Curriculum Vitae. Navn. Niels Riis. Speciale

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Curriculum Vitae. Navn. Niels Riis. Speciale"

Transkript

1 Curriculum Vitae Navn Speciale Nationalitet Fødselsår Uddannelse Niels Riis Bygherre og myndighedsrådgivning om naturgenopretning, naturpleje, restaurering af vandløb og moser samt etablering af vådområder, herunder planlægning, projektering, teknisk og miljømæssig konsekvensvurdering samt byggeledelse. Dansk 1959 Cand. scient. i Biologi og Kemi, Biologisk Institut, Odense Universitet, Speciale i ferskvandsbiologi og konkurrencebetinget økologi. Polsk sprog og kultur, propædeutisk prøve, Syddansk Universitet HD i Organisation, Syddansk Universitet 2007 Nøglekvalifikationer Niels har igennem 30 år oparbejdet en stor erfaring i projektledelse for mange offentlige og private bygherrer indenfor planlægning, dokumentation, udredning, præsentation, projektering, udbud og anlægsledelse af projekter for vandløbsrestaurering, vådområder og naturgenopretning. Han har ledet og udført en lang række af hydrologiske studier, vandkemiske undersøgelser, beregninger af næringssaltomsætning og hydrauliske konsekvensberegninger. Har opnået en stor ekspertise indenfor naturforvaltning, vandløbsret og vandløbsadministration. Niels har erfaring med populationsøkologiske studier og naturbeskyttelse indenfor herpetologi og ornitologi i Danmark og internationalt. Han har løst opgaver med organisation, personaleledelse, forhandling, og vidensledelse, strategi, budget, salg, markedsføring samt information og formidling. Sprog Tale Læse Skrive Engelsk Udmærket Perfekt Udmærket Tysk Godt Udmærket Rimeligt Fransk Rimeligt Godt Rimeligt Polsk Rimeligt Rimeligt Basalt Tillidsposter Beskikket sagkyndig ved Miljø og Fødevareklagenævnet, Ferskvandsforhold Dansk Ornitologisk Forenings internationale udvalg, næstformand Censor ved Inst. for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet Syn og skønsmand ved Voldgiftsnævnet for Bygge og Anlægsvirksomhed Bestyrelsesmedlem i Rise Flemløse Sparekasse DOF Travel, rejseleder og turguide. C:\FIRMA\CVer\Niels Riis CV da.doc

2 2 / 16 Beskæftigelsesoversigt NaturRådgivningen A/S COWI A/S Direktør og rådgivende biolog Seniorprojektleder, seniorspecialist og fagkoordinator for naturgenopretningsog vandløbsopgaver Kampsax A/S Kontorleder for Miljø og Geoteknik aktiviteterne på Fyn og i Sydjylland Kampsax Geodan/ Kampsax Consult A/S Hedeselskabet, Miljø og Energidivisionen Hedeselskabet, Miljøteknisk afdeling Leder af miljøafdelingen i Odense og Sydjylland Sektionsleder i landskab og recipientafdelingen. Konstitueret kontorleder 1992 Sagsbehandler på vandløbs og naturopgaver 1987 Kommunekemi A/S Deklarationsbehandler Odense Universitet Hjælpelærer Udvalgte arbejdsopgaver 2017 Udbudsmateriale, udbud og kontrahering for anlægsarbejder til genopretning af den 225 ha store højmose Paraplymosen i Lille Vildmose. EU LIFE projekt Lille Vildmose og Aalborg Kommune Geoteknisk undersøgelse, detailprojektering, udbud og kontrahering af højmosegenopretning af Verup og Sandlyng moser i Store Åmose. EU LIFE projekt Østdanske Højmoser og Sorø Kommune Bygherrerådgivning omkring genopretningen af den 338 ha store Søborg Sø syd for Gilleleje. Naturstyrelsen Nordsjælland, igangværende Forundersøgelse og skitseprojekt for restaurering af Eldoradogrøften på Ovstrup Hede. Aage V. Jensen Naturfond Projektering og udbud af naturgenopretningen af Bøtøskoven på Sydfalster med 150 ha ændret hydrologi. Guldborgsund Kommune og Den Danske Naturfond Projekt for etablering af fugleøer i Store Vejlen ved Tude Å. Slagelse Kommune Forundersøgelse og projektering af vandplanindsatsen med etablering af faunapassage omkring opstemningen ved Vester Mølle i Syltemae Å. Svendborg Kommune.

3 3 / Undersøgelse af de hydrologiske forhold på den 1000 ha store Flyvestation Aalborg. Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse Udbudsmateriale, udbud og kontrahering for anlægsarbejder til genopretning af det afvandede højmoseområde Purker Fenner i Lille Vildmose. EU LIFE projekt Lille Vildmose og Aalborg Kommune Projekt for etablering af fugleøer i Store Vejlen ved Tude Å. Slagelse Kommune Udredning, analyse og syntese af viden om sårbare arter, beskyttelse og benyttelse af naturen i Nationalpark Thy med forslag til ændringer af faciliteter og pædagogisk formidling. Nationalparkfond Thy Detailprojekt, udbudsmateriale, udbud og byggeledelse for omlægning af Fraugde Bæk på en 800 m lang strækning omkring Fraugdegård som klimasikring og faunapassage. Odense Kommune Detailprojekt, udbudsmateriale, udbud og byggeledelse for genopretningen af den 150 store højmose Horreby Lyng på Falster. Guldborgsund Kommune Teknisk og ejendomsmæssig forundersøgelse af lavbundsprojekt i randzonen af højmosen Stenholt Mose, inkl. fosforundersøgelse. Silkeborg Kommune Rådgivning om konkrete naturprojekter. Den Danske Naturfond Teknisk og ejendomsmæssig forundersøgelse af lavbundsprojekt i Hellebjergdam på Sydfyn, inkl. fosforundersøgelse. Faaborg Midtfyn Kommune Detailprojektering, udbudsmateriale og byggeledelse af naturprojekt til sikring af høj vandstand i 35 ha højmose i Stenholt Mose under EU LIFE projektet Restaurering af sjældne våde naturtyper i Syddanmark. Silkeborg Kommune Mosegeologisk undersøgelse af tørvelagene i Holmegaards Mose som led i EU LIFE projektet Danske Højmoser. Naturstyrelsen Storstrøm Ekspertrådgivning om udførelse af EU LIFE projektet Restoration of Aukstumala Raised Bogin Nemunas Delta Regional Park, Lithuania. Amphi Consult og Lithuanian Fund for Nature Hydrologisk undersøgelse af habitatområder på Enebærodde som led i EU LIFE projektet Restaurering af sjældne våde naturtyper i Syddanmark. Nordfyns Kommune Deltagelse i ekspertpanelet for de 10 delprojekter i EU LIFE projektet Danske Højmoser samt etablering af 33 vandstandsmålestationer i højmoserne. Naturstyrelsen samt Tønder, Jammerbugt, Rebild, Mariagerfjord, Randers og Norddjurs kommuner Undersøgelse til sikring af vej mod oversvømmelser fra lobeliesøen Holmsø ved Oksbøl uden at påvirke beskyttet natur. Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

4 4 / Projektering, udbud og byggeledelse for etablering af udsigtstårne, gangbroer og stier i Vaserne ved Furesøen, på Langodde i Filsø og på Ovstrup Hede. Aage V. Jensen Naturfond Vandløbsprojekt, udbudsmateriale og tilsyn for genskabelse af naturlig hydrologi i den centrale del af Tofte Skov i Lille Vildmose. Aage V. Jensen Naturfond Hydrologiske forundersøgelser med naturgenopretningsprojekt for Verup Mose og Sandlyng Mose i St. Åmose som led i LIFE projektet Østdanske højmoser. Sorø Kommune Projektforslag, udbud og byggeledelse for etablering af et vådområde hos Aarø Galloway på Aarø. Ravnholt Consult Årlig kontrol af vandføringsevnen i vandløbene i Assens Kommune Hydraulisk undersøgelse af de geohydrologiske sammenhænge omkring Haslevgård Å ved kanten af Tofte Mose i Lille Vildmose. Aalborg Kommune Hydrologisk forundersøgelse med mosegeologisk undersøgelse og forslag til naturforbedring i Lyngby Åmose. Lyngby Taarbæk Kommune Projekt til renovering af diger ved Myggetvig og Lille Salteng på Valnæsgård på Falster inkl. udbud, byggeledelse og kontrol af udførelsen, A/S Valnæsgaard Teknisk forundersøgelse og projektforslag for fosforådalsprojekt ved Skallesø og Flyndersø. Holstebro Kommune Teknisk forundersøgelse og projektforslag for vådområdeprojekt i Odby Sø. Struer Kommune Undersøgelse af grundvandsforhold på Fiilsø Hede til sikring af fremtidig vandforsyning til kreaturvanding. Aage V. Jensen Naturfond Teknisk forundersøgelse og projektforslag for vandplanindsatsen med fjernelse af 2 spærringer i tilløb til Brende Å i Assens Kommune Fosforundersøgelse til vådområdeprojektet i Tuemosen ved Tranekær. Langeland Kommune Ejendomsmæssig forundersøgelse til vådområdeprojektet i Aborg Minde for Assens Kommune Detailprojektering og udbud af anlægsarbejder for fjernelse af to spærringer i tilløb til Åkær Å for Kolding Kommune Teknisk forundersøgelse og projektforslag for vandplanindsatsen med fjernelse af 3 spærringer i Åsemosebækken i Assens Kommune.

5 5 / Detailprojektering, udbud, tilsyn og byggeledelse med opførelse af en vejbro over Hårby Å til forbedret faunapassage. Assens Kommune Detailprojektering, udbudsmateriale og udbud for etablering af et 170 ha stort vådområde i Felsted Kog Enge ved Storåens udløb. Holstebro Kommune Detailprojektering, udbud og byggeledelse ved etableringen af Dæmningsminde Udsigtstårn ved Gyldensteen Strand. Aage V. Jensen Naturfond Detailprojektering, udbud og byggeledelse af projektet Vådområder i Bøtø Nor, Guldborgsund Kommune Udarbejdelse af detailprojekter for naturforbedringer i Purker Fenner og Paraplymosen i Lille Vildmose for LIFE+ projekt Lille Vildmose ved Aalborg Kommune Detailprojektering og udbud af vandplanindsatser med fjernelse af tre spærringer i tilløb til Odense Å, Odense Kommune Forundersøgelse og detailprojektering af vandplanindsats ved spærringen i Vejle Å ved Ådal Dambrug, Vejle Kommune Forundersøgelse og projektforslag for genopretning af Svinehave Sø på Sydfalster. VANAS ved Thomas Møller Forundersøgelse og projektforslag for 4 vandplanindsatser ved spærringer og rørlægninger i Puge Mølle Å systemet, Assens Kommune Projektforslag til natur og miljøprojekter med naturgenopretning af 140 ha i Odby Sø og et vådområde i Sundkær ved Oddesund. Struer Kommune Projektforslag til renovering af diger efter stormflod i to pumpelag på Falster, inkl. undersøgelse af muligheder for uddigning. A/S Valnæsgaard Tekniske og hydrologiske undersøgelser med projektforslag til LIFE projekt i højmosen Storelung, Faaborg Midtfyn Kommune Teknisk forundersøgelse og projektforslag for vandplanindsatsen med fjernelse af spærring ved Skovbjerg Ålegård i Rind Å, Herning Kommune Teknisk forundersøgelse og projektforslag for vandplanindsatsen med fjernelse af spærringer ved Svennesmølle og Kornbæk på Als for Sønderborg Kommune Planlægning af projekt for genskabelse af den 335 ha store Søborg Sø ved Græsted i samarbejde med bestyrelsen for Landvindingslaget Søborg Sø og Gribskov Kommune. Sponsoreret af Aage V. Jensen Naturfond Teknisk forundersøgelse og projektforslag for etablering af et 110 ha vådområde langs Hellegård Å for Holstebro Kommune.

