USA tour. Før du tager springet? september 2006 Rapport

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "USA tour. Før du tager springet? 4. 12. september 2006 Rapport"

Transkript

1 1 USA tour Før du tager springet? september 2006 Rapport

2 2 Deltagerliste: Erik Kristensen Bjolderupvej 82, 6392 Bolderslev Vera Kristensen Bjolderupvej 82, 6392 Bolderslev Klaas Dekker Branderupvej 20, 6240 Løgumkloster Janneke Dekker Branderupvej 20, 6240 Løgumkloster Thomas Bucka Lendemark 3, 6372 Bylderup Bov Ingrid M. J. van den Hengel Lendemark 3, 6372 Bylderup Bov Hans Hansen Ny Møllevej 10, 6280 Højer Helle Behrens Hansen Ny Møllevej 10, 6280 Højer Jens Chr. Carstensen Stemmildvej 39, 6372 Bylderup Bov Inge-Marie Carstensen Stemmildvej 39, 6372 Bylderup Bov Jørgen Mathiesen Sejerslevvej 57, 6280 Højer Lene Tranekjer Mathiesen Sejerslevvej 57, 6280 Højer Peter Steenwijk Nørhedevej 10, Nørhede, 6973 Ørnhøj Piefer De Kwasteniet Nørhedevej 10, Nørhede, 6973 Ørnhøj Niels Peter Hansen Hellevad Bovvej 44, 6200 Aabenraa Andreas Iversen Rugbjergvej 22, 6230 Rødekro Henrik Wiwe Lunderupmarkvej 6, 6230 Rødekro Andreas Carstensen Hovedgaden 55, 6230 Rødekro Sven-Erik Ravn Hjartbro Bygade 11, 6541 Bevtoft Jan Fensholdt Hansen Marie Margrethe Vej 3, 6100 Haderslev Hanne Hansen Marie Margrethe Vej 3, 6100 Haderslev Jakob Ellegaard Lindbjerg Skovvej 10, 6200 Aabenraa Hans Assenholm Djernæsvej 126, 6100 Haderslev

3 3 USA LandboSyd sept Omregning 1 inch 2,54 cm 1 mile 1609 meter 1 acre 0,405 ha 1 section 1 x 1 mile = 256 ha 1 pound 0,453 kg 1 cwt 45,36 kg 1 ounce 8,35 g 0 F til 0 C: (F-32) x 0,55 1 gallon 3,782 liter Kort om Texas: Meget fladt, meget tørt, få mennesker, mange dyr, især fedekvæg. Var meget glad for de sidste 3 ugers regn. De store fedekvægsbesætninger, Feedlots, findes især i nord. Heriblandt en besætning på stude nær Lubbock. Grovfoderet transporteres fra midvesten til Texas. Dertil majsensilage og -kerner, soja og sorghum. Sorghum er en plante, der er i familie med majs. De marker, vi er kommet forbi på vejen til universitetet, er bomuldsmarker, som dækker kæmpe arealer. Bomulden anvendes i tøjproduktionen og bomuldsfrøene anvendes som et værdifuldt fodermiddel til kvæg. Notater fra LandboSyds tur til USA september 2006 Af kvægbrugskonsulent Jakob Ellegaard I området Nebraska - Texas er der et stort vandreservoire i undergrunden. De mange overrislingsanlæg bevirker, at vandspejlet falder. På sigt må der indføres restiktioner. Mælkeproduktionen er størst i Californien og Wisconsin, men er nu stærkt voksende i Texas. I Californien er der efterhånden indført skrappere miljøregler, jorden er dyr, ca kr. pr. ha.. Man sælger jorden til høj pris pga. byudvikling og køber billigt i Texas. Klimaet er varmt og tørt, og er perfekt til mælkeproduktion pga. de kolde nætter, som gør, at køerne kan blive kølet af. Man skal have vandingstilladelse. Jorden koster kr. pr. ha uden vanding og kr. hvis det kan vandes og dermed bruges til dyrkning af bomuld. En sektion er en kvadratmile, altså 640 Acres, eller 256 ha.

4 4 Mælkeproduktion i Texas Før 2001: meget få mælkeproducenter, men herefter er det steget meget kraftigt. Antallet af producenter var i 1996: 1600, i 2005: 750, men mælkeproduktionen er steget omvendt proportionalt. Især i området, der kaldes Panhandle, er blevet et mælkeproduktionsområde (Panhandle = håndtaget på en pande). Hver stat har sit eget sæt regler, som der bliver givet tilladelser efter. Gennemsnitsydelsen i Panhandle er kg mælk med 3,75% fedt og 3.06 % protein, svarende til ca kg EKM. Universitetet sætter mere fokus på mælkeproduktionen i Texas Texas Tech Universitet i Lubbock Dr. Pond gav os en kort beskrivelse af universitetet. Hans afdeling forsker i dyr og frugt. Mht. dyr er det nok mest kødteknologien, der blev forsket i, da mælkeproduktionen kun har været i området i 5-6 år. Mælk har derfor ikke været det vigtigste område, men er blevet det nu. Cowboy-ernes land Rodeorytter og studerende på universitetet Ryan Grey blev kort præsenteret for os. Mest fordi han lige var til stede og fordi Dr. Pond syntes, at vi skulle have lidt kultur når nu Texas er Cowboy ens land. Ryan er den 6. bedste professionelle rodeorytter i USA. Han deltagere i rodeos årligt og har i 2005 tjent Heraf går halvdelen til omkostninger. Samtidig er han fuldtidsstuderende og skal deltage i undervisningen, så der gik megen tid med natkørsel. Kim Grey (pige) var hestedressør og lærte hestene færdigheder, som de skal bruge i forbindelse med håndtering af fedekvæg, bla.a. opvisning, manøvrer og indkredsning af kvæg. Gang i staldbyggeriet I 1999 blev den første store kvægbesætning bygget op med tilladelse til 2500 køer og en 50 punkts karrusel. Tilladelsen går mest på gødning. Gyllelagunen skal kunne tage den største mængde regn, der er faldet på 24 timer inden for de sidste 25 år. Der blev gravet et 3,2 ha og 2,5 m dybt hul i jorden til formålet. Terrænet er fladt, så hver indhegning indrettes, så midten ligger højst således at vandet kan løbe bort fra køernes liggearealer. Møget tørrer ud og skubbes op i store stakke. Staten New Mexico giver ikke tilladelse til flere dyr udover de stykker kvæg, der er registret nu. Der er samme antal i Texas, men arealet her er bare meget større. Til 1000 køer skal der være 250 acres til rådighed (100 ha). Naboens jord kan indgå i arealet. Kravet om membran i bunden af lagunen afhænger af jordtypen. I Texas er bunden stabil, så der er ikke krav om membran. På spørgsmålet om forurening var svaret, at det er let at skaffe produktionstilladelser, men naboer kan godt give problemer ind imellem. Der er ingen floder i området, alt er fladt, altså heller intet afløb til åer eller vandløb.

5 5 Mælkeproduktionen Besætningerne i Texas er på 1750 køer i gns. med en ydelse på kg mælk. Mælkeproduktionen er pt. for stor i forhold til afsætningen, så der er indført et program, der tilbyder 7 øre pr. kg mælk for at undlade BST. Ikke for at undgå BST, kun for at sænke mælkeproduktionen. Staldene opdeles, så der er max 3000 køer pr. staldsystem. Som nøgletal regner man med køer pr. bedrift, køer pr. stald og 100 køer pr. ansat. Fodringsrådgivningen ydes af uafhængige fodringsrådgivere. Hustruen er oftest med i bedriften. Mælken transporteres fra Texas til Kansas, til et ostemejeri. Økologisk mælk findes. En enkelt besætning er på 5000 køer. I alt ca. 4-5 økologer og ca køer. Prisen på økologisk mælk er den dobbelte af konventionelt. Der er meget stramme regler. Antibiotika må ikke benyttes, ej heller genmodificeret foder. Biodynamisk mælk afregnes med 9,50 kr. pr. kg. Renten er på 7,5% og bygninger og jord skal afskrives over 15 år. Der regnes med en investering på kr. pr. ko kr. til stald og malkestald, siloer mm.. Mælkeprisen er for tiden 9,50$ pr ctw. (= 9,50$ pr. 100 pund = 1,26 kr/ kg mælk med 3,6% fedt og 3,05% protein). Nulpunktsprisen ligger for de fleste i området 1,47 1,60 kr pr. kg. I USA er der i alt 9,1 mill malkekøer. Der er køer, der er døde pga. hedebølgen. Mælken skal produceres, så hvor nogle lukker ned, starter andre. På grund af den langvarige tørke (3 mdr. siden sidste regnskyl og før det et helt år) er der mangel på hø. Hø fra Nebraska koster nu 199 $ pr. ton mod $ i Samtidig er mælkeprisen faldet drastisk, men forventes dog at stige til 1,73 kr. igen. I Californien er man på vej fra HF over til jersey pga. osteudbyttet pr. kg mælk er højere. For at mindske transportomkostningerne, dampes to trediedele af vandet ud af mælken. Herefter er det muligt at transporterer mælken helt til Florida stadig med profit. Dyrlæge og medicin Landmanden må selv foretage injektion af stort set alt medicin, dog ikke prostaglandin. Der findes en dyrlægeklinik med i alt 7 dyrlæger, som dækker hele området. De strørste problemer er Mastitis, bentøj og reproduktionsproblemer, i nævnte rækkefølge. Mælken afregnes som i Danmark. Celletallet ligger mellem og og mejeriet acceperer et max. På Prisen på kælvekvier har været 2400$, men er nu på 1900$. Kønssorteret sæd bruges mere og mere. Der vaccineres mod alle slags sygdomme: BVD, paratuberkulose, IBR, Brusselose, Black leg, mm.. Fodring I TMR-rationen indgår majsensilage og valsede majskerner eller majsmel, sorghum ensilage, lucerne, frisk eller som hø, korn og bomuldsfrø (med uld)

6 6 Spandet Dairy Laurens & Ilona Schilderink, Spandet Dairy, Hart, Texas. Ilona og Laurens er hollændere og kom til Spandet ved Ribe for ca. 20 år siden. Da de havde opbygget gården her, besluttede de for fem år siden at ville videre Det blev Texas, hvor de nu på en bar mark har bygget Spandet Dairy. Og de stopper ikke her, men har store planer fortsat. Vi besøgte farmen og familien to gange og fik et rigtig godt indtryk af forholdene for den nye generation af mælkeproducenter i Texas. Laurens bød os velkommen på flot dansk og beklagede de våde og fedtede forhold, som køerne går under efter 250 mm regn på 14 dage. Normalt er det jo nærmest en ørken, vi befinder os i. malkes. Resten er golde. Der fodres ved et foderbord med fanggitre. Malkningen foregår i en 60 punkts udvendig malkekarrusel. Alle småkalve sælges 1 dag gamle. Dog kommer kviekalvene retur 90 dage gamle. Køerne er opdelt i hold. Nykælvere kommer i et hold for sig selv. Temperatur og ph i urinen måles dagligt samt køerne checkes mht. løbedrejning, drøvtygning mm. I hospitalsholdet står alle staffylokokkøerne, som malkes separat i en 1x12. Til nykælverholdet blev der netop strøet bomuldsaffald ud på den våde bund for at bedre lidt på forholdene. Egentlig skulle alle køer strøes, men det er ikke muligt. Så regnen koster mælk for tiden. Opdrættet har været solgt fra, men det er planen at bygge til opdræt. Holdningen er, at det er bedst at have opdrættet hjemme. Til farmen hører 900 acres, 360 ha, som dyrkes med majs om sommeren og grønhvede om vinteren. Dvs. der høstes 2 gange årligt. Vand til vanding er steget fra 30 kr pr. m 3 til 48 kr. Forbruget er mm pr. år til hvede og triticale. Bedriften er opbygget med et malkecenter som den centrale bygning. Køerne er opstaldet i det frie, dog med et skyggetag i indhegningerne, som hver indeholder 300 køer. I alt er besætningen på 3500 køer, hvoraf køer TMR-foderplanen indeholder majs- og sorghumensilage, lucerne ensilage, lucernehø, hele bomuldsfrø, majsmel, samt en soja-soypass pille.

