Referat fra møde i Branchepanelet den 7. april 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat fra møde i Branchepanelet den 7. april 2014"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@trafikstyrelsen.dk Referat Journal TS Dato Referat fra møde i Branchepanelet den 7. april 2014 Deltagere Rösli Gisselmann, Lokalbanen Stig Munck, Rambøll Erik Amtoft, COWI Ivan Skødt, Arriva Benny Spangsborg, DB Schenker Kirsten Kornerup, Banedanmark Steffen Lyngesen, Arsleff Rail Fra Trafikstyrelsen Leif Funch Jesper Rasmussen Marianne Zauner Morten Brok Laura Christiansen Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden Det er ikke lykkes at samle materiale til dagsordenens punkt 3 (Udkast til revision af jernbaneloven), hvorfor punktet udgår fra mødet. 2. Aktuelle sager Marianne Zauner er tiltrådt som kontorchef primo marts. Arbejdsdelingen mellem de to kontorchefer vil fortsat være som før, dvs. at Marianne Zauner får ansvar for infrastrukturgodkendelser. 3. Udkast til revision af jernbaneloven Punktet blev udskudt til et senere møde. Side 1 (17)

2 4. Jernbanepakke 4 - status Arbejdet med den tekniske søjle er i gang med agenturforordningen, interoperabilitetsdirektivet og sikkerhedsdirektivet. Arbejdet med agenturforordningen påbegyndtes i slutningen af Der bliver løbende orienteret om synspunkter for hvordan arbejdsdelingen mellem nationale myndigheder og ERA (European Railway Agency) skal indrettes. Et centralt punkt for Danmark er, at ERA bemyndiges til at gennemføre audits hos medlemsstaterne. Der er behov for at nogle medlemsstater kommer under skarpere tilsyn. Der er en risiko for at dette kan falde i baggrunden, da Parlamentet nu nærmer sig parlamentsvalg. Trafikstyrelsen arbejder også for muligheden for ERAtypegodkendelser af rullende materiel og at der bliver mulighed for virksomheder, der kører internationalt at blive sikkerhedscertificeret af Agenturet, mens virksomheder der alene arbejder nationalt kan holde sig til national certificering. Det er fortsat uvist hvordan arbejdsdeling mellem Agenturet og Trafikstyrelsen skal indrettes, samt hvordan gebyrer skal opkræves. Det er væsentligt for Danmark, at den nye ordning ikke må give meromkostninger for virksomhederne. ERA kan give en typegodkendelse ud fra TSI-reglerne, dog med forbehold for særlige nationale krav. Producenter vil derved lettere få typegodkendt tog. Tanken er, at ERA i godkendelsesprocessen af grænseoverskridende virksomhed vil involvere de berørte lande, så der kan tages højde for nationale forhold undervejs. Med de nye bestemmelser er det endvidere meningen at ERA vil stå for typegodkendelse af ERTMS. TSI Loc&Pass gælder i hele Danmark, og er dermed rullet ud over hele nettet. Ved næste møde vil nationale implementeringsplaner for TSI PRM og TSI INF blive diskuteret. Disse planer er krav i de nyligt reviderede TSIer. 5. Akkrediterings- og godkendelsesordning for assessorer i forbindelse med risikovurdering. Som følge af den ny CSM forordning indføres i Danmark en akkrediteringsordning for assessorer. Bekendtgørelse herom har været i høring og træder i kraft ultimo maj i år, det er et år før forordningen kræver det. Det medfører, at assessorerne får et års tid til at Side 2 (17)

3 blive akkrediterede. Samtidigt vil der foreligge en vejledning om de krav der stilles assessor med henblik på en akkreditering. De infrastrukturprojekter hvor der bliver krav om akkrediterede assessorer omfatter: Projekter med egen anlægslov eller aktstykke ( store projekter) Projekter i grænseområder Projekter som omfatter det europæiske togkontrol og signalsystem Projekter som omfatter landsdækkende udskiftning af delsystemer Endvidere bliver der krav om akkrediteret assessor ved godkendelser af rullende materiel som i princippet kan køre grænseoverskridende eller videresælges til udlandet. En sag til sag-godkendelse giver mulighed for at kunne benytte nye eller mindre assessorer på markedet, hvilket er vigtigt, da markedet endnu ikke er modnet. Der kan også ske generisk akkreditering. En akkrediteret assessor vil være mere robust, og derved bedre til at administrere større projekter, der typisk tager lang tid. Ved prækvalificerede assessorer har man valgt store virksomheder, så processen er system-båret fremfor individ-båret, hvilket giver mere soliditet. I Tyskland og Holland er der sket konsolidering af markedet, og der er hevet mange assessorer til disse markeder. Trafikstyrelsen kan se, at kvaliteten af det arbejde assessorerne udfører ikke altid er den samme. Trafikstyrelsen ser to typer udfordringer: 1) assessor er for nidkære og detaljeorienteret, 2) assessor er for passiv. Trafikstyrelsen ønsker en løbende drøftelse både af gode og dårlige oplevelser med assessorer, for at finde frem til den rigtige balance. Trafikstyrelsen, og assessorerne selv, er interesseret i tilbagemeldinger fra branchen. Man kan anvende CSM-forordningen, når der foretages ændringer. Der kan være en fordel i at følge en CSM-proces også når det ikke er strengt nødvendigt, da CSM er indarbejdet og skal anvendes til at identificere risici og formulere sikkerhedskrav. Assessorforum løber videre. Trafikstyrelsen vil gerne deltage i dialog med ansøger og assessor både før og under et projekt. Dette Side 3 (17)

4 kan forhindre unødvendige omkostninger, da man så er sikker på projektet ikke går i den forkerte retning. 6. Orientering om samarbejdet med DTU Der har i slut 90 erne og start 00 erne været et lavt investeringsniveau inden for jernbanen, hvorved der ikke var fokus på uddannelse af jernbaneteknisk personale. Nu investeres der i høj grad. Med togfonden (28 mia. kr.) er der øget opmærksomhed på at pengene også skal bidrage til at øge beskæftigelsen i Danmark. Det drejer sig både om white og blue collar arbejde. Trafikstyrelsen fokuserer især på teknisk arbejdskraft med videregående uddannelse. Trafikstyrelsen vil, sammen med branchen, arbejde med DTU især, for at skabe forskning og øget jernbaneuddannelse. Det bemærkes, at der i høj grad er brug for flere med sikkerhedsledelseskompetencer. På dette område findes der ikke systematisk uddannelse, som fx i Norge. Der er mulighed for synergi mellem flere fag. Branchen mener ikke der alene skal fokuseres på lange videregående uddannelser, men også på mellemlange uddannelser. Eksempelvis kunne der oprettes uddannelser på professionshøjskolerne. På den måde vil man efterfølgende kunne videreuddanne internt. Det bemærkes at grundlæggende risikovurdering bør være en del af bacheloren på DTU, og ikke først på kandidaten. Det bemærkes at man i stigende grad investerer i ansættelse af højtuddannede rådgivere uden for Danmark, fordi de er billigere. For at få bevægelse på området er det vigtigt at branchen og Trafikstyrelsen er åbne over for praktikophold, specialestuderende m.m. Der skal opbygges relationer til de studerende, da jernbanen er i konkurrence med medicinalindustri, IT og andre sektorer om fremtidens arbejdskraft. 7. Simulatorprojekt: Introduktion af simulatorer i (efter)uddannelse af lokomotivførere mfl. Trafikstyrelsen har valgt at opdele simulatorarbejdet i mindre dele. Først og fremmest skal der laves en behovsanalyse i samarbejde med branchen og en ekstern konsulent. Der er mulighed for at anvende simulatorer både i grunduddannelsen og efteruddannelsen. Anvendelsen af simulator skal føre til hurtigere læring. Trafikstyrelsen ønsker en melding fra branchen om hvem der ønsker at deltage i arbejdet. Side 4 (17)