6 6 / Forundersøgelse og projektforslag for forbedret hydrologi i landets 3. største højmose, Stenholt Mose for Silkeborg Kommune Rådgivning i aktuelle vandløbssager. Assens Kommune Detailprojekt, udbud og tilsyn for restaurering af det offentlige vandløb Sørenden med genslyngning og etablering af 950 m gydebanker og stenstryg. Odense Kommune Teknisk forundersøgelse og projektforslag for etablering af vådområde i Birkkær Landvindingslag for Holstebro Kommune Teknisk forundersøgelse og projektforslag for vandplanindsatsen med fjernelse af spærring ved Vojensgård i Vojens Bæk, Haderslev Kommune Teknisk forundersøgelse og projektforslag for vandplanindsatsen med fjernelse af spærringer ved prinsessesøerne i Hejremose Bæk og i karpedammen ved Gråsten Slot. Sønderborg Kommune Udarbejdelse af teknisk forundersøgelse og projektforslag til et natur og miljøprojekt for et 595 ha stort område i Bøtø Nor på Falster. Guldborgsund Kommune Rådgivning af Norddjurs Kommune i relation til ansøgning om fortsat tørveindvinding i Fuglsø Mose Projekter til forbedring af hydrologien på Tunderup Sletten og i Rørsøen. Guldborgsund Kommune, Corselitze og Aalholm godser Naturgenopretning af Gyldensteen Strand på Nordfyn som fjord, sø og eng. Bygherrerådgivning med projektforslag, myndighedsansøgninger og forhandlinger med involverede parter samt projektering, udbud og byggeledelse med anlægsarbejder på den 626 ha store ejendom. Aage V. Jensen Naturfond Formidling og videreudvikling af genopretningen af Filsø i Vestjylland med planlægning og projektering af vandhuller, en ekstra ø, stisystemer, veje og udsigtstårne med myndighedsansøgninger, udbud og byggeledelse udført for Aage V. Jensen Naturfond Udarbejdelse af 4 projekter til indsats efter vandplanen i Gudenå systemet, inkl. et 575 m langt omløbsstryg ved Hammer Mølle. Vejle Kommune Skitseprojekt for genskabelse af den 130 ha store Birkesø i Lille Vildmose og bistand med rådgiverudbud. LIFE projekt Lille Vildmose og Naturstyrelsen Tilsyn og byggeledelse med etableringen af faunapassage i Hårby Å ved Køng Mølle i form af et 365 m langt omløbsstryg. Assens Kommune Projektering, udbud og tilsyn med 1. etape af efterbehandlingen af Purker Fenner i Lille Vildmose med flytning af m 3 jord. Aalborg Kommune.

7 7 / Udarbejdelse af projekter til etablering af kontinuitet ifølge vandplanen ved spærringer i Rolles Mølleå, Rold Bæk og Maglehøj Bæk. Kolding Kommune Projektering, udbud og tilsyn med etablering af to nye parkeringspladser og renovering af en 3. på tørvebund i Lille Vildmose. Aage V. Jensen Naturfond Udarbejdelse af tre projekter efter vandplanen til genskabelse af god økologisk tilstand i Tibberup Å og Bunds Å. Furesø Kommune Analyse af vandstandsforholdene i Lillesø Fenner og Grøn fenner i Lille Vildmose til brug for genvækstforsøg med Sphagnum. Naturstyrelsen Himmerland Projekt til sikring af vandstandsforholdene og dermed de rige arkæologiske fund i den centrale del af Kongemosen i Åmosen. Kulturstyrelsen Risikovurderinger af fosforudvaskning fra 4 vådområdeprojekter i Vejle og Langelands kommuner med i alt 74 prøvetagninger og analyser P ådalsprojekt i vandløbet Gjæven ved Hellesø syd for Flyndersø med vandløbsopmåling, fosfor risikovurdering i et 9 ha stort undersøgelsesområde, projektforslag og konsekvensvurdering. Udført for Holstebro Kommune Udarbejdelse af teknisk forundersøgelse og løsningsforslag med konsekvensvurderinger for et 27 ha stort vådområdeprojekt langs Vester Nebel Å og sidetilløbet Varmkær Grøft ved Gravens Ågård. Udført for Vejle Kommune Naturgenopretningsprojekt for det 565 ha store område Høstemark Fenner og Mou Fenner i Lille Vildmose med projektbeskrivelser til myndighedsbehandlingen, detailprojektering samt udbud og byggeledelse af anlægsarbejder for at fastholde det aktuelt høje vandspejlsniveau i området og til dels hæve det. LIFE Lille Vildmose projektets Action C5 og C7. Udført for Aalborg Kommune Etablering af 19 vandstandsmålestationer i skove, højmoser og afgravet højmose i Lille Vildmose og Holmegårds Mose samt ved afløbet fra Husby Sø baseret på dataloggere. Udført for Aage V. Jensen Naturfond, Naturstyrelsen Aalborg, Naturstyrelsen Storstrøm og Holstebro Kommune Projekt til naturforbedringer i den 144 ha store afgravede højmose Horreby Lyng med omgivende landbrugsarealer udført for Guldborgsund Kommune Udarbejdelse af forundersøgelser og projektforslag, myndighedsansøgninger, detailprojekt og udbudsmateriale for den ny Filsø på 915 ha omgivet af 300 ha genoprettede naturområder. Anlægsarbejdet omfattede over m 3 jord og m 3 grus, sten og beton. Søen blev Danmarks 6. største sø. Bygherrerådgivning med konsekvensvurderinger, projektledelse, VVM redegørelse og offentlig fremlæggelse (8,5 mmd). Aage V. Jensen Naturfond Udarbejdelse af forundersøgelser og projektforslag for genskabelse af Gyldensteen Strand som en 214 ha stor fjord ved uddigning og naturgenop

8 8 / 16 retning af yderligere 400 ha ferske vådområder, enge og overdrev i Gyldensteens Inddæmning, på Langø og i Ore Strands Inddæmning på Nordfyn. Bygherrerådgivning med konsekvensvurderinger, projektledelse, offentlig fremlæggelse og VVM redegørelse (6,0 mmd). Aage V. Jensen Naturfond Opstart af udarbejdelsen af vandløbsregulativer i Fredensborg Kommune Kontrol af vandføringsevnen på 414 stationer i de fynske vandløb. Projektledelse (1,0 mmd). De 8 fynske kommuner Projektleder for udarbejdelse af teknisk/biologisk forundersøgelse af vådområdeprojekter for Elkær ved Selde og Fiskbæk Å ved Hjarbæk Fjord med projektområder på i alt 180 ha, samt tekniske forarbejder til vandløbsrestaureringsprojekt. Limfjordsrådet, Skive og Viborg kommuner (2,0 mmd) Udarbejdelse af en teknisk forundersøgelse med skitseprojekt for vandstandshævning i højmosen Brandstrup Mose efterfulgt af rådgivning, projektering og udbud (2,0 mmd), Viborg Amt og Skov og Naturstyrelsen Projektleder for udarbejdelse af vådområdeprojekter for landvindingslagene Lilleåen og Felsted Kog Enge ved Storå med projektarealer på tilsammen 280 ha (1,0 mmd) for Holstebro Kommune Projektleder for udarbejdelse af efterbehandlingsplaner og naturgenopretningsprojekter for områder med degraderet højmose i Smidie fenner, Purkerfenner, Høstemark fenner og Porsemosen i Lille Vildmose (2,0 mmd). Aalborg Kommune Projektleder ved projektering og tilsyn med gennemførelse af højmoseprojekterne i Lille Vildmose (3,0 mmd). Aage V. Jensen Naturfond Projektleder ved udarbejdelse af grønne driftsplaner for Tofte Skov og Høstemark Skov i Lille Vildmose på 2400 ha med retablering af naturlig hydrologi (5,0 mmd). Aage V. Jensen Naturfond 2010 Rådgivning af Vandoplandsstyregruppe Randers Fjord med udarbejdelse af projektskitser, kvælstofberegninger og omkostningseffektivitet til vandoplandsplanen for Gudenåen og Randers Fjord (0,5 mmd). Gudenåkomiteen Tekniske bidrag til vandløbsrestaureringer og hydraulisk dokumentation i projekter for Losbyelva i Lørenskog Elvepark og Hovinbekken igennem Bjerkedalen Park (0,5 mmd). Lørenskog Kommune, Bjørbekk & Lindheim Landskabsarkitekter, Oslo Kommune og COWI Norge A/S Skitseprojektering og detailprojektering af naturgenopretning i Lammesø Inddæmningen og på Mellemstykket ved Ølundgård (2,5 mmd). Aage V. Jensen Naturfond.

