Velkommen til Nordisk Ministerråds og BIN-Nordens 3. konference i projektet Børn og kultur i det 21. århundrede hvad ved vi?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Velkommen til Nordisk Ministerråds og BIN-Nordens 3. konference i projektet Børn og kultur i det 21. århundrede hvad ved vi?"

Transkript

1 Børn & kultur det æstetiskes betydning? Velkomst Velkommen til Hotel ÖRK, Island velkommen til sagaernes ø! En mere dramatisk ramme omkring det æstetiskes betydning i liv, i kunst og i medier kan ingen vist forlange. Stormen brager, tågerne huserer, landskaber, der har rummet Vølven, Njal, Bergthora, Egil Skallagrimsson, Gunnar fra Hlidarendi, Gunløg, Ravnkel norrøn lidenskab, passion, kærlighed, had, omsorg og ære. En verden af fortællinger om verdens skabelse og verdens undergang, der stadig er del af vore fortællinger om os selv selv når vi ikke ved det! Velkommen til Nordisk Ministerråds og BIN-Nordens 3. konference i projektet Børn og kultur i det 21. århundrede hvad ved vi? I marts 2004 samlede BIN-Nordens styregruppe en mindre skare af forskere og formidlere på Danmarks Biblioteksskole i København. Kan vi på tværs af fag dele viden om børn og kultur i det 21. århundrede? spurgte BIN. Kan en serie af konferencer bruges som mødested? Vil I bidrage? BIN fik svar på tiltale. Meget blev ændret. Men det grundlæggende svar fra alle var: JA! Man starter ikke en velkomst med en tak. Vi gør det alligevel. Uden jeres faglige opbakning havde det ikke været muligt i december 2005 at begive os ud på den nordiske rejse, der nu og lad os sige foreløbig ender her på Hotel Örk med fokus på det æstetiskes betydning i børns hverdag og det æstetiskes betydning i kunst og medier for børn. Børn & kultur i teori og metode? Det var hovedspørgsmålet for konferencen på Schæffergården i Vi fik centrale bud og nye spørgsmål med os:

2 - Hvordan bestemmer vi begreberne børneperspektiv og børns perspektiv? - Hvorfor har vi en overvægt af etnografiske studier fokuseret på børns forhold i daginstitutioner og skoler? - Hvorfor har vi en mangel på historiske studier, der kan sætte de etnografiske i perspektiv og give dem bedre tolkningsberedskab? - Hvorfor har vi nordisk forskelligt en mangel på mere klassiske litteratur-, teater-, film- og billedstudier? - Kører modetendenser med teorier og metoder, kører politiske behov for strategisk forskning med os? - Hvem sikrer behovet for den grundforskning, der ikke umiddelbart kan omsættes i praksis, i formidling, i nytte? Børn & Kultur i samfund? Det var det overordnede spørgsmål for den 2. konference på Lysebu ved Oslo sidste år. Mens tågerne vi kan vel nu sige traditionen tro! - sænkede sig over Norge og skjulte al udsigt fra Lysebu blev der spurgt til en særlig nordisk børnekulturel profil. Er det at på børn som beings, på barndom som et liv her og nu, på børn som informanter og børn som kulturelt kompetente et særligt nordisk fænomen? Konferencen gav et foruroligende billede af en politisk retorisk sejr. Overalt i Norden planlægges der i disse år med børneperspektiver - for kompetente, socialt handlende, kulturelt skabende børn. De begreber, vi som forskere endnu diskuterer, de bestemmelser, der endnu er under afprøvning er som smukke, dækningsløse ord vandret ud i en politisk styret praksis, der sjældent respekterer de vilkår, der følger med. Kan vi spurgte konferencen skabe en kritisk modoffentlighed? En faglig platform, der protesterer, når nye begreber bliver spændt for gamle mål? BIN-Norden spørger og spørger, konstaterede Anne Trine Kjørholt drilsk på Lysebu. Hvad med svar? BIN- Norden spørger. Det har vi flere grunde til. Først når vi kan forlade de ligegyldige spørgsmål, først når vi sammen på tværs af fag bliver i stand til at stille de nye, de præcise, de øjenåbnende spørgsmål, nærmer vi os en form for sandhed - mulighederne for at give svar, der kan pege fremad. Svar på projektets overordnede spørgsmål: Børn & kultur i det 21. århundrede hvad ved vi?

