Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen"

Transkript

1 Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:00 Mødested: Rådhuset, mødelokale 222, 2. sal Fraværende: Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 1 Budgetlægning BSU Scenarier for tilstrækkelig kapacitet i dagtilbud i Hjørring Øst. 8 3 Etablering af vuggestue i Børnehuset Emmersbæk samt afvikling af 15 dagplejen i Hirtshals by 4 Ændring af funktioner, målgruppe og pladstal i 19 døgnbehandlingstilbuddet i Ungehus Nord 5 Aftale om infektionshygiejne Orientering fra formanden 29 7 Orientering fra medlemmerne 29 8 Forvaltningen orienterer 29

2 Side Ø Budgetlægning BSU Resumé Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget behandler det samlede budgetmateriale for Udvalgets område inden fremsendelse til Økonomiudvalgets samling til 1. behandling. Udvalget skal træffe beslutning om, at det samlede budgetmateriale oversendes. Sagsfremstilling Den 30. maj 2016 udmeldte Byrådet driftsrammer for 2017 og overslagsårene Den fremskrevne ramme tog udgangspunkt i budgetoverslagsåret 2017 i det vedtagne budget I forhold til den fremskrevne ramme har Børne- og Undervisningsforvaltningen udarbejdet forslag til nyt driftsbudget for Det samlede driftsbudget fremgår af de vedhæftede generelle og specifikke budgetbemærkninger (bilag 1 og 2). I det udarbejdede driftsbudget er ikke indarbejdet de forslag til driftsreduktioner, som Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget behandlede på mødet d. 15. august Den endelige beslutning om eventuelle reduktioner vil først ske i forbindelse med de videre budgetforhandlinger. I forhold til den fremskrevne ramme er der indarbejdet en række ændringer. Ændringerne består primært af, at budgetterne på Sektor Undervisning og Dagtilbud er blevet tilpasset det forventede elev- og børnetal for 2017 og overslagsår. Derudover er budgetterne på Børne- og Familieområdet blevet tilpasset den udvikling, der forventes på anbringelsesområderne samt de forebyggende foranstaltninger. Udover de nævnte ændringer i aktivitetsniveauet er der også indarbejdet en række flyt imellem Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget og andre udvalgsområder samt ændringer som følge af Lov- og Cirkulæreprogrammet. I nedenstående skema fremgår de ændringer, der er indarbejdet i forhold til den fremskrevne ramme:

3 Side 3. Omprioritering indenfor udvalg Der er imellem Sektorerne Dagtilbud og Undervisning indarbejdet en række omprioriteringer. Omprioriteringerne går samlet set i 0 og vedrører de budgetændringer, der er indarbejdet i forbindelse med tilpasning af budgetrammerne i forhold til det forventede aktivitetsniveau på undervisnings- og dagtilbudsområdet. Samlet set omprioriteres ca. 5,7 mio. kr. fra Sektor Undervisning til Sektor Dagtilbud. Udgiftsstigningen på dagtilbudsområdet skyldes, at et større antal 0-2-årige vil få behov for en plads i dagtilbud end det var forudsat i de fremskrevne budgetrammer. Merudgiften finansieres dog via omprioritering fra Sektor Undervisning, der primært er relateret til overskydende midler på SFO-tilbuddet, hvor 234 færre elever forventes at gøre brug af tilbuddet i forhold til forudsætningerne i den fremskrevne ramme. Omprioriteringer imellem de to sektorer er nærmere beskrevet i bilag 5. Budgetregulering Børne- og Familieområdet På børne- og familieområdet blev der med budget indarbejdet en række budgetreduktioner, der skulle udmøntes via arbejdet med indsatsstrategien. I nedenstående skema fremgår de budgetreduktioner, der blev indarbejdet: I budgetforslaget er budgetterne blevet tilrettet i forhold til den fremadrettede forventning til foranstaltninger indenfor anbringelsesområderne samt de forebyggende områder. I den forbindelse er det søgt at udmønte den indlagte budgetreduktion, hvilket betyder, at der imellem 2017 og årene 2018 og 2019 flyttes budgetmidler. Efter at budgetrammerne er tilpasset, er reduktionsblokkene i 2017 og 2018 blevet udmøntet, der resterer dog fortsat en andel i 2019 og I nedenstående skema fremgår den endnu ikke udmøntede andel af reduktionsblokken.

4 Side 4. De indarbejdede ændringer i budgetmaterialet er nærmere beskrevet i bilag 6. Flyt imellem udvalg Som det fremgår, er der overført ca. 6,3 mio. kr. imellem Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget og andre udvalgsområder. Overførelserne vedrører primært overførelse af skolekørselsbudget til TMU, der har overtaget udgiften til befordring af skoleelever samt 2 mio. kr. til konto 6 som del af arbejdet med indsatsstrategien på Børne- og Familieområdet. Derudover er det indarbejdet, at der i 2017 og 2018 overføres 0,5 mio. kr. til Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets område angående etablering af erhvervsplaymakerordning. De indarbejdede flyt i mellem udvalg er nærmere beskrevet i bilag 7. Lov- og Cirkulæreprogrammet Som led i udmøntningen af Lov- og Cirkulæreprogrammet er rammen for Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget udvidet med ca. 1,2 mio. kr. Udvidelsen skyldes primært, at der er tilført midler til ekstra udgifter til økonomiske fripladser som følge af indførelsen af integrationsydelsen samt det ændrede kontanthjælpsloft. De indarbejdede budgetændringer vedrørende Lov- og Cirkulæreprogrammet er nærmere beskrevet i bilag 8. Mere pædagogisk personale i dagtilbud Jf. Økonomiudvalgets beslutning d. 10. august er rammen for Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets område udvidet med netto 2,8 mio. kr. til mere pædagogisk personale i dagtilbud. Budgetændringen vedrørende mere pædagogisk personale er nærmere beskrevet i bilag 9. Overblik over budgetforslag og bilag Det samlede budgetmateriale består af bilagene Bilagene 1-4 vil indgå som del af det endelige budgetmateriale, der offentligøres på kommunens hjemmeside som del af budget 2017 efter 2. behandlingen i Byrådet.

5 Disse bilag vedrører: Forslag til budgetbemærkninger bind 1 (bilag 1). Heri fremgår de overordnede strategier og målsætninger for udvalgsområdet. Budgetbemærkningerne blev første gang forelagt Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget d. 13. juni Forslag til budgetbemærkninger bind 2 (bilag 2). Heri fremgår de mere detaljerede budgetforudsætninger for de enkelte driftsområder. Forslag til takstblad (bilag 3). Heri indgår en oversigt over de takster, kommunen opkræver af brugere af kommunale tilbud. Forslag til serviceinformationer (bilag 4). Heri indgår beskrivelser af kommunens pasningstilbud i dagtilbud og SFO. Side 5. Bilagene 5-9 uddyber de mere budget-tekniske ændringer, der er indarbejdet i det samlede budgetforslag i forhold til den udmeldte ramme. Notat "Omprioritering indenfor rammen" (Bilag 5) beskriver de omprioriteringer, der er indarbejdet imellem Sektorerne Undervisning og Dagtilbud. Notat "Budgettilpasning Børne- og Familieområdet" (bilag 6) beskriver de omprioriteringer, der er sket indenfor rammen til Sektor Børne- og Familie. Notat "Flyt imellem udvalg" (bilag 7) viser de budgetflyt, der er indarbejdet imellem Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget og andre udvalgsområder i kommunen. Notat "Lov- og Cirkulæreprogrammet" (bilag 8) viser de rammekorrektioner, der er indarbejdet som følge af ny lovgivning indenfor Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets område. Notat "Mere pædagogisk personale i dagtilbud" (bilag 9) vedrører omlægning af midler til mere pædagogisk personale i dagtilbud fra statstilskud til udmøntning via bloktilskuddet. Endeligt fremgår af bilag 10 det reduktionskatalog, som Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget besluttede at sende videre i budgetforhandlingerne. Reduktionskataloget er udarbejdet med baggrund i Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets drøftelser d. 15. august Af bilag 11 fremgår udtalelse fra Område MED vedrørende reduktionskataloget for budget fra møde afholdt d. 17. august Børne- og Undervisningsforvaltningen vurderer, at udtalelsen ikke giver anledning til ændringer i det samlede budgetmateriale. Videre tidsplan:

