Amabilis har sit naturlige udbredelsesområde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Amabilis har sit naturlige udbredelsesområde"

Transkript

1 Emnegruppe Træarter Bladnr Dato December 2005 Pyntegrønt Videnblade Abies amabilis Det naturlige udbredelsesområde Abies amabilis med det danske navn purpurædelgran er en nordvestamerikansk art, vi kun har sporadiske erfaringer med i Danmark. Dette til trods for, at en lang række værdsatte arter i dansk skovbrug og pyntegrønt kommer helt eller delvist fra de samme geografiske områder. I dette og to følgende Videnblade beskrives artens udbredelse, forsøgsresultater med arten (Videnblad nr ) og efter-høst kvalitet (nr ). Fra Abies amabilis naturlige udbredelsesområde kommer arter som bl a nobilis, laciocarpa, grandis og douglasgran, der alle er værdsat og brugt i det danske skov- og pyntegrønterhverv For amabilis findes derimod kun sporadiske erfaringer i Danmark I Nordvestamerika er arten først og fremmest anvendt til vedproduktion Herudover bruges den kun i mindre omfang til juletræs- og klippegrøntproduktion Figur 1. Gren af amabilis fra Mt. Rainier i Cascade bjergene på den nordamerikanske vestkyst. Foto Ulrik Bräuner Nielsen. Figur 2. Abies amabilis (th.) side om side med nobilis (blå træ tv.) i Cascadebjergene ved Mt. Rainier. Bemærk den slanke kroneform. Foto: Ulrik Bräuner Nielsen. Udseende Amabilis har smukke, fladt orienterede matgrønne nåle, der dækker skuddet Træet har ofte mange nåleårgange (figur 1) Arten har en karakteristisk smal krone og en forholdsvis flad skudbygning (figur 1 og 2) Der er i de naturlige bestande store forskelle i grentyper, og nogle er særligt tætte og smukke i grenopbygningen (figur 3) Udbredelse Amabilis har sit naturlige udbredelsesområde i det nordvestlige Amerika Et område der dækker fra det sydlige Alaska til sporadiske forekomster i det nordlige Californien Arten er især udbredt i de kystnære områder af British Columbia, Cascade bjergene i Washington og Oregon, samt et område på den Figur 3. Træ med en naturlig tæt og smuk grenbygning. Foto: Ulrik Bräuner Nielsen. Olympiske halvø, og stort set hele Vancouver Island Derudover mere sporadiske forekomster i kystbjergene i Oregon og det sydlige Washington (figur 4) Arten gror på en lang række forskellige jordbundstyper og klarer sig i højdelag fra niveau med havoverfladen op til ca 1800 m over havet Amabilis gror ved de laveste højder mod nord og vokser længere op i bjergene i den sydlige del af udbredelsesområdet Klimatisk rækker amabilis over vækstlokaliteter med en frostfri periode fra kun 40 dage nær trægrænsen i bjergene til op mod 250 dage nær havoverfladen Somrene er kølige med daglige gennemsnitstemperaturer mellem 13 og 16 C, og med Copyright. Eftertryk ikke tilladt.

2 vintertemperaturer, der sjældent kommer under -9 C Tilsvarende er der store forskelle i den årlige nedbør fra 6650 mm til 965 mm begge ekstremer registreret på hhv vest og østsiden af Vancouver Island Til sammenligning er nedbøren i Danmark fra mm årligt Arten gror typisk i blanding med andre arter, men renbestande forekommer bl a i de nordlige Cascade bjerge f eks på Mt Rainier i Washington Arten er blandt de mest skyggetålende nåletræer i det nordvestlige Amerika Vækst Arten regnes generelt som langsomtvoksende i sit naturlige udbredelsesområde, men væksten afhænger meget af lokaliteten Amabilis anses for at være mindre vækstkraftig end nobilis, hvor disse gror side om side Insekter og sygdomme En af de alvorligste skadegørere på amabilis er ædelgranstammelus (Adelges picea), se Videnblad nr , der er indslæbt til Nordamerika fra Europa Ædelgranstamme- Figur 5. Ædelgranstammelus er en alvorlig og potentiel skadegører. I en frøplantage nord for Victoria, Vancouver Island, B.C., Canada, var der stærke angreb, hvor nogle træer var meget forkrøblede og nogle døde, mens andre synes at være noget mere resistente. Foto: Ulrik Bräuner Nielsen. Figur 4. Det naturlige udbredelsesområde for Abies amabilis purpurædelgran (efter Elbert and Little 1971). lusen giver svulmede internodier på grenene, krølning af grenene og kan dræbe træet (figur 5) Skader som følge af dette insekt opstår oftere i bevoksninger ved lavere højder (<600 m over havet) og især på jorde af høj bonitet I andre områder er skadevolderen ikke et problem Ifølge polske forsøg var amabilis sundere og mindre skadet af lus end balsamgran og klippegran (se Videnblad nr ) Amabilis er tillige meget følsom for angreb af rodfordærver og honningsvamp Specielt synes stødene meget modtagelige for infektion med luftbårne rodfordærversporer (Morrison & Johnson 1970) Stødsmøring kan derfor være nødvendigt (se Videnblad nr 5 6-4) Ulrik Bräuner Nielsen Baseret på: Crawford, P.D. and Oliver, C.D. 1990:»Pacific Silver Fir«. In Burns, Russell M., and Barbara H. Honkala, tech. coords Silvics of North America: 1. Conifers; 2. Hardwoods. Agriculture Handbook 654. U.S. Department of Agriculture, Forest Service, Washington, DC. vol.2, 877p. Link: http// spfo/pubs/silvics_manual/volume_1/abies/ amabilis.htm Litteratur Morrison D.J., Johnson A.L.S. 1970: Seasonal Variation of Stump Infection by Fomes annosus in Coastal British Columbia. - Forestry Chronicle 46: 1-3. Finansiering De indledende undersøgelser med erfaringsindsamling på Abies amabilis er finansieret af Produktionsafgiftsfonden for juletræer og pyntegrønt (PAF).

