Tekstbegrebet er udvidet, hvilket vil sige, at der kan være tale om trykte såvel som elektroniske tekster, visuelle såvel som auditive.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tekstbegrebet er udvidet, hvilket vil sige, at der kan være tale om trykte såvel som elektroniske tekster, visuelle såvel som auditive."

Transkript

1 'SRP med dansk EMNE- OG TEKSTVALG Danskfaget kan medvirke i alle former for projekter, hvor der indgår et tekstarbejde, der bringer fagets faglige mål i spil. Dansk kan indgå på en af to måder: 1. Emnet er danskfagligt. Dette ses ofte i samspillet med fag, som danskfaget har kernestof til fælles med. Eksempler på danskfagligt kernestof, som kommer i spil i disse projekter: Litteraturhistorie Forfatterskaber Nyhedsformidling og nyhedskriterier Talegenrer Dokumentarudsendelser 2. Måden der arbejdes med emnet på er danskfaglig. Her er formidlingen af stoffet fokus for analysen. Her arbejder du med et emne (som kan ligge langt fra et danskfagligt emne) i dit andet SRP-fag, og formidler derefter dit resultat, fx i en populærvidenskabelig artikel. Sidste del af formidlingsopgaven består i en faglig refleksion over hvilke valg du har truffet om formidlingen (en meta-del). Som formuleringen faglig formidling antyder, er der fokus på, hvordan en faglig problemstilling kan formidles til en defineret målgruppe. Danskfaget bidrager således med viden om faglig formidling som genre. I denne type srp-opgaver bidrager danskfaget ofte med: Kommunikationsanalyse Retorisk analyse Argumentationsanalyse Stilistisk analyse Medieanalyse (bredt forstået) Tekstbegrebet er udvidet, hvilket vil sige, at der kan være tale om trykte såvel som elektroniske tekster, visuelle såvel som auditive. Inspiration til opgaveformuleringer med dansk: EKSEMPLER MED DANSK OG KEMI link til opgaveformuleringerne Alkohol Der ønskes en redegørelse for alkoholers opbygning og kemiske egenskaber samt en diskussion af ethanols biokemiske omdannelse i kroppen samt ethanols virkning som rusmiddel Hos (reference til ekstern institution) skal du foretage en syntese af antabus. Vurder det syntetiserede stofs renhed og sammenlign praktisk og teoretisk udbytte. Du skal i besvarelsen redegøre for de anvendte eksperimentelle metoder, og der skal ligeledes foretages en grundig gennemgang af de udførte beregninger. Desuden ønskes en analyse og fortolkning af Tom Kristensen: Hærværk (1930). Analysen skal især have fokus på Ole Jastrau og udviklingen af hans alkoholforbrug samt dettes betydning for hans liv og selvopfattelse.

2 Sluttelig ønskes en vurdering af fiktionens skildring af alkoholens indvirkning på mennesket samt en vurdering af antabussens fordele og ulemper i behandlingen af alkoholisme. Tobak Gør rede for udvalgte indholdsstoffer i tobak samt udvalgte stoffer i røgen ved forbrændingen. I redegørelsen skal du inddrage nikotin og påvirkninger af menneskekroppen ved brugen heraf. Du skal i laboratoriet opsamle røgens indhold af nikotin fra cigaretter. Forsøget skal beskrives i detaljer, herunder de involverede kemiske reaktioner. Der skal optages et HPLC-spektrum af det opsamlede nikotin på (reference til ekstern institution). Ud fra spektret skal du analysere indholdet af nikotin og sammenligne dette indhold med varedeklarationen. Besvarelsen skal i forbindelse med det eksperimentelle arbejde indeholde: en redegørelse for teorien for de eksperimentelle metoder, herunder skal du selvstændigt sætte dig ind i teorien bag HPLC og give en kort beskrivelse heraf en beskrivelse af, hvordan det eksperimentelle arbejde er blevet udført en gennemgang af de udførte målinger og beregninger en vurdering af resultaterne evt. bilag i form af eksperimentelle data, grafer eller lignende. Analyser internetsiden liv.dk, herunder også xhale.dk. Du kan i din analyse komme ind på opbygning, grafik, brugervenlighed, autoritet, korrekthed, formål, dækning og målgruppe. Diskuter kort internettets styrker og svagheder i forhold til antirygekampagner rettet mod unge. Vurder betydningen af henholdsvis antirygekampagner og konkret viden om tobaksrøg i forhold til rygestop. EKSEMPLER MED DANSK OG FYSIK link til opgaveformuleringerne Partikelterapi Redegør for de fysiske principper bag partikelterapi, og giv herunder en beskrivelse af en protonaccelerators virkemåde og protoners vekselvirkning med kroppens celler. Sammenlign protonbehandling med traditionel strålebehandling. Inddrag en dybdedosis-kurve for protoner lavet med programmet shieldhit. Ud fra ovenstående skal du udarbejde en populærformidlende artikel til bladet Illustreret Videnskab. Opgaven skal endvidere indeholde en meta-danskdel, hvor du redegør for dine formidlingsmæssige overvejelser i forbindelse med artiklens indhold og udformning.