6 : Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget godkender det samlede budgetforslag inden fremsendelse til Økonomiudvalget 14. september 2016: Økonomiudvalget udarbejder budgetforslag til Byrådets 1. behandling 21. september 2016: Byrådets 1. behandling af budgetforslag september 2016: Sidste frist for ændringsforslag til budgetforslag oktober 2016: Økonomiudvalget udarbejder indstilling vedrørende ændringsforslag 12. oktober 2016: Byrådets 2. behandling af budgetforslag Side 6. Lovgrundlag LBK nr. 326 af om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision mv. Økonomi Ingen bemærkninger. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Budgettilpasninger vil løbende blive drøftet af Område-MED for input i forhold til konsekvenser. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Ingen bemærkninger. Bilag 1. Forslag til generelle budgetbemærkninger, bind 1 2. Forslag til specifikke budgetbemærkninger, bind 2 3. Forslag til takstblad 4. Forslag til serviceinformationer 5. Notat "Omprioriteringer indenfor rammen" 6. Notat "Budgettilpasninger Børne- og Familieområdet" 7. Notat "Flyt imellem udvalg" 8. Notat "Lov- og Cirkulæreprogrammet" 9. Notat "Mere pædagogisk personale dagtilbud" 10. Samlet reduktionskatalog BSU Udtalelse fra Område MED vedrørende reduktionskatalog

7 Side 7. Direktøren for Børne- og Undervisningsforvaltningen indstiller, at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget godkender det samlede budgetmateriale for jf. sagsfremstillingen, at det samlede budgetmateriale oversendes til Økonomiudvalget. Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget godkendte det samlede budgetmateriale for , som indstillet. Udvalget godkendte, at budgetmaterialet oversendes til Økonomiudvalget.

8 Side G Scenarier for tilstrækkelig kapacitet i dagtilbud i Hjørring Øst. Resumé Der lægges med denne sag op til yderligere drøftelser af kapacitetsbehov og muligheder i at etablere et nyt børnehus i Hjørrings sydøstlige del. Sagsfremstilling I forlængelse af tidligere drøftelser i Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget har Børne- og Undervisningsforvaltningen undersøgt det fremtidige behov og sat dette i forhold til kapaciteten i de eksisterende daginstitutioner i området. Det er også undersøgt, hvilke muligheder der er for permanent at kunne tilbyde vuggestuepladser i Hjørrings sydøstlige del. Det er godtgjort, at Dagtilbudsområde Øst er udfordret af, at flere af institutionerne driftsmæssigt ikke er økonomisk bæredygtige i den forstand, at Område Øst må tilføre ressourcer til disse institutioner fra de større institutioner. Områdelederne peger på, at de seneste budgettilpasninger har flyttet grænsen for, hvornår en institution er økonomisk bæredygtig. Hvor grænsen tidligere lå ved 60 børn, ligger den i dag nærmere 70 børn. I denne sammenhæng bliver anbefalingerne fra helhedsplanerne for dagtilbudsområdet, der blev vedtaget i årene , aktualiseret. Helhedsplanerne peger på, at man bør fremme etablering af større enheder for at opnå mere rationel drift. Det økonomiske rationale ligger hovedsageligt i ledelsestildelingen og i personaleforbruget i de tidlige og de sene åbningstider. Herudover er der i større institutioner bedre muligheder for at give et mere differentieret pædagogisk tilbud. Pædagogerne kan have særlig viden og kompetencer på forskellige områder som f.eks. inklusion, sprog, motorik, naturvidenskab og kultur eller særlige værkstedsmæssige færdigheder som viden om digitale medier, drama, musik og bevægelse. Der er i større institutioner desuden større mulighed for at prioritere, at nogle pædagoger kan arbejde med mindre grupper, imens andre laver aktiviteter med store børnegrupper. Herved understøttes blandt andet den inkluderende praksis.

9 Kapacitet og prognose, vuggestuepladser i Hjørring by: Side 9. I nedenstående tabeller er kapacitet og børnetalsprognose sat sammen, så man kan danne sig en forestilling om, hvordan kapaciteten bør tilpasses. Kapacitet er det antal børn, som institutionen i gennemsnit kan rumme over året. Typisk er børnetallet lavest i august, når børnene starter i skole, hen over skoleåret stiger børnetallet og er derfor på maksimum i april, maj og juni måned. Dækningsgraden er udtryk for, hvor stor en procentdel af områdets børn, der blev passet i henholdsvis vuggestue og børnehave i Vuggestuepladser i Hjørring by Hj.Nord Hj.Syd Hj.Vest Kapacitet Dækningsgrad i % (2016) Prognose Ved Bjergene Over-/underkapacitet Prognose Møllehaven (20) *Lundtoftevej (36) Over-/underkapacitet Prognose Kingo (20) Lundergaard (36) Ved Kilden (12) Over-/underkapacitet *Den midlertidige vuggestue på Lundtoftevej er taget ud af kapaciteten fra Som det fremgår af tabellen ovenfor, er behovet for vuggestuepladser dækket nogenlunde ind med de pladser, der tilbydes i dag. Vel at mærke hvis dækningsgraden for 2016 anvendes fremover. Når bygningen på Lundtoftevej skal afleveres tilbage til Sundheds-, Ældre- og Handicapområdet i 2018, kommer der til at mangle pladser i Hjørrings sydøstlige del. Desuden er pladsanvisningen noget udfordret i forhold til at kunne anvise tilstrækkeligt med vuggestuepladser i Hjørring by. Senest er det i forbindelse med etablering af den midlertidige vuggestue på Lundtoftevej undersøgt, i hvor høj grad det er lykkedes at imødekomme forældreønsker om vuggestueplacering. Af undersøgelsen fremgår det, at det har været vanskeligt at imødekomme de forældre, der har ønsket en vuggestueplads i Hjørring til deres barn, idet kun 18 ud af 60 ønsker om en vuggestueplads har kunnet imødekommes i perioden september juli Det ser altså ud til, at der er stigende interesse for at få børnene passet i en vuggestue.

10 Kapacitet og prognose, børnehavepladser Side 10. Børnehavepladser i Hjørring Kapacitet Dækningsgrad by i % 2016 Prognose Ved Bjergene (55) Hj.Nord Ferdinand (70) Eventyrhuset (60) Over-/underkapacitet Prognose Møllehaven (40) Albert (55) Åge (65) Hj.Syd *Multiverset (50) Bjørnen (50) Bagterp (65) Emilie (65) Vilesvej (60) Over-/underkapacitet Prognose Kingo (110) Hj.Vest Lundergaard (125) Ved Kilden (60) Over-/underkapacitet *Multiverset er taget ud af kapaciteten fra Som det fremgår af tabellen ovenfor, er der for nuværende tilstrækkeligt med børnehavepladser i Hjørring by. Udfordringen består i, at Multiverset indenfor en forholdsvis kort tidshorisont ikke længere kan benyttes som aflastning for institutionerne, idet grunden i Dronningensgade sandsynligvis skal sælges, når Vendsyssel Teater flytter. For hvad angår børnehaver i Hjørring by er det i dag kun muligt at anvise tilstrækkeligt med børnehavepladser i de eksisterende børnehaver, når der accepteres overbelægning i forårs- og sommermånederne. I disse måneder er institutionerne reelt stærkt udfordret på pladsen. Uanset om Multiverset bevares som aflastning for børnehaverne, står man tilbage med en udfordring på grund af det stigende børnetal i Hjørring by. Endelig må der indenfor en årrække imødeses større vedligeholdelsesopgaver på flere af de

11 mindre institutioner. Det skal også nævnes, at Multiverset står foran omfattende renovering og ombygning, hvis bygningen fortsat skulle benyttes. Side 11. I det medfølgende bilag findes tilsvarende opgørelser for alle områder og anvisningsdistrikter. Desuden kan der henvises til, at forvaltningen har igangsat et analysearbejde af prognoser, kapacitet og driftsrationale, på dagtilbudsområdet. I dette arbejde afdækkes muligheden for at ændre på områdeinddeling og visitationskriterier i Hjørring by, således at kapaciteten kan udnyttes optimalt. Placering af et nyt børnehus: Det er ikke forsvarligt, at udvide kapaciteten i de eksisterende vuggestuer og børnehuse i Hjørring by. Bygningerne ligger alle på forholdsvis små grundstykker, der ikke levner plads til udvidelse uden væsentligt kvalitetstab på udeområderne, der i alle institutionerne har høj prioritet. I forvejen benytter flere af byens institutioner sig af skovhytterne i Bagterp Plantage og Vandsted Plantage for på en forsvarlig måde at kunne udvide kapaciteten. Børnehaverne Vilesvej og Bjørnen er indrettet i bygninger, der ikke er opført til formålet og er, som det fremgår af tabellen ovenfor, små og derfor svære at drive rentabelt. I det følgende beskrives to mulige placeringer på kommunale grunde i Hjørrings østlige del. Godthåb: Når Hjørring Ungdomsskole ved årsskiftet samler alle aktiviteter på Hjørring Ungdomscenter på Norgesvej, bliver bygningerne på Palleskærvej 4-8 ledige. Forvaltningen har indledningsvis undersøgt mulighederne for at etablere en daginstitution (et børnehus med ca. 180 børnehavepladser og 40 vuggestuepladser) på grunden. De indledende undersøgelser viser: Grunden er ejet af. I øjeblikket har ungdomsskolen klubaktiviteter i huset, ligesom der huses enkelte foreningsaktiviteter i bygningen. Ved årsskiftet flyttes klubaktiviteterne til Hjørring Ungdomscenter på Norgesvej, og bygningen overgår herefter til exit. Der er ingen lokalplanmæssige udfordringer, idet området er udlagt til offentlige formål eller private institutioner. Grunden er på ca m 2, hvoraf en del skal benyttes som parkeringsanlæg for Vendsyssel Teater &, hvilket efterlader godt m 2 til børnehuset.

