SIGNALANLÆG PROJEKTVEJLEDNING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SIGNALANLÆG PROJEKTVEJLEDNING"

Transkript

1 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. juni / Lone Kit Boye Jørn Vammen Jacob Ravn Jønsson Bente Mandix Hansen VEJLEDNING SIGNALANLÆG PROJEKTVEJLEDNING Til projektleder og rådgiver Version 1 (Udgave ) Thomas Helsteds Vej Skanderborg vd@vd.dk EAN Postboks 529 Telefon vejdirektoratet.dk SE

2 2 af 17 INDHOLD 1. FASEINDDELING AF PROJEKTER ROLLER OG ANSVAR Organisation PROJEKTETS FASER Projekteringsgrundlag - MA fase 2, SA fase Krav til dokumentation... 7 Fremsendelse til FA-SIG Skitseprojekt - MA fase 2, SA fase Krav til dokumentation... 8 Fremsendelse til FA-SIG Detailprojekt - MA fase 4, SA fase Trafikteknisk redegørelse Krav til dokumentation Fremsendelse til FA-SIG Udførelsesfasen - MA og SA fase Fabriksafprøvning, Factory Acceptance Test (FAT) Færdigafprøvning, Site Acceptance Test (SAT) Ibrugtagning Prøvedriftsperiode Anlægsdokumentation Aflevering Garantifasen - MA og SA fase Trafikteknisk opfølgning Mangeleftersyn SIGNALSTANDARDER Anvendelseskrav Tekniske krav Udførelseskrav DOKUMENTSTYRING... 17

3 3 af FASEINDDELING AF PROJEKTER Et signalanlæg i et projekt for Vejdirektoratet gennemgår tre indledende projektfaser: Projekteringsgrundlag (Mindre anlæg (MA) fase 2, større anlæg (SA) fase 2 eller 3), hvor det på et tidligt tidspunkt i projektforløbet fastlægges, hvor der skal etableres et nyt signalanlæg eller ombygges et eksisterende signalanlæg. Skitseprojekt (Mindre anlæg fase 2, større anlæg fase 4), hvor hovedelementerne i signalanlæggets udformning og funktion fastlægges. I skitseprojektfasen fastlægges kravene til nødvendig arealerhvervelse, og signalanlæggets udformning og pladsbehov er et væsentligt grundlag for dette. Desuden giver signalprojektet input til sideordnede projekter/delprojekter for vejgeometri, belysning, afmærkning etc. Detailprojekt (Mindre anlæg fase 4, større anlæg fase 4), hvor de sidste justeringer indarbejdes og det endelige udførelses- og udbudsmateriale udarbejdes. Når projektet således er fastlagt, følger endnu to projektfaser: Udførelsesfase (Mindre og større anlæg fase 5), hvor signalanlægget etableres, afprøves, idriftsættes i en prøveperiode og afleveres, og hvor den endelige anlægsdokumentation for signalanlægget udarbejdes. Garantifase (Mindre og større anlæg fase 5 og 6), som omfatter signalanlæggets første driftsperiode efter aflevering, hvor der i nødvendigt omfang foretages tekniske og trafikale justeringer i signalanlægget, samt resten af den fastlagte mangelafhjælpningsperiode. I projektfaserne skal den fagansvarlige for trafiksignalanlæg (FA-SIG) inddrages som beskrevet i de følgende afsnit. I anlægs- og driftsdivisionens projektmodeller for større og mindre anlægsarbejder er de fem projektfaser indarbejdet som følger: Projektfase for signalanlæg Projekteringsgrundlag Skitseprojekt Projektmodel for mindre anlægsarbejder Projektfase 2, Programmering. Signalanlæg. Projektfase 2, Programmering. Signalanlæg. Projektmodel for større anlægsarbejder Projektfase 2, VVM. Trafik. eller Projektfase 3, Projekt til besigtigelse. Projektfase 4, Projekt til anlæg. Signalanlæg.

4 4 af 17 Projektfase for signalanlæg Detailprojekt Udførelsesfase Garantifase Projektmodel for mindre anlægsarbejder Projektfase 4, Projekt til anlæg. Signalanlæg. Projektfase 5, Anlæg. Projektfase 5, Anlæg. Vej, og Projektfase 6, Projektafslutning. Projektmodel for større anlægsarbejder Projektfase 4, Projekt til anlæg. Signalanlæg. Projektfase 5, Anlæg. Projektfase 5, Anlæg. Vej, og Projektfase 6, Projektafslutning.

5 Signalrådgiver Andre rådgivere Politi Kommune Leverandør SIDE 5 af ROLLER OG ANSVAR 2.1 ORGANISATION For hvert projekt udnævnes en projektleder (PL). Projektets daglige ledelse og koordinering varetages af PL, der kan udpege en opgaveansvarlig (OA), som så tager sig eksempelvis af signaldelen af et større projekt. Det forudsættes, at systemer med signalanlæg projekteres med bistand fra en signalrådgiver. Signalrådgivers opgaver er beskrevet i det følgende samt i Ydelsesbeskrivelse for signalrådgiver med tilhørende Opgavebeskrivelser. Det er PL/OA's ansvar gennem hele projektforløbet at inddrage FA-SIG. Det er FA-SIG s ansvar at inddrage den person på det lokale tjenestested, der er ansvarlig for driften af signalanlæggene i området. Det er PL/OA's ansvar at varetage kommunikation mellem de involverede eksterne parter og FA-SIG. Det kan være hensigtsmæssigt, at signalrådgiver kommunikerer direkte med FA-SIG og med andre rådgivere. PL/OA kan foranledige dette og skal i så fald have indsigt med kommunikationen. Politiet skal godkende projekter, som omfatter: nyetablering af signalanlæg ændring af signalopstilling, signalgrupper, driftsform eller mellemtider ændring af signalgruppers rækkefølge (ændret fasestyring eller signalgruppestyring) Politiets godkendelse bør foreligge inden projektet sendes i udbud. Nedenstående diagram illustrerer de formelle kommunikationsveje: Projektleder/Opgaveansvarlig, (PL/OA) Fagansvarlige for signalanlæg (FA-SIG)

6 6 af PROJEKTETS FASER 3.1 PROJEKTERINGSGRUNDLAG - MA FASE 2, SA FASE 2 Projekteringsgrundlaget udarbejdes i forbindelse med planlægningen af nye vejforløb og knudepunkter eller ændringer til eksisterende. Det er vigtigt allerede i denne fase at skabe sig overblik over, hvor meget de planlagte knudepunkter fylder, og hvordan de spiller sammen med andre knudepunkter, sådan at der i planlægningen kan tages hensyn til disse forhold, der har indflydelse på behovet for plads og for valget af linjeføringer. For lidt plads og uhensigtsmæssige krydsplaceringer kan gøre det vanskeligt eller direkte umuligt at indrette en hensigtsmæssig trafikregulering, og det kan være besværligt og ressourcekrævende at rette op på dette i efterfølgende projektfaser. Pladsbehovet for knudepunkter afhænger af krydstype og trafikbelastning. Der bør derfor gennemføres beregninger af kapacitet og fremkommelighed for de løsningsforslag, der overvejes, med henblik på at fastslå behovet for opmarchbaner i krydsets tilfarter samt for heller, rabatter og andre arealkrævende krydselementer. Kapacitetsberegninger giver overblik over kølængder og ventetider og bør gennemføres for alle krydstyper, både vigepligtskryds, rundkørsler og signalanlæg. Men de er specielt vigtige for signalanlæg, hvor kapacitetsbehovet ofte vil kunne opfyldes på flere måder med forskellig indflydelse på krydsgeometrien og derfor på behovet for areal. Samspillet med naboknudepunkter afhænger af afstande, trafikbelastninger og krydstyper. Den trafik, der kan komme fra et nabokryds, skal kunne afvikles, og kødannelser ved et kryds bør ikke hindre afviklingen i nabokryds. For signalanlæg i tætliggende kryds er det desuden vigtigt at overveje nødvendigheden af fælles styring og dennes eventuelle indflydelse på kapacitet, kødannelser, ventetider, fremkommelighed og trafiksikkerhed. For relevante alternative udformninger af et kryds - både signalanlæg og andre krydstyper - bør man således foretage: Kontrol af kapacitet/belastningsgrad Kontrol af tilstrækkelige længder af vognbaner af hensyn til adgang til banerne ved kø og til fri afvikling. Kontrol af tilstrækkelig plads til dimensionsgivende køretøjer (arealbehov) Kontrol af nødvendige heller og hellebredder af hensyn til signalopstilling, belysning, skiltning, lette trafikanter etc. Kontrol af samspil med naboknudepunkter med hensyn til kapacitetsbalance, blokeringer, samordning etc. Dette gøres med udgangspunkt i grovskitser af de behandlede løsninger. For signalanlæg må der endvidere tages stilling til, hvilke trafikale konflikter, der skal reguleres som primære henholdsvis sekundære konflikter. De nævnte kontroller indeholdes i en trafikteknisk redegørelse for det valgte projekt.