3 At de indsigter i de komplekse relationer mellem børn og kultur, vi fra hver vore fag kan bidrage med, tilsammen vil skabe en historie, vi kan gribe og begribe barndom, børns kultur og børnekultur i det 21. århundrede med, er stadig projektets største ambition. Vi er på vej mod svar. Konferencernes mål er som I ved at bidrage. Da Ulf Palmenfelt havde læst og læst og da Bengt Sandin som leder af den første programkomités peer-review-proces tørrede sveden af panden, blev den første antologi af artikler lagt på nettet. Efter Lysebu læste Ulf igen. Og Gestur Gudmundsson er stadig svedig efter den peer-review-proces, han har ledet. Hovedparten af den anden antologi ligger nu på nettet. Resten følger, når konferencen her er slut. Alle indlæg og artikler er bidrag til projektets faglige empiri. Det gælder også for indlæg på denne 3. konference. Hver konference har sin egen programkomité, der står for konferencens faglige indhold og arbejdsmåde. For denne konferences struktur og program står: Karin Helander, Sverige Tone Kolbjørnsson, Norge Dagny Kristjandottir, Island Flemming Mouritsen, Danmark Helana Saarikoski, Finlan Komitéen har ændret konferencens arbejdsmåde lidt. Vi arbejder stadig med undertemaer. Denne gang kun med to: - Det æstetiskes betydning i børns hverdagspraksis? - Det æstetiskes betydning i kunst, medier og kultur for børn? Hvert undertema åbnes af en keynotespeaker, kommenteres af to kollegaer, diskuteres i plenum og belyses så yderligere gennem papers og diskussioner i workshops.

4 For praktisk organisation, fejl i titler og programmer osv står som sædvanlig BIN-Nordens styregruppe, som ud over mig består af: Anne Banér fra Sverige Dagny Kristjansdottir fra Island Liisa Karlsson fra Finland Ulf Palmenfelt fra Gotland Kristjan Jonsson fra Island. Henrik Tarp Vang fra Danmark Får I problemer, så henvend jer til en af os! Vil I have dem løst, så henvend jer til hende, der har check på alt, trækker i alle tråde, hjælper med det meste og får det hele til at klappe: Mette Kusk! Vi håber, vi får nogle rigtig gode dage både fagligt og socialt! Tak, fordi I er kommet og vil bidrage!

5 Åbning En velkomst hører sig til. Det gør en åbning også. Skal en konference komme godt fra start, må den have gode ord med på vejen. Børn og kultur det æstetiskes betydning får flere. Først fra den islandske forfatter. Thorarinn Eldjárn. Velkommen Thorarinn. Ragnheidur Thorarinnsdottir fra det islandske Kultur- og Undervisningsdepartement er et af de mennesker, der har betydet mest for dette BIN-projekt. Hun har fra starten som medlem af Nordisk Ministerråd og BUK - troet på og arbejdet for projektet. Det er med stor glæde jeg giver dig ordet, Ragnheidur! BIN har gode forbindelser til Islands pædagogiske Universitet. Det er præsenteret i vores styregruppe, det har gæstfrit lagt lokaler til vore møder. Vi er derfor taknemmelige for at rektor for Islands Pædagogiske Universitet, Olafur Proppé, vil give bidrage til denne åbning. Dermed er konferencen Børn & kultur det æstetiskes betydning åben! I får lidt praktiske oplysninger, tid til kort at strække benene, før Vebjørg Tingstad tager fat på de forbindende linjer fra Oslo til Reykjavik fra Lysebu til Hotel ÖRK.

6 Vi er midtvejs! men stadig på vej! Island vinker forude i oktober Først 2009 slutter rejsen med afsluttende publikationer og konference.

BØRN & KULTUR I NORDEN

BØRN & KULTUR I NORDEN BETH JUNCKER BIN-NORDEN BØRN & KULTUR I NORDEN NORDISKE FORSKNINGSPERSPEKTIVER I DIALOG HISTORIEN OM ET PROJEKT BETH JUNCKER BIN-NORDEN BØRN & KULTUR I NORDEN NORDISKE FORSKNINGSPERSPEKTIVER I DIALOG HISTORIEN

Læs mere

NÅR BØRN MØDER KULTUR. En antologi om formidling i børnehøjde N Å R B Ø R N M Ø D E R K U L T U R

NÅR BØRN MØDER KULTUR. En antologi om formidling i børnehøjde N Å R B Ø R N M Ø D E R K U L T U R NÅR BØRN MØDER KULTUR En antologi om formidling i børnehøjde E n a n t o l o g i o m f o r m i d lb i nø g r ni ebk øu rl tnu er he øn js d Ne e t v æ r k 2 0 061 6 NÅR BØRN MØDER KULTUR En antologi om

