Del 1: Tænketanken har været i dialog med 6 udvalgte musikskoler, se desuden bilag xx for nærmere besøgsrapporter.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Del 1: Tænketanken har været i dialog med 6 udvalgte musikskoler, se desuden bilag xx for nærmere besøgsrapporter."

Transkript

1 Del 1: Musikskolelandskabet 2017 Der stilles i musikloven krav om, at der skal være en musikskole i alle landets kommuner, og musikskolens kerneopgave er beskrevet i loven og i bekendtgørelsen om musikskolerne. Betragter man musikskolens overordnede formål, som det er beskrevet i musiklovens 3, stk. 3, fremgår det, at musikskolen har til formål at: Udvikle og fremme elevernes musikalske evner og kundskaber gennem sine undervisningstilbud samt i øvrigt at virke til fremme af det lokale musikmiljø. Inden for rammerne af lovgivningen varierer musikskolerne i forhold til bl.a. størrelse, udbredelse, fokusområder, og undervisningsformer. Det er lokale forhold såsom geografi, demografi, ressourcer og lokale prioriteringer, der er afgørende for sammensætningen og tilrettelæggelsen af musikskolens tilbud. Eksempelvis kan der være leder- eller lærerkræfter på musikskolen, som har særlige kompetencer indenfor bestemte områder, eller der kan være et stærkt lokalt musikmiljø, som musikskolen indgår i samarbejde med, eller andre særlige forhold i kommunen, som gør, at musikskolen har nogle bestemte satsningsområder. Tænketanken har været i kontakt med udvalgte musikskoler, der eksemplificerer forskellige musikskoleprofiler. Der kan sandsynligvis findes andre profiler, ligesom der findes kombinationer af de beskrevne profiler, men som typer kan følgende profiler give et billede af, hvordan musikskolelandskabet er sammensat i dag 1 : Musikskolen med stor geografisk spredning - eksemplificeret ved Tønder Musikskole og Mariagerfjord Kulturskole, som dækker et geografisk vidtstrakt område og som bl.a. har en høj grad af decentral undervisning på skoler mv. i de enkelte nærområder Musikskolen med et særligt satsningsområde - eksemplificeret ved Holstebro Musikskole, der har opbygget en profil med satsning på et sammenhængende forløb for børn og unge omkring den klassiske musik, bl.a. gennem samarbejde med symfoniorkestret Orkester MidtVest. EllerMariagerfjord Kulturskole, der især satser på korsang med musikskolens rytmiske pigekor som flagskibet, der i mange sammenhænge fungerer som ambassadør for musikskolen og kommunen. All-round-musikskolen med et bredt dækkende undervisningstilbud eksemplificeret ved Vordingborg Musikskole. Et andet eksempel er Herlev Musikskole, der bl.a. har fokus på breddeindsats og samarbejdet med Storbymusikskolen med fokus på socialt udsatte børn og unge. På Aarhus Musikskole arbejder man i MusikUnik inspireret af El Sistema med musikken som redskab på at give udsatte børn og unge mulighed for at bryde negative cirkler, finde nye livsvilkår og indgå i et stærkt, genkendeligt og åbent fællesskab. 1 Tænketanken har været i dialog med 6 udvalgte musikskoler, se desuden bilag xx for nærmere besøgsrapporter.

2 Musikskolen som lokal kulturinstitution Musik (og kultur)skolen er ikke kun et undervisningssted men også en lokal kulturinstitution 2. Musikskolen fungerer i mange kommuner på linje med f. eks. bibliotekerne som et kulturelt samlingssted for såvel børn som voksne, som koncertsted og forsamlingshus. Musikskolen fungerer også i vidt omfang som kulturel ambassadør for kommunen, når eksempelvis grupper af elever optræder på rådhuset eller på kommunale institutioner. Sigtet kan bl.a. være at synliggøre musikkens potentialer i forhold til f.eks. inklusion, arbejdsmarked, sundhed, eller anden undervisning. Der har bl.a. i de seneste år været fokus på sammenhængen mellem musik og sundhed, og hvordan musikken kan bruges i det danske sundhedsvæsen 3. [Illustration: musikskolen som lokalt samlingspunkt] Flere musikskoler arbejder med socialt udsatte børn og unge og benytter forskellige former for musikalsk samvær som løftestang skabelsen af sociale fællesskaber. Ligeledes findes efterhånden mange eksempler på musikskoler, som har anvendt musikken som et aktivt redskab til at styrke integrationen i lokalområdet. ved gennem musikken at skabe fællesskab, sammenhold på tværs af sproglige og kulturelle skel. [Illustration Eksempel med Høje-Taastrup Musikskole, som med orkesterprojektet HOPE har fået 80 børn og unge fra ghetto-området Taastrupgaard til at spille sammen i et orkester] Musikskolens elever - antal elever og sociale aspekter En vigtig del af tænketankens arbejde har været at belyse musikskolernes elevtal, herunder at sætte tal på, hvor stor en andel af danske børn og unge, musikskolerne når ud til, samt om der er tale om sociale skævheder i sammensætningen af eleverne. I tænketankens kommissorium er det antaget, at: Omkring 10 procent af danske børn kommer i musikskoler Elevtallet er dalende Folkeskolereformen har åbnet mulighed for i højere grad at nå ud til alle børn. Deltagerbetalingen medfører sociale skævheder i sammensætningen af børn, der går i musikskole Tænketanken har med hjælp fra Danmarks Statistik fået foretaget en række analyser og datatræk fra musikskolestatistikken og har desuden selv foretaget en supplerende spørgeskemaundersøgelse blandt musikskolerne. 2 En opgørelse fra Slots- og Kulturstyrelsen fra 2016 viser, at cirka halvdelen af landets musikskoler er såkaldte kulturskoler og tilbyder undervisning i andre kunstfag end musik. Navnlig efter kommunalreformen i 2006 er der sket en stigning i antallet af kulturskoler. 3 Der er efterhånden gennemført en del forskning på området, som viser, at musik har en positiv effekt på en række forskellige somatiske og psykiatriske tilstande. Dog er der stor forskel på, hvor velunderbyggede, resultaterne indenfor de forskellige områder er.

3 Musikskoletænketankens undersøgelser har vist, at antallet af forskoleelever (dvs. undervisning for de 0-6-årige) er faldet fra ca til over en meget lang periode fra og med Antallet af instrumentalelever ligger nogenlunde konstant på knap Antallet af sammenspilselever er faldet fra til og synes at have taget et dyk i årene for derefter at stabilisere sig. For så vidt angår sammenspilselever er tallene dog ikke helt præcise, idet sammenspilselever ikke altid opgøres selvstændigt og dermed tæller med i statistikken, idet sammenspil på mange musikskoler indgår som et gratis supplement til instrumentalundervisning. Ses på det samlede antal elever opgjort som tilmeldt på CPRnummer 5, er det faldende hvilket primært skyldes faldet i antal forskoleelever. Tendensen er vist grafisk for samtlige elevtalskategorier i figur xx nedenfor. En udførlig redegørelse for hele dataanalysen ses i bilag 4. Figur x. Elevtalsudviklingen Kilde: Danmarks Statistik Musikskoletænketanken har også konstateret at musikskolen i dag målt som CPRregistrerede elever når ud til elever svarende til 4 procent af hele målgruppen på de 0-24 årige, mens musikskolen når en procentdel på 7 for så vidt angår de skolesøgende børn mellem 6 og 16 år 7. Musikskolerne har igennem de seneste år intensiveret deres samarbejde med folkeskolen, og i mange af disse samarbejder registreres de deltagende folkeskoleelever ikke som elever i musikskolen. Inddrages tal for disse elever, som musikskoletænketanken har indhentet fra musikskolerne, kommer musikskolerne i kontakt med yderligere børn og unge 8. 4 Om de forskellige elevkategorier se nærmere bilag xx om den statistiske analyse af elevtallet 5 Efter overgangen til Danmarks Statistik i 2013 registreres eleverne på CPR-nummer, hvilket viser det reelle antal børn og unge, som er tilmeldt musikskolen uanset aktivitet. For perioden før 2013 er anvendt en beregning, se bilag 4 6 Det vurderes ikke at være relevant at gå længere tilbage end 2002, idet musikskolerne indtil da stadig var under opbygning. Det blev først lovfæstet, at der skulle være en musikskole i hver kommune fra kommunalreformen i Tænketanken har valgt at basere sig på Danmarks Statistiks oplysninger, som kun omfatter de børn og unge der i et givent år er tilmeldt musikskolen. Hvis i stedet ville opgøre alle børn og unge, der på et eller andet tidspunkt har gået i musikskole, bliver elevtallet naturligvis langt højere end de 4 eller 7 procent. 8 Se bilag 4. Der er tale om et beregnet tal på baggrund af de indkomne svar i tænketankens spørgeskemaundersøgelse