7 7 af 17 Krav til dokumentation Projekteringsgrundlaget omfatter for projekter med signalanlæg en trafikteknisk redegørelse, der beskriver og motiverer den valgte løsning. Den trafiktekniske redegørelse skal som udgangspunkt indeholde følgende: Løsningsforudsætninger Problemformulering Problemanalyse: - uheldsanalyse - beskrivelse af særlige trafiksikkerhedshensyn - beskrivelse af hensyn til fremkommelighed - beskrivelse af hensyn til særtransporter samt modulvogntog Beskrivelse af andre forudsætninger: - dimensionerende trafiktal for biltrafik (alle trafikstrømme) - dimensionerende trafiktal for bløde trafikanter (så vidt muligt alle strømme) - forventet hastighedsbegrænsning på vejgrene - særlige prioriteringsbehov - geometriske bindinger - behov for etablering af eller ændring af vejbelysning i krydset - særlige forhold i øvrigt (herunder lydsignaler) Løsningsvurdering Forslag til problemløsning omfattende: - overordnet beskrivelse af signalfunktion og -principper - grovskitse/principskitse af kryds og tilfarter, visende vognbaner, heller, rabatter, cykelarealer og gangarealer med korrekte bredder samt hjørneafrundinger og placering af stoplinjer og fodgængerfelter. - kontrol af kapacitet og kapacitetsreserve for forventede spidsbelastninger - kontrol af tilstrækkelige vognbanelængder ved største forventede kø - kontrol af nødvendige heller og hellebredder - kontrol af plads til svingende dimensionsgivende køretøjer - kontrol af samspil med naboknudepunkter med hensyn til kapacitetsbalance, blokeringer, samordning, trafiksikkerhed mv. Fremsendelse til FA-SIG Den trafiktekniske redegørelse fremsendes til FA-SIG til dokumentation af, at de nødvendige overvejelser er gennemført. Dokumentationen fremsendes som papirdokumentation i 2 eksemplarer. Alt materiale mærkes Projekteringsgrundlag eller lignende. FA-SIG kommenterer den trafiktekniske redegørelse, evt. efter dialog med den projekterende. Redegørelse og kommentarer indgår som grundlag for det videre arbejde.

8 8 af SKITSEPROJEKT - MA FASE 2, SA FASE 4 Uhensigtsmæssige beslutninger i skitseprojektfasen med hensyn til fastlæggelse af geometri kan være meget omkostningskrævende at ændre i detailprojektfasen, og i et signalanlæg er sammenhængen mellem vejgeometri, signalopstilling og signalfunktion meget vigtig. Det er derfor hensigtsmæssigt at gennemarbejde alle væsentlige detaljer for et signalanlæg allerede i skitseprojektet, idet man derved sikrer sig bedst muligt mod senere overraskelser. Det gælder først og fremmest hovedelementerne i krydsets geometriske udformning, dvs. vognbaner, heller, rabatter, cykelstier og fortove samt placering af fodgængerfelter og stoplinjer. Det gælder endvidere placering af signalmaster og -lanterner og koordinering med belysningsmaster. Desuden gennemarbejdes signalfunktionen, idet der udarbejdes en funktionsbeskrivelse samt de funktionsmæssigt væsentligste tegninger og planer, således principielle signalprogrammer, detektorplaceringer og eventuelle vej-/tid diagrammer. Endelig bør det sikres, at forudsætningerne for de i projektgrundlaget udførte kontroller af kapacitet og samspil med nabokryds ikke har ændret sig til det værre, og om nødvendigt bør der gennemføres fornyet kontrol. Ved udarbejdelsen af signalprojektet skal Vejdirektoratets særlige krav til signalanlæg følges, se afsnit 4 Signalstandarder. Krav til dokumentation I skitseprojektet opdateres den for projektgrundlaget udarbejdede trafiktekniske redegørelse, idet der tages stilling til FA-SIG s kommentarer og indarbejdes eventuelle ændringer som følge af ændrede forudsætninger. Løsningsforudsætninger tilrettes om nødvendigt, og der udarbejdes på grundlag af løsningsvurderingen en detaljeret funktionsbeskrivelse med tilhørende tegningsmateriale, herunder plantegninger af vejudformning, signalopstilling mv. Endvidere indarbejdes en kort ændringsoversigt. Den trafiktekniske redegørelse omfatter herefter som udgangspunkt følgende: Ændringsoversigt Kort redegørelse for eventuelle ændringer i forudsætninger i forhold til projektgrundlaget Kort redegørelse for eventuelle projektændringer som følge af ændrede forudsætninger Kort redegørelse for, hvordan FA-SIG s kommentarer til projektgrundlaget er indarbejdet. Løsningsforudsætninger Problemformulering (opdateret) Problemanalyse (opdateret): Beskrivelse af andre forudsætninger (opdateret): Løsningsbeskrivelse Funktionsbeskrivelse omfattende: - redegørelse for valg af driftsform - redegørelse for principper og funktioner for (trafik)styring - redegørelse for anvendte signalgrupper og signalprogrammer - redegørelse for styring fælles med nabokryds, hvis relevant - kontrol af kapacitet og kapacitetsreserve for forventede spidsbelastninger

9 9 af 17 - kontrol af tilstrækkelige vognbanelængder ved største forventede kø - begrundelse for utraditionelle løsninger mht. geometri og afmærkning, herunder hvis vejreglerne ikke er overholdt - begrundelse for utraditionelle løsninger mht. signal- og detektorplacering, herunder hvis vejreglerne ikke er overholdt Styrediagram(mer), visende de relevante vekslingsmønstre Mellemtidsmatrix Signalgruppeplaner, i det mindste for spidsbelastningssituationer Detektorfunktionsskema Vej-/tid diagrammer, hvis relevant Vejudformnings- og afmærkningsplan 1:200 og evt. 1:500 - eksisterende forhold med nedtonet signatur, så ændringer fremtræder tydeligt - køresporsbredder, radier og kørebaneafmærkning, i det mindste i krydsområdet, vises på tegning - fuld længde af alle svingbaner skal være vist - eksisterende belysningsmaster, som skal bevares, vises Vejudformningsplan 1:200 med indtegnede kørekurver for dimensionsgivende svingende køretøjer Signalopstillingsplan 1:200 inkl. signalgruppebetegnelser, om muligt med angivelse af anvendte belysningsmaster/kombimaster Detektorplaceringsplan 1:500 inklusive detektornumre, visende et større udsnit af krydsområdet og som minimum fuld længde af svingbaner. Hvis et projekt omfatter dobbeltkryds (f.eks. i et ruderanlæg), skal den trafiktekniske redegørelse omfatte begge kryds, selv om der kun er foretaget ændringer i det ene. Fremsendelse til FA-SIG Skitseprojektet fremsendes til FA-SIG til granskning med henblik på at sikre, at detailprojekt efterfølgende kan godkendes med mindst mulig indsats. Dokumentationen fremsendes som papirdokumentation i 2 eksemplarer. Alt materiale mærkes Foreløbigt eller lignende. FA-SIG gennemgår og kommenterer materialet, evt. efter dialog med den projekterende. Skitseprojekt og kommentarer danner grundlag for detailprojekteringen.

10 10 af DETAILPROJEKT - MA FASE 4, SA FASE 4 I detailprojektet færdiggøres det i skitseprojektet udarbejdede projektmateriale med henblik på anvendelse ved udbud af signalleverancen. Materialet skal således danne udgangspunkt for udførelse af signalanlægget og for den endelige dokumentation for anlægget. Den trafiktekniske redegørelse og det til denne hørende tegningsmateriale, som tilsammen fastlægger kravene til anlæggets indretning og funktion, opdateres og indgår i udbudsmaterialet, sædvanligvis som bilag til udbudsmaterialets SAB. Foruden den opdaterede trafiktekniske redegørelse udarbejdes udbudsdokumenter (eller bidrag til disse): BUT, SB, SAB, TAG, TBL og UKP. Ved udarbejdelsen af den trafiktekniske redegørelse og udbudsdokumenterne skal rådgiver i relevant omfang indarbejde Vejdirektoratets særlige krav til signalanlæg, se afsnit 4 Signalstandarder. Typisk indarbejdes anvendelseskrav i projektmaterialet, mens tekniske krav og udførelseskrav indarbejdes i SAB. Endvidere skal rådgiver indarbejde krav til afprøvning og dokumentation, se afsnit 3.4 Udførelsesfasen. Trafikteknisk redegørelse Den trafiktekniske redegørelse opdateres. På dette tidspunkt i processen bør der ikke være (væsentlige) ændringer i løsningsforudsætningerne, men løsningsbeskrivelsen må evt. opdateres og komplettes, f.eks. med hensyn til følgende: Supplerende beskrivelse af signalfunktioner Supplerende signalgruppeplaner for drift uden for spidsbelastningssituationerne Indarbejdelse på signalopstillingsplan af styreskabsplacering, mastenumre og aftalt brug af belysningsmaster/kombimaster til placering af signaludstyr, herunder detektorenheder på master Supplerende afmærkning på vejudformnings- og afmærkningsplan i 1:200 og evt. 1:500 Ledningsplan med principielle placeringer af rør- og kabelføringer samt kabelbrønde Endvidere suppleres med en kort oversigt over ændringer i forhold til skitseprojektet. Krav til dokumentation Den trafiktekniske redegørelse omfatter herefter som udgangspunkt følgende: Ændringsoversigt, suppleret med Kort redegørelse for eventuelle ændringer i forudsætninger i forhold til skitseprojektfasen Kort redegørelse for eventuelle projektændringer som følge af ændrede forudsætninger Kort redegørelse for, hvordan FA-SIG s kommentarer i skitseprojektfasen er indarbejdet. Løsningsforudsætninger Problemformulering (opdateret)