3 Emnegruppe Træartet Bladnr Dato December 2005 Pyntegrønt Videnblade Abies amabilis Provenienser vækst og grøntkvalitet I udenlandske forsøg er der fundet klare forskelle mellem provenienser for vækstkraft. Blandt de hurtigste er provenienser fra vest og nordsiden af Vancouver øen. Jo større højde over havet frøkilden har oprindelse, jo tidligere er udspringstidspunktet om foråret, og jo langsommere er væksten. En første vurdering tyder på, at der kan findes moderat til langsomt voksende provenienser, der har gode grøntegenskaber. Det var ikke muligt at vurdere juletræskvalitet i forsøgene. Abies amabilis er en art vi kun har sporadiske erfaringer med i Danmark Som forberedelse til eventuelle danske afprøvninger blev der i 2005 foretaget to rejser I maj til Skotland, og i oktober til British Columbia, Canada I begge lande har man allerede i 1980 erne anlagt forsøg med provenienser af amabilis I Canada anlagdes tillige en ny serie i 2002 Der er endnu ikke publiceret resultater fra forsøgene I dette Videnblad præsenteres indtryk fra besøg i forsøgene og nogle oversigtlige resultater fra forsøgene præsenteret af værterne Amabilis lokalitet på Vancouver Island, B.C., ca m over havet. Plantning på renafdrift. Lokaliteten Som forventet spiller lokaliteten en stor rolle for væksten Efter 10 år var højden i de tre skotske forsøg hhv 2,5 m, 3,4 m og 4,1 m Den hurtigst voksende lokalitet blev besøgt, og var en god leret morænejord Proveniensernes højdegennemsnit varierede fra 3,6 m til 4,7 m ved 10 års målingen To forsøg på Vancouver øen gav tilsvarende højder efter 10 år, hhv 2,4 m og 3,1 m Topskudsvæksten var i den 10 sæson i gennemsnit af alle provenienser 36 cm hhv 37 cm i de 2 forsøg Den gennemsnitlige længde af topskuddene varierede mellem provenienserne fra 30 op til 45 cm Arten må nok anses som moderat voksende, men kun danske forsøg kan give et mere præcist billede Proveniensernes vækst Sammenholdes resultaterne fra de skotske og canadiske forsøg er der ca cm forskel mellem den hurtigst og den langsomst voksende proveniens 10 år fra anlæg Vækstmæssigt synes der at være følgende generelle billede: Provenienser fra sydvest-, vestog nordsiden af Vancouver øen, og de meget kystnære egne af fastlandet, B C, er blandt de hurtigst voksende Mere langsomt voksende er provenienserne fra østsiden af Vancouver øen Dette gælder også en proveniens på østsiden af den Olympiske halvø Forholdsvis langsomme er også provenienserne fra indlandet af B C, og en meget nordlig proveniens fra Skeena River området Provenienserne fra Cascadebjer- Amabilis med stor vækst 3 år efter plantning. Personen er dog siddende. Amabilis med mere moderat vækst 3 år efter plantning. Bemærk blyanten, der ligger på øverste krans. Copyright. Eftertryk ikke tilladt.

4 gene i Washington er mere gennemsnitlige, men udviser dog nogen variation Der synes at være en generel tendens til, at jo højere over havet provenienserne er høstet jo langsommere er væksten Et meget forsigtigt skøn er cm langsommere vækst pr 1000 m højdeforskel 10 år efter plantning Udspringstidspunkt Detaljerede opgørelser af udspringstidspunkt foreligger ikke for hele udbredelsesområdet Worral (1983) konstaterer, at amabilis springer senere ud end lasiocarpa I Skotland så det ud som amabilis har et udspringstidspunkt svarende til nobilis Dette svarer også til erfaringerne beskrevet i Videnblad nr Worral (1983) beskriver videre, at en forskel i højde over havet på 1000 m vil betyde en forskel i udspringstidspunkt på en uge, når provenienserne dyrkes side om side Jo højere oppe proveniensen har oprindelse jo tidligere springer den ud Grøntkvalitet Det er vigtigt at pointere, at den følgende vurdering er en ren visuel bedømmelse på et begrænset materiale I demonstrationsplantningen på Ledmore nordvest for Perth i Skotland blev der vurderet grøntkvalitet på afklippede grene og træernes visuelle fremtræden blev også vurderet Her 20 år efter plantning var det ikke muligt at vurdere juletræskvalitet Der synes at være betydende forskelle mellem provenienserne Grenlængden synes for en del at afhænge af den generelle vækstkraft jo hurtigere vækst jo længere grene Især de hurtige provenienser fra Vancouver øen var langgrenede, men også frodige med forholdsvis mange grene i kransen Med»grønt-øjne«var det især de mere langsomt voksende provenienser, der synes interessante ud fra et kvalitetssynspunkt Flere havde forholdsvis smalle kroner, og dermed korte grene, der har en god dækkeevne En proveniens fra østsiden af den Olympiske halvø, Bon Jon Pass, m over havet ved Sequim, viste gode tendenser med moderat vækst, smal krone og grene med god dækkeevne Men også den nordligste proveniens fra Erlandsen Creek, Skeena River området lige syd for Alaska og nogle af indlandstyperne fra B C havde lidt af samme tendens Washingtontyperne var noget variable, men også her synes nogle af de mere langsomt voksende interessante, bl a Washington seed zone 412, 610 m over havet Ulrik Bräuner Nielsen Litteratur Worral, J. (1983): Temperature Budburst Relationships in Amabilis and Subalpine fir. Provenance Tests Replicated at Different Elevations. Silvae Genetica, 32: Finansiering De indledende undersøgelser med erfaringsindsamling på Abies amabilis er finansieret af Produktionsafgiftsfonden for juletræer og pyntegrønt (PAF). Upublicerede forsøgsresultater fra en serie amabilis proveniensforsøg er stillet til rådighed af C.J.A. Samuel, Forestry Commission, Northern Research Station, Roslin, Edinburg, Scotland. Charlie Cartwright, Forest Branch, B.C., Ministry of Forest, Canada, har stillet resultater til rådighed fra to ældre proveniensforsøg på Vancouver Island. Billedet til venstre: Demonstrationsarealet Ledmore, Skotland. Proveniensen Bon Jon Pass, 6-700m over havet, ved Sequim. Proveniensen ses på de to midterste rækker i billedet, en på hver side af den pæl personen holder. Til venstre i billedet ses en hurtigt voksende Vancouver proveniens. Bemærk dennes større højde og de lange grene, der rækker ind foran naborækken. Billeder til højre: Eksempler på grene. Længden på den mørke blyant er ca. 13 cm.

5 Emnegruppe Træarter Bladnr Dato December 2005 Pyntegrønt Videnblade Abies amabilis Kvalitet efter høst De første undersøgelser tyder på, at arten har en god nåleholdende evne efter høst. Under tørring får nålene en mere brunlig farve og i den sidste del af tørringen bliver duften mere kraftig og ram. Mht. nålefasthed synes der, at være såvel individ forskelle som mindre forskelle mellem provenienserne. Undersøgelsen skal tages med forbehold, da den blev udført uden for klippegrøntsæsonen. Kvaliteten af produkterne efter høst er en vigtig egenskab ved vurdering af en ny træarts potentiale På såvel det europæiske som det amerikanske marked har tendensen i de seneste år været et kraftigt skifte i træarter fra nåletabende arter til mere nålefaste arter I Danmark fra rødgran til nordmannsgran I det vestlige USA fra douglasgran til nobilis og på den amerikanske østkyst fra fyr til frasergran (se Videnblade nr til 3 4-3) De amerikanske undersøgelser er hovedsageligt baseret på arbejder af Gary Chastagner og kolleger på Washington State University, Puyallup, USA I en ikke publiceret rapport sammenlignes amabilis med nobilis og frasergran Netop nobilis og frasergran er generelt blandt de to bedste nåleholdende Abies arter, der anvendes til juletræsproduktion I den mindre undersøgelse konstateres det, at efter 9 dage indendørs begynder amabilis at skifte farve på nålene, der bliver mere brunlige Dette ses ikke på nobilis eller frasergran Træerne opbevaredes indendørs fra begyndelsen af december og i 8 uger frem Amabilis havde en lille tendens til nålefald fra skudspidserne på årsskuddene og til at smide nåle, der var blevet beskadiget under transport og netning Et første indblik I forbindelse med studieturen til Skotland, se Videnblad nr , blev en række grene klippet ned for at kunne vurdere grøntkvaliteten Det blev besluttet at hjemtage grenene til Danmark for at få et første indblik i kvaliteten efter høst Arbejdet var ikke var tilrettelagt med dette formål, men kvaliteten kunne vurderes med en marginal arbejdsindsats Mest kritisk er tidspunktet ultimo maj, hvilket ikke umiddelbart er sam- Ses arten som en fremtidig eksportvare, vil det også være af vigtighed, at kvaliteten af produktet kan holdes helt frem til forbrugeren En god efter høst kvalitet vil være særlig relevant ved transport over lange afstande og især til markeder med et mere varmt klima end det nordiske Erfaringer fra USA I Videnblad nr gives en oversigt over efter høst kvaliteten hos en række Abies arter, og her fremgår det, at amabilis har en fortrinlig nålefasthed, når træernes placeres i en fod med vand, men nålefastheden vurderes som uacceptabel til moderat, når træerne får tid til at udtørre Øverst: Billede af grene efter tre uger. Der ses visse forskelle i farve. Nogle er stadig ret grønne. Øvrige har fået en mere brunlig farve. Nederst: Nåletab, her især på sidste nåleårgang. Øverst: Gren med god farve efter ni dage. Nederst: Gren med brunligt udseende efter ni dage. Copyright. Eftertryk ikke tilladt.

