DE KONSERVATIVE PÅ ÆRØ

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DE KONSERVATIVE PÅ ÆRØ"

Transkript

1 KOMMUNEVALGET 2013 DE KONSERVATIVE PÅ ÆRØ

2 Ærø i balance Forruden i en bil er større end bakspejlet og det er jo fordi, at det er vigtigere at se fremad end bagud sådan er det også i politik. Vi skal se fremad og tænke langsigtet. Der findes ikke lette eller smarte løsninger, som hurtigt og med ét kan løse de udfordringer vi som ø-samfund står overfor. Der er kun én vej fremad og det er hårdt og vedholdende arbejde. Vi Konservative har derfor udarbejdet et arbejdsprogram som vi kalder Ærø i Balance, der har som hovedformål at håndtere de udfordringer som Ærø står overfor, således at der på lang sigt kan skabes ét Ærø i Balance. Det er vores langsigtede mål at skabe: Balance i den ærøske kommunale økonomi og i erhvervsudviklingen på Ærø. Balance i den ærøske demografi. Balance i den geografiske udvikling på Ærø. Balance i den miljø- og energimæssige udvikling på Ærø. Balance i den ærøske ældrepleje og sundhed. Balance i den ærøske færgedrift Når den politiske udvikling på Ærø planlægges har der generelt været en tendens til, at den politiske planlægning og udvikling har været styret af populisme og enkeltsager frem for en bestemt retning eller et ansvarligt og langsigtet politisk mål. Vi Konservative mener, at hvis man vil lede udviklingen på Ærø, så er man også nødt til nøje at overveje, hvad det er for et samfund man ønsker at aflevere til fremtidige generationer og arbejde målrettet i dén retning. Vi vil lede Ærø i en retning, som skaber balance. De seneste mange årtier har været præget af tilbagegang og konsolidering og nu er tiden inde til at få skabt en varig balance. Derfor har vi valgt, at vores politiske program til kommunalvalget 2013 skal være et program, som på den lange bane kan trække udviklingen på Ærø i den rigtige retning, fordi vi vil tænke langsigtet og vi vil vende udviklingen. Vi synes, at vores børn fortjener en generation af politikere, som tænker længere end fire år frem. Derfor tror vi på det lange seje træk. Kort sagt: Vi Konservative mener, at vore børn fortjener en generation af politikere, som tænker længere end fire år frem.

3 Ærø i økonomisk balance Den vestlige verden er i disse år i en vækstkrise. De rige landes økonomier vokser ikke eller kun svagt som følge af finanskrisens eftervirkninger. Den samlede ærøske økonomi har de seneste mange årtier været i»vækstkrise«. Vækstkrisen som Ærøs økonomi befinder sig i skyldes primært, at befolkningstallet er dalende. Løsningen på den ærøske vækstkrise skal med andre ord søges ved, at løse problemstillingen omkring det dalende befolkningstal. Ærø har ikke nogen stor fraflytning i forhold til tilflytningen, så forklaringen på, at befolkningstallet er dalende er først og fremmest, at der dør langt flere end der bliver født en demografisk ubalance. Vi skal blive bedre til at kalde en spade for en spade og sige tingene som de er. Så længe der dør 100 flere end der bliver født på Ærø, så kræver det en massiv tilflytning hvis ikke befolkningstallet skal fortsætte sin nedtur. Hvordan får vi så tilflyttere til Ærø? For hovedparten af de tilflyttere, der kommer til Ærø gælder det, at forsørgelsesgrundlaget skal være sikret inden springet tages. Med andre ord er skabelse af arbejdspladser langt den bedste måde at øge tilflytningen på. Næsten hver eneste gang der opslås stillinger på Ærø er der ansøgere udefra, hvilket er et tegn på, at mange er villige til at flytte til Ærø, hvis der ellers er arbejde at få. Modsat må det også siges at være en smule naivt at rejse rundt med en lille bosætningskuffert med brochurer og bede folk om at sige deres gode faste arbej de op for at prøve lykken. Det sker, at det lykkes, men jobskabelse er langt mere effektivt som tilflytningsmotor. Vi Konservative tror på, at en mere fokuseret beskæf ti gelsespolitik på Ærø vil føre i den rigtige retning i forhold til bosætning, og på den lange bane trække øen i den rigtige retning i forhold til at opnå balance i vores demografi. Hvordan vil vi så skabe de jobs? De konkurrencemæssige rammevilkår for erhvervslivet på Ærø er altafgørende for øens udvikling og bæredygtighed. Vi vil arbejde for, at erhvervslivets får bedre rammer og vilkår end i dag. Ærø Kommune skal blive bedre til at bakke positivt op om nye projekter og initiativer fra erhvervslivet, ikke økonomisk, men i form af friere og bedre vilkår. Kommunen skal ikke være en privat erhvervsaktør. Vi har i årtier set alt for mange eksempler på, at kommunen involverer sig i opgaver, som ligger langt fra de kommunale kerneopgaver. Det ønsker vi at gøre op med. Kommunens erhvervspolitik skal fokuseres på overordnet at skabe et attraktivt investeringsklima med bedre mulighed for attraktive finansieringsmuligheder, markedsføring og branding af øen. Kort sagt: Private investeringer udefra gør det ærøske samfund rigere og skaber bedre økonomisk balance.

4 Mærkesager Balance i Ærø Kommunes budgetter er en forudsætning for bevarelse af selvstændigheden. Derfor har vi Konservative ingen prioriteter over eller ved siden af kravet til balance i de kommunale budgetter. Færgedriften skal billiggøres gennem Vision De Grønne Færger. Visionsgruppen har i deres første rapport fremlagt en struktur og en teknologi, som kan reducere de årlige udgifter til færgedriften med kr mio., svarende til en reduktion i færgetaksterne på ca. 30% uafhængigt af eventuelle øgede tilskud fra Staten. Bopælspligten i alle lokalplansområder på Ærø skal fjernes. Vi mener, at tiden er inde til at udnytte potentialet af fritidshusejere yderligere, så vi kan forbedre de ærøske erhvervsdrivendes vilkår og derigennem få skabt og fastholdt flere ærøske jobs. Vi vil arbejdet for en øget og mere målrettet markedsføring af Ærø i forhold til turister. Vi tror på, at den strategi kan være med til at øge turismen på Ærø mærkbart og dermed fastholde og skabe ærøske jobs. Ærø skal udvikles og brandes som en maritim ø. Vi tror på, at Ærø kan udvikle de maritime kompetencer og den ærøske maritime klynge yderligere og gennem branding, samarbejde og vedholdenhed. Vi vil sætte øget politisk fokus på at få gennemført havneudvidelsesprojektet i Søby Havn. Havnene er den ærøske infrastruktur og derfor mener vi, at Staten har en samfundsmæssig forpligtelse til at være en aktiv medspiller i udvidelsesprojektet. Vi mener, at det er en samfundsmæssig og statslig forpligtelse at give lige adgang til finansiering også på de danske øer. Ærø Kommune skal i videst muligt omfang medvirke til at holde mest muligt handel hos de ærøske hand lende i det omfang lovgivningen giver os mulighed for det. Hvis vi vil have butikker på Ærø i morgen skal vi bruge dem i dag. Kommunens erhvervspolitik skal fokuseres på overordnet at skabe et attraktivt investeringsklima, markedsføring og branding af øen med henblik på at tiltrække kapital udefra, som kan skabe ærøske arbejdspladser. Ærø har et stort uudnyttet vækstpotentiale indenfor turisme, som kan udnyttes mere målrettet gennem øget markeds - føring.