11 11 af 17 Problemanalyse (opdateret): Beskrivelse af andre forudsætninger (opdateret): Løsningsbeskrivelse Funktionsbeskrivelse (opdateret) omfattende: - redegørelse for valg af driftsform - redegørelse for principper og funktioner for (trafik)styring - redegørelse for anvendte signalgrupper og signalprogrammer - redegørelse for styring fælles med nabokryds, hvis relevant - kontrol af kapacitet og kapacitetsreserve for forventede spidsbelastninger - kontrol af tilstrækkelige vognbanelængder ved største forventede kø - begrundelse for utraditionelle løsninger mht. geometri og afmærkning, herunder hvis vejreglerne ikke er overholdt - begrundelse for utraditionelle løsninger mht. signal- og detektorplacering, herunder hvis vejreglerne ikke er overholdt - systemtekniske bindinger Styrediagram(mer) Mellemtidsmatrix Signalgruppeplaner Detektorfunktionsskema Vej-/tid diagrammer, hvis relevant Vejudformnings- og afmærkningsplan 1:200 og evt. 1:500 - eksisterende forhold med nedtonet signatur, så ændringer fremtræder tydeligt - køresporsbredder, radier og kørebaneafmærkning vises på tegning - fuld længde af alle svingbaner skal være vist - færdselstavler, der er forudsat af hensyn til signalfunktionen (f.eks. forbud mod sving og vending), vises Vejudformningsplan 1:200 med indtegnede kørekurver for dimensionsgivende køretøjer Signalopstillingsplan 1:200 inkl. signalgruppebetegnelser og mastenumre samt angivelse af styreapparatplacering og anvendte belysningsmaster/- kombimaster Detektorplaceringsplan 1:500 inklusive detektornumre visende et større udsnit af krydsområdet og som minimum fuld længde af svingbaner. Ledningsplan(er) 1:200 og 1:500 visende kabler, kabelrør og evt. -brønde for signalanlægget med angivelse af kabel- og rørdimensioner. Hvis et projekt omfatter dobbeltkryds (f.eks. i et ruderanlæg), skal den trafiktekniske redegørelse omfatte begge kryds, selv om der kun er foretaget ændringer i det ene. Fremsendelse til FA-SIG Den trafiktekniske redegørelse for detailprojektet inklusive alle bilag fremsendes til FA-SIG til godkendelse. Dokumentationen fremsendes som papirdokumentation i 2 eksemplarer. Alle foreløbig - markeringer skal være fjernet fra materialet. Desuden fremsendes SAB i elektronisk form. FA-SIG meddeler godkendelse, eventuelt efter nærmere drøftelse og opdatering af materiale. Projektet skal efterfølgende godkendes af politiet. Signalanlægget må ikke etableres før godkendelse fra både FA-SIG og politiet foreligger.

12 12 af UDFØRELSESFASEN - MA OG SA FASE 5 I udførelsesfasen udføres signalprojektet. I udførelsesfasen overtager anlægsprojektet ansvaret for signalanlæggets funktion og behandling af borgerhenvendelser. I udførelsesfasen fører signalrådgiver trafikteknisk og elektrisk fagtilsyn med signalentreprisen efter nærmere aftale med anlægsprojektet. Opgaverne vil typisk omfatte: Deltagelse ved/kontrol af afsætningen af signalmaster og detektorer Stikprøvekontrol af entreprenørens CE-dokumentation Tilsyn med entreprenørens arbejde Deltagelse i byggemøder Deltagelse i FAT og SAT, Gennemgang af den af entreprenøren udarbejdede anlægsdokumentation Deltagelse i ibrugtagnings- og afleveringsforretninger. Kontrol under prøvedrift De nærmere krav til entreprenørens arbejde og dokumentation findes i paradigme for SABsignalanlæg. I det følgende gives en kort oversigt over de vigtigste punkter. Fabriksafprøvning, Factory Acceptance Test (FAT) Inden styreapparater eller nye signalprogrammer tages i brug, skal det kontrolleres, at styreapparatet og signalprogrammerne fungerer som specificeret, Factory Acceptance Test (FAT). Denne test gennemføres af entreprenøren med deltagelse af den signalrådgiver, som har projekteret anlægget. Ud over det testprogram, som entreprenøren har opstillet, skal rådgiver sikre sig at alle relevante funktioner i styreapparatets programmer testes. Efter godkendt FAT af et styreapparat kan dette opsættes i krydset. Tilsvarende kan et nyt signalprogram tages i brug efter godkendt FAT. Færdigafprøvning, Site Acceptance Test (SAT) Inden idriftsættelse skal det kontrolleres, at det samlede system (ét eller evt. flere signalanlæg) inklusive overvågning fungerer som specificeret, Site Acceptance Test (SAT). Denne test gennemføres af entreprenøren med deltagelse af den signalrådgiver, som har projekteret anlægget. Ud over det testprogram, som entreprenøren har opstillet, skal rådgiver sikre sig at alle relevante funktioner i signalanlægget testes. Ibrugtagning Et signalanlæg må som udgangspunkt ikke ibrugtages, før anlæggets trafikstyring og overvågning fungerer. Signalrådgiver og FA-SIG deltager i ibrugtagningsforretningen. Prøvedriftsperiode Efter ibrugtagning skal signalanlægget (signalanlæggene) fungere fejlfrit i en sammenhængende prøvedriftsperiode (af 2-4 ugers varighed), inden projektet afleveres og overdrages endeligt til drift. Kontrol under prøvedriftsperioden gennemføres af entreprenøren med deltagelse af den signalrådgiver, som har projekteret anlægget, og evt. FA-SIG.

13 13 af 17 Det skal bemærkes, at PL/OA normalt ikke har adgang til overvågningssystemet. Entreprenør og rådgiver skal derfor bistå anlægsprojektet med overvågning og drift af signalanlægget i prøvedriftsperioden. Anlægsdokumentation Før anlæggets aflevering skal entreprenøren aflevere komplet anlægsdokumentation, bestående af trafikteknisk dokumentation, teknisk dokumentation, afprøvningsdokumentation og indmålingsdokumentation. Al dokumentation skal være på dansk. De nærmere krav til anlægsdokumentationens omfang og udførelse fremgår af paradigme for SAB Signalanlæg. Den trafiktekniske dokumentation bygger på projektbeskrivelsen fra udbuddet (dvs. løsningsbeskrivelse, men ikke løsningsforudsætninger), opdateret med de ændringer, der måtte være udført i forbindelse med etablering, afprøvning og prøvedrift. Dokumentationen skal være overført til leverandørens eget tegningsformat og dokumentstyring. Elektronisk projektgrundlag kan rekvireres hos bygherrens rådgiver. Den øvrige dokumentation udarbejdes af entreprenøren i overensstemmelse med dennes sædvanlige tegningsstandard. Entreprenøren fremsender anlægsdokumentationen både som papirdokumentation og som elektronisk dokumentation som beskrevet i paradigme for SAB Signalanlæg. Dokumentationen skal gennemgås af signalrådgiver inden fremsendelsen, og skal efterfølgende godkendes af FA-SIG. Aflevering Efter prøvedriftsperioden kan signalanlægget (signalanlæggene) afleveres. Signalrådgiver og evt. FA- SIG deltager i afleveringsforretningen.

14 14 af GARANTIFASEN - MA OG SA FASE 6 I garantifasen er anlægget overgået til sædvanlig drift. I garantifasen foretager signalrådgiver trafikteknisk opfølgning. Endvidere deltager han i mangeleftersyn efter nærmere aftale. Trafikteknisk opfølgning Når anlægget er afleveret og eventuelle mangler afhjulpet, skal rådgiver kontrollere, om signalanlægget fungerer efter hensigten. Kontrollen gennemføres ved hjælp af anlæggets overvågningssystem og ved besigtigelse og skal omfatte forskellige karakteristiske trafiksituationer og forholde sig til eventuelle henvendelser. Rådgiver rapporterer eventuelle problemer og foranlediger om nødvendigt opdateringer af anlægsfunktion og anlægsdokumentation. Trafikteknisk opfølgning skal omfatte dels forskellige typiske trafiksituationer og dels efterkontrol af eventuelle justeringer, og vil derfor kunne strække sig over en længere periode. Mangeleftersyn Rådgiver deltager efter nærmere aftale i 1-års eftersyn og 5-års eftersyn af signalanlægget. Vejdirektoratet indkalder til og afholder eftersyn samt udfærdiger eftersynsprotokol. Signalrådgiver assisterer, hvis det ønskes, ved opfølgningen på eventuel mangelafhjælpning.

15 15 af SIGNALSTANDARDER Vejdirektoratet ønsker, at dets signalanlæg skal opfylde nedenstående standarder, som ikke (nødvendigvis) følger af afmærkningsbekendtgørelserne og vejreglerne. Disse standarder skal derfor indarbejdes i projekter med signalanlæg som krav til leverance, materialevalg eller udførelse. Standarderne er opdelt i anvendelseskrav, tekniske krav og udførelseskrav. Kravene er i et vist omfang indarbejdet i paradigme for SAP-Signalanlæg. 4.1 ANVENDELSESKRAV Emne Baggrundsplader Signalplacering ved bundet venstresving Standard Som udgangspunkt anvendes baggrundsplader på højtsiddende signaler. Der anvendes dog ikke baggrundsplader på dobbeltsignaler eller signaler opsat på udligger over kørebane. Der skal altid suppleres med et signal i fjerne venstre hjørne af hensyn til trafikafviklingen 4.2 TEKNISKE KRAV Emne LED-signaler Nøgle- og låsesystem til skabe Skygger på signaler Kombimaster Eftergivelige master Farve på signaler og baggrundsplader Standard Højtsiddende signaler skal være LED. I nye signalanlæg skal alle signaler være LED. Skabe for styreapparat mv. skal udstyres med Vejdirektoratets standard låsesystem RUKO dp system V-SPA Skygger skal altid anvendes. Det bør så vidt muligt undgås at anvende kombimaster, fordi det i praksis er vanskeligt at få udskiftet påkørte kombimaster inden for Vejdirektoratets sædvanlige tidsfrister for vedligeholdelse af signalanlæg. Kombimaster bør i særdeleshed undgås som stoplinjemaster og på særligt udsatte positioner Hvis man ønsker at anvende eftergivelige master i et kryds, som i forvejen har stålmaster (og disse ikke udskiftes), skal der altid anvendes eftergivelige galvaniserede stålmaster. Der anvendes altid lysegrå bagside på signaler og baggrundsplader opsat på aluminiumsmaster (f.eks. farvekode RAL 9006)

16 16 af 17 Emne Fodgængertryk Klistermærker Tryk for grønt Færdselstavler Overvågning Dæmpning af lysstyrke Dobbeltanlæg Standard Fodgængertryk skal være blå Der skal altid opsættes klistermærker med Tryk for grønt eller et tilsvarende budskab, når fodgængere skal anmelde sig ved fodgængertryk Færdselstavler (f.eks. D15,3) må ikke hæmme adgangen til masternes kabellemme og anbringes derfor som udgangspunkt på egen stander. Vejdirektoratet kræver signalanlæg fjernovervåget. Styreapparatet skal derfor kobles op på et af Vejdirektoratets web-baserede overvågningssystemer senest ved idriftsættelsen af styreapparatet/signalanlægget. Overvågningen skal være godkendt. Signalrådgiver skal gives adgang til overvågningssystemet via dets brugerflade. Styreapparat og signallanterner skal være indrettet for etablering af dæmpning af lanternernes lysstyrke. Eventuelle overførte styresignaler mellem samarbejdende dobbeltanlæg skal overvåges (f.eks. på tilsvarende måde som detektorer) og fejl meldes til overvågningssystemet. 4.3 UDFØRELSESKRAV Emne Forbindelse mellem styreapparater og overvågning Detektorer på broer Trækrør Detektorspolekabel Detektortilledninger Standard Kommunikation mellem styreapparat og overvågningssystem skal være trådløs. Der må ikke anvendes detektorer i vejbanen på broer. Alle signalkabler og detektortilledninger/tilslutningskabler for detektorer samt synkroniseringskabler lægges i trækrør. Detektorspolekablets ender skal føres i flexrør fra asfaltkant til muffe/samledåse eller brønd Detektortilledninger placeres så vidt muligt således, at skæring af nye spoler ikke kræver afspærring af flere vognbaner. Ved ramper og evt. andre tilfarter med 2 eller flere spor lægges der derfor detektortilledninger langs begge sider af kørebanen.