3 EKSEMPLER MED DANSK OG MATEMATIK link til opgaveformuleringerne Holberg og syllogismer Giv en redegørelse for matematisk udsagnslogik og for matematiske slutningsregler. Gør rede for syllogismebegrebet og vis hvordan man ved hjælp af Venn-diagrammer finder ud af gyldigheden af en syllogisme. Gør rede for begrebet sproghandlinger. Gør rede for, hvad en komedie er. Giv en analyse og fortolkning af Holbergs komedie Erasmus Montanus med fokus på Erasmus anvendelse af logisk argumentation og sproghandlinger. Forklar i lyset af ovenstående hvorfor det går galt for Erasmus. Diskuter hvilken betydning sproghandlinger og argumentation har i forhold til, at Erasmus Montanus er en komedie og dermed henvender sig til et publikum. Se blandt andet på hvorfor det er sjovt at syllogismer er forkerte. Ud fra de komiske træk i komedien vurderes publikums dannelsesniveau og sociale stand. Goldbachs formodning Med udgangspunkt i Apostolos Doxiadis roman Onkel Petros og Goldbachs formodning ønskes en behandling af talteoriens rolle og status som disciplin i matematikken. Der ønskes en redegørelse for primtallenes rolle i talteorien. Der ønskes en gennemgang af nogle vigtige resultater eller formodninger der omhandler primtal. En eller flere af resultaterne ønskes bevist Der ønskes en analyse og fortolkning af Onkel Petros og Goldbachs formodning med fokus på det moderne menneskes jagt efter mening med tilværelsen. Herunder skal du blandt andet ind på fortælleren, de sproglige virkemidler og symboler. Analyse og fortolkning skal munde ud i en diskussion af den eksistentielle smerte, hvor du blandt andet kommer ind på den meningsløse smerte opstået af modernitetens samfundsforandringer. Endvidere diskuteres matematikkens betydning i Onkel Petros liv. I diskussionen inddrages forskellige syn på den menneskelige tilværelse. Kryptering Indfør begreberne modulo og kongruens modulo n. Forklar primfaktorisering og Eulers phi-funktion. Bevis, at enkryptering og dekryptering med RSA ophæver hinanden. Enkryptér beskeden hej med en version af RSA med meget små primtal. Ud fra ovenstående skal du udarbejde en populærformidlende artikel om forbrugerens data-sikkerhed til bladet Illustreret Videnskab.

4 Opgaven skal endvidere indeholde en meta-danskdel, hvor du redegør for dine formidlingsmæssige overvejelser i forbindelse med artiklens indhold og udformning. EKSEMPLER MED DANSK OG BIOTEKNOLOGI link til opgaveformuleringerne Hudkræft Redegør for arvematerialets opbygning (og funktion) og forklar desuden hvordan de to forskellige typer af hudkræft (basalcellekræft og pladecellekræft) opstår. Forklar også hvordan DNA kan repareres ved hjælp af mekanismen Nucleotide Excision Repair. Lav en danskfaglig analyse af videoen Solkampagnen -Skru ned for solen, så skruer vi ned for Fetterlein med fokus på genre og virkemidler og målgruppe. Vurder på baggrund af analysen hvorfor kræftens bekæmpelse bruger Frederik Fetterlein i deres kampagnen. Diskuter endvidere effekten af kampagnen ud fra danskfaglige og biologiske argumenter. Herunder skal du også diskutere betydningen af Nucleotide Excision Repair ved at inddrage artiklen Lysomale sygdomme Redegør for, hvad lysosomer er og hvilken funktion de har. Redegør for, hvad lysosomale lipid ophobninger (LLO) er og beskriv udvalgte LLO-sygdomme både genotypisk og fænotypisk. Redegør for HSP70 og dets funktion i forhold til lysosomerne. Vurder potentialet i ovenstående i forhold til mulig symptombehandling af lysosomale lipid ophobninger. Ud fra ovenstående redegørelse og vurdering, skal du udarbejde en populærformidlende artikel til bladet Illustreret Videnskab. Opgaven skal endvidere indeholde en meta-danskdel, hvor du redegør for dine formidlingsmæssige overvejelser i forbindelse med artiklens indhold og udformning. EKSEMPLER MED DANSK OG BIOLOGI link til opgaveformuleringerne Drømme og bevidsthed Gør rede for søvnens anatomi kom her ind på søvnens forskellige stadier, søvnrytmen samt hvornår og hvorfor drømme optræder. Giv en kort præsentation af Freuds teori om det ubevidste. Gør ud fra en biologisk synsvinkel rede for hvad bevidsthed er.

5 Der ønskes en analyse og fortolkning af Christopher Nolans film Inception. Du skal især lægge vægt på komposition, fortællerstemme samt de filmiske virkemidler. Analysen skal munde ud i en behandling af den virkelighedsopfattelse, der kommer til udtryk i filmen samt en behandling af underbevidstheden som gerningssted. Diskuter om filmen er realistisk, og i forlængelse heraf hvilke etiske problemstillinger filmen rejser, idet du inddrager danskfaglige og biologiske argumenter. EKSEMPLER MED DANSK OG SAMFUNDSFAG link til opgaveformuleringerne Social arv Med udgangspunkt i relevant statistisk materiale, skal du redegøre for det såkaldte Udkantsdanmark, samt redegøre for Bourdieus teori om social arv. På baggrund af ovenstående skal du analysere og fortolke Helle Helles roman Rødby-Puttgarden (2005) med særligt fokus på personkarakteristik, miljø og tematik. Diskutér udfordringerne i Udkantsdanmark, herunder den sociale arv, både ud fra analysen af romanen Rødby-Puttgarden og ud fra den samfundsfaglige empiri om Udkantsdanmark Ideologiernes rolle i dansk politik Redegør for Socialdemokraterne og Venstres ideologiske ståsted, samt kort for disse to partiers udvikling fra 00 erne og frem. Lav en sammenlignende retorisk analyse af Statsminister Helle Thorning-Schmidts beretning på Socialdemokraternes kongres 20. september 2014 og Lars Løkke Rasmussens landsmødetale 4. oktober Karakterisér desuden argumentationsformen i begge taler med særligt fokus på deres ideologiske udgangspunkt. Diskutér på baggrund af ovenstående, hvilken rolle ideologi spiller i dansk politik i dag. Selviscenesættelse og narcisisme i det senmorderne Der ønskes en redegørelse for begreberne selviscenesættelse og narcisisme i det senmoderne samfund. Inddrag relevant sociologisk teori. Analyser og fortolk på baggrund af din redegørelse selvvalgte værker af forfatter Naja Marie Aidt og billedkunstner Michael Kvium med henblik på at belyse, hvordan selvdyrkelsen kommer til udtryk i værkerne, og hvilken betydning selvdyrkelsen har for personerne og deres relationer til andre mennesker. Diskuter på baggrund af din analyse de menneskelige og samfundsmæssige konsekvenser af selvdyrkelsen i det senmoderne. Danskhed Du skal udarbejde en samfundsvidenskabelig artikel om danskhed. Artiklens målgruppe er læsere af tidsskriftet Samvirke. Artiklen skal rumme en diskursteoretisk undersøgelse af begrebet danskhed igennem de seneste 10 år. Artiklen skal desuden indeholde en vurdering af, hvilken betydning diskursteorien og diskussionen om danskhed har i det senmoderne samfund. De formidlingsmæssige overvejelser, som du har