7 7 Priser, $ pr. ton: Bomuldsfrø Majsmel Soyamel Majsbærme 114 e. høst Bomuldsfrø giver en god fedtprocent, har en høj foderværdi og er uundværlig som strukturfoder. Sådan fordeles arbejdet Laurens prøver at etablere en sideløbende forretning (nu da farmen er bygget op) hvor han handler en del med jord. Ilona er chef for køerne og malkningen, hvilket hun styrer med fast hånd. Ud over Spandet Dairy driver de en anden lejet farm - fem timers kørsel væk med 2500 køer. 2 personer afsætter hele dagen hver dag til medicinering, 2 fast til fodring Dyrlægen tilkaldes ikke til almindeliges sygdomme, men står for vaccinering for Bruccellose. Dyrlægen undersøger køerne med scanner 20 d.e.k. for at se om koen er ren, samt drægtighedsundersøger køerne 39 dage efter inseminering. Er den ikke drægtig, behandles koen straks. deltagere var stærkt interesseret i dette kridt. Turdeltagerne Hansen og Mathiesen nedsatte sig senere på turen som storimportører. Systemet er: Koen undersøges 10 dage efter kælvning. Er den ren får koen en gul streg. Er koen blevet insemineret, får den en rød streg. Er den drægtighedsundersøgt med positivt resultat, får den en grøn streg. På foderblandepladsen blandes 20 blandinger dagligt. Blanderen står ½ m under niveau. Næste gang, der skal laves blandeplads bliver det lavet, så den står 1 m under niveau for at spare tid med gummigeden. Der et problem med det vindfølsomme foder. Op til 20 % forsvinder fra foderlageret med vinden når det blæser kraftigst, så det skulle gøres tæt. Mere om fodring ved rådgiver fra Purina Mills For at sætte focus på fodringsrådgivningen, havde Laurens aftalt, at rådgiveren kom på besøg samtidig med os. Malkerne udgør det største hold. Der er to hold på 7 personer. 5 malker, 1 driver køer og 1 holder fri. Malkningen foregår døgnet rundt og køerne malkes 3 gange i døgnet. Malkerne har selv valgt at arbejde i 2 hold á 12 timer. 3-holdsskift er forsøgt, men kunne ikke fungere. Køerne I stalden under den åbne himmel (Open Lot Dairy) er der en ædeplads pr. ko. I nykælverholdet er der 3 køer til 4 pladser. Det er vigtigt, at der er plads nok til køerne. Et sprinkleranlæg overbruser køerne når temperaturen overstiger 25 0 C. Inseminøren kommer dagligt i 4-5 timer. Et system med kridtstreger på haleroden udpeger de køer, der er blevet sprunget på. Kridtet vaskes ikke af - selv i regn. De danske Foderet analyseres ugentligt, både i stak og i rationen for at korrigere for svingende tørstofindhold. Purine rådgiver mht. mineraler og vitaminer samt sammensætter den totale ration. Det er dog i sidste ende Laurens, der tager den endelige beslutning.. Formålet er at maksimere mælkeproduktionen, dvs. udbyttet i forhold til investeringen i

8 8 produktionen. Overskuddet svinger fra farm til farm, men det er tallet på bundlinien, der tæller. Laurens går på nettet og checker dagligt noteringen på tilskudsfoder for at kunne slå til på det rigtige tidspunkt. Der laves ofte kontrakter for 1 år ad gangen. Pt. har han købt 30 % af behovet for majsmel. Det gælder om at følge med i markedet. Behovet er på ca tons. Prisen på 66 øre pr. kg gælder måske kun i et sekund. Når mælkeprisen er lav, som nu, lægges der en ny strategi for fodringen, dvs. der spares hvor man kan. De højtydende køer skal dog stadig have deres ration. Det eneste, der er ændret her og nu, er en halvering af mineraltildelingen til de lavtydende køer. Der blandes 4 forskellige rationer, en høj, en lav samt to goldblandinger. Ydelsen må gerne stige med 2 kg pr. ko pr. dag. Besætningen er sat sammen fra flere forskellige besætninger, hvilket bevirker, at det er vanskeligt at få køerne op i det høje gear. Vil man udvide besætningen er det bedst at gøre det kun med køer. At have opdrættet med fra starten er for stor en økonomisk belastning. Laurens ønsker dog at at holde opdrættet hjemme da det kan gøres til den halve pris i forhold til udlicitering. Mælkeydelsen ligger pt. på 30 kg mælk pr. ko. Årsydelsen ligger på ca pund eller ca kg mælk. Omregnet til EKM er niveauet ca EKM. Laurens benytter sig ikke af BST. Der foretages ydelseskontrol 1 gang månedligt. Celletallet måles ved at udtage mælkeprøver, som udtages ved at stikke en nål gennem mælkeslangen. Yversundheden er et område, der har stor fokus. Hvert hold strippes ud en gang ugentligt, altså ikke dagligt. Syge køer malkes separat i en 1x12 malkestald. Mælken herfra sælges til fedekalveproduktion. Hvis der findes antibiotika i mælken får man i første omgang en advarsel og en bøde. Næste gang er bøden meget større og 3. gang kan man ligeså godt lukke produktionen. Der udtages mælkeprøver af hver tankbil, der forlader ejendommen. Pattegummi skiftes hver 10. dag. Et firma udfører arbejdet, der kun tager ½ time. Udskiftningen foretages faktisk samtidig med, at karrusellen kører. Spørgerunde og grillaften hos Schilderink Brakordning: Vi har på vores tur set en del marker, der er udyrkede. Man kan braklægge for en 10-årig periode. Det er en ordning, man skal tilmelde sig. Tilskuddet er på 600 kr. pr. ha eller i alt 6000 kr. pr. ha i 10 år. Hvis man træder ud af brakordningen i utide, skal alt betales tilbage. Jordbehandling: Jorden er tung lerjord. At så direkte er bedst. Det holder på vandet. Pløje gør man ikke. Jorden grubbes hvert andet år. Der dyrkes kun GMO-majs, så ukrudtsbekæmpelse er ikke noget problem. Foder er (normalt) billigt i USA og udgør 40-50% af mælkeindtægten. Der hentes foder fra Sydtexas til North Dakota. Slagtekøer: Der afholdes slagtekoauktion hver lige uge og kælvekvieauktion ulige uger i den nærliggende større by. Der findes også den mulighed, at man får besøg af opkøbere, men Laurens føler sig snydt hver gang og er derfor stoppet. Magre køer er MCdonald køer. (pølsekøer). Et godt slagte dyr koster 6,70 kr. pr. kg levende vægt eller ca. 3600$ pr. slagteko. Vedr. antibiotikafund er der er lige så stramme regler på slagteområdet som på mælkeområdet. Efter første

9 9 tilfælde går hele administrationen i gang bl.a. skal der foretages registrering af alle behandlinger. Goldkøer: Goldperioden er konsekvent på 60 dage. Der huldbedømmes ikke. Derimod udtages ph-prøver for at checke at køerne ikke har sur vom. Goldkøerne vaccineres mod diarre og Coli. De gamle køers råmælk kommer i en råmælksbank, køleskab eller fryser. Overskud af råmælk sælges som råmælkserstatning til feedlots. Der er ansat 2 mand til at passe kælvekvierne og kalvene. Når en kalv er født, tildeles den straks 2 liter råmælk og får en streg i panden + 2 liter mere to timer efter + en streg mere. Der er 24 timers opsyn. Familien og det sociale aspekt Det er godt at komme til et nyt land med små børn. Det øger kontaktfladen meget hurtigt. Området er et helt nyt udbygget mælkeproduktionsområde og nybyggerne er en meget mixed gruppe. Det er ikke amerikansk at invitere hjem privat. For familien er køerne ikke det eneste. Børnene følges i skolen og forældrene deltager i de opgaver, der er i skolen, som er katolsk og ligger 15 km borte. Der er mange tyske navne i skolens historie og der er en stram disciplin. Familien er forsikret mod sygdom til en pris på kr. årligt. Der findes slanger, så når Laurens færdes i græsmarkerne, er han altid i støvler. Både børn og voksne er faldet rigtig godt til. Fremtiden Generelt er besætningsstørrelserne på køer, men Laurens vil gerne videre i forhold til nuværende størrelse i første omgang med at lave en farm på køer. Det skulle i givet fald være med én malkeenhed og 2 x malkning. Desuden en feedlot og dertil et biogasanlæg for at udnytte gødningen til el til brug i egen bedrift.

10 10 Nutt Feed Farm, Texas alt er færdigt. Garry startede i 1998 med en farm et andet sted og flyttede hertil for godt 3 år siden. Kalvene er primært 4000 HF kalve, resten er krydsningracer. Kalvene indkøbes når de vejer 120 kg. Der er 5 sektioner á 640 acres jord, i alt ca ha til ejendommen. Den eneste garanti, du har for succes, er dine hænder. Du må derfor håbe, at de virker. Sådan sagde Garry Nutt til os da vi besøgte hans store fedekvægsfarm (feedlot). Besøget viste os dog også, at man ikke kun bruger hænderne, men også hovedet samt medicin, hormoner og vækstfremmere. I punktform fik vi følgende oplysninger: Dagligt opsyn foregår på hesteryg. Tilvæksten er ca. 1½ kg pr. dag. Der benyttes BST, et implantat, der skydes ind i øret. Hvis ikke der bruges BST, er foderudgiften 7,93 kr. pr. kg tilvækst. Med BST er prisen 6,88 kr.. Foderet blandes på ejendommen: 70% majsflager, 8% majsgluten, 3% bomuldsfrøskaller, 10% majsensilage, resten mineraler mm. I foderet er der som vækstfremmer tilsat rumensin. Kalvene, som ankommer 1 dag gammel, forlader ejendomme 16 måneder senere ved en vægt på 590 kg. Småkalvene starter hos Garry og fravænnes mælken 60 dage gamle, hvorefter de flyttes til brorens farm nogle kilometer borte. Kalvene kommer retur når de vejer 140 kg. Der sælges kalve 1 x ugentligt. Opkøbere kommer på besøg og får lister udleveret. Herefter går de rundt og finder de dyr, de vil have. Til sidst handler man om prisen. Feedlot en blev etableret for 3 år siden, og der er mange ting, der ikke har været godt nok styr på. Bl.a. har kalvedødeligheden været på 30 %. Især stalden med de små kalve har givet problemer. Når kalvene er over 100 kg, er dødeligheden på 1-2%. Antallet af ansatte er 9. De første begynder kl. 6 og man slutter ved 17- tiden. Der er i alt tyrekalve, men tallet forventes at stige til når Fodring: Kl. 6 morgen fodres alle kalve første gang. Det tager 50 min.. Det skal gå hurtigt for at undgå uro blandt dyrene. Der udfodres 3 gange i

11 11 løbet af dagen: 30 %, 25 % og aften 45 %. fodringsrådgiver, som Garry har fuld tillid til. Garry sætter som sådan ikke spørgsmål ved hverken brugen af stofferne eller mængden af dem. Det har andre fastlagt, og så bekymrer han sig i grunden ikke yderligere om det. Alt krybbeaffald registreres dagligt for hver indhegning (pen). Computeren foretager herefter en regulering i mængden den følgende dag. Kravet er, at fodermesteren skal ramme den planlagte mængder inden for 10 kg. Der tildeles 3 forskellige rationer. HFkalvene tildeles høj-rationen gennem hele opvæksten. Krydsningskalvene får en prefinisher (før slutblanding), hvorefter de gradvist kommer over på slutblandingen. Overgangen skal ske langsomt for at undgå trommesyge. Dagligt bruges 800 tons majsensilage og 23 tons majskerner. Majskernerne blev kogt og valset i et helt nyanskaffet anlæg. Vi regnede ud, at de kalve med fodringsanlæg, siloer, plansiloer, veje m.m. dækker et areal på ca. 36 ha, svarende til i alt 20m 2 pr. kalv og ca. 10 m 2 indhegning pr. kalv. Maskinerne udnyttes 24 timer i døgnet i så- og høstsæsonen, så i den tid er arbejdsdagen lang. Her er ingen fagforening, men jeg betaler dem godt og lader dem arbejde hårdt. Garry syntes, at han var kontrolleret mere en nok. Han er FDA (federal approved), dvs. kontrolleret af den konsulterende dyrlæge samt at der skal foreligge en miljøtilladelse. Markedet skifter hele tiden, så Garry handler med futures for at sikre pris og afsætning. Tilsætningsmidler: I fodertilskudsrummet blev der måbet en hel del. I 25 og 40 kg s sække lå der medicin og vækstfremmere i form af Tetracyklin, Rumensin og tylosin. Det blandes i kalvenes mælk og foder hvis der opstår sygdomme. Mængderne fastlægges af en

12 12 Alta Genetics v/mike Lutc Vi mødte Mike Lutc på Mission Farm, som er en af hans store, innovative kunder, Mission Dairy. Alta Genetics står her for alt reproduktionsarbejde og bliver kun betalt for drægtigheder. Mike havde kørt i 6 timer blot for at mødes med os. Tallet er 2,5%. Inseminørerne benytter scanner til drægtighedsundersøgelse allerede ved 39 dage. Nykælvere går i fresh cow holdet i 20 dage. Her noteres daglig temperatur, ædeadfærd, om koen æder op, højre og venstresidig løbedrejning, mastitis og lungebetændelse. Æder koen ikke op, smides en stak foder om bag koen som signal til ham, der går bag koen om at koen er syg. Inseminørerne møder op to mand og bruger 5-6 timer dagligt. Der betales efter drægtigheder, ca. 300 kr. Inseminørerne har frie hænder til at gøre, hvad der skal gøres for at reparere på eventuelle problemer eller sygdomme. En Open cow er en ikkedrægtig ko. Alta genetics er en sædleverandør, der kører insemineringsprogrammerne på farmene. Det kaldes Walk & chalk, dvs. man går op og ned ad rækkerne og ser på køer hvilke, der skal behandles, og hvilke, der skal insemineres. Inseminørerne har mulighed for at behandle (læs sprøjte) køerne for alt, hvad der står i vejen for et godt reproduktionsresultat. Nu er det sådan, at man i Texas og øvrige stater har store problemer med at få køerne med kalv, eller måske nærmere finde brunsterne. Derfor benytter man sig af alle for hånden værende midler. Firmaet tager sig hermed af såvel sygdoms- som fodringsbetingede reproduktionssygdomme. Alle de fejl, der gøres igennem fodringen, ses straks i reproduktionsresultaterne. Der bruges et lavteknologisk system med kridt på haleroden. Hver dag får koen en ny kridtstreg ind til hun er drægtig. Lige nu bruges 2 insemineringer pr. drægtighed mod normalt 1. Kravet er, at 2,1% af besætningen bliver drægtig hver uge.