6 menligneligt med forholdene i december Erfaringer fra nordmannsgran tyder dog på, at man i efteråret og allerede tidligt på sensommeren kan identificere nåletabende træer Nåletabet er blot væsentlig større end det, der kan forventes i december Yderligere er det ikke afprøvet om grene af amabilis kan anvendes som et udtryk for et juletræs nåletab, men grenene kan i det mindste afsløre eventuelle problemer med klippegrønt Med disse forbehold in mente er der konstateret nåletab større end 1 % på ca 20 % af grenene Der skal dog væsentlig mere til før nåletabet ses tydeligt på grenen, så generelt er der en god nåleholdende evne Grenene var fordelt til 15 forskellige provenienser Der tegner sig visse tendenser, idet provenienserne fra Vancouver Island synes at have det laveste niveau, mens der ses mest nåletab hos en proveniens fra fastlandet af British Columbia, Canada Blandt provenienserne fra Washington er der nogen variation, en enkelt ligger næsthøjest i serien I forbindelse med tørringen blev der i perioden efter de 9 dage konstateret en kraftig ændring af det duftmæssige indtryk af arten De mange grene afgav en kraftig og stram lugt, der ikke føltes særlig attraktiv I forbindelse med tørringsforsøg med nordmannsgran er en lignende, men ikke så kraftig duft erkendt Denne kraftige duft kan være et karakteristika for arten, men kan også skyldes den store mængde grene i et mindre rum eller at afprøvningen er foretaget helt uden for sæsonen og lige inden udspring Tabel 1. Oversigt over registreret nåletab efter 9 dage fordelt til de sidste tre nåleårgange. I alt 107 grene blev vurderet. Nåle- Nåle- Under Over Total årgang tab 1 % 5 % 15 % 33 % 66 % 90% 100 % 1 % stk Tabel 2. Proveniensvise resultater for nåletabsscore. Score er gennemsnit over alle tre nåleårgange. Skeena: Skeena River området, British Columbia, lige syd for Alaska, BC: British Columbia områder på fastlandet, men forholdsvis kystnære, VCI: Vancouver øen, ud for kysten i British Columbia, WA: staten Washington i USA. Proveniens Frøzone Score 11 Erlandsen Creek 1140 SKEENA -0,1 15_17 Mission, Frase River 1110 BC 2,7 6 Lizie Cr. Pemberton 1070 BC 0,7 12_13 Rupert In 1030 VCI -0,1 14 Mahatta river 1030 VCI 0,2 8 Nootka Island 1110 VCI -0,3 16_2 Loup Creek, Gold River 1110 VCI -0,2 5 Qualicim River 1020 VCI -0,3 18 Forks 012 WA 0,4 19 Bon Jon Pass, Sequim 221 WA 0,2 30 Alt WA 0,7 27 Alt WA 0,7 20 Segelson Pass, Darrington 403 WA 0,5 21 Snoqualmie Falls 412 WA 0,6 28 Alt WA 1,8 Ved fremtidige afprøvninger bør man være meget opmærksom på eventuelle skift i det duftmæssige indtryk af arten Ulrik Bräuner Nielsen Litteratur Chastagner, G. 1998: Keepability research. Pacific Silver Fir x-196.doc, 2s. upubliceret. Finansiering De indledende undersøgelser med erfaringsindsamling på Abies amabilis er finansieret af Produktionsafgiftsfonden for juletræer og pyntegrønt (PAF). Forsøgsmaterialet er stillet til rådighed af C.J.A. Samuel, Forestry Commission, Northern Research Station, Roslin, Edinburg, Scotland.

Skadevoldere i nordmannsgran

Skadevoldere i nordmannsgran Skadevoldere i nordmannsgran Seniorrådgiver Iben M. Thomsen Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning (IGN) Venche Talgø, Bioforsk Kvalitetsnedsættende skader Skader på nåle Typisk svampeangreb, bladlus

Læs mere

Forædling af nordamerikanske nåletræer hvad er nået og hvad kan yderligere opnås?

Forædling af nordamerikanske nåletræer hvad er nået og hvad kan yderligere opnås? IGN Forædling af nordamerikanske nåletræer hvad er nået og hvad kan yderligere opnås? Jon K. Hansen 1, Erik D. Kjær 1, Ulrik B Nielsen 1, Gunnar Friis Proschowsky 2 1 IGN, Københavns Universitet 2 Naturstyrelsen

Læs mere

Brancheindsats mod Neonectria

Brancheindsats mod Neonectria Brancheindsats mod Neonectria Skovplanteringens årsmøde 2014 Gunnar Friis Proschowsky Overblik Indledning: En brancheindsats, hvorfor står jeg her? Hvad er Neonectria? Lidt Historik Vi ved kun lidt smitteveje,

Læs mere

Best Practice Neonectria ædelgrankræft

Best Practice Neonectria ædelgrankræft Best Practice Neonectria ædelgrankræft S e n i o r r å d g i v e r I b e n M. T h o m s e n I n s t i t u t f o r G e o v i d e n s k a b o g N a t u r f o r v a l t n i n g ( I G N ) F o r s k e r Ve

Læs mere

Svampesygdomme på Abies

Svampesygdomme på Abies Svampesygdomme på Abies Iben M. Thomsen Skov & Landskab Venche Talgø Bioforsk Aktuelle svampesygdomme Sydowia polyspora (= Kabatina abietis) Røde nåle / CSNN Sclerophoma-skade på årsskud Neonectria barkkræft

Læs mere

Røde nåle i nordmannsgran - projektideer

Røde nåle i nordmannsgran - projektideer Røde nåle i nordmannsgran - projektideer Seniorforsker Ulrik Bräuner Nielsen, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, IGN Lars Bo Pedersen, Danske Juletræer Disposition Skaden Hvad ser vi? Hvad

Læs mere

Røde nåle i nordmannsgran og nobilis Lars Bo Pedersen Ulrik Braüner Nielsen

Røde nåle i nordmannsgran og nobilis Lars Bo Pedersen Ulrik Braüner Nielsen Røde nåle i nordmannsgran og nobilis Lars Bo Pedersen Ulrik Braüner Nielsen 2012 - Det hidtil værste år Udbuddet påvirket med 2-4 % Værst: op mod 50% af salgsklare træer ramt Egne registreringer: 25-35%

Læs mere

Neonectria biologi, frø og planteskoleplanter

Neonectria biologi, frø og planteskoleplanter Neonectria biologi, frø og planteskoleplanter Seniorrådgiver Iben M. Thomsen Seniorforsker Ulrik Bräuner Nielsen Venche Talgø, Bioforsk grandis N. neomacrospora nordmannsgran nobilis klippeædelgran ædelgran

Læs mere

Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner.

Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner. Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner. 300-500 æg per hun. De klækker efter 3-5 uger. Hav altid

Læs mere

DET EUROPÆISKE SORTERINGSREGLEMENT FOR JULETRÆER

DET EUROPÆISKE SORTERINGSREGLEMENT FOR JULETRÆER DEN EUROPÆISKE JULETRÆSDYRKERFORENING DET EUROPÆISKE SORTERINGSREGLEMENT FOR JULETRÆER 1. Januar 1995 Med DANSK TILLÆG pr. 1. januar 1997 Afskrift fra Korte Meddelelser no. 52 med tilladelse fra Dansk

Læs mere

Risikovurdering for bare skuldre (RISK) Bare skuldre på retur i Er der en forklaring? Lars Bo Pedersen Danske Juletræer

Risikovurdering for bare skuldre (RISK) Bare skuldre på retur i Er der en forklaring? Lars Bo Pedersen Danske Juletræer Risikovurdering for bare skuldre (RISK) Bare skuldre på retur i 2018 - Er der en forklaring? Lars Bo Pedersen Danske Juletræer Formål Metodeudvikling til risikovurdering af fremkomst af bare skuldre i

Læs mere

Dyrkning af nobilis klippegrønt Keld Velling

Dyrkning af nobilis klippegrønt Keld Velling Dyrkning af nobilis klippegrønt Keld Velling Disposition Min baggrund Frostproblemer Provenienser Gødskning Stamtal/produktion Spørgsmål Baggrund Periode: 1982-2013 (32 sæsoner) Områder: Fyn Holckenhavn

Læs mere

Fremtiden for forskningen i juletræer er og pyntegrønt

Fremtiden for forskningen i juletræer er og pyntegrønt Fremtiden for forskningen i juletræer er og pyntegrønt Niels Elers Koch Centerdirektør, professor, dr.agro. Skov & Landskab, LIFE, KU Seminar for Pressen 24. november 2009 Juletræer er og pyntegrønt på

Læs mere

Markvandring Neonectria - Ny alvorlig skadevolder på Abies

Markvandring Neonectria - Ny alvorlig skadevolder på Abies Markvandring Neonectria - Ny alvorlig skadevolder på Abies v/ Ulrik Kragh Hansen og Michael Rasmussen, Skovdyrkerforeningen Nord-Østjylland Program Velkomst Neonectria neomacrospora (ædelgrankræft) Præsentation

Læs mere

Top-Stop tangens. anvendelse. på islandske contortafyr

Top-Stop tangens. anvendelse. på islandske contortafyr Top-Stop tangens anvendelse på islandske contortafyr En mulig metode til at forbedre kvaliteten på contortafyr og øge dens anvendelse som juletræ på Island Figur 1. Contortafyr som er vokset op uden nogen

Læs mere

Projekt: 2003-0007: den 31.3.2007 Juletræskvalitet i nordmannsgran effekt og samspil af genetik og klima for vækst og kvalitet

Projekt: 2003-0007: den 31.3.2007 Juletræskvalitet i nordmannsgran effekt og samspil af genetik og klima for vækst og kvalitet Projekt: 2003-0007: den 31.3.2007 Juletræskvalitet i nordmannsgran effekt og samspil af genetik og klima for vækst og kvalitet Af seniorforsker Ulrik Bräuner Nielsen, Skov & Landskab, KU Resume Denne projektrapport

Læs mere

IPM bekæmpelse af honningsvamp

IPM bekæmpelse af honningsvamp IPM bekæmpelse af honningsvamp Iben M. Thomsen, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet, imt@ign.ku.dk Honningsvamp er en skadevolder, som er knyttet til skovjord. Bekæmpelse

Læs mere

Anlæg af proveniensforsøg med Abies grandis. Det Petersgårdske skovdistrikt, Langebæk skov afd. 15. Kjersgård, O.

Anlæg af proveniensforsøg med Abies grandis. Det Petersgårdske skovdistrikt, Langebæk skov afd. 15. Kjersgård, O. university of copenhagen Københavns Universitet Anlæg af proveniensforsøg med Abies grandis. Det Petersgårdske skovdistrikt, Langebæk skov afd. 15. Kjersgård, O. Publication date: 1979 Citation for published

Læs mere

IPM bekæmpelse af gra snuder

IPM bekæmpelse af gra snuder IPM bekæmpelse af gra snuder Hans Peter Ravn, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning,, hpr@ign.ku.dk Gråsnuder er potentielt et alvorligt skadedyr i juletræs- og ikke mindst klippegrøntproduktionen.

Læs mere

IPM bekæmpelse af ædelgranbarkbille

IPM bekæmpelse af ædelgranbarkbille IPM bekæmpelse af ædelgranbarkbille Hans Peter Ravn, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet, hpr@ign.ku.dk Ædelgranbarkbillen er et forholdsvist nyt skadedyr i Danmark. Observationer

Læs mere

Optimal ernæring og mangelsygdomme i nordmannsgran I & II. Winnie Olsen, Brenntag Paul Christensen, PC-Consult Iben Thomsen, Skov & Landskab

Optimal ernæring og mangelsygdomme i nordmannsgran I & II. Winnie Olsen, Brenntag Paul Christensen, PC-Consult Iben Thomsen, Skov & Landskab Optimal ernæring og mangelsygdomme i nordmannsgran I & II Winnie Olsen, Brenntag Paul Christensen, PC-Consult Iben Thomsen, Skov & Landskab Tolkning af gennemsnitsværdier og tilhørende konfidensintervaller

Læs mere

IPM bekæmpelse af Neonectria ædelgrankræft

IPM bekæmpelse af Neonectria ædelgrankræft IPM bekæmpelse af Neonectria ædelgrankræft Iben M. Thomsen, Institut for Geovidenskab og Naturforvanltning, Københavns Universitet, imt@ign.ku.dk Venche Talgø, Norsk Institutt for Bioøkonomi, Norge Denne

Læs mere

Torben Lund Markvandring tirsdag den 3. juni 2014

Torben Lund Markvandring tirsdag den 3. juni 2014 Torben Lund Markvandring tirsdag den 3. juni 2014 Torben Lund Torben Lund startede allerede som 15-16 årig som stadehandler med salg til private i Horsens. Der var tale om både rødgran- og nordmannsgran-juletræer,

Læs mere

Løvtræ dækker 63% af det skovbevoksede areal på distriktet, mens 37% er nåletræ. Træartsfordeling, SNS-Kronjylland (bevokset areal 2895 ha)

Løvtræ dækker 63% af det skovbevoksede areal på distriktet, mens 37% er nåletræ. Træartsfordeling, SNS-Kronjylland (bevokset areal 2895 ha) 1.4 Skovene Det skovbevoksede areal på Skov- og Naturstyrelsen, Kronjylland distrikt omfatter 2895 ha. De mest betydende skove er Viborg Plantage, Hald Ege og de øvrige skove omkring Hald Sø, Vindum Skov,

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Neonectria værn. Projektets formål

Neonectria værn. Projektets formål Neonectria værn Angreb af Neonectria er blevet et stadig stigende problem indenfor branchen. Alle landsdele blev i 2013 ramt af svampeangrebene, om end i forskelligt omfang. Situationen er alvorlig, fordi

Læs mere

Træ Ask. Udseende. Egenskaber. Bearbejdning. Anvendelse. Forsyning. Bemærkning. C - 1 Red. 30/10-1997

Træ Ask. Udseende. Egenskaber. Bearbejdning. Anvendelse. Forsyning. Bemærkning. C - 1 Red. 30/10-1997 Uddannelsesudvalget 6 Træ Ask Bemærkning Hvidlig, bred splint. Den sent afsatte kerne er grålig til brunlig, desuden optræder ofte en uregelmæssig falsk kerne, der ikke påvirker styrken. Tydelig ringport

Læs mere

Afsætning m. m Kaj Østergaard. Dansk Juletræsdyrkerforening

Afsætning m. m Kaj Østergaard. Dansk Juletræsdyrkerforening Afsætning m. m. 2010 Kaj Østergaard Juletræer - sæson 2010 generelt Opstart af sæson i en positiv stemning Forventning om prisstigninger men hvor meget? - noget nølende udspil. Prisforskel før og efter

Læs mere

Tårnby Kommunes træpolitik

Tårnby Kommunes træpolitik Tårnby Kommunes træpolitik TÅRNBY KOMMUNE TEKNISK FORVALTNING 2019 Træpolitikken og dens seks hovedmål Tårnby Kommune ønsker at være en grøn kommune med attraktive byrum med frodige træer og grønne naturområder.