9 9 / Forundersøgelse og projekt for vandstandshævning i Henninge Nor på Langeland som grundlag for videreførelse af fredningssag med naturgenopretning af 205 ha (0,5 mmd). Skov og Naturstyrelsen, Fyn Detailprojektering og udbud af vådområdeprojekt for Råsted Lilleå og Bavnbæk i Storå systemet (0,5 mmd). Skov og Naturstyrelsen, Vestjylland Projektledelse, skitseprojektering, hydraulisk dokumentation og udbudsmateriale for nedlæggelse og genopretning af Kongsvad Mølle Å ved Kongsvad Mølle Dambrug (1,5 mmd), Skov og Naturstyrelsen Himmerland Projektledelse, skitseprojektering og konsekvensvurdering af et projekt til naturforbedring i Kolding Å og omkring Åkær Å under den særlige vand og naturindsats (2,5 mmd). Kolding Kommune og Skov og Naturstyrelsen Projektledelse for udarbejdelse af driftsplan for det ha store vådområde Vejlerne (3,0 mmd). Aage V. Jensen Naturfond Udarbejdelse af masterplan for naturgenopretning af tørvegravningsområderne i Mellemområdet i Lille Vildmose omfattende arealer på ca ha, inkl. skitseprojektering af løsninger (3,0 mmd). Aage V. Jensens Fonde Projektering og udbud af projekt til genslyngning af 3 km af Odense Å ved Nr. Broby (2,0 mmd), Skov og Naturstyrelsen Fyn Projektledelse, skitseprojektering og konsekvensvurdering af et projekt til naturforbedring i Gamborg Nor på Vestfyn under den særlige vand og naturindsats (1,0 mmd). Skov og Naturstyrelsen, Fyns Statsskovdistrikt Projektledelse og dimensionering af en 1000 meter lang faunapassage med 8,0 m faldhøjde i Vester Nebel Å uden om Ferup Sø, som fører 63 % af den oprindelige vandføring tilbage til Kolding Å fra vandkraftværket Harteværket (1,0 mmd). Vejle Amt Gennemførelse af projektrevision, detailprojektering, udbud og anlægsledelse for etablering af et 160 ha stort vådområde med en 100 ha stor engsø i Tim Enge ved Stadil med tilhørende afværgeforanstaltninger i form af to nye pumpestationer mm (1,5 mmd). Ringkjøbing Amt Udredning og beskrivelse af påvirkningerne af højmoserne i Lille Vildmose fra afvanding og tørvegravning. Udarbejdelse af masterplan med skitseprojekt for naturforbedring til sikring af gunstig bevaringsstatus i nordvesteuropas største højmoseområder på ha (4,0 mmd). Aage V. Jensens Fonde Udarbejdelse af to teknisk/biologiske forundersøgelser for etablering af et 67 ha stort vådområde og naturområde ved genslyngning af 5 km af Ganer Å omkring og nord for Skjern by samt detailprojektering, udbud og anlægsledelse af det første projekt. (3,0 mmd). Ringkjøbing Amt.

10 10 / Udarbejdelse af skitseprojekt for fuld faunapassage i form af omløbsstryg omkring to opstemninger med 5,5 m faldhøjde i Hårby Å gennem Hårby by samt detailprojektering, udbud og anlægsledelse (2,5 mmd). Fyns Amt Analyse af opgaver på natur og miljøområdet omfattet af kommunalreformen med forslag til organisering heraf i Odense Kommune, ekspertrådgivning (0,5 mmd). Odense Kommune Undersøgelse af mulighederne for reduktion af kvælstofudvaskningen til Ringkøbing Fjord ved hævning af vintervandstanden i landvindingsoplande med et areal på ca ha, projektleder (1,5 mmd). Ringkjøbing Amt Projektleder for skitseprojektering af en faunapassage i Odense Å igennem Munke Mose i Odenses bymidte i form af omløbsstryg eller parallelstryg med sideoverfald indpasset i eksisterende park og arkitektur (0,5 mmd). Fyns Amt Detailprojektering, udbud og tilsyn ved etablering af et vådområde i Holts Mølledam ved Vindinge Å (0,5 mmd). Fyns Amt Udarbejdelse af reviderede vandløbsregulativer i Faaborg Kommune Udarbejdelse af naturprojekt for 48 ha tidligere slambassiner og et rørlagt vandløb ved Kallø Graa på Lolland, skitseprojekt, myndighedsansøgninger, ledelse af projektering og tilsyn (1,5 mmd). Aage V. Jensens Fonde Projektleder for en analyse af natur og miljøforhold i området vest for Odense Havn (0,5 mmd). Odense Kommune, Odense Vandselskab og Fyns Amt Projektleder ved udarbejdelse af 4 scenarier for den fremtidige naturtilstand i Lille Vildmose efter naturgenopretning med henblik på at sikre gunstig bevaringsstatus for aktiv højmose. Konsekvensberegninger og visualiseringer udført på grundlag af laserscanning af et ha stort område. Udarbejdet i samarbejde med naturgenopretningsgruppen under pilotprojekt Nationalpark Lille Vildmose (1,5 mmd). Skov og Naturstyrelsen, Buderupholm Statsskovdistrikt Udarbejdelse af licitationsmateriale og afholdelse af EU udbud for vandløbsvedligeholdelsen i en 4 årig periode (projektleder 1,0 mmd). Hvidebæk, Bjergsted, Gørlev, Tornved og Kalundborg kommuner Detailprojektering og anlægsledelse ved renovering af 1800 meter havdiger og etablering af saltvandsindtag til forbedring af naturgenopretningen på øen Vigelsø i Odense Fjord (1 mmd). Skov og Naturstyrelsen, Fyns Statsskovdistrikt Projektleder af teknisk/biologisk forundersøgelse af 1030 ha for et vådområdeprojekt langs 10 km af Stavids Å ved Odense med genskabelse af 5,7 km nye slyngninger og et påvirket areal på 100 ha (1,0 mmd). Fyns Amt Projektleder ved udarbejdelse af en teknisk forundersøgelse af mulighederne for tørveindvinding og naturgenopretning i Purker Smidie fennerne i Lille Vildmose som grundlag for regionplanlægning (1,0 mmd). Nordjyllands Amt.

11 11 / Projektleder for detailprojektering, vandløbsprojekt, udbud og tilsyn ved gennemførelse af et vådområdeprojekt under Vandmiljøplan II på 70 ha ved genslyngning af 2,4 km af den øvre del af Grejs Å (1,5 mmd). Vejle Amt Projektleder for skitse og detailprojektering, udbud og tilsyn ved etablering af en faunapassage ved Hesselager Mølle i Stokkebækken (0,5 mmd). Fyns Amt Vorup Enge ved Gudenå. Hydrogeologisk undersøgelse af grundvandsforhold i og omkring bebyggelsen i Vorup Enge ved Randers. Projektering af digebeskyttelse og pumpeafvanding af et kolonihaveområde. Udbud og anlægsledelse for etablering af et 106 ha stort vådområde ved åbning af 1,7 km diger mod Gudenå (projektleder 2,5 mmd). Århus Amt Projektleder af teknisk/biologisk forundersøgelse af 920 ha for et vådområdeprojekt langs 12 km af Odense Å med genskabelse af 9,6 km gamle slyngninger og et påvirket areal på 407 ha (2,0 mmd). Fyns Amt Projektleder for etablering af et 26 ha stort vådområde på Munkemaen i bynært område ved Odense Kanal (0,5 mmd). Odense Kommune Projektleder for detailprojektering, udbud og tilsyn ved gennemførelse af 2 vådområdeprojekter under Vandmiljøplan II på tilsammen 118 ha i Lekkende Maglemose og Gødstrup Enghave for Storstrøms Amt (1,0 mmd) Projektleder for detailprojektering, udbud og tilsyn ved gennemførelse af 2 vådområdeprojekter under Vandmiljøplan II på tilsammen 81 ha ved Geddebækken og langs Sandholt Møllebæk på Midtfyn (1,0 mmd). Fyns Amt Projektleder af en omfattende undersøgelse af Holmegaards Mose på Sydsjælland som det faktuelle grundlag for en igangværende fredningssag baseret på laserscannet terrænmodel samt hydrologiske og botaniske studier (projektleder 1,0 mmd). Danmarks Naturfredningsforening Ledelse af projektering og offentligt udbud og anlægsledelse af et vådområdeprojekt langs Odense Å med genskabelse af 4 km gamle slyngninger og flytning af m 3 jord og sten. (projektleder 2,0 mmd). Fyns Amt Udførelse af forundersøgelser, detailprojektering, udbud og anlægstilsyn for etablering af et 60 ha stort vådområdeprojekt med genslyngning af 1,6 km af Nagbøl Å og tilløb syd for Lunderskov (projektleder 2,5 mmd). Vejle Amt Restaurering af diger, erosionsbeskyttelse, hydrologisk databehandling og, biologiske vurderinger af gennemført naturgenopretning på øen Vigelsø i Odense Fjord med opstilling og præsentation af løsningsmodeller (projektleder 1,5 mmd). Skov og Naturstyrelsen, Fyns Statsskovdistrikt Gennemførelse af teknisk/biologiske forundersøgelser, skitse projektering og konsekvensvurderinger for etablering af 14 forskellige vådområdeprojekter under Vandmiljøplan II. Med projekterne etableres kvælstoffjernelse i nyan

12 12 / 16 lagte vådområder på tidligere landbrugsjord. Projektområderne udgør hver fra 15 til 230 ha: Hemmet Bæk/Skuldbøl Enge, Strande Enge, Rydbjerg Mose/ Venner Å og Herningsholm Å i Ringkjøbing Amt; Henninge Nor/Snaremose Sø, Sandholt Møllebæk, Geddebækken v/arreskov Sø, Vindinge Å/Rønningesøgård, Puge Mølle Å og Hundstrup Å/Rødkilde i Fyns Amt; Skvatten i Tubæksystemet, Gødstrup Enghave/Porsmose, samt Lekkende Maglemose i Storstrøms Amt og Løvenborgs Enge i Vestsjællands Amt (projektleder 15 mmd) Udarbejdelse af skitse og detailprojekt med konsekvensvurdering af miljøeffekter for faunapassager i form af sten og grusstryg ved Tarup Mølle i Vindinge Å og Viby Mølle i Viby Å, incl. udbudsmateriale og anlægstilsyn (projektleder 2,0 mmd). Fyns Amt Revision af vandløbsregulativerne for 17 fynske amtsvandløb med en samlet længde på 189 km, incl. opmåling, vandføring og vandstandsmålinger, hydrauliske beregninger og tekstudarbejdelse (projektleder 3,0 mmd). Fyns Amt Anlægstilsyn og supplerende projektering under etablering af et 60 ha stort vådområde under VMP II i Karlsmosen ved Egeskov Gods på Sydfyn. (projektleder 1,5 mmd). Fyns Amt Syns og skønsmand for Østre Landsret i retssag mellem Christian Moltke, Bregentved mod Karsten Rønnows Tegnestue ApS og Crone og Koch Rådgivende Ingeniører A/S. 0,5 mmd. Klient: Adv. Plesner, Svane og Grønborg Udarbejdelse af skitse og detailprojekt samt konsekvensvurdering af miljøeffekter for etablering af faunapassager i form af stryg ved 4 spærringer i tilløb til Sallinge Å, incl. udbud og anlægsledelse (projektleder 1,0 mmd). Fyns Amt Udarbejdelse af skitse og detailprojekt med konsekvensvurdering for faunapassage i form af sten og grusstryg i et 510 m langs omløb omkring reguleringsanlæg i Vejrup Å ved Bullerup (projektleder 1,0 mmd). Fyns Amt Forundersøgelses mission til provinserne Maputo og Gaza i Mozambique og udarbejdelsen af projektforslag for bathymetriske opmålinger og GIS baserede sedimentations studier af 280 km 2 store flodreservoirer Corumana, Macarretane, Massingir and Pequenos Libombos (1,0 mmd). Nordisk Udviklingsfond Udarbejdelse af licitationsmateriale og afholdelse af EU udbud for vandløbsvedligeholdelsen i en 4 årig periode (projektleder 1,0 mmd). Hvidebæk, Bjergsted, Gørlev, Tornved og Kalundborg kommuner Projekt for genskabelse af den nordlige del af Søborg Sø på Søborggård ved Græsted. Opmåling, tekniske registreringer og skitseprojektering for naturgenopretning af ca. 90 ha pumpe afvandede landbrugsarealer i det tidligere søområde (1,0 mmd). Aage V. Jensens Fonde Tekniske forundersøgelser, skitseprojekt og konsekvensvurderinger af et vandløbsrestaureringsprojekt for 4 km af Narewka floden i Polen på grænsen til Hviderusland. Projektet omfattede arkivsøgninger, forhandlinger med lokale