13 13 We have a mission Besøg hos Ceba og Mike Schoutens, Mission dairy, Hereford, Texas. Mike fortalte at han havde en mission: At øge antallet af mælkeproducenter i Panhandle området, samt selv gå foran med den teknologiske udvikling. Han hjælpes af sin kone, Zeba, der midt under opbygningen for 4 år siden fødte tvillinger. Mike er en farmer, der har ekstremt godt check på matematikken i en bedrift. Udgangspunktet for Mike er, at du skal vide hvor du er, før du kan vide, hvad du skal gøre. Deres vej til Mission Dairy: I 1970 overtog de en ejendom på 75 køer, i 1980 flyttede de til Texas, i 1990 blev de gift og i 2002 købte de denne farm. Vi befinder os i 1200 meters højde, så blæsten kan være hård. Løsdriftstaldene er derfor med gardiner, der lukkes ved vind og regn. Der er kommet 300 mm regn de sidste 3 uger, så han var glad for sin løsdriftstald fordi ydelsen ikke er faldet som i de åbne stalde (Open Pen Dairy). En farmer, der har ekstremt godt check på matematikken i en bedrift. Udgangspunktet for Mike er, at du skal vide hvor du er, før du kan vide, hvad du skal gøre. Planen er køer mm. Farmen ligger i tornado alley. Der er af og til tordenbyger med hagl så store som tennisbolde. I Open Lot Daries er der noteret helt op til 10 kg mælk i ydelsesfald efter sådanne haglbyger. I løsdriftsstaldene hos Mike er ydelsen nu på 36 kg mælk. Byggeprisen for løsdriftstalde (freestall) er 2½ gange prisen for en åben stald. Vi blev vist udviklingsplanen for de næste 9 år. Den omfatter udbygning af farmen til køer og kvier (heads), som der er tilladelse til. Med i planerne er også etablering af et biogasanlæg, som bygges og drives af et selskab (Digester company). Mike modtager så et fast beløb for at lægge jord til. Til gengæld kan den tørre gødning bruges til ikke mindre end tre formål: Gødning til marken, til strøelse i dybstrøelsessengene samt til afbrænding i et ethanolanlæg i byen Hereford. Zebas arbejdsområde er bogføring, køre efter reservedele konstant samt ansvaret for de ansatte. Udgravning til ny gyllelagune

14 14 Familien har været på ejendommen i 4½ år. De 3400 køer malkes 3 x i døgnet i en 2x50 malkestald. Der er 15 mexicanere, der malker i 3 hold. Der er 7 personer pr. hold. 500 køer malkes i timen, ca. 7 sek. pr. ko. TMR-rationen serveres 2 gange dagligt med 2 store mixervogne. Køerne æder kg ts. Pr. dag. Rationen indeholder frisk lucerne, som indgår med 3-4 kg ts., cannula, majsmel, valset majs, majsensilage og bomuldsfrø (3 kg ts) samt mineraler. Cannula er en pille, lavet af sojaskrå og bønner. Pga. tørke i Colorado er lucerneprisen steget med 1 kr. pr. kg. Der spares derfor på foderet til kvierne. Kvierne fodres billigst muligt i denne tid, hvor mælkeprisen er lav og foderomkostningerne høje. Marken Arealet er på 800 ha, men der er netop tilkøbt 800 mere. Prisen på jord er kr. pr. ha for jord, der kan vandes og kr. for dryland, der ikke kan vandes. Der dyrkes sorghum, lucerne, majs, vinterhvede og tritikale. Lucernen slættes 7 gange, tritikale 3 gange. For eksempel er staldene hidtil bygget med 1½-2% fald aht. flush-systemet. Imidlertid er der nu opfundet vacumsystem til fjernelse af gyllen, så den næste stald skal være uden fald. Mælkeproduktionen Mælkekvaliteten holdes i top fordi der strøes med sand i sengene. Der bruges sand for kr pr. måned. Den øgede mælkepris dækker til fulde udgiften. Fedt- og proteinprocenten er hhv. 3,55 og 3,1. Der bruges BST. Hospitalet er fyldt op lige nu pga. af den ekstreme varme. Normalt er der kun 20 køer i sygeafdelingen. De største problemer er i øvrigt børbetændelse, aborter og bentøj. Der leveres dagligt 5 tankbiler mælk á 22,5 tons. Malkestalden er udnyttet fuldt ud. Der er dog et ønske om 800 køer mere, hvilket kan lade sig gøre ved at reducere antal malkninger for køer >160 dage e.k. til 2 gange dagligt. KPI: Key Production Index (Kontrol via nøgletal). Kopi af Key Production Index Køer malket pr.time pr. mand Der føres meget stram statistik på løbedrejning, døde køer og kalve samt ph i urin. Mike har udviklet et regnearksprogram, der viser de opnåede resultater på en hel række områder. Han gør dog opmærksom på, at det er vigtigt at vide, hvad der er vigtigt! Programmet skal tilpasses den enkelte besætning. Ud over disse registreringer foretages registrering af fodertildeling og krybbeaffald for hver afdeling, samt kokomforten om koen ligger, om den tygger drøv, ligesom der er focus på malkeproceduren. En herd manager med mand under sig er ansat til at tage sig af køerne. Malkeprocessen: Det tager 45 sek. pr. ko at komme ind i malkestalden, 2 sek. at tørre for. Når 8 køer er tørret for starter en anden malker med at sætte malkesættet på. Når 8 køer er tørret for er der gået sek.. Alt var udregnet matematisk. Derfor malkes nu 500 køer i timen. Køerne var rene og malkningen foregik på en meget rolig og behersket måde. Hver tankbil for sig tjekkes mht. mælkekvalitet og sammenholdes konsekvent med det pågældende malkehold. Stalden udnyttes bevidst med kun 90 % for at tilgodese køernes komfort.

15 15 Nøgletallene KPI: Mike har sammen med leverandørerne udviklet et KPI for de vigtigste område, således at han på et A4 ark har overblik over hvordan det går på de vigtigste områder. Der bliver registreret og handlet meget effektivt. Kalvene Kalvene tildeles konsekvent råmælk straks efter fødsel. Råmælken tages fra de gamle køer og kvaliteten måles gentagne gange med et colostrummeter. Kviekalvene tildeles den bedste kvalitet og tyrekalvene den dårlige. Dødeligheden er på ca. 2%. Efter 60 dages alderen er dødeligheden 1%. Meget flotte tal. Foderet Både grovfoder og den totale ration tørstofbestemmes på stedet 5-6 gange dagligt. Alt opdateres konstant til blandevogn og til PC. Derfor virker foderplanen med grøn lucerne. Normalt koster foderet øre pr. kg tørstof. Nu er prisen 99 øre. Resultatet er, at foderet koster 1,52 kr. pr. kg mælk, mens mælkeprisen er 1,32 kr.. Der tabes altså 20 øre pr. kg mælk for tiden. Foderudnyttelsen er 1,5 kg mælk pr. kg tørstof, hvilket er rigtig godt, set med danske øjne. Med nuværende mælkepris er underskuddet pt. på kr dagligt.

16 16 Richard & Carla Gevens South Plain Dairy, Syracuse, Kansas Efterhånden som Panhandle-området i Texas er blevet udbygget, er jordpriserne steget. Derfor søgte Carla og Richard Gevens, hollændere med 15 år i Danmark, udfordringerne i den sydvestlige del af Kansas. Her er der ellers flest feedlots, men altså stadig store arealer og udfordringer. Her arbejder de på at nå køer i en effektiv produktion. Richard bød os velkommen på dansk med en umiskendelig nordjysk charmerende accent. Han kom til Danmark i 88 og drev en meget veldrevet gård i nærheden af Fjerritslev frem til marts Han var dog i gang i Texas allerede i 2003 med et samarbejde med Laurens Schilderink omkring 1200 køer. Desuden købte han sammen med Laurens Schilderink en farm i Scott City, (tre timers kørsel fra nuværende bopæl) hvor der er 2500 køer. Han ejer nu Scott City farmen alene og Schilderinks har overtaget de 1200 køer, han havde i foder der. South Plain Dairy som vi besøgte er nu på 5800 køer, som skal udvides til 8000 køer i løbet af Farmen med 1000 ha er bygget i og er købt i juli 2005, da den var gået konkurs under den tidligere ejer. Ved overtagelsen var antallet af køer 4800, heraf 1600 ikke-drægtige. Ydelsen var 28 kg mælk ved overtagelsen, hvor alt var misligholdt, men er nu steget til 33 kg og forventes at stige yderligere til 35 kg. Hver staldbygning i den nye afdeling er 750 m lang og indeholder 1250 køer i 4 rækker. Gulvene flushes 2 gange dagligt med tynd gylle, som genbruges via lagunesystemet. Et konkursbo Gården var et konkursbo. Den tidligere ejer havde lavet kontrakt med et antal farmere i området om at levere grovfoder. De fik ikke deres penge. For Richard foreligger der nu et stort og tålmodigt arbejde med at genskabe tilliden fra de omkringliggende farmeres side til denne farm. Med et sådant projekt er det nødvendigt at have et godt forhold til banken, som ligger i Amarillo, Texas. Banken kommer på besøg for at tælle køer 1 gang månedligt. Kun antallet af køer har betydning for bankfolkene. Derfor var det vanskeligt for Richard at overbevise banken om, at de 1600 køer skulle udsættes. Det kunne han ikke få lov til. Problemet er nok, at en kælvekvie koster kr. og en slagteko (beef) koster kr., så en massiv udsætning er det samme som udhuling af kapitalen. Richard har købt den store South Plain Valley fordi han kan lide udfordringen. Markedsprisen var på købstidspunktet ca mill. kr., men er nu måske steget til mill. Det havde været for dyrt at købe hvis alt havde været i orden. Meget

