Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2."

Transkript

1 DOM Afsagt den 22. oktober 2012 i sag nr. BS 7-120/2012: Lene Dinesen og Torben Staal Dinesen (advok Anne Vilslev Petersen) mod Nur- og Miljøklagenævnet (Kammeradvoken v/advokfuldmægtig Krine Hasle Østergaard) Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 13. januar 2012, drejer sig om, hvorvidt en ejendom, der er beliggende i et sommerhusområde på adressen Strandstien 157, 5500 Middelfart, forts må benyttes til helårsboelse af den til enhver tid værende ejer, efter en helårsbolig på ejendommen nedbrændte den 9. februar Sagsøgerne, Lene Dinesen og Torben Staal Dinesen, har nedlagt påstand om, sagsøgte, Nur- og Miljøklagenævnet, tilpligtes anerkende, nævnets afgørelser af 13. juli 2011 og 6. januar 2012 er ugyldige. Nur- og Miljøklagenævnet har nedlagt påstand om frifindelse. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Nur- og Miljøklagenævnet traf den 13. juli 2011 følgende afgørelse: "Afgørelse i sag om den mulige anvendelse af en sommerhusejendom i Middelfart Kommune. Nur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 (lovbekendtgørelse nr. 937 af 24. september 2009 med senere ændringer). Nur- og Miljøklagenævnet ophæver Middelfart Kommunes afgørelse af 21. februar 2011 om tilladelse til helårsbeboelse på sommerhusejendommen mr.nr. 1øy Strib Færgegård beliggende Strandstien 157 som følge af manglende hjemmel. Nur- og Miljøklagenævnets afgørelse er endelig og kan ikke indbringes for anden administriv myndighed, jf. 17 i lov om Nur- og Miljøklagenævnet (lov nr. 483 af 11. maj 2010 om Nur- og Miljøklagenævnet). Eventuel retssag til prøvelse af afgørelsen skal være anlagt inden 6 måneder, jf. planlovens 62, stk. 1.

2 - 2 - Afgørelsen er truffet af formanden på nævnets vegne, jf. 9 i lov om Nur- og Miljøklagenævnet. Klagen til Nur- og Miljøklagenævnet Kommunens afgørelse er den 12. marts 2011 påklaget til Nur- og Miljøklagenævnet af ejeren af en nærliggende ejendom, idet det navnlig er gjort gældende, der ikke eksisterer nogen ret til anvende ejendommen til helårsbeboelse. Sagens oplysninger Ejendommen, der ikke er omftet af lokalplan eller byplanvedtægt, ligger i et område, der i en bygningsvedtægt fra 1964 er udlagt til sommerhusbebyggelse. Der blev i 1926 opført bebyggelse på ejendommen. Kommunen har oplyst, man ikke har CPR oplysninger på sagen længere tilbage end Kommunen er således vidende om, bebyggelsen blev anvendt til helårsbeboelse i hvert fald fra dette tidspunkt med korte pauser på max 5 måneder, idet huset uden pauser blev anvendt til helårsbeboelse fra den 1. september 2001 til den 9. februar Ejendommen er i BBR registreret som helårsbeboelse. Den eksisterende bebyggelse nedbrændte den 9. februar 2008 og har siden været ubeboet. Ejendommen blev i juni 2010 solgt til den nuværende ejer, der ønsker opføre en helårsbolig på ejendommen. Kommunen meddelte den 21. februar 2011 byggetilladelse hertil og meddelte samtidig særskilt... tilladelse til helårsbeboelse". Nur- og Miljøklagenævnet har fået oplyst, der tillige er indgivet klage til Stsforvaltningen Syddanmark i relion til byggeloven med hensyn til den tilladte bebyggelses omfang. Der er i klagen rejst tvivl om, hvorvidt der er tale om et sommerhusområde, eller om ejendommen ligger i landzone. Klagerne finder ikke, ejendommen kan anvendes til helårsbeboelse, også fordi ejendommen ikke i 3 år på hinanden følgende år har været anvendt som sådan. Nur- og Miljøklagenævnet bad ved klagens modtagelse kommunen om nærmere redegøre for ejendommens zonemæssige stus. Nur- og Miljøklagenævnet bad endvidere kommunen om redegøre for, hvorledes det i den påklagede afgørelse om retten til helårsbeboelse skulle forstås. Kommunen har med brev af den 23. maj 2011 oplyst, området, hvor ejendommen ligger, med den ovenfor nævnte bygningsvedtægt i 1964 blev udlagt til sommerhusbebyggelse og derfor zonemæssigt er et sommerhusområde. Kommunen har videre anført, der ikke med afgørelsen af 21. februar 2011 er tale om en personlig dispension efter planlovens 40, stk. 2, fra forbuddet mod helårsbeboelse, ligesom der ikke efter planlovens 41 (pensionistreglen) er nogen ret til helårsbeboelse.

3 - 3 - Kommunen har "første gang meddelt tilladelse til helårsbeboelse d. 21. februar 2011", og efter kommunens vurdering er retten til helårsbeboelse ikke bortfaldet, da tilladelsen blev meddelt inden for samme måned, som udløbet af 3-årsperioden. Ejendommens ejer har den 16. juni 2011 anført, retten til helårsbeboelse ikke er bortfaldet, da ejendommen i BBR forts er registreret med en sådan anvendelse, og da ejendommen i forbindelse med ejendomsvurderingen og opkrævning af skter og afgifter for ejendommen for 2010 er registreret som parcelhus. Ejendommen blev solgt til ejeren, da forsikringssagen som følge af branden var afsluttet i foråret Efter ejerens overtagelse af ejendommen i juni 2010 blev der optaget forhandlinger med kommunen om opførelse af et nyt helårshus. Ejeren finder, 3-årsfristen i planlovens 56, stk. 2, først kan være begyndt løbe på det tidspunkt i foråret 2010, hvor forsikringssagen var endelig afgjort. Klageren har den 10. juni 2011 til det af kommunen udtalte anført, kommunen ikke har kunnet dokumentere, hvad ejendommen tidligere har været anvendt til. Nur- og Miljøklagenævnets bemærkninger og afgørelse Efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4, kan Nur- og Miljøklagenævnet tage stilling til retlige spørgsmål i forbindelse med en kommunes afgørelse efter planloven. Det område, hvor den af sagen omhandlede ejendom ligger i, blev i en bygningsvedtægt i 1964 udlagt til sommerhusområde, hvorfor der efter planlovens 34, stk. 3, er tale om et område, der zonemæssigt er et sommerhusområde. Der er i planlovens kapitel 8 fasts bestemmelser om sådanne sommerhusområder. Efter planlovens 38a må en bolig i et sommerhusområde "ikke anvendes til anden anvendelse end boligformål, jf. planlovens 40 og 41". Efter planlovens 40, stk. 1, må en bolig i et sommerhusområde "bortset fra kortvarige ferieophold m.v. ikke anvendes til overnning i perioden fra 1. oktober til 31. marts, medmindre boligen blev anvendt til helårsbeboelse, da området blev udlagt til sommerhusområde, og retten til helårsbeboelse ikke senere er bortfaldet, jf. planlovens 56, stk. 2". Efter planlovens 56, stk. 2, bortfalder en hidtidig ret til udnytte en ejendom på en måde, som er i strid med planlovens 38a, når retten ikke har været udnyttet i 3 år på hinanden følgende år. Der er ikke i planloven nogen mulighed for, kommunen - Nur- og Miljøklagenævnet som klagemyndighed - kan forlænge eller suspendere denne frist. Det kan i dette tilfælde konsteres, ejendommen ikke siden den 9. februar 2008 har været anvendt til helårsbeboelse, så selvom det måtte lægges til grund, der forud for dette tidspunkt har været en ret til helårsbeboelse, så er den hidtidige ret efter planlovens 56, stk. 2, bortfaldet 3 år efter denne do.

4 - 4 - Der gælder således ikke nogen umiddelbar ret for ejendommens ejer til anvende ejendommen til helårsbeboelse. Efter planlovens 40, stk. 2, kan kommunen i særlige tilfælde meddele en personlig dispension - der bortfalder ved ejerskifte - fra forbuddet mod helårsbeboelse f.eks. til en person, der i forbindelse med erhvervelsen af ejendommen fejlagtigt af kommunen har fået oplyst, denne lovligt kunne benyttes som helårsbeboelse, men der er ikke i loven nogen hjemmel for kommunen - eller for Nur- og Miljøklagenævnet som klagemyndighed - til kunne meddele en permanent dispension eller tilladelse til, en ejendom i et sommerhusområde får stus som helårsbolig. Kommunens afgørelse af 21. februar 2011 om tilladelse til helårsbeboelse må således - da den efter kommunens udtrykkelige tilkendegivelse ikke skal forstås som en personlig dispension efter planlovens 40, stk. 2, - ophæves som værende uden hjemmel i planloven og dermed ugyldig...." Nur- og Miljøklagenævnet traf den 6. januar 2012 følgende afgørelse: "Afgørelse om anmodning om genoptagelse af sag om den mulige anvendelse af en sommerhusejendom i Middelfart Kommune - ejendommen beliggende Strandstien 157, Deres j.nr Isj De har med brev af 9. november 2011 på vegne af ejendommens ejere bedt Nur- og Miljøklagenævnet om genoptage ovennævnte sag, som Nur- og Miljøklagenævnet traf afgørelse i den 13. juli Nur- og Miljøklagenævnet stuerede med afgørelsen, der ikke gælder nogen umiddelbar ret for ejendommens ejere til anvende ejendommen til helårsbeboelse, idet det kunne konsteres, ejendommen ikke siden den 9. februar 2008 havde været anvendt til dette formål, hvorfor en eventuel forud for dette tidspunkt eksisterende ret til helårsbeboelse var bortfaldet efter planlovens 56, stk. 2. Som anført i afgørelsen ville kommunen efter planlovens 40, stk. 2, kunne meddele ejendommens ejere en personlig dispension efter planlovens 40, stk. 2, fra forbuddet i 40, stk. 1, mod helårsbeboelse. Kommunen har efterfølgende den 18. oktober 2011 truffet afgørelse om meddelelse af en sådan dispension. Denne afgørelse blev af ejeren af en nærliggende ejendom påklaget til Nur- og Miljøklagenævnet, som den 3. januar 2012 har truffet afgørelse om ikke kunne give medhold i klagen. I anmodningen om genoptagelse har De henvist til en afgørelse, som Middelfart Kommune den 2. december 2010 har truffet efter byggeloven, og som De finder må betragtes som en delafgørelse efter byggelovens 16, stk. 6, hvorefter en byggetilladelse kan opdeles i deltilladelser, hvis byggeriet efter kommunens skøn kan påbegyndes, uden alle forhold i byggesagen er endeligt afklaret. Kommunen har med den nævnte afgørelse fastlagt det niveauplan, som efterfølgende blev lagt til grund for kommunens byggetilladelse af 21. februar 2011 til et ansøgt byggeri. Kommunen har i afgørelsen ligeledes opregnet de punkter, hvor en