4 Tænketanken mener ikke, at aktiviteterne i musikskolernes folkeskolesamarbejde er tilstrækkeligt sammenlignelige med den aktivitet, der foregår for musikskolens tilmeldte elever, til at man blot kan sammenlægge de to tal. Det ser imidlertid ud til, at musikskolernes samarbejde med folkeskolen har åbnet et nyt arbejdsfelt for musikskolerne med mulighed for at nå ud til langt flere børn end tidligere. Endelig har musikskoletænketanken konstateret, at der er tale om markante sociale skævheder i sammensætningen af de børn, der går i musikskole. Med registreringen af eleverne på CPR-nummer i Danmarks Statistik er det muligt at undersøge musikskoleelevernes socioøkonomiske baggrund og dermed sammenholde musikskolefamilierne med den gennemsnitlige børnefamilies husstandsindkomst og uddannelsesniveau. Figur xx. Musikskolefamiliers husstandsindkomster sammenlignet med børnefamilier generelt 35,00% 30,00% 25,00% 20,00% 15,00% 10,00% Musikskoler Befolkningen 5,00% 0,00% Kilde Danmarks Statistik Som det fremgår af figuren, er der klart flere højindkomstfamilier - med husstandsindkomster fra kr. og opefter - blandt musikskolefamilierne end blandt børnefamilierne generelt. Samme tendens gør sig gældende i forhold til uddannelse og etnisk oprindelse, og analysen viser således samlet, at musikskoleelevernes forældre statistisk set er bedre økonomisk stillede, har et højere uddannelsesniveau og er af mere gammeldansk oprindelse, end gennemsnittet af den danske befolkning. Talanalysen bekræftes af tænketankens kvalitative interview med i alt 8 musikskoleelever 9, som hvori musikskolebørnene giver udtryk for, at den økonomiske baggrund har betydning for børns muligheder for at gå i musikskole 9 Se nærmere bilag x

5 Køn og instrumentvalg Musikskolestatistikken viser visse kønsbetingede forskelle i børns instrumentvalg. I den samlede elevgruppe af 0-24-årige er pigerne således i overtal i de fleste instrumentgrupper bortset fra elguitar, elbas, slagtøj, messingblæsere og kontrabas. Imidlertid viser det sig, at jo ældre eleverne bliver, jo mere udjævnes kønssammensætningen, således at der faktisk blandt de ældre elever er en svag overrepræsentation af drenge. På sammenspilsområdet er pigerne f.eks. i overtal indtil 14 år, men bliver derefter i undertal. På det rytmiske område er der en tendens til, at piger fravælger instrumenter og prioriterer sang 10. Om den samlede analyse af de kønsmæssige aspekter af børns og unges instrumentvalg, se bilag xx. Om børn og unges ønsker og behov i musikskolen: En undersøgelse fra 2016 ved ungdomsforsker Søren Østergård fra Center for Ungdomsstuder (CUR) 11 viser bl.a., at de faste fritidsaktiviteter såsom idræt, fritids- og ungdomsklub, musikundervisning, spejder mv., fortsat er en central del af fritidslivet for børn/unge i klasse. Ungdoms og fritidsklubberne har tabt terræn, mens musikskoler og idrætsorganisationer har fastholdt deres markedsandel. Unges interesse for musik har været konstant over de seneste 6 år og således fortsat er en vigtig fritidsaktivitet for unge 12. Søren Østergårds undersøgelse viser således samme udviklingstendens over tid som musikskolestatistikkens tendens for så vidt angår instrumentalundervisning: At musikinteressen fastholder sin markedsandel i denne aldersgruppe af skolesøgende børn/unge i alderen Både Søren Østergårds undersøgelse og tænketankens egne elevinterview viser, at seriøsitet, faglighed og progression i den enkelte elevs udvikling er vigtigt for de unge. Også rollemodeller og forbilleder er vigtige og de er lokale fra nærmiljøet, såsom ældre elever, MGK-elever mv. For de unge er det ligeledes vigtigt at spille sammen med andre, og at fællesskaberne fungerer. Lærerens rolle er central som vejleder for eleverne, for at skabe relationer og være kulturbærer samt for de lidt ældre elever som facilitator for selvorganiserede projektforløb. Den ideelle lærer er på én gang fagligt kompetent og indfølende og socialt motiverende. Ellers skal der være begge typer og mulighed for at skifte og bytte lærer. Eleverne efterlyser også mere åbenhed for nye ideer fra eleverne, medbestemmelse og selvorganisering, især for de lidt ældre 10 Af NIRAS rapporten fra 2012 fremgik, at 75 procent af de piger, der ansøger rytmisk MGK søger ind med sang. 11 ung I en præstationskultur.2016, se nærmere bilag xx

6 Musikskolernes økonomi Musikskolernes økonomi udgøres for hovedparten af kommunale tilskud suppleret af deltagerbetalingen og det statslige tilskud. Musikskolernes økonomi 2017 mio. kr. procent Statsligt tilskud Deltagerbetaling Andet 4 Kommunalt tilskud (beregnet) 524 0,5 I alt ,5 Kilde: Danmarks Statistik Som det fremgår af tabellen udgør det kommunale tilskud 524 mio. kr., svarende til 63,5 % af musikskolernes økonomi. Deltagerbetalingen udgør med 25 % en forholdsvis stor andel af musikskolernes økonomi, mens statsrefusionen kun udgør 11 %. Om sammenhængen mellem udgifter og aktiviteter viser musikskolestatistikken, at musikskolerne i perioden har haft stigende udgifter til lærerløn, som ikke modsvares af en tilsvarende stigning i aktivitetsniveauet udtrykt ved antallet af aktivitetselever. Udgiften pr. aktivitetselev er således i perioden steget fra ca kr. til ca kr. svarende til en stigning på 56 %. Forklaringen på de stigende udgifter pr. aktivitetselev er dels, at flere lærere er blevet overenskomstmæssigt sikret fastansættelse, hvormed følger en række rettigheder, som samlet fører til højere lærerlønsudgifter, dels at musikskolerne i de senere år har fået større fokus på eksterne samarbejdsaktiviteter, især samarbejde med folkeskolen, som trækker lærerlønninger men ikke statsrefusion. Sammenhæng mellem deltagerbetaling og statsligt tilskud Statens bevilling til musikskolerne udmøntes i dag gennem en refusionsordning, som refunderer kommunernes udgifter til musikskolelærere. Der er tale om, at staten refunderer kommunernes udgifter til lærerlønninger ved musikskolerne inklusive udgifter til transport, husleje og lederløn. Dette beregnes på baggrund af et budget over de forventede udgifter, som musikskolerne indsender til Slots- og Kulturstyrelsen, hvorefter refusionen udbetales. Deltagerbetalingen indgår som beskrevet ovenfor som en væsentlig del af musikskolernes økonomi og dermed dens budget, som er grundlag for statsrefusionen. Deltagerbetalingen må ifølge musikloven ikke overstige 33,33 % af budgettet. Af tabel xx nedenfor fremgår, at der er en klar sammenhæng mellem størrelsen af deltagerbetalingen og størrelsen af det statslige tilskud, her eksemplificeret med henholdsvis de seks musikskoler med den højeste og de seks med den laveste deltagerbetalingsprocent Deltagerbetalingsprocenten er beregnet efter bekendtgørelsen som andelen af de samlede lærerlønsudgifter tillagt 25 %. I skemaet er udgifterne til lærerløn m.v. fratrukket deltagerbetalingen, og herefter er statstilskuddet beregnet som en andel af de øvrige udgifter (kommunal og statsligt tilskud) til lærerløn m.v.