17 17 tid er derfor gået med at få omgivelser, fodring, indretning, arbejdsgange og ansatte bragt op på det niveau, Richard ønsker. Der er ingen tvivl om, at han nok skal opnå det, han går for og det er at blive rig så hurtigt som muligt. Richard var meget overrasket over amerikanernes arbejdstempo, som han syntes var meget lavt. De ansatte er hovedsageligt mexicanere, som er god, stabil, billig, og dygtig arbejdskraft. Amerikanere snakker for meget og bruger alt for meget krudt på alt muligt andet end at arbejde, så dem kan han ikke bruge. Arbejdstiden er timer i døgnet. Mange af mexicanerne har deres familie i Mexico, så de har ikke andet at lave end at arbejde. Ingen af dem har fritidsinteresser. En af de gode folk var dagen før hjemvendt fra 4 ugers ferie i Mexico. Han skulle fejre sin datters 18 års fødselsdag. Ellers var der gået 4 år siden sidste gang, han var hjemme. Der er 45 ansatte på dette sted og 25 i Scott City. Hustruen Carla står for kontorarbejde, og klarer det arbejde på 3 forskellige kontorer, som der før skulle 4 personer til. Børnene på 6, 8 og 11 år har ikke beklaget sig og det tages som udtryk for, at de er godt nok tilfreds med at flytte til et andet land. Jorden er lejet ud. Der dyrkes grovfoder på al jorden og Richard bestemmer alt vedr. markplan og høsttidspunkter. Der er indgået kontrakt på mælkeprisen frem til juli 2007 på 1,71 kr pr. kg. Fra juli til november stiger den til 1,73 kr pr. kg. Richard s nulpunkt er på 1,60 kr pr. kg. Klimaet: Det har været meget varmt i juli. De gardiner, der var ved at blive repareret i en af staldende, skal skærme for de kraftige storme fra Nebraska i nord. Gødningen tørres, komposteres og genanvendes som dybstrøelse i sengene. Den behandles og vendes indtil det har den rette konsistens og fugtighed. Da Richard overtog ejendommen var composten alt for tør så den føg rundt i stalden når det blæste. Det er blevet meget bedre nu. I Scott City benyttes dog sand. Inseminerer blindt Inseminering af køerne foretages af egne folk på begge ejendomme. Der benyttes brunstsynkronisering i stor grad, alligevel har resultaterne været utilfredsstillende. Richard har derfor indført blind inseminering, hvilket vil sige, at koen observeres i brunst første gang efter kælvning, men insemineres ikke. 3 uger senere insemineres på dagen, uanset om koen viser brunst eller ej. Er den samtidig behandlet med hormoner, kan den måske insemineres 3 dage i træk. Problemet er, at køerne ikke viser nogen som helst brunsttegn. På denne måde er antallet af drægtigheder øget betragteligt, men det har været svært at overbevise de ansatte om det fornuftige i metoden. Køernes haler kuperes og hornene brændes. Køerne drægtighedsundersøges 28 og 140 dage efter kælvning samt når de goldes. Herved fanges køer, der har fået abort både tidligt og sent i laktationen. Kælvekvier indkøbes løbende. Der har været en udskiftning på 35%, men den forventes i løbet af et par år at

18 18 falde til 25%. Selv tror Richard på 18%. Goldkøerne inddeles i 2 gruppe. Gold 1 i 4 uger og close up i 4 uger. Der tildeles anioniske salte og temperaturen måles dagligt på nykælvere. Antallet af kælvninger er månedligt. Køerne er opdelt i små besætninger, som gør det hele meget mere overskueligt for ham selv og for de ansatte. På den måde opnår han, at folkene, der står for de enkelte grupper, får mere expertise om netop den afdeling, end ham selv. På den måde har han mulighed for at uddelegere en stor del af ansvaret og øge arbejdsglæden hos de ansatte. Mottoet er, at køerne fortæller os, hvad vi skal. Pas dine dyr ordentligt. De koster kr i indkøbt, så en død ko er lig med et stort tab. Malkningen foregår i en 60 punkts udvendig malkekarussel køer malkes i den store afdeling 3 x dagligt. Der kommer en nymalket ko ud af karrusellen hvert 7. sek.. Der skal nu mere system på køer, holdinddeling og fodring. Tidligere var der problemer med bentøjet, men det er ikke der, focus er længere. Der foretages både pre- og post dyp. Dvs. der pattedyppes med en billig jodopløsning før aftørring og en dyr efter malkning. Udgiften til pattedyb løber op i kr. årligt. Der forsøges derfor i Scott City med peroxid. Grovfoder: Lucerne skårlægges morgen med dug og pressen om natten. Richard starter nu med dyrkning af triticale for at få noget mere grønfoder ind i rationen. Han vil gerne øge grovfoderandelen, men der er konkurrence fra den øgede ethanolproduktion, som aftager store mængder majs. Rationen kommer således til at indeholde 11 kg triticale og 20 kg majsensilage. Grovfoderet betales efter proteinindholdet. Richards farm fremstod som et meget flot og moderne produktionsanlæg. Der er ingen fysiske begrænsninger for udvidelse, der er masser af arbejdskraft at få. Der er udført et enormt stykke arbejde for at få farmen på ret køl og få den til at se ud, som den gør. Ingen forlod farmen med tvivl om, at Carla og Richard nok skal nå deres mål. Hvad vi hørte? Med store bedrifter er det vigtigt, du kan lede gennem andre. Lav registreringer og mål og agér hvis ikke planen følges. Kontrol, kontrol, kontrol efterfulgt af handling, handling, handling. Udfordringen er trækdyret og overskygger behovet for tryghed og sikkerhed

19 19 Dyrlæge Joe Gillespie, DVM. Dyrlægepraksisen dækker de store besætninger på køer i området Nebraska, Oklahoma, Texas og Kansas. Joe foretager drægtighedsundersøgelser, men kun i de mindste besætninger. De store besætninger uddanner egne folk til formålet, men han indgår som rådgiver. Vi fik et godt indlæg, hvor vi fik et dybere indtryk af, hvad det er, der foregår, og hvad formålet er. Han fortalte om de to staldtyper, som vi allerede har mødt: Free Stall og Open Lot Dairy. Førstnævnte er en 4- rækket løsdriftsstald, den anden en stald, hvor køerne går under åben himmel, dog med nogle shelters i indhegningen. Parallel malkestaldene findes i størrelser på 2-35 til 2x70, karruseller op til 72 punkt. Foderrationen blev gennemgået. Lucernehø er ikke altid tilstrækkeligt som strukturfoder. Derfor benyttes også hvedehalm. Der skelnes mellem dairy hø (til malkende) og hø. Anioniske salte til goldkøer: Lucerne har et højt Kaliumindhold. Herved bliver ph i vommen på goldkoen for højt, 7,5-8. For at sænke ph tilsættes en passende mængde anioniske salte (højt indhold af svovl og klor). I Danmark kendt under navnet Biochlor. Det ønskede phniveau er 6-6,5 for at vænne koen til at trække calcium fra knoglerne hvilket den har brug for momentant efter kælvning. Råmælken indeholder især store mængder Calcium. Der dog tale om en hårfin balancegang, for hvis ph bliver for sur i vommen, vil koen æde for lidt, og så har man også problemer. Når koen æder anioniske salte, øges spytsekretionen, hvorved der kommer en bedre stødpudevirkning i vommen. Anioniske salte tildeles ikke kælvekvier. 125 gram natriumbicarbonat tildeles de malkende køer for at undgå sur vom. Gives det til golde, opstår problemer med ødem. Væksthormoner til køer og i feedlots Posilac eller BST gives til køerne for at få dem til at holde længere i laktationen. Posilac øger antallet af receptorer i mælkekirtlens alveoler således at mængden af glucose til alveolerne øges. På den måde opnår man, at koen bliver ved med at give mælk selv om den er langt henne i laktationen. Posilac injiceres 60 dage efter kælvning. I starten er den øgede mælkemængde kun ½-1 kg mælk pr. dag, mens den senere henne giver 5-8 kg mælk mere end en normalt lavtydende ko. Der er ingen forskel på virkningen af Posilac om koen er indendørs, udendørs eller om der malkes 2 eller 3 gange. Hvis koen er sund, tager den ingen skade af behandlingen. Er den ikke sund, forværres problemerne for koen. Mængden af hormoner i kroppen er stort set den samme om den er behandlet eller ikke. Størrelsen af koen og dens foster er ikke påvirket. Posilac giver altså en ko, der giver mælk i længere tid selv om den ikke er drægtig. Herved kan udskiftningen reduceres. Undlades Posilac, kommer man til at slagte en stor andel af køerne fordi de holder op med at give mælk. Forbrugerhensyn? Forbrugeren: Mælken sælges som regular, dvs. den almindelige mælk, hvor køerne er behandlet med Posilon, som hormonfri mælk og som økologisk. Der gives en øget pris for den ikke-hormonbehandlede mælk på ca. 60 øre pr. liter i butikken. Feedlot: Tyrekalve behandles med det hunlige kønshormon, østrogen.

20 20 Kvierne med det hanlige, testosteron. Begge giver øget muskelvækst hos de pågældende grupper. Kønnene skal behandles med det modsatte hormon for at få den ønskede virkning. Vaccination: Der vaccineres mod BVD, IBR, BRSV, PI3, clostridier, E-coli, Salmonella, Mikroplasma og paratuberkulose. Salmonellavaccinen udvikles specifikt til den enkelte besætning fordi der findes 400 forskellige typer. Registrering af koens sundhed Alle observationer registreres i computeren og der udarbejdes rapporter hver måned, hvor farmer og hans rådgivere gennemgår tallene og sætter focus på nye tiltag. Specielt var der nyt vedr. behandlingen af tilbageholdt efterbyrd. Man undlader at trække i efterbyrden til tidligst 3 dage efter kælvning. I stedet for tages koens temperatur dagligt eller flere gange dagligt. Er temperaturen under 39 0 C, får koen ikke antibiotika. Måske tildeles oxitocin for at få børen til at trække sig sammen. Tildeles antibiotika til en ko, der ikke har feber, opnår man blot, at den i stedet for får feber og går ned i mælk 10 dage efter kælvning. Stafylokokkøer behandles, men kun 1. kalv køer. Alle 4 kirtler behandles 5-7 dage i træk. Medicin, også antibiotika, kan købes af landmanden. Han må dog højst bruge den mængde, der står på flasken. Normalt skal der bruges op til det dobbelte, og her er det nødvendigt med en dyrlægerecept. Tilbageholdelsestider skal fremgå af protokollen. Brugen af medicin Rumensin bruges både til slagtekalve og til malkekøer. Det forbedrer fodereffektivitetet via en øget omsætning i vommen. Er oprindelig et middel mod coccidiose. Chlortetracyklin kommes i foderet de første 10 dage til de helt små kalve for at forebygge og behandle lungebetændelse. Tylosin bruges i foderet i tilfælde af lungebetændelse til de lidt ældre kalve samt mod leverikter. Flytning af køer mellem hold giver ofte op til 80 sammenstød med de øvrige køer inden for det første døgn, men herefter bliver der ro. Pga. køernes immunsystem er det bedst at vente 3 uger inden de flyttes fra nykælverholdet. Protokollerne føres til PC, der viser tallene for den enkelte ko, hvorefter der kommer en forklaring på problemet og hvad der skal gøres ved det. Mastitis Opdeles i % nyinfektioner, % infektioner pr. ko i hele besætningen pr. år, samt % gentagne mastitistilfælde. Målet er at holde antallet af mastitiskøer på max. 1½% af besætningen. Heraf 80% nyinfektioner og 20% gentagne. Stiger antallet af gentagne er det et udtryk for mangelfulde behandlingsresultater ved tidligere behandlinger.

21 21 Chuck & Nanni, Tyre- og kvieopdræt, High Plains Ranch, Kansas. overskud i bonus oveni den faste løn pga. meget flotte resultater. Besætningen består af 10% kviekalve og 90% tyrekalve. Ranchen er placeret på en højslette. Han fortæller, at normal giver sandjorden store problemer med støv. Det kan være en stor støvsky, som er skidt både for folk og dyr. Der er 24 personer ansat, dvs. 200 dyr pr. mand. Det er lavt i forhold til det normale, men Chuck ønsker, at der er den nødvendige tid til dyrene. Af de 24 personer taler kun 3 engelsk. Resten taler spansk. Her mødte vi igen repræsentanter for den amerikanske drøm. Man arbejder hårdt for at kunne skabe sit eget. Chuck var fysisk handicappet og havde svært ved at gå, men det hindrede ham ikke i at være leder af en kæmpe farm og sikre et godt resultat til ham selv og hans ejer. Straks efter fødsel tildeles alle kalvene 4 liter råmælk. Det sker på fødegården. Ved ankomsten til denne ranch får de yderligere 2 liter råmælk med sonde (pulvermælk). Der opfodres også hospitalsmælk, som dagligt leveres fra mælkeproducenterne. Ved ankomsten modtages kalvene med en cocktail af indsprøjtning med 2 slags antibiotika samt en spray i næsen. Ægteparret er ansat af en mælkeproducent i Colorado med køer og kalve. Stedet her har 5000 kalve i alderen 1 dag til 150 dage og modtager kalve fra 11 store besætninger. Ranch en var oprindeligt en samlestald for videre transport. Chuck har kun været her i 7 mdr., men har allerede fået 7% af farmens Vejret her er ekstremt. Det blæser af og til så kraftig, så nogle af kalvehytterne er fløjet flere kilometer væk. Temperaturen kan komme op på 45 0 C, hvilket den har været nogle dage her i juli. Om vinteren er temperaturen ofte under frysepunktet.