5 Ærø i demografisk balance En af Ærøs absolut største udfordringer er øens demografi. Vi har en akut mangel på børn og børnefamilier, hvis vi skal sikre øens bæredygtighed på lang sigt. Ærø er den kommune i landet, hvor den næstmindste andel af befolkningen er 0-17 år (16,3%) kun overgået af Læsø. Derfor vil vi Konservative sætte vilkårene for øens børnefamilier højt på dagsordenen. Ærø skal være en ø, hvor det er attraktivt at flytte til for børnefamilier og hvor det er attraktivt at sætte børn i verden. Vi har behov for på længere sigt at skabe et ø-samfund som børnefamilier tiltrækkes af, ellers vil den negative tendens fortsætte og accelerere de kommende år. Hvad gør Ærø attraktiv for børnefamilier? Ærø besidder en lang række fundamentale styrker som mange børnefamilier søger og efterspørger og derfor har vi et rigtig godt udgangspunkt for at tiltrække tilflyttere med børn. Det ærøske samfund er præget af tryghed, nærhed og et væld af muligheder for udfoldelse og udvikling ikke mindst gennem øens unikke natur og rige foreningsliv. Ærø Kommune skal understøtte disse fundamentale styrker ved at have stærke kommunale børnepasningstilbud gerne suppleret med mangfoldige private tilbud. Vi Konservative ser nemlig børnepasning fra familiens perspektiv og derfor er det i vores verden under - ordnet om servicen er privat eller offentlig, når blot den er god og matcher det som familierne efterspørger. Vi Konservative står vagt om servicen og prisniveauet i de kommunale institutioner og det er der behov for. Det senere år er det lykkes at få presset forældrenes betaling nedad i forbindelse med forhandling af de kommunale budgetter, men der er et stykke vej endnu inden vi mener, at prisen på børnepasning på Ærø er passende. Samtidig har servicen været under pres i de kommunale institutioner og vi mener, at tiden er inde til et serviceeftersyn. Kort sagt: Hvis vi ikke investerer i vores børn får vi en fattig fremtid. MÆRKESAGER Vi ønsker at foretage et konstruktivt 360- graders serviceeftersyn af hele den kommunale børnepasningssektor med henblik på at evaluere serviceniveauet og sikre, at vi fortsat har en børnepasningssektor, som har et niveau, der gør, at Ærø er attraktiv for børnefamilier. Vi skal sende et signal til omverdenen om, at Ærø er en ø, hvor børn og børnefamilier er hjertelig velkomne. Vi skal være en kommune og ø, hvor børnene prioriteres. Ærø har en folkeskole i rigtig god form takket være et stærkt engagement fra skolens ansatte, ledelse, forældre mv. Vi vil bevare et skarpt politisk fokus på, at der ikke slækkes på fagligheden. Vi vil arbejde for mindre vidtgående indgriben i vanskeligt stillet familier og derved også i børnenes liv ved at fokusere mere på forebyggelse frem for anbringelser.

6 Ærø i geografisk balance Vi Konservative ønsker at bevare og skabe et Ærø i geografisk balance. Det er derfor en prioritet for os, at kommunen ikke foretager unødvendige centraliseringer af de kommunale institutioner, specielt ikke på områder, hvor det giver mening at bevare nærheden hos borgerne og dermed gavne en bredere del af det ærøske landkort. Der kan ofte være forskelligartede interesser blandt de kommunale ledere og mellemledere, som ofte føler, at ledelsesopgaven bliver lettere når institutioner slås sammen. Dér skal vi dog blot huske på, at kommunalbestyrelsen er valgt til både og forvalte Ærø Kommune, men også for at sikre en balanceret samfundsmæssig udvikling. Vi ønsker, at udviklingen på Ærø skal foregå i en bred geografisk balance, hvor alle områder på øen prioriteres, således at vi undgår at skabe udkantsproblematikker på Ærø. For at sikre en bedre geografisk balance ønsker vi i højere grad at inddrage lokale ild - sjæle i beslutningsprocesserne, således at beslutninger i højere grad træffes i et konstruktivt samarbejde med de borgere, som bor i de berørte lokalområder. Generelt er vi Konservative det parti, som trækker beslutningerne i en»decentral«retning. Vi ønsker i videst muligt omfang at bevare de mindre decentrale enheder, hvor det giver mening. På den måde skaber vi en kommunal sektor med en god borgernær service samt et Ærø i geografisk balance. Kort sagt: Vi Konservative vil ikke acceptere en skævvridning i udviklingen på Ærø. MÆRKESAGER Vi ønsker gratis busforbindelse til samtlige færgeafgange, så vi kan sikre mobiliteten for alle ærøboer og gæster på øen. Vi ønsker at reducere priserne for teletaxakørsel generelt, men især for pensionister og børn under 16 år f.eks med 50%. Samtidig ønsker vi en rabatordning for borgere, som har et stort kørselsbehov, f.eks. pendlere og lignenede. Vi mener, at der hurtigst muligt skal udarbejdes en plan for den fremtidige an vendelse af tidligere Søby Skoles bygninger. For os er det væsentligt, at bygningens fremtidige anvendelse bliver bæredygtig og medvirker til at skabe arbejdspladser og liv i Søby. Vi ønsker at bevare en decentral struktur i hjemmeplejen, hvor hjemmehjælperne møder ind i grupper i Marstal, Ærøs - købing og Søby. Det giver mening for os, at hjemmehjælperne kan cykle på arbejde og rundt i lokalområdet, og undgå spildtid på transport. Vi mener, at de ærøske landdistrikter skal bevares og styrkes, så det fortsat er attraktivt at bosætte sig uden for byerne. Vi skal politisk blive bedre til at inddrage de ærøske lokalråd i beslutningsprocesserne. Vi ønsker at bevare Marstal Søfarts - museum som et selvstændigt muse um. Vi mener, at Marstal Søfartsmuse um er noget helt særligt, hvilket understreges af museets store besøgstal. Museet har en skarp maritim profil, som gør at museet har mange gode venner i den maritime branche. Vi frygter, at en fusion af museet kan medvirke til, at Marstal Sø farts museums særpræg og skarpe profil ud viskes.

7 Ærø i miljø- og energimæssig balance Ærø er i dag 120% selvforsynende med ved - varende strøm, mens ca. 40% af de ærøske boliger opvarmes med vedvarende ener gi. Vi er godt på vej mod folketingets 2050-målsætning om udfasning af fossile brændstoffer. Men vi skal naturligvis ikke hvile på laurbærrene. Ærø har i over tredive år været foran resten af landet inden for det vedvarende energi - område, og det skal vi blive ved med at være. Vi skal have en målsætning, som er mere ambitiøs end den nationale målsætning inden for vedvarende energi. Ærø skal brandes som et energimæssigt bæredygtigt samfund, hvor ny energiteknologi løbende testes på mikro - niveau. Et vigtigt element i Ærø Kommunes 2025-målsætning er, at transportsektoren skal gø res fri af fossile brændsler. Vi me ner, at Ærø har alle muligheder for at kom me allerforrest på dette område. Vi Kon - servative bakker op om Vision De Grønne Færger, som har en målsætning om at kunne udfase alle de nuværende ærøske dieselfærger med el-færger i løbet af 5-6 år. Herefter vil hele den ærøske færgefart kunne drives af to vindmøller, svarende til de møller vi har i Vejsnæs og Risemark. Sådanne to vindmøller koster ca. kr. 40 mio. at installere og holder derefter i ca år. Til sammenligning bruger Ærøfærgerne ca. kr. 18. mio. årligt på dieselolie en omkostning som man må formode blot vil stige de kommende år, ikke mindst med udsigt til svovlafgifter. Kort sagt: Det betaler sig at tænke langsigtet og komme på forkant med udviklingen på miljø- og energi området. MÆRKESAGER: Vi er positive over for Ærø Vind 5 (Leby Kobbel) projektet. De tre planlagte vindmøller vil kunne dække det be hov som De Grønne Færger vil have for at kunne fremdrives af 100% CO2 neutral el. Desuden vil regeringens krav om udfasning af oliefyr betyde, at flere husstande vil blive afhængige af opvarmning med nye energikilder, såsom varmepumper e.lign., som drives af elektricitet. Vi mener, at det er vigtigt, at Ærø hele ti den er på forkant med udviklingen på miljø- og energiområdet. Vi vil derfor støt - te initiativer om vedvarende fjernvarme i de større landsbyer, som i dag ikke har fjernvarme, f.eks. i Søby eller Bregninge. Ærø skal brandes udadtil som et bæredygtigt, energimæssigt samfund, som har formået at omstille sig til en fremtid, der bygger på vedvarende energi. Vi skal formidle det gode budskab, således at Ærø også i fremtiden vil være en ø, hvor man rejser til for at se miljøvenlige energiløsninger i funktion. Vi tror på, at Ærø kan blive bedre til at skaffe fondsmidler og anden finansiering udefra til at søsætte nye pilotprojekter på energiområdet. Næste skridt efter implementeringen af el-færger kunne f.eks. være indførelse af el-busser til erstatning af de nuværende dieselbusser.

