Socialt ansvar giver plus på bundlinjen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Socialt ansvar giver plus på bundlinjen"

Transkript

1 Socialt ansvar giver plus på bundlinjen H ko ots nf p er ot en E ce rhv om er v CS s R Biwar Mosa, Netto, giver hånd til 15-årige Moussa Nabhan og byder ham velkommen til et job i Netto i HotSpot Erhvervs projekt Mer end Skole. Socialt ansvar er fremtiden for en moderne virksomhed. I HotSpot Erhverv er en række virksomheder gået sammen om at gøre en indsats for unge i de udsatte boligområder.

2 En fremstrakt hånd... Direktør Claus Bech, Aarhus City Forening, rækker hånden frem til Kamal Mohamad fra Bispehaven, mens Strøgets formand Lars Svendsen og Mohammed Khaled ser til. Børn og unge fra udsatte boligområder har ofte brug for en fremstrakt hånd. Sådan en fremstrakt hånd kan være fra en arbejdsgiver med tilbud om et fritidsjob eller en praktikplads. Det kan være den chance, der ændrer fremtiden for et ungt menneske. Den fremstrakte hånd kommer ikke altid af sig selv. Derfor arbejder netværket HotSpot Erhverv for at fremme virksomheders sociale ansvar (CSR) og få dem til at række hånden frem. Samtidig skabes større tryghed i byen. CSR (Corporate Social Responsibility) er fremtiden for moderne virksomheder. Det fremgik med al tydelighed af CSR-konferencen arrangeret af HotSpot Erhverv den 29. maj 2013 på Hotel Scandic Vest i Aarhus. Læs om CSR-konferencen på de følgende sider

3 Aarhus borgmester åbner CSR-konferencen HotSpot Erhvervs CSR-konference den Kommunen kan ikke gøre det alene HotSpot Erhvervs konference er et godt initiativ. Vi har brug for at få de unge ud på arbejdsmarkedet, for vi har brug for alle mand, sagde Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard, da han åbnede CSRkonferencen på Hotel Scandic Vest, arrangeret af HotSpot Erhverv. Borgmesteren nævnte de 500 fritidsjob, som Aarhus Kommune har sat sig som mål at skabe. Han understregede, hvor vigtigt det er, at også unge fra udsatte boligområder får kendskab til arbejdsmarkedet. Men han gjorde det det klart, at kommunen ikke kan løfte opgaven alene. Indsats fra andre er nødvendig, især fra erhvervslivet. Vi kan ikke gøre det alene. Vi skal gøre det i fællesskab med andre, og vi skal gøre hinanden gode til at løse opgaven, sagde Jacob Bundsgaard. Jens Winther, leder af HotSpot Erhverv: HotSpot Erhverv har lagt et guldæg, i form af vores Lommepenge-projekt. Vi belønner børn i års alderen for at gøre en indsats. For deres arbejde får de points, de kan indløse til indkøb. Det er pizza-pædagogikkens endeligt, for børnene lærer, at de selv skal yde noget. Siden kan de få et beskyttet fritidsjob, og derefter komme ud i et fritidsjob i en virksomhed. Det er vigtigt, at de så tidligt som muligt lærer at have et job. Det gør de i vores guldæg.

4 HotSpot Erhvervs CSR-konference den Professor Steen Hildebrandt (th.) diskuterer sit oplæg med Stephan Stengaard, socialpædagogisk leder på Tovshøjskolen. Socialt ansvar giver profit Om 10 år holder man ikke konferencer om virksomheders sociale ansvar. For til den tid, er det helt almindeligt. Vi vil se kæmpestore ændringer over en årrække. Og det kan lade sig gøre, ligesom holdningen til rygning har ændret sig markant, sagde professor Steen Hildebrandt, Aarhus Universitet i sit til tider provokerende oplæg. Professoren fastslog, at profit stadig er nødvendig for en virksomhed. Men han gjorde det helt klart, at i fremtiden vil man se, at virksomheder tjener penge, netop fordi de også tager ansvar for det omliggende samfund. Vi lever i en lille periode, hvor penge har fået en hel afsindig stor betydning. Vi tæller alt i penge, og hvis det ikke kan gøres op i penge, har det ikke nogen betydning. Men fremover vil vi også se regnskaber, som ikke bare er i kroner og øre. Det bliver sociale regnskaber og andre af den slags, sagde Steen Hildebrandt. Professor Steen Hildebrandt: De rigtigt benhårde kapitalister, det er kapitalfondene. De ser også på CSR. Når virksomheder tager socialt ansvar, giver det nemlig et godt omdømme, og det er med til at skabe profit.