6 gjort dig under udarbejdelsen af artiklen i forhold til formidlingsform og målgruppe, skal desuden indgå som en del af besvarelsen. EKSEMPLER MED DANSK OG ENGELSK link til opgaveformuleringerne Minimalisme Der ønskes en redegørelse for litterær minimalisme og isbjergteknik samt en redegørelse for genren novelle/short story i hhv. en dansk og amerikansk kontekst. Dernæst ønskes en komparativ analyse og fortolkning af Raymond Carvers to short stories Will You Please Be Quiet, Please og Elephant og af Helle Helles Mere kaffe? med særlig fokus på minimalismetræk og på de menneskelige relationer i novellerne. Endeligt ønskes en diskussion af forskelle og ligheder i amerikansk og dansk minimalisme ud fra de analyserede tekster samt en perspektivering til Maiken Abildgaard Obj. #005 fra De overvågede (2013), hvor den minimalistiske skrivestils placering i nutiden inddrages. Kvindelige forfattere i Romantikken Redegør for kvindens rolle og sociale position i Danmark og England i begyndelsen af Det 19. Århundrede. Der ønskes en sammenlignende analyse og fortolkning af Jane Austens roman Pride and Prejudice og Thomasine Gyllembourgs roman Ægtestand. Der skal særligt lægges vægt på romanernes kvindesyn og de to køns forhold til ægteskab og kærlighed. Endelig ønskes en diskussion af de to romaners syn på kvinder, ægteskab og kærlighed set i forhold til samtiden. Vurdér bl.a. om disse holdninger holder sig indenfor eller overskrider rammerne for tidens moral. EKSEMPLER MED DANSK OG MUSIK link til opgaveformuleringerne Romantik/nationalromantik Redegør kort for romantikkens væsentligste kendetegn inden for litteratur og musik og herunder begrebet programmusik. Lav en analyse af forholdet mellem tekst og musik i Peer Gynt op. 23 (Henrik Ibsen og Edvard Grieg), hvor du i musikanalysen fokuserer på satserne "I Bjergkongens hal" (2. akt) og "Morgenstemning" (4. akt) og i den litterære analyse fokuserer på eventyrelementer, tekstens periodetræk samt genretypiske kendetegn i selvvalgte uddrag. Diskuter hvordan Grieg og Ibsen forholder sig til romantikken i henholdsvis tekst og musik, og hvorfor stykket er blevet en klassiker også uden for Norges grænser. Danmarksbilleder Hvordan har kunstneres Danmarksbilleder ændret sig gennem tiden? Til besvarelse af spørgsmålet ønskes en analyse og fortolkning af tekst og musik i H.C. Andersens I Danmark er jeg født (1850),

7 Sebastians Danmark (dum og dejlig) (1978), TV2 s Hr. og Fru Danmark (1985), Nephews Danmark Man Dark (2010), Natasjas Gi mig Danmark tilbage (2007) (Sidstnævnte primært analyse af teksten). Hvad karakteriserer sangene, og hvordan afspejler de den tid, de er skrevet i? I perspektiveringen skal indgå en overvejelse over grunden til, at der skrives så mange Danmarkssange i nyere tid. Punk i musik og litteratur På baggrund af en kort redegørelse for punkbevægelsens fremvækst og udvikling i Danmark i 1970'erne og 1980'erne ønskes en musikalsk analyse af udtryksfeltet i indspilningerne med The Sods: Military Madness fra albummet Pærepunk (1978) og med Lost Kids: Min Gade Stinker Idag fra albummet Bla bla (1980). Desuden ønskes en stilistisk analyse af to-tre selvvalgte digte fra Michael Strunges digtsamling Skrigerne (1980) med særligt henblik på postmoderne træk. Endvidere ønskes en diskussion og vurdering af de analyserede materialers æstetiske udtryk og placering i punkbevægelsen og postmodernismen, herunder diskussionen af identitet og roller.

Skriftlig dansk efter reformen januar 2007

Skriftlig dansk efter reformen januar 2007 Skriftlig dansk efter reformen januar 2007 Læreplanens intention Fagets kerne: Sprog og litteratur (og kommunikation) Teksten som eksempel (på sprogligt udtryk) eller Sproget som redskab (for at kunne

Læs mere

Elevvejledning til SRO

Elevvejledning til SRO Elevvejledning til SRO Introduktion I løbet af din gymnasietid skal du have en række tværfaglige forløb, der på forskellig måde skal forberede dig til at skrive dit studieretningsprojekt (SRP) i 3. g.

Læs mere

Ordbog Biologi Samfundsfag Kemi: Se bilag 1 Matematik: Se bilag 2

Ordbog Biologi Samfundsfag Kemi: Se bilag 1 Matematik: Se bilag 2 Fremstillingsformer Fremstillingsformer Vurdere Konkludere Fortolke/tolke Diskutere Ordbog Biologi Samfundsfag Kemi: Se bilag 1 Matematik: Se bilag 2 Udtrykke eller Vurder: bestemme På baggrund af biologisk

Læs mere

RÅD OG VINK - OM STUDIERETNINGSPROJEKTER MED DANSK (STX)

RÅD OG VINK - OM STUDIERETNINGSPROJEKTER MED DANSK (STX) RÅD OG VINK - OM STUDIERETNINGSPROJEKTER MED DANSK (STX) FORORD... 2 EMNE- OG TEKSTVALG... 2 FAGKOMBINATIONER... 3 Dansk- engelsk...3 Dansk- samfundsfag...4 Dansk- naturvidenskabelige fag (inkl. matematik)...5