5 Trafikstyrelsen har en bekymring om, hvem der kan stå for drift af simulatoren. Erhvervsskolerne har næppe kompetencerne hertil. For at projektet skal lykkes, er det en forudsætning at have en kompetent driftsansvarlig. Ved sidste møde ytrede branchen ønske om at bruge simulatorer til at opretholde strækningskendskab. På grund af signalprogrammet bliver de fysiske signaler fjernet, og der er et øget behov for at kunne vedligeholde strækningskendskab. Branchen er enig i formålet bag behovsanalysen. Trafikstyrelsen vil holde branchen orienteret om arbejdet. Der vil ske en formel repræsentation af branchen. 8. Decentral lægeordning for helbredsgodkendelser Trafikstyrelsen er gennem lokomotivførerdirektivet forpligtet til at udpege læger til at foretage helbredgodkendelser. Man vil undersøge om udstedelse af helbredsgodkendelser kan lægges ud i decentralt regi blandt godkendte jernbanelæger. Søfartsstyrelsen har indrettet deres helbredsgodkendelsesproces så- dan, at der er en række godkendte læger rundt i landet, der foretager undersøgelse og godkendelse. I tilfælde af utilfredshed fungerer styrelsen som ankeinstans. Der er forhåbning om, at processen for helbredsgodkendelse kan indrettes på lignende måde for jernbanen. Lægerne skal godkendes, da de både skal foretager en lægelig vurdering og træffer afgørelse. Fordelen for virksomhederne med en sådan indretning er, at Trafikstyrelsen s gebyr forsvinder, og der er direkte kontakt mellem virksomheden og lægen. Branchen påpeger, at der skal sikres en passende geografisk dækning, så der ikke skal betales for medarbejdernes transport til og fra lægen. Lægerne skal på den ene side have kapacitet til at tage imod folk inden for rimelig tid, men samtidig have nok arbejde til at holde evner ved lige. På nuværende tidspunkt sker der individuel prisfastsættelse, vil det også være tilfældet? Trafikstyrelsen hører bekymringerne, og vil inddrage branchepanelet når det bliver aktuelt. Man vil forhåbentlig i løbet af i år kunne beskrive en model. Der er i branchen en fornemmelse af, at medarbejdere føler der er prestige i at blive helbredsgodkendt. Trafikstyrelsen vil gerne tage en drøftelse af hvornår der skal ske helbredsgodkendelse. Herud- Side 5 (17)

6 over kan virksomhederne selv afgøre hvornår der ellers skal ske helbredsgodkendelse. Hvis der er områder, hvor branchen mener helbredsgodkendelse ikke længere er nødvendig, vil Trafikstyrelsen gerne have input herom. 9. Evt. Trafikstyrelsen afholder sikkerhedskonference den 18. november Kom gerne med input til hvad der er oppe i tiden og hvad der diskuteres i branchen. Emnet tages op på næste møde. Side 6 (17)

7 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@trafikstyrelsen.dk Referat Journal TS Dato Referat for møde i Branchepanelet den 23. juni 2014 Deltagere Erik Amtoft (COWI) Steffen Lyngesen (Arsleff Rail) Per Henriksen (DI) Kirsten Kornerup (Banedanmark) Rösli Gisselman (Lokalbanen) Stig Munck (Rambøll) Benny Spangsborg (DB Schenker) Henrik Horup (Dansk Jernbaneforbund) Christian Algreen Ussing (Alstom) Carsten Holm Hansen (Arriva) Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden Dagsordenens pkt. 5 blev behandlet som første punkt. 2. Aktuelle sager Jesper Rasmussen oplyste at temaet for Sikkerhedskonferencen, den 18. november 2014, bliver Sikkerhedsledelse. Herudover vil en række andre emner være på programmet. Der kommer en nyhed ud i juni og endeligt program i begyndelse af september. 3. Revision af jernbaneloven I forlængelse af det ekstraordinære møde den 6. maj 2014 vedrørende revision af lov om jernbane vil Trafikstyrelsen orientere om status for den igangværende revision. Lovforslaget forventes fremsat ved Folketingets åbning, den 8. oktober, og der er planlagt høring sidst i juli og hele august. Parallelt med lovforslagets afsluttende behandling, vil der ske en revision af Færdselsloven, særligt i forhold til letbaner. Side 7 (17)

8 Trafikstyrelsen har i vid udstrækning forsøgt at tilgodese branchens bemærkninger fremsat på Branchepanelets møde i maj. Der blev spurgt om man i den forbindelse vil opgradere tilladt hastighed for letbaner til 100 km/t? Spørgsmålet angår Aarhus Letbane, hvor det kan blive aktuelt at køre 100 km/t til Grenaa. Trafikstyrelsen oplyste, at det afhænger af det grundlag som letbanen bliver godkendt på og oplyste i den forbindelse, at det tyske regelværk BOStrab indeholder denne mulighed. Trafikstyrelsen oplyste endvidere, at det rent fysisk vil være muligt at køre godstog til Grenaa, dette er dog på nuværende tidspunkt ikke hensigten. Det er i forbindelse med Aarhus letbane forudsat, at etableringen af denne ikke umuliggør, at der på et tidspunkt kan køre godstog til Grenaa. Det blev i den forbindelse understreget, at der kun er ét sæt regler der gælder, når der sker kørsel på jernbanenettet, uanset om det er et gods-, passager-, veterantog eller letbanekørekøretøjer, der kører på det konventionelle jernbanenet. 4. Trafikstyrelsens tilsyn med jernbaneområdet Trafikstyrelsen vil orientere om tilsynsindsatsen, herunder om den effektmåling, der gennemføres i forbindelse med tilsynene. Se præsentation Effektmål, vedhæftet. Der sondres mellem inspektioner (klassisk tilsyn af materiel) og audits (kontrol af om sikkerhedsledelsessystemet fungerer). Trafikstyrelsen bruger i størrelsesordenen 80 % af tiden for tilsyn på audits, hvilket giver størst sikkerhedsmæssigt afkast, da man har med en sikkerhedsprofessionel branche at gøre. Inspektioner bibeholdes dog som et element af egentlig myndigheds kontrol. Trafikstyrelsen overvejer at afholde årlige/halvårlige møder med virksomhedernes topledelse, for derigennem at fastholde den øverste ledelses fokus på opretholdelse af en god og sund sikkerhedskultur. 5. Godskorridor 3. Se præsentation. På nuværende tidspunkt arbejdes der på at opfylde de krav kommissionen har stillet, i forbindelse med etablering af godskorridorerne. Man arbejder ud fra en deadline, der lyder den 10. november Der udkommer et studie af transportmarked i løbet af august. Side 8 (17)