22 22 I den sidste tid, hvor det har været meget vådt, er der behandlet med Tetracyklin i mælken i 5 dage i træk forskellige medikamenter, som de behandlede de syge kalve med. Især en tyrkis bolus mod diarre var polulær. Nanni fortalte, at der er to tegn på at kalv er på vej til at bliver syg: Indfaldne øjne samt at mundhulen er kold (et tip). Ved modtagelsen isættes et elektronisk øremærke og Nanni indtaster oplysninger om kalvens fødselsdato, vægt, oprindelsessted mm.. Kalvene får mælk i sutteflasker, 2 flasker dagligt á 2 liter i dage. De flyttes 2 uger gamle fra de 12 rækker á 175 hytter, i alt 2100 kalvehytter til fællesbokse med kalve i hver gruppe. Herfra til næste indhegning, hvor de går kalve sammen. Senere flyttes kalvene igen til endnu større grupper. Ca. 350 kalve fravænnes ugentligt. Kalvene skal gerne veje 160 kg ved 150 dage (ca. 800 gram dagligt tilvækst). Vejer kalvene mere, får Chuck en bonus på 3 kr pr. kg, vejer de mindre, mister han tilsvarende beløb. Chuck har valgt at modtage samtlige kalve, uanset kvaliteten. Kalvene deles op i 3 kategorier. Der betales ikke for den ringeste kvalitet. Tidligere fik de 130 kalve dagligt. Tallet er nu 35 kalve. Chuck har 3 trucks til at køre rundt efter kalve. De kører hver dag, 365 dage om året, ca. 550 km dagligt. Alle ansatte deltager i fodringen. Der bruges 2½ time morgen og 2½ time eftermiddag. 5 personer er gode til at finde de syge og skrantende kalve. Disse er derfor udnævnt som doktorer. Vi så et mexicansk ægtepar med en vogn fyldt med Dødeligheden er på de 7 mdr. reduceret fra 30 % under den tidligere ejer til nu 5 % døde, hvilket er et meget flot resultat. Efter overtagelsen er der brugt rigtig meget tid og arbejde på at få gjort rent alle stede. Før var der en sky af fluer, så det var umuligt at åbne munden for at sige noget. Fodringen. I de 160 flasker, der tildeles de nyankomne kalve, tilsættes antistoffer, som indkøbes i pulverform. Der bruges antistoffer for kr pr. måned. Den eneste bygning på stedet indeholder mælkeblandeanlægget. Her vaskes, desinficeres og rengøres så det ligner et mejeri. Her modtages hospitalsmælken fra mælkeproducenterne og her blandes pulvermælken med antistoffer, medicin og andet til de små kalve. En traktor stod foran vognen med en plade, der kan vippes rundt. På pladen stod måske 200 flasker. Rengøring og opfyldning foregår stort set automatisk. Om vinteren opvarmes mælken til 50 0 C, så temperaturen er passende når den serveres for kalven.

23 23 Ingen kalve får mælk i skål. Det er alt for uhygiejnisk, og flueplagen bliver uoverskuelig. Renhed er nøgleorden for Chuck. Chuck ville i grunden helst opdrætte kvier, for det synes han selv han er god til. Der findes mange kvieopdrættere, som ikke har for godt styr på tingene. Så om 5 år ser han gerne sig selv som 100% kvieopdrætter. Han og Nanni har kun haft 7 dages ferie de sidste 7 mdr., så de trængte snart til mere end en enkelt dag fri. Det var et besøg, der bar præg af nogle mennesker, der brænder for deres job og som elsker kalvene over alt. Det var helt tydeligt, at de 5000 kalve, især de mindste, alle havde en stor plads i Nanny s hjerte. Foto og red.: Jan Hansen, Hans Assenholm, Sven-Erik Ravn og Jakob Ellegaard

24 24 Texas: Staten blev selvstændig i 1836 og uafhængig af Mexico og blev medlem af USA i Der er 22,8 mill. indbyggere og staten dækker et areal på km 2. Texas er km bred og km høj. Det højste punkt er Guadalupe Peak med sine meter. Hovedstaten i Texas er Austin og den største by er Houston. Staten er omgivet af store floder, som hver især danner en naturlig grænse The Rio Grande, Red River og Sabine River imod nabostaterne: Oklahoma mod nord, Louisiana og Arkansas mod øst og New Mexico mod syd. Kansas: Kansas er en midtwestens stater i den centrale del af USA. Kansas er opkaldt efter Kansas River som løber igennem staten og navnet kommer fra Siouan s ord Kansa og betyder folket af sønden vinden. Der er 2,7 mill. indbyggere og staten dækker et areal på km 2. Kansas er 340 km bred og 645 km høj. Det højste punkt er Mount Sunflower med sine meter. Hovedstaten i Kansas er Topeka og den største by er Wichita.

25 25 Efter det officielle program var vel overstået var der tid til at få set nogle andre sider af USA. Turen gik blandet andet til Grand Canyon, Hoover Dam og Las Vegas. Grand Canyon er skabt af Colorado floden igennem millioner af år og fremstår som en stor kanal igennem landskabet. Crand Canyon er 446 km lang og har en bredde, der går fra 0,4 til meter med en dybde op til meter. Stedet er et af verdens mest besøgte turistattraktion med dens farverige klipper og bjergsider. En del af gruppen oplevede vidunderet fra en helikopter, og fik set et ubeskriveligt naturfænomen. Det er svært, at forestille sig den kraft naturen har brugt for at udvikle denne enorme kløft man følte sig lille som menneske, når man befandt sig i luften over Grand Canyon. Hoover Dam er et fantastisk bygningsværk som er skabt i perioden Der blev fjernet m 3 klippe og jord for at lave fundamentet og forinden havde man lavet en opdæmning af floden og ledt vandet igennem store tunnelrør for at kunne arbejde under tørre forhold. Dæmningen blev bygget for at skabe strøm til Las Vegas og Los Angeles. Bygningsværket kostede $676 mill. i nutidspriser. Dæmningen er 221,4 m. høj, er 200 m. tyk, 379,2 m. lang og der er brugt 3,33 mill. m 3 cement. Dette gør Hoover Dam til den 2. højeste i USA. I forbindelse med byggeriet døde der 107 personer. Der bliver produceret megawat via vand turbinerne. I løbet af året kommer der ca mill. besøgende til Hoover Dam. Det er fantastisk at forstille sig, at sådan et bygningværk blev lavet på daværende tidspunkt med de primitive hjælpemidler der var til rådighed. Der kører dagligt biler hen over dæmningen, men i år 2008 åbnes der en ny bro den over floden for at mindske risikoen for skader på dæmningen.

Udvikling af bedriften:

Udvikling af bedriften: EDF Stormøde Holdbarhed af mine Køer & min Bedrift Jac & Janet Broeders 21/10 2015 Udvikling af bedriften: 1992 : Køber ejendommen Tyrholm ved Rødekro Ejendommen har 52 ha, 80 køer og 600.000 kg mælk 2003

Læs mere

1. hovedforløb Kvier

1. hovedforløb Kvier 1. hovedforløb 2018 Kvier Kvie fra fødsel til ko Målet med opdræt af kvier er følgende: At få nye og gode (bedre) køer At lave gode kælvekvier Nem overgang fra kvie til ko uden problemer Køer med et stort

Læs mere

Studietur til Israel 3-8 Juni 2012

Studietur til Israel 3-8 Juni 2012 Studietur til Israel 3-8 Juni 2012 Hvorfor studietur til Israel? 120.000 malkekøer 11.600 kg mælk/årsko Vi skal lære af nogle der er bedre end os selv! 11.600 kg mælk 3,66 3,28 På trods af Ekstremt klima

Læs mere

Tabelsamling Resultat pr. kg mælk

Tabelsamling Resultat pr. kg mælk Tabelsamling - 2012 Resultat pr. kg mælk 4,00 Pr. kg mælk 3,50 3,00 2,50 2,00 1,50 0,27 0,15 0,34 0,36 0,28 0,45 0,30 0,29 0,29 0,37 0,43 0,29 0,25 0,31 0,38 0,49 0,28 0,22 0,39 0,38 0,45 0,32 0,23 0,42

Læs mere

Alle emner er illustreret med tegninger og korte tekster, som du kan redigere ud fra forholdene på din bedrift.

Alle emner er illustreret med tegninger og korte tekster, som du kan redigere ud fra forholdene på din bedrift. SOP-Kælvning SOP-Kælvning beskriver de arbejdsgange, der sikrer dine køer en god kælvning. Beskrivelsen kommer omkring følgende emner: Håndtering af højdrægtige køer med og uden paratuberkulose Kælvetegn

Læs mere

NY FORSKNING FRA KONFERENCE I USA

NY FORSKNING FRA KONFERENCE I USA Fodringsdagen i Herning, 1. september 2015 Finn Strudsholm NY FORSKNING FRA KONFERENCE I USA JAM 2015 I ORLANDO, FLORIDA Over 1000 indlæg og posters heraf en pæn del om kvæg 2... 2. september 2015 FODRINGSDAG

Læs mere

Bedre behandlings- og kælvningsafdeling. Udviklingskonsulent Susanne Pejstrup, Gefion, sup@gefion.nu Tlf.. 26190808

Bedre behandlings- og kælvningsafdeling. Udviklingskonsulent Susanne Pejstrup, Gefion, sup@gefion.nu Tlf.. 26190808 Bedre behandlings- og kælvningsafdeling Udviklingskonsulent Susanne Pejstrup, Gefion, sup@gefion.nu Tlf.. 26190808 DLBR Kvægstalde www.dlbrkvagstalde.dk Bygnings- og kvægrådgivere med speciale i kvægstalde

Læs mere

Når fodringsmanagement bliver konkret

Når fodringsmanagement bliver konkret Når fodringsmanagement bliver konkret Tema 7 Kom i superligaen med din foderplan Gårdejer Per Hauskov Kristiansen, Nr. Nissum og Kvægbrugskonsulent Helle Sievertsen, Lemvigegnens Landboforening I slægtens

Læs mere

Atypisk mælkefeber. Niels-Henrik Hjerrild

Atypisk mælkefeber. Niels-Henrik Hjerrild Atypisk mælkefeber Niels-Henrik Hjerrild Gården i Munke-Bjergby Niels-Henrik og Christa Hjerrild 3 voksne børn 2 plejebørn 3 fastansatte 270 jerseykøer + opdræt Non-GM mælk Produktion 9.842 kg EKM / årsko

Læs mere

Tabelsamling Resultat pr. kg mælk

Tabelsamling Resultat pr. kg mælk Tabelsamling - 2011 Resultat pr. kg mælk 4,00 Pr. kg mælk 3,50 3,00 2,50 2,00 1,50 0,35 0,35 0,12 0,44 0,42 0,47 0,38 0,12 0,58 0,36 0,29 0,17 0,24 0,32 0,36 0,36 0,36 0,39 0,50 0,48 0,59 0,33 0,45 0,54

Læs mere

Praktikhæfte. Kvægbesætning. Navn: - ét skridt foran!

Praktikhæfte. Kvægbesætning. Navn: - ét skridt foran! Praktikhæfte Kvægbesætning Navn: - ét skridt foran! Indledning Praktikhæftet Formål Praktikhæftet skal danne baggrund for løbende samtaler mellem dig og din lærermester. Samtalerne skal være med til at

Læs mere

Sådan gør jeg! Fokus på holdbarhed for koen og min bedrift Ved Jac Broeders, Rødekro

Sådan gør jeg! Fokus på holdbarhed for koen og min bedrift Ved Jac Broeders, Rødekro Sådan gør jeg! Fokus på holdbarhed for koen og min bedrift Ved Jac Broeders, Rødekro Udvikling af bedriften: 1992 : Køber ejendommen Tyrholm ved Rødekro Ejendommen har 52 ha, 80 køer og 600.000 kg mælk

Læs mere

Lars Lomholdt Skårhøjgård Aarestrup

Lars Lomholdt Skårhøjgård Aarestrup Lars Lomholdt Skårhøjgård Aarestrup Lars Lomholdt - Baggrund 43 år Købte Skårhøjgaard i 1998 sammen med en kompagnon 38 ha 70 køer i løsdriftsstald fra 1978 Lagde om til økologi i 1998 Købte kompagnon

Læs mere

Hvordan arbejder jeg med Gårdråd?

Hvordan arbejder jeg med Gårdråd? Hvordan arbejder jeg med Gårdråd? Praktiske fif til: - systematik - opfølgning - økonomi Oplæg ved LVKs årsmøde februar 2018 af kvægdyrlæge Susanne Sommerlund Hvem er jeg? Kvægdyrlæge i LVK - landbrugsfaglig

Læs mere

Kl.græsensilage. majsensilage. 6750 3000 5000 7000 9000 11000 FE pr ha

Kl.græsensilage. majsensilage. 6750 3000 5000 7000 9000 11000 FE pr ha majsensilage Kl.græsensilage kr pr FE Optimér den økologiske foderforsyning Kirstine Flintholm Jørgensen og William Schaar Andersen Skal man som økologisk mælkeproducent dyrke mere maj, øge selvforsyningsgraden

Læs mere

KVÆGNØGLE RESULTATER 2013

KVÆGNØGLE RESULTATER 2013 KVÆGNØGLE RESULTATER 2013 Resultaterne er gennemgået ved økonomimøde for mælkeproducenter d. 20. marts 2014 Indhold Indhold... 1 Store stigninger i dækningsbidraget i 2013... 2 Gennemsnitsresultater...