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 14/15 Institution Thy-Mors HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Dansk A SLA m2013cl

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 117 Institution Erhvervsskolerne Aars Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx Dansk A Bjarni Jensen (BJJ) 1bg16 Undervisningsforløb: (4) Forløb 1 Forløb 2 Forløb

Læs mere

Studieplan (HFE-hold)

Studieplan (HFE-hold) Studieplan (HFE-hold) Hold og skoleår: rdaa1711-2017 januar - december 2016 Underviser: Gitte Lilja (RGL) Periode Forløb Fag Progesssion Skriftligt (Uger) Faglige mål, fagligt indhold, fokuspunkter Arbejdsformer

Læs mere

Dansk A - toårigt hf, juni 2010

Dansk A - toårigt hf, juni 2010 Dansk A - toårigt hf, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Fagets kerne er dansk sprog, litteratur og kommunikation. I arbejdet med dansk sprog og dansksprogede tekster i en mangfoldighed af

Læs mere

METODER I FAGENE. - Den fremgangsmåde der bruges i fagene hvordan man griber tingene an?

METODER I FAGENE. - Den fremgangsmåde der bruges i fagene hvordan man griber tingene an? METODER I FAGENE Hvad er en metode? - Den fremgangsmåde der bruges i fagene hvordan man griber tingene an? - Hvordan man går frem i arbejdet med sin genstand (historisk situation, roman, osv.) Hvad er

Læs mere

Skriftligt dansk. Taksonomiske niveauer og begreber. Redegørelse

Skriftligt dansk. Taksonomiske niveauer og begreber. Redegørelse Skriftligt dansk Taksonomiske niveauer og begreber Redegørelse En redegørelse er en fokuseret og forklarende gengivelse af noget, fx synspunkter i en tekst, fakta om en litteraturhistorisk periode eller

Læs mere

Dansk. Tema: Den gode historie Uge Skoleåret 2018/19 Årsplan 8. klasse. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering

Dansk. Tema: Den gode historie Uge Skoleåret 2018/19 Årsplan 8. klasse. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering Tema: Den gode historie Uge 33-36 Læsning af historiske materialer af og om Esrum i forbindelse med skolens 30. års jubilæum dansk.gyldendal.dk forløbet Fortællende journalistik og forløbet Nyhedsformidling

Læs mere

Vejledning til dansk i SRP

Vejledning til dansk i SRP Vejledning til dansk i SRP Dette dokument omhandler dansk i SRP på STX Vejledningen præciserer, kommenterer, uddyber og giver anbefalinger vedrørende udvalgte dele af læreplanens tekst, men indfører ikke

Læs mere

UVB - Skabelon Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

UVB - Skabelon Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser UVB - Skabelon Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2013 Institution Skive tekniske Gymnasium Uddannelse HTX Fag og niveau Dansk A Lærer(e) Bente Mulbjerg Hold 2 C

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 2019 Institution Erhvervsskolerne Aars Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx Dansk A Sinan Bahora (siba) 3bde18 Undervisningsforløb: (6) Forløb 1 Forløb 2 Forløb

Læs mere

RÅD OG VINK - OM STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE MED DANSK (HF)

RÅD OG VINK - OM STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE MED DANSK (HF) RÅD OG VINK - OM STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE MED DANSK (HF) FORORD... 2 EMNE- OG TEKSTVALG... 2 FAGKOMBINATIONER... 3 #$%&'()%*)+&',,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,-

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 117 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Erhvervsskolerne Aars hhx Dansk A Allan Brager (alb) 2b16 Forløbsoversigt (4) Forløb 1 Forløb 2 Forløb 3 Forløb

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2015 / 2016 Institution Fag og niveau Lærer Esbjerg Tekniske Gymnasium Dansk A Dorthe Søndergaard Hold 2.B

Læs mere

I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem.

I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem. Litterær artikel I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem. Din litterære artikel skal bestå af tre dele: 1. Indledning 2.

Læs mere

Dansk 5. klasse årsplan 2018/2019

Dansk 5. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder August 32 Social Star 19 33 (fase 2) 34 Kommunikation Dialog (fase 2) It og kommunikation (fase 1) It og kommunikation

Læs mere

Årsplan - 10. kl Dansk 2015-2016

Årsplan - 10. kl Dansk 2015-2016 Årsplan - 10. kl Dansk 2015-2016 Kim Rafn Uge Tema Litteratur Formål Lære hinanden at kende. Noveller: Solstrålen Mundtlige mål: Kunne arbejde med læste tekster gennem analysemetoder Dansk fagdag Indhold:

Læs mere

Samfundsfag i SRP på htx

Samfundsfag i SRP på htx Samfundsfag i SRP på htx af Bent Fischer-Nielsen, fagkonsulent Hvad er fagets særtræk? Indhold Sociologi, økonomi og politik anvendes til at undersøge aktuelle samfundsmæssige problemstillinger. I samfundsfag

Læs mere

Emne og omfang: Steiner-HF Kompetencer og læringsmål: Grammatik og tale øves (løbende igennem hele skoleåret)

Emne og omfang: Steiner-HF Kompetencer og læringsmål: Grammatik og tale øves (løbende igennem hele skoleåret) STUDIEPLAN ENGELSK: 10. klasse (2 ugentlige timer = 51,75 timer) Emne og omfang: Steiner-HF Kompetencer og læringsmål: Grammatik og tale øves (løbende igennem hele skoleåret) Løbende og efter behov dykkes

Læs mere

Studieplan for 3. b 2010/2011

Studieplan for 3. b 2010/2011 Studieplan for 3. b 2010/2011 Titel 8 Fokusområde : litteraturhistorisk fokusområde (fokusområde 7) Indhold Romantikken: universalromantik, nationalromantik, Biedermeier, romantisme Adam Oehlenschläger:

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleåret 2013 / 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Teknisk Gymnasium, Esbjerg HTX Dansk A Lærer(e)

Læs mere

Litterær artikel I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem.

Litterær artikel I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem. Litterær artikel I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem. Din litterære artikel skal bestå af tre dele: 1. Indledning 2.