12 Grundarealet vil målt i m 2 pr. barn være nogenlunde tilsvarende de øvrige daginstitutioner i Hjørring, dog langt mindre end institutionerne i områdebyerne, men i dette tilfælde beliggende i umiddelbar nærhed af store grønne områder (Folkeparken og Svanelunden). Indledende undersøgelser viser, at der tidligere er konstateret jordforurening på grunden. Etablering af en daginstitution medfører særlige krav i denne henseende. Beliggenheden tilgodeser en placering i umiddelbar nærhed af større arbejdspladser (Bispecenteret, sygehuset og Hjørring midtby). Der vil være nogle mindre trafikale udfordringer, idet der må forudses en del ekstra trafik i forbindelse med aflevering og afhentning af børn i børnehuset. Anlægsudgiften for et projekt anslås at ligge på ca. 40,000 mio. kr. Erfaringer fra lignende projekter siger, at en anlægsudgift på ca kr. pr. m 2 ikke vil være urealistisk. Der tages i dette overslag forbehold for, at nedbrydning af de eksisterende bygninger kan være forholdsvis omkostningstung, ligesom omkostningerne for oprydning efter en eventuel jordforurening ikke kendes. Desuden er grunden udfordret af forholdsvis store niveauforskelle, der dog ikke nødvendigvis udgør en ulempe, blot kræver en særlig opmærksomhed. Side 12. Sundhedscenteret Syd og vest for sundhedscenteret ejer et større areal ved Bistrupvej 3, der enten kan have adgang fra Bistrupvej eller fra Grønningen. Grunden er ejet af. Hjørring Sundhedscenter er placeret i bygningen, hvor der opføres en ny træningssal, der står færdig omkring årsskiftet. Grønningen 8 er et bofællesskab tilhørende s handicapområde. Grundens anvendelse til daginstitution medfører krav om mindre ændring i lokalplanen. ejer ca m 2, hvoraf sundhedscenteret inkl. træningshal, parkering og adgangsveje lægger beslag på ca. halvdelen af grunden. Der er herefter godt m 2 til et børnehus. Det er forvaltningens umiddelbare vurdering, at dette areal giver rige muligheder for attraktive udeområder til legeplads mv. Der er ikke kendte udfordringer vedr. jordforurening.

13 Beliggenheden er god i forhold til behovet. Side 13. Der vil være mindre trafikale udfordringer, hvis der ud over sundhedscenteret også etableres et børnehus på grunden. Anlægsudgiften for et projekt anslås at ligge på ca. 40,000 mio. kr. Erfaringer fra lignende projekter siger, at en anlægsudgift på ca kr. pr. m 2 ikke vil være urealistisk. Der skal i et projekt med denne placering medregnes, at der skal etableres tilkørselsvej og parkeringspladser på grunden. På den anden side er grunden mindre udfordret af niveauforskelle og evt. jordforurening. Lovgrundlag Lov om kommunernes styrelse. Økonomi Anlægsudgiften søges indarbejdet i investeringsoversigten for Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Ingen bemærkninger. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Ingen bemærkninger. Bilag 1. Kapacitet og børnetal, Dagtilbud 2. Scenarie A Børnehus Palleskærvej 4 8 Direktøren for Børne- og Undervisningsforvaltningen indstiller, at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget drøfter behov og muligheder i at etablere en ny daginstitution i Hjørrings sydøstlige del herunder de foreslåede placeringer og at der søges afsat midler i investeringsoversigten for budget til etablering af et børnehus i Hjørrings sydøstlige del jf. sagsfremstillingen for at kunne tilbyde tilstrækkelig kapacitet og for at samle aktiviteterne.

14 Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget drøftede behov og muligheder for at etablere en ny daginstitution i Hjørrings sydøstlige del og bad forvaltningen om at belyse mulige scenarier. Side medlemmer af Udvalget anbefalede overfor Økonomiudvalget, at der afsættes midler i budget jf. indstillingen og at der arbejdes videre med en placering på Godthåbsgrunden. Dan Andersen stemte imod indstillingen.

15 Side A Etablering af vuggestue i Børnehuset Emmersbæk samt afvikling af dagplejen i Hirtshals by Resumé Børne-, Skole- og uddannelsesudvalget skal tage stilling til om et forslag, om etablering af vuggestuepladser i Børnehuset Emmersbæk samt afvikling af dagplejen i Hirtshals by, skal sendes videre til beslutning i Byrådet. Sagsfremstilling Det foreslås at den kommunale dagpleje i Hirtshals afvikles med virkning fra 1. januar 2017, og at der samtidig etableres et vuggestueafsnit til 16 børn i Børnehuset Emmersbæk. Baggrunden for forslaget er, at der i Hirtshals by på nuværende tidspunkt blot er fem dagplejere, og at det forudses, at der fremover kun vil være børnegrundlag for fire dagplejere. Der er på nuværende tidspunkt iværksat afskedigelse af en dagplejer. For at et dagplejeområde kan betegnes som værende bæredygtigt, skal der være minimum 7 dagplejere, således at der altid er mulighed for at dække pasningsbehovet, hvis en eller flere dagplejere er fraværende på grund af sygdom, ferie eller andet. Ved færre dagplejere er det nødvendigt at oprette gæstedagplejepladser i tilknytning til en vuggestue, og der er derfor ansat en gæstedagplejer og oprettet 4 gæstepladser i vuggestuen i Hirtshals Børnehus. Dagplejen afholder årligt en udgift til dette på kr. Med kun 4-5 dagplejere i området betyder det økonomiske udfordringer for dagplejen, da pladserne langt fra kan udnyttes optimalt. Der er faldende børnetal i Hirtshals og det forventede antal indskrevne børnehavebørn i Emmersbæk vil i 2017 være under 60. Grænsen for økonomisk og faglig bæredygtighed er i dag børn og oprettelse af en vuggestuegruppe i Børnehuset Emmersbæk vil således gøre børnehusets bæredygtighed. Aktuelt står Emmersbæk overfor at skulle tilpasse personalet, på grund af det faldende børnetal, hvilket vil medføre afskedigelse af en pædagog. Oprettelse af vuggestue i Børnehuset Emmersbæk: Dagplejens legestue har til huse i lokaler i Børnehuset Emmersbæk. Disse lokaler kan med få ændringer anvendes til etablering af en vuggestue.

16 De forventede udgifter til etablering af en vuggestuegruppe i Børnehuset Emmersbæk fremgår af skema: Side 16. Afvikling af dagplejen: Afvikling af dagplejen i Hirtshals vil betyde afskedigelse af fem medarbejdere. De fire tilbageværende dagplejere samt gæstedagplejeren i Børnehuset Hirtshals. Alle fem har 6 måneders opsigelse og derudover skal der udbetales i alt 12 måneders godtgørelse. I opsigelsesperioden vil der være en risiko for, at dækningsgraden vil være lavere end budgetforudsætningen på 87,5 %. Vilkår for eventuelt overtallige medarbejdere fremgår af den generelle tryghedsaftale vedrørende de strukturelle ændringer på dagtilbuds- og skoleområdet i Hjørring kommune indgået 20. marts Fremtidige driftsudgifter: Med afvikling af dagplejen og oprettelse af vuggestuepladser vil der fremover være en årlig besparelse på 0.19 mio. kr. (skema herunder). Beregningerne er foretaget på baggrund af de aktuelle gennemsnitlige udgifter til henholdsvis vuggestue og dagpleje i. Byrådet vedtog d. 27. november 2014 forslaget om Omstilling af Skole- og Dagtilbudsområdet Hermed blev det besluttet, at der skulle være tilbud om dagpleje i Hjørring by, Vrå by, Sindal by og Hirtshals by. Med det fremsendte forslag vil det eneste kommunale dagtilbud I Hirtshals til børn fra 0 år - 2 år og 10 måneder fremover være plads i en vuggestue. Lovgrundlag Dagtilbudsloven 1 stk. 2, 4 og 23 om pasningsgaranti og forsyningsforpligtelse.