Læs mere

Jagten på Spild. Ft.

Jagten på Spild. Ft. Jagten på Spild Erik Andersen, Økologirådgivningen Danmark Thorkild Moos, LandboSyd Anne-Mette Søndergaard, LandboNord Ft. KvægChefgruppen Jagten blæses i gang Jagt på spild, formål.. At sikre alle bliver

Læs mere

Styr på produktionen i det daglige. Driftsleder Jens Kristiansen Specialkonsulenter Søs Ancker og Lars A. H. Nielsen, Videncentret for Landbrug, Kvæg

Styr på produktionen i det daglige. Driftsleder Jens Kristiansen Specialkonsulenter Søs Ancker og Lars A. H. Nielsen, Videncentret for Landbrug, Kvæg Styr på produktionen i det daglige Driftsleder Jens Kristiansen Specialkonsulenter Søs Ancker og Lars A. H. Nielsen, Videncentret for Landbrug, Kvæg Disposition Beskrivelse af Nørgaard Den daglige overvågning

Læs mere

(SKRIV GÅRDENS NAVN) Indhold

(SKRIV GÅRDENS NAVN) Indhold Indhold 1. Kalve - Råmælkstildeling... 1 2. Kalve - Der ikke drikker... 3 3. Kalve - Med lav temperatur eller feber... 4 4a. Kalve - Sødmælksfodring... 6 4b. Kalve - Fodring med mælkeerstatning... 8 5.

Læs mere

Bilag 2. Forklaringer til nøgletal i Puls og Tema, samt alternative nøgletal

Bilag 2. Forklaringer til nøgletal i Puls og Tema, samt alternative nøgletal Bilag 2. Forklaringer til nøgletal i Puls og Tema, samt alternative nøgletal Tabellen nedenfor indeholder en kortfattet beskrivelse af de nøgletal som indgår i Pulsen og Tema i VERSION 2 "Temperaturmåleren".

Læs mere

4. Kvæg. Opgave 4.1. Besætningsforskydning. På en kvægejendom skal årets besætningsforskydning beregnes, inden udbyttet kan opgøres.

4. Kvæg. Opgave 4.1. Besætningsforskydning. På en kvægejendom skal årets besætningsforskydning beregnes, inden udbyttet kan opgøres. 34 4. Kvæg Opgave 4.1. Besætningsforskydning På en kvægejendom skal årets besætningsforskydning beregnes, inden udbyttet kan opgøres. A) Beregn besætningsforskydningen på ejendommen ud fra tallene i nedenstående

Læs mere

Den bedste kombination af kløvergræsog majsensilage

Den bedste kombination af kløvergræsog majsensilage Den bedste kombination af kløvergræsog majsensilage Ole Aaes, Dansk Kvæg 82 Den bedste kombination af kløvergræs og majsensilage V/ Landskonsulent Ole Aaes, Dansk Kvæg Afdeling for Ernæring og Sundhed

Læs mere

TOPRESULTAT MED ENKLE METODER SÆSONKÆLVNING UNDER DANSKE FORHOLD PÅ SALSBJERGGÅRD. Kvæg kongres 2011

TOPRESULTAT MED ENKLE METODER SÆSONKÆLVNING UNDER DANSKE FORHOLD PÅ SALSBJERGGÅRD. Kvæg kongres 2011 TOPRESULTAT MED ENKLE METODER SÆSONKÆLVNING UNDER DANSKE FORHOLD PÅ SALSBJERGGÅRD Kvæg kongres 2011 Det er her det sker.. Hele Sjælland er ikke København Mælkeproduktion på Sjælland Ca. 200 besætninger

Læs mere

Kvægets Reproduktion. Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret 1.0

Kvægets Reproduktion. Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret 1.0 Kvægets Reproduktion 1.0 Koens anatomi 1.2 Regulering af brunstcyklus 1.8 Brunstcyklus Koens brunstcyklus varer 21 dage (18-24) Inddeles i fire perioder: Forbrunst Brunst Efterbrunst Hvileperiode 1.3 Forbrunst

Læs mere

Yderligere information kontakt: Jakob S. Jensen 40 16 81 63

Yderligere information kontakt: Jakob S. Jensen 40 16 81 63 Opera i majs flere foderenheder pr. hektar højere kvalitet og fordøjelighed ingen spild og varmedannelse i stak mere mælk pr. ko pr. dag Læs mere på www.agro.basf.dk Yderligere information kontakt: Jakob

Læs mere

ÅRSMØDE FOR MÆLKEPRODUCENTER. Kannikegården den 28. marts 2019

ÅRSMØDE FOR MÆLKEPRODUCENTER. Kannikegården den 28. marts 2019 ÅRSMØDE FOR MÆLKEPRODUCENTER Kannikegården den 28. marts 2019 Program Velkomst og kaffe v. Jens-Axel Hjorth-Larsen og Marianne Dyreholt Opfølgning på strategi i dansk kvæg v. Thomas Bay & Jens-Axel Hjorth-Larsen

Læs mere

Produktivitet, fodring og produktionsstruktur fremover Seminar den 3. oktober 2008

Produktivitet, fodring og produktionsstruktur fremover Seminar den 3. oktober 2008 Produktivitet, fodring og produktionsstruktur fremover Seminar den 3. oktober 2008 Teamleder i Kødproduktion Per Spleth, Dansk Kvæg psp@landscentret.dk Tlf 8740 5301/30921774 Udfordringer kødkvæg 10.000

Læs mere

Indhold. Postkort fra. Der ses nærmere på. Opsamling. Argentina USA Californien New Zealand

Indhold. Postkort fra. Der ses nærmere på. Opsamling. Argentina USA Californien New Zealand Postkort fra verden Postkort fra Argentina USA Californien New Zealand Der ses nærmere på Bedrifter - produktion Priser økonomi - fremtid Rammebetingelser - miljøregulering Opsamling Indhold Argentina

Læs mere

E. Coli-yverbetændelse og vaccination

E. Coli-yverbetændelse og vaccination E. Coli-yverbetændelse og vaccination Kvægkongres Herning 2019 Michael Farre Specialkonsulent / MBA SEGES KVÆGKONGRES 2019 Hvad ved vi om E. coli i Danmark? Vurdering af hygiejne Vurder hygiejne (ko, yver

Læs mere

Mælkeydelsesniveau. Findes det optimale niveau? Dorte Brask-Pedersen, Agri Nord Kvæg

Mælkeydelsesniveau. Findes det optimale niveau? Dorte Brask-Pedersen, Agri Nord Kvæg Mælkeydelsesniveau Findes det optimale niveau? Dorte Brask-Pedersen, Agri Nord Kvæg 1 19. marts 2015 Økotimeringsdag Agenda Fakta, historik, tal om kvæg Kraftfoder/tilskudsfoder niveau Restbeløb Parametre

Læs mere

Tryk på koens immunforsvar omkring kælvning. Hans Jørgen Andersen LVK

Tryk på koens immunforsvar omkring kælvning. Hans Jørgen Andersen LVK Tryk på koens immunforsvar omkring kælvning Hans Jørgen Andersen LVK Overgangsperioder fra goldning til kælvning Ved goldning Tilbagedannelse af mælkekirtler Fostervækst Ændret foderoptagelse Stofskifte

Læs mere

Kvægproduktion 1950 til 2010 og frem mod 2040 Produktivitet og afledte miljø effekter. Troels Kristensen & Martin Riis Weisbjerg. Historisk udvikling

Kvægproduktion 1950 til 2010 og frem mod 2040 Produktivitet og afledte miljø effekter. Troels Kristensen & Martin Riis Weisbjerg. Historisk udvikling Kvægproduktion 1950 til 2010 og frem mod 2040 Produktivitet og afledte miljø effekter Troels Kristensen & Martin Riis Weisbjerg Historisk udvikling Teknologi udvikling 1950-2010 Typebedrifter Fodring og

Læs mere

Virksomhedsbeskrivelse Oversigtskort over virksomheden

Virksomhedsbeskrivelse Oversigtskort over virksomheden Virksomhedsbeskrivelse Oversigtskort over virksomheden Plov 90 % indtjening Såmaskine Maskinfællesskab 85 årskøer 9.500 kg/ha i gns. 4 malkerobotter Gyllespreder Uændret størrelse ansatte som er selvkørende

Læs mere

Godt håndværk og sparetips

Godt håndværk og sparetips Godt håndværk og sparetips Kvægrådgiver Jens M. Smidt Jysk Kvæg afd. Esbjerg Kvægkongres 2016 Vælg rigtig og frasorter de dårligste Indsæt de rigtige kvier til kælvning Vær kritisk og sorter efter: Sundhed

Læs mere

Poul Henningsen, Himmerland SÅDAN FÅR VI 13.000 KG MÆLK I TANKEN

Poul Henningsen, Himmerland SÅDAN FÅR VI 13.000 KG MÆLK I TANKEN Poul Henningsen, Himmerland SÅDAN FÅR VI 13.000 KG MÆLK I TANKEN Vejen til 13.000 kg mælk i tanken FAKTA OM BEDRIFTEN Landmand i 30 år Byggede ny stald i 2010-270 køer med malkerobotter Alle dyr er samlet

Læs mere

(SKRIV GÅRDENS NAVN) Indhold

(SKRIV GÅRDENS NAVN) Indhold Indhold 1a. Kælvning - Flyt højdrægtig Para TB ko... 1 1b. Kælvning - Flyt højdrægtig ko... 2 2. Kælvning - Pasning af højdrægtige... 3 3. Kælvning - Kælvningstegn... 4 4. Kælvning - Fødselsovervågning...

Læs mere

Få prisen ned og kvaliteten op på dit grovfoder.

Få prisen ned og kvaliteten op på dit grovfoder. Få prisen ned og kvaliteten op på dit grovfoder. Disposition 1. Sådan optimerer jeg. v/ Søren Andersen. 2. Fremstillingsprisen skal ned! Maskinomkostninger er ofte høje Giver alle marker et højt udbytte?

Læs mere

Fundament for værktøj til fejlfinding

Fundament for værktøj til fejlfinding Notat Dato 15. december 2015 Til Henrik Martinussen, Anne Marcher Holm Fra Søs Ancker / Team Sundhed, Velfærd og Reproduktion Fundament for værktøj til fejlfinding Dokumentet fungerer, som et supplement

Læs mere

Alle emner er illustreret med tegninger og korte tekster, som du kan redigere ud fra forholdene på din bedrift.

Alle emner er illustreret med tegninger og korte tekster, som du kan redigere ud fra forholdene på din bedrift. SOP-Kalve SOP-Kalve beskriver pasningen af kalve lige fra kælvning. Blandt emnerne er Mælk fra råmælksbanken Opvarmning og tildeling af råmælk Overgang til fast føde via sødmælk og fastfoder Sygdomstegn

Læs mere

Varmestress erfaringer fra Danmark. Bygningsrådgiver i LMO Niels Vitus Hampholt - Mobil:

Varmestress erfaringer fra Danmark. Bygningsrådgiver i LMO Niels Vitus Hampholt - Mobil: Varmestress erfaringer fra Danmark Bygningsrådgiver i LMO Niels Vitus Hampholt nvh@lmo.dk - Mobil: 2999 5735 Disposition Kort om varmestress Sådan kan varmestress håndteres Eksempler på løsninger fra Danmark

Læs mere

Øvelser vedrørende nøgletal

Øvelser vedrørende nøgletal Øvelser vedrørende nøgletal Tema: Husdyrproduktion 1. Ydelsesresultater. Et af de nøgletal, der optræder på nøgletalsudskriften fra Landskontoret for Kvæg, er "kg. EKM" pr. dag for de køer, der har afsluttet

Læs mere

KvægKongres 24. feb. 2014 Den bedste start med den bedste råmælk

KvægKongres 24. feb. 2014 Den bedste start med den bedste råmælk KvægKongres 24. feb. 2014 Den bedste start med den bedste råmælk Mette Marie Løkke, Postdoc, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet Rikke Engelbrecht, Kalveekspert, Vestjysk Landboforening Mere fokus

Læs mere

Guldet ligger i kviestalden - Vil du finde det? Rikke Engelbrecht, Ida Ringgaard & Karl Nielsen Vestjysk Landboforening