Læs mere

Fag Dansk. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering

Fag Dansk. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering Tema: Den gode historie Uge 33-36 Læsning af historiske materialer af og om Esrum i forbindelse med skolens 30. års jubilæum dansk.gyldendal.dk forløbet Fortællende journalistik og forløbet Nyhedsformidling

Læs mere

Fagplan dansk, Pluto 2014/2015 LITTERATUR LÆRINGSMÅL TEGN PÅ LÆRING

Fagplan dansk, Pluto 2014/2015 LITTERATUR LÆRINGSMÅL TEGN PÅ LÆRING GENRE TEMA/ FORDYBELSE SOMRÅDE Billedbog Lyrik Dokumentar Sagprosa Musikvideo Lejren, et menneskeligt eksperiment LITTERATUR LÆRINGSMÅL TEGN PÅ LÆRING Billedbog: Lejren Lyrik: Berlin- Øjenvidnevariation

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, skoleåret

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Skoleår: efterår 2013 - grundforløb Institution: Teknisk Gymnasium Skive Fag og niveau: Dansk A Lærer(e): JPA Hold: 1.c Titel 1: Introduktion til danskfaget Periode: uge 33 Titel

Læs mere

KNÆK KODEN. Danglish

KNÆK KODEN. Danglish KNÆK KODEN Danglish Tidsplan Tidspunkt Aktivitet 9. april Information om intern prøve i Studieområdet Del 1 13. april 17. april Lodtrækning om område i klasserne Valg af opgaveformulering Kursus i synopsis

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2012 Institution EUC Nordvest Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Dansk A TSB 3htxf11 Oversigt

Læs mere

Dagens plan. Gennemgang af danskfaget og -eksamen Genre- og analysebegreber Opgave til artikelanalyse

Dagens plan. Gennemgang af danskfaget og -eksamen Genre- og analysebegreber Opgave til artikelanalyse Dansk Dagens plan Gennemgang af danskfaget og -eksamen Genre- og analysebegreber Opgave til artikelanalyse Gennemgang af danskfaget og eksamen Hvorfor dansk? For din fremtid Evt. videre uddannelse Daglig

Læs mere

Fremstillingsformer i historie

Fremstillingsformer i historie Fremstillingsformer i historie DET BESKRIVENDE NIVEAU Et referat er en kortfattet, neutral og loyal gengivelse af tekstens væsentligste indhold. Du skal vise, at du kan skelne væsentligt fra uvæsentligt

Læs mere

STUDIEPLAN Dansk. Rudolf Steiner-Skolen i Århus: 2HF, Timetal for dansk i 2HF: 108 timer EMNE OG OMFANG

STUDIEPLAN Dansk. Rudolf Steiner-Skolen i Århus: 2HF, Timetal for dansk i 2HF: 108 timer EMNE OG OMFANG STUDIEPLAN Dansk Rudolf Steiner-Skolen i Århus: 2HF, 2019-20 Timetal for dansk i 2HF: 108 timer EMNE OG OMFANG Navn: Journalistik Omfang: STEINER HF-PENSUM Formål: I forløbet arbejder vi med journalistik

Læs mere

Studieplan. Oversigt over planlagte undervisningsforløb. Termin 2018/19 Institution. Vejen Business College. Uddannelse. Hhx. Fag og niveau.

Studieplan. Oversigt over planlagte undervisningsforløb. Termin 2018/19 Institution. Vejen Business College. Uddannelse. Hhx. Fag og niveau. Studieplan Termin 2018/19 Institution Vejen Business College Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx Dansk A Kasper Thomsen Dansk A-hh1417-EF1819-AFS-VØ Oversigt over planlagte undervisningsforløb Titel

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleåret 2015/2016 Institution Fag og niveau Lærer Teknisk Gymnasium, Esbjerg Dansk A Jane Larsen Hold 2.D

Læs mere

Bilag 7. avu-bekendtgørelsen, august 2009. Dansk, niveau D. 1. Identitet og formål

Bilag 7. avu-bekendtgørelsen, august 2009. Dansk, niveau D. 1. Identitet og formål Bilag 7 avu-bekendtgørelsen, august 2009 Dansk, niveau D 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Fagets kerne er dansk sprog, litteratur og kommunikation. Dansk er på én gang et sprogfag og et fag, der beskæftiger

Læs mere

Årsplan for Dansk, niveau B, 2016/2017

Årsplan for Dansk, niveau B, 2016/2017 Årsplan for Dansk, niveau B, 2016/2017 Uge Skema Overskrift Indhold Mål 32 33 skolestart Intro fre søn: Fællesweekend man: Intro Intro Intro Slut kl. 15.00 Fri 34 man: 2 lektioner Familien Fælles emne

Læs mere

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons:

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons: Årsplan for faget: Dansk 10. X og 10. Y Skoleåret 2013/14 Lærer: Jane Agerbo + Katrine Lyhne Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur

Læs mere

Bedømmelsesvejledning til prøven i skriftlig fremstilling D, december Dansk som andetsprog

Bedømmelsesvejledning til prøven i skriftlig fremstilling D, december Dansk som andetsprog Bedømmelsesvejledning til prøven i skriftlig fremstilling D, december 2016 Dansk som andetsprog Information om prøven i skriftlig fremstilling D Prøven i skriftlig fremstilling D består af et teksthæfte,

Læs mere

Dansk 8. klasse årsplan 2019/2020

Dansk 8. klasse årsplan 2019/2020 Måned Uge nr. Forløb Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder August 33 Yahya Hassan 17 Fortolkning 34 35 Oplevelse og indlevelse (fase 3) Undersøgelse (fase 1) Vurdering (fase 2)

Læs mere

Dansk 8. klasse årsplan 2018/2019

Dansk 8. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder August 32 Romantikken 19 33 34 Læringsmål Noter til forløb Opgavesæt Jeg kan sætte tekster i perspektiv til romantikken.