9 De forskellige korridorer arbejder hver især med opfyldelse af de overordnede krav, bl.a. i forhold til capacity allocation. Den manglende koordination korridorerne imellem kan på sigt give alvorlige udfordringer, da gods ikke per se følger én enkelt korridor men kan gå på tværs af flere korridorer. Hvis de oprettede systemer ikke understøtter hinanden kan godstransporten i værste fald blive værre stillet end de er som udgangspunkt. Der stilles spørgsmål til om der vil ske harmonisering af de trafikale regler inden for regioner. Dette bliver behandlet i Stockholm, og man er nationalt (DK) i gang med at afklare, om man kan lave en bremseregelsregion. Herudover er der dialog med ERA om TSI erne vedrørende fastlæggelse af nødvendig bremseprocent, herunder om det er jernbanevirksomhederne eller infrastrukturforvalterne, der skal udregne dette. 6. Regulatory Monitoring Matrix ERA har gennemført en evaluering af, hvorledes Danmark har arbejdet med implementering af fælleseuropæisk regulering med særligt fokus på inddragelse af interessenter. Trafikstyrelsen vil orientere og resultatet af evalueringen og lægge op til drøftelse af de forbedringsmuligheder som der er påpeget i rapporten i relation til samarbejdet med sektoren. Se præsentation RMM, vedhæftet. Evalueringen af implementering af fællesregler inden for EU angår Danmark som helhed, og ikke kun Trafikstyrelsen. ERA (European Railway Agency) har i den forbindelse interviewet Trafikstyrelsen, departementet, Havarikommissionen, DB Schenker, DSB og Banedanmark. Danmark klarer sig overordnet set godt, men kan blandt andet forbedre sin interne evaluering, der fremadrettet vil blive systematiseret. Branchen har overfor ERA udtrykt ønske om bedre dialog og samarbejde på flere niveauer, og ikke kun med senior management. Tidligere afholdt erfaringsudviklingsmøder vedr. CSM var positivt, og lignende samarbejde på andre områder som fx tilsyn, regelarbejde, rådgivning mv. efterlyses til fælles udvikling i branchen. Det kunne her være en god ide at have workshops på sikkerhedskonferencen om praktiske erfaringer med sikkerhedsledelse mv., hvor mange af de operative folk møder op. Side 9 (17)

10 Der gives udtryk for en vis frustration i forhold til tilsyn, hvor der til tider opleves et holdningsskift fra ét tilsyn til det næste. Trafikstyrelsen oplyser, at man stræber efter ensartethed ved at foretage vurderingen samlet i tilsynsgruppen (se slides fra pkt. 4). Det skal dog holdes for øje, at der skal ske udvikling i branchen, så niveauet af sikkerhedsledelsen løftes over tid. Regler på jernbaneområdet bliver i stigende grad juridisk tunge, og derfor sværere at implementere. En workshop i Trafikstyrelsen med fokus på overgangen fra teori til praksis kunne måske være med til at afhjælpe dette problem. Generelt havde alle haft en positiv oplevelse at have ERA på besøg. 7. evt. Man afventer fortsat den tekniske søjle i 4. Jernbanepakke bliver gjort færdig uden større ændringer fra det man allerede kender. Der er i sektoren udtrykt et bredt ønske om opstart af PSO-delen. PSO-delens fremtid er mere uvis. Side 10 (17)

11 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@trafikstyrelsen.dk Referat Journal TS Dato Referat for møde i Branchepanelet den 17. november 2014 Deltagere Rösli Gisselmann, Lokalbanen Benny Spangsborg, DB Schenker Per Henriksen, DI Henrik Horup, Dansk Jernbaneforbund Kirsten Kornerup, Banedanmark Søren Stahlfest, Banedanmark Stig Munck, Rambøll Erik Amtoft, COWI Carsten Holm Hansen, Arriva Fra Trafikstyrelsen Jesper Rasmussen Leif Funch Marianne Zauner Mona Lagrelius Iram Akbar Sandra Østergaard Morten Brok Laura Emily Christiansen Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden Dagsordenen godkendt uden bemærkninger. 2. Aktuelle sager Trafikstyrelsens årlige Sikkerhedskonference afholdes 18. november. Temaet er sikkerhedsledelse, og der er rekord antal tilmeldte (350 eksterne). Side 11 (17)

12 Det bemærkes, at Trafikstyrelsen bør være opmærksom på sikkerheden i forhold til hvad der sker ved siden af skinnerne, ikke kun på dem. Der har været flere hændelser hvor materiale rager ud i sporet, og forårsager kollision. Trafikstyrelsen understreger, at de ønsker at blive oplyst om sådanne hændelser. Det er en udfordring for infrastrukturforvalterne, at regulere tredjemands måde at arbejde på. Alligevel ifalder jernbanen (objektivt) ansvar. Arbejde nær jernbane er reguleret i forhold til sikkerhed. Jernbanesikkerhedsmæssigt er det uacceptabelt ikke at have kontrol over underleverandører, i form af certifikater og tilsyn. Emnet diskuteres videre ved et kommende møde i Branchepanelet. 3. Revision af jernbaneloven Den reviderede lov om jernbane er forventes fremsat inden udgangen af november. Trafikstyrelsen vil kort orientere om status. Der er tale om et stort lovforslag og gennemarbejdningen kræver meget tid. Trafikstyrelsen forventer forslaget fremsat i starten af december. Substansen er den samme som det forslag, der blev sendt i høring. Gennemarbejdningen fokuserer på præcisering af bestemmelserne. En stor del af branchens bidrag er blevet medtaget i arbejdet med lovrevisionen. Som følge af lovforslaget vil en række bekendtgørelser blive konsekvensrettet. 4. Trafikstyrelsen gebyrbekendtgørelse Trafikstyrelsen ønsker en drøftelse af udkast til gebyrbekendtgørelsen. Notat om revisionen af gebyrbekendtgørelse vedlægges. Derudover ønsker Trafikstyrelsen at drøfte en mulig omlægge af nogle af de opgaver, der i dag opkræves gebyr for, til at være omfattet af afgiften, idet det har vist sig uhensigtsmæssigt at lade fornyelse af sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikater være omfattet af gebyropkrævning. Trafikstyrelsen ønsker i samme forbindelse at drøfte muligheden for at afskaffe lofterne på visse gebyrer. Der sker hvert år en PL-regulering af gebyrbeløbene. Dette års regulerings forventes samlet at udgøre en lettelse for branchen. Se vedhæftede slides. Side 12 (17)