8

9 Balance i Ærøs ældrepleje og sundhed De Konservative er et parti, som ser med stor respekt på ældre og ældres behov. Vi må ikke standardisere vores syn på alderdom. Vi er lige så forskellige når vi bliver ældre, som vi er på alle andre tidspunkter i livet. De ældre ved bedst selv hvad de vil have. Derfor skal systemet tilpasse sig det enkelte ældre menneske og ikke omvendt. Vi vil arbejde for, at de ældre skal have flest mulige frie valg og selvstændighed i den kommunale service. Udviklingen betyder, at forskellige former for velfærdsteknologi vil vinde stadig stør re indpas i ældreplejen fremover. Vi ved, at nogle ældre kan være utrygge ved teknologien, mens andre værdsætter den. Vi Konservative ønsker ikke at bremse udviklingen i velfærdsteknologien, men vi vil kræve, at det sker i et tempo, som den æl dre selv har indflydelse på, så udviklingen sker gennem frie valg. Vi kræver frie valg for den ældre til at vælge eller fravælge ny teknologi, således at de som ønsker at supplere plejen eller hjemmehjæl pen med velfærdsteknologi skal have mulighed for det, mens de som ikke ønsker det skal have mulighed for at fravælge teknologien og i stedet bevare den personlige omsorg. Kort sagt: Vi er ligeså forskellige, når vi bliver ældre, som vi er på alle andre tidspunkter i livet. I forhold til sundhed og forebyggelse har vi været med til at oprette kommunale aflastningspladser, ansat natsygeplejersker, la - vet en forebyggelsesstrategi, alkohol fore - byg gelse m.m. Opgaverne er mange og me - get forskelligartede. På Ærø har vi mulighederne for at gøre det borgernære sund hedsvæsen til et»fyrtårn«, men det kræ ver hårdt arbejde og politiske visioner og prioritet. MÆRKESAGER: Vi ønsker at arbejde for flest mulige frie valg for den ældre borger, således at det er borgeren, der er i fokus frem for systemet. Vi støtter princippet om, at plejen til den ældre borger skal understøtte den æl - dres selvstændighed og uafhængighed.

10 Balance i den ærøske færgedrift Færgepolitik Den ærøske færgepolitik er og har altid været styret af nogle meget stærke følelser. Det er følelser, som udspringer af et unikt og stærkt lokalt engagement, som vi skal have stor respekt for. Vi har i alt for mange årtier set politikere, som bruger følelserne til at spille befolkningsgrupper fra forskellige områder af øen ud mod hinanden for selv at fremme egne synspunkter. Det vil vi gøre op med. Med den nuværende færgestruktur er der ikke opnået hurtigere overfartstid, lavere driftsomkostninger, højere frekvens eller mere kapacitet. Vi mener derfor ikke, at den nuværende struktur er en varig løsning for Ærøs færgefart. Vi vil arbejde for implementeringen af løsningen i Vision De Grønne Færgers færgeforslag. Visionen er udarbejdet af nogle af de mest kompetente eksperter i Danmark. Planen op - når ved den fulde implementering en årlig besparelse på kr mio. Vi mener, at tiden er inde til at tænke helt nyt og fremsynet i den ærøske færgedrift. Færgedriften har i årtier været Ærøs akilleshæl, men med Vision De Grønne Færger kan færgedriften blive Ærøs flagskib. Vi mener, at politikerne i højere grad skal lytte til eksperterne frem for som lægfolk at blande sig i en meget kompleks forretning. Derfor lytter vi til eksperterne og støtter deres plan for grønne færger. Vi anser Vision De Grønne Færger som en chance for at starte forfra og skabe en sammenhængende og moderne færgestruktur med moderne tekniske løsninger. Vi tror på, at De Grønne Færger i helt unik grad vil bringe balance i den ærøske færgefart fremover økonomisk, geografisk og miljømæssigt. Det giver mening for os. Kort sagt: Vi siger nej tak til færgepolitik styret af lægfolk og følelser, men ja tak til De Grønne Færger. Vi siger nej tak til store investeringer i gamle og dyre færger, men ja tak til investering i nyt, lettere, billigere og hurtigere færgemateriel. MÆRKESAGER Vi ønsker ikke at foretage store investeringer, såsom forlængelser, i det nuværende færgemateriel, da vi mener, at færgerne bør udskiftes så hurtigt som det er teknisk og økonomisk muligt. Vi mener, at fremtidens færgestruktur skal baseres på mindre, lettere og hurtigere fær - ger, således at vi opnår øget fleksibilitet og billigere færgedrift. Vi støtter visionsforslaget fra Vision De Grønne Færger som i for-analysen vurderer, at Ærøfærgerne kan drives mio. billigere årligt ved fuld implementering af en decentral færgestruktur baseret på batteri- eller hybridfærger inden for ca. 5-6 år. Fakta over forventede besparelser Ni millioner kilo CO2 per år i forhold til 2012-olieforbrug. 54% på energi-/bunkeromkostninger i forhold til 2012-priser. 22% ved at bruge el i stedet for diesel i de nye færgers motorer. 40% på besætningshyre til trods for 65% flere afgange. 25% på overfartstid fra både Søby og Marstal. 15% på overfartstid fra Ærøskøbing.

11 De Grønne Færger Fakta omkring De Grønne Færger Fuldt implementeret spares driftsomkostninger på over millioner kroner årligt, hvilket vil betyde at billettaksterne vil kunne sænkes med ca. 30%. Alle brugere får hurtigere overfart og flere afgange at vælge imellem. Spidskapaciteten for biler, der i dag er en flaskehals øges 15%. Bevares færgetilskud, og sendes hele overskuddet tilbage til brugerne spares cirka 30% på billetprisen. Visionen sikrer Ærø mod højere oliepriser og forventede fremtidige afgifter på udledning af NOx fra diesel i millionklassen. Synergi med el-busser på en ø med korte vejdistancer er oplagt og vil sammen med nuværende vind- og solenergi sætte Ærø helt i front på området. Indtægterne vil sandsynligvis øges, da overfartstid, billetpriser, kapacitet og frekvens alle er parametre, der bør resultere i flere rejsende. Merindtægten er dog ikke indregnet i budgettet. Hvilken struktur anbefaler Vision De Grønne Færger? Vision De Grønne Færger anbefaler i for-analysen en decentral færgestruktur, hvor alle fire ruter på Ærø betjenes af i alt fire el-færger én på hver rute. Søby-Fåborg/Fynshav: 30 min. overfartstid med ombygget hurtigfærge implementeres i som supplement til Skjoldnæs. Skjoldnæs udskiftes med ny el-færge i Ruterne betjenes af to færger fra og fremover. Marstal-Rudkøbing: 45 min overfartstid med nybygget el-færge, som implementeres i Ærøskøbing-Svendborg: 65 min. overfartstid med nybygget el-færge, som implementeres i , hvor tvillingefærgerne udskiftes. Hvordan er økonomien i Vision De Grønne Færger? Der er en rigtig god økonomi i Vision De Grøn - ne Færger. De årlige driftsomkostninger vil falde med ca. kr mio. pr. år sammenlignet med forbruget i 2012 hos Ærøfærgerne, når den sidste el-færge er indsat omkring Den sparede driftsomkostning er inklusive forrentning og afvikling af investeringen i nyt materiel. Læs mere om Vision De Grønne Færger på eller på facebook.com/groennefaerger