Læs mere

IPM bekæmpelse af almindelig ædelgranlus

IPM bekæmpelse af almindelig ædelgranlus IPM bekæmpelse af almindelig ædelgranlus Hans Peter Ravn, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet, hpr@ign.ku.dk Almindelig ædelgranlus er det mest udbredte og betydende skadedyr

Læs mere

Er der styr på Neonectria? Modtagelighed, smitteforhold og sanering

Er der styr på Neonectria? Modtagelighed, smitteforhold og sanering Er der styr på Neonectria? Modtagelighed, smitteforhold og sanering Seniorrådgiver Iben M. Thomsen Seniorforsker Ulrik Bräuner Nielsen Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, IGN I samarbejde med

Læs mere

Pleje og vedligeholdelsesplan for Vesthegnet mellem Dambakken og parkarealet ved Langedam nu og fremover

Pleje og vedligeholdelsesplan for Vesthegnet mellem Dambakken og parkarealet ved Langedam nu og fremover Pleje og vedligeholdelsesplan for Vesthegnet mellem Dambakken og parkarealet ved Langedam nu og fremover Udarbejdet på baggrund af vurderingsrapporten; Dambakken, 3 og 6. aug. 2009 ved Marianne Lyhne.

Læs mere

Sæson 2013 evaluering og analyser. Claus Jerram Christensen Danske Juletræer træer & grønt

Sæson 2013 evaluering og analyser. Claus Jerram Christensen Danske Juletræer træer & grønt Sæson 2013 evaluering og analyser Claus Jerram Christensen Danske Juletræer træer & grønt Juletræer 2013 - afvikling og reklamationer Forsigtig opstart af indkøb grundet konkurs (Praktiker) og leverandørskift

Læs mere

IPM bekæmpelse af ædelgranbarkbille

IPM bekæmpelse af ædelgranbarkbille IPM bekæmpelse af ædelgranbarkbille Hans Peter Ravn og Mathias Just Justesen, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet, hpr@ign.ku.dk, majj@ign.ku.dk Ædelgranbarkbillen er

Læs mere

Kick off Vancouver. Byens Netværk 29.02.12 Tekst & Foto: Mathilde V. Schjerning

Kick off Vancouver. Byens Netværk 29.02.12 Tekst & Foto: Mathilde V. Schjerning Kick off Vancouver Byens Netværk 29.02.12 Tekst & Foto: Mathilde V. Schjerning Til september tager Byens Netværk på studietur til Vancouver. Godt et halvt år før afgang holdt vi onsdag den 29. februar

Læs mere

Markedsforhold for juletræsdyrkningen

Markedsforhold for juletræsdyrkningen Markedsforhold for juletræsdyrkningen Chefkonsulent Claus Jerram Christensen Juletræsproduktion i Danmark 1950 erne og 1960 erne (nicheproduktion) Proveniensforsøg etableres 1970 erne (produktionen bider

Læs mere

Notat vedr. møde i fokusgruppen om forkultur d. 9. august 2005 hos Jørgen Jensen. OPTIMERET KULTURANLÆG AF NORDMANNSGRAN TIL JULETRÆER

Notat vedr. møde i fokusgruppen om forkultur d. 9. august 2005 hos Jørgen Jensen. OPTIMERET KULTURANLÆG AF NORDMANNSGRAN TIL JULETRÆER Notat vedr. møde i fokusgruppen om forkultur d. 9. august 2005 hos Jørgen Jensen. OPTIMERET KULTURANLÆG AF NORDMANNSGRAN TIL JULETRÆER Mange producenter står i disse år overfor afvikling af en eksisterende

Læs mere

IPM bekæmpelse af ædelgran-gederamsrust

IPM bekæmpelse af ædelgran-gederamsrust IPM bekæmpelse af ædelgran-gederamsrust Iben M. Thomsen, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet, imt@ign.ku.dk Denne svampesygdom optræder i visse år på nåle af nordmannsgran

Læs mere

IPM bekæmpelse af burresnerre i pyntegrønt

IPM bekæmpelse af burresnerre i pyntegrønt IPM bekæmpelse af burresnerre i pyntegrønt og skov Peter Hartvig, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, Flakkebjerg, Peter.Hartvig@agro.au.dk Burresnerre er en vanskelig ukrudtsart, som især er

Læs mere

Growth from Knowledge

Growth from Knowledge Growth from Knowledge Evaluering af Produktionsafgiftsfonden for Juletræer og Pyntegrønt En kvantitativ undersøgelse blandt juletræs- og pyntegrøntproducenter gennemført for Skov- og Naturstyrelsen Job

Læs mere

Skadevoldere i nobilis. Hans Peter Ravn Sektion for Skov, Natur og Biomasse

Skadevoldere i nobilis. Hans Peter Ravn Sektion for Skov, Natur og Biomasse Skadevoldere i nobilis Hans Peter Ravn Sektion for Skov, Natur og Biomasse Hvilke er de vigtigste? Insekter: Viklerne Gråsnuder Ædelgranbarkbille Koglehalvmøl Bladlus Patogener: Neonectria Dias 2 Tidlig

Læs mere

Det europæiske juletræsmarked

Det europæiske juletræsmarked Det europæiske juletræsmarked Claus Jerram Christensen, Danske Juletræer - træer & grønt Danish Christmas Tree Growers Association www.christmastree.dk Indhold Det europæiske juletræsmarked Nøgletal Udvalgte

Læs mere

Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009

Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009 Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Kolding Kommune Teknisk Forvaltning Miljø Natur og Vand Overvågning af Løvfrø, Kolding kommune, 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT

Læs mere

TOMATSORTSFORSØG 2017

TOMATSORTSFORSØG 2017 TOMATSORTSFORSØG 1 Nick Starkey, Consultant, Grotek Consulting ApS ns@grotek.dk GAU (Gartneribrugets Afsætningsudvalg) og følgende frøfirmaer har finansieret projektet: Rijk Zwaan, Enza Zaden, Monsanto

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 46. Hjemmesysler

Tid til haven. Havetips uge 46. Hjemmesysler Tid til haven Havetips uge 46 Af: Marianne Bachmann Andersen Hjemmesysler I disse uger venter vi alle på, at december måned med stearinlys og hjemmebag dukker op af kalenderen. Indkaldelser til arrangementer

Læs mere

Nyt fra Roundup projektet Rent for 100 kr. pr. hektar...? AARHUS UNIVERSITET

Nyt fra Roundup projektet Rent for 100 kr. pr. hektar...? AARHUS UNIVERSITET Nyt fra projektet Rent for 100 kr. pr. hektar...? DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET Peter Hartvig, Forskningscenter Flakkebjerg Rent for 100 kr. pr. hektar?. Rent for 100 kr. pr. hektar? er et PAF finansieret