5 - 5 - påbegyndelse af det ansøgte byggeri forudste dispensioner fra bestemmelser i byggelovgivningen, og det er præciseret, kommunens stillingtagen hertil forudste forudgående høring af relevante parter. De har anført, Nur- og Miljøklagenævnet ikke var bekendt med denne afgørelse på tidspunktet for sin afgørelse, og denne nye oplysning er så væsentlig, den begrunder en genoptagelse af sagen. Nur- og Miljøklagenævnets bemærkninger og afgørelse Nur- og Miljøklagenævnet er forpligtet til genoptage en sag, hvis der i forbindelse med anmodningen om genoptagelse fremkommer nye faktiske oplysninger af så væsentlig betydning, der er en vis sandsynlighed for, sagen havde fået et andet udfald, hvis oplysningerne havde foreligget i forbindelse med den oprindelige behandling af sagen. Nævnet er også forpligtet til genoptage en sag, hvis der er fremkommet væsentlige nye retlige spørgsmål, d.v.s. en væsentlig ændring i retsgrundlaget med tilbagevirkende kraft, eller hvis der er begået ikke uvæsentlige sagsbehandlingsfejl. Nur- og Miljøklagenævnet var - som De har anført - ikke ved klagesagens behandling bekendt med, Middelfart Kommune den 2. december 2010 havde meddelt ejendommens ejere, hvilket niveauplan, der efter byggelovgivningen ville blive lagt til grund for den senere meddelte byggetilladelse. Denne nye oplysning er imidlertid uden betydning for den retlige vurdering, der har ligget til grund for Nur- og Miljøklagenævnets afgørelse af 13. juli Der er derfor ikke grundlag for Nur- og Miljøklagenævnet for genoptage sagen, og Deres anmodning herom kan således ikke imødekommes. Nur- og Miljøklagenævnets afgørelse er endelig og kan ikke indbringes for anden administriv myndighed, jf. 17 i lov om Nur- og Miljøklagenævnet (lov nr. 483 af 11. maj 2010 om Nur- og Miljøklagenævnet). Eventuel retssag til prøvelse af afgørelsen skal være anlagt inden 6 måneder, jf. planlovens 62, stk. 1. I forhold til Nur- og Miljøklagenævnets oprindelige afgørelse regnes fristen på 6 måneder fra den 13. juli Afgørelsen er truffet af formanden på nævnets vegne, jf. 9 i lov om Nur- og Miljøklagenævnet...." Forklaringer Lene Dinesen har forklaret, hun for 2-3 år siden købte et hus beliggende i landzone lige uden for byen i Strib. Det var et sommerhus med en meget stor grund, og hensigten var lave huset om til et helårshus. Deres helårshus i Strib var med strandgrund, og de var ikke ude efter et sommerhus. Handlen blev derfor gjort betinget af, de kunne opnå tilladelse til bygge et nyt helårshus på grunden. Da de havde overtaget huset, klagede nogle naboer til myndighederne, som efter en besigtigelse traf afgørelse om, sommerhuset ikke måtte

6 - 6 - ændres til et helårshus. Handlen gik derfor tilbage i overensstemmelse med betingelserne i skødet. Deres helårshus på Strandvejen var ikke blevet s til salg endnu, men familien følte mentalt, de allerede var flyttet. De var derfor fokuserede på gardere sig mod tilsvarende oplevelser fremover. De ste huset på Strandvejen til salg omkring 2008, men på grund af finanskrisen blev det først solgt ca. 2½ år senere i sommeren Efter køberens ønske blev der aftalt en kort overtagelsesfrist på kun 6 uger til den 1. juli Sagsøgerne kender Strib rigtig godt og var interesserede i et hus i nærheden. De var kun ude efter en bolig ud til vandet og kun et helårshus. De blev opmærksomme på et nedbrændt hus, der dog ikke var s til salg. De var ikke klar over, hvornår huset var nedbrændt. Advok Ib Gorm Pedersen sendte dem på vegne af ejeren, Susanne Lehrmann, noget meriale vedrørende huset, herunder BBRejermeddelelsen, allerede inden de havde solgt deres eget hus. Hun husker ikke, om ejendomsvurderingen var med i merialet. Hun kontaktede kommunen for høre, om det nedbrændte hus var en helårsbolig. Kommune oplyste, huset lå indenfor en radius af 100 meter fra et fortidsminde, og der helst ikke måtte ske tilstandsændringer i området. Hun fik vide, hun skulle indsende sine eventuelle planer til kommunen og derefter ville få svar på, hvad der måtte bygges. Kommunen bekræftede, det nedbrændte hus var en helårsbolig. På dette tidspunkt var sagsøgerne i forhandlinger om salg af deres eget hus i Strib. Hun kontaktede Susanne Lehrmann og spurgte, om hun var interesseret i sælge sit hus. Susanne Lehrmann fortalte, hun var ved gøre klar til bygge selv efter have været igennem en langvarig forsikringssag, som først lige var blevet afsluttet med udbetaling af et forsikringsbeløb. Susanne Lehrmann sluttede med sige, hun ville tænke over det. Senere mødtes sagsøgerne og Susanne Lehrmann til en kop kaffe, og under mødet aftalte de mundtligt en pris. Efterfølgende blandede Susanne Lehrmanns børn sig, hvilket medførte, prisen blev presset kr. op. Sagsøgerne havde nu ikke længere noget sted bo, idet de havde solgt deres hus i Strib. Den 15. juni 2010 flyttede de derfor midlertidigt ind i en lejlighed på 100 m² i Strib. Lejligheden var beliggende kun ca. 1 km fra den nedbrændte ejendom og ca. 3 km fra sagsøgernes hidtidige bolig i Strib. Den nedbrændte ejendom ligger så tæt på byen, den reelt er en del af Strib, og skolen ligger kun 400 meter fra ejendommen. Inden de lejede lejligheden, havde de overvejet flytte ud på den nedbrændte ejendom i en skurvogn, men det fravalgte de, da skurvognen var mindre end 100 m², og idet man gik vinteren i møde. Desuden havde de deres to børn tage hensyn til. Prismæssigt ville der heller ikke være noget spare ved vælge skurvognen. Endelig indså de, de ikke ville kunne nå bygge huset færdigt inden vinteren. Sagsøgernes ønske var bygge et nyt helårshus på grunden, der var beliggende ved vandet. De kontaktede arkitekt Karl Rasmussen for finde ud af, hvad de helt præcist måtte bygge. Hun deltog ikke selv i arkitektens møder med kommunen. De kontaktede arkitekten første gang allerede i maj 2010, dvs. inden de købte ejendommen. Efter købet fortalte arkitekten, han havde sendt et projekt vedrørende et helårshus til kommunen. Arkitekten fortalte, "hurdlen" var, huset lå tæt på et fortidsminde, og stillingtagen til byggeplanerne derfor reelt var op til Nurarvsstyrelsen. Det blev på intet tidspunkt nævnt som et muligt problem, hvorvidt sagsøgerne måtte bygge et nyt helårshus på ejendommen. Sagsøgerne var ikke involverede i alle arkitektens drøftelser med myndighederne, men arkitekten sendte kopi af

7 - 7 - alle afgørelser til dem. De fik vist nok kommunens afgørelse af 2. december 2010 om indlæggelse af niveauplan i kopi fra arkitekten. Den 21. februar 2011 traf kommunen afgørelse om tilladelse til opførelse af et nyt helårshus. På grund af en fejl i klagevejledningen til afgørelsen traf kommunen i marts 2011 en indholdsmæssigt helt identisk afgørelse. Det var først, da sagsøgerne hørte om naboklager, de blev opmærksomme på de mulige problemer med opføre et nyt helårshus. Da hun er jurist, tjekkede hun de paragraffer, som naboerne påberåbte sig, men fandt ikke paragrafferne relevante, da der efter hendes viden ikke kunne være tvivl om, de havde købt et helårshus. Det var først i maj 2011, hun ved en telefonisk henvendelse til Susanne Lehrmann fik oplyst, ejendommen brændte den 9. februar 2008, i hvilken forbindelse Lehrmanns mand indebrændte. Før denne samtale kendte hun hverken den do eller det år, ejendommen var nedbrændt. Det endte med, Nur- og Miljøklagenævnet omstødte kommunens afgørelse om tilladelse til opførelse af et nyt helårshus. Der kørte mange klagesager foranlediget af den samme nabo. Klagenævnets afgørelse indebar, sagsøgerne reelt havde betalt ca. 5,4 millioner kr. for en byggegrund, hvor der ikke måtte opføres et nyt helårshus. Klagenævnet pegede på muligheden for ansøge kommunen om tilladelse til en personlig beboelsesret, og sagsøgerene så ingen anden mulighed end søge en sådan tilladelse, hvilket de opnåede den 18. oktober Sagsøgerne fastholdt derefter byggeprojektet i sin planlagte form således, det hus, der blev opført, fysisk var identisk med det planlagte, men nu kun med stus af sommerhus. Huset opfylder energikravene gældende for et helårshus. Byggeriet gik i gang i april 2012 og forventes tilendebragt i uge 3 i Om 14 dage går håndværkerne i gang med det indvendige arbejde. Sagsøgerne vidste på købstidspunktet godt, den nedbrændte ejendom var beliggende i et sommerhusområde, men de havde sikret sig, ejendommens stus var et helårshus. Naboejendommene var for nogles vedkommende sommerhuse og for andres vedkommende helårshuse. Alle vidste, den nedbrændte ejendom var et helårshus. Susanne Lehrmann bekræftede også klart husets stus som en helårsbolig i forbindelse med handlen. Sagsøgerne var derfor aldrig det mindste i tvivl om, de købte et helårshus. Det var deres arkitekt, der stod for fjerne det nedbrændte hus og bygge et nyt helårshus. Det var aldrig på tale renovere det nedbrændte hus, der var stærkt skadet. Det ville være lige så dyrt renovere det nedbrændte hus som bygge et nyt. Den personlige tilladelse til bebo huset hele året er slet ikke det samme, som hvis huset havde stus som helårsbolig. Det er således vanskeligere finansiere et sommerhus end et helårshus, ligesom ejendommens værdi er væsentlig lavere, når der alene er tale om et sommerhus. Sagsøgernes børn vil heller ikke kunne overtage huset som helårsbolig. Sagsøgerne har ikke efterfølgende været i forhandlinger med Susanne Lehrmann. Torben Staal Dinesen har forklaret, han har en virksomhed i Middelfart. Han er ikke jurist som sin hustru. Han kan bekræfte det sagsforløb, hun har beskrevet. De var begge meget påpasselige med, de denne gang købte et helårshus. Det er rigtigt, de tog kontakt til arkitekten allerede i maj 2010, inden de havde købt den nedbrændte ejendom, med henblik på arkitekten straks tog kontakt til kommunen. Det var ikke på tale bo i det stærkt brandskadede hus. Arkitekten forestod kontakten til myndighederne, og sagsøgerne forstod, udfordringerne mest handlede om respektere fortidsminder. Arkitekten havde det første