17 17 af 17 Emne Montering af signaler Signalkabel Dobbeltsignaler Standard Som udgangspunkt anvendes 2-punktsmontering af signaler på lodrette dele af master. Standarden fraviges aldrig på eftergivelige master. Ved nyanlæg anvendes kun ringforbindelse, aldrig stjerneforbindelse. Dog accepteres afgreninger fra ringforbindelsen til enkelte master med få tilsluttede enheder Hvor der på deleheller er placeret to parallelt lysende signallanterner, opsættes disse tæt sammen og i samme plan, enten ved anvendelse af specielle beslag, som muliggør dette, eller ved at masten drejes 45 º i forhold til vognbanernes retning. Bemærk, at ikke alle kombimaster vil kunne drejes. 5. DOKUMENTSTYRING Godkendt Enhed/netværk Fagtema Planlagt revision Dokument nr. Adgang SBD 4.september 2015 TRA-TLO-TLA Signalanlæg Efterår / [X ] Intern [X ] Ekstern

Vejdirektoratet. Afdeling hos kunden/bygherren. Signalanlæg i krydset Borgdalsvej - Linåvej. Trafikteknisk notat

Vejdirektoratet. Afdeling hos kunden/bygherren. Signalanlæg i krydset Borgdalsvej - Linåvej. Trafikteknisk notat Vejdirektoratet Afdeling hos kunden/bygherren Signalanlæg i krydset Borgdalsvej - Linåvej Trafikteknisk notat 4920not003, Rev. 0, 6.6.2013 Udført: MWE Kontrolleret: PBH Side 1 1. Indledning I forbindelse

Læs mere

Holbækmotorvejen 1150 Fløng Roskilde Vest Vej- og trafikteknik

Holbækmotorvejen 1150 Fløng Roskilde Vest Vej- og trafikteknik Vejdirektoratet Holbækmotorvejen 1150 Fløng Roskilde Vest Vej- og trafikteknik Trafikteknisk detailprojekt for 3 signalregulerede kryds på Udgivelsesdato : 18. november 2010 Projekt : 21.9090.01 Version

Læs mere

Vejdirektoratet. Rampekryds på Slagelse Omfartsvej ved E20 Vestmotorvejen. Signalregulering af rampekryds. 4429not002, Rev. 2, 24.1.

Vejdirektoratet. Rampekryds på Slagelse Omfartsvej ved E20 Vestmotorvejen. Signalregulering af rampekryds. 4429not002, Rev. 2, 24.1. Vejdirektoratet Rampekryds på Slagelse Omfartsvej ved E20 Vestmotorvejen Signalregulering af rampekryds 4429not002, Rev. 2, 24.1.2013 Udført: MWE Kontrolleret: PBH Godkendt: TW Side 1 1. Indledning I forbindelse

Læs mere

RAMMEAFTALER VEDRØRENDE RÅDGIVNING I FORBINDELSE MED ITS-SYSTEMER BESKRIVELSE AF YDELSERNE

RAMMEAFTALER VEDRØRENDE RÅDGIVNING I FORBINDELSE MED ITS-SYSTEMER BESKRIVELSE AF YDELSERNE BILAG 1 RAMMEAFTALER VEDRØRENDE RÅDGIVNING I FORBINDELSE MED ITS-SYSTEMER BESKRIVELSE AF YDELSERNE MAJ 2013 Niels Juels Gade 13 1022 København K vd@vd.dk EAN 5798000893450 Postboks 9018 Telefon 7244 3333

Læs mere

Næstved Kommune. Trafikteknisk gennemgang af 8 signalanlæg. Beskrivelse og anbefalinger

Næstved Kommune. Trafikteknisk gennemgang af 8 signalanlæg. Beskrivelse og anbefalinger Skelbykrydset Tappernøjekrydset Karrebækkrydset Næstved Kommune Trafikteknisk gennemgang af 8 signalanlæg Beskrivelse og anbefalinger Udarbejdet af Niels Chresten Johannessen nctrafik, Version 1 Baggrund

Læs mere

SIGNALTYPER. 3-lys 1-lys. 3-lys pil 1-lys pil. 2-lys lydsignal. 2-lys - minusgrønt. Pilsignal. Cykelsignal. Fodgængersignal. Hovedsignal.

SIGNALTYPER. 3-lys 1-lys. 3-lys pil 1-lys pil. 2-lys lydsignal. 2-lys - minusgrønt. Pilsignal. Cykelsignal. Fodgængersignal. Hovedsignal. SIGNALOPSTILLING SIGNALTYPER Pilsignal 3-lys 1-lys Cykelsignal 3-lys 3-lys pil 1-lys pil Hovedsignal 3-lys 2-lys - minusgrønt Fodgængersignal 2-lys lydsignal Bussignal 3-lys 2-lys SIGNALSIGNATURER MASTER

Læs mere

Trafiksikkerhed. Uheldsanalyser og forebyggelse. VEJ-EU Copyright Tekst og billeder på denne slide må ikke bruges i andre sammenhænge.

Trafiksikkerhed. Uheldsanalyser og forebyggelse. VEJ-EU Copyright Tekst og billeder på denne slide må ikke bruges i andre sammenhænge. Trafiksikkerhed Uheldsanalyser og forebyggelse Konfliktpunkter Konfliktpunkter i knudepunkter Kryds Rundkørsel 32 konflikter bil-bil 4 konflikter bil-bil 24 konflikter bil-fodgænger 36 konflikter cykel-bil

Læs mere

Tegningsbilag. Entreprise Signalanlæg ved Borgdalevej. Herning Aarhus >>> Hårup Låsby. Maj 2013

Tegningsbilag. Entreprise Signalanlæg ved Borgdalevej. Herning Aarhus >>> Hårup Låsby. Maj 2013 Tegningsbilag Entreprise 25.00 Signalanlæg ved Borgdalevej Herning Aarhus >>> Hårup Låsby Maj 2013 25.00 Signalanlæg ved Borgdalsvej Tegningsfortegnelse 0.0.2013 Tegn.nr. Tegning Mål Rev. Dato Bem. 25-4501

Læs mere

TEGNINGSBILAG ENTREPRISE H Signalarbejder. H50 Frøslev Kolding >>> H05011 Rampeombygning, 65 Kolding S JUNI 2014

TEGNINGSBILAG ENTREPRISE H Signalarbejder. H50 Frøslev Kolding >>> H05011 Rampeombygning, 65 Kolding S JUNI 2014 TEGNINGSBILAG ENTREPRISE H05011.76 Signalarbejder H50 Frøslev Kolding >>> H05011 Rampeombygning, 65 Kolding S JUNI 2014 H50 Frøslev Kolding H05011 Signalanlæg ved TSA 65 Tankedalsvej H05011 Signalanlæg,

Læs mere

RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV TRAFIKALE LØSNINGER SCT. KNUDSGADE SCT BENDTSGADE NØRREGADE-TORVET NOTAT RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV

RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV TRAFIKALE LØSNINGER SCT. KNUDSGADE SCT BENDTSGADE NØRREGADE-TORVET NOTAT RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV TRAFIKALE LØSNINGER SCT. KNUDSGADE SCT BENDTSGADE NØRREGADE-TORVET NOTAT 2016.05.20 Projektforslag TRAFIKALE LØSNINGER SCT. KNUDSGADE-SCT BENDTSGADE-NØRREGADE-TORVET Der

Læs mere

Anlæg og. Drift. kryds. Udført: MWE/EG. Kontrolleret:

Anlæg og. Drift. kryds. Udført: MWE/EG. Kontrolleret: Vejdirektoratet Anlæg og Drift H05011 Rampeombygning, 65 Kolding S Signalanlæg, Tankedalsvej. Rampek kryds Trafikteknisk beskrivelse 4993not001, Rev. 2, 03.06.2014 Udført: MWE/EG Kontrolleret: Indholdsfortegnelse

Læs mere

Tegningsbilag Signalanlæg Holstebro N. Holstebromotorvejen Holstebro N - Aulum. September 2016

Tegningsbilag Signalanlæg Holstebro N. Holstebromotorvejen Holstebro N - Aulum. September 2016 Tegningsbilag 6714.700 Signalanlæg Holstebro N Holstebromotorvejen Holstebro N - Aulum September Side 1 af 1 H67 Holstebro - Vejle H6714 Holstebro N - Aulum 6714.700 Signalanlæg Holstebro N. 06.07.. Tegn.nr.