13 13 / 16 myndigheder i begge lande, en VVM vurdering efter polsk lovgivning og afholdelse af et internationalt 2 dages seminar om vandløbsrestaureringsprojekter. Miljø og Energiministeriet, DANCEE (projektleder 4,5 mmd) Udførelse af forundersøgelser, dimensionering, detailprojektering, udbud og tilsyn med anlægsopgaver til etablering af den 30 ha store sø, Sundet ved Faaborg i forbindelse med ny omfartsvej. Skov og Naturstyrelsen og Fyns Amt (projektleder 1,5 mmd) Ølundgård ved Odense Fjord. Skitseprojektering og konsekvensberegninger af to projekter til etablering af i alt 85 ha oversvømmede og fugtige enge på landbrugsarealer afvandet med pumpestationer. Endvidere detailprojektering af afværgeanlæg med pumpestationer, diger, omlægning af dræn, nye vejføringer etc. (projektleder og byggeleder 5 mmd). Aage V. Jensens Fonde 1999 Gudenå systemets øvre del. Udarbejdelse af beregningsmetode til kortlægning af potentielle erosionsområder ud fra Kampsax digitale højdemodel og gennemførelse af beregninger med henblik på udpegning af egnede MVJ aftaler langs højt målsatte vandløb, hvor terrænhældninger øger risikoen for stor fosforudvaskning (1,0 mmd). Vejle Amt Odense Å og Tørringe Bæk. Tekniske og biologiske forundersøgelser med opmåling, jordbundsanalyser og arealregistrering, skitseprojektering og konsekvensvurdering samt beregning af kvælstoffjernelse for et VMPII vådområdeprojekt med genslyngning af 5 km af Odense Å og 1 km sidetilløb, incl. 120 ha ådal (projektleder 1,5 mmd). Fyns Amt Skitseprojektering og konsekvensberegninger for en faunapassage med 3 m vandspejlsfald ved mølleanlæg i Kongshøj Å udformet som et 460 m langt omløbsstryg inkl. ombygning af frisluse til overløbsbygværk og en ny vejbro (projektleder, designer, hydrauliker og byggeleder 2,5 mmd). Fyns Amt Forureningsundersøgelse, oprensning og permanent afværgeanlæg med grundvandssænkning til bekæmpelse af olieforurening under eksisterende industrivirksomhed og frigivelse af grund til nybyggeri (projekterende 1,0 mmd). Ribe Jernindustri A/S 1998 Gudenå ved Vorup Enge. Skitseprojektering og konsekvensberegninger af en nedlæggelse af Vorup Enge Landvindingslag i Randers ved åbning af diget mod Gudenåen, genskabelse af åens oprindelige indlandsdelta naturgenopretning af 110 ha vådområder (alle rådgivningsydelser 2,0 mmd). Århus Amt Skitseprojekt, konsekvensberegninger og offentlig fremlæggelse af projekt til naturgenopretning ved genslyngning af 1850 m af Græse Å og etablering af 20 ha våde enge som led i fredningssag for Langsø (1,0 mmd). Frederiksborg Amt Projektering, udbud og tilsyn med oprensning af olie/benzin forurening og demontering af olieinstallationer på to tidligere benzinsalg i Knudshoved Færgehavn (2,0 mmd). Oliebranchens Miljøpulje.

14 14 / Udbudsbetingelser og afholdelse af licitation over vandløbsvedligeholdelse i Billund og Glamsbjerg kommuner (0,6 mmd) Beregning af konfliktgrænser i relation til jordbrugets afvandingsbehov for et 2150 ha stort areal baseret på beregninger af den aktuelle sommervandføringsevne i 63 km fynske amtsvandløb (1,5 mmd), Fyns Amt Udvikling og implementering af MapInfo applikationen Eng GIS til automatiserede beregninger af konfliktgrænser for afvanding af landbrugsarealer ved naturgenopretning, vådområdeprojekter eller vejanlæg (1,0 mmd) Dimensioneringsansvarlig og projekteringsleder for nyt vandfordelingsanlæg med 60 m sideoverfald og 250 m stenstryg til sikring af vandudskiftningen i Nyborgs voldgravsanlæg og faunapassagen igennem Vindinge Å. Inkl. konsekvensberegninger af ny vandfordeling (2,0 mmd). Fyns Amt Projekter til etablering af bevandingsanlæg for kvælstoffjernelse i våde enge langs amtsvandløbet Hundstrup Å (projektleder 1,0 mmd). Fyns Amt Forarbejder, udredninger og scenarieplanlægning af et projekt for naturgenopretning af Odense Ådal på en 25 km lang reguleret strækning med et opland på km² og med henblik på genskabelse af hidtidige slyngninger og etablering af våde enge til kvælstoffjernelse, inkl. en hvidbog (projektledelse, litterære og historiske udredninger samt manuskriptskrivning 6 mmd). Fyns Amt Udarbejdelse af nye vandløbsregulativer for kommunevandløbene i følgende kommuner: Odense, Årslev, Ryslinge, Egebjerg, Faaborg, Haarby, Assens, Glamsbjerg, Vissenbjerg, Årup, Ejby, Sydals, Højer, Brørup, Holsted og Billund. (Projektansvarlig, kvalitetssikring og delvist udførelse 16 mmd) Projektering af faunapassager i form af stenstryg med høller og gydepladser i vandløb til skabelse af fri faunapassage ved følgende spærringer med fra 0,6 til 5,0 m vandspejlsfald: Odense Å ved Nr. Broby, Odense Å ved Allerup I, Odense Å ved Allerup II, Odense Å ved Peberrodshuset, Lindved Å ved Blangstedgård, Lindved Å ved Killerup Mølle, Lindved Å ved Lindved Mølle, Vittinge Å ved Vittinge Mølle, Sallinge Å ved Findinge I, Sallinge Å ved Findinge II; Sallinge Å ved Sallingelunde, Sallinge Å ved Erikshåb, Hågerup Å ved Rodal, Hågerup Å ved Snarup, Silke Å ved Brahetrolleborg, Vejrup Å St. 2300, Vejrup Å St. 9700, Vindinge Å ved Bierne Mølle, Vindinge Å ved Mellem Mølle, Vindinge Å ved Holts Mølle, Vindinge Å i Sdr. Nærå, Vindinge Å ved Sdr. Nærå Mølle, Ørbæk Å ved Åvang Mølle, Stokkebækken ved Vormark Mølle, Stokkebækken ved Hesselager Mølle, Stokkebækken ved Gudbjerg Mølle, Puge Mølle Å ved Puge Mølle, Ryds Å ved Villestofte, Sværup Mølle Å, Lettebæk ved Lettebæk Vandmølle, Damhavebækken, Smidstrup Bæk nær Omme Å samt en fisketrappe i Holmehave Bæk ved Solevad Mølle. Anlægstilsyn i forbindelse med en række af de 23 gennemførte projekter. (24 mmd). Fyns Amt, Odense Kommune, Nationalmuseet og privatpersoner Ansvarlig for udarbejdelse af nye regulativer til indførelse af skånsom vandløbspleje i 40 fynske amtsvandløb af 535 km længde, inklusive udarbejdelse af dokumentation og udførelse af hydrauliske beregninger (32 mmd). Fyns Amt.

15 15 / Udførelse af terrænopmålinger og forundersøgelser samt udarbejdelse af skitseprojekter og/eller detailprojekteringer af naturgenopretninger i form af genskabte moser og våde enge og/eller sødannelser på følgende lokaliteter: Varnæs Stormose, Gråsten Nor, Rudkøbing Vejle, Påø Enge, Skovsgårds Voldgrave, Nørballe Nor, Fruens Vænge/Karskov ved Bøstrup, Neverkær Mose, Agernæs Fælled, Mellemstrand i Fjordmarken, Puge Mølle Å i Aborg Minde, Mose ved Regstrup, Stationsmosen i Ullerslev (6 mmd). Fyns Amt, Sønderjyllands Amt, Ullerslev Kommune, privatpersoner og Danmarks Naturfond Planlægning og dokumentation af konsekvenser ved naturgenopretning af den 800 ha store Frøslev Jardelund Mose henover den dansk tyske grænse, inkl. ændringer af 15 km vandløb, samt vandløbsprojekt og konsekvensredegørelse til behandling i grænsevandløbskommissionen og en VVM vurdering efter tysk lovgivning. Ministeren for miljø og natur i landet Schleswig Holstein, Kreis Schleswig Flensburg, Sønderjyllands Amt, samt Skov og Naturstyrelsen (2,5 mmd) Projektering af det efter afstrømningsopland (535 km²) hidtil største danske stryg af natursten i Odense Å ved Havhesten og Munke Mose nær Odenses bymidte. Fyns Amt og Odense Kommune (1,0 mmd) Planlægning, projektering og anlægstilsyn ved etablering af 70 ha vådområder i forbindelse med naturgenopretning af Viggelsø i Odense Fjord som naturreservat og besøgsmål (2,5 mmd). Skov og Naturstyrelsen Indledende studier af de tekniske muligheder for etablering af kvælstofreduktion i de fynske vandløbs udløbszone mod havet (2,0 mmd). Fyns Amt Skitseprojektering, detailprojektering og anlægstilsyn ved etablering af ca. 4 km restaurerede vandløb, herunder vandfordeling, genslyngning, stryg, høller og en akvædukt. En udviklingsopgave der indgår i landskabsmuseet ved Hollufgård under Odense bys Museer (2,0 mmd). Udført for Fyns Amt og Odense Kommune Gudenå ved Klostermølle. Skitseprojekt til fisketrappe. Ansvarlig for dimensionering og vandfordelingsberegninger ved Riværket imellem Dødeå strækningen og Klostermølle kanalen (0,5 mmd). Palsgård Statsskovdistrikt. Publikationer Riis, N., 1983: Padder. Danmarks Naturfredningsforenings Forlag. København 1983 (32pp). Riis, N., 1984: Autecological Investigation of Rana dalmatina on Funen. Proc. 2nd Nordic Symposium on Herpetology. Gunneria 46: Riis, N., 1986: Springfrøen på Sydfyn en autøkologisk undersøgelse af Rana dalmatina. Biologisk Institut, Odense Universitet (64 pp). Briggs, L., Fog, K., Riis, N. og Wederkinch, E., 1988: Status for Bombina bombina in Denmark. Memoranda Soc. Fauna Flora Fennica 64:97 99.