Læs mere

Hurt igt overblik Introduktioner til elevøvelser 85 elevøvelser 11 videoklip 10 primærtekster 35 illustrationer ca. 200 sider

Hurt igt overblik Introduktioner til elevøvelser 85 elevøvelser 11 videoklip 10 primærtekster 35 illustrationer ca. 200 sider Teknologi Fag og læsning (htx) 1. udgave, 2014 ISBN 13 9788761668646 Forfatter(e), Signe Søndergaard Irminger, Thorleif Bundgaard, Erik Arendal, Ina Schmidt, Anna Holm Grønlund, Karin Kirkegaard Rasmussen,

Læs mere

Uge Skema Overskrift Indhold Mål. Søndag: Skolestart Introuge hele uge 33 Lørdag + søndag = Bliveweekend

Uge Skema Overskrift Indhold Mål. Søndag: Skolestart Introuge hele uge 33 Lørdag + søndag = Bliveweekend Uge Skema Overskrift Indhold Mål 32 33 Søndag: Skolestart Introuge hele uge 33 Lørdag + søndag = Bliveweekend 34 Mandag:?? - Anderledes dag. Fri 15.15 Forlænget weekend Lyrik Test Digt af Benny Andersen:

Læs mere

Vejledning til dansk- /historieopgaven (DHO)

Vejledning til dansk- /historieopgaven (DHO) Vejledning til dansk- /historieopgaven (DHO) Introduktion Nu skal du til at skrive din DHO. Formålet med din DHO er formidling af faglig viden til din(e) vejleder(e), og så er formålet også at øve dig

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2014 / 2015 Institution Fag og niveau Lærer Esbjerg Tekniske Gymnasium Dansk A Dorthe Søndergaard Hold 2.E

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2012 - juni 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Københavns Tekniske Gymnasium,

Læs mere

Uge Emne Aktivitet, materialer og tekster Faglige mål

Uge Emne Aktivitet, materialer og tekster Faglige mål Skoleåret 2011/12 Uge Emne Aktivitet, materialer og tekster Faglige mål Essay-skrivning Bogsystemet, dansk i dybden * kendskab til genrens særlige kendetegn gennem analyse, bearbejdning og produktion og

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2016 juni 2017 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold EUC-Vest HTX Dansk A Else K. Simonsen

Læs mere

Dansk 10. klasse årsplan 2019/2020

Dansk 10. klasse årsplan 2019/2020 Måned Uge nr. Forløb Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder Læringsmål Noter til forløb Opgavesæt August 33 Kristendommen i skønlitteraturen 34 35 22, heraf 19 i dansk Fortolkning

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2013-2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Københavns Tekniske Gymnasium - Vibenhus Htx

Læs mere

Dansk 9. klasse årsplan 2018/2019

Dansk 9. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb August 32 Tekstens 33 byggesten 34 Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder 20 Fortolkning Oplevelse og indlevelse Undersøgelse Læringsmål Noter til forløb Opgavesæt

Læs mere

I DAG: 1) At skrive et projekt 2) Kritisk metodisk refleksion

I DAG: 1) At skrive et projekt 2) Kritisk metodisk refleksion HEJ I DAG: 1) At skrive et projekt 2) Kritisk metodisk refleksion M Hvem er vi og hvad er vores erfaring? Majken Mac Christiane Spangsberg Spørgsmål KRITISK? METODE? REFLEKSION? M KRITISK METODISK REFLEKSION

Læs mere

Skabelon for læreplan

Skabelon for læreplan Kompetencer Færdigheder Viden Skabelon for læreplan 1. Identitet og formål 1.1 Identitet 1.2 Formål 2. Faglige mål og fagligt indhold 2.1 Faglige mål Undervisningen på introducerende niveau tilrettelægges

Læs mere

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance. Undervisningsmål. Emne Tema Materialer Genreforløb. aktiviteter

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance. Undervisningsmål. Emne Tema Materialer Genreforløb. aktiviteter Fag:dansk Hold:14 Lærer:th r 33-34 Undervisningsmål 9/10 klasse Lytte aktivt og forholde sig analytisk og vurderende til andres mundtlige fremstilling. Forholde sig selvstændigt, analytisk og reflekteret

Læs mere

Årsplan for dansk i 7. klasse på Herborg Friskole

Årsplan for dansk i 7. klasse på Herborg Friskole Uge Emne Kompetenceo mråder/mål Færdigheds-og vidensmål Læringsmål Aktiviteter og materialer Evaluering af forløb Øvrige oplysninger 32 Torsdag-fredag Introdage 33-40 Genrelæsning: Science fiction. Uge

Læs mere

Læreren JC - Jonas Conrad - Undervisningsbeskrivelse

Læreren JC - Jonas Conrad - Undervisningsbeskrivelse Læreren JC - Jonas Conrad - Undervisningsbeskrivelse Udskrevet fra Lectio: 13/5-2019 07:55 Vis samlet undervisningsbeskrivelse samt elevtilknytning til forløb Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2019 Institution Viborg HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF Dansk A Tania Lund Nyby vdh6da

Læs mere

Tidsplan. 12. april Information om intern prøve i Studieområdet Del april Du skal selv orientere sig om de mulige opgaveformuleringer

Tidsplan. 12. april Information om intern prøve i Studieområdet Del april Du skal selv orientere sig om de mulige opgaveformuleringer KNÆK KODEN Tidspunkt Aktivitet Tidsplan 12. april Information om intern prøve i Studieområdet Del 1. 12.-28. april Du skal selv orientere sig om de mulige opgaveformuleringer 29. april Valg af opgaveformulering

Læs mere

Sprog, Kommunikation og Kultur

Sprog, Kommunikation og Kultur KNÆK KODEN Sprog, Kommunikation og Kultur Opgaveformulering 2: Danglish Gør rede for begrebet domænetab og danglish. Foretag en komparativ analyse af to selvvalgte reklamermed fokus på sproget. Du kan

Læs mere

Studieretningsprojekter i matematik og dansk? v/ Morten Overgård Nielsen

Studieretningsprojekter i matematik og dansk? v/ Morten Overgård Nielsen Studieretningsprojekter i matematik og dansk? v/ Morten Overgård Nielsen Kilde: Den store danske encyklopædi reto rik Men det er, som Aristoteles også fremhæver, ikke ligegyldigt, om man siger tingene

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2013-14 Institution VID Gymnasier, Grenaa Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Samfundsfag C Michael

Læs mere

Kursus i synopsis, knæk koden, samt vejledning efter træffetider

Kursus i synopsis, knæk koden, samt vejledning efter træffetider KNÆK KODEN Tidsplan Tidspunkt Aktivitet Uge 19: 9. april Information om intern prøve i Studieområdet Del 1 Lodtrækning om område i klasserne Uge 20: 17 april Valg af opgaveformulering Uge 21: 22 maj (5.-8.