8 - 8 - konceptforslag til huset klar i den 3. uge i august 2010, og sagsøgerne ville gerne i gang med bygge så hurtigt som muligt. De fortalte selv arkitekten om deres ønsker til husets udformning. Der var på intet tidspunkt nogen, der fornemmede, der kunne være nogen tvivl om, sagsøgerne havde ret til opføre et nyt helårshus på grunden. Det kan godt passe, det var i maj 2011, han gennem sin hustru blev opmærksom på de mulige problemer. Allan Buch henvendte sig i starten af februar 2011 til dem, fordi han på vegne af kommunen gerne ville besigtige ejendommen, inden kommunen traf afgørelse i sagen. Allan Buch nævnte intet om, der eventuelt kunne være problemer med husets stus som helårsbolig. Sagsøgerne er nu ved opføre et helårshus, der indtil videre kun har stus som et sommerhus. Dette indebærer et stort økonomisk tab. Susanne Lehrmann har forklaret, hun købte den omhandlede ejendom i Det var et helårshus og havde også været det under de tidligere ejere. Det havde været helårshus i adskillige år, men hun husker ikke hvor længe. Hun erindrer svagt, der vist nok var tale om to sommerhuse, der for år tilbage blev bygget om til et helårshus. Hun boede i huset sammen med sin mand og sine børn indtil 1989, hvor hun købte et andet hus, som hun flyttede ind i. Hun ste det gamle hus til salg, men det blev ikke solgt. Det endte med, hendes mand flyttede tilbage i det gamle hus og boede alene i det, mens hun flyttede til et andet sted. Den 9. februar 2008 indebrændte hendes mand i huset. Hun fik beskeden om nten af politiet. Umiddelbart efter blev branden anmeldt til forsikringssel-skabet. Det var vist nok advok Ib Gorm Pedersen, der indgav anmeldelsen. I den første tid derefter blev der foretaget brandtekniske undersøgelser på ejendommen. Hun blev rystet over, hvor lang tid forsikringssagen trak ud. Undervejs var der fire forskellige taksorer på sagen. Hun afviste forsikringsselskabets første tilbud, der lød på ca kr. Afvisningen skyldtes, beløbet ikke var stort nok, da huset var så ødelagt, det var nødvendigt bygge et nyt. Det lykkedes hende finde en uvildig rådgiver på internettet. Rådgiveren vurderede, huset var mere end 2/3 ødelagt, hvorfor det skulle karakteriseres som totalskadet. Denne vurdering forelå omkring årsskiftet 2008/2009. Vurderingen viste, det var nødvendigt opføre et nyt hus. Forsikringsselskabet var imidlertid ikke enig i vurderingen og det endte med, hendes rådgiver trak sig. Hun fandt en anden rådgiver, Constructa, og antog også en ny advok for få s skub i forsikringssagen. I marts 2009 var Constucta vist ude på ejendommen første gang. Rådgiveren vurderede også, det var en svær sag, men konklusionen måtte være, der burde bygges et nyt hus. Der blev sendt flere forskellige udregninger frem og tilbage mellem Constructa og forsikringsselskabet, og det var en lang proces, hvor forsikringsselskabet fastholdt en hård linje. Hver gang forsikringsselskabet skiftede taksor, skulle der nærmest startes forfra på forhandlingerne. I april eller maj 2010 havde man endelig forhandlet sig frem til en forsikringssum på kr. Beløbet var ikke stort nok til opføre et nyt hus, og det var derfor nødvendigt låne penge, hvilket hun var ved gøre sig klar til, da sagsøgerne henvendte sig og gav udtryk for købsinteresse. Constructa havde da lavet nogle tegninger, og der havde været drøftelser med kommunen i april/maj Der nåede ikke blive udarbejdet et egentligt byggeprojekt, før sagsøgerne henvendte sig. Hun blev klar over, den bedste forretning for hende ville være sælge ejendommen.

9 - 9 - Hun var aldrig i tvivl om, hun solgte et helårshus. Hun vidste godt, huset lå i et sommerhusområde, og nogle af naboejendommene også kun havde stus af sommerhuse. Det gav hende ikke anledning til nærmere overvejelser, hvorfor hendes eget hus havde stus som et helårshus, og hun regnede med, det var en tidsubegrænset ret, der var knyttet til ejendommen. Hun kendte ikke til, der var nogen betingelser knyttet til bo på ejendommen. Hun og alle andre gik 100% ud fra, det var et helårshus, hun solgte. Ansvarsfraskrivelsen i skødet med hensyn til opnå nødvendige tilladelser fra myndighederne skyldtes primært hensynet til fortidsminder i nærheden af ejendommen. På ejendommens ene side ligger der mange helårshuse. Der er ingen, der nogensinde har orienteret hende om, der gælder en 3-årsfrist i relion til bevare ejendommens stus som helårsbeboelse. Karl Rasmussen har forklaret, han ifølge sine registreringer blev kontaktet første gang vedrørende byggeprojektet den 6. februar Den 7. oktober 2010 udarbejdede han et skitseprojekt på sagsøgernes bestilling. Projektet havde taget sin begyndelse omkring maj 2010 med møder m.v. Den 25. maj 2010 havde vidnet kontakt med en byplanlægger i Middelfart Kommune. Byplanlæggeren oplyste, det vanskeligste nok ville være få byggeprojektet gennem Kulturarvsstyrelsen på grund af de velkendte problemer med få lov bygge tæt på fortidsminder. Sagsøgerne ønskede en hurtig afklaring herpå. Vidnet kontaktede derfor Kulturarvsstyrelsen allerede den 28. maj Den 4. november 2010 meddelte Kulturarvsstyrelsen i en mail til vidnet, styrelsen ikke havde indsigelser imod byggeprojektet. På et møde med kommunal afdelingsleder Jørgen Knudsen fra Plan- og Byg viste vidnet skitseforslaget. Den 3. december 2010 fik han meddelelse om, Laila Næslund var byggesagsbehandler på sagen. Samme dag modtog han kommunens brev af 2. december 2010 vedrørende fastlæggelse af niveauplaner. Disse niveauplaner var et led i samme projekt, som der hele tiden havde været tale om, og det er også samme projekt, som der den dag i dag bygges på ude på ejendommen. Vidnet havde løbende korrespondance med kommunen ved Laila Næslund. På et tidspunkt blev han kontaktet af Allan Buch, som ønskede en forevisning af ejendommen, inden kommunen gav byggetilladelse. Allan Buch var positivt indstillet efter besigtigelsen, bl.a. fordi han kunne konstere, der lå lignende huse lige i nærheden. Der blev slet ikke s spørgsmålstegn ved husets stus som helårsbeboelse. Under Allan Buchs besigtigelse drøftede man ikke konkrete punkter i byggeprojektet. I det igangværende byggeprojekt er de af kommunen fastste kvoter og niveauplaner i henhold til deltilladelse af 2. december 2010 fulgt til punkt og prikke. Det hus, der nu er under opførelse, opfylder 100% kravene til en helårsbeboelse. Vidnet anså den nedbrændte ejendom for totalskadet, og han anså det for helt urealistisk, ejendommen kunne renoveres for forsikringssummen på kr. Den eneste relevante løsning var bygge et nyt hus. Vidnet er bygningsarkitekt og ikke planlægger, og han beskæftiger sig derfor ikke med planlovgivningen. Jørgen Knudsen har forklaret, han har været plan- og byggechef i Middelfart Kommune siden Han blev ans i kommunen i Han kom ind i sagen i efteråret 2010 i forbindelse med arbejdet releret til fastlæggelse af niveauplaner. Kommunen havde fået et byggeprojekt tilsendt af arkitekt Karl Rasmussen, og vidnet kunne konstere, det drejede

10 sig om en stor helårsbolig. Det var i overensstemmelse med normal procedure fastlægge niveauplaner først. Det var kommunens sagsbehandlere, der forestod dette arbejde. Kommunens afgørelse af 2. december 2010 om fastlæggelse af niveauplaner blev truffet med henblik på, sagsøgerne kunne komme videre i byggesagen. Der er efter vidnets opftelse tale om en delafgørelse i henhold til byggeloven. Delafgørelsen er starten på en byggeproces, og det er relevant få fastlagt, hvor højt huset må ligge på grunden. Kommunen var indstillet på en helårsbolig i sommerhusområdet, fordi det ifølge kommunens oplysninger altid havde været en helårsbolig. Kommunen havde dog kun registreringer tilbage til starten af 1980'erne. Der var tale om registreringer i BBR og i de offentlige registre, der ligger til grund for opkrævning af ejendomsskter m.v. Så vidt vidnet husker, blev der kun foretaget nogle mindre justeringer til sagsøgernes byggeprojekt af 7. oktober Den 16. februar 2011 blev sagen behandlet på et udvalgsmøde i kommunen. Dagsordenen til mødet var afleveret en uge forinden. Forvaltningens indstilling til Teknisk Udvalg var meddele tilladelse til opførelse af en ny helårsbolig, da den eksisterende ejendom var en helårsbolig. Teknisk Udvalg godkendte indstillingen, dog med en ændring vedrørende etager og højde. Det er byggesagsbehandler Laila Næslund, der har skrevet afgørelsen af 21. februar Vidnet og Laila Næslund har ikke drøftet den i afgørelsen indføjede passus om, kommunen særskilt giver tilladelse til helårsbeboelse. Det er vidnets opftelse, der er tale om fri sammensætning af tekst. Hensigten med tilladelsen var, den eksisterende helårsbolig blev ersttet af en ny helårsbolig. Vidnet har ikke personligt besigtiget ejendommen. I forbindelse med udarbejdelse af dagsordenen til udvalgsmødet gennemgik kommunen sagen. Det fremgik af merialet, hvilken do huset var brændt, men vidnet husker ikke længere denne do. Han tænkte ikke dengang på 3-årsfristen i loven. Det er hans opftelse, kommunens byggetilladelse af 11. oktober 2011 i store træk svarer til sagsøgernes første byggeprojekt. Når man ser bort fra nogle mindre justeringer, er byggeprojektet således det samme, som kommunen den 2. december 2010 traf delafgørelse om. Ejendommen er beliggende på et terræn, der skråner ud mod kysten, hvorfor det er nurligt træffe delafgørelse om niveauplaner. En sådan delafgørelse er ikke en garanti for en endelig byggetilladelse, men man kan forvente opnå en sådan tilladelse, hvis de gældende byggeregler overholdes. Ved afgørelse af 18. oktober 2011 gav kommunen sagsøgerne personlig tilladelse til helårsbeboelse med henblik på, sagsøgerne kunne starte byggeriet op inden nærværende retssag. Selv om kommunen ikke sås have registreringer vedrørende ejendommen før 1982, var det kommunens antagelse, ejendommen hele tiden havde været helårsbeboelse, idet den ikke var opført som et almindeligt sommerhus. Vidnet er ikke bekendt med, om der på et tidspunkt har ligget to sommerhuse på grunden, som på et tidspunkt er bygget sammen til et helårshus. Det er forts kommunens fortolkning, som anført i brevet af 23. maj 2011 til Nur- og Miljøklagenævnet, klagefristen først udløber med månedens udgang. Der er ikke tale om en generel fortolkning, men om en konkret fortolkning, fordi man i den omhandlede sag var så tæt på fristen. Det er forts kommunens opftelse, kommunens afgørelse af 21. februar 2011 ikke er en personlig tilladelse til helårsbeboelse.