7 Tabel xx Deltagerbetaling og statstilskud Musikskole Lærerløn mv. (mio. kr.) Deltagerbetalings Procent Lærerløn minus deltagerbetaling Statstilskud mio. kr. Lemvig Musikskole 3,6 33 2,1 0,5 23 Rudersdal Musikskole 13,3 33 7,8 1,8 23 Musikhøjskolen (Frederiksberg) 9,5 33 5,6 1,3 23 Den kreative skole (Silkeborg) 8,9 32 5,4 1,2 22 Gentofte Musikskole 9, ,2 22 Gladsaxe Musik- og Billedskole 9, ,3 22 Glostrup Musikskolen 2, ,3 16 Brøndby Musikskole 3, ,5 16 Ishøj Kulturskole ,6 16 Rødovre Kommunale Musikskole 5, ,7 15 Albertslund musikskole ,0 15 Tårnby Kommunes Musikskole 6, ,8 15 Statstilskud i procent 14 Musikskolelærernes profil og kompetencer En ny undersøgelse af de konservatorieuddannede musikskolelærere 15 viser, at hovedparten af de ansættelsesforhold, der er på musikskolerne, har en ansættelsesgrad på under 50 % af en fuldtidsstilling. Dette betyder, at for langt de fleste konservatorieuddannede lærere, udgør ansættelsen på den enkelte musikskole kun en del af et sammensat arbejdsliv. Af undersøgelsen fremgår endvidere, at musikskolernes lærere fortrinsvis er konservatorieuddannede, og at musikskolerne mener, at de konservatorieuddannede lærere i kraft af deres høje musikfaglige niveau i overvejende grad opfylder musikskolernes behov. Samtidig efterlyser musikskolerne i takt med udviklingen af samarbejdet med folkeskolen nogle nye pædagogiske kompetencer inden for bl.a. forskolearbejde, projektarbejde og klasserumsledelse. På baggrund af dialog med konservatorierne konstateres 16, at der er sket en opprioritering af pædagogik og praktik på konservatorierne i de senere år, og at konservatorierne har etableret samarbejde med blandt andre professionshøjskolerne om efteruddannelse samt med musikskolerne som aftagere af dimittender. Tænketanken mener, at der i de kommende år vil være behov for, at der kommer flere studerende og mere synlighed omkring de pædagogiske uddannelses og efteruddannelsesmuligheder på konservatorierne. I august 2016 trådte en ny arbejdstidsaftale i kraft for undervisere på musikskoler inspireret af principperne for folkeskolelærernes arbejdstidsaftale. Den nye aftale giver mulighed for mere tilstedeværelse af lærerne end tidligere bl.a. med henblik på at fremme kollegialt samarbejde i team og styrke tværgående fokusområder. 14 Statstilskuddets andel af lærerlønsudgifter tillagt 25 %, jf. musikskolebekendtgørelsen. Må ikke forveksles med refusionsprocenten, som er statstilskuddets andel af den samlede musikskoleøkonomi 15 Se nærmere bilag xx om aftagerundersøgelse for de pædagogiske arbejdsmarked, efteråret 2016 samt tænketnkens dialog med konservatorierne 16 Se nærmere bilag xx

8 Musikskolens aktiviteter Undervisning Musikskolerne tilbyder en lang række forskellige undervisningsaktiviteter til børn og unge mellem 0 og 24 år og mange har også tilbud til voksne. Musikskolen tilbyder undervisning med deltagerbetaling af elever, enten som soloundervisning i et instrument eller ved sammenspils- eller holdundervisning. Instrumentalundervisningen finder ofte sted som soloundervisning i moduler på 22,5 minutter 17 eller på større eller mindre hold. Yderligere tilbyder mange musikskoler forskoleundervisning til små børn (0-5 år) samt musikundervisning i samarbejde med folkeskolen. Nedenfor i tabel xx vises Top 10 over hvilke instrumenter i musikskolerne, der har flest elever. Tabel xx. Top 10 instrumenter i musikskolen Instrument Antal elever Klaver Akk. Guitar Slagtøj Sang Violin El-guitar Saxofon Tværfløjte El-bas Synth/keyb Kilde: Danmarks Statistik Talentudvikling Talent er et lidt vanskeligt begreb, som kan dække over mange forskellige typer evner og motivation. Tænketanken lægger i sin forståelse af talentbegrebet i høj grad vægt på motivationsaspektet, som relaterer sig til elevens dedikation og vedholdenhed i sit ønske om at udvikle sin tekniske musikalske færdighed og sin musikforståelse. Netop motivationen er af vital betydning for, at musikskolens talentarbejde kan indgå i fødekæden til det professionelle musikliv. Samlet er det tænketankens indtryk, at musikskolerne arbejder målrettet med talentudvikling, både i store kommuner og i mindre. Bl.a. er der igennem de seneste ca. 15 år med støtte fra bl.a. de 4-årige musikhandlingsplaner fra Kulturministeriet 18 oprettet forskellige former for talentundervisning og klasser enten lokalt eller på tværs af kommunegrænser i et samarbejde mellem flere musikskoler. Nogle musikskoler samarbej- 17 Der findes også moduler på op til 45 minutter 18 Se nærmere bilag xx

9 der også med eksterne læringsmiljøer om talentudviklingen. 19 Et udviklingsområde som flere musikskoler allerede er i gang med - kunne være med inspiration fra idrættens verden at se mere samlet på talentundervisningen i forhold til de unges hverdag. Skabende kompetencer Ifølge musikloven og musikskolebekendtgørelsen har musikskolerne to hovedopgaver - instrumentalundervisningen og det skabende. Tænketankens dialog med musikskolerne og andre aktører peger imidlertid på, at der kun i begrænset omfang undervises i skabende musikkompetencer dvs. komposition, improvisation og digital musikproduktion 20. Det er Tænketankens indtryk, at brug af skabende processer i undervisningen finder sted, men ofte er projektbaserede, enkeltstående initiativer, mens der i selve undervisningen i langt overvejende grad fokuseres på instrumentale færdigheder og udøvelse/reproduktion. Der kan være flere årsager til dette, herunder manglende interesse fra elever og forældre samt en traditionel forståelse af, at det skabende først kommer sent i forløbet, når eleven har helt styr på instrumentfærdigheder og reproduktioner. Digitale redskaber i musikundervisningen Begrebet digital undervisning dækker over et forholdsvis bredt felt, der bl.a. omfatter anvendelse af nodeskrivningsprogrammer, lydskabende programmer, sequencing, optagelse og redigering (lydtekniker) og computerunderstøttet undervisning og læring. Brug af digital undervisning er under udvikling men er stadig kun på et forstadie i forhold til praktisk anvendelse i undervisningen og i forhold til lærernes kendskab til de forskellige muligheder, der findes. F.eks. er det kun 22 af landets i alt 98 musikskoler, der tilbyder undervisning i musikteknologi, og der tilmeldt i alt 104 elever til området. Flere musikskoler har nævnt 21, at man har forsøgt at oprette hold eller fag i f.eks. elektronisk musik, men at der ikke har været nogen nævneværdig efterspørgsel på undervisningen. Andre musikskoler satser målrettet på digital undervisning og oplever en stigende interesse fra eleverne. Tænketanken vurderer, at der er et stort potentiale i udvikling af nye digitalt baserede undervisningsformer på musikskolerne. I forhold til kommunikation om musikskolens tilbud og brug af sociale medier i forbindelse med arrangementer eller koncerter opleves det, at det i høj grad afhænger af, hvorvidt den enkelte lærer føler sig fortrolig med at anvende sociale medier og andre digitale platforme. Dette gælder ligeledes i forhold til brug af forskellige former for lukkede fora, hvor man udveksler noder, lydfiler, video mv. med eleverne. Samarbejde med folkeskolen og med dagtilbud Folkeskolesamarbejdet er et væsentligt udviklingsområde for musikskolerne. Samarbejdet er nu obligatorisk for både musikskoler og folkeskoler, og der er gode erfaringer flere steder i landet. Der er dog også udfordringer. 19 Om musikskolernes samarbejde med eksterne læringsmiljøer, se bilag xx 20 Hermed menes digital musikproduktion med et kreativt/kompositorisk element 21 F.eks. af Vordingborg og Herlev musikskoler

10 I efteråret 2016 gennemførte KL en undersøgelse 22, hvor kommunernes kultur- og fritidsforvaltninger blev adspurgt om folkeskolens samarbejder med musikskoler. 70 kommuner svarede, at arbejdet er i god udvikling, 22 at man er nogenlunde i gang men har væsentlige udfordringer, mens 6 kommuner svarer, at der er væsentlige udfordringer. Dog er tænketankens oplevelse, at der hvis man spørger til samarbejdet på praktikerniveau fortsat mange steder er store udfordringer, ikke mindst i forhold til finansieringen af samarbejdsaktiviteterne. Her opleves det ofte som en stopklods, hvis der f.eks. ikke er afsat midler centralt fra kommunen. [Billedtekst/illustration: Ølstykke distriktsskole i Egedal Kommune, Lejre Musikskoles samarbejde eller Herlev Musikskoles meget store samarbejdsprojekt] I dialogen med f.eks. forskellige organisationer på musikområdet har der været bred enighed om, at folkeskolesamarbejdet er vigtigt, at musikskolerne bør prioritere det og have blik for, hvilke udfordringer i skolen, musikskolen kan hjælpe til med. Det er dog samtidig vurderingen, at selv om musikskolen kan - og bør - byde ind med gode projekter og lærerkræfter, er relationen mellem musikskolen og folkeskolen ikke lige, og musikskolen kan ikke løfte samarbejdet alene. For at samarbejdet skal lykkes kræver det således en høj motivation fra såvel musikskolen som folkeskolen samt fra kommunens side. Samarbejdet på dagtilbudsområdet er under udvikling, men påvirkes af musikskolens begrænsede ressourcer og undervisningskompetencer på dagtilbudsområdet. Samarbejde med lokalt musikliv og eksterne læringsmiljøer Der foregår over hele landet mange samarbejdsprojekter mellem musikskolerne og aktører såsom biblioteker, kirker, ungdomsskoler og spillesteder 23, samt med organisationer og det lokale musikliv. På musikskolernes hjemmesider oplyses der dog mest oplyses om egne aktiviteter - undervisning, koncerter mv. Det har derfor været vanskeligt at afdække omfanget af musikskolernes outreach. Flere af de aktører tænketanken har talt med 24, fremhæver, at de gerne vil øge samarbejdet med musikskolerne men fornemmer en vis tøven. Visse steder møder man skepsis fra musikskolen, for om der nu opstår konkurrence om eleverne eller om bevillingerne mens man andre steder forstår, at samarbejdet kan gavne begge parter. De lokale selvorganiserede amatørmusikliv og alternative læringsmiljøer spiller en vigtig rolle gennem projekter, hvorigennem der ydes gratis, eller næsten gratis, musiktilbud til børn og unge, hvilket muligvis til en vis grad kan modvirke musikskolernes socialt skæve elevsammensætning. Svaghederne er, at tilbuddene mest findes i de større byer, samt at camps og projekter ikke erstatter den kontinuerlige læring - som musikskolerne står for. Men der vil være perspektiver i et øget samarbejde og vidensdeling mellem musikskolerne og amatørlivet/det uformelle system. 22 Henvisning 23 Se i bilag.liste fra DMKL over samarbejdsprojekter mellem musikskoler og eksterne aktører 24 Se nærmere bilag xx om samarbejde med eksterne læringsmiljøer