5 HotSpot Erhvervs CSR-konference den Virksomheden er medarbejderne Oldfrue Jane Høegh Speedtsberg (th.) i snak med Helle Hansen, HotSpot Erhverv. For 10 år siden var Midtvask en traditionel arbejdsplads, hvor medarbejderne og deres indsats i høj grad var styret af sekundviseren på uret. Medarbejderne gjorde ikke noget ekstra, de tog ikke ansvar, de tænkte kun på at blive færdige med arbejdet og komme hjem igen. Midtvask er et offentligt sygehusvaskeri under Region Midt. Der er 165 ansatte fra 21 nationaliteter. Oldfrue Jane Speedtsberg Høegh fortalte om, hvordan man for 10 år siden ændrede virksomheden, som siden har vundet flere priser for mangfoldighed og god integration. Virksomheden er medarbejderne, fastslog oldfruen. Midtvask tog socialt ansvar i forhold til det rummelige arbejdsmarked. Man lavede selvstyrende teams og indførte de fem færdigheder. Nu er der flere ansatte i f.eks. flexjob, akutjob og samfundstjeneste. Sygefraværet er raslet ned til kun 2,6 procent. Samtidig er vaskeriet det mest effektive i Danmark. Medarbejderne har sat normerne. Der foregår ikke De 5 færdigheder Samarbejde Effektivitet Ansvar Prøve noget nyt Anerkendelse noget i Midtvask, som medarbejderne ikke er med i, sagde oldfruen, og tilføjede: Vi taler til hinanden ikke om hinanden. Hver medarbejder i et team har en særlig opgave, og der holdes ugentlige teammøder med ledelsens teamcoach. Om konferencen: Mikkel Kroustrup, general manager, Hotel Scandic Aarhus Vest: Jeg har fået øjnene op for flere nye ting ved konferencen. Jeg tror, at vi ikke er gode nok, til at prale af alt det, vi gør, med social ansvarlighed.

6 HotSpot Erhvervs CSR-konference den Vi har opbygget en rigtig stor omdømme-kapital Har du ressourcerne, så har du også forpligtensen til social ansvarlighed. Sådan startede Peter Nørgaard, direktør i Holstebro-virksomheden Creativ Company sit oplæg, der var en øjenåbner for mange. Kreativ købmand kalder Peter Nørgaard sig, og i 11 år har målsætningen i virksomheden været, at 15 procent af medarbejderne skal være fra kanten af arbejsmarkedet. Peter Nørgaard, kreativ købmand I alle årene har vi haft positive resultater i virksomheden, på trods af vores sociale ansvar. Nej, det er snarere på grund af det, sagde Peter Nørgaard. Han fortalte om flere af virksomhedens medarbejdere, som ellers ville være endt på førtidspension. I den socialt ansvarlige virksomhed har de i stedet for fået fast arbejde, flere endda på fuld tid. Vi har systematisk opbygget en kæmpestor omdømme-kapital, der har en virkelig stor værdi. Det markerer sig tydeligt med et stort plus på virksomhedens økonomiske bundlinje, sagde Peter Nørgaard. Creativ Company er blevet kåret som Danmarks bedste arbejdsplads og som den virksomhed, hvor medarbejderne er mest stolte af at arbejde. Den har også fået udmærkelser i Europa. Det gør noget ved mennesker at være flinke. Det giver en stor lykkefølelse, som smitter af på dagligdagen, sagde Peter Nørgaard. Kreativ købmand Peter Nørgaard: Social ansvarlighed skaber en betydelig værdi i virksomheden. Den har stor betydning i det daglige, og den giver samtidig et plus på bundlinjen. Ja, det er simpelthen skide smart at opføre sig ordentligt.