13 Finansiering gennem gebyr og afgift er relativt nyt, og der opleves derfor større svingninger i beløbene, der nu menes at være kalibreret. Branchen påpeger, at faktureringen fra Trafikstyrelsens side ikke er tilfredsstillende, samt at en stigning på 10 % for timeløn er uventet høj. Trafikstyrelsen tager dette under overvejelse. Trafikstyrelsen foreslår, at der sker en omstrukturering af gebyr og afgift for fremtiden. Styrelsen foreslår, at al fornyelse på sigt skal indgå som en del af tilsyn, der reguleres af afgiften. Dette skal ske uden at afgiften stiger. Dette skyldes, at Trafikstyrelsen oplever meget store svingninger i forbrugt tid når der foretages certificeringer. Virksomhederne vil således kun betale gebyr når der er tale om noget nyt (fx sikkerhedsgodkendelse og licens). Til gengæld vil lofterne for gebyrbeløbene af regnskabstekniske hensyn skulle fjernes. Alternativet er en endnu højere timepris. Trafikstyrelsen påpeger, at lofter for gebyrerne fungerer dårligt, da virksomhederne i branchen varierer så meget i størrelse, hvilket fører til, at det leverede produkt er meget forskelligt. Banedanmark understreger, at udfordringen ligger i, at man ikke på forhånd kender den endelige pris. Man ønsker en target-price, hvor en oplysningspligt kan medfølge, i tilfælde af, at prisen ændrer sig undervejs. Branchen efterspørger det samlede gebyr- og afgiftsregnskab. Trafikstyrelsen oplyser, at det ikke er tilgængeligt før lovforslag om lov om jernbane fremsættes. Trafikstyrelsen understreger, at der ikke er sammenhæng mellem forslaget om at fjerne loft for gebyr og at flytte nogle gebyrfinansierede opgaver hen under afgiften. Trafikstyrelsen fornemmer modvilje mod at fjerne loft og forstår branchens behov for mere information. Emnet vil blive taget op i det nye år. 5. Godkendelsesordning for assessorer Fra den 21. maj 2015 vil det være påkrævet at anvende akkrediterede assessorer ved ansøgning om ibrugtagningstilladelse, i forbindelse med store projekter, og hvor der er krav om gensidig anerkendelse. For at skabe et sundt marked i Danmark er det planlagt, at der som supplement til den akkrediterede ordning etableres en dansk ordningen national godkendelse i forbindelse med projekter, der ikke vil være omfattet af kravet om akkreditering. Side 13 (17)

14 Trafikstyrelsen vil orientere om status på dette arbejde. Se vedhæftede slides (uddrag af oprindelige slideshow). Det forventes, at der sendes en ny bekendtgørelse i høring omkring årsskiftet om akkreditering af assessor. I assessorforum blev det klart, at kun få assessorer forventer at søge om akkreditering. Trafikstyrelsen oplyser samtidig, at ERA (European Railway Agency) forventer akkreditering udbredt i langt højere grad end Trafikstyrelsen. Trafikstyrelsen vil gå i dialog med ERA om dette. Resultatet kan i sidste ende blive, at krav om akkreditering vil omfatte alle anvendelsesområderne for interoperabilitetsdirektivet. Der gælder gensidig anerkendelse af akkrediterede assessorer. Der er implementeret systemer for NoBo. Kravene i den kommende bekendtgørelse vil være meget konkrete. Branchen påpeger, at akkreditering kræver et stort apparat og lokalt kendskab mv. Kravet om uafhængighed kan skabe problemer, da branchen ikke er større. Trafikstyrelsen følger udviklingen tæt. Emnet vil blive taget op på næste møde. 6. Behovsanalyse for anvendelse af simulator i lokomotivføreruddannelsen Rambøll gennemfører en behovsanalyse for Trafikstyrelsen for at vurdere anvendelsen af simulatorer i lokomotivføreruddannelsen. Trafikstyrelsen ønsker at drøfte næste skridt i anvendelsen af simulatorer i uddannelsen. Første delrapport vedlægges. Fokus for det indledende arbejde har været at afklare hvilket kendskab og hvilke forudsætninger branchen har i forhold til simulatorer, samt afklaring af hvad det egentlige behov er. Det er afgørende at finde ud af hvilken type simulator, der ønskes. Rammerne af den finansielle starthjælp kan rumme én full-scale simulator. Det bemærkes, at én type simulator ikke bør udelukke en anden. Brugen af simulatorer skal integreres i den eksisterende uddannelse. Dette har også en afsmittende effekt på pædagogikken mv. Der er lignende, positive erfaringer fra arbejdet med Signalpro- Side 14 (17)

15 grammet. Trafikstyrelsen påpeger, at en decentral løsning ikke er ideel, da risikoen for ufuldstændig integration er større, samt at prisen i så fald stiger. Det er afgørende, at der bliver lavet en formålsbeskrivelse, for at effektivisere det videre arbejde. Man bør kigge på indretningen på luftfart, hvor brugen af simulatorer er meget almindelig. Her er det private firmaer, der udbyder simulator-ydelser. Både hard- og software er generisk for hver flytype. Skolerne har ikke det tekniske miljø til at understøtte og drive simulatorerne. Opstarten bliver finansieret af Trafikstyrelsen. Hvis brugen af simulatorer integreres i uddannelsesforløb, kan omkostning for simulator muligvis dækkes her. 7. Muligheder for øget selvforvaltning for virksomhederne Den fælleseuropæiske regulering går i retning af stadig større selvforvaltning for virksomhederne. Trafikstyrelsen ønsker en drøftelse i Branchepanelet om vi i Danmark udnytter disse muligheder i tilstrækkelig grad eller om vi måske er gået videre end branchen på nuværende tidspunkt er parat til. Det drøftes at sikkerhedsledelsessystem, der har et vist niveau af modenhed, giver mulighed for øget selvforvaltning. Der ønskes mere konkrete beskrivelser af hvilke krav, der stilles. På den måde er branchen klar over hvad der opnås og der vil være en højere grad af ensartethed. Trafikstyrelsens modenhedsvurdering er god, men medtager ikke alle forhold og er for overordnet. CSM-processen presser mange projekter, der bliver meget mekanisk. Dette skyldes i høj grad, at Trafikstyrelsen fortsat er i en læringsfase. Trafikstyrelsen vil gerne invitere til fortsat dialog om modenhed af sikkerhedsledelsessystemer ved et kommende møde. Safety 2 nævnes kort, hvor der er mindre fokus på risikovurderingen, og mere fokus på den rigtige proces for det givne forhold. 8. Status på brug af tillæg 1 i forbindelse med godkendelse af IF Trafikstyrelsen giver en kort gennemgang heraf. I forbindelse med ibrugtagningstilladelse blev der i 2013 talt op hvor meget af den nødvendige dokumentation, der blev indsendt for sent. I 60 % af sagerne var fristerne overskredet. I 2014 indførtes ny tilgang, hvor skinnerne kan tages i brug inden al dokumentation er indsendt. Herefter indsendes tillæg 1 senest Side 15 (17)