Læs mere

Den gode overgang om at komme godt afsted og sikkert frem. Af Cand. Psych. Inge Schoug Larsen

Den gode overgang om at komme godt afsted og sikkert frem. Af Cand. Psych. Inge Schoug Larsen Den gode overgang om at komme godt afsted og sikkert frem Af Cand. Psych. Inge Schoug Larsen Kære Nicolai Nu kan jeg ikke lege med dig mere, for jeg er startet herovre på fritidsordningen. Ha det godt

Læs mere

Kend din. Innovation til hverdag. Gyldendal Public. www.gyldendalbusiness.dk

Kend din. Innovation til hverdag. Gyldendal Public. www.gyldendalbusiness.dk Morten Christensen Anders Seneca Kend din kerneopgave Innovation til hverdag Gyldendal Public Kend din kerneopgave Innovation til hverdag Af Morten Christensen og Anders Seneca Stuntfire Kend din kerneopgave

Læs mere

Om at Ole Ditlev NielseN. undervise. 20 skridt til at blive en bedre lærer. DaNsk psykologisk forlag

Om at Ole Ditlev NielseN. undervise. 20 skridt til at blive en bedre lærer. DaNsk psykologisk forlag Om at Ole Ditlev NielseN undervise 20 skridt til at blive en bedre lærer DaNsk psykologisk forlag OM AT UNDERVISE 20 SKRIDT TIL AT BLIVE EN BEDRE LÆRER Ole Ditlev Nielsen OM AT UNDERVISE 20 SKRIDT TIL

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

Brug møder til videndeling

Brug møder til videndeling Brug møder til videndeling Brug møder til videndeling af Ib Ravn, Ph.D., ravn@lld.dk, Learning Lab Denmark På danske arbejdspladser bortødsler man gladeligt en mængde gode lejligheder til videndeling.

Læs mere

Jeg vil ikke fjerne halvdelen af mig selv. Jonathans historie

Jeg vil ikke fjerne halvdelen af mig selv. Jonathans historie 1 Jeg vil ikke fjerne halvdelen af mig selv. Jonathans historie Materielle Tid Alder B6 140 min 13-15 Nøgleord: Identitet, ligebehandling, LGBT, normer Indhold Denne øvelse handler om at definere sin egen

Læs mere

HVAD VISER FORSKNINGEN? At lære Den Motiverende Samtale

HVAD VISER FORSKNINGEN? At lære Den Motiverende Samtale I denne artikel vil jeg præsentere nyeste forskning inden for hvordan man lærer Den Motiverende Samtale. Jeg vil præsentere empiriske undersøgelser og studier, der dokumenterer, at man ikke lærer Den Motiverende

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Når lærere samarbejder med forældre. billeder fra skolens praksis

Når lærere samarbejder med forældre. billeder fra skolens praksis Når lærere samarbejder med forældre billeder fra skolens praksis Indhold Indledning...3 Hvad foregår der i skole-hjemsamarbejdet? Hovedresultater fra et udviklingsarbejde...5 Hvad har vi gjort?...15 Scenen

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelser man selv står for

Spørgeskemaundersøgelser man selv står for 2 Spørgeskemaundersøgelser man selv står for Hvorfor? Man kan vælge at gennemføre en mindre spørgeskemaundersøgelse hvis man ønsker at få et overblik over forældrenes mere overordnede holdning til forskellige

Læs mere

Projektopgaven 9. klasse

Projektopgaven 9. klasse Projektopgaven 9. klasse http://www.emu.dk/elever7-10/projektarbejde/projektopgaven/ Projektopgaven i 9. klasse Projektopgaven er en tværfaglig opgave, hvor du bruger forskellige fags indhold og metoder.

Læs mere

rettigheder for personer med handicap

rettigheder for personer med handicap FN s KONVENTION OM rettigheder for personer med handicap PÅ LET DANSK FN s KONVENTION OM RETTIGHEDER FOR PERSONER MED HANDICAP PÅ LET DANSK Udgivet af: Socialministeriet, 2010 Bearbejdning af FN s konvention

Læs mere

workshops konferencer

workshops konferencer seminarer 6 spørgsmål der sikrer processen workshops konferencer en del af Lære- og dialogforum i Norden INDHOLD 04/ Hvad er målet med dit arrangement? 06/ Hvem inviterer du hvem kommer? 08/ Hvordan skaber

