i klagesag om Køge Kommunes dispensation fra lokalplanen til etablering af selskabslokale i et boligområde

AFGØRELSE i klagesag om Køge Kommunes dispensation fra lokalplanen til etablering af selskabslokale i et boligområde 30. juni 2017 Sagsnr. NMK-33-03685 KlageID: 102839 CLARI-NMKN AFGØRELSE i klagesag om Køge Kommunes dispensation fra lokalplanen til etablering af selskabslokale i et boligområde Køge Kommune har den 19.

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommune, landzonetilladelse fodboldgolfbane, Kattesletsvejen

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommune, landzonetilladelse fodboldgolfbane, Kattesletsvejen Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 25. maj 2012 J.nr.: NMK-31-00522 Ref.: MILMA AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommune, landzonetilladelse fodboldgolfbane,

Læs mere

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...]

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 5. december 2002 klaget til

Læs mere

file://c:\adlib Express\Work\20120813T100503.528\20120813T100505.387\bf1f918b-420b-4fbc-a...

file://c:\adlib Express\Work\20120813T100503.528\20120813T100505.387\bf1f918b-420b-4fbc-a... Page 1 of 1 From: Hansen, Sally Lauenborg Sent: 16-11-2011 15:35:21 To: åå Halsnæs kommune CC: Mette Mouritzen Subject: Udsendt afgørelse i sagen om Halsnæs Kommunes mulighed for at håndhæve en privatretlig

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 14. februar 2005 J.nr.: 03-33/101-0089 BAB Afgørelse

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 8. december 2004 J.nr.: 03-33/200-0216 JP Afgørelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af en halmlade ved Voldby i Nørre Djurs Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af en halmlade ved Voldby i Nørre Djurs Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 9. februar 2004 J.nr.: 03-31/700-0059 mam Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om udstykning af 4 grunde fra en ejendom i Gimming i Randers Kommune.

Afgørelse i sagen om udstykning af 4 grunde fra en ejendom i Gimming i Randers Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 Den 27. marts 2007 NKN-31-00405 Afgørelse i sagen om udstykning af

Læs mere

Forslag til lokalplan 98 er i høring

Forslag til lokalplan 98 er i høring Herlev Bygade 90 2730 Herlev 13. januar 2015 Journalnr. 163-2014-23143 Forslag til lokalplan 98 er i høring Kommunalbestyrelsen i Herlev Kommune har den 10. december 2014 vedtaget at sende forslag til

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 21. august 2013 J.nr.: NMK-33-01380 Ref.: KAGRA AFGØRELSE i sag om afslag på dispensation til at opsætte hegn omkring matr.

Læs mere

Afgørelse i sagen om løgforarbejdning og opførelse af skorstene i Brønderslev Kommune

Afgørelse i sagen om løgforarbejdning og opførelse af skorstene i Brønderslev Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 30. maj 2007 NKN-31-00426 og NKN-33-00842 jav Afgørelse i sagen om

Læs mere

Afgørelse i sagen om en 13,5 m høj kornsilo inden for beskyttelseszonen omkring Krummerup Kirke i Fuglebjerg Kommune.

Afgørelse i sagen om en 13,5 m høj kornsilo inden for beskyttelseszonen omkring Krummerup Kirke i Fuglebjerg Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. august 2003 J.nr.: 03-132/300-0009 bol Afgørelse i sagen

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Københavns Kommunes dispensation fra Lokalplan 261 med tillæg 1 til etablering af dagligvarebutik på Rentemestervej 17

AFGØRELSE i sag om Københavns Kommunes dispensation fra Lokalplan 261 med tillæg 1 til etablering af dagligvarebutik på Rentemestervej 17 Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 30. november 2015 J.nr.: NMK-33-03205 og NMK-33-03206 KlageID: 84836 og 85274 Ref.: KAGRA-NMKN AFGØRELSE i sag om Københavns

Læs mere

AFGØRELSE i klagesag om Solrød Kommunes afslag på ansøgning om tilladelse til opsætning af digital skærmpylon på Cordozasvinget 4, Solrød Strand.