11 Allan Buch har forklaret, han har været medlem af Middelfart byråd siden Han har boet i Strib i 32 år og har også i sin barndom haft sin gang i og omkring byen. Der har boet mennesker året rundt i den omhandlede ejendom i alle de år, han kan huske. Han har iagttaget dette, når han har gået tur i området, herunder i sin barndom. Han sidder i kommunens tekniske udvalg og har været i kontakt med sagsøgernes arkitekt vedrørende sagsøgernes byggeprojekt, ligesom han personligt har været ude besigtige ejendommen. De drøftelser, der var i denne anledning, drejede sig om skellets beliggenhed af hensyn til afstanden til den offentlige sti. Så vidt han husker, foregik besigtigelsen i januar eller februar 2011 og i hvert fald inden udvalgsmødet den 16. februar Han konsterede, den nedbrændte ejendom var meget ødelagt og så ganske forfærdelig ud. Det var reelt en brandtomt. Det var hans opftelse, det nedbrændte hus under ingen omstændigheder ville kunne genopføres for forsikringssummen på kr. Det eneste rigtige var genopføre et nyt hus, som passende kunne lægges med lidt større afstand til den offentlige sti. Der var således god plads over mod naboen til den anden side. Hvis forsikringssagen først har været afklaret i foråret 2010, har det næppe været realistisk færdiggøre et byggeri til februar På udvalgsmødet den 16. februar 2011 blev det besluttet meddele tilladelse til opførelse af et nyt helårshus. Der var tale om et lidt anderledes helårshus end det oprindelige, men det blev ikke anset som et problem, da opførelsen skulle ske på en brandtomt, hvor der tidligere havde ligget en helårsbolig. Han var ikke i tvivl om, huset havde stus som helårsbolig og erindrer heller ikke, andre gav udtryk for tvivl herom. Det blev under udvalgsmødet slet ikke drøftet, hvor lang tid, der var gået, siden huset var nedbrændt. Der var ingen drøftelser vedrørende en 3-årsfrist i loven. Det var først i april eller maj 2011, vidnet hørte om mulige problemer med en 3-årsfrist i loven. Sagen blev under hele forløbet i kommunen behandlet som en almindelig byggesag. Parternes synspunkter Lene Dinesen og Torben Staal Dinesen har procederet i det væsentlige i overensstemmelse med deres påstandsdokument, der lyder således: "... Til støtte for den nedlagte påstand gøres det gældende: der på den omhandlede ejendom, mr. nr. 1 øy Strib Færgegård, Strib- Røjleskov, beliggende Strandstien 157, 5500 Middelfart, i 1926 blev opført en bygning til helårsbeboelse. Middelfart Kommune har ikke optegnelser på ejendommen før Det fremgår af kommunens optegnelser, ejendommen siden 1983 har været anvendt til helårsbeboelse, hvorved ligeledes henvises til BBR-ejermeddelelse, ejendomsvurdering for 2010 samt opkrævning af skter og afgifter for ejendommen for 2010, hvoraf fremgår, ejendommen er registreret som parcelhus (bilag 3-5), ejendommen har været benyttet til helårsbeboelse, retten til helårsbeboelse ikke er bortfaldet ved den mellemkommende Bygningsvedtægt af 1964 (bilag 6), hvor ejendommen blev udlagt til sommerhusområde samt Kommuneplanen for området (bilag 7), idet disse

12 planer ikke kan hindre, den hidtidige lovlige anvendelse af ejendommen til helårsbeboelse kan fortsætte uændret. den forrige ejer af ejendommen, Susanne Lehrmann, siden købet i november 1983 har anvendt ejendommen til helårsbeboelse, der straks efter ejendommen nedbrændte i februar 2008 vedvarende er arbejdet på få ejendommen genopført som helårsbolig, idet den daværende ejer af ejendommen, Susanne Lehrmann, umiddelbart efter branden, har haft kontakt til sit forsikringsselskab angående udbetaling af erstning for brandskaden, hvorved bl.a. henvises til ejendomsundersøgelsen fra det Rådgivende Ingeniør og Arkitekter Constructa af (bilag 26), forsikringssagen først blev afsluttet i foråret 2010, og den daværende ejer, Susanne Lehrmann, straks herefter kontaktede en arkitekt angående mulighederne for genopførelse, den daværende ejer, Susanne Lehrmann, herefter kunne konstere, det ikke var muligt genopføre ejendommen indenfor forsikringssummen og derfor valgte sælge ejendommen til sagsøgerne, sagsøgerne købte ejendommen som helårsbolig, hvilket købesummen også afspejler, sagsøgerne straks efter overtagelsen den 1. juni 2010 antog arkitektbistand samt ansøgte kommunen om de nødvendige tilladelser til opførelse af en helårsbolig, meddelelsen af byggetilladelse fra kommunens side er trukket i langdrag, bl.a. som følge af, ejendommen er beliggende tæt på et fortidsminde, hvorfor Kulturarvsstyrelsen skulle høres i sagen, og som følge af indsigelser fra naboerne m.m., det principalt gøres gældende, ejendommen også efter den nedbrændte til stadighed har været udnyttet som helårsbeboelse. I den forbindelse gøres gældende, Planlovens bestemmelser i 38 a og 56, stk. 2, ikke efter deres ordlyd og heller ikke ved en formålsfortolkning af bestemmelserne, stiller krav om fysisk beboelse af ejendommen. de ovenfor anførte bestræbelser på få opført en helårsbolig må anses for en udnyttelse af ejendommen i Planlovens forstand, det således gøres gældende, ejendommen på intet tidspunkt har mistet sin helårsstus, og kommunen ved delbyggetilladelsen af 2. december 2010 (bilag 12) og byggetilladelsen af 21. februar 2011 (bilag 14) har lagt dette til grund ved afgørelserne, og dette er baggrunden for, kommunen ikke opfter byggetilladelsen af 21. februar 2011 (bilag 14) til opførelse af en helårsbolig som en dispension i henhold til Planlovens 40, stk. 2. Nur- og Miljøklagenævnet har valgt behandle sagen alene ud fra et spørgsmål om kommunens dispensionsmuligheder i henhold til Planlovens

13 , stk. 2, hvorved nævnet overser det faktum, ejendommen havde helårsstus, det subsidiært gøres gældende, fristen i Planlovens 56, stk. 2, må anses for suspenderet, så længe forsikringssagen ikke var afgjort, eftersom det ikke har været muligt for ejerne renovere den eksisterende ejendom eller opføre en ny helårsbolig i den mellemliggende periode. Der henvises til de fremlagte fotos (bilag 9 og 28), der dokumenterer, ejendommen var ubeboelig efter branden, Planlovens 56, stk. 2, må anses som en forældelsesregel og på tilsvarende vis, som øvrige korte forældelsesfrister, hvorved bl.a. henvises til den 3-årige forældelsesfrist i Forældelsesloven, kunne suspenderes, sagsøgerne på tidspunktet for ejendommens erhvervelse ikke var bekendt med doen for branden. Dette blev sagsøgerne først gjort bekendt med i forbindelse med, naboerne påklagede kommunens afgørelse af 21. februar 2011 til Nurog Miljøklagenævnet, de tilfældige omstændigheder, som har bevirket, forsikringssagen og sagsbehandlingen vedrørende byggetilladelsen har trukket ud på grund af forhold, som den daværende ejer og sagsøgerne er helt uden indflydelse på, ikke bør bevirke, sagsøgernes ret til udnytte ejendommen til helårsbeboelse er bortfaldet i medfør af Planlovens 56, stk. 2, ejerne har en berettiget forventning om, der kan meddeles tilladelse til genopførelse af et nedbrændt lovligt opført hus, hvorved også henvises til nævnets mangeårige praksis på området, det mere subsidiært gøres gældende, 3-års fristen i Planlovens 56, stk. 2, er afbrudt ved kommunens meddelelse af deltilladelse efter Byggelovens 16, stk. 6 (bilag 12), det herunder gøres gældende, Planlovens 56, stk. 2, i tilfælde med nedbrændte bygninger må fortolkes således, 3-års fristen i 56, stk. 2, afbrydes ved meddelelse af byggetilladelse, den særlige dispensionsregel i Planlovens 40, stk. 2, angående personlig tilladelse til helårsbeboelse derfor ikke finder anvendelse, når byggetilladelsen er meddelt indenfor 3-års fristen. Herunder gøres gældende, det ikke også kan kræves, der er meddelt ibrugtagningstilladelse indenfor 3-års fristen. Ved afgørelsen af 2. december 2010 (bilag 12) har kommunen også foruds, der var en eksisterende helårsbolig på ejendommen, det mest subsidiært gøres gældende, bestemmelsen i Planlovens 56, stk. 2, må fortolkes således, retten til helårsbeboelse først bortfalder efter udløbet af den måned, hvor 3-års fristen udløber. Ved kommunens byggetilladelse af 21. februar 2011 (bilag 14) til nedrivning af den eksisterende helårsbeboelse og opførelse af en ny helårsbolig, er fristen i Planlovens 56, stk. 2, dermed afbrudt,

14 det bestrides, sagsøgernes interesse er varetaget ved kommunens afgørelse af 18. oktober 2011 (bilag 22), hvor der er meddelt dispension til anvende ejendommen til helårsbeboelse, Nur- og Miljøklagenævnet burde have taget ovennævnte forhold i betragtning, og ved dette ikke er sket, gøres gældende, Nur- og Miljøklagenævnets afgørelser af henholdsvis 13. juli 2011 (bilag 1) og 6. januar 2012 (bilag 2) ikke er lovlige og dermed ugyldige...." Nur- og Miljøklagenævnet har procederet i det væsentlige i overensstemmelse med sit påstandsdokument, der lyder således: "... Til støtte for den nedlagte frifindelsespåstand gøres det overordnet gældende, Nur- og Miljøklagenævnets afgørelser af 13. juli 2011 og 6. januar 2012 er lovlige og gyldige. 1. Afgørelsen af 13. juli 2011 Nur- og Miljøklagenævnets afgørelse af 13. juli 2011 (bilag 1) er truffet i henhold til planlovens 58, stk. 1, nr. 4, hvorefter nævnet kan tage stilling til retlige spørgsmål i forbindelse med Middelfart Kommunes afgørelse af 21. februar 2011 (bilag 14). Det er et retligt spørgsmål, om Middelfart Kommune har haft hjemmel i planloven til meddele tilladelse til helårsbeboelse af sommerhusejendommen mr. nr. 1øy Strib Færgegård beliggende Strandstien 157 i Middelfart. Prøvelsen af afgørelsen af 13. juli 2011 under retssagen mod Nur- og Miljøklagenævnet er afgrænset tilsvarende. Nur- og Miljøklagenævnet har ved afgørelsen af 13. juli 2011 med rette ophævet Middelfart Kommunes afgørelse af 21. februar 2011 som ugyldig som følge af manglende hjemmel. Der er ikke påvist mangler ved Nur- og Miljøklagenævnets afgørelse, der kan føre til, afgørelsen tilsidesættes som ugyldig. Der er ikke med stævningen fremlagt nye væsentlige oplysninger eller beviser i forhold til Nur- og Miljøklagenævnets afgørelsesgrundlag. Særligt om 3-års fristen efter planlovens 56, stk. 2 Det område, hvor den omhandlede ejendom er beliggende, er udlagt til sommerhusområde ved en bygningsvedtægt fra 1964 (bilag 6), og ejendommen er dermed zonemæssigt beliggende i et sommerhusområde, jf. planlovens 34, stk. 3. Det ændrer ikke ved ejendommens zonemæssige stus, ejendommen er registreret som parcelhus i BBR-ejermeddelelsen med udskrivningsdo 13. juli 1996 (bilag 3), ligesom