16 16 / 16 Riis, N., 1988: The present distribution of Rana dalmatina and Rana temporaria in southern Scandinavia explained by a theory of competitive exclusion. Memoranda Soc. Fauna Flora Fennica 64: Riis, N., 1991: A field study of survival, growth, biomass and temperature dependence of Rana dalmatina and Rana temporaria larvae. Amphibia Reptilia 12: Strandgaard, S. K., og Riis, N., 1992: Viggelsø en ø under forvandling. VÆKST, Hedeselskabets tidsskrift 1/92: 3 4. Riis, N., Matthiesen, J. P. og Nielsen, P. V., 1994: Våde enge inden længe. VÆKST, Hedeselskabets tidsskrift 4/94: 2 6. Riis, N., 1995: Springfrøen (Rana dalmatina) vor sydlige forårsbebuder. I: Bevarelsen af Danmarks padder og krybdyr. Jubilæumsskrift for Nordisk Herpetologisk Forening: (Red.: Bringsøe, H. og Graff, H.), p.: Riis, N., 1998: Field studies on the ecology of the agile frog in Denmark". In: Ökologie und Schutz des Springfrosches (Rana dalmatina). RANA, Natur & Text in Brandenburg. Riis, N., 1999: Ecological and technical basis for the restoration of the Narewka River. In: Aktualna Problematyka Ochrony Mokradel. Materialy Seminaryjne 43. Falenty (1999). Ed. Dr. Wieslaw Dembek, p Riis, N. Sode, P. Wiberg Larsen og A. D. Andreasen, 1999: Odense Å et vandløb under stadig forandring. Fyns Amt, Natur og Vandmiljøafdelingen. 151 pp. Riis, N. 2003: En nationalpark er kun begyndelsen Samspil mellem fugle og mennesker demokrati og udvikling i Indonesien. I: DOF gør en forskel. Det internationale miljø og udviklingsarbejde. Tillæg til Fugle og Natur :3 5. Riis, N. og S. N. Larsen, 2004: Kan man genoprette en højmose? Vand & Jord. nr. 1 (2004), p Riis, N. 2007: Rødrygget tornskade problemer ude og hjemme. Fugle og Natur : Riis, N. 2009: Vores trækfugle skal beskyttes i Afrika, Fugle og Natur, :8 11. Aaby, B., og Riis, N., 2012: Lille Vildmoses natur i fortid og nutid. I: Tofte Skov og Mose Status 2012 (Red. P. Hald Mortensen), p Aaby, B., og Riis, N., 2016: Lyngby Åmose. Natur og kultur gennem 6000 år. Lyngby Bogen 2016, Historisk topografisk Selskab for Lyngby Taarbæk Kommune, s

Cand. scient. i Biologi og Kemi, Biologisk Institut, Odense Universitet, 1987. Speciale i ferskvandsbiologi og konkurrencebetinget økologi.

Cand. scient. i Biologi og Kemi, Biologisk Institut, Odense Universitet, 1987. Speciale i ferskvandsbiologi og konkurrencebetinget økologi. Curriculum Vitae Navn Speciale Nationalitet Fødselsår Uddannelse Niels Riis Bygherre- og myndighedsrådgivning inden for naturgenopretning, naturpleje, restaurering af vandløb og etablering af vådområder,

Læs mere

Cand. scient. i Biologi og Kemi, Biologisk Institut, Odense Universitet, 1987. Speciale i ferskvandsbiologi og konkurrencebetinget økologi.

Cand. scient. i Biologi og Kemi, Biologisk Institut, Odense Universitet, 1987. Speciale i ferskvandsbiologi og konkurrencebetinget økologi. Curriculum Vitae Navn Speciale Nationalitet Fødselsår Uddannelse Niels Riis Bygherre- og myndighedsrådgivning inden for naturgenopretning, naturpleje, restaurering af vandløb og etablering af vådområder,

Læs mere

Curriculum Vitae. Niels Riis. Navn

Curriculum Vitae. Niels Riis. Navn Curriculum Vitae Navn Speciale Nationalitet Fødselsår Uddannelse Niels Riis Bygherre- og myndighedsrådgivning om naturgenopretning, naturpleje, restaurering af vandløb og moser samt etablering af vådområder,

Læs mere

SÆRLIGE ERFARINGSOMRÅDER

SÆRLIGE ERFARINGSOMRÅDER CV Firma: Navn: Nationalitet: Fødselsår: Profession: Stillingsbetegnelse: Ansat i firmaet: NIRAS A/S Holger Petersen Dansk 1957 Biolog Biolog Siden 2003 SÆRLIGE ERFARINGSOMRÅDER Vandområdeplanlægning Integreret

Læs mere

Detailprojektering og udbudsmateriale. 2017, Naturstyrelsen, Detailprojekt og udbudsmateriale for restaurering af højmosen Langkær

Detailprojektering og udbudsmateriale. 2017, Naturstyrelsen, Detailprojekt og udbudsmateriale for restaurering af højmosen Langkær Detailprojektering og udbudsmateriale 2017, Naturstyrelsen, Detailprojekt og udbudsmateriale for restaurering af højmosen Langkær 2017, Ringkøbing-Skjern Kommune, Detailprojekt og udbudsmateriale for vådområdeprojekt

Læs mere

VMP2-vådområder: kort status

VMP2-vådområder: kort status Overvågning af Vandmiljøplan II-Vådområder 2004 Faglig rapport fra DMU, nr. 518 2004 Carl Christian Hoffmann Annette Baattrup-Pedersen Erik Jeppesen Susanne Lildal Amsinck Preben Clausen VMP2-vådområder:

Læs mere

forsyn #8 Vandløb og Vådområder

forsyn #8 Vandløb og Vådområder www.ramboll.dk forsyn #8 Vandløb og Vådområder www.ramboll.dk VANDLØB OG VÅDOMRÅDER Rambøll arbejder bredt med en lang række opgaver indenfor vandløb og vådområder og kan tilbyde totalrådgivning lige fra

Læs mere

PETER BØNLØKKE ADAMSEN

PETER BØNLØKKE ADAMSEN PETER BØNLØKKE ADAMSEN Chefrådgiver Peter har gennem en årrække fungeret som projektleder i forbindelse med rådgivning indenfor naturgenopretningsprojekter. Det er projekter, der har omfattet lige fra

Læs mere

FRA VANDPLAN TIL INDSATS

FRA VANDPLAN TIL INDSATS FRA VANDPLAN TIL INDSATS Vandplaner i kommunerne FRA VANDPLAN TIL INDSATS Med vedtagelse af de danske vandplaner i december 2011 skal kommunerne udarbejde handle planer for implementering af vandplanernes

Læs mere

MADS BØG GRUE. Ingeniør

MADS BØG GRUE. Ingeniør MADS BØG GRUE Ingeniør Mads Bøg Grue har erfaring i modellering af overfladevand, tilsynsarbejde, håndtering og anvendelse af data i MapInfo i MapInfo, herunder højdemodeller. Modellering af hydrodynamik

Læs mere

PROJEKTER I NATURGRUPPEN

PROJEKTER I NATURGRUPPEN PROJEKTER I NATURGRUPPEN OMKLASSIFICERING AF VANDLØB Odense Kommune planlægger at ændre klassificeringen af en række vandløb. Ændringer fra offentligt til privat vandløb kaldes en nedklassificering Det

Læs mere

Vand- og Natura2000 planer

Vand- og Natura2000 planer Vand- og Natura2000 planer Vand og Natura2000 planerne er nu offentliggjort. Nu skal kommunerne lave handleplaner, der viser hvordan målene nås. Handleplanerne skal være færdige i december 2012. Indsatsen

Læs mere

Naturgenopretning ved Hostrup Sø

Naturgenopretning ved Hostrup Sø Naturgenopretning ved Hostrup Sø Sammenfatning af hydrologisk forundersøgelse Sammenfatning, 12. maj 2011 Revision : version 2 Revisionsdato : 12-05-2011 Sagsnr. : 100805 Projektleder : OLJE Udarbejdet

Læs mere

Fiskbæk Å. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Fiskbæk Å. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Fiskbæk Å Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand i alle vandområder, har regeringen lanceret Grøn Vækst pakken.

Læs mere

Effekt af vådområder på kort og lang sigt

Effekt af vådområder på kort og lang sigt Effekt af vådområder på kort og lang sigt Brian Kronvang og Carl Christian Hoffmann Bioscience, Aarhus Universitet BKR@BIOS.AU.DK AARHUS AU UNIVERSITET DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI PLANTEKONGRESSEN

Læs mere

LIFE LILLE VILDMOSE. Introduktion til projektområde og delprojekter. Roar S. Poulsen Aalborg Kommune. Teknik- og Miljøforvaltningen

LIFE LILLE VILDMOSE. Introduktion til projektområde og delprojekter. Roar S. Poulsen Aalborg Kommune. Teknik- og Miljøforvaltningen LIFE LILLE VILDMOSE Introduktion til projektområde og delprojekter Roar S. Poulsen Aalborg Kommune LIFE - Lille Vildmose - introduktion til projektområdet Lille Vildmose Rammerne: Oprindelse Udstrækning

Læs mere

Fly Enge. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Fly Enge. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Fly Enge Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand i alle vandområder, har regeringen lanceret Grøn Vækst pakken.