Læs mere

Dyrkningssikker Douglasgran en evaluering af forsøg med douglasgranfrøkilder

Dyrkningssikker Douglasgran en evaluering af forsøg med douglasgranfrøkilder Dyrkningssikker Douglasgran en evaluering af forsøg med douglasgranfrøkilder Afrapportering af produktudviklingsprojekt: Dyrkningssikker douglasgran Jon Kehlet Hansen Skov & Landskab 2007 Forord Denne

Læs mere

Forskning i pyntegrønt? direktør Niels Elers Koch Skov & Landskab Københavns Universitet

Forskning i pyntegrønt? direktør Niels Elers Koch Skov & Landskab Københavns Universitet Forskning i pyntegrønt? Af direktør Niels Elers Koch Skov & Landskab Københavns Universitet Oversigt Pyntegrønt på Skov & Landskab (S&L) Hvad er der kommet ud af PAF - eksempler Den seneste finanslov Nye

Læs mere

LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT. - strategi for et grønnere København

LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT. - strategi for et grønnere København LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT - strategi for et grønnere København Mål og visioner for et grønnere København I visionen for København som Miljømetropol har vi under overskriften En grøn og blå hovedstad

Læs mere

Sæson 2014 Evaluering og analyser. Claus Jerram Christensen Danske Juletræer træer & grønt

Sæson 2014 Evaluering og analyser. Claus Jerram Christensen Danske Juletræer træer & grønt Sæson 2014 Evaluering og analyser Claus Jerram Christensen Danske Juletræer træer & grønt Juletræer 2014 - opstart Efterspørgsel efter standard-træer til kæderne forløb normalt kvalitet/sortering kontra

Læs mere

GeoTema - Nordamerikas lande GeoTema 2014 Alle rettigheder forbeholdes.

GeoTema - Nordamerikas lande GeoTema 2014 Alle rettigheder forbeholdes. GeoTema - Nordamerikas lande GeoTema 2014 Alle rettigheder forbeholdes. Forfatter: Mikkel Steen Illustrationer: Mikkel Steen Forside fotografi: Purestock Grafisk tilrettelæggelse: Mikkel Steen ISBN: 978-87-997440-5-3

Læs mere

Nekrose og hulhed under nordmannsgranknopper fastlæggelse af skadetidspunkt Afrapportering af pilotprojekt

Nekrose og hulhed under nordmannsgranknopper fastlæggelse af skadetidspunkt Afrapportering af pilotprojekt Nekrose og hulhed under nordmannsgranknopper fastlæggelse af skadetidspunkt Afrapportering af pilotprojekt I.M. Thomsen Skov & Landskab 2001 Indholdsfortegnelse Baggrund...1 Materiale og metoder...2 Resultater...4

Læs mere

Det fynske eksemplar af Vestlig Nåletræs-frøtæge Leptoglossus occidentalis (Heidemann, 1910) Foto OB

Det fynske eksemplar af Vestlig Nåletræs-frøtæge Leptoglossus occidentalis (Heidemann, 1910) Foto OB 1 HETEROPTERA: COREIDAE Western Conifer Seed Bug Vestlig Nåletræs-frøtæge Leptoglossus occidentalis (Heidemann, 1910) - ny art i Danmark Otto Buhl & Bo K. Stephensen Den store tæge blev nedbanket fra et

Læs mere

Nordmannsgran og Nobilis. Danske herkomster Status for forædling og frøforsyning af Bjerne Ditlevsen, Skov- og Naturstyrelsen

Nordmannsgran og Nobilis. Danske herkomster Status for forædling og frøforsyning af Bjerne Ditlevsen, Skov- og Naturstyrelsen Nordmannsgran og Nobilis Danske herkomster Status for forædling og frøforsyning af Bjerne Ditlevsen, Skov- og Naturstyrelsen 1. Frøkildetyper 2. Danske herkomster og forædling 3. Frøforsyning: Omfang og

Læs mere

Industrifrugt Temadag 31-1-2013

Industrifrugt Temadag 31-1-2013 Industrifrugt Temadag 31-1-2013 Kirsebærfluen & GAU Projektet Bjarne Hjelmsted Pedersen, GartneriRådgivningen A/S Kirsebærfluen Rhagoletis cerasi L., (R. indifferens & R. fausta) Washington State University

Læs mere

Nye danske frøplantager til juletræer

Nye danske frøplantager til juletræer Nye danske frøplantager til juletræer udbytte og kvalitet. Seniorforsker Ulrik Bräuner Nielsen Foto: Morten Sune Lindegaard Nielsen Ole Kim Hansen, Jing Xu, Tim Robert Dowse, Lars Nørgård Hansen, IGN,

Læs mere

Nye samt velkendte skadevoldere skadebilleder og behandling

Nye samt velkendte skadevoldere skadebilleder og behandling Nye samt velkendte skadevoldere skadebilleder og behandling Temadage om juletræer og klippegrønt marts 2010 Hans Peter Ravn Vigtigste skadedyr i juletræer er Alm. ædelgranlus Galmider Ædelgrannåleviklere

Læs mere

Danske Juletræer. 1. Kaukasus er hovedkilden til nordmannsgranfrøet og vil være det en rum tid endnu.

Danske Juletræer. 1. Kaukasus er hovedkilden til nordmannsgranfrøet og vil være det en rum tid endnu. Danske Juletræer Temadage 2014 Oplæg: 1 Kaukasus er hovedkilden til nordmannsgranfrøet og vil være det en rum tid endnu 2 Nye regler på vej for herkomstkontrollen med importeret nordmannsgranfrø 0 Hvor

Læs mere

Offentligt udbud. Rammeaftale om levering af pyntegrønt og juletræer til kirkegårde og institutioner. Rudersdal Kommune. 2.

Offentligt udbud. Rammeaftale om levering af pyntegrønt og juletræer til kirkegårde og institutioner. Rudersdal Kommune. 2. Offentligt udbud Rammeaftale om levering af pyntegrønt og juletræer til kirkegårde og institutioner i Rudersdal Kommune 2. Kravspecifikation 15.12.2017 1 Indholdsfortegnelse Forside Side 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Beskæring af vejens træer. - en vejledning

Beskæring af vejens træer. - en vejledning Beskæring af vejens træer - en vejledning FORORD I 2009 besluttede Vejlauget, at gøre en ekstra indsats for, at vi kan få en endnu flottere og harmonisk Håbets Allé og Karlstads Allé med fine nauer vejtræer.

Læs mere

Alt afhængig af vækstbetingelserne begynder formning af klipninger i forhold til klippeplanen, typisk i april måned.