Læs mere

Årsplan for dansk 7. skoleåret 2012/13

Årsplan for dansk 7. skoleåret 2012/13 Årsplan for dansk 7. skoleåret 2012/13 Uge Emne Forløbet som sådan Materialevalg 33-39 Gys og gru Kendskab til gysergenren: Opnå bevidsthed om gysergenrens sproglige og stilistiske virkemidler. Opnå træning

Læs mere

Kommunikation muligheder og begrænsninger

Kommunikation muligheder og begrænsninger Kommunikation muligheder og begrænsninger Overordnede problemstillinger Kommunikation er udveksling af informationer. Kommunikation opfattes traditionelt som en proces, hvor en afsender sender et budskab

Læs mere

Fra elev til student 2010

Fra elev til student 2010 Fra elev til student 2010 Optagelse Når du har afsluttet 9. eller 10. klasse, har du krav på at blive optaget i gymnasiet, hvis du l har udarbejdet en uddannelsesplan l har søgt om optagelse i umiddelbar

Læs mere

Årsaktivitetsplan for dansk 6.7. klasse

Årsaktivitetsplan for dansk 6.7. klasse Periode Mål Danskaktiviteter Stof og materialer Evaluering 33-26 Forholde sig til korrekt stavning og formel sproglig korrekthed i egne og andres tekster, samt kende forskellige sætningstyper og sætningsled

Læs mere

SNIT 90 ERNES LITTERATUR

SNIT 90 ERNES LITTERATUR 1 Tekst 5 SNIT 90 ERNES LITTERATUR Helle Christiansen TENDENSER I TIDENS LITTERATUR Disse typiske træk, som vi kan finde i meget af 90 ernes prosa, kan ses som vigtige tendenser i periodens litteratur.

Læs mere

UVB - Skabelon Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

UVB - Skabelon Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser UVB - Skabelon Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2013 Institution Skive tekniske Gymnasium Uddannelse HTX Fag og niveau Dansk A Lærer(e) Bente Mulbjerg Hold 1c

Læs mere

Fagkonsulentens nyhedsbrev, februar Nedenfor findes evalueringen af den skriftlige prøve i Dansk A, htx, maj 2014.

Fagkonsulentens nyhedsbrev, februar Nedenfor findes evalueringen af den skriftlige prøve i Dansk A, htx, maj 2014. Dansk A i htx Fagkonsulentens nyhedsbrev, februar 2014 Kære danskkolleger, Nedenfor findes evalueringen af den skriftlige prøve i Dansk A, htx, maj 2014. Mange efterlyser tidligere opgavesæt til brug for

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj 2019 EUC Nordvest hhx Fag og niveau Dansk

Læs mere

Dansk 9. klasse årsplan 2019/2020

Dansk 9. klasse årsplan 2019/2020 Måned Uge nr. Forløb August 33 Tekstens 34 byggesten 35 Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder 20 Fortolkning Oplevelse og indlevelse Undersøgelse September 36 Langt hjemmefra 21

Læs mere

Bent Haller Af Louise Molbæk

Bent Haller Af Louise Molbæk 1/7 Bent Haller Af Louise Molbæk Niveau 5. - 6.klasse Varighed 16-20 lektioner Faglige mål Målet med forløbet om Bent haller er, at eleverne får kendskab til forfatterskabet generelt, dvs. hans forskellige

Læs mere

Undervisningsmateriale til Hver morgen kryber jeg op fra havet

Undervisningsmateriale til Hver morgen kryber jeg op fra havet Undervisningsmateriale til Hver morgen kryber jeg op fra havet Introduktion til bogen Hver morgen kryber jeg op fra havet af Frøydis Sollid Simonsen (født 1986) er en poetisk og fængende kærlighedshistorie

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 08-09 Institution Herningsholm Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) HTX Dansk A Benedicte

Læs mere

3. Biotek A, Mat A, Fysik B

3. Biotek A, Mat A, Fysik B Studieretningsbeskrivelse for 3. Biotek A, Mat A, Fysik B I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om

Læs mere

Årsplan 7/8. Klasse Dansk Skoleåret 2016/17

Årsplan 7/8. Klasse Dansk Skoleåret 2016/17 Læsetræning og forberedelse til Lejrskole på Bornholm Uge 32-37 Lektioner 1.forløb Uge 32-37 26 lektioner Eleven kan styre og regulere sin læseproces og diskutere teksters betydning i deres kontekst. Eleven

Læs mere

34 Vi bruger festivalen og udforsker H. C. Andersen og fortællingen H. C. A. festival:

34 Vi bruger festivalen og udforsker H. C. Andersen og fortællingen H. C. A. festival: Årsplan dansk 7. kl. 2018/2019 Gennem året præsenteres de danskfaglige genrer, som eleverne må kunne forventes at kende til, når de kommer i 8. kl. Der undervises altså i år primært med afsæt i genrer,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleår 09-10 Institution KTS Vibenhus Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Dansk A Anne Louise Bøggild

Læs mere

ALMEN STUDIEFORBEREDELSE SYNOPSISEKSAMEN EKSEMPLER

ALMEN STUDIEFORBEREDELSE SYNOPSISEKSAMEN EKSEMPLER ALMEN STUDIEFORBEREDELSE SYNOPSISEKSAMEN EKSEMPLER AT i 3.g. Med afslutningen af forelæsningerne mangler I nu: To flerfaglige forløb - uge 44 - uge 3 Den afsluttende synopsiseksamen - AT-ressourcerummet

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2011 Institution Herningsholm Gymnasium, HHX Herning Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Dansk

Læs mere

Lærervejledning. Romantikkens brevskrivning

Lærervejledning. Romantikkens brevskrivning Lærervejledning Romantikkens brevskrivning Forløbsbeskrivelse og indhold Romantikkens brevskrivning er et undervisningsforløb om 1800-tallets brevskrivning, som er målrettet danskfaget på 8. klassetrin.