11 Styrker og udfordringer Musikskolernes styrker Det faglige niveau er højt. Musikskolerne er et landsdækkende netværk af musikalsk kompetence og har således meget at tilbyde i forhold til børn og unges krav om høj faglighed. Musik har over de seneste 10 år fastholdt sin position som en vigtig fritidsaktivitet blandt skolesøgende børn og unge Musikskolerne er bærere af en musikalsk kulturarv og en musikkultur baseret på aktiv musikudøvelse Musikskolerne er vigtige kulturinstitutioner i lokalområdet. I mange kommuner har musikskolerne stor betydning for det lokale kulturliv og udgør et knudepunkt i forhold til kommunens musikliv. Bl.a. arbejder flere musikskoler med socialt udsatte børn og unge og benytter forskellige former for musikalsk samvær som løftestang skabelsen af sociale fællesskaber. Ligeledes findes efterhånden mange eksempler på musikskoler, som har anvendt musikken som et aktivt redskab til at styrke integrationen i lokalområdet. Musikskolerne arbejder målrettet med talentudvikling også i mindre kommuner Der er en vis mangfoldighed i musikskolernes profiler og dermed i den lokale tilgang til musikskolens rolle i kommunen. Dette skaber mulighed for gensidig inspiration og udvikling af nye ideer. Musikskolernes udfordringer Musikskolernes elevsammensætning er socialt skæv, idet musikskolen kun når en forholdsvis lille og privilegeret gruppe af elever. Deltagerbetalingen er høj, og dette afskærer mange børn fra musikundervisning. Tænketanken vurderer, at det er en udfordring for musikskolernes politiske legitimitet, at de ikke når en større andel af den samlede gruppe af 0-24-årige Det må konstateres, at musikskolerne igennem en længere periode har haft stigende udgifter til lærerløn, som ikke har været modsvaret af en tilsvarende stigning i antallet af elever. Den nuværende statslige støtte i form af refusion af lærerlønsudgifter fremmer en høj deltagerbetaling på trods af, at intentionen i loven netop er at begrænse deltagerbetalingen Flere aktører efterlyser en højere grad af refleksion over egen praksis og større fokus på udvikling. Bl.a. bør musikskolerne blive bedre til at håndtere det un-

12 ges ønsker om selvorganisering og projektarbejde samt facilitering af musikalske fællesskaber. De fleste musikskoler har fortsat et lidt for ensidigt fokus på instrumentale færdigheder og kunne i større grad satse på de skabende kompetencer og på digital musikundervisning. I takt medudviklingen af musikskolernes samarbejde med folkeskole og dagtilbud har musikskolen brug for nogle nye pædagogiske kompetencer i lærerstaben inden for bl.a. forskolearbejde, projektarbejde og klasserumsledelse. Navnlig inden for småbørnsområdet mangler der pædagogiske kompetencer. Samarbejde med det lokale musikliv og de eksterne læringsmiljøer fungerer mange steder godt men kunne udvikles mere. De alternative læringsaktører udbyder gratis eller næsten gratis undervisning til bør og unge på projektbasis, hvilket muligvis kan modvirke musikskolernes egen socialt skæve elevsammensætning. Der kunne være store potentialer i et øget samarbejde om at nå nye målgrupper for musikskolerne. Det er bekymrende, at forskoleelevtallet er faldet så meget som det er. Forskolearbejdet er vigtig for både en bredere rekruttering og for opbygningen af musikalske fællesskaber.

Musikskolerne i Danmark i dag og i fremtiden Musikskoletænketankens rapport

Musikskolerne i Danmark i dag og i fremtiden Musikskoletænketankens rapport Musikskolerne i Danmark i dag og i fremtiden Musikskoletænketankens rapport Dok. nr. 17/01808-1 Side 2 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Fremgangsmetodemåde... 5 Del 1:... 6 Musikskolelandskabet 2017...

Læs mere

DMKLs versionering juni 2017

DMKLs versionering juni 2017 Versionering Juni 2017 baseret på input/kommentarer fra DMKLs bestyrelse Jan Jacobsen, leder af Aalborg Kulturskole Morten Lønborg Friis, leder af Rebild Kulturskole Jens Bloch, leder af Kolding Musikskole

Læs mere

Bilag til udviklingsplan Fakta om Faxe Musikskole

Bilag til udviklingsplan Fakta om Faxe Musikskole Bilag til udviklingsplan 2018-21 Fakta om Faxe Musikskole Faxe Musikskoles formål ifølge vedtægterne 2. Formål Musikskolen har til formål at udvikle og fremme elevernes musikalske evner og kundskaber gennem

Læs mere

GLOSTRUP MUSIKSKOLE MUSIKKENS KRAFTCENTER TRE STRATEGISKE PEJLEMÆRKER FOR FREMTIDENS LOKALE MUSIKSKOLE

GLOSTRUP MUSIKSKOLE MUSIKKENS KRAFTCENTER TRE STRATEGISKE PEJLEMÆRKER FOR FREMTIDENS LOKALE MUSIKSKOLE GLOSTRUP MUSIKSKOLE MUSIKKENS KRAFTCENTER TRE STRATEGISKE PEJLEMÆRKER FOR FREMTIDENS LOKALE MUSIKSKOLE MUSIKGLÆDE Vi kender vel alle det lille barn, der rokker i takt til musik ganske enkelt fordi, det

Læs mere

Musikskolen skaber rammer for musikalske fællesskaber, og den tilbyder sociale rum for eleverne.

Musikskolen skaber rammer for musikalske fællesskaber, og den tilbyder sociale rum for eleverne. Del 2: Vision for fremtidens musikskole Vision Det er tænketankens vision, at: Musikskolen er for alle børn, som har lyst til at beskæftige sig med musik, og at musikskolens elevsammensætning er bred og

Læs mere

Resultataftale Webudgave HORSENS MUSIKSKOLE

Resultataftale Webudgave HORSENS MUSIKSKOLE Resultataftale 2014 HORSENS MUSIKSKOLE Indsatsområder 2014. Den levende by kunst, kultur og bevægelse i byrummet. Musikskolen deltager i Middelalderfestivalen. Musikskolen afvikler 2 lærerkoncerter. Musikskolen

Læs mere

Kortlægning af musiktilbud i fritiden for børn og unge i København

Kortlægning af musiktilbud i fritiden for børn og unge i København KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Sekretariat & Kommunikation NOTAT Kortlægning af musiktilbud i fritiden for børn og unge i København Baggrund Kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev

Læs mere

KOLDING MUSIKSKOLE VISIONS- OG HANDLEPLAN

KOLDING MUSIKSKOLE VISIONS- OG HANDLEPLAN 2018-28 VISIONS- OG HANDLEPLAN V E R D E N S B E D S T E M U S I K S K O L E F O R D I G 2 3 Kolding Musikskoles Visions- og Handleplan...... er en ambitiøs vision der understøtter Kolding Kommunes samlede

Læs mere

AABENRAA MUSIKSKOLE STRATEGI

AABENRAA MUSIKSKOLE STRATEGI AABENRAA MUSIKSKOLE STRATEGI 2018-2021 MISSION: Musikskolen vil være kendt som Aabenraa Kommunes musikalske fyrtårn. VISION: Vi vil være musikskole for alle kommunens borgere med særligt fokus på børn

Læs mere

Rapport. om musikskolevirksomheden 2004

Rapport. om musikskolevirksomheden 2004 Rapport om musikskolevirksomheden 2004 Indhold 3 Indledning 4 Sæsonlængde 4 Organisationsform 5 Eleverne 5 Aldersfordeling 6 Instrumentfordeling 10 Ventelister 11 Sammenspil 12 Lokaler 12 Samarbejdet med

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Kulturskolen

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Kulturskolen Punkt 3. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Kulturskolen 2017-058284 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i det videre

Læs mere

Resultataftale 2013 HORSENS MUSIKSKOLE

Resultataftale 2013 HORSENS MUSIKSKOLE Resultataftale 2013 HORSENS MUSIKSKOLE Indsatsområder 2013. Den levende by kunst, kultur og bevægelse i byrummet. Musikskolen har 44 højtuddannede musiklærere, som alle er meget kompetente på deres instrumenter.