Guldet ligger i kviestalden - Vil du finde det? Rikke Engelbrecht, Ida Ringgaard & Karl Nielsen Vestjysk Landboforening Guldet ligger i kviestalden - Vil du finde det? Rikke Engelbrecht, Ida Ringgaard & Karl Nielsen Vestjysk Landboforening Hvordan laves vinderkoen.??!! Og er der en sammenhæng mellem fodringen af den lille

Læs mere

Oversigt over muligheder for bedrift nr. 2

Oversigt over muligheder for bedrift nr. 2 Oversigt over muligheder for bedrift nr. 2 Nu-situation Der er 260 ha, hvoraf 40 ha er skov Der ligger en miljøgodkendelse til 943 DE (543 køer og 70 % af normalt antal opdræt) Da byggeriet af et nyt staldanlæg

Læs mere

MULIGHEDER OG UDFORDRINGER VED FORLÆNGET LAKTATION

MULIGHEDER OG UDFORDRINGER VED FORLÆNGET LAKTATION MULIGHEDER OG UDFORDRINGER VED FORLÆNGET LAKTATION Jesper Overgård Lehmann Videnskabelig assistant Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet DEFINITION AF FORLÆNGET LAKTATION Bevidst udsættelse af første

Læs mere

MicroFeeder. Mineralfoderautomater. MineralRocker BasisFeeder PitStop

MicroFeeder. Mineralfoderautomater. MineralRocker BasisFeeder PitStop MicroFeeder Mineralfoderautomater MineralRocker BasisFeeder PitStop PitStop PitStop - Ta selv mineraler PitStop automaten giver malkekøerne et ekstra tilskud mineraler og vitaminer udover dem, de får fra

Læs mere

Fåret er drøvtygger En drøvtygger er et klovdyr, der fordøjer sin føde i 2 trin Først ved at spise råmaterialet og dernæst gylpe det op, tygge det

Fåret er drøvtygger En drøvtygger er et klovdyr, der fordøjer sin føde i 2 trin Først ved at spise råmaterialet og dernæst gylpe det op, tygge det Føns fårelaugh Føde præference Fåret er drøvtygger En drøvtygger er et klovdyr, der fordøjer sin føde i 2 trin Først ved at spise råmaterialet og dernæst gylpe det op, tygge det igen og synke det ned i

Læs mere

Hvad gør vi på Havredalsgaardfor at styrke restbeløbet i det daglige V/Michael Jensen

Hvad gør vi på Havredalsgaardfor at styrke restbeløbet i det daglige V/Michael Jensen Hvad gør vi på Havredalsgaardfor at styrke restbeløbet i det daglige V/Michael Jensen Historien bag bedriften 2000 Vi overtager Havredalsgaard Bygger ny stald til 135 køer 2006 Begynder at malke tre gange

Læs mere

Økonomi kvæg. Jørgen Aagreen Betina Katholm

Økonomi kvæg. Jørgen Aagreen Betina Katholm Økonomi kvæg Jørgen Aagreen Betina Katholm Dagsorden Hvad siger tallene for 2016 Lidt fra 2017 Overblik produktion og foderforbrug Benchmarking foderkontrol Muligheder for tilskud Non GM mælk Blandede

Læs mere

Hvad kendetegner den gode driftsleder?!

Hvad kendetegner den gode driftsleder?! Hvad kendetegner den gode driftsleder?! Anne-Mette Søndergaard Kvægrådgiver Chefrådgiver for LandboNords KvægRådgivning Mobil 21492615 E-mail: AMS@landbonord.dk 50 besætninger (25 jersey) Kendetegn på

Læs mere

Holdbarhed. Indlæg til LVK`s årsmøde 11/ Landbrugsskolen Sjælland, Høng

Holdbarhed. Indlæg til LVK`s årsmøde 11/ Landbrugsskolen Sjælland, Høng Holdbarhed Indlæg til LVK`s årsmøde 11/2 2016 Landbrugsskolen Sjælland, Høng Holdbarhed Malkekvægsproducenter Lav mælkepris Høje omkostninger Høj Gæld Produktivitet Driftsresultat Besætningens holdbarhed

Læs mere

Logistikk kvægstalde

Logistikk kvægstalde Logistikk kvægstalde - Illustrasjoner og prinsipp - utdrag Version 18. oktober 2012 04/01/2013 Klepp Rekneskapslag - Norsk Landbruksrådgiving - Lean Farming 1 Forord Projekt FRÅ IDÈ TIL BYGGEPLAN - LOGISTIKK,

Læs mere

HVORDAN GØR VI DYRENE KLAR TIL SLAGTNING FOR AT SIKRE SPISEKVALITETEN.

HVORDAN GØR VI DYRENE KLAR TIL SLAGTNING FOR AT SIKRE SPISEKVALITETEN. Optimering af management af dyrene i naturplejen Specialkonsulent Per Spleth Kødproduktion, SEGES HVORDAN GØR VI DYRENE KLAR TIL SLAGTNING FOR AT SIKRE SPISEKVALITETEN. PUNKTER DER VIGTIGE Kategori af

Læs mere

Opstaldning og management der giver god produktion, sundhed og velfærd

Opstaldning og management der giver god produktion, sundhed og velfærd Opstaldning og management der giver god produktion, sundhed og velfærd Dansk Kvægs kongres Tema 10 24/2 2009 kek@landscentret.dk Kvægfagdyrlæge & teamleder Sundhed & Velfærd, Dansk Kvæg Flowdiagram - Management

Læs mere

Figur 1. Udskrift efter behov: MPO findes under Analyser og lister i modulet Analyseudskrifter

Figur 1. Udskrift efter behov: MPO findes under Analyser og lister i modulet Analyseudskrifter Hvor finder jeg Mælkeproduktionsopgørelsen i DMS Dyreregistrering? Fast bestilling Der dannes og gemmes automatisk en MPO efter hver ydelseskontrol i en besætning, helt som det har været hidtil. Den er

Læs mere

VELFÆRDSVURDERING mhp. EGENKONTROL CHR

VELFÆRDSVURDERING mhp. EGENKONTROL CHR Generelt: skala 1-9, hvor 9 = bedst (5 er grænse for, hvornår tiltag skal overvejes) Goldkøer Total lejelængde, m (mod væg 3 m, rk.mod rk. 2,85) Lejelængde, nakkerør til bagkant, m (1,75) Lejeblødhed (skala

Læs mere

Nøgletal Enhed Kort forklaring Anvendelse Beregningsmetode Opgørelsesperiode

Nøgletal Enhed Kort forklaring Anvendelse Beregningsmetode Opgørelsesperiode Sundhed Yversundhed Nøgletal Enhed Kort forklaring Anvendelse Beregningsmetode Opgørelsesperiode Infektion, laktation % Andelen af malkende køer som er inficeret ved ydelseskontrol. Inficerede = Køer som

Læs mere

KVÆGMINERALER 2014-2015

KVÆGMINERALER 2014-2015 KVÆGMINERALER 2014-2015 Kvægmineraler Vilomix tilbyder et komplet mineralsortiment af høj kvalitet: VILOMIN SPECIAL Specialløsning. Tilpasset de aktuelle fodermidler på bedriften og dyrenes behov. NOVAMIN

Læs mere

16 tons trækkraft. Sådan laver I aftale: Ring til Kjeld Holm på mobil 20 23 40 48. Så finder Kjeld tid og sted, hvor der er mest at se for jer.

16 tons trækkraft. Sådan laver I aftale: Ring til Kjeld Holm på mobil 20 23 40 48. Så finder Kjeld tid og sted, hvor der er mest at se for jer. dyr i Ørsted 16 tons trækkraft Der er tyngde i landbruget i dag. Kjeld og Charlotte Holm driver en toptunet planteavlsgård. Ikke bare egen jord, men også dyrkningsaftaler med andre landmænd i området,

Læs mere

SÅDAN HOLDER JEG DØDELIGHEDEN UNDER 2 %

SÅDAN HOLDER JEG DØDELIGHEDEN UNDER 2 % SÅDAN HOLDER JEG DØDELIGHEDEN UNDER 2 % Niels Erik Nilsson Økologisk malkekvægsbedrift Kvægkongres 2015 LIDT OM BJERREGAARD Niels Erik Nilsson, gift med Ninna, sygeplejerske Sammen har vi 3 døtre i alderen

Læs mere

Program 2013-2014. Kvægmineraler. inspiration. tillid. vækst www.vilomix.dk

Program 2013-2014. Kvægmineraler. inspiration. tillid. vækst www.vilomix.dk Program 2013-2014 Kvægmineraler inspiration. tillid. vækst www.vilomix.dk Kvægmineraler Vilomix tilbyder et komplet mineralsortiment af høj kvalitet: VILOMIN SPECIAL NOVAMIN STANDARD KOMIN TYPE ORGAMIN

Læs mere

Øko SOP-Afgræsning beskriver de arbejdsgange, der sikrer, at økologikravene overholdes med hensyn til kvægets afgræsning.

Øko SOP-Afgræsning beskriver de arbejdsgange, der sikrer, at økologikravene overholdes med hensyn til kvægets afgræsning. Øko SOP-Afgræsning Øko SOP-Afgræsning beskriver de arbejdsgange, der sikrer, at økologikravene overholdes med hensyn til kvægets afgræsning. Blandt de emner der behandles, er: Specifikke krav til afgræsning

Læs mere

Fra Landbrugselev til økologisk fødevareproducent

Fra Landbrugselev til økologisk fødevareproducent Fra Landbrugselev til økologisk fødevareproducent Økologisk mælkeproduktion muligheder og udfordringer v/ Kirstine Lauridsen, agronom, DL, Økologisk Landsforening Landbrugsafdelingen, mail: KL@okologi.dk

Læs mere

Fodernormer til malkekøer, kvier, tyre, stude og ammekøer

Fodernormer til malkekøer, kvier, tyre, stude og ammekøer Fodernormer til malkekøer, kvier, tyre, stude og ammekøer Fodernormerne til malkekøer, kvier, tyre og stude samt ammekøer gældende i NorFor og DMS Dyreregistrering. Malkekøer Holstein,.00 kg EKM Energibehov,

Læs mere

Fra skrivebord til stald Sådan optimerer jeg min produktion

Fra skrivebord til stald Sådan optimerer jeg min produktion Fra skrivebord til stald Sådan optimerer jeg min produktion Dansk kvæg kongress 2011 Aftenmøde Holstein Morten Hansen Højgård B. S. Christiansen Jeg er mig sådan er jeg vi er alle særlinger Sig sandheden

Læs mere

Det Sønderjyske Fællesskue Aabenraa. Opgave ark

Det Sønderjyske Fællesskue Aabenraa. Opgave ark Det Sønderjyske Fællesskue Aabenraa Den 28. og 29. maj 2010 Indledning: Opgave ark En gang, langt tilbage i tiden, var hele den danske befolkning bønder. I dag arbejder mindre end 1.5 procent af den danske

Læs mere

Skab rammer for et højt sundhedsniveau i sengebåsen, goldkoafdelingen og kælvningsafdelingen

Skab rammer for et højt sundhedsniveau i sengebåsen, goldkoafdelingen og kælvningsafdelingen Skab rammer for et højt sundhedsniveau i sengebåsen, goldkoafdelingen og kælvningsafdelingen Kenneth Krogh Kvægfagdyrlæge Afdeling for Rådgivning, Dansk Kvæg Produktionssygdomme årsager Besætningen/dyret

Læs mere

Børbetændelse hos køer

Børbetændelse hos køer Børbetændelse hos køer Jørgen Agerholm Professor i Veterinær Reproduktion og Obstetrik LVK Årsmøde 2014 Hvorfor får en ko børbetændelse?? Dias 2 Hvorfor får en ko børbetændelse???? Koens immunitet Forurening

Læs mere

AMS og kraftfoder - det kan gøres bedre Dorte Bossen, Team Foderkæden, VFL, Kvæg

AMS og kraftfoder - det kan gøres bedre Dorte Bossen, Team Foderkæden, VFL, Kvæg AMS og kraftfoder - det kan gøres bedre Dorte Bossen, Team Foderkæden, VFL, Kvæg Foderomkostning pr. kg EKM 2 % højere på bedrifter med AMS vs. andre Foderomkostningerne pr. kg mælk produceret på bedrifter

Læs mere

Høj mælkeydelse med optimal fodring af opdrættet. Alex Bach

Høj mælkeydelse med optimal fodring af opdrættet. Alex Bach Høj mælkeydelse med optimal fodring af opdrættet Alex Bach Introduktion Mælkeproduktionen pr. ko er fordoblet de seneste 20 år Mælkeproduktionen pr. indbygger er 14 % lavere nu end i 1960 Omkring 20 %

Læs mere

Brug af kønssorteret sæd på besætningsniveau

Brug af kønssorteret sæd på besætningsniveau Brug af kønssorteret sæd på besætningsniveau Jehan Ettema, Morten Kargo Sørensen, Anders Fogh, Michael Friis Pedersen Dansk Kvæg s informationsdag 15. maj 2007 Præsentation Regnearket Mål og muligheder

Læs mere

KvægNøglemøde. 17. april 2018

KvægNøglemøde. 17. april 2018 KvægNøglemøde 17. april 2018 Program Velkomst v/ Niels Borello Lausen, afdelingschef Forretningsudvikling og Kvæg Kvægnøgleresultater 2017 v/ Inger-Marie Antonsen, kvægkonsulent Årets regnskabsresultater

Læs mere

Beslutningsgrundlag for Lars Landmand Bakkegårdsvej 44 1111 Strategiby

Beslutningsgrundlag for Lars Landmand Bakkegårdsvej 44 1111 Strategiby Beslutningsgrundlag, Dansk Landbrugsrådgivning Beslutningsgrundlag for Lars Landmand Bakkegårdsvej 44 1111 Strategiby Ændring af bedriften fra konventionel produktion til økologisk produktion Indhold Vurdering

Læs mere

Fristelser ved afgræsning. Høgsted Kvægbrug I/S Frank Johansen,

Fristelser ved afgræsning. Høgsted Kvægbrug I/S Frank Johansen, Fristelser ved afgræsning Høgsted Kvægbrug I/S Frank Johansen, Høgsted Kvægbrug I/S 420 årskøer, 460 stk. hundyrsopdræt Ydelse på 10.000 kg EKM Kvægstald fra 2002 med 429 senge Ungdyrstald fra 2010 med

Læs mere

Græs i sædskiftet - effekt af afstande og belægning.