7 HotSpot Erhvervs CSR-konference den Arbejdsmarkedet er en motor for integrationen Rådmand Hans Halvorsen taler på CSR-konferencen Det er vores allesammens opgave, at tage hånd om at få unge i udsatte boligområder i arbejde. Det skaber i høj grad sammenhængskraft i vores samfund, for arbejdsmarkedet er en motor for integrationen, sagde social- og beskæftigelsesrådmand Hans Halvorsen. Han tilføjede, at kommunen ikke kan løse opgaven alene. Aarhus Kommune har heldigvis et rigtigt godt samarbejde med flere virksomheder og organisationer om den opgave, sagde rådmanden. Hans Halvorsen nævnte virksomheden NCC, der har fortalt ham, at de vinder flere udbud på at være gode til at tage hånd om unge i deres virksomhedsskole. Det giver god mening at arbejde med CSR. Både på bundlinjen og med hensyn til at hjælpe unge mennesker i arbejde, sagde han. Om konferencen: Anja Bomberg, HR-koordinator, Salling og Føtex i Aarhus: Jeg har virkelig fået noget med mig, jeg kan bruge. En virksomheds sociale ansvarlighed kan betyde noget for virksomhedens overlevelse på længere sigt.

8 Muhamed og Ahmed er med i HotSpot Erhvervs guldæg: Lommepenge-projektet. HotSpot Erhverv HotSpot Erhverv arbejder for at skabe større tryghed i udsatte boligområder. Det betyder: Mindre kriminalitet, mindre skolefravær og mindre hærværk. HotSpot Erhverv arbejder med CSR (Corporate Social Responsibility), hvor virksomheder gennem socialt ansvar er med til at gavne deres eget lokalområde. HotSpot Erhverv er et netværk af virksomheder, der hver på sin måde bidrager til at løse disse opgaver. De er med i HotSpot Erhverv: Bauhaus, Tilst Bilka, Tilst Bio City Børn & Unge opsøgende Carl Christensen A/S City Vest Dagtilbuddet Ellekær Danjord A/S Danske Fragtmænd Elgiganten Fakta, Aarhus Fitness World, Hasle Flying Super Kids Føtex, Aarhus Gadeforeningen Strøget Get2Job Hotel Scandic, Aarhus V Jysk, Tilst Kvickly, Åbyhøj Lokalpolitiet Aarhus Vest Magasin Netto Paw Sko Recart R.G.D Revision Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune SuperBest, Viborgvej Thorsen møbler A/S Toys R Us, Tilst Trivselshuset Østjysk Boligadministration Aarhus City Forening HotSpot Erhverv står for: Unge i fritidsjob Mer end Skole Lommepenge-projektet Børn i Aarhus Samvirket i Gellerup og Toveshøj VIADEM i Bispehaven Kontakt: HotSpotcentret Hasle Centervej Aarhus V Tlf Leder af HotSpot Erhverv: Jens Winther Tlf Tekst og layout: Informationsmedarbejder Ole Jessen

Ghettoer hvad er problemet Knud Erik Hansen, seniorforsker

Ghettoer hvad er problemet Knud Erik Hansen, seniorforsker Ghettoer hvad er problemet Knud Erik Hansen, seniorforsker Foredrag holdt på Socialdemokratiets Integrationskonference på Christiansborg den 30. november 2010 Knud Erik Hansen 17. december 2010 Journal

Læs mere

Det er svært at bestemme selv, når man aldrig har lært det

Det er svært at bestemme selv, når man aldrig har lært det Denne artikel er den første i en række om forskellige brugerorganisationers arbejde med brugerindflydelse. Artiklen er blevet til på baggrund af et interview med repræsentanter fra ULF. Artiklen handler

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

Kampen mod ghettoerne er slået fejl

Kampen mod ghettoerne er slået fejl Kampen mod ghettoerne er slået fejl De mange udsatte boligområder spiller en vigtig rolle for integrationen i Danmark. Trods regeringens mål om at nedbryde dem vokser antallet af ghettoer, og 26 nye boligområder

Læs mere

Hvad gør Klubhus-fællesskaber til sande klubhus-fællesskaber? Robby Vorspan, ICCD. 13. Internationale Konfrence, Plenary Session

Hvad gør Klubhus-fællesskaber til sande klubhus-fællesskaber? Robby Vorspan, ICCD. 13. Internationale Konfrence, Plenary Session Gennem årene har det verdensomspændende klubhusfællesskab lagt mere og mere vægt på "fællesskabs" aspektet i sin definition af, hvad der gør et klubhus til et klubhus. Vi har erkendt, at det faktum at

Læs mere

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere

Ung i Aarhus Horsensvej Børn og Unge

Ung i Aarhus Horsensvej Børn og Unge Mødereferat: Bestyrelsesmøde: Ung i Aarhus - Horsensvej Dato og tidspunkt: 3. marts 2014, klokken 16.00 til 18.30 Deltagere: Sanne, Sus, Kristian, Lasse, Lone, Kim og Michel Referent: Michael 1. Godkendelse