Læs mere

Yngste aldersgruppe, der tilbydes undervisning førskole elever medregnet:

Yngste aldersgruppe, der tilbydes undervisning førskole elever medregnet: KLADDE TIL INDBERETNING AF STATISTIK FOR MUSIKSKOLER Skal ikke indsendes! Indberetning skal ske digitalt Almindelige oplysninger 1. Almindelige oplysninger Musikskolens navn - adresse - postnr/by - tlf.numre

Læs mere

Uddybende materiale til DMKL s dagsorden til møde i Kulturministeriet den 12. marts 2015

Uddybende materiale til DMKL s dagsorden til møde i Kulturministeriet den 12. marts 2015 Uddybende materiale til DMKL s dagsorden til møde i Kulturministeriet den 12. marts 2015 1) Videregående musikuddannelser Musik- og kulturskolerne har stor interesse i videregående musikuddannelser, der

Læs mere

Oplæg til retningslinjer for musik- og kulturskolestatistik

Oplæg til retningslinjer for musik- og kulturskolestatistik februar 2018 Oplæg til retningslinjer for musik- og kulturskolestatistik A Indledning og overordnede anbefalinger Musikskolerne skal jf. Bekendtgørelse om Musikskoler hvert år indberette statistik efter

Læs mere

Kulturskolerne kommunalreform og fusioner Erfaringer fra Danmark

Kulturskolerne kommunalreform og fusioner Erfaringer fra Danmark Kulturskolerne kommunalreform og fusioner Erfaringer fra Danmark Oplæg på årsmødekonference i Norsk Kulturskoleråd, Hordaland, Bergen 13.03.15 Jan Jacobsen Kulturskoleleder, Aalborg Kulturskole Næstformand,

Læs mere

DAMUSA Sammenfatningsrapport 1. Vælg en af nedenstående muligheder: "Jeg er..." Svarprocent: 100% (N=1448)

DAMUSA Sammenfatningsrapport 1. Vælg en af nedenstående muligheder: Jeg er... Svarprocent: 100% (N=1448) 1. Vælg en af nedenstående muligheder: "Jeg er..." Svarprocent: 100% (N=1448) Spørgsmålstype: Vælg en Nuværende elev 244 17% Tidligere elev 69 5% Kommende elev (står på venteliste) 43 3% Underviser 67

Læs mere

Odder Kommunale Musikskole

Odder Kommunale Musikskole Odder Kommunale Musikskole Brugerundersøgelse 2006 Denne undersøgelse er sat i gang på initiativ af Odder Kommunale Musikskole. Formålet er at måle tilfredsheden med musikskolens ydelser og holdningen

Læs mere

Resultataftale 2012 WEBUDGAVE HORSENS MUSIKSKOLE

Resultataftale 2012 WEBUDGAVE HORSENS MUSIKSKOLE Resultataftale 2012 HORSENS MUSIKSKOLE Indsatsområder 2012 Den levende by kunst, kultur og bevægelse i byrummet. Musikskolen vil arbejde med at øge sin synlighed bl.a. ved at lave flere arrangementer

Læs mere

Forslag til konkrete partnerskaber mellem grundskole og musikskole januar 2014

Forslag til konkrete partnerskaber mellem grundskole og musikskole januar 2014 Den åbne skole Forslag til konkrete partnerskaber mellem grundskole og musikskole januar 2014 1. Music Mind Games i 0. klasse 2. Stryg, strenge og Blæs i 2. klasse 3. Kor- og sangskole i 3. klasse 4. Blæserklasse

Læs mere

Resultataftale 2011 Horsens Musikskole

Resultataftale 2011 Horsens Musikskole Resultataftale 2011 Horsens Musikskole Prisen som Årets Musikskolekommune 2010 overrækkes til Kulturudvalgsformanden. Plænen Tivoli juni 2010 Indsatsområder 2011. Creative Academy Musikskolen vil arbejde

Læs mere

Musikskolernes rolle i Danmark Notat med anbefalinger

Musikskolernes rolle i Danmark Notat med anbefalinger November 2014 Musikskolernes rolle i Danmark Notat med anbefalinger Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, efteråret 2014 Indledning Musikskolerne i Danmark har gennemgået en flot og bemærkelsesværdig

Læs mere

MÅL MISSION VÆRDIER SDMK

MÅL MISSION VÆRDIER SDMK MÅL MISSION VÆRDIER SDMK MISSION Syddansk Musikkonservatorium har til opgave på kunstnerisk og, hvor det er relevant, videnskabeligt grundlag at give uddannelse i musik og musikpædagogik og tilgrænsende

Læs mere

Rapport. om musikskolevirksomheden 2005

Rapport. om musikskolevirksomheden 2005 Rapport om musikskolevirksomheden 2005 Indhold 3 Indledning 5 Sæsonlængde 5 Organisationsform 6 Eleverne 8 Aldersfordeling 9 Instrumentfordeling 12 Ventelister 13 Sammenspil 13 Lokaler 14 Samarbejdet med

Læs mere

Aftale mellem Byrådet og Randers Musikskole & MGK 2008

Aftale mellem Byrådet og Randers Musikskole & MGK 2008 Aftale mellem Byrådet og Randers Musikskole & MGK 2008 Indhold 1. Formål med aftalen 2. Politiske visioner, mål og krav 3. Randers Musikskole Hvem er vi? 4. Målene i aftalen 5. Økonomi 6. Gensidige aftaleforhold

Læs mere

Aftagerundersøgelse vedr. det pædagogiske arbejdsmarked for konservatorieuddannede, efterår 2016

Aftagerundersøgelse vedr. det pædagogiske arbejdsmarked for konservatorieuddannede, efterår 2016 Aftagerundersøgelse vedr. det pædagogiske arbejdsmarked for konservatorieuddannede, efterår 2016 Det Jyske Musikkonservatorium Det Kongelige Danske Musikkonservatorium Rytmisk Musikkonservatorium Syddansk

Læs mere

Aftageranalyse på det pædagogiske arbejdsmarked

Aftageranalyse på det pædagogiske arbejdsmarked Aftageranalyse på det pædagogiske arbejdsmarked Capacent Epinion for de danske musikkonservatorier December 2008 Indholdsfortegnelse 1. Indledning og metode... 3 1.1 Formål med undersøgelsen... 3 1.2 Metoden...

Læs mere

Kultur- og idrætspolitik

Kultur- og idrætspolitik Kultur- og idrætspolitik Fredensborg Kommune l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Kultur- og idrætslivet binder hverdagen sammen for rigtig mange mennesker og er med til at gøre Fredensborg Kommune til

Læs mere

Referat fra møde i Aftagerpanel mandag den 21. november 2011 kl. 12 til 15, lokale: rektors kontor, Det Jyske Musikkonservatorium

Referat fra møde i Aftagerpanel mandag den 21. november 2011 kl. 12 til 15, lokale: rektors kontor, Det Jyske Musikkonservatorium Referat Oprettet: november 2010 Senest rev.: 111201 J.nr.: 2011-000411 Aftagerpanel møder 2011 Ref: Meo Behandlet / godkendt af: Aftagerpanel Referat fra møde i Aftagerpanel mandag den 21. november 2011

Læs mere

Stor og stigende forskel på den sociale arv mellem kommunerne

Stor og stigende forskel på den sociale arv mellem kommunerne Stor og stigende forskel på den sociale arv mellem kommunerne Der er stor forskel på, hvor mange af de børn, der vokser op i ufaglærte hjem, som selv får en uddannelse som unge og dermed bryder den sociale

Læs mere

Færre udnytter muligheden for at gå på efterløn Målt i forhold til alle, der har mulighed for at gå på efterløn, er udnyttelsesgraden faldet.