16 fire uger efter brug af spor er tilladt. Tillæg 1 dokumenterer, at sikkerhedsniveauet overholdes. Senest seks måneder senere fremsendes tillæg 2, der samler op på hele processen. For 2014 er fristerne for indsendelse af tillæg 1 overskredet på under 10 % af sagerne. Ordningen er fortsat i sin indkørselsfase, og vil blive reevalueret efter første kvartal i Der er i princippet tale om en betinget tilladelse. Branchen efterspørger hvor bagatelgrænsen ligger i forhold til hvornår en mangel er slem nok til, at betingelserne for den foreløbige IBT ikke længere overholdes. Her påpeger Trafikstyrelsen, at forventningsafstemning er afgørende. 9. Beredskab I lyset af et ændret trusselsbillede ønskes en kort drøftelse af, hvorvidt virksomhederne reflekterer dette i deres beredskabsplanlægning. Branchen har ikke oplevet et ændret trusselsbillede. Der har ikke været officielle udmeldinger fra PET eller andre. Det overordnede security-ansvar ligger hos virksomhederne. 10. Tunnelrestriktioner Trafikstyrelsen orienterer om status for den analyse DTU gennemfører vedrørende tunnelrestriktioner som følge af kørsel med farligt gods. DTU arbejder på et projekt vedrørende transport af farligt gods i forhold til tunnelrestriktioner. Første resultat forventes omkring februar/marts. Først og fremmest sker der dataindsamling, da informationen på området er sparsom og varierende. Projektet oplever god opbakning fra virksomhederne, der leverer råmateriale til analysen. Målet med arbejdet er at minimere restriktioner og muligvis øge kapaciteten på baggrund af konkrete udregninger, fremfor skøn. Styregruppen består af: LFU? Projektet har forsøgt at indhente information i udlandet. De fleste tunneller i udlandet er dog konvekse, mens de i Danmark er konkave. Ydermere går de fleste udenlandske tunneller igennem bjerge, ikke under vand. 11. Jernbanesektorens løbende opsplitning Drøftelse af branchens erfaringer. Side 16 (17)

17 Værdikæderne brydes mere og mere op, og der oprettes selvstændige virksomheder for hver funktion i en proces. Denne tendens ses også på luftfart. Trafikstyrelsen spørger om man i denne restrukturering fortsat har fokus på sikkerhed og ansvar. Branchen påpeger, at denne diskussion har eksisteret på luftfart længe, samtidig med stigende privatisering og liberalisering. I luftfart fokuserer man på sikkerhedsregler, der nu er forældet. Den samme diskussion bør overvejes på jernbane. Både branchen og styrelsen skal forholde sig til dette. 12. Evt. Indberetning af lokomotivførere, der ikke levere op til gældende krav, skal være mere præcis. Trafikstyrelsen skal være bedre til at vejlede hvad der forventes af virksomhederne. Der ønskes en grundig beskrivelse af sikkerhedsmæssige hændelsers faktiske omstændigheder. Se vedhæftede slides. Der stilles spørgsmål til hvad Trafikstyrelsen gør i forhold til en lokomotivførers licens, hvis de fyres fordi de er uegnet. Trafikstyrelsen gør opmærksom på, at der skal tages hensyn til sikkerheden, men også til lokomotivførerens retssikkerhed. Netop derfor er dokumentation for hændelser så afgørende. Dette område skal diskuteres nærmere. Side 17 (17)

TS Dato 20. april Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016.

TS Dato 20. april Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72 21 88 00 Fax 72 62 67 90 TS111-00010 Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016 Deltagere 1. Benny

Læs mere

Referat af mødet med branchepanelet for interoperabilitet og sikkerhed den 6. december 2011

Referat af mødet med branchepanelet for interoperabilitet og sikkerhed den 6. december 2011 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 0155 kax@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Dato 8. december 2011 Referat af mødet med branchepanelet for interoperabilitet og sikkerhed den

Læs mere

Referat af møde i Branchepanelet d. 28. februar 2012

Referat af møde i Branchepanelet d. 28. februar 2012 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780155 Fax 7226 7070 kax@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk af møde i Branchepanelet d. 28. februar 2012 Deltagere - Christian Algreen Ussing, Alstom

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer

Læs mere

Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 13. april 2015

Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 13. april 2015 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Referat Dato 13.04.2015 Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den

Læs mere

Referat af møde i branchepanelet d. 12. juni 2012

Referat af møde i branchepanelet d. 12. juni 2012 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780155 Fax 7226 7070 kax@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk af møde i branchepanelet d. 12. juni 2012 Deltagere - Christian Ahlgreen- Ussing, Alstom

Læs mere

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på

Læs mere

Referat af Branchepanelets møde den 3. marts 2010

Referat af Branchepanelets møde den 3. marts 2010 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Referat Dato 10.03.2010 Referat af Branchepanelets møde den 3. marts 2010 Deltagere

Læs mere

TS Dato 20. april Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016.

TS Dato 20. april Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72 21 88 00 Fax 72 62 67 90 TS111-00010 Dato 20. april 2016 Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016

Læs mere

Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej!

Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej! Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej! Introduktion til ny bekendtgørelse om ibrugtagning af infrastruktur Lise Aaen Kobberholm Bekendtgørelsens formål Bekendtgørelsen fastsætter procedurer

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige

Læs mere

Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 28. februar 2018

Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 28. februar 2018 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72267094 Fax 7262 6790 kmo@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Referat Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 28. februar

Læs mere

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Læs mere

Sikkerhedskonference 2013

Sikkerhedskonference 2013 DI Transport 31. OKT 13 Sikkerhedskonference 2013 4. Jernbanepakke i et dansk perspektiv Den fælles ambition om det indre (transport-)marked Hvorfor pakkerne? Etableringen af et indre europæisk jernbanemarked

Læs mere

Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013

Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013 Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013 Jesper Rasmussen, vicedirektør Status: Jernbanesikkerheden er generelt høj i Danmark -Sikkerhedsrapport 2012

Læs mere

Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af ny jernbanelov

Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af ny jernbanelov Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af

Læs mere

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn 2014-21. januar 2014 Indledning I Trafikstyrelsen ønsker vi åbenhed omkring vores tilsynsaktiviteter. Derfor udgiver vi hvert år en plan for årets tilsyn med

Læs mere

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn 2015 - Jernbane 30. januar 2015 Indledning I Trafikstyrelsen ønsker vi åbenhed omkring vores tilsynsaktiviteter. Derfor udgiver vi hvert år en plan for årets

Læs mere

Kravene til indholdet af den nationale implementeringsplan er angivet i TSI-OPE kapitel 7.1 Principper og 7.2 Retningslinier for gennemførelsen.