Læs mere

Orientering om vådområder ved Åsemosebækken og Stigmosen

Orientering om vådområder ved Åsemosebækken og Stigmosen Orientering om vådområder ved Åsemosebækken og Stigmosen Grønt Råd 22. marts 2018 Hvorfor vådområder Historisk forringelse af tilstanden bl.a. i vandmiljøet i kystnære områder VRD kræver gode økologisk

Læs mere

Søborg Sø. Genopretning af. den 21. november Kendelsesmøde Ida Dahl-Nielsen, Naturstyrelsen Nordsjælland

Søborg Sø. Genopretning af. den 21. november Kendelsesmøde Ida Dahl-Nielsen, Naturstyrelsen Nordsjælland Genopretning af Søborg Sø den 21. november 2018. Kendelsesmøde Ida Dahl-Nielsen, Naturstyrelsen Nordsjælland Oplæg: Baggrund og forløbet indtil nu Hvad går på projektet ud på? Projektering med beregninger

Læs mere

Nyt fra SVANA Vandplaner. Orientering om det samlede indsatsprogram på landsplan og fordelingen på de enkelte kommuner. Evt.: Vandrådsarbejdet

Nyt fra SVANA Vandplaner. Orientering om det samlede indsatsprogram på landsplan og fordelingen på de enkelte kommuner. Evt.: Vandrådsarbejdet Nyt fra SVANA Vandplaner Orientering om det samlede indsatsprogram på landsplan og fordelingen på de enkelte kommuner Evt.: Vandrådsarbejdet 2016-17 Skarrildhus d. 1. nov. 2016 Heine Glüsing Bemærk! For

Læs mere

3 MYNDIGHED OG VANDPROJEKTER. Pia Boisen Hansen

3 MYNDIGHED OG VANDPROJEKTER. Pia Boisen Hansen 3 MYNDIGHED OG VANDPROJEKTER Pia Boisen Hansen DISPOSITION Baggrund Forhistorie og udvikling Alling Ådal projekt og eksempler Kastbjerg Ådal projekt og eksempler Gode råd BAGGRUND Biolog, Randers Kommune

Læs mere

Simested Å udspring. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Mariagerfjord kommune

Simested Å udspring. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Mariagerfjord kommune Simested Å udspring Kort sammendrag af forundersøgelsen Mariagerfjord kommune Indledning Rebild Kommune har i samarbejde med Mariagerfjord Kommune undersøgt mulighederne for at etablere et vådområde langs

Læs mere

TEKNISK FORUNDERSØGELSE FOSFORVÅDOMRÅDE VIGERSDAL Å DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL

TEKNISK FORUNDERSØGELSE FOSFORVÅDOMRÅDE VIGERSDAL Å DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL TEKNISK FORUNDERSØGELSE FOSFORVÅDOMRÅDE VIGERSDAL Å DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL Formål med fosforvådområde PRÆSENTATION Fosforvådområder Indhold af teknisk forundersøgelse FORMÅL At

Læs mere

Tillæg til Statistik over økologiske jordbrugsbedrifter 2018 Autorisation & produktion

Tillæg til Statistik over økologiske jordbrugsbedrifter 2018 Autorisation & produktion Tillæg til Statistik over økologiske jordbrugsbedrifter 2018 Autorisation & produktion Marts 2019 Redaktion: Landbrugsstyrelsen Tekst: Landbrugsstyrelsen Foto: COLOURBOX ISSN: 2246-2872 Tillæg til ISBN

Læs mere

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL PRÆSENTATION Ca. 30 minutter - Opgave og proces - Natura 2000 - Projektforslag - Konsekvenser - Økonomi - Sammenfatning OPGAVE OG PROCES

Læs mere

Befolkningsudviklingen i Danmark

Befolkningsudviklingen i Danmark Notat 20. juni 2019 Befolkningsudviklingen i Danmark 2010-2019 Resume: I dette notat ser vi på befolkningsudviklingen i Danmark fra 2010 til 2019 i et geografisk perspektiv. Vi kan på baggrund af notatet

Læs mere

LIFE70 Restaurering af sjældne våde naturtyper i Syddanmark

LIFE70 Restaurering af sjældne våde naturtyper i Syddanmark LIFE70 Restaurering af sjældne våde naturtyper i Syddanmark Introduktion, baggrund og resultater Afsluttende konference 2018 Indhold Om LIFE projektet LIFE projektets rammesætning hvad er udfordringen

Læs mere

Alenbækken og Stigmosen - Restaureringsprojekt under Vandplanindsatsen

Alenbækken og Stigmosen - Restaureringsprojekt under Vandplanindsatsen 14. juni 2019 Sags id: 15/29083 Alenbækken og Stigmosen - Restaureringsprojekt under Vandplanindsatsen Assens Kommune, har den 24. maj 2019 fremsendt forslag til et vandløbsrestaureringsprojekt som en

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt (01)

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt (01) Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt (01) 27. februar 2014 J.nr. 14-0341223 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 234af 31. januar 2014

Læs mere

TEKNISK FORUNDERSØGELSESRAPPORT ELLING Å, PROJEKT 1.

TEKNISK FORUNDERSØGELSESRAPPORT ELLING Å, PROJEKT 1. TEKNISK FORUNDERSØGELSESRAPPORT ELLING Å, PROJEKT 1. Dato: 29. januar 2014 Sagsnummer: 13/14267 Forfatter: Allan Dalmark Jensen Emne: Forundersøgelse for Elling Å 1 Knivholt Bæks indløb i rørlægning. Indhold

Læs mere

LIFE70 Seminar om tværkommunalt samarbejde 27. januar 2016

LIFE70 Seminar om tværkommunalt samarbejde 27. januar 2016 LIFE70 Seminar om tværkommunalt samarbejde 27. januar 2016 Restaurering af sjældne våde naturtyper i Syddanmark Indhold Om LIFE projektet Motivation til at gå i gang med et LIFE projekt LIFE projektets

Læs mere

August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV

August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV VÅDOMRÅDEPROJEKT SKJOLD ÅDALEN August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV BAGGRUND Skjold Ådalen blev i 1999 sammen med andre

Læs mere

Sådan kommer din boligskat til at se ud Det betyder regeringens boligskat-udspil fordelt på kommune

Sådan kommer din boligskat til at se ud Det betyder regeringens boligskat-udspil fordelt på kommune Sådan kommer din bolig til at se ud Det betyder regeringens bolig-udspil fordelt på kommune Kilde: Skatteministeriet Ejendomsværdi Albertslund Billigere hus 1800000 28400 30400 31200 30400 800 0 19900

Læs mere

Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. med 6-9 måneders anciennitet. samtaler eller mere. Alle personer Gens. antal samtaler.

Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. med 6-9 måneders anciennitet. samtaler eller mere. Alle personer Gens. antal samtaler. Andel med 5 eller Andel med 4 eller Andel med 3 eller Andel med 3 eller Andel med 3 eller Andel med 6 eller 6-9 måneders måneders Hele landet 14.257 51 % 5,5 3.243 61 % 2,9 2.045 60 % 3,0 2.802 60 % 3,0

Læs mere

Her er Danmarks dyreste og billigste kommuner

Her er Danmarks dyreste og billigste kommuner Her er Danmarks dyreste og billigste kommuner 22. januar 2019 Akutbolig.dk har undersøgt kvadratmeterpriserne på lejeboliger i landets 98 kommuner for at klarlægge landets dyreste og billigste kommuner

Læs mere

Naturforbedring i Sandlyng Mose Projektresumé November 2016

Naturforbedring i Sandlyng Mose Projektresumé November 2016 Sorø Kommune Naturforbedring i Sandlyng Mose Projektresumé November 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. BAGGRUND 1 2. PROJEKTBESKRIVELSE 3 3. PROJEKTETS KONSEKVENSER 5 1. BAGGRUND Sandlyng Mose er en tidligere

Læs mere

Bekendtgørelse om delegation af miljøministerens beføjelser i lov om forurenet jord til Miljøstyrelsen og Miljøministeriets miljøcentre

Bekendtgørelse om delegation af miljøministerens beføjelser i lov om forurenet jord til Miljøstyrelsen og Miljøministeriets miljøcentre Miljø- og Planlægningsudvalget, Miljø- og Planlægningsudvalget (2. L 118 - Bilag 13,L 119 - Bilag 13 Offentligt UDKAST til Bekendtgørelse om delegation af miljøministerens beføjelser i lov om forurenet

Læs mere

MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR

MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR Til Kolding Kommune Dokumenttype Resumé Dato December 2010 Resumé af teknisk og biologisk forundersøgelse MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR 1 INDLEDNING OG BAGGRUND Kolding Kommune ønsker i forbindelse

Læs mere

Temperaturen på markedet for enfamiliehuse baseret på Arbejdernes Landsbanks boligtermometer. Prisstigning i pct. år/år

Temperaturen på markedet for enfamiliehuse baseret på Arbejdernes Landsbanks boligtermometer. Prisstigning i pct. år/år Temperaturen på boligmarkedet opdelt på kommuner Boligtermometeret måler på 4 nøgletal: Prisudvikling (kvadratmeterpriser), liggetider, afslag og antal. Disse nøgletal vurderes i forhold til gennemsnittet

Læs mere

Indsatsen for langvarige kontanthjælpsmodtagere i målgruppen for Flere skal med

Indsatsen for langvarige kontanthjælpsmodtagere i målgruppen for Flere skal med Notat Indsatsen for langvarige kontanthjælpsmodtagere i målgruppen for Flere skal med 8-05-2017 J. Nr. Click here to enter text. VOA / APK KOMMUNEFORDELINGER Kommuneopdelte opgørelser af andel langvarige

Læs mere

Gennemsnits antal åbningsdage inkl. åbningsdage på søgne- helligdage

Gennemsnits antal åbningsdage inkl. åbningsdage på søgne- helligdage Kommune nr. Kommune navn Vuggestue 2011 på 101 København 237,5 3,5 234,0 253 19,0 147 Frederiksberg 246,0 0,0 246,0 253 7,0 151 Ballerup 0,0 0,0 0,0 253-153 Brøndby 0,0 0,0 0,0 253-155 Dragør 243,0 0,0

Læs mere

Prisstigning i pct. år/år

Prisstigning i pct. år/år Temperaturen på boligmarkedet opdelt på kommuner Boligtermometeret måler på 4 nøgletal: Prisudvikling (kvadratmeterpriser), liggetider, afslag og antal. Disse nøgletal vurderes i forhold til gennemsnittet

Læs mere

Gørup Enge Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Gørup Enge Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Gørup Enge Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Udsigt over det meget store, flade og åbne område i Gørup enge Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand

Læs mere

Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins. (6 juni 2019)

Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins. (6 juni 2019) Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins (6 juni 2019) Formål med kvælstofvådområder At genskabe naturlige hydrologiske forhold for derved at mindske kvælstofudledningen

Læs mere

Søborg Sø. Genopretning af. den 15. november 2018 Ida Dahl-Nielsen, Naturstyrelsen Nordsjælland

Søborg Sø. Genopretning af. den 15. november 2018 Ida Dahl-Nielsen, Naturstyrelsen Nordsjælland Genopretning af Søborg Sø den 15. november 2018 Ida Dahl-Nielsen, Naturstyrelsen Nordsjælland Oplæg: Baggrund og forløbet indtil nu Hvad går på projektet ud på? Projektering med beregninger og overvejelser

Læs mere

Temperaturen på markedet for enfamiliehuse baseret på Arbejdernes Landsbanks boligtermometer

Temperaturen på markedet for enfamiliehuse baseret på Arbejdernes Landsbanks boligtermometer Temperaturen på boligmarkedet opdelt på kommuner Boligtermometeret måler på 4 nøgletal: Prisudvikling (kvadratmeterpriser), liggetider, afslag og antal. Disse nøgletal vurderes i forhold til gennemsnittet

Læs mere

Faktaark til RKI analyse

Faktaark til RKI analyse Faktaark til RKI analyse 1. Antal personer i RKI registret 2. Antal registrerede fordelt på regioner og kommuner 3. Top 10 over kommuner med hhv. flest og færrest registrerede 4. Antal registrerede fordelt

Læs mere

Hvor bor de grønneste borgere i Danmark i 2018?