Færre udnytter muligheden for at gå på efterløn Målt i forhold til alle, der har mulighed for at gå på efterløn, er udnyttelsesgraden faldet. Ældre Sagen september 213 Efterlønsmodtagere Antallet af efterlønsmodtagere falder Fra 27 til 212 er antallet af fuldtids-efterlønsmodtagere 1 faldet fra 138.11 til 13.272 personer svarende til et fald

Læs mere

Økonomisk oversættelse af musikskolebestyrelsens strategi

Økonomisk oversættelse af musikskolebestyrelsens strategi Økonomisk oversættelse af musikskolebestyrelsens strategi Med udgangspunkt i musikskolebestyrelsens strategi følger her en økonomisk redegørelse for udmøntning af mål i strategiperioden. Investeringerne

Læs mere

Notat om Rødovre Musikskoles aktiviteter og undervisningssteder.

Notat om Rødovre Musikskoles aktiviteter og undervisningssteder. Notat om Rødovre Musikskoles aktiviteter og undervisningssteder. Rødovre Musikskoles undervisning foregår mange steder, og undervisningsstederne er jævnt fordelt rent geografisk og dækker størstedelen

Læs mere

i den åbne skole Idekatalog januar 2014 vers. II

i den åbne skole Idekatalog januar 2014 vers. II i den åbne skole Idekatalog januar 2014 vers. II Formål Vi på Den Kreative Skole ser frem til at være med til at styrke kreativiteten ude på folkeskolerne i Fredericia: dér, hvor børnene er. Vi glæder

Læs mere

Forslag til prioritering af midlerne fra omstillingspuljen på 1,5 % 2016 2017 2018 2019 375.000 375.000 375.000 375.000

Forslag til prioritering af midlerne fra omstillingspuljen på 1,5 % 2016 2017 2018 2019 375.000 375.000 375.000 375.000 Nr. Overskrift Beskrivelse 1 Et attraktivt uddannelses- og Fagligt løft til ledere og medarbejdere. ungdomsmiljø. Visionen peger på at uddannelsesniveauet i kommunen skal styrkes. Nyere forskning peger

Læs mere

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Ballerup Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven.

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Ballerup Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven. 1 Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Ballerup Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven. 1 Formål Formålet med folkeoplysende voksenundervisning er med udgangspunkt i undervisningen,

Læs mere

Musikskolen i folkeskolen Skolereform 2014. Idékatalog. Be happy and sing it out loud!

Musikskolen i folkeskolen Skolereform 2014. Idékatalog. Be happy and sing it out loud! 1 Musikskolen i folkeskolen Skolereform 2014 Idékatalog Be happy and sing it out loud! Mere sang og musik i skolen skaber grobund for fordybelse, faglighed og trivsel 2 Forord: Folkeskolen står over for

Læs mere

Læseplan for valgfaget musik

Læseplan for valgfaget musik Læseplan for valgfaget musik Indhold Indledning 3 Trinforløb for 7./8./9. klassetrin 4 Musikudøvelse 4 Musikforståelse 6 Indledning Faget musik som valgfag er etårigt og kan placeres i 7./8./9. klasse.

Læs mere

Aftale mellem Randers Byråd og Randers Musikskole

Aftale mellem Randers Byråd og Randers Musikskole Aftale mellem Randers Byråd og Randers Musikskole 2019-2022 Billede: Musikskolekoncert i Turbinen 2016 1 Aftalekontrakt 2019-2022 1. Formål med aftalen De overordnede mål med aftalestyringen er effektiv

Læs mere

Linjer og hold i udskolingen

Linjer og hold i udskolingen Linjer og hold i udskolingen Denne rapport præsenterer erfaringer fra tre udvalgte skoler, som enten har organiseret deres udskoling i linjer, eller som arbejder med holddannelse i udskolingen. Rapporten

Læs mere

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET. Sammendrag. Budgetoversigt, 1.000 kr. excl. moms: Oprindeligt budget. Korrigeret budget 2015 2015. Budget.

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET. Sammendrag. Budgetoversigt, 1.000 kr. excl. moms: Oprindeligt budget. Korrigeret budget 2015 2015. Budget. KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET Sammendrag Budgetoversigt, 1.000 kr. excl. moms: Regnskab 2014 Oprindeligt Korrigeret 2015 2015 Budget 2016 Kultur- og Fritidsudvalg 61.454 64.191 64.424 63.862 Kultur og Fritid

Læs mere

Folkeskolelærernes undervisningstid

Folkeskolelærernes undervisningstid Folkeskolelærernes undervisningstid, 2013/14 - Folkelærernes gennemsnitlige undervisningsandel er i skoleåret 2013/14 36,2 procent (brutto) og 41,9 procent netto for kommuner på 2005-arbejdstidsaftalen.

Læs mere

Samarbejde mellem Musikskolen og Folkeskolen

Samarbejde mellem Musikskolen og Folkeskolen Idékatalog Samarbejde mellem Musikskolen og Folkeskolen Slagelse Musikskole og folkeskolerne har igennem mange år haft et godt samarbejde, som nu udvides gennem folkeskolereformen. Dette katalog kan bruges

Læs mere

Opdateret maj Læseplan for valgfaget musik

Opdateret maj Læseplan for valgfaget musik Opdateret maj 2018 Læseplan for valgfaget musik Indhold Indledning 3 Trinforløb for 7./8./9. klassetrin 4 Musikudøvelse 4 Musikforståelse 6 Indledning Faget musik som valgfag er etårigt og kan placeres

Læs mere

Den sociale arv i Østdanmark.

Den sociale arv i Østdanmark. Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Den sociale arv i Østdanmark. Andelen af unge fra ufaglærte hjem, der ikke har eller er i gang med en ungdomsuddannelse Januar 2012 Den sociale arv i Østdanmark.

Læs mere

b) at formuleringen kunst- og kulturskoler for at undgå fejltolkninger udgår af lovteksten

b) at formuleringen kunst- og kulturskoler for at undgå fejltolkninger udgår af lovteksten København, 17. september 2013 Til Undervisningsministeriet Høringssvar - folkeskolereform Høringssvar fra Danske Musik- og kulturskoleledere, DMKL: Lov om ændring af folkeskoleloven, lov om ungdomsskoler

Læs mere

Notat. Befolkningsudvikling og gennemsnitsindkomster i kommunerne. Bo Panduro

Notat. Befolkningsudvikling og gennemsnitsindkomster i kommunerne. Bo Panduro Notat Befolkningsudvikling og gennemsnitsindkomster i kommunerne Bo Panduro Befolkningsudvikling og gennemsnitsindkomster i kommunerne VIVE og forfatterne, 2017 e-isbn: 978-87-93626-25-6 Layout: 1508 Projekt:

Læs mere

Andel af elever i den almindelige undervisning i folkeskolen, 2016/17

Andel af elever i den almindelige undervisning i folkeskolen, 2016/17 Inklusionsgrad Andel af elever i den almindelige undervisning i folkeskolen, 2016/17 Dette notat giver overblik over andelen af elever i den almindelige undervisning den såkaldte inklusionsgrad. 95,2 procent

Læs mere

Vedtægter. For Musikskolen i Frederikshavn Kommune. December 2013 VEDTÆGTER, MUSIKSKOLEN I FREDERIKSHAVN KOMMUNE

Vedtægter. For Musikskolen i Frederikshavn Kommune. December 2013 VEDTÆGTER, MUSIKSKOLEN I FREDERIKSHAVN KOMMUNE Vedtægter For Musikskolen i Frederikshavn Kommune December 2013 1 1. Navn og status Musikskolen i Frederikshavn Kommune 2. Formål Gennem udvikling af elevernes kreative evner inden for musikalske udtryk

Læs mere

Stadig flere elever går på privatskole

Stadig flere elever går på privatskole Procent Stadig flere elever går på privatskole Et ud af seks børn eller 16,5 pct., der netop har startet det nye skoleår, går på privatskole. Det er en stigning på 36,4 pct. siden 2. Tendensen er landsdækkende.

Læs mere

Risingskolen og Odense Musikskole

Risingskolen og Odense Musikskole Risingskolen og Odense Musikskole TALENTKLASSE I MUSIK HVAD ER TALENTKLASSER? Musik hele ugen Talentklassen i musik er et tilbud til elever, der brænder for at arbejde med musik både klassisk og rytmisk.

Læs mere

Vision og indsatsområder 2011/2012

Vision og indsatsområder 2011/2012 Vision og indsatsområder 2011/2012 Baggrund Med udgangspunkt i Fredericia Kommunes vision og værdigrundlag har Den Kreative Skoles bestyrelse udarbejdet sin vision for skolen og peger på en række indsatsområder,

Læs mere

VEDTÆGTER FOR MUSIKSKOLEN I VALLENSBÆK KOMMUNE. Center for Børn og Kultur. September 2013 KAPITEL 1 KOMMUNALBESTYRELSEN

VEDTÆGTER FOR MUSIKSKOLEN I VALLENSBÆK KOMMUNE. Center for Børn og Kultur. September 2013 KAPITEL 1 KOMMUNALBESTYRELSEN VEDTÆGTER FOR MUSIKSKOLEN I VALLENSBÆK KOMMUNE Center for Børn og Kultur September 2013 KAPITEL 1 KOMMUNALBESTYRELSEN 1. Kommunalbestyrelsen har det overordnede ansvar for kommunens musikskole og fastlægger

Læs mere

Resultatberetning 2014

Resultatberetning 2014 Resultatberetning 2014 MUSIKSKOLEN Indhold Mission...3 Vision...3 Værdier...3 Resultatberetning for 2014...4 Den levende by...5 kunst, kultur og bevægelse i byrummet..5 Kant og kvalitet eksperimenterende

Læs mere

Jamen, hvorfor nu det?