15 oplysningerne i ejendomsvurderingen for 2010 (bilag 4) og opkrævning af skter og afgifter for ejendommen for 2010 (bilag 5) ikke ændrer herved. Efter planlovens 38 a må en ejendom i et sommerhusområde ikke benyttes til anden anvendelse end boligformål, jf. planlovens 40 og 41. Det fremgår af planlovens 40, stk. 1, en bolig i et sommerhusområde, bortset fra kortvarige ferieophold mv., ikke må anvendes til overnning i perioden fra 1. oktober til 31. marts, medmindre boligen blev anvendt til helårsbeboelse, da området blev udlagt til sommerhusområde, og retten til helårsbeboelse ikke senere er bortfaldet, jf. planlovens 56, stk. 2. Efter planlovens 56, stk. 2, bortfalder en hidtidig ret til udnytte en ejendom på en måde, som er i strid med planlovens 38 a, når retten ikke har været udnyttet i 3 på hinanden følgende år. Bestemmelsen fastsætter en 3-års frist for kontinuitetsbrud i brugen af en ejendom. Efter 3 års faktisk ophør bortfalder ejerens umiddelbare ret til fortsætte med en anvendelse, der er i strid med anvendelsesbestemmelsen i planlovens 38 a, jf. 40, stk. 1. Det oprindelige hus på ejendommen, der var opført i 1926, nedbrændte den 9. februar 2008, hvorefter ejendommen ikke rent faktisk har været anvendt til helårsbeboelse. Retten til helårsbeboelse af ejendommen er derfor bortfaldet 3 år efter denne do, dvs. den 9. februar 2011, jf. planlovens 56, stk. 2. Dette gælder, uanset om det må lægges til grund, der forud for den 9. februar 2008 har været en ret til helårsbeboelse. Det bestrides, 3-års fristen i medfør af planlovens 56, stk. 2, skal regnes fra forsikringssagens afslutning i foråret Der er heller ikke holdepunkter for fortolke bestemmelsen i planlovens 56, stk. 2, udvidende, således retten til helårsbeboelse først bortfalder efter udløbet af den måned, hvori 3-års fristens udløber. Det fremgår af praksis og litteruren, udnyttelse af retten efter planlovens 56, stk. 2, betinges af i det mindste en vis fysisk udnyttelse, og for eksempel ansøgning om byggetilladelse ikke udgør en udnyttelse i planlovens forstand. Fra retspraksis henvises til f.eks. Østre Landsrets dom trykt i MAD 1999, side 465. Sagsøgers korrespondance med forsikringsselskabet og kommunen udgør ikke en udnyttelse af retten efter planlovens 56, stk. 2. Det bestrides således, 3-års fristen efter planlovens 56, stk. 2, suspenderes under en verserende forsikringssag. Det bestrides endvidere, kommunens behandling af byggesagen kan føre til en suspension af 3-års fristen i nærværende sag. Det gælder også, selvom kommunen den 2. december 2010 traf delafgørelse om niveauplan (bilag 12), idet denne delafgørelse ikke medfører en afbrydelse af 3-års fristen. Uanset om det lægges til grund, 3-års fristen efter planlovens 56, stk. 2, afbrydes ved meddelelse af byggetilladelse, er fristen ikke afbrudt i denne sag, hvor der først blev meddelt byggetilladelse den 11. oktober 2011 (bilag 21), dvs. efter udløbet af 3-års fristen. Spørgsmålet om, hvorvidt 3-års fristen afbrydes ved meddelelse af byggetilladelse, er derfor ikke relevant for afgørelsen af denne sag.

16 Det bestrides, der ved vurderingen efter planlovens 56, stk. 2, af, om retten til helårsbeboelse er bortfaldet, skal tages hensyn til årsagerne til, retten til helårsbeboelse ikke har været udnyttet. Sagsøgernes forventninger kan ikke føre til en tilsidesættelse af 3-års fristen. Det bemærkes i denne forbindelse, sagsøgernes aftale med ejendommens tidligere ejer om køb af ejendommen (bilag 11) er Nur- og Miljøklagenævnet uvedkommende. Det bemærkes endvidere, hensynet til sagsøgernes forventninger er varetaget ved Middelfart Kommunes afgørelse af 18. oktober 2011 (bilag 22) om personlig dispension til helårsbeboelse efter planlovens 40, stk. 2, der er opretholdt ved Nur- og Miljøklagenævnets afgørelse af 3. januar 2012 (bilag 23). På denne baggrund har Nur- og Miljøklagenævnet med rette fundet, retten til helårsbeboelse - i det omfang det må lægges til grund, der har været en sådan ret - er bortfaldet den 9. februar 2011, jf. planlovens 56, stk. 2, og sagsøgerne dermed ikke har nogen umiddelbar ret til helårsbeboelse. Særligt om personlig dispension efter planlovens 40, stk. 2 Efter planlovens 40, stk. 2, kan kommunen i særlige tilfælde dispensere fra forbuddet mod helårsbeboelse i planlovens 40, stk. 1. Middelfart Kommune har udtrykkeligt tilkendegivet, kommunens afgørelse af 21. februar 2011 (bilag 14) ikke skal forstås som en personlig dispension til helårsbeboelse efter planlovens 40, stk. 2, jf. bilag I overensstemmelse hermed er der ikke med henvisning til planlovens 40, stk. 2, den fornødne hjemmel til Middelfart Kommunes afgørelse af 21. februar 2011 om tilladelse til helårsbeboelse, som herefter er ugyldig som følge af manglende hjemmel. 2. Afgørelsen af 6. januar 2012 Nur- og Miljøklagenævnet har ved afgørelsen af 6. januar 2012 (bilag 2) med rette vurderet, der ikke var grundlag for en genoptagelse og ny realitetsbehandling af sagsøgernes klagesag. Genoptagelse af en klagesag, hvori Nur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse, forudsætter, afgørelsen lider af væsentlige mangler, eller der i forbindelse med anmodningen om genoptagelse fremkommer relevante faktiske oplysninger, som nævnet ikke var bekendt med ved sagens afgørelse, og som kunne have haft væsentlig betydning for sagens udfald, hvis de havde foreligget ved sagens afgørelse. Nur- og Miljøklagenævnet har med rette fundet, sagsøgerne ikke ved genoptagelsesanmodningen af 9. november 2011 (bilag 20) fremkom med væsentlige nye oplysninger, som ikke indgik i Nur- og Miljøklagenævnets tidligere behandling af sagen, og som kunne have haft betydning for sagens udfald, hvis de havde foreligget ved afgørelsen af 13. juli 2011 (bilag 1). Nur- og Miljøklagenævnet har således med rette vurderet, Middelfart Kommunes delafgørelse af 2. december 2010 (bilag 12) om niveauplan er uden betydning for den retlige vurdering, der har ligget til grund for Nur- og Miljøklagenævnets afgørelse af 13. juli 2011.

17 Nur- og Miljøklagenævnets afgørelse af 13. juli 2011 er heller ikke i øvrigt truffet på et mangelfuldt eller fejlagtigt grundlag, og der er ikke i stævningen fremkommet nye oplysninger eller ny dokumention i forhold til grundlaget for Nur- og Miljøklagenævnets afgørelse, der kan føre til et andet result...." Rettens begrundelse og afgørelse Ejendommen, hvorpå der i 1926 blev opført et hus, er i henhold til en bygningsvedtægt fra 1964 beliggende i et sommerhusområde. Det kan dog som ubestridt lægges til grund, ejendommen lovligt blev benyttet til helårsbeboelse, da huset brændte den 9. februar Efter planlovens 56, stk. 2, bortfalder en ret til benytte en ejendom på måde, som er i strid med bl.a. planlovens 38 a, jf. 40, når retten ikke har været udnyttet i tre på hinanden følgende år. Bestemmelsen må efter praksis forstås således, der kræves en vis fysisk udnyttelse af ejendommen. Det lægges efter bevisførelsen til grund, huset på grund af omftende brandskader ikke har været benyttet til beboelse efter branden den 9. februar Det forhold, den daværende ejer af ejendommen i årene forhandlede med sit forsikringsselskab om størrelsen af erstningen for brandskaderne, kan ikke sidestilles med en fysisk udnyttelse af ejendommen og kan derfor ikke medføre, 3-års fristen suspenderes, indtil forsikringssagen blev afsluttet i foråret Lene Dinesens og Torben Staal Dinesens indgivelse til kommunen af ansøgning om byggetilladelse efter erhvervelsen af ejendommen medio 2010 kan heller ikke anses for en fysisk udnyttelse af ejendommen. Kommunens afgørelse af 2. december 2010 om indlæggelse af niveauplan kan - uanset der ifølge kommunen er tale om en deltilladelse efter byggelovens 16, stk. 6 - heller ikke sidestilles med en fysisk udnyttelse af ejendommen og kan derfor heller ikke medføre, 3-års fristen afbrydes. Kommunen meddelte ved afgørelse af 11. oktober 2011 byggetilladelse på nærmere anførte betingelser, og Lene Dinesen har forklaret, opførelsen af et nyt hus på ejendommen gik i gang i april 2012 og forventes tilendebragt i uge 3 i Da ejendommen efter branden den 9. februar 2008 således ikke har været fysisk udnyttet i mere end tre år, er den hidtidige ret til helårsboelse bortfaldet, jf. planlovens 56, stk. 2. Hverken Lene Dinesens og Torben Staal Dinesens forventninger eller deres mest subsidiære anbringende om beregning af 3-års fristen i relion til kommunens tilladelse af 21. februar 2011 til opføre en helårsbolig kan føre til et andet result. Det bemærkes herved, kommunens fejlagtige oplysning om, ejendommen lovligt kunne udnyttes til helårsbeboelse, har medført, kommunen med hjemmel i planlovens 40, stk. 2, har meddelt Lene Dinesen og Torben Staal Dinesen en personlig tilladelse til helårsbeboelse på ejendommen. Da der herefter ikke er påvist fejl eller mangler ved Nur- og Miljøklagenævnets afgørelser af henholdsvis 13. juli 2011 og 6. januar 2012, der kan medføre, nogen af afgørelserne er ugyldige, tages nævnets frifindelsespåstand til følge.

18 Da der ikke foreligger trykt retspraksis vedrørende forståelsen af planlovens 56, stk. 2, i relion til nedbrændte boliger, og da kommunen under hele forløbet, herunder også efter Nur- og Miljøklagenævnets afgørelser, har bidraget til Lene Dinesens og Torben Staal Dinesens opftelse af, de har ret til opføre et nyt hus til helårsbeboelse på ejendommen, findes hver part burde bære egne omkostninger. Thi kendes for ret: Nur- og Miljøklagenævnet frifindes. Hver part skal bære egne omkostninger.

RETTEN I ODENSE - 7. afdeling

RETTEN I ODENSE - 7. afdeling RETTEN I ODENSE - 7. afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 22. oktober 2012 i sag nr. BS 7-120/2012: og (advok Anne Vilslev Petersen) mod Nur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København

Læs mere

AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen beliggende Torslundevej 133

AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen beliggende Torslundevej 133 Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 19. december 2012 J.nr.: NMK-33-00697 Ref.: MJE AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen

Læs mere

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager.

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager. DOM Afsagt den 11. maj 2016 i sag nr. BS 150-429/2015: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle mod A vej 19 X-by Sagens baggrund og parternes påstande Den 26. august 2013 traf (da) Pientforsikringen afgørelse

Læs mere

Kontornotits. Emne: Orienteringspunkt vedrørende Michael Bergs klage over opførelse af 8 lejligheder på Teglgårdsvej 34

Kontornotits. Emne: Orienteringspunkt vedrørende Michael Bergs klage over opførelse af 8 lejligheder på Teglgårdsvej 34 Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Dato 20. februar 2014 Sagsnr. 13/16333 Sagsbehandler Helena Kjær Direkte telefon 79 30 16 36 E-mail hewk@kolding.dk Emne: Orienteringspunkt vedrørende Michael

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

AFGØRELSE i sag om genoptagelse af Natur- og Miljøklagenævnets sag om aftægtsbolig i Vordingborg Kommune (nævnets j. nr.

AFGØRELSE i sag om genoptagelse af Natur- og Miljøklagenævnets sag om aftægtsbolig i Vordingborg Kommune (nævnets j. nr. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 03. marts 2014 J.nr.: NMK-31-01200 Ref.: LEVES AFGØRELSE i sag om genoptagelse af Natur- og Miljøklagenævnets sag om aftægtsbolig

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3983007 - HEJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 25. oktober 2013 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Bo Østergaard, Linde Jensen Lotte Virkelyst Johansen (kst.)). 19. afd.

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 23. oktober 2014 J.nr.: NMK-33-02560 Ref.: NYNAP-NMKN AFGØRELSE i sag om Aabenraa Kommunes vedtagelse af Lokalplan nr. 70

Læs mere

AFGØRELSE i sag om afslag til statusændring fra sommerhus til helårsbolig i Syddjurs kommune

AFGØRELSE i sag om afslag til statusændring fra sommerhus til helårsbolig i Syddjurs kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 14. august 2014 J.nr.: NMK-31-01339 Ref.: BIBIS-NMKN AFGØRELSE i sag om afslag til statusændring fra sommerhus til helårsbolig

Læs mere

Sagen drejer sig om berettigelsen af en kendelse fra Advokatnævnet.