Hvor bor de grønneste borgere i Danmark i 2018? Hvor bor de grønneste borgere i Danmark i 2018? Indhold Figur 1.0 - Opvarmning af danske boliger med varmepumpe 3 Figur 2.0 - Interesse for grøn energi 6 Figur 3.0 - Grønt Flag Grøn Skole 7 Figur 4.0 -

Læs mere

Naturgenopretning i danske vandløb hvad virker?

Naturgenopretning i danske vandløb hvad virker? Naturgenopretning i danske vandløb hvad virker? Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua Naturlige vandløbsprojekter skaber de mest naturlige forhold for fisk, dyr og planter! Men hvad er naturligt nok,

Læs mere

Tabel 20 - Beskæftigelse 1 Beskæftigelse efter branche og arbejdsstedskommune

Tabel 20 - Beskæftigelse 1 Beskæftigelse efter branche og arbejdsstedskommune Tabel 20 - Beskæftigelse 1 03.11.00 Havfiskeri 101 København 13 12 9 12 10 9 9 147 Frederiksberg. 1... 1 1 155 Dragør 7 7 7 6 5 4 4 159 Gladsaxe 1...... 161 Glostrup. 1 1.... 163 Herlev 1...... 167 Hvidovre

Læs mere

Passivandel kontanthjælp

Passivandel kontanthjælp Kontanthjælp Passivandel kontanthjælp Jul 2018 Randers 208 13,6 Skanderborg 28 14,4 Silkeborg 120 14,9 Egedal 32 17,9 Favrskov 35 18,2 Holbæk 209 19,3 Hjørring 123 21,3 Aabenraa 149 22,4 Greve 58 22,6

Læs mere

Udviklingen i den gennemsnitlig boligstørrelse

Udviklingen i den gennemsnitlig boligstørrelse Udviklingen i den gennemsnitlig boligstørrelse Af Lasse Vej Toft, lvt@kl.dk Dato: Vælg datoælg dat Side 1 af 9 Formålet med dette analysenotat er at give et overblik over udviklingen i boligarealet per

Læs mere

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal Publikationen kan hentes på hjemmesiden for Økonomi- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed: www.oimb.dk Henvendelse om publikationen kan ske til kontaktpersonen

Læs mere

Notat 10. juli 2017 DPN/MSB / J-nr.: /

Notat 10. juli 2017 DPN/MSB / J-nr.: / Notat 10. juli 2017 DPN/MSB / J-nr.: 211808 / 2409759 Store ændringer i liggetiderne på boligmarkedet I store dele af landet var liggetiderne lavere i de første seks måneder af 2017 i forhold til sidste

Læs mere

Temperaturen på markedet for enfamiliehuse baseret på Arbejdernes Landsbanks boligtermometer

Temperaturen på markedet for enfamiliehuse baseret på Arbejdernes Landsbanks boligtermometer Temperaturen på boligmarkedet opdelt på kommuner Boligtermometeret måler på 4 nøgletal: Prisudvikling (kvadratmeterpriser), liggetider, afslag og antal. Disse nøgletal vurderes i forhold til gennemsnittet

Læs mere

Fjernelse af spærring ved Lerkenfeld Dambrug

Fjernelse af spærring ved Lerkenfeld Dambrug Fjernelse af spærring ved Lerkenfeld Dambrug 2015 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. GENNEMFØRTE INDSATSER... 4 2.1 Nedbrydning af opstemning og oprensning af sand... 4 2.2 Lukning af omløbsstryg

Læs mere

Temperaturen på markedet for enfamiliehuse baseret på Arbejdernes Landsbanks boligtermometer

Temperaturen på markedet for enfamiliehuse baseret på Arbejdernes Landsbanks boligtermometer Temperaturen på boligmarkedet opdelt på kommuner Boligtermometeret måler på 4 nøgletal: Prisudvikling (kvadratmeterpriser), liggetider, afslag og antal. Disse nøgletal vurderes i forhold til gennemsnittet

Læs mere

Ændring af aftale om justering af tjenestemandslønninger

Ændring af aftale om justering af tjenestemandslønninger Cirkulære om Ændring af aftale om justering af tjenestemandslønninger mv. fra 1. april 2005 samt om andre lønmæssige ændringer som følge af kommunernes ændrede fordeling på stedtillægsområder med virkning

Læs mere

Prisstigning i pct. år/år

Prisstigning i pct. år/år Temperaturen for enfamiliehuse fordelt på landsdele og kommuner, og lejligheder i udvalgte byer Boligtermometeret måler på 4 nøgletal: Prisudvikling (kvadratmeterpriser), liggetider, afslag og antal. Disse

Læs mere

Privatskoleudvikling på kommuneniveau

Privatskoleudvikling på kommuneniveau Privatskoleudvikling på kommuneniveau Indhold 1) Stigning/fald i andel privatskolebørn i perioden 2003-2013 2) Andel privatskoleelever 2003-2013 3) Fremskrivning, ud fra de sidste 10 års udvikling, til

Læs mere

Stor forskel på byggesagsgebyrer blandt landets kommuner

Stor forskel på byggesagsgebyrer blandt landets kommuner Notat 15. februar 2018 J-nr.: 81855 / 2475454 Stor forskel på byggesagsgebyrer blandt landets kommuner En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at der fortsat er store forskelle på den timepris, som landets

Læs mere

Genopretning af vådområder under Vandmiljøplan II Årsberetning 2003

Genopretning af vådområder under Vandmiljøplan II Årsberetning 2003 Genopretning af vådområder under Vandmiljøplan II Årsberetning 2003 Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen 2004 Nakkebølle. Inddæmning set mod øst, september 2003. Anlægsarbejdet blev afsluttet i august

Læs mere

Egeskov Gade 18, 5772 Kværndrup Karlsbjergvej 39, Sdr. Broby 5672 Broby

Egeskov Gade 18, 5772 Kværndrup Karlsbjergvej 39, Sdr. Broby 5672 Broby HØRING I HENHOLD TIL VANDLØBSLOVEN Projektbeskrivelse for Realisering af en vandplansindsatser i Albækken og en i Sallinge Å Faaborg-Midtfyn Kommune har den 1. november 2015 søgt om godkendelse til at

Læs mere

Naturforvaltningskonferencen 2017

Naturforvaltningskonferencen 2017 Naturforvaltningskonferencen 2017 Fremtidens natur- og landskabsforvalter Skovskolen Torsdag den 28. september 10-10-2017 2 Dagens præsentationer 01: Naturforvaltning før, nu og i fremtiden Peder Winkel

Læs mere

Harre Nor. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Harre Nor. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Harre Nor Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Indledning og baggrund For at opfylde målene i EUs Vandrammedirektiv, skabe mere natur og reducere kvælstoftilførslen til Limfjorden arbejder

Læs mere

Bekendtgørelse om landets inddeling i skatteankenævnskredse, vurderingsankenævnskredse, skatte- og vurderingsankenævnskredse samt motorankenævnskredse

Bekendtgørelse om landets inddeling i skatteankenævnskredse, vurderingsankenævnskredse, skatte- og vurderingsankenævnskredse samt motorankenævnskredse BEK nr 7 af // (Gældende) Udskriftsdato:. maj 9 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. -7995 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om landets inddeling i skatteankenævnskredse,

Læs mere

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Sygefravær blandt ansatte i kommunerne

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Sygefravær blandt ansatte i kommunerne Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal Sygefravær blandt ansatte i kommunerne Publikationen kan hentes på hjemmesiden for Økonomi- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed: www.oimb.dk Henvendelse om publikationen

Læs mere

Temperaturen på markedet for enfamiliehuse baseret på Arbejdernes Landsbanks boligtermometer

Temperaturen på markedet for enfamiliehuse baseret på Arbejdernes Landsbanks boligtermometer Temperaturen på boligmarkedet opdelt på kommuner Boligtermometeret måler på 4 nøgletal: Prisudvikling (kvadratmeterpriser), liggetider, afslag og antal. Disse nøgletal vurderes i forhold til gennemsnittet

Læs mere

Antal husstande og antal personer pr. 1. januar 2005 komgl gammel kommune komny ny kommune antal husstande antal personer 101 København 101 København

Antal husstande og antal personer pr. 1. januar 2005 komgl gammel kommune komny ny kommune antal husstande antal personer 101 København 101 København Antal husstande og antal personer pr. 1. januar 2005 komgl gammel kommune komny ny kommune antal husstande antal personer 101 København 101 København 273489 502362 147 Frederiksberg 147 Frederiksberg 49907

Læs mere

Jeg kan derudover oplyse, at ledighedsydelsesmodtagere ikke er forpligtiget til at registrere, hvilke stillingsbetegnelser de søger job indenfor.

Jeg kan derudover oplyse, at ledighedsydelsesmodtagere ikke er forpligtiget til at registrere, hvilke stillingsbetegnelser de søger job indenfor. Beskæftigelsesudvalget 2018-19 BEU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 88 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg lov@ft.dk Leif Lahn Jensen Leif.Jensen@ft.dk Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden

Læs mere

Andel af personer registreret med sager i RKI register

Andel af personer registreret med sager i RKI register 8,00% Andel af personer registreret med sager i RKI register Juli 2010 4,62% 6,48% 6,92% 6,71% 7,08% 6,90% 7,43% 7,19% 7,50% 7,49% 7,00% 6,00% Januar 2011 4,72% 4,80% 5,00% i RKI registret 0,47% 0,49%

Læs mere

Trivsel hos eleverne i folkeskolen, 2017

Trivsel hos eleverne i folkeskolen, 2017 Trivsel hos eleverne i folkeskolen, 2017 Bilag 1. Kommunefordelinger Tabel 1 Faglig trivsel, fordeling af trivselsscore, pct., opdelt på kommuner, 2017 1,0-2,0 2,01-3,0 3,01-4,0 4,01-5,0 Antal svar Aabenraa

Læs mere

Skov- og Naturstyrelsen, Midtjylland

Skov- og Naturstyrelsen, Midtjylland Skov- og Naturstyrelsen, Midtjylland UDKAST NOTAT 3. april 2009 Fjederholt Å ejendomsmæssig forundersøgelse resultater og projektforslag 1. Undersøgelsen 1.1 Sammenstilling Bilag 1. Opgørelse af den ejendomsmæssige

Læs mere

Tabel 1: Opgørelse af den effektive sagsbehandlingstid i måneder for afgørelser meddelt efter husdyrgodkendelseslovens 11 og 12.