Jamen, hvorfor nu det? Jamen, hvorfor nu det? Hvem har dog fundet på sådan noget? Er det den tilbagevendende snak om den musikalske fødekæde? Er det, fordi der et eller andet sted står, at det er noget, vi skal? Og har vi for

Læs mere

NOTAT. Analyse nr. 5 Effektvurdering af fritidspas

NOTAT. Analyse nr. 5 Effektvurdering af fritidspas NOTAT Kultur- og Økonomiforvaltningen Kultur- og Idrætsafdelingen Analyse nr. 5 Effektvurdering af fritidspas Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Resume: Formålet med denne analyse er at redegøre for fritidspasordningen,

Læs mere

Den åbne skole. En ny folkeskole

Den åbne skole. En ny folkeskole Den åbne skole En ny folkeskole 2 Den åbne skole Den åbne skole Elevernes læring og trivsel i en varieret og motiverende skoledag Målet med folkeskolereformen er, at alle elever skal blive så dygtige,

Læs mere

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Aarhus Kommune. Den 13. juni 2012

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Aarhus Kommune. Den 13. juni 2012 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 13. juni 2012 Aarhus Kommune Kulturforvaltningen Kultur og Borgerservice 1. Resume I forbindelse med budgetforliget for 2010-2013

Læs mere

Notat. Partnerskab mellem folkeskoler, ungdomsskolen og musikskolen. Udarbejdet af: Fagsekretariat Undervisning. Dato: 8. januar 2014. Sagsnummer.

Notat. Partnerskab mellem folkeskoler, ungdomsskolen og musikskolen. Udarbejdet af: Fagsekretariat Undervisning. Dato: 8. januar 2014. Sagsnummer. Notat Partnerskab mellem folkeskoler, ungdomsskolen og musikskolen Udarbejdet af: Fagsekretariat Undervisning Dato: 8. januar 2014 Sagsnummer.: 17.00.00-G01-1-13 1. Om den åbne skole Intentionen med den

Læs mere

Rapport om musikskolevirksomheden Kulturstyrelsen H. C. Andersens Boulevard København V

Rapport om musikskolevirksomheden Kulturstyrelsen H. C. Andersens Boulevard København V Rapport om musikskolevirksomheden 2010-12 Kulturstyrelsen H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 Indledning 3 Fordelingen mellem kommunale og selvejende

Læs mere

Odense Musikskoles MUSIKKLASSE

Odense Musikskoles MUSIKKLASSE Odense Musikskoles MUSIKKLASSE HVAD ER MUSIKKLASSE? Mere musik Musikklassen er et tilbud til elever i 7., 8. og 9. klasse, der brænder for at arbejde med musik både klassisk og rytmisk. I august 2019 optager

Læs mere

Aftale mellem Randers Byråd og Randers Musikskole 2013-2014

Aftale mellem Randers Byråd og Randers Musikskole 2013-2014 1 Aftale mellem Randers Byråd og Randers Musikskole 2013-2014 2 Aftalekontrakt 2013 og 2014 1. Formål med aftalen: Randers Byråd har besluttet, at der skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers

Læs mere

Hjemmehjælp til ældre 2012

Hjemmehjælp til ældre 2012 Ældre Sagen august 2013 Hjemmehjælp til ældre 2012 Færre hjemmehjælpsmodtagere og færre minutter pr. modtager I 2012 var der godt 130.000 over 65 år, der var visiteret til at modtage hjemmehjælp, mens

Læs mere

biblioteker, som ventes etableret i 2013 samt med effektivisering og forbedringer i forhold til informationsformidling både centralt og decentralt.

biblioteker, som ventes etableret i 2013 samt med effektivisering og forbedringer i forhold til informationsformidling både centralt og decentralt. Fokusområder Kulturudvalget gennemfører i 2012 en temadrøftelse på kulturområdet, hvor der er fokus på en række temaområder: - udvikling af biblioteksområdet - evt. etablering af en kulturskole for børn

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love (Indførelse af en længere og mere varieret skoledag)

Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love (Indførelse af en længere og mere varieret skoledag) Udklip (paragraffer), der handler om musik - og kulturskoler i lovændringerne i forbindelse med folkeskolereformen: Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20. december 2013 Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Rammeaftale for det regionale spillested Spillestedet Thy for perioden

Rammeaftale for det regionale spillested Spillestedet Thy for perioden RAMMEAFTALE Rammeaftale for det regionale spillested Spillestedet Thy for perioden 2017-2020 1. Aftalens formål og grundlag Denne 4-årige rammeaftale er indgået mellem Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg

Læs mere

virksomhedsplan

virksomhedsplan 2018-2019 virksomhedsplan Grafisk design: vandand design Denne virksomhedsplan for 2018/2019 er udarbejdet af musikskolens leder. Virksomhedsplanen er dels et øjebliksbillede af musikskolen dels et blik

Læs mere

Almindelige bemærkninger til lovforslaget der vedrører den åbne skole

Almindelige bemærkninger til lovforslaget der vedrører den åbne skole Den åbne skole Almindelige bemærkninger til lovforslaget der vedrører den åbne skole 2.1.5. Den åbne skole Skolerne skal i højere grad åbne sig over for det omgivende samfund. Der skal skabes en større

Læs mere

Udvikling i udgifter til undervisningen i folkeskolen 2009 til 2013 i hver enkelt kommune

Udvikling i udgifter til undervisningen i folkeskolen 2009 til 2013 i hver enkelt kommune februar 2013 Udvikling i udgifter til undervisningen i folkeskolen 2009 til 2013 i hver enkelt kommune Kommunernes udgifter til normal- og specialundervisningen i folkeskolen i er fra regnskab 2009 til

Læs mere

Rapport om musikskolevirksomheden 2006

Rapport om musikskolevirksomheden 2006 Rapport om musikskolevirksomheden 2006 Kunststyrelsen Musikcentret H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Indhold 3 Indledning 5 Sæsonlængde 5 Organisationsform 6 Eleverne 8 Aldersfordeling 9 Instrumentfordeling

Læs mere

Udviklingen i antallet af ansatte inden for administration og ledelse mv. i kommunerne i perioden

Udviklingen i antallet af ansatte inden for administration og ledelse mv. i kommunerne i perioden Udviklingen i antallet af ansatte inden for administration og ledelse mv. i kommunerne i perioden 2013-2016 Dato 6-10-2017 1. Indledning I dette notat vises i oversigtsform udviklingen i kommunerne i perioden

Læs mere

Horsens Kommunes biblioteksstrategi. Det fællesskabende bibliotek med borgeren i centrum

Horsens Kommunes biblioteksstrategi. Det fællesskabende bibliotek med borgeren i centrum Horsens Kommunes biblioteksstrategi Det fællesskabende bibliotek med borgeren i centrum Indledning Det moderne folkebibliotek navigerer i et komplekst og digitaliseret samfund. Det er under konstant udvikling

Læs mere

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende foreninger, der tilbyder voksenundervisning i Ballerup Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven.

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende foreninger, der tilbyder voksenundervisning i Ballerup Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven. 1 Gældende Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende foreninger, der tilbyder voksenundervisning i Ballerup Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven. Forslag til nye (Ændringer er med kursiv og rødt)

Læs mere

Musik- & Kulturskolerne præsenterer SINUS. Et digitalt læringsunivers SINUS er et nyt praktisk onlineværktøj til musikskolelærere og elever

Musik- & Kulturskolerne præsenterer SINUS. Et digitalt læringsunivers SINUS er et nyt praktisk onlineværktøj til musikskolelærere og elever Musik- & Kulturskolerne præsenterer SINUS Et digitalt læringsunivers SINUS er et nyt praktisk onlineværktøj til musikskolelærere og elever Et socialt og kreativt fællesskab Et digitalt værktøj til musikundervisningen

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 18 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 18 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 18 Offentligt Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg lov@ft.dk Kirsten Normann Andersen Kirsten.Normann.Andersen@ft.dk Beskæftigelsesministeriet

Læs mere

SOCIOØKONOMISKE FAKTORER I GRUNDSKOLEN

SOCIOØKONOMISKE FAKTORER I GRUNDSKOLEN SOCIOØKONOMISKE FAKTORER I GRUNDSKOLEN Dansk Friskoleforening besluttede januar 2009 at indhente data fra Danmarks Statistik, som kan danne grundlag for at vurdere de socioøkonomiske faktorer hos eleverne

Læs mere

Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik 2011-15

Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik 2011-15 Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik 2011-15 Idræt for alle Idræt og bevægelse er glæde, udfordring og fællesskab. Vi ønsker i Høje-Taastrup Kommune at skabe de bedst mulige rammer for et

Læs mere

Hvor kommer de danske sangere fra?