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Det vi gør godt og gerne vil kendes på

Det vi gør godt og gerne vil kendes på TEMA Stress Værktøj 5 Det vi gør godt og gerne vil kendes på Sådan finder I sammenhængen mellem hverdag og vision 1 Indhold Introduktion Processen Lav et oplæg til at indlede processen Mening og sammenhæng

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Arbejdet med udsatte grønlændere har alt for længe været for uambitiøst

Arbejdet med udsatte grønlændere har alt for længe været for uambitiøst STOF nr. 23, 2014 Arbejdet med udsatte grønlændere har alt for længe været for uambitiøst Manglende kontinuitet i prioriteringen af området samt politisk berøringsangst har gjort det svært at forebygge

Læs mere

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET!

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! En fortælling om at arbejde med psykisk og fysisk handicappede

Læs mere

Kan man se det på dem, når de har røget hash?

Kan man se det på dem, når de har røget hash? Kan man se det på dem, når de har røget hash? Når forældre og medarbejdere på de københavnske skoler gerne vil vide noget om unge og rusmidler, har U-turn et godt tilbud: To behandlere og en ung er klar

Læs mere

Nordens børn Unge gør en forskel! Resultater fra projektet Tidlige indsatser for familier

Nordens børn Unge gør en forskel! Resultater fra projektet Tidlige indsatser for familier Nordens børn Unge gør en forskel! Nordens Velfærdscenter Inspirationshæfte Resultater fra projektet Tidlige indsatser for familier 1 Nordens Barn Unge gør en forskel! Udgiver: Nordens Velfærdscenter Sww.nordicwelfare.org

Læs mere

Regler og medbestemmelse i børnehaven

Regler og medbestemmelse i børnehaven Regler og medbestemmelse i børnehaven En undersøgelse i Børnerådets Minibørnepanel BØRNERÅDETS Minibørnepanel Regler og medbestemmelse i børnehaven 1 2 Børnerådets Minibørnepanel Indhold Indledning / 3

Læs mere

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder?

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder? 1 Hvilken forandring skal vi gennemføre? 1 Hvordan skaber vi som ledere engagement? 1 Hvordan får vi sat læringen i system? 2 3 Hvilke vilkår er der for forandringen? Hvordan gør vi? 2 3 Hvordan anerkender

Læs mere

Det er svært at bestemme selv, når man aldrig har lært det

Det er svært at bestemme selv, når man aldrig har lært det Denne artikel er den første i en række om forskellige brugerorganisationers arbejde med brugerindflydelse. Artiklen er blevet til på baggrund af et interview med repræsentanter fra ULF. Artiklen handler

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

NAKUUSA VI VIL OG VI KAN

NAKUUSA VI VIL OG VI KAN NAKUUSA VI VIL OG VI KAN EN OPFØLGNING PÅ Youth Forum I ILULISSAT 2011 12:12 Else Christensen 12:12 NAKUUSA VI VIL OG VI KAN EN OPFØLGNING PÅ YOUTH FORUM I ILULISSAT 2011 ELSE CHRISTENSEN KØBENHAVN 2012

Læs mere

- en undersøgelse af hvorfor unge holder op med at dyrke idræt og hvad der kan få dem til at fortsætte. af Henning Hansen. November, 1998 DBU-Træner

- en undersøgelse af hvorfor unge holder op med at dyrke idræt og hvad der kan få dem til at fortsætte. af Henning Hansen. November, 1998 DBU-Træner - en undersøgelse af hvorfor unge holder op med at dyrke idræt og hvad der kan få dem til at fortsætte af Henning Hansen November, 1998 DBU-Træner Indholdsfortegnelse Beskrivelse af projektet...3 Projektets

Læs mere

DETTE SKAL LÆSES SOM ET SPEAK DET ER MINE PERSONLIGE OPFATTELSER, MENINGER OG ERFARINGER. TAG, HVAD DU KAN BRUGE, OG LAD RESTEN LIGGE!

DETTE SKAL LÆSES SOM ET SPEAK DET ER MINE PERSONLIGE OPFATTELSER, MENINGER OG ERFARINGER. TAG, HVAD DU KAN BRUGE, OG LAD RESTEN LIGGE! DETTE SKAL LÆSES SOM ET SPEAK DET ER MINE PERSONLIGE OPFATTELSER, MENINGER OG ERFARINGER. TAG, HVAD DU KAN BRUGE, OG LAD RESTEN LIGGE! :O) Hej til alle i serviceudvalg og i service ellers I har ventet

Læs mere