AFGØRELSE i klagesag om Solrød Kommunes afslag på ansøgning om tilladelse til opsætning af digital skærmpylon på Cordozasvinget 4, Solrød Strand. 12. juni 2018 Sagsnr. NMK-33-04029 KlageID: 158601 INROE-NMKN AFGØRELSE i klagesag om Solrød Kommunes afslag på ansøgning om tilladelse til opsætning af digital skærmpylon på Cordozasvinget 4, Solrød PLANKLAGENÆVNET

Læs mere

Tillæg 1 til lokalplan nr. 315

Tillæg 1 til lokalplan nr. 315 Tillæg 1 til lokalplan nr. 315 For et boligområde ved Hovedgaden 2 i Løgstrup Forslag Ovenfor ses luftfoto med markering af eksisterende lokalplan samt skravering af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 315.

Læs mere

århus kommune. Magistratens 2. Afdeling Stadsarkitektens Kontor. Rådhuset Århus C

århus kommune. Magistratens 2. Afdeling Stadsarkitektens Kontor. Rådhuset Århus C århus kommune. Magistratens 2. Afdeling Stadsarkitektens Kontor. Rådhuset. 8100 Århus C Side 1 Til Århus Byråd via Magistraten Den J.nr. Ref.: Tlf.nr. INDSTILLING 6. januar 2005 Peter Christoffersen 89

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 23. oktober 2014 J.nr.: NMK-33-02560 Ref.: NYNAP-NMKN AFGØRELSE i sag om Aabenraa Kommunes vedtagelse af Lokalplan nr. 70

Læs mere

Høringsbrev om ændring af vejudlæg

Høringsbrev om ændring af vejudlæg KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse Til ejere af matr. nr. 57, 123a, 123c, 647, 648, 649, 950, 1367 og 1379 Utterslev, København 23-02-2017 Sagsnr. 2017-0102970 Dokumentnr.

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Frederikssund Kommunes afslag på dispensation til altan på Sydkajen 1A

AFGØRELSE i sag om Frederikssund Kommunes afslag på dispensation til altan på Sydkajen 1A Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 11. oktober 2013 J.nr.: NMK-33-01979 Ref.: NAHAU AFGØRELSE i sag om Frederikssund Kommunes afslag på dispensation til altan

Læs mere

Afgørelse i sagen om tilbygning til en institution i Kolding Kommune.

Afgørelse i sagen om tilbygning til en institution i Kolding Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk Den 10.april 2006 J.nr.: 03-31/600-0101 LTP Afgørelse i sagen

Læs mere

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 for et boligområde ved Møgelkær i Viborg Forslag 1 LÆSEVEJLEDNING En lokalplan fastlægger, hvordan et område må bruges fremover. Reglerne for lokalplaner er fastlagt

Læs mere

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 for et boligområde ved Møgelkær i Viborg Forslag 1 LÆSEVEJLEDNING En lokalplan fastlægger, hvordan et område må bruges fremover. Reglerne for lokalplaner er fastlagt

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Københavns Kommunes dispensation fra Lokalplan nr. 261 til opførelse af ungdomsboliger på ejendommen Provstevej 5

AFGØRELSE i sag om Københavns Kommunes dispensation fra Lokalplan nr. 261 til opførelse af ungdomsboliger på ejendommen Provstevej 5 Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 23. september 2015 J.nr.: NMK-33-03120 KlageID: 75177 Ref.: HO-NMKN AFGØRELSE i sag om Københavns Kommunes dispensation

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 15-110 Tønder Kommuneplan 2009-2021. Gårdbiogasanlæg ved Storde 1, Bredebro