Tabel 1: Opgørelse af den effektive sagsbehandlingstid i måneder for afgørelser meddelt efter husdyrgodkendelseslovens 11 og 12. Bilag 1 Tabel 1: Opgørelse af den effektive sagsbehandlingstid i måneder for afgørelser meddelt efter husdyrgodkendelseslovens 11 og 12. Kommunens effektive sagsbehandlingstid er sagsbehandlingstiden fratrukket

Læs mere

Personer registreret med betalingsanmærkninger i RKI register

Personer registreret med betalingsanmærkninger i RKI register Personer med betalingsanmærkninger i RKI register Betalingsanmærkninger Sag-snit pr. Snit beløb Snit beløb Analyse Personer Vækst Beløb totalt pr. sag Januar 2008* 462.565 185.084 4,37% 2,50 kr 7.301.684.757

Læs mere

N O T A T. Tal for undtagelser i forbindelse med 225- timersreglen- December måned

N O T A T. Tal for undtagelser i forbindelse med 225- timersreglen- December måned N O T A T 8. marts 2016 Tal for undtagelser i forbindelse med 225- timersreglen- December måned J.nr 16/03977 I bilag A nedenfor er vist foreløbige kommunefordelte antal og andele i forhold til undtagne

Læs mere

I bilag B nedenfor er tallene der ligger til grund for figuren i bilag A vist. Bilag B viser således de samme antal og andele som bilag A.

I bilag B nedenfor er tallene der ligger til grund for figuren i bilag A vist. Bilag B viser således de samme antal og andele som bilag A. N O T A T 8. marts 2016 Tal for undtagelser i forbindelse med 225- timersreglen- november måned J.nr 16/03977 I bilag A nedenfor er vist foreløbige kommunefordelte antal og andele i forhold til undtagne

Læs mere

Foreløbige tal for undtagelser i forbindelse med 225- timersreglen

Foreløbige tal for undtagelser i forbindelse med 225- timersreglen N O T A T 11. oktober 2016 Foreløbige tal for undtagelser i forbindelse med 225- timersreglen J.nr 16/03977 I bilag A nedenfor er vist foreløbige kommunefordelte antal og andele i forhold til undtagne

Læs mere

Experians RKI-statistik, august 2019

Experians RKI-statistik, august 2019 Experians RKI-statistik, august 2019 Statistikken viser udviklingen i RKI-registret i perioden: juli 2016 juli 2019 1 Experian Personer registreret med betalingsanmærkninger i RKI register Betalingsanmærkninger

Læs mere

I bilag B nedenfor er tallene, der ligger til grund for figuren i bilag A, vist. Bilag B viser således de samme antal og andele som bilag A.

I bilag B nedenfor er tallene, der ligger til grund for figuren i bilag A, vist. Bilag B viser således de samme antal og andele som bilag A. N O T A T 25. april 2017 Undtagelser fra 225-timersreglen januar 2017 J.nr 17/04682 I bilag A nedenfor er vist foreløbige kommunefordelte antal og andele i forhold til undtagne borgere i forbindelse med

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 587 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 587 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18 MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 587 Offentligt NOTAT Arter og Naturbeskyttelse Ref. DOWBR Den 23. april 2018 Fordeling af rødlistede arter på kommuner Aarhus Universitet,

Læs mere

Tabel 1: Opgørelse af den effektive sagsbehandlingstid i måneder for afgørelser meddelt efter husdyrgodkendelseslovens 11, 12 og 16.

Tabel 1: Opgørelse af den effektive sagsbehandlingstid i måneder for afgørelser meddelt efter husdyrgodkendelseslovens 11, 12 og 16. Bilag 1 Tabel 1: Opgørelse af den effektive sagsbehandlingstid i måneder for afgørelser meddelt efter husdyrgodkendelseslovens 11, 12 og 16. Kommunens effektive sagsbehandlingstid er sagsbehandlingstiden

Læs mere

Vand- og naturplaner. Status forår Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen

Vand- og naturplaner. Status forår Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen Vand- og naturplaner Status forår 2010 Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen Udkast til planerne Planerne kan hentes på Miljøministeriets hjemmeside : http://www2.blst.dk/publikationer/vandplanforslag/1_15_

Læs mere

Hjermind Sø - Vådområdeprojekt. Lodsejermøde 22. april - Gudenåhuset - Bjerringbro Lars Bo Christensen

Hjermind Sø - Vådområdeprojekt. Lodsejermøde 22. april - Gudenåhuset - Bjerringbro Lars Bo Christensen Hjermind Sø - Vådområdeprojekt Lodsejermøde 22. april - Gudenåhuset - Bjerringbro Lars Bo Christensen Hjermind Sø - Lodsejermøde Indlæg: Hvad er et vådområde Hvordan foregår kvælstoffjernelsen Hvilke muligheder

Læs mere

Den Særlige Vand og Naturindsats

Den Særlige Vand og Naturindsats Den Særlige Vand og Naturindsats Miljømilliarden Politisk aftale mellem Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti DEN af 3. SÆRLIGE november VAND 2006 OG NATURINDSATS Forord For at bidrage

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund. Rambøll Englandsgade 25 DK-5100 Odense C. T F

NOTAT. 1. Baggrund. Rambøll Englandsgade 25 DK-5100 Odense C. T F NOTAT Dato 28-05-2013 Projekt Jordbro Å Kunde Naturstyrelsen Aalborg Notat nr. 1.2 Dato 28-05-2013 Til Fra KS af Kjeld Lundager Jørgensen, Naturstyrelsen Mads Bøg Grue, Rambøll A/S Dennis Søndergård Thomsen,

Læs mere

Ved brev af 30. april 2019 meddelte Udlændingestyrelsen, at landstallet for 2020 blev fastsat til 600 personer.

Ved brev af 30. april 2019 meddelte Udlændingestyrelsen, at landstallet for 2020 blev fastsat til 600 personer. 3. Asylkontor Til Kommunernes Landsforening og Kommunekontaktrådene 29. september 2019 Kommunekvoter for 2020 Ved brev af 30. april 2019 meddelte Udlændingestyrelsen, at landstallet for 2020 blev fastsat

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 174 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 174 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 174 Offentligt 17. december 2014 J.nr. 14-4997490 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 174 af 18. november 2014

Læs mere

Forsikring & Pension Pensionsformuer

Forsikring & Pension Pensionsformuer Pensionsformuer 1. Pensionsformue i alt 2. Pensionstype og alder 3. Pensionsformuer og alderstrin 4. Aldersgrupper 5. Køn 6. Landsdel 7. Kommune 8. Uddannelse 9. Fordelingen af indkomst 10. Socioøkonomiske

Læs mere

Søborg Sø. Genopretning af

Søborg Sø. Genopretning af Genopretning af Søborg Sø Følgegruppemøde den 11. marts Oplæg: Velkomst og bordrunde kort om Naturstyrelsen Nordsjælland Søborg Sø. Hvad er der sket i projektet indtil nu Gennemgang af udvalgte emner fra

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 33 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 33 Offentligt Finansudvalget 2017-18 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 33 Offentligt 13. november 2017 J.nr. 2017-7140 Til Folketinget Finansudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 33 af 18. oktober 2017 (alm.

Læs mere

PLO Analyse Hver fjerde praktiserende læge er over 60 år

PLO Analyse Hver fjerde praktiserende læge er over 60 år PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION PLO Analyse Hver fjerde praktiserende læge er over 60 år Hovedbudskaber Antallet af praktiserende læger er faldet med næsten 300 læger siden 2007 Èn ud af fire læger er

Læs mere

PLO Analyse 2/3 af landets læger har nu lukket for flere patienter

PLO Analyse 2/3 af landets læger har nu lukket for flere patienter PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Dato 11. september 2017 PLO Analyse 2/3 af landets læger har nu lukket for flere patienter Hovedbudskaber: Det meste af Nordjylland, det sydlige Sjælland og Lolland-Falster,

Læs mere

Personer registreret i RKI register med sager opdelt og rangeret efter bopælsregion

Personer registreret i RKI register med sager opdelt og rangeret efter bopælsregion 15 Personer i RKI register med sager opdelt og rangeret efter bopælsregion Danmark Juli 2014-5,21% Juli 2015-5,15% Juli 2016-4,95% Juli 2017-4,68% Juli 17 Sag-snit Snit beløb diffe- Kode Region ring ring

Læs mere

Til Folketinget - Skatteudvalget

Til Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2009-10 L 221 Svar på Spørgsmål 25 Offentligt J.nr. 2010-311-0047 Dato: 9. juni 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget L 221 - Forslag til Lov om ændring af personskatteloven, ligningsloven

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 138 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 138 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 138 Offentligt MINISTEREN Beskæftigelsesudvalget Folketinget Dato J. nr. 29. november 2016 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København

Læs mere

Landbrugets stemme. Vandløbsanalyserne. Baggrund for, arbejdet med fremskaffelsen og resultaterne

Landbrugets stemme. Vandløbsanalyserne. Baggrund for, arbejdet med fremskaffelsen og resultaterne Vandløbsanalyserne Baggrund for, arbejdet med fremskaffelsen og resultaterne Vandløbs analyser Landbrugets stemme Fra 1970 2010 har Naturstyrelsen udtaget flere end 1 mio. analyser i danske vandløb. Naturstyrelsen

Læs mere

Tilsyn med fortidsminder

Tilsyn med fortidsminder Tilsyn med fortidsminder Kulturarvsstyrelsen overtager tilsynet med fortidsminder Kulturarvsstyrelsen har det nationale ansvar for vores ca. 30.000 fortidsminder. nordjyllands historiske museet for thy

Læs mere

Tabel 1: Fortsættes:

Tabel 1: Fortsættes: Bilag 1 Tabel 1: Opgørelse af den effektive sagsbehandlingstid i måneder for afgørelser meddelt efter husdyrgodkendelseslovens 11, 12 og 16. Kommunens effektive sagsbehandlingstid er sagsbehandlingstiden

Læs mere

Experians RKI-analyse. Januar 2015

Experians RKI-analyse. Januar 2015 Experians RKI-analyse Januar 2015 Personer registreret med betalingsanmærkninger i RKI register Betalingsanmærkninger Andel Sag-snit pr. Snit beløb Snit beløb Analyse Personer Vækst registreret person

Læs mere