12 Et stærkt hold der vil Ærøs fremtid Sæt kryds ved liste C, hvis du ønsker Ærø i balance

13 Borgmesterkandidat Anders Retz Johansson Egehovedvej 13, 5960 Marstal. Tlf Mail: 32 år. Sammenlevende med Trine og far til Noah og Marcus på hhv. 6 år og 1 år. Arbejder til dagligt med Shipping hos Hermann C. Boye & Co. Tillidshverv: Medlem af Kommunalbestyrelsen siden 1. jan Formand for Kultur og Socialudvalget, Formand for Handicaprådet, Formand for LBR m.fl. Bestyrelsesmedlem i Marstal Søfartsmuseum, Ærø Museum, Ærø Ungdomsfond m.fl. Mærkesager: Bedre vilkår for det ærøske erhvervsliv Bedre vilkår for børnefamilier Mere fokus på en langsigtede politik frem for enkeltsagspolitik og populisme Nej tak til unødvendige centraliseringer Citat:»Jeg tror på, at jobskabelse er den mest effektive tilflytningsmotor for Ærø«. Kandidat nr. 2 Mads Boeberg Hansen Buegade 13, 5960 Marstal. Tlf Mail: mads@aeroeibalance.dk 35 år, sælger hos Trælasten Marstal/Søby. Bor sammen med Katrine. Vi har Ida på 6 år, som går i 0.B på Marstal Skole og Marie på 2 år, som går i vuggestue i Mopælappen. Tillidshverv: Bestyrelsemedlem i Ærø Turist- og Erhvervsforening. Formand i Ærøportalen ApS, som ejer ærø.dk med tilhørende bookingportal. Mærkesager: Optimering af nuværende færgestruktur,»orange afgange«og implementering af De Grønne Færger. Turismeerhvervet på Ærø skal udvikles endnu mere, ved - varende markedsføring også udenfor landets grænser. Jeg vil have fokus på forvaltningen, vi skal sammen sikre en arbejdsplads, hvor der er plads til udvikling og forslag til forbedringer. Citat:»Alt er vand ved siden af Ærø«. Kandidat nr. 3 Leo Holm Ommelsvejen 36, 5960 Marstal. Tlf Mail: leo@aeroekommune.dk 56 år. Gift med Inger og far til Nichlas på 13 år og Christina på 17. Jeg har efter 21 år på Marstal Fjernvarme, i år skiftet til firmaet Sunmark, hvor jeg er ansat som rådgiver inden for solvarme. Tillidshverv: Medlem af kommunalbestyrelsen siden 1. januar Viceborgmester siden 1. januar Formand for Teknik og Havneudvalget, Formand for børne og unge udvalget, medlem af folkeoplysningsudvalget. Formand for Ærø Brand fonden og bestyrelsemedlem i Concordia forsikring. Mærkesager: Styrkelse af erhvervslivet og udvikling af vore havne. Ærø som Energi-ø. Revision af lokalplaner så de bliver tidssvarende. Mulighed for fritidshusstatus til alle huse på Ærø. Citat:»Ærøske håndværker til Ærøsk arbejde«.

14 Kandidat nr. 4 Kandidat nr. 5 Kandidat nr. 6 Christina Bauditz Madsen Pilevænget 7, 5960 Marstal. Tlf Mail: christina@aeroeibalance.dk 31 år. Samboende med Jesper som er i voksenlære som skibsmontør på Søby Værft. Sammen har vi Liva på 4 år og Max på 1 år. Underwriter hos Søassurancen Danmark A/S. Bestyrelsesmedlem i børnehaven Mopælappen. Mærkesager: Børne- og ungeområdet: Bibeholde et trygt miljø i institutionerne, hvor læring og rummelighed er obligatorisk. Der skal være plads til både private og kommunale institutioner. Børn og unge med ekstra behov, skal have den bedst mulige hjælp og støtte. Ældreområdet: De ældre skal høres og respekteres ikke som en flok, men som et individuelt menneske. Tiden skal bruges hos den ældre så mindst mulig transport. Turisme: Mere intensiv kampagne og en lettere tilgængelighed f.eks. via internettet. Sommerhusstatus skal gælde hele øen skaber liv og giver arbejde til de lokale håndværkere. Citat: Lad os løfte i flok, så vi ikke skader i stedet for at gavne Ærø. Jesper Christensen Syrenvej 9, 5960 Marstal. Tlf Mail: jesper@aeroeibalance.dk 33 år. Gift med Malene. 2 børn Marius på 7, Alberte på 4. Flyttede tilbage til fødeøen for 2 år siden efter 7 år på fastlandet. Jeg er uddannet bygningssnedker og arbejder hos snedkermester Henning Boye. Jeg går ind i lokalpolitik fordi jeg synes det er, udfordrende og spændende, og fordi jeg ikke vil læne mig tilbage og vente på at andre gør tingene. Jeg mener, at med sund fornuft, omtanke og vilje til samarbejde kan jeg være med til at lede Ærø i den rigtige retning til en troværdig og ansvarlig politik. Ligesom det er er vigtigt at kæmpe for at bevare Ærø som selvstændig kommune. Fritid: Aktiv på Marstal Søfartsmuseum. Marstal småborgerlige Sangforening. Skolebestyrelsesmedlem. Venner, familie og sejlads. Mærkesager: Jeg vil arbejde for, at vores folkeskole fortsat skal ligge helt i top. Bevarelse af et selvstændigt Søfartsmuseum. Vi skal turde lytte til eksperter og se De Grønne Færger som et godt bud på en fremtidig færgestruktur. Per Lohals Nørrebro 25, 5985 Søby. Tlf Mail: plo@aeroekommune.dk 53 år. Murermester, bor i Søby. Medlem af Kommunalbestyrelsen, Trafikudvalget, Teknik- og Havneudvalget, 9-9A Udvalget, 8-1 Udvalget, Bestyrelsesmedlem i Klintholm i/s, Formand for bestyrelsen Ærø Vand. Mærkesager: Skibenes tonnage og dermed dybgang, bliver større og større. Hvis Ærø fortsat skal gøre sig gældende indenfor fremtidens søfart er det bydende nødvendigt, at havneudvidelsen i Søby gennemføres, størst muligt og hurtigst muligt. Der ligger i det hele taget et stort potentiale for langsigtet udvikling i kommunens vestlige ende. Det skal udnyttes fuldt ud. Vision: De Grønne Færger indføres hurtigst muligt. Decentralisering af kommunale opgaver. Bevarende lokalplan for Marstal gamle by. Fritidshuse, også i Ærøskøbing gamle by. Kommunal opbakning og støtte til alle fornuftige turistfremmende ideer og tiltag.

15 Kandidat nr. 7 Lise Lotte Hafsteinsson Toftevænget 4, 5960 Marstal. Tlf Mail: liselotte@aeroeibalance.dk Korrespondent fra Odense Universitet. Jeg var ansat i Den danske Ambassade i Reykjavik, Island i 18 år Netop hjemvendt fra Island efter 25 år, er det en glæde at være hjemme på Ærø igen. Det tog kun kort tid før jeg besluttede mig for at gå ind i politik, da det er det jeg har beskæftiget mig med i mange år. Mærkesager: Forbedre og bevare erhvervslivet på Ærø. Sikre at vort sociale system virker for alle, der af en eller anden årsag pludselig får revet tæppet væk under fødderne på grund af f.eks. arbejdsløshed eller sygdom. Vi må have færger til alle tre byer på øen, så vi kan tiltrække mange flere turister og forbedre vilkårene for ærøboerne og erhvervslivet. Kandidat nr. 8 Jakob Worm Buhl Havnegade 6, st., 5960 Marstal. Tlf Mail: jakob@aeroeibalance.dk 43 år. Kæreste. Cand.phil. Mobil med Ærø som base. Født på Ærø, opvokset i Trousløkke. Skiftende arbejdspladser, senest bl.a. den nordiske nyheds og debatportal: Yggdrasil.fi og firmaet Amphi Consult, der har ærøske rødder. Har bl.a. arbejdet med Ærøs oprindelige træ- og buskarter. Tillidshverv: Bestyrelsesmedlem i Magistrenes A-kasse. Medlem af sektorbestyrelse og sektorbladudvalg i Dansk Magisterforening. Medlem af internationalt udvalg i Folkebevægelsen mod EU. Gennem tiden medlem af tre forskellige nordiske foreningsbestyrelser og et redaktionsudvalg og 9 forskellige ærøske foreninger indenfor bl.a. arkæologi, skov, træer og natur. Mærkesager: Forholdene for de»bløde«trafikanter. Klimatilpasning i forhold til f.eks. skybrud. Beskyttelse af grundvandet. Beskyttelse af naturens mangfoldighed. Opgradering af serviceniveauet for turister. At alle får en chance for at være med. Kontaktdetaljer For yderligere information om De Konservatives valgprogram Vision Ærø i Balance, venligst kontakt: Anders Retz Johansson på ajo@aeroekommune.dk eller tlf Læs mere på eller mød os på

16 MARK & STORM GRAFISK A/S 5960 MARSTAL

Vision grønne færger. Eldrevne færger til Ærø. www.greenferries.dk

Vision grønne færger. Eldrevne færger til Ærø. www.greenferries.dk Vision grønne færger Eldrevne færger til Ærø www.greenferries.dk Visionen I stedet for tre store dieselfærger satses på mindre eldrevne færger med batteridrift og ladning fra vindstrøm. Alle Ærøs færger

Læs mere

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID BYRÅDETS VISION 2030 VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID Vækst med vilje - vi skaber fremtiden og det gode liv sammen VISION 2030 I Faxe Kommune har