Læs mere

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse).

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). De centrale kundskabs- og færdighedsområder er: Det talte sprog (lytte og tale)

Læs mere

Gymnasie-elever på folkebiblioteket. Gentofte Hovedbibliotek 4. oktober 2018

Gymnasie-elever på folkebiblioteket. Gentofte Hovedbibliotek 4. oktober 2018 Gymnasie-elever på folkebiblioteket Gentofte Hovedbibliotek 4. oktober 2018 1 Aurehøj Gymnasium Bo Høpfner Clausen, dansk & engelsk Thomas Broe Grützmeier, samfundsfag 2 Dansk og Engelsk indgår typisk

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleåret 2015/2016 Institution Fag og niveau Lærer Teknisk Gymnasium, Esbjerg Dansk A Jane Larsen Hold 2.E

Læs mere

Dansk undervisningsplan 9. klassetrin Årsplan 2015 & 2016

Dansk undervisningsplan 9. klassetrin Årsplan 2015 & 2016 Fagansvarlig: TES og ACH De ugentlige dansktimer vil bestå af: Dansk undervisningsplan - Kursus i analyse, stilskrivning, grammatik og genrearbejde - Frilæsning - Den resterende tid anvendes til hhv. selvstændigt

Læs mere

Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole Det talte sprog. Fælles Mål. Ahi Internationale Skole.

Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole Det talte sprog. Fælles Mål. Ahi Internationale Skole. Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole 2013-14 Det talte sprog. Fælles Mål kunne lede møder og styre diskussioner udvikle et nuanceret ordog begrebsforråd fremlægge og formidle stof

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 08/09 Institution KTS - Sukkertoppen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) htx Dansk A Pernille Frøling

Læs mere

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance Fag: Dansk Hold: 11 Lærer: Annelise Kjærsgaard Undervisningsmål 9/10 klasse Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer 32-34 analytisk og vurderende til sprog, sprogbrug og sprogrigtighed i deres

Læs mere

Romantikkens brevskrivning

Romantikkens brevskrivning Lærervejledning Romantikkens brevskrivning Forløbsbeskrivelse og indhold Romantikkens brevskrivning er et undervisningsforløb om 1800-tallets brevskrivning, som er målrettet danskfaget på 8. klassetrin.

Læs mere

Dansk undervisningsplan 9. klassetrin Årsplan 15/ 16

Dansk undervisningsplan 9. klassetrin Årsplan 15/ 16 De ugentlige dansktimer vil bestå af: - Diktater / skriveøvelser (selvstændigt arbejde) - Grammatikøvelser (både selvstændigt arbejde og læreroplæg). - Frilæsning-læseøvelser - Den resterende tid anvendes

Læs mere

STUDIEOMRÅDET EKSAMEN 2015 FRA GYMNASIEELEV TIL STUDERENDE SEMESTER PÅ ODENSE TEKNISKE GYMNASIUM

STUDIEOMRÅDET EKSAMEN 2015 FRA GYMNASIEELEV TIL STUDERENDE SEMESTER PÅ ODENSE TEKNISKE GYMNASIUM STUDIEOMRÅDET EKSAMEN 2015 FRA GYMNASIEELEV TIL STUDERENDE 2.-6. SEMESTER PÅ ODENSE TEKNISKE GYMNASIUM DISPOSITION! Indledning! Oversigt over udvælgelse af mål! Opfyldelse af SO-mål! Konkrete eksempler!

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2012 Skive

Læs mere

KNÆK KODEN. Selvvalgt problemstilling

KNÆK KODEN. Selvvalgt problemstilling KNÆK KODEN Selvvalgt problemstilling Tidsplan Tidspunkt Aktivitet 9. april Information om intern prøve i Studieområdet Del 1 Lodtrækning om område i klasserne 13. april Valg af opgaveformulering 22. maj

Læs mere

Målstyret undervisning Dansk udskoling

Målstyret undervisning Dansk udskoling ffm.emu.dk Målstyret undervisning Dansk udskoling 22. april 2015 Inger-Lise Lund illu@ucc.dk Forenklede Fælles Mål udskoling A Gennemgang af målhierarki ffm.emu.dk C Danskhed og national identitet Danas

Læs mere

aktiviteter Oplæg om scenkunstkanon og idrætskanon. Litteraturlæsning. Gruppe/projektarbejde. Kreative øvelser (bl.a. Poetry Slam).

aktiviteter Oplæg om scenkunstkanon og idrætskanon. Litteraturlæsning. Gruppe/projektarbejde. Kreative øvelser (bl.a. Poetry Slam). Fag:Dansk Hold: 9 Lærer: Malene Clante Undervisningsmål Læringsmål 10 klasse Uger 31-36 Forholde sig til litteraturens og forskellige mediers betydning i samfundet Demonstrere et analytisk beredskab over

Læs mere

Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer

Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer Fag: Dansk Hold: 7 Lærer: CK Undervisningsmål 9/10 klasse Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer IT-inddragelse Evaluering 32 33-38 Målet er at eleverne via analyse, fortolkning og litteraturhistorisk

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2014 / 2015 Institution Fag og niveau Lærer Esbjerg Tekniske Gymnasium Dansk A Dorthe Søndergaard Hold 3.B

Læs mere

Matematik B - hf-enkeltfag, april 2011

Matematik B - hf-enkeltfag, april 2011 Matematik B - hf-enkeltfag, april 2011 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Matematik bygger på abstraktion og logisk tænkning og omfatter en lang række metoder til modellering og problembehandling. Matematik

Læs mere