Sagen drejer sig om berettigelsen af en kendelse fra Advokatnævnet. RETTEN I AALBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 28. oktober 2014 i sag nr. BS 11-637/2014: Advok Mogens Olesen Gabels Torv 5 9000 Aalborg mod Advoknævnet Kronprinsessegade 28 1306 København K Sagens

Læs mere

Klager. København, den 18. november 2008 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde

Klager. København, den 18. november 2008 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde 1 København, den 18. november 2008 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde Sagen angår spørgsmålet, om det kan bebrejdes indklagede, at køber ikke

Læs mere

indeklima, energiforbrug og installationer], jf. BR10 kap stk. 1. Det er ansøgers ansvar, at disse bestemmelser bliver overholdt.

indeklima, energiforbrug og installationer], jf. BR10 kap stk. 1. Det er ansøgers ansvar, at disse bestemmelser bliver overholdt. GRANLY TØMRER OG SNEDKERFOR- RETNING A/S Håndværkervej 11 9690 Fjerritslev Byg Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Henrik Hansen Direkte 7257

Læs mere

Forhåndsbeskeds bindende virkning med hensyn til byggetilladelse

Forhåndsbeskeds bindende virkning med hensyn til byggetilladelse Forhåndsbeskeds bindende virkning med hensyn til byggetilladelse Kritiseret, at byggestyrelsen ikke i henhold til byggelovens 23 havde taget stilling til, om en kommunes forhåndsbesked om, på hvilke betingelser

Læs mere

Afslag på ansøgning om byggetilladelse og nedrivningstilladelse på Nr. Allé 10, 7400 Herning

Afslag på ansøgning om byggetilladelse og nedrivningstilladelse på Nr. Allé 10, 7400 Herning Anette Kusk Advokat (H) LL.M., Partner ak@abel.dk Herning Kommune Byplanudvalget Torvet 5 7400 Herning Sekretær: Jane Kirk 89 31 90 42 jk@abel.dk Att.: Hans Eghøj bjghe@herning.dk Marius Reese bekmr@herning.dk

Læs mere

AFGØRELSE i klagesag om Dragør Kommunes lovliggørende dispensation fra byplanvedtægten til et byggeri i 2 etager på Øresunds Allé, Dragør

AFGØRELSE i klagesag om Dragør Kommunes lovliggørende dispensation fra byplanvedtægten til et byggeri i 2 etager på Øresunds Allé, Dragør 29. april 2019 Sagsnr.: 18/06244 Klagenr.: 1001076 MAS AFGØRELSE i klagesag om Dragør Kommunes lovliggørende dispensation fra byplanvedtægten til et byggeri i 2 etager på Øresunds Allé, Dragør Dragør Kommune

Læs mere

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt 2015-5 Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt Ved dom af 1. juni 2012 kendte Højesteret udlændingemyndighedernes afgørelser om opholds- og meldepligt i forhold til en konkret udlænding

Læs mere

BYGGESAGSBEHANDLING PÅ KYSTVEJEN

BYGGESAGSBEHANDLING PÅ KYSTVEJEN Horten Advokat Henriette Soja Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 167649 BYGGESAGSBEHANDLING PÅ KYSTVEJEN 1. OPDRAG Stevns Kommune har bedt Horten om at vurdere,

Læs mere

En enkelt af servituttens bestemmelse vedrører imidlertid andre forhold og har følgende ordlyd:

En enkelt af servituttens bestemmelse vedrører imidlertid andre forhold og har følgende ordlyd: Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 22. juni 2009 J.nr. NKN-33-02991 mje Afgørelse i sagen om muligheden for at håndhæve

Læs mere

AFGØRELSE i sag om opførelse af sommerhus ved Sandager Næs i Assens Kommune Ved Klinten 21

AFGØRELSE i sag om opførelse af sommerhus ved Sandager Næs i Assens Kommune Ved Klinten 21 Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 9. november 2011 J.nr.: NMK-33-00811 Ref.: NAHAU AFGØRELSE i sag om opførelse af sommerhus ved Sandager Næs i Assens Kommune

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013 Sag 139/2013 A og B (advokat Poul Erik Petersen for begge) mod R (advokat Morten Sung Leen) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten

Læs mere

AFGØRELSE i klagesag om Syddjurs Kommunes afgørelse efter lokalplan om et allerede opført sommerhus og udhus på Strandvejen, Følle Strand, Rønde.

AFGØRELSE i klagesag om Syddjurs Kommunes afgørelse efter lokalplan om et allerede opført sommerhus og udhus på Strandvejen, Følle Strand, Rønde. 9. januar 2018 Sagsnr. NMK-33-03859 KlageID: 117719 JLA-NH AFGØRELSE i klagesag om Syddjurs Kommunes afgørelse efter lokalplan om et allerede opført sommerhus og udhus på Strandvejen, Følle Strand, Rønde.

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Assens Kommunes tilladelse til terrænregulering på Lillehøj 30, Haarby

AFGØRELSE i sag om Assens Kommunes tilladelse til terrænregulering på Lillehøj 30, Haarby Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 30. september 2014 J.nr.: NMK-33-02251 Ref.: KAGRA AFGØRELSE i sag om Assens Kommunes tilladelse til terrænregulering på

Læs mere

, har nedlagt påstand om principalt, at sagsøgte tilpligtes at anerkende, at en ombygning af sagsøgers kolonihavehus beliggende

, har nedlagt påstand om principalt, at sagsøgte tilpligtes at anerkende, at en ombygning af sagsøgers kolonihavehus beliggende Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 29. juni 2017 i sag nr. BS 10F-2936/2015: mod Kommune Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 6. november 2015, vedrører

Læs mere

AFGØRELSE i sag om en række forhold inden for delområde C i Lokalplan 139 i Horsens Kommune

AFGØRELSE i sag om en række forhold inden for delområde C i Lokalplan 139 i Horsens Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 14. august 2014 J.nr.: NMK-33-02485 Ref.: MJE AFGØRELSE i sag om en række forhold inden for delområde C i Lokalplan 139

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne ønskede at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne ønskede at købe. 1 København, den 17. oktober 2018 KENDELSE Klager mod EDC Michael Tang ApS Farum Hovedgade 52 3520 Farum Nævnet har modtaget klagen den 2. maj 2018. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede har

Læs mere

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...]

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 4. marts 2002 klaget til Energiklagenævnet

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 Sag 110/2017 A (advokat Charlotte Castenschiold, beskikket) mod B I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten i Svendborg den 14. november 2016

Læs mere

Afgørelse i klagesag om Glostrup Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til carport i Hvissingeparken, Glostrup Sag NMK

Afgørelse i klagesag om Glostrup Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til carport i Hvissingeparken, Glostrup Sag NMK Afgørelse i klagesag om Glostrup Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til carport i Hvissingeparken, Glostrup Planklagenævnets afgørelse af 13. juli 2018 Sag NMK-33-04669 Glostrup Kommune har

Læs mere

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling.

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling. Udskrift af dombogen BOLIGRETTENS DOM Afsagt den 16. maj 2012 i sag nr. BS 40S-5836/2011: Egon Per Sørensen mod Skanska Øresund A/S Denne sag, der er anlagt den 24. oktober 2011, vedrører navnlig spørgsmålet

Læs mere

Dispensation fra Byplanvedtægt nr. 9 ang. opførelse af udhus på ejendommen matr. nr. 39AT Hune By, Hune, beliggende Sætergaardsstien 6B, 9492 Blokhus.

Dispensation fra Byplanvedtægt nr. 9 ang. opførelse af udhus på ejendommen matr. nr. 39AT Hune By, Hune, beliggende Sætergaardsstien 6B, 9492 Blokhus. Til ejer Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Trine Grøntved Thomasen Direkte 7257 7209 tgt@jammerbugt.dk 02-07-2018

Læs mere

EBK HUSE A/S Skovsøvej 15 4200 Slagelse. Landzonetilladelse til opførelse af nyt sommerhus som erstatning for eksisterende

EBK HUSE A/S Skovsøvej 15 4200 Slagelse. Landzonetilladelse til opførelse af nyt sommerhus som erstatning for eksisterende EBK HUSE A/S Skovsøvej 15 4200 Slagelse By- og Udviklingsforvaltningen Plan Landzonetilladelse til opførelse af nyt sommerhus som erstatning for eksisterende Kolding Kommune har den 11. februar 2014 modtaget

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagerne vedrører en sag anlagt af advokat [C] og et af hende ejet anpartsselskab mod [ejerforening].

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagerne vedrører en sag anlagt af advokat [C] og et af hende ejet anpartsselskab mod [ejerforening]. København, den 27. juni 2013 J.nr. 2011-10199/JSC 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] for [ejerforening] klaget over advokat [B], [bynavn], og advokat [B] har for

Læs mere

Advokat A har nedlagt påstand om, at Advokatnævnets kendelse af 6. maj 2014 ophæves, subsidiært at størrelsen af bøden nedsættes.

Advokat A har nedlagt påstand om, at Advokatnævnets kendelse af 6. maj 2014 ophæves, subsidiært at størrelsen af bøden nedsættes. Retten i Svendborg DOM Afsagt den 23. oktober 2015 i sag nr. BS R5-425/2014: Advok A mod Advoknævnet Kronprinsessegade 28 1306 København K Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører, hvorvidt

Læs mere

RETTEN PÅ BORNHOLM DOM

RETTEN PÅ BORNHOLM DOM RETTEN PÅ BORNHOLM DOM afsagt den 13. december 2018 Sag BS-26867/2018-BOR Sagsøgerne (1-16) (alle advokat Peter Paldan Sørensen) mod Sagsøgte (advokat John Jørgensen) Denne afgørelse er truffet af Dommer.

Læs mere

Alt for lang sagsbehandlingstid i klageinstansen i sag om aktindsigt i miljøoplysninger

Alt for lang sagsbehandlingstid i klageinstansen i sag om aktindsigt i miljøoplysninger 2017-21 Alt for lang sagsbehandlingstid i klageinstansen i sag om aktindsigt i miljøoplysninger En journalist klagede til ombudsmanden over, at han efter et år endnu ikke havde fået en afgørelse på sin

Læs mere

Dispensation fra Byplanvedtægt nr. 1 ang. opførelse af garage på ejendommen matr. nr. 55BÆ Hune By, Hune, beliggende Pirupshvarrevej 79, 9492 Blokhus.

Dispensation fra Byplanvedtægt nr. 1 ang. opførelse af garage på ejendommen matr. nr. 55BÆ Hune By, Hune, beliggende Pirupshvarrevej 79, 9492 Blokhus. Til interesseorganisationer Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Kenan Dedovic Direkte 7257 7367 kdc@jammerbugt.dk 15-11-2017

Læs mere

Landzonetilladelse til helårsbeboelse i sommerhus i landzone

Landzonetilladelse til helårsbeboelse i sommerhus i landzone Anders Bjerre Petersen Nordre Strandvej 21B 3250 Gilleleje Sendt via e-mail d.d.: bjerrepost@gmail.com Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 49282589 mth51@helsingor.dk

Læs mere

DOM. Afsagt den 19. juni 2012 i sag nr. BS 150-457/2011: Grundejerforeningen Elgårdsminde v/formand Keld Madsen mod Kurt Oxvig

DOM. Afsagt den 19. juni 2012 i sag nr. BS 150-457/2011: Grundejerforeningen Elgårdsminde v/formand Keld Madsen mod Kurt Oxvig DOM Afsagt den 19. juni 2012 i sag nr. BS 150-457/2011: Grundejerforeningen Elgårdsminde v/formand Keld Madsen mod Kurt Oxvig Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører spørgsmålet om betaling

Læs mere

RETTEN I HJØRRING. Region~åstande er: Udskrift af dombogen DOM. mod

RETTEN I HJØRRING. Region~åstande er: Udskrift af dombogen DOM. mod RETTEN I HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 21. februar 2018 i sag nr. BS mod Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der er anla den 24. marts 2017, drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren,

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om klageregler - genvurdering - remonstration - materielt samme afgørelse - klage - formkrav

Ankestyrelsens principafgørelse om klageregler - genvurdering - remonstration - materielt samme afgørelse - klage - formkrav KEN nr 9931 af 16/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juni 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-3417-45807 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Gældende bestemmelser Byplanvedtægt nr. 1 6, stk. 4: Ingen grund må bebygges mere end 1/10 af arealet.