Hvor kommer de danske sangere fra? Hvor kommer de danske sangere fra? Pilotundersøgelse af danske sangstuderendes musikalske CV Udarbejdet af Christina Kjærulff www.ungestemmer.dk Indholdsfortegnelse Baggrund for undersøgelsen s. 3 Undersøgelsens

Læs mere

Fakta. om private grundskoler

Fakta. om private grundskoler Fakta om private grundskoler Fakta om private grundskoler Udgivet marts 2019 Af Danmarks Private Skoler grundskoler og gymnasier (Stiftet 1891) Ny Kongensgade 15, 3. 1472 København K Tlf. 33 30 79 30 info@privateskoler.dk

Læs mere

I flere udkantskommuner er omkring hver femte ung arbejdsløs

I flere udkantskommuner er omkring hver femte ung arbejdsløs I flere udkantskommuner er omkring hver femte ung arbejdsløs Ungdomsledigheden er steget markant under krisen, og bruttoledigheden for de unge er i dag på ca. 11½ pct. for landet som helhed. Dykker man

Læs mere

Folkepension 2013. Ældre Sagen september 2013

Folkepension 2013. Ældre Sagen september 2013 Ældre Sagen september 2013 Folkepension 2013 Antallet af folkepensionister er steget I januar 2013 var der 979.861 herboende 1 folkepensionister. Det er en stigning på 30.374 i forhold til 2012. Fra 2003

Læs mere

Antal studerende på e-læring

Antal studerende på e-læring Antal studerende på e-læring Opgørelse over antal e-læringsstuderende oktober 2012 - oktober 2013 på otte professionsbacheloruddannelser på UCSJ Fakta om e-læringsuddannelser UCSJ har i de senere år udbredt

Læs mere

kraghinvest.dk Kommunale pasningsudgifter pr. barn (0-10 årig) Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé

kraghinvest.dk Kommunale pasningsudgifter pr. barn (0-10 årig) Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé kraghinvest.dk Kommunale pasningsudgifter pr. barn (0-10 årig) Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé Vi har i dette notat se nærmere på pasningsudgifterne pr. barn i landets kommuner og regioner. Vi fandt

Læs mere

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK 2017-2029 Foto Uber Images Das Büro Per Heegaard STT Foto Flemming P. Nielsen Udarbejdelse Gentofte Kommune Layout: Operate A/S Tryk Bording A/S Oplag:1000

Læs mere

Vejledning og inspiration til kommunalbestyrelsen

Vejledning og inspiration til kommunalbestyrelsen Vejledning og inspiration til kommunalbestyrelsen Kommunens folkeskoler er fremover forpligtet til at indgå i samarbejder med en række samarbejdsaktører i lokalsamfundet, så skolerne i højere grad åbner

Læs mere

Kolding Kommune

Kolding Kommune Talentstrategi på Kulturområdet Kolding Kommune 2019-2022 Et aktivt og variereret kulturudbud er en politisk ambition og en væsentlig forudsætning for at skabe det gode liv og en attraktiv kommune. Det

Læs mere

KULTUR-, IDRÆTS- OG FRITIDSPOLITIK

KULTUR-, IDRÆTS- OG FRITIDSPOLITIK KULTUR-, IDRÆTS- OG FRITIDSPOLITIK 2016 2 Indhold Forord af Lars Ejby Pedersen, formand for Kultur- og Idrætsudvalget Bedre fysiske faciliteter Det attraktive byliv Talentudvikling og kreative vækstmiljøer

Læs mere

Odense Musikskoles MUSIKKLASSE

Odense Musikskoles MUSIKKLASSE Odense Musikskoles MUSIKKLASSE HVAD ER MUSIKKLASSE? Mere musik Musikklassen er et tilbud til elever i 7., 8. eller 9. klasse, der brænder for at arbejde med musik både klassisk og rytmisk. I august 2017

Læs mere

Velkommen til Den Kreative Skole

Velkommen til Den Kreative Skole Velkommen til Den Kreative Skole Jeg vil gerne byde velkommen til Den Kreative Skoles nye sæson 2018/2019. Vi vil hermed præsentere en bred palet af tilbud til den enkelte elev med mulighed for individuel

Læs mere

Center for Plan, Kultur og Erhverv Kultur og fritid

Center for Plan, Kultur og Erhverv Kultur og fritid Kultur og fritid 1. Kultur og Fritids primære opgaver Kultur og fritids primære aktiviteter Kultur- og fritidsaktiviteter, som omfatter samarbejde med det lokale foreningsliv, administration af tilskud

Læs mere

Visiterede hjemmestimer om året pr. ældre %-ændring årige 17,4 10,3-41% 80+ årige 85,8 57,6-33%

Visiterede hjemmestimer om året pr. ældre %-ændring årige 17,4 10,3-41% 80+ årige 85,8 57,6-33% 21. februar 2019 AG Side 1 af 6 Udvikling i hjemmehjælp på kommuneniveau På landsplan er hjemmehjælpen til 67+årige blevet reduceret med ca. 6,5 mio. timer 1 i perioden 2008-2017, svarende til et fald

Læs mere

26. maj Strategi for Det Kongelige Danske Musikkonservatorium

26. maj Strategi for Det Kongelige Danske Musikkonservatorium 26. maj 2011 Strategi for Det Kongelige Danske Musikkonservatorium 1. Indledning Det Kongelige Danske Musikkonservatorium indtager en helt central rolle i Danmarks musik- og kulturliv. Lærerkorpset rummer

Læs mere

Indstilling. Realisering af musikpolitiske initiativer. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice.

Indstilling. Realisering af musikpolitiske initiativer. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice 13. juni 2012 Aarhus Kommune Kulturforvaltningen Kultur og Borgerservice Realisering af musikpolitiske initiativer. 1. Resume Magistratsafdelingen

Læs mere

DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN

DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN JANUAR 2015 WWW.KULTURSTYRELSEN.DK DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN DEN ÅBNE SKOLE 3 NY ROLLE TIL KULTURINSTITUTIONER OG FORENINGER Hvis du som kulturinstitution, idrætsklub, frivillig

Læs mere

Rammeaftale for det regionale spillested Det Musiske Hus for perioden

Rammeaftale for det regionale spillested Det Musiske Hus for perioden RAMMEAFTALE Rammeaftale for det regionale spillested Det Musiske Hus for perioden 2017-2020 1. Aftalens formål og grundlag Denne 4-årige rammeaftale er indgået mellem Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg

Læs mere

ANALYSENOTAT Konkurrenceudsættelsen stagnerer

ANALYSENOTAT Konkurrenceudsættelsen stagnerer ANALYSENOTAT Konkurrenceudsættelsen stagnerer AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE OG MARKEDSCHEF JAKOB SCHARFF Nye tal omkring Indikator for Konkurrenceudsættelse (IKU) der måler hvor stor en del af de konkurrenceegnede

Læs mere

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik: Evaluering af MGK Østjyllands virksomhed i 2013-2014

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik: Evaluering af MGK Østjyllands virksomhed i 2013-2014 Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik: Evaluering af MGK Østjyllands virksomhed i 2013-2014 Denne evalueringsrapport indeholder Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musiks vurdering af

Læs mere

NOTAT. GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Kulturforvaltningen Sekretariatet for takstfinansierede institutioner. 1. Indledende om Musikskolen

NOTAT. GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Kulturforvaltningen Sekretariatet for takstfinansierede institutioner. 1. Indledende om Musikskolen GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Kulturforvaltningen Sekretariatet for takstfinansierede institutioner Notat vedrørende Musikskolens økonomi NOTAT Dato: 23.01.2008 Af: Lene Vinholt og Maj-Brit Frisk Sørensen

Læs mere

Flere elever går i store klasser

Flere elever går i store klasser ANALYSENOTAT Flere elever går i store klasser November 2016 I det følgende analyseres udviklingen i antallet af elever i folkeskolens klasser på baggrund af tal fra Indenrigsministeriet og svar fra undervisningsministeren.

Læs mere

giv dit barn en gave for livet

giv dit barn en gave for livet Spillelyst giv dit barn en gave for livet Musik er sundt for sjælen Alle ved hvad musik kan gøre ved os. Den kan gøre os glade, den kan få os til at gyse, den kan vække minder, den kan få os til at danse,

Læs mere