17 Økonomi Det foreslås, at udgifterne på i alt 0,6 mio. kr. til etablering af vuggestuen i Børnehuset Emmersbæk afholdes fra Konto Fællespuljen, AT, Dagtilbud i budgetårene 2016 og Områdelederne vil foretage en omprioritering af kontoen for Side 17. De økonomiske driftsmæssige konsekvenser af forslaget indarbejdes i Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets budgetforslag for 2017 og frem. Ved nedlæggelse af dagplejen afholdes udgifter til afskedigelse af dagplejere inden for dagplejens økonomiske ramme. Ved bevarelse af dagplejen afholdes udgifter til personaletilpasning og dermed afskedigelse af pædagog i Børnehuset Emmersbæk inden for Område Nords økonomiske ramme. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Børnehuset Emmersbæk står overfor en personaletilpasning, der betyder afskedigelse af en pædagog, på grund af faldende børnetal. Det vil være muligt at undgå denne afskedigelse ved oprettelse af en vuggestuegruppe. Afvikling af dagplejen i Hirtshals vil betyde afskedigelse af fem medarbejdere. I forbindelse med Omstilling af Skole- og Dagtilbudsområdet indgik en aftale med FOA om procedure for tilpasningen af dagplejere i forbindelse med oprettelse af aldersintegrerede institutioner i 2015 og Dette med henblik på at skabe størst mulig tryghed for de berørte dagplejere og dagplejepædagoger. Ifølge aftalen skal opsagte dagplejere og dagplejepædagoger gives mulighed for at søge stillinger i nyoprettede vuggestuer og stillingerne skal besættes blandt disse medarbejdere, såfremt disse har de fornødne kvalifikationer. Denne aftale vil også være gældende i denne sag, og det forventes, at én eller to dagplejere vil kunne ansættes i pædagogmedhjælperstillinger i den nye vuggestue. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Ingen bemærkninger.

18 Direktionen indstiller, at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget drøfter forslaget og beslutter, om det skal indstilles til Byrådet at der oprettes en vuggestuegruppe i Børnehuset Emmersbæk og at dagplejen i Hirtshals afvikles. Side 18. Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget besluttede, at der fortsat skal opretholdes dagpleje i Hirtshals. Derudover besluttede Udvalget, at der afholdes en temadrøftelse om dagtilbudsområdet.

19 Side A Ændring af funktioner, målgruppe og pladstal i døgnbehandlingstilbuddet i Ungehus Nord Resumé Med baggrund i den vedtagne Indsatsstrategi for Børne- og Familieområdet og de deraf ændrede behov i forbindelse med anbringelse, er der behov for tilpasning af kommunens egne døgnpladser. Sagsfremstilling Status Døgnafdelingen på Ungehus Nord består i dag af 10 behandlingspladser inklusive 2 akutpladser. Døgnafdelingen modtager unge mellem år, dog med mulighed for forlængelse til det 23. år. Døgnafdelingen modtager unge, hvor man af forskellige grunde har vurderet, at det vil være uhensigtsmæssigt, at den unge fortsat har bopæl hjemme. Ofte indeholder baggrunden for beslutningen om anbringelse ligeledes en tilsigtet behandling. Målgruppen er dermed unge, der er udviklingstruede i deres nuværende rammer, og som de sociale myndigheder på denne baggrund har valgt at anbringe udenfor hjemmet. Der er således tale om unge, der har behov for socialfaglige rammer, støtte og indsats med henblik på at styrke deres generelle trivsel. De unge kan endvidere være følelsesmæssigt truede og have tilknytningsvanskeligheder. De kan have et svagt jeg, samt et lavt selvværd og en lav selvtillid. Udover den ovenfor beskrevne målgruppe rummer tilbuddet også diagnosticerede unge. Her vurderer Samrådet på Børne- og Familieområdet, om den unge vil kunne profitere af tilbuddet, samt om den unge vil kunne indgå i gruppen af allerede indskrevne unge i døgnafdelingen. Ungehuset Nord rummer ikke følgende målgruppe: Unge med vold som udtryksform Unge, der er stærkt selvdestruktive Unge med svære psykiatriske lidelser/tilstande

20 Unge med massivt og aktivt misbrug Side 20. Unge med behov for psykiatrisk behandling Der er fortsat behov for at købe helt særlige og specialiserede tilbud til unge indenfor denne målgruppe. Baggrund Ungehuset har de sidste år udviklet sig til at blive et stabilt og kompetent døgntilbud jf. tilsynsrapporten fra Socialtilsyn Øst. De har gennem årene arbejdet med tilretning af målgruppen, idet der i perioder har været så stor en divergens i målgruppen, at det har givet uro og manglende mulighed for at skabe både det rette behandlingsmiljø og de rette behandlingskompetencer. Situationen er dog i dag, at der er vigende belægning på døgnafdelingen. Den vigende belægning kommer i kølvandet af ændrede strategier på det forebyggende og anbringende område. De ændrede strategiske tiltag har betydet ændrede handlinger på børne- og unge området. Konkret betyder det, at der p.t. anbringes færre unge, samtidigt med at der tænkes i alternative løsninger ved anbringelser. Alternativer til de mere traditionelle anbringelser er et resultat af Indsats- og Anbringelsesstrategien, som er i gang med at blive implementeret på Børne- og Familieområdet. Indsats- og Anbringelsesstrategien er udarbejdet på baggrund af nyeste viden og forskning på anbringelsesområdet. På baggrund af ovenstående arbejdes der i Ungehus Nord med at udvikle alternative tilbud til unge, hvor der sættes særligt ind både med støtte/kontaktpersoner, BO-selv tilbud og anbringelse på eget værelser mv. Belægning i henholdsvis 2015 og 2016: Belægningsprocenten fra august 2016 og resten af året er udarbejdet på baggrund af nuværende anbringelser, og tallene kan dermed ændre sig.

21 Forandringsbehov Side 21. I forbindelse med ønsket om, så vidt det er muligt, at undgå anbringelser, er der et stigende behov for at gennemføre korte udredende og afklarende forløb, hvor myndighed, i tæt samarbejde med udfører, får mulighed for og tid til at sikre, at den unge efterfølgende får det rigtige tilbud. Erfaringen er, at hurtige anbringelser i plejefamilier eller døgnbehandlingstilbud ofte bliver til længerevarende anbringelser, idet man de fleste steder ikke er gearet til korte udredende og afklarende forløb. Med afsæt i arbejdet med Indsatstrappen (fra Indsats- og Anbringelsesstrategien) er det væsentligt, at vi ikke blot tænker anderledes om anbringelse, men at vi samtidigt gearer vores tilbud til en ny arbejdsform. Det er udførerområdet, der med den rette behandlingsindsats, kan sikre, at Hjørring Kommune når sine mål om korte, intensive anbringelser, der i langt højere grad har fokus på udslusning af den unge (livet efter anbringelsen). På baggrund heraf er der et ønske om, at har et udredningstilbud, der kan være med til at afklare den unges videre forløb, uden at det fra starten bliver en længerevarende anbringelse i døgntilbud. Med ændringer i anbringelsesformer er der fremadrettet behov for færre pladser på Ungehusets døgnafdeling end hidtil. Ligeledes er der behov for at ændre aldersgruppen til også at kunne rumme unge under 14 år. Derudover er der behov for, at Ungehuset fremadrettet i alle afdelinger styrker sit arbejde med intensive korte udrednings- og behandlingsforløb, som efterfølgende i langt højere grad end i dag kan munde ud i enten hjemgivelse, anbringelse i netværket eller i familiepleje. Akutpladser Ungehusets 2 akutpladser er placeret i døgnafdelingen og er dermed en del af behandlingsafdelingen. En akutanbringelse kan være en ung, som enten ikke er velkendt i systemet, eller som kommer direkte fra en livssituation, der længe har været kaotisk og nu ikke længere er holdbar. Ofte har man ved indskrivningen ikke haft den nødvendige viden om hvilke udfordringer og hvilken adfærd, den unge har med sig. Den ungegruppe, de akutanbragte bliver en del af i dag, er i forvejen en gruppe sårbare unge. Denne måde at organisere afdelingen og kerneydelserne på har vist sig at være yderst uhensigtsmæssig og har ofte bevirket, at der er opstået uro, utryghed og ind imellem tumult på afdelingen. Hertil opleves det ofte, at den unge, der anbringes på akut- og observationspladserne, ender med at være anbragt i denne foranstaltning i 4-6