Læs mere

SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI

SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI 2014 2020 FORORD 3 VISION FOR ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGIEN 2014-2020 4 MÅL FOR ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGIEN 2014 2020 4 PULS ÅRET RUNDT UDFORDRINGER

Læs mere

Branding- og markedsføringsstrategi

Branding- og markedsføringsstrategi Branding- og markedsføringsstrategi for Assens Kommune 1. Indledning: Assens Kommunes vision Vilje til vækst realiserer vi gennem tre indsatsområder: Flere vil bo her, Vækst og udvikling og Alle får en

Læs mere

Fælles om fremtiden. - Det gode liv i Halsnæs. Juni Oplev det rå og autentiske Halsnæs

Fælles om fremtiden. - Det gode liv i Halsnæs. Juni Oplev det rå og autentiske Halsnæs Fælles om fremtiden - Det gode liv i Halsnæs Juni 2018 Oplev det rå og autentiske Halsnæs Fælles om fremtiden Det gode liv i Halsnæs I Halsnæs sætter vi stor pris på vores nære fællesskab. Skoler, plejecentre,

Læs mere

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2018 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2018 2020 2 Vision og mission DI Energi arbejder for, at virksomheder i energibranchen har de bedst mulige optimale rammevilkår. Det er en forudsætning for,

Læs mere

Holbæk i Fællesskab. Byrådets vision for Holbæk Kommune

Holbæk i Fællesskab. Byrådets vision for Holbæk Kommune Holbæk i Fællesskab Byrådets vision for Holbæk Kommune Holbæk i Fællesskab Politik handler om at ville noget, og som byråd er det vores ansvar at formulere, hvad vi vil. Med denne vision giver vi borgere,

Læs mere

Politik for erhverv, natur og infrastruktur. - rammebetingelser

Politik for erhverv, natur og infrastruktur. - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur rammebetingelser er en af tre politikker

Læs mere

Strategi for Bosætning. Bosætningsstrategi for Lemvig Kommune

Strategi for Bosætning. Bosætningsstrategi for Lemvig Kommune Strategi for Bosætning Bosætningsstrategi for Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET. INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen. Rammer og vision

2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET. INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen. Rammer og vision 2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen Rammer og vision Der er i Guldborgsund Kommune en stor udfordring med den ændrede demografi. Der bliver færre borgere

Læs mere

ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN

ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN Energivisionen Energivisionen skal Være i tydeligt samspil med ReVUS, så investeringer i energi- og transportsystemet

Læs mere

Ø-politik i Lolland Kommune

Ø-politik i Lolland Kommune Forside: Forslag til: Ø-politik i Lolland Kommune Askø/Lilleø, Fejø/Skalø og Femø i udvikling Lolland Kommune 2015 Hele dokumentet tænkes opsat i henhold til Lolland Kommunes grafiske profil. Side 2. Øerne

Læs mere

Visionsplan for Ærøs energiforsyning

Visionsplan for Ærøs energiforsyning Udkast til Visionsplan for Ærøs energiforsyning Ærø Kommune og Udvalget for Bæredygtig Energi (UBE) ønsker at understøtte en udvikling frem mod 100 % selvforsyning med vedvarende energi på Ærø. Ønsket

Læs mere

Vejen Byråd Politikområder

Vejen Byråd Politikområder Vejen Byråd 1 Lay out: Vejen Kommune Tekst: Vejen Kommune Foto: Colourbox og Vejen Kommune Ordrenr.: 863-18 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Juni 2018 Vejen Byråd Vejen Kommune er et godt sted, hvor det gode

Læs mere

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2020.

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2020. Overborgmesteren TALE TALE Tale til Anledning Sted Titel Overborgmesteren Første behandling af budgettet BR-salen Budgettale Dato 26. september 2019 Klokken 16.00 Taletid Bemærkning til arrangementet 10

Læs mere

Det Konservative Folkeparti i Silkeborg

Det Konservative Folkeparti i Silkeborg Det Konservative Folkeparti i Silkeborg Vi holder, hvad vi lover Regions- og kommunalvalg 2017 Indholdsfortegnelse 1. Erhvervslivet... 3 Arbejdspladser... 3 Vi skal styrke iværksætteri... 3 2. Kultur &

Læs mere

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan 2018-2022 Forord Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance skal medvirke til at indfri Byrådets vision om at skabe: rammerne for det

Læs mere

Afdelingschef i Vesthimmerlands Kommune

Afdelingschef i Vesthimmerlands Kommune Generelt Afdelingschef i Vesthimmerlands Kommune Om Vesthimmerlands Kommune Vesthimmerlands Kommune i Region Nordjylland blev etableret ved Kommunalreformen i 2007. Kommunen har ca. 37.500 indbyggere og

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Strategiske muligheder og anbefalinger

Strategiske muligheder og anbefalinger Strategiske muligheder og anbefalinger Bilag 3, til Region Nordjyllands Regionale Vækst og Udviklingsstrategi (REVUS) - 2015 til 2018. Indledning I dette bilag gives anvisninger til erhvervspolitiske handlinger

Læs mere

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Indhold Vi vil være bedre Læring i fokus Læring, motivation og trivsel Hoved og hænder Hjertet med Form og fornyelse Viden og samarbejde Fordi verden venter 3 6

Læs mere

NOTATARK. En vision for Hvidovre Kommune

NOTATARK. En vision for Hvidovre Kommune NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Kommunaldirektørens område Udvikling Kommunikation Sagsbehandler: Bodil Ulff Larsen En vision for Hvidovre Kommune 28.02.2013/bll Kommunalbestyrelsen har gennem en længere periode

Læs mere

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 Fjernvarmen i Danmark Fjernvarmen leveres i dag af mere end 4 fjernvarmeselskaber. Fjernvarmen dækker 5 % af det samlede behov for opvarmning. 1,7

Læs mere

UDKAST. Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune

UDKAST. Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune UDKAST Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune 2019-2022 Indhold Forord... 5 Ikast-Brande Kommune har en god beliggenhed. 7 Indbyggertallet vokser... 8 Vision... 9 2022-mål... 10 Målgrupper... 12 Indsatsområder...

Læs mere

Beliggenhed Ballerup Kommune ligger i Region Hovedstaden. Kommunen afgrænses af Egedal, Furesø, Herlev, Glostrup og Albertslund Kommuner.

Beliggenhed Ballerup Kommune ligger i Region Hovedstaden. Kommunen afgrænses af Egedal, Furesø, Herlev, Glostrup og Albertslund Kommuner. Overordnede rammer 1. Vision Ballerup Kommunes motto vi satser på mennesker dækker over kommunens vision frem mod 2020. Ballerup Kommune vil være en sund kommune, hvor det sociale ansvar involverer alle.

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del

Læs mere

Erhvervs- og Turismepolitik

Erhvervs- og Turismepolitik Erhvervs- og Turismepolitik Fredensborg Kommune 2013-2016 l Godkendt af Byrådet den 24. juni 2013 1 Forord Det er med stor fornøjelse og glæde, at vi på vegne af Fritids- og Erhvervsudvalget og Kultur-

Læs mere

Går jorden under? Replik Djævlen ligger i detaljen

Går jorden under? Replik Djævlen ligger i detaljen Går jorden under? det historiske perspektiv og menneskets rolle Replik Djævlen ligger i detaljen Professor Jørgen E. Olesen De langsigtede mål for 2050 (Klimakommissionen) Uafhængige af olie, kul og gas

Læs mere

John Harpøth Borgmesterkandidat for DF i Holbæk Kommune

John Harpøth Borgmesterkandidat for DF i Holbæk Kommune John Harpøth Borgmesterkandidat for DF i Holbæk Kommune I de mange år jeg har beskæftiget mig med politik, har mit arbejde været præget af: Ærlighed Åbenhed Dialog Du kan læse mere om mit politiske virke

Læs mere

K o m m u n a l v a l g e t 2 0 0 9

K o m m u n a l v a l g e t 2 0 0 9 E r f a r i n g o g F o r n y e l s e 1. Jan Ferdinandsen Udvalgsformand Skibsmægler Politikerne skal styre beslutningsprocessen i kommunen. Min målsætning er at få opgraderet organisationen, for derigennem

Læs mere

RINGSTED KOMMUNE Marts 2015 Lars Sandstrøm. Branding Ringsted CORPORATE RELATIONS