Kommuneplantillæg nr. 15-110 Tønder Kommuneplan 2009-2021. Gårdbiogasanlæg ved Storde 1, Bredebro Kommuneplantillæg nr. 15-110 Tønder Kommuneplan 2009-2021 Gårdbiogasanlæg ved Storde 1, Bredebro TØNDER KOMMUNE Teknik og Miljø Oktober 2013 Kommuneplantillæg nr. 15-110 til Tønder Kommuneplan 2009-2021

Læs mere

Deres j.nr. 12-013 - Påbud om medlemskab af Bredballe Antennelaug

Deres j.nr. 12-013 - Påbud om medlemskab af Bredballe Antennelaug Saxo Advokater Advokat Bjarne Aarup Håndværkervej 1 7120 Vejle Ø Deres j.nr. 12-013 - Påbud om medlemskab af Bredballe Antennelaug 13. januar 2010 De har som advokat for Finn Franzen, Jesper Hyldenbrandt,

Læs mere

Thisted Byråd har den 22. august 2011 vedtaget forslag til ovennævnte kommuneplantillæg, lokalplan og VVM (Vurdering af Virkningen

Thisted Byråd har den 22. august 2011 vedtaget forslag til ovennævnte kommuneplantillæg, lokalplan og VVM (Vurdering af Virkningen Teknisk forvaltning Planafdelingen Forslag til kommuneplantillæg nr. 300.T.16 og forslag til lokalplan nr. 300.001 for et testcenter for husstandsvindmøller ved Sindrup Vejle samt VVM for samme anlæg.

Læs mere

Vedtægt For Aalborg Kommunes Parkeringsfond

Vedtægt For Aalborg Kommunes Parkeringsfond Vedtægt For Aalborg Kommunes Parkeringsfond Sagsnr. 2016-015410 Som vedtaget på byrådets møde den x. UDKAST 1. Vedtægtens område og anvendelse Stk. 1. Denne vedtægt indeholder retningslinjerne for Aalborg

Læs mere

Afgørelse i sagen om opfyldning med byggeaffald og jord i mose og indenfor åbeskyttelseslinje i Syddjurs Kommune

Afgørelse i sagen om opfyldning med byggeaffald og jord i mose og indenfor åbeskyttelseslinje i Syddjurs Kommune Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 12. november 2009 J.nr. NKN-131-00343 NKN-1322-00095 AUP Afgørelse i sagen om opfyldning

Læs mere

Offentlig høring ifm. nedlæggelse af offentligt vejareal ved Gadekærsvej

Offentlig høring ifm. nedlæggelse af offentligt vejareal ved Gadekærsvej Torsten Forsberg Center for Teknik og Miljø Trafik og Ressourcer 10. april 2019 Offentlig høring ifm. nedlæggelse af offentligt vejareal ved Gadekærsvej Byrådet i Gribskov Kommune har truffet foreløbig

Læs mere

LOKALPLAN NR. 093 Tillæg til lokalplan 59. Ny færgefaciliteter på Rønne Havn

LOKALPLAN NR. 093 Tillæg til lokalplan 59. Ny færgefaciliteter på Rønne Havn LOKALPLAN NR. 093 Tillæg til lokalplan 59. Ny færgefaciliteter på Rønne Havn Offentlig høring 15. maj til 9. juli 2017 HVAD ER EN LOKALPLAN? HVORNÅR SKAL DER LAVES LOKALPLAN Kommunalbestyrelsen har pligt

Læs mere

Delvis ophævelse. Lokalplan nr. 32, Isenvad

Delvis ophævelse. Lokalplan nr. 32, Isenvad Delvis ophævelse Lokalplan nr. 32, Isenvad Indhold Hvad er en lokalplan? Lokalplanen er det led i planlægningen, der udtrykker de konkrete rammer for realisering af de mål, der er indeholdt i kommunens

Læs mere

Afgørelse i sagen om Ishøj Kommunes tilladelse til udstykning af 5 byggegrunde.