Læs mere

TRAFIKVURDERING BLINDGADE 2 I SKANDERBORG INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Forudsætninger 2. 3 Analyse 5. 4 Vurdering 9

TRAFIKVURDERING BLINDGADE 2 I SKANDERBORG INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Forudsætninger 2. 3 Analyse 5. 4 Vurdering 9 NRE CONSTRUCTION TRAFIKVURDERING BLINDGADE 2 I SKANDERBORG ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Indledning 1 2 Forudsætninger

Læs mere

Signalanlæg. H60.15 Rampeombygning, 52 Skanderborg V. juni 2013

Signalanlæg. H60.15 Rampeombygning, 52 Skanderborg V. juni 2013 Tegningsbilag ENTREPRISE H0.1.7 Signalanlæg H0.1 Rampeombygning, 2 Skanderborg V juni 2013 H0 ØSTJYSKE MOTORVEJ H0.1 RAMPEOMBYGNING, 2 SKANDERBORG V H0.1.7 Signalanlæg, tegningsfortegnelse 10.0.2013 Tegn.nr.

Læs mere

Hvordan forbedrer vi signalstyringer?

Hvordan forbedrer vi signalstyringer? Hvordan forbedrer vi signalstyringer? Civilingeniør Peter Christensen, Swarco Trafik A/S peter.christensen@swarco.com Signalanlæg indgår som en væsentlig del i trafikafviklingen særligt i byer. Det burde

Læs mere

TEGNINGSBILAG ENTREPRISE Signalanlæg Elverdam Regstrup >>> Signalanlæg ved Ringstedvej MAJ 2014

TEGNINGSBILAG ENTREPRISE Signalanlæg Elverdam Regstrup >>> Signalanlæg ved Ringstedvej MAJ 2014 TEGNINGSBILAG ENTREPRISE 11910.201 Signalanlæg 11910 Elverdam Regstrup >>> Signalanlæg ved Ringstedvej MAJ 2014 11910 Elverdam - Regstrup Signalanlæg ved Ringstedvej Projekt til anlæg 05.05.2014 Tegn.nr.

Læs mere

Vejdirektoratet. Afdeling For mindre anlæg. H Signalanlæg ved TSA 7, Kokkedal. Trafikteknisk notat

Vejdirektoratet. Afdeling For mindre anlæg. H Signalanlæg ved TSA 7, Kokkedal. Trafikteknisk notat Vejdirektoratet Afdeling For mindre anlæg H14.18.76 Signalanlæg ved TSA 7, Kokkedal Trafikteknisk notat 5104not003, Rev. 1, 25.04.2014 Udført: MAP Kontrolleret: LJE Side 1 1. Indledning Vejdirektoratet

Læs mere

IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN

IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN Marts 2019 IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN Indgår som bilag til Rådgiveraftalen og kan anvendes, uanset om der er tale om totalrådgivning eller delt rådgivning IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN

Læs mere

INSTRUKTION: ARBEJDSMILJØ I PROJEKTERINGSFASERNE

INSTRUKTION: ARBEJDSMILJØ I PROJEKTERINGSFASERNE DOKUMENTNR. UDARBEJDET GODKENDT ENHED 11/01291-3 ARS Dec.. 2011 ANP 09.10.2009 ANL-PRO GYLDIGHEDSOMRÅDE MÅLGRUPPE Alle anlægsprojekter ARB-P i projekteringsfaserne, herunder rådgivere INSTRUKTION: ARBEJDSMILJØ

Læs mere

Ny dagligvarebutik i Skallebølle

Ny dagligvarebutik i Skallebølle Ny dagligvarebutik i Skallebølle Trafiksikkerhedsrevision, Trin 2 Januar 2017 PROJEKT Ny dagligvarebutik i Skallebølle Trafiksikkerhedsrevision, trin 2 Projekt nr 227476 Dokument nr 1222360528 Version

Læs mere

Ved tilbudsafgivelse skal anføres på tilbudslistens side A, at tilbuddet også afgives i henhold til rettelsesblad nr. 1, nr. 2, nr. 3 og nr. 4.

Ved tilbudsafgivelse skal anføres på tilbudslistens side A, at tilbuddet også afgives i henhold til rettelsesblad nr. 1, nr. 2, nr. 3 og nr. 4. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. februar 2012 11/16726-9 Carsten Sandgaard cac@vd.dk 7244 2220 Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende Totalentrepriseudbud 6620.103 Spuns Nord

Læs mere

Bilag 1: Ydelsesbeskrivelse Udbud af rammeaftale om planlægning af mindre anlæg. Marts 2017

Bilag 1: Ydelsesbeskrivelse Udbud af rammeaftale om planlægning af mindre anlæg. Marts 2017 Bilag 1: Ydelsesbeskrivelse Udbud af rammeaftale om planlægning af mindre anlæg Marts 2017 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON Marts 2017 16/13481-16 Niels Boesgaard Lauridsen nbje@vd.dk 7244 2048

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSREVISION TRIN 1

TRAFIKSIKKERHEDSREVISION TRIN 1 TRAFIKSIKKERHEDSREVISION TRIN 1 By- og Kulturforvaltningen Natur, Miljø og Trafik Trafik og Anlæg Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks 740 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. 66131372 Fax 65919681 E-mail

Læs mere

Krydset Vesterbrogade/Frydendalsvej/Halls Allé er et forsat 4-benet signalreguleret kryds. Frederik Barfods Skole

Krydset Vesterbrogade/Frydendalsvej/Halls Allé er et forsat 4-benet signalreguleret kryds. Frederik Barfods Skole Krydset Vesterbrogade/Frydendalsvej/Halls Allé Eksisterende forhold Krydset Vesterbrogade/Frydendalsvej/Halls Allé er et forsat 4-benet signalreguleret kryds. Ny Hollænderskolen Frederik Barfods Skole

Læs mere

INSTRUKTION: TRAFIKSIKKERHEDSREVISION

INSTRUKTION: TRAFIKSIKKERHEDSREVISION DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL 14. juni 2016 13/19381-1 Per Bundgaard Øster pbos@vd.dk INSTRUKTION: TRAFIKSIKKERHEDSREVISION 1. FORMÅL Formålet med denne instruktion er at beskrive, hvordan og hvornår

Læs mere

UDBUD AF TRAFIKAL DRIFT

UDBUD AF TRAFIKAL DRIFT Opgavebeskrivelse, Rev. 1 14. sept. 2012 Vejdirektoratet UDBUD AF TRAFIKAL DRIFT Bilag 2 Opgavebeskrivelse REV 1-14. september 2012 Opgavebeskrivelse, Rev. 1 14. sept. 2012 1. GENERELT...1 1.1 Orientering

Læs mere

Kapacitetsvurdering af krydset Ballerup Byvej/Lautrupparken

Kapacitetsvurdering af krydset Ballerup Byvej/Lautrupparken NOTAT Projekt Signalstrategi i Ballerup Kommune Kunde Ballerup Kommune Dato 2014-09-17 Til Noreen Ilyas Din Fra Nicolai Ryding Hoegh Kopi til Kapacitetsvurdering af krydset Ballerup Byvej/Lautrupparken

Læs mere

Fagmodellens udviklingsniveauer og anvendelsesmuligheder

Fagmodellens udviklingsniveauer og anvendelsesmuligheder Dato 27. februar 2017 Sagsbehandler Rasmus Lynge Fuglsang Mail rfj@vd.dk Telefon +45 7244 2395+45 7244 2351 Dokument 16/11213-12 Side 1/7 Fagmodellens udviklingsniveauer og anvendelsesmuligheder Strukturering

Læs mere

TOTALENTREPRISER: BEDØMMELSE AF ENTREPRISENS FÆLLES KVALITETSPLAN OG PARTSPECIFIK KVALITETSPLAN FOR PROJEKTERING.

TOTALENTREPRISER: BEDØMMELSE AF ENTREPRISENS FÆLLES KVALITETSPLAN OG PARTSPECIFIK KVALITETSPLAN FOR PROJEKTERING. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. juli 2013 13/15323-1 Anne Marie Flensted/DHH amf@vd.dk 72442332 INSTRUKTION TOTALENTREPRISER: BEDØMMELSE AF ENTREPRISENS FÆLLES KVALITETSPLAN OG PARTSPECIFIK

Læs mere

Første OCIT-udbud i Danmark En status fra Aarhus

Første OCIT-udbud i Danmark En status fra Aarhus Første OCIT-udbud i Danmark En status fra Aarhus Asbjørn Halskov, Aarhus Kommune Bjørn Weitemeyer, COWI A/S 1 Agenda Hvorfor OCIT? Udbudsstrategi Kravspecifikationer Resultat Aktuel status og fremtiden

Læs mere

ESBJERG TRAFIKSIKKERHEDSBY 2014

ESBJERG TRAFIKSIKKERHEDSBY 2014 MAJ 2015 ESBJERG KOMMUNE ESBJERG TRAFIKSIKKERHEDSBY 2014 RÅDGIVERYDELSER 2015-2016 SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSER (SAB) ADRESSE COWI A/S Stormgade 2 6700 Esbjerg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW

Læs mere

Bygherreaudit ved rådgiveraftaler / hovedentrepriser og totalentrepriser

Bygherreaudit ved rådgiveraftaler / hovedentrepriser og totalentrepriser Dato 20. december 2018 Sagsbehandler Simon Midtgaard Fogt Mail smf@vd.dk Telefon +45 7244 7051 Dokument 13/19467 Side 1/6 Instruktion Ekstern audit Bygherreaudit ved rådgiveraftaler / hovedentrepriser

Læs mere

TRAFIKBETJENING AF NY DAGLIGVAREBUTIK I TARP

TRAFIKBETJENING AF NY DAGLIGVAREBUTIK I TARP REITAN EJENDOMSUDVIKLING AS ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 TRAFIKBETJENING AF NY DAGLIGVAREBUTIK I TARP 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT 1 Baggrund Reitan

Læs mere

Albertslund Kommune. 1 Indledning. 2 Sammenfatning og anbefaling. Herstedvestervej / Egelundsvej (sydlig adgang) Trafikanalyse