Græs i sædskiftet - effekt af afstande og belægning. Græs i sædskiftet - effekt af afstande og belægning. Niels Tvedegaard 1, Ib Sillebak Kristensen 2 og Troels Kristensen 2 1:KU-Life, Københavns Universitet 2:Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus

Læs mere

Anbefalinger fra økologiske mælkeproducenter og deres rådgivere om forebyggelse af mælkefeber

Anbefalinger fra økologiske mælkeproducenter og deres rådgivere om forebyggelse af mælkefeber Foder til goldkøer om vinteren 3) Det er vigtigt at du får lavet en goldko-foderplan, som mixes i fodervogn og tilpasses ved foderskift Brug goldmineraler af god kvalitet Undgå bælgplanter Begræns mængde

Læs mere

Fodring i hvalpeperioden

Fodring i hvalpeperioden Fodring i hvalpeperioden Efteruddannelse avlere og driftledere vet-team april 2019 Dyrlæge Børge Mundbjerg, Biovet Meget der skal lykkes i perioden Minkhunnen skal Danne foster og fosterhinder Forberede

Læs mere

Den 8. 10. juni 2007. Opgaveark

Den 8. 10. juni 2007. Opgaveark Roskilde Dyrskue Den 8. 10. juni 2007 Opgaveark Indledning: En gang, langt tilbage i tiden, var hele den danske befolkning bønder. I dag arbejder mindre end 1.5 procent af den danske befolkning i landbruget.

Læs mere

Sen fravænning af kalve i malkekvægsbesætninger. Beskrivelse af metoden ved Henrik Petersen, Svanholm

Sen fravænning af kalve i malkekvægsbesætninger. Beskrivelse af metoden ved Henrik Petersen, Svanholm Sen fravænning af kalve i malkekvægsbesætninger Beskrivelse af metoden ved Henrik Petersen, Svanholm Indhold Indledning:... 2 Svanholm:... 3 Kælvning... 4 De første døgn... 4 Skift til fællesholdet...

Læs mere

Smart fodring. Lely Vector virker

Smart fodring. Lely Vector virker Brug din tid fornuftigt 03 Smart fodring 05 Lely Vector 07 virker fodringssystemet Ved at automatisere ensformigt arbejde kan du få mere tid til de områder, hvor du ser muligheder. Det gavner køernes sundhed,

Læs mere

FRISTELSER VED AFGRÆSNING

FRISTELSER VED AFGRÆSNING FRISTELSER VED AFGRÆSNING Thomas Andersen, Kvæg Herning kongrescenter 1. marts 2015 KVÆGKONGRES 2016 INDHOLD Strategiske overvejelser Økonomi Forventet produktion Arbejdsindsats Andre effekter 2... AFGRÆSNING

Læs mere

Figur 1. Udskrift efter behov: MPO findes under Analyser og lister i modulet Analyseudskrifter

Figur 1. Udskrift efter behov: MPO findes under Analyser og lister i modulet Analyseudskrifter Hvor finder jeg Mælkeproduktionsopgørelsen i DMS Dyreregistrering? Fast bestilling Der dannes og gemmes automatisk en MPO efter hver ydelseskontrol i en besætning, den er RYK s kvittering til besætningsejeren

Læs mere

Viden, værdi og samspil

Viden, værdi og samspil Viden, værdi og samspil Høj LivsProduktion & god Holdbarhed Giver top- og bundlinie Anne-Mette Søndergaard Chefrådgiver & Kvægrådgiver for LandboNords KvægRådgivning AMS@landbonord.dk I et land uden høje

Læs mere

Troels Kristensen. Klimabelastningen fra kvægbrug fodring og produk%onsstrategier i stalden. Frem%dige udfordringer i malkekvægholdet:

Troels Kristensen. Klimabelastningen fra kvægbrug fodring og produk%onsstrategier i stalden. Frem%dige udfordringer i malkekvægholdet: Frem%dige udfordringer i malkekvægholdet: Klimabelastningen fra kvægbrug fodring og produk%onsstrategier i stalden Troels Kristensen Aarhus Universitet, Ins4tut for agroøkologi Indlæg ved økologi kongres

Læs mere

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED? NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan forklare om de ting, der spiller en rolle i forhold til sundhed. Du kan give eksempler på, hvad man undgår, når man spiser økologisk mad. ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

Læs mere

Logistik i kvægstalden. v. Virksomhedskonsulent Susanne Pejstrup, post@susannepejstrup.dk - +45 3026 1500

Logistik i kvægstalden. v. Virksomhedskonsulent Susanne Pejstrup, post@susannepejstrup.dk - +45 3026 1500 Logistik i kvægstalden v. Virksomhedskonsulent Susanne Pejstrup, post@susannepejstrup.dk - +45 3026 1500 Filosofere over, hvordan udvikling sker Oldsmobile 1902 ctr. Årets bil 2012 Oldsmobile bygget som

Læs mere

Hvordan ændrer jeg min adfærd som kvægbruger?

Hvordan ændrer jeg min adfærd som kvægbruger? Hvordan ændrer jeg min adfærd som kvægbruger? f.eks. for at reducere kalvedødeligheden Mette Vaarst Hvorfor ændre? Konklusioner En interview-undersøgelse om kalvepasning Vigtige erfaringer Bag ændret adfærd

Læs mere

Nykælveren -få en god start v. kvægfagdyrlæge Erik Træholt. LVK Årsmøde 2011 Comwell Rebild Bakker Tirsdag 29. marts 2011

Nykælveren -få en god start v. kvægfagdyrlæge Erik Træholt. LVK Årsmøde 2011 Comwell Rebild Bakker Tirsdag 29. marts 2011 Nykælveren -få en god start v. kvægfagdyrlæge Erik Træholt LVK Årsmøde 2011 Comwell Rebild Bakker Tirsdag 29. marts 2011 Ketose. Fokus på nykælverens stofskifte. Hvad siger bekendtgørelsen? Klinisk undersøgelse

Læs mere

sundhed, hygiejne, ensartethed

sundhed, hygiejne, ensartethed sundhed, hygiejne, ensartethed Sådan fungerer det: praktiske råmælksposer og kassetter. råmælk fra råmælksbanken. råmælkskvaliteten testes. råmælken i posen i kassetten, som stilles i råmælksbanken. COLOQUICK

Læs mere

Carsten Lindberg, Videbæk. KvægKongres Herning 27/2-2017

Carsten Lindberg, Videbæk. KvægKongres Herning 27/2-2017 Carsten Lindberg, Videbæk KvægKongres Herning 27/2-2017 HISTORIE Ejendommen overtaget i 2014 med 240 DH årskøer og 100 ha Kvier på lejet ejendom indtil efterår 2017 Tilkøbt ekstra ejendom med 110 Jersey-køer

Læs mere

Velfærd for danske køer og kalve

Velfærd for danske køer og kalve Velfærd for danske køer og kalve DANSK KVÆGS BRANCHEPOLITIK FOR DYREVELFÆRD www.kvaeg.dk Politik for dyrevelfærd DANSK KVÆG HAR EN BRANCHE- POLITIK FOR DYREVELFÆRD Danske kvægbrugere tager ansvar for dyrenes

Læs mere

Kvæg - vitaminer & mineraler

Kvæg - vitaminer & mineraler Kvæg - vitaminer & mineraler Kontakt Unitron a/s Kokmose 6 6000 Kolding Telefon: 75 80 21 22 Mail: mail@unitron.dk www.unitron.dk FarmSupplier - Kvæg Per Ejvind Gram Mobil +45 24 41 55 90 per.ejvind@unitron.dk

Læs mere

Orientering om Lov om hold af malkekvæg. Forum for Rådgivning den 10. juni 2010

Orientering om Lov om hold af malkekvæg. Forum for Rådgivning den 10. juni 2010 Orientering om Lov om hold af malkekvæg Forum for Rådgivning den 10. juni 2010 1 Ikrafttrædelse Loven træder i kraft den 1. juli 2010 For bedrifter, der etableres efter 1-7-10 og tages i brug inden 30.

Læs mere

Foderplaner, stor race. Dagligt foder i gennemsnit pr. årsko

Foderplaner, stor race. Dagligt foder i gennemsnit pr. årsko 47 Om kalkuler for malkekvæg Kalkulerne for malkekvæg er beregnet for 4 foderplaner for både stor race og Jersey. De viste kalkuler for 2009/2010 svarer til det forventede gennemsnitlige ydelsesniveau

Læs mere

Bekendtgørelse om hold af malkekvæg og afkom af malkekvæg

Bekendtgørelse om hold af malkekvæg og afkom af malkekvæg BEK nr 756 af 23/06/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 2. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2009-5401-0068 Senere ændringer til forskriften BEK nr 498

Læs mere

Økonomisk bæredygtig udvikling af kvægbedriften: Muligheder vi har, og muligheder vi får

Økonomisk bæredygtig udvikling af kvægbedriften: Muligheder vi har, og muligheder vi får Økonomisk bæredygtig udvikling af kvægbedriften: Muligheder vi har, og muligheder vi får Tema 5 Udfordringer og muligheder for kvægbedrifterne Driftsøkonom Jens Norup LandboFyn Muligheder for kvægbedriften

Læs mere

Klov Signaler. Marie Skau Kvægdyrlæge, LVK Certificeret kosignaltræner. www.cowsignals.com www.vetvice.com

Klov Signaler. Marie Skau Kvægdyrlæge, LVK Certificeret kosignaltræner. www.cowsignals.com www.vetvice.com Klov Signaler Marie Skau Kvægdyrlæge, LVK Certificeret kosignaltræner www.cowsignals.com www.vetvice.com Sunde klove: 4 succes-faktorer 1. God klovkvalitet 2. Lavt smittetryk 3. Lille belastning 4. Tidlig

Læs mere

SOP-Goldning beskriver de arbejdsgange, der sikrer en god afgoldning af dine køer.

SOP-Goldning beskriver de arbejdsgange, der sikrer en god afgoldning af dine køer. SOP-Goldning SOP-Goldning beskriver de arbejdsgange, der sikrer en god afgoldning af dine køer. Blandt emnerne er: Udvælgelse med anvendelse af huld- og kirtelprøver Processen omkring afgoldning og den

Læs mere

Dyrevelfærd i praksis sådan gør jeg, og det betaler sig!

Dyrevelfærd i praksis sådan gør jeg, og det betaler sig! Dyrevelfærd i praksis sådan gør jeg, og det betaler sig! Tema 9 Dyrevelfærd til gavn for dyr og kvægbruger Mælkeproducent Wessel Doldersum Præstø Fakta vedrørende min bedrift Bedrift købt i 1997 gamle

Læs mere

Møde 4. marts 2015. Ensilage og afgræsning af gode marker Hø

Møde 4. marts 2015. Ensilage og afgræsning af gode marker Hø Møde 4. marts 2015 Ensilage og afgræsning af gode marker Hø Projekt Økologer tænker i helheder Selvforsyning Harmoni Sådan får man en god fremspiring Max sådybde: 1 cm for hvidkløver og småfrøet græs

Læs mere