Afgørelse i sagen om Ishøj Kommunes tilladelse til udstykning af 5 byggegrunde. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 10. oktober 2003 J.nr.: 03-31/150-0018 SKR Afgørelse i sagen

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Faxe Kommunes dispensation fra områdets lokalplan til at opføre et sommerhus på 40 m 2 på ejendommen Rosendalvænget 27

AFGØRELSE i sag om Faxe Kommunes dispensation fra områdets lokalplan til at opføre et sommerhus på 40 m 2 på ejendommen Rosendalvænget 27 Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 08. juli 2015 J.nr.: NMK-33-02901 KlageID: 63500 og 66444 Ref.: SSC/LOBOR AFGØRELSE i sag om Faxe Kommunes dispensation

Læs mere

Afgørelse i klagesag om Glostrup Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til carport i Hvissingeparken, Glostrup Sag NMK

Afgørelse i klagesag om Glostrup Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til carport i Hvissingeparken, Glostrup Sag NMK Afgørelse i klagesag om Glostrup Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til carport i Hvissingeparken, Glostrup Planklagenævnets afgørelse af 13. juli 2018 Sag NMK-33-04669 Glostrup Kommune har

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 4. november 2009 til en borger

Statsforvaltningens brev af 4. november 2009 til en borger Statsforvaltningens brev af 4. november 2009 til en borger 04-11- 2009 Du har på vegne en række sommerhusejere i Kettingskov i brev af 12. oktober 2008 klaget over, at Sønderborg Kommune ikke har sørget

Læs mere

Afgørelse i sagen om udskiftning af sommerhus på Læsø, Nordjyllands Amt

Afgørelse i sagen om udskiftning af sommerhus på Læsø, Nordjyllands Amt NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 29. juni 2004 J.nr.: 03-132/800-0008 AGS Afgørelse i sagen om

Læs mere

Bilag 3. Notat om henvendelser modtaget i høringsperioden

Bilag 3. Notat om henvendelser modtaget i høringsperioden KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 3. januar 2019 Bilag 3. Notat om henvendelser modtaget i høringsperioden Dispensationer i Ørestad City Nord og Ørestad Syd Forvaltningen

Læs mere

20. november 2007 J.nr.: NKN-33-00573 JP. Afgørelse i sagen om udvidelse af et sommerhus på Kettrup Bjerge Vej i Jammerbugt Kommune

20. november 2007 J.nr.: NKN-33-00573 JP. Afgørelse i sagen om udvidelse af et sommerhus på Kettrup Bjerge Vej i Jammerbugt Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 20. november 2007 J.nr.: NKN-33-00573 JP Afgørelse i sagen om

Læs mere

Dagsorden til møde i Byplanudvalget

Dagsorden til møde i Byplanudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Byplanudvalget Mødetidspunkt 20-09-2017 08:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Byplanudvalget 20-09-2017 08:00 1 (Åben) Meddelelser fra formanden

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet kan ikke behandle klagen, der afvises fra realitetsbehandling ved Energiklagenævnet.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet kan ikke behandle klagen, der afvises fra realitetsbehandling ved Energiklagenævnet. Til: [XXX] Vorupør Kraftvarmeværk Thisted Kommune (j.nr. [XXX]) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. nr og forslag til lokalplan nr Daginstitution ved Fyrvej, Hanstholm

Forslag til kommuneplantillæg nr. nr og forslag til lokalplan nr Daginstitution ved Fyrvej, Hanstholm Plan, byg og natur Forslag til kommuneplantillæg nr. nr. 2011-3 og forslag til lokalplan nr. 3-001 Daginstitution ved Fyrvej, Hanstholm Thisted Byråd har den 19. april 2011 vedtaget forslag til ovennævnte

Læs mere

AFGØRELSE i sag om afslag til statusændring fra sommerhus til helårsbolig i Syddjurs kommune

AFGØRELSE i sag om afslag til statusændring fra sommerhus til helårsbolig i Syddjurs kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 14. august 2014 J.nr.: NMK-31-01339 Ref.: BIBIS-NMKN AFGØRELSE i sag om afslag til statusændring fra sommerhus til helårsbolig

Læs mere