Albertslund Kommune. 1 Indledning. 2 Sammenfatning og anbefaling. Herstedvestervej / Egelundsvej (sydlig adgang) Trafikanalyse (sydlig adgang) Trafikanalyse NOTAT 14. september 2017 adn/tfk 1 Indledning Krydset (sydlig adgang) har gennem en lang årrække været overrepræsenteret i uheldsstatistikken. Det ønskes undersøgt, om den

Læs mere

HÅNDBOG AFMÆRKNING PÅ KØREBANEN, TEKST OG SYMBOLER ANLÆG OG PLANLÆGNING MAJ 2013

HÅNDBOG AFMÆRKNING PÅ KØREBANEN, TEKST OG SYMBOLER ANLÆG OG PLANLÆGNING MAJ 2013 HÅNDBOG AFMÆRKNING PÅ KØREBANEN, ANLÆG OG PLANLÆGNING MAJ 2013 FORORD Denne vejregel omhandler afmærkning med tekst og symboler og indgår i nedenstående serie af håndbøger om afmærkning på kørebanen. Generelt

Læs mere

Fastlæggelse af sikkerhedstider i signalanlæg

Fastlæggelse af sikkerhedstider i signalanlæg Fastlæggelse af sikkerhedstider i signalanlæg Program for Workshoppen: Indledning og rammesætning af workshoppen 3 korte indlæg: Hvorfor behov for bedre grundlag for fastlæggelse af sikkerhedstider? (Baggrund

Læs mere

RØDOVRE NORD - ISLEV INDHOLD. 1 Indledning

RØDOVRE NORD - ISLEV INDHOLD. 1 Indledning RØDOVRE KOMMUNE RØDOVRE NORD - ISLEV TRAFIKANALYSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 1 2 Grundtrafikken 2 2.1 Fordeling

Læs mere

Udkast til udbygningsaftale

Udkast til udbygningsaftale Udkast til udbygningsaftale Mellem Lejre Kommune CVR-nr: 29 18 85 48 Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø ( Lejre Kommune eller Kommunen ) Og B.B Byg A/S CVR-nr: 30589998 Københavnsvej 5 4000 Roskilde ( Selskabet

Læs mere

Ombygning af signalreguleret kryds på Kettegård Allé

Ombygning af signalreguleret kryds på Kettegård Allé Notat Dato: 29.03.2019 Projekt nr.: 1010242 T: +45 2880 4964 E: jeli@moe.dk Projekt: Hvidovre Hospital Emne: Notat nr.: 1 Ombygning af signalreguleret kryds på Kettegård Allé Rev.: 0 1 Formål og baggrund

Læs mere

Skitseprojekt - Østvendte motorvejsramper ved Vemmelev

Skitseprojekt - Østvendte motorvejsramper ved Vemmelev Slagelse Kommune Skitseprojekt - Østvendte motorvejsramper ved Vemmelev Trafiksikkerhedsrevision Juni 2009 COWI A/S Nørretorv 14 4100 Ringsted Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Slagelse

Læs mere

Notat. Katedralen, Lindholm Brygge KONSEKVENSER AF TRAFIKAL ANALYSE. Løsningsforslag for 2 kryds. 7. oktober 2009 / rev. 26.

Notat. Katedralen, Lindholm Brygge KONSEKVENSER AF TRAFIKAL ANALYSE. Løsningsforslag for 2 kryds. 7. oktober 2009 / rev. 26. Notat NIRAS A/S Vestre Havnepromenade 9 Postboks 119 DK-9100 Aalborg Katedralen, Lindholm Brygge KONSEKVENSER AF TRAFIKAL ANALYSE Telefon 9630 6400 Fax 9630 6474 E-mail niras@niras.dk CVR-nr. 37295728

Læs mere

Marts 2019 AFTALE. Bilag 2. Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren. om teknisk rådgivning og bistand (IKT-bygherrerådgivning)

Marts 2019 AFTALE. Bilag 2. Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren. om teknisk rådgivning og bistand (IKT-bygherrerådgivning) Marts 2019 AFTALE om teknisk rådgivning og bistand (IKT-bygherrerådgivning) Bilag 2. Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren Bilag 2 - Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren AlmenNet, Studeistrædet

Læs mere

NOTAT KRYDSUDFORMNING MELLEM KLEPHOLMVEJ OG HOBROVEJ. 1 Indledning

NOTAT KRYDSUDFORMNING MELLEM KLEPHOLMVEJ OG HOBROVEJ. 1 Indledning NOTAT Projektnavn Infrastrukturprojekt Støvring Ådale, Etape 2 Projektnr. 1100035423 Kunde Rebild Kommune Notat nr. 01 Version 3.0 Til Rebild Kommune Fra Michael Eilersen Udarbejdet af MLE, ANJEN, MNSS

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Trafikanalyse af Lågegyde. Hørsholm Kommune. 1 Indledning. 2 Forudsætninger

Indholdsfortegnelse. Trafikanalyse af Lågegyde. Hørsholm Kommune. 1 Indledning. 2 Forudsætninger Hørsholm Kommune Trafikanalyse af Lågegyde COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Indledning 1 2 Forudsætninger 1 3 Grundlag

Læs mere

Forebyg trafikulykker. Trafiksikkerhedsrevision mens projektet stadig er på tegnebordet

Forebyg trafikulykker. Trafiksikkerhedsrevision mens projektet stadig er på tegnebordet Forebyg trafikulykker Trafiksikkerhedsrevision mens projektet stadig er på tegnebordet Forebyg trafikulykker Trafiksikkerhedsrevision mens projektet stadig er på tegnebordet Dato: Februar 2019 Copyright:

Læs mere

EKSEMPELSAMLING PLANLÆGNING OG PROJEKTERING FOR MODULVOGNTOG I VEJANLÆG ANLÆG OG PLANLÆGNING. AUGUST 2016 Høringsudgave

EKSEMPELSAMLING PLANLÆGNING OG PROJEKTERING FOR MODULVOGNTOG I VEJANLÆG ANLÆG OG PLANLÆGNING. AUGUST 2016 Høringsudgave EKSEMPELSAMLING PLANLÆGNING OG PROJEKTERING FOR MODULVOGNTOG I VEJANLÆG ANLÆG OG PLANLÆGNING AUGUST 2016 Høringsudgave FORORD Denne eksempelsamling indeholder eksempler på ombygning af vejanlæg, så der

Læs mere

FORSØG MED HØJRE- SVING FOR RØDT FOR CYKLISTER

FORSØG MED HØJRE- SVING FOR RØDT FOR CYKLISTER FORSØG MED HØJRE- SVING FOR RØDT FOR CYKLISTER HØJRESVING FOR RØDT - HVORFOR? Transportministeriet arbejder med at formulere en ny national cykelstrategi. Visionen er, at hele Danmark skal op på cyklen.

Læs mere

INSTRUKTION AFVANDING VED FASE 4

INSTRUKTION AFVANDING VED FASE 4 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 17. februar 2014 13/19328-1 Ulrik Mørch Jensen umj@vd.dk 72442445 INSTRUKTION AFVANDING VED FASE 4 1. FORMÅL Denne instruktion beskriver de aktiviteter der omhandler

Læs mere

NOTAT - UDKAST TRAFIKAFVIKLING I KRYD- SET USSERØD KONGE- VEJ/BREELTEVEJ

NOTAT - UDKAST TRAFIKAFVIKLING I KRYD- SET USSERØD KONGE- VEJ/BREELTEVEJ NOTAT - UDKAST TRAFIKAFVIKLING I KRYD- SET USSERØD KONGE- VEJ/BREELTEVEJ Projekt Trafikafvikling i krydset Usserød /Breeltevej Kunde Hørsholm Kommune Notat nr. V2 Dato 2017-12-04 Til Charlotte Skov Fra

Læs mere

Kvalitetsledelseskrav til rådgiverydelser

Kvalitetsledelseskrav til rådgiverydelser Rammeaftale om rådgivning vedrørende drift og vedligehold af store bygværker 2017 2020 August 2016 Side 2 af 9 Kvalitetsledelseskrav til rådgiverydelser Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Generelt...

Læs mere

Evaluering af 10 trængselspletprojekter - resultater og anbefalinger

Evaluering af 10 trængselspletprojekter - resultater og anbefalinger Evaluering af 10 trængselspletprojekter - resultater og anbefalinger Trafikdage i Aalborg 22. august 2016 v/lone M. H. Kristensen og René Juhl Hollen Indhold Evalueringsprojekt Formål med evalueringsprojekt

Læs mere

HÅNDBOG PROJEKTERING AF TRAFIKSIGNALER ANLÆG OG PLANLÆGNING SEPTEMBER 2017 HØRINGSUDGAVE

HÅNDBOG PROJEKTERING AF TRAFIKSIGNALER ANLÆG OG PLANLÆGNING SEPTEMBER 2017 HØRINGSUDGAVE HÅNDBOG ANLÆG OG PLANLÆGNING SEPTEMBER 2017 HØRINGSUDGAVE FORORD Denne håndbog omhandler projektering af trafiksignaler. Håndbogen er en del af vejregelserien om Trafikledelsessystemer der er udarbejdet

Læs mere

Memo. Rudersdal Kommune. Kongevejen - opgavebeskrivelse. Rudersdal Kommune COWI A/S. 1 Eksisterende forhold

Memo. Rudersdal Kommune. Kongevejen - opgavebeskrivelse. Rudersdal Kommune COWI A/S. 1 Eksisterende forhold Memo Rudersdal Kommune Titel Dato 5 marts 2010 Til Kopi Fra Kongevejen - opgavebeskrivelse Rudersdal Kommune COWI A/S COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12

Læs mere

IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR TOTALENTREPRE- NØR

IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR TOTALENTREPRE- NØR Marts 2019 IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR TOTALENTREPRE- NØR Indgår som bilag til Totalentrepriseaftalen IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR TOTALENTREPRENØR Nærværende ydelsesbeskrivelse indgår som bilag til Totalentrepriseaftalen.

Læs mere

TSA 52, Odense SV. Evaluering af dynamisk ruderanlæg. Annette Jørgensen, Vejdirektoratet Ole Svendsen, Vejdirektoratet Jonas H.