22 måneder. Dette er meget lang tid at være anbragt akut, hvilket nu ønskes ændret. Side 22. Forslag til ændringer for døgnbehandlingsafdelingen på Ungehus Nord Afdelingen geares til primært at håndtere korterevarende indsatser som f.eks. presserende behov for døgntilbud, udredning og afklaring og/eller korterevarende behandlingsindsatser, som inddrager forældre, netværk og skole. Pladsantallet ændres fra 10 til 6 (dog med godkendelse til 8 ved behov) Aldersgruppen på Ungehusets døgnbehandlingsafdeling ændres fra (23) år til år. I helt særlige tilfælde med mulighed for forlængelse. Nedlæggelse af de 2 akutpladser i den nuværende funktion. Døgnafdelingen skal dog stadig være i stand til at kunne håndtere hurtige indskrivninger, hvor målgruppen matcher. Der arbejdes videre på en model for, hvordan den fremtidige akutte opgave skal løses i forhold til unge med udad reagerende/destruktiv adfærd. Taksten for døgntilbuddet vil stige, idet der nu er færre pladser til at betale driften. Med en ændring af tilbuddet til mere intensive behandlingsforløb vil opgaver i forhold til samarbejdspartnere og familierne blive mere krævende. Taksten er vejledende men er sat som et maksimum. Der arbejdes videre på den præcise takstpris.

23 Ved akutanbringelse på Ungehuset, hvor den unge matcher målgruppen, arbejdes der fremadrettet med en akutmodel, hvor der de første uger vil være en særlig takst. Side 23. En eventuel beslutning omkring ændring af døgntilbuddet vil efterfølgende skulle godkendes af Socialtilsynet. Lovgrundlag Ingen bemærkninger. Økonomi Der ændres i taksten til døgnplads på Ungehus Nord grundet ændring i behandlingsform samt ændring i pladsantallet. Døgntaksten stiger fra kr. til kr. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Såfremt de foreslåede ændringer vedr. døgntilbuddet besluttes, vil det medføre tilpasning af ressourcer på arbejdspladsen. Arbejdsplads MED på Center for tilbud til Børn, Unge og Familier er påbegyndt drøftelser om eventuelle ændringer for Døgncentrets personalegruppe. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Ingen bemærkninger. Bilag 1.Tilsynsrapport. Direktøren for Børne- og Undervisningsforvaltningen indstiller, at Ungehus Nord, med baggrund i den vedtagne indsatsstrategi og dermed ændrede behov, ændres som følgende: Pladstallet på døgnpladser sænkes fra 10 til 6 - dog med godkendelse til 8 pladser ved behov. Aldersgruppen ændres fra nuværende år til år.

24 Anbringelsesforløbene ændres til intensive og korterevarende indsatser indeholdende udrednings- og afklaringsforløb, hvor der er behov for det. Der arbejdes videre på en ny model for akutfunktionen og at den nuværende funktion samtidigt nedlægges. Døgntaksten stiger fra nuværende kr. til maksimalt kr. fra beslutningsdatoen (1. oktober 2016). Side 24. Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget godkendte indstillingen.

25 Side P Aftale om infektionshygiejne Resumé Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget forelægges aftale med regionen om servicering på det infektionshygiejniske område fra den regionale Infektionshygiejne for Sagsfremstilling Siden 2012 har haft en aftale med Region Nordjylland om servicering af ældreområdet på det infektionshygiejniske område. Der er i forbindelse med Den Administrative Sundhedsaftale aftalt, at kommunerne har mulighed for at indgå bilaterale samarbejdsaftaler med Infektionshygiejnen på Aalborg Universitetshospital mod betaling. Aftalen for dækkede kommunens ældreområde (model 2) og kostede godt kr. årligt. I forbindelse med indgåelse af en ny aftale for de kommende fire år, har handicapområdet, samt børne- og ungeområdet besluttet ligeledes at være en del af aftalen. Af bilag 1 fremgår de mulige modeller for samarbejde med Infektionshygiejnen. Med tilføjelsen af de nye områder, er det mest økonomisk at vælge Model 1- 'Fuld infektionshygiejnisk rådgivning', der dækker alle kommunale institutioner. Med i denne model er blandt andet uddannelse af hygiejnekontaktpersoner, gennemgang af institutioner, samarbejde om udarbejdelse af handlingsplaner samt mulighed for løbende rådgivning. Opgaveløsningen svarer til en indsats på ca. syv dage om måneden for en hygiejnesygeplejerske. Dette fremgår ligeledes af kontraktudkastet (bilag 2). Prisen for model 1, der dækker Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget og Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget, er fast og udgør 2,66 kr. pr. borger inkl. rabat for indgåelse af en fire-årig kontrakt. For svarer dette til godt kr. årligt. Forvaltningen foreslår en fordeling mellem de to forvaltninger baseret på regionens vurdering af områdernes tyngede. Dette giver en årlig udgift til Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget på kr. og en årlig udgift for Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget på kr. Forvaltningen har oplevet et stigende behov for viden om infektioner og hygiejne. Det er blandet andet vigtigt, at sundhedspersonalet har tilstrækkelig viden om

26 smitsomme sygdomme til at håndtere plejekrævende flygtninge med infektionshygiejniske problemstillinger. På handicapområdet arbejder man derudover med borgere, der ofte har forskellige problematikker, og som møder mange af kommunens medarbejdere. Derfor er det er relevant for disse at kende de hygiejniske principper. Den grundlæggende viden om infektioner og hygiejne kan være med til at bryde infektionskæder og dermed mindske antallet af smittede samt efterfølgende sygefravær. Side 26. har på sundheds- og ældreområdet udarbejdet en hygiejnepolitik og opbygget en hygiejneorganisation med blandt andet førnævnte hygiejnekontaktpersoner, der skal understøtte indsatsen i driften. Hygiejnepolitikken er i tråd med Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakke på hygiejne. Det er målet, at der skal udarbejdes en hygiejnepolitik for alle områder. Sagsfremstillingen parallelbehandles i Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget og Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget. Lovgrundlag Ingen bemærkninger. Økonomi Model 1 - Fuld infektionshygiejnisk rådgivning - koster 2,66 kr. pr. borger i kommunen (inkl. 10 % rabat ved indgåelse af fireårige kontrakter). Det svarer til godt kr. årligt. Model 1 dækker alle relevante, kommunale områder og er ca kr. billigere, end hvis man skulle tilkøbe de enkelte områder, som dækkes af model 2-5. Forvaltningen foreslår en finansieringsmodel, hvor Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget og Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget betaler forholdsmæssigt i forhold til de to områders tyngde på det infektionshygiejniske område, som vurderet af regionen. Denne tyngde er baseret på regionens priser på model 2-5, som dækker enkelte områder. Se nedenstående tabel. Pris ved 4-årig kontrakt Forholdsmæssig fordeling Model 2 (Ældre) % Model 3 (Handicap) % Model 4 (Socialpsykiatri) %

27 Model 5 (Børne og unge) % Side 27. Med denne fordeling mellem de to områder, hvor Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget således betaler 17% og Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 83 %, ser den årlige udgift ud som følger: Årlig pris ved 4-årig kontrakt Model 1 - samlet pris Børn, Unge og Uddannelse Sundhed, Ældre og Handicap I prisen er indregnet implementeringsudgifter, som er fordelt ud over de fire år, aftalen dækker. Forvaltningen foreslår, at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget betaler det samlede beløb og efterfølgende fakturerer Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget. Aftalen for har været bogført på Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalgets konto for trækningsret på sundhedsområdet. Der er budgetbalance på den konto. Fremover kan det overvejes at lade Sundhedspuljen finansiere Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalgets andel og dermed synliggøre, at der er disponeret over Sundhedspuljen. Udgiften på Børne- og Undervisningsforvaltningens område finansieres indenfor rammen via centrale midler på Sektor Dagtilbud og Sektor Undervisning. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Potentielt set kan sygefraværet hos de kommunale medarbejdere i fx daginstitutioner, botilbud, ældrecenter osv. mindskes igennem en hygiejne indsats. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser God og korrekt hygiejne kan bryde infektionskæden, og dermed kan smitte undgås.

28 Side 28. Bilag 1. Modeller for samarbejde 2. Udkast til kontrakt vedrørende servicering af på det infektionshygiejniske område Direktionen indstiller, at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget godkender aftale om 'Model 1 - Fuld infektionshygiejnisk rådgivning' under forudsætning af godkendelse i Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget. Beslutning Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget godkendte indstillingen.