RINGSTED KOMMUNE Marts 2015 Lars Sandstrøm. Branding Ringsted CORPORATE RELATIONS RINGSTED KOMMUNE Marts 2015 Lars Sandstrøm Branding Ringsted CORPORATE RELATIONS HVAD TALER JEG OM? Kommunebranding definition og udbredelse Typiske udfordringer Brandingprocessen involvering og eksekvering

Læs mere

Kort fortalt. Forslag til Landsplanredegørelse Layout_ indd :53:01

Kort fortalt. Forslag til Landsplanredegørelse Layout_ indd :53:01 Kort fortalt Forslag til Landsplanredegørelse 2013 Layout_20130819.indd 1 19-08-2013 12:53:01 Danmark i omstilling Hvordan kan byer og landdistrikter udvikles, så vi udnytter vores arealer bedst muligt

Læs mere

Anholt Nærvarme. Projekt: Anholt Nærvarme 26. januar 2015

Anholt Nærvarme. Projekt: Anholt Nærvarme 26. januar 2015 Anholt Nærvarme Resume I forlængelse af projekt: Naturpleje på Anholt, opstår der en mulighed for, at udnytte den uønskede bevoksning til biomasse, som ressource til vedvarende energi og et alternativ

Læs mere

ØENS BÆREDYGTIGE ENERGIHANDLINGSPLAN (ISEAP) SAMSØ UDEN FOSSILE BRÆNDSLER

ØENS BÆREDYGTIGE ENERGIHANDLINGSPLAN (ISEAP) SAMSØ UDEN FOSSILE BRÆNDSLER ØENS BÆREDYGTIGE ENERGIHANDLINGSPLAN (ISEAP) SAMSØ UDEN FOSSILE BRÆNDSLER D. 12. juni 2012 ØENS BÆREDYGTIGE ENERGIHANDLINGSPLAN Samsø Forord Samsø har lavet en energihandlingsplan, der skal gøre øen uafhængig

Læs mere

Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016

Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016 Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016 Ved Lotte Cederskjold, Politisk ordfører (S) (Det talte ord gælder) Indledning Aarhus er en dejlig by, og jeg er stolt af at være

Læs mere

VI HAR ARBEJDET MED NYTÆNKNING SIDEN 1867

VI HAR ARBEJDET MED NYTÆNKNING SIDEN 1867 VI HAR ARBEJDET MED NYTÆNKNING SIDEN 1867 VI UDVIKLER, TÆNKER NYT OG SIKRER EN BÆREDYGTIG FREMTID Vi er aktivt med til at løse den klimamæssige udfordring I alle dele af EWII arbejder vi strategisk og

Læs mere

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget 2014-17 Dette oplæg giver information og inspiration til det borgermøde, som Furesø Kommune har inviteret til den 12. juni 2013. På borgermødet præsenteres

Læs mere

Kommunalvalg Valgprogram for Det Konservative Folkeparti i Vordingborg Kommune

Kommunalvalg Valgprogram for Det Konservative Folkeparti i Vordingborg Kommune Kommunalvalg 2017 Valgprogram for Det Konservative Folkeparti i Vordingborg Kommune Stem Konservativt den 21. november 2017 Vi vil løfte ansvaret. Vi vil sikre Borgerlige stemmer der samarbejder. Forord

Læs mere

TID TIL VÆksT. Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner.

TID TIL VÆksT. Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner. 12 Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner. Væksthus Syddanmark er etableret for at styrke syddanske virksomheders mulighed for at udfolde deres fulde potentiale. I Væksthus Syddanmark får

Læs mere

Fusion Juristernes og Økonomernes Pensionskasse

Fusion Juristernes og Økonomernes Pensionskasse Fusion 2019 Juristernes og Økonomernes Pensionskasse Vi anbefaler en fusion med Ingeniørernes Pensionskasse, DIP Kære medlem JØP s bestyrelse anbefaler en fusion med Ingeniørernes Pensionskasse, DIP. Det

Læs mere

Debra åbner sig mod den grønne omstilling. uden at glemme vores fossile rødder

Debra åbner sig mod den grønne omstilling. uden at glemme vores fossile rødder Debra åbner sig mod den grønne omstilling uden at glemme vores fossile rødder Den grønne omstilling er kommet for at blive Jeg har i ca. to år stået i spidsen for Debra, hvilket har været en interessant

Læs mere

TID TIL FORNYELSE. Venstre i Gentofte Parkovsvej 36 2820 Gentofte www.gentoftevenstre.dk T 70 22 99 22 F 70 22 22 99

TID TIL FORNYELSE. Venstre i Gentofte Parkovsvej 36 2820 Gentofte www.gentoftevenstre.dk T 70 22 99 22 F 70 22 22 99 TID TIL FORNYELSE Venstre i s valgprogram 2013 Venstre i Parkovsvej 36 2820 www.gentoftevenstre.dk T 70 22 99 22 F 70 22 22 99 Tid til fornyelse Venstre søger et bredt borgerligt samarbejde Venstre er

Læs mere

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Intro Alle vil udvikling ingen vil forandring. Ordene er Søren Kierkegaards, men jeg

Læs mere

DANMARK STYRKET UD AF KRISEN

DANMARK STYRKET UD AF KRISEN RESUMÉ DANMARK STYRKET UD AF KRISEN September 2009 REGERINGEN Resumé af Danmark styrket ud af krisen Danmark og resten af verden er blevet ramt af den kraftigste og mest synkrone lavkonjunktur i mange

Læs mere

Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Nye ideer langsigtede løsninger

Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Nye ideer langsigtede løsninger Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Frederikshavn Kommune skal være kendt som et sted, hvor nye ideer tages imod med åbne arme. Hvor kommunen er medspiller for borgere, erhvervsliv og civilsamfund.

Læs mere

Foreningen Als-Fyn Broen Upolitisk forening stiftet i 2013. Et regionalt udviklingsprojekt, der omdanner Sønderjylland og Fyn til udviklingsområder

Foreningen Als-Fyn Broen Upolitisk forening stiftet i 2013. Et regionalt udviklingsprojekt, der omdanner Sønderjylland og Fyn til udviklingsområder Foreningen Als-Fyn Broen Upolitisk forening stiftet i 2013 Et regionalt udviklingsprojekt, der omdanner Sønderjylland og Fyn til udviklingsområder Mål: Etablering af en fast forbindelse mellem Als og Fyn

Læs mere

Der er fremtid i Fællesskabet

Der er fremtid i Fællesskabet Der er fremtid i Fællesskabet - Endelig aftale Sydfyn står overfor mange udfordringer, hvoraf den stigende arbejdsløshed, uddannelse af alle unge, vigende bosætning i yderområderne og en sammenhængende

Læs mere

Grønsted kommune. Frederik & Mathias Friis 15-05-2015

Grønsted kommune. Frederik & Mathias Friis 15-05-2015 2015 Grønsted kommune Frederik & Mathias Friis 15-05-2015 Indhold Indledning... 2 Metode... 2 Kommunikation... 3 Hvem er målgruppen?... 3 Hvad er mediet?... 3 Hvilken effekt skal produktet have hos afsenderen?...

Læs mere

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik UDKAST v. 04.04.2019 Det skal være nemt og sikkert at komme frem Mobilitets- og Infrastrukturpolitik 2018 2021 Godkendt af Byrådet den xx august 2019 En ny politik for Mobilitet og Infrastruktur Vi er

Læs mere

Oplæg til strategi for erhvervsudvikling

Oplæg til strategi for erhvervsudvikling Oplæg til strategi for erhvervsudvikling Minimumsmål: Jobskabelse (antal arbejdstimer) Produktivitetsudvikling (værdiskabelse pr. arbejdstime) Skal også bidrage til EU 2020 mål: Intelligent, bæredygtig

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Vi forstår os selv som en integreret del af én af Europas

Læs mere

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst Landsplanredegørelse 2012 Ministerens velkomst Velkommen til debat om den kommende landsplanredegørelse. Efter nyvalg til Folketinget er det Miljøministerens opgave at udarbejde en ny landsplanredegørelse.