Alt afhængig af vækstbetingelserne begynder formning af klipninger i forhold til klippeplanen, typisk i april måned. Skovbo, 15/6 2017 Vision og tanker omkring banens udseende: Klubben ønsker at alle golfspillere skal have en god oplevelse, når de spiller Skovbo Golfklub. Banen skal være fair og smuk at spille. Roughen

Læs mere

Nordmannsgran langtidslagring af frø i hvile eller korttidslagring af frø uden hvile. Martin Jensen

Nordmannsgran langtidslagring af frø i hvile eller korttidslagring af frø uden hvile. Martin Jensen Faculty of Agricultural Sciences Nordmannsgran langtidslagring af frø i hvile eller korttidslagring af frø uden hvile. Martin Jensen Institut for Havebrugsproduktion Forskningscenter Aarslev Martin.Jensen@agrsci.dk

Læs mere

Gødningsåret. Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L

Gødningsåret. Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L Gødningsåret Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L 57 mm 123 33 63 0,0 º C 5,0-0,9 3,6 Jordprøver kan udtages i ikke frossen jord. Nåleprøver kan udtages. Jorden er både kold og våd. Udvaskning

Læs mere

Læring af test. Rapport for. Aarhus Analyse Skoleåret

Læring af test. Rapport for. Aarhus Analyse  Skoleåret Læring af test Rapport for Skoleåret 2016 2017 Aarhus Analyse www.aarhus-analyse.dk Introduktion Skoleledere har adgang til masser af data på deres elever. Udfordringen er derfor ikke at skaffe adgang

Læs mere

Rapportens titel Afmodning og nåletab efter høst i nordmannsgran. Forfattere Claus Jerram Christensen og Henrik Lundqvist

Rapportens titel Afmodning og nåletab efter høst i nordmannsgran. Forfattere Claus Jerram Christensen og Henrik Lundqvist Rapportens titel Afmodning og nåletab efter høst i nordmannsgran Forfattere Claus Jerram Christensen og Henrik Lundqvist Udgiver Forskningscentret for Skov & Landskab Serietitel, nr. Pyntegrøntserien nr.

Læs mere

TOMATSORTSFORSØG 2014

TOMATSORTSFORSØG 2014 TOMATSORTSFORSØG 214 Nick Starkey, Consultant, Grotek Consulting ApS ns@grotek.dk GAU (Gartneribrts Afsætningsudvalg) og følgende frøfirmaer har finansieret projektet: Rijk Zwaan, Enza Zaden, Monsanto

Læs mere

3 dages togtur i det vestlige Canada

3 dages togtur i det vestlige Canada Rockies Express 3 dages togtur i det vestlige Canada Eventyr med tog Danskerne har kåret os som bedste ferierejsebureau 2012 British Colombia Vancouver CANADA Kamloops Alberta Banff Calgary Med tog Med

Læs mere

Gødningsanbefalinger i nobilisklippegrønt. Claus Jerram Christensen, Dansk Juletræsdyrkerforening Lars Bo Pedersen, Skov & Landskab, KU-LIFE

Gødningsanbefalinger i nobilisklippegrønt. Claus Jerram Christensen, Dansk Juletræsdyrkerforening Lars Bo Pedersen, Skov & Landskab, KU-LIFE Gødningsanbefalinger i nobilisklippegrønt Claus Jerram Christensen, Dansk Juletræsdyrkerforening Lars Bo Pedersen, Skov & Landskab, KU-LIFE Baggrund Adskillige ældre undersøgelser Udelukkende grenkransgrene

Læs mere

TOMATSORTSFORSØG 2015

TOMATSORTSFORSØG 2015 TOMATSORTSFORSØG 215 Nick Starkey, Consultant, Grotek Consulting ApS ns@grotek.dk GAU (Gartneribrugets Afsætningsudvalg) og følgende frøfirmaer har finansieret projektet: Rijk Zwaan, Enza Zaden, Monsanto

Læs mere

Bedømmelse af græsmarkens kløverindhold

Bedømmelse af græsmarkens kløverindhold Markbrug nr. 225 Juni 2000 Bedømmelse af græsmarkens kløverindhold Marian Damsgaard Thorsted og og Karen Søegaard Afdeling for for Plantevækst og og Jord, Forskningscenter Foulum Ministeriet for Fødevarer,

Læs mere

Vinteren. på 10 grader Fahrenheit. Det svarer til 5,6 grader Celcius. Hosstående viser sammenhængen mellem klimazonerne og temperaturen.

Vinteren. på 10 grader Fahrenheit. Det svarer til 5,6 grader Celcius. Hosstående viser sammenhængen mellem klimazonerne og temperaturen. Som sommerhusejer på Samsø har vi bemærket, at klimaet her mildest talt er noget anderledes end i resten af landet. Især er efteråret og vinteren bemærkelsesværdigt lunere end de fleste andre steder. I

Læs mere

De langsigtede forsøg er en guldgrube - har vi glemt at dyrke skovene?

De langsigtede forsøg er en guldgrube - har vi glemt at dyrke skovene? De langsigtede forsøg er en guldgrube - har vi glemt at dyrke skovene? Vivian Kvist Johannsen, IGN Et par definitioner Langsigtede forsøg: Mere end 5 år En guldgrube: Noget der indbringer mange penge eller

Læs mere

1. Er Jorden blevet varmere?

1. Er Jorden blevet varmere? 1. Er Jorden blevet varmere? Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Ja, kloden bliver varmere. Stille og roligt får vi det varmere og varmere. Specielt er det gået stærkt gennem de sidste 50-100

Læs mere

Oversigt over Landsforsøgene 2012

Oversigt over Landsforsøgene 2012 Oversigt over Landsforsøgene 2012 Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af projektet.

Læs mere

Facadeelement 7 Uventileret hulrum og vindspærre af krydsfiner

Facadeelement 7 Uventileret hulrum og vindspærre af krydsfiner Notat Fugt i træfacader II Facadeelement 7 Uventileret hulrum og vindspærre af krydsfiner Tabel 1. Beskrivelse af element 7 udefra og ind. Facadebeklædning Type Vandret panel 22 mm Vanddampdiffusionsmodstand

Læs mere

Tip en 12 er. Find kukkelurekasserne, kig i kasserne og svar på spørgsmålene. Marker det rigtige svar i kasserne til højre på tipskuponen.

Tip en 12 er. Find kukkelurekasserne, kig i kasserne og svar på spørgsmålene. Marker det rigtige svar i kasserne til højre på tipskuponen. Tip en 12 er Find kukkelurekasserne, kig i kasserne og svar på spørgsmålene. Marker det rigtige svar i kasserne til højre på tipskuponen. Spørgsmål: 1 X 2 1 X 2 1 Hvor højt er træet i kasse 1? 20 m 30

Læs mere

Fremtidens frøkilder af nordmannsgran og nobilis

Fremtidens frøkilder af nordmannsgran og nobilis Fremtidens frøkilder af nordmannsgran og nobilis Danske Juletræer, Temadage 2015 Gunnar Friis Proschowsky, Naturstyrelsen Nordsjælland Hovedpunkter Fremtidens frøkilder Frøforsyning i Danmark Typer af

Læs mere

Facadeelement 12 Kompakt element med en-på-to facadebeklædning

Facadeelement 12 Kompakt element med en-på-to facadebeklædning Notat Fugt i træfacader II Facadeelement 12 Kompakt element med en-på-to facadebeklædning Tabel 1. Beskrivelse af element 12 udefra og ind. Facadebeklædning Type En-på-to (bræddetykkelse) 22 mm Vanddampdiffusionsmodstand

Læs mere

Growth from Knowledge

Growth from Knowledge Februar 27 Growth from Knowledge Evaluering af Produktionsafgiftsfonden for Juletræer og Pyntegrønt En kvantitativ undersøgelse blandt juletræs- og pyntegrøntproducenter gennemført for Skov- og Naturstyrelsen

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

Gødningsanbefalinger til nordmannsgran og nobilis Lars Bo Pedersen Claus Jerram Christensen

Gødningsanbefalinger til nordmannsgran og nobilis Lars Bo Pedersen Claus Jerram Christensen Gødningsanbefalinger til nordmannsgran og nobilis Lars Bo Pedersen Claus Jerram Christensen Forskellige anbefalinger til nordmannsgran og nobilis Vækst følger en S-kurve Stigningsdel: Juletræer og yngre

Læs mere

Teori og øvelsesvejledninger til geografi C LAB-kursus

Teori og øvelsesvejledninger til geografi C LAB-kursus Teori og øvelsesvejledninger til geografi C LAB-kursus Indhold Teori - klima- og plantebælter... 2 Klimazoner og plantebælter... 2 Hydrotermfigurer... 4 Vejledning Klimamålinger... 7 Teori jordbund...