Læs mere

EVALUERINGSRAPPORT. Historien om en succes

EVALUERINGSRAPPORT. Historien om en succes EVALUERINGSRAPPORT Historien om en succes En indsats der rykker Denne rapport fortæller historien om en succes Vester Voldgade 17 1552 København V Tlf. 33 63 10 00 www.kab-bolig.dk Det er historien om

Læs mere

Skolen på job. - masterplan for samarbejde mellem virksomheder og skoler i Viborg Kommune

Skolen på job. - masterplan for samarbejde mellem virksomheder og skoler i Viborg Kommune Skolen på job - masterplan for samarbejde mellem virksomheder og skoler i Viborg Kommune Skolen på job Materialet er udgivet af VIBORGegnens Erhvervsråd i samarbejde med Børn & Unge i Viborg Kommune. Bag

Læs mere

Arbejdet med udsatte grønlændere har alt for længe været for uambitiøst

Arbejdet med udsatte grønlændere har alt for længe været for uambitiøst STOF nr. 23, 2014 Arbejdet med udsatte grønlændere har alt for længe været for uambitiøst Manglende kontinuitet i prioriteringen af området samt politisk berøringsangst har gjort det svært at forebygge

Læs mere

VIDENS INDSAMLING FRITIDSJOB. Til unge i udsatte boligområder

VIDENS INDSAMLING FRITIDSJOB. Til unge i udsatte boligområder VIDENS 02 INDSAMLING FRITIDSJOB Til unge i udsatte boligområder 1 1 FRITIDSJOB FORMER FREMTIDEN Et arbejde som reklameomdeler, kasseassistent eller rengøringshjælp er mange unges første erfaring med arbejdsmarkedet.

Læs mere

SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD

SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD KOLOFON SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER

Læs mere

Socialt ansvar betaler sig. inspiration til din virksomhed! VIRKSOMHEDSFORUM FOR SOCIALT ANSVAR VIRKSOMHEDSNETVÆRK FOR SOCIALT ANSVAR

Socialt ansvar betaler sig. inspiration til din virksomhed! VIRKSOMHEDSFORUM FOR SOCIALT ANSVAR VIRKSOMHEDSNETVÆRK FOR SOCIALT ANSVAR Socialt ansvar betaler sig 3 Hent inspiration til din virksomhed! VIRKSOMHEDSFORUM FOR SOCIALT ANSVAR Rådgiver for beskæftigelsesministeren VIRKSOMHEDSNETVÆRK FOR SOCIALT ANSVAR Fra virksomhed til virksomhed

Læs mere

Der er kun én, der kan forandre din situation, og det er dig selv. Hvis du beslutter det, er der mange mennesker, der gerne vil hjælpe dig.

Der er kun én, der kan forandre din situation, og det er dig selv. Hvis du beslutter det, er der mange mennesker, der gerne vil hjælpe dig. FAKTUM KRIMINALFORSORGEN Der er kun én, der kan forandre din situation, og det er dig selv. Hvis du beslutter det, er der mange mennesker, der gerne vil hjælpe dig. Hans Andersen, Exit, til de indsatte

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

FRITIDSJOB FOR FREMTIDEN

FRITIDSJOB FOR FREMTIDEN FRITIDSJOB FOR FREMTIDEN EN UNDERSØGELSE AF EFFEKTEN AF TIDLIGE ERHVERVSERFARINGER PÅ UDDANNELSE, BESKÆFTIGELSE OG KRIMINALITET BLANDT UNGE FORENINGEN NYDANSKER SANKT PEDERS STRÆDE 28C, 4. SAL 1453 KØBENHAVN

Læs mere

Det flasker sig i Føtex

Det flasker sig i Føtex JOBfesten Et år efter at Projekt KLAP blev landsdækkende, er 120 udviklingshæmmede blevet ansat i job med løntilskud på det rigtige arbejdsmarked men der er plads til mange flere... KLAP-artiklerne er

Læs mere

Dagplejer Giv dagplejerne et uddannelsesløft

Dagplejer Giv dagplejerne et uddannelsesløft Dagplejer F O R B U N D E T A F O F F E N T L I G T A N S A T T E Giv dagplejerne et uddannelsesløft brug den pædagogiske grunduddannelse Giv dagplejerne et uddannelsesløft brug den pædagogiske grunduddannelse

Læs mere

EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING

EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING Af Ivan Christensen, Anne Sørensen & Christoffer Zeuthen Socialt Udviklingscenter SUS 1 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 KORT OM SOCIAL COACHING, FUNDAMENTET