Læs mere

Høringssvar til Regional vækst- og udviklingsstrategi 2016-2019

Høringssvar til Regional vækst- og udviklingsstrategi 2016-2019 Høringssvar til Regional vækst- og udviklingsstrategi 2016-2019 Varde Kommune har med fornøjelse gennemlæst høringsudkastet, der sætter fokus på det gode liv i Syddanmark - med en vision og de tre mål

Læs mere

Project Zero ( Zero Master Plan)

Project Zero ( Zero Master Plan) Project Zero ( Zero Master Plan) 25/11 2009 Alsion. Kl.13.00 Allerførst vil jeg sige tak til Project Zero, for invitation til at komme her i dag for fortælle om Østerholm Landsbylaug og vores alternativ

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 Bidrag til elektrisk transport, vækst, CO 2 reduktion og fossil uafhængighed December 2011 endelig udgave KORT SAMMENFATNING BENZIN/DIESEL BATTERI/HYBRID BRINT

Læs mere

SOCIALDEMOKRATIET FREDERIKSHAVN KOMMUNE

SOCIALDEMOKRATIET FREDERIKSHAVN KOMMUNE NÅR DU SIGER VALGPROGRAM 2018-2021 SOCIALDEMOKRATIET FREDERIKSHAVN KOMMUNE VALGPROGRAM FOR BYRÅDSPERIODEN 2018-2021 Socialdemokratiet i går til valg med løftet om at fortsætte det brede samarbejde. Vi

Læs mere

Sammen om nødvendige forandringer. Dialogmøde om forslag til ny udviklingsstrategi 1. oktober 2014

Sammen om nødvendige forandringer. Dialogmøde om forslag til ny udviklingsstrategi 1. oktober 2014 Sammen om nødvendige forandringer Dialogmøde om forslag til ny udviklingsstrategi 1. oktober 2014 Program 18.30 Velkommen 18.40 Boligmarkedet uden for de større byer - yderområdernes udfordringer Thorkild

Læs mere

VI KAN LANGT MERE - SAMMEN

VI KAN LANGT MERE - SAMMEN VALGKATALOG 2018 2021 SOCIALDEMOKRATIET I KOLDING KOMMUNE Socialdemokratiet i Kolding Kommune tror på dig som medborger og på os alle som fællesskab. Vi er overbevist om, at vi kan langt mere sammen, end

Læs mere

Himmerland Boligforening ønsker med en bæredygtighedspolitik at levere et tydeligt bidrag til den grønne omstilling af det danske samfund.

Himmerland Boligforening ønsker med en bæredygtighedspolitik at levere et tydeligt bidrag til den grønne omstilling af det danske samfund. Himmerland Boligforening ønsker med en bæredygtighedspolitik at levere et tydeligt bidrag til den grønne omstilling af det danske samfund. Himmerland Boligforening anerkender sin del af det samfundsmæssige

Læs mere

Brandingstrategi Udgivet af Vordingborg Kommune 2011. Udarbejdet af: Udviklingsstaben

Brandingstrategi Udgivet af Vordingborg Kommune 2011. Udarbejdet af: Udviklingsstaben Brandingstrategi Brandingstrategi Udgivet af Vordingborg Kommune 2011 Udarbejdet af: Udviklingsstaben Vordingborg Kommune Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg Tlf. 55 36 36 36 www.vordingborg.dk 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Lokaldemokrati Afvikling eller udvikling? Slip landsbyerne løs.

Lokaldemokrati Afvikling eller udvikling? Slip landsbyerne løs. Lokaldemokrati Afvikling eller udvikling? Slip landsbyerne løs. Kirsten Bruun s mission er: At være praktisk ekspert i at samle, dele og kommunikere viden til gavn for landdistrikter og yderområder. Vores

Læs mere

Vi møder borgerne med anerkendelse

Vi møder borgerne med anerkendelse Vi møder borgerne med anerkendelse Strategi for ledere og medarbejdere Center for Politik og Strategi september 2015 Forord Fredensborg Kommune er en organisation i udvikling, hvor kravene til service,

Læs mere

Forord. På vegne af Byrådet

Forord. På vegne af Byrådet Sammen er vi bedst - Politik for aktivt medborgerskab Forord Mange borgere bidrager personligt til fællesskabet i Assens Kommune. Det er en indsats, vi i kommunen værdsætter højt, og som vi gerne vil værne

Læs mere

Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder)

Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder) Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder) De stod der, danskerne. I lange køer fra morgen til aften.

Læs mere

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune 1 Udfordringer Esbjerg Kommunes servicetilbud vil i stigende grad blive udfordret i de kommende år. Vi vil blive mødt med

Læs mere

Sikrings-rapporten 2009

Sikrings-rapporten 2009 Sikrings-rapporten 2009 UNDERSØGELSER BLANDT PROFESSIONELLE OG INDENDØRS-ANSATTE OM SIKKERHED 2009 KOMPAS KOMMUNIKATION INDHOLDSFORTEGNELSE Om undersøgelserne 4 Hovedkonklusioner 5 PROFESSIONELLE 6 Demografi

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur og Fritid Dato: 31-10-2016 Sagsnr.: 15/25492 Sagsbehandler: Lise Lotte Urfe Direkte tlf.: 7376 8234 E-mail: llu@aabenraa.dk Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med

Læs mere

FOKUSGRUPPER. Afrapportering. Branding / Faaborg-Midtfyn Kommune 28.4.2009. Bysted A/S Tuborg Havnevej 19 DK-2900 Hellerup

FOKUSGRUPPER. Afrapportering. Branding / Faaborg-Midtfyn Kommune 28.4.2009. Bysted A/S Tuborg Havnevej 19 DK-2900 Hellerup Branding / Faaborg-Midtfyn Kommune 28.4.2009 FOKUSGRUPPER Afrapportering Bysted A/S Tuborg Havnevej 19 DK-2900 Hellerup Tel +45 39 16 27 00 www.bysted.dk Kontaktperson Adm.dir. Bo Søby Kristensen bsk@bysted.dk

Læs mere

Behov for flere varmepumper

Behov for flere varmepumper Behov for flere varmepumper Anbefaling til fremme af varmepumper Dansk Energi og Dansk Fjernvarme anbefaler i fælleskab: 1. At der hurtigt tages politisk initiativ til at give økonomisk hjælp til etablering

Læs mere

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 1 8600 Silkeborg Sendt via hjemmesiden under Din mening og pr. e-mail til teknikogmiljoe@silkeborg.dk Kirsten Kruckow Sorringvej 77, Voel 8600 Silkeborg

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Forord Ballerup er en førende erhvervskommune med et mangfoldigt og stærkt erhvervsliv. De private virksomheder

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål H fra Udvalget for Landdistrikter og Øer

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål H fra Udvalget for Landdistrikter og Øer Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12 (Omtryk - 02/02/2012 - Redigeret svar fra miljøministeren) ULØ alm. del, endeligt svar på spørgsmål 56 Offentligt J.nr. NST- 101-00584 Den 9.1.2012 Miljøministerens

Læs mere

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor VARMEPLAN DANMARK2010 vejen til en CO 2 -neutral varmesektor CO 2 -udslippet fra opvarmningssektoren kan halveres inden 2020, og opvarmningssektoren kan blive stort set CO 2 -neutral allerede omkring 2030

Læs mere

VENSTRES VALGPROGRAM ET STÆRKERE FREDERICIA, HVOR ALLE SKAL MED VENSTRE I FREDERICIA

VENSTRES VALGPROGRAM ET STÆRKERE FREDERICIA, HVOR ALLE SKAL MED VENSTRE I FREDERICIA VENSTRES VALGPROGRAM ET STÆRKERE FREDERICIA, HVOR ALLE SKAL MED 2017 VENSTRE I FREDERICIA Vision Fremtidens Fredericia skal være centrum for udvikling og vækst. Med stolthed skal vi i Fredericia gå endnu

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget Langsigtede mål

Børne- og Skoleudvalget Langsigtede mål Børne- og Skoleudvalget 1. BSU vil i samarbejde med forældre og civilsamfundet hjælpe alle børn til at realisere deres potentiale. Det skal ske i et innovativt læringsmiljø, der understøtter børnenes åbenhed,

Læs mere

Årsplan for Københavnsbestyrelsen 2016-17

Årsplan for Københavnsbestyrelsen 2016-17 1 Årsplan for Københavnsbestyrelsen 2016-17 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Indledning Enhedslisten- Københavns årsplan beskriver både tilbagevendende og nye arrangementer, som Københavnsbestyrelsen

Læs mere

Analyse af Energikommissionens anbefalinger En survey blandt IDAs medlemmer, der er beskæftiget på energiområdet