29 Side G Orientering fra formanden a. Orienterede om besøg på Hundelev skole. b. Aftalt at der orienteres om erhvervsplaymakerfunktionen på møde med Lærerforeningen den 15. september G Orientering fra medlemmerne a. Svenning Christensen orienterede om besøg på kulturskib i Hirtshals. b. Jette Kirkeby og Tim Jensen orienterede om møde med BUPL G Forvaltningen orienterer

30 Side 30. Underskrifter Dan Andersen Svenning Christensen Jette Kirkeby Mai-Britt Beith Jensen Tim Jensen Bjarne Mølgaard Kasper Maarup Andersen

Hjørring Kommune. Notat. Scenarie A Børnehus Palleskærvej 4 8

Hjørring Kommune. Notat. Scenarie A Børnehus Palleskærvej 4 8 Hjørring Kommune Notat 04-08-2016 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Sag nr. 82.00.00-G00-2-16 Scenarie A Børnehus Palleskærvej 4 8 Kort: Det skraverede felt etableres i efteråret 2016 som p-plads

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 10:30 Mødested: Rådhuset,

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:40 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. september for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september viser et samlet forventet overskud på 22,1 mio. kr. Børne- Skole og

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 1 for perioden 1. januar 31. marts 2017 viser en samlet forventet mindreudgift på ca. 14,8 mio. kr. Børne-

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 17:25 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 14:40 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Budgetmateriale vedr. Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget:

Budgetmateriale vedr. Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget: Budgetmateriale vedr. Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget: Udvalg Budgettype Område Bemærkninger Budget 2020 Budget 2021 Budget 2022 Budget 2023 Resultat af trykprøvning af den demografiregulering,

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 10:10 Mødested: Rådhuset,

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:10 Mødested:

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2016 for Børne-, Skole og Uddannelseset. Drift Økonomirapport 1 for perioden 1. januar 31. marts 2016 viser en samlet forventet mindreudgift på ca. 11,6 mio. kr. Børne- Skole

Læs mere

Forslag til områdeinddeling på dagtilbudsområdet fra januar 2020

Forslag til områdeinddeling på dagtilbudsområdet fra januar 2020 Forslag til områdeinddeling på dagtilbudsområdet fra januar 2020 Forslaget til områdeinddeling fra januar 2020 er udarbejdet ud fra det aktuelle gennemsnitlige børnetal i 2018. Vuggestuebørn tæller for

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Økonomirapport pr. 30. september 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Drift På baggrund af prognoseberegningen ved økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september 2018 forventes regnskabet

Læs mere

Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Dana Cup Academi, Børge

Læs mere

Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev. Sags-id: 28.00.00-P20-3-13

Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev. Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev 2014 Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 BAGGRUND 3 KAPACITET OG BØRNETAL 4 Pasningsbehov 4 Bygningskapacitet 4 OVERSIGT OVER SCENARIER 5 BEMÆRKNINGER

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2018-2021 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:30 Mødet afsluttet: kl. 17:30 Mødested: Mødelokale 469, 4. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2019 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2019 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2019 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Drift På baggrund af prognoseberegningen ved økonomirapport 1 for perioden 1. januar 31. marts 2019 forventes regnskabet

Læs mere

BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET

BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET SIDE 1/5 BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET INDSTILLING: Direktionen indstiller til Børn, Familie og Uddannelsesudvalget: 1. At der ikke foretages kapacitetsmæssige tilpasninger

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. 14:20 Mødested: Kløvergården,

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. juni 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. juni 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. juni 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. juni 2016 viser en samlet forventet afvigelse på 30,5 mio. kr. i mindreforbrug.

Læs mere

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud HOLBÆK KOMMUNE Dato: 17. november 2016 Sagsnr.: 16/54566 Notat Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud Byrådet besluttede ved budgetlægningen for 2015 at forøge bevillingen

Læs mere

Økonomivurdering. 1. kvartal 2014

Økonomivurdering. 1. kvartal 2014 Økonomivurdering 1. kvartal 2014 Børn og Ungdomsudvalget Område Korr. budget inkl. overf. Forventet regnskab ØKV1 ØKV2 ØKV3 Afv. ØKV1 Børn med særlige behov 76,2 69,2-7,0 Spec. soc. område - myndighed

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. september 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 3 for perioden 1. januar 30. september 2016 viser en samlet forventet afvigelse på 46,1 mio. kr. i mindreforbrug.

Læs mere

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Åben dagsorden Økonomiudvalget 2018-2021 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Ekstraordinært - Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

Bilag 5. Oplæg angående det samlede budgetforslag. Budget Børne- Skole og Uddannelsesudvalget

Bilag 5. Oplæg angående det samlede budgetforslag. Budget Børne- Skole og Uddannelsesudvalget Budget 2018-2021 Børne- Skole og Uddannelsesudvalget DEL 1 BUDGETFORSLAG 2018-2021 Mio. kr. Budget 2018 Budget 2019 Budget 2020 Budget 2021 Sektor Undervisning 567,0 560,5 561,6 561,6 Sektor Dagtilbud

Læs mere

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Pkt.nr. 36 Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at

Læs mere

Børnetalsprognose og kapacitet

Børnetalsprognose og kapacitet Børnetalsprognose og kapacitet 2019-2023 Udarbejdet af Sekretariat og Dagtilbud og Økonomi, april 2019. Acadre nr. 19/6582 Indhold 1. Indledning...3 2. Forventet behov for pladser...3 2.1 Befolkningsprognosen...3

Læs mere

FREDERIKSSUND KOMMUNE REFERAT

FREDERIKSSUND KOMMUNE REFERAT Dagsorden-skabelon Side 1 af 8 FREDERIKSSUND KOMMUNE REFERAT Børn og Ungeudvalget 27. april kl. 18.00 i mødelokale 6 Mødedeltagere: Bente Nielsen, S e lim Y u m u k, A n e tte L a u g e Je n se n, J e

Læs mere

Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben dagsorden Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:15 Mødested: Familiehuset Kløvergården,

Læs mere

Foreløbigt udkast Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev

Foreløbigt udkast Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev Foreløbigt udkast Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev 2014 Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 BAGGRUND 3 OVERSIGT OVER SCENARIER 4 BEMÆRKNINGER TIL SCENARIER 7 KAPACITET OG BØRNETAL 9

Læs mere

Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af vedtaget kommisorium.

Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af vedtaget kommisorium. 16 Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Sagsnr: 28.00.00-A00-2-16 Sagen afgøres i: Sagsresume Sagen afgøres i:. Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af

Læs mere

Referat Arbejdsmarkedsudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service

Referat Arbejdsmarkedsudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service Referat Arbejdsmarkedsudvalget 2014-2017 Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 11:00 Mødested: Mødelokale

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 03092014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

Praksis for tilpasning af kapaciteten i dagplejen og dialogen med forældrene

Praksis for tilpasning af kapaciteten i dagplejen og dialogen med forældrene Notatark Sagsnr. 00.32.10-Ø00-2-14 Sagsbehandler Heidi Jul Nielsen 4.2.2016 Praksis for tilpasning af kapaciteten i dagplejen og dialogen med forældrene Baggrund Formålet med dette notat er at redegøre

Læs mere

Denne styrelsesvedtægt er gældende fra den 1. august 2015 og omfatter Hjørring Kommunes dagtilbud oprettet efter 19 stk. 2 i dagtilbudsloven.

Denne styrelsesvedtægt er gældende fra den 1. august 2015 og omfatter Hjørring Kommunes dagtilbud oprettet efter 19 stk. 2 i dagtilbudsloven. Styrelsesvedtægt for dagtilbudsområdet I henhold til dagtilbudsloven 16, stk. 1 skal byrådet efter indhentet udtalelse fra forældrebestyrelserne fastsætte en vedtægt for styrelsen af de kommunale dagtilbud.