Kravene til indholdet af den nationale implementeringsplan er angivet i TSI-OPE kapitel 7.1 Principper og 7.2 Retningslinier for gennemførelsen. Adelgade 13 1304 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Danmarks implementeringsplan for TSI Drift og trafikstyring (TSI-OPE) Danmarks nationale implementeringsplan

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 21 k, stk. 5, og 26, stk. 1, 1. pkt., og stk. 2, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 u, stk. 8, og 24 c, stk. 24, og 26, stk. 1, 1.pkt., i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

TSI-OPE angiver (i kapitel 7.1 Principper) rammerne for gennemførelse af bestemmelserne

TSI-OPE angiver (i kapitel 7.1 Principper) rammerne for gennemførelse af bestemmelserne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Notat CATE Journal TS10301-00015 Dato 12. november 2013 Opdatering af Danmarks gennemførelsesplan for TSI Drift og trafikstyring

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1)

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1) BEK nr 359 af 08/04/2014 Udskriftsdato: 7. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS10000-00059 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

CSM-RA i Danmark. - Den Danske Banekonference 2016

CSM-RA i Danmark. - Den Danske Banekonference 2016 CSM-RA i Danmark - Den Danske Banekonference 2016 Dagsorden 1. Kort intro til Trafik- og Byggestyrelsen og Center for jernbane 2. Overordnede betragtninger om brugen af CSM-RA i Danmark, fordele og udfordringer,

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 saos@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk SAOS Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Læs mere

4. Jernbanepakke - Den tekniske del

4. Jernbanepakke - Den tekniske del 4. Jernbanepakke - Den tekniske del Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Sikkerhedskonference 2016 Helle Viltoft og Leif Funch EU regulering på jernbaneområdet Udviklingen i EU reglerne på

Læs mere

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven UDKAST til Forslag til Lov om ændring af jernbaneloven (certificering af virksomheder, der udfører opgaver for andre end jernbanevirksomheder og infrastrukturforvaltere) 1. I jernbaneloven, nr. 686 af

Læs mere

TSI implementering og anvendelse. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt

TSI implementering og anvendelse. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt TSI implementering og anvendelse Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Hvad er TSI er? Navnet: Tekniske Specifikationer for Interoperabilitet Formål: Redskaber til harmonisering af de europæiske

Læs mere

Bekendtgørelsen. Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Lidt om Common Safety Methods - CSM

Bekendtgørelsen. Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Lidt om Common Safety Methods - CSM Bekendtgørelsen Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet Lidt om Common Safety Methods - CSM Sessionens indhold - Bekendtgørelsen - Generelt om godkendelse og sikkerhed -Lidt om CSM

Læs mere

CSM Risikoledelse Giver CSM værdi?

CSM Risikoledelse Giver CSM værdi? CSM Risikoledelse Giver CSM værdi? Trafik- og Byggestyrelsens Sikkerhedskonference 2015 Onsdag den 28. oktober 2015 kl. 13.45-15.00 Oplægsholdere Claus René Pedersson fra Banedanmark Lars Henrik Brockhoff

Læs mere

5. marts Spørgsmål og svar vedr. sikkerhedscertificering af entreprenører:

5. marts Spørgsmål og svar vedr. sikkerhedscertificering af entreprenører: Spørgsmål og svar vedr. sikkerhedscertificering af entreprenører: Kravene til virksomheder, der på eget ansvar udfører kørsel på jernbanenettet, er reguleret i lovgivningen inden for jernbaneområdet bl.a.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Jernbanetilsynet. April 2008

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Jernbanetilsynet. April 2008 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Jernbanetilsynet April 2008 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Jernbanetilsynet (beretning nr. 4/03) 31. marts 2008 RN

Læs mere

Velkommen. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt. Nye regler for godkendelse af køretøjer

Velkommen. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt. Nye regler for godkendelse af køretøjer Velkommen Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Nye regler for godkendelse af køretøjer Vi er Katrine Frellsen Lars Mortensen Ahmed Lütfi Øzer Thomas Gram Rasmussen Sikkerhedskonferencen 27.

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet

UDKAST. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet Bekendtgørelse nr. 2012 UDKAST Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, 21 u stk. 8, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 saos@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk SAOS Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Læs mere

TSI er for begyndere

TSI er for begyndere TSI er for begyndere Sikkerhedskonferencen 2015 Mari Ruuhi Trafik- og Byggestyrelsen Jan Schneider-Tilli Banedanmark En mini TSI-skole 1. Hvad er TSI er? 2. TSI ernes indhold 3. TSI ernes relevans for

Læs mere

Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr af 12.

Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr af 12. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr. 1187

Læs mere

Opsamling på dialogmøde om Entreprenører på eget sikkerhedscertifikat

Opsamling på dialogmøde om Entreprenører på eget sikkerhedscertifikat Opsamling på dialogmøde om Entreprenører på eget sikkerhedscertifikat Afholdt torsdag d. 28. januar 2016 hos Banedanmark Program for mødet 1) Velkomst og formål ved Martin Harrow, områdechef for Kvalitet

Læs mere

Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 12. juni 2017

Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 12. juni 2017 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Referat TS111-00010 16-06-2017 Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet

Læs mere

Udfordringer, organisering og sikkerhedsniveau

Udfordringer, organisering og sikkerhedsniveau Udfordringer, organisering og sikkerhedsniveau Statens jernbanetilsyn, Sikkerhetsseminar, Oslo, 10. oktober 2006 Programkoordinator Leif Funch Trafikstyrelsen, Danmark Organiseringen, Myndigheder, Sikkerhed

Læs mere

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes 22. november 2017 Det er politisk besluttet at elektrificere dele af jernbanen i Danmark. Trafik-, Byggeog Boligstyrelsen

Læs mere

TSI erne: De første erfaringer. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt

TSI erne: De første erfaringer. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt TSI erne: De første erfaringer Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Dagens session - Hvordan har Trafikstyrelsen fortolket TSI erne? - Hvilke projekter har skullet følge TSI-krav? - Hvordan

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet

Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet Bekendtgørelse nr. af 2013 Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, 21 u, stk. 8, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249 af

Læs mere

Referat af møde i Branchepanelet den 28. februar 2012

Referat af møde i Branchepanelet den 28. februar 2012 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Referat Journal TS111-00010 Dato 05.03.2012 Referat af møde i Branchepanelet den 28.