Analyse af Energikommissionens anbefalinger En survey blandt IDAs medlemmer, der er beskæftiget på energiområdet Analyse af Energikommissionens anbefalinger ------------------------- En survey blandt IDAs medlemmer, der er beskæftiget på energiområdet April 2017 Tabel 1: Energikommissionen anbefaler, at forsyningssikkerhed

Læs mere

Roskilde Handelsskole Større og stærkere Strategi 2020

Roskilde Handelsskole Større og stærkere Strategi 2020 Roskilde Handelsskole Større og stærkere Strategi 2020 I de seneste år er der sket meget inden for uddannelsessektoren med implementeringen af store reformer, planlægningen af nye og med bortfald af aktiviteter,

Læs mere

Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 122 Offentligt HVIDBOG. Energipolitik på. -Det hele hænger sammen

Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 122 Offentligt HVIDBOG. Energipolitik på. -Det hele hænger sammen Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 122 Offentligt HVIDBOG Energipolitik på fjernvarmeområdet -Det hele hænger sammen -Det hele hænger sammen Dansk Fjernvarmes Hvidbog 2010 UDGIVER:

Læs mere

Århus CO2 neutral i 2030. Århus. CO2 neutral 2030. Jan Nielsen, Klimachef. Aftenmøde 1. december 2010. Århus Kommune

Århus CO2 neutral i 2030. Århus. CO2 neutral 2030. Jan Nielsen, Klimachef. Aftenmøde 1. december 2010. Århus Kommune Visionen CO2030 - Århus uafhængig af fossile brændsler Århus CO2 neutral 2030 Aftenmøde 1. december 2010 Jan Nielsen, Klimachef Århus Kommune Indhold 1. Visionen for Århus CO2030 2. Hvad er status for

Læs mere

KOMMISSORIUM FOR STRATEGISK ENERGIPLAN

KOMMISSORIUM FOR STRATEGISK ENERGIPLAN KOMMISSORIUM FOR STRATEGISK ENERGIPLAN August 2019 /sagsnr. 19/28991 Baggrund Den strategiske energiplanlægning, som blev defineret af KL og Energistyrelsen i 2010, er en målsætning om at udbrede omlægningen

Læs mere

Vision for Rebild Kommune

Vision for Rebild Kommune Erhvervsudvikling Sammenhængskraft Vision Land og By Bosætning Sundhed og Klima Kvalitet i opgaverne Åbenhed Borgerinddragelse Borgerdeltagelse Vision for Rebild Kommune Indledning Det følgende er resultatet

Læs mere

Erhvervsudvikling på Samsø. Handlingsplan

Erhvervsudvikling på Samsø. Handlingsplan Erhvervsudvikling på Samsø Handlingsplan 2007-2008 1. Indledning Erhvervsudviklingsstrategien for Samsø 2007-2013 er godkendt af Samsø Kommunalbestyrelse den 23. januar 2007 og af Samsø Vækstudvalg den

Læs mere

UDEN FOR JOBFESTEN Jobvækst går uden om 28 kommuner Af Iver Houmark Andersen @IHoumark Onsdag den 25. maj 2016, 05:00

UDEN FOR JOBFESTEN Jobvækst går uden om 28 kommuner Af Iver Houmark Andersen @IHoumark Onsdag den 25. maj 2016, 05:00 UDEN FOR JOBFESTEN Jobvækst går uden om 28 kommuner Af Iver Houmark Andersen @IHoumark Onsdag den 25. maj 2016, 05:00 Del: Der er gang i økonomien i Danmark, og der bliver skabt en masse nye job. Men langt

Læs mere

Nytter det at spare på energien? Om det kollektive og det individuelle ansvar for energibesparelser. Debatmøde 23/9 2008

Nytter det at spare på energien? Om det kollektive og det individuelle ansvar for energibesparelser. Debatmøde 23/9 2008 Nytter det at spare på energien? Om det kollektive og det individuelle ansvar for energibesparelser. Debatmøde 23/9 2008 Plan 1. Vi er en del af klimaproblemet - vi bør også være en del af løsningen 2.

Læs mere

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune NORDDJURS KOMMUNE Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune Landdistriktspolitik 2013 2016 1. Indhold 2. Indledning...2 3. Fakta om Norddjurs Kommune...3 4. Mål og udviklingstemaer...4 4.1. Dialog, samarbejde

Læs mere

Ny bæredygtighedspolitik for Syddjurs

Ny bæredygtighedspolitik for Syddjurs Ny bæredygtighedspolitik for Syddjurs Det Radikale Venstre, Socialdemokratiet, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti i Syddjurs Kommune går til valg på en fælles politik for Bæredygtig Udvikling en målrettet

Læs mere

BORGERMØDE KULTUR OG FRITID 17. MAJ 2016

BORGERMØDE KULTUR OG FRITID 17. MAJ 2016 BORGERMØDE KULTUR OG FRITID 17. MAJ 2016 Program 19:00 Intro ved Emrah Tuncer og Svend Due Mikkelsen 19:15 Intro til fortællingerne ved Emrah Tuncer 19:30 Basar 2x20 minutter ved 2 selvvalgte stande +20

Læs mere

UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK

UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK INDLEDNING Vordingborg Kommunes erhvervspolitik danner den overordnede ramme for kommunens arbejde med erhvervsudvikling og skal medvirke til at virkeliggøre Kommunalbestyrelsens

Læs mere

Strategi for digitalisering og teknologi. Lemvig Kommune

Strategi for digitalisering og teknologi. Lemvig Kommune Strategi for digitalisering og teknologi Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Nyt land i sigte vær åben for nye muligheder (kapitel 8)

Nyt land i sigte vær åben for nye muligheder (kapitel 8) Nyt land i sigte vær åben for nye muligheder (kapitel 8) Og nu står vi her på trappen på det øverste trin Nyorienteringsfasen, måske med den ene fod på trinnet lige under, nemlig i Bearbejdningsfasen.

Læs mere

12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010. (det talte ord gælder) Tak! Intro

12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010. (det talte ord gælder) Tak! Intro 12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010 (det talte ord gælder) 7. oktober 2010 Intro Tak! De sidste par uger har været noget hektiske. Som I ved barslede Klimakommissionen

Læs mere

På forkant med fremtiden

På forkant med fremtiden : 31-05-2016 : 2015-009367-23 På forkant med fremtiden Formål Fortællingen På forkant med fremtiden skal skabe mening, motivation og fælles forståelse. Det er fortællingen om, hvorfor vi er her, hvad vi

Læs mere

Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark!

Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark! Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark! Klimajob har vi råd til at lade være? Omkring 170.000 mennesker går nu reelt arbejdsløse her i landet, heriblandt mange, som er sendt ud i meningsløs»aktivering«.

Læs mere

Landdistriktspolitik Randers Kommune

Landdistriktspolitik Randers Kommune Landdistriktspolitik Randers Kommune 2016-2018 Forord Vi ønsker at skabe mere dynamik, vækst og udvikling i vores landdistrikter i Randers Kommune. Her ligger mere end 80 landsbyer hver med sin særlige

Læs mere

Vil du være med til at styre den retning, som Tarm Skole skal bevæge sig i, så deltag i valgmødet torsdag den 25. marts kl. 18.30-21.

Vil du være med til at styre den retning, som Tarm Skole skal bevæge sig i, så deltag i valgmødet torsdag den 25. marts kl. 18.30-21. Vil du være med til at styre den retning, som Tarm Skole skal bevæge sig i, så deltag i valgmødet torsdag den 25. marts kl. 18.30-21.30 i Samlingssalen på Lønborgvej 53, Tarm Nu skal der vælges ny skolebestyrelse

Læs mere

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser?

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Konkurrencedygtig Hvordan sikrer vi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Uden ville europæerne ikke kende til den velstand, mange nyder i dag. Energi er en forudsætning

Læs mere

Indstilling. Indkøb af bæredygtig energi og Aarhus som første WindMade kommune i verden. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø

Indstilling. Indkøb af bæredygtig energi og Aarhus som første WindMade kommune i verden. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 28. maj 2013 Indkøb af bæredygtig energi og Aarhus som første WindMade kommune i verden Denne indstilling skal fremme anvendelsen af vedvarende

Læs mere

Borgerdialog og MED-møde. Budgetproces 2016

Borgerdialog og MED-møde. Budgetproces 2016 Borgerdialog og MED-møde Budgetproces 2016 Frederikssund Kommune Budget 2016 Frederikssund Kommune skal til enhver tid drives så effektivt som muligt til glæde for alle borgere og virksomheder. Den aktuelle

Læs mere