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 12. juni 2017

Referat Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 12. juni 2017 Referat mandag den 12. juni 2017 Kl. 16:45 i Mødelokale 5, Rådhuset Allerslev Afbud: Henning Nielsen (V) Julie Hermind (F) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU Udlændingestyrelsens

Læs mere

Fagsekretariatet Børn Og Unge. Analyse af kapacitet og kapacitetsbehov på dagtilbudsområdet April 2017

Fagsekretariatet Børn Og Unge. Analyse af kapacitet og kapacitetsbehov på dagtilbudsområdet April 2017 Fagsekretariatet Børn Og Unge Analyse af kapacitet og kapacitetsbehov på dagtilbudsområdet April 2017 Indledning. Det er analysens formål at give et overblik og en aktuel status i forhold til kapacitet

Læs mere

Pkt. Tekst 3 Opfølgning på dialogmøde 6. februar Ø Opfølgning på dialogmøde 6. februar 2016

Pkt. Tekst 3 Opfølgning på dialogmøde 6. februar Ø Opfølgning på dialogmøde 6. februar 2016 Pkt. Tekst 3 Opfølgning på dialogmøde 6. februar 2016 00.30.02-Ø00-9-16 3. Opfølgning på dialogmøde 6. februar 2016 Resumé Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget følger op på dialogmødet med skolebestyrelser

Læs mere

Referat Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning

Referat Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Referat Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget 2018-2021 Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. 12:00 Mødested: Mødelokale

Læs mere

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr Ø Dato:

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr Ø Dato: Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr. 00.30.00-Ø00-8-15 Dato:10.3.2015 Temaer til Børne- og Skoleudvalgets drøftelse af driftsbudget for 2016 Som oplæg til Børne- og Skoleudvalgets

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2018-2021 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:30 Mødet afsluttet: kl. 16:30 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012 Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune Gældende fra 1. januar 2012 Godkendt af SBU den 10. januar 2012 1 Nærværende administrationsgrundlag omfatter

Læs mere

, Side 1. Beslutningen betyder, at der skal udarbejdes en ny tildelingsmodel til dagtilbudsområdet, der indfrier ovenstående kriterier.

, Side 1. Beslutningen betyder, at der skal udarbejdes en ny tildelingsmodel til dagtilbudsområdet, der indfrier ovenstående kriterier. , Side 1 2. Åbent punkt - Beslutning om høring om principper for ny tildelingsmodel til de kommunale dagtilbud - Sag nr. 17/23502 Sagsgang og sagstype Udvalget Læring og Trivsel for Børn og Unge Beslutningssag

Læs mere

NOTAT: Kapicitetsredegørelse for dagtilbudsområdet 2019

NOTAT: Kapicitetsredegørelse for dagtilbudsområdet 2019 Skole og Børn Sekretariatet Sagsnr. 318587 Brevid. 3140509 NOTAT: Kapicitetsredegørelse for dagtilbudsområdet 2019 23. april 2019 På baggrund af den seneste befolkningsprognose for Roskilde Kommune fra

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 10:15 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2018 for Børne-, Fritids- og. Drift På baggrund af prognoseberegningen ved økonomirapport 1 for perioden 1. januar 30. marts 2018 forventes et for Børne-, Fritids- og samlet

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og særlige behov ungeområde Merforbrug jævnfør disponeringen. Dagtilbud

Læs mere

Justering praktisk pædagogisk støtte

Justering praktisk pædagogisk støtte Justering praktisk pædagogisk støtte Serviceudgift Børne- og Familie Forebyggende foranstaltninger Kontonr.: 5212000509 Budget ændring 0,000 0,000-1,441-2,016 Nedjustering af rammen til praktisk pædagogisk

Læs mere

Gæstedagpleje i Egeknoppen, Grimstrup

Gæstedagpleje i Egeknoppen, Grimstrup Giørtz Plads 2, 6760 Ribe Dato 20. juni 2016 Gæstedagpleje i Egeknoppen, Grimstrup I forbindelse med forslaget om at lukke dagplejen i Grimstrup pga. et lavt børnetal sammenholdt med den overskydende fysiske

Læs mere

60-børnstilskud og højere normering

60-børnstilskud og højere normering 60-børnstilskud og højere normering Dagtilbud Kontonr.: 5100111006 Budget ændring -0,727-0,727-0,727-0,727 Regulering af 60-børnstilskud medfører samlet mindreudgift på 0,726 mio. kr. Med budgettet for

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:50 Mødested:

Læs mere

Imødekommelse af forældrenes 1. prioritetsønske på 1-2 års området

Imødekommelse af forældrenes 1. prioritetsønske på 1-2 års området NOTAT Uddannelse og Arbejdsmarked Økonomi Sagsbehandlere: Ib Holst-Langberg Sagsnr.: 00.30.00-Ø00-14-15 Dato: 12. maj 2015 Imødekommelse af forældrenes 1. prioritetsønske på 1-2 års området Indhold Indledning...2

Læs mere

NOTAT RÅDHUSET. Børn & Velfærd Familie- og Dagtilbudsafdelingen Souschef: Flemming Lunde Østergaard Hansen. Sagsnr.: 16/16876 Doknr.

NOTAT RÅDHUSET. Børn & Velfærd Familie- og Dagtilbudsafdelingen Souschef: Flemming Lunde Østergaard Hansen. Sagsnr.: 16/16876 Doknr. NOTAT RÅDHUSET Dagtilbudskapacitet og behov i distrikt Nord/Midt Dette notat vedrører sammenhængen mellem kapacitet til børnepasning og det forventede behov i distrikt Nord/Midt i de kommende år. Det forventede

Læs mere

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den 06.12.2011 kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 2 Ole Peter Christensen (F) Indholdsfortegnelse: 528. Organisering samt tids- og procesplan vedr.

Læs mere

Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, mødelokale 469,

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 17:00 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 17:00 Mødet afsluttet: kl. 18:00 Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Velfærds- og Sundhedsudvalget

Velfærds- og Sundhedsudvalget Referat Velfærds- og Sundhedsudvalget Mødedato: 25. maj 2016 Mødetid: 17:00 Mødested: Mødelokale 1 Indholdsfortegnelse: Åbne dagsordenspunkter 3 VS Budgetforslag 2017 inkl. overslagsårene 2018-2020, Velfærds-

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:15 Mødested: Rådhuset,

Læs mere

Optimering af dagtilbudsstrukturen i Langå og Harridslev

Optimering af dagtilbudsstrukturen i Langå og Harridslev Notat Vedrørende: Notat vedr optimering af dagtilbudsstrukturen i Langå og Harridslev Sagsnavn: Optimering af daginstitutionsstrukturen Sagsnummer: 28.03.04-A00-1-15 Skrevet af: Bitten Laursen E-mail:

Læs mere

Anm.: Regnskab 2018 er i 2018-prisniveau; budget 2019 er i 2019-prisniveau og budget er i er i prisnvieau. += udgift; -= indtægt.

Anm.: Regnskab 2018 er i 2018-prisniveau; budget 2019 er i 2019-prisniveau og budget er i er i prisnvieau. += udgift; -= indtægt. Bemærkninger til budget 2020 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 01102014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret

Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:00 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal Hjørring Rådhus

Læs mere

Dagsorden. Uddannelsesudvalget. Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal

Dagsorden. Uddannelsesudvalget. Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal Dagsorden Uddannelsesudvalget Mødedato 20. januar 2014 kl. 17:00 Mødelokale Deltagere Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal Johnny Persson (V), Bodil Knudsen (A), Pernille Ivalo Frandsen (V), Niels Christian

Læs mere

Notat vedr. budgetopfølgning i Familieafdelingen med beskrivelse af konsekvenser og følgeudgifter:

Notat vedr. budgetopfølgning i Familieafdelingen med beskrivelse af konsekvenser og følgeudgifter: Svendborg kommune Familieafdelingen 19. april 2010 Notat vedr. budgetopfølgning i Familieafdelingen med beskrivelse af konsekvenser og følgeudgifter: Udgangspunkt: Familieafdelingens budget for 2010 udgør

Læs mere

Åben tillægsreferat Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben tillægsreferat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben tillægsreferat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 12:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: R-122 Fraværende: Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 6 Høring

Læs mere

9. oktober Vedtagne reduktionsforslag. Budget

9. oktober Vedtagne reduktionsforslag. Budget 9. oktober 2013 Vedtagne reduktionsforslag Budget 2014-17 Nr. R-101 X Reduktion af budget til arbejdsskader Politikområde 105 Tværgående udgifter Økonomiudvalget Tiltag (sæt ) Strukturændring Serviceændring

Læs mere

Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 1130 Mødested: Hjørring Rådhus - Lokale

Læs mere

Analyse kapacitet og kapacitetsbehov jf. befolkningsprognose November Dagtilbud. 0 6 år

Analyse kapacitet og kapacitetsbehov jf. befolkningsprognose November Dagtilbud. 0 6 år Analyse kapacitet og kapacitetsbehov jf. befolkningsprognose 214-226 November 214 Dagtilbud 6 år Indledning. Det er analysens formål at give et overblik og en aktuel status i forhold til kapacitet og kapacitetsbehov

Læs mere

Referat Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning

Referat Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Referat Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget 2018-2021 Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. 10:30 Mødested: Helhedstilbuddet,

Læs mere

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:05 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 31 ONSDAG DEN 26. NOVEMBER 2008, KL. 15.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Familieudvalget 26. november 2008 Side: 2 Fraværende: Ingen Tessa Gjødesen

Læs mere

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim N O T A T Til Børne- og Familieudvalget Kopi Fra Dagtilbud og Undervisning Emne Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Afdeling Dagtilbud og Undervisning Telefon

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. 14:45 Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende:

Læs mere

Prognose årige Befolkningsprognosen tager udgangspunkt i flyttemønstre og den planlagte udbygning af kommunen.