Læs mere

Sikkerhed og selvforvaltning

Sikkerhed og selvforvaltning Sikkerhed og selvforvaltning Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt - Hvor langt er vi kommet? Hvordan kommer vi videre? Jernbanen og sikkerhed hvor står vi, hvad kan vi? Er der medvind eller

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 12. januar 2017 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1 I medfør af 56 og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, som ændret ved lov nr. 658 af 8. juni 2016, fastsættes efter

Læs mere

DANAKs strategi 2010-2014

DANAKs strategi 2010-2014 DANAKs strategi 2010-2014 DANAKs mission DANAK sikrer troværdig dokumentation gennem akkreditering. DANAKs vision DANAK vil udbrede markedets kendskab til akkreditering, og være en troværdig samarbejdspartner.

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1)

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1) BEK nr 542 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 23. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1) BEK nr 543 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 13. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1 I medfør af 56, 64, stk. 4, og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj

Læs mere

Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse

Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse Jernbanesession 10 Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse Trafik- og Byggestyrelsens Sikkerhedskonference

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 15. juli 2015 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 27. juni Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer på jernbaneområdet m.v. 22. juni Nr. 658.

Lovtidende A Udgivet den 27. juni Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer på jernbaneområdet m.v. 22. juni Nr. 658. Lovtidende A 2012 Udgivet den 27. juni 2012 22. juni 2012. Nr. 658. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer på jernbaneområdet m.v. I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, 21 u stk. 8, i lov om jernbane,

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen. 1. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høringsnotat Notat TS10901-00016 29-08-2016 Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 14. december Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet

Lovtidende A Udgivet den 14. december Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet Lovtidende A 2013 Udgivet den 14. december 2013 12. december 2013. Nr. 1424. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, og 21 u, stk. 8,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af jernbaneloven 1)

Forslag. Lov om ændring af jernbaneloven 1) Til lovforslag nr. L 184 Folketinget 2018-19 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 23. april 2019 Forslag til Lov om ændring af jernbaneloven 1) (Implementering af dele af den tekniske

Læs mere

Sikkerhed. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Sikkerhed. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S DSB s høringsbidrag til høring over udkast til revision af bekendtgørelse nr. 14 af 4. januar 2007 om sikkerhedscertificering mm. Sikkerhed

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT Bruxelles, den 10. juli 2018 Ophæver og erstatter meddelelsen af 27. februar 2018 MEDDELELSE TIL INTERESSENTER DET FORENEDE KONGERIGES

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 320/8 Den Europæiske Unions Tidende 17.11.2012 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1078/2012 af 16. november 2012 om en fælles sikkerhedsmetode for overvågning, der skal anvendes af jernbanevirksomheder

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.10.2016 COM(2016) 689 final 2013/0028 (COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions

Læs mere

Retningslinjer for styring af litrauddannelse og litrakompetencer

Retningslinjer for styring af litrauddannelse og litrakompetencer Retningslinjer for styring af litrauddannelse og litrakompetencer Indholdet i dette dokument er udarbejdet af: Fagansvarlig, Lars Veiler Godkendt af: Områdechef for Organisationsudvikling, Katrine Jensen

Læs mere

- Der bør ikke ske en førtidig implementering af kravet om operationel revision

- Der bør ikke ske en førtidig implementering af kravet om operationel revision Finanstilsynet Att.: Helene Miris Møller Høringssvar på revisionsbekendtgørelsen 06.11.2014 har modtaget Finanstilsynets udkast til ændring af revisionsbekendtgørelsen og har følgende bemærkninger: Indledende

Læs mere

Hvordan ser godkendelsesprocessen ud for anlæg af ny infrastruktur?

Hvordan ser godkendelsesprocessen ud for anlæg af ny infrastruktur? Hvordan ser godkendelsesprocessen ud for anlæg af ny infrastruktur? Sikkerhedskonferencen 2019, onsdag d. 16. januar 2019 V. kontorchef Lars Korsholm Center for marked og kollektiv trafik Trafik-, Bygge-

Læs mere

Aalborg Trafikdage 2003

Aalborg Trafikdage 2003 Aalborg Trafikdage 2003 Præsentation af EU-studiet Uddannelse og træning af jernbanepersonale i grænseoverskridende jernbanetrafik ( Training and Staff Requirements for Railway Staff involved in Cross-border

Læs mere

Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1

Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1 Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1 I medfør af 26 i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1171 af 2. december 2004, fastsættes: 1. Bekendtgørelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder m.v. til Trafikstyrelsen

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder m.v. til Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige

Læs mere

Staten yder alene et tilskud til anlægget af letbanen og har ingen direkte indflydelse i denne sammenhæng.

Staten yder alene et tilskud til anlægget af letbanen og har ingen direkte indflydelse i denne sammenhæng. MINISTEREN Borgerforeningen Mols Distriktsråd for Mols og Helgenæs Att.: Jørgen Ørgård Dato J. nr. 12. marts 2018 2018-1529 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 Kære Jørgen Ørgård

Læs mere

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I Sikkerhedsledelse AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder nr. 14 I medfør af 21 h, 21 u og24 stk. 4, i lov om jernbane,

Læs mere

1. Indledning Datagrundlag Sikkerhedsmålets anvendelsesområde Opgørelse af sikkerhedsmålet... 4

1. Indledning Datagrundlag Sikkerhedsmålets anvendelsesområde Opgørelse af sikkerhedsmålet... 4 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 417 80208 Fax 7221 8888 lss@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Sikkerhedsmål for letbaner i Danmark Indhold 1. Indledning... 2 2. Datagrundlag...

Læs mere

Vejledning om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Infrastrukturbekendtgørelsen

Vejledning om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Infrastrukturbekendtgørelsen om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet Infrastrukturbekendtgørelsen 1. juli 2010 2 om godkendelse af Trafikstyrelsens bekendtgørelse om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet beskriver

Læs mere

Fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering

Fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering Fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering Thierry BREYNE, Dragan JOVICIC Det Europæiske Jernbaneagentur - Sikkerhedsenhed Sektor for sikkerhedsvurdering Adresse 120 Rue Marc LEFRANCQ -

Læs mere

Tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst, april 2012

Tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst, april 2012 Tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst, april 2012 1. Baggrund Femern A/S har i april 2012 udarbejdet en revideret tidsplan for Femern Bælt-projektet, som tager højde for de udfordringer, der er

Læs mere

DANAKs strategi

DANAKs strategi DANAKs strategi 2015-2020 DANAKs mission At give virksomheder adgang til akkrediterede ydelser, som giver troværdig dokumentation for overholdelse af standarder, specifikationer og myndighedskrav. DANAKs

Læs mere

Referat fra møde i Branchepanelet den 19. marts 2013

Referat fra møde i Branchepanelet den 19. marts 2013 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Referat Journal TS111-00010 Dato 19.03.2013 Referat fra møde i Branchepanelet den

Læs mere

En strategi for sikkerhed og interoperabilitet på jernbanen i Danmark

En strategi for sikkerhed og interoperabilitet på jernbanen i Danmark En strategi for sikkerhed og interoperabilitet på jernbanen i Danmark Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Jesper Rasmussen, Sikkerhedsdirektør Trafikstyrelsen Trafikdage på Aalborg Universitet