Læs mere

Anlæg af træartsforsøg f. 73. Vallø Stifts Skovbrug. Taagerød skov afd Bang, C.

Anlæg af træartsforsøg f. 73. Vallø Stifts Skovbrug. Taagerød skov afd Bang, C. university of copenhagen Københavns Universitet Anlæg af træartsforsøg f. 73. Vallø Stifts Skovbrug. Taagerød skov afd. 167. Bang, C. Publication date: 1975 Citation for published version (APA): Bang,

Læs mere

9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser?

9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser? 9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser? Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo I det højarktiske Nordøstgrønland ligger forsøgsstationen Zackenberg. Her undersøger danske forskere,

Læs mere

Dansk Juletræsdyrkerforening

Dansk Juletræsdyrkerforening Sæson 2007 Opstart af sæson ok positiv stemning Prisstigninger men hvor meget? Stor efterspørgsel efter billigtræer ved start Stor efterspørgel efter ON senere Forøgelse af udbytte % og stigende priser

Læs mere

Hovedresultater af DREAMs befolkningsfremskrivning

Hovedresultater af DREAMs befolkningsfremskrivning Hovedresultater af DREAMs 26- befolkningsfremskrivning 3. juni 26 Marianne Frank Hansen & Lars Haagen Pedersen Udviklingen i den samlede befolkning Danmarks befolkning er vokset fra 2,4 mio. personer i

Læs mere

Her er årringe fra de sidste hundrede år. Foto: Malene Bendix.

Her er årringe fra de sidste hundrede år. Foto: Malene Bendix. Side 1 af 5 Undervisningsforløb Årringe fortæller historie Fag Dansk Kan også bruges tværfagligt i: Historie Klassetrin 0.-2. Klasse Beskrivelse Lav en historiebog ud fra årringene i et træ. Hvad er der

Læs mere

PRÆSENTATION. Holm's Planteskole. Telefon

PRÆSENTATION. Holm's Planteskole. Telefon PRÆSENTATION Holm's Planteskole Telefon 98 95 16 99 www.holmsplanteskole.dk PRÆSENTATION Holms Planteskole ligger lidt syd for Østervrå by midt i Vendsyssel på kanten af den Jyske Ås. Planteskolen er grundlagt

Læs mere

Du udfordres på chokoladesmagning En organoleptisk undersøgelse

Du udfordres på chokoladesmagning En organoleptisk undersøgelse 124567 John Schollar National Centre for Biotechnology Education, University of Reading Science and Technology Centre, Earley Gate, Reading RG6 6BZ UK E: J.W.Schollar@reading.ac.uk Dansk oversættelse og

Læs mere

Nitratudvaskning fra skove

Nitratudvaskning fra skove Nitratudvaskning fra skove Per Gundersen Sektion for Skov, Natur og Biomasse Inst. for Geovidenskab og Naturforvaltning Variation i nitrat-koncentration Hvad påvirker nitrat under skov Detaljerede målinger

Læs mere

Hvad har pandaer, zebraer og travheste at gøre med bambus? Få svaret i denne artikel om bambusmandens afrikansk-inspirerede bambus til danske haver.

Hvad har pandaer, zebraer og travheste at gøre med bambus? Få svaret i denne artikel om bambusmandens afrikansk-inspirerede bambus til danske haver. Nye skud på ståmmen Hvad har pandaer, zebraer og travheste at gøre med bambus? Få svaret i denne artikel om bambusmandens afrikansk-inspirerede bambus til danske haver. Bambusmanden alias Søren Ladefoged

Læs mere

Træfældning Version 2 Gældende til 01-02-2014

Træfældning Version 2 Gældende til 01-02-2014 Træfældning Version 2 Gældende til 01-02-2014 Metodehæfte Funktions Uddannelse Indsats Træfældning Forfatter: Mads Blaabjerg Nielsen og Alexander Sylvestersen-Platz Copyright: Beredskabsstyrelsen Forsidefoto:

Læs mere

Nyt om provenienser i nordmannsgran

Nyt om provenienser i nordmannsgran Nyt om provenienser i nordmannsgran Temadagene 2010 Af seniorforsker Ulrik Bräuner Nielsen Skov & Landskab Det Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Frøkilder Importerede provenienser Danske

Læs mere

Brevduer og Cryptococcus infektioner i mennesker

Brevduer og Cryptococcus infektioner i mennesker Brevduer og Cryptococcus infektioner i mennesker Af Ove Fuglsang Jensen Denne artikel er tilsendt mig af Dr. Chalmers til oversættelse. Den kan ikke læses i andre brevduemedier her i Europa, og på den

Læs mere

Plejeplan for markfirben ved Isterødvej/Kildevej

Plejeplan for markfirben ved Isterødvej/Kildevej Plejeplan for markfirben ved Isterødvej/Kildevej Markfirben-han, 2013. Foto: Peer Ravn Naturteamet, By og Miljø Hillerød Kommune, 2014 Plejeplan udformet af Amphi-Consult v. Peer Ravn Formål: Formålet

Læs mere

Hyppige og svage hugstindgreb

Hyppige og svage hugstindgreb TROMPET Foto 1. Den ældste bevoksning vi så, afd. 25b. Lidt svagt hugget, men tæt på idealet med pæne kroner. Den er 78 år, 26 m høj, 40 cm i diameter. Stamtal 125/ha og vedmasse 210 m 3 /ha. Skønnet værdi

Læs mere

Facadeelement 6 Uventileret hulrum bag vandret panel

Facadeelement 6 Uventileret hulrum bag vandret panel Notat Fugt i træfacader II Facadeelement 6 Uventileret hulrum bag vandret panel Tabel 1. Beskrivelse af element 6 udefra og ind. Facadebeklædning Type Vandret panel 22 mm Vanddampdiffusionsmodstand GPa

Læs mere

PROVENIENSVEJLEDNING. Venlig hilsen

PROVENIENSVEJLEDNING. Venlig hilsen PROVENIENSVEJLEDNING Kære bruger Det er HedeDanmark Skovfrø s overordnede mål til stadighed at kunne tilbyde frø af en høj genetisk og fysisk kvalitet. Vi ønsker at sikre, at vores sortiment så godt som

Læs mere

Henrik Læssøe Hansen (Toftegaard Juletræer)

Henrik Læssøe Hansen (Toftegaard Juletræer) Henrik Læssøe Hansen (Toftegaard Juletræer) Markvandring onsdag den 28. maj 2014 Henrik Læssøe Hansen Henrik Læssøe Hansen startede allerede i 12-14 års alderen med at interessere sig for juletræer, da

Læs mere

Træ En guide over træsorter, som VEKSØ forhandler.

Træ En guide over træsorter, som VEKSØ forhandler. Træ En guide over træsorter, som VEKSØ forhandler. Det Bæredygtige Trævalg Træsorter fra hjemlige himmelstrøj EN NORDISK BØLGE Kig efter vores FSC -certificerede produkter. I Norden er man i højere grad

Læs mere