Prognose årige Befolkningsprognosen tager udgangspunkt i flyttemønstre og den planlagte udbygning af kommunen. Velfærdssekretariatet Sagsnr. 269715 Brevid. 2088172 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Kapacitetsredegørelse for skoler og dagtilbud 2015 23. april 2015 På baggrund af den seneste

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 31 marts 2014 Børne- og Familieudvalget

Budgetopfølgning pr. 31 marts 2014 Børne- og Familieudvalget Afvigelse mellem seneste skøn og korrigeret budget Ændring i forhold til seneste opfølgning 31/8 31/5 31/3 Forbrug pr. 31/3-2014 Overførsler fra 2013 til 2014 Korrigeret budget incl. overførsler Budgetopfølgning

Læs mere

Budgetstrategi Budget Januar 2018

Budgetstrategi Budget Januar 2018 Budgetstrategi Budget 2019-22 Januar 2018 Indholdsfortegnelse Budgetstrategi 2019-22 2 Fase 1: Forberedelse og idégenerering 3 Forårsseminar den 20-21. april 2018 4 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces 5

Læs mere

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: R-122 Fraværende: Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse

Læs mere

Trykprøvning demografi UV

Trykprøvning demografi UV Trykprøvning demografi UV 2020-2023 Overordnet type: DRIFT Budgettype: Demografiregulering Udgiftstype: Serviceudgift Udvalg: BFU Sektor: Undervisning Serviceområde (valgfrit): Kontonr.: 3010227002 Virkning

Læs mere

Budgetønske Oversigt over bidrag til råderumspulje

Budgetønske Oversigt over bidrag til råderumspulje 2010-2013 Oversigt over bidrag til råderumspulje Råderumspulje total 75.000 75.000 75.000 75.000 I alt specifikke bidrag til råderumspulje 47.500 46.500 46.500 46.500 Forsikring Reduktion af opsparing

Læs mere

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim N O T A T Til Børne- og Familieudvalget Kopi Fra Dagtilbud og Undervisning Emne Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Afdeling Dagtilbud og Undervisning Telefon

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. 17:00 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Åben referat Ældrerådet

Åben referat Ældrerådet Åben referat Ældrerådet Side 1. SÆH-sekretariatet Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. 11:30 Mødested: R-122 Fraværende: Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse

Læs mere

Udskrift af protokol

Udskrift af protokol Udskrift af protokol Udvalg Børneudvalget Møde 07-04-2014 14:30 Status Behandling Type Færdigbehandlet Beslutning Åben Nummer 36 Foreslået behandlingsforløb Sagsnummer 2014/07127 KL-journalnummer 28.00G00

Læs mere

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødested: Hedensted Rådhus, mødelokale nr. 3

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødested: Hedensted Rådhus, mødelokale nr. 3 Referat Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Hedensted Rådhus, mødelokale nr. 3 Deltagere:, Lars Poulsen, Kasper Glyngø, Jeppe Mouritsen, Peter Sebastian Petersen Fraværende: Bemærkninger: Mødets sluttidspunkt:

Læs mere

Bilag 1 Gennemgang af finansieringsbehov i budget 2015 og forslag til løsninger

Bilag 1 Gennemgang af finansieringsbehov i budget 2015 og forslag til løsninger KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Budget og Regnskab NOTAT Bilag 1 Gennemgang af finansieringsbehov i budget 2015 og forslag til løsninger Finansieringsbehov Børne- og Ungdomsudvalget skal

Læs mere

Åben dagsorden Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning

Åben dagsorden Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Åben dagsorden Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget 2018-2021 Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Helhedstilbuddet,

Læs mere

Kompenserende besparelser 2015 i Center for Dagtilbud og Skoler

Kompenserende besparelser 2015 i Center for Dagtilbud og Skoler Kompenserende besparelser 2015 i Center for Dagtilbud og Skoler Følgende poster forventes at udvise et merforbrug i 2015: Dagtilbud (flere børn end forudset i befolkningsprognosen) Skoler (flere udgifter

Læs mere

Total demografitrykprøvning

Total demografitrykprøvning Hjørring Kommune Trykprøvning demografi -2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen 12-06-2018 Side 1. 00.30.02-Ø00-4-17 Trykprøvning demografi -2021 Indledning Af budgetprocessen for -2022 fremgår det,

Læs mere

I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget , der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen for 2013.

I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget , der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen for 2013. Forslag til demografiske beregninger til Budget 2014 og overslagsårene I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget 2014-2017, der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen

Læs mere

Dagsorden. Børne- og Ungdomsudvalget

Dagsorden. Børne- og Ungdomsudvalget Dagsorden Mødedato: Mødetidspunkt: 15:30 Sted: Mødelokale 2A på rådhuset i Støvring 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 1 Godkendelse af dagsorden 3 2 Forslag til et sammenhængende decentralt tilbud

Læs mere

BUDGETFORSLAG BEHANDLING

BUDGETFORSLAG BEHANDLING BORGMESTEREN Den 27.8.2019 BUDGETFORSLAG 2020-1. BEHANDLING Jeg vil gerne knytte et par ord til førstebehandlingen af budgettet for det kommende år med tilhørende budgetoverslagsår. Det er nu anden gang,

Læs mere

Månedlig budgetopfølgning i Center for Børn & Undervisning pr. 31. juli 2016

Månedlig budgetopfølgning i Center for Børn & Undervisning pr. 31. juli 2016 Dato 11-08-2016 j./sagsnr. 28.00.00-Ø00-3-16 Månedlig budgetopfølgning i Center for Børn & Undervisning pr. 31. juli 2016 Notat udarbejdet af: Henrik Brink-Olesen Generelt om budgettildelingen på området

Læs mere

Det foreslås, at Hjørring Kommunes misbrugsbehandlingstilbud bliver udvidet med et dagbehandlingstilbud til borgere med stof- og alkoholmisbrug.

Det foreslås, at Hjørring Kommunes misbrugsbehandlingstilbud bliver udvidet med et dagbehandlingstilbud til borgere med stof- og alkoholmisbrug. Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget Ufinansierede udvidelsesforslag 172 Udvidelse af misbrugsbehandlingstilbud Det foreslås, at Hjørring Kommunes misbrugsbehandlingstilbud bliver udvidet med et dagbehandlingstilbud

Læs mere

Renovering af ventilationsanlæg og akustikforhold Mølleskolen

Renovering af ventilationsanlæg og akustikforhold Mølleskolen Renovering af ventilationsanlæg og akustikforhold Mølleskolen dvalg: ndervisnings- og Børneudvalget Politikområde: Skoler og pædagogiske fritidstilbud Projektnavn / 2017 2018 2019 2020 Renovering af ventilationsanlæg

Læs mere

BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET

BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET Referat Mødetidspunkt: Fra kl.: 13.30 Til kl.: 15.00 Mødested: Vestervangsvej 4A Mødenr.: 15 Fraværende: Sag nr.: Emne: Side: ÅBEN DAGSORDEN 92 Udvidelse af kapaciteten på dagtilbudsområdet efteråret 2007

Læs mere

Budgetoplæg 2016 vuggestuepladser i Naturligvis i Ansager

Budgetoplæg 2016 vuggestuepladser i Naturligvis i Ansager Budgetoplæg 2016 vuggestuepladser i Naturligvis i Ansager Nærværende budgetoplæg genfremsættes på baggrund af budgetønske for 2015 og 2016 fra Dagtilbuddet Nordøsts Bestyrelse (dok 55 688-14 og 61 638-15),

Læs mere

Vejledning til at udfylde skema: Ændring i budgettet: Beskrivelsen fra budgetændringen. Her tilføjes SBSYS sagsnummer.

Vejledning til at udfylde skema: Ændring i budgettet: Beskrivelsen fra budgetændringen. Her tilføjes SBSYS sagsnummer. Sagsnr. 00.01.00-A00-63-14 Dato 19-1-2016 Sagsbehandler Annette Wendt Opfølgning på budget 2015 Børne- og skoleudvalget Nedenstående oversigt viser de punkter på Børne- og skoleudvalgets område, som der

Læs mere