Læs mere

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn Denn Vejledning til kapitel 5 Tilsyn 13. januar 2012 {denne side er blank} 3 Vejledning til Forord Forord Generelt Bekendtgørelse nr. 1354 af 2. december 2010 om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift () kan

Læs mere

Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål

Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål Erhvervsudvalget 2010-11 L 160 Bilag 6 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 2. maj 2011 10/05177-272 Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål A af 6. april 2011 stillet af Benny Engelbrecht

Læs mere

Session 7. Godkendelse af køretøjer. under 4. jernbanepakke. Draft

Session 7. Godkendelse af køretøjer. under 4. jernbanepakke.   Draft Session 7 Draft 270717 Godkendelse af køretøjer under 4. jernbanepakke Hvem er jeg? Lars Mortensen Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen Center for Jernbane E-mail: lmo@tbst.dk Implementing act on vehicle authorisation

Læs mere

Notat. Direktionssekretariatet. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Notat. Direktionssekretariatet. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Notat Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S DSB s høringssvar vedr. ny bekendtgørelse om certificering af lokomotivførere DSB takker for modtagelsen af høringsudgaven af Bekendtgørelse

Læs mere

Implementeringsplan: Opfølgning på den eksterne evaluering af forløbet med sikkerhedsgodkendelsen af den indre strækning af Aarhus Letbane

Implementeringsplan: Opfølgning på den eksterne evaluering af forløbet med sikkerhedsgodkendelsen af den indre strækning af Aarhus Letbane Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 237 Offentligt Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780298 Fax 7262 6790 kmo@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Implementeringsplan:

Læs mere

Uddannelse af letbaneførere - m.v.

Uddannelse af letbaneførere - m.v. Uddannelse af letbaneførere - m.v. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Den danske banekonference 14. maj 2014 - Jernbanen i fokus Krav til letbaneførere og andet driftspersonale - Trafikstyrelsen

Læs mere

Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Onsdag 3. december 2014, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København

Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Onsdag 3. december 2014, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Onsdag 3. december 2014, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København Anerkendelsesudvalget: Henrik Mørup (formand), Niels-Jørgen Aagaard

Læs mere

DANAKs strategi 2015-2020

DANAKs strategi 2015-2020 DANAKs strategi 2015-2020 DANAKs mission At sikre troværdig dokumentation for overholdelse af kravspecifikationer gennem akkreditering. DANAKs vision At øge værdien af akkrediterede ydelser. Den Danske

Læs mere

Kap. 6 i værdipapirhandelsloven, jf. bekendtgørelse nr. 479 af 1. juni 2006 af lov om værdipapirhandel m.v.

Kap. 6 i værdipapirhandelsloven, jf. bekendtgørelse nr. 479 af 1. juni 2006 af lov om værdipapirhandel m.v. Vejledning for behandling af prospekter for værdipapirer, der optages til notering eller handel på en fondsbørs eller en autoriseret markedsplads. Finanstilsynet 5. september 2006 1. Indledning 2. Retsgrundlag

Læs mere

Lav din egen TSI vurdering

Lav din egen TSI vurdering Lav din egen TSI vurdering Sikkerhedskonference 2016 Peter Gundelach, Stabschef, Anlæg, Sikkerhed, Tilsyn og Myndighed, Banedanmark og Mari Ruuhi, Specialkonsulent, Trafik- og Byggestyrelsen Program 1.

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : xx UDKAST af 3/ Side : 1/6

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : xx UDKAST af 3/ Side : 1/6 UDKAST af 3/6 2013 Side : 1/6 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne generelle akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Trafikområdet (4. november 2005) Aftaler om Finansloven for 2006 November 2005 75 Aftale

Læs mere

Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog

Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat TS10503-00055 Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog

Læs mere

Redegørelse for forløbet frem til den manglende sikkerhedsgodkendelse af Letbanen

Redegørelse for forløbet frem til den manglende sikkerhedsgodkendelse af Letbanen C. Støttedokument Redegørelse for forløbet frem til den manglende sikkerhedsgodkendelse af Letbanen Tidsforløb for perioden 01. 22. september 2017 Tidsforløbet fra primo september med særligt fokus på

Læs mere

RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR

RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR BRIEF RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR Kontakt: Analytiker, Eva Maria Gram +45 26 14 36 38 emg@thinkeuropa.dk RESUME EU- borgere handler som aldrig før på tværs af grænserne, og det kræver

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1407039 Dok. Nr.: 1599068 Dato: 11. december

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og Lovforslag nr. L 23 Folketinget 2011-12 Fremsat den 16. november 2011 af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser

Læs mere

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /...

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /... EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.5.2019 C(2019) 3561 final ANNEX 3 BILAG til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /... om ændring af Kommissionens forordning (EU) nr. 321/2013, (EU) nr. 1299/2014,

Læs mere

Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner

Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Juni 2018 3 Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Forord Generelt Veteranbanebekendtgørelsen for egne baner

Læs mere

(2014/434/EU) AFSNIT 1 PROCEDURE FOR ETABLERING AF ET TÆT SAMARBEJDE. Artikel 1. Definitioner

(2014/434/EU) AFSNIT 1 PROCEDURE FOR ETABLERING AF ET TÆT SAMARBEJDE. Artikel 1. Definitioner 5.7.2014 L 198/7 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 31. januar 2014 om et tæt samarbejde med de kompetente nationale myndigheder i deltagende medlemsstater, der ikke har euroen som valuta (ECB/2014/5)

Læs mere

- der henviser til Rådets fælles holdning (8558/2/ C5-0296/2003) 1,

- der henviser til Rådets fælles holdning (8558/2/ C5-0296/2003) 1, P5_TA-PROV(2003)0456 Europæisk jernbaneagentur ***II Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning om Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om

Læs mere

Godkendt offentligt REFERAT Møde i Statikeranerkendelsesudvalget tirsdag den 13. juni 2017 kl. 12:00 17:00 IDA Mødecenter, København

Godkendt offentligt REFERAT Møde i Statikeranerkendelsesudvalget tirsdag den 13. juni 2017 kl. 12:00 17:00 IDA Mødecenter, København Godkendt offentligt REFERAT Møde i Statikeranerkendelsesudvalget tirsdag den 13. juni 2017 kl. 12:00 17:00 IDA Mødecenter, København Fra Statikeranerkendelsesudvalget deltog: Henrik Mørup, Ole Meinicke

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del - Bilag 281 Offentligt. Status om Signalprogrammet Januar 2019

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del - Bilag 281 Offentligt. Status om Signalprogrammet Januar 2019 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 281 Offentligt Status om Signalprogrammet Januar 2019 1 Punktlighed på ERTMS-strækningen i Nordjylland 2 Status for IC3 IC3-toget fra

Læs mere