TSA 52, Odense SV. Evaluering af dynamisk ruderanlæg. Annette Jørgensen, Vejdirektoratet Ole Svendsen, Vejdirektoratet Jonas H. TSA 52, Odense SV Evaluering af dynamisk ruderanlæg Annette Jørgensen, Vejdirektoratet Ole Svendsen, Vejdirektoratet Jonas H. Olesen, Cowi Før 2 Efter 3 4 5 6 Hvad forventer vi af det dynamiske ruderanlæg?

Læs mere

Entreprise Beplantning. Holstebro Vejle >>> Riis Ølholm

Entreprise Beplantning. Holstebro Vejle >>> Riis Ølholm Udbudskontrolplaner Entreprise 6770.50 Beplantning Holstebro Vejle >>> Riis Ølholm NOVEMBER 2011 UKP Indhold 6770.50 Udbudskontrolplaner Strækning: Holstebro - Vejle 6770 Riis - Ølholm Entreprise: 6770.50

Læs mere

TILTAG I SIGNALREGULEREDE KRYDS. undgå højresvingsulykker

TILTAG I SIGNALREGULEREDE KRYDS. undgå højresvingsulykker TILTAG I SIGNALREGULEREDE KRYDS undgå højresvingsulykker Undgå højresvingsulykker Tiltag til forebyggelse af ulykker mellem højresvingende lastbiler/biler og ligeudkørende cyklister i signalregulerende

Læs mere

UDKAST. Gladsaxe Kommune

UDKAST. Gladsaxe Kommune UDKAST Trafik- og Teknikudvalget 27.01.2014 Punkt 6, bilag 1 Projektering af busfremkommelighedstiltag for linje 200S Projektbeskrivelse NOTAT 18. december 2013 ph/tak 1 Baggrund Indholdsfortegnelse 1

Læs mere

SIGNALREGULEREDE VEJKRYDS I ÅBENT LAND

SIGNALREGULEREDE VEJKRYDS I ÅBENT LAND HÅNDBOG ANLÆG OG PLANLÆGNING OKTOBER 2012 FORORD Denne håndbog omhandler projektering af signalregulerede vejkryds i åbent land. Håndbogen er en del af vejregelserien Udformning af veje og stier i åbent

Læs mere

Planlægning og projektering. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde

Planlægning og projektering. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde Planlægning og projektering 12 Formålet med afmærkning af vejarbejde Vække trafikanter fra rutine- og vanekørsel og gøre opmærksom på de ekstraordinære forhindringer, så ulykker undgås Lede trafikanter

Læs mere

UDKAST BETINGET UDBYGNINGSAFTALE

UDKAST BETINGET UDBYGNINGSAFTALE UDKAST BETINGET UDBYGNINGSAFTALE Mellem parterne og Hillerød Kommune Trollesmindealle 27 3400 Hillerød HHM a/s Bragesvej 4 3400 Hillerød Cvr. 67 29 48 15 er indgået følgende Vedr. HHM`s anlæg af infrastruktur.

Læs mere

Intelligente løsninger i lyskryds. v/ Dennis Bjørn-Pedersen. Workshop, 4. februar 2015

Intelligente løsninger i lyskryds. v/ Dennis Bjørn-Pedersen. Workshop, 4. februar 2015 Copyright 2014 Grontmij A/S CVR 48233511 Fremkommelighed på Supercykelstier Intelligente løsninger i lyskryds Workshop, 4. februar 2015 v/ Dennis Bjørn-Pedersen Tiltag til forbedring af fremkommelighed

Læs mere

RÅDGIVNING VEDR. STØJSKÆRMSPROJEKTER

RÅDGIVNING VEDR. STØJSKÆRMSPROJEKTER TILBUDS- OG AFREGNINGSGRUNDLAG (TAG) RÅDGIVNING VEDR. STØJSKÆRMSPROJEKTER APRIL 2014 1 af 6 TILBUDS- OG AFREGNINGSGRUNDLAG (TAG) Der skal afgives tilbud på den vedlagte tilbudsliste (TBL). På tilbudslisten

Læs mere

RÅDGIVNING H20.06.R01

RÅDGIVNING H20.06.R01 TILBUDS- OG AFREGNINGSGRUNDLAG (TAG) RÅDGIVNING H20.06.R01 Rådgivning vedrørende støjskærm ved Kongsted N. rasteplads AUGUST 2014 Tilbuds- og afregningsgrundlag (TAG) Der skal afgives tilbud på den vedlagte

Læs mere

RETTELSESBLAD/SUPPLERENDE MEDDELELSE NR. 5 ME-YS

RETTELSESBLAD/SUPPLERENDE MEDDELELSE NR. 5 ME-YS Dato 9. juni 2017 Sagsbehandler Anja Ernfelt Poulsen Mail aea@vd.dk Telefon +45 7244 3743 Dokument 17/04656-16 Side 1/7 Til de bydende RETTELSESBLAD/SUPPLERENDE MEDDELELSE NR. 5 ME-YS Udbud 2017 Mekaniske

Læs mere

UDBUD- PROJEKTERING FORUNDERSØGELSE AF OMFARTSVEJ VED KLINKBY

UDBUD- PROJEKTERING FORUNDERSØGELSE AF OMFARTSVEJ VED KLINKBY DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON November 2011 11/17774 Rasmus Larsen rl@vd.dk 7244 3630 UDBUD- PROJEKTERING FORUNDERSØGELSE AF OMFARTSVEJ VED KLINKBY OPGAVEBESKRIVELSE NOVEMBER 2011 Niels Juels

Læs mere

MODELLERING AF CYKELKAPACITET KRISTINE WALLIN JENSEN PROJEKTMEDARBEJDER, CYKELPROGRAMMET LARS JØRGENSEN Rambøll

MODELLERING AF CYKELKAPACITET KRISTINE WALLIN JENSEN PROJEKTMEDARBEJDER, CYKELPROGRAMMET LARS JØRGENSEN Rambøll MODELLERING AF CYKELKAPACITET KRISTINE WALLIN JENSEN PROJEKTMEDARBEJDER, CYKELPROGRAMMET LARS JØRGENSEN Rambøll FRA GOD TIL VERDENS BEDSTE!? TORVEGADE/ KNIPPELSBRO 38.600 CYKLER 27.300 BILER DRONNING

Læs mere

Vejmyndighedsbehandling i Glostrup Kommune

Vejmyndighedsbehandling i Glostrup Kommune NOTAT: Vejmyndighedsbehandling i Glostrup Kommune Letbane Ring 3. Glostrup Kommune har modtaget udbudsprojekt for letbanen i Ring 3. Derudover er modtaget trafiksikkerhedsrevision, trin 2-3, udarbejdet

Læs mere

Entreprise H

Entreprise H er Entreprise H370.02.76 Signalentreprise H370 Herning - Varde >>> H370.02 maj 2012 Tilbud og kontrakt Løbe nr Reference Hvor skal kontrolleres Hvordan skal kontrolleres kontrolleres Acceptkriterium Krav

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 20. august 2012 12/04297-7 Carsten Sandgaard cac@vd.dk 7244 2220 Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende Totalentrepriseudbud 6620.102 Landskabsbroer

Læs mere

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT RLHA/KSC OWJ KSC

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT RLHA/KSC OWJ KSC GRUE + KIRKGAARD NY BEBYGGELSE VED VIBORGVEJ I MEJRUP ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TRAFIKAL VURDERING INDHOLD 1 Baggrund og formål 2 1.1

Læs mere

2.1 Formålet med Udbygningsaftalen er at fastsætte bestemmelser om, at Selskabet skal gennemføre og afholde omkostningerne forbundet med Anlægget.

2.1 Formålet med Udbygningsaftalen er at fastsætte bestemmelser om, at Selskabet skal gennemføre og afholde omkostningerne forbundet med Anlægget. mellem CVR.nr. 64 50 20 18 Stengade 59 3000 Helsingør ( eller Kommunen ) og ALDI KARLSLUNDE K/S CVR.nr. 59260715 Rørgangen 1-5 2690 Karlslunde ( Selskabet ) hver for sig betegnet Part og sammen betegnet

Læs mere

2 Busprioritering i 4 signalanlæg

2 Busprioritering i 4 signalanlæg FURESØ KOMMUNE FORBEDRING AF BUSFREMKOMMELIGHEDEN FOR LINJE 500S GENNEM FARUM ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD

Læs mere

TRAFIKNOTAT. Entreprise AV-OD-VIW Bygværk: OF af L-vej, Gl. Køge Landevej

TRAFIKNOTAT. Entreprise AV-OD-VIW Bygværk: OF af L-vej, Gl. Køge Landevej DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 16. februar 2016 16/01910-10 Maiken Lyngsø Kristensen mk@vd.dk 7244 2030 TRAFIKNOTAT Entreprise AV-OD-VIW-3-0-183.00 Bygværk: 0000003-0-183.00 OF af L-vej, Gl.