Læs mere

Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13

Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13 Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13 Nemmere, grønnere og mere inspirerende 3.7 % Omsætningsvækst i FY13 Mange har mistet deres job, det er blevet sværere at låne penge, bolighandlen står stille,

Læs mere

Fattigdom og social udstødelse

Fattigdom og social udstødelse Fattigdom og social udstødelse hvad er det? UNDERVISNINGSHÆFTE FOR 8. OG 9. KLASSE I DANSK OG SAMFUNDSFAG Forord LANDENE I DEN EUROPÆISKE UNION er gået sammen om at gøre 2010 til Europæisk År for bekæmpelse

Læs mere

CE NTER FO R BOLIGSOCI A L UDVIKLING GODT PÅ VEJ. Virkningen af fritidsjobaktiviteter i udsatte boligområder DE UNGE VÆK FRA GADEN GODT PÅ VEJ

CE NTER FO R BOLIGSOCI A L UDVIKLING GODT PÅ VEJ. Virkningen af fritidsjobaktiviteter i udsatte boligområder DE UNGE VÆK FRA GADEN GODT PÅ VEJ CE NTER FO R BOLIGSOCI A L UDVIKLING GODT PÅ VEJ Virkningen af fritidsjobaktiviteter i udsatte boligområder DE UNGE VÆK FRA GADEN GODT PÅ VEJ Godt på vej - Virkningen af fritidsjobaktiviteter i udsatte

Læs mere

Sådan! - Historier om integration i vagtbranchen

Sådan! - Historier om integration i vagtbranchen Sådan! - Historier om integration i vagtbranchen Udgivet af: FIC Nyrnberggade 31, 2. sal 2300 København S tlf. 33 25 38 54 www.fic.dk Tekst: Eva Tingkær Fotos: Martin Foldgast, Kaj Bonne, Bake the Cake

Læs mere

Den usynlige klassekammerat

Den usynlige klassekammerat Den usynlige klassekammerat om forældres indflydelse på klassens trivsel Et dialogmateriale for skolebestyrelser og forældre i folkeskolen under Undervisningsministeriets projekt Udsatte Børn Netværk:

Læs mere

Jeg må indledningsvis konstatere, at det har været et begivenhedsrigt og på mange måder historisk år for os.

Jeg må indledningsvis konstatere, at det har været et begivenhedsrigt og på mange måder historisk år for os. Mundtlig beretning 2014 Jeg må indledningsvis konstatere, at det har været et begivenhedsrigt og på mange måder historisk år for os. Jeg tror ikke, der var nogen, der i deres vildeste fantasi havde kunnet

Læs mere

Slip kontrollen lad brugerne styre

Slip kontrollen lad brugerne styre selvbyg Slip kontrollen lad brugerne styre I MotivationsHuset i Esbjerg er det brugerne, som styrer deres egen behandling. Det gør de ved at anvende Byggeklodsmodellen, der er en enkel måde at sikre brugerindflydelse

Læs mere

1. oktober 67. årgang. Grønland har en plan

1. oktober 67. årgang. Grønland har en plan 1. oktober 67. årgang S o c i a l pæ d a g o g e n 12 80 01 90 Grønland har en plan Grønland har en plan SlædetUr Engang imellem skifter børnene og medarbejderne på Uummannaq Børnehjem deres hjem ud med

Læs mere

Forsikring. Tema. Fremtidens nedslidte side 4. Giv din chef kritik... side 12. Ytringsfrihedens trange kår side 14

Forsikring. Tema. Fremtidens nedslidte side 4. Giv din chef kritik... side 12. Ytringsfrihedens trange kår side 14 Tema Nr. 2 - Marts 2011 Forsikring Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring Fremtidens nedslidte side 4 Giv din chef kritik... side 12 Ytringsfrihedens trange kår side 14 Tema Tema Det siger

Læs mere

Styrk jeres indsats gennem samarbejde. En guide til en styrket integrationsindsats i kommunerne sammen med civilsamfundet og lokale virksomheder

Styrk jeres indsats gennem samarbejde. En guide til en styrket integrationsindsats i kommunerne sammen med civilsamfundet og lokale virksomheder Header Styrk jeres indsats gennem samarbejde Rubrik Header (0) En guide til en styrket integrationsindsats i kommunerne sammen med civilsamfundet og lokale virksomheder Rubrik Citat Reference Sideheader

Læs mere