Gældende bestemmelser Byplanvedtægt nr. 1 6, stk. 4: Ingen grund må bebygges mere end 1/10 af arealet. Til interesseorganisationer Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Kenan Dedovic Direkte 7257 7367 kdc@jammerbugt.dk 06-11-2017

Læs mere

Klage over terrænregulering i henhold til byggelovens 13

Klage over terrænregulering i henhold til byggelovens 13 Klage over terrænregulering i henhold til byggelovens 13 Byggestyrelsens og boligministeriets standpunkt, hvorefter en klage over, at X kommune ikke havde anset en terrænregulering for at være til ulempe

Læs mere

Dispensation fra Byplanvedtægt nr. 9 ang. facadehøjde på ejendommen matr. nr. 33CP Hune By, Hune, beliggende Bregnehøjvej 7A, 9492 Blokhus.

Dispensation fra Byplanvedtægt nr. 9 ang. facadehøjde på ejendommen matr. nr. 33CP Hune By, Hune, beliggende Bregnehøjvej 7A, 9492 Blokhus. Til interesseorganisationer Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Kenan Dedovic Direkte 7257 7367 kdc@jammerbugt.dk 21-11-2017

Læs mere

Dispensation fra Lokalplan 53 til tilbygning på matr.nr. 1æl Slettegård, Hjortdal, beliggende Slettestrandvej 146, 9690 Fjerritslev.

Dispensation fra Lokalplan 53 til tilbygning på matr.nr. 1æl Slettegård, Hjortdal, beliggende Slettestrandvej 146, 9690 Fjerritslev. Ejeren af Slettestrandvej 146 9690 Fjerritslev Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Ingerlise Eriksen Direkte 7257 7363

Læs mere

Ansøgningen Det fremgår af ansøgningen, at ejendommens eksisterende garage og en del af beboelsen er brandskadet og ønskes genopført som bestående.

Ansøgningen Det fremgår af ansøgningen, at ejendommens eksisterende garage og en del af beboelsen er brandskadet og ønskes genopført som bestående. Plan og Kultur Ivan Nielsen s Tegnestue Krogsbøllevej 6 5450 Otterup 02-02-2017 Sags id: 2016-1180 Landzonetilladelse. Assens Kommune giver landzonetilladelse til genopførelse af garage og del af beboelse

Læs mere

Landzonetilladelse på ejendommen Løgstørvej 109, Jelstrup, 9600 Aars

Landzonetilladelse på ejendommen Løgstørvej 109, Jelstrup, 9600 Aars Bjarne Strøm Løgstørvej 109 Jelstrup 9600 Aars Sendt til: bs@nokgodtnok.dk Dato: 3. december 2015 projekter og ejendomme Frederik IX`s Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 820-2015-54356 Dokumentnr.: 820-2015-292510

Læs mere

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET Kammeradvokaten v/adv. Benedicte Galbo Vimmelskaftet 47 1161 København K J. nr. 24-2276 UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 4. september 2003 af Vestre Landsrets 15. afdeling (dommerne

Læs mere

Plan- og Miljøafdelingen meddeler hermed dispensation fra Byplanvedtægt nr. 4, 6 stk. 5 til facadehøjde på 2,75 m på ovennævnte ejendom.

Plan- og Miljøafdelingen meddeler hermed dispensation fra Byplanvedtægt nr. 4, 6 stk. 5 til facadehøjde på 2,75 m på ovennævnte ejendom. Til myndigheder, foreninger, mv. Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Alicja Jolanta Sørensen Direkte 7257 7637 cjs@jammerbugt.dk

Læs mere

Landzonetilladelse på ejendommen Nyrupvej 14, Nyrup, 9600 Aars

Landzonetilladelse på ejendommen Nyrupvej 14, Nyrup, 9600 Aars Kirsten & Frits Jensen Nyrupvej 14 9600 Aars nyruphuset@live.dk Dato: 21. juli 2015 Projekter og Ejendomme Frederik IX's Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 820-2015-31442 Dokumentnr.: 820-2015-173426 Sagsbehandler:

Læs mere

En garage-/udhusbygning på 109 m², placeret på østsiden af gårdspladsen 12 m fra vejen.

En garage-/udhusbygning på 109 m², placeret på østsiden af gårdspladsen 12 m fra vejen. Brian Møgelvang Bendsvej 3 8950 Ørsted Afdeling: Byggegruppen Dato: 24. juni 2015 Reference: Pia Hauge E-mail: phs@norddjurs.dk Tlf. Byggegruppen: 89 59 40 68 Journalnr.: 2015-0447 Landzonetilladelse Norddjurs

Læs mere

Ejendommen er jf. den gældende byplanvedtægt beliggende i et sommerhusområde.

Ejendommen er jf. den gældende byplanvedtægt beliggende i et sommerhusområde. Kirsten Ahrendt-Jensen Rungsted Strandvej 51 2960 Rungsted Kyst Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Kathrine Brix Mørk

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Rudersdal Kommunes afgørelse om dispensation til terrænregulering for ejendommen, Sylager 5, 2970 Hørsholm

AFGØRELSE i sag om Rudersdal Kommunes afgørelse om dispensation til terrænregulering for ejendommen, Sylager 5, 2970 Hørsholm Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 15. oktober 2013 J.nr.: NMK-33-00865 Ref.: HO AFGØRELSE i sag om Rudersdal Kommunes afgørelse om dispensation til terrænregulering

Læs mere

Dispensationen indebærer, at der gives tilladelse til, at der på ejendommen Pirupvejen 1, Blokhus indrettes butik og kontor.

Dispensationen indebærer, at der gives tilladelse til, at der på ejendommen Pirupvejen 1, Blokhus indrettes butik og kontor. Jonna Gerner Meyer Nielsen Engvejen 61 9490 Pandrup Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Kathrine Brix Mørk Direkte 7257 7644 ktm@jammerbugt.dk

Læs mere

Jeg bad desuden om at blive underrettet om resultatet af arbejdet med at udbygge regionskommunens

Jeg bad desuden om at blive underrettet om resultatet af arbejdet med at udbygge regionskommunens FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 20. marts 2007 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) om min inspektion den 2. og 3. november 2004 af Bornholms Regionskommune. I rapporten bad jeg kommunen om oplysninger

Læs mere

Planlovens landzonebestemmelser Sommerhuset, som ligger i landzone, er omfattet af Planlovens landzonebestemmelser.

Planlovens landzonebestemmelser Sommerhuset, som ligger i landzone, er omfattet af Planlovens landzonebestemmelser. Plan og Kultur Christen Seerup Ny Adelgade 61 5610 Assens 20-03-2017 Sags id: 2016-1206 Landzonetilladelse. Assens Kommune giver lovliggørende landzonetilladelse til opførelse af nyt sommerhus til erstatning

Læs mere

I Landinspektørnævnets sag nr. 210: Advokat A på vegne af B mod landinspektør L afsagde nævnet den 28. februar 2000 følgende KENDELSE:

I Landinspektørnævnets sag nr. 210: Advokat A på vegne af B mod landinspektør L afsagde nævnet den 28. februar 2000 følgende KENDELSE: Landinspektørnævnet fandt landinspektør L s ekspeditionstid i en arealoverførselssag uantagelig lang, og at det var en grov tilsidesættelse af pligterne som landinspektør, at han ikke fremmede sagen mest

Læs mere

Hanne og Mikkel Vendelin Olesen C.F. Richs Vej 50, st 2000 Frederiksberg

Hanne og Mikkel Vendelin Olesen C.F. Richs Vej 50, st 2000 Frederiksberg Hanne og Mikkel Vendelin Olesen C.F. Richs Vej 50, st 2000 Frederiksberg Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Kathrine

Læs mere

Afgørelse af klage over nedlæggelse af del af offentlig sti

Afgørelse af klage over nedlæggelse af del af offentlig sti Dato 12. april 2017 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 17/04940-4 Side 1/5 Afgørelse af klage over nedlæggelse af del af offentlig sti Vejdirektoratet har behandlet

Læs mere

Aktindsigt i miljøoplysninger i internt dokument. 26. januar 2016

Aktindsigt i miljøoplysninger i internt dokument. 26. januar 2016 2016-6 Aktindsigt i miljøoplysninger i internt dokument En borger klagede til ombudsmanden over, at Natur- og Miljøklagenævnet havde givet afslag på aktindsigt i et internt dokument. Afgørelsen var truffet

Læs mere

Gældende bestemmelser Jf. Byplanvedtægt nr. 1 6, stk. 9 taget skal danne en vinkel mellem 20 og 30 grader med den vandrette plan.

Gældende bestemmelser Jf. Byplanvedtægt nr. 1 6, stk. 9 taget skal danne en vinkel mellem 20 og 30 grader med den vandrette plan. Til myndigheder, foreninger mv. Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Alicja Jolanta Sørensen Direkte 7257 7637 cjs@jammerbugt.dk

Læs mere

Begrundelse for afgørelsen Plan- og Miljøafdelingen har vurderet sagen ud fra en betragtning af byplanvedtægtens

Begrundelse for afgørelsen Plan- og Miljøafdelingen har vurderet sagen ud fra en betragtning af byplanvedtægtens Til interesseorganisationer Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Kenan Dedovic Direkte 7257 7367 kdc@jammerbugt.dk 07-07-2017

Læs mere

Skatteankestyrelsen besluttede at realitetsbehandle 9 borgeres klager over deres årsopgørelser,

Skatteankestyrelsen besluttede at realitetsbehandle 9 borgeres klager over deres årsopgørelser, Skatteankestyrelsen besluttede at realitetsbehandle 9 borgeres klager over deres årsopgørelser, selv om klagerne var indgivet efter klagefristens udløb. Side 1 5 Resumé 22. november 2018 En advokat klagede

Læs mere

Landzonetilladelse på ejendommen Grandgaardsvej 61, Testrup, 9620 Aalestrup

Landzonetilladelse på ejendommen Grandgaardsvej 61, Testrup, 9620 Aalestrup Niels Jørgen Christensen Grandgaardsvej Testrup 9620 Aalestrup Sendt til: njc@hotmail.com Dato: 24. august 2015 projekter og ejendomme Frederik IX`s Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 820-2015-41732 Dokumentnr.:

Læs mere

Ombudsmanden bad Undervisningsministeriet om en udtalelse i sagen.

Ombudsmanden bad Undervisningsministeriet om en udtalelse i sagen. 2010 18-2 Klagevejledning når afgørelsen i det væsentlige bygger på tidligere afgørelse(r) Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om manglende klagevejledning. Baggrunden var en klage over et brev fra

Læs mere

Gældende bestemmelser Ansøgningen indebærer, at der meddeles en dispensation fra Byplanvedtægt nr. 4:

Gældende bestemmelser Ansøgningen indebærer, at der meddeles en dispensation fra Byplanvedtægt nr. 4: Til ejer Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Trine Grøntved Thomasen Direkte 7257 7209 tgt@jammerbugt.dk 03-12-2018

Læs mere

K E N D E L S E. [Z] flyttede i 2014 ind hos sin mormor, [XX], der var flyttet på plejehjem og senere døde.

K E N D E L S E. [Z] flyttede i 2014 ind hos sin mormor, [XX], der var flyttet på plejehjem og senere døde. København, den 24. september 2018 Sagsnr. 2018-1679/CHO 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] klaget over advokat [B], [bynavn 1]. Klagens tema: Advokat [A] har klaget

Læs mere

Klagerne har et sommerhus på en ejendom, der ligger sydøst for det nyopførte hus. De har i 2000

Klagerne har et sommerhus på en ejendom, der ligger sydøst for det nyopførte hus. De har i 2000 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dkE-mail: nkn@nkn.dk 11. februar 2003 J.nr.: 03-31/700-0004 kpa i sagen om anmodningen

Læs mere

Landzonetilladelse Planloven

Landzonetilladelse Planloven Niels Jørgen Bjørnlund Karlebyvej 52 4070 Kirke-Hyllinge Lejre Kommune Center for Byg & Miljø Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø Tlf. 46 46 46 46 www.lejre.dk Sagsbehandler: Chila Yunai Tlf. direkte: 4646 4939

Læs mere

Klage over afslag på genoptagelse af sag om forlængelse af frist for tilslutning til Hejnsvig Varmeværk

Klage over afslag på genoptagelse af sag om forlængelse af frist for tilslutning til Hejnsvig Varmeværk XXX Afgørelsen offentliggøres I anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over

Læs mere

Klager. København, den 26. november 2009 KENDELSE. ctr. Annette Rønne Søndergade 6A 8500 Grenaa

Klager. København, den 26. november 2009 KENDELSE. ctr. Annette Rønne Søndergade 6A 8500 Grenaa 1 København, den 26. november 2009 KENDELSE Klager ctr. Annette Rønne Søndergade 6A 8500 Grenaa Sagen angår spørgsmålet, om indklagede er erstatningsansvarlig over for klagerne, som følge af at indklagede

Læs mere

Landzonetilladelse på ejendommen Haugårdsvej 23, Næsborg, 9670 Løgstør

Landzonetilladelse på ejendommen Haugårdsvej 23, Næsborg, 9670 Løgstør Isabel Maria Oliveira Alves Bang Haugårdsvej 23 Næsborg 9670 Løgstør Sendt til: nl@aadalenstegnestue.dk Dato: 23. november 2015 projekter og ejendomme Frederik IX`s Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 820-2015-54362

Læs mere

AFGØRELSE i sag om udbygning af sommerhuset på ejendommen, beliggende Hejsager Strandvej 152 i Haderslev Kommune

AFGØRELSE i sag om udbygning af sommerhuset på ejendommen, beliggende Hejsager Strandvej 152 i Haderslev Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 22. februar 2013 J.nr.: NMK-33-01531 Ref.: ARS AFGØRELSE i sag om udbygning af sommerhuset på ejendommen, beliggende Hejsager

Læs mere

Den 12. september 2014 traf Natur- og Miljøklagenævnet en afgørelse,

Den 12. september 2014 traf Natur- og Miljøklagenævnet en afgørelse, DOM afsagt den 12. februar 2016 BS 3-463/2015 mod Nur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV Sagens baggrund og parternes påstande Den 12. september 2014 traf Nur- og Miljøklagenævnet

Læs mere

Manglende partshøring i familieretssag

Manglende partshøring i familieretssag Manglende partshøring i familieretssag Familieretsdirektoratet traf som klagemyndighed afgørelse om en ægtefælles underholdsbidrag. Direktoratets afgørelse hvilede på et andet bedømmelsesgrundlag end statsamtets.

Læs mere

vi har skreveti _ vedrø- g

vi har skreveti _ vedrø- g (3555925 - Sct-W369-30-06-2014 -10:31- SEPBARCODE: OU226PM129 Le e- STATsFoALTNiNGEN í? å GULDBORGSUND KOMMUNE fi oøo æ' a Guldborgsund Kommune Parkvej 37.< 30 JUNI 20m 4800 Nykøbing F MODTAGET 24-06-2014

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 13. december 2012 12/09246 KLAGE OVER AFSLAG PÅ GENOPTAGELSE AF SAG OM OVERKØRSEL Vejdirektoratet har behandlet din klage af 28. august 2012. Du har klaget over

Læs mere

KENDELSE. Klagerne var interesseret i at købe ejendommen og fik ejendommen fremvist af indklagede.

KENDELSE. Klagerne var interesseret i at købe ejendommen og fik ejendommen fremvist af indklagede. 1 København, den 6. september 2016 KENDELSE Klager mod Lone Bøegh Henriksen A/S Nordstensvej 9 3400 Hillerød Nævnet har modtaget klagen den 26. april 2016. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede

Læs mere

Sagsfremstilling [Klager] klagede den 13. september 2017 til Pressenævnet over Familie Journals artikel fra februar 2017.

Sagsfremstilling [Klager] klagede den 13. september 2017 til Pressenævnet over Familie Journals artikel fra februar 2017. Kendelse afsagt den 7. december 2017 Sag nr. 2017-80-0056 [Klager] mod Familie Journal Advokat Hans Peter Grønborg har på vegne af [Klager] på ny anmodet om genoptagelse af Pressenævnets afgørelse af 29.

Læs mere

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse.

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. marts 2015 i sag nr. BS 10A-160/2014: [Indklagede] [Advokatfirma A] [Adresse] mod Advokatnævnet Kronprinsessegade 28 1306 København K Sagens baggrund

Læs mere

Gældende bestemmelser Jf. Byplanvedtægt nr må ingen grund bebygges på mere end 1/10 af arealet.

Gældende bestemmelser Jf. Byplanvedtægt nr må ingen grund bebygges på mere end 1/10 af arealet. Til interesseorganisationer Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Kenan Dedovic Direkte 7257 7367 kdc@jammerbugt.dk 14-06-2019

Læs mere

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019 RETTEN I AARHUS DOM afsagt den 13. marts 2019 Sag BS- / -ARH S (advokat U ) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat K ) Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 Sag 275/2013 Anklagemyndigheden mod T (advokat Peter Ølholm, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup den 16. maj

Læs mere

Begrundelse for afgørelsen Plan- og Miljøafdelingen har vurderet sagen ud fra en betragtning af byplan-

Begrundelse for afgørelsen Plan- og Miljøafdelingen har vurderet sagen ud fra en betragtning af byplan- Til interesseorganisationer Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Kenan Dedovic Direkte 7257 7367 kdc@jammerbugt.dk 10-08-2017

Læs mere

Sagen drejer sig om prøvelse af en af Natur- og Miljøklagenævnet truffet afgørelse om, hvorvidt et nabobyggeri er i strid med lokalplan.

Sagen drejer sig om prøvelse af en af Natur- og Miljøklagenævnet truffet afgørelse om, hvorvidt et nabobyggeri er i strid med lokalplan. RETTEN I ROSKILDE Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. december 2014 i sag nr. BS 4A-247/2014: 4040 Jyllinge mod Nur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV Sagens baggrund og parternes

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne foreningen X klaget over indklagede.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne foreningen X klaget over indklagede. København, den 28. april 2014 J.nr. 2012-2520/JSC 6. advokkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advok A på vegne foreningen X klaget over indklagede. Sagens tema: Advok A har på vegne foreningen

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Andersen, København K.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Andersen, København K. København, den 29. februar 2016 Sagsnr. 2015-1590/CBW 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Andersen, København K. Klagens tema: [Klager] har

Læs mere

Gældende bestemmelser Jf. Byplanvedtægt nr. 4 6 stk. 4d skal huse orienteres i længderetning nord/syd eller øst/vest.

Gældende bestemmelser Jf. Byplanvedtægt nr. 4 6 stk. 4d skal huse orienteres i længderetning nord/syd eller øst/vest. Til interesseorganisationer Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Kenan Dedovic Direkte 7257 7367 kdc@jammerbugt.dk 14-11-2017

Læs mere

Hjælp efter afslag på omvurdering

Hjælp efter afslag på omvurdering Hjælp efter afslag på omvurdering Et par mente, at ejendoms- og ejendomsværdiskatten burde nedsættes på deres ejendom, fordi kystnedbrydning havde gjort ejendommen ubeboelig. De klagede derfor til ombudsmanden

Læs mere

Gældende bestemmelser Jf. Lokalplan nr skal beboelsesbygninger orienteres med længderetningen nord-syd eller øst-vest.

Gældende bestemmelser Jf. Lokalplan nr skal beboelsesbygninger orienteres med længderetningen nord-syd eller øst-vest. Til interesseorganisationer Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Kenan Dedovic Direkte 7257 7367 kdc@jammerbugt.dk 05-12-2018

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Helsingør Kommunes afgørelse om endeligt at vedtage Planstrategi

AFGØRELSE i sag om Helsingør Kommunes afgørelse om endeligt at vedtage Planstrategi Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 9. august 2016 J.nr.: NMK-33-03545 KlageID: 94015 Ref.: CHUDE-NMKN AFGØRELSE i sag om Helsingør Kommunes afgørelse om endeligt

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over daværende advokat Henrik Lindahl.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over daværende advokat Henrik Lindahl. København, den 20. december 2017 Sagsnr. 2017-2251/ADH K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over daværende advokat Henrik Lindahl. Klagens tema: [Klager 1] og

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 27. september 2016 Sagsnr. 2016-859/HCH 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema:

Læs mere

Til interesseorganisationer

Til interesseorganisationer Til interesseorganisationer Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Kenan Dedovic Direkte 7257 7367 kdc@jammerbugt.dk 06-10-2017

Læs mere

Gældende bestemmelser Jf. Lokalplan 41, 5.2 skal udvidelse af det eksisterende varmeværk ske inden for det på kortbilag 2 angivne Byggefelt A.

Gældende bestemmelser Jf. Lokalplan 41, 5.2 skal udvidelse af det eksisterende varmeværk ske inden for det på kortbilag 2 angivne Byggefelt A. Fjerritslev Fjernvarme Industrivej 27 9690 Fjerritslev Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Kathrine Brix Mørk Direkte 7257 7644 ktm@jammerbugt.dk

Læs mere

Dispensation fra Lokalplan 4.14 til opførelse af et anneks på Fløjlsanden 10, Gjøl, 9440 Aabybro.

Dispensation fra Lokalplan 4.14 til opførelse af et anneks på Fløjlsanden 10, Gjøl, 9440 Aabybro. Yvonne Stoltze Jensen Industrivej 32 9440 Aabybro Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Ingerlise Eriksen Direkte 7257 7363 ile@jammerbugt.dk

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. marts 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. marts 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. marts 2019 Sag 93/2018 A (advokat Henrik Ehlers) mod B (advokat Anne Broksø) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Lyngby den 26. oktober 2017

Læs mere

Til myndigheder, foreninger mv.

Til myndigheder, foreninger mv. Til myndigheder, foreninger mv. Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Alicja Jolanta Sørensen Direkte 7257 7637 cjs@jammerbugt.dk

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 20. marts 2013 (J.nr. 2012-0026936) Sagen afvist

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 25. august 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 25. august 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 25. august 2015 Sag 82/2014 (1. afdeling) Lene Dinesen og Torben Staal Dinesen (advokat Niels Anker Michaelsen) mod Natur- og Miljøklagenævnet (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Der overføres 8 m² fra udhus/garage til beboelse, sådan at samlet bebyggelse har et areal på maks. 135 m².

Der overføres 8 m² fra udhus/garage til beboelse, sådan at samlet bebyggelse har et areal på maks. 135 m². Til myndigheder, foreninger mv. Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Alicja Jolanta Sørensen Direkte 7257 7637 cjs@jammerbugt.dk

Læs mere