Læs mere

HÅNDBOG TEGNINGER FOR AFMÆRKNING AF VEJARBEJDER I ÅBENT LAND ANLÆG OG DRIFT OKTOBER 2013

HÅNDBOG TEGNINGER FOR AFMÆRKNING AF VEJARBEJDER I ÅBENT LAND ANLÆG OG DRIFT OKTOBER 2013 HÅNDBOG TEGNINGER FOR AFMÆRKNING AF VEJARBEJDER I ÅBENT LAND ANLÆG OG DRIFT OKTOBER 2013 ANLÆG OG DRIFT TEGNINGER FOR AFMÆRKNING AF VEJARBEJDER I ÅBENT LAND ANLÆG OG DRIFT TEGNINGER FOR AFMÆRKNING AF VEJARBEJDER

Læs mere

6 Anmeldelse og forlængelse 4. Signalanlægget har følgende signalgrupper:

6 Anmeldelse og forlængelse 4. Signalanlægget har følgende signalgrupper: VEJDIREKTORATET FUNTIONSBESKRIVELSE FOR NYT SIGNALANLÆG VED KOLLEKOLLEVEJ ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Signalgrupper

Læs mere

TRAFIKVURDERING AF KRYDSET RANDERSVEJ/KNUDHULEVEJ INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Eksisterende forhold Observationer 4

TRAFIKVURDERING AF KRYDSET RANDERSVEJ/KNUDHULEVEJ INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Eksisterende forhold Observationer 4 SKANDERBORG KOMMUNE TRAFIKVURDERING AF KRYDSET RANDERSVEJ/KNUDHULEVEJ ADRESSE COWI A/S Stormgade 2 6700 Esbjerg TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 2 2 Eksisterende forhold

Læs mere

Ny dagligvarebutik i Skallebølle

Ny dagligvarebutik i Skallebølle Ny dagligvarebutik i Skallebølle Trafiksikkerhedsrevision, Trin 2 Januar 2017 PROJEKTERENDES SVAR AF 07-06-2017 Bygherres beslutning af 16-06-2017 PROJEKT Ny dagligvarebutik i Skallebølle Trafiksikkerhedsrevision,

Læs mere

Kapacitetsanalyse på Stevnsvej

Kapacitetsanalyse på Stevnsvej Afsender Ashti Bamarne E-mail Ashti.bamarne@afconsult.com Dato 07/11/2017 Projekt ID 5958 Modtager Stevns Kommune Kapacitetsanalyse på Stevnsvej 5958rap001-Rev0-Kapacitetsanalyse.docx Page 1 (10) Indholdsfortegnelse

Læs mere

Vejledning: Dokumentation af visuelt (fag-)tilsyn på bygværker i totalentreprise

Vejledning: Dokumentation af visuelt (fag-)tilsyn på bygværker i totalentreprise Dato 22. maj 2017 Sagsbehandler Dorthe H. Hansen Mail dhh@vd.dk Telefon +45 7244 2461 Dokument 13/19297-15 Side 1/6 Vejledning: Dokumentation af visuelt (fag-)tilsyn på bygværker i totalentreprise Denne

Læs mere

Valgplakater på vejarealer. Vejledning for opsætning af valgplakater 1. udgave, november 2015

Valgplakater på vejarealer. Vejledning for opsætning af valgplakater 1. udgave, november 2015 Valgplakater på vejarealer Vejledning for opsætning af valgplakater 1. udgave, november 2015 Vejlovens grundlag om valgplakater Reglerne om ophængning af valgplakater på offentlige veje findes i vejlovens

Læs mere

1f 10ao 10aq 10an AABO SØRENSEN TRAFIKVURDERING AF REVIDERET KRYDSUDFORMNING I SVENSTRUP SYD ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk 1 Baggrund COWI

Læs mere

Ved tilbudsafgivelse skal anføres på tilbudslistens side A, at tilbuddet også afgives i henhold til rettelsesblad nr. 1, 2, 3, 4 og 5.

Ved tilbudsafgivelse skal anføres på tilbudslistens side A, at tilbuddet også afgives i henhold til rettelsesblad nr. 1, 2, 3, 4 og 5. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 21. september 2012 12/04297-9 Carsten Sandgaard cac@vd.dk 7244 2220 Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende Totalentrepriseudbud 6620.102 Landskabsbroer

Læs mere

ENTREPRISE 1210.77. Signalarbejder UDBUDSKONTROLPLANER. Frederikssundmotorvejen >>> Motorring 4 - Motorring 3 JUNI 2010

ENTREPRISE 1210.77. Signalarbejder UDBUDSKONTROLPLANER. Frederikssundmotorvejen >>> Motorring 4 - Motorring 3 JUNI 2010 UDBUDSKONTROLPLANER ENTREPRISE 1210.77 Signalarbejder Frederikssundmotorvejen >>> Motorring 4 - Motorring 3 JUNI 2010 Signalanlæg ved vestlig rampekryds på Jyllingevej 1210.77 Forord til udbudskontrolplaner

Læs mere

Dynamisk Ruderanlæg (DR) Diverging Diamond Interchange (DDI) Casper Gravlev Christensen & Torben Friis Nielsen

Dynamisk Ruderanlæg (DR) Diverging Diamond Interchange (DDI) Casper Gravlev Christensen & Torben Friis Nielsen Dynamisk Ruderanlæg (DR) Diverging Diamond Interchange (DDI) Casper Gravlev Christensen & Torben Friis Nielsen 1. Baggrunden Rampekryds med stor andel af venstresvingende trafik I Frankrig opfandt man

Læs mere

Traffic signals. Thomas Werdelin ÅF

Traffic signals. Thomas Werdelin ÅF Traffic signals Thomas Werdelin ÅF The effect of traffic signals in DK Approx. 2800 traffic signals in total. Potential road user savings of approx. 175.000.000 / 1.300.000.000 DKK per year. The report

Læs mere

Et kunstprojekt i praksis

Et kunstprojekt i praksis 1 Et kunstprojekt i praksis Organisation, proces og ansvarsfordeling Om roller og ansvar Statens Kunstfond Statens Kunstfond er tilskudsyder og indgår i styregruppen for kunstprojektet. Statens Kunstfond

Læs mere

Trafikafvikling på flere niveauer. Trafikanten i fokus - Erfaringer fra Danmark. Nvf seminar i Drammen 22. maj 2014, Ulrik Larsen, Vejdirektoratet

Trafikafvikling på flere niveauer. Trafikanten i fokus - Erfaringer fra Danmark. Nvf seminar i Drammen 22. maj 2014, Ulrik Larsen, Vejdirektoratet Trafikafvikling på flere niveauer. Trafikanten i fokus - Erfaringer fra Danmark Nvf seminar i Drammen 22. maj 2014, Ulrik Larsen, Vejdirektoratet Fremkommelighed 2. Trafikanten i fokus Trafikanten skal

Læs mere

SIMULERING AF ETA-RADAR OG SIGNALANLÆG UDEN OMLØBSTID SIMULERING AF ETA-RADAR OG SIGNALANLÆG UDEN OMLØBSTID 7/

SIMULERING AF ETA-RADAR OG SIGNALANLÆG UDEN OMLØBSTID SIMULERING AF ETA-RADAR OG SIGNALANLÆG UDEN OMLØBSTID 7/ SIMULERING AF ETA-RADAR OG SIGNALANLÆG UDEN OMLØBSTID 1 INDHOLD PRÆSENTATION Baggrund for projektet Lokalitet Funktionalitet af signalanlæg uden omløbstid Simulering af ETA-radar og signalanlæg uden omløbstid

Læs mere

AFTALE OM RÅDGIVNING OG BISTAND VED- RØRENDE H20.06.R01 STØJSKÆRM VED KONGSTED N. RASTEPLADS.

AFTALE OM RÅDGIVNING OG BISTAND VED- RØRENDE H20.06.R01 STØJSKÆRM VED KONGSTED N. RASTEPLADS. Dato 10. juli 2014 Sagsbehandler Anja Ernfelt Poulsen Mail aea@vd.dk Telefon 7244 3743 Dokument 14/07245-2 Side 1/1 AFTALE OM RÅDGIVNING OG BISTAND VED- RØRENDE H20.06.R01 STØJSKÆRM VED KONGSTED N. RASTEPLADS.

Læs mere

Udbygningsaftale. Mellem. Roskilde Kommune CVR-nr.: 29 18 94 04 Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde ( Roskilde Kommune eller Kommunen )

Udbygningsaftale. Mellem. Roskilde Kommune CVR-nr.: 29 18 94 04 Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde ( Roskilde Kommune eller Kommunen ) København Maj 2015 Sagsnr. 028156-0082 ham/liz Udbygningsaftale Mellem Roskilde Kommune CVR-nr.: 29 18 94 04 Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde ( Roskilde Kommune eller Kommunen ) og Rema Ejendom

Læs mere

ENTREPRISE H102.02.21

ENTREPRISE H102.02.21 UDBUDSKONTROLPLANER ENTREPRISE H102.02.21 Midterhelle-entreprise H102 Roskilde - Ringsted >>> H102.02 Trafiksanering i Osted MARTS 2011 Styring og samarbejde Entreprise Entreprenør: Udgave: H102.02.21

Læs mere

Trafik- og adfærdsanalyse

Trafik- og adfærdsanalyse Trafik- og adfærdsanalyse Kongelundsvej / Oliefabriksvej Supplerende undersøgelse og forslag om trafiksanering af en del af Kongelundsvej Udarbejdet af: Lene Hansen Kontrolleret af: Morten Fabrin, Trine

Læs mere

Planlægning og projektering. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde

Planlægning og projektering. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde Planlægning og projektering 13 Formålet med afmærkning af vejarbejde Vække trafikanter fra rutine- og vanekørsel og gøre opmærksom på de ekstraordinære forhindringer, så ulykker undgås Lede trafikanter

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 4. juli / Lone Hansen

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 4. juli / Lone Hansen DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 4. juli 213 13/16639-23 Lone Hansen loha@vd.dk 7244 2533 Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende udbud H26.13.2 H26 Svendborg Spodsbjerg H26.13 Stikrydsning

Læs mere

IKT TEKNISK KOMMUNIKATIONS- SPECIFIKATION

IKT TEKNISK KOMMUNIKATIONS- SPECIFIKATION DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 5. december 2016 16/10604-1 Tina Jonsen tjon@vd.dk +45 7244 2220 IKT TEKNISK KOMMUNIKATIONS- SPECIFIKATION Thomas Helsteds Vej 11 8660 Skanderborg vd@vd.dk EAN

Læs mere

Trafikanalyse af ny midlertidig vejtilslutning i signal på Roskildevej

Trafikanalyse af ny midlertidig vejtilslutning i signal på Roskildevej Albertslund Kommune NOTAT 15. februar 2019 AS/PH/SSN/FHH Trafikanalyse af ny midlertidig vejtilslutning i Indhold 1 Baggrund...3 2 Området...3 2.1 Roskildevej/TSA 5...4 3 Trafikprognose...5 3.